Unit 9 第2课时 Section A 3a-4c(分层作业)2024-2025学年人教版英语八年级下册

文档属性

名称 Unit 9 第2课时 Section A 3a-4c(分层作业)2024-2025学年人教版英语八年级下册
格式 doc
文件大小 317.9KB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-03-03 18:02:45

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 9 第2课时Section A 3a-4c
一、翻译
根据汉语意思写单词
1.发明;创造
2.难以置信的
3.进步;进展
4.迅速的
5.特别的;不同寻常的
6.厕所
7.鼓励
8.社会的
9.和平的
10.完美的
二、单词拼写
11.Li Hao, you have made great p in English this term.
12.The Hangzhou National Tea Museum is a relaxing and p place near a lake.
13.My English teacher always e me and cheers me up when I feel upset.
14.He is so lazy, and it is u ! He’s a couch potato, and he needs to go outside and enjoy life.
15.The old man loves living in the p (宁静的,和平的) countryside.
16.I have never met a foreigner who speaks such (完美的) Chinese.
17.When you called me, I was (collect) rubbish on the beach.
18.With his teacher’s help, he made r (快速的) progress in English.
19.As a top student, it’s (不寻常的) for him to get such bad grades.
20.Jack joined a s (社交的) club to make new friends yesterday.
三、完形填空
Mohamed moved to the United States last week. He looked at the 21 in a restaurant. However, he didn’t want to have sandwiches. Mohamed 22 that he would just get dessert (甜品) instead. And then he ordered some ice—cream in a 23 . Mohamed was so excited about moving to the United States before, but now he felt a little 24 .
Several minutes later, a woman 25 with a tall paper cup full of some kind of drink. Mohamed took the cup and thanked her, thinking that it was 26 that he had used the wrong word.
“It’s the soda. You 27 it,” she said, “a kind of ice-cream drink in a cup.”
He 28 at the woman and started drinking. Why was English so 29 for him in his classes in Tunisia But when he went to the United States, he couldn’t even express(表达)what he wanted to eat. Mohamed wondered if an American moving to Tunisia would have the same 30 —wondering what to eat, how to ask for it, and even how to eat it. He also wondered if he would find that his French was not as good as he thought.
21.A.book B.menu C.mirror D.magazine
22.A.seemed B.wondered C.decided D.disliked
23.A.spoon B.table C.cup D.bowl
24.A.worried B.shy C.excited D.enjoyable
25.A.dressed up B.cut out C.turned into D.came over
26.A.usual B.possible C.magic D.lucky
27.A.dropped B.compared C.ordered D.invented
28.A.smiled B.shouted C.cried D.beat
29.A.creative B.necessary C.difficult D.easy
30.A.relationship B.feeling C.meaning D.character
四、阅读理解
A
Museums are everywhere. They are great places to find and learn about interesting things. Here are some museums in different countries.
The Deutsches Museum in Munich Germany, is the world’s largest museum of science and technology, with about 28,000 objects from 50 fields of science and technology. The museum was built on June 28, 1903. It’s the largest museum in Munich. For a period of time, some pop and rock concerts used to be held there. Ticket Prices: People aged 18 or over: ?14 Children and teenagers aged 6 to 17: ?4.5 Children under 6: free
The Canada Science and Technology Museum was built in 1967. The most famous and oldest of the things on show is the crazy kitchen. Everything looks normal, but actually it is built on a slanted(倾斜的)surface, causing gravity(重力)to pull visitors to the wall. So it always excites the visitors a lot. Ticket Prices: People aged 18 or over: $17 Children and teenagers aged 3 to 17: $11 Children aged 2 and under: free
The Natural History Museum in London was built in 1881, but it was known as British Museum(Natural History)until 1992. It owns many different specimens(标本)of animals. One of the most famous things on show is a blue whale skeleton(骨骼). It was the largest model in the world in 1938. The museum has some programs. They help students learn more things about nature. What’s more, everyone is able to visit it without paying. This is one of its attractive reasons.
31.If Mr. White plans to visit the Deutsches Museum with his wife and 10-year-old son,they should pay_______.
A.?28 B.?18.5 C.?32.5 D.?13.5
32.Which museum has the shortest history according to the passage
A.The British Museum. B.The Deutsches Museum.
C.The Natural History Museum. D.The Canada Science and Technology Museum.
33.What does the underlined word “attractive” mean
A.令人感动的 B.出乎意料的 C.有责任心的 D.有吸引力的
34.Which of the following is NOT true
A.The Deutsches Museum is the largest in Germany.
B.Visitors always feel excited in the crazy kitchen.
C.The Natural History Museum has some educational programs.
D.The Natural History Museum allows visitors to go inside without paying.
35.Why did the writer write the passage
A.To advise us to visit more museums. B.To introduce some museums to us.
C.To tell us where to go on vacation. D.To show his/her love for museums.
B
Recently, several unhappy things happened to Gina. One afternoon she called a friend to talk about them. After hearing her words, the friend invited her to her home for tea and said, “All trouble will disappear after tasting tea.”
Gina couldn't believe her, but she still decided to go for relaxation. At the friend's home, her friend took out a square box and said, “I asked someone to buy the tea from China. It's said that there are five tastes.” Then, her friend opened the box slowly, took out a spoon of tea carefully, put it into a teapot(茶壶)gingerly, and then poured in boiled water softly.
Only one minute later, the friend poured out a cup of tea and asked Gina to taste it. Gina drank it but nearly puked(吐)it out. She shouted, “Is this tea It tastes like medicine!”
The friend just smiled. She re-poured boiled water into the teapot. After a minute, the friend poured out another cup and asked Gina to try the second one. Gina took a drink and found it was not as terrible as the first one but still bitter(苦的). This time she didn't shout. When Gina drank the fifth cup, a sunny smile shone on her face. She said, “It tastes good! I've never tasted such a wonderful flavor(味道).”
The friend said, “Life is just like this! Only when we taste it patiently can we feel happy.”
36.One afternoon Gina called her friend to talk about her ________.
A.life B.study C.trouble D.health
37.Gina's friend asked someone to buy the tea from ________.
A.America B.China C.Britain D.Japan
38.The underlined word “gingerly” means ________.
A.carelessly and bravely B.secretly and angrily
C.suddenly and impolitely D.carefully and slowly
39.Gina thought the first cup of tea was ________.
A.bitter B.salty C.sweet D.hot
40.What's the main idea of the passage
A.Unhappy things always happened to Gina. B.Gina was invited to her friend's home for tea.
C.When we taste life patiently, we can feel happy.
D.Whenever we have trouble, we should drink tea.
五、任务型阅读
阅读下面短文,完成表格。
A cup of tea is almost a symbol(象征)of British culture. British people were very interested in a hot drink, especially if it is served with some cakes or biscuits. Here are some facts about tea drinking habits in Britain.
There is no real tea time.
All around the world, everyone thinks that British people drink tea every day at 5 o’clock in the afternoon. In fact, we drink tea at every hour of the day, from the minute we get up to the last thing before going to bed. Of course it’s possible that a British person will drink tea around the middle of the afternoon, but it’s also common to drink it with breakfast.
The perfect partner
Scones(司康饼)are a simple kind of cake, a little sweet and usually served with jam(果酱)and cream. They are excellent with tea. In the daily life, if you order a “cream tea” in Britain, you will get a teapot(茶壶)with a plate of scones.
Milk in tea
British people nearly always put milk in their tea. This seems strange to people from other European countries. They would rather drink their tea without adding anything to it. In Britain, people add a certain number of milk depending on taste, so the tea doesn’t look clear enough.
People are always surprised when I say that I prefer coffee to tea as a British person. Tea really is part of our culture, whether we like it or not!
Some facts about 41
There is no real tea time In fact, British people drink tea at 42 of the day.
The perfect partner Scones are the perfect partner of tea because 43 .
Milk in tea British people always drink tea with milk while other Europeans would rather drink their tea with 44 in it.
Conclusion(结论) Tea really is part of 45 .
参考答案
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 B C C A D B C A D B
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 C D D A B C B D A C
1.invent 2.unbelievable 3.progress 4.rapid 5.unusual 6.toilet 7.encourage 8.social 9.peaceful 10.perfect
【分析】1.“发明;创造”invent,动词。故填invent。
2.“难以置信的”unbelievable,形容词。故填unbelievable。
3.“进步;进展”progress,既是动词也是名词。故填progress。
4.“迅速的”rapid,形容词。故填rapid。
5.“特别的;不同寻常的”unusual,形容词。故填unusual。
6.“厕所”toilet,名词。故填toilet。
7.“鼓励”encourage,动词。故填encourage。
8.“社会的”social,形容词。故填social。
9.“和平的”peaceful,形容词。故填peaceful。
10.“完美的”perfect,形容词。故填perfect。
11.(p)rogress
【详解】句意:李浩,这学期你的英语取得很大进步。结合句意和首字母提示可知,英语取得了很大进步。make great progress“取得很大进步”。故填(p)rogress。
12.(p)eaceful
【详解】句意:湖边附近的杭州中国茶叶博物馆是一处令人放松且安宁的地方。根据本句主语“The Hangzhou National Tea Museum”及“relaxing”和首字母可知,这里想说的是一处放松和安宁的地方。peaceful“安宁的”,形容词,作定语。故填(p)eaceful。
13.(e)ncourages
【详解】句意:当我感到沮丧时,我的英语老师总是鼓励我,让我振作起来。根据“and cheers me up when I feel upset.”和首字母可知,此处encourage“鼓励”符合语境,与“cheers me up”并列;本句是一般现在时,主语是第三人称单数,谓语动词需用三单形式。故填(e)ncourages。
14.(u)nbelievable
【详解】句意:他太懒了,真是难以置信!他是个电视迷,他需要出去享受生活。根据“He is so lazy”可知,他太懒了,这真的难以置信。unbelievable“难以置信的”,形容词,此处作表语。故填(u)nbelievable。
15.(p)eaceful
【详解】句意:这位老人喜欢住在宁静的乡下。根据首字母和所给汉语提示可知,空处需要填入一个形容词“宁静的”来修饰后面的名词,peaceful“宁静的”,形容词。故填(p)eaceful。
16.perfect
【详解】句意:我从未见过一个外国人会说如此完美的汉语。结合句意和汉语提示可知,此处考查perfect“完美的”,形容词,在句中作定语,修饰名词Chinese。故填perfect。
17.collecting
【详解】句意:你打电话给我的时候,我正在海滩上捡垃圾。根据“When you called me, I was...”可知此处是过去进行时,表示“我正在捡垃圾”,其结构为was/were doing。故填collecting。
18.(r)apid
【详解】句意:在老师的帮助下,他的英语进步很快。rapid“快速的”,形容词作定语,修饰其后名词progress。故填(r)apid。
19.unusual
【详解】句意:作为一名优等生,他成绩会这么差很不寻常。unusual“不寻常的”,形容词作表语,故填unusual。
20.social
【详解】句意:杰克昨天为了交新朋友参加了一个社交俱乐部。根据中文提示并结合“Jack joined a...club to make new friends yesterday.”可知,空处应用形容词social“社交的”,修饰名词club,作定语。故填social。
21.B 22.C 23.C 24.A 25.D 26.B 27.C 28.A 29.D 30.B
【分析】本文讲述了一个搬到美国的突尼斯人在饭馆点餐的一次经历。
21.句意:他看了看餐馆的菜单。
book书;menu菜单;mirror镜子;magazine杂志。根据后文“However, he didn’t want to have sandwiches…And then he ordered some ice—cream…”可知,此处应该是看菜单,故选B。
22.句意:穆罕默德决定点一些甜点。
seemed似乎;wondered想知道;decided决定;disliked不喜欢。根据后一句“However, he didn’t want to have sandwiches.”可知,这里是指决定点一些甜点,故选C。
23.句意:然后他点了一些装在杯子里的冰淇淋。
spoon勺子;table桌子;cup杯子;bowl碗。根据下文“…a kind of ice-cream drink in a cup.”可知,此处指装在杯子里的冰淇淋,故选C。
24.句意:穆罕默德以前对搬到美国感到非常兴奋,但现在他感到有点担心。
worried担忧的;shy害羞的;excited激动的;enjoyable愉快的。根据转折连词but可知,此处应该与之前的激动形成对比,故选A。
25.句意:几分钟后,一个女人拿着一个高高的纸杯过来,里面装满了某种饮料。
dressed up打扮;cut out切断;turned into变成;came over过来。根据句中“with a tall paper cup full of some kind of drink”可知,这里指服务员走过来,故选D。
26.句意:穆罕默德拿起杯子向她表示感谢,认为自己可能用错了词。
usual通常的;possible可能的;magic有魔力的;lucky幸运的。根据文中可知,服务员带来的不是他想要的,所以这里指他认为自己可能用错了词,故选B。
27.句意:“是苏打水。你点的,”她说,“一种装在杯子里的冰淇淋饮料。”
dropped落下;compared比较;ordered点单;invented发明。根据上文“And then he ordered some ice—cream…”可知,服务员认为穆罕默德点的是苏打水,故选C。
28.句意:他朝那个女人笑了笑,开始喝那个饮料。
smiled微笑;shouted大喊;cried哭泣;beat击打。结合全文可知,此处指他笑了笑,故选A。
29.句意:为什么在突尼斯的课堂上英语对他来说那么容易?
creative有创造性的;necessary必须的;difficult困难的;easy容易的。根据后一句“But when he went to the United States, he couldn’t even express what he wanted to eat.”可知,当他在突尼斯的时候,英语对他是很简单的事情,故选D。
30.句意:穆罕默德想知道一个搬到突尼斯的美国人是否也会有同样的感受——不知道吃什么,怎么点,甚至怎么吃。
relationship关系;feeling感受;meaning意思;character性格。根据后半句“wondering what to eat, how to ask for it, and even how to eat it”可知,这里是指是否也会有同样的感受,故选B。
31.C 32.D 33.D 34.A 35.B
【分析】本文主要介绍了不同国家著名的博物馆。
31.推理判断题。根据第一个表格中Ticket Prices部分“People aged 18 or over: ?14 Children and teenagers aged 6 to 17: ?4.5 Children under 6: free”可知,怀特先生夫妇两人需?28,10岁的儿子需?4.5,所以总计是?32.5。故选C。
32.细节理解题。根据撒个博物馆建造时间“The museum was built on June 28, 1903.”、“The Canada Science and Technology Museum was built in 1967.”和“The Natural History Museum in London was built in 1881”可知,伦敦的自然历史博物馆历史最长。故选D。
33.词义猜测题。根据“The museum has some programs. They help students learn more things about nature. What’s more, everyone is able to visit it without paying. ”可知,描述的是本博物馆吸引人的原因,所以推断,划线单词表示“有吸引力的”。故选D。
34.细节理解题。根据“The Deutsches Museum in Munich Germany, is the world’s largest museum of science and technology”可知,德国慕尼黑的德意志博物馆是世界上最大的科技博物馆,而不是德国最大的博物馆。故选A。
35.主旨大意题。根据“Here are some museums in different countries.”可知,本文的写作目的是为了介绍一些博物馆。故选B。
36.C 37.B 38.D 39.A 40.C
【分析】最近Gina遇到了很多不开心的事情,她把这些事情和自己的一个朋友说了说。她的朋友邀请她去家里喝茶,说喝完茶后,这些麻烦就都会消失了。Gina去了朋友家,朋友给她煮茶并告诉她只有耐心品味生活才会感觉到幸福。
36.细节理解题。根据短文第一段 “Recently, several unhappy things happened to Gina. One afternoon she called a friend to talk about them.”可知,Gina和朋友谈的是自己遇到的不开心的事情,也就是trouble“麻烦,烦恼”。故选C。
37.细节理解题。根据短文第二段 “her friend took out a square box and said, “I asked someone to buy the tea from China.”可知,Gina的朋友是让人从中国买的茶叶。故选B。
38.词义猜测题。根据划线单词所在的语境 “Then, her friend opened the box slowly, took out a spoon of tea carefully, put it into a teapot(茶壶)gingerly, and then poured in boiled water softly.”可以看到,Gina的朋友打开盒子、拿出茶匙、往茶壶里放茶叶、倒进开水里,这一系列的动作都使用了slowly, carefully, softly修饰,是“慢慢地、小心地、温柔地”,因此gingerly与这几个副词的意思应该是相近的,所以A中的bravely、B中的angrily和C中的impolitely都不符合语境。故选D。
39.细节理解题。根据短文第三段 “Gina drank it but nearly puked(吐)it out. She shouted, “Is this tea It tastes like medicine!””可知,Gina喝了第一杯茶,感觉像喝药一样;再根据第四段 “Gina took a drink and found it was not as terrible as the first one but still bitter”,Gina喝的第二杯不像第一杯那样苦了。因此Gina觉得第一杯茶太苦了。故选A。
40.主旨大意题。这篇短文先是讲述了Gina去朋友家里喝茶的故事,通过叙事告诉我们一个道理。因此最后一段是点明文章主旨的句子,根据最后一段 “The friend said, “Life is just like this! Only when we taste it patiently can we feel happy.”可知,作者想要告诉我们的是:只有当我们耐心品味生活的时候,我们才会感到幸福。故选C。
【点睛】这是一篇记叙文,但也不全是叙事,通过叙事讲述一个道理,有记叙、有议论。文章内容不难理解,题型是阅读理解,考查学生们通过阅读短文获取文章主旨以及细节信息、猜测生词含义以及进行合理的推测和判断的能力。这个题目设置了细节题、猜词题和主旨题。细节题往往较为简单,答案常可以直接在原文找到,做题时可根据题干所问,或利用题干中的关键词,在原文中锁定相关信息作答。如第1小题和第2小题,这两个题目就比较简单。猜词题需要学生们结合上下文语境、利用构成法的知识等进行猜测,如第3小题,首先从构成法上gingerly应该是一个副词,从它所在的句子里,我们可以发现其他的一些修饰词,如slowly, carefully, softly等,这些都是表示“慢地、小心地、温柔地”等意思,因此gingerly应该与它们意思相近,这样就可以知道答案。
41.tea drinking habits in Britain 42.every hour/any time 43.they are excellent with tea/they are suitable 44.nothing 45.British culture/English culture/culture in Britain
【导语】本文为一篇说明文。文章主要介绍了英国人的一些饮茶习惯的事实、现象。说明饮茶已经成为英国文化的象征。
41.根据“Here are some facts about tea drinking habits in Britain”可知,文章介绍的是一些关于英国饮茶习惯的事实。故填tea drinking habits in Britain。
42.根据“There is no real tea time”和“ In fact, we drink tea at every hour of the day...before going to bed”可知,英国人喝茶时间不固定,从早晨起床到睡觉前的任何时间。故填every hour/any time。
43.根据“They are excellent with tea”可知,司康饼配茶味道非常好。故填they are excellent with tea/they are suitable。
44.根据“This seems strange to people from other European countries. They would rather drink their tea without adding anything to it”可知,欧洲一些其他国家和英国人喝茶不一样,他们茶里什么也不加。故填nothing。
45.根据“People are always surprised when I say that I prefer coffee to tea as a British person. Tea really is part of our culture”可知,饮茶是英国文化的一部分。故填British culture/English culture/culture in Britain。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)