Unit 1 What's the matter第四课时Section B(3a ~ Self check)课时训练-2025人教版英语八年级下册

文档属性

名称 Unit 1 What's the matter第四课时Section B(3a ~ Self check)课时训练-2025人教版英语八年级下册
格式 doc
文件大小 288.3KB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-03-03 18:02:45

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 1 What's the matter
第四课时Section B(3a ~ Self check)
一、完形填空
It was a warm and sunny day. Seven-year-old Gabriella put on her best clothes. She would go on a 1 trip with her family. They went through their village. The villagers said hello to them, but Gabriella could hear 2 because she was deaf.
Soon Gabriella 3 Dr. Tang’s. She put on a hearing aid (助听器) there. When Dr. Tang turned it on, Gabriella was so excited 4 it was the first time that she had heard a sound!
Some people think that deaf children are not very smart. However, Dr. Tang doesn’t 5 . So he works hard to help children in poor places with hearing problems. Gabriella is one of his patients (病人).
He has helped hundreds of children 6 the world. With Dr. Tang’s help, many children like Gabriella can go to school with a hearing aid and get a good 7 . They are smart and do very well in school.
Dr. Tang also helps people learn 8 to take good care of their ears. He knows that one can’t fully enjoy the beauty of the world 9 hearing any sounds.
As for Gabriella, she is experiencing the world in a new 10 . She is so thankful to Dr. Tang. She hopes that other children with hearing problems can get help, too.
1.A.long B.special C.free D.boring
2.A.something B.anything C.everything D.nothing
3.A.arrived at B.looked for C.heard about D.walked around
4.A.though B.but C.because D.or
5.A.care B.agree C.expect D.reply
6.A.see B.hear C.tell D.travel
7.A.test B.plan C.education D.experience
8.A.where B.when C.who D.how
9.A.in B.for C.without D.from
10.A.place B.time C.step D.way
二、阅读理解
A
Dear Mr. Hunt, I just turned 12 years old, but I am very thin and not as tall as my classmates. My brother Mike is seven years older than me and he is very tall. My father is also very tall. I eat lots of vegetables every day. I like eating fruit, but I dislike eating meat. I sleep for eight hours a day. I want to be tall. I am taking medicine. I think that medicine can make me grow tall. My head teacher tells me that you are a great doctor. Can I grow tall Do I need to take the medicine Yours, Mark
Dear Mark, I think that you can grow tall, because your father and brother are both very tall. You are still growing. As for the medicine, you should stop taking it. It is not good for your health. You should eat more meat. I’m happy that you like eating vegetables and fruit. A balanced diet is very important for your health, and it can make you grow tall. Yours, Mr. Hunt
11.How old is Mark’s brother
A.Five. B.Seven. C.Twelve. D.Nineteen.
12.What does Mark want
A.He wants to be thin. B.He wants to be tall.
C.He wants to be outgoing. D.He wants to be healthy.
13.What does Mr. Hunt do
A.A teacher. B.A doctor. C.A student. D.A reporter.
14.What can we learn from the passage
A.Mark’s father likes eating vegetables. B.Mark’s brother is a student.
C.Mark is taking medicine. D.Mark doesn’t like eating fruit.
15.What is Mr. Hunt’s advice to Mark
A.To eat less meat and take the medicine.
B.To eat more meat and take the medicine.
C.To eat less meat and not to take the medicine.
D.To eat more meat and not to take the medicine.
B
Several years ago, I spent most of my time at a mental hospital (精神病院) in our town. I found much joy there. At first it was a little scary to be there, but I stayed on, because I had a reason for doing this.
I volunteered in a locked-up (封闭的) environment. To my surprise, I found that a friend of my parents’ was a patient in this hospital. I knew, when I was a baby, this woman wanted to keep me because she had no children. I looked after this woman and showed my old photos to her. Finally, she was able to remember some old things, and she said to me one day, “Dear, you should not come here.” But I wanted to bring something happy into this woman’s life. I learned that because she had no family, she couldn’t leave here and go home. So I brought her to my home twice and I still remembered the happy smile on her face.
I have never forgotten this volunteering experience. This woman later passed away. I can’t see her anymore, but I’m happy that I have done something to make a difference in another person’s life.
16.How did the writer feel at first when working in the mental hospital
A.Bored. B.Afraid. C.Interested. D.Comfortable.
17.Why couldn’t the woman leave the hospital
A.Because she couldn’t remember anything. B.Because she couldn’t look after herself.
C.Because she didn’t have any family. D.Because she didn’t want to leave.
18.Which of the following is NOT true according to the passage
A.The woman was the writer’s parents’ friend.
B.With the help of the writer, the woman could remember something old.
C.The woman saw the writer’s old photos.
D.The writer went to the woman’s home twice.
19.The underlined phrase “passed away” means “__________” in Chinese.
A.去世 B.逃离 C.居住 D.幸存
20.What is the best title for this passage
A.An unlucky woman B.A special hospital
C.My parents’ friend D.My volunteering experience
三、任务型阅读
As people become richer and richer (富有), the prices of new cars are falling down quickly. The government has built many new roads. Many Chinese people think it is enjoyable to have their own cars instead of bikes. The large number of cars has started a new cultural revolution (革命), changing the life and society just like what happened in America 50 years ago.
In Shanghai, more and more cars have appeared (出现) on the roads since 2002. At rush hour, it can take more than an hour for a taxi to ride from one side of Huangpu River Bridge to the other side. As the government has done a lot to make the traffic condition better, the number of cars on the roads is rising all the time.
Private (私人的) cars have brought about a new class of society, who drive to their offices from large, modern houses in the suburbs (郊区). “I enjoy the drive,” said a big company manager of the 30-minute-trip to his office in the center of Shanghai. “I know that driving cars costs more money than travelling by bus,” he said. “But this way, I feel more comfortable and it is much faster.”
The problems of owning cars
21 of having private cars ◆The 22 of cars is falling down. ◆The government has built many new roads. ◆Many Chinese people think it is enjoyable to have their own cars instead of bikes.
Advantages of having cars ◆People feel more comfortable if they drive to work. ◆It takes 23 time to drive to work. ◆People can buy large modern houses in the suburbs.
Disadvantages of having cars ◆The cost of driving is much 24 than travelling by bus. ◆There are so 25 cars on the road that it can cause traffic problems and that it takes more time on the road.
四、短文填空
Every year in September 26 October, the Mid-Autumn Festival is 27 by the Chinese people all 28 the world. On this day, it is said that the moon is the biggest and brightest. People like to meet in the evening and 29 the moon. The Mid-Autumn Festival is important because it is a 30 day for the family. It is also a day for special food 31 mooncakes. There are all 32 of mooncakes. Traditional mooncakes are 33 made with nuts, but nowadays, there are many 34 kinds of mooncakes including fruit, coffee, chocolate 35 even ice cream mooncakes.
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 B D A C B B C D C D
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 D B B C D B C D A D
1.B 2.D 3.A 4.C 5.B 6.B 7.C 8.D 9.C 10.D
【导语】本文主要讲述了7岁的Gabriella在唐医生的帮助下听到了声音。唐医生还帮助了数百名这样的儿童听到了世界上的声音,这些儿童也获得了接受教育的机会。
1.句意:她将和她的家人进行一次特别的旅行。
long长的;special特殊的;free免费的;boring无聊的。根据“Soon Gabriella … Dr. Tang’s. She put on a hearing aid (助听器) there.”可知,她去了唐医生那里,戴上了助听器,因此这不是真正的旅行,比较特殊。故选B。
2.句意:村民们向他们问好,但Gabriella什么也听不见,因为她聋了。
something某物;anything任何事物;everything每件事物;nothing没有什么。根据“because she was deaf”可知,此处应指什么也听不见。故选D。
3.句意:不久,Gabriella来到了唐医生的诊所。
arrived at到达;looked for寻找;heard about听说;walked around四处走动。根据“Soon Gabriella … Dr. Tang’s. She put on a hearing aid (助听器) there.”可知,此处应指到达唐医生那里。故选A。
4.句意:当唐医生打开它时,Gabriella非常兴奋,因为这是她第一次听到声音!
though尽管;but但是;because因为;or否则。根据“Gabriella was so excited … it was the first time that she had heard a sound”可知,Gabriella兴奋是因为第一次听见声音。故选C。
5.句意: 然而,唐医生并不同意。
care照顾;agree同意;expect期盼;reply回答。根据“Some people think that deaf children are not very smart.”与“However”可知,空处表示转折,因此表示唐医生不同意前面的观点。故选B。
6.句意:他帮助了数百个孩子听到世界的声音。
see看见;hear听见;tell告诉;travel旅行。根据“So he works hard to help children in poor places with hearing problems.”可知,此处应指帮助孩子听到声音。故选B。
7.句意:在唐医生的帮助下,许多像Gabriella这样的孩子可以带着助听器上学,并获得良好的教育。
test测验;plan计划;education教育;experience经历。根据“Gabriella can go to school”以及“They are smart and do very well in school.”可知,此处应指获得好的教育。故选C。
8.句意:唐医生还帮助人们学习如何好好爱护自己的耳朵。
where哪里;when什么时候;who谁;how如何。根据“learn … to take good care of their ears”可知,此处应指如何爱护自己的耳朵。故选D。
9.句意:他知道,一个人如果听不到任何声音,就不能充分享受世界的美丽。
in在……里;for对于;without没有;from从。根据“one can’t fully enjoy the beauty of the world … hearing any sounds”可知,此处指听不到声音就不能充分享受世界的美丽。故选C。
10.句意:至于Gabriella,她正在以一种新的方式体验这个世界。
place地方;time时间;step脚步;way方式。根据“she is experiencing the world in a new …”可知,Gabriella之前听不到,现在可以听到,因此此处应指以一种新的方式体验世界。故选D。
11.D 12.B 13.B 14.C 15.D
【导语】本文主要讲述了Mark想要长高,因此向Hunt先生寻求建议,以及Hunt先生给Mark的回复。
11.细节理解题。根据“I just turned 12 years old”及“My brother Mike is seven years older than me”可知,Mark12岁,哥哥比他大7岁,即哥哥19岁。故选D。
12.细节理解题。根据“I want to be tall.”可知,Mark想长高。故选B。
13.细节理解题。根据“My head teacher tells me that you are a great doctor.”可知,Hunt先生是一名医生。故选B。
14.细节理解题。根据“I am taking medicine.”可知,Mark正在服药。故选C。
15.细节理解题。根据“As for the medicine, you should stop taking it.”及“You should eat more meat.”可知,Hunt先生建议Mark停止吃药,要多吃肉。故选D。
16.B 17.C 18.D 19.A 20.D
【导语】本文介绍作者在精神病院做支援工作时,遇到妈妈朋友的故事。
16.细节理解题。根据“At first it was a little scary to be there, but I stayed on, because I had a reason for doing this.”可知作者最初去精神病院时,觉得有点害怕。故选B。
17.细节理解题。根据“I learned that because she had no family, she couldn’t leave here and go home. ”可知女人不能离开医院,因为她没有家人。故选C。
18.细节理解题。根据“ So I brought her to my home twice and I still remembered the happy smile on her face.”可知作者带女人回作者家两次,而不是去女人家。故选D。
19.词义推断题。根据“ I can’t see her anymore...”可知女人过世了,所以作者再也看不到她了。故选A。
20.最佳标题题。根据“I volunteered in a locked-up environment.”和全文可知本文介绍了作者的志愿经历。故选D。
21.Reasons 22.price 23.less 24.higher 25.many
【分析】文章主语向我们讲述了为什么现代社会汽车越来越多,并介绍了大量的汽车带来的社会问题,以及汽车的优点和缺点。
21.根据对应的方框中所给出的三条信息可知这里是说拥有私家车的原因,故答案为Reasons。
22.根据文中的句the prices of new cars are falling down quickly新车的价格正在迅速下降,可知这里应填“价格”,故答案为price。
23.根据文中的句子I feel more comfortable and it is much faster.我觉得舒服多了,而且也更快了,可推知开车上班更快,也就是花费的时间更少,“更少的时间”less time。故答案为less。
24.根据文中的句子I know that driving cars costs more money than travelling by bus.可知开车的费用比坐公共汽车要高得多,“高得多”much higher,故答案为higher。
25.通过对整篇文章的理解可知是“许多”的汽车在公路上,会引发后面的问题;“it can cause traffic problems and that it takes more time on the road.”会引起交通问题,而且要花更多的时间在路上;“许多”英文表达是many,修饰可数名词复数cars;故答案为many。
26.or 27.celebrated 28.over 29.watch 30.special 31.like 32.kinds 33.usually 34.different 35.and
【分析】本文介绍了每年的九月或者十月,世界各地的中国人都会庆祝中秋节。在这一天,据说是月亮最大、最亮的。人们喜欢在晚上相聚在一起赏月。中秋节非常重要,因为它对于每个家庭来说都是一次特殊的相聚。这一天,也会有比较特别的食物,例如月饼。月饼有很多种,传统月饼通常是用果仁做的,但是现在,有很多不同种类的月饼,包括水果、咖啡、巧克力甚至是冰淇淋月饼。
26.句意:每年的九月或者十月。
结合语境可知,本题用or来表示选择,意思是“每年的九月或者十月,世界各地的中国人都会庆祝中秋节。”因此答案填:or。
27.句意:世界各地的中国人都会庆祝中秋节。
由语境可知,本题填celebrate;the Mid-Autumn Festival做主语,谓语用被动语态,由the Mid-Autumn Festival is  2  by the Chinese people中的is可知,本题是一般现在时的被动语态,故答案填:celebrated。
28.句意:世界各地的中国人都会庆祝中秋节。
由语境可知,本题填over;all over the world“世界各地”的意思;故答案为over。
29.句意:人们喜欢在晚上相聚在一起赏月。
由语境可知,本题填watch;watch the moon“赏月”的意思;句子People like to meet in the evening是一般现在时,主语是People,因此and后面的动词用原形。故填:watch。
30.句意:中秋节非常重要,因为它对于每个家庭来说都是一次特殊的相聚。
由语境可知,本题填special;special用来修饰后面的名词day。语境是“中秋节非常重要,因为它对于每个家庭来说都是一次特殊的相聚。”故答案填:special。
31.句意:这一天,也会有比较特别的食物,例如月饼。
mooncakes是对特殊食物的举例说明,因此用介词like。like(表示属性)像;因此本题的答案为:like。
32.句意:有各种各样的月饼。
由语境可知,本题填kind;因为mooncakes是复数,故所填的词用复数kinds,all kinds of“各种各样”的意思。所以答案为:kinds。
33.句意:传统月饼通常是用果仁做的。
由语境可知,本题填usually;由后面的句子but nowadays, there are many  9  kinds of mooncakes including fruit, coffee,可知,这句话是表示的转折,那么前半句就是说传统上的月饼通常是用果仁做的。因此填usually;故答案为usually。
34.句意:但是现在,有很多不同种类的月饼,包括水果、咖啡、巧克力甚至是冰淇淋月饼。
由fruit, coffee, chocolate可知,这些是不同种类的月饼。因此填different;different kinds of mooncakes不同种类的月饼。故答案为different。
35.句意:但是现在,有很多不同种类的月饼,包括水果、咖啡、巧克力甚至是冰淇淋月饼。我们知道fruit, coffee, chocolate以及ice cream都是月饼的种类,表示并列,因此用and来连接。语境是“有很多不同种类的月饼,包括水果、咖啡、巧克力甚至是冰淇淋月饼。”故答案为and。
【点睛】短文填空题,是最近这几年英语的常考题型之一。该题型旨在考查考生的基础知识的熟练程度、对语篇整体的把握和理解能力、能够灵活运用语法和词汇知识的能力以及综合运用英语语言的能力。做这类试题时,首先就要通读短文,围绕中心意思,全盘综合考虑来确定词义;同时,还要注意语篇中名词的单复数形式、短语动词的固定搭配、主谓语人称和数的一致、谓语动词的时态和语态以及非谓语动词的运用等语法知识的使用。
短文填空题的解题技巧。
一、纵观全文,浏览图画细节,抓住关键词,遵循语义适用原则。
解题技巧1:根据图片细节,找出答案。
解题技巧2:根据前后句的意思,推敲所需要填写的单词。
二、注重句子结构、词语搭配、句型结构以及人称、时态、语态的变化,遵循正确的语法规则。
解题技巧3:名词前面,若没有限定词(冠词、形容词性物主代词、不定代词),很可能是填限定词。
解题技巧4:名词或代词在句中不做主语、表语或动词的宾语时,其前面,一定是填介词。
解题技巧5:形容词前面应填系动词,系动词后面则填形容词。
解题技巧6:若两句(一个主谓关系算一个句子)之间没有连词,有逗号隔开,则考虑填转折连词;没分号,考虑填并列连词或从属连词。
解题技巧7:熟练最常见的固定的搭配和固定句式结构。
解题技巧8:根据语篇的语态或时态,填写单词的正确的形式。
三、总结
对于如何提高短文填空的准确率,考生除了具备一定的词汇能力,关键是还要掌握并能熟练运用我们在整个初中所学的语法知识。俗话说:“熟能生巧。”考生只要在平常多练,并及时归纳方法和掌握答题技巧,一定能提高短文填空的得分率。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)