2025年中考英语阅读技巧课件(参考浙江中考题目讲解,人教新目标英语适用)

文档属性

名称 2025年中考英语阅读技巧课件(参考浙江中考题目讲解,人教新目标英语适用)
格式 pptx
文件大小 1.2MB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-03-07 08:41:28

图片预览

文档简介

(共22张PPT)
中考阅读理解解题技巧
——以浙江中考为参考
细节理解题
词义猜测题
主旨大意题
命题类
推理判断题
常见命题方式:
1)Which of the following statement is true
2)Which of the following is not mentioned in
the text
3)The author ( or the passage) states that___.
4)According to the passage, when ( where, why, how, who, what, which, etc.)___
细节理解题
干扰项:范围过大,过小
干扰项:偷换概念
干扰项:正误并存,某个分句是正确的
解题方法:原文定位法
抓住问题中的关键词,迅速回到原文中找到这一细节;
2.把细节所在段落仔细阅读一遍,与所给选项核对、分析、判断、得出答案
做题要领
Back in the 1980s, researchers found that jumping on a trampoline was a good way to help astronauts regain their strength. Actually,trampolininghas many advantages.It helps bones and muscles grow and improves your balance by stimulating the inner ear. It is especially useful for increasing flow of the lymphatic system. which helps your body get rid of harmful toxins.Trampolininghas benefits similar to those of running, but without too much stress on knees and ankles.29. According to the passage, what benefit can we get fromtrampolining A. It helps with bone growth.B. It cures illnesses in our knees.C. It helps reduce stress on muscles. D. It prevents ears from being hurt.②③①④关键词benefit=advantage实例—26. To make three servings of oats, we need one cup of Golden Oats and ______ cups of water
A. two B. three C. five D. six
27. Both Oatmeal Cookies and Oatmeal Apple Crisp need _____
A. milk B. eggs C. salt D. butter
实例二
常见的提问形式:
1. The underlined sentence in the last paragraph means _____
4. The underlined word/phrase “…” means ____ in Chinese
2. The word “…” most likely means
3. Which is following is closest in meaning to the word “…”
词义猜测题
文中找线索或信息词;
根据上下文判断新词汇在特定句中确切意思。
根据熟悉的词及词义判断新单词之意;
做题要领
To avoidinterferences, and keep the telescopes sensitive, radio telescopes are built in places where there are no human radio waves or electronic signals. For example, FAST is 5kilometresaway from the closest village and 25kilometresaway from the nearest town.35. The underlined word "interferences" in the passage refers to ______.A. the noises made by villagers and animalsB. the sounds from the radios and televisionsC. the people who go toGuizhouto watch FAST workD. the radio waves and electronic signals from humans实例三Children with the defect need all the help. Although many suffers are accepted by their families, sadly, others are not. In some countries, children with this defect are oftenabandonedat birth because their parents feel ashamed of them or cannot afford the operations.24. The understand word“abandoned”in Paragraph 2 is closest in meaningto.A. given up B. dressed up C. called up D. brought up实例四28.The underlined word“that”in Paragraph 3 means.17. In Line 21, the word“singly”means.24. The underlined word“they”in Paragraph 4 refers to.35. The underlined word“survive”in Paragraph 6 probably means.38. The underlined word“this”in Paragraph 3 refers to.35. The underlined word“obstacle”in Paragraph 3 probably means.……相似题型
常见的命题方式有:
It can be inferred from the passage that _______.
What is the tone of the author
The passage is intended to _____.
What is the purpose of this passage
The passage implies that_______.
推理判断题
做题要领
透过现象看本质,领悟作者思想倾向、观点、立场、语气及 态度等。
不要选择表层信息
以原文内容为前提,据作者的观点理论(非考生观点),客 观地对文中未明显说明的现象或事例给予合理的逻辑推断, 做出一定解释。
…Some of the stories I have heard are quite surprising. One newborn baby girl was found abandoned on a train. Luckily for her, she was found and adopted by a passenger. This lady then heard aboutSmile Trainand brought the baby to our hospital. I did the operation and gave hope to the family. Experienced doctors will always like me share our skills with local doctors. In this way we make sure that these operations will always be available.25. What did the doctor from the UK think of his volunteer work A. Dangerous B. SurprisingC. Relaxing D. Valuable实例五
实例六
25. According to the passage, the real purpose of the two countries was.A. to own all island B. to kill a pigC. to get more money D. to start a war30.The overall tone(总基调) of this reading is.36.It can be inferred from the passage thatGhaffar.41. According to the passage, we can infer that.40. The purpose of the passage is mainly to.……相似题型
3)Which of the following best expresses the main idea
4)Which is the subject discussed in the text
2)Which of the following can summar-ize the main idea of this text
1)What does the writer mainly tell us
6)What’s the best title for this passage
常见的提问形式:
主旨大意题
做题要领
2. 干扰项 可能属从文中某些 (不完全的) 事实或细节片面推出 的错误结论。
干扰项 可能属文中某个具体事实或细节。
(正确答案) 是根据文章意思全面理解而归纳概括出来的;但不能太笼统、言过其实或以偏概全。
找出主题句 (常在首尾段的首句、尾句、首尾句、段落中)或通过浏览全文,抓住关键词,把握主旨。
干扰项 可能属非文章事实的主观臆断。
Big date can be used for good reasons. Some hospital use big date to predictif a baby who was born too early will get sick. The hospital can then take extrasteps to take care of that baby so he does not get sick. Big date can also be used for bad reasons. It can be used to predict which kinds of people are likely to breakthe law or hurt others, even if they have not done anything wrong.29. The main idea of Paragraph 3 is.A. big date can be used for good reasonsB. we can use big date in a number of waysC. big date can be used for good and bad reasonsD. we can use big date to prevent babies from getting sick实例七总结
计时和限时阅读训练
提高阅读速度
指读
出声读
回读
改变阅读习惯
先题后文
文-题-文
掌握阅读技巧
014.积累文化背景知识和生活知识关注中西方文化差异5.注重长难句的理解原因:修饰语过多,并列成分多,语言结构层次多方法:1)抓句子主干2)分析从句和短语的功能3)分析词、短语和从句的关系