中小学教育资源及组卷应用平台
完形填空--写亲人的 专题练
2025年中考英语一轮复习备考
一、完形填空
阅读下面的短文,掌握其大意,然后从各题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。
One day, my brother opened my father’s new book and drew all over the first page with a pen. When my father walked into the room, my brother became 1 . He knew that he had done something wrong. He was afraid that my father would 2 him.
My father picked up his much-loved book, looked at it carefully for quite a while and didn’t 3 anything. Books were important to him, but what he did next was 4 . Instead of punishing my brother, he sat down, took the 5 from my brother’s hand. He smiled at the little kid and 6 next to the drawings made by John: John’s work, 1959, age 3. You have made the book valuable. I’m very thankful to you for drawing in my book.
The years and the books came and went. We moved several times and 7 a lot: success and failure; happiness and sadness. From time to time we would open the book, look at the drawings, read my father’s words of 8 , and feel excited.
Now I know my father taught us how every bad event in life can have a good side. If we are prepared to look at it from another side, we’ll be touched by the 9 of others. But he also made us 10 what really matters in life: people, not things; love, not anger.
Each time I think about these things, I will smile and whisper(低语), “I thank you, Dad.”
1.A.calm B.happy C.nervous
2.A.punish B.order C.praise
3.A.do B.say C.buy
4.A.strange B.unexpected C.interesting
5.A.pen B.book C.drawing
6.A.drew B.wrote C.knocked
7.A.forgot B.lost C.experienced
8.A.love B.life C.anger
9.A.joy B.kindness C.knowledge
10.A.think B.doubt C.realize
My son Daniel began surfing at the age of 13. After school each day he put on his wet suit and waited to be challenged by three-to-six-foot waves. Daniel’s love for the ride was tested one 11 afternoon.
“Your son’s been in an accident,” the lifeguard reported to my husband Mike over the phone hurriedly. “ 12 he came up to the top of the water, the point of the board was headed toward his eye.”
Mike rushed our son to the hospital. He 13 26 stitches (缝合) from the corner of his eye to the bridge of his nose.
I was 14 home from a meeting while Daniel’s eye was being stitched, Mike drove directly to the airport after they left the doctor’s office. He greeted at the gate while Daniel was waiting in the car. “Daniel ” I questioned. I remember thinking the 15 must have been terrible that day.
“He’s been in an accident, but he’s going to be fine.” Mike comforted me.
I ran to the car. My son reached out both arms, crying, “Oh, Mom, I’m so glad you’re home.”
I sobbed(抽泣) in his arms, telling him how 16 I felt about not being there when the lifeguard called.
“It’s okay, Mom,” he said. “I’ll be fine. The doctor said I can go back in the water in eight days.”
Was he 17 I wanted to tell him that he wasn’t allowed to go near water again until he was 35, but 18 I controlled myself.
He kept asking me to let him go back on the board for the next seven days. One day after I 19 “No” to him for the 100th time, he beat me at my own game.
“Mom, you taught us never to 20 what we love.”
I gave in. Back then Daniel was just a boy with deep love for surfing. Now he is among the top 25 surfers in the world.
11.A.amazing B.boring C.unusual
12.A.When B.If C.Unless
13.A.changed B.received C.avoided
14.A.flying B.driving C.boating
15.A.waves B.clouds C.dreams
16.A.brave B.lucky C.sorry
17.A.crazy B.busy C.friendly
18.A.already B.even C.instead
19.A.repeated B.threw C.brought
20.A.give up B.pick up C.find out
阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Today was quite an amazing day for me. It was the day that my father 21 home from Russia. He had been away from us for over a year. I had 22 him more than words could ever say.
Mom woke us up at 6 a. m. to go to the 23 . My father’s flight was due to arrive at 9:30. “We don’t want to be 24 !”She kept saying as she woke 25 up. She had no need to remind me! I quickly dressed, washed and had breakfast. I could not take my eyes off the clock all the morning. Time was going so 26 . When it was 8:45, my mom told us all it was time to go. We all ran to the car and made our way quickly.
We arrived just after 9 and 27 patiently. But 9:30 came and went and our father’s flight had still not arrived. I kept asking Mom where he was. She just kept smiling and saying he’d be there soon. Another 10 28 went by, and suddenly in the crowd a tall man 29 . There was my father standing in front of me. He 30 his bags to the floor and hugged my sisters and me.“I’ve missed you so much,” he said. We all cried together. I never want my father to be away for such a long time.
21.A.left B.returned C.stayed
22.A.wanted B.looked C.missed
23.A.airport B.shop C.park
24.A.early B.late C.fast
25.A.somebody B.everybody C.anybody
26.A.slowly B.widely C.wrongly
27.A.waited B.saw C.listened
28.A.days B.hours C.minutes
29.A.showed B.appeared C.pushed
30.A.bought B.brought C.dropped
I planned to have a big meal with my family on weekends. Then one Saturday, we went to 31 expensive restaurant. A young couple with a small boy only ordered a piece of the 32 beef steak (牛排).
I watched them for a while. I found that the parents not only took the boy to have beef steak, but also regarded it 33 a process of learning. The parents taught the kid 34 he could use a knife and fork and told him some table manners.
I’d like 35 good friends with the family. Then I walked over and asked politely. “May I offer each of you a cup of coffee ”They accepted my coffee with a smile. We began to chat. “To be honest, we are very poor, 36 we can’t afford any expensive food at all. However, we have every confidence in 37 boy. He lives in a poor family, but I believe he 38 great success in the future. That’s why we teach him the good table manners,” said the dad. “We hope our kid can be a person who 39 himself and others.”
We became friends and got on well with each other. Later, great progress 40 by the kid and he succeeded.
31.A.a B.an C.the
32.A.cheap B.cheaper C.cheapest
33.A.with B.as C.to
34.A.where B.when C.how
35.A.become B.to become C.becoming
36.A.so B.because C.until
37.A.we B.our C.ours
38.A.achieve B.achieves C.will achieve
39.A.respects B.is respecting C.has respected
40.A.makes B.is making C.was made
“Never give up!” It is my life law (法则). It has brought me 41 . I learned it from my father’s story.
My father 42 a poor village when he was young. He went to school in the morning, then worked in the 43 after school and did his homework 44 midnight.
At the age of 14, my father went to America, because he heard that America was the land of 45 , the land where poor people can become rich.
“I thought 46 was easy to make money in America,” my father told me. “But I couldn’t find a job easily because I spoke little English. Later, I worked in a small restaurant, cleaning up tables, 47 dishes and sweeping the floor. I worked from 10 a.m. to 11p.m. I wanted to go to school to learn English, but it was 48 . I had no money.”
My father 49 working hard, and reached his goal (目标).
“Alan,” he often says to me, “If you want something, you have to work for it and never give up. Things do not come 50 in life.” That is what I learned from my father.
41.A.coat B.biscuit C.success
42.A.left from B.lived in C.drop by
43.A.fields B.parks C.factories
44.A.for B.when C.until
45.A.glass B.gold C.grass
46.A.he B.she C.it
47.A.producing B.washing C.knocking
48.A.lucky B.happy C.impossible
49.A.kept B.enjoyed C.finished
50.A.really B.easily C.quietly
通读下面的短文,然后从短文后所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案填空,使短文完整通顺。
When I was five years old, I lived with my family in my grandma’s old house. It was very old and small, but we were 51 there. We didn’t have a lot of money, but we grew our own 52 to eat and made our own clothes.
Every day after school, I would 53 outside and wait for my dad to come home from work. He worked on 54 all day for drivers. When he got home, he was tired with oil on his hands. So the first thing he would do is to 55 his hands. Then he sat in his old chair while mom and grandma were making dinner. After dinner, I loved 56 onto his back and watching TV together. His hands were strong, and I always felt 57 and loved.
Now I am 55 years old and the oldest person in my family. I have some health problems, but I still remember those happy times with my dad 58 . I wish I could go back and sit with him in that old 59 one more time, just to 60 him how much I love him and thank him for making me feel so happy and loved as a child.
51.A.lazy B.happy C.right
52.A.food B.flowers C.trees
53.A.sleep B.shout C.play
54.A.radios B.cars C.kites
55.A.clean up B.make up C.look up
56.A.flying B.walking C.climbing
57.A.angry B.safe C.dangerous
58.A.clearly B.sadly C.slowly
59.A.table B.bed C.chair
60.A.forget B.tell C.order
参考答案
1.C 2.A 3.B 4.B 5.A 6.B 7.C 8.A 9.B 10.C
1.句意:当我父亲走进房间时,我弟弟变得很紧张。
calm镇定的;happy开心的;nervous紧张的。根据“He knew that he had done something wrong”可知他知道自己做错了事情,所以很紧张。故选C。
2.句意:他害怕我父亲会惩罚他。
punish惩罚;order命令;praise赞扬。根据“Instead of punishing my brother”可知做错了事情,父亲会惩罚他。故选A。
3.句意:我父亲拿起他心爱的书,仔细看了好一会儿,什么也没说。
do做;say说;buy买。根据“didn’t...anything”可知是没有说什么。故选B。
4.句意:书籍对他来说很重要,但他接下来做的事情却出乎意料。
strange奇怪的;unexpected出乎意料的;interesting有趣的。根据“Instead of punishing my brother, he sat down”以及下文内容可知作者爸爸没有惩罚弟弟,而是采取了另一种方式,这是出乎意料的。故选B。
5.句意:他没有惩罚我弟弟,而是坐下来,从我弟弟手里接过笔。
pen钢笔;book书;drawing绘画。根据“drew all over the first page with a pen”可知从弟弟手里拿过笔。故选A。
6.句意:他微笑着看着这个小孩,在约翰画的画旁边写道。
drew画;wrote写;knocked敲。根据“next to the drawings made by John: John’s work, 1959, age 3”可知这是父亲写的话。故选B。
7.句意:我们搬了好几次家,经历了很多:成功和失败;快乐和悲伤。
forgot忘记;lost丢失;experienced经历。根据“success and failure; happiness and sadness”可知是经历了很多。故选C。
8.句意:我们不时地打开书,看着画,读父亲的爱的话语,感到兴奋。
love爱;life生活;anger生气。根据“read my father’s words of”可知父亲没有惩罚弟弟,而是在弟弟的涂鸦旁写下了话,这是父亲对孩子的爱。故选A。
9.句意:如果我们准备从另一个角度看待它,我们会被别人的善良所感动。
joy快乐;kindness善良;knowledge知识。根据“we’ll be touched by the...of others”可知是被其他人的善良感动。故选B。
10.句意:但他也让我们意识到生活中真正重要的是什么。
think认为;doubt怀疑;realize意识到。根据“what really matters in life”可知是意识到什么是重要的。故选C。
11.C 12.A 13.B 14.A 15.A 16.C 17.A 18.C 19.A 20.A
11.句意:丹尼尔对骑行的热爱在一个不同寻常的下午受到了考验。
amazing惊人的,了不起的;boring令人厌烦的; unusual不寻常的。根据“Your son’s been in an accident”可知,发生了意外事故,所以应是一个不同寻常的下午,故选C。
12.句意:当他浮到水面上时,冲浪板的尖端正对着他的眼睛。
When在……时候;If如果;Unless除非。“he came up to the top of the water”是发生“the point of the board was headed toward his eye”的时间状语,指浮上水面的时候,冲浪板的尖端对着他眼睛,所以用when引导原因状语从句,故选A。
13.句意:他从眼角到鼻梁缝了26针。
changed改变;received接受;avoided避免。根据“while Daniel’s eye was being stitched”可知,此处指接受了缝针,故选B。
14.句意: 我开完会坐飞机回家时,丹尼尔的眼睛正在缝合,迈克离开医生办公室后直接开车去了机场。
flying飞;driving开车,驾驶;boating划船。根据“Mike drove directly to the airport after they left the doctor’s office. ”可知,他们去了机场,所以作者应是坐飞机回家的,故选A。
15.句意:我记得我在想那天的海浪一定很可怕。
waves海浪;clouds云;dreams梦想。上文讲到作者的儿子在冲浪时发生意外,所以此处指在想那天浪应该很大,故选A。
16.句意:我在他怀里抽泣着,告诉他当救生员呼叫时我没有在那里感到非常抱歉。
brave勇敢的;lucky幸运的;sorry抱歉的。根据“...I felt about not being there when the lifeguard called.”可知,作者的儿子发生了意外时,身为母亲却不在身边,所以应是很自责,感觉很抱歉,故选C。
17.句意:他疯了吗?
crazy疯狂的;busy忙碌的;friendly友好的。根据“ I wanted to tell him that he wasn’t allowed to go near water again until he was 35”可知,得儿子发生了意外,却还说八天后就可以下水,这让作者觉得他很疯狂,故选A。
18.句意:我本想告诉他,35岁之前不许再靠近水,但我控制住了自己。
already已经;even甚至;instead相反。but表示转折,结合“I controlled myself.”可知,与“告诉他,35岁之前不许再靠近水”相反,作者控制住了自己,没有说,故选C。
19.句意:有一天,在我对他重复了100次“不”之后,他在我自己的游戏中打败了我。
repeated重复;threw扔;brought带来。根据“for the 100th time”可知,应是重复说了100次“不”,故选A。
20.句意: 妈妈,您教导我们永远不要放弃自己热爱的东西。
give up放弃;pick up捡起;find out查明,发现。 根据“I gave in”和“you taught us...”可知,作者屈服了,说明曾经教作者不要放弃自己热爱的东西,故选A。
21.B 22.C 23.A 24.B 25.B 26.A 27.A 28.C 29.B 30.C
21.句意:这是我爸爸从俄罗斯回家的日子。
left离开;returned返回;stayed待在。根据后文“He had been away from us for over a year”可知,是爸爸离家后归家的日子。故选B。
22.句意:我对他的思念无以言表。
wanted想要;looked看;missed想念。根据“him more than words could ever say.”可知,此处表达对爸爸的思念。故选C。
23.句意:妈妈6点钟把我们叫醒去机场。
airport机场;shop商店;park公园。根据后文“My father’s flight was due to arrive at 9:30”可知,是去机场接机,故选A。
24.句意:我们可不想迟到。
early早;late迟到;fast快的。根据前文“My father’s flight was due to arrive at 9:30”告知父亲航班抵达的时间,可知是不想接机迟到,故选B。
25.句意:她叫每个人起床时一直这么说。
somebody某人;everybody每个人;anybody任何人。根据前文说去接机可知,此处是叫全家每个人起床,故选B。
26.句意:时间过得太慢了。
slowly缓慢地;widely广泛地;wrongly错误地。根据前文作者非常着急想要接爸爸,可知他会觉得时间过得很慢,故选A。
27.句意:我们9点后到达,然后耐心地等待着。
waited等待;saw看见;listened听。根据“We arrived just after 9”可知,没到时间,所以得等,故选A。
28.句意:又一个10分钟过去了,突然一个高大的男人在人群中出现了。
days天;hours小时;minutes分钟。根据“We arrived just after 9…But 9:30 came…”可知,此处表达又一个10分钟过去了。故选C。
29.句意:又一个10分钟过去了,突然一个高大的男人在人群中出现了。
showed展示;appeared出现;pushed推。根据后文“There was my father...”可知,是爸爸出现了,故选B。
30.句意:他把包丢在地上,拥抱了我和妹妹。
bought买;brought带来;dropped丢下。根据“his bags to the floor”可知,爸爸也很想念他们,此处应是把包丢在地上。故选C。
31.B 32.C 33.B 34.C 35.B 36.A 37.B 38.C 39.A 40.C
31.句意:然后在一个周六,我们去了一家昂贵的餐厅。
a不定冠词,表示泛指,后面加辅音音素开头的单词;an不定冠词,后面加元音音素开头的单词;the定冠词,表示特指。根据句意,此处表示泛指一家餐厅,应用不定冠词,空后单词“expensive”是以元音音素开头的单词,故选B。
32.句意:一对年轻夫妇和一个小男孩只点了一块最便宜的牛排。
cheap便宜的;cheaper比较级,更便宜的;cheapest最高级,最便宜的。空前有冠词the,此处应用最高级。故选C。
33.句意:我发现父母不仅带男孩去吃牛排,还把它当作一个学习的过程。
with和;as作为;to到。regard...as表示“把……当作”,是固定搭配,故选B。
34.句意:父母教孩子如何使用刀叉,并告诉他一些餐桌礼仪。
where哪里;when什么时候;how怎么样。根据“he could use a knife and fork”可知,此处指的是怎样使用刀叉。故选C。
35.句意:我想和这家人成为好朋友。
become成为,动词原形;to become动词不定式;becoming现在分词。would like to do sth.“想要做某事”,空处动词应用不定式形式,故选B。
36.句意:老实说,我们很穷,所以我们根本买不起昂贵的食物。
so所以;because因为;until直到。根据“we are very poor”可知,前后句是因果关系,后句表示结果,应用so连接。故选A。
37. 句意:然而,我们对我们的孩子充满信心。
we我们;our我们的;ours我们的。根据后文“boy”可知,此处应填形容词性物主代词,故选B。
38.句意:他生活在一个贫穷的家庭,但我相信他将来会取得巨大的成功。
achieve动词原形;achieves动词三单;will achieve一般将来时。根据时间状语“in the future”可知,本句应用一般将来时。故选C。
39. 句意:我们希望我们的孩子能成为一个尊重自己和他人的人。
respects动词三单;is respecting现在进行时;has respected现在完成时。根据“We hope our kid can be a person ”可知,本句应用一般现在时,主语a person是第三人称单数,动词用三单形式。故选A。
40.句意:后来,这个孩子取得了很大的进步,他成功了。
makes动词三单;is making现在进行时;was made一般过去时的被动语态。根据“...and he succeeded.”可知,本句叙述的是过去的事情,应用一般过去时,主语great progress和谓语动词make之间是被动关系,故选C。
41.C 42.B 43.A 44.C 45.B 46.C 47.B 48.C 49.A 50.B
41.句意:它给我带来了成功。
coat外套;biscuit饼干;success成功。根据“It has brought me”可知这个法则给作者带来了成功。故选C。
42.句意:我父亲年轻时住在一个贫穷的村子里。
left from从……离开;lived in住在;drop by顺道拜访。根据“a poor village”可知是住在小乡村。故选B。
43.句意:他早上去上学,放学后在田里干活,做作业直到半夜。
fields田地;parks公园;factories工厂。根据“a poor village”可知父亲住在村里,所以放学后去田里干活。故选A。
44.句意:他早上去上学,放学后在田里干活,做作业直到半夜。
for给;when何时;until直到。根据“did his homework...midnight”可知是做作业直到半夜。故选C。
45.句意:14岁时,我父亲去了美国,因为他听说美国是一片黄金之地,一片穷人可以致富的土地。
glass玻璃;gold黄金;grass草。根据“the land where poor people can become rich.”可知穷人可以变富,说明美国是黄金之地。故选B。
46.句意:我觉得在美国赚钱很容易。
he他;she她;it它。此处是结构it is adj. to do sth.“做某事是……的”。故选C。
47.句意:后来,我在一家小餐馆工作,收拾桌子、洗碗、扫地。
producing生产;washing洗;knocking敲。根据“dishes”可知是洗碗。故选B。
48.句意:我想去学校学英语,但这是不可能的。
lucky幸运的;happy快乐的;impossible不可能的。根据“I had no money”可知没有钱,所以去学校学英语是不可能的。故选C。
49.句意:我父亲一直努力工作,达到了他的目标。
kept坚持;enjoyed享受;finished完成。根据“working hard, and reached his goal”可知是坚持努力工作。故选A。
50.句意:生活中的事情来之不易。
really真的;easily容易地;quietly安静地。根据“Things do not come...in life”可知生活中的事情来之不易。故选B。
51.B 52.A 53.C 54.B 55.A 56.C 57.B 58.A 59.C 60.B
51.句意:它又旧又小,但我们在那里很开心。
lazy懒惰的;happy开心的;right正确的。根据“It was very old and small, but we were”可知转折词后表示作者他们过得很开心。故选B。
52.句意:我们没有很多钱,但我们自己种食物吃,自己做衣服。
food食物;flowers花;trees树。根据“grew our own...to eat”可知是自己种食物吃。故选A。
53.句意:每天放学后,我都会在外面玩,等爸爸下班回家。
sleep睡觉;shout大喊;play玩。根据“outside and wait for my dad to come home from work”可知是在外面玩。故选C。
54.句意:他整天在汽车上为司机修理汽车。
radios收音机;cars汽车;kites风筝。根据“all day for drivers”可知是在汽车上。故选B。
55.句意:所以他要做的第一件事就是清理双手。
clean up清理;make up编造;look up向上看。根据“ he was tired with oil on his hands”可知他手上都是油,所以会先洗手。故选A。
56.句意:晚饭后,我喜欢爬到他的背上,一起看电视。
flying飞;walking走;climbing爬。根据“onto his back”可知是爬到他的背上。故选C。
57.句意:他的手很有力,我总是感到安全和被爱。
angry生气的;safe安全的;dangerous危险的。根据“His hands were strong”可知他的手很有力,所以会让人感到安全。故选B。
58.句意:但我仍然清楚地记得和爸爸在一起的快乐时光。
clearly清楚地;sadly悲伤地;slowly慢地。根据“I still remember those happy times with my dad”可知是仍然清楚记得和爸爸在一起的快乐时光。故选A。
59.句意:我希望我能再回去和他坐在那把旧椅子上,告诉他我有多爱他,感谢他让我小时候感到如此快乐和被爱。
table桌子;bed床;chair椅子。根据“Then he sat in his old chair”可知是坐在椅子上。故选C。
60.句意:我希望我能再回去和他坐在那把旧椅子上,告诉他我有多爱他,感谢他让我小时候感到如此快乐和被爱。
forget忘记;tell告诉;order命令。根据“him how much I love him”可知是告诉他自己爱他。故选B。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)