阅读理解--关于网购 专题练 2025年中考英语一轮复习备考

文档属性

名称 阅读理解--关于网购 专题练 2025年中考英语一轮复习备考
格式 docx
文件大小 371.4KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-03-10 16:55:20

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
阅读理解--关于网购 专题练
2025年中考英语一轮复习备考
一、阅读理解
aRather than using cash or a bank card, customers simply look at a screen which recognizes their face using the latest facial recognition software (软件). This is connected to their bank account and payments are completed within seconds. bIf you use flight alert, you’ll never miss out on the best flight deals ever again. Simply enter your email address and preferred holiday places and we will find out the best and cheapest flight deals online and email a list to you. You’ll be amazed at the prices on offer.
cAre you a crazy shopper who wants to know if the shirt on sale looks good Take a photo and send it to the app and receive reviews at once from thousands of other shoppers who are on hand to tell you whether or not it is right for you. The app also stores your photos and recommends more that you might also be interested in. dYou may have already moved into the world of online shopping. You place an order online, and then the products are sent right to your door. But what about our beloved pets This is a website that sells pet clothes. The clothes can be sent to your home. If you are not completely satisfied with the products, then simply post them back to us for free.
1.Which of the following can best describe the latest payment in Passage a
A.Safe. B.Cheap. C.Fast.
2.What can flight alert help people do
A.Save money for a trip.
B.Arrive on time for a flight.
C.Decide the best travelling place.
3.What does the underlined word “it” in Passage c refer to
A.The shirt. B.The photo. C.The app.
4.What can we learn about the website in Passage d
A.It offers offline orders for customers.
B.It’s for pet owners to sell their pets’ clothes.
C.It allows customers to return unwanted products.
5.What can be the best title shared by the four passages
A.Cool apps, new styles B.Life made easy C.Click for a better world
How do you usually do the shopping Do you buy things in real shops or online If you like shopping online, do you buy things on Taobao or Jingdong Do you know live-streaming industry(直播行业) It is a new and fashion way to buy and sell things these days. Many people begin to buy things on live-streaming platforms(直播平台). “Sales(销售) through live-streaming in 2021 gives people hope and a new way to make money.” says Andrea Fenn.
There are many live-streaming platforms, such as Douyin and Kuaishou, and Alibaba’s Taobao. Many people begin to sell things in this way.
One of them is Li Jiaqi. He is 27 years old. He can sell 15,000 lipsticks(口红) in five minutes. Unlike many women sellers, he always tries the lipsticks on his mouth, not on his arms. His interesting sales make him get the name “Lipstick Brother No. 1”.
In February 2020, Taobao sells a lot of things, because many people can not go shopping outside.
________. Andrea Fenn says that there are too many people on the live-streaming platforms. “Now there are thousands of live-streaming. And people start to think about the question: Why are we buying things on TV, just like the 1990s shopping style Some companies can not get money from live-streaming because of shoppers fatigue. They are tired of doing that.” he says.
6.What is a new and fashion way to buy and sell things these days
A.Buying things in real shops.
B.Buying things on Taobao.
C.Buying things on live-streaming platforms.
7.Li Jiaqi is called “Lipstick Brother No. 1” because ________.
A.selling lipsticks brings him much money
B.Andrea Fenn gives him the nickname
C.he has a different way to sell lipsticks
8.Which platform sells a lot of things in February 2020 according to the passage
A.Douyin. B.Kuaishou. C.Taobao.
9.Which of the following sentences should be on the line(横线) in the last paragraph
A.Of course, everyone will make money.
B.But not everyone will make money.
C.Live-streaming is like TV shopping show.
10.What does the underlined word “fatigue” in the last paragraph mean in Chinese
A.疲劳 B.激情 C.需求
Pick the One You Like Best Online
Bargain Zero to One Lucky Peach Pride and Prejudice Ten Little Fingers
Type Book Magazine Novel Book for babies
Writer Peter Thiel / Jane Austen Annie Keble
Price $28(list price) $21(online) $24(list price) $18(online) $15(list price) $12(online) $25(list price) $15(online)
Customer Review
Promotion Day July 16~July 25 July 21~July 30 July 27~August 20 August 19~August 29
Word box: bargain特价商品,promotion促销
根据表格所提供的信息选择最佳答案。
11.If you buy a Zero to One and two Ten Little Fingers online on the promotion days, you will save ________ dollars.
A.15 B.17 C.27
12.Pride and Prejudice is written by ________.
A.Annie Keble B.Jane Austen C.Peter Thiel
13.Which book may babies be most interested in
A.Zero to One B.Lucky Peach C.Ten Little Fingers
14.If you are interested in both Lucky Peach and Pride and Prejudice, you can buy them at a great sale online on ________.
A.July 22 B.July 29 C.August 20
15.Which of the following is TRUE according to the form above
A.The writer of the novel Lucky peach is Peter Thiel.
B.Zero to One gets more likes than Pride and Prejudice.
C.Mrs. Brown may prefer to buy Ten Little Fingers for her 3-year-old daughter.
请阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出一个最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
16.How long does it take to travel from Los Angeles to Seattle
A.3 hours 15 minutes. B.3 hours 35 minutes. C.4 hours 15 minutes.
17.When did the plane take off in Los Angeles
A.At 8:40 am, Sept 28. B.At 12:15 pm, Sept 28. C.At 8:05 am, Oct 3.
18.Which city does the plane stop in on its return flight before reaching its destination(目的地)
A.New York City. B.Boston. C.Salt Lake City.
19.How much did the tickets cost
A.$156.80. B.$78.40. C.$59.53.
20.What can we learn about the tickets
A.The price shown is only for VIP.
B.The total ticket price doesn’t include taxes.
C.A passenger is allowed to bring two bags without extra charge(额外费用).
It is not unusual to hear that the “post-00s” generation spend too much money and time on online gaming or offer live streamers (直播主播) much money. But a report from China Youth Daily has found another side of them.
“Although they are influenced by popular culture, the ‘post-00s’ treat buying more like researching,” reported China Youth Daily.
Wang Yihan, 16, from Fuzhou, Fujian, is typically such a person. She decided to buy a Casio watch, but she didn’t pay for the most popular type. Instead, she researched all of the watches available. “I looked up information on different Casio watches online and I compared them. I also did research on their makers,” said Wang. For Wang, researching things is as enjoyable as buying them.
Rationality is also important to them, the report pointed out.
Sun Xiaoxue,15, from Huairen, Shanxi province, likes making her own journals (日志). “I found many stickers (贴纸) that bought when I was a child. Since most of them were old and out of style, I cut and put them together to make them my own. The stickers make my journals more special, ”said Sun. “I feel so good to ‘turn waste into treasure’ and also it helps me to spend less money.”
For Liu Yu,17, from Yantai, Shandong province, her buying doesn’t directly show her interests. Although she is a lover of Han costurnes, she hardly spends money on them. “Instead of buying them, I am more interested in the culture and history behind the costurnes when comparing different kinds of them,” said Liu.
21.How did Wang Yihan decide which Casio watch to buy
A.By comparing the prices.
B.By studying many different watches.
C.By choosing the most popular one.
22.What does the underlined word “rationality” mean in Paragraph 4
A.实力 B.兴致 C.理性
23.Sun Xiaoxue thinks that her way of making journals ________.
A.is old but popular B.takes a lot of time C.is special and saves money
24.How does Liu Yu show her love for Han costurnes
A.She often buys a lot of them.
B.She learns about the culture and history behind them.
C.She takes part in activities about them.
25.The report mainly talks about the ________ of the “post-00s” generation.
A.spending habits B.special interests C.learning abilities
As we all know, iPhones are made in the USA, but popular in China. They were one of the symbols of high technology in the past. For most Chinese people, they are good but expensive. Some people even joke that they’ll sell their kidneys (肾) to buy an iPhone.
It brings us a question to think about—shall we buy one It depends on people’s different situations. On the one hand, an iPhone is worth more than 6,000 yuan. It’s not necessary for students to use such smart phones. On the other hand, if you are rich enough, 6,000 yuan is no big deal to you, then just buy one! It works better than some other phones. After all, you have enough money, then you can do whatever you want with your money.
With the development of 5G network, more and more people start to choose HUAWEI Mate 50 instead of iPhone 14 Pro Max. “We’ve found that more customers prefer to buy HUAWEI Mate 50 because of the good prices. Each one is sold about 5,200 yuan, but the iPhone 14 Pro Max costs closer to 10,000 yuan. If you compare its price with iPhone’s high price, you’ll choose HUAWEI Mate 50.” One salesman in a phone store told the reporter from Yunnan TV station. “All of the phones need to run on electricity. You’ll be surprised to see that HUAWEI’s battery (电池) works longer than iPhone’s. We all take pride in products made in China.” He said.
26.How do most Chinese people like iPhone
A.Only rich people can buy it. B.They think iPhones are good but expensive. C.They must sell their kidneys to buy an iPhone.
27.The underlined phrase “no big deal” in the second paragraph probably means_______.
A.not awful B.not funny C.not important
28.More customers like to buy______ better.
A.HUAWEI Mate 50 B.iPhone 14 Pro Max C.both HUAWEI Mate 50 and iPhone 14 Pro Max
29.Which of the following is TRUE according to the passage
A.IPhones are symbols of high technology now.
B.Chinese take pride in HUAWEI.
C.HUAWEI’s battery works shorter than iPhone’s.
30.The price difference between HUAWEI Mate 50 and iPhone 14 Pro Max is about ______.
A.800 yuan B.4800 yuan C.4000 yuan
参考答案
1.C 2.A 3.A 4.C 5.B
1.细节理解题。根据Passage a中“This is connected to their bank account and payments are completed within seconds.”可知,最新的支付软件让顾客可以在几秒钟之内完成支付,故可以用“快”来形容。故选C。
2.推理判断题。根据Passage b“we will find out the best and cheapest flight deals online and email a list to you. You’ll be amazed at the prices on offer.”可知, flight alert会为顾客提供最便宜的航班,顾客会对价格感到惊讶,可推知flight alert可以帮助顾客省钱。故选A。
3.推理判断题。根据Passage c“Are you a crazy shopper who wants to know if the shirt on sale looks good ”可知,如果想知道衬衫是否适合自己,可以发布衬衫的照片,让其他购物者帮助评价。故划线单词it指代上文中提到的“the shirt”。故选A。
4.细节理解题。根据Passage d“If you are not completely satisfied with the products, then simply post them back to us for free.”可知,该网站允许顾客退回不想要的商品。故选C。
5.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了支付软件、航班信息软件、购物app以及宠物服装交易网站,这些网站或应用程序极大地方便了人们的生活,使人们的生活更加容易便捷,故文章最佳标题是Life made easy。故选B。
6.C 7.C 8.C 9.B 10.A
6.细节理解题。根据“Do you know live-streaming industry(直播行业) It is a new and fashion way to buy and sell things these days”可知,新的、时尚的买卖方式就是在直播平台上购买东西。故选C。
7.细节理解题。根据“His interesting sales make him get the name ‘Lipstick Brother No. 1’.”可知,他有趣的销售方式让他荣获这个称号。故选C。
8.细节理解题。根据“In February 2020, Taobao sells a lot of things”可知,2020年2月,淘宝卖了很多东西。故选C。
9.推理判断题。根据“Andrea Fenn says that there are too many people on the live-streaming platforms...Some companies can not get money from live-streaming because of shoppers fatigue. They are tired of doing that.”可知,现在有太多人在直播平台卖东西,一些公司无法从直播中赚到钱,故空格处和下文形成转折关系。由此可推知,本段是讲并不是所有人都能赚到钱。故选B。
10.词句猜测题。根据“They are tired of doing that.”可知,消费者厌倦了那样做,划线部分“fatigue”意为“疲劳”。故选A。
11.C 12.B 13.C 14.B 15.C
11.推理判断题。根据Price“价格”这一行可知,一本Zero to One于促销日在网上购买能省下7美元(28-21=7);两本Ten Little Fingers能省下20美元(25-15=10;10×2=20);因此一共能省下27美元(7+20=27),故选C。
12.细节理解题。根据Writer“作者”这一行可知,Pride and Prejudice的作者是Jane Austen,故选B。
13.细节理解题。根据Type“类型”这一行可知,Ten Little Fingers是给婴幼儿看的书,因此婴幼儿可能对它最感兴趣,故选C。
14.推理判断题。根据Promotion Day“促销日”这一行可知,Lucky Peach与Pride and Prejudice同时促销的时间是7月27日至7月30日,这段时间内能以最大的折扣购买这两本书,选项中只有7月29日符合条件,故选B。
15.细节理解题。根据表格信息可知,Ten Little Fingers是给婴幼儿看的书,因此家长更喜欢给3岁大的孩子买这本书,C正确。故选C。
16.B 17.A 18.C 19.A 20.C
16.细节理解题。根据“Los Angeles, CA to Seattle, WA Wednesday September 28 Travel Time 3 h 35 m”可知,从洛杉矶搭乘飞机到西雅图,需要3小时35分钟的时间。故选B。
17.细节理解题。根据“Los Angeles, CA to Seattle, WA Wednesday September 28”和“# 1543 Depart Los Angeles, CA (LAX) 8:40 AM”可知,飞机于9月28日上午8:40在洛杉矶起飞。故选A。
18.细节理解题。根据“#873 Depart Seattle/Tacoma, WA (SEA) 8:05 AM Stops in Salt Lake City, UT”可知,飞机在返程途中在盐湖城先停留,再到达目的地。故选C。
19.细节理解题。根据图片右上角的大数字$156.80和右下角的“Air Total $156.80”可知这张机票的价格是156.8美元。故选A。
20.细节理解题。根据“Bags Fly Free on Southwest! First and second checked bags. Weight and size limits apply.”可知,乘客可以携带两件行李,不收取额外费用。故选C。
21.B 22.C 23.C 24.B 25.A
21.细节理解题。根据“she researched all of the watches available. “I looked up information on different Casio watches online and I compared them. I also did research on their makers,” said Wang.她研究了所有可用的手表。“我在网上查了不同卡西欧手表的信息,并对它们进行了比较。我还研究了它们的制造商,”王说。因此可知王仪涵是通过研究许多不同的手表来决定买哪款卡西欧手表的,故选B。
22.词义猜测题。根据“Sun Xiaoxue,15, from Huairen, Shanxi province, likes making her own journals (日志). ‘I found many stickers (贴纸) that bought when I was a child. Since most of them were old and out of style, I cut and put them together to make them my own. The stickers make my journals more special, ” said Sun. “I feel so good to ‘turn waste into treasure’ and also it helps me to spend less money.’” 15岁的孙晓雪来自山西怀仁,她喜欢自己写日记。“我找到了很多小时候买的贴纸。因为他们中的大多数都是旧的和过时的风格,我把他们剪辑起来,做成我自己的。这些贴纸让我的日记更特别,”孙说。“‘变废为宝’让我感觉很好,也帮助我少花钱。”因此可知孙晓雪是比较理性的,可知上文说的是报告指出,理性对他们也很重要。故选C。
23.细节理解题。根据“The stickers make my journals more special, said Sun. ‘I feel so good to ‘turn waste into treasure’ and also it helps me to spend less money.’”孙说,我的贴纸更特殊。“我觉得‘变废为宝’很好,也帮助我少花钱。”因此孙晓雪认为她的方式很特别、省钱。故选C。
24.细节理解题。根据“‘Instead of buying them, I am more interested in the culture and history behind the costurnes when comparing different kinds of them, ’said Liu.”可知她说:“在比较不同种类的服装时,我对服装背后的文化和历史更感兴趣,而不是购买它们。”故选B。
25.主旨大意题。根据“‘Although they are influenced by popular culture, the ‘post-00s’ treat buying more like researching,’ reported China Youth Daily.”《中国青年报》报道称:“尽管受到流行文化的影响,但‘00后’们对待购物更像是对待研究。”以及“For Wang, researching things is as enjoyable as buying them.” 对王来说,研究东西和买东西一样有趣。“I feel so good to ‘turn waste into treasure’ and also it helps me to spend less money.”我觉得‘变废为宝’很好,也帮助我少花钱。““Instead of buying them, I am more interested in the culture and history behind the costurnes when comparing different kinds of them,” said Liu.”“在比较不同种类的服装时,我对服装背后的文化和历史更感兴趣,而不是购买它们,”刘说。可知本文主要谈论了“00后”一代把购物看作是一个研究的过程,也就是他们的“消费习惯”,故选A。
26.B 27.C 28.A 29.B 30.B
26.细节理解题。根据第一段中“For most Chinese people, they are good but expensive.”可知,对于大多数中国人来说,苹果手机虽然好,但是贵。故选B。
27.词句猜测题。根据第二段中“On the other hand, if you are rich enough, 6,000 yuan is no big deal to you, then just buy one!”可知,此处指的是如果足够富有,6000元没什么大不了的,可推测出“no big deal”意为“not important”。故选C。
28.细节理解题。根据第三段中“We’ve found that more customers prefer to buy HUAWEI Mate 50 because of the good prices.”可知,更多的客户更喜欢买华为Mate 50。故选A。
29.细节理解题。根据第三段中“You’ll be surprised to see that HUAWEI’s battery works longer than iPhone’s. We all take pride in products made in China.”可知,中国人为华为感到骄傲。故选B。
30.推理判断题。根据第三段中“We’ve found that more customers prefer to buy HUAWEI Mate 50 because of the good prices. Each one is sold about 5,200 yuan, but the iPhone 14 Pro Max costs closer to 10,000 yuan.”可知,华为Mate 50和iPhone 14 Pro Max价格相差4800元左右。故选B。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)