完形填空-- 个人经历 专题练 2025年中考英语一轮复习备考

文档属性

名称 完形填空-- 个人经历 专题练 2025年中考英语一轮复习备考
格式 docx
文件大小 111.9KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-03-10 16:55:20

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
完形填空-- 个人经历 专题练
2025年中考英语一轮复习备考
一、完形填空
Last weekend my friend Clara and I went to a special restaurant. When we arrived there, it looked like other restaurants. The only 1 thing was that they took our bags, phones and watches and locked them up.
Next, we followed the blind waiter, Serge, down a long and fairly dark hallway. He took us to another room. It was totally 2 . Serge showed us to our table and 3 us to sit down. There were no menus. Serge just put 4 down on the table and told us to enjoy our meal. At first, we found it difficult to eat and drink in complete darkness. But after a while, we got 5 to it. Everything smelled and tasted so good that it didn’t matter 6 nobody could see anything.
7 , it made the meal lots of fun. We had a really good time, laughing and trying to 8 what we were eating. With light music, we were soon chatting and joking with all the other 9 .
After the meal, Serge took us 10 and told us what we’d eaten. It was certainly an unusual experience.
1.A.funny B.strange C.serious
2.A.silent B.empty C.dark
3.A.taught B.ordered C.helped
4.A.nothing B.anything C.something
5.A.close B.used C.ready
6.A.that B.before C.because
7.A.Actually B.Thankfully C.Finally
8.A.share B.learn C.guess
9.A.waiters B.friends C.customers
10.A.back B.away C.in
It was a summer noon. As I drove along the road in a mountain, I could see some pretty wild flowers. When I turned the corner and saw some volunteers picking up litter on the road side, I stopped 11 and smiled at them. They volunteered here on such a hot day. How 12 they were! I 13 a spring day long ago.
When my children were younger, we often took a walk around the lake near our home. One 14 day, we noticed much litter lying there. The next day, we brought a big litter bag and started to pick up the litter along our way. 15 , the bag was nearly full. Tired but 16 , we put the bag in an empty bin. We 17 before we went home and took one last look at the lake as the sun set. It looked more beautiful than ever.
I know this world’s problems sometimes seem 18 , but how can we solve them The 19 is that everything we do kindly can make a difference. Every time we pick up a piece of litter, we make a difference. Every smile we share makes a difference. Our small act of being 20 can make this colorful world even better.
11.A.driving B.riding C.running
12.A.awful B.helpful C.successful
13.A.talked about B.looked for C.thought of
14.A.autumn B.summer C.spring
15.A.Actually B.Finally C.Suddenly
16.A.surprised B.excited C.bored
17.A.stopped B.moved C.waited
18.A.possible B.simple C.hard
19.A.story B.truth C.news
20.A.busy B.polite C.kind
阅读下面语篇,从各小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。
Tom had a bad toothache. His mother wanted to take him to the dentist’s. But he 21 . He was afraid of the 22 when the dentist had to extract (拔出) his tooth. Tom’s mother told him that if he did not visit the dentist, the pain would get 23 . At last, Tom had to agree.
There were not many people at the dentist’s. 24 , it was Tom’s turn. He walked nervously into the room and sat down. The dentist looked 25 and said hello to him with a smile. He asked Tom to 26 his mouth. And then he told Tom that he had to extract the bad tooth. The dentist gave Tom an injection (注射) and 27 him that he would not feel any pain.
Tom really did not feel any pain. Then the dentist advised Tom to brush his teeth twice a day and taught him the 28 way of brushing his teeth. He also told Tom not to eat too sweet things so that his 29 would be healthy.
After that, Tom 30 how important it was to protect his teeth.
21.A.relaxed B.refused C.nodded
22.A.pain B.medicine C.training
23.A.nicer B.bigger C.worse
24.A.Sometimes B.Soon C.Recently
25.A.friendly B.carefully C.helpful
26.A.shake B.shut C.open
27.A.allowed B.warned C.promised
28.A.brave B.right C.reach
29.A.teeth B.face C.eyes
30.A.hoped B.realized C.guessed
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
When the bell rang and the exam ended, the classroom became noisy. It seemed that they all did a good job except me. I went out of the classroom alone, feeling 31 . After all, I couldn’t accept 32 the exam. The sky was covered with dark clouds and the wind was blowing hard, which made me even sadder.
On the way home, I kept my eyes on the ground. As soon as I entered my home, my mom came to ask me about the 33 with great expectation. However, I just walked toward my bedroom and closed the door without a 34 . Lying on the bed, I couldn’t stop thinking about how I would let my mom and the teacher down. I began to 35 .
Mom must have heard what happened to me, as she gently opened the door and asked me to 36 the window. She pointed to a flower outside, which was suffering from a large storm. Its leaves and petals (花瓣) were shaking 37 as if it would be broken into pieces. But to my surprise, the small flower remained 38 against the wind and rain. Nothing seemed to beat it. The wind finally died down and the rain stopped. The flower survived successfully.
I finally understand it. Although there are lots of 39 , we always have to go on and fight bravely. Life is never a smooth ride. Just do your best. After the storm, we’ll see the brightest rainbow. The rainbow 40 us that the sunshine follows the rain. That flower in the storm is the most beautiful one that I’ve ever seen.
31.A.down B.excited C.calm
32.A.taking B.failing C.passing
33.A.teacher B.storm C.exam
34.A.schoolbag B.grade C.word
35.A.cry B.smile C.sleep
36.A.look up to B.look out of C.look at
37.A.hard B.quietly C.peacefully
38.A.afraid B.strong C.weak
39.A.solutions B.challenges C.memories
40.A.warns B.promises C.reminds
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Jack was a young boy who loved to play chess. Every day he spent hours practicing different moves and skills. He 41 becoming a grandmaster (大师) one day.
On a summer day, Jack went to a park. There he saw some people playing chess. Jack was 42 by an old man’s skill, so he asked the old man whether they could play a game. The old man agreed.
As they played, Jack 43 realized that the old man wasn’t a common chess player. He made moves that Jack had never seen before, and he seemed to know Jack’s 44 move. Although he tried his best, Jack 45 the game.
The old man asked Jack with a smile, “Do you know why I won the game ”
“No,” Jack replied.
“It’s because you 46 thought about your own next move. You didn’t think about mine,” the old man said. In chess, you have to think ahead, not just one or two moves, but as many moves as possible. ”
The old man then showed Jack how to 47 his moves carefully. Jack learned a lot from the old man and practiced hard every day.
Months later, Jack took part in a chess game, and to his 48 , he found himself facing the same old man he had met at the park. But this time, Jack was well prepared and 49 . He planned his moves carefully. In the end, Jack won the game.
From that day on, Jack continued to play chess and became a skilled player. He never forgot the 50 he had in the park and always thought ahead in all aspects (方面) of his life.
41.A.gave up B.dreamed of C.worried about
42.A.welcomed B.moved C.amazed
43.A.quickly B.angrily C.painfully
44.A.all B.final C.every
45.A.won B.lost C.missed
46.A.never B.always C.ever
47.A.plan B.take C.change
48.A.joy B.anger C.surprise
49.A.confident B.negative C.doubtful
50.A.secret B.reason C.experience
通读下面的短文,掌握其大意,然后从各小题所给的. A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳答案。
There was an old lady standing in the cold outside the supermarket. She was 51 a basket of flowers. “Would you like some flowers They are $3.” She asked me as I was walking past. I politely said “No, thank you!” and went inside-the supermarket.
While I was looking for 52 I wanted, I thought of that lady. I wondered about her unknown story. I’ve had my own personal 53 . I’ve had to budget (做预算) for everything and even $3-is a lot for me. But it wasn’t my first thought when she asked me about buying her flowers. My first thought was I don’t 54 the cash (现金) .
When I went to pay with my card, I asked for $3 cash out. Then I 55 to the lady. “Hi, sorry, I didn’t have the cash on me just now. I would like to buy some flowers.” I chose the flowers and then I 56 they were handpicked! Wow...
I gave her $3 as she handed me the flowers. I was 57 she then asked me if I wanted change (零钱). I was guessing she was embarrassed when I told her no.
As I walked away I was second guessing myself hoping that it was understood she had 58 they were $3. Did she make a mistake But as I turned back to her, she thanked me again and we gave each other 59 for our week ahead.
I am thankful for the experience. It is a valuable lesson that even though I want to do more, I can only do my best. We are all going through our own troubles but 60 is free and no matter how little we can do, just being kind. It will always be appreciated (感激的)!
51.A.drawing B.buying C.holding
52.A.where B.what C.who
53.A.experiences B.past C.troubles
54.A.earn B.have C.need
55.A.cried B.drove C.walked
56.A.realized B.heard C.understood
57.A.excited B.surprised C.encouraged
58.A.mentioned B.wrote C.decided
59.A.wishes B.plans C.discussions
60.A.volunteering B.friendship C.kindness
参考答案
1.B 2.C 3.C 4.C 5.B 6.A 7.A 8.C 9.C 10.A
1.句意:唯一奇怪的是,他们拿走了我们的包、手机和手表,并把它们锁了起来。
funny有趣的;strange奇怪的;serious严肃的。根据“When we arrived there, it looked like other restaurants. The only…thing was that they took our bags, phones and watches and locked them up.”可知,这家餐厅和其他餐厅看起来很像,但是唯一奇怪的一件事是需要收走顾客的包、手机等个人物品。故选B。
2.句意:房间一片漆黑。
silent沉默的;empty空的;dark黑暗的。根据下文“At first, we found it difficult to eat and drink in complete darkness.”可知,用餐的房间一片漆黑。故选C。
3.句意:谢尔盖把我们领到桌子前,扶我们坐下。
taught教;ordered命令;helped帮助。根据“At first, we found it difficult to eat and drink in complete darkness.”可知,房间一片漆黑,顾客行动不便,所以服务员帮助顾客就座。故选C。
4.句意:谢尔盖只是在桌上放了些东西,让我们慢慢享用。
nothing没有什么;anything任何事情;something某物。根据“Serge just put…down on the table and told us to enjoy our meal.”可知,服务员在餐桌上放了一些东西,本句是肯定句,用something。故选C。
5.句意:但过了一段时间,我们就习惯了。
close密切的;used习惯的;ready准备好的。根据“At first, we found it difficult to eat and drink in complete darkness. But after a while, we got…to it.”可知,作者和其他人起初不适应漆黑的就餐环境,但一段时间后就习惯了。get used to sth.“习惯某事”。故选B。
6.句意:所有的东西闻起来、尝起来都很好,所以没有人能看到什么也没关系。
that引导从句,无实义;before在……之前;because因为。根据“Everything smelled and tasted so good that it didn’t matter…nobody could see anything.”可知,食物很美味,客人们什么都看不见也无关紧要,此处应用that引导宾语从句。故选A。
7.句意:事实上,它让这顿饭变得很有趣。
Actually实际上;Thankfully感激地;Finally最终。根据“it made the meal lots of fun”可知,完全黑暗的环境本以为会让就餐者感到不适应,但实际上却让这顿饭变得很有趣。故选A。
8.句意:我们玩得很开心,边笑边猜我们吃的是什么。
share分享;learn学习;guess猜测。根据“nobody could see anything”及“and trying to…what we were eating.”可知,顾客什么都看不见,所以猜测吃的什么。故选C。
9.句意:在轻音乐的伴奏下,我们很快就和其他顾客聊了起来。
waiters服务员;friends朋友;customers顾客。根据“we were soon chatting and joking with all the other…”可知,作者与餐厅内其他用餐的顾客交谈。故选C。
10.句意:饭后,谢尔盖带我们回去,告诉我们吃了什么。
back回去;away远离;in在……里面。根据“After the meal, Serge took us…and told us what we’d eaten.”可知,餐后,服务员带顾客从特殊的用餐房间回去。故选A。
11.A 12.B 13.C 14.C 15.B 16.B 17.A 18.C 19.B 20.C
11.句意:当我转弯时,看到一些志愿者在路边捡垃圾,我停下车,对他们微笑。
driving开车;riding骑;running跑。根据“As I drove along the road in a mountain,”可知作者在开车,故选A。
12.句意:他们多么乐于助人啊!
awful糟糕的;helpful有帮助的;successful成功的。根据“They volunteered here on such a hot day.”可知他们在天热的时候做志愿者,这体现出很乐于助人。故选B。
13.句意:我想起了很久以前的一个夏日。
talked about谈论;looked for寻找;thought of想起。根据“When my children were younger, we often took a walk around the lake near our home.”可知作者看到志愿者捡垃圾,想起自己以前的事情,故选C。
14.句意:一个春天的一天,我们注意到那里堆着很多垃圾。
autumn秋天;summer夏天;spring春天。根据上文“I...a spring day long ago.”可知是指春天,故选C。
15.句意:最后,袋子快满了。
Actually实际上;Finally最终;Suddenly突然。根据“The next day, we brought a big litter bag and started to pick up the litter along our way.”可知作者他们带了一个大垃圾袋,开始沿途捡垃圾,最后垃圾袋都快满了。故选B。
16.句意:我们又累又兴奋,把袋子放进了一个空箱子里。
surprised惊讶的;excited激动的;bored无聊的。前来两句是转折关系,和“累”对应的应该是“兴奋的”,故选B。
17.句意:回家前我们停下来,在日落时最后看了一眼湖。
stopped停止;moved移动;waited等待。根据“We...before we went home and took one last look at the lake as the sun set.”可知是指停下来最后看了一眼湖。故选A。
18.句意:我知道这个世界上的问题有时看起来很难解决,但我们如何解决它们?
possible可能的;simple简单;hard艰难的。根据“I know this world’s problems sometimes seem..., but how can we solve them ”可知是指问题有时看起来很难解决。故选C。
19.句意:事实上,我们所做的一切善事都能带来改变。
story故事;truth事实;news新闻。根据“we do kindly can make a difference.”可知我们所做的一切善事都能带来改变,这是一个事实情况,故选B。
20.句意:我们的小小善举可以让这个丰富多彩的世界变得更加美好。
busy忙碌的;polite有礼貌的;kind善良的。根据“everything we do kindly can make a difference”可知此处是指我们的小善行可以使这个丰富多彩的世界更加美好。故选C。
21.B 22.A 23.C 24.B 25.A 26.C 27.C 28.B 29.A 30.B
21.句意:他的妈妈想带他去看牙医,但他拒绝了。
relaxed放松;refused拒绝;nodded点头。根据“He was afraid”可知,他很害怕,所以此处表示拒绝去看牙医,故选B。
22.句意:他害怕牙医拔牙时会疼。
pain疼痛;medicine药;training训练。根据“… when the dentist had to extract (拔出) his tooth.”可知,他害怕拔牙会疼,故选A。
23. 句意:汤姆的妈妈告诉他,如果他不去看牙医,疼痛会加重。
nicer更好;bigger更大;worse更糟糕。根据“if he did not visit the dentist”可知,不去看牙医的话,情况会更糟糕,故选C。
24.句意:很快,轮到了汤姆。
Sometimes有时;Soon很快;Recently最近。根据“There were not many people at the dentist’s.”可知,人不多,所以很快轮到了他,故选B。
25.句意:牙医看起来很友好,微笑着向他打招呼。
friendly友好的;carefully仔细地;helpful有帮助的。根据“said hello to him with a smile”可知,牙医是友好的,故选A。
26.句意:他要求汤姆张开嘴。
shake晃动;shut合上;open打开。根据“his mouth”可知,是张开嘴,故选C。
27.句意:牙医给汤姆打了一针,并保证他不会感到任何疼痛。
allowed允许;warned警告;promised承诺。根据“that he would not feel any pain.”可知,此处指牙医承诺不会疼。故选C。
28. 句意:然后牙医建议汤姆每天刷牙两次,并教他正确的刷牙方法。
brave勇敢的;right正确的;reach抵达。根据此处介绍牙医的建议,可知“way of brushing his teeth”,指的是正确的刷牙方法,故选B。
29. 句意:他还告诉汤姆不要吃太多甜食,这样他的牙齿才会健康。
teeth牙齿;face脸;eyes眼睛。根据本文在介绍汤姆看牙医的经历及“He also told Tom not to eat too sweet things”可知,此处指牙齿才会健康,故选A。
30.句意:在那之后,汤姆意识到保护自己的牙齿是多么重要。
hoped希望;realised意识到;guessed猜。根据“how important it was to protect his teeth.”可知,此处指汤姆意识到要保护牙齿,故选B。
31.A 32.B 33.C 34.C 35.A 36.B 37.A 38.B 39.B 40.C
31.句意:我独自走出教室,心情低落。
down低落;excited兴奋的;calm镇静的。根据“It seemed that they all did a good job except me.”可知,作者心情低落。故选A。
32.句意:毕竟,我不能接受考试不及格。
taking谈话;failing失败;passing通过。根据“the exam.”可知,是考试不及格,fail the exam“考试不及格”。故选B。
33.句意:我一进家门,妈妈就满怀期待地来问我关于考试的事。
teacher老师;storm暴风雨;exam考试。根据“with great expectation.”可知,是问关于考试的事情。故选C。
34.句意:然而,我只是朝我的卧室走去,一言不发地关上了门。
schoolbag书包;grade年级;word话语。根据“However, I just walked toward my bedroom and closed the door without a”可知,作者什么都没说,进了卧室。故选C。
35.句意:我哭了起来。
cry哭;smile微笑;sleep睡觉。根据“I couldn’t stop thinking about how I would let my mom and the teacher down.”可知,作者哭了。故选A。
36.句意:妈妈一定听到了我的遭遇,她轻轻地打开门,让我往窗外看。
look up to抬头看;look out of往外看;look at看着。根据“the window. She pointed to a flower outside,”可知,妈妈让作者向外看。故选B。
37.句意:它的叶子和花瓣都剧烈地摇晃着,好像要碎成碎片似的。
hard猛烈地;quietly安静地;peacefully和平地。根据“as if it would be broken into pieces.”可知,花的叶子和花瓣剧烈地晃着。故选A。
38.句意:但令我惊讶的是,这朵小花在风雨中依然坚强。
afraid害怕的;strong强壮的;weak弱的。根据“remains…against the wind and rain.”可知,应说这朵小花在风雨中依然坚强。故选B。
39.句意:虽然有很多挑战,但我们总是要继续勇敢地战斗。
solutions解决方案;challenges挑战;memories记忆。根据“we always have to go on and fight bravely.”可知,是有很多挑战。故选B。
40.句意:彩虹提醒我们雨后必有阳光。
warns警告;promise承诺;reminds提醒。根据“us that the sunshine follows the rain.”可知,应该说彩虹“提醒”我们雨后必有阳光。故选C。
41.B 42.C 43.A 44.C 45.B 46.B 47.A 48.C 49.A 50.C
41.句意:他梦想有一天能成为一名大师。
gave up放弃;dreamed of梦想;worried about担心。根据“Every day he spent hours practicing different moves and skills.”可知,他“梦想”有一天能成为一名大师。故选B。
42.句意:杰克对一位老人的技巧感到惊讶,所以他问老人他们是否可以下一次棋。
welcomed受欢迎的;moved感动的;amazed惊讶的。根据“by an old man’s skill, so he asked the old man whether they could play a game.”并结合语境,指的是他对老人的技巧感到惊讶。故选C。
43.句意:当他们下棋时,杰克很快意识到这位老人并不是一个普通的棋手。
quickly快速地;angrily生气地;painfully痛苦地。根据“He made moves that Jack had never seen before,”可知,他很快意识到这位老人并不是一个普通的棋手。故选A。
44.句意:他做出了杰克从未见过的走位,他似乎知道杰克的每一步棋。
all所有的;final最后的;every每个。根据“He made moves that Jack had never seen before, and he seemed to know Jack’s”可知,这里指的他知道杰克的每一步棋都会怎么走。故选C。
45.句意:尽管杰克尽了最大的努力,他还是输掉了比赛。
won赢;lost输掉;missed错过。根据“The old man asked Jack with a smile, ‘Do you know why I won the game ’”可知,杰克输掉了比赛。故选B。
46.句意:这是因为你总是考虑自己的下一步行动。
never从不;always总是;ever曾经。根据“thought about your own next move. You didn’t think about mine,”可知,这里指的总是只考虑的自己下一步行动,不考虑对手的。故选B。
47.句意:然后,老人向杰克展示了如何仔细计划自己的走位。
plan计划;take拿;change改变。根据“his moves carefully.”可知,老人告诉杰克如何计划自己下棋的走位。故选A。
48.句意:几个月后,杰克参加了一场国际象棋比赛,令他惊讶的是,他发现自己面对的是他在公园遇到的那个老人。
joy快乐;anger愤怒;surprise惊讶。根据“he found himself facing the same old man he had met at the park.”可知,杰克发现自己面对的是他在公园遇到的那个老人,应该是感到惊讶的。故选C。
49.句意:但这一次,杰克准备充分,信心十足。
confident有信心的;negative消极的;doubtful怀疑的。根据“Jack was well prepared and”可知,设空处前提到了准备充分,应该说他有信心。故选A。
50.句意:他永远不会忘记他在公园的经历,并且总是提前考虑他生活的各个方面。
secret秘密;reason理由;experience经历。根据“he had in the park”可知,应该说不会忘记在公园和老人下棋的经历。故选C。
51.C 52.B 53.C 54.B 55.C 56.A 57.B 58.A 59.A 60.C
51.句意:她正挎着一篮子花。
drawing画画;buying买;holding抓住,托着。根据“ a basket of flowers...”可知,老妇人挎着篮子,故选C。
52.句意:当我在寻找我想要的东西时,我想起了那位女士。
where哪里;what什么;who谁。根据“While I was looking for...I wanted”的句子分析可知,空格处缺少wanted的宾语,结合句意可知,作者在找他想要的东西,应用what引导,故选B。
53.句意:我有我自己的麻烦。
experiences经历;past过去;troubles麻烦。根据“I’ve had to budget for everything and even $3-is a lot for me.”可知,对作者而言,3美元也很多,可见作者经济状况不佳,有自己的麻烦。故选C。
54.句意:我的第一个想法是我没有现金。
earn挣钱;have有;need需要。根据“When I went to pay with my card, I asked for $3 cash out.”可知,作者需要刷卡取钱,可见他没有现金。故选B。
55.句意:然后我走向那位女士。“嗨,对不起,我刚才没带现金。”
cried哭喊;drove驾驶;walked走路。根据“As I walked away I was second guessing”可知,作者采用的出行方式是走路。故选C。
56.句意:我选了花,然后我意识到它们是精心挑选的。
realized意识到;heard听说;understood明白。根据“I chose the flowers”可知作者在挑花时意识到,花是由老妇人精心挑选的。故选A。
57.句意:我很惊讶她接着问我要不要零钱。
excited激动的;surprised惊讶的;encouraged鼓励。根据“I gave her $3 as she handed me the flowers. I was...she then asked me if I wanted change.”可知,作者付钱后,老妇人问她要不要零钱,这使得作者很意外。故选B。
58.句意:当我走开的时候,我又想了想,希望大家能理解她说的是3美元。
mentioned提及,说起;wrote写;decided决定。根据“Would you like some flowers They are $3.”可知,老妇人说起过花是3美元。故选A。
59.句意:但当我转身面对她时,她再次向我道谢,我们互相祝愿新的一周。
wishes祝愿;plans计划;discussions讨论。根据“ we gave each other...for our week ahead.”可知,作者和老妇人二人在为即将到来的新的一周互相祝福。故选A。
60.句意:我们都在经历自己的烦恼,但善良是免费的,无论我们能做的有多少,只要与人为善。
volunteer志愿活动;friendship友谊;kindness善良。根据“just being kind”可知,作者在倡议大家待人和善。故选C。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)