外研版(2019)必修 第二册Unit 3 On the move Words单词短语详解课件(共40张PPT)

文档属性

名称 外研版(2019)必修 第二册Unit 3 On the move Words单词短语详解课件(共40张PPT)
格式 pptx
文件大小 739.6KB
资源类型 教案
版本资源 外研版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-03-11 09:47:11

图片预览

文档简介

(共40张PPT)
Unit 3 On the move
Part 1 Starting out,Understanding ideas,Using language
自主预习·课前清障
基础识记
阅读单词
1.surfing      n. .
2.chart v. .
3.setting n. .
4.bar n. .
5.upper adj. .
6.skip v. .
7.plastic adj. .
8.soldier n. .
冲浪(运动)
记录,跟踪(变化或进展)
(机器、仪器等调控装置的)设定位置,调节点
横木
(位置)较上的,较高的,上面的
跳绳
塑料制的
士兵,军人
核心单词
goal
1. n.球门
2. n.满意,满足
3. n.因素,要素
4. n.武装冲突,战斗,战争
5. adj.理想的,最好的
6. n.显示器
7. v.监视,监测
8. adj.可用的,可获得的
9. n.骨头,骨
10. v.包含,需要
11. n.大师,能手
content
factor
conflict
ideal
display
monitor
available
bone
involve
master
重点词组及句型
重点词组
1.         追溯
2. 作为……而出名
3. 尽情地,心满意足地
4. 由……制成
5. 以……结束
6. 分解;发生故障;失败;毁掉
7. 以……为例
8. 爆发
9. 成千上万的
go back
be known as
to one’s heart’s content
be made of
end(up) with
break down
take...for example
break out
(tens of) thousands of
课文二次开发利用
课文语法填空
The history of football 1.     (go) back over two thousand years to Ancient China,when it was known 2.     cuju.It was a game 3.     (use) a ball of animal skins with hair inside,4.     goals were hung in the air.
Later,modern football started in Great Britain,where new rules were made.
Football is simple and very cheap to play,which 5.    (be) perhaps the basis of its popularity.People don’t need expensive 6.      (equip) and the football doesn’t cost much money.Besides,another factor behind its global popularity is the creativity and excitement on 7.    field.It is 8.     .
(attract) to millions of people.People can see children playing to 9.     .
(they) hearts’ content with a ball everywhere.What’s more,it has become one of the best ways for people 10.      (communicate).It breaks down walls and brings people together on and off the field.
goes
as 
using
whose
is 
equipment
the
attractive
their
to communicate
一、动词不定式作定语
用法 例句
逻辑关系 主谓关系(被修饰的名词或代词实际上是不定式的逻辑主语) We need someone to help with the work.
我们需要有人来帮忙做这份工作。
动宾关系(被修饰的名词或代词是动词不定式的逻辑宾语) Can you give me something to eat
你能给我点吃的东西吗
同位关系(不定式与所修饰的名词指的是一回事) We have made a plan to learn from Lei Feng.
我们制订了一个向雷锋学习的计划。
状语关系(被修饰的名词实际上表示动词不定式动作的方式、时间等) I have no time to go there.
我没有时间去那儿。
介词使用 不定式与其所修饰的词构成逻辑上的动宾关系,且该不定式为不及物动词时,其后应加上适当的介词,构成及物动词短语。 He is a pleasant person to work with.
他是一个合作起来令人感到愉快的人。
Having reunited after a long
departure,the two certainly have a lot to talk about.
两人久别重逢,自有许多话要说。
不定式作定语且所修饰的名词是time,place或way时,不定式后的介词一般要省去。 He had no money and no place to live.
他没有钱也没有地方住。
主动与被动 当不定式修饰的名词或代词为不定式动作的承受者时,不定式主动 形式与被动形式的含义有所不同。 There is nothing to do.
没有事情可以做。
There is nothing to be done.
什么也做不了。
I have some clothes to wash.(自己洗)
我有一些衣服要洗。
I have some clothes to be washed.(他人洗)
我有一些需要洗的衣服。
跟不定式作定语的 名词 ability,ambition, anxiety,decision, desire,failure,offer, permission,plan, promise,refusal, wish,chance等。 He assured us of his ability to solve the problem.
他向我们保证他有能力解决这个问题。
She expressed a wish to be alone.
她表示希望单独待一会儿。
二、动词不定式作结果状语
用法 例句
意 义 不定式作结果状语,可以表示没有预料到的或事与愿违的结果,不定式要放在句子后面。 I returned home that day to find that everything was being in good order.
那天我回到家后发现一切都那么井井有条。
After the meeting,they parted company,never to see each other.
散会后他们分道扬镳,从此再也没有
见面。
常 用 结 构 enough to... She was brave enough to go there alone.
她足够勇敢独自到那里去。
too...to... They were too excited to say a word.
他们太激动了,以至于一句话也说不出来。
so...as to... Yesterday morning I got up so late as to be late for school.
昨天早晨我起得那么晚,以至于上学都迟到了。
such... as to... We are not such fools as to believe that.
我们不是那样的蠢人,竟会相信那件事。
only to... They lifted a stone only to drop it on their own feet.
他们搬起石头却砸了自己的脚。
语境运用
完成句子
①We find he is not the right person        (一起共事).
②He has made a plan          (帮助同学).
③She rushed home,         (却发现) everything was gone.
④Is the little girl        (足够勇敢) to go home alone at
night
to work with
to help classmates
only to find
brave enough
真题赏析
1.The researchers then tested the dogs’ ability      .
(distinguish) between human facial expressions by showing them the
other half of the person’s face or images totally different from the
ones used in training.(2021浙江6月,阅读理解C)
to distinguish
答案及剖析:
1.to distinguish 考查非谓语动词。名词 ability 意为“能力”,为抽象名词,后接不定式作定语。
2.Lamb and mother reunited,I turned back to the tractor only      .
(see) it move suddenly away from me.(2020浙江7月,完形填空)
to see
答案及剖析:
2.to see 考查非谓语动词。“only to do”表示出乎意料的结果。
3.The median (中位数) age of an American in 1950 was 30—today it is 41
and is expected      (increase) to 42 by 2050.
(2020浙江1月,语法填空)
to increase
答案及剖析:
3.to increase 考查非谓语动词。根据“is expected”可知,其后应用不定式,意为“预计将……”。
4.Agriculture gave people their first experience of the power of
technology      (change) lives.(2020浙江,语法填空)
to change
答案及剖析:
4.to change 考查非谓语动词。此处为动词不定式作后置定语,修饰名词短语“the power of technology”。
5.Picking up her “Lifetime Achievement” award,proud Irene declared
she had no plans      (retire) from her 36-year-old business.
(2019全国Ⅱ,语法填空)
to retire
答案及剖析:
5.to retire 考查非谓语动词。名词plan意为“计划”,后可接动词不定式作定语。
语法专项训练
单句语法填空
1.Sorry,sir.I have no time      (visit) your company today. 
2.He went to the kitchen      (find) something to eat.
3.Julia is a pleasant girl      (work) with.
4.It’s so cold here. I think there is nothing      (do) in such
weather.
5.I believe in his ability      (solve) the problem.
6.As old friends,we certainly have a lot      (talk) about at the
party.
7.She hurried to the cinema,only      (tell) that the tickets had
been sold out.
to visit
to find
to work
to be done
to solve
to talk
to be told
8.Mary was brave enough      (work) there alone.
9.The ability       (express) an idea is as important as the idea
itself.
10.I think this room is the best place       (study) in.
11.She was the first woman       (win) the gold medal in the Olympic
Games.
12.She is too young       (understand) it.
13.His ambition       (become) a world swimming champion was
understandable.
14.The poor often have no room       (live) in.
15.The Arab woke up       (find) that his camel had put its head
inside the tent.
to work
to express
to study
to win
to understand
to become
to live 
to find
课时素养训练
基础进阶·情境运用
Ⅰ.语境填词
basis
1.The theory seems to have no      (base) in fact.
2.The height of the bicycle seat is       (adjust).
3.This       (equip) has saved the lives of a number of new-born
children.
4.I told her the air would be hard       (breathe) there.
5.To show this,she held up one chopstick,      (represent) one
person.
6.The programme presented a       (balance) view of the two sides
adjustable
equipment
to breathe
representing
balanced
of the conflict.
7.Can I go back      what you said at the beginning of the meeting
8.Our victory is       (assure);nothing can stop us.
9.He was       (content) to have such an apartment.
10.You can rely on him to       (response) to a challenge.
11.The accident resulted in three       (death).
12.Water is       (benefit) to both plants and animals all over the
world.
13.      (give) the uncertainty over Leigh’s future,I was left with
little other choice.
to
assured
content
respond
deaths
beneficial
Given
Ⅱ.单句情境写作
Given that
1.      (考虑到) she is interested in literature,I’m sure writing
is the right career for her.
2.After two rings I         (放下) the phone.
3.Further,          (有必要) you take a good rest,which will
provide enough energy for you.
4.It was all over in           (几分钟).
5.The telephone system has         (出故障).
put down
it is necessary that
a matter of minutes
broken down
话题延伸·素养升华
Ⅰ.阅读
A
  All over the world people enjoy sports.Sports help to keep people healthy,happy and help them to live longer.
Sports change with the season.People play different games in winter and summer.
Games and sports often grow out of people’s work and everyday activities.The Arabs use horses or camels in much of their everyday life; they use them in their sports,too.
Some sports are so interesting that people everywhere go in for them.Football,for example,has spread around the world.Swimming is popular in all countries near the sea or in those with many rivers.
Some sports or games go back to thousands of years,like running or jumping.Chinese boxing,for example,has a very long history.But basketball and volleyball are rather new.Neither one is a hundred years old yet.People are inventing new sports or games all the time.
People from different countries may not be able to understand each other,but after a game they often become good friends.Sports help to train a person’s character (性格).One learns to fight hard but fight fair,to win without pride and to lose with grace (体面).
语篇导读:本文是一篇说明文。文章提到全世界的人都喜欢运动。运动可以帮助人们保持健康、幸福和长寿,人们在冬天和夏天开展不同的运动,一些运动很有趣,世界各地的人都喜欢。阅读本文,有利于培养学生了解体育运动的意识。
1.According to this passage,we know that    .
A.people began to play about 100 years ago
B.about 100 years ago people ran or jumped when they played
C.basketball has a longer history than volleyball
D.not all the games have a long history
答案及剖析:
1.D 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据文章第五段中的“Some sports or games go back to...basketball and volleyball are rather new.”可知,不是所有的运动都有悠久的历史。故选D。
2.The writer doesn’t tell us in this passage that    .
A.basketball was invented in America
B.sports change with the season
C.games and sports often grow out of people’s work and everyday activities
D.football is played all over the world
答案及剖析:
2.A 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据文章第二段中的“Sports change with the season.”;第三段中的“Games and sports often grow out of people’s work and everyday activities.”;第四段中的“Football,for example,has spread around the world.”可知,文章并没有提及A项。故选A。
3.People all over the world enjoy sports because    .
A.sports are interesting
B.sports help to keep people healthy,happy and to live longer
C.sports help to train one’s character
D.all of the above
答案及剖析:
3.D 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据文章第一段的内容和第四段中的“Some sports are so interesting that people everywhere go in for them.”以及最后一段中的“Sports help to train a person’s character (性格).”可知,D项符合。故选D。
B
Derek Rabelo is not the only surfer to conquer Hawaii’s famous Banzai Pipeline, but while all others use their sight to do it, this young professional surfer must rely only on his other senses. That’s because he is completely blind.
When Derek was born, over 24 years ago, he got his name from Derek Ho, the first Hawaiian surfing world champion. A surfing enthusiast himself, Ernesto dreamed that his son would share the talent of his uncle, a professional surfer. Unfortunately, Derek was born completely blind, but this didn’t stop his family from believing that he could do anything he wanted, even if that meant becoming a surfer.
At age 2, Derek received a bodyboard,and the beaches of Guarapari, Brazil, became his backyard. He was always comfortable in the water and surfing was in his blood, but he didn’t actually try riding a wave until he turned 17, when his father bought him a surfboard. His father taught him the basics and encouraged him to keep practising, but after successfully standing up on the surfboard, Derek knew he needed to become much better if he was going to achieve Ernesto’s dream and become a professional surfer. So he joined a surfing school, where he studied under coach Fabio Maru.
Standing up on a surfboard and conquering small waves is one thing, while gathering the courage to take on Hawaii’s Banzai Pipeline is another. But that’s exactly what Derek Rabelo set out to do just months after learning how to surf. Everyone told him it was too dangerous, but he felt he could do it. And he did, earning the praise of famous professional surfers like Kelly Slater and Mick Fanning. Since then, Rabelo has been surfing the Pipeline every winter.
语篇导读:本文是一篇人物传记。文章叙述了盲人职业冲浪者德里克·拉贝洛以及他早年学习冲浪的故事。阅读本文,有利于培养学生勇敢和自信的优秀品质。
4.What does the first paragraph tell us
A.Good eyesight is necessary for becoming a good surfer.
B.Nobody has ever conquered Hawaii’s big wave break.
C.Derek Rabelo dreams to conquer Hawaii’s famous Banzai Pipeline.
D.Derek Rabelo is the only blind professional surfer to conquer
Hawaii’s famous Banzai Pipeline.
答案及剖析:
4.D 段落大意题。考查学生理解段落主旨要义的能力。根据文章第一段可知,德里克·拉贝洛是唯一一位成功地征服了夏威夷巨浪的盲人职业冲浪者。故选D。
5.How did Ernesto behave after Derek was born
A.He named him after his uncle.
B.He never lost confidence in him.
C.He sent him to a surfing school.
D.He started his own interest in surfing.
答案及剖析:
5.B 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据文章第二段中的“Derek was born...a surfer.”可知,德里克的家人包括欧内斯托从来没有对他失去过信心。故选B。
6.After Derek was able to stand up on the surfboard, he    .
A.began to try riding a wave
B.was no longer afraid of water
C.realised he still had a long way to go
D.knew his father’s dream had come true
答案及剖析:
6.C 细节理解题。考查学生识别和理解文本中具体信息的能力。根据文章第三段中的“but after successfully standing...surfer”可知,当德里克可以成功地站到冲浪板上之后,他知道如果他想实现欧内斯托的梦想,成为一名职业冲浪者的话,他需要做得更好。因此德里克意识到他还有很长的路要走。故选C。
7.Which of the following words can best describe Derek according to the
last paragraph
A.Brave and confident. B.Skillful but proud.
C.Thoughtful and modest. D.Courageous but stubborn.
答案及剖析:
7.A 推理判断题。考查学生根据文本信息进行推断归纳的能力。根据文章最后一段中的“Everyone told him... Mick Fanning.”可知,每个人都告诉他这太危险了,但他觉得自己能做到。最后他成功了,赢得了像凯利·斯雷特和米克·范宁这样的著名职业冲浪者的赞扬。因此可以推断出德里克既勇敢又自信。故选A。
Ⅱ.七选五
  Exercise is one of the best things you can do for your health.But how about for your sleep 1.     Let’s learn more about the relationship between exercise and sleep.
How does exercise influence sleep
People who exercise regularly get better sleep than those who don’t.2.    That may lead to a decrease in body temperature at night,allowing people to experience deeper sleep.
3.  
For most people,the time when they take exercise doesn’t matter.For too much exercise,the late afternoon might be the best.For ongoing training,morning might be preferable.Taking exercise at night,you should gently do stretching (拉伸) after that.This will let your body know it is time to calm down.
Which type of exercise is the best for sleep
The best type of exercise is the one you enjoy enough to stick with and you should make it a regular part of your routine.4.  
How much exercise do you need for better sleep
5.    However,it’s wise to work out about 150 minutes every week,or about 30 minutes each day,five days a week.Little things you do all day long can add up.From taking the stairs to walking instead of driving.Try to spend fewer minutes sitting during the day.
A.What can help you sleep more soundly
B.What time of day is best for exercise
C.Either yoga class or lifting weights can help you sleep well.
D.The answer is that being active during the day can improve the sleep at night.
E.Exercise increases total sleep time,which leads to greater sleep satisfaction.
F.The amount will vary,depending on factors such as age and fitness level.
G.Exercise increases the amount of a chemical,which can increase body
temperature.
语篇导读:本文是一篇说明文。文章主要讲了运动与睡眠之间的关系,具体包括运动类型,运动量对睡眠的影响,以及为什么运动会对睡眠产生这些影响。阅读本文,有利于培养学生了解运动对睡眠的作用以及提高对运动的重视。
答案及剖析:
1.D 考查学生理解平行和递进语义连贯的具体信息的能力。文章的第一段对全文作出总结与概括,引出了运动与睡眠之间的关系,根据选项的句意并结合前面的语境可知,前面一句是疑问句,下面用“The answer...”来回答正合适,D项符合题意,故选D。
2.G 考查学生理解因果关联意义的信息的能力。根据句意及空后提到的身体温度可知,G项中的“body temperature”与之对应,故选G。
3.B 考查学生理解上下文语义,建立段落内语义连贯的能力。根据空下面一段中的“the time when they take exercise doesn’t matter”可知,空处应该是在说时间的问题,故选B。
4.C 考查学生理解平行和递进语义连贯的具体信息的能力。根据本段对应的小标题可知,本段侧重讲述运动类型的问题,C项符合题意,故选C。
5.F 考查学生理解语义转折句的衔接关系的能力。根据对应的小标题及本段内容可知,空处说的是运动量的问题,F项提到了运动量因人而异,故选F。