2025年中考英语二轮复习四大考点 完形填空、阅读理解、任务型阅读、书面表达(原卷板+解析版)

文档属性

名称 2025年中考英语二轮复习四大考点 完形填空、阅读理解、任务型阅读、书面表达(原卷板+解析版)
格式 zip
文件大小 820.2KB
资源类型 教案
版本资源 人教版
科目 英语
更新时间 2025-03-17 17:24:09

文档简介

考点一: 完形填空 考点二:阅读理解 考点三:任务型阅读 考点四:书面表达
1.(2024 白朗县一模) The Teacher Tyler Henderson is color blind,and the world in his eyes is only black and white.When he directed a musical at school,his students discovered his(1) B .They wanted to do(2) A to help him see the colorful world.
These student actors began to(3) A money.With the donated(捐赠) money from their classmates,they(4) C a pair of Enchroma glasses (色盲眼镜),which allow color blind people to see red color,The students believed the(5) C would be a surprise to their respected teacher.
The day eventually came.Standing on the stage,Wr.Henderson was going to give instructions.Suddenly,the students broke out into a song from the musical and presented their teacher with a banner: "You helped us see our colors.Now we're helping you see yours." Then the Enchroma glasses were(6) D to Henderson with a touching letter.
All the students in the theatre were holding their breath and eagerly watching Mr.Henderson as he(7) A put on his new pair of glasses.One of the students couldn't wait to ask if the glasses helped. "They(8) B very well," Henderson answered in amazement (惊讶地).As he had never expected to receive such a gift,he was speechless.He sat down on the stage with tears of joy in his eyes.
Hours after he received the gift,Henderson was still emotional. "I had trouble putting them on because my eyes were filled with tears." Henderson said.
The students know that the ability to see colors is especially important for Henderson. "He has devoted himself to theater,but he hasn't been able to see the red color on stage," student Ariana Brown said. "And now he will lead a(9) D life."
"The new glasses not only color my world,but also light up my life." said Henderson.The(10) C in the glasses will inspire him to express his gratitude on his life stage.
(1) A.mistake B.problem C.goal D.choice
(2) A.something B.anything C.nothing D.nobody
(3) A.raise B.spend C.take D.borrow
(4) A.to buy B.buying C.bought D.buy
(5) A.music B.money C.gift D.play
(6) A.left B.lent C.made D.handed
(7) A.carefully B.suddenly C.quickly D.certainly
(8) A.go B.work C.stay D.develop
(9) A.difficult B.simple C.lively D.different
(10) A.trust B.benefit C.love D.need
【考点】记叙文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】BAACC DABDC
【分析】本文讲述了一位老师是色盲,他的学生们为他筹款买了一一副可以看到颜色的眼镜,他非常感动,新眼镜不仅为他的世界增色,也照亮了他的生活。
【解答】(1)考查名词。句意:当他在学校导演一部音乐剧时,他的学生发现了他的问题。mistake错误;problem问题;goal目标;choice选择;根据下文"help him see the colorful world."(帮助他看到丰富多彩的世界)可知,学生们发现了他的问题,故选B。
(2)考查代词。句意:他们想做点什么来帮助他看到丰富多彩的世界。something某事;anything任何事;nothing无事;nobody没有人。根据"help him see the colorful world."(帮助他看到丰富多彩的世界)可知,他们想做点什么来帮助他看到丰富多彩的世界。故选A。
(3)考查动词。句意:这些学生演员开始筹集资金。raise筹集;spend花费;take拿;borrow借;根据下文"With the donated (捐赠) money from their classmates"(用同学们的捐款)可知,这些学生演员开始筹集善款。故选A。
(4)考查动词形式。句意:用同学们的捐款,他们买了一副Enchroma眼镜,这种眼镜可以让色盲的人看到红色,学生们相信这会给他们尊敬的老师一个惊喜。to buy动词不定式;buying动名词/现在分词;bought动词过去式;buy动词原形。此处在句中作谓语,动作发生在过去,故选C。
(5)考查名词。句意:学生们相信这份礼物会给他们尊敬的老师一个惊喜。music音乐;money钱;gift礼物;play游戏;根据后文"As he had never expected to receive such a gift"可知,这是一份送给老师的礼物,故选C。
(6)考查动词。句意:然后Enchroma眼镜和一封感人的信一起交给了亨德森。left离开;lent借;made制作;handed交给;根据"to Henderson with a touching letter."(和一封感人的信一起交给了亨德森)可知,此处是把眼镜交给了老师,故选D。
(7)考查副词。句意:剧院里所有的学生都屏住呼吸,热切地看着亨德森先生小心地戴上他的新眼镜。carefully小心地;suddenly突然;quickly快速地;certainly当然;根据"All the students in the theatre were holding their breath and eagerly watching"(剧院里所有的学生都屏住呼吸,热切地看着)可知,此处形容老师带上眼镜的动作,应该是小心翼翼地,故选A。
(8)考查动词。句意:"效果很好,"亨德森惊奇地回答。go去;work工作,起作用;stay待;develop发展。they指代的是眼镜,此处指的是眼镜发挥了作用,应用work表示,故选B。
(9)考查形容词。句意:现在他将过一种不同的生活。difficult困难的;simple简单的;lively活泼的;different不同的;根据上文"The students know that the ability to see colors is especially important for Henderson."(学生们知道,看到颜色的能力对亨德森来说尤其重要。)可知,有了这副眼镜,老师就能看到生活中不同的颜色了,生活会有所不同,故选D。
(10)考查名词。句意:眼镜里的爱会激发他在人生舞台上表达感激之情。trust信任;benefit利益;love爱;need需要;根据前文可知,此处指的是眼镜寄托着学生们对老师的爱,所以是说眼镜里的爱,故选C。
【点评】首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的选项做出选择,结合选出的选项再读短文,从中找出最符合短文的选项,就可以确定正确答案。
2.(2024 宁德模拟)You may receive lots of gifts on your birthday.But have you ever thought about (1) A  your birthday gifts to people in need?Kyle Breeden,a 12﹣year﹣old boy from Maryland,USA,has done that ever since he was six years old.On November 19th every year,Kyle invites his friends to his birthday celebration.He asks each friend to bring a new (2) C  to donate (捐赠) to Toys for Tots.
Toys for Tots is a (3) A  which gives out (分发) toys to children whose parents cannot usually buy them toys.Kyle has donated more than 2,000 toys to the project.And he plans to (4) B  collecting toys for other kids for years to come.
When Kyle was five,he asked his parents (5) B  he could help others.Kyle's parents were excited to hear that and they helped (6) C  get in touch with Toys for Tots.From then on,he has looked forward to his birthday,but only to get toys.Then he (7) A  the toys and goes to the Toys for Tots celebrations to donate them.
John Minadakis,who hosted a Toys for Tots celebration,said he had never seen someone give so much at such a(an) (8) C  age.He believed the ability to put others before himself could take the boy (9) B  in life.
Kyle feels good when he helps others.He hopes that through his example,other kids will be inspired (鼓舞) to give back. "Many people around my age don't have toys to (10) A  .I want to do something," Kyle said. "Even the smallest toy can bring joy to a kid."
(1) A.giving B.showing C.lending
(2) A.wallet B.sweater C.toy
(3) A.project B.society C.community
(4) A.stop B.continue C.reduce
(5) A.what B.how C.why
(6) A.her B.them C.him
(7) A.collects B.buys C.produces
(8) A.old B.proper C.young
(9) A.down B.far C.back
(10) A.play with B.care for C.hand in
【考点】记叙文;公益事业与志愿服务.
【答案】ACABB CACBA
【分析】这篇文章讲述了美国马里兰州的12岁男孩Kyle Breeden,从他6岁起就在每年11月19日的生日时,邀请朋友们带新玩具作为礼物,捐赠给"玩具总动员"组织,帮助那些父母无法买玩具的孩子们。至今,Kyle已经捐赠了超过2000件玩具,他希望能继续为其他孩子收集玩具。他的行为感动了很多人,他希望通过自己的榜样,激励其他孩子也能回馈社会。
【解答】(1)考查动名词。句意:但是你有没有想过把你的生日礼物送给需要帮助的人呢?giving给;showing展示;lending借出。根据"your birthday gifts to people in need(你的生日礼物......需要帮助的人)"可知,是指把生日礼物送给需要帮助的人。故选A。
(2)考查名词。句意:他要求每个朋友都带一个新玩具来捐赠给Toys for Tots。wallet钱包;sweater毛衣;toy玩具。根据"Toys for Tots"可知,是指玩具,故选C。
(3)考查名词。句意:Toys for Tots是一个给那些父母通常不能给他们买玩具的孩子们发放玩具的项目。project项目;society社会;community社区。根据下文"Kyle has donated more than 2,000 toys to the project(Kyle为该项目捐赠了2000多件玩具)"可知,这是一个项目,故选A。
(4)考查动词。句意:他计划在未来几年继续为其他孩子收集玩具。stop停止;continue继续;reduce减少。根据"Kyle has donated more than 2,000 toys to the project(Kyle为该项目捐赠了2000多件玩具)"可知,Kyle已经向这个项目捐赠了2000多个玩具,而且他计划在未来几年继续为其他孩子收集玩具。故选B。
(5)考查副词。句意:当Kyle五岁时,他问他的父母他能如何帮助别人。what什么;how如何;why为什么。根据"asked his parents...he could help others(他问他的父母他能......帮助别人)"和下文可知,他问父母如何帮助他人,故选B。
(6)考查人称代词宾格。句意:Kyle的父母听到这个消息很兴奋,他们帮他联系上了Toys for Tots。her她;them他们;him他。空处指代Kyle,应用宾格him。故选C。
(7)考查动词。句意:然后,他收集玩具,并去Toys for Tots为孩子们的庆祝活动捐赠它们。collects收集;buys买;produces生产。根据上文"collecting toys for other kids for years to come(在未来的几年里为其他孩子收集玩具)"可知,指的是收集玩具,故选A。
(8)考查形容词。句意:他说,他从未见过有人在这么小的年纪就付出这么多。old老的;proper适当的;young年轻的。根据"Kyle Breeden,a 12﹣year﹣old boy from Maryland,USA,has done that ever since he was six years old.(来自美国马里兰州的12岁男孩Kyle Breeden从6岁起就开始这样做。)"可知,Kyle在很小的年纪就付出这么多。故选C。
(9)考查副词。句意:他相信把别人放在自己之前的能力可以让这个男孩在生活中走得更远。down向下;far远;back向后。根据"He believed the ability to put others before himself could take the boy...in life.(他相信把别人放在自己之前的能力可以让这个男孩在生活中走得......。)"可知,Kyle在很小的年龄就开始帮助他人,这种能力可以让这个男孩在生活中走得更远。故选B。
(10)考查短语。句意:我这个年纪的很多人都没有玩具可玩。play with和……玩;care for关心;hand in提交。根据"Many people around my age don't have toys to(很多和我同龄的人都没有玩具)"可知,指的是没有玩具去玩,故选A。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
3.(2025 硚口区模拟)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Three years ago,my husband and I started the "Farm Camp" program.We wanted city kids to (1) A  what we had enjoyed and learned on our family farm.We host one or two families at a time.Most of them come for a week.Every morning,I take the kids through a two﹣hour hands﹣on farm class.
There is a lot to learn.For example,I don't (2) D  a child to know how long it takes for a chick to hatch (孵化).But I'm often (3) A  when they don't know how to climb over a gate.
Don't get me (4) B .I love educating kids and then cheering them on when they manage to do these simple tasks (5) C .It's just that,two generations ago,these skills were (6) A  knowledge.It's hard for city kids today to get to (7) D  real tools or take on tough chores.These can be unpleasant and even (8) B ,so it's understandable that parents want to keep their children away from them.The (9) C  is,when they do,something essential (必需的) is lost.
The same is true when it comes to a more (10) A  topic.In the beginning,I didn't talk about death with the visitors.But my own kids,now 20 and 25,had (11) D  the death of their beloved farm animals,so I (12) B  that the "Farm Camp" kids can do the same.Now I just tell them that the piglets will end up as bacon (培根) .
Farms can also be (13) C .We've never had a serious injury (损伤),but countless kids have been stung by bees,pecked by a chicken,or kicked to the ground by a naughty pony.Children are often (14) A  than we think.
At first,I was worried the chores would bore my young visitors,but much to my surprise,the opposite is true.They find the chores fun.When they come for (15) D  visits,as so many do,they eagerly (急切地) ask me, "When do we get to shovel (铲) the poop?"
(1) A.experience B.treat C.collect D.discover
(2) A.hope B.wish C.allow D.expect
(3) A.surprised B.polite C.patient D.confident
(4) A.calm B.wrong C.angry D.sad
(5) A.badly B.luckily C.independently D.honestly
(6) A.common B.secret C.perfect D.special
(7) A.realize B.produce C.invent D.touch
(8) A.beautiful B.painful C.joyful D.successful
(9) A.purpose B.reason C.problem D.decision
(10) A.serious B.relaxing C.comfortable D.unhealthy
(11) A.carried B.lost C.missed D.faced
(12) A.doubted B.believed C.admired D.regretted
(13) A.difficult B.nervous C.dangerous D.energetic
(14) A.stronger B.poorer C.busier D.faster
(15) A.valuable B.anxious C.famous D.return
【考点】记叙文;教育.
【答案】ADABC ADBCA DBCAD
【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了三年前作者和丈夫启动"农场营地"项目,旨在让城市孩子体验农场生活,在这个过程中作者发现城市孩子缺乏一些基本农场技能,同时提到农场生活虽有不愉快甚至危险之处,但孩子们往往比想象中坚强,且很多孩子会回访。
【解答】(1)考查动词。句意:我们希望城市的孩子们能体验我们在家庭农场所享受和学到的东西。experience体验;treat对待;collect收集;discover发现。根据"We wanted city kids to...what we had enjoyed and learned on our family farm."(我们希望城市的孩子们能体验我们在家庭农场所享受和学到的东西。)可知,这里应是希望孩子体验农场生活,故选A。
(2)考查动词。句意:例如,我不期望一个孩子知道小鸡孵化需要多长时间。hope希望;wish希望;allow允许;expect期待。根据"I don't...a child to know how long it takes for a chick to hatch"(我不期望一个孩子知道小鸡孵化需要多长时间)可知,是指作者不指望孩子们知道小鸡孵化需要多长时间,expect sb.to do sth."期望某人做某事"。故选D。
(3)考查形容词。句意:但是,当他们不知道如何翻越大门时,我经常感到惊讶。surprised惊讶的;polite有礼貌的;patient有耐心的;confident自信的。根据"they don't know how to climb over a gate"(他们不知道怎么翻过大门)可知,这让作者感到惊讶。故选A。
(4)考查形容词。句意:不要误会我的意思。calm冷静的;wrong错误的;angry生气的;sad难过的。Don't get me wrong."不要误解我",为固定句式。故选B。
(5)考查副词。句意:我喜欢教育孩子,然后在他们能够独立完成这些简单的任务时为他们加油。badly糟糕地;luckily幸运地;independently独立地;honestly诚实地。这里表达的是当孩子们能够独立完成简单任务时,作者会为他们欢呼。故选C。
(6)考查形容词。句意:只不过,在两代人以前,这些技能是常识。common常见的;secret秘密的;perfect完美的;special特殊的。这里说的是两代人之前,这些技能是常识,common knowledge"常识"。故选A。
(7)考查动词。句意:如今城市的孩子们很难接触到真正的工具或承担繁重的家务。realize实现;produce生产;invent发明;touch接触。根据"It's hard for city kids today to get to...real tools"(如今城市的孩子们很难接触到真正的工具)可知,城市孩子应是很难接触到真正的工具。故选D。
(8)考查形容词。句意:这可能会让人不愉快,甚至痛苦,所以父母想让孩子远离它们是可以理解的。beautiful美丽的;painful痛苦的;joyful快乐的;successful成功的。根据前文"...real tools or take on tough chores"(真正的工具或承担繁重的家务)可知,这些可能令人不愉快甚至是痛苦。故选B。
(9)考查名词。句意:问题是,当他们这样做的时候,一些重要的东西就丢失了。purpose目的;reason原因;problem问题;decision决定。根据"when they do,something essential (必需的) is lost."(当他们这样做的时候,一些重要的东西就丢失了。)可知,一些必要的东西失去了,这是问题所在。故选C。
(10)考查形容词。句意:当涉及到一个更严肃的话题时,情况也是如此。serious严肃的;relaxing令人放松的;comfortable舒适的;unhealthy不健康的。根据后文"I didn't talk about death with the visitors"(我没有和来访者谈论死亡)可知,死亡是严肃的话题。故选A。
(11)考查动词。句意:但我自己的孩子,一个20岁,一个25岁,都曾面对过他们心爱的农场动物的死亡,所以我相信农场营地的孩子们也能做到这一点。carried携带;lost失去;missed错过;faced面对。根据"the death of their beloved farm animals"(他们心爱的农场动物的死亡)可知,是指面对心爱的农场动物的死亡。故选D。
(12)考查动词。句意:但我自己的孩子,一个20岁,一个25岁,都曾面对过他们心爱的农场动物的死亡,所以我相信农场营地的孩子们也能做到这一点。doubted怀疑;believed相信;admired钦佩;regretted后悔。根据"so I...that the "Farm Camp" kids can do the same."(所以我相信农场营地的孩子们也能做到这一点。)可知,作者是相信农场营地的孩子们也能做到。故选B。
(13)考查形容词。句意:农场也可能是危险的。difficult困难的;nervous紧张的;dangerous危险的;energetic精力充沛的。根据后文"countless kids have been stung by bees,pecked by a chicken,or kicked to the ground by a naughty pony."(无数的孩子被蜜蜂蛰过,被鸡啄过,或者被淘气的小马踢到地上。)可知,孩子们被蜜蜂蜇、被鸡啄等,说明农场也可能是危险的。故选C。
(14)考查形容词。句意:孩子们往往比我们想象的更坚强。stronger更强壮的;poorer更贫穷的;busier更忙碌的;faster更快的。根据后文"They find the chores fun."(他们觉得做家务很有趣。)可知,孩子们觉得杂务有趣,说明孩子们比想象的更坚强。故选A。
(15)考查形容词。句意:当他们来回访时,就像很多人一样,他们急切地问我。valuable有价值的;anxious焦虑的;famous著名的;return再次的,返回的。根据"they eagerly (急切地) ask me, 'When do we get to shovel (铲) the poop?'"("他们急切地问我,'我们什么时候能铲屎?)可知,是指孩子们再次来参观时,return visit"回访"。故选D。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
4.(2025 江岸区模拟) Matt Karsten,a travel blogger,and his wife Anna,on a tour boat,were visiting icebergs in the Antarctic sea while a group of orcas (虎鲸) played happily in the water.Not far away,a baby penguin was flapping its wings on a block of ice when it suddenly (1) B  into the sea.
After capturing the scene,the orcas quickly turned to chase the little penguin.The poor little thing was so (2) A  ,trying to shake them off.The killer whales approached in h fan shape.making it difficult for the little penguin to (3) C .Its eyes were full of fear,yet .it (4) B  to give up.
The cold wind (5) B  across the sea surface like a knife.The poor penguin,regarding the boat as its only hope for survival, (6) A  towards it desperately (不顾一切地).The couple saw the poor thing and acted fast to pull the boat (7) C  .On its first (8) C  ,it hit hard against the side of the boat and was bounced (弹) back into the sea.But it still (9) C  all the courage for the next jump.The couple also went out of their way to get even closer,ensuring it was within the penguin's (10) B  when it tried again.Bravo!The baby penguin made it!
Aboard the boat,the (11) C _ wife hugged her husband.The penguin appeared greatly (12) A  on the boat.However,it seemed the whales wouldn't let go.They (13) C  chased the boa for a while but finally swam away.
The penguin was brought to safety,but it didn't leave at once, (14) A  its "new friends "as if saying goodbye.The little thing knew that this icy ocean was both its home and the battlefield where it had to (15) D .But at this moment,it was no longer alone...
(1) A.ended B.fell C.poured D.knocked
(2) A.scared B.hungry C.weak D.slow
(3) A.turn B.kick C.escape D.push
(4) A.accepted B.refused C.prevented D.stopped
(5) A.drew. B.cut C.swung D.dug
(6) A.raced B.threw C.looked D.walked
(7) A.outside B.inside C.nearby D.away
(8) A.sight B.second C.jump D.round
(9) A.blew out B.got up C.took in D.put away
(10) A.body B.reach C.offer D.view
(11) A.relaxing B.comforting C.cheering D.moving
(12) A.relieved B.disappointed C.focused D.worried
(13) A.excitedly B.nervously C.continuously D.quickly
(14) A.staring at B.caring for C.pointing al D.looking for
(15) A.hunt B.miss C.watch D.fight
【考点】记叙文;动物/植物.
【答案】BACBB ACCCB CACAD
【分析】Matt Karsten夫妇乘船游览南极海域,目睹一群虎鲸追逐一只落水的企鹅幼崽。小企鹅拼命游向船只寻求庇护,尽管首次撞击失败,但在夫妇帮助下最终成功登船。虎鲸仍不放弃,继续追逐船只,不过后来还是离开了。小企鹅在船上稍作停留后,似乎与"新朋友"道别,随后回到海洋中。
【解答】(1)考查动词词义辨析。句意:不远处,一只小企鹅正在一块冰上拍打着翅膀,突然掉进了海里。ended 结束;fell 掉落;poured 倾倒;knocked 敲击。根据语境 "a baby penguin was flapping its wings on a block of ice when it suddenly...into the sea" (一只小企鹅正在一块冰上拍打着翅膀,突然......海里。)可知是小企鹅掉进海里,"fall into" 表示 "掉进",故选B。
(2)考查形容词词义辨析。句意:这可怜的小家伙非常害怕,试图摆脱它们。scared 害怕的;hungry 饥饿的;weak 虚弱的;slow 缓慢的。根据 "After capturing the scene,the orcas quickly turned to chase the little penguin." (捕捉到这一幕后,逆戟鲸迅速转身追赶小企鹅。)可知小企鹅被虎鲸追逐,所以是害怕的,故选A。
(3)考查动词词义辨析。句意:虎鲸呈扇形靠近,使得小企鹅很难逃脱。turn 转动;kick 踢;escape 逃脱;push 推。根据 "The killer whales approached in a fan shape" (虎鲸呈扇形靠近)可知虎鲸的包围让小企鹅难以逃脱,故选C。
(4)考查动词词义辨析。句意:它的眼睛充满了恐惧,但它拒绝放弃。accepted 接受;refused 拒绝;prevented 阻止;stopped 停止。根据 "yet" 可知此处表示转折,虽然害怕但不放弃,"refuse to do sth." 表示 "拒绝做某事",故选B。
(5)考查动词词义辨析。句意:寒风像刀子一样划过海面。drew 画;cut 切,割,划过;swung 摇摆;dug 挖。根据 "like a knife" (像刀子)可知是寒风像刀子一样划过,"cut across" 表示 "划过,横穿",故选B。
(6)考查动词词义辨析。句意:这只可怜的企鹅把船当作它唯一的生存希望,不顾一切地朝它游去。raced 快速移动,疾行(这里可理解为快速游向);threw 扔;looked 看;walked 走。根据 "towards it desperately" (不顾一切地朝它游去)以及小企鹅在海里的情境可知是快速游向船,故选A。
(7)考查副词词义辨析。句意:这对夫妇看到了这可怜的小家伙,迅速行动起来把船拉到附近。outside 在外面;inside 在里面;nearby 在附近;away 离开。根据后文小企鹅试图跳上船的情节可知是把船拉到附近,故选C。
(8)考查名词词义辨析。句意:在它第一次跳跃时,它狠狠地撞到了船的一侧,又被弹回了海里。sight 视力,景象;second 秒,第二;jump 跳跃;round 回合。根据后文 "for the next jump" (下一次跳跃)可知这里是第一次跳跃,故选C。
(9)考查动词短语辨析。句意:但它仍然鼓起勇气进行下一次跳跃。blew out 吹灭;got up 起床;took in 吸收,鼓起(勇气等);put away 放好。根据 "for the next jump" (下一次跳跃)可知是鼓起勇气,"take in courage" 表示 "鼓起勇气",故选C。
(10)考查名词词义辨析。句意:这对夫妇也特意靠得更近,确保它再次尝试时能在企鹅够得着的范围内。body 身体;reach 范围,伸手可及的距离;offer 提供;view 观点,视野。根据 "ensuring it was within the penguin's...when it tried again" (当它再次尝试时,确保它在企鹅的......范围内)可知是在企鹅够得着的范围内,"within one's reach" 表示 "在某人够得着的范围内",故选B。
(11)考查形容词词义辨析。句意:在船上,兴奋的妻子拥抱了她的丈夫。relaxing 令人放松的;comforting 令人安慰的;cheering 欢呼的,兴奋的;moving 令人感动的。根据小企鹅成功上船的情境可知妻子是兴奋的,故选C。
(12)考查形容词词义辨析。句意:小企鹅在船上看起来如释重负。relieved 感到宽慰的,如释重负的;disappointed 失望的;focused 专注的;worried 担心的。小企鹅脱离危险上船了,所以是如释重负的,故选A。
(13)考查副词词义辨析。句意:它们继续追逐了一会儿船,但最终游走了。excitedly 兴奋地;nervously 紧张地;continuously 连续地,持续地;quickly 快速地。根据 "but finally swam away" (但最终游走了)可知它们是持续追逐了一会儿,故选C。
(14)考查动词短语辨析。句意:这只企鹅被带到了安全的地方,但它没有马上离开,盯着它的 "新朋友",好像在说再见。staring at 盯着;caring for 照顾;pointing at 指着;looking for 寻找。根据 "as if saying goodbye" (好像在说再见)可知是盯着 "新朋友",故选A。
(15)考查动词词义辨析。句意:这小家伙知道,这片冰冷的海洋既是它的家,也是它必须战斗的战场。hunt 打猎;miss 错过;watch 观看;fight 战斗。根据前文小企鹅被虎鲸追逐的情节可知海洋是它要战斗的地方,故选D。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
1.(2024 白朗县一模) Who were your best friends five years ago?Is there anyone you would really like to see again?In 1999,Julie Pankhurst,a computer programmer from London,was thinking about her past—and especially the people she used to go to school with.
Julie looked on the Internet for a website to help her find her old school friends.But there was nothing.So Julie and her husband,Steve,started their own website.They called it Friends Reunited
The site grew slowly at first,but soon they received their first "thank you" email.The man wrote, "Thank you so much.Using your website,I found an old friend from thirty years ago!" Julie and Steve were very excited about this and continued to improve their website.By the end of 2000,there were 3,000 members.
The next year was really hard work for the couple.In January,a national radio station mentioned their website.Their membership (注册会员) doubled in one week!People were talking about the website all over the country,and it became a full﹣time job for Julie and Steve.In a year,they had four million members!
Now,over fifteen million people in lots of different countries use Friends Reunited to find old school friends,work colleagues (同事) and neighbors.Some of the stories which people tell Julie and Steve are amazing.For example,David Webster lost his memory in a car crash.He used the website to find old school friends,and they helped him remember his past.
Julie's simple idea gave us a national obsession—getting in touch with old friends and hearing their news.
(1)Julie and Steve started the website because  A .
A.Julie wanted to find some old friends
B.they knew it was an original idea
C.Julie was bored in her job
D.they wanted to make new friends
(2)Why did their membership double in one week?  C 
A.They made lots of money with the Web.
B.Because of their hard work.
C.In January,a national radio station mentioned their website.
D.They can help people find their old school friends.
(3)David Webster used Friends Reunited to  D .
A.organize a school reunion
B.help people injured in car accidents
C.set up a new radio station
D.find people who know about his past
(4) A helped David Webster remember his past.
A.His old school friends
B.Ty stars in England
C.The micro blog
D.A computer programmer
(5)The main topic of the passage is  C .
A.a woman who met her husband on the Internet
B.a couple who wanted more friends
C.a website that helps you find old friends
D.A man who needs help in a car accident
【考点】说明文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】ACDAC
【分析】本文主要介绍了Julie和Steve这对夫妇创办了一个网站来寻找老友。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段"Julie looked on the Internet for a website to help her find her old school friends.But there was nothing."(朱莉在网上寻找一个网站来帮助她找到她的老同学。但是什么也没有。)可知,Julie和Steve创办这个网站是为寻找老友,故选A。
(2)细节理解题。根据第四段"In January,a national radio station mentioned their website.Their membership (注册会员) doubled in one week!"(今年1月,一家国家广播电台提到了他们的网站。他们的会员人数在一周内翻了一番!)可知,今年1月,一家国家广播电台提到了他们的网站,他们的会员人数在一周内翻了一番。故选C。
(3)细节理解题。根据倒数第二段"He used the website to find old school friends,and they helped him remember his past."(他通过这个网站找到了老同学,他们帮助他回忆起了过去。)可知,他利用这个网站找到了老同学,他们帮助他回忆起了过去。故选D。
(4)细节理解题。根据倒数第二段"He used the website to find old school friends,and they helped him remember his past."(他通过这个网站找到了老同学,他们帮助他回忆起了过去。)可知,David Webster的老同学帮助他回忆起自己的过去。故选A。
(5)主旨大意题。根据第二段Julie looked on the Internet for a website to help her find her old school friends.But there was nothing.So Julie and her husband,Steve,started their own website.They called it Friends Reunited(Julie在网上寻找一个网站来帮助她找到她的老同学。但是什么也没有。于是Julie和她的丈夫Steve创办了他们自己的网站。他们称之为"朋友团聚")可知本文主要介绍了Julie和Steve这对夫妇创办了一个网站来寻找老友,选项C"一个帮助你找到老朋友的网站"符合主题,故选C。
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
2.(2024 白朗县一模) I'm Mary.For most people,graduation is an exciting day,but my graduation day was not.
I remember that weekend two years ago.Family and friends had traveled from across the country to watch our class walk across that stage.But like everyone else in my graduating class,I had watched the economy turn from bad to worse in my fourth year of university.We graduates had degrees,but very few job opportunities.I knew that the next day I would no longer have a place to call home.
I knew my small university town couldn't offer me any opportunities,so I drove to Southern California (加利福尼亚州南部) to find work,But what I thought would take a week lasted for two weeks,and then four weeks,and I found myself in the same place I was in before.
You know that feeling when you wake up and you are full of fear?Fear about something you can't control.You hope that everything that has happened to you so far is just a bad dream.
So what did I do to stay calm?I wrote.Something about putting words on the page made everything seem a little clearer,a little brighter.Something about writing gave me hope.If you want something enough...sometimes a little hope is all you need!
I turned my scary feelings into the children's book﹣about a surprising hero who simply refused to give up on his dream.
Then one day,without a writing degree (写作相关学位) or contacts (人脉) in the writing world—just a lot of hard work—I was offered a publishing deal for my first book!After that,things slowly began to fall into place.I was offered a second book deal.Then,a few months later,I got an interview with a big company and got a good job.
It takes time,but just hold on!Things can change when you don't expect it.
(1)The writer didn't think the graduation day was exciting because  C .
A.she didn't get university degree
B.her family and friends didn't come
C.she had very few job opportunities
D.she got a bad score in the fourth year of university
(2)How did the writer go to Southern California to find work?  C 
A.Took a bus.
B.Took a subway.
C.Drove.
D.By bike.
(3)What did the writer do to stay calm?  B 
A.Got a good job offer.
B.Did something about writing.
D.Found a job in her university.
C.Drove back to her hometown.
(4)What helped the writer achieve success?  C 
A.Writing degree and skills.
B.Good job interview skills.
C.Keeping on working hard.
D.Support from family and friends.
(5)Did the writer get a good job a few months later?  B 
A.The writer got an interview with a big company.
B.Yes,he did.
C.We don't know.
D.The writer caught up with others.
【考点】记叙文;日常生活.
【答案】CCBCB
【分析】本文作者通过分享自己毕业后找工作的事告诉我们:如果你坚持下去,生活会变得更好。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段"For most people,graduation is an exciting day,but my graduation day was not."(对大多数人来说,毕业是令人兴奋的一天,但我的毕业日却不是。)和第二段"We graduates had degrees,but very few job opportunities."(我们毕业生有学位,但工作机会很少。)可知,作者不认为毕业典礼是令人兴奋的,因为她几乎没有工作机会。故选C。
(2)细节理解题。根据第三段"I knew my small university town couldn't offer me any opportunities,so I drove to Southern California (加利福尼亚州南部) to find work,"(我知道我的小大学城不能给我提供任何机会,所以我开车去南加州找工作,)可知,作者开车去加利福尼亚州南部找工作。故选C。
(3)细节理解题。根据第五段"So what did I do to stay calm?I wrote.Something about putting words on the page made everything seem a little clearer,a little brighter."(那么我做了什么来保持冷静呢?我写了。把文字写在纸上让一切看起来更清晰,更明亮。)可知,作者写了一些东西,从而让自己保持冷静。故选B。
(4)细节理解题。根据倒数第二段"Then one day,without a writing degree (写作相关学位) or contacts (人脉) in the writing world—just a lot of hard work—I was offered a publishing deal for my first book!"(然后有一天,在没有写作学位和写作圈子的情况下——只有大量的努力工作——我得到了出版我的第一本书的机会!)可知,作者持续不断地努力工作帮助作者取得了成功。故选C。
(5)细节理解题。根据倒数第二段"Then,a few months later,I got an interview with a big company and got a good job."(然后,几个月后,我得到了一个大公司的面试机会,得到了一份好工作。)可知,几个月后,作者找到了一份好工作。故选B。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
3.(2024 白朗县一模)阅读短文,根据短文内容判断所给句子正(T)误(F)。
Hello and welcome to "Words and Their Stories".We will research into some commonly used words and expressions.As with other languages,American English is rich in expressions that come from animals.Today we will talk about the wolf.
Wolves are important animals in the traditions and stories of America.Before the Europeans arrived at north America in the 1500s,to native Americans,wolves often meant being brave.
However,in English,wolves are not to be trusted.Perhaps wolves attacked too many people or ate too many farm animals.Whatever the reason,wolves were killed in many places.So many died that they almost became endangered.They also became known as bad animals.
To begin with,there is an expression lone wolf(独来独往的人).If we call somebody a lone wolf,he isn't a bad person,but he may like to do things by himself.In fact,he sometimes makes you think he doesn't want to be around people because he dislikes them.
Now,let's move on to the home.Parents tell their children not to wolf down their food.In other words,the child eats too quickly and without care.And if someone says a child was raised by wolves,that child has bad manners and is behaving like a wild animal.
A wolf call is the noise made by a man to show that he likes the way a woman looks.But a wolf call is not a nice thing.These men sound rude.And trust me,most women really hate wolf calls.
By the way,there is a popular expression about wolf from a very old story:a wolf in sheep's clothing.A wolf in sheep's clothing describes someone who acts and looks nice on the outside but is bad on the inside.It tells us not to be fooled by appearances (外貌).
(1)In different areas and times,wolves make people think of different things.  T 
(2)If a person is called a lone wolf,he most likely to see a movie with his friends.  F 
(3)Raised by wolves can be described on a student who often breaks school rules  T 
(4)A wolf in sheep's clothing tells us we can trust others without any conditions.  F 
(5)It is possible for us to find the passage above a program for English learning.  T 
【考点】说明文;文化.
【答案】TFTFT
【分析】本文主要讲述了在美国文化中,狼的象征意义以及相关的表达方式。
【解答】(1)细节判断题。根据第二段"Before the Europeans arrived at north America in the 1500s,to native Americans,wolves often meant being brave."(在16世纪欧洲人到达北美之前,对于美洲土著人来说,狼通常意味着勇敢。)和第三段"However,in English,wolves are not to be trusted."(然而,在英语中,狼是不可信的。)以及第四段"To begin with,there is an expression lone wolf (独来独往的人)."(首先,有一种说法叫独来独往的人。)可推知,在不同的地区,不同的时代,狼让人想到不同的东西。故填T。
(2)细节判断题。根据第四段"If we call somebody a lone wolf,he isn't a bad person,but he may like to do things by himself."(如果我们称某人为孤独的狼,他不是一个坏人,但他可能喜欢自己做事情。)可知,被称为独狼的人可能喜欢独自做事,而不是和朋友们一起看电影。故填F。
(3)细节判断题。根据第五段"And if someone says a child was raised by wolves,that child has bad manners and is behaving like a wild animal."(如果有人说一个孩子是被狼养大的,那么这个孩子没有礼貌,表现得像一只野兽。)可知,被称为"被狼养大"的孩子行为举止不好,这可以用来形容经常违反学校规则的学生。故填T。
(4)细节判断题。根据最后一段"a wolf in sheep's clothing.A wolf in sheep's clothing describes someone who acts and looks nice on the outside but is bad on the inside.It tells us not to be fooled by appearances (外貌)."(披着羊皮的狼。披着羊皮的狼描述了一个外表看起来很好,但内心很坏的人。它告诉我们不要被表象所迷惑。)可知,披着羊皮的狼告诉我们不要被外表所迷惑,所以不能无条件地信任他人。故填F。
(5)细节判断题。根据第一段"Hello and welcome to 'Words and Their Stories'."(大家好,欢迎来到"词汇掌故"。)可知,这可能是一个英语学习节目的一部分,所以我们有可能在《英语学习大纲》中找到这篇文章。故填T。
【点评】通读全文,了解文章大意,联系上下文,结合语境,判断正误。
4.(2024 宁德模拟)While learning about history from books,why not use the power of the internet to learn more?Here some bloggers (博主) show us nature in their eyes on their accounts (账号).
Uncle Cool's Animal World It is an account run by Huang Xin.He introduces animals to internet users in interesting ways.In one of his videos,he compares birds to different kinds of people in A Dream of Red Mansions (《红楼梦》). "I hope my videos help connect people with the wonderful nature and make people love animals," said Huang.
Nature in Our Eyes Lu Jing and Hui Dong are two plant lovers.They run the account on Douyin and Bilibili.Their journey through the forest has been full of challenges.But they can tell plants' stories in a simple way.And what attracts the audience (观众) is their introduction to the culture and folk stories behind plants.They hope to help the audience get to know the plants around us through their stories.
Fact of Wild Insects It is an account made by Liu Pengyu and his insect﹣loving friends in 2018.They share videos of rare (稀少的) insects on social media. "People step on many insects without realizing some insects are as special as pandas," Liu said.The team hopes more people will join them to protect insects.
(1)How many accounts are mentioned in the passage?  C 
A.One.
B.Two.
C.Three.
D.Four.
(2)Who compares a bird to Lin Daiyu in A Dream of Red Mansions?  D 
A.Liu Pengyu.
B.Lu Jing.
C.Hui Dong.
D.Huang Xin.
(3)The audience like Nature in Our Eyes because of  C .
A.the challenges through forests
B.the three plant lovers they know
C.the culture and stories behind plants
D.the funny way of telling plants' stories
(4)Liu Pengyu and his friends hope people can  B .
A.watch pandas
B.protect insects
C.research pandas
D.step on insects
(5)In which section of a newspaper can you probably read the text?  C .
A.Animal World
B.Travel and Culture
C.Bloggers' Corner
D.Life and Health
【考点】应用文;动物/植物.
【答案】CDCBC
【分析】本文是一篇应用文,介绍了不同博主在他们的账号上给我们展示的大自然。
【解答】(1)细节理解题。根据Uncle Cool's Animal World,Nature in Our Eyes以及Fact of Wild Insects可知,文章提到了三个账号。故选C。
(2)细节理解题。根据表格第一栏In one of his videos,he compares birds to different kinds of people in A Dream of Red Mansions (《红楼梦》). (在他的一段视频中,他将《红楼梦》中的鸟比作不同的人。)可知,该账号的博主为Huang Xin。故选D。
(3)细节理解题。根据表格第二栏And what attracts the audience (观众) is their introduction to the culture and folk stories behind plants. (吸引观众的是他们介绍植物背后的文化和民间故事。)可知,人们喜欢Nature in Our Eyes是因为植物背后的文化与故事。故选C。
(4)细节理解题。根据表格第三栏The team hopes more people will join them to protect insects.(该团队希望更多的人加入到保护昆虫的行列中来。)可知,他们希望人们可以保护昆虫。故选B。
(5)推理判断题。根据Here some bloggers (博主) show us nature in their eyes on their accounts (账号).(这里有一些博主在他们的账号上向我们展示了他们眼中的自然。)可推测,本文应出现在报纸的博客角。故选C。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。
1.(2024 新会区一模) Gui Haichao is a bright star in many people's eyes.On May 30 uh,2023,he took the Shenzhou﹣16 to the space station.He became China's first civilian(平民) astronaut to go into space.
Gui comes from Yunnan.Now in his 30s,Gui works as a teacher at Beihang University.He believes"Knowledge can change your life."and"Nothing is impossible."
"He likes reading very much,"said Gui Haiyi,GuiHaichao's younger brother. "He reads books every day.He sets a good example for us."
Yang Hongzhu is Gui's high school teacher.He said,"Gui could make good use of time.He was the first one to come to the classroom every morning.Then he sat at his desk and began to read.He liked asking teachers and classmates questions in the school in the day time.After school,he would study late into the night."He studied very hard,so his classmates' parents liked calling him"the boy next door".
"As students,we should have our own dreams and study hard to make them come true."Gui kept this in mind and encouraged himself and his classmates to do so when he was in the high school and the university.
(1)How did Gui Haichao fly to the space station?
 He flew to the space station by Shenzhou﹣16./By Shenzhou﹣16. 
(2)Which university does Gui Haichao teach at?
 Beihang University./He teaches at Beihang University. 
(3)What does he believe?
 He believes "Knowledge can change your life." and "Nothing is impossible."/"Knowledge can change your life." and "Nothing is impossible." 
(4)Why was Gui Haichao called"the boy next door"by others?
 Because he studied very hard. 
(5)What did Gui Haichao say to encourage himself and his classmates?
 As students,we should have our own dreams and study hard to make them come true./We should have our own dreams and study hard to make them come true. 
【考点】记叙文;家庭、朋友与周围的人.
【答案】(1)He flew to the space station by Shenzhou﹣16./By Shenzhou﹣16.
(2)Beihang University./He teaches at Beihang University.
(3)He believes "Knowledge can change your life." and "Nothing is impossible."/"Knowledge can change your life." and "Nothing is impossible."
(4)Because he studied very hard.
(5)As students,we should have our own dreams and study hard to make them come true./We should have our own dreams and study hard to make them come true.
【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了神舟十六号航天员桂海潮的励志人生。
【解答】 (1)细节理解题。根据第一段"On May 30th,2023,he took the Shenzhou﹣16 to the space station."(2023年5月30日,他乘坐神舟十六号前往空间站。)可知,桂海潮乘坐神舟十六号前往空间站。故填He flew to the space station by Shenzhou﹣16./By Shenzhou﹣16.
(2)细节理解题。根据第二段"Now in his 30s,Gui works as a teacher at Beihang University."(今年30多岁的他在北京航空航天大学当老师。)可知,他在北京航空航天大学任教。故填Beihang University./He teaches at Beihang University.
(3)细节理解题。根据第二段"He believes 'Knowledge can change your life.' and 'Nothing is impossible.'"(他相信"知识可以改变你的生活"。和"没有什么是不可能的。")可知,他相信"知识可以改变生活"和"没有什么是不可能的"。故填He believes "Knowledge can change your life." and "Nothing is impossible."/"Knowledge can change your life." and "Nothing is impossible."
(4)细节理解题。根据第四段"He studied very hard,so his classmates' parents liked calling him 'the boy next door'."(他学习很努力,所以他同学的父母喜欢叫他"邻家男孩"。)可知,他学习很努力,所以他同学的父母喜欢叫他"邻家男孩"。故填Because he studied very hard.
(5)细节理解题。根据最后一段"'As students,we should have our own dreams and study hard to make them come true.' Gui kept this in mind and encouraged himself and his classmates to do so when he was in the high school and the university."("作为学生,我们应该有自己的梦想,努力学习来实现它们。"桂牢记这一点,并在高中和大学期间鼓励自己和同学这样做。)可知,为了鼓励自己和同学,桂海潮曾说"作为学生,我们应该有自己的梦想,努力学习,让它们成真"。故填As students,we should have our own dreams and study hard to make them come true./We should have our own dreams and study hard to make them come true.
【点评】做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
2.(2024 河源模拟)
(1) D Alice is an exchange student.She has lived in China for three years.She misses her hometown and her family a lot. (2) A Jimmy is having a hard time learning physics.Sometimes he even wants to give up.Now he needs to cheer himself up. (3) F Hans wants to join in a music band and play with others.He likes listening to exciting music and dancing to it. (4) B Under the stress from her parents and teachers,Cathy often feels helpless and worries about her schoolwork.She expects to enjoy some peaceful music when she doesn't know what to do. (5) E Joe is going to attend a graduation party.He wants to show his best wishes to all the classmates through a song.He expects all his friends to have a bright and wonderful future. A.When You Believe tells you that when you meet difficulties in life,you can make it as long as you believe it.Whenever you want to give up,it provides you with strength and love. B.The Sounds of Silence is a 1960s folk song sung by Simon &Garfunkel.The melody(旋律) is slow and the lyrics are beautiful.The song may comfort you when you're helpless. C.Sugar gives you a sweet feeling of love with its light music style and the wonderful MV by Maroon 5. D.Take Me Home,Country Roads brings people back to the beauty of their hometown as well as the happy old times. E.Auld Lang Syne is a poem at first,and later changed into a song.Students like to sing it at the farewell party to recall the old times and show their best wishes for the future. F.Don't Cry is a great song sung by Guns N'Roses.It's a well﹣known rock music for people to dance.The most special part is its exciting melody,which can greatly encourage people. G.Valder Fields is a folk song popular worldwide.Its soft and warm music might remind you of the wind of spring and make you joyful and happy.
【考点】应用文;个人情况.
【答案】DAFBE
【分析】(1)爱丽丝是一名交换生。她在中国生活了三年。她非常想念她的家乡和家人。
(2)吉米学习物理很困难。有时他甚至想放弃。现在他需要振作起来。
(3)汉斯想加入一个音乐乐队,和其他人一起演奏。他喜欢听激动人心的音乐并随着音乐跳舞。
(4)在父母和老师的压力下,凯茜经常感到无助,担心自己的学业。她希望在不知道该做什么的时候享受一些平静的音乐。
(5)乔要去参加一个毕业晚会。他想通过一首歌向所有同学表达他最美好的祝愿。他希望所有的朋友都有一个光明美好的未来。
A.《当你相信》告诉你,当你在生活中遇到困难时,只要你相信,你就能成功。当你想放弃时,它会给你力量和爱。
B.《寂静之声》是西蒙和加芬克尔于20世纪60年代演唱的一首民歌。旋律缓慢,歌词优美。这首歌可能会在你无助的时候安慰你。
C.Sugar以其轻音乐风格和Maroon 5的精彩MV给你一种甜蜜的爱的感觉。
D.《乡村路带我回家》让人们回到家乡的美丽和快乐的旧时光。
E.《友谊地久天长》最初是一首诗,后来变成了一首歌。学生们喜欢在欢送会上唱这首歌,回忆过去,表达对未来的美好祝愿。
F.《别哭》是枪与玫瑰演唱的一首好歌。这是一种著名的摇滚乐,适合人们跳舞。最特别的是它激动人心的旋律,可以极大地鼓舞人们。
G.《瓦尔德 菲尔兹》是一首风靡全球的民歌。它轻柔而温暖的音乐可能会让你想起春风,让你快乐和幸福。
【解答】(1)细节推理题。根据"She misses her hometown and her family a lot."(她非常想念她的家乡和家人。)可知,爱丽丝很想念家乡和家人,选项D"《乡村路带我回家》让人们回到了家乡的美景和快乐的旧时光。"与之匹配。故选D。
(2)细节推理题。根据"Jimmy is having a hard time learning physics.Sometimes he even wants to give up.Now he needs to cheer himself up."(吉米学习物理很困难。有时他甚至想放弃。现在他需要振作起来。)可知,吉米遇到了困难,他需要振作起来。选项A" 《当你相信》告诉你,当你在生活中遇到困难时,只要你相信,你就能成功。每当你想放弃的时候,它都为你提供力量和爱。"与之匹配。故选A。
(3)细节推理题。根据"He likes listening to exciting music and dancing to it."(他喜欢听激动人心的音乐并随着音乐跳舞。)可知,汉斯喜欢听激动人心的音乐,并伴着音乐跳舞,选项F"《别哭》是枪炮与玫瑰乐队演唱的一首很棒的歌曲。这是一首众所周知的供人们跳舞的摇滚乐。最特别的是它激动人心的旋律,能极大地鼓舞人。"与之匹配。故选F。
(4)细节推理题。根据"Cathy often feels helpless and worries about her schoolwork.She expects to enjoy some peaceful music when she doesn't know what to do."( 在父母和老师的压力下,凯茜经常感到无助,担心自己的学业。她希望在不知道该做什么的时候享受一些平静的音乐。)可知,说的是欣赏一些平静的音乐,选项B"《寂静之声》是西蒙和加芬克尔乐队演唱的一首20世纪60年代的民歌。旋律很慢,歌词很美。当你无助时,这首歌可能会安慰你。"与之匹配。故选B。
(5)细节推理题。根据"Joe is going to attend a graduation party.He wants to show his best wishes to all the classmates through a song.He expects all his friends to have a bright and wonderful future."(乔要去参加一个毕业晚会。他想通过一首歌向所有同学表达他最美好的祝愿。他希望所有的朋友都有一个光明美好的未来。)可知,乔要去参加毕业晚会,选项E"《友谊地久天长》起初是一首诗,后来变成了一首歌。学生们喜欢在告别晚会上唱这首歌来回忆过去的时光并表达他们对未来的美好祝愿。"与之匹配。故选E。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。
3.(2024 河源模拟) As we all know,there are many delicious and popular dishes in China.But do you know that almost every dish has its own story?Let's enjoy some stories of the dishes in Sichuan.
Shredded pork with garlic sauce鱼香肉丝
Does this dish have anything to do with fish?In fact,yuxiang is a traditional seasoning(调味料) in Sichuan.It is said that a woman was good at cooking fish.One day,when she was cooking pork,she made a mistake.She used the seasoning for fish on her pork.Surprisingly,it tasted great!
Twice﹣cooked pork slices in hot sauce回锅肉
There are different stories about this dish.One says that the dish came about by accident.A man in Sichuan boiled some pork to remember his ancestors(祖先).After the ceremony(仪式),his family would like to eat the pork.He wanted to make it more delicious,so he stir﹣fried the pork and added salt,sauce and garlic.Later many people started to cook pork this way.
Kung Pao chicken宫保鸡丁
People believe that the dish was named after Ding Baozhen(1820﹣1886).He was an officer during the Qing Dynasty.He liked chicken that was stir﹣fried with chili and peanuts.And as his title was gongbao,people named the dish Kung Pao chicken.
(1)How many dishes are mentioned in this passage?
 3./Three. 
(2)What is the traditional seasoning in Sichuan?
 Yuxiang./It is yuxiang./Yuxiang is the traditional seasoning in Sichuan. 
(3)When did the woman make a mistake?
 When she was cooking pork./When she was cooking pork,she made a mistake. 
(4)Why did the man stir﹣fried the pork after the ceremony?
 Because he wanted to make it more delicious. 
(5)Whom was Kung Pao chicken named after?
 Ding Baozhen./Kung Pao chicken was named after Ding Baozhen./It was named after Ding Baozhen. 
【考点】说明文;饮食.
【答案】(1)3./Three.
(2)Yuxiang./It is yuxiang./Yuxiang is the traditional seasoning in Sichuan.
(3)When she was cooking pork./When she was cooking pork,she made a mistake.
(4)Because he wanted to make it more delicious.
(5)Ding Baozhen./Kung Pao chicken was named after Ding Baozhen./It was named after Ding Baozhen.
【分析】本文主要讲述了三道中国菜肴:鱼香肉丝、回锅肉以及宫保鸡丁的制作方法以及这些中国菜背后的有趣故事。
【解答】(1)细节理解题。根据文章"Shredded pork with garlic sauce"(鱼香肉丝)"Twice﹣cooked pork slices in hot sauce"(回锅肉)以及"Kung Pao chicken"(宫保鸡丁)可知,提到了三种菜肴,故填3./Three.
(2)细节理解题。根据第二段"In fact,yuxiang is a traditional seasoning (调味料) in Sichuan."(事实上,鱼香是四川的一种传统调味料。)可知,鱼香是四川的一种调味料,故填Yuxiang./It is yuxiang./Yuxiang is the traditional seasoning in Sichuan.
(3)细节理解题。根据第二段"One day,when she was cooking pork,she made a mistake."(有一天,她在做猪肉的时候犯了一个错误。)可知,在做猪肉的时候出错了,故填When she was cooking pork./When she was cooking pork,she made a mistake.
(4)细节理解题。根据第三段"He wanted to make it more delicious,so he stir﹣fried the pork and added salt,sauce and garlic."(他想让它更美味,所以他炒了猪肉,加了盐、酱和大蒜。)可知,因为他想让它变得更美味,故填Because he wanted to make it more delicious.
(5)细节理解题。根据最后一段"People believe that the dish was named after Ding Baozhen"(人们认为这道菜是以丁葆桢的名字命名的)可知,以丁宝桢的名字命名的,故填Ding Baozhen./Kung Pao chicken was named after Ding Baozhen./It was named after Ding Baozhen.
【点评】做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
4.(2020 仁怀市模拟) Make's parents were worried about him because he liked to make excuses for everything he did.His father said."No one will trust him to do anything.He won't be able to keep a job.No sensible(明智的) girl will marry him."
①"我不知道我们能做什么,"his mother said.
"I have an idea."his father said."If this doesn't work,nothing will."
The next day was Make's thirteenth birthday.②He was really looking forward to getting exciting presents. He woke up,expecting his parents to wish him a happy birthday.But all day what they said was "Good morning,Make.Hurry or you will be late for school."There were no presents,not even a card.He was really disappointed.
"Never mind,"he thought."There will be a surprise for me after school."But there wasn't.Sadly he said to his parents at dinner. "Today's my birthday."
"Oh,"his father said."So it is.I forgot."
"So did I,"his mother said.
"How could you forget?"Make asked."There must be a reason."
"Well,yes."his father said."We have a really good excuse for forgetting your birthday,Make.We didn't remember your birthday because we were too busy."
Poor Make!He never had a silly excuse for not doing something again.
(1)Did Make get his birthday present at last?
 No. 
(2)Why did Make's parents worried about him?
 Because he liked to make excuses for everything he did. 
(3)How old was Make?
 Thirteen. 
(4)将划线句子①译成英语
 I don't know what we can do. 
(5)将划线句子②译成汉语
 他真的很期待收到令人兴奋的礼物。 
【考点】记叙文;日常生活.
【答案】(1)No.
(2)Because he liked to make excuses for everything he did.
(3)Thirteen.
(4)I don't know what we can do.
(5)他真的很期待收到令人兴奋的礼物。
【分析】文章主要讲述了Make总是找借口不做事情。于是他的父母就想了一个主意,在他过生日那天也找了借口来忘记他的生日。于是Make改掉了为没有做某事找借口的坏毛病。
【解答】(1)细节理解题。根据第六段"Oh,"his father said."So it is.I forgot."("哦,"他的父亲说。"原来如此。我忘了。")可知,他最后没有收到礼物。故填No.
(2)细节理解题。根据第一段Make's parents were worried about him because he liked to make excuses for everything he did.(Make的父母很担心他,因为他喜欢为他做的每件事找借口。)可知,是因为他喜欢为他做的每件事找借口。故填Because he liked to make excuses for everything he did.
(3)细节理解题。根据第四段The next day was Make's thirteenth birthday.(第二天是Make的十三岁生日。)可知,Make十三岁了。故填Thirteen.
(4)汉译英题。我I,作主语;不知道don't know,根据后句中的have"有"可知,该句为一般现在时,主语是I,所以助动词用don't,其后动词用原形;我们能做什么what we can do,此处为宾语从句,用陈述语序。故填I don't know what we can do.
(5)英译汉题。He他,作主语,用人称代词主格;was really真地;looking forward to期待;getting收到;exciting presents令人兴奋的礼物,句首首字母大写。故填:他真地很期待收到令人兴奋的礼物。
【点评】通读全文,了解文章大意,联系上下文,结合语境,完成试题。
1.(2025 硚口区模拟)"All work and no play makes Jack a dull boy."这句话表达了劳逸结合、张弛有度才能提升工作或学习的效率。请根据以下内容提示,用英文谈谈你如何在学习之余放松身心,做到劳逸结合,你还希望得到父母或老师怎样的理解与支持。
内容提示:
What do you do to relax when you finish your homework?
Do you think you have a balanced lifestyle between study and play?
What do you think you should be allowed to do to have a meaningful relaxation?
Something more about it.
注意:文中不得透露个人真实信息;篇幅 100 词左右;开头已给出,不计入总词数。
As I entered the third year of junior high,I realized it's important to have a balanced lifestyle.
【考点】说明文;人际关系.
【答案】 As I entered the third year of junior high,I realized it's important to have a balanced lifestyle.Although I have to spend more time on schoolwork as the subjects get harder,I still need to play and relax to keep active and energetic after I finish my homework.I love listening to music that I can sing along with.Also,doing sports like playing basketball can make me happier and healthier.On weekends I prefer to watch a comedy with my friends when I'm tired from hard work or sad for dropping scores.
After meaningful relaxation,I can always feel less tired and focus more attention on my studies.So I try to balance my study and play,but sometimes I need to be understood by my parents and teachers.I think I should be allowed to manage my own life—I'm not a child after all.
【分析】【高分句型一】
Although I have to spend more time on schoolwork as the subjects get harder,I still need to play and relax to keep active and energetic after I finish my homework.
Although引导的让步状语从句:短语"need to do sth(需要做某事)"。
句意:虽然我不得不花更多的时间在功课上,因为科目越来越难,我仍然需要玩和放松,以保持活跃和精力充沛后,我完成了我的作业。
【高分句型二】
I love listening to music that I can sing along with.
That引导的定语从句:短语"love doing sth(喜欢做某事)"。
句意:我喜欢听我能跟着唱的音乐。
【解答】 As I entered the third year of junior high,I realized it's important to have a balanced lifestyle.Although I have to spend more time on schoolwork as the subjects get harder,I still need to play and relax to keep active and energetic after I finish my homework.【高分句型一】I love listening to music that I can sing along with.【高分句型二】Also,doing sports like playing basketball can make me happier and healthier.On weekends I prefer to watch a comedy with my friends when I'm tired from hard work or sad for dropping scores.(放松方式)
After meaningful relaxation,I can always feel less tired and focus more attention on my studies.So I try to balance my study and play,but sometimes I need to be understood by my parents and teachers.I think I should be allowed to manage my own life—I'm not a child after all.(观点)
【点评】①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为"一般现在时";
③提示:写作要点已经给出,考生注意不要遗漏要点;注意适当发挥,完善表述内容。
[写作步骤]
第一步,介绍完成作业后自己的放松方式是什么;
第二步,谈谈自己在学习和娱乐之间是否有一个平衡的生活方式;
第三步,谈谈是否需要得到父母或老师的理解,并说明原因。
2.(2025 江岸区模拟)学校最近正在开展争创"美好班级"的活动。请你根据下图提示,从礼仪、习惯、规则、态度、团队精神等中选取至少3个方面:写一封倡议书.号召全班同学一起为荣誉而战。
注意:文中不能透露个人真实信息;词数100词左右;开头已给出,不计入总词数。
Dear classmates,
A glorious class is of great help to our self﹣improvement.________
【考点】倡议书;学校生活.
【答案】Dear classmates,
A glorious class is of great help to our self﹣improvement.
For manners,we should be kind and say nice words.When talking to classmates,a simple "hi "or "thanks "can make the class more friendly.
Good habits are important too.We must listen carefully in class.As we know,listening well helps us learn.We should also keep our classroom clean and tidy.We should follow the school rules.For example,come to school on time and wear the uniform.
Our attitude should be positive.When we face difficulties,we mustn't give up.Try hard to solve them.
Teamwork is necessary.In group discussions,we can share different ideas to find the best solution.We work together on group tasks.In a team,we should help each other.
Only by doing this can we make our class great.Let's start now!
【分析】【高分句型一】
When we face difficulties,we mustn't give up.
当我们面临困难时,我们不能放弃。when当……时候,引导时间状语从句。
【高分句型二】
Only by doing this can we make our class great.
只有这样做,我们才能使我们的班级美好。only + 状语 ,位于句首时,需要使用倒装句。
【解答】Dear classmates,
A glorious class is of great help to our self﹣improvement.
For manners,we should be kind and say nice words.When talking to classmates,a simple "hi "or "thanks "can make the class more friendly.(礼仪方面)
Good habits are important too.We must listen carefully in class.As we know,listening well helps us learn.We should also keep our classroom clean and tidy.We should follow the school rules.For example,come to school on time and wear the uniform.(习惯方面)
Our attitude should be positive.When we face difficulties,we mustn't give up.【高分句型一】Try hard to solve them.(态度方面)
Teamwork is necessary.In group discussions,we can share different ideas to find the best solution.We work together on group tasks.In a team,we should help each other.(团队合作方面)
Only by doing this can we make our class great.【高分句型二】Let's start now!(呼吁)
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
3.(2024 金乡县三模)2024年我们将迎来新中国成立75周年的重要时刻。校团委开展了"强国有我"系列主题活动,其中一项是为校英语报投稿,题为A Strong Country Starts with Me,阐述作为青少年,如何做才能更好地适应祖国未来发展的需要。
要求:(1)图示中所给的短语仅供参考,可以适当发挥;
(2)80﹣100词左右(标题和开头都已给出,不计入总词数);
(3)文中不得出现真实人名和校名。
A Strong Country Starts with Me
As teenagers,we are the hope of our country.I want to express what we should do to make our country stronger.________
【考点】说明文;日常生活.
【答案】
A Strong Country Starts with Me
As teenagers,we are the hope of our country.I want to express what we should do to make our country stronger.
First of all,we should love our motherland.To make more foreigners know about China,we can spread our Chinese culture in different ways,such as creating a website about Chinese culture and the introduction of different places.Also,we should make more effort to study different basic knowledge and learning skills.Besides,it's the key to do more exercise and get enough sleep every day.What's more,we are supposed to be responsible for our country's development.
As long as we have a dream and put our hear into what we will do,our country will become stronger and stronger.Let's take actions for a better China!
【分析】【高分句型一】
To make more foreigners know about China,we can spread our Chinese culture in different ways,such as creating a website about Chinese culture and the introduction of different places.为了让更多的外国人了解中国,我们可以通过不同的方式传播我们的中国文化,比如创建一个关于中国文化的网站和介绍不同的地方。动词不定式作目的状语。
【高分句型二】
As long as we have a dream and put our hear into what we will do,our country will become stronger and stronger.只要我们有一个梦想,把我们的声音放在我们将要做的事情上,我们的国家就会变得越来越强大。as long as引导的条件状语从句;and并列句;what引导的宾语从句。
【解答】
A Strong Country Starts with Me
As teenagers,we are the hope of our country.I want to express what we should do to make our country stronger.
First of all,we should love our motherland.To make more foreigners know about China,we can spread our Chinese culture in different ways,such as creating a website about Chinese culture and the introduction of different places. 【高分句型一】(首先,我们应该热爱我们的祖国。为了让更多的外国人了解中国,我们可以通过不同的方式传播我们的中国文化,比如创建一个关于中国文化的网站和介绍不同的地方。)Also,we should make more effort to study different basic knowledge and learning skills.(此外,我们应该更加努力地学习不同的基础知识和学习技能。)Besides,it's the key to do more exercise and get enough sleep every day.(此外,每天多运动、充足睡眠是关键。)What's more,we are supposed to be responsible for our country's development.(更重要的是,我们应该对我们国家的发展负责。)
As long as we have a dream and put our hear into what we will do,our country will become stronger and stronger.【高分句型二】Let's take actions for a better China!
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
4.(2024 青秀区校级模拟)暑假即将到来,你打算怎样度过一个有意义的假期呢?假如你是李华,请根据以下所给内容要点,给你的英国笔友Alan写一封信,谈谈你的暑假计划。
写作要点:
(1)你的假期具体安排(劳动方面、学习方面、……):
(2)你这样安排的理由。
写作要求:
(1)包含所有要点,可适当增加细节,以使行文连贯;
(2)文中不得透露个人信息;
(3)词数80左右,文章开头和结尾已给出,不计入总词数。
参考词汇:meaningful(adj.有意义的),housework(n.家务),make progress(取得进步)
Dear Alan,
How is it going?The summer vacation is coming.________________________________________________________________________________________________________________________________
Best wishes.
Yours,
Li Hua
【考点】书信类;计划与愿望.
【答案】Dear Alan,
How is it going?The summer vacation is coming.I've made a plan for the long vacation.Now,let me tell you about it.
First,I will read some books,because through reading I can know more about the world and become knowledgeable.I will also spend 30 minutes doing my homework every day.Secondly,I will do some volunteer work,because I w考点一: 完形填空 考点二:阅读理解 考点三:任务型阅读 考点四:书面表达
1.(2024 白朗县一模) The Teacher Tyler Henderson is color blind,and the world in his eyes is only black and white.When he directed a musical at school,his students discovered his(1)   .They wanted to do(2)   to help him see the colorful world.
These student actors began to(3)   money.With the donated(捐赠) money from their classmates,they(4)   a pair of Enchroma glasses (色盲眼镜),which allow color blind people to see red color,The students believed the(5)   would be a surprise to their respected teacher.
The day eventually came.Standing on the stage,Wr.Henderson was going to give instructions.Suddenly,the students broke out into a song from the musical and presented their teacher with a banner: "You helped us see our colors.Now we're helping you see yours." Then the Enchroma glasses were(6)   to Henderson with a touching letter.
All the students in the theatre were holding their breath and eagerly watching Mr.Henderson as he(7)   put on his new pair of glasses.One of the students couldn't wait to ask if the glasses helped. "They(8)   very well," Henderson answered in amazement (惊讶地).As he had never expected to receive such a gift,he was speechless.He sat down on the stage with tears of joy in his eyes.
Hours after he received the gift,Henderson was still emotional. "I had trouble putting them on because my eyes were filled with tears." Henderson said.
The students know that the ability to see colors is especially important for Henderson. "He has devoted himself to theater,but he hasn't been able to see the red color on stage," student Ariana Brown said. "And now he will lead a(9)   life."
"The new glasses not only color my world,but also light up my life." said Henderson.The(10)   in the glasses will inspire him to express his gratitude on his life stage.
(1) A.mistake B.problem C.goal D.choice
(2) A.something B.anything C.nothing D.nobody
(3) A.raise B.spend C.take D.borrow
(4) A.to buy B.buying C.bought D.buy
(5) A.music B.money C.gift D.play
(6) A.left B.lent C.made D.handed
(7) A.carefully B.suddenly C.quickly D.certainly
(8) A.go B.work C.stay D.develop
(9) A.difficult B.simple C.lively D.different
(10) A.trust B.benefit C.love D.need
2.(2024 宁德模拟)You may receive lots of gifts on your birthday.But have you ever thought about (1)    your birthday gifts to people in need?Kyle Breeden,a 12﹣year﹣old boy from Maryland,USA,has done that ever since he was six years old.On November 19th every year,Kyle invites his friends to his birthday celebration.He asks each friend to bring a new (2)    to donate (捐赠) to Toys for Tots.
Toys for Tots is a (3)    which gives out (分发) toys to children whose parents cannot usually buy them toys.Kyle has donated more than 2,000 toys to the project.And he plans to (4)    collecting toys for other kids for years to come.
When Kyle was five,he asked his parents (5)    he could help others.Kyle's parents were excited to hear that and they helped (6)    get in touch with Toys for Tots.From then on,he has looked forward to his birthday,but only to get toys.Then he (7)    the toys and goes to the Toys for Tots celebrations to donate them.
John Minadakis,who hosted a Toys for Tots celebration,said he had never seen someone give so much at such a(an) (8)    age.He believed the ability to put others before himself could take the boy (9)    in life.
Kyle feels good when he helps others.He hopes that through his example,other kids will be inspired (鼓舞) to give back. "Many people around my age don't have toys to (10)    .I want to do something," Kyle said. "Even the smallest toy can bring joy to a kid."
(1) A.giving B.showing C.lending
(2) A.wallet B.sweater C.toy
(3) A.project B.society C.community
(4) A.stop B.continue C.reduce
(5) A.what B.how C.why
(6) A.her B.them C.him
(7) A.collects B.buys C.produces
(8) A.old B.proper C.young
(9) A.down B.far C.back
(10) A.play with B.care for C.hand in
3.(2025 硚口区模拟)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Three years ago,my husband and I started the "Farm Camp" program.We wanted city kids to (1)    what we had enjoyed and learned on our family farm.We host one or two families at a time.Most of them come for a week.Every morning,I take the kids through a two﹣hour hands﹣on farm class.
There is a lot to learn.For example,I don't (2)    a child to know how long it takes for a chick to hatch (孵化).But I'm often (3)    when they don't know how to climb over a gate.
Don't get me (4)   .I love educating kids and then cheering them on when they manage to do these simple tasks (5)   .It's just that,two generations ago,these skills were (6)    knowledge.It's hard for city kids today to get to (7)    real tools or take on tough chores.These can be unpleasant and even (8)   ,so it's understandable that parents want to keep their children away from them.The (9)    is,when they do,something essential (必需的) is lost.
The same is true when it comes to a more (10)    topic.In the beginning,I didn't talk about death with the visitors.But my own kids,now 20 and 25,had (11)    the death of their beloved farm animals,so I (12)    that the "Farm Camp" kids can do the same.Now I just tell them that the piglets will end up as bacon (培根) .
Farms can also be (13)   .We've never had a serious injury (损伤),but countless kids have been stung by bees,pecked by a chicken,or kicked to the ground by a naughty pony.Children are often (14)    than we think.
At first,I was worried the chores would bore my young visitors,but much to my surprise,the opposite is true.They find the chores fun.When they come for (15)    visits,as so many do,they eagerly (急切地) ask me, "When do we get to shovel (铲) the poop?"
(1) A.experience B.treat C.collect D.discover
(2) A.hope B.wish C.allow D.expect
(3) A.surprised B.polite C.patient D.confident
(4) A.calm B.wrong C.angry D.sad
(5) A.badly B.luckily C.independently D.honestly
(6) A.common B.secret C.perfect D.special
(7) A.realize B.produce C.invent D.touch
(8) A.beautiful B.painful C.joyful D.successful
(9) A.purpose B.reason C.problem D.decision
(10) A.serious B.relaxing C.comfortable D.unhealthy
(11) A.carried B.lost C.missed D.faced
(12) A.doubted B.believed C.admired D.regretted
(13) A.difficult B.nervous C.dangerous D.energetic
(14) A.stronger B.poorer C.busier D.faster
(15) A.valuable B.anxious C.famous D.return
4.(2025 江岸区模拟) Matt Karsten,a travel blogger,and his wife Anna,on a tour boat,were visiting icebergs in the Antarctic sea while a group of orcas (虎鲸) played happily in the water.Not far away,a baby penguin was flapping its wings on a block of ice when it suddenly (1)    into the sea.
After capturing the scene,the orcas quickly turned to chase the little penguin.The poor little thing was so (2)    ,trying to shake them off.The killer whales approached in h fan shape.making it difficult for the little penguin to (3)   .Its eyes were full of fear,yet .it (4)    to give up.
The cold wind (5)    across the sea surface like a knife.The poor penguin,regarding the boat as its only hope for survival, (6)    towards it desperately (不顾一切地).The couple saw the poor thing and acted fast to pull the boat (7)    .On its first (8)    ,it hit hard against the side of the boat and was bounced (弹) back into the sea.But it still (9)    all the courage for the next jump.The couple also went out of their way to get even closer,ensuring it was within the penguin's (10)    when it tried again.Bravo!The baby penguin made it!
Aboard the boat,the (11)   _ wife hugged her husband.The penguin appeared greatly (12)    on the boat.However,it seemed the whales wouldn't let go.They (13)    chased the boa for a while but finally swam away.
The penguin was brought to safety,but it didn't leave at once, (14)    its "new friends "as if saying goodbye.The little thing knew that this icy ocean was both its home and the battlefield where it had to (15)   .But at this moment,it was no longer alone...
(1) A.ended B.fell C.poured D.knocked
(2) A.scared B.hungry C.weak D.slow
(3) A.turn B.kick C.escape D.push
(4) A.accepted B.refused C.prevented D.stopped
(5) A.drew. B.cut C.swung D.dug
(6) A.raced B.threw C.looked D.walked
(7) A.outside B.inside C.nearby D.away
(8) A.sight B.second C.jump D.round
(9) A.blew out B.got up C.took in D.put away
(10) A.body B.reach C.offer D.view
(11) A.relaxing B.comforting C.cheering D.moving
(12) A.relieved B.disappointed C.focused D.worried
(13) A.excitedly B.nervously C.continuously D.quickly
(14) A.staring at B.caring for C.pointing al D.looking for
(15) A.hunt B.miss C.watch D.fight
1.(2024 白朗县一模) Who were your best friends five years ago?Is there anyone you would really like to see again?In 1999,Julie Pankhurst,a computer programmer from London,was thinking about her past—and especially the people she used to go to school with.
Julie looked on the Internet for a website to help her find her old school friends.But there was nothing.So Julie and her husband,Steve,started their own website.They called it Friends Reunited
The site grew slowly at first,but soon they received their first "thank you" email.The man wrote, "Thank you so much.Using your website,I found an old friend from thirty years ago!" Julie and Steve were very excited about this and continued to improve their website.By the end of 2000,there were 3,000 members.
The next year was really hard work for the couple.In January,a national radio station mentioned their website.Their membership (注册会员) doubled in one week!People were talking about the website all over the country,and it became a full﹣time job for Julie and Steve.In a year,they had four million members!
Now,over fifteen million people in lots of different countries use Friends Reunited to find old school friends,work colleagues (同事) and neighbors.Some of the stories which people tell Julie and Steve are amazing.For example,David Webster lost his memory in a car crash.He used the website to find old school friends,and they helped him remember his past.
Julie's simple idea gave us a national obsession—getting in touch with old friends and hearing their news.
(1)Julie and Steve started the website because    .
A.Julie wanted to find some old friends
B.they knew it was an original idea
C.Julie was bored in her job
D.they wanted to make new friends
(2)Why did their membership double in one week?    
A.They made lots of money with the Web.
B.Because of their hard work.
C.In January,a national radio station mentioned their website.
D.They can help people find their old school friends.
(3)David Webster used Friends Reunited to    .
A.organize a school reunion
B.help people injured in car accidents
C.set up a new radio station
D.find people who know about his past
(4)   helped David Webster remember his past.
A.His old school friends
B.Ty stars in England
C.The micro blog
D.A computer programmer
(5)The main topic of the passage is    .
A.a woman who met her husband on the Internet
B.a couple who wanted more friends
C.a website that helps you find old friends
D.A man who needs help in a car accident
2.(2024 白朗县一模) I'm Mary.For most people,graduation is an exciting day,but my graduation day was not.
I remember that weekend two years ago.Family and friends had traveled from across the country to watch our class walk across that stage.But like everyone else in my graduating class,I had watched the economy turn from bad to worse in my fourth year of university.We graduates had degrees,but very few job opportunities.I knew that the next day I would no longer have a place to call home.
I knew my small university town couldn't offer me any opportunities,so I drove to Southern California (加利福尼亚州南部) to find work,But what I thought would take a week lasted for two weeks,and then four weeks,and I found myself in the same place I was in before.
You know that feeling when you wake up and you are full of fear?Fear about something you can't control.You hope that everything that has happened to you so far is just a bad dream.
So what did I do to stay calm?I wrote.Something about putting words on the page made everything seem a little clearer,a little brighter.Something about writing gave me hope.If you want something enough...sometimes a little hope is all you need!
I turned my scary feelings into the children's book﹣about a surprising hero who simply refused to give up on his dream.
Then one day,without a writing degree (写作相关学位) or contacts (人脉) in the writing world—just a lot of hard work—I was offered a publishing deal for my first book!After that,things slowly began to fall into place.I was offered a second book deal.Then,a few months later,I got an interview with a big company and got a good job.
It takes time,but just hold on!Things can change when you don't expect it.
(1)The writer didn't think the graduation day was exciting because    .
A.she didn't get university degree
B.her family and friends didn't come
C.she had very few job opportunities
D.she got a bad score in the fourth year of university
(2)How did the writer go to Southern California to find work?    
A.Took a bus.
B.Took a subway.
C.Drove.
D.By bike.
(3)What did the writer do to stay calm?    
A.Got a good job offer.
B.Did something about writing.
D.Found a job in her university.
C.Drove back to her hometown.
(4)What helped the writer achieve success?    
A.Writing degree and skills.
B.Good job interview skills.
C.Keeping on working hard.
D.Support from family and friends.
(5)Did the writer get a good job a few months later?    
A.The writer got an interview with a big company.
B.Yes,he did.
C.We don't know.
D.The writer caught up with others.
3.(2024 白朗县一模)阅读短文,根据短文内容判断所给句子正(T)误(F)。
Hello and welcome to "Words and Their Stories".We will research into some commonly used words and expressions.As with other languages,American English is rich in expressions that come from animals.Today we will talk about the wolf.
Wolves are important animals in the traditions and stories of America.Before the Europeans arrived at north America in the 1500s,to native Americans,wolves often meant being brave.
However,in English,wolves are not to be trusted.Perhaps wolves attacked too many people or ate too many farm animals.Whatever the reason,wolves were killed in many places.So many died that they almost became endangered.They also became known as bad animals.
To begin with,there is an expression lone wolf(独来独往的人).If we call somebody a lone wolf,he isn't a bad person,but he may like to do things by himself.In fact,he sometimes makes you think he doesn't want to be around people because he dislikes them.
Now,let's move on to the home.Parents tell their children not to wolf down their food.In other words,the child eats too quickly and without care.And if someone says a child was raised by wolves,that child has bad manners and is behaving like a wild animal.
A wolf call is the noise made by a man to show that he likes the way a woman looks.But a wolf call is not a nice thing.These men sound rude.And trust me,most women really hate wolf calls.
By the way,there is a popular expression about wolf from a very old story:a wolf in sheep's clothing.A wolf in sheep's clothing describes someone who acts and looks nice on the outside but is bad on the inside.It tells us not to be fooled by appearances (外貌).
(1)In different areas and times,wolves make people think of different things.    
(2)If a person is called a lone wolf,he most likely to see a movie with his friends.    
(3)Raised by wolves can be described on a student who often breaks school rules    
(4)A wolf in sheep's clothing tells us we can trust others without any conditions.    
(5)It is possible for us to find the passage above a program for English learning.    
4.(2024 宁德模拟)While learning about history from books,why not use the power of the internet to learn more?Here some bloggers (博主) show us nature in their eyes on their accounts (账号).
Uncle Cool's Animal World It is an account run by Huang Xin.He introduces animals to internet users in interesting ways.In one of his videos,he compares birds to different kinds of people in A Dream of Red Mansions (《红楼梦》). "I hope my videos help connect people with the wonderful nature and make people love animals," said Huang.
Nature in Our Eyes Lu Jing and Hui Dong are two plant lovers.They run the account on Douyin and Bilibili.Their journey through the forest has been full of challenges.But they can tell plants' stories in a simple way.And what attracts the audience (观众) is their introduction to the culture and folk stories behind plants.They hope to help the audience get to know the plants around us through their stories.
Fact of Wild Insects It is an account made by Liu Pengyu and his insect﹣loving friends in 2018.They share videos of rare (稀少的) insects on social media. "People step on many insects without realizing some insects are as special as pandas," Liu said.The team hopes more people will join them to protect insects.
(1)How many accounts are mentioned in the passage?    
A.One.
B.Two.
C.Three.
D.Four.
(2)Who compares a bird to Lin Daiyu in A Dream of Red Mansions?    
A.Liu Pengyu.
B.Lu Jing.
C.Hui Dong.
D.Huang Xin.
(3)The audience like Nature in Our Eyes because of    .
A.the challenges through forests
B.the three plant lovers they know
C.the culture and stories behind plants
D.the funny way of telling plants' stories
(4)Liu Pengyu and his friends hope people can    .
A.watch pandas
B.protect insects
C.research pandas
D.step on insects
(5)In which section of a newspaper can you probably read the text?    .
A.Animal World
B.Travel and Culture
C.Bloggers' Corner
D.Life and Health
1.(2024 新会区一模) Gui Haichao is a bright star in many people's eyes.On May 30 uh,2023,he took the Shenzhou﹣16 to the space station.He became China's first civilian(平民) astronaut to go into space.
Gui comes from Yunnan.Now in his 30s,Gui works as a teacher at Beihang University.He believes"Knowledge can change your life."and"Nothing is impossible."
"He likes reading very much,"said Gui Haiyi,GuiHaichao's younger brother. "He reads books every day.He sets a good example for us."
Yang Hongzhu is Gui's high school teacher.He said,"Gui could make good use of time.He was the first one to come to the classroom every morning.Then he sat at his desk and began to read.He liked asking teachers and classmates questions in the school in the day time.After school,he would study late into the night."He studied very hard,so his classmates' parents liked calling him"the boy next door".
"As students,we should have our own dreams and study hard to make them come true."Gui kept this in mind and encouraged himself and his classmates to do so when he was in the high school and the university.
(1)How did Gui Haichao fly to the space station?
   
(2)Which university does Gui Haichao teach at?
   
(3)What does he believe?
   
(4)Why was Gui Haichao called"the boy next door"by others?
   
(5)What did Gui Haichao say to encourage himself and his classmates?
   
2.(2024 河源模拟)
(1)   Alice is an exchange student.She has lived in China for three years.She misses her hometown and her family a lot. (2)   Jimmy is having a hard time learning physics.Sometimes he even wants to give up.Now he needs to cheer himself up. (3)   Hans wants to join in a music band and play with others.He likes listening to exciting music and dancing to it. (4)   Under the stress from her parents and teachers,Cathy often feels helpless and worries about her schoolwork.She expects to enjoy some peaceful music when she doesn't know what to do. (5)   Joe is going to attend a graduation party.He wants to show his best wishes to all the classmates through a song.He expects all his friends to have a bright and wonderful future. A.When You Believe tells you that when you meet difficulties in life,you can make it as long as you believe it.Whenever you want to give up,it provides you with strength and love. B.The Sounds of Silence is a 1960s folk song sung by Simon &Garfunkel.The melody(旋律) is slow and the lyrics are beautiful.The song may comfort you when you're helpless. C.Sugar gives you a sweet feeling of love with its light music style and the wonderful MV by Maroon 5. D.Take Me Home,Country Roads brings people back to the beauty of their hometown as well as the happy old times. E.Auld Lang Syne is a poem at first,and later changed into a song.Students like to sing it at the farewell party to recall the old times and show their best wishes for the future. F.Don't Cry is a great song sung by Guns N'Roses.It's a well﹣known rock music for people to dance.The most special part is its exciting melody,which can greatly encourage people. G.Valder Fields is a folk song popular worldwide.Its soft and warm music might remind you of the wind of spring and make you joyful and happy.
3.(2024 河源模拟) As we all know,there are many delicious and popular dishes in China.But do you know that almost every dish has its own story?Let's enjoy some stories of the dishes in Sichuan.
Shredded pork with garlic sauce鱼香肉丝
Does this dish have anything to do with fish?In fact,yuxiang is a traditional seasoning(调味料) in Sichuan.It is said that a woman was good at cooking fish.One day,when she was cooking pork,she made a mistake.She used the seasoning for fish on her pork.Surprisingly,it tasted great!
Twice﹣cooked pork slices in hot sauce回锅肉
There are different stories about this dish.One says that the dish came about by accident.A man in Sichuan boiled some pork to remember his ancestors(祖先).After the ceremony(仪式),his family would like to eat the pork.He wanted to make it more delicious,so he stir﹣fried the pork and added salt,sauce and garlic.Later many people started to cook pork this way.
Kung Pao chicken宫保鸡丁
People believe that the dish was named after Ding Baozhen(1820﹣1886).He was an officer during the Qing Dynasty.He liked chicken that was stir﹣fried with chili and peanuts.And as his title was gongbao,people named the dish Kung Pao chicken.
(1)How many dishes are mentioned in this passage?
   
(2)What is the traditional seasoning in Sichuan?
   
(3)When did the woman make a mistake?
   
(4)Why did the man stir﹣fried the pork after the ceremony?
   
(5)Whom was Kung Pao chicken named after?
   
4.(2020 仁怀市模拟) Make's parents were worried about him because he liked to make excuses for everything he did.His father said."No one will trust him to do anything.He won't be able to keep a job.No sensible(明智的) girl will marry him."
①"我不知道我们能做什么,"his mother said.
"I have an idea."his father said."If this doesn't work,nothing will."
The next day was Make's thirteenth birthday.②He was really looking forward to getting exciting presents. He woke up,expecting his parents to wish him a happy birthday.But all day what they said was "Good morning,Make.Hurry or you will be late for school."There were no presents,not even a card.He was really disappointed.
"Never mind,"he thought."There will be a surprise for me after school."But there wasn't.Sadly he said to his parents at dinner. "Today's my birthday."
"Oh,"his father said."So it is.I forgot."
"So did I,"his mother said.
"How could you forget?"Make asked."There must be a reason."
"Well,yes."his father said."We have a really good excuse for forgetting your birthday,Make.We didn't remember your birthday because we were too busy."
Poor Make!He never had a silly excuse for not doing something again.
(1)Did Make get his birthday present at last?
   
(2)Why did Make's parents worried about him?
   
(3)How old was Make?
   
(4)将划线句子①译成英语
   
(5)将划线句子②译成汉语
   
1.(2025 硚口区模拟)"All work and no play makes Jack a dull boy."这句话表达了劳逸结合、张弛有度才能提升工作或学习的效率。请根据以下内容提示,用英文谈谈你如何在学习之余放松身心,做到劳逸结合,你还希望得到父母或老师怎样的理解与支持。
内容提示:
What do you do to relax when you finish your homework?
Do you think you have a balanced lifestyle between study and play?
What do you think you should be allowed to do to have a meaningful relaxation?
Something more about it.
注意:文中不得透露个人真实信息;篇幅 100 词左右;开头已给出,不计入总词数。
As I entered the third year of junior high,I realized it's important to have a balanced lifestyle.
2.(2025 江岸区模拟)学校最近正在开展争创"美好班级"的活动。请你根据下图提示,从礼仪、习惯、规则、态度、团队精神等中选取至少3个方面:写一封倡议书.号召全班同学一起为荣誉而战。
注意:文中不能透露个人真实信息;词数100词左右;开头已给出,不计入总词数。
Dear classmates,
A glorious class is of great help to our self﹣improvement.________
3.(2024 金乡县三模)2024年我们将迎来新中国成立75周年的重要时刻。校团委开展了"强国有我"系列主题活动,其中一项是为校英语报投稿,题为A Strong Country Starts with Me,阐述作为青少年,如何做才能更好地适应祖国未来发展的需要。
要求:(1)图示中所给的短语仅供参考,可以适当发挥;
(2)80﹣100词左右(标题和开头都已给出,不计入总词数);
(3)文中不得出现真实人名和校名。
A Strong Country Starts with Me
As teenagers,we are the hope of our country.I want to express what we should do to make our country stronger.________
4.(2024 青秀区校级模拟)暑假即将到来,你打算怎样度过一个有意义的假期呢?假如你是李华,请根据以下所给内容要点,给你的英国笔友Alan写一封信,谈谈你的暑假计划。
写作要点:
(1)你的假期具体安排(劳动方面、学习方面、……):
(2)你这样安排的理由。
写作要求:
(1)包含所有要点,可适当增加细节,以使行文连贯;
(2)文中不得透露个人信息;
(3)词数80左右,文章开头和结尾已给出,不计入总词数。
参考词汇:meaningful(adj.有意义的),housework(n.家务),make progress(取得进步)
Dear Alan,
How is it going?The summer vacation is coming.________________________________________________________________________________________________________________________________
Best wishes.
Yours,
Li Hua