2025年牛津译林版英语中考精练阅读题(含答案)

文档属性

名称 2025年牛津译林版英语中考精练阅读题(含答案)
格式 zip
文件大小 2.7MB
资源类型 教案
版本资源 人教版
科目 英语
更新时间 2025-03-28 08:41:52

文档简介

第一部分 教材主题研究
七年级(上) Units 1~2
人与社会——运动、文艺等社团活动,潜能发掘
一、一材多设问(万唯原创)完形填空
外文素材改编自Storytime
运动会风采
The school was full of excitement.Everyone was looking forward to Sports Day, except Jackson. He had a little body and __1__ legs! He put his hand up. “Excuse me, but could I be... excused from playing today?”
Mr Bailey looked at him __2__. “Everyone should join in the activities. Take it easy, and I'm sure you will find a sport that's __3__ for you!” he said.
It was time for football. As usual,__4__ Jackson couldn't run or kick well with his short legs, he was chosen as the goalkeeper(守门员). After the game began, Jackson noticed others having fun in the __5__. At that moment,he felt a little sad. Suddenly, a powerful ball __6__ towards his goal. Jackson tried but finally he __7__ it. His team lost!
Now it was time to play volleyball. Jackson did his best to get the ball when the other team __8__ the ball across the tall net. There was a sudden “POP” — the ball hit him! “There's no winner or loser. Let's call it a draw!” said Mr Bailey.
__9__ for the main event: the downhill race(滑坡竞赛)! Jackson felt worried. “I'm sure to __10__!” he said. Mr Bailey said to Jackson,“Just do __11__ best!” When the race began, the other students quickly ran past Jackson. The poor boy fell over, so he curled up(蜷缩) into a ball to __12__ himself and began moving up and down and going downhill fast!
When he finally__13__,Mr Bailey was standing by him,holding a trophy(奖杯). “Congratulations. You set a new __14__!” It was amazing that he used his __15__ body to run to the finish line. Jackson laughed and realized everyone has his or her own advantages.
1. A. fat B. short C. weak D. strong
2. A. angrily B. silently C. proudly D. kindly
3. A. perfect B. common C. dangerous D. strange 
4. A. although B. because C. until D. if
5. A. classroom B. playground C. concert D. garden
6. A. talked B. looked C. came D. liked
7. A. caught B. kicked C. scored D. missed
8. A. received B. picked C. hit D. placed
9. A. Picked up B. Added up C. Gave up D. Lined up
10. A. leave B. lose C. run D. hide
11. A. your B. his C. her D. my
12. A. relax B. control C. protect D. shake
13. A. followed B. stopped C. cheered D. moved
14. A. project B. example C. rule D. record
15. A. small B. sick C. bad D. huge
思维拓展
1. 新考法 [推断人物情绪变化] Which of the following shows how Jackson's feelings changed
A. Uninterested→sad→worried→happy.
B. Uninterested→sad→happy→worried.
C. Worried→sad→uninterested→happy.
D. Worried→ happy→uninterested→sad.
2. Which of the following best describes Jackson
A. Honest. B. Creative. C. Confident. D. Strong minded.
语篇研读
读写积累
文中在表示“Jackson意识到每个人都有自己的优点”时这样表述:Jackson laughed and realized everyone has his or her own advantages.
仿写:我们不应该嘲笑别人,因为每个人都有自己的优点。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
二、(万唯原创)阅读理解
外文素材改编自LA youth
挑战困难
Nastja Rebrin,16,is an athlete. She has played softball(垒球),water polo(水球), football and taken part in other sports. Many people are surprised to find out that she does all these with one hand.
“I will try everything. I don't think there is anything I can't do with only one arm. A lot of people think they can do everything with both hands, which is normal. I love my legs. Because of this kind of situation, sometimes you need to think of what you have, not what you don't have. I refuse to think about everything in a sad way.”
She calmly explained that her arm had been cut off before she was not born. Her umbilical cord(脐带) was wrapped(缠绕)around her right arm,cutting off circulation(血液循环).
“Actually it is pretty fortunate for me that it wasn't wrapped around my neck, because that happens pretty often.” She said with a big smile. “If it did,well .. I wouldn't be here.”
That's Nastja, strong and humorous. This girl knows exactly what she wants to do and she won't let anything get in her way.
She proudly listed all the sports she has played—softball, water polo, football and so on. “I like doing sports because it's a chance to meet new friends and it gets me into shape. Also, it provides me with good feelings. When I'm really tired, I feel great. When I'm bored, I get in trouble. I hate being bored.”
1. What attitude does Nastja have towards her life
A. She feels sorry for herself.
B. She is angry about her situation.
C. She is positive and refuses to feel sad.
D. She avoids talking about her challenges.
2. When did Nastja Rebrin's arm get cut off
A. When she was born. B. Before she was born.
C. When doing sports. D. After a terrible illness.
3. What does the underlined word “fortunate” mean
A. Happy. B. Hopeful. C. Lucky. D. Uncertain.
4. Which of the following can best describe Nastja Rebrin
A. Brave and smart.
B. Serious and polite.
C. Modest and hard working.
D. Strong minded and humorous.
读写积累
文中在表示“没有什么是某人做不到的”时这样表述: I don't think there is anything I can't do with only one arm.
仿写:当我全心投入的时候,就没有我学不会的东西。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
三、(万唯原创)阅读表达
[热点·快递员圆梦奥运]A deliveryman (送货员) named Luan Yushuai, got a chance to join the Mass Participation Marathon (大众马拉松) at the Paris Olympics. He is one of the 40,048 runners picked from around the world.
Luan is 39 years old and has been delivering things for nine years. People call him “the fastest deliveryman”. In 2021, he won first place among nonprofessional(业余的)runners in the Beijing Half Marathon. And in 2024, he finally realized his dream of taking part in the Olympic Games.
In 2021,Luan started preparing for the marathon after learning about it.He needed to get 100,000 points through activities like running,swimming, walking, and biking by the end of 2023. Then,What does Luan mean by the underlined words he got picked successfully.
He trained for about two hours every day. Ji'an,Jilin,where he spent his childhood,is a mountainous area that helped him become strong. Luan also combined(结合)his work with his training. He often carried heavy things like water and rice to build his strength and tried to avoid using lifts. He climbed stairs and walked a lot. He spared no effort and trained hard for the Paris Olympics.
For Luan, running and his delivery job are both important and meaningful parts of his life. Now, he feels he is starting a new part of his story.
注:答案不超过8 个单词。
1. What do people call Luan Yushuai
________________________________________________________________________
2. When did Luan take part in the Olympic Games
________________________________________________________________________
3. How did Luan successfully get picked according to Paragraph 3
________________________________________________________________________
4. Why did Luan carry heavy things and refuse to use lifts
________________________________________________________________________
5. 2024淮安新考法 [句意理解] What does Luan mean by the underlined words
________________________________________________________________________
读写积累
文中在表示“竭尽全力”时这样表述: He spared no effort and trained hard for the Paris Olympics.
仿写:老师们不遗余力地为所有学生创造一个良好的环境。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
七年级(上) Units 3~4
人与自我——学校,课程,学校生活与个人感受
一、阅读理解(2024河南改编)
              
1. Who is wanted for Heart Beat
A. A singer. B. A guitarist. C. A drummer. D. A pianist.
2. What is special about Shining Club
A. It offers chances to music fans.
B. It requires one to be creative.
C. It provides prizes for great works.
D. It allows one to come at any time.
3. If Tina wants to show her dancing ability, where should she go
A. To Hall 2. B. To the music hall.
C. To Room A201. D. To the concert hall.
4. 新考法 [文章出处] Where can we probably read the passage
A. On a school notice board.
B. In a city guidebook.
C. On a community website.
D. In a local newspaper.
二、一材多设问 信息还原
School Life Is Made Easier
Making school life simpler and more convenient is becoming a reality with the use of technology. 1. ________
One example is a school in Tianjin, which uses a smart system.In class,students get practical experience by using high technology. They can explore rocket launches(发射)and the structure inside rockets through fun and interactive(互动的) learning. Similarly, in swimming classes, “Students wear smart tools. 2. ________ It can make sure it's safe,” Li Rui, the school's vice principal, told CCTV.
3. ________ Self testing tools with AI technology are used for activities such as running,jumping, doing sit ups, and skipping rope. A facial(面部的) recognition system records students' faces,allowing them to receive performance results immediately after each exercise.
Besides China, smart school technologies are becoming popular around the world. A university in Australia uses an app, allowing students to see the human heart in 3D. 4. ________ Universities in the world are also using AI to create helpful digital assistants(助手). A college in the UK introduced a chat robot. It provides students with information about courses,teachers,and class timetables,making it easier for students to manage their school lives.
5. ________ They are also changing how students learn,study,and interact with their schools. These technologies are making education more interesting and convenient.
——素材改编自2024北京朝阳区一模
A. Technology is also improving PE classes. B. Many schools are using inventions like AI in China. C.Smart systems help to plan daily school activities. D. Smart campuses are not just about“smart”learning. E. They can receive the instructions from the coach under the water. F. This tool helps students understand the heart's different parts and blood flow.
思维拓展
What can AI be used for according to the passage
①Training in swimming classes
②Recognizing students' faces
③Cooking for students
④Playing with students
  A. ①② B. ②④ C. ②③ D. ①④
语篇研读
三、一材多设问(万唯原创)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使其意思完整。
I was both excited and worried about starting junior high school, which was a big turning point in my life. 1. A________ I had some worries, I believed I would continue to improve and develop.
I still remember my first day at school. My heart raced,and butterflies danced in my stomach as I stepped into the unknown. I was very excited,especially when I 2. s________ the modern and tall buildings at school. There was air conditioning in each 3. c________,making the learning environment more comfortable. The library was wide and bright with all kinds of books and magazines available(可获得的) for us to 4. r________ and learn from. When I arrived 5. a________ the playground,I found that there was a large sports field for us to play and exercise.
After 6. c________ to school for a week,I gradually(逐渐地) knew about the environment. And I found that there were many 7. a________ in the school,like sports meetings,cultural festivals and talent shows. Now,I am in Grade Eight,and have 8. m________ many good friends in my class. They are always willing to help me solve problems and improve my learning abilities. The students here are also 9. f________ because they are always willing to support each other.
I am very 10. h________ to be part of this school. I believe that I can gain more knowledge and skills, and make more friends here.
思维拓展
What does the underlined part “butterflies danced in my stomach” mean
A. The writer was so happy.
B. The writer was so nervous.
C. The writer liked dancing.
D. The writer liked butterflies.
语篇研读
七年级(上) Units 5~6
人与自我、人与社会——饮食与文化体验
一、一材多设问 完形填空
People enjoy eating together with family and friends in every corner of the world. However,customs around the dinner table can be__1__ different from one place to another. The __2__ behavior in one country may be seen as impolite in another. In many parts of the world,people think it is impolite to make any __3__ when you drink or eat. But in some countries, this is seen as a __4__ thing. In Japan,for example,it is considered polite to eat and drink noisily,because this is a sign that you are __5__ your meal.
There are even __6__ about how you sit at the dinner table. For example,in Britain,it is bad manners to put your elbows (肘部) on the table. And children are taught to keep their hands under the table when they are not __7__. But in France,the opposite is __8__. There, people are expected to keep their __9__ on the table all the time.
And what happens when the meal is over and the restaurant __10__ arrives In France,the custom is that one person should __11__ for the whole meal. In Germany,however,the bill is divided up according to how much each person has eaten. Then, finally, there is a __12__ of whether to leave a tip (小费) for the waiters. This __13__ the quality (质量) of service. In many countries,people only give one __14__ the service is especially good. In Japan, people almost never tip,while in the USA, you are __15__ to leave at least 15-20%.
So,before you travel somewhere,make sure you know the local customs!
——素材改编自2024长春二模
1. A. probably B. normally C. wisely D. completely
2. A. patient B. careless C. polite D. rude
3. A. laugh B. noise C. voice D. shout
4. A. strange B. good C. special D. terrible
5. A. cooking B. enjoying C. valuing D. choosing
6. A. difficulties B. decisions C. differences D. discussions
7. A. working B. studying C. sleeping D. eating
8. A. wrong B. right C. hard D. easy
9. A. hands B. feet C. heads D. legs
10. A. menu B. card C. letter D. bill
11. A. sell B. spend C. pay D. borrow
12. A. challenge B. problem C. reason D. trouble
13. A. talks about B. tries on C. depends on D. misses out
14. A. whether B. until C. though D. if
15. A. supposed B. imagined C. promised D. included
思维拓展
What's the purpose of the passage
A. To tell students how to have a healthy meal.
B. To encourage readers to travel around the world.
C. To advise students to have dinner with their family.
D. To tell readers different customs around the dinner table.
语篇研读
二、阅读理解(2024盐城两校联考三模)
Since I grew up in England with a British father and a Chinese mother, I've enjoyed food from both countries ever since I was able to hold a knife and fork—and chopsticks!
Mum has sweet memories of the food from her hometown in Sichuan, and often cooks spicy dishes. Because of this, Dad has come to love hot pot! But there are still some dishes that Dad dare not try even after many years of marriage to my mother. He once told me he was surprised by what he saw on the table when he first visited my mother's parents in China. He was even shocked(震惊的) at their wedding when he saw how the Chinese ate almost every part of an animal. Even today,he still does not easily take(忍受) things like chicken feet.
But I enjoy that sort of food myself.Last week,I went to the butcher's(肉店) and asked,“Do you have pigs' ears?” “No,” the butcher said, pulling his own ears,“just these ordinary ones.” He must have thought I was joking.
Dad can cook a super “full English breakfast” of bacon,eggs,beans,sausages and toast with butter. Mum and I just have to find a way to get him into the kitchen! He also does a typical Sunday roast. We all love roast beef and vegetables,but Mum says we'd better not eat too much roast food as it may make us suffer from heat inside our bodies,according to traditional Chinese medicine.
I'll never forget my visit to China. Mum encouraged me to try different kinds of food, and I did! I loved everything. But just when I thought I could deal with all Chinese food,I came across stinky tofu,a terrible grey thing that looked and smelt like a burnt sports shoe. “You needn't try it if you don't want to,” Mum said, but I gathered all my courage to take a bite and was amazed to find it wasn't that bad. It reminded me of blue cheese, a similarly strong smelly type of food you either love or hate. Maybe I'll fall in love with stinky tofu someday.
People say that one man's meat is another man's poison, but I feel at home with different food from both China and Britain. To me, there's nothing better than a cross cultural afternoon tea of English biscuits and a cup of Chinese oolong tea in a fine china cup!
1. What do you know about the writer's taste for food
A. He prefers British food to Chinese food.
B. He will never get used to Chinese oolong tea.
C. He enjoys British food as well as Chinese food.
D. He can deal with all Chinese food including stinky tofu.
2. What can we infer(推断) from Paragraphs 2 and 3
A. Almost no people in England eat pigs' ears.
B. The writer just wanted to play a trick on the butcher.
C. The butcher was more interested in pigs' ears than others.
D. Pigs' ears are popular in Britain,especially at local weddings.
3. What do you know about the writer's father
A. He isn't really interested in cooking.
B. He likes prepared Chinese food.
C. He always enjoys making meals with family.
D. He likes all kinds of Chinese food especially hot pot.
4. What does the underlined sentence mean in Paragraph 6
A. A good diet can build up one's health.
B. Some food can be harmful to health.
C. People ought to try different food.
D. People have different tastes for food.
读写积累
①文中在表示“有……的回忆”时这样表述: Mum has sweet memories of the food from her hometown in Sichuan, and often cooks spicy dishes.
仿写:Sally有每年夏天全家去海滩旅行的甜蜜记忆。
________________________________________________________________________
②文中在表示“没有什么比……更好”时这样表述: To me, there's nothing better than a cross cultural afternoon tea of English biscuits and a cup of Chinese oolong tea in a fine china cup!
仿写:没有什么比见到一位老朋友更好的事了。
________________________________________________________________________
三、一材多设问(万唯原创)阅读表达
Samuel Aboagye first tasted Chinese tea when a Chinese friend gave him a bag of green tea.“The taste and smell attracted me, and I fell in love with Chinese tea at once,” said Aboagye, an international student.
He was just one of many African visitors to an international tea culture exchange event held in Beijing on May 21,which is also called International Tea Day. The event was hosted to welcome different people from social organizations(组织) and companies, diplomatic envoys(外交使节) from African countries as well as African students studying in China.
Today,Africa is an important market for Chinese tea. The research shows that China exported(出口) about 367,542 tonnes(吨) of tea in 2023, with an export value of nearly 1.74 million U.S. dollars.
Aboagye said that the event gave him in depth knowledge of Chinese tea kinds and tea drinking methods,as well as the history of the tea trade between China and Africa. “I plan to buy Chinese tea and tea sets for my relatives and friends when I travel back to our country,” he added.
“Nigerians (尼日利亚人) also like drinking tea, but the tea culture in Nigeria is different from that of China,” said Uzodinma Chinenye Gerlof,28, an international student from Nigeria. “Chinese people enjoy natural tea without adding sugar or milk,while in our country,people are used to adding milk to tea,” he explained. Gerlof likes adding honey to Chinese black tea.
“We have found that many tea products use small bags,and small tea bags have also been developed to satisfy the needs of young people,which can also let the African young become interested in Chinese tea culture better,” said Zhou Yefan,founder of the China Africa Youth Federation(联合会).
“Through drinking tea together,young people from China and Africa can learn about each other's culture,history and values,” said Zhou.
注:答案不超过6 个单词。
1. What did Samuel think of the green tea from his friend
________________________________________________________________________
2. Why was the international tea culture exchange event held
________________________________________________________________________
3. How do people in Nigeria drink tea
________________________________________________________________________
4. What can we do to let young people in Africa become interested in Chinese tea culture
________________________________________________________________________
5. 新考法 [开放性试题] As a student, how will you spread the Chinese tea culture
________________________________________________________________________
思维拓展
新考法 [文章出处] Where can you probably read this passage
A. In a novel.
B. In a film poster.
C. In a storybook.
D. In a cultural magazine.
语篇研读
七年级(上) Units 7~8
人与社会——世界主要国家的文化习俗、节假日与庆祝活动
一、阅读理解(2024重庆A卷)
[中华优秀传统文化·瓷器]
Bill: (reading) “White like jade,bright as a mirror, thin as paper, sound like a bell.”
Mom: Is that for your Chinese story competition
Bill: Yes. It describes porcelain(瓷器) in Jingdezhen,the “Porcelain Capital of the World”.You know porcelain is called china in English because it was first made in China!
Mom: Interesting!
Bill: Many cities in China have a long history of porcelain industry.They have created wonderful porcelain pieces.
Mom: Like Rongchang?We made a bowl in the workshop.
Bill: (smiling) Lots of fun.But that's pottery(陶器). Rongchang is called the “Pottery Capital of China”,with Yixing, Jianshui, and Qinzhou. Chinese pottery has a very long history.Porcelain developed from pottery.
Mom: Any differences
Bill: Er..(searching online) The clay(黏土) is different.And porcelain is fired at a temperature above 1,200 ℃; pottery below 1,000 ℃.
Mom: But they look so similar.
Bill: They are called “Taoci” in Chinese.But porcelain feels harder and produces a clear sound.
Mom: (tapping a vase) Like this
Bill: (nodding) It's blue and white porcelain, one of the four famous types in Jingdezhen, together with linglong porcelain, famille rose porcelain and color glazed porcelain.
Mom: Any others
Bill: Many well known types there, and also in other cities, like Dehua near ancient Quanzhou.
Mom: The Silk Road on the sea
Bill: Yes.Dehua porcelain was mainly collected by Europeans at that time.Along with China's silk and tea, porcelain was one of the first goods traveling around the world.
Mom: Chinese porcelain has deeply influenced the world porcelain industry.
Bill: This is also in my story.And I'm thinking about what else I can talk about.
Mom: How about some Chinese artists?They create priceless works and have students from all over the world. One of them said, “Color is universal. There is no barrier between cultural communications.”
Bill: Yes!For cultural communication, there is no barrier; for Chinese culture, I will be a carrier!
Mom: Excellent!
Bill: Thank you, Mom.How can I know that much like you?There's still something unclear.
Mom: Visiting a porcelain museum
Bill: Good idea!
1. What will Bill mainly talk about in his Chinese story competition
A. Chinese cities. B. Chinese history.
C. Chinese pottery. D. Chinese porcelain.
2. What can we learn about porcelain and pottery
A. Porcelain feels softer than pottery.
B. Porcelain is fired at above 1,200 ℃.
C. Pottery has a much shorter history.
D. Both of them use the same kind of clay.
3. What does the underlined word “This” refer to
A. A famous Chinese artist.
B. Dehua near ancient Quanzhou.
C. The Silk Road on the sea.
D. The influence of Chinese porcelain.
4. Why is Bill's mother always asking questions
A. Because she knows nothing at all.
B. Because she wants to be an artist.
C. Because she is encouraging her son.
D. Because she is interested in her bowl.
读写积累
文中在表示“有悠久的历史”时这样表述:Many cities in China have a long history of porcelain industry.
仿写:中国有着团聚庆祝新年的悠久的历史。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
二、(万唯原创)信息还原
外文素材改编自NEW Cornerstone
名字中的大学问
Naming a child is an important event in any culture. In China,names are chosen with much care.1. ________
There is a lot of knowledge of choosing names in China.2. ________ For example,a child is called Li Chenggong because his parents want him to be successful in the future. Besides, generational names(辈分排字) are also common. There is a family where all the boys may share the name “Ming”, which means “bright”.
There are also certain naming taboos(禁忌). 3. ________ And it is not proper to name a child after a living family member,as it is believed to bring bad luck. But now many parents choose names that are based on their personal preferences(喜好) rather than traditional naming customs.
4. ________ In English names, as you know,the last name is a family name. And the first name is called the given name. There aren't many rules for foreigners to name their children. Some people like to name their children by numbers that are meaningful to them. And some football fans name their children after their favorite players.5. ________ In China,the name people chose for their children must have been thought over and follow many rules.
Although names have different meanings in different cultures, parents' love for their children is the same in any culture.
A. But Chinese people hardly do that. B. Family traditions rarely affect name choices. C. Chinese people name their children after stars. D. However, things are totally different in foreign culture. E. That's because a name has a great influence on a person's life. F. Choosing a name that sounds similar to a bad meaning is unlucky. G. Parents always choose names that can stand for their hopes for children.
三、(万唯原创)阅读表达
[跨文化·中外家庭观] Family values must be an important part when you talk about the main differences between Chinese and Western cultures. The differences can be shown from the following sides.
The first point is the importance of family. In Chinese culture, family is always put in the first place. As Chinese culture pays attention to collectivism(集体主义), the family has been a key part in Chinese society since ancient times.
There are many cultures in Western countries, and each country has its own family values. However, family values of most Western people are individual oriented(个人主义的). Even though family is important to them, they pay more attention to personal development.
The second point is to respect(尊敬) the elderly. The elderly are respected of their wisdom and rich experiences. In China, when parents get old, the children need to support their parents. Also, the elders play an important role in taking care of their grandchildren. Chinese people show the respect to not only the elderly in their family, but also someone they don't know. As the old saying goes, expand the respect of the aged in one's family to that of other families.
Unlike traditional Chinese families, the culture of four generations under one roof won't happen in Western countries. In Western countries, children will leave their parents' homes when they grow up.
In a word, there's nothing right or wrong about Chinese and Western family values. After all, each country has its special culture. And what we need to do is to get to know some cultural differences so that we can understand and show respect to each other.
注:答案不超过6 个单词。
1. What's the most important thing in Chinese culture
________________________________________________________________________
2. What does Paragraph 3 mainly tell us
________________________________________________________________________
3. Why are the elderly respected in China
________________________________________________________________________
4. 新考法 [成语理解] In Paragraph 5, which phrase means “四世同堂”?
________________________________________________________________________
5. What can you learn from this passage
________________________________________________________________________
四、阅读短文,从方框中选择适当的词或短语并用其正确形式填空,使短文通畅,意思完整,每词或短语限用一次。
素材改编自新人教教材
get up hometown quick hour live
“It's almost the Spring Festival. Can we go to Hainan for the holiday,Dad?” “Not this time,” Dad answered with a smile.“We have made a decision to go back to your mum's 1. ________.”
Soon the day of our family trip came. We 2. ________ earlier than usual in the morning to catch the train. It took us more than seven 3. ________ to take the train, and then we changed to a bus to get to my grandparents' village in the evening. At the end of the road,I saw Grandpa and my little cousin standing in the cold wind waiting for us. We walked 4. ________ to greet them. Mum said,“I 5. ________ in the city for ten years, but here is my favorite place.”
proud of see busy when with
Grandma,my aunt and uncle were 6. ________ cooking dinner in the kitchen. They were very happy to 7. ________ us. After a little while,my parents went to the kitchen to help. I shared the snacks 8. ________ my cousin and told Grandpa about my school life. He was happy to hear I was doing well at school. He said that he was 9. ________ me. During the dinner, my uncle told us some jokes and we had a good time.
Several days later 10. ________ we were leaving, my hands were held by Grandma tightly(紧紧地). She asked us,“Will you come home more often?” Mum nodded with tears in her eyes.
七年级(下) Units 1~2
人与社会——社区生活、良好的人际关系与人际交往
一、一材多设问 完形填空
Dario and his mother loved their new apartment. That night, they sat at the piano, playing jazz music to __1__ their move to their new home happily. The __2__ music filled the room and made them feel very happy.
However, their happiness disappeared the next morning. Someone had left a __3__ under their door during the night. One of their neighbors __4__ about the sound of the piano. Dario's mother asked the building superintendent(管理员), “Do you know __5__ about it?” But he said that they were all nice people and he couldn't imagine any of them had done that. Later that morning,Dario __6__ that they should write a letter to their neighbors and say sorry to them.
“Maybe we could go and visit everyone in person,” his mother said. “How about inviting them to come here for a party instead?” Dario asked. They both loved the __7__. Then they tried their best to __8__ the party.
Finally,the day of the party arrived. Some__9__ brought presents. Others brought flowers. Some even brought desserts(甜点). One woman,Mrs Gilbert, provided Dario's mother __10__ a book of piano music by Chopin.
“I heard you playing the other night,” she said. “The sounds woke me up. I __11__ that you might play like this every night. __12__ I wrote a short note.I hope you don't think I disliked the playing.”
Dario's mother smiled at Mrs Gilbert. “We should say sorry to you,” she said. “I didn't realize how __13__ it was when we were playing. Maybe we should play some quieter music at night.”
“You play! You play!” Mrs Gilbert said. “I like what you play!” She pointed to the book she had given them and said __14__, “These songs are not such loud music.”
“These songs are beautiful music,” said Dario's mother.
“And we won't play so loud!” Dario said. He was happy to see the __15__ on his mother's face. It gave him a feeling of warmth and made him feel that they were home at last.
——素材改编自2024北京燕山二模
1. A. clean B. build C. celebrate D. paint
2. A. loud B. noisy C. quiet D. soft
3. A. bill B. note C. menu D. notice
4. A. doubted B. laughed C. complained D. regretted
5. A. everything B. nobody C. somebody D. anything
6. A. suggested B. asked C. wondered D. guessed
7. A. rule B. idea C. example D. project
8. A. wait for B. laugh at C. turn down D. prepare for
9. A. customers B. travelers C. guests D. policemen
10. A. for B. with C. from D. towards
11. A. promised B. worried C. agreed D. explained
12. A. But B. So C. And D. Or
13. A. easy B. hard C. early D. late
14. A. proudly B. angrily C. politely D. sadly
15. A. smile B. pain C. shame D. surprise
思维拓展
What is the correct order of what happened in the story
①Dario and his mother received a complain note.
②Dario said loud music would not be played again.
③A party was held and every neighbor was invited.
④Dario and his mother played the piano in their new house.
A. ①-③-②-④ B. ④-①-③-②
C. ④-③-①-② D. ①-③-④-②
语篇研读
二、一材多设问(万唯原创)阅读理解
外文素材改编自Reading Wonders
街区的新花园
[劳育]Everyone in Rosa's neighborhood complained about the empty lot (地). It was filled with rubbish and looked terrible. Especially in summer, it smelled!
One day,Rosa's eyes were caught by the flowers in the window boxes outside Mr Smith's house. Suddenly an idea came to her. She shared her idea with her family and friends. Rosa's brother Diego agreed. “It's really cool.” They all agreed that it was great to change the lot into a garden. Then they made posters to call on neighbors to join them.
On Saturday,the neighbors met at the lot. “Let's get started,everyone!” Rosa shouted cheerfully, pointing to the rubbish around the lot. Diego nodded and quickly picked up a plastic bottle. “Yes, Rosa. We can't plant until we clean up this mess.”
The work was hard, but no one wanted to give up. Diego showed Rosa how to properly deal with broken glass. They talked happily as they worked. These positive(积极的) words and actions inspired everyone.
Once all the rubbish had been cleared away,the neighbors moved on to the next task.
“Now,let's start planting!” Diego spoke aloud. “We've got plenty of trees and flowers to plant today.” Rosa and her friend Maria began digging holes for the plants. “This is going to make our community look much nicer,” Maria said. “Exactly!” Diego agreed, smiling as he filled in the soil around a newly planted tree.
Rosa nodded. She realized that one small idea could make a big change if people work together.
1. What was the problem with the empty lot
A. It was too small for a garden.
B. It was a terrible place for playing.
C. It was filled with rubbish and smelled bad.
D. It was taken up by people in the community.
2. What does the underlined word “inspired” in Paragraph 4 probably mean
A. To make somebody feel sorry.
B. To believe that somebody is good.
C. To say or write that you are unhappy.
D.To give somebody the confidence to do something well.
3. 新考法 [推断人物情绪] How would Rosa feel at the end of the story
A. Tired. B. Worried. C. Relaxed. D. Happy.
4. What's the best title for this passage
A. The Rubbish Lot B. The Flower Window
C. The Garden Project D. The Beautiful Plants
读写积累
文中在描述小想法可以产生大影响时这样表述: She realized that one small idea could make a big change if people work together.
仿写:一个小的想法如果被付诸实践,就可以做出很大的改变。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
三、(万唯原创)阅读表达
外文素材改编自TIME for KiDS
勇于建设美好社区
There's a new place for kids to play in Kennewick,Washington. It's called Kason's Korner. It's named after Kason Creed. Nine year old Kason has cerebral palsy(脑瘫). Because of the illness, he has difficulty walking and he has to use a wheel chair.
One day, he and his grandmother stopped at a playground in a town more than a hundred miles from his home. Kason was excited about the park because there were swings in the playground. And he could easily use these swings by himself. This was his first time that he had seen this kind of playground. There wasn't a playground with the same kind of things near his home. He fell in love with it. He imagined a park in his community where all kids could play together. So he started Kason's Kause, a project to create playgrounds.
Kason and his grandmother once took part in city council(委员会)meetings in nearby cities. Kason spoke to the local leaders about the need for playgrounds. “The surface should be covered with playground grass instead of bark chips(树皮屑). Most children like me can't move their wheel chairs through bark chips,” Kason said.
Kason says the city plans to create even more play spaces. The project will influence thousands of people in the community in the following years.
Kason's advice: If you want to do something for your community, you just need to go for it.
注:答案不超过6 个单词。
1. How did Kason go out because of his physical problem
________________________________________________________________________
2. Why did Kason feel excited after seeing the park far from his home
________________________________________________________________________
3. What's the purpose of the Kason's Kause project to create playgrounds
________________________________________________________________________
4. What kind of things should the surface of the playground be covered with according to Kason
________________________________________________________________________
5. 2024盐城新考法 [开放性设问·提建议] What do you want to do for your community
________________________________________________________________________
思维拓展
1. 新考法 [段落大意]Which paragraph shows the reason for starting Kason's Kause project
A. Paragraph 2. B. Paragraph 3. C. Paragraph 4. D. Paragraph 5.
2. What is the best title for the passage
A. Kason's Korner and His Kindness
B. Kason's Kause—A New Project
C. Bad Influence of Cerebral Palsy
D. A Meaningful City Council Meeting
语篇研读
七年级(下) Units 3~4
人与社会——跨文化沟通与交流
一、阅读理解(2024烟台)
Last December, when An Lingfei, a doctor from an Inner Mongolia medical team, arrived in Kigali, the capital city of Rwanda(卢旺达), he set up a center in the Masaka District Hospital. Since then, the China Rwanda Traditional Chinese Medicine(TCM) Treatment Center has increased in popularity.
According to An, the center now receives an average of more than 30 people daily, with most of them suffering from lower back pain or knee and ankle joint(踝关节) pain. Rwanda is known as the land of a thousand hills. Locals often have to walk on mountain roads year round, which can lead to joint stress.
“TCM has great advantages in treating these diseases, and the effects are very good,” An said. “The center now provides most kinds of TCM treatments, allowing local people to experience Eastern medicine.”
Naomin, a 60 year old patient, is amazed by TCM. She was unable to walk due to serious pain in both knees and ankles. But after a month of treatment at the center, she is now able to walk around with a walking stick. “The treatment has been a huge help,” she said.
Another patient, Mukagatare, said that his back pain disappeared after three TCM treatments. According to him, doctors at the local hospitals had been unable to make a clear diagnosis(诊断) after many examinations, let alone reduce the pain.
Besides treating patients, the center also educates locals about TCM and Chinese culture.
Up to now, TCM has spread to nearly 200 countries and areas, with its worldwide influence continuously growing. “From treating a common cold to chronic(慢性的) and difficult diseases, TCM can all play an important role,” a Chinese expert said.
1. Where did An Lingfei set up the TCM Treatment Center
A. In China. B. In Kigali. C. In his home. D. In Inner Mongolia.
2. Why do many locals in Rwanda suffer from joint pain
A. Because their average ages are over sixty.
B. Because they are given a wrong diagnosis.
C. Because they can't go to the local hospitals.
D. Because they often walk on mountain roads.
3. What improvement did Naomin achieve after a month of TCM treatment
A. Her back pain disappeared.
B. Her knees didn't hurt anymore.
C. She could move around again.
D. She didn't need a walking stick.
4. What can we infer(推断) from the passage
A. The local hospitals in Rwanda are not responsible.
B. There are no effective ways to treat chronic diseases.
C. TCM will have increasing popularity around the world.
D. An's center mainly focuses on spreading Chinese culture.
读写积累
①文中在表示“有很大优势”时这样表述:“TCM has great advantages in treating these diseases,and the effects are very good,” An said.
仿写:太阳能在环保方面有很大的优势。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
②文中在表示“影响力不断增长”时这样表述:Up to now,TCM has spread to nearly 200 countries and areas,with its worldwide influence continuously growing.
仿写:随着它的全球影响力不断扩大,互联网将世界各个角落的人们联系在一起。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
二、一材多设问(万唯原创)信息还原
When you are going to another country,it's important to know the manners and social rules in that area.1. ________
Hand gestures(手势) can mean one thing in one place,but nothing in another. 2. ________ Or it can cause misunderstanding around the world. For example,putting a thumb(拇指)up in China is a sign of success or praise. But in parts of Europe,it means asking for a ride. For the Chinese and the British,making a circle with your thumb and first finger means that everything is “OK”. 3. ________ So we should pay more attention to the differences.
In most places,it is not encouraged to slurp(发出啧啧声) loudly while you are having soup or noodles. 4. ________ Finishing the meal of the plate also has different meanings. In Germany, finishing your food is similar to thanking the cook. But in India,finishing the meal of the plate means that you do not get enough food.
5. ________ For example,it is considered impolite to wear hats inside and get out of your shoes in front of other people in some places in Italy. In Germany, you may face a fine if you wear a hood (兜帽) while driving.
A. But it means “zero” in France. B. Some countries have strict rules about what people should wear. C. In a word, now you can learn these differences. D. For this reason, it becomes important for us to know about the gestures. E. However,in Japan,this kind of action shows that you are enjoying the meal. F. Here are some things you need to learn to avoid not knowing about other cultures.
思维拓展
Which one shows the structure(结构) of the passage (P1=Paragraph 1,..)
语篇研读
三、阅读表达(2024徐州一模)
Tobias Le Compte, a 35 year old musician, has become popular on the Internet for his excellent Shanghai dialect(方言).He shares his everyday experiences on a social app, attracting thousands of followers and millions of likes. China Daily interviewed him for his story.
“I started posting these short videos for my own practice purposes. I didn't expect that so many people would watch them, follow me and send me comments and encouragement,” said Le Compte.
“For me, the Shanghai dialect sounds like music,” said the musician.“I believe a dialect is the heart of a local culture.”
“I was not thinking too much when I started learning the Shanghai dialect—it was just for fun. I tried to speak more to learn the dialect well. I also watched TV series in the Shanghai dialect,” he said.
Much to his surprise, many people can call out his name when he arrives at the airport. He is considered as “the foreigner who can speak good Shanghai dialect”.
He knows that so many people in Shanghai show their love for him because he has promoted(推广) the Shanghai dialect. “I think I have a greater sense of achievement,” he added.
The young foreigner is really doing something meaningful.
注:答案不超过8个单词。
1. What does Tobias Le Compte do
________________________________________________________________________
2. What did he post short videos for
________________________________________________________________________
3. What does he think of a dialect
________________________________________________________________________
4. How did he learn the Shanghai dialect
________________________________________________________________________
5. What is meaningful to Tobias Le Compte
________________________________________________________________________
读写积累
①文中在表达Tobias Le Compte说上海方言说得很好时这样表述:He is considered as “the foreigner who can speak good Shanghai dialect”.
仿写:理解和尊重不同的文化被认为是跨文化交流的关键。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
②文中在表示“做某事有成就感”时这样表述:“I think I have a greater sense of achievement,” he added.
仿写:在考试中取得了好成绩后,我有了更大的成就感。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
四、(万唯原创)根据短文内容及首字母提示,填写所缺单词,使其意思完整。
Dear Helen,
How is everything going I'm writing to share something interesting that happened recently in our class. It's about a new 1. s________,Tom,from the UK.
When Tom joined our class,we all 2. n________ that he often said “sorry” to us. At first,I thought he might feel uncomfortable in the new environment,being much too careful or something else.
However,after talking with 3. h________,I discovered something unexpected. He said,“The British are always saying sorry. If a person walks into a door or 4. r________ to an email too late,you'll probably hear,‘I'm so sorry for that!’ I once said sorry for not having enough 5. m________ when I paid for a packet of sugar. This is how we show manners and care for others.”
It turns out that in the UK,saying “sorry” is a common habit.In British culture,apologizing(道歉) is actually a way to show that people are 6. p________,especially for those they are not very familiar with. It also means that they care about strangers' 7.f________. Sometimes,they may apologize for something unnecessary. In fact,it's a way of being polite in conversations.
It made me 8. r________ the cultural differences in expressing politeness. It was quite interesting, 9. a________ I couldn't wait to share it with you. It's amazing how a 10. s________ habit like this reflects a country's customs.
Have you experienced something interesting I'm looking forward to your reply.
Yours,
Xiao Li
读写积累
文中在表示“结果是,证明是”时这样表述:It turns out that in the UK,saying “sorry” is a common habit.
仿写:结果是运动不仅对健康有益,而且还有助于减轻压力。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
七年级(下) Units 5~6
人与自我——丰富、充实、积极向上的生活
一、一材多设问(万唯原创)完形填空
It was very late on Sunday afternoon. Sam was__1__ with his homework that should be turned in tomorrow. He shook his head and said,“I'll __2__ be able to write this article.”
“What's wrong?” his mother asked,putting her hand on his shoulder.“You just need to write about what you did during the __3__.”
“Yeah, __4__ I didn't go on vacation. Vicky went to the Bahamas and Jake went to Myrtle Beach. I had to stay with Aunt Tara at home to wait for someone to __5__ the house because of the broken floor.”
“Just because you didn't go to a resort (旅游胜地), you didn't think you have a vacation __6__ all the things you did with your cousin this summer.”
Sam thought hard.He and Eric had __7__ a bike competition, gone to an amusement park(游乐园), and taken swimming lessons. “I guess I could write about all these __8__.” He was still not sure if __9__ article was going to interest his classmates at school.
The next day, the class took turns __10__ their articles. When it was Sam's turn to read, he walked to the front of the __11__ with his paper in his hand. He didn't take his eyes off the article as he read it. When he finished,he slowly __12__ his eyes and saw several hands in the air.
“It seems that you have some __13__,” Mr Brown said with a smile. He pointed at Jake in the front row.
“Did you go on that new roller coaster (过山车) at the amusement park?” Jake asked. “I heard it was really scary but __14__.”
“Yes,I did. And I had lots of fun,” Sam answered.
“I asked my parents to take me there, but they wouldn't,” Vicky said.
“You're so __15__,” Jake said. “I wish I did all that this summer.”
Sam smiled. After all,he'd had an amazing summer.
1. A. lazy B. busy C. free D. strict
2. A. usually B. sometimes C. always D. never
3. A. experience B. situation C. vacation D. journey
4. A. or B. so C. but D. and
5. A. choose B. repair C. buy D. clean
6. A. Compare with B. Look through C. Think about D. Deal with
7. A. entered B. missed C. forgotten D. described
8. A. programs B. meetings C. exams D. activities
9. A. her B. his C. your D. my
10. A. reading B. writing C. passing D. sending
11. A. house B. park C. garden D. classroom
12. A. raised B. opened C. closed D. covered
13. A. mistakes B. feelings C. difficulties D. questions
14. A. boring B. exciting C. normal D. dangerous
15. A. confident B. famous C. lucky D. proud
思维拓展
What didn't Sam do during the summer vacation
语篇研读
二、(万唯原创)阅读理解
[语篇类型·旅行日志]
A Wonderful Trip to Suzhou I woke up in Suzhou,which is known as the “City of Heaven”. The city draws a large number of visitors every year because of its beauty. We spent our morning visiting the Humble Administrator's Garden (拙政园). For over 600 years,Suzhou has been widely known for its classical gardens. As I walked through one of the beautiful gardens, I saw a Tai Chi master and his students practicing kung fu.   Weather:    Mood:       After I left the garden, Ivy, our guide, took us to a hotel for lunch. I liked the seafood very much. After lunch, I headed toward the water. Ivy told me Suzhou is also known as the “Venice of the East” because of its many rivers and bridges. I took a 45 minute boat trip along the city's Grand Canal. My last stop of the day was the No.1 Silk Factory. It is the oldest silk factory in the city. There is a small silk museum inside it. I learned from the workers how to make silk. By this time,I was tired. I rested my feet and enjoyed some Chinese tea in a teahouse before returning to our hotel. As one of the most popular places,a trip to Suzhou really left me with a deep memory. I felt like I had truly experienced the beauty and rich culture of this amazing city.And I am eager to spread the culture of Suzhou to the people around me.
1. Where did the writer visit first in Suzhou
A. The Hanshan Temple.
B. The city's Grand Canal.
C. The No.1 Silk Factory.
D. The Humble Administrator's Garden.
2. Why is Suzhou known as the “Venice of the East”?
A. Because it has many boat trips.
B. Because it has many classical gardens.
C. Because it has many rivers and bridges.
D. Because it has the same weather as Venice.
3. What does the underlined word “It” in the fifth paragraph refer to(指代)
A. The No.1 Silk Factory.
B. The city's Grand Canal.
C. The Humble Administrator's Garden.
D. The beauty of Suzhou.
4. In which part of a magazine can you probably read this passage
A. Science. B. Health. C. Travel. D. Fashion.
读写积累
文中在表示“广为人知”时这样表述:For over 600 years,Suzhou has been widely known for its classical gardens.
仿写:盐城以生产海盐而广为人知。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
三、(万唯原创)阅读表达
外文素材改编自Reading A Z
巴黎游记
The Foggs were flying to Paris for a holiday. Mrs Fogg handed her son a small case. “Here's my old camera. You can use it to take pictures.”
“Thanks, Mom,” Finn said.
The Foggs spent their first day in Paris at the Louvre Museum(卢浮宫). They saw a thousand works of art, including the Mona Lisa. What Finn enjoyed most, though, was watching a young woman drawing the famous painting.
“That's really cool!” Finn cried out.
“Thank you, young man,” she said. “Drawing helps me see more facts.” Finn asked if they could take a photo together. The woman smiled warmly as they had their picture taken.
The next day,the Foggs ate at an outdoor restaurant near the River Seine(塞纳河). The server brought dessert. “This is delicious!” Finn cried.
“That is crème br^ulée,” the server said. Finn asked the server to take a picture of him with his new favourite dessert in hand.
On the last day of the trip, the Foggs went to the Eiffel Tower. Finn used his camera to shoot a video of them rising above the city in the glass elevator(电梯). “Look,Dad! We can see Notre Dame Cathedral(巴黎圣母院) from here!”
“How beautiful the sights are!” Mr Fogg said,as he enjoyed the wonderful sights of Paris. Finn quickly took a photo of them,catching the happiness and closeness they felt.
On the flight home the next morning, Finn looked through their photos and videos with his mom. “That was the best vacation ever,” Finn said. He brought up a picture of their family. They were all standing happily in front of the famous monument(纪念碑).
注:答案不超过6 个单词。
1. What did Mrs Fogg give to Finn before their trip to Paris
________________________________________________________________________
2. What activity did Finn enjoy the most at the Louvre Museum
________________________________________________________________________
3. What can drawing help the young woman do
________________________________________________________________________
4. How many places did the Foggs go in Paris according to the passage
________________________________________________________________________
5. What does the underlined word “them” in Paragraph 9 refer to
________________________________________________________________________
思维拓展
In what order does the writer write the passage
A. Space. B. Person. C. Opinions. D. Time.
语篇研读
七年级(下) Units 7~8
人与自我——自我认识,自我管理,自我提升
一、(万唯原创)阅读理解
外文素材改编自Storytime
梦想解密宇宙的小科学家
Alan was busy digging in the garden,burying (埋) his broken toys.
“What are you doing?” Mrs Ward asked in surprise.
“I'm planting new toys!” Alan replied. “The broken ones will grow into new ones!”
Mrs Ward laughed. “I don't think that's how it works,dear. Would you like some new toys instead?”
Alan looked puzzled. “But why I can think of many more interesting things to do!”
Alan was interested in numbers.“Numbers are of great importance,” Mrs Ward told him one day,“but reading is necessary too.”
So Alan borrowed a book called Reading Without Tears and read it by himself in just three weeks.
“I want to be a scientist,” Alan said to his mother during one summer vacation.
“That's wonderful!” she replied. “And you are supposed to study hard at school.”
“Every problem has a solution if I find the right equation (方程),” Alan strongly believed.
His parents were pleased that he was interested in science and were surprised by how much he worked out. “He's rather clever,” his father said. “I wonder what he will become in the future.”
When Alan was in sixth grade,he had a friend who is called Kim. Kim shared his love for science. They had fun setting problems for each other to solve and got much closer than before.
Solving equations was considered part of his life by Alan,and he felt as if he might find out how the whole universe worked. He was confident that there was no problem he couldn't solve.. and who could know what achievements he would have in the future
1. What does the underlined word“puzzled”in Paragraph 5 probably mean
A. Busy. B. Confused. C. Happy. D. Relaxed.
2. What can we know from the passage
A.Mrs Ward thought the broken toys were useful.
B. Alan wasn't interested in numbers at first.
C. Alan's parents were surprised by his ideas.
D. Kim refused to talk with Alan in the end.
3. Which of the following is the correct order of the story
① Alan was digging in the garden.
② Alan said he wanted to become a scientist in the future.
③ Alan borrowed a book and read it by himself.
④ Alan made a friend and solved problems with him.
A. ② ④ ① ③ B. ① ③ ② ④ C. ① ④ ② ③ D. ② ③ ① ④
4. 新考法 [推断作者观点态度] What did the writer think of Alan according to the last paragraph
A. The writer thought Alan was not hard working enough.
B. The writer thought Alan's dream was too difficult to achieve.
C. The writer thought Alan would make a difference in the future.
D. The writer thought Alan had already become very successful in his field.
读写积累
文中在描述某物很重要时这样表述:Numbers are of great importance.
仿写:时间管理技能在日常活动中非常重要。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
二、一材多设问(万唯原创)信息还原
外文素材改编自THiNK
记忆力
Most adults remember little about things that happened in their very early childhood. As a result,some people don't think that we are really able to form memories before our fourth or fifth birthdays. 1. ________ Our memories changed in the early years,but at around the age of ten,they crystallized(变明确).
We sometimes think that most first or early memories are about bad things that happened to us as children.2. ________ But in fact,stressful events were only a small percentage of what the children remembered. More often,children's early memories were happy ones.
3. ________ Many people have the experience of forgetting doing something. Even simple things like recalling names are becoming increasingly difficult. In many people's eyes,a good memory is often seen as something that comes naturally,and a bad memory as something that cannot be changed. 4. ________
First,at least six hours of sleep at night helps improve our memory function(功能). 5. ________ Memorizing three hard names a day helps improve our memory. Next,to remember long lists,try creating a story which includes all the items that we want to remember.
A. Then,train our brains hard. B. Bad things let you feel very sad. C. It is because bad things stand out in our minds. D. Second,you should use cards to help you remember them. E. But according to some research,we formed memories at a very young age. F. But actually there are many things that we can do to improve our memory. G. Another fact is that what we remember may be forgotten more easily as we get older.
思维拓展
What does Paragraph 4 mainly talk about
A. The forgotten memory.
B. The form of memory.
C. The ways to improve memory.
D. The development of memory.
语篇研读
三、(万唯原创)阅读表达
Like most people, you probably put a half hearted effort into most of what you do. That's because you're waiting for the best chance. In fact, you need to do the exact opposite!
When I was a boy, our city held a math competition. Just as I was wondering whether to take part in it or not, my grandfather advised me to take action at once. So I quickly had a discussion with my teacher and trained. Finally, I won first prize. I used to miss lots of chances because of my waiting. For example, I failed to join my school football team. I was looking forward to being invited by another team. Of course, I missed the final chance.
We often spend too much time finding the perfect thing before we do it. However, we can keep improving what we do along the way. Maybe the perfect thing will never come. But we can take action to improve ourselves first. When better chances come along, we have better abilities and skills to succeed.
If you want to be truly active in your life, __4__ whether things are perfect. Put your heart and mind into something right now. Don't just put them into “the next big chance”.
注:答案不超过8个单词。
1. Why do people often put a half hearted effort into what they do
________________________________________________________________________
2. What was the result of the writer's waiting
________________________________________________________________________
3. What does the writer think of “the perfect thing”?
________________________________________________________________________
4. Please fill in the blank in the last paragraph.
________________________________________________________________________
5. What is the best title for the passage
________________________________________________________________________
四、(万唯原创)阅读短文,从方框中选择适当的词或短语并用其正确形式填空,使短文通畅,意思完整,每词或短语限用一次。
bad stop suggestion still close
My friend W had a disagreement with another classmate. After that,W asked me to 1. ________ talking to that classmate. I said no. Then W began to distance herself from me. Now we are not as 2. ________ as we used to be.
I want to help her feel better and show her that I'm 3. ________ her friend,even if we have different opinions on something. I don't know how to talk to her without making things 4. ________.
I'm looking for some 5. ________ on how to make things right with W. What should I do to fix our friendship
Date:May 15th,8:09 PM
comfort with depend on but space
First,think about how strong your relationship with W is. If your friendship always 6. ________ you to agree with her opinions,then you should reconsider the value of the relationship.
You can first give W some 7. ________ to let her cool down. Then,try to have a one on one conversation 8. ________ her.
Sometimes people simply want to get 9. ________ from someone they trust. One time when I worked as a teacher,a coworker told me she was upset about another teacher's attitude toward her. I tried to explain the reason to her, 10. ________ she didn't feel better. Later I understood she just wanted someone to agree with her.
So, just comfort your friend first. From there you will have a better idea of what to do next.
Date: May 15th,10:03 PM
读写积累
文中在表示“对……有不同的意见”时这样表述:I want to help her feel better and show her that I'm 3.________ her friend, even if we have different opinions on something.
仿写:学生们对为考试学习的最好方法有不同的看法。
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
八年级(上) Unit 1
人与社会——同伴交往,相互尊重,友好互助
一、一材多设问(万唯原创)完形填空
外文素材改编自Atlasia Kids
重归于好
Jane had a problem. Her family __1__ a house with her friend Mike's family—Mike and his mother. For the most part,Jane didn't spend much time with Mike __2__ Mike is older than her,and he was blind.
One day,Jane's mother said they needed to keep a__3__ at the door so that they would know when a visitor was coming. Mike's mother thought that would be nice for her __4__ because he loved the songs of birds. After thinking for a long time,Jane decided to go to the forest to look for birds.
Jane let Mike hold her arm as they made their way through the forest.__5__,they found the place where birds lived. Jane put some food into her box to attract (吸引) a bird,and __6__ food was put into Mike's box. Then they went home.
The next day,they __7__ the boxes to see if any birds had chosen them. Jane found that there was a common bird in her box. However,there was a beautiful bird in Mike's box.
On their way home,Jane was __8__ and she suggested they stop to drink water. When Mike drank water,Jane came up with a good idea. She switched the bird boxes. “It is a big success. I have a beautiful bird now,” Jane said to __9__. Setting off again,Jane __10__ Mike,“Why do you think people fight with each other?”
“People fight because they do bad things to each other such as what you have just done to me,” Mike said.
Jane felt __11__. She decided to say sorry to Mike. And she __12__ the pretty bird to Mike. Then Jane asked again,“How do people become friends again after __13__?”
“They do what you have just done,” Mike smiled. “That's how they become friends again.”
That day,Jane realized that her__14__ was wise and kind. She understood that friendship is __15__. She also learned how to repair broken friendships.
1. A. found B. needed C. shared D. looked
2. A. because B. if C. until D. although第一部分 教材主题研究
七年级(上) Units1~2
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Jackson因为身材矮小和腿短而不愿意参加运动会。但是在经历了足球、排球和滑坡竞赛后,他最终在滑坡竞赛中获得了胜利并打破了纪录。文章旨在引导学生意识到每个人都有自己的优点,只要尽自己最大的努力,就会成就最好的自己。
1.B 2.D 3.A 4.B 5.B 6.C 7.D 8.C 9.D 10.B 11.A 12.C 13.B 14.D 15.A
思维拓展
1.A 2.D
读写积累
We shouldn't make fun of/laugh at others because everyone has his or her own advantages.
二、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了16岁的Nastja Rebrin只有一只手,但她仍然参与多种运动项目,包括垒球、水球、足球、游泳和赛马等。她坚定地表示自己不会因为只有一只手而伤心,她对生活充满积极的态度,并珍惜自己拥有的身体条件。她以积极乐观的心态参与各种运动,并享受结识新朋友的乐趣。
1.C 2.B 3.C 4.D
读写积累
There's nothing I can't learn when I put my whole heart into it.
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了一个名为栾玉帅的快递员,通过参加各种活动累计积分得到参加巴黎奥运会大众马拉松的资格。文章旨在告诉我们,努力和奋斗的力量可以改变一个人的人生轨迹。
1.The fastest delivery man.
2.In 2024.
3.By gathering 100,000 points through activities.
4.To build his strength.
5.He finds a wider stage to show himself./There are new possibilities in his life./...
读写积累
Teachers spare no effort to create a good environment for all students.
七年级(上) Units3~4
一、【主旨大意】本文是一篇应用文。主要介绍了学校四个社团的相关活动信息。
1.A 2.B 3.D 4.A
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了科技使学校生活更简单和便捷。
1.B 2.E 3.A 4.F 5.D
思维拓展
A
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者回忆第一次进入初中校园的所见所想以及作者对校园环境的了解及其在学校的活动。
1.Although 2.saw 3.classroom 4.read 5.at 6.coming 7.activities 8.made 9.friendly 10.happy
思维拓展
B
七年级(上) Units5~6
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了世界各地饮食习俗和礼仪的差异。
1.D 2.C 3.B 4.B 5.B 6.C 7.D 8.B 9.A 10.D 11.C 12.B 13.C 14.D 15.A
思维拓展
D
二、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者在英国长大,父亲是英国人,母亲是中国人,因此从小就享受着来自两个国家的美食。作者描述了父母在饮食方面的不同习惯和喜好,以及自己对中英两种美食的喜爱和尝试。文章中还提到了作者在中国游玩时尝试了各种不同的食物,包括臭豆腐,展现了对不同文化食物的包容和尝试态度。
1.C 2.A 3.A 4.D
读写积累
①Sally has sweet memories of the family trips to the beach every summer.
②There's nothing better than meeting an old friend.
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了非洲留学生在中国接受茶文化熏陶并且爱上喝中国茶,非洲国家也成为中国茶叶重要的出口市场。尽管不同国家的茶文化有所差异,但中国和非洲青年通过共饮茶促进了文化交流。
1.He liked it very much.
2.To welcome different people from Africa.
3.By adding milk or sugar.
4.We can use small tea bags.
5.By joining in cultural events./By showing it on social media./...
思维拓展
D
七年级(上) Units7~8
一、【主旨大意】本文是一篇日常对话。主要通过Bill和妈妈的对话向我们介绍了中国瓷器的制作、主要产地以及发展史。
1.D 2.B 3.D 4.C
读写积累
China has a long history of getting together to celebrate the New Year.
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了在中国给孩子起名字是非常讲究的,而外国人给孩子取名字则没有那么多规矩。文章最后告诉我们:虽然名字在不同的文化中有不同的含义,但父母对孩子的爱在任何文化中都是一样的。
1.E 2.G 3.F 4.D 5.A
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了西方家庭观和中国家庭观的不同。
1.The family.
2.Family values in Western countries.
3.For their wisdom and rich experiences.
4.Four generations under one roof.
5.We should respect different cultures./We should respect cultural differences./...
四、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了春节期间,作者和爸爸妈妈一起回妈妈的家乡过年的经历。回到妈妈的家乡,不仅尝到了家乡味道,更重要的是感受到了家乡的温暖。
1.hometown 2.got up 3.hours 4.quickly 5.have lived 6.busy 7.see 8.with 9.proud of 10.when
七年级(下) Units1~2
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Dario和妈妈因为新买了公寓而兴奋,所以在晚上弹奏爵士乐,影响了一位邻居,所以这位邻居写了便条提醒他们。Dario和妈妈想向邻居道歉但是不知道那个邻居是谁,所以他们邀请所有的邻居来参加聚会。在聚会上,一位女士赠送了他们一本都是轻柔音乐的乐谱并告诉他们她很喜欢他们弹奏的音乐。旨在引导我们处理好人际关系并与邻居和睦相处。
1.C 2.A 3.B 4.C 5.D 6.A 7.B 8.D 9.C 10.B 11.B 12.B 13.D 14.C 15.A
思维拓展
B
二、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Rosa提议邻居们一起将一块垃圾遍地的空地改造成美丽花园。通过集体努力,邻居们清理了垃圾,种植了树木和花草。旨在引导我们认识到积极参与社区建设的重要性。
1.C 2.D 3.D 4.C
读写积累
One small idea can make a big change if it is put into practice.
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了九岁的Kason Creed是一个患有脑瘫的男孩,他发起了一个项目,旨在在社区建立无障碍游乐场,让所有的孩子能够一起玩耍。他通过参加市政会议、分享自己的想法和建议,成功说服了当地政府创建名为Kason's Korner的无障碍游乐场。文章旨在启示学生:如果你真的想要改变,就要勇往直前。
1.By using a wheelchair.
2.Because there were swings.
3.To let all kids play together.
4.Playground grass.
5.Clean up the park./Do something for the old./...
思维拓展
1.A 2.A
七年级(下) Units3~4
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了来自内蒙古医疗队的医生安凌飞在卢旺达首都基加利建立的中医治疗中心的故事。文章旨在引导学生了解中国传统医学在世界的影响力,增强学生民族自豪感。
1.B 2.D 3.C 4.C
读写积累
①Solar energy has a great advantage in being environmentally friendly.
②The Internet connects people from all corners of the world with its worldwide influence continuously growing.
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了不同国家之间礼仪及社会规则的差异,旨在让学生更好地理解不同文化间的差异,提升跨文化交际意识和能力。
1.F 2.D 3.A 4.E 5.B
思维拓展
A
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了35岁的音乐家Tobias LeCompte因一口流利的上海方言而走红网络。他知道,上海有这么多人喜欢他是因为他推广了上海方言。
1.He is a musician.
2.For his own practice purposes./To practice the Shanghai dialect.
3.It's the heart of a local culture.
4.By speaking more and watching TV series.
5.He has promoted the Shanghai dialect.
读写积累
①Understanding and respecting different cultures is considered as the key to cross cultural communication.
②After receiving good grades in my test,I had a greater sense of achievement.
四、【主旨大意】本文是一篇应用文。主要讲述了作者对班上新来的英国学生Tom经常说“对不起”而感到好奇,经过交谈后作者发现了英国人经常说“对不起”并非都是为了道歉,而是一种体现礼貌的社会习俗。文章旨在引导读者了解不同文化之间的差异,尊重和理解不同文化的表达方式,以及在跨文化交流中要注意文化差异,避免误解。
1.student 2.noticed 3.him 4.replies 5.money 6.polite 7.feelings 8.realize / realise 9.and 10.small/simple
读写积累
It turns out that exercise is not only good for health but also helpful in reducing stress.
七年级(下) Units5~6
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Sam在暑假期间与表弟Eric一起参加了各种活动,包括自行车比赛、去游乐园玩耍和上游泳课等。虽然Sam最初认为这些活动不够特别,无法写成文章,但在班上分享后,同学们却对他的暑假经历充满了好奇和羡慕,这让他重新审视了自己的暑假生活,他感到满足和自豪。
1.B 2.D 3.C 4.C 5.B 6.C 7.A 8.D 9.B 10.A 11.D 12.A 13.D 14.B 15.C
思维拓展
D
二、【主旨大意】本文是一篇应用文。主要讲述了作者游览苏州的难忘经历。文章旨在引导学生关注中国传统文化景观,传播传统文化。
1.D 2.C 3.A 4.C
读写积累
Yancheng is widely known for producing sea salt.
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Finn和家人去法国巴黎的游玩经历。旅途中他们一家人品尝了美食,欣赏到了美景,经历了最棒的旅途。
1.A camera./An old camera.
2.Watching a woman drawing the painting.
3.See more facts.
4.4/Four.
5.The wonderful sights of Paris.
思维拓展
D
七年级(下) Units7~8
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了小男孩Alan的成长故事。Alan从小就有独特的思维方式,对数字和科学充满兴趣。他通过自学逐渐展现出卓越的数学和科学才能。文章通过讲述Alan的成长经历,展现了他对知识的追求和独特的思维方式,最终预示他未来可能会有所成就。
1.B 2.C 3.B 4.C
读写积累
Time management skills are of great importance in daily activities.
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了人的记忆规律以及提高记忆力的一些方法。
1.E 2.C 3.G 4.F 5.A
思维拓展
C
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了现如今人们喜欢等待更好的机会而忽略了当下所做的事情这一现象。文章旨在告诉学生:不要一直等待更好的机会,应该全身心地投入到眼前所做的事情上,并努力将它做到最好。
1.Because they're waiting for the best chance.
2.Missing lots of chances.
3.It may never come.
4.don't worry about
5.Take Action at Once/...
四、【主旨大意】本文是一篇应用文。主要讲述了Hester的求助以及Pat给Hester提供的建议。旨在告诉学生如何处理与朋友之间的冲突,引导学生学会处理人际关系,保持良好的友谊,同时也要学会关注他人的感受,给予安慰和支持。
1.stop 2.close 3.still 4.worse 5.suggestions 6.depends on 7.space 8.with 9.comfort 10.but
读写积累
Students have different opinions on the best way to study for exams.
八年级(上) Unit1
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Jane原本不愿意和Mike一起玩耍,因为Mike是个盲人而且年纪比她大。然而,在一次一起寻找鸟的经历中,Jane意识到了Mike的智慧和善良,她也明白了友谊的重要性以及如何修复破裂的友谊。文章旨在引导读者尊重他人并学会正确处理友情里的矛盾。
1.C 2.A 3.D 4.B 5.D 6.A 7.C 8.A 9.B 10.D 11.B 12.D 13.A 14.C 15.B
思维拓展
D
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了如何处理与朋友之间的矛盾和争吵,以及如何应对友谊中的挑战和处理“戏剧性”事件。文章指出,处理友谊中的挑战可以帮助我们变得更加自信,并更好地处理未来的矛盾。
1.C 2.B 3.C 4.A
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Lissa邀请Mariana去参加一个朋友举办的派对,Mariana因为害怕游泳而找了一个又一个的借口,但Lissa都设法帮Mariana解决了。最后Lissa看出Mariana似乎不情愿参加泳池派对,于是询问原因,了解到Mariana是因为害怕游泳才不愿意参加,经过交流Lissa说她也害怕,并说可以在地面上玩。文章旨在引导学生遇到事情不要急于寻找借口逃避,而是要诚实地表达自己的感受。
1.Shawn's pool party.
2.She forgot to bring her swimsuit.
3.Because she was afraid of swimming.
4.She felt happy.
5.Expressing your real feeling(s) is important./...
思维拓展
C
八年级(上) Unit2
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了加利福尼亚吉尔罗伊预备学校的八年级数学课采用了一种新的教学模式,称为Squads模式,即学生相互教学,老师在一旁监督。学生和教师分别发表了自己对这一新的教学模式的看法。
1.C 2.B 3.D 4.C
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了课间休息期间可以做的活动及其好处。文章旨在引导学生积极参加课间活动,以确保健康成长和全面发展。
1.D 2.B 3.E 4.G 5.C
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要向准高一学生提出了一些建议以帮助他们更好地适应高中生活。
1.important 2.camp 3.methods 4.active 5.themselves 6.difficult 7.find 8.experience 9.know 10.problems
思维拓展
B
读写积累
People who exercise regularly are more likely to stay healthy.
八年级(上) Unit3
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了长城修建的作用与原因以及它的发展和变迁。
1.B 2.A 3.C 4.B 5.D 6.D 7.B 8.C 9.A 10.C 11.A 12.A 13.B 14.B 15.D
读写积累
①One who fails to get to the Great Wall is not a hero,and I will overcome all the difficulties.
②The Yellow River is considered as the mother river of China.
二、【主旨大意】本文是一篇旅游指南。主要介绍了龙门石窟景点的最佳游览季节、开放时间、票价等信息。
1.B 2.C 3.D 4.B
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者和母亲去南京旅行的经历和感受。
1.The Presidential Palace.
2.Seven Stages of the Bamboo Grove.
3.The traditional buildings along the river.
4.The writer felt calm and peaceful.
5.Confucius Temple.Because it's a historic site.
思维拓展
B
八年级(上) Unit4
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Brank主动帮助父母解决了家里苹果过多的销售难题。他建议制作苹果酱,并在社交媒体上宣传苹果酱。后来,Brank又主动在货摊售卖苹果酱。Brank很高兴能够帮助父母,为家庭带来收入的同时也为顾客带来了快乐。
1.C 2.A 3.C 4.B 5.C 6.A 7.B 8.D 9.A 10.C 11.D 12.C 13.D 14.A 15.A
思维拓展
A
二、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者和丈夫一起种植的菜园对子孙辈产生的影响。文章旨在引导学生要像在菜园种植蔬菜一样,对未来充满希望。
1.B 2.B 3.D 4.C
读写积累
①It is one of the greatest ways to improve your life skills by sharing housework.
②Supporting teenagers in developing their hobbies means we value their personal development.
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了一些帮助父母布置家具的实用建议。旨在引导学生通过合理规划和摆放家具,使居住环境更加舒适和美观。
1.A 2.G 3.B 4.E 5.F
四、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Alana想通过自己独立烘焙饼干来证明自己可以做到一些事情,虽然刚开始遭到了哥哥的嘲笑,但她并没有气馁,同时通过自己的努力克服烘焙过程中遇到的困难,成功地做出了美味的饼干,得到了家人们的一致赞美和肯定。文章旨在告诉我们:要保持独立并相信自己,同时也强调了家庭成员之间应该互相支持和互相帮助。
1.agree with 2.quickly 3.into 4.but 5.smell 6.brought 7.successful 8.grownup 9.happier 10.difference
八年级(上) Unit5
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了在动物收容所有很多无家可归的宠物,因为领养不够,它们找不到家。Amy和她的哥哥Ollie为此感到难过,他们决定设计一张海报引起大家的关注。最后,这张海报吸引了一些人前来领养动物。
1.D 2.A 3.C 4.B 5.A 6.A 7.C 8.A 9.D 10.A 11.B 12.C 13.B 14.D 15.A
思维拓展
D
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了为解决鸟类撞击玻璃而死亡的情况,德国的一个鸟类研究机构找到了一种解决方法——在玻璃上覆盖紫外线涂层,使鸟类将其视为巨大的蜘蛛网从而避免撞击。文章旨在呼吁人们更好地爱护地球和尊重自然。
1.A 2.B 3.B 4.C
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了去动物园参观动物的一些注意事项。
1.E 2.A 3.G 4.F 5.D
四、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了作者对动物和环境从漠不关心到参与红海龟保护活动的经历。文章旨在引导学生积极参与动物保护工作,树立人与动物和谐相处的观念。
1.danger 2.protect 3.joined 4.because 5.lights 6.die 7.clean 8.put 9.interesting 10.friends
八年级(上) Unit6
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Pedro在家中遇到一只蜘蛛,他好奇地想要研究这只蜘蛛的种类,最终被害虫防治专家确认它其实是一种无害的蜘蛛。通过这件事,Pedro的妈妈意识到好奇心的重要性,并鼓励他保持对新事物的好奇心。文章旨在引导我们摒弃刻板印象,保持开放和好奇的心态去面对生活中的新事物。
1.B 2.D 3.A 4.C 5.B 6.C 7.D 8.B 9.A 10.A 11.C 12.D 13.D 14.B 15.C
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了火烈鸟的颜色受它们的种类及生活环境中的食物等的影响,除此之外,也有一些火烈鸟通过将自身产生的油性物质涂抹至其皮肤和羽毛上来维持皮肤和羽毛的鲜艳。
1.C 2.B 3.C 4.A
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了斑海豹受到中国的持续保护,它们的数量不断增长。本文旨在呼吁各方共同保护野生动物。
1.Off the coast of Dalian.
2.Panda of the sea.
3.Their population has reached around 2,000.
4.The Liaoning Dalian Spotted Seal Wetlands.
5.Take part in the local activities./Raise money for wild animals./...
思维拓展
B
四、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了托马斯通过手绘关于“世界动物”的地图来介绍不同地区的动物。文章旨在引起大家对动物的重视,呼吁大家积极保护动物。
1.kinds 2.nature 3.is full of 4.named 5.calls on 6.about 7.presented 8.smarter 9.mountains 10.its
八年级(上) Unit7
一、【主旨大意】本文是一篇应用文。主要介绍了苏州的天气,以及苏州园林的设计与天气之间的微妙关系。
1.B 2.A 3.D
思维拓展
B
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了地球上不同的季节是由于地球在绕太阳公转时倾斜造成的,一年中的不同时间到达地球不同地区的阳光量不同,这导致了温度和天气模式的变化,创造了四个不同的季节。然而,赤道和两极附近的地区却有着不同的季节模式。
1.E 2.G 3.D 4.A 5.B
思维拓展
C
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了中国的立夏节气,农民从立夏开始忙碌耕作以及人们在立夏的庆祝活动。
1.starts 2.rise 3.busy 4.plant 5.problem 6.important 7.their 8.winter 9.activities 10.places
思维拓展
Mangzhong and Liqiu./Lidong and Dongzhi./...
八年级(上) Unit8
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Vicky的妈妈发现Vicky的卧室很乱,像被飓风破坏过一样,课后Vicky将学到的知识应用到实践中,向妈妈展示了“飓风”好的一面的故事。
1.B 2.D 3.A 4.C 5.D 6.A 7.C 8.B 9.D 10.A 11.C 12.B 13.D 14.A 15.B
思维拓展
1.D 2.B
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了困入流沙的自救办法。
1.Drop the heavy things you carry.
2.Taking big steps.
3.To lie down.
4.It can stop people from shaking quick sand.
5.How to save us from quick sand.
思维拓展
B
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了在家中使用灭火器的方法和注意事项,包括要事先确定疏散路线、及时报告火情、保持安全距离、使用灭火器的具体步骤,并且在扑灭火情后一定要离开现场并到安全区域。
1.F 2.G 3.C 4.E 5.A
四、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了一名校车司机April Wise在学生快要遭遇意外时及时救下学生,并受到了表扬的故事。文章强调了校车司机应该具备安全意识,并呼吁大家在遇到危险时保持镇静。
1.quick 2.experience 3.when 4.action 5.make sure 6.expect 7.for 8.praised 9.safe 10.danger(s)
八年级(下) Unit1
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Lisa的奶奶走出乡村,来到城市体检并游览的经历。
1.D 2.B 3.C 4.C 5.B 6.D 7.A 8.C 9.B 10.C 11.D 12.A 13.D 14.B 15.C
思维拓展
D
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了沙特阿拉伯正在建设的一座名为“The Line”的城市的建设计划和目标,展示了其创新性和可持续性。
1.B 2.E 3.G 4.C 5.F
三、【主旨大意】本文是一篇应用文。主要介绍了世界城市日的时间以及意义,并提出了可以使我们城市变得更好的方法和意义。
1. On October 31st.
2. World Cities Day's meaning/purpose.
3. Because trees/they produce clean air.
4. 4/Four.
5. Bring a cloth bag when shopping./Use less plastic products./...
四、【主旨大意】本文是一篇应用文。主要呈现了三名学生对于“如果我能让世界变得更好,我将会……”这个话题发表的观点。文章旨在引导学生自主思考,勇于表达自己的想法。
1.question 2.same 3.because 4.service 5.planting 6.join 7.them 8.difficult 9.give 10.pollution
八年级(下) Unit2
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了悉尼歌剧院的设计灵感、建造材料、建筑结构和内部设施,以及在澳大利亚文化中的地位。
1.A 2.C 3.D 4.B
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了作者最近来中国旅行时参观过的最有趣的地方之一——绍兴。这座城市的老城区几十年以来几乎没有改变,让人们体验其古城的风貌,呼吁保存古城的文化特色。
1.The rice wine.
2.The streets.
3.A real and special feeling.
4.Because it almost remains original.
5.Beautiful natural places./Places of interest./...
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了樊锦诗为敦煌文物的保护和研究作出的贡献。
1.protecting 2.important 3.painted 4.in danger 5.difficulties 6.carefully 7.think about 8.for
9.busy 10.interested
思维拓展
1.A 2.B
八年级(下) Unit3
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了一种新型窗户涂层,既可以让阳光透过窗户,同时还能阻挡热量,保持室内凉爽。这种涂层的独特之处在于它可以在不同角度下保持高效性能。它可以广泛应用于商业、住宅和汽车行业等领域,有望降低能源消耗,同时让人们享受美好的景色。
1.C 2.A 3.D 4.A 5.B 6.A 7.C 8.A 9.C 10.D 11.B 12.D 13.A 14.D 15.C
思维拓展
A
读写积累
As we all know,the Internet is a thing that has advantages and disadvantages,so we should use it properly.
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了中国的新能源汽车。新能源汽车为中国汽车产业转型升级、高质量发展提供了全新“赛道”。
1.D 2.C 3.A 4.B
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了肯尼亚蒙巴萨至内罗毕的铁路在2017年开通后对当地的影响。文章旨在引导我们认识到国际合作的重要性,以及共同努力构建人类命运共同体的必要性。
1.Terrible roads and an old railway.
2.About six hours.
3.Happy.
4.Convenience and the low cost.
5.It makes people's lives more convenient./It costs less./...
四、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Ashley在网上认识朋友后想与她见面,被父母提醒并且陪同到商场后对方没有露面,也从聊天室消失了。Ashley才意识到父母保护了她,明白了使用网络的时候要更加小心。
1.message 2.together 3.who 4.idea 5.Safety 6.feel 7.allowed 8.parents 9.realized 10.careful
八年级(下) Unit4
一、【主旨大意】本文节选自《秘密花园》。主要讲述了Colin、Mary和Dickon来到花园,被眼前美丽的景色所震撼。Colin感受到了大自然的美好,觉得自己应该永远活下去。
1.D 2.D 3.B 4.B
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了《诗经》和《史记》这两本书。
1.B 2.D 3.G 4.F 5.A
思维拓展
C
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了作者从《小妇人》这本书中所学到的三条生活经验:给予比接受更好、金钱买不来快乐以及友谊是宝贵的财富。
1.To buy gifts for their mother.
2.It can deepen our empathy.
3.Money can't buy happiness.
4.Three.
5.Three Lessons from Little Women/What Little Women Teaches Me/...
四、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了William之前不敢表达自己不同的想法,总是应和朋友们说的话。后来他妈妈给了他一本《论语》,阅读之后William懂得了“君子和而不同,小人同而不和”的道理,开始敢于表达自我。
1.bring 2.expressing 3.me 4.voice 5.book 6.began 7.sentence 8.ideas 9.different 10.brave
思维拓展
1.B 2.C
八年级(下) Unit5
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了不同国家的打招呼方式。文章旨在告诉我们入乡随俗,尊重差异,尊重不同地区的文化。
1.B 2.D 3.C 4.B 5.A 6.A 7.B 8.D 9.C 10.A 11.C 12.B 13.C 14.B 15.B
读写积累
Students are supposed to learn some basic life skills.
二、【主旨大意】本文是一篇应用文。几个来自不同国家的人分享了他们自己国家的生日庆祝习俗。文章旨在引导学生了解不同文化习俗,尊重不同国家的独特文化。
1.D 2.A 3.C 4.C
读写积累
①In ancient China,the lion was considered to be a symbol of courage and good luck.
②Kun Opera is one of the most popular local operas all over the country.
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了在德国给小费这种文化习俗。
1.When guests are satisfied.
2.5% to10% of the bill.
3.They give them small gifts.
4.Tell them the total amount.
5.It is useful to express thanks./It is unnecessary./...
思维拓展
B
八年级(下) Unit6
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了随着科技的发展,现代技术给日常生活带来了便利,但同时也给老年人群体带来了挑战。为了帮助老年人适应技术发展,来自Fort Myers的青少年Aaron Smolyar和他的同学Christian Laquis成立了一个名为CLEO的组织,专门帮助老年人理解并使用现代技术。这项服务对老年人和参与其中的青少年都有积极的影响。文章旨在呼吁人们尽自己所能去关爱和帮助有需要的人,去回馈他人和社会。
1.D 2.C 3.A 4.A
读写积累
Apart from relaxing the body and mind,music also plays an important role in all aspects of our lives,such as staying healthy.
二、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了13岁的Caden的鼓舞人心的故事。他从5岁起就积极参与慈善工作,通过他的基金会“Loved and Protected”帮助有需要的儿童。
1.C 2.D 3.F 4.B 5.G
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了志愿活动的好处、可参与的活动类型以及需要注意的事项,旨在鼓励人们参与志愿活动,在帮助他人的同时,自身也能获得诸多益处。
1.More than/Over 1 million people.
2.①Enjoyment;②A sense of purpose;③A sense of belonging to the community;④Improve our health and social relationships;⑤Help us get a job.
3.By asking a question.
4.Be patient and have some skills.
5.Volunteering/...
思维拓展
B
读写积累
1.Volunteering in the hospital brings a lot of good to us and makes us happy.
2.It may take some time to finish this task,so you'd better prepare early.
四、【主旨大意】本文是一篇应用文。Anna从网站上得知一所动物之家正在招聘志愿者,她对此很感兴趣,于是写邮件来表达自己的工作意愿。
1.noticed 2.wondering 3.third 4.so 5.look after 6.homeless 7.often 8.(to)care 9.tasks 10.chance
八年级(下) Unit7
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了画家Brian Peterson与无家可归的Matt Faris交谈后决定为其绘制肖像,这次经历启发Peterson创建了一个组织,这个组织为无家可归者绘制肖像,并通过销售这些作品来为他们筹集资金。文章旨在引导学生帮助他人。
1.D 2.B 3.A 4.A 5.D 6.B 7.B 8.D 9.C 10.C 11.A 12.B 13.D 14.C 15.A
思维拓展
A
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了拥有更好的志愿体验的一些方法。
1.C 2.D 3.A 4.F 5.E
读写积累
No matter where you travel,you should respect the local customs.
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了位于卡莱尔繁华街道上的“善良商店”让人们用志愿时间兑换物品,将善意转化为一种影响当地人生活的方式。文章旨在引导我们认识到通过付出和贡献,我们可以创造出更加友善互助的社会环境,同时号召大家通过慈善活动将这种理念传播到更广泛的领域。
1.special 2.buy 3.price 4.influences 5.customer 6.lucky/luckiest 7.offered 8.shops 9.activity
10.collecting
八年级(下) Unit8
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了海洋中的一些鱼类正在消失的现状以及造成这一现状的原因,好在人们已开始采取措施进行补救。文章旨在号召人们重视环境保护和野生动物保护,改变自己的消费习惯,以减少对海洋生态系统的破坏。
1.C 2.D 3.B 4.A 5.B 6.A 7.B 8.D 9.C 10.A 11.B 12.C 13.D 14.B 15.A
思维拓展
1.B 2.A
二、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Sri在了解到废弃电池对环境产生的危害后,通过成立机构正确回收电池,吸引了很多志愿者的参与,同时也实现了电池的最大化利用。文章旨在引导我们正确处理生活中的废弃物,培养环保意识。
1.B 2.A 3.A 4.D
读写积累
The key to protecting animals lies in whether people take the right steps.
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Spencer老师和他的学生们一起为庆祝地球日种植小树苗的故事。文章呼吁人们关注地球日,做自己力所能及的事来保护环境,保护地球。
1.here and there 2.school 3.quite 4.and 5.larger 6.asked 7.take in 8.sunny 9.After 10.during
四、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了一种新兴职业——长江守护者的由来。长江遭到人为破坏后,政府采取了一系列措施来改善长江的状况,由此也产生了长江守护者这个新职业。
1.Guardian of the River.
2.A fisherman.
3.Clean up the rubbish.
4.In 2020.
5.Use fewer plastic bags./Take public transport./Save water and electricity./...
九年级(上)Unit1
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Fred想要参加奥运会,经过训练后他发现没有什么运动项目是适合自己的,于是决定作为一名医生参加奥运会,为运动员提供医疗帮助。
1.A 2.C 3.A 4.B 5.D 6.C 7.A 8.B 9.D 10.C 11.B 12.D 13.C 14.A 15.D
读写积累
Linda made up her mind to become a scientist in the future.
二、【主旨大意】本文是一篇应用文。主要介绍了记者对画家Kris Davies的采访报道。文章旨在鼓励读者发现自己的爱好,并坚持下去。
1.C 2.A 3.C 4.D
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了三个帮助找到理想工作的建议,旨在引导学生明确自己的梦想并为之努力。
1.F 2.E 3.G 4.A 5.D
读写积累
①We should put effort in to our dreams.
②If you want keep fit,eating properly might be the ideal choice for you.
四、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了两个男孩Gael和Miguel从童年时期就梦想成为消防员,他们为之努力并最终实现梦想的经历。文章旨在告诉学生:只要树立坚定的目标和通过不懈的努力,就能够克服困难,实现梦想。
1.same 2.visited 3.rules 4.their 5.organize / organise 6.hard 7.training 8.years 9.graduation 10.dream
九年级(上)Unit2
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者在祖父母家过周末,想起了上次假期由于自己的粗心大意给他们帮了倒忙,于是这一次对他们的求助心有芥蒂。但是在祖父母的坚持和鼓励下,作者这次成功地帮助了他们,对此他也很开心,从而体会到:每个人都有自己的优势和价值,不要因为犯过错误就否定自己,勇敢面对、看到积极的一面才是正解。
1.D 2.C 3.C 4.A 5.D 6.B 7.B 8.B 9.D 10.C 11.A 12.C 13.D 14.D 15.A
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了几种给自己“充电”的方法,包括告诉自己真相、专注于快乐、运动释放压力、在绿色空间中放松等。文章提醒我们要善待自己,找到适合自己的方式来充电,以更好地面对生活中的压力。
1.D 2.C 3.B 4.A
读写积累
It is possible to actively meet the challenge,rather than avoid it.
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了一项研究表明,缓解愤怒情绪的关键不是发泄,而是进行冥想、瑜伽等平静的活动。此外,研究人员还发现一些有趣的活动,如球类运动和团队运动,也可以缓解负面情绪。
1.B 2.E 3.C 4.A 5.F
思维拓展
C
四、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了什么是快乐日记、快乐日记带来的好处及如何制作快乐日记。
1.Better deal with challenges and problems.
2.Recording things that bring us joy.
3.Happier times.
4.By writing,drawing,and sticking things in.
5.A beautiful sunset./One piece of delicious cake./...
九年级(上)Unit3
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Emma因为在学校体育课上遭受同学嘲笑而感到困扰,直到有一天新同学Kit的出现改变了她的想法。Kit的自信和鼓励让Emma重新找回了自信,认识到真正的自信来自内心,而不是他人的评价。
1.D 2.D 3.B 4.A
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了什么是反思性倾听,以及使用反思性倾听的方法及好处。
1.Stay quiet and give attention.
2.Say speakers' words in your words.
3.Repeat main parts of what the speaker said.
4.In Paragraph 4./In the fourth paragraph./In the last paragraph.
5.Keep eye contact./Raise some questions./Use body language./...
三、【主旨大意】本文是一篇应用文。主要讲述了Alice向Amy求助,关于如何处理与粗鲁的同学Amanda的关系。Amy通过分享自己与Elizabeth的类似经历,建议Alice给Amanda一次机会。文章旨在引导我们学会理解和宽容他人。
1.deal with 2.hard 3.tried 4.and 5.advice 6.stories 7.angry with 8.carefully 9.me 10.understand
九年级(上)Unit4
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Carter起初对祖父爱好waveski这项冲浪运动感到奇怪,然而,在看到祖父在海浪中熟练地控制waveski,勇敢地迎接巨浪的过程时,Carter的看法发生了改变。他开始钦佩祖父的勇气和技能,并意识到祖父的这项爱好其实非常了不起。文章向读者展示了迎难而上、勇于拼搏的体育精神,同时也启示读者要尊重每一项运动。
1.B 2.D 3.A 4.B 5.D 6.B 7.D 8.C 9.C 10.B 11.A 12.C 13.A 14.D 15.D
思维拓展
D
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了弹力球这项运动及其规则,指出这项运动日益受到人们的喜爱,旨在鼓励学生参与体育运动,享受运动带来的乐趣。
1.A 2.E 3.C 4.F 5.D
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者在新学校参加篮球比赛的经历。起初,由于队友Irene的不配合而输了比赛,作者主动与Irene沟通原因,在后来的比赛中她们通力合作,赢得了比赛。本文旨在引导同学们要摒弃个人偏见,团结一致才能获得成功。
1.joining 2.match 3.pass 4.mad 5.with 6.decided 7.her 8.if 9.play 10.point
思维拓展
A
九年级(上)Unit5
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文,节选自《小妇人》。主要讲述了四姐妹起初想为自己买节日礼物,但看到妈妈的拖鞋已经很旧了后,决定合资为妈妈买礼物。文章旨在引导学生关心、孝敬长辈。
1.C 2.A 3.B 4.C 5.B 6.D 7.A 8.D 9.C 10.B 11.D 12.C 13.A 14.B 15.D
思维拓展
1.B 2.C
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了人们从自然界收集各种声音用于音乐之中,但自然却从未得到承认或版税。而联合国博物馆的一个新项目Sounds Right不仅让人们享受到了来自大自然的美妙声音,还保护了自然的版税,为创造更美好的世界提供了可能性。
1.B 2.E 3.C 4.F 5.A
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者参观中国景德镇的经历。
1.long 2.visited 3.surprise 4.made 5.After 6.products 7.success 8.difficult 9.our 10.understand
思维拓展
C
九年级(上)Unit6
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了电视节目——《芝麻街》。这个节目是面向孩子们的,并且是一个有趣和有教育意义的节目。
1.C 2.D 3.A 4.B 5.D 6.A 7.B 8.C 9.D 10.A 11.B 12.D 13.A 14.B 15.D
思维拓展
1.B 2.C
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了四个具有教育引导意义的节目。每个节目既能放松我们的心情,又能增长我们的见识,同时开阔我们的眼界,扩展我们的思路。
1.D 2.B 3.B 4.D
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了迈克尔·伍德拍了一部关于中国诗人杜甫的纪录片《杜甫:中国最伟大的诗人》并且介绍了电影背后的外国人眼中的中国诗歌文化。
1.Over/More than 120 documentaries.
2.Poets.
3.After the An Lushan Rebellion.
4.Because he spoke up for people.
5.By spending time reading their poems./By looking for their information online./...
四、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了一档综艺节目《戏宇宙》的内容与应用技术,为弘扬传统文化提供了新途径。
1.take part in 2.influence 3.often 4.and 5.more 6.popular 7.again and again 8.from 9.started 10.because
九年级(上)Unit7
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了中国电影的发展史,展现了中国电影的飞速发展。
1.B 2.A 3.D 4.C 5.A 6.B 7.C 8.A 9.C 10.B 11.B 12.D 13.B 14.A 15.C
思维拓展
1.D 2.A
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了中国热播电视剧《我的阿勒泰》的故事情节和受到观众好评的原因。剧情围绕着李文秀的成长和回归故乡展开,展现了她对家乡人文风情和自然环境的重新认识和尊重。这部剧的成功不仅在于其美丽的画面和故事情节,更在于其能够触动观众内心深处的情感共鸣。
1.C 2.B 3.C 4.D
读写积累
①Under the influence of the teacher,I begin to see the challenges that math brings to me in a new light.
②The key to a healthy life style lies in a balanced diet and exercise.
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了《雄狮少年》这部动画片中主人公克服重重困难,坚持自己的梦想,最终在舞狮比赛中赢得了第一名的励志故事。
1.By asking a question.
2.Lion dancing.
3.Take part in lion dancing competitions.
4.Because his father was seriously ill.
5.Stick to dreams./Never give up./...
思维拓展
1.B 2.D
九年级(上)Unit8
一、【主旨大意】本文是一篇小说节选。主要讲述了Tom被阿姨罚粉刷栅栏,他非常不愿意干这样的苦差事,但是聪明的Tom为了让其他人帮他粉刷栅栏,装作十分乐意的样子。最后,别的小朋友都把心爱的东西交给他,以换取一次粉刷栅栏的机会,而Tom则带着一堆战利品在树下休息。
1.B 2.D 3.C 4.B
思维拓展
C
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了学习英国文学的理由。文章旨在引导学生学习英国文学。
1.E 2.B 3.D 4.G 5.C
三、【主旨大意】本文是一篇应用文。作者在阅读了《查理和巧克力工厂》这本书后学习到了很多生活道理,明白了感恩、诚实、创造力这些美好品质对人生的重要意义和价值。
1.Charlie.
2.Because he is honest.
3.Developing creativity and thinking outside the box.
4.Three./3.
5.He thinks highly of it./It's a wonderful book./It's a guide for readers./...
四、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了海明威的著名小说《老人与海》的基本内容,以及这本小说对作者生活的积极影响。
1.written 2.fighting 3.large 4.truly 5.gives up 6.reader 7.victory 8.even if 9.important 10.from
九年级(下)Unit1
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了英国著名的巨石阵,描述了巨石阵的悠久历史,由大量重石组成的特点,以及作者参观时的感受。作者惊叹于古代人的建筑技术和巨石阵对人们的吸引力,并建议读者有机会一定要亲自去看看这些伟大的石碑。
1.B 2.C 3.B 4.A 5.D 6.A 7.C 8.A 9.C 10.C 11.B 12.A 13.C 14.D 15.D
思维拓展
D
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了游览中国长江的最佳方式——乘坐游轮。人们可以欣赏到“两坝一峡”的美景,并且还能体验独特的土家族文化。
1.C 2.A 3.F 4.B 5.G
读写积累
The best way to understand the culture is to take part in the local cultural activities.
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者和父亲为了准备历史展览会决定以镇子上古老的钟作为拍摄题材,在拍摄的过程中,作者注意到支撑钟的木头有损,有可能导致严重的事故。于是他和父亲将此事告知Colby先生,最终镇上及时完成了对钟的修复,小镇的250周年纪念活动也按时进行。作者因他敏锐的眼光和迅速的反应而受到Colby先生的赞扬。文章旨在引导我们:要多注意细节,并且发现问题后要及时采取行动解决问题。
1.planned 2.minutes 3.our 4.afraid 5.stop 6.tool 7.years 8.repaired 9.thankful 10.celebration
九年级(下)Unit2
一、【主旨大意】本文是一段对话。本段对话主要内容为Bella与王雪在谈论2023年年度感动中国人物之一——水稻专家杨华德。对话讲述了杨华德和他的团队援助非洲布隆迪,使布隆迪水稻产量大幅提升的事迹。
1.B 2.A 3.D 4.C 5.B 6.A 7.C 8.B 9.D 10.B 11.C 12.D 13.A 14.B 15.B
思维拓展
1.C 2.D
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了李廷辉志愿建设祖国西藏的故事,引导学生乐于奉献,敢于拼搏。
1.B 2.C 3.D 4.C
读写积累
There is no doubt that social media have changed the way we communicate.
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了如何开始自我发现的旅程,包括理解自己的价值和能力、找出让自己快乐的事情、去不同的地方旅行以及思考自己希望成为什么样的人等。文章旨在帮助读者更深入地了解自己,通过反思和经历不同的事情来成长。
1.A 2.F 3.B 4.E 5.D
四、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要强调了成长心态的重要性,它让我们相信通过不断尝试和努力,可以取得进步。要培养这种心态,我们可以赞美自己的努力和坚持,阅读有关坚持不懈的故事,分享克服挑战的经历,并始终相信自己。只有不断尝试、学习和保持自信,我们才能成为未来的冠军。
1.A “yet” mindset.
2.Believing we can improve through working.
3.Because it opens a possible world.
4.By praising our effort and work.
5.We should keep trying and learning./Believe in ourselves./...
九年级(下)Unit3
一、 【主旨大意】本文是一篇说明文。主要以表格的形式介绍了中国新一代载人飞船梦舟和月面着陆器揽月,旨在让读者了解中国载人探月任务。
1.D 2.B 3.D 4.B
思维拓展
B
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了广西武宣农民使用新技术来种植甘蔗。他们通过使用北斗卫星导航系统来引导机器种植甘蔗。这个新技术让农民的工作更快、更好,并且降低了劳动力成本。
1.B 2.C 3.D 4.F 5.G
思维拓展
1.D 2.C
3. I don't think farmers have to farm the land themselves and they can simply control the machines to do it at their homes./...
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Juanita的祖母同时患有两种疾病,因为记忆力差经常会吃错药。为此Juanita在父亲的帮助下参照红绿灯的结构设计出了一款提醒祖母准确吃药的装药盒,在这个“红绿灯”药盒的帮助下,祖母再也没有出现过错误用药的情况。
1.medicine(s) 2.poor 3.remember 4.boxes 5.put/place 6.her 7.way 8.felt 9.days 10.helpful
思维拓展
1.D 2.C
九年级(下)Unit4
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了太空科学家在古代名人和中国古代故事的启发下给卫星和宇宙飞船命名的故事。从最开始的“嫦娥一号”来自于《嫦娥奔月》这一故事,到根据《夸父逐日》命名“夸父计划”等等,这些命名不仅体现了对古人智慧和梦想的致敬,也展示了中国太空探索的成就和对未来科技的追求。
1.C 2.B 3.A 4.B 5.A 6.B 7.B 8.D 9.C 10.A 11.B 12.A 13.C 14.B 15.D
思维拓展
1.C 2.A 3.D
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了中国展示了世界上第一套高清月球地图集及这些地图的绘制过程和优点。
1.B 2.D 3.A 4.B
思维拓展
B
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了一名中国工程设计学生李正汉的童年梦想——成为一名宇航员。虽然他高中时未能通过飞行员体检,但他仍然想要实现自己的梦想。最终,他和他的团队决定将一个小玩具熊送入太空,经过两个月的准备,他们成功地将小熊送到了大约28000米的高空。
1.Because he failed the medical examination.
2.Send a small toy into space.
3.The knowledge and experience he gained.
4.From LiZhenghan's hometown.
5.By studying hard at school./By never giving up./...
第二部分 语篇组合训练
组合训练一
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者与父亲之间的故事。作者常常感到自己做得不够好,甚至怀疑父亲不爱自己。但在作者生病期间,父亲送了一条项链给她,项链上的小狗很像作者的宠物狗Sugar,这让作者感受到父亲的爱和关心。作者意识到,父亲虽然不善于表达自己的爱,但父爱一直存在。
1.C 2.D 3.A 4.B 5.C 6.C 7.A 8.A 9.C 10.C 11.C 12.B 13.D 14.A 15.B
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了传统民间舞蹈——秧歌。旨在引导学生了解中华传统艺术形式,建立文化自信。
1.B 2.E 3.C 4.D 5.F
三、【主旨大意】本文是一篇非连续性文本。主要介绍了在家学习与在图书馆学习的优缺点以及如何选择最适合自己的学习环境的方法。
1.The library's quiet environment.
2.At home.
3.The (comfortable) bed may reduce attention to study.
4.Write down your feelings.
5.At home.Studying at home makes me comfortable./In the library.The library can provide a quiet environment./...
组合训练二
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Lee喜欢吃豌豆,但他担心他的朋友们会嘲笑他点的菜,于是他很纠结要不要在生日宴上点豌豆,他最终克服担忧,勇敢地按照自己的喜好点了豌豆的故事。文章旨在引导学生在生活中不要因为害怕别人异样的眼光而放弃自己的喜好,敢于做真实的自己。
1.A 2.D 3.D 4.C 5.D 6.D 7.B 8.D 9.A 10.A 11.B 12.A 13.A 14.B 15.C
二、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Caroline赢得比赛后发现弟弟Fred给对手的马下药,即便可能失去奖杯和马,但她仍然决定说出真相的故事。文章旨在引导我们要坚守诚信和正义。
1.A 2.C 3.B 4.D
组合训练三
一、【主旨大意】本文是一篇应用文。主要介绍了三种烧伤等级和预防措施,并针对一级烧伤给出了急救步骤。
1.C 2.D 3.C 4.A
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了如何参与地球日的四条建议。
1.E 2.D 3.G 4.A 5.F
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了笑对人们的心脏有好处。文章通过介绍科学家的一个研究,从而得出这样的结论,并且鼓励人们尽力去寻找快乐。
1.found 2.them 3.divided 4.hours 5.research 6.funny/fun 7.use 8.in 9.week 10.because
思维拓展
1.A 2.D
组合训练四
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了一个年轻人刘德发现了一个聚宝盆,通过它每天可以得到额外的大米,他将大米分享给周围贫穷的人,但是一个坏人郝大财想要夺取这个聚宝盆,最终被官员揭穿并关进监狱的故事。文章旨在告诉我们不要贪婪,否则会带来不好的后果。
1.B 2.C 3.D 4.A 5.B 6.C 7.D 8.B 9.A 10.B 11.C 12.D 13.A 14.B 15.C
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了在演讲中如何保持放松、冷静和自信。
1.G 2.D 3.A 4.B 5.E
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了28岁的火箭设计师史耀鑫从小在心中种下了一颗“太空梦”的种子,经过坚持不懈地努力,他一步步靠近梦想并最终实现梦想的故事。文章旨在引导学生立志成才,树立正确的择业观,努力成为全面发展的中国特色社会主义事业建设者和接班人。
1.Yang Liwei entered space.
2.In 2021.
3.Three.
4.The importance of teamwork.
5.Shi Yaoxin's space dream and experience.
组合训练五
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了由一名学生发明的名为“海扫者1000”的机器鱼,说明了它的外观、用途和工作原理等,旨在呼吁学生保护环境,保护海洋。
1.C 2.C 3.D 4.B 5.A 6.C 7.A 8.D 9.B 10.D 11.A 12.C 13.B 14.D 15.B
思维拓展
D
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了在巴黎奥运会游泳项目男子100米自由泳决赛中中国选手潘展乐以46秒40的成绩打破世界纪录夺得冠军。
1.B 2.A 3.D 4.B
三、【主旨大意】本文是一封电子邮件。主要讲述了刘涛向爷爷分享自己在农场学习骑马的经历。
1.took 2.colors 3.at 4.times 5.excited 6.nervous 7.tried 8.running 9.Although 10.believe
组合训练六
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了中国的传统舞蹈英歌舞在伦敦被表演并引起轰动,吸引了众多观众的故事。这是英歌舞首次在欧洲演出,展示了中国传统文化的魅力。英歌舞起源于广东潮汕地区,自明朝以来就在当地节庆时期表演。英歌舞团计划将表演带到更多国家,为传播中国文化的美丽贡献自己的一份力量。
1.C 2.B 3.A 4.A
二、【主旨大意】本文是一篇应用文。三位来自不同国家的学生分享了他们各自的劳动教育。文章旨在告诉我们:生活技能在青少年生活中起着重要作用,每个人都应该重视劳动教育。
1.your 2.allows 3.activities 4.education 5.young 6.called 7.and 8.experiences 9.useful/usual
10.raising
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了银杏的特征、生存条件以及对人类的好处。随着人类活动的增多,银杏树也渐渐难以适应当下环境。文章旨在呼吁学生从小事做起,保护银杏树,保护植物。
1.Their beautiful color and shape.
2.Because it is valuable to humans.
3.Over 5,000 years old.
4.The ginkgo tree's value.
5.Stop cutting down trees./Join in tree planting activities./...
组合训练七
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。讲述了一个男孩Carlos梦想成为冰球运动员的故事。他尝试加入镇上的冰球队,但一开始遭遇了失败和尴尬。然而,他没有放弃,参加了初学者冰上滑行课程,并不断练习和努力。最终,他成功地加入了镇上的冰球队。Carlos从早期的挫折中知道了练习和努力的重要性,最终实现了自己的梦想。文章旨在告诉我们不要放弃自己的梦想。
1.A 2.C 3.B 4.A 5.D 6.D 7.A 8.A 9.C 10.B 11.C 12.D 13.C 14.D 15.B
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了云南省昆明市受游客欢迎的原因,包括气候宜人、美食丰富、生物种类多样以及自然条件优越等。文章旨在引导学生了解不同地区的自然景观和人文风俗。
1.E 2.A 3.B 4.C 5.F
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了在2023年度感动中国颁奖典礼中被评为年度人物的香港视障歌唱演员萧凯恩的故事。文章通过讲述其音乐追梦的经历,旨在告诉我们即使在困境中也要坚持梦想。
1.Because of a serious eye illness.
2.At the age of four.
3.By touching the braille music score.
4.To run music schools.
5.Efforts and passion lead to success./Music can bring light in darkness./...
组合训练八
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者和他的女儿都是《罗杰斯先生的邻居》节目的忠实粉丝,作者想邀请罗杰斯先生来家共进晚餐,妻子对此表示怀疑,但作者还是尝试了。尽管最初没有收到回复,但最终罗杰斯先生回信了。虽然他去世了,但作者和他的家人从这次经历中学到了很多宝贵的东西。
1.C 2.A 3.A 4.B 5.C 6.D 7.A 8.B 9.D 10.A 11.B 12.C 13.D 14.B 15.C
二、【主旨大意】本文是一篇应用文。主要介绍了一个营地招募志愿者的基本信息。
1.D 2.C 3.A 4.D
三、【主旨大意】本文是一则新闻。58岁的白巴嘎那是内蒙古罕山国家级自然保护区的动植物监测员,文章介绍了他为保护动植物所做的工作。文章呼吁人们为保护环境贡献自己的一份力量。
1.animals 2.climbing 3.between 4.protected 5.record 6.mind 7.though 8.effort(s) 9.us 10.model
组合训练九
一、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了年轻人的一种新型社交方式——找搭子,即年轻人找一些志同道合的伙伴一起吃饭、旅行等。文中还介绍了这种新型社交方式的优点和缺点,旨在告诉我们:找搭子的时候要学会辨别,三思而后行。
1.D 2.B 3.C 4.B
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了中国高速铁路的发展情况和优势,旨在展示中国高速铁路的世界领先地位和对人们生活的影响,彰显中国科技实力。
1.reached 2.video 3.window 4.and 5.attend 6.back 7.about/around 8.attention 9.faster 10.try
三、【主旨大意】本文是一篇应用文。通过采访的形式介绍了面对变化感到恐惧的原因以及如何放下恐惧并接受改变。
1.A well being and performance coach.
2.Exciting,but also scary.
3.We will feel out of control.
4.Two/2.
5.Make preparations for new situations./Stay positive./...
组合训练十
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Brant一家去露营时忘记带帐篷说明书,但Billy利用物理学中的力学原理成功搭建帐篷,这让Brant一家人度过了一个充满欢笑与乐趣的周末,也让Billy感受到学习不仅仅是为了考试,更是为了能在生活中运用所学知识来解决实际问题的故事。文章旨在引导学生利用所学知识解决生活中的实际问题。
1.D 2.D 3.C 4.D 5.C 6.D 7.C 8.B 9.A 10.D 11.B 12.A 13.D 14.C 15.B
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了阳光为什么会让人感到疲惫。
1.D 2.B 3.G 4.A 5.C
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了中国的“城市阅读”现象。文章以沈阳为例,描述了该城市的独立书店在城市中的分布和特色,以及书店主人为丰富顾客体验所做的努力。文章最后指出,在数字时代,“城市阅读”和线下城市书店更好地满足了年轻人的精神需求,并鼓励人们重新发现阅读的魅力。
1.The experiences of exploring reading spaces.
2.The beauty of the city.
3.It's near the houses of people.
4.Satisfied.
5.I think it's wonderful./It encourages people to read./...
组合训练十一
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Jake参加循环再造艺术比赛的故事。他通过努力和创造力,最终获得了比赛的第一名。文章旨在告诉我们要关注环保和培养创造力,通过回收利用的废弃物品来创造艺术品。
1.A 2.D 3.B 4.A 5.B 6.C 7.D 8.C 9.C 10.C 11.A 12.B 13.D 14.B 15.A
思维拓展
B
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了学好地理的四点建议:使用地图或地球仪、了解时事、利用科技工具和通过旅行来加深对地理和文化的理解。
1.E 2.G 3.D 4.C 5.A
三、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了晋朝时期,车胤和孙康两个家境贫寒的孩子努力读书的故事。车胤捉萤火虫照明夜读,孙康借雪光刻苦学习。两人凭借不懈努力,最终有所成就,其事迹被传为成语“囊萤映雪”。文章旨在引导我们珍惜现有条件,发扬勤奋好学的精神。
1.He was smart and liked reading.
2.To read at night.
3.By using the reflected light by snow.
4.Because books were very rare.
5.Light Up the Road to Knowledge./Nangying Yingxue./...
组合训练十二
一、【主旨大意】本文节选自小说《变色龙》。主要讲述了巡警Otchumyelov的虚伪逢迎。当他以为小狗无家可归时,他扬言要弄死它,当他听说狗主人是将军时,他又变成了另外一副模样。
1.C 2.A 3.A 4.C
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了来自广东的女孩邱雨墨制作了一个名为AI Button的人工智能工具,这是一款面向学生的在线人工智能学习工具。文章旨在引导学生努力学习,积极思考,从而进行发明创造。
1.education 2.invented 3.started/set 4.useful 5.her 6.remember 7.When 8.like 9.better 10.students
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要通过几个实例介绍了动物的眼睛所具有的特殊功能。
1.The colour and strength of vision.
2.Their eyes can receive more light./They have a special eye structure.
3.Looking at two places at the same time.
4.About the size of a football.
5.There are some frogs breathing through skins./...
组合训练十三
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了每年夏天Serena都会参加骑马营,今年她不能骑她最喜欢的马Piper,而是要骑高大且难以控制的Harley。尽管一开始感到失望和害怕,但在教练Rose的鼓励下,她和Harley一起进步,在比赛中获胜,并且Serena也明白了Rose让她骑Harley是为了让她挑战自我,成为更好的骑手的故事。
1.D 2.B 3.B 4.D 5.D 6.B 7.C 8.B 9.B 10.D 11.B 12.C 13.B 14.A 15.D
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了电子足迹给人们带来的影响。文章旨在引导学生了解电子足迹,学会在互联网上保护自己的隐私。
1.C 2.B 3.D 4.A 5.E
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了几种参观自己所在城市的方法。当今社会大家的生活节奏都很快,以至于很少注意到我们所生活的城市的美好。花时间了解自己的城市可能会给我们带来新鲜的东西,还可以帮助我们了解它的历史,并以新的眼光看待这座城市。
1.Because we are busy.
2.A tourist.
3.To a natural park.
4.Pick a theme for our photos.
5.By exploring it more carefully ./By asking older people for tips ./By looking up information online./By visiting unknown streets and places./...
组合训练十四
一、【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Anne Frank在童年时期无忧无虑的故事。
1.C 2.D 3.A 4.C 5.B 6.C 7.A 8.D 9.A 10.B 11.C 12.D 13.D 14.A 15.B
二、【主旨大意】本文节选自小说《彼得潘:不会长大的男孩》。讲述了Wendy离开永无乡回到家中与父母相见的情节。
1.C 2.B 3.C 4.D
组合训练十五
一、【主旨大意】本文是一篇应用文。主要呈现了在五个人的心里可以代表中国的事物。
1.A 2.C 3.B 4.B
二、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了风的能量及其在不同领域中的应用。
1.F 2.B 3.C 4.G 5.A
三、【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了韩喆明传承并完善了“点茶”这一艺术。他通过对茶进行艺术加工,让人们在品茶时感受到强烈的仪式感和美感。文章旨在引导学生关注传统文化。
1.studied 2.create 3.interesting 4.taste 5.with 6.step 7.and 8.takes 9.understanding 10.deep
思维拓展
B
第三部分 新题型专练
题型一 短文填空
Passage1
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了阿尔蒂普拉诺高原的地理特点和自然环境,文章还提到了阿尔蒂普拉诺高原是一个适合登山、旅行的地方。最后,文章指出了该地区丰富的文化遗产,包括当地人的传统服饰、音乐和节日等。
1.higher 2.exciting 3.from 4.receives 5.surprisingly 6.animals 7.be seen 8.a 9.second 10.but
Passage2
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了自行车的历史发展、现代变化及其优势。
1.was made 2.feet 3.warns 4.so/and 5.an 6.healthy 7.to 8.easily 9.more 10.reducing
Passage3
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了打哈欠的作用。科学家们还发现打哈欠的不仅仅是人类,动物也有这种行为。打哈欠可以帮助人类提高警觉,识别威胁;它也是动物之间互相交流的一种方式。
1.especially 2.us 3.by 4.Scientists 5.a 6.to feel 7.watching 8.showed 9.better 10.So
Passage4
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了情绪感知能力让我们能够处理自己的情绪并理解他人的感受。了解自己的情绪有助于我们与他人的交流,也有助于我们保持积极的心态。
1.bravely 2.up 3.An 4.relaxed 5.uncomfortable 6.your 7.includes 8.thinking 9.but 10.thoughts
Passage5
【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要介绍了四川省的卓觉玛学习陶艺并成为非遗传承人的事迹,她通过自己的努力,身体力行地保护陶艺文化。
1.started 2.because 3.up 4.places 5.an 6.to protect 7.development 8.commonly 9.biggest 10.her
Passage6
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了花朝节。人们在这一天春游、赏红、挖野菜、打扮自己以及举办晚宴,尽情地享受春日的美好。
1.to enjoy 2.began 3.a 4.really 5.activities 6.beautiful 7.for 8.themselves 9.held 10.Though/Although
Passage7
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了侗族大歌的历史和文化意义,并着重介绍了其在贵州地区的传承。文章通过介绍当地歌唱组织的创立和发展,表达了对传统文化的保护和传承的重视。
1.him 2.greatly 3.at/during 4.added 5.to develop 6.lost 7.an 8.western 9.Since 10.tasks
Passage8
【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要介绍了美国人Jim Spear在中国长城脚下的村庄生活了18年的故事。他通过将老旧建筑改造成餐厅等来发展旅游业,为当地居民提供了就业机会。他相信中国有很多发展机会,并且喜欢在中国生活。
1.began 2.in 3.enjoying 4.badly 5.ways 6.an 7.given 8.his 9.growth 10.but
Passage9
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了冰岛韦斯特曼群岛上的海鹦。随着不断的城市化,越来越多的幼海鹦受城市灯光影响,因此丧命。当地人采取措施,帮助幼海鹦回家。
1.the 2.days 3.braver 4.to fly 5.grew 6.them 7.because 8.worried 9.to 10.safely
Passage10
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了我国已发射的卫星以及宇宙飞船在命名时受到了传统文化的影响。从“嫦娥一号”到“墨子”,科技融入了传统文化,实现了现代与古代的同频共振。
1.successfully 2.stories 3.visiting 4.so/and 5.carries 6.about 7.called 8.an 9.His 10.traditional
Passage11
【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Lucy想要种植兰花,因而向妈妈寻求帮助,在种植过程中,她了解到应了解植物习性,才能更好地照顾它们的故事。
1.bought 2.was stopped 3.from 4.more 5.days 6.to water 7.But 8.quickly 9.our 10.a
Passage12
【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者学习时比别人轻松,所以总是炫耀,但和老师的一次谈话让他意识到了自己的问题,让他明白了应该谦虚且提高自己而不是炫耀自己。
1.easier 2.without 3.caught 4.to 5.secretly 6.us 7.taking 8.words 9.before 10.the
Passage13
【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者经过努力最终在潜水方面取得了进步,并且体验到了美妙的景色和快乐的故事。文章旨在引导学生在做事的时候要集中精力,保持冷静,团队合作,勤于练习,并乐在其中。
1.experienced 2.am 3.my 4.surely 5.to deal 6.because 7.that 8.a 9.was enjoying 10.things
Passage14
【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者小时候家庭虽然不富裕,但是家人之间充满了爱和温暖的故事。他们通过种植蔬菜和简单的事情找到快乐。作者分享了他们家种植土豆和制作土豆饼的故事,以及祖母的爱和美食给他们带来的幸福。作者表达了对祖母的爱和感激,以及对简单快乐的童年的怀念。
1.in 2.toys 3.planted 4.creative 5.adding 6.was filled 7.her 8.truly 9.If 10.the
Passage15
【主旨大意】本文是一篇应用文。主要通过一篇博客帖子介绍了筷子的历史、文化意义及正确使用筷子的礼仪,还表达了作者对即将前往中国旅行、尝试中国美食的兴奋之情。
1.trying 2.to use 3.a 4.symbols 5.them 6.are made 7.to 8.impolite 9.but 10.will practise
题型二 阅读表达
Passage1
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了在生活中处处存在假新闻,引导我们认识和传播真实新闻,不以讹传讹。
1.Some of the news is fake.
2.By (checking) the four questions mentioned in the passage.
3.From well known news organizations./From reliable news platforms or websites./...
Passage2
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要对中国编织艺术的历史、发展和意义,以及传承人王小兰进行了介绍。文章旨在增强学生学习中华优秀传统文化的兴趣。
1.During the Ming and Qing Dynasties.
2.Because her team has come up with new ideas of knitting pieces with symbols.
3.Yes,I am .I will learn these skills and knowledge by joining a knitting club./ Yes,I am.I will learn them by watching videos online./No,I am not.I like to learn paper cutting./...
Passage3
【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了作者与母亲在秋天散步时,目睹大雁南飞的经历。母亲向作者解释了动物迁徙的原理,特别是大雁和灰鲸的迁徙行为。这使作者感受到自然界的神奇,并认识到不断学习和提问的重要性。文章激励我们去探索、了解并保护自然世界的奇观。
1.About 20,000 kilometers.
2.Because we can always learn new things.
3.I want to know about more endangered animals because I wish to engage in wildlife protection to help them survive./I want to know about recycling in nature because it helps us learn to reduce waste./...
Passage4
【主旨大意】本文是一篇记叙文。主要讲述了Mark和他的父亲在森林里面迷了路,Mark利用空中闪烁的星星来寻找方向,最终通过北极星的指引成功走出森林的故事。文章启示我们:在面对生活中的挑战和困难时,我们需要善于发现和利用资源,找到解决问题的方法。
1.Because they got lost in the forest.
2.He lost the map and compass.
3.I think Mark's idea is so smart and useful.Because after Mark picked out the North Star,they made their way out of the forest./...
Passage5
【主旨大意】本文节选自马克·吐温的经典小说《哈克贝利·费恩历险记》。主要讲述了在夜晚的冒险中,哈克和吉姆遭遇意外,被迫分开。哈克在经历一系列困境后,被木屋主人收留并得到帮助,但他并未忘记寻找吉姆。最终,两人重逢并决定离开木屋,回到他们觉得更自由、更轻松、更舒适的木筏上。
1.Because a big steamboat was going to hit the raft.
2.They took the narrator in and gave the narrator new clothes and a good meal.
3.I think it is freer,easier,and more comfortable compared to living in the house./I think it is interesting because they will meet different people on their raft journey./...
Passage6
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了作者最喜欢的作家Robert Fisher和他的著名短篇小说《盔甲骑士》。
1.The knight is unable to take off his armor.
2.The knight seeks help from Merlin.
3.Yes,I have .I was unhappy with my appearance because I am a little fat.My mom once told me that everyone is unique,so I learned to love my self,and it has brought me confidence./...
Passage7
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了“城市漫步”——中国年轻人探索新城市的一种流行方式。城市漫步包括参观老建筑、打卡独特的商店和品尝当地美食,提供了一种类似于在露天博物馆中行走的体验。城市漫步在北京和上海等大城市很受欢迎,并正在蔓延到较小的城市,并且正在被纳入城市的文化旅游计划中。
1.In London,England.
2.She wants people to feel like they are walking in an open air museum.
3.Yes,I do.Because it gives me an uncommon experience of visiting a city./Yes,I do.Because it makes me relaxed and peaceful./...
Passage8
【主旨大意】本文是一篇应用文。主要介绍了中国传统刺绣艺术形式——苏绣的特点、制作过程以及在当今的受欢迎程度。文章强调了苏绣不仅是一种装饰品,更是传承故事和传统的载体。文章鼓励学生欣赏苏绣的美丽和独特之处,并表达了对这种艺术形式的敬意。
1.Silk or cotton.
2.By using lots of colors.
3.Because of its timeless beauty / cultural significance / the skills and dedication of the artists who create each piece./Because it connects people to traditional stories./...
Passage9
【主旨大意】本文是一篇说明文。主要介绍了古典中国园林的设计特点和目的。古典园林旨在让人们更深入地欣赏自然并激发艺术创作,如诗歌、文学和绘画。文章还列出了古典园林的几个重要元素,包括水、石头、植物、门窗和亭子,每种元素都有其象征意义和独特的功能。
1.To help people enjoy nature and inspire artistic expression.
2.It means strength.
3.Some animals . I think animals are an important part of nature,so I think animals can make a Chinese garden more lively . / I would like to show some poems or paintings on the walls.Because they are also important parts of our Chinese culture./...