2025新外研版七年级英语下册期中测试卷
满分为100分,考试时间为 120分钟,考试范围Unit 1-3
一、单项填空 (本题共10小题;每小题1分,满分 10分)
1.The actress wore a ______ to change her look.
A.mask B.scarf C.wig D.glove
2.Diana’s family was ________, and her parents couldn’t pay her school fee.
A.rich B.friendly C.cheap D.poor
3.I missed the last bus last night, so I _________ to walk back home.
A.choose B.chose C.will choose D.am choosing
4.—There are two books about traditional Chinese tea-making culture.
—You’re free to take ________ of them and leave one for me.
A.all B.either C.neither D.none
5.If the fish doesn’t get enough oxygen, it will ______.
A.live B.die C.grow D.swim
6.Every morning, I ________ to the smell of delicious breakfast.
A.get up B.stand up C.wake up D.turn up
7.—I read ________ story about Shen Nong. Do you know who he was, Tony
—He was ________ emperor in ancient China.
A.an; an B.an; a C.a; a D.a; an
8.—Tom, what about ________ tennis today
—That ________ boring. I don’t like it.
A.play; sound B.plays; sounds
C.playing; sound D.playing; sounds
9.— I don’t like this shirt. Can you show me ________ one
— Of course. Here you are.
A.other B.another C.the other D.others
10.—Have you heard the exciting news We are going to a concert for free after the exam.
—________. You must be joking!
A.Cheer up B.That’s not true C.Good luck to you D.Take it easy
二、完形填空(本题共10小题;每小题1分,满分 10分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Chinese dumplings, or jiaozi, are a traditional Chinese food with a long history. People in China like eating dumplings not only 11 they are delicious but also because they carry (承载) special meanings.
Dumplings are a symbol of wealth (财富) because they look like yuanbao, an ancient Chinese currency. There are 12 kinds of dumplings, beef and carrot dumplings, mutton and onion dumplings, and so on. They are very popular among Chinese people and even loved by people around the world. Of all the types of dumplings, celery (芹菜) and cabbage (白菜) dumplings are especially popular. There are many 13 for this. One reason is that the Chinese word for “celery” sounds similar to the words for “hardworking” and “rich”, while the word for “cabbage” 14 like the words for “a hundred” and “rich”. This is why Chinese people often eat dumplings at the start of the new year— they 15 to have lots of money in the coming year.
Time changes, but the tradition of eating dumplings stays the same. Chinese people would always like to enjoy a hot bowl of dumplings with family love and good 16 . On the night before Chinese New Year, all the family members often make dumplings 17 . It is a happy time for everyone. While making dumplings, 18 talk, laugh, and share stories, which makes the activity even more interesting. Sometimes, they put coins (硬币) 19 some of the dumplings. People believe that they will be lucky in the new year if they eat the 20 ones.
11.A.because B.and C.but D.so
12.A.some B.other C.different D.similar
13.A.stories B.reasons C.problems D.examples
14.A.is B.feels C.looks D.sounds
15.A.help B.choose C.want D.start
16.A.hobbies B.ideas C.news D.wishes
17.A.outside B.together C.later D.exactly
18.A.they B.we C.I D.you
19.A.in B.on C.under D.behind
20.A.last B.special C.small D.large
三、阅读理解(本题共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Do you believe that food can help you understand your personality Try this test. Choose your favourite food and check the answer. Share it with your classmates and have fun.
A.noodles B.hamburgers C. apples D.fried chicken E. cakes
See the answers here: A.You always try to make yourself different from others. Sometimes it’s not so easy for you to make friends with others, so you will feel lonely. B.Success is your only interest, so you usually spend most of your time in working and you hardly have time to relax. Of course, sometimes you feel a little tired. C. There are always so many new and special ideas in your mind. You also like sharing these new ideas with your friends. You are creative and energetic. D.People think that you are very shy but you are a good listener for your friends. You would like to give others a hand when they are in need. So your friends enjoy staying with you. E. Because you are outgoing and talented in telling jokes, people like to make friends with you. You always make people around you very happy. You’re very humorous.
Does your choice really tell you who you are Just for fun!
21.Who is the text written for
A.Students. B.Parents. C.Teachers. D.Volunteers.
22.If Michael chooses fried chicken, what may he be like
A.He doesn’t work very hard. B.He is helpful and is a good listener.
C.He wants to be the best. D.He is outgoing and humorous.
23.If Mary is always outgoing and talented in telling jokes, what might she choose
A.Noodles. B.Apples. C.Fried chicken. D.Cakes.
24.According to the text, which one is WRONG
A.If you choose apples, you are creative and shy.
B.If you choose cakes, you always make others laugh.
C.If you choose noodles, you are different from others.
D.If you choose hamburgers, you don’t have enough time to relax.
25.What does the writer think of the test
A.It is creative. B.It is very useful.
C.It is just for fun. D.It is good for making a decision.
B
Just think that one day your poop (粪便) might help build greener homes. Surprised Scientists are working on it! Today we use bricks (砖块) to build houses. But when making bricks, lots of carbon dioxide (二氧化碳) comes out and pollutes the environment. Scientists found that adding poop to bricks could cut down the pollution. Using poop is good in other ways as well.
Greener and cleaner
Every year, lots of human poop is turned into sludge (污泥). The sludge is rich in silicon (硅), aluminum (铝) and calcium (钙). These things can make bricks. Scientists at the University of Technology Sydney in Australia tried to add different amounts of sludge to bricks. Too much sludge would make the bricks too soft. But mixing 15 percent of sludge can make the brick strong enough. And this can cut carbon dioxide emissions (排放) by 13 percent. Another good thing is that the germs (病菌) in the poop stay in the bricks. They won’t pollute the land and rivers.
More water-resistant (防水的)
In some villages in India, people mix cow dung (粪便) and mud to make their homes water-resistant. Scientists at the Delft University of Technology in the Netherlands studied this. They found that the dung is rich in fatty acids (脂肪酸). It can stop water from passing through. Based on their study, the team made new kinds of bricks with cow dung. They were 30 times better than today’s bricks in water-resistance tests. They believe that human poop could do this too!
26.What are the scientists working on
A.Using poop to help make bricks. B.Keeping carbon dioxide inside bricks.
C.Building clean houses without poop. D.Keeping pollution outside the house.
27.What will happen if scientists add 35 percent of sludge to bricks
A.The bricks will turn into sludge. B.There will be no silicon in bricks.
C.The bricks will be too soft to build houses. D.The bricks will be too strong to build houses.
28.What does the underlined word “They” refer to
A.Germs. B.Bricks. C.Houses. D.People.
29.Why can cow dung help make houses water-resistant
A.Because it is rich in calcium. B.Because it has fatty acids.
C.Because it is stronger than bricks. D.Because it is cheaper than bricks.
30.What is the passage mainly about
A.How scientists cut down pollution. B.What scientists need to make bricks.
C.When we can build our houses greenly. D.Why it is good to use poop to build houses.
C
The 24th Winter Olympic Games were just hosted in Beijing, but the city was no stranger to competitive (竞争性的) sports on snow and ice.
Actually competitive winter sports were already popular in China a thousand years ago in the form of bingxi (playing on ice). Bingxi began in the Song Dynasty and became really popular during the Qing Dynasty. Emperor Qianlong hosted bingxi nearly every year. He had the first one in 1742, almost two hundred years before the first Winter Olympic Games.
Events of bingxi were recorded by many ancient palace painters.
A bingxi painting just shows scenes of bingxi during the Qing Dynasty.
In bingxi, three types of ice skating are performed. The first one is the speed race which is similar to modern speed skating. Participant (参赛者) race to the emperor’s ice bed, the emperor is seated inside his ice bed. Whoever reaches the emperor first wins first prize. The second is finger skating. Jumps, spins (旋转), kick and try to score goals. If the “tool” for scoring goals is changed from legs to sticks, it is similar to today’s ice hockey (冰球).
The love of winter sports has never diminished in China. Since Beijing hosted the 2022 Winter Olympic Games, more and more people have taken part to winter sports.
31.Of which dynasty does the painting describe bingxi
A.Song Dynasty. B.Yuan Dynasty. C.Ming Dynasty. D.Qing Dynasty.
32.In the speed race of bingxi, the participant who ________ wins the race.
A.skates the most beautifully B.skates the fastest C.jumps the highest D.scores the first goal
33.What tools do players use in ice hockey games
A.Soccer balls. B.Arms. C.Sticks. D.Snowboards.
34.What does the underlined word “diminished” mean in Chinese
A.转折 B.显露 C.消减 D.发展
35.How does the writer organize the passage
A.① // ②③④ // ⑤ B.① // ②③④⑤
C.①② // ③④ // ⑤ D.①②③④ // ⑤
D
Research shows that kindness makes people feel happier. But why and how does it happen Here are a number of different ways.
Being kind can make someone smile. If you see yourself smile in a situation, people around you may be smiling, too. This is especially true for your close friends and family. A kind act (行为) makes someone who is sad feel better. It can also make ourselves feel good.
Secondly, being kind starts or develops a social connection with others. Kind acts like buying someone a gift make friendships stronger. Research shows that spending money on others’ needs may help you get a stronger feeling of happiness than spending it on yourself.
Then in another study, even children know how being kind makes them feel happy. If one person is kind, he or she makes others in the group kind. Imagine (设想) that you make cakes for the office and it makes others do it each month. Then you’re getting cakes a lot more days than giving them.
The story doesn’t end here. Research also shows that if you’re in a good mood (心情), you can act much more kindly. This makes it a wonderful two-way relationship, doesn’t it
36.How does the writer introduce the topic
A.By telling a story. B.By asking questions. C.By giving examples. D.By using a saying.
37.What does the underlined word “It” in Paragraph 2 refer to (指的是)
A.A smile. B.The situation. C.The family. D.A kind act.
38.What is the structure (结构) of the passage
A. B. C. D.
39.What can you learn from the passage
A.We should let others smile first in social situations.
B.We should buy gifts for all the classmates.
C.Eating cakes every month makes people happy.
D.Kind acts easily happen in a good mood.
40.In which part of the newspaper can we read the passage
A.Science. B.Sports. C.Weather. D.Culture.
四.信息还原(共 5 小题;每小题 1分,满分 5 分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该 项涂黑。选项中有两项为多余选项。
I met Rose, my new classmate, on the first day of college. To my surprise, she was already 87 years old. “Why are you in college at such a young age ” I joked. “I’m here to meet a rich man, get married, have two children, and then retire and travel,” she answered. 41
Like young students, Rose was outgoing, kind and helpful. 42 Soon, she became a superstar in our college.
At the end of the term, Rose was invited to give us a speech. I would never forget what she said to us, “There are only four secrets to staying young and achieving success.”
“First, you have to laugh and find humour (幽默) every day. Then, you need to have a dream. 43 Next, find any chance to change yourself. Finally, people shouldn’t have regrets (遗憾) for things they didn’t do.”
44 Over 2,000 students went to her funeral (葬礼) to express their love to the wonderful woman.
The great woman didn’t live in this world any longer, but she gave us an unforgettable lesson in life. That is— 45 Don’t you think so
A.When you lose your dream, you die.
B.She always had friends around her.
C.It’s never too old to learn.
D.Think before you open your mouth.
E.I still remember the first time when we came to the school.
F.One week after she finished her college, she died in her sleep peacefully.
G.Both of us laughed, because we knew what she said wasn’t true.
五.短文填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
阅读下面短文,根据语境或所给单词的提示,在每个空格内填入一个恰当的词,要求所填的词意义准确、形式正确, 使短文意思完整、行文连贯。
Yesterday I took my mum out for lunch at the local club. Maybe it was the 46 (five) time for me to take her out. When we arrived, 47 man in a wheelchair (轮椅) was waving at her and saying hello. I guessed it was because she is also in a wheelchair .
At the table next 48 us, a family were having lunch. The little boy (about eight years old) was smiling away and when I 49 (catch) his eye, his beautiful smile got even brighter. I pointed him out to Mum and he smiled at her and 50 (give) her a little wave during the meal. That really made 51 (she) happy. I could tell from her face. I thanked his parents for their kindness.
I took Mum to the supermarket for a browse (随便看看). There was a young family with some 52 (child) there. Seeing my mum in her wheelchair, the father attached (固定) his shopping cart. He looked down with a big smile and said 53 (warm), “Hello ma’am. ”
I was 54 (surprise) that we met so many friendly and good people in half a day. Mum used to be at home for most of her time. 55 , she now opens up to people around her. She hopes to meet more nice people. So, thank you and never think a small friendly gesture may be wasted or go unnoticed.
六.阅读表达(共 5 小题,满分 5分)
请认真阅读下面短文,用英语回答短文后的问题。
Do you know the book The Rough Patch (《走出荒原》) It is a book by the US writer Brian Lies. Kids love it because of the wonderful story and beautiful pictures in it. It is not only a story about friendship, loss and rebirth, but also an introductory lesson on life and death education.
Evan, a fox, lives with his dog. They do everything together. They play, read and eat. Their favorite thing is working in Evan’s garden. In the garden, plants grow big and beautiful. But friends won’t always be together. One day, Evan’s dog dies. Evan is very sad because he loses his best friend. Every time he goes to his garden, he thinks of his dead dog. Evan’s world seems to wither (凋零) away as well. Feeling lost and angry, Evan destroys (指毁) his garden.
When the spring comes, new plants quietly start to grow. Beauty always grows in the darkest places. One day, Evan finds a small pumpkin vine (南瓜藤) in his garden. It gives him new hope and he becomes happy again. He starts to look after it. Autumn comes and there is a very big pumpkin on the vine. When it is the fair (集市) week, Evan takes his big pumpkin to the fair. He meets his old friends there. Hie enjoys many delicious foods. Best of all, his big pumpkin wins him a prize (奖品): 10 dollars or a baby dog. What does Evan choose You might know the answer.
56.What kind of book is The Rough Patch
57.Why do kids love the book
58.How does Even feel every time he goes to the garden
59.When does Even become happy again
60.What prize might Even choose Why do you think so
七.完成句子(10分)
61.——他说“你怎么样?”是什么意思?
——向你问好。
—He says “How’s it going ” to me.
—He wants to say hello to you.
62.回家的一路上,她没对我说过一句话。
She didn’t speak a word to me home.
63.许多人认为锻炼是保持健康的关键。
Many people exercise a key to maintaining good health.
64.为了学习英语,简在英国时抓住每一个机会和其他人说话。
To learn English, Jane talk to others when she was in England.
65.学生在课堂上应该注意听老师讲课。
Students should listening to the teacher in class.
八.书面表达(共 1 题;满分 10 分)
66.假如你是李华,你们学校英语社团正在开展以“我运动,我健康”为主题的线上交流活动。请你根据以下问题提示,用英语写一篇短文,谈谈你最喜欢的体育运动。
提示:
1. What sport do you like best
2. When and where do you usually do the sport With whom
3. How does the sport influence you
要求:
1. 语句通顺,意思连贯,书写工整;
2. 文中不得出现任何真实信息 (姓名、校名和地名等);
3. 不少于70词,开头已给出,但不计入总词数。
Hello, everyone. My name is Li Hua. I’d like to share my favourite sport with you.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析
一、单项填空 (本题共10小题;每小题1分,满分 10分)
1.The actress wore a ______ to change her look.
A.mask B.scarf C.wig D.glove
【答案】C
【详解】句意:这位女演员戴了一顶假发来改变她的形象。
考查名词词义辨析。mask面具;scarf围巾;wig假发;glove手套。根据空格后“to change her look”可知,此处应该表达这位女演员戴了一顶假发来改变她的形象。故选C。
2.Diana’s family was ________, and her parents couldn’t pay her school fee.
A.rich B.friendly C.cheap D.poor
【答案】D
【详解】句意:戴安娜的家很贫穷,她的父母付不起她的学费。
考查形容词辨析。rich富有的;friendly友好的;cheap便宜的;poor贫穷的。根据“and her parents couldn’t pay her school fee”可知,戴安娜的家很贫穷。故选D。
3.I missed the last bus last night, so I _________ to walk back home.
A.choose B.chose C.will choose D.am choosing
【答案】B
【详解】句意:昨晚我错过了末班车,所以我选择步行回家。
考查时态。根据“I missed the last bus last night”可知,此句为一般过去时,故选B。
4.—There are two books about traditional Chinese tea-making culture.
—You’re free to take ________ of them and leave one for me.
A.all B.either C.neither D.none
【答案】B
【详解】句意:——有两本关于中国传统制茶文化的书。 ——你可以随意拿走其中一本,留一本给我。
考查代词辨析。all三者或三者以上都;either两者中的任何一个;neither两者都不;none三者或三者以上都不。根据“There are two books about traditional Chinese tea-making culture.”和“leave one for me”可知,此处是指可以随意拿走两本中国传统制茶的书中的一本,留下一本给“我”,应用“either”。故选B。
5.If the fish doesn’t get enough oxygen, it will ______.
A.live B.die C.grow D.swim
【答案】B
【详解】句意:如果鱼得不到足够的氧气,它将会死亡。
考查动词辨析。live居住;die死亡;grow生长;swim游泳。根据“If the fish doesn’t get enough oxygen, it will...”可知,如果鱼得不到足够的氧气,它将会死亡。die“死亡”符合语境。故选B。
6.Every morning, I ________ to the smell of delicious breakfast.
A.get up B.stand up C.wake up D.turn up
【答案】C
【详解】句意:每天早上我都在美味的早餐香味中醒来。
考查动词短语。get up起床;stand up站起来;wake up醒来;turn up出现。根据“the smell of delicious breakfast”可知,此处指一睁开眼,一醒来就能闻到饭香。故选C。
7.—I read ________ story about Shen Nong. Do you know who he was, Tony
—He was ________ emperor in ancient China.
A.an; an B.an; a C.a; a D.a; an
【答案】D
【详解】句意:——我读了一个关于神农的故事。你知道他是谁吗,Tony?——他是中国古代的一位皇帝。
考查冠词用法。不定冠词a用于辅音音素开头的单词前,an用于元音音素开头的单词前,两者都泛指 “一个”。story是以辅音音素开头的单词,用a。emperor是以元音音素开头的单词,前用an。故选D。
8.—Tom, what about ________ tennis today
—That ________ boring. I don’t like it.
A.play; sound B.plays; sounds
C.playing; sound D.playing; sounds
【答案】D
【详解】句意:——汤姆,今天打网球怎么样?——那听起来很无聊。我不喜欢。
考查动名词和系动词。play玩;sound听起来。根据“what about…”表示“……怎么样”可知,后面接动名词,用来提出建议或询问对方的意见。而对于第二空,That在这里作主语,指代上文提到的“打网球”这件事,是第三人称单数形式,句子时态是一般现在时,所以谓语动词sound要用第三人称单数形式sounds。故选D。
9.— I don’t like this shirt. Can you show me ________ one
— Of course. Here you are.
A.other B.another C.the other D.others
【答案】B
【详解】句意:——我不喜欢这件衬衫。你能给我另一个吗?——当然。给你。
考查代词辨析。other其他的;another多个中另一个;the other两个中另一个;others其他的东西。根据“Can you show me...one ”可知,这里指多个中另一个。故选B。
10.—Have you heard the exciting news We are going to a concert for free after the exam.
—________. You must be joking!
A.Cheer up B.That’s not true C.Good luck to you D.Take it easy
【答案】B
【详解】句意:—— 你听到这个令人兴奋的消息了吗?考试后我们将免费去听音乐会。—— 那不是真的。 你一定在开玩笑!
考查情景交际。Cheer up高兴起来;That’s not true那不是真的;Good luck to you祝你好运;Take it easy别急,慢慢来。根据下文“You must be joking!”可知,不太相信那是真的,用That’s not true。故选B。
二、完形填空(本题共10小题;每小题1分,满分 10分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Chinese dumplings, or jiaozi, are a traditional Chinese food with a long history. People in China like eating dumplings not only 11 they are delicious but also because they carry (承载) special meanings.
Dumplings are a symbol of wealth (财富) because they look like yuanbao, an ancient Chinese currency. There are 12 kinds of dumplings, beef and carrot dumplings, mutton and onion dumplings, and so on. They are very popular among Chinese people and even loved by people around the world. Of all the types of dumplings, celery (芹菜) and cabbage (白菜) dumplings are especially popular. There are many 13 for this. One reason is that the Chinese word for “celery” sounds similar to the words for “hardworking” and “rich”, while the word for “cabbage” 14 like the words for “a hundred” and “rich”. This is why Chinese people often eat dumplings at the start of the new year— they 15 to have lots of money in the coming year.
Time changes, but the tradition of eating dumplings stays the same. Chinese people would always like to enjoy a hot bowl of dumplings with family love and good 16 . On the night before Chinese New Year, all the family members often make dumplings 17 . It is a happy time for everyone. While making dumplings, 18 talk, laugh, and share stories, which makes the activity even more interesting. Sometimes, they put coins (硬币) 19 some of the dumplings. People believe that they will be lucky in the new year if they eat the 20 ones.
11.A.because B.and C.but D.so
12.A.some B.other C.different D.similar
13.A.stories B.reasons C.problems D.examples
14.A.is B.feels C.looks D.sounds
15.A.help B.choose C.want D.start
16.A.hobbies B.ideas C.news D.wishes
17.A.outside B.together C.later D.exactly
18.A.they B.we C.I D.you
19.A.in B.on C.under D.behind
20.A.last B.special C.small D.large
【答案】11.A 12.C 13.B 14.D 15.C 16.D 17.B 18.A 19.A 20.B
【导语】本文讲述了中国饺子作为一种传统美食,不仅美味而且寓意丰富,尤其在新年时食用,寄托了人们对财富和好运的期盼,这一传统历久弥新,深受中国人乃至全世界人民的喜爱。
11.句意:国人喜欢吃饺子不仅因为它们美味,还因为它们承载着特殊的意义。
because因为;and和;but但是;so所以。not only…but also…连接两个并列成分,其后为because引导原因状语从句,其前也应用because引导原因状语从句。故选A。
12.句意:饺子有不同的种类,有牛肉胡萝卜饺子、羊肉洋葱饺子等等。
some一些;other其他的;different不同的;similar相似的。根据“beef and carrot dumplings, mutton and onion dumplings, and so on.”可知,此处列举了多种饺子,应指有不同种类的饺子。故选C。
13.句意:这有很多原因。
stories故事;reasons原因;problems问题;examples例子。根据下文“One reason is that...”可知,此处讲有很多个原因。故选B。
14.句意:其中一个原因是,汉语中的“芹菜”听起来像“勤”和“财”,而“白菜”听起来像“百”和“财”。
is是;feels感觉;looks看起来;sounds听起来。根据“...the word for ‘cabbage’...like the words for ‘a hundred’ and ‘rich’.”可知,“白菜”听起来像“百”和“财”。故选D。
15.句意:这就是为什么中国人经常在新年伊始吃饺子——他们希望在新的一年里有很多钱。
help帮助;choose选择;want想要;start开始。根据“...eat dumplings at the start of the new year—they...to have lots of money in the coming year.”可知,吃饺子是一种好的寓意,表示人们想要在来年有钱。故选C。
16.句意:中国人总是喜欢和家人一起享用一碗热腾腾的饺子,其中蕴含着家人的爱和美好的祝愿。
hobbies爱好;ideas主意;news新闻;wishes愿望。根据“...a hot bowl of dumplings with family love and good...”可知,饺子蕴含美好的祝愿。故选D。
17.句意:在中国新年的前一天晚上,所有的家庭成员经常一起包饺子。
outside在外面;together一起;later后来;exactly确切地。根据“On the night before Chinese New Year, all the family members often make dumplings...”可知,除夕时应是全家一起包饺子。故选B。
18.句意:包饺子时,他们有说有笑,分享故事,使活动更加有趣。
they他们;we我们;I我;you你。根据下文“they put coins”和“they will be lucky”可知,此处应用第三人称代词。故选A。
19.句意:有时,他们会在饺子里放些硬币。
in在……里面;on在……上面;under在……下面;behind在……后面。根据“Sometimes, they put coins (硬币)...some of the dumplings.”可知,应是把硬币包进饺子里面。故选A。
20.句意:人们相信,如果吃到这些特别的饺子,他们在新的一年里就会有好运。
last最后的;special特别的;small小的;large大的。根据上文“Sometimes, they put coins (硬币) in some of the dumplings.”可知,有硬币的饺子是特别的饺子。故选B。
三、阅读理解(本题共20小题;每小题2分,满分40分)
请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Do you believe that food can help you understand your personality Try this test. Choose your favourite food and check the answer. Share it with your classmates and have fun.
A.noodles B.hamburgers C. apples D.fried chicken E. cakes
See the answers here: A.You always try to make yourself different from others. Sometimes it’s not so easy for you to make friends with others, so you will feel lonely. B.Success is your only interest, so you usually spend most of your time in working and you hardly have time to relax. Of course, sometimes you feel a little tired. C. There are always so many new and special ideas in your mind. You also like sharing these new ideas with your friends. You are creative and energetic. D.People think that you are very shy but you are a good listener for your friends. You would like to give others a hand when they are in need. So your friends enjoy staying with you. E. Because you are outgoing and talented in telling jokes, people like to make friends with you. You always make people around you very happy. You’re very humorous.
Does your choice really tell you who you are Just for fun!
21.Who is the text written for
A.Students. B.Parents. C.Teachers. D.Volunteers.
22.If Michael chooses fried chicken, what may he be like
A.He doesn’t work very hard. B.He is helpful and is a good listener.
C.He wants to be the best. D.He is outgoing and humorous.
23.If Mary is always outgoing and talented in telling jokes, what might she choose
A.Noodles. B.Apples. C.Fried chicken. D.Cakes.
24.According to the text, which one is WRONG
A.If you choose apples, you are creative and shy.
B.If you choose cakes, you always make others laugh.
C.If you choose noodles, you are different from others.
D.If you choose hamburgers, you don’t have enough time to relax.
25.What does the writer think of the test
A.It is creative. B.It is very useful.
C.It is just for fun. D.It is good for making a decision.
【答案】21.A 22.B 23.D 24.A 25.C
【导语】本文是一篇应用文,作者介绍了一个趣味性格测试。
21.推理判断题。根据原文“Share it with your classmates and have fun”可知,作者提议与同学一起分享本文,由此可推断本文是写给学生的。故选A。
22.细节理解题。根据原文“but you are a good listener for your friends. You would like to give others a hand when they are in need”可知,选择炸鸡的人是一个很好的倾听者并且很乐于助人。故选B。
23.细节理解题。根据原文“E. Because you are outgoing and talented in telling jokes, people like to make friends with you. You always make people around you very happy. You’re very humorous.”可知,E选项“蛋糕”的解读是:因为你性格外向,又很会讲笑话,所以人们都喜欢和你交朋友。你总是让身边的人很开心。你很幽默。由此可知,如果玛丽是一个外向和会讲笑话的人,那么她选择的可能是蛋糕。故选D。
24.细节理解题。根据原文“C. There are always so many new and special ideas in your mind. You also like sharing these new ideas with your friends. You are creative and energetic.”可知,选择苹果的人是富有创造力且精力充沛的。故选A。
25.细节理解题。根据原文“Does your choice really tell you who you are Just for fun!”可知,作者认为这个测试仅供娱乐。故选C。
B
Just think that one day your poop (粪便) might help build greener homes. Surprised Scientists are working on it! Today we use bricks (砖块) to build houses. But when making bricks, lots of carbon dioxide (二氧化碳) comes out and pollutes the environment. Scientists found that adding poop to bricks could cut down the pollution. Using poop is good in other ways as well.
Greener and cleaner
Every year, lots of human poop is turned into sludge (污泥). The sludge is rich in silicon (硅), aluminum (铝) and calcium (钙). These things can make bricks. Scientists at the University of Technology Sydney in Australia tried to add different amounts of sludge to bricks. Too much sludge would make the bricks too soft. But mixing 15 percent of sludge can make the brick strong enough. And this can cut carbon dioxide emissions (排放) by 13 percent. Another good thing is that the germs (病菌) in the poop stay in the bricks. They won’t pollute the land and rivers.
More water-resistant (防水的)
In some villages in India, people mix cow dung (粪便) and mud to make their homes water-resistant. Scientists at the Delft University of Technology in the Netherlands studied this. They found that the dung is rich in fatty acids (脂肪酸). It can stop water from passing through. Based on their study, the team made new kinds of bricks with cow dung. They were 30 times better than today’s bricks in water-resistance tests. They believe that human poop could do this too!
26.What are the scientists working on
A.Using poop to help make bricks. B.Keeping carbon dioxide inside bricks.
C.Building clean houses without poop. D.Keeping pollution outside the house.
27.What will happen if scientists add 35 percent of sludge to bricks
A.The bricks will turn into sludge. B.There will be no silicon in bricks.
C.The bricks will be too soft to build houses. D.The bricks will be too strong to build houses.
28.What does the underlined word “They” refer to
A.Germs. B.Bricks. C.Houses. D.People.
29.Why can cow dung help make houses water-resistant
A.Because it is rich in calcium. B.Because it has fatty acids.
C.Because it is stronger than bricks. D.Because it is cheaper than bricks.
30.What is the passage mainly about
A.How scientists cut down pollution. B.What scientists need to make bricks.
C.When we can build our houses greenly. D.Why it is good to use poop to build houses.
【答案】26.A 27.C 28.A 29.B 30.D
【导语】本文主要介绍了科学家们正在研究如何利用人类粪便来制造更环保的砖块,以及用粪便制作砖块来建造家园的好处。
26.细节理解题。根据“Just think that one day your poop (粪便) might help build greener homes. Surprised Scientists are working on it!”可知,科学家正在努力用粪便制作砖块来建造家园。故选A。
27.推理判断题。根据“Too much sludge would make the bricks too soft. But mixing 15 percent of sludge can make the brick strong enough.”可知,过多的污泥会使砖块太软,混合15%的污泥可以使砖足够坚固,因此可以推测35%的污泥会导致砖块太软。故选C。
28.细节理解题。根据“Another good thing is that the germs (病菌) in the poop stay in the bricks.”可知,“They”指代的是“germs”。故选A。
29.细节理解题。根据“They found that the dung is rich in fatty acids (脂肪酸). It can stop water from passing through.”可知,是因为牛粪富含脂肪酸。故选B。
30.主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了科学家们正在研究如何利用人类粪便来制造更环保的砖块,以及用粪便制作砖块来建造家园的好处。故选D。
C
The 24th Winter Olympic Games were just hosted in Beijing, but the city was no stranger to competitive (竞争性的) sports on snow and ice.
Actually competitive winter sports were already popular in China a thousand years ago in the form of bingxi (playing on ice). Bingxi began in the Song Dynasty and became really popular during the Qing Dynasty. Emperor Qianlong hosted bingxi nearly every year. He had the first one in 1742, almost two hundred years before the first Winter Olympic Games.
Events of bingxi were recorded by many ancient palace painters.
A bingxi painting just shows scenes of bingxi during the Qing Dynasty.
In bingxi, three types of ice skating are performed. The first one is the speed race which is similar to modern speed skating. Participant (参赛者) race to the emperor’s ice bed, the emperor is seated inside his ice bed. Whoever reaches the emperor first wins first prize. The second is finger skating. Jumps, spins (旋转), kick and try to score goals. If the “tool” for scoring goals is changed from legs to sticks, it is similar to today’s ice hockey (冰球).
The love of winter sports has never diminished in China. Since Beijing hosted the 2022 Winter Olympic Games, more and more people have taken part to winter sports.
31.Of which dynasty does the painting describe bingxi
A.Song Dynasty. B.Yuan Dynasty. C.Ming Dynasty. D.Qing Dynasty.
32.In the speed race of bingxi, the participant who ________ wins the race.
A.skates the most beautifully B.skates the fastest C.jumps the highest D.scores the first goal
33.What tools do players use in ice hockey games
A.Soccer balls. B.Arms. C.Sticks. D.Snowboards.
34.What does the underlined word “diminished” mean in Chinese
A.转折 B.显露 C.消减 D.发展
35.How does the writer organize the passage
A.① // ②③④ // ⑤ B.① // ②③④⑤
C.①② // ③④ // ⑤ D.①②③④ // ⑤
【答案】31.D 32.B 33.C 34.C 35.A
【导语】本文主要讲述了中国自古以来的冰上运动。
31.细节理解题。根据“A bingxi painting just shows scenes of bingxi during the Qing Dynasty.”可知,画师展示的是清朝期间的冰嬉场景。故选D。
32.细节理解题。根据“The first one is the speed race which is similar to modern speed skating. Participant (参赛者) race to the emperor’s ice bed, the emperor is seated inside his ice bed. Whoever reaches the emperor first wins first prize.”可知,滑得最快的人赢得比赛。故选B。
33.细节理解题。根据“If the ‘tool’ for scoring goals is changed from legs to sticks, it is similar to today’s ice hockey (冰球).”可知,冰球运动员在比赛中使用棒杆。故选C。
34.词句猜测题。根据下文“Since Beijing hosted the 2022 Winter Olympic Games, more and more people have taken part to winter sports.”可知,在中国对冬季运动的热爱从未消减,所以划线部分的含义是“消减”。故选C。
35.篇章结构题。通读全文可知,文章中第一段总述冰上运动在中国很常见;第二至第四段详细地讲述了中国古代的冰上运动;最后一段总结冰上运动在中国一直备受欢迎。故选A。
D
Research shows that kindness makes people feel happier. But why and how does it happen Here are a number of different ways.
Being kind can make someone smile. If you see yourself smile in a situation, people around you may be smiling, too. This is especially true for your close friends and family. A kind act (行为) makes someone who is sad feel better. It can also make ourselves feel good.
Secondly, being kind starts or develops a social connection with others. Kind acts like buying someone a gift make friendships stronger. Research shows that spending money on others’ needs may help you get a stronger feeling of happiness than spending it on yourself.
Then in another study, even children know how being kind makes them feel happy. If one person is kind, he or she makes others in the group kind. Imagine (设想) that you make cakes for the office and it makes others do it each month. Then you’re getting cakes a lot more days than giving them.
The story doesn’t end here. Research also shows that if you’re in a good mood (心情), you can act much more kindly. This makes it a wonderful two-way relationship, doesn’t it
36.How does the writer introduce the topic
A.By telling a story. B.By asking questions. C.By giving examples. D.By using a saying.
37.What does the underlined word “It” in Paragraph 2 refer to (指的是)
A.A smile. B.The situation. C.The family. D.A kind act.
38.What is the structure (结构) of the passage
A. B. C. D.
39.What can you learn from the passage
A.We should let others smile first in social situations.
B.We should buy gifts for all the classmates.
C.Eating cakes every month makes people happy.
D.Kind acts easily happen in a good mood.
40.In which part of the newspaper can we read the passage
A.Science. B.Sports. C.Weather. D.Culture.
【答案】36.B 37.D 38.C 39.D 40.A
【导语】本文介绍了善良能让人感到更幸福的一些原因。
36.细节理解题。根据“Research shows that kindness makes people feel happier. But why and how does it happen Here are a number of different ways.”可知,文章开头介绍善良能让人感到更幸福,接着提出问题“为什么会这样,又是如何产生这种效果的呢?”,引出下文解释原因。故选B。
37.词句猜测题。根据“A kind act (行为) makes someone who is sad feel better. It can also make ourselves feel good.”可知,一个善举能让悲伤的人感觉好受些,也能让我们自己心情愉悦。可以推断“It”指代“A kind act”。故选D。
38.篇章结构题。第一段介绍文章主题,引出下文;第二至五段分别介绍了善良能让人感到更幸福的四个原因。故选C。
39.细节理解题。根据“Research also shows that if you’re in a good mood (心情), you can act much more kindly”可知,如果你心情好,你会表现得更加友善。故选D。
40.推理判断题。本文介绍了善良能让人感到更幸福的一些原因,可以推断在报纸的“科学”版块能看到本文。故选A。
四.信息还原(共 5 小题;每小题 1分,满分 5 分)
请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该 项涂黑。选项中有两项为多余选项。
I met Rose, my new classmate, on the first day of college. To my surprise, she was already 87 years old. “Why are you in college at such a young age ” I joked. “I’m here to meet a rich man, get married, have two children, and then retire and travel,” she answered. 41
Like young students, Rose was outgoing, kind and helpful. 42 Soon, she became a superstar in our college.
At the end of the term, Rose was invited to give us a speech. I would never forget what she said to us, “There are only four secrets to staying young and achieving success.”
“First, you have to laugh and find humour (幽默) every day. Then, you need to have a dream. 43 Next, find any chance to change yourself. Finally, people shouldn’t have regrets (遗憾) for things they didn’t do.”
44 Over 2,000 students went to her funeral (葬礼) to express their love to the wonderful woman.
The great woman didn’t live in this world any longer, but she gave us an unforgettable lesson in life. That is— 45 Don’t you think so
A.When you lose your dream, you die.
B.She always had friends around her.
C.It’s never too old to learn.
D.Think before you open your mouth.
E.I still remember the first time when we came to the school.
F.One week after she finished her college, she died in her sleep peacefully.
G.Both of us laughed, because we knew what she said wasn’t true.
【答案】41.G 42.B 43.A 44.F 45.C
【导语】本文主要讲述了作者的大学同学罗丝“活到老,学到老”的精神。
41.根据“‘Why are you in college at such a young age ’ I joked. ‘I’m here to meet a rich man, get married, have two children, and then retire and travel,’ she answered.”可知两人是在说一些玩笑话,选项G“我们俩都笑了,因为我们知道她说的不是真的。”符合语境,故选G。
42.根据“Like young students, Rose was outgoing, kind and helpful.”和“Soon, she became a superstar in our college.”可知,此处应介绍罗丝在学校的情况。选项B“她身边总是有朋友。”符合语境,故选B。
43.根据“Then, you need to have a dream.”可知此处在谈论梦想,选项A“当你失去了梦想,你就死了。”符合语境,故选A。
44.根据“Over 2,000 students went to her funeral to express their love to the wonderful woman.”可知罗丝去世了,选项F“大学毕业一周后,她在睡梦中安详地去世了。”符合语境,故选F。
45.根据“The great woman didn’t live in this world any longer, but she gave us an unforgettable lesson in life.”并结合全文可知本文讲述了作者的大学同学罗丝“活到老,学到老”的精神,选项C“活到老,学到老。”符合语境,故选C。
五.短文填空(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
阅读下面短文,根据语境或所给单词的提示,在每个空格内填入一个恰当的词,要求所填的词意义准确、形式正确, 使短文意思完整、行文连贯。
Yesterday I took my mum out for lunch at the local club. Maybe it was the 46 (five) time for me to take her out. When we arrived, 47 man in a wheelchair (轮椅) was waving at her and saying hello. I guessed it was because she is also in a wheelchair .
At the table next 48 us, a family were having lunch. The little boy (about eight years old) was smiling away and when I 49 (catch) his eye, his beautiful smile got even brighter. I pointed him out to Mum and he smiled at her and 50 (give) her a little wave during the meal. That really made 51 (she) happy. I could tell from her face. I thanked his parents for their kindness.
I took Mum to the supermarket for a browse (随便看看). There was a young family with some 52 (child) there. Seeing my mum in her wheelchair, the father attached (固定) his shopping cart. He looked down with a big smile and said 53 (warm), “Hello ma’am. ”
I was 54 (surprise) that we met so many friendly and good people in half a day. Mum used to be at home for most of her time. 55 , she now opens up to people around her. She hopes to meet more nice people. So, thank you and never think a small friendly gesture may be wasted or go unnoticed.
【答案】46.fifth 47.a 48.to 49.caught 50.gave 51.her 52.children 53.warmly 54.surprised 55.However
【导语】本文讲述了作者带坐轮椅的母亲外出,在俱乐部和超市遇到友善之人,母亲心情变好,她从常在家变得愿与他人交往,期待结识更多好人,作者感慨友善之举不会被忽视。
46.句意:这可能是我第五次带她出去。根据“the…(five) time”以及这里表示顺序,结合所给单词,可知要用序数词fifth“第五”。故填fifth。
47.句意:当我们到达时,一个坐轮椅的男人正在向她挥手打招呼。根据“man in a wheelchair”,可知这里表示泛指“一个男人”,要用不定冠词,man是以辅音音素开头的单词,需冠词a修饰。故填a。
48.句意:在我们旁边的桌子上,一家人正在吃午饭。根据“next…us”以及固定搭配可知next to“在……旁边”,故填to。
49.句意:大约8岁的小男孩微笑离开时,我和他目光交汇,他美丽的笑容变得更加灿烂。本文主体时态为一般过去时,谓语动词用过去式。故填caught。
50.句意:我把他指给妈妈看,他对着妈妈微笑,在吃饭的时候还向她挥了挥手。根据“and”以及前面的动词smiled,可知这里表示并列动作,动词要用过去式gave。故填gave。
51.句意:那真的让她很开心。根据“made…(she) happy”以及动词make可知后接宾语要用宾格形式,she为主格,其宾格为her。故填her。
52.句意:那里有一个年轻的家庭带着一些孩子。根据“some”可知此处填可数名词复数形式,child“孩子”为名词单数,要用复数children。故填children。
53.句意:他带着灿烂的笑容低下头,热情地说:“你好,女士。”根据“said”以及修饰动词要用副词,结合所给单词warm,可知这里用副词形式warmly修饰动词said,表示说话的方式很热情,故填warmly。
54.句意:我很惊讶能在半天内遇到这么多友好和善良的人。be surprised to do sth.“惊讶地做某事”,是固定词组。故填surprised。
55.句意:然而,她现在对周围的人敞开心扉。根据“Mum used to be at home for most of her time…she now opens her mind to people around her.”可知,前句说妈妈过去的状态,后句说现在的变化,表示转折,句首单词首字母大写,需用However“然而”。故填However。
六.阅读表达(共 5 小题,满分 5分)
请认真阅读下面短文,用英语回答短文后的问题。
Do you know the book The Rough Patch (《走出荒原》) It is a book by the US writer Brian Lies. Kids love it because of the wonderful story and beautiful pictures in it. It is not only a story about friendship, loss and rebirth, but also an introductory lesson on life and death education.
Evan, a fox, lives with his dog. They do everything together. They play, read and eat. Their favorite thing is working in Evan’s garden. In the garden, plants grow big and beautiful. But friends won’t always be together. One day, Evan’s dog dies. Evan is very sad because he loses his best friend. Every time he goes to his garden, he thinks of his dead dog. Evan’s world seems to wither (凋零) away as well. Feeling lost and angry, Evan destroys (指毁) his garden.
When the spring comes, new plants quietly start to grow. Beauty always grows in the darkest places. One day, Evan finds a small pumpkin vine (南瓜藤) in his garden. It gives him new hope and he becomes happy again. He starts to look after it. Autumn comes and there is a very big pumpkin on the vine. When it is the fair (集市) week, Evan takes his big pumpkin to the fair. He meets his old friends there. Hie enjoys many delicious foods. Best of all, his big pumpkin wins him a prize (奖品): 10 dollars or a baby dog. What does Evan choose You might know the answer.
56.What kind of book is The Rough Patch
57.Why do kids love the book
58.How does Even feel every time he goes to the garden
59.When does Even become happy again
60.What prize might Even choose Why do you think so
【答案】56.It is a picture book. 57.Because it has the wonderful story and beautiful pictures in it. 58.He felt lost and angry. 59.When he finds a small pumpkin vine in his garden. 60.I think he might choose the baby dog. Because he misses his dog.
【导语】本文主要介绍了《走出荒原》一书的主要故事情节。
56.根据“It is a book by the US writer Brian Lies. Kids love it because of the wonderful story and beautiful pictures in it.”可知,《走出荒原》这本书是一本图画书。故填It is a picture book.
57.根据“It is a book by the US writer Brian Lies. Kids love it because of the wonderful story and beautiful pictures in it.”可知,孩子们之所以喜欢这本书,是因为里面有美妙的故事和美丽的图片。故填Because it has the wonderful story and beautiful pictures in it.
58.根据“Every time he goes to his garden, he thinks of his dead dog. Evan’s world seems to wither (凋零) away as well. Feeling lost and angry, Evan destroys (指毁) his garden.”可知,每次Even去花园时,他都会想到他死去的狗,他感到迷失而生气。故填He felt lost and angry.
59.根据“One day, Evan finds a small pumpkin vine (南瓜藤) in his garden. It gives him new hope and he becomes happy again.”可知,有一天,Even在他的花园里发现了一个小南瓜藤,他再次变得快乐。故填When he finds a small pumpkin vine in his garden.
60.根据“Best of all, his big pumpkin wins him a prize (奖品): 10 dollars or a baby dog.”及前文可知,Even应该会选择那只小狗作为奖品,因为他失去了一只狗,很伤心且很想念它。故填I think he might choose the baby dog. Because he misses his dog.
七.完成句子(10分)
61.——他说“你怎么样?”是什么意思?
——向你问好。
—He says “How’s it going ” to me.
—He wants to say hello to you.
【答案】 What does he mean
【详解】分析所给中英文可知要翻译的是“他是什么意思”;该句是特殊疑问句,特殊疑问词是what,主语是he;助动词用does;谓语动词是mean。故填What;does;he;mean。
62.回家的一路上,她没对我说过一句话。
She didn’t speak a word to me home.
【答案】 all the way back
【详解】“回家的一路上”all the way back home,是固定搭配。故填all;the;way;back。
63.许多人认为锻炼是保持健康的关键。
Many people exercise a key to maintaining good health.
【答案】 see as
【详解】对比中英文可知,空处缺少“认为……是……”;根据英文题干和汉语提示可知,此处考查see … as …“把……看作为……”,动词短语;句子陈述现在的情况,句子时态应用一般现在时,且主语为复数,所以谓语动词应用原形。故填see;as。
64.为了学习英语,简在英国时抓住每一个机会和其他人说话。
To learn English, Jane talk to others when she was in England.
【答案】 took every chance to
【详解】对比所给中英文可知,设空处为“抓住每一个机会”;take every chance to do sth.“抓住每一个机会来做某事”,是固定词组,句子时态为一般过去时,此处动词用过去式took。故填took;every;chance;to。
65.学生在课堂上应该注意听老师讲课。
Students should listening to the teacher in class.
【答案】 pay attention to
【详解】pay attention to“注意”,情态动词should后接动词原形。故填pay;attention;to。
八.书面表达(共 1 题;满分 10 分)
66.假如你是李华,你们学校英语社团正在开展以“我运动,我健康”为主题的线上交流活动。请你根据以下问题提示,用英语写一篇短文,谈谈你最喜欢的体育运动。
提示:
1. What sport do you like best
2. When and where do you usually do the sport With whom
3. How does the sport influence you
要求:
1. 语句通顺,意思连贯,书写工整;
2. 文中不得出现任何真实信息 (姓名、校名和地名等);
3. 不少于70词,开头已给出,但不计入总词数。
Hello, everyone. My name is Li Hua. I’d like to share my favourite sport with you.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文:
Hello, everyone. My name is Li Hua. I’d like to share my favourite sport with you. My favourite sport is basketball. I usually play basketball every Saturday afternoon in the park. I play it with my friends and sometimes with my classmates.
Playing basketball brings me a lot of benefits. I feel happy and full of energy after playing. It also helps me make new friends and learn to work in a team. I love basketball because it keeps me fit and brings joy to my life.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”;
③提示:写作要点已给出,不要遗漏“信息提示”中每一项内容,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,介绍你最喜欢什么运动;
第二步,介绍你通常在什么时候和谁一起进行这项运动;
第三步,说明这项运动给你带来什么影响并书写结语。
[亮点词汇]
①bring sb a lot of benefits给某人带来很多益处
②full of充满
[高分句型]
①I love basketball because it keeps me fit and brings joy to my life.(because引导的原因状语从句)