广西崇左市普通高中2025年春季学期3月素质检测
高一英语 答案
听力答案:1-5 AACBC 6-10 CBBAB 11-15 ACBAC 16-20 AABCB
听力原文:
Text 1
W: Hey, Chris, are you alright
M: Yeah, I'm just a bit sleepy. The World Cup final last night, you know. W: Sure. Want some coffee
M: I wouldn't say no.
Text 2
W: Excuse me, could you possibly move your car forward a bit so I can get mine out
M: Just a second. Is it okay now Do you need any help
Text 3
M: Wow! These dogs are so adorable. Can we take one My friend Joy has a cat. W: No, Bill. I'm afraid we can't. We live in a small apartment.
Text 4
W: Well, is Tom doing well in school these days
M: Oh, well. Like boys at his age, you know, I can't get him to do his homework without a struggle.
Text 5
W: Hi, Kevin. I didn't see you at the pool yesterday. What happened
M: Oh, my grandparents came over to my place for a visit. I got the idea to interview them, and I saw how much they loved being listened to.
Text 6
W: Peter, I don't know if Janet has told you, but Wednesday afternoon's sales meeting is cancelled.
M: Oh, yeah When is our next meeting then
W: Either this Friday morning or next Monday afternoon Janet is checking David's schedule.
M: Why don't we have it this Friday I'll be away on a business trip next week.
Text 7
W: I just bought a ticket to New York. I'm so excited to see the city.
M: Good for you. When are you leaving
W: Next week. I'm taking the red-eye flight. It's cheaper.
M: New York City is a magical place. You'll have so much fun.
W: I hope so. I'll stay for a week and then take the train down to Washington, D.C.
M: That sounds like a great vacation. I'm looking forward to a week at the beach for my summer vacation. I just want to relax.
Text 8
W: Hi, George. I just heard the news. Americans are not just shopping online, they are buying expensive products on the Internet. Nearly three out of ten online shoppers in the United States have bought a product that costs a thousand dollars or more. Those big online spenders are much more likely to be men than women.
M: I'm not surprised. You know, men are usually the early adopters when it comes to technology.
W: I can't imagine that back in the 1990s, online shopping wasn't just awkward, it felt risky. People were afraid to give out their credit card numbers. They worried if products didn't arrive in time.
M: But now people are talking about the explosion in Internet shopping.
W: Yes, indeed. Last year, U.S. shoppers spent $453 billion in shopping online, and many of them went big. What did they buy Just about anything.
M: Well, I am no exception. Last Sunday, I purchased a short note that Mark Twain had written regarding a missing package, and I paid about $1,500 for it. W: You're really a more adventurous online shopper than me.
Text 9
W: Hi Richard, this is Susan.
M: Hi Susan.
W: What are you doing
M: Just watching TV. Pretty bored. You
W: Well, I was planning to go to the science museum today with Elaine, but it snowed.
M: I hope it snows all night because I don't want to go to school tomorrow. W: Do you know anyone who has a camera I left mine at home. I want to take pictures of all this snow.
M: No, I don't. But why don't you use your cell phone to take pictures
W: Well, I don't think cell phones do a good job. I want to take some really nice pictures of this wonderful snow scene. You know, the college is preparing a photography exhibition next month. I hope my pictures will be selected. Oh, I know now. Have you seen Sarah today She has a camera.
M: No, she hasn't been around lately. But do you know Mike He has a camera. In fact, I know he's interested in photography.
W: Mike You mean that tall boy, captain of our school football team Okay, let's ask him to go with us.
M: Well, I don't mind doing something interesting. We can go to Waterloo Park, a good place to take pictures.
Text 10
Hey, everyone. I'm really excited to be here to share my experiences since graduation. When I was leaving here about 10 years ago, I decided to go to college, which, when I think about it, is a little strange, because I come from a family where no one had ever gone to college. Everything I knew about college came from the movies. Once in college, I got a classic case of too much fun and too little class time. At the end of my second year, my major professor warned me, you're never going to graduate unless something big changes. But it wasn't until I entered my graduate program in conservation ecology that I felt I was on the right path. My conservation work has brought me joy, excitement, and adventure. I've done some research in the remote mountains of California. I've had dinners with important politicians. I've even stepped over snakes in Africa. But most important of all, it gave me something bigger than myself to fight for. When I look back, I feel fortunate to have chosen college, and particularly science, through which I have rediscovered myself and achieved liberation. And I'm sure you all can do the same.
21.A 22.B 23.D
【导语】本文为一篇应用文,介绍了中国四个值得探索的考古遗址。
21.细节理解题。根据Zhoukoudian, Beijing中“At various parts of the site, scientists have unearthed the remains of early human “Peking Man” that date back more than 500,000 years, as well as of “Shandingdong Man”, who lived 30,000 years ago.(在遗址的各个地方,科学家们发掘出了50多万年前的早期人类“北京猿人”,以及生活在3万年前的“山东猿人”)”及其余遗址反映的时间可知,北京周口店遗址能反映出最早的人类信息。故选A。
22.细节理解题。根据The Yinxu Ruins, Henan province中“Spreading across over 30 square kilometers, the site features the greatest number of oracle bone inscriptions (甲骨文) discovered so far in the world.(该遗址占地30多平方公里,是迄今为止世界上发现数量最多的甲骨文遗址)”可知,殷墟遗址以甲骨文出名。故选B。
23.推理判断题。根据文章第一段“As April 18 marks the International Day for Monuments and Sites, also known as World Heritage Day, we’ve selected four archaeological (考古的) sites in China that deserve exploration.(4月18日是国际古迹和遗址日,也被称为世界遗产日,我们在中国选择了四个值得探索的考古遗址)”及全文内容可知,本文介绍了四处考古遗址,可以在一本旅行指南中找到。故选D。
24.C 25.A 26.B 27.D
【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了中国钢琴家田佳鑫探索创意表演并与中国传统音乐跨界合作,希望将东方音乐带到西方世界的故事。
24.细节理解题。根据文章第三段“Tian says that she believes her mission is to make China heard on a wider stage.(田佳鑫说她相信自己的使命是让中国在更广阔的舞台上被听到)”可知,她的目标是让中国在更广泛的范围内被听到。故选C项。
25.词句猜测题。根据划线词上文“I've found that people's understanding of Chinese music is often limited to certain pieces like Jasmine Flower(我发现人们对中国音乐的理解往往局限于某些曲目,如《茉莉花》)”以及第三句“However, there are so many great pieces of Chinese music that are unacquainted outside of China. (然而,有许多伟大的中国音乐作品在国外是unacquainted)”可知,这里是说除了《茉莉花》等少数曲目外,很多中国音乐作品在国外是不被人所知的。由此可知,划线词unacquainted的意思是“未知的”,与unknown意思相近。故选A项。
26.细节理解题。根据文章最后一段“Chinese music has the magic to cause resonance(共鸣) with the audience and convey the various and deep culture of Chinese civilization(中国音乐具有与观众产生共鸣并传达中国文明丰富而深厚文化的魔力)”可知,中国音乐传达了中国丰富的文化。故选B项。
27.主旨大意题。根据文章第一段“Although the piano keys come in black and white, the music it produces is full of color. Chinese pianist Tian Jiaxin explores creative performances and crossover cooperations with traditional Chinese music, with the hope of bringing the music of the East to the Western world.(虽然钢琴键只有黑白两色,但它所演奏出的音乐却充满色彩。中国钢琴家田佳鑫致力于创造性的表演,并与中国传统音乐进行跨界合作,期望将东方音乐带到西方世界)”可知,第一段介绍了中国钢琴家田佳鑫探索将中国传统音乐与西方音乐结合的表演,再根据第二段“Tian attended regular school instead of studying at a music school in her childhood. This enabled her to absorb China's rich culture and understand the bigger picture later in her pursuit of a career as a professional pianist.(田佳鑫在童年时期选择了就读普通学校,而非音乐学校。这使她能够吸收中国丰富的文化,并在后来追求成为职业钢琴家的道路上,对整体局面有更深入的理解)”、倒数第二段“Tian believes that music is developing over time and that music from different ages has its own unique meaning.(田佳鑫认为,音乐是随时间发展的,不同时代的音乐都有其独特的意义)”可知,后面几段分别讲述了她的成长经历、表演理念以及对中国音乐的理解等,都围绕着她作为一个钢琴家将中国音乐与西方元素相结合这一主题。由此可知,A Pianist Combining Chinese Music with Western Keys(一个将中国音乐与西方音乐相结合的钢琴家)适合作本文最佳标题。故选D项。
28.B 29.B 30.C 31.B
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了中国科技公司DeepSeek开发的人工智能模型 DeepSeek-R1。该模型功能强大,能解决数学问题、编写代码、回答问题等,且开发成本低,可自我学习提升,免费使用和修改,引起了全球关注,也让美国科技公司感到担忧,展现了中国在人工智能领域的快速发展。
28.推理判断题。根据第一段中“This smart program can solve math problems, write code (代码) , and answer questions like top models such as OpenAI’s GPT-40, but it costs much less to build.( 这个智能程序可以解决数学问题,编写代码,并回答像OpenAI的GPT-40这样的顶级模型的问题,但它的构建成本要低得多)”可知,文章开篇介绍了中国科技公司 DeepSeek在2025年1月20日推出的人工智能 DeepSeek-R1,接着详细阐述了它的功能、学习方式、成本优势、免费使用等特点,最后提到它带来的影响,所以文章的主要目的是介绍一款来自中国的低成本人工智能模型。故选B项。
29.词义猜测题。根据第二段中“DeepSeek-R1 learns by trying many times and getting better, like how students practice maths. Other AIs need lots of prepared examples, R1 improves by itself( DeepSeek-R1通过多次尝试并不断改进来学习,就像学生练习数学一样。其他AI需要大量准备好的例子,但R1 improves by itself)”可知,DeepSeek-R1 像学生练习数学一样,通过多次尝试变得更好,其他人工智能需要大量准备好的例子。由此可知,此处为“但是R1能通过练习自己提升”,“improves by itself”意思是通过自身练习变得更好。故选B项。
30.细节理解题。根据倒数第二段中“U.S. tech companies are worried. Meta plans to spend $65 billion more on AI research. Experts say China is catching up fast.( 美国科技公司对此感到担忧。Meta计划在人工智能研究上再投入650亿美元。专家表示,中国正在迅速赶上)”可知,美国科技公司感到担忧,Meta计划在人工智能研究上投入更多资金,原因是它们担心DeepSeek-R1带来的竞争和影响。故选C项。
31.推理判断题。根据最后一段“As a DeepSeek engineer said, “We want AI to be a friend, not something only rich people can use.” With R1, China shows the world that great things come from new ideas and hard work, not just money.( 正如DeepSeek的一位工程师所说,“我们希望人工智能成为朋友,而不是只有富人才能使用的东西。”通过R1,中国向世界表明,伟大的事物来自新想法和努力工作,而不仅仅是金钱)”可知,作者认为像DeepSeek-R1这样的伟大成果来自新的想法和努力工作,而不仅仅是金钱,即创造力和努力工作对于成功是最重要的。故选B项。
32.D 33.B 34.A 35.C
【导语】本文是篇说明文。文章主要介绍了一种可以解读猫的语言,了解猫的需求,帮助猫的主人与其交流的新的应用程序,并提到了另一个相似技术的训练宠物与人类交流的程序,旨在让人们了解这种新的技术。
32.细节理解题。根据第二段“They are the brains behind the MeowTalk app, which aims to “give cat owners the best tools available” for interpreting their pet’s needs.(他们是MeowTalk应用程序的幕后推手,该应用程序旨在“为猫主人提供最好的工具”,帮助他们理解宠物的需求。)”可知,Akvelon的计算机科学家们是通过帮助猫主人了解猫的需求,解开猫叫的奥秘来帮助猫主人的。故选D。
33.推理判断题。根据第五段“Users can rate the accuracy of MeowTalk’s translations, which further improves the computer model.(用户可以评价MeowTalk翻译的准确性,这进一步改进了计算机模型。)”可知,用户的反馈可以帮助改进和提升这款应用程序。故选B。
34.推理判断题。根据最后一段“Cat behaviorist and communication expert Charlotte de Mouzon isn’t convinced of these products’ accuracy, but strengthening your relationship with your cat is always a wise goal.(猫的行为学家和交流专家Charlotte de Mouzon不相信这些产品的准确性,但加强你和你的猫的关系总是一个明智的目标。)”可知,Charlotte虽然认为应该加强猫主人和猫之间的关系,但他不相信这种应用程序,对此持怀疑态度。故选A。
35.推理判断题。根据第六段“The app is part of an expanding suite of technologies designed to help us communicate with our furry friends. Another is FluentPet, which trains your pet to press buttons to communicate a need;(这款应用是一套不断扩展的技术的一部分,旨在帮助我们与毛茸茸的朋友交流。另一个是FluentPet,它训练你的宠物按下按钮来表达需求;)”和文章内容可知,本文主要介绍了一款能够帮助人类了解宠物需要的应用程序,以及另一个相似技术的应用程序,旨在让人们了解这种新的技术。故选C。
36.G 37.E 38.A 39.F 40.D
【导语】这是一篇说明文。短文介绍了社交媒体的消极影响以及采取的措施。
36.根据上文“Twenty years ago, the idea of sharing our lives so openly with the world was unheard of.(二十年前,我们如此公开地与世界分享我们的生活的想法是前所未闻的)”可知,句子是对比过去与现在。G项“然而,对于今天的人们来说,在网上分享他们的生活照片是很正常的”切题。故选G项。
37.根据上文“However, many people have concerns about the effects of this new way of living.(然而,许多人对这种新的生活方式的影响表示担忧)”以及下文“They found that the more time people spent on social media, the more unhappy they became.(他们发现,人们花在社交媒体上的时间越多,他们就越不快乐)”可知,研究发现社交媒体的一些负面影响。E项“研究人员发现,社交媒体可能会产生一些负面影响”切题。negative effects呼应the more unhappy。故选E项。
38.根据下文“When using social media, people often see photographs and stories showing beautiful holidays, fun parties and fashionable clothes. People seldom post negative stories or bad pictures, so it can be misleading. For those looking at these pictures and comparing them to their own lives, they can end up feeling sad and hopeless.(在使用社交媒体时,人们经常看到展示美丽假期、有趣派对和时尚服装的照片和故事。人们很少发布负面的故事或糟糕的照片,所以它可能会产生误导。对于那些看着这些照片并将其与自己的生活进行比较的人来说,他们最终会感到悲伤和绝望)”可知,下文在说明不快乐的原因。所以选项总起下文。故A选项 “这有很多原因”切题。故选A项。
39.根据下文“The number of “likes” and comments on their posts can make them anxious about their popularity.(他们的帖子被点赞和评论的数量会让他们对自己的受欢迎程度感到焦虑)”可知,空处承接下文继续说明对那些发布积极内容的人也会产生不良影响。故F选项“即使是那些发布积极内容的人,他们也会感到压力”切题。feel stressed呼应anxious。故选F项。
40.根据下文“We don’t have to disconnect from the Internet to live a happy life, but we should realize that the pictures we see and stories we read are only part of a bigger picture. If we can do that, we can protect ourselves and enjoy our lives (我们不必为了过上幸福的生活而断网,但我们应该意识到,我们看到的图片和我们读到的故事只是更大画面的一部分。如果我们能做到这一点,我们就能保护自己,享受生活)”可知,选项承接前面的内容live a happy life。故D故选D项。
41.C 42.B 43.A 44.C 45.B 46.C 47.D 48.C 49.C 50.D 51.C 52.A 53.B 54.D 55.A
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲的是一个人不小心将中奖的彩票放进了路边卖艺的艺术家的帽子里,艺术家很诚实,第二天回到同样的地方,等到了彩票的主人回来取回它。
41.考查形容词词义辨析。句意:音乐很美妙,许多匆忙回家的人放慢了脚步,把一些钱放进了年轻人的帽子里。A. quiet安静的;B. shocking令人震惊的;C. beautiful美妙的;D. interesting有趣的。由下文“The music sounded more pleasant.”可知,那个年轻人拉小提琴拉得很好,所以音乐是美妙的,故选C。
42.考查动词短语辨析。句意:音乐很美妙,许多匆忙回家的人放慢了脚步,把一些钱放进了年轻人的帽子里。A. sped up加速;B. slowed down慢下来;C. passed by经过;D. went away离开。由后文的“put some money into the hat of the young man”可知,匆忙回家的人要放慢脚步才能往年轻人的帽子里放钱,因此空格处是“慢下来”,故选B。
43.考查名词词义辨析。句意:第二天晚上,这位年轻的艺术家拿出一张大纸放在地上。A. paper纸;B. glass玻璃;C. plastic塑料;D. cloth布料。由第4空后的“on that paper”可知,年轻的艺术家拿出一张大纸放在地上,故选A。
44.考查名词词义辨析。句意:一些人聚集在一起,他们发现了那张纸上的文字。A. poems诗歌;B. articles文章;C. words字;D. texts课文。后文的“Last night,a gentleman put a (n)___5__thing into my hat. Please come to get it back”是那张纸上写的字,因此空格处是“words”,故选C。
45.考查形容词词义辨析。句意:昨晚,一位先生把一件重要的东西放进我的帽子里。A. fantastic极好的;B. important重要的;C. dangerous危险的;D. lovely可爱的。由后文的“‘A lottery ticket (彩票),’ the man answered ___8____”以及下文“The awards (奖) opened yesterday and he won $ 500, 000.”可知,那张彩票能兑奖50万,所以对主人当然重要,故选B。
46.考查动词词义辨析。句意:大约半个小时后,一名男子匆忙赶到那里。A. came来;B. walked走路;C. rushed冲;D. left离开。由后文的“in a hurry”可知,那个男子是匆忙赶到那里,因此空格处是“冲”,故选C。
47.考查动词词义辨析。句意:你丢了什么东西吗?A. damage破坏;B. discover发现;C. forget忘记;D. lose丢失。由上文的“Last night,a gentleman put a(n)__5_thing into my hat. Please come to get it back.”可知,那个男子是丢了东西,故选D。
48.考查副词词义辨析。句意:“一张彩票,”那人忧心忡忡地回答。A. proudly骄傲地;B. seriously认真地;C. worriedly担忧地;D. carefully小心地。由上文的“a gentleman put a(n)__5_ thing into my hat”及后面“The awards (奖) opened yesterday and he won $ 500, 000.”可知,那个男子丢了一张可以兑50万的彩票,当然是很担心拿不回来,故选C。
49.考查形容词词义辨析。句意:那人激动得一句话也说不出来。A. tired累的;B. disappointed失望的;C. excited激动的;D. surprised惊讶的。由上文的“The violinist took out a lottery ticket. ‘Is it ’ he asked.”可知,年轻人将彩票拿了出来,男子看见彩票失而复得,当然会激动,故选C。
50.考查动词短语辨析。句意:他感到如此幸运和兴奋,当听到音乐时,他拿出50美元并把它放进帽子里。A. handed out分发;B. lifted up举起;C. picked up捡起;D. took out拿出。由后文的“put it into the hat”可知,他是拿出50美元并把它放进帽子里,故选D。
51.考查动词词义辨析。句意:然而,彩票也被扔进了帽子里,没有被注意到。A. destroyed破坏;B. guided引导;C. noticed注意;D. caught抓住。由后文“After the violinist finished his performance, he found the lottery ticket in his hat.”可知,男子把彩票扔进帽子时并没有注意到,故选C。
52.考查动词词义辨析。句意:考虑到主人可能会回来找它,他回到了收到彩票的地方。A. Thinking认为,考虑;B. Warning警告;C. Imagining想象;D. Ignoring忽视。后面的“the owner would probably ___13___ to look for it, he came back to where he was given the lottery ticket.”是年轻的艺术家的想法,因此空格处是“认为”,故选A。
53.考查动词词义辨析。句意:考虑到主人可能会回来找它,他回到了收到彩票的地方。A. appear出现;B. return回来;C. ring打电话;D.travel旅行。由后文的“he came back to where he was given the lottery ticket”可知,考虑到主人可能会回来找它,他回到了收到彩票的地方,故选B。
54.考查名词词义辨析。句意:虽然我没有很多钱,但我生活得很幸福;但如果我失去了诚实,我就不会永远快乐。A. challenge挑战;B. luck幸运;C. wisdom智慧;D. money钱。由第1空后的“a poor young artist”可知,艺术家没有很多钱,故选D。
55.考查名词词义辨析。句意:虽然我没有很多钱,但我生活得很幸福;但如果我失去了诚实,我就永远不会快乐。A. honesty诚实;B. power能力;C. heart心;D. love爱。由上文的“he returned the lottery ticket to the man.”可知,年轻人很穷,但是还是将彩票还给了主人,因此他是诚实的,所以此处的意思是“如果我失去了诚实,我就永远不会快乐”,故选A。
56.skillfully 57.an 58.have been attracted 59.its 60.to learn 61.which 62.Brought 63.development 64.bought 65.teaching
【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要报道了来自大理的白族女性张丕和如何向来到湖南省桑植县合群村的游客介绍白族文化的故事。
56.考查副词。句意:人们观看她如何熟练地折叠和卷布,这是白族传统扎染的重要步骤。修饰动词“folds and rolls”用副词形式。故填skillfully。
57.考查冠词。句意:人们观看她如何熟练地折叠和卷布,这是白族传统扎染的重要步骤。修饰可数名词单数,表示泛指,用不定关系;空后单词“important”发音为元音音素开头,用an。故填an。
58.考查时态和语态。句意:到目前为止,这个村子吸引了许多游客。这里为本句谓语动词,根据时间状语“up to now”可知,本句时态为现在完成时;主语为“visitors”,复数,和动词 “attract”之间为被动关系,所以用被动语态。故填have been attracted。
59.考查代词。句意:合群村因其丰富的白族文化而远近闻名。根据空后的“rich Bai culture”可知,空处为形容词性物主代词。故填its。
60.考查固定搭配。句意:在那之后,他们都忙着离家谋生,没有时间学习白族文化。固定搭配:too…to…,意为“太……而不能……”,符合句意。故填to learn。
61.考查定语从句。句意:例如,有80多种动作的白族舞蹈正在消失。这里为定语从句的关系词,先行词为“the Bai-style dance”,在非限制性定语从句中担当主语,用关系代词which引导。故填which。
62.考查非谓语动词。非谓语动词担当状语,主语“Zhang”和动词词组“bring up”之间为被动关系,用过去分词形式。故填Brought。
63.考查名词。句意:“我希望利用白族的传统文化资源来帮助我们村庄的发展,”张说。分析句子成分可知,空处为名词形式作宾语。故填development。
64.考查时态。句意:一到这里,张就布置了白族扎染室,买了工具,开始培训村民扎染技能。这里为本句的并列谓语动词,根据上文的“set up”和下文的“began”可知,空处为一般过去时;主语“Zhang”,单数,和动词“buy”之间为主动关系。故填bought。
65.考查非谓语动词。句意:作为白族文化项目的文化顾问,张还给当地妇女上白族音乐和舞蹈课,耐心地教授她们每个动作。非谓语动词担当状语,主语“Zhang”和动词“teach”之间为主动关系,用现在分词形式。故填teaching。
写作
第一节 小作文
Dear Vincent,
I’ve received your email and known that you and your family are coming to China in near future. I’d like to suggest Xi’an as your destination, the capital of Shaanxi Province in China. It is not a modern city like Shanghai, but it’s more restful. And there are some tourist attractions, such as Terracotta Warriors and Huaqing Palace. Besides, there are many delicious snacks, such as rou jia mo and biang biang noodles. I hope that you consider visiting this city.
Looking forward to your reply.
Yours,
Li Hua
【导语】本篇书面表达属于应用文。假定你是李华,你的朋友Vincent发邮件告诉你,他和家人要来中国旅行,希望你能给他推荐一些有特色的旅游景点,请按照要求回封邮件。
【详解】1.词汇积累
建议:suggest → propose
此外:besides → in addition
例如:such as → for example
美味的:delicious → tasty
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:I’d like to suggest Xi’an as your destination, the capital of Shaanxi Province in China.
拓展句:I’d like to suggest Xi’an as your destination, which is the capital of Shaanxi Province in China.
【点睛】【高分句型1】I’ve received your email and known that you and your family are coming to China in near future.(运用了that引导的宾语从句)
【高分句型2】I hope that you consider visiting this city.(运用了that引导的宾语从句、动名词visiting作宾语)
第二节 读后续写
But I had to make a decision. With mixed feelings, I finally picked up my mobilephone. With butterflies in my stomach, I dialed the telephone number. Secretly, I prayed no one would answer, but someone did. The voice on the other end was that of a young woman. After describing the dog to her in detail, she immediately wanted to come over. I said that my daughters loved it very much and meanwhile apologized for not having contacted her a few days before. 30 minutes later, the bell rang and Kevin was barking. I opened the door, forcing myself to face the case.
The woman said, “Where is my dog I would like to have a look at it.” I asked the woman to come in and she quickly bent over and hugged Kevin tightly. Kevin started wagging its tail and barking excitedly as if it had recognized someone familiar. Surprised and excited, the woman told me that she couldn’t sleep well without it and thanked us for keeping her dog for these days. She offered to give me some cash as a reward, but I refused. After she took Kevin away, I cracked a smile. I knew I had done the right thing—that puppy should return to its original owner.
【导语】本文以人狗为线索展开,讲述了作者的女儿捡到了大约十二周大的一只小狗,且小狗与家人们相处融洽。一则寻狗启示的广告突然出现在作者面前,作者很怕寻狗的主人找的就是他们捡到的小狗。作者的良心一直困扰着作者。作者从来没有对孩子们或丈夫说过这件事。作者在心里想,是否必须拨打报纸上的那个号码,看看他们的狗是否就是要寻找的狗。这个事情令作者犯难。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“但我必须做出决定”可知,第一段可描写作者打电话拨通了寻狗主人的电话并真实小狗就是失主的狗。30分钟后,门响起,小狗开始吠叫。作者不得不面对现实。
②由第二段首句内容“那个女人说:“我的狗在哪里?”可知,第二段可描写小狗见到原主人的反应,主人要感谢作者。作者感悟到自己做了正确的事情,即使小狗回到了原主人身边。
2.续写线索:打电话——确认小狗是失主的狗——失主表示感激——作者感悟
3.词汇激活
行为类
①喜欢:love/be fond of
②想要做某事:want to do sth/would like to do sth
③拥抱:hug/embrace
情绪类
①惊讶的:surprised/astonished
②激动的:excited / thrilled
【点睛】[高分句型1] I said that my daughters loved it very much and meanwhile apologized for not having contacted her a few days before. (由连接词that引导的宾语从句)
[高分句型2] After she took Kevin away, I cracked a smile. (由after引导的时间状语从句)广西崇左市普通高中2025年春季学期3月素质检测
高一 英语
考试时间:120分钟 满分:150分
注意事项:
1.答题前,考生务必将自己的姓名、班级和准考证号填写在答题卡上。
2.选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选其他答案,不能答在试卷上,否则无效。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分 7. 5分)
听下面5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例: How much is the shirt
A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15. 答案是C。
1. What will Chris do next
A. Drink some coffee. B. Watch the World Cup. C. Go to sleep.
2. What is the probable relationship between the speakers
A. Strangers. B. Classmates. C. Relatives.
3. What is the woman’s attitude to the man’s suggestion
A. Favorable. B. Tolerant. C. Negative.
4. What can we learn about Tom
A. He’s smart for his age. B. He’s unwilling to study. C. He’s difficult to get along with.
5. What did Kevin do yesterday
A. He went swimming. B. He cleaned up his house. C. He talked with his grandparents.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5 分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;完后,各小题给出5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Who is arranging the meeting
A. Peter. B. David. C. Janet.
7. When does the man prefer to have the meeting
A. This Wednesday. B. This Friday. C. Next Monday.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What are the speakers talking about
A. Travel experiences. B. Vacation plans. C. Favorite seasons.
9. What does the man want to do
A. Go to the beach. B. Find a summer job. C. Move to Washington.
听第8段材料, 回答第10至12题。
10. What does the news say about big online spenders in the US
A. The number of them grows slowly.
B. There are more men than women.
C. They make up half of all shoppers.
11. How much did Americans spend shopping online last year
A. $453 billion. B. $990 billion. C. $1, 500 billion.
12. What did George buy online last Sunday
A. An adventure novel. B. A software package. C. A note by Mark Twain.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. What has Richard been doing
A. Visiting a museum. B. Watching TV. C. Studying.
14. Why does Susan call Richard
A. To ask for help. B. To give thanks. C. To make an appointment.
15. What does Susan want to do
A See an exhibition. B. Buy a new cell phone. C. Take pictures of the snow.
16. What will the speakers probably do
A. Go to a park. B. Play football. C. Attend a party.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Where did the speaker learn about college
A. From the movies. B. From her family. C. From the books.
18. What helped change the speaker’s attitude towards study
A. Her professor’s advice. B. Her graduate program. C. Her trip to Africa.
19. How does the speaker feel when she talks about her past experiences
A. Regretful. B. Relieved. C. Grateful.
20. Who is the speaker probably talking to
A. Conservation workers. B. High school students. C. College teachers.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
As April 18 marks the International Day for Monuments and Sites, also known as World Heritage Day, we’ve selected four archaeological (考古的) sites in China that deserve exploration.
Zhoukoudian, Beijing
Zhoukoudian, a UNESCO heritage site located 50 km from downtown Beijing, has been a significant site. At various parts of the site, scientists have unearthed the remains of early human “Peking Man” that date back more than 500,000 years, as well as of “Shandingdong Man”, who lived 30,000 years ago.
Sanxingdui Ruins site, Sichuan province
As one of the greatest archeological finds of the 20th century, the Sanxingdui Ruins are believed to be the remains of the Shu Kingdom, dating back at least 4,800 years and lasting over 2,000 years.
The ruins are located in Guanghan city in Southwest China’s Sichuan province, covering 12 square kilometers.
The Yinxu Ruins, Henan province
The Yinxu Ruins, a UNESCO World Heritage Site in Anyang city, Henan province, was an ancient capital of the Shang Dynasty (16th century BC-11th century BC).
Spreading across over 30 square kilometers, the site features the greatest number of oracle bone inscriptions (甲骨文) discovered so far in the world.
The Daming Palace, Shaanxi province
Famous for its super-large scale and magnificent buildings, Daming Palace was the main royal palace in the Tang Dynasty (618-907) where Tang emperors lived and dealt with state affairs.
Covering 3.2 square kilometers, it fully demonstrates the majestic(雄伟的) style of grand architecture during the Tang empire.
21.Which site reflects the earliest human
A.Zhoukoudian. B.The Yinxu Ruins. C.The Daming Palace. D.Sanxingdui Ruins site.
22.What is the Yinxu Ruins known for
A.The grand architecture. B.Oracle bone inscriptions.
C.Royal palace in the Tang Dynasty. D.The remains of the Shu Kingdom.
23.Where can the text probably be found
A.In a novel. B.In a biography. C.In a history book. D.In a guidebook.
B
Although the piano keys come in black and white, the music it produces is full of color. Chinese pianist Tian Jiaxin explores creative performances and crossover cooperations with traditional Chinese music, with the hope of bringing the music of the East to the Western world.
Tian attended regular school instead of studying at a music school in her childhood. This enabled her to absorb China's rich culture and understand the bigger picture later in her pursuit of a career as a professional pianist. “There's so much to grasp when explaining a piece. What we' re conveying is not only the notes, but the culture behind the music,” Tian said.
As a Chinese pianist, Tian is looking to add more depth to her performances, stressing the contrast between Eastern and Western cultures. “No matter which country I am performing in, I always include Chinese music in my program. With Western pieces, I hope to show the world that a female musician from China can perform the music that they are familiar with and love. ” Tian says that she believes her mission is to make China heard on a wider stage.
Tian believes that music is developing over time and that music from different ages has its own unique meaning. “I've found that people's understanding of Chinese music is often limited to certain pieces like Jasmine Flower,” Tian said. “However, there are so many great pieces of Chinese music that are unacquainted outside of China. So, I always try to feature both the time- honored classics of Chinese music and the newly created pieces,” she added.
“Chinese music has the magic to cause resonance (共鸣) with the audience and convey(传递)the various and deep culture of Chinese civilization,” Tian said.
24.What can we learn about Tian Jiaxin from the text
A.She prepared well before performing. B.She adapted unknown Chinese pieces.
C.She aimed at making China heard widely. D.She went to music school at a young age.
25.Which of the following best explains “unacquainted” underlined in paragraph 4
A.Unknown. B.Unpopular. C.Unacceptable. D.Unlimited.
26.What does Tian say about Chinese music
A.It is setting the fashion. B.It delivers rich culture of China.
C.It develops at a low speed. D.It holds little appeal for foreigners.
27.What can be the most suitable title for the text
A.Chinese Culture Fueling International Music Trends
B.Differences Between Eastern and Western Music
C.A New Generation of Artists Promoting Chinese Culture
D.A Pianist Combining Chinese Music with Western Keys
C
Chinese AI Model DeepSeek-R1 Stuns(震惊)the World
January 20, 2025, a Chinese tech company named DeepSeek made a new AI called DeepSeek-R1. This smart program can solve math problems, write code (代码) , and answer questions like top models such as OpenAI’s GPT-40, but it costs much less to build. The team spent only $5.58 million (1/70 of OpenAI’s cost ) and used 2,048 computer chips for two months. This shows that good ideas can beat big money.
DeepSeek-R1 learns by trying many times and getting better, like how students practice maths. Other AIs need lots of prepared examples, but R1 improves by itself. For example, in a global math test, it got 79.8% right, slightly higher than OpenAI’s model. A simple version of R1 can even run on low-cost computers, helping schools and small companies.
DeepSeek-R1 is free to use and change. On its first day online, over 19,000 programmers worldwide started projects to study it. A German scientist said experiments with R1 cost $10 instead of $300 with other AIs. Even Meta (a famous U. S. tech company) top scientist said, “This kind of free AI could change the world.”
U. S. tech companies are worried. Meta plans to spend $65 billion more on AI research. Experts say China is catching up fast. A report in Nature magazine called R1 a “big step forward”, proving that smart ideas beat expensive tools.
As a DeepSeek engineer said, “We want AI to be a friend, not something only rich people can use.” With R1, China shows the world that great things come from new ideas and hard work, not just money.
28.What is the main purpose of the article
A.To compare Chinese and American AI technologies
B.To introduce a low-cost AI model from China.
C.To explain how computer chips work.
D.To encourage students to become programmers
29.What does the underlined “improves by itself” mean in paragraph 2
A.It needs programmers to fix mistakes. B.It becomes better through practice.
C.It copies answers from other AIs. D.It only works with expensive tools.
30.Why did Meta plan to spend more money on AI research
A.To help Chinese companies. B.To build more computer chips.
C.Because they were worried about DeepSeek-R1. D.To hire German scientists.
31.What does the writer think is the most important for success
A.Having enough money. B.Creativity and hard work
C.Using the latest computer chips. D.Copying other countries ideas.
D
Sometimes, what my seven-year-old tabby cat Ophelia wants is obvious. Crying in front of her empty food bowl at dinner time clearly indicates she’s at risk of starvation. Other times, though, her meows are a complete and total mystery.
That’s where Sergei Dreizin and Mark Boyes, computer scientists at Akvelon, a software engineering company based in Bellevue, Washington, say they can help. They are the brains behind the MeowTalk app, which aims to “give cat owners the best tools available” for interpreting(解释)their pet’s needs.
When Boyes and Dreizin were looking for data to inform their new app, they came across 2019 research that revealed cat meows contain certain shared characteristics. The study authors then built a computer program to analyze audio recordings of 21 adult cats meowing.
The MeowTalk founders used these audio recordings of tens of thousands of meows to develop their computer models, which is fueled by artificial intelligence. And it worked. 2021 study found MeowTalk can classify nine feline (猫科的) phrases with 90 percent accuracy.
The free app records your feline’s meows and translates them into a small range of phrases, such as “I’m annoyed.” and “Feed me!” Users can rate the accuracy of MeowTalk’s translations, which further improves the computer model. Launched in November 2020, the app has been downloaded over 20 million times, and Dreizin estimates that the program has analyzed over a billion meows to date. “We’re the largest depositors of meows in this galaxy,” he quips.
The app is part of an expanding suite of technologies designed to help us communicate with our furry friends. Another is FluentPet, which trains your pet to press buttons to communicate a need; for instance, a cat can learn to press a button that says the word “play”.
Cat behaviorist and communication expert Charlotte de Mouzon isn’t convinced of these products’ accuracy, but strengthening your relationship with your cat is always a wise goal. “If people play with the app, maybe they will become more attentive to their cats,” says de Mouzon, of Paris Nanterre University.
32.How can computer scientists at Akvelon help cat owners
A.By making cats’ needs fulfilled. B.By getting cats rid of starvation.
C.By filling the empty food bowls. D.By solving the mysteries of cats’ meows.
33.What can be inferred from paragraph 5
A.Users think the app very helpful.
B.Users can help to promote the app.
C.Dreizin thinks the app is the most accurate.
D.The program has analyzed billions of meows.
34.What’s Charlotte’s attitude to this kind of apps
A.Doubtful. B.Conservative. C.Positive. D.Negative.
35.What is the purpose of the the text
A.To comment on two apps. B.To compare two similar apps.
C.To introduce the new technology. D.To recommend an app to cats’ owners.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下列短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Twenty years ago, the idea of sharing our lives so openly with the world was unheard of. 36 Fans of social media point out that the world has never been so connected as it has allowed people to make friends, learn about the world and celebrate life.
However, many people have concerns about the effects of this new way of living. 37 They measured people’s attitudes and feelings before and after visiting social media sites. They found that the more time people spent on social media, the more unhappy they became.
38 When using social media, people often see photographs and stories showing beautiful holidays, fun parties and fashionable clothes. People seldom post negative stories or bad pictures, so it can be misleading. For those looking at these pictures and comparing them to their own lives, they can end up feeling sad and hopeless. They might think their lives are worse in comparison. 39 The number of “likes” and comments on their posts can make them anxious about their popularity. Of course, there is also the problem of “cyberbullying ” where people are bullied online when others make negative comments about them.
The reality is that social media is a part of modern life and it is not going to go away. It is important to find a balance between our online and offline lives. We don’t have to disconnect from the Internet to live a happy life, but we should realize that the pictures we see and stories we read are only part of a bigger picture. 40
A.There are a number of reasons for this.
B.Social media requires our close attention.
C.However, people today still miss the life of that time.
D.If we can do that, we can protect ourselves and enjoy our lives.
E.Researchers have found social media may have some negative effects.
F.Even for those people who post positive things, they too can feel stressed.
G.However, for people today it is normal to share pictures of their lives online.
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节 完形填空(共15小题,每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后所给各题的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。
I’ve heard such a story. On a Friday night, a poor young artist stood at the gate of the subway station, playing his violin. The music was 41 , and many people who hurried to go home 42 and put some money into the hat of the young man.
The next night, the young artist took out a large piece of 43 and laid it on the ground. Then he began playing. The music sounded more pleasant. Some people gathered and they found the 44 on that paper, “Last night, a gentleman put a (n) 45 thing into my hat. Please come to get it back.” When the people saw that, they felt very curious and guessed what it could be. After about half an hour, a man 46 there in a hurry and said, “It can’t be true! You... you...”
The young violinist asked, “Did you 47 something ” “A lottery ticket (彩票),” the man answered 48 .
The violinist took out a lottery ticket. “Is it ” he asked.
The man was too 49 to say a word. He bought a lottery ticket a few days ago. The awards (奖) opened yesterday and he won $ 500, 000. So lucky and excited did he feel that he 50 50 dollars and put it into the hat when hearing the music. However, the lottery ticket was also thrown into the hat without being 51 . After the violinist finished his performance, he found the lottery ticket in his hat. 52 that the owner would probably 53 to look for it, he came back to where he was given the lottery ticket.
Someone asked the violinist why he returned the lottery ticket to the man. He said, “Although I don’t have much 54 , I live happily; but if I lose 55 , I won’t be happy forever.”
41.A.quiet B.shocking C.beautiful D.interesting
42.A.sped up B.slowed down C.passed by D.went away
43.A.paper B.glass C.plastic D.cloth
44.A.poems B.articles C.words D.texts
45.A.fantastic B.important C.dangerous D.lovely
46.A.came B.walked C.rushed D.left
47.A.damage B.discover C.forget D.lose
48.A.proudly B.seriously C.worriedly D.carefully
49.A.tired B.disappointed C.excited D.surprised
50.A.handed out B.lifted up C.picked up D.took out
51.A.destroyed B.guided C.noticed D.caught
52.A.Thinking B.Warning C.Imagining D.Ignoring
53.A.appear B.return C.ring D.travel
54.A.challenge B.luck C.wisdom D.money
55.A.honesty B.power C.heart D.Love
第二节 (共10小题,每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当单词或括号内单词的正确形式。
Zhang Pihe, a Bai woman from Dali, is introducing the Bai culture to visitors who come to Hequn Village in Sangzhi County, Hunan Province.People watch how she 56 (skillful) folds and rolls (卷) the cloth — 57 important step in the traditional tie-dyeing (扎染) of the Bai ethnic group.
Up to now, a great many visitors 58 (attract) to the village.With 59 (it) rich Bai culture, Hequn Village becomes well-known far and wide.
About 700 years ago, some Bai people came to Hequn Village from Dali.After that, they were too busy making a living away from their homes 60 (learn) the Bai culture.As a result, nowadays many parts of the Bai culture are disappearing.For example, the Bai-style dance, 61 has more than 80 types of moves, is being lost.
62 (bring)up and deeply influenced by the Bai culture, Zhang hopes she can help protect and pass it down.So when she moved to Hequn Village, she started her lifelong career.“I hope to take advantage of the traditional cultural resources of the Bai ethnic group to help the 63 (develop) of our villages,” said Zhang.
On her arrival, Zhang set up the Bai tie-dyeing room, 64 (buy) tools and began training villagers in tie-dyeing skills.As a cultural advisor to the Bai cultural projects, Zhang also gave local women lessons on the music and dance of the Bai ethnic group, 65 (teach) them each movement with great patience.
“I have more confidence in spreading our Bai culture,” said Zhang.
第四部分 写作(共两节,满分 40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,你的朋友Vincent发邮件告诉你,他和家人要来中国旅行,希望你能给他推荐一些有特色的旅游景点。请你回封邮件,内容包括:
1.推荐的景点;
2.推荐的原因。
注意:写作词数应为80左右。
Dear Vincent,
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
When my daughters reached the third and fourth grades, I sometimes allowed them to walk to and from school alone if the weather permitted. One warm spring day, a little dog followed them home after school. It had short legs and long lovely ears. It was the cutest dog I had ever seen and the girls begged me to keep it.
The dog was about twelve weeks old. It had no collar (项圈) or identifying marks of any sort. I didn’t know what to do. I thought about posting an advertisement but I really didn’t want to. It would break the kids’ hearts if someone should show up. Besides, its owners should have watched it more closely.
By the end of the week the dog was part of our family. It was very intelligent and good with the girls. The following week something told me to check the lost-and-found section in the local paper. One particular advertisement jumped out at me and my heart beat with fear for what I read. Someone was begging for the return of a lost dog in the neighborhood of our grade school. The owner sounded extremely eager. My hand shook, and I couldn’t bring myself to pick up the paper.
Instead, I pretended I hadn’t seen the advertisement. I quickly put paper away in the drawer and continued with my dusting. I never said a word about it to the kids or my husband.
By then we had named the dog. It was Kevin, so we called it Kevin. It followed the girls everywhere they went. When they went outside, it was one step behind them. When they did the housework, it was there to lend a hand.
There was only one problem with this seemingly perfect picture: my conscience (良心) was bothering me. I wondered in my heart whether I had to call that number in the paper and see if our Kevin was the dog they were desperately seeking. It was the most difficult thing for me to do.
注意:1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
But I had to make a decision. __________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The woman said, “Where is my dog I would like to have a look at it.” ________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第四部分 写作 第一节(满分15分)
第二节(满分25分)