2024-2025中考英语仿真模拟试题(江苏南通市专用)【含答案解析】

文档属性

名称 2024-2025中考英语仿真模拟试题(江苏南通市专用)【含答案解析】
格式 docx
文件大小 278.9KB
资源类型 试卷
版本资源 牛津译林版
科目 英语
更新时间 2025-03-30 21:33:04

图片预览

文档简介

2024-2025中考英语仿真模拟试题(江苏南通市专用)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、单项选择
1.In 2025, the Laba Festival falls ________ January 7th. Chinese usually have Laba Rice Porridge to celebrate it.
A.in B.at C.on D.to
2.—What a pity! A 4-year-old boy was hit by a truck when playing by the road.
—I agree that, to parents, children’s safety ________ be paid too much attention to.
A.mustn’t B.can’t C.needn’t D.shouldn’t
3.—________ great progress Li Ming has made during the past few weeks!
—Yes. That’s all because of his hard work.
A.What a B.How a C.What D.How
4.—Why not stop to have a cup of coffee
—Good idea! ______ is better than getting relaxed after working so long.
A.Something B.Anything C.Everything D.Nothing
5.Environmental protection groups have advised governments ________ laws for all ocean life.
A.to developing B.to develop C.developing D.develop
6.—Which of the two books will you take
—I’ll take ________, science book interests me while comic book makes me relaxed.
A.both B.neither C.all D.none
7.The novel was so attractive that he read it for hours ________ he realized it.
A.before B.after C.while D.as soon as
8.Children should be encouraged to tell the truth instead of ________ excuses to avoid punishment whenever they do something wrong.
A.putting up B.taking up C.giving up D.making up
9.—We planted lots of trees on Tree Planting Day.
—That’s quite meaningful. If more trees ________, we’ll have a greener world.
A.plant B.are planted C.will plant D.will be planted
10.—In order to make sure the program goes ________, more volunteers are needed.
—I’m in! Many hands make light work.
A.slowly B.smoothly C.silently D.specially
二、完形填空
Jake was sitting all alone in the classroom during the break. He was thinking about the “C” he had received in his 11 test. “I knew I was getting it when I was taking the test, but I just can’t help feeling unlucky to be bad at spellings,” thought Jake. He was good at other subjects, and he couldn’t 12 seeing a big “C” on his test paper.
After the break, Ms. Kaur said that the Spelling Bee Competition was going to be held. Some students were excited 13 they were good at spellings, but others wore uninterested faces. So did Jake. Jake certainly was not taking part in it. He was still 14 his test. He didn’t know what to do. Suddenly, he got a good idea. It seemed the best thing to do was to 15 something in spellings. He knew it took courage to take part in something he was 16 at, but it was a window of chance.
The next day, Jake told Ms. Kaur about his decision. “You are a good boy, Jake. You set an example for those who are bad at some subjects, but 17 work for them,” said Ms. Kaur.
18 that day on, Jake started working for the competition. Soon the day for the first 19 of the competition came. It was 20 turn. He walked onto the stage. He was nervous. Ms. Kaur nodded her head 21 . She asked him the word. Jake wanted to 22 right there. He knew the word! “E-N-O-R-M-I-T-Y,” he answered.
Unexpectedly, Jake entered the next round and worked even 23 . In the final Jake felt his heart 24 loudly. But when he heard his word, he was no more nervous. “C-O-U-N-C-I-L,” he answered correctly. He made it for the subject in which he got bad grades!
Chances come and go. The secret of success is to be 25 when a chance comes. When it comes, you must take it and go on, and never give up.
11.A.spelling B.singing C.writing D.drawing
12.A.avoid B.stand C.stop D.regret
13.A.because B.if C.so D.until
14.A.talking about B.worrying about C.hearing about D.looking about
15.A.guess B.refuse C.achieve D.throw
16.A.mad B.angry C.good D.bad
17.A.always B.often C.never D.ever
18.A.To B.From C.At D.Between
19.A.round B.test C.lesson D.word
20.A.my B.her C.his D.your
21.A.seriously B.encouragingly C.nervously D.surprisingly
22.A.hide B.run C.dance D.sleep
23.A.worse B.later C.faster D.harder
24.A.knocking B.hitting C.aching D.beating
25.A.ready B.patient C.quiet D.friendly
三、阅读理解
Do you want to rent a perfect apartment in Wuxi Then please look at the following form.
Floor plans Bed Bathroom Sqm. Rent ( a month)
1 bedroom 1 1 65 ¥670
2 bedroom 2 2 87 ¥850
3 bedroom 3 2 120 ¥1250
Community Features Unit Features
√ Business Center √ Air Conditioning
√ √
√ Close to Public Transportation √ Microwave
√ Club House √ Good Furniture
√ Healthy Center √ Big Balcony
√ Pool √ Washing Machine
If you want to get more information, please visit our website: http://www. or call us at (888) 378-0597.
26.How much will Mr. Smith pay if he rents an apartment with a bedroom for a year
A.¥ 670. B.¥8,040. C.¥10,200. D.¥15,000.
27.What can people keep in this community
A.Birds and dogs. B.Birds and cats. C.Cats and pigs. D.Dogs and cats.
28.How can you get more information
A.By phoning them or writing to them. B.By visiting their website or e-mailing them.
C.By writing to them or visiting their website. D.By phoning them or visiting their website.
Reshi completed a 12-page children’s book, Alice and Sparkle, with the help of a chatbot called ChatGPT. A chatbot is a computer program that uses artificial intelligence (AI) to imitate human thinking and writing. The book’s text was produced using it, and Reshi created illustrations (插图) using another AI program, Midjourney, which uses special computation (计算) rules to translate words into images.
When Reshi posted the book online, it became very popular with children. Some people praised Reshi for being clever. However, not everyone was happy. Some artists criticized the book. They said the pictures were of poor quality, and more importantly, the way the pictures were made was a big problem.
Midjourney works by searching through millions of images on the internet. It uses algorithms to find patterns in these images and make new ones. The problem is, Midjourney takes images from artists’ work without asking for permission.
Some companies have already started using AI instead of human workers. For example, an AI robot told jokes at a comedy club instead of a person. The San Francisco Ballet also used AI-created images for advertising a ballet show called The Nutcracker.
Many artists and writers are worried about their jobs. They fear that if AI can create art and writing for less money, people may not pay them for their work.
Josephine, a journalist who makes money from writing, says, “I love writing, but it’s troubling to see people looking for cheaper choices instead of supporting real human writers.”
There is a real concern about protecting the work of artists and writers who could have their creations used by AI programs. The technology industry that develops these tools should involve artists in the process of making them.
29.The passage is most likely to be taken from a ________.
A.newspaper B.science fiction C.storybook D.travel guide
30.What does the underlined word “algorithms” mean in Paragraph 3
A.Creative ideas. B.Millions of pictures.
C.Useful tools. D. Computation rules.
31.In Paragraph 4, the writer shows the popularity of using AI by ________.
A.listing numbers B.giving examples
C.making comparisons D.showing opinions
32.What’s the writer’s attitude towards Reshi’s event
A.Supportive. B.Uncaring. C.Critical. D.Changeable.
Ye Jiaying, also known as “Poetry’s Daughter”, passed away on November 24, 2024, at the age of 100. Ye was famous for creating, studying and teaching the beautiful art of Chinese poetry.
“In my view, studying classical Chinese poetry can help me feel deeply, imagine widely, and look far into the future.” Ye once said. “The study of poetry is not a goal that I go for, but a strength that supports me when I meet difficulties,” she wrote at age 87.
Ye was born to a family of intellectuals (知识分子) in Beijing in 1924. She learned classical poetry and English from a young age. However, Ye’s life has much sadness. She lost her mother when she was only 17 years old, and her eldest daughter died when Ye reached middle age. But she never gave up. In college, she studied poetry from the Tang and Song dynasties with a famous master of Chinese literature Gu Sui, who greatly influenced her.
In the 1950s and 1960s, she taught at universities in Taiwan. Then, she moved to Canada in 1969. In 1979, she started giving free lectures on the Chinese mainland during the holidays. In 2018 and 2019, she donated all her money, about 35.68 million yuan, to Nankai University. She was given The Touching China award in 2020.
At 92, she picked 218 ancient poems for kids and made videos to explain and read them. Even at 96, she gave talks at Nankai University, sitting in a wheelchair. Those who listened to her lectures said she made it easy to understand poetry and guided students to learn step by step.
Dai Jinhua, a woman professor of Chinese literature at Peking University, once said, “It is Ye who makes me see the wisdom of a teacher and encourages me to become one.”
33.What does Paragraph 2 mainly talk about
A.How Ye studied the Chinese poetry. B.Why Ye studied the Chinese poetry.
C.Where Ye taught the Chinese poetry. D.When Ye taught the Chinese poetry.
34.Which of the following is the right order for Ye Jiaying
a. She moved to Canada.
b. She studied poetry with Gu Sui.
c. She was awarded The Touching China.
d. She donated her money to Nankai University.
e. She made videos to explain and read poems for kids.
A.a-c-d-b-e B.a-d-e-b-c C.b-a-d-c-e D.b-a-e-d-c
35.What can we infer from Dai Jinhua’s words in the last paragraph
A.She is now as excellent as Ye. B.She gets some poetry from Ye.
C.She is deeply influenced by Ye. D.She gives lots of courage to Ye.
36.What’s the best title for the passage
A.A Life in Poetry B.Power of Teaching Poetry
C.A Show in Literature D.Beauty of Chinese Literature
阅读下面短文,从所给选项中选出能填入空白处的最佳选项,使短文通畅,结构完整,其中有一项为多余选项。
A large number of people start experiencing strong loneliness in the few month following their graduation. Many people mistakenly think that loneliness can be ended by having more friends or by meeting new people. 37 So what causes loneliness and why do so many people experience it right after graduation
38 Some of the main characteristics of a close relationship are common interests, openness and common life challenges. During college or high school years, most of the people in a group will have the same problem, so they can talk about their common problems, think together of solutions and even help each other go through them. 39
However, after graduation each person usually takes a different path and finds himself fighting his own unique battle. Problems become no longer common between the same group of people because each of them develops his own special ones. Friends can become less connected to each other when each one of them lives a different life. 40 In such a case two things can be done. You can either share your new problems with your old friends and make sure you listen to theirs or you can make more friends at your new job to share with them what’s going on in your new stage of life. 41 When you do so, stick to them, share your problems with them and you will never feel lonely.
A.What happens to the same group after graduation
B.Loneliness can never appear in such an environment.
C.This gradually reduces closeness and promotes loneliness.
D.In fact, a person with quiet a few friends can still feel lonely.
E.Loneliness happens when you don’t have close relationships.
F.The key is to find people who are fighting the same battle as you.
四、短文填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Fridge magnets (冰箱贴) are a new business in the cultural tourism. They are popular among young people 42 they are usually not too expensive, easy to carry and show local cultural characters.
Shen Ji, who graduated 43 the University of Manchester in the UK with a Master’s degree, gave up her job in Hangzhou, and returned to her hometown to design fridge magnets. Her mother is running a homestay (民宿). If Shen Ji likes, she can take over 44 homestay. But Shen Ji started her fridge magnet business instead.
In fact, Shen Ji is a fridge magnet lover herself. Wherever she travels, she will buy local fridge magnets. The double-door fridge at her home 45 (cover) with fridge magnets of different sizes and shapes, leaving nearly no more space.
Shen Ji’s hometown, Moganshan, is a 46 (wide) known tourist attraction in China. “Cultural and creative 47 (product) are needed in Moganshan, and fridge magnets are one of the products,” she says, “but there are few people 48 (make) fridge magnets of Moganshan.” As a local, she has a deep 49 (understand) of her hometown culture. Therefore, designing fridge magnets for her hometown has become Shen Ji’s life goal.
So far, Shen Ji 50 (design) 7 fridge magnets with Moganshan characters. About 3,200 magnets have been sold. Shen Ji plans 51 (spread) local culture through her design and offer more creative cultural products.
“Travelling is the body on the road, and reading is the mind on the road. Both of them o 52 a way to meet our great curiosity,” Ye Zi, a young scholar, said on the Chinese ‘TV show Read Books on an Island Season 3. On the show, some of China’s famous w 53 , such as Yu Hua and Su Tong, discuss their favourite literature.
The new season is set in Crete, the largest island in Greece. The viewers can e 54 the cultural exchange between China and western countries. Also, it can help good literature from China and a 55 reach more people.
The show shows us the important role of literature in c 56 different cultures. When the group of writers saw a beautiful sunrise in Crete, they talked about h 57 well-known writers from China and the West write about sunrise. Though these writers come from different cultures, their works show there’s something s 58 about human experience. Yu Hua also discussed the different literary (文学的) traditions. He d 59 that the sun often represents love in the West, while the moon stands for love in China.
“Greece used to be a place only in my imagination and in the b 60 . Visiting Greece brought my imagination to life,” Su Tong said. This shows a close relationship between travel and literature. Many places that are m 61 in literature now become places of interest for tourists.
The show offers a chance for writers, readers and literary works to “meet” each other. As we go further into the literary world, we can connect with ourselves and the world around us.
五、任务型阅读
请认真阅读下面短文,并根据短文内容回答问题。
A long time ago, there were two kings who hated each other. Their names were Shah Ali and Shah Elvin. The villagers of their kingdoms were sure that there would be a war soon because the Shahs spent so much time threatening one another.
It went on like this for many years. Ali would feel slighted (藐视) by Elvin, or Elvin would feel mocked (蔑视) by Ali. The villagers were stuck in the middle of the argument. They were always afraid that war would come and destroy their homes. Finally, one day, Ali announced, “That’s it! I declare (宣布) war on Elvin!”
Elvin had not been to war in a very long time. He hadn’t worn his battle clothes in years. He even forgot where he had stored them. The day before the battle began, he asked his mother, Sabine, to find his helmet.
Sabine returned without the helmet.
“What happened to my helmet ” Elvin asked.
“I couldn’t move it,” Sabine said gently. “A mother dove has made a nest in your helmet. She has three little babies. They are safe and sound in it. I see her coming and going from the nest all day long, bringing food to her babies. She tries so hard to take good care of them. Please, don’t disturb them. Doves are the most peace-loving birds. They never harm anything. How could I destroy this happy little bird’s home ”
Elvin understood. He smiled and nodded his head.
“I don’t need my helmet to do battle, Elvin said.
On the battlefield, Ali noticed that Elvin was not wearing his helmet.
“Where is your helmet ” Ali asked. A king at war without a helmet This was unheard of!
“My mother found a dove nesting in it,” Elvin admitted. “We didn’t want to disturb the family.”
Ali laughed and sent his wise men to visit Sabine and see the helmet for themselves.
When the wise men returned, they all verified (核实) that there was indeed a dove nesting in Elvin’s helmet. This shocked Ali. The most peaceful bird of all nesting in a war helmet. How amazing! Ali smiled.
“This is a sign,” Ali said. “The most peaceful bird decided to nest in a war helmet. This means that we must be like the dove and make peace.”
“Really ” asked Elvin.
“Yes,” Ali said. “You and your mother didn’t want to destroy a little bird family’s home. How could we destroy the homes of thousands of families ”
And so, the two Shahs signed (签署) agreements to keep peace and friendship forever. Ali and Elvin became known for their wisdom. And, from then on, the dove became known as the symbol of peace.
62.Who finally declared war
63.According to Sabine, why did she return without Elvin’s helmet
64.According to the article, how did the war between Ali and Elvin end
65.What does the dove represent nowadays
66.What do you think of Shah Elvin (请自拟一句话作答)
六、书面表达
67.成长就像一场旅行。旅行中,我们难免会遇到烦恼和困惑。同时,也会遇到对我们产生积极影响的人。阳光中学英语俱乐部将举办以“Growing up”为主题的英语演讲比赛。请根据所给图示用英语写一篇短文,写下成长的故事和感悟。
注意:
1.内容涵盖所有要点,全文连贯通顺。
2.词数不少于 80词(已给出的演讲稿开头不计入总词数)。
3. 文中不得提及有关考生个人身份的任何信息,如校名、人名等。
Growing up
Growing up is like a journey.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
《2024-2025中考英语仿真模拟试题(江苏南通市专用)》参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C B C D B A A D B B
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 A B A B C D C B A C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 B C D D A B D D A D
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 B C B D C A D E A C
题号 41
答案 F
1.C
【详解】句意:2025年,腊八节在1月7日。中国人通常吃腊八粥来庆祝它。
考查介词辨析。in在……期间,常用于年、月份、季节、上午、下午或晚上前;at在……时刻,常用于具体的时间点前;on在……之时,常用于星期或具体的某一天前;to到。根据“January 7th”可知,此处表示具体的日期,应用介词on。故选C。
2.B
【详解】句意:——真遗憾!一名4岁男孩在路边玩耍时被一辆卡车撞倒。——我同意,对父母来说,孩子的安全再怎么关注也不为过。
考查情态动词。mustn’t禁止;can’t不能;needn’t不需要;shouldn’t不应该。根据“children’s safety...be paid too much attention to.”可知,此处为“can’t...too...”结构,表示“再……也不为过”。故选B。
3.C
【详解】句意:——李明在过去的几周里取得了多么大的进步!——是的。那都是因为他努力所致。
考查感叹句。what引导的感叹句为:what+a/an+形容词+可数名词单数+主语+谓语,what+形容词+不可数名词/可数名词复数+主语+谓语;how引导的感叹句结构为:how+形容词/副词+主语+谓语,how+形容词+a/an+可数名词单数+主语+谓语,how+主语+谓语。根据“great progress Li Ming has made during the past few weeks!”可知,progress为不可数名词,great为形容词,应用what引导感叹句。故选C。
4.D
【详解】句意:——为什么不停下来喝杯咖啡呢?——好主意!在工作这么久之后,没有什么比放松一下更好的了。
考查不定代词。Something某事;Anything任何事;Everything每件事;Nothing没什么事。根据“Good idea!”可知,没什么事比它要好。故选D。
5.B
【详解】句意:环境保护组织建议政府为所有海洋生物制定法律。
考查非谓语动词。短语advise sb to do sth表示“建议某人做某事”,后接不定式。故选B。
6.A
【详解】句意:——这两本书你要哪本?——我两本都要,科普书能激发我的兴趣,漫画书能让我放松心情。
考查代词辨析。both两个都;neither两者都不;all所有都(三者或以上);none没有一个。根据“science book interests me while comic book makes me relaxed.”可知,是两者都要。故选A。
7.A
【详解】句意:这本书太吸引人了,以致于他读了几个小时才回过神来。
考查连词辨析。before在……之前;after在……之后;while当……的时候;as soon as一……就……。根据“The novel was so attractive that he read it for hours … he realized it.”可知,此处应表示书太有吸引力,意识到之前已经读了几个小时。故选A。
8.D
【详解】句意:当孩子做错事时,应该鼓励他们说实话,而不是编造借口逃避惩罚。
考查动词短语。put up张贴;take up占据;give up放弃;make up编造。根据“Children should be encouraged to tell the truth instead of...excuses to avoid punishment ”可知,应是鼓励孩子们说实话而不是编造借口,故选D。
9.B
【详解】句意:——我们在植树节种了很多树。——这很有意义。如果种更多的树,我们将有一个更绿色的世界。
考查被动语态。分析语境可知,主语和动词plant之间是被动关系,if引导的条件状语从句,遵循主将从现原则,从句用一般现在时,所以此处应用一般现在时的被动语态,故选B。
10.B
【详解】句意:——为了确保项目顺利进行,需要更多的志愿者。——我加入了!众人拾柴火焰高。
考查副词辨析。slowly缓慢地;smoothly顺利地;silently沉默地;specially特别地。根据“more volunteers are needed.”可知,为了确保项目顺利进行,需要更多的志愿者。故选B。
11.A 12.B 13.A 14.B 15.C 16.D 17.C 18.B 19.A 20.C 21.B 22.C 23.D 24.D 25.A
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了Jake从不擅长拼写到参加拼写比赛并成功晋级的故事,告诉我们当机会来临时,要做好准备,抓住机会,永不放弃。
11.句意:他正在想他在拼写测试中得到的那个“C”。
spelling拼写;singing唱歌;writing写作;drawing画画。根据后文“but I just can’t help feeling unlucky to be bad at spellings”可知,此处指的是拼写测试,故选A。
12.句意:他擅长其他科目,他不能忍受在他的试卷上看到一个大的“C”。
avoid避免;stand忍受;stop停止;regret后悔。根据“He was good at other subjects”以及“seeing a big ‘C’ on his test paper”可知,他擅长其他科目,所以不能忍受试卷上的“C”,can’t stand doing sth“不能忍受做某事”,故选B。
13.句意:一些学生很兴奋,因为他们擅长拼写。
because因为;if如果;so因此;until直到。根据“Some students were excited”以及“they were good at spellings”可知,前后为因果关系,因为擅长拼写,所以很兴奋,故选A。
14.句意:他还在担心他的测试。
talking about谈论;worrying about担心;hearing about听说;looking about环顾四周。根据“He was still...his test”以及前文“He was thinking about the ‘C’ he had received in his...test”可知,是在担心测试,故选B。
15.句意:似乎最好的办法是在拼写方面有所成就。
guess猜测;refuse拒绝;achieve取得;throw扔。根据“It seemed the best thing to do was to...something in spellings”可知,此处指最好的办法就是在拼写上取得成就,故选C。
16.句意:他知道参加他不擅长的活动需要勇气。
mad疯狂的;angry生气的;good好的;bad坏的。根据“It seemed the best thing to do was to...something in spellings. He knew it took courage to take part in something he was...at”可知,此处指参加他不擅长的拼写活动,be bad at“不擅长”,故选D。
17.句意:你为那些在某些科目上不好但从不为它们努力的人树立了榜样。
always总是;often经常;never从不;ever曾经。根据“You set an example for those who are bad at some subjects”以及“work for them”可知,此处指从不为它们努力的人,故选C。
18.句意:从那天起,Jake开始为比赛而努力。
To到;From从;At在;Between在……之间。根据“Jake started working for the competition”以及“that day on”可知,此处指从那天起就开始为比赛努力,from that day on“从那天起”,故选B。
19.句意:很快,第一轮比赛的日子到了。
round轮;test测试;lesson课程;word单词。根据“Jake started working for the competition”以及“the first...of the competition”可知,此处指比赛的第一轮,故选A。
20.句意:轮到他了。
my我的;her她的;his他的;your你的。根据“He walked onto the stage”可知,此处指轮到他了,主语为he,所以用his,故选C。
21.句意:Kaur老师鼓励地点点头。
seriously严肃地;encouragingly鼓励地;nervously紧张地;surprisingly惊讶地。根据“He was nervous”可知,Jake很紧张,所以老师鼓励地点点头,故选B。
22.句意:Jake想在当场跳舞。
hide躲藏;run跑;dance跳舞;sleep睡觉。根据“He knew the word!”可知,Jake知道单词,所以此时他很想跳舞,表示他很高兴,故选C。
23.句意:出乎意料的是,杰克进入了下一轮比赛,而且更加努力了。
worse更糟地;later更迟地;faster更快地;harder更努力地。根据“Unexpectedly, Jake entered the next round”可知,Jake进入了下一轮,所以此处指他更加努力,故选D。
24.句意:在决赛中,杰克感到他的心在剧烈地跳动。
knocking敲;hitting打;aching疼痛;beating跳动。根据“Jake felt his heart... loudly”可知,此处指Jake的心跳得很厉害,故选D。
25.句意:成功的秘诀在于当机会来临时做好准备。
ready准备好的;patient有耐心的;quiet安静的;friendly友好的。根据“When it comes, you must take it and go on, and never give up”可知,当机会来临时要抓住机会,所以此处指要为此做好准备,故选A。
26.B 27.D 28.D
【导语】本文是一篇广告,主要介绍了在牛津租一套公寓的价格和设施建设等。
26.推理判断题。根据表格第二行最后一列可知,一间卧室的公寓一个月是670元,一年就是670×12=8040元。故选B。
27.细节理解题。根据表格中的图片可知,公寓中可以养狗和猫。故选D。
28.细节理解题。根据文中最后一句“If you want to get more information, please visit our website: http://www. or call us at (888) 378-0597.”可知,想要获取更多信息,可以打电话,也可以访问网站。故选D。
29.A 30.D 31.B 32.C
【导语】本文讨论了艺术家和作家对使用人工智能(AI)程序创作作品的担忧,特别是在Reshi使用AI程序完成儿童读物《Alice and Sparkle》的情况下。AI创作引发了对创意作品被未经授权使用以及对艺术家和作家生计的威胁的担忧。
29.推理判断题。通读全文可知,本文讨论了AI技术对创作行业的影响,并引用了多方观点,这种讨论性及广泛受众的特点,符合报纸报道风格,故选A。
30.词义猜测题。根据“Midjourney, which uses special computation (计算) rules to translate words into images.”可知, Midjourney,它使用特殊的计算规则将单词翻译成图像,结合“It uses algorithms to find patterns in these images and make new ones. ”可知,它就是用这种算法规则在这些图像中寻找模式,并制作新的图像,所以划线单词表示“运算规则”,故选D。
31.细节理解题。根据“For example, an AI robot told jokes at a comedy club instead of a person. The San Francisco Ballet also used AI-created images for advertising a ballet show called The Nutcracker.”可知,作者是通过举例说明的,故选B。
32.观点态度题。根据“There is a real concern about protecting the work of artists and writers who could have their creations used by AI programs. The technology industry that develops these tools should involve artists in the process of making them.”以及作者在文中提及一些艺术家的批评并指出了技术对艺术行业可能的威胁,可知,作者对Reshi事件有批评的态度。故选C。
33.B 34.D 35.C 36.A
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要叙述了“诗词的女儿”叶嘉莹的一生。
33.主旨大意题。根据第二段“In my view, studying classical Chinese poetry can help me feel deeply, imagine widely, and look far into the future.”以及“The study of poetry is not a goal that I go for, but a strength that supports me when I meet difficulties,”可知,这些内容主要是在阐述她对学习中国古典诗歌的看法和感受,强调了学习诗歌对她个人情感和想象力的影响,对她是一种精神上的支持;据此可以推断,该段主要讨论了叶嘉莹为什么学习中国诗歌。故选B。
34.细节理解题。根据第三段“In college, she studied poetry from the Tang and Song dynasties with a famous master of Chinese literature Gu Sui, who greatly influenced her.”可知,叶嘉莹在大学期间跟随顾随学习诗歌,b“她跟随顾随学习诗歌。”排第一;根据第四段“Then, she moved to Canada in 1969.”可知,她在1969年搬到加拿大,a“她搬到加拿大。”排第二;根据第五段“At 92, she picked 218 ancient poems for kids and made videos to explain and read them.”可知,在92岁时,她为孩子们挑选古诗并制作视频解释和朗诵,这应该是在2016年,e“她为孩子们制作视频解释和朗诵诗歌。”排第三;根据第四段“In 2018 and 2019, she donated all her money, about 35.68 million yuan, to Nankai University.”可知,在2018年和2019年,她将钱捐给了南开大学,d“她将钱捐给了南开大学。”排第四;根据第四段“She was given The Touching China award in 2020.”可知,她在2020年获得了“感动中国”奖,c“她获得了‘感动中国’奖。”排第五,所以正确的顺序是b-a-e-d-c。故选D。
35.推理判断题。根据最后一段“It is Ye who makes me see the wisdom of a teacher and encourages me to become one.”可知,是叶嘉莹让她看到了教师的智慧并鼓励她成为一名教师,这表明戴锦华深受叶嘉莹的影响。故选C。
36.最佳标题题。综合全文可知,本文主要围绕叶嘉莹的一生展开,讲述了她与诗词相关的人生经历,包括学习诗词、传播诗词文化等;选项A“诗意人生”能很好地概括文章内容,适合作为文章的标题。故选A。
37.D 38.E 39.A 40.C 41.F
【导语】本文是一篇说明文。文章主要探讨了人们在毕业后常常会感到孤独的原因,并给出了应对建议。
37.根据上文“Many people mistakenly think that loneliness can be ended by having more friends or by meeting new people.”提出人们对于消除孤独感的普遍错误看法,选项D“事实上,一个有相当多朋友的人仍然会感到孤独”与上文构成转折关系,给出正确观点,指出即使有很多朋友,人们仍然可能会感到孤独,从而引出下文对孤独原因和应对方法的探讨。故选D。
38.根据下文“Some of the main characteristics of a close relationship are common interests, openness and common life challenges.”开始阐述亲密关系的特点,选项E“当你没有亲密关系时,孤独就会发生”引出下文主题,即孤独与缺乏亲密关系有关,上下文语意连贯。故选E。
39.根据上文“During college or high school years, most of the people in a group will have the same problem, so they can talk about their common problems, think together of solutions and even help each other go through them.”描述了在校期间人们因为共同问题而紧密相连的情况,选项A“同样的一群人在毕业后会怎样呢 ”承接上文,引出下一段,上下文语意连贯。故选A。
40.根据上文“Friends can become less connected to each other when each one of them lives a different life.”指出毕业后朋友之间联系减少的现象,选项C“这逐渐减少了亲密感,促进了孤独感”进一步解释这一现象导致的后果。故选C。
41.根据上文“You can either share your new problems with your old friends and make sure you listen to theirs or you can make more friends at your new job to share with them what's going on in your new stage of life.”提出了两种应对孤独的方法,选项F“关键是找到和你有同样战斗的人”总结上文,指出无论是与老朋友还是新朋友分享,关键在于找到有共同经历或挑战的人。故选F。
42.because 43.from 44.the 45.is covered 46.widely 47.products 48.making 49.understanding 50.has designed 51.to spread
【导语】本文主要介绍了沈吉回到家乡售卖带有自己家乡莫干山标志的冰箱贴的故事。
42.句意:它们在年轻人中很受欢迎,因为它们通常不太贵,易于携带,并显示当地文化特色。空处填连词连接前后两句话。根据“They are popular among young people”和“they are usually not too expensive, easy to carry and show local cultural characters.”可知,这两句话构成因果关系,前果后因,因为便宜等因素,所以冰箱贴很受欢迎,为原因状语从句,且主句在前,从句在后。because“因为”,引导原因状语从句。故填because。
43.句意:毕业于英国曼彻斯特大学的硕士沈吉放弃了杭州的工作,回到家乡设计冰箱贴。graduate from“从……毕业”。故填from。
44.句意:如果沈吉愿意,她可以接管民宿。此处特指前面提到过的民宿。用the表特指。故填the。
45.句意:她家里的双门冰箱上贴满了大小不同、形状各异的冰箱贴,几乎没有留下任何空间。描述事实用一般现在时。主语fridge与cover为逻辑上的动宾关系,用一般现在时态的被动语态,主语为单数的fridge,结构为is done。cover“覆盖”的过去分词为covered。故填is covered。
46.句意:沈吉的家乡莫干山是中国著名的旅游景点。空处位于形容词known前,用副词作状语。wide“宽的”,副词形式为widely“广泛地,普遍地”,强调普及程度。故填widely。
47.句意:她说:“莫干山需要文化与创意产品,冰箱贴就是其中一种,但制作莫干山冰箱贴的人却很少。”空处位于形容词creative后are前,填可数名词复数作主语,且此处指冰箱贴这种产品。product“产品”,可数名词,其复数形式为products。故填products。
48.句意:她说:“莫干山需要文化与创意产品,冰箱贴就是其中一种,但制作莫干山冰箱贴的人却很少。”空处填非谓语动词,且people与make之间是主动关系,空处用动词ing形式。make“制作”,其ing形式为making。故填making。
49.句意:作为一个当地人,她对家乡的文化有很深的了解。空处位于形容词a deep后,填可数名词单数作宾语。understand“理解”,动词,其名词为understanding,此处为可数名词。故填understanding。
50.句意:到目前为止,沈吉已经设计了7个印有莫干山符号的冰箱贴。根据“So far”可知,此句时态为现在完成时,结构为have/has done。主语为第三人称单数的Shen Ji,用has。design“设计”,其过去分词为designed。故填has designed。
51.句意:沈吉计划通过她的设计传播当地文化,并提供更多有创意的文化产品。plan to do sth“计划做某事”,空处填动词不定式。spread“传播”,动词,其不定式为to spread。故填to spread。
52.(o)ffer 53.(w)riters 54.(e)xperience 55.(a)broad 56.(c)onnecting 57.(h)ow 58.(s)imilar 59.(d)iscovered 60.(b)ooks 61.(m)entioned
【导语】本文主要围绕中国电视节目《我在岛屿读书》第三季展开,阐述了旅行与阅读的意义、节目内容及其文化价值。
52.句意:“旅行是身体在路上,而阅读是心灵是在路上。它们两者都提供了一种满足我们强烈好奇心的方式,” 年轻学者叶子在中国电视节目《我在岛屿读书 》第三季中说道。根据“Both of them... a way to meet our great curiosity”以及首字母可知,旅行和阅读都提供了一种满足我们强烈好奇心的方式。句子时态为一般现在时,主语“Both of them”是复数,所以动词用原形。故填(o)ffer。
53.句意:在节目中,一些中国著名的作家,比如余华和苏童,讨论他们最喜欢的文学作品。根据“such as Yu Hua and Su Tong”可知,他们都是著名的作家,应用writer,名词应用复数。故填(w)riters。
54.句意:观众可以体验到中西方之间的文化交流。根据“The viewers can... the cultural exchange between China and western countries”以及首字母可知,指的是体验到中西方之间的文化交流。experience“体验”,动词。情态动词后接动词原形,故填(e)xperience。
55.句意:而且,它可以帮助来自中国和国外的优秀文学作品被更多人了解。根据“good literature from China and...”以及首字母可知,这里表达的是除了中国国内的文学作品,还有国外的文学作品,abroad表示“在国外”,符合语境。故填(a)broad。
56.句意:这个节目向我们展示了文学在连接不同文化方面的重要作用。根据“the important role of literature in... different cultures”以及首字母可知,这里表示文学在连接不同文化方面的作用。connect“连接”,动词。in是介词,后跟动名词作宾语。故填(c)onnecting。
57.句意:当这群作家在克里特岛看到美丽的日出时,他们讨论了中西方著名作家是如何描写日出的。根据“they talked about... well-known writers from China and the West write about sunrise”以及首字母可知,这里表达的是讨论作家们如何描写日出,how“如何”符合语境。故填(h)ow。
58.句意:尽管这些作家来自不同的文化,但他们的作品表明人类的经历有一些相似之处。根据 “Though these writers come from different cultures, their works show there’s something... about human experience”可知,此处是由Though引导的让步状语从句,前后句有转折关系,虽然文化不同,但人类经历有相似之处。similar“相似的”符合语境。故填(s)imilar。
59.句意:他发现,在西方太阳常常代表爱,而在中国月亮代表爱。根据“He... that the sun often represents love in the West, while the moon stands for love in China”以及首字母可知,他发现了中西方在代表爱的事物上的不同,结合前文时态,这里用一般过去时,discover的过去式是discovered。故填(d)iscovered。
60.句意:“希腊曾经只是在我的想象中和书里的一个地方。访问希腊让我的想象变成了现实,” 苏童说。根据“Greece used to be a place only in my imagination and in the...”以及首字母可知,除了在想象中,还在书里了解希腊,book是可数名词,这里用复数形式表示类别。故填(b)ooks。
61.句意:现在许多在文学作品中被提到的地方成为了游客们的名胜古迹。根据“Many places that are... in literature now become places of interest for tourists”以及首字母可知,这里表达的是在文学作品中被提到的地方,places和mention间是被动关系,are后接过去分词构成被动语态,故填(m)entioned。
62.(Shah) Ali. 63.(Because) a dove mother made/had made a nest in the helmet (and she didn’t want to disturb the family). 64.By signing agreements to keep peace and friendship forever./They signed agreements to keep peace and friendship forever. 65.The symbol of peace. 66.He is kind/wise./He is kind-hearted./He has a heart full of love./He is brave./He is a brave fighter.
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了鸽子是和平的象征的由来。
62.根据“Finally, one day, Ali announced, ‘That’s it! I declare (宣布) war on Elvin!’”可知Ali宣布了战争,故填(Shah) Ali.
63.根据“A mother dove has made a nest in your helmet. She has three little babies. They are safe and sound in it. I see her coming and going from the nest all day long, bringing food to her babies. She tries so hard to take good care of them. Please, don’t disturb them.“可知因为鸽子妈妈在她的头盔里筑巢,Sabine不想要打扰鸽子一家,故填(Because) a dove mother made/had made a nest in the helmet (and she didn’t want to disturb the family).
64.根据“the two Shahs signed (签署) agreements to keep peace and friendship forever.”可知这场战争是以达成协议结束的,故填By signing agreements to keep peace and friendship forever./They signed agreements to keep peace and friendship forever.
65.根据“And, from then on, the dove became known as the symbol of peace.”可知鸽子是和平的象征,故填The symbol of peace.
66.开放性作答,结合实际,言之有理即可。参考答案为He is kind/wise./He is kind-hearted./He has a heart full of love./He is brave./He is a brave fighter.
67.例文
Growing up
Growing up is like a journey. I’ve learned a lot on the way.
Learning about the world is part of growing up. I learn through books about people in different times and places. At home, my parents always teach me how to be a kind person. Besides, I have learned how to get along with classmates and teachers at school.
However, there are difficulties during the journey. For example, I couldn’t achieve a balance between schoolwork and hobbies. Luckily, my teacher Mr. Wang advised me to manage my time well.
So, it is Mr. Wang who has a great influence on me. He is a person of great wisdom. He teaches me not only the knowledge in books but also the knowledge out of books. Whenever I feel worried, I will go to ask him for advice.
Though growing up is hard for teenagers, we should never lose heart when meeting with difficulties. Our parents, teachers and classmates will always be there for us.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态为“一般现在时”和“一般过去时”;
③提示:写作要点已给出,考生注意不要遗漏要点;适当添加细节,完善表述内容。
[写作步骤]
第一步,表明写作意图;
第二步,具体阐述在成长过程中遇到的问题,以及如何处理所面临的问题;
第三步,书写结语,表达自己的感想。
[亮点词汇]
①get along with与……相处
②advise sb to do sth建议某人做某事
③have a great influence on sb对某人有很大影响
[高分句型]
①He teaches me not only the knowledge in books but also the knowledge out of books.(not noly...but also句型)
②Whenever I feel worried, I will go to ask him for advice.(whenever引导时间状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录