2024-2025中考英语第一次模拟仿真试题(含答案解析+听力音频及原文)湖北武汉专用

文档属性

名称 2024-2025中考英语第一次模拟仿真试题(含答案解析+听力音频及原文)湖北武汉专用
格式 zip
文件大小 4.5MB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-03-31 18:41:28

文档简介

2024-2025中考英语第一次模拟仿真试题(湖北武汉专用)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力选择(满分25分)
1.
A.Let’s play outside. B.Have a good day. C.Let’s go home quickly.
2.
A.By doing sports. B.By reading English novels. C.By helping others.
3.Where is the girl now
A.In a museum. B.In a library. C.In a meeting.
4.How might Lisa feel at the moment
A.Hungry. B.Sleepy. C.Nervous.
5.
A.For his birthday. B.A handmade scarf. C.By post.
6.How was the girl’s weekend
A.Boring. B.Enjoyable. C.Unhappy.
7.What’s the weather like today
A.Rainy. B.Cloudy. C.Fine.
8.When does the museum open on Sundays
A.At 9:30. B.At 10:00. C.At 10:30.
9.What would the boy probably say next
A.Maybe you’re right. And I’ll try.
B.How come I failed the exam
C.What about playing computer games together
10.What would the girl probably say next
A.Why don’t we throw her a surprise party
B.I’d like to get her a nice gift.
C.You said it! Let’s go back to be with her that day!
11.What are the speakers doing
A.Taking a trip. B.Working in a field. C.Feeding the cows.
12.What’s the relationship between the two speakers probably
A.Workmates. B.Old classmates. C.Neighbors.
听下面一段对话,回答小题。
13.When did Tom fail the math test
A.Yesterday. B.Two days ago. C.Three days ago.
14.What subject does Tom like best
A.Math. B.Science. C.Chinese.
15.What does the girl advise Tom to do
A.Eat well. B.Read more books. C.Go to bed early.
听下面一段对话,回答小题。
16.Why was Mike’s brother crying
A.Mike didn’t play with his brother.
B.Mike didn’t give his brother’s things back.
C.Mike didn’t let his brother play with his toys.
17.What does the woman advise Mike to do
A.To share things. B.To be more careful. C.To say sorry to his brother.
18.What’s the relationship between the two speakers
A.Mother and son. B.Brother and sister. C.Father and daughter.
听下面一段对话,回答小题。
19.What kind of music does Ken like best
A.Country music. B.Classical music. C.Pop music.
20.How does Lucy like rock music
A.Relaxed. B.Excited. C.Sleepy.
21.How long did Lucy stay in Chengdu
A.7 days. B.14 days. C.21 days.
22.How was Lucy’s vacation
A.Wonderful. B.Nervous. C.Interesting.
听下面一段独白,回答小题。
23.What’s the main rule Tom has to follow
A.Studying hard. B.Going to bed early. C.Cleaning his room.
24.How will Tom’s parents feel if he leaves things everywhere
A.Bored. B.Angry. C.Sad.
25.What’s the passage mainly about
A.Family rules. B.Family photos. C.Family members.
二、单项选择(满分10分)
26.—Do you remember the store where we bought this sofa
—Sorry, I don’t. Could you tell more about it to refresh my ________
A.mind B.thought C.spirit D.memory
27.—When are we going to pick a birthday present for our grandma, tomorrow or next week
—________. There is no time like the present.
A.Either B.Neither C.Both D.All
28.—I can see Lisa feels homesick these days.
—Right! But she still makes a ________ effort to appear cheerful.
A.weak B.poor C.silent D.brave
29.—How do I know if the mango is ready
—Just press into it gently with your finger! If it ________ soft, you can eat it.
A.looks B.tastes C.sounds D.feels
30.It’s not a good idea to try to ________ in this big city on your own, because you may lose your way.
A.get through B.get along C.get around D.get over
31.—Aunt Mary has to deal with so many things every day!
—Yeah! But she is very good at planning and can always ________ her time perfectly.
A.spare B.manage C.spend D.make
32.—Jason’s rude words almost drove me crazy!
—Oh, honey, let’s listen to some sweet music! Then the bad feelings will ________.
A.pass away B.pass on C.give away D.give back
33.—I’m going to Hainan for vacation this winter.
—Great! ________ happy it will be to stay there in such a cold winter!
A.What B.How C.How a D.What a
34.—Shall we clear out these old books
—No! Let’s ________ to the village library.
A.give them up B.put them away C.give them away D.take them off
35.—Your stamps are so fantastic. Could you please tell me ________
—Oh, I bought them in the post office next to the bank.
A.why you bought them B.why did you buy them
C.where did you buy them D.where you bought them
三、完形填空(满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项 中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Kim Griffin, a 12-year-old boy, lost his left arm in a traffic accident. To help the heartbroken boy get back on his feet, Kim’s father encouraged him to join a judo (柔道) club.
Everyone wondered how a single-armed boy could 36 such a sport. However, an old Japanese judo coach accepted him.
The boy practised 37 but a single stroke (一击). He was doing well but couldn’t understand why, after months of training, the coach had taught him only one 38 .
“Sir, ” Kim finally asked, “ 39 I be learning more ”
“This is the only action you’ll ever need to know.” the coach said. Not quite understanding, Kim kept training.
Several months later, the boy took part in his first competition. The results just came as a 40 —Kim easily beat his competitors with his single stroke in the first two matches! The third match seemed challenging and long-lasting. The opponent (对手) finally lost 41 and rushed over. Again, Kim used his move to win the match. Amazed by his own 42 the boy entered the final.
This opponent was much stronger and Kim was soon at a 43 . Fearing that the boy might get hurt, the referee (裁判) was to call a time-out when the coach stopped, “No, let him 44 .”
Minutes later, the opponent, who thought victory was in the bag, made a big 45 : he lost his guard. Immediately, Kim defeated the opponent with his powerful move. The boy became the champion (冠军)!
When Kim and his coach 46 every move in each and every match, the boy voiced his 47 , “How come I won the competition with only one move ”
“There were two reasons.” the coach said, “First, you’ve 48 the most difficult stroke in all of judo. Second, if your opponent tries to 49 you from using the stroke, he should hold your left arm.” Kim smiled—his greatest 50 had become his greatest strength!
36.A.take up B.make up C.put up D.set up
37.A.something B.anything C.nothing D.everything
38.A.goal B.skill C.rule D.subject
39.A.mustn’t B.can’t C.shouldn’t D.daren’t
40.A.fear B.belief C.relief D.shock
41.A.weight B.patience C.courage D.way
42.A.success B.chance C.interest D.standard
43.A.treat B.danger C.price D.disadvantage
44.A.stop B.leave C.continue D.start
45.A.difference B.mistake C.challenge D.decision
46.A.supposed B.realized C.admired D.reviewed
47.A.secret B.doubt C.effort D.fact
48.A.mastered B.discovered C.marked D.organized
49.A.save B.excuse C.prevent D.protect
50.A.weakness B.hobby C.confidence D.talent
四、阅读理解(满分30分)
A
Waltz
Originating (起源) from the Austrian and German dances, waltz is one of the oldest ballroom dances. This beautiful partner dance follows a rise and fall pattern where dancers swing their shoulders smoothly with rising toes (脚趾) gradually in rhythm with the music. Today, both the faster Viennese waltz and the slower American- and-International-style waltz are quite popular.
Hip-hop
Hip-hop dates back to the early 1970s in New York and California, developing out of Funk. As a new style performed on streets, the dance, which is in relation to hip- hop culture and music, has three main forms—Breaking, Locking and Popping.
Unlike other competitive dance styles, hip-hop is often improvisational (即兴的) with dancers challenging each other to battles (较量).
Ballet
Ballet is a type of Russian dance which originated during the Italian Renaissance (文艺复兴), before developing in France and Russia into a concert dance. This form has many subgenres (子类) including classical, romantic and contemporary. The dancers move in slow and quick steps to classical music with dramatic interpretations (演绎) that are deeply emotional (有感染力的).
51.In which section of the newspaper can we read the news
A.ART B.HOBBY C.EDUCATTON D.CUSTOM
52.It’s clear that waltz___________.
A.is characterized by its fast and smooth moves B.developed from Vienna and America
C.has difficult dance steps D.can be performed as a ballroom dance
53.“Hip-hop”is best translated into “___________”.
A.踢踏舞 B.爵士舞 C.街舞 D.拉丁舞
54.What are the characteristics of ballet
①Improvisational ②Emotional ③Classical ④Dramatic ⑤Slow
A.①②③ B.②④ C.③④⑤ D.④⑤
55.What can we infer from those dances
A.They are modern and popular.
B.They all have three forms.
C.They can stand for Western culture.
D.They often appear at concerts.
B
“I knew that the Just Go Zero project could bring many benefits,” says Emmanouil Antonios Fotaras, one of 745 residents (居民) living on Tilos, a small Greek island located between Rhodes and Kos, “but I didn’t expect its influence would be so powerful.” Now Tilos has become the world’s first zero-waste island.
Before the project began, 87 percent of the island’s waste was sent to a landfill (垃圾填埋厂). Now this has proved such a success that Tilos no longer has any rubbish bins and the landfill site has closed completely. In its place is Center for Creative Upcycling, where items can either be repaired or reused.
The project is controlled by Polygreen, a Greek company that specializes in circular economy (循环经济), but much of their success comes through education.
They begin by setting up an information center in the port so that residents can learn about how to separate their waste. Each household is then given its own zero-waste equipment (设备), including boxes for recyclable and non-recyclable waste and a bag for organic waste. Regular door-to-door collections are organized across the island, and a smartphone app collects real-time information to show Polygreen how much has been recycled. All waste will be taken to the 3K Circular Innovation Center for high-tech waste handling solutions.
Any visitors to Tilos have to take part in the project as well. Hotels have special equipment for separating rubbish and tourists can pick up cloth bags for shopping from Zero Point Information Center.
“In the beginning, it was tiring,” says Emmanouil, “but we all helped each other. I’m amazed how old people like the idea and how the project benefits the environment—and that gives me hope and courage to do it.”
56.What makes Tilos stand out in the world
A.Its beautiful scenery. B.Its use of green energy.
C.Its efforts to go waste-free. D.Its small population.
57.The underlined word “this” in Para.2 refers to “______”.
A.the Just Go Zero project B.sending Tilos’s waste to a landfill
C.building Center for Creative Upcycling D.closing the landfill site
58.Polygreen runs the Just Go Zero project by________.
①setting up a center in the port to collect rubbish
②giving every family zero-waste equipment
③teaching residents how to separate waste
④asking tourists to shop for cloth bags first
⑤using an app to see how much rubbish has been recycled
A.①②⑤ B.①②④ C.③④⑤ D.②③⑤
59.What does Emmanouil think of the Just Go Zero project
A.Challenging and impractical. B.Tiring and boring.
C.Meaningful and environmentally-friendly. D.Creative but costly.
60.The best title for the passage would be “________”
A.Tilos’s Rubbish to Victory
B.Rethink, Reuse, Recycle
C.Special Equipment for Separating Waste
D.Polygreen, a Greek Company in Circular Economy
C
The mysterious “Great Attractor”is pulling the Milky Way galaxy (银河系) off course (轨道). No matter what we’re doing right now—siting, standing, walking—we’re moving.
___★___ First, the Earth is turning very fast while it’s in space, going about 1,000 miles per hour, or 1,600 kilometers per hour. This turning makes our days and nights. Next, the Earth and the other planets are going around the sun. We move at about 67,000 miles per hour, or 108,000 kilometers per hour. This movement makes our seasons and years. Also, the sun and everything around it is going around the middle of our galaxy, the Milky Way, really fast—over 500,000 miles per hour, or 828,000 kilometers per hour. Besides everything in the universe is always getting bigger as it spreads out.
But in the 1970s, space experts noticed that something was different about the galaxies close to us, called the Local Group. These galaxies were being pulled away from their normal course really fast, towards something we couldn’t see. They named this place the Great Attractor, but it’s hard to learn more because we can’t see it well.
“The Milky Way has so many stars and dust, which hide what we want to see in that direction. So our galaxy is hiding the Great Atractor,” says Jorge Moreno, a space expert. This place we can’t see is called the Zone of Avoidance by scientists. We still don’t know everything about why the Milky Way and the other galaxies are being pulled off course, but there have been some ideas. Most recently, the prime suspect (可疑对象) is a very big group of galaxies called Laniakea, which means “big sky” in Hawaiian.
61.Which of the following can be put in ____★_____
A.Why is the Milky Way galaxy being pulled off course
B.The Great Attractor has a magic power.
C.How can the secrets of the universe be unlocked
D.Actually, we’re moving in at least four different ways.
62.What causes the Earth’s days and nights according to the passage
A.The other planets’ going around the sun. B.The movement around the Milky Way
C.The Earth’s turning around itself. D.The expansion (膨胀) of the universe.
63.People can’t see the Great Attractor well because __________.
A.it is too far away B.too many stars and dust block that direction
C.it’s going around so fast D.it’s not bright:enough in the universe
64.The underlined phrase “Zone of Avoidance” in the last paragraph probably means “_________”.
A.a hidden part of the sky B.the speed of galaxy movement
C.a galaxy-free space D.the cause of galaxy attraction
65.What can we infer about the Great Attractor
A.It is located somewhere within the Milky Way.
B.It is a large object influencing the movement of nearby galaxies.
C.It was discovered in 1970.
D.It's a single galaxy which pulls on other galaxies around.
五、选词填空(满分10分)
阅读下面短文,然后用下面方框中所给的单词或短语填空, 使短文在结构、语意和逻辑上正确。(提示:方框中有两个单词或短语是多余的。)
discovered /changed/ability /take in/lay out/spare/journey
How can camels carry heavy loads across the sandy desert for long periods of time without food or water It’s the bag round hump (驼峰) that gives them the amazing 66 .
The hump is like a 67 cupboard where a camel stores food and water for days. When life is good, the food is 68 into fat and stored in the camel’s hump which can grow to as big as 40 kilograms. The camel begins to use the stored fat when there’s nothing to eat or drink.
After a long 69 across the desert, a camel can lose up to 150 kilograms of weight and its hump will become very small. As soon as this camel gets to an oasis (绿洲), it will 70 hundreds of litres of water and get back most of its weight in a day.
六、短文填空(满分10分)
阅读下面短文,根据上下文或括号内单词等提示,在空白处 填入适当的单词或括号内单词的适当形式。
At the school party, children dressed in different shapes and colors showed up—they looked like, astronauts, superheroes, princes.... But one little girl walked in, 71 (hide) her face and hoping nobody would notice her gray pants and white T-shirt.
Ellie wanted to dress up 72 a princess that day. However, her dad forgot 73 (save) up for her princess clothes. Now the girl couldn’t keep her tears back when she saw other kids wearing different beautiful 74 (costume).
“Ellie!Come here!” Mr. Borges, her favorite art teacher, whispered to her. The girl wiped her tears right away, closely 75 (follow) him. “Wait here!” Mr. Borges said and walked into the closet. A few seconds later, he was back with a few rolls of toilet paper in his hand. Ellie stood 76 (confuse). At the same time, Mr. Borges began covering the toilet paper around her waist (腰) and towards her feet carefully, making sure she was 77 (comfort) every few seconds.
“Wow, Mr. Borges!” Ellie was finally starting to find out the excellent idea, “I look like a princess now!”
The little girl’s heart was filled with joy when she saw 78 (she) in the mirror. “I love the dress! Thank you!” she called.
To Mr. Borges, it may have just been a 79 (create) way to put a smile on a child’s face.
80 to Ellie, it meant everything!
七、书面表达(满分20分)
81.在每个人的生活中,总有一些旅行经历让我们难以忘怀,比如一次与家人一起的温馨之旅或者一次与老师、同学一起的欢乐之旅。请你以 “An Unforgettable ________”为题,根据以下内容提示写一篇英语短文,描述一次让你难以忘怀的家庭游(family trip)或者学校郊游(school trip)。
Where did you go?
What did you do during that trip
Why was it so unforgettable for you Something more about the trip.
注意:文中不得透露个人真实信息;词数 100 词左右;部分标题已给出,不计入总词数。
An Unforgettable ________
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1.C
【原文】Look at those dark clouds, it must be going to rain.
2.B
【原文】Your English is so good. How did you learn it
3.A
【原文】M: Keep silent and no shouting, please. It’s against the rules to make such a loud noise when you see an exhibition.
W: I’m sorry I won’t.
4.B
【原文】M: Lisa, would you like a cup of coffee to help you stay awake
W: Oh, I need three.
5.C
【原文】How will you give him the gift
6.B
【原文】M: I hear you were left at home alone last weekend. Did you feel bored
W: Not at all. I invited Jack to my home and we had great fun.
7.C
【原文】M: What a fine day today!
W: Yeah, let’s go hiking.
8.B
【原文】M: Allen, do you know what time the museum opens
W: It opens at 9:30 on weekdays, and 10:00 at weekends.
9.A
【详解】M: I failed the exam again. What would you do if you were in my place
W: If I were you, I would play less computer games. You can ask your parents to help with it!
10.C
【原文】W: Mom’s birthday is coming, shall we buy her a birthday present or hold a party for her
M: Mom has everything. The best gift is to come back and stay with her.
11.A
【原文】W: Look at that big field of cotton and the cows on the grassland! I wish I could stay there for several days.
M: We wouldn’t be able to see the beautiful view if we didn’t travel by train. Would we
12.B
【原文】W: Hi! I don’t know if you remember me. My name is Lucy. I sat behind you in the classroom.
M: Yeah! That’s right. How are you
13.A 14.B 15.C
【原文】W: Tom, you look so sad. What happened
M: I failed the math test yesterday. The math teacher telephoned my parents and told them I didn’t work hard these days.
W: Is that true
M: No, not really. I work hard at math every day though it’s not my favorite subject.
W: So why did you fail the test Have you found out the reason by now
M: Maybe it was because I had had a headache before the test.
W: Are you feeling better now
M: No, I even feel worse. Every night I read science fiction till late. You know I like science best and another piece of bad news is that we will have a Chinese test tomorrow.
W: Oh, I know why you have a headache. You stayed up too late. Go to bed early tonight and you will feel better tomorrow.
M: Thanks. I will.
16.C 17.A 18.A
【原文】W: Mike, do you know why your brother is crying
M: I don’t know, maybe because I didn’t let him play with my toys.
W: That’s not very kind. What do we say in our family
M: Sharing is caring.
W: That’s right. Sharing is caring. That means you two need to take turns with your toys.
M: But he always placed them alone. He never gives them back.
W: You’re his big brother. You need to set an example for him.
M: But sometimes he even breaks them.
W: I’ll ask him to be more careful, and you can ask him nicely to give them back next time.
M: But...
W: No but, Mike. If you don’t listen to my words, I’ll tell your father.
19.A 20.B 21.B 22.A
【原文】W: Hi, Ken. What kind of music do you like best
M: Country music. It makes me relaxed. Do you like it, Lucy
W: No, I don’t. I prefer rock music.
M: Why do you like rock music
W: Because it makes me excited.
M: Oh, I see. Where did you go last month, Lucy
W: I went to Chengdu for my vacation.
M: Really How long did you stay there
W: Let me see. I stayed there for two weeks.
M: How was your vacation
W: It was wonderful. That place was beautiful, the weather was fine and the people there were friendly. And I went to the Chengdu Research Base.
M: Did you see pandas there
W: Yes I did. Pandas are so cute and I want to be a keeper when I grow up.
23.A 24.B 25.A
【原文】
Hi, I’m Tom. I’m going to talk about my family rules. The main rule I have to follow, I think, is to study hard at school. My parents want me to do my homework carefully and tell them about anything important that happened at school. The second rule I have to follow is that I must go home after school at once. I have to go to bed by 10 pm on school nights. But during the holidays, I can stay up longer at night. Another rule is that I have to clean my room. My parents will get angry if I leave things around the house. I should keep my room tidy, although I often break this rule.
26.D
【详解】句意:——你还记得我们买这个沙发的那家商店吗?——抱歉,我不记得了。你能多告诉我一些关于它的信息来唤起我的记忆吗?
考查名词辨析。mind头脑;thought想法;spirit精神;memory记忆。根据“Sorry, I don’t. Could you tell more about…”可知,此处指的是唤起我的记忆,故选D。
27.B
【详解】句意:——我们什么时候去选个礼物给奶奶,明天还是下周?——都不。现在就去。
考查不定代词。Either两者中任一;Neither两个都不;Both两者都;All三者或以上都。根据“When are we going to pick a birthday present for our grandma, tomorrow or next week ”可知,此处是给了两个选项,结合“There is no time like the present.”可知,两个都没选择。故选B。
28.D
【详解】句意:——我能看出丽莎这些天想家了。——是的!但她仍然勇敢地努力表现得开朗。
考查形容词辨析。weak虚弱的;poor贫穷的;silent沉默的;brave勇敢的。根据“But she still makes a ... effort to appear cheerful”可知,尽管丽莎想家,但她仍然勇敢地努力表现得开朗,故选D。
29.D
【详解】句意:——我怎么知道芒果熟了?——用你的手指轻轻按一下!如果它摸起来软了,你就可以吃了。
考查动词辨析。looks看起来;tastes尝起来;sounds听起来;feels摸起来。根据“Just press into it gently with your finger”可知是通过触摸来判断芒果是否熟了,故选D。
30.C
【详解】句意:在这个大城市独自四处走动不是一个好主意,因为你可能会迷路。
考查动词短语辨析。get through通过;get along进展; get around各处走动;get over克服。根据“It’s not a good idea to try to…in this big city on your own, because you may lose your way.”可知,此处表达四处走动可能会迷路。故选C。
31.B
【详解】句意:——玛丽阿姨每天要处理很多事情!——是啊!但她非常擅长规划,总能完美地管理她的时间。
考查动词辨析。spare抽出,节省;manage管理,安排;spend花费;make制造,使成为。根据“...her time”可知,这里是指管理时间。故选B。
32.A
【详解】句意:——杰森粗鲁的话几乎把我逼疯了!——哦,亲爱的,让我们听听甜美的音乐吧!然后,不好的感觉就会过去。
考查动词短语。pass away消失;pass on 传递;give away 赠送;give back归还。根据“let’s listen to some sweet music”可知此处是安抚对方“听听甜美的音乐,不好的感觉就会过去”。故选A。
33.B
【详解】句意:——今年冬天我要去海南度假。——太棒了!在这么冷的冬天待在那里会多么开心啊!
考查感叹句。句中感叹句的中心词happy是形容词,此处用“How+形容词+主谓+其他”结构。故选B。
34.C
【详解】句意:——我们把这些旧书清理掉好吗?——不!我们把它们送给村里的图书馆吧。
考查动词短语。give them up放弃它们;put them away把它们收起来;give them away捐赠它们;take them off把它们脱掉。根据“Shall we clear out these old books ”以及“Let’s…to the village library.”的语境可知,此处应是提议把旧书捐赠给村里的图书馆,C项符合。故选C。
35.D
【详解】句意:——你的邮票太棒了。你能告诉我你在哪里买的吗?——哦,我在银行旁边的邮局买的。
考查宾语从句。宾语从句用陈述语序,排除BC,结合“Oh, I bought them in the post office next to the bank.”可知询问“在哪里买的”,用“where you bought them”。故选D。
36.A 37.C 38.B 39.C 40.D 41.B 42.A 43.D 44.C 45.B 46.D 47.B 48.A 49.C 50.A
【导语】本文主要讲述了一个失去左胳膊的男孩,去学柔道,但是教练只教他一招,他用这一招赢得了比赛,并获得了锦标赛的冠军,教练告诉他,他已经掌握了所有柔道中最难的一招,并教给了他一个道理,有时你的弱点会变成你最大的力量。
36.句意:每个人都想知道一个独臂男孩怎么能从事这样的运动。
take up开始从事;make up组成;put up建造;set up建立。根据文中“To help the heartbroken boy get back on his feet, Kim’s father encouraged him to join a judo club.”及“Everyone wondered how a single-armed boy could…such a sport.”可知,Kim在车祸中失去了左臂,因此他的父亲为了让他重新振作起来,应该是带着他从事了一个运动项目。故选A。
37.句意:这个男孩练习除了一个击打的动作之外什么都没有。
something某事;anything任何事;nothing没有事;everything一切。根据文中“The boy practised…but a single stroke.”可知,此处指的是这个男孩练习除了一个击打的动作之外什么都没有。nothing…but…“除了……之外什么都没有”符合语境。故选C。
38.句意:这个男孩做的很好,但是不明白为什么教练在几个月的训练中只教他一个技能。
goal目标;skill技能;rule规则;subject科目。根据文中“He was doing well but couldn’t understand why, after months of training, the coach had taught him only one…”可知,此处指的是一个技能。故选B。
39.句意:我不应该学习更多的吗?
mustn’t禁止;can’t不能;shouldn’t不应该;daren’t不敢。根据文中“…I be learning more ”及下文“This is the only action you’ll ever need to know. Not quite understanding, Kim kept training.”可知,此处指的是Kim询问教练自己不应该学习更多技能吗。故选C。
40.句意:结果令人震惊——在前两场比赛中,Kim仅用一招就轻松击败了对手。
fear恐惧;belief信念;relief安慰;shock震惊。根据文中“The results just came as a…— Kim easily beat his competitors with his single stroke in the first two matches!”可知,此处指的是Kim仅用一招就击败对手这件事让人很震惊。故选D。
41.句意:对手最后失去了耐心冲了过来。
weight重量;patience耐心;courage勇气;way方法。根据文中“The third match seemed challenging and long-lasting. The opponent finally lost…and rushed over.”可知,此处指的是对手失去了耐心。故选B。
42.句意:男孩对自己的成功感到惊讶,进入了决赛。
success成功;chance机会;interest兴趣;standard标准。根据文中“Amazed by his own…the boy entered the final.”可知,此处指的是Kim成功进入决赛。故选A。
43.句意:这个对手要强大得多,Kim很快就处于劣势。
treat对待;danger危险;price价格;disadvantage劣势。根据文中“This opponent was much stronger and Kim was soon at a…”及下文可知,此处指的是Kim处于劣势。at a disadvantage“处于劣势”,固定用法。故选D。
44.句意:由于担心男孩会受伤,裁判就是在教练停下来的时候叫暂停,“不,让他继续”。
stop停止;leave离开;continue继续;start开始。根据文中“No, let him…”及下文“Minutes later, the opponent, who thought victory was in the bag, made a big…”可知,此处指的是教练让Kim继续比赛。故选C。
45.句意:几分钟后,认为胜券在握的对手犯了一个大错。
different不同;mistake错误;challenge挑战;decision决定。根据文中“Minutes later, the opponent, who thought victory was in the bag, made a big…he lost his guard.”及下文可知,此处指的是对手犯了一个错误。故选B。
46.句意:当男孩和教练回顾每场比赛的每个动作。
supposed推断;realized意识到;admired钦佩;reviewed回顾。根据文中“When Kim and his coach…every move in each and every match”可知,此处指的是Kim和教练回顾比赛动作。故选D。
47.句意:男孩表达了他的疑问:“为什么我只用一招就赢得了比赛?”
secret秘密;doubt怀疑;effort努力;fact事实。根据文中“the boy voiced his…”及下文可知,Kim表达了自己的怀疑。故选B。
48.句意:首先,你已经掌握了柔道中最难的一招。
mastered精通;discovered发现;marked标志;organized组织。根据文中“First, you’ve…the most difficult stroke in all of judo.”可知,此处指的是教练说Kim已经精通了柔道中最难的一招。故选A。
49.句意:第二,如果你的对手试图阻止你使用这个动作,他应该抓住你的左臂。
save拯救;excuse原谅;prevent防止;protect保护。根据文中“if your opponent tries to…you from using the stroke”可知,此处指的是对手阻止Kim用这个动作。故选C。
50.句意:Kim笑了——他最大的弱点变成了他最大的优点!
weakness弱点;hobby爱好;confidence信心;talent天赋。根据文中“his greatest…had become his greatest strength!”及联系上下文可知,此处指的是Kim最大的弱点变成了最大的优点。故选A。
51.A 52.D 53.C 54.B 55.C
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了三种舞蹈:华尔兹、嘻哈舞和芭蕾舞,分别讲述了它们的起源、特点和风格。
51.推理判断题。根据文章内容,本文主要介绍了三种舞蹈的艺术形式,因此最有可能出现在报纸的“艺术”版块。故选A。
52.细节理解题。根据文章第一段“waltz is one of the oldest ballroom dances”可知,华尔兹可以作为交际舞进行表演。故选D。
53.词句猜测题。根据文章第二段“Hip-hop dates back to the early 1970s in New York and California, developing out of Funk”以及“As a new style performed on streets”可知,“Hip-hop”对应的是“街舞”。故选C。
54.细节理解题。根据最后一段“The dancers move in slow and quick steps to classical music with dramatic interpretations (演绎) that are deeply emotional (有感染力的).”可知,芭蕾舞的特点是戏剧性和情感丰富。故选B。
55.推理判断题。根据文章内容,这三种舞蹈分别代表了不同的文化背景和风格:华尔兹起源于奥地利和德国,嘻哈舞起源于美国,芭蕾舞起源于意大利并在法国和俄罗斯发展。因此,这三种舞蹈可以代表西方文化。故选C。
56.C 57.A 58.D 59.C 60.A
【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了在希腊的一个小岛——蒂洛斯,人们实行“零浪费”项目,将垃圾再利用,变废为宝的事情。
56.细节理解题。根据“But the small Greek island of Tilos stands out for its natural beauty.”可知,希腊小岛蒂洛斯以其自然美景脱颖而出。故选C。
57.词义猜测题。根据“Now this has proved such a success that Tilos no longer has any rubbish bins and the landfill site has closed completely.”可知,“this”指的是“零浪费”项目。故选A。
58.细节理解题。根据“Each household is then given its own zero-waste equipment (设备), including boxes for recyclable and non-recyclable waste and a bag for organic waste.”可知,②③正确;根据“Regular door-to-door collections are organized across the island, and a smartphone app collects real-time information to show Polygreen bow much has been recycled.”可知,⑤正确;根据“Any visitors to Tilos have to take part in the project as well.”可知,④错误,故选D。
59.细节理解题。根据“but we all helped each other. I’m amazed how old people like the idea and how the project benefits the environment—and that gives me hope and courage to do it.”可知,Emmanouil认为Just Go Zero项目是有意义且环保的,故选C。
60.最佳标题题。通读全文,本文主要讲述了在希腊的一个小岛——蒂洛斯,人们实行“零浪费”项目,将垃圾再利用,变废为宝的事情,故选A。
61.D 62.C 63.B 64.A 65.B
【导语】本文是一篇说明文,主要讲述了“大吸引体”(Great Attractor)对银河系及其他星系的影响,以及地球在宇宙中的多种运动方式。文章还提到了科学家们对这一神秘现象的研究和推测。
61.细节理解题。根据文章第二段“First, the Earth is turning very fast while it’s in space, going about 1,000 miles per hour, or 1,600 kilometers per hour. ...Next, ... Also, the sun...Besides everything in the universe is always getting bigger as it spreads out.”可知,我们至少有四种不同的运动方式。故选D。
62.细节理解题。根据“First, the Earth is turning very fast while it’s in space, going about 1,000 miles per hour, or 1,600 kilometers per hour. This turning makes our days and nights.”可知,地球的自转导致了白天和黑夜的产生。故选C。
63.细节理解题。根据“The Milky Way has so many stars and dust, which hide what we want to see in that direction. So our galaxy is hiding the Great Attractor.”可推知,人们无法清晰看到大吸引体的原因是银河系中的恒星和尘埃遮挡了视线。故选B。
64.词句猜测题。根据“This place we can’t see is called the Zone of Avoidance by scientists.”可知,“Zone of Avoidance”指的是天空中一个被遮蔽的部分。故选A。
65.推理判断题。根据“In the 1970s, space experts noticed that something was different about the galaxies close to us, called the Local Group. These galaxies were being pulled away from their normal course really fast, towards something we couldn’t see. They named this place the Great Attractor.”可知,大吸引体是一个巨大的物体,影响着附近星系的运动。故选B。
66.ability 67.spare 68.changed 69.journey 70.take in
【导语】本文主要介绍了骆驼的驼峰的作用以及为什么骆驼可以在沙漠中生活。
66.句意:正是圆圆的驼峰给了它们惊人的能力。根据前文“How can camels carry heavy loads across the sandy desert for long periods of time without food or water ”可知,此处给出的是原因,即驼峰给了它们惊人的能力,备选词ability“能力”符合语境。故填ability。
67.句意:驼峰就像一个备用的橱柜,骆驼可以在那里储存好几天的食物和水。根据“ cupboard where a camel stores food and water for days.”可知,此处指的驼峰像一个备用的橱柜,备选词spare符合语境,spare cupboard“备用橱柜”。故填spare。
68.句意:生活好的时候,食物被转化为脂肪储存在骆驼的驼峰里,驼峰可以长到40公斤重。根据“into fat”可知,此处是说食物被转化为脂肪,备选词changed符合语境,changed into“转变为”。故填changed。
69.句意:在穿越沙漠的长途跋涉之后,骆驼的体重可以减轻150公斤,驼峰也会变得非常小。根据“a camel can lose up to 150 kilograms of weight and its hump will become very small.”可知,此处指的经过了长途旅行后,骆驼的体重会减轻,驼峰也变小,备选词journey“旅程”符合语境。故填journey。
70.句意:一旦这头骆驼到达绿洲,它就会摄入数百升水,一天之内就能恢复大部分体重。根据“hundreds of litres of water”可知,此处指的是骆驼摄入数百升水,备选词take in“吸收”符合语境,will接动词原形。故填take in。
71.hiding 72.as 73.to save 74.costumes 75.following 76.confusedly 77.comfortable 78.herself 79.creative 80.But
【导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了在学校派对上,一个小女孩因为父亲忘记为她准备公主服装而感到难过,最终在艺术老师的帮助下,用卫生纸制作了一件“公主裙”,让她重新露出了笑容的故事。
71.句意:但一个小女孩走进来,遮住她的脸,希望没有人注意到她的灰色裤子和白色T恤。根据“But one little girl walked in,...her face and hoping nobody would notice her gray pants and white T-shirt.”可知,这里需用非谓语动词形式,表示伴随动作,hiding是现在分词,表示主动和进行。故填hiding。
72.句意:埃莉那天想打扮成公主。dress up as表示“打扮成……”是固定搭配。故填as。
73.句意:然而,她的父亲忘记存钱为她买公主服装。forget to do sth.“忘记做某事”为固定搭配,所以要填动词不定式。故填to save。
74.句意:现在,当她看到其他孩子穿着不同的漂亮服装时,她忍不住流下了眼泪。costume“服装”是可数名词,根据“different”可知,这里需用复数形式。故填costumes。
75.句意:女孩立刻擦干了眼泪,紧跟着他。结合“The girl wiped her tears right away, closely...him.”可知,这里需用非谓语动词形式,表示伴随动作,following是现在分词,表示主动和进行。故填following。
76.句意:埃莉困惑地站着。confuse“使迷惑”,confused表示“感到困惑的”,修饰人的情感,该空要填一个副词confusedly修饰谓语动词stood。故填confusedly。
77.句意:与此同时,博尔赫斯开始小心翼翼地把厕纸盖在她的腰上和脚上,确保她每隔几秒钟就感到舒适。comfort“舒服,安慰”,设空处需用形容词作表语,comfortable表示“感到舒适的”符合语境。故填comfortable。
78.句意:当小女孩在镜子里看到自己时,她的心里充满了喜悦。she“她”,结合“she saw...in the mirror. ”可知,这里要填一个反身代词,表强调。故填herself。
79.句意:对博尔赫斯先生来说,这可能只是一种有创意的方式,让一个孩子的脸上露出笑容。create“创造”,设空处需用形容词作定语,creative表示“有创意的”符合语境。故填creative。
80.句意:但对埃莉来说,这意味着一切!设空处需用连词,表示转折关系,But符合句意。故填But。
81.例文
An Unforgettable School Trip
Last term, our school organized a trip to a farm. Upon arrival, we were warmly welcomed by the farmers there. Then they showed us how to pick fresh vegetables. After that, we visited the fruit garden where we picked lots of oranges and apples. The best part of the trip was when we got to feed the chickens. They could be so happy when we gave them just a little treat. All in all, it was an unforgettable school trip. Not only did it get us closer to nature, but also taught us the value of hard work.
【详解】[总体分析]
题材:本文是一篇材料作文。
时态:一般过去时。
提示:写作要点已给出,注意不要遗漏“信息提示”中的要点内容,可适当发挥。注意写作时要按第一人称写。
[写作步骤]
第一步,介绍旅行地点与出行方式。
第二步,描述旅行活动内容。
第三步,说明为什么这次旅行难忘。
[亮点词汇]
all in all总之
[高分句型]
①Upon arrival, we were warmly welcomed by the farmers there.(一般过去时的被动语态)
②They could be so happy when we gave them just a little treat.(时间状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录