2024-2025中考英语第一次模拟仿真试题(含答案解析+听力音频及原文)广西省专用

文档属性

名称 2024-2025中考英语第一次模拟仿真试题(含答案解析+听力音频及原文)广西省专用
格式 zip
文件大小 6.5MB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-03-31 18:48:16

文档简介

2024-2025中考英语第一次模拟仿真试题(广西专用)
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、听力匹配(听力25分)
1.你将听到五个句子,请选出与所听句子内容相符图片,有一幅图是多余的。每个句子读两遍。
A. B. C. D.
E. F.

二、听力选择
2.Where will Lily go this winter vacation
A.To Australia. B.To England. C.To China.
3.How does Jack like to communicate with his friends
A.By giving a phone call.
B.By sending emails.
C.By communicating face to face.
4.What club does Cindy want to join
A.The music club. B.The English club. C.The chess club.
5.What time does Bob do his homework
A.At 6:20. B.At 7:00. C.At 9:30.
6.When are they going to clean up the park
A.On April 20th. B.On April 21st. C.On April 22nd.
请听对话,回答各小题。
7.How did Lucy go to school today
A.On foot. B.By bus. C.By taxi.
8.Why was Lucy’s teacher angry with her
A.Because she was late for school.
B.Because she forgot to do her homework.
C.Because she didn’t catch the school bus.
9.What did Tom leave at home
A.His umbrella. B.His history notebook. C.His history book.
请听对话,回答各小题。
10.What is the boy looking for
A.His maths book. B.His Chinese book. C.His English book.
11.Who did the boy go shopping with yesterday
A.Jack. B.Linda. C.His mother.
12.Where will the boy and his mother go
A.To Linda’s home. B.To the shop. C.To the KFC.
请听对话,回答各小题。
13.What is the probable relationship between the speakers
A.Neighbours. B.Classmates. C.Brother and sister.
14.What was the matter with Mike
A.He had a headache. B.He had a cold. C.He had a fever.
15.How long does Mike have to stay at home
A.For one day. B.For two days. C.For three days.
16.What does Mike ask the girl to do
A.Help hand in his reading notes.
B.Ask for leave for him.
C.Help with his lessons.
你将听到一篇短文,请根据短文内容,选出每个问题的最佳答案。短文读两遍。
17.How does Linda feel at school
A.Lonely. B.Unhappy. C.Excited.
18.What does Mr. Smith think Linda should have enough time to get ready for
A.Homework. B.Trips. C.School.
19.Which activity is suggested for her
A.Joining study groups.
B.Doing part-time jobs.
C.Taking part in after-school activities.
20.In Mr. Smith’s opinion, who can Linda talk to about her problems
A.Her parents. B.Her sisters. C.Her teachers.
21.How many suggestions does Mr. Smith give Linda
A.Three. B.Four. C.Five.
三、听力填空
你将听到一篇短文,请根据短文内容,将所缺信息填入答题卡对应的横线上,每空一词。短文读三遍。
T-shirt Designs Wanted
Background The first National Ecology Day will fall on 22 15, 2025.
Topic 23 the birds.
Design Put the picture and some 24 on the T-shirt.
Important dates Hand in the works before September 1st and to get the 25 on October 11th.
Prizes To work with birds keepers in the zoo next winter holiday. To get 100 green T-shirts for 26 .
四、补全对话(满分10分)
根据对话内容,从下面选出恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。
(Three friends are talking about the school trip.)
A: Hey, Lin Tao. 27
B: Great! I’ve learned a lot about China’s space technology. How rapidly it develops!
C: 28 It has got a lot of success.
B: Right! I was excited to see Shenzhou-19 rising into space on TV. 29
A: Yes, I did. I feel so proud of our country.
B: So do I. And Cai Xuzhe is my hero. 30
A: All the astronauts are my heroes. Their fighting spirit touches me deeply.
C: Yeah! 31
B: Me, too. Let’s work harder together!
A.That’s true.
B.I have no idea.
C.What about yours
D.Did you watch the news
E.I want to be a person like them.
F.How was your trip to the space museum
五、完形填空(满分15)
阅读下面的语篇,从各小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。
Recently, “Fei Juan Snack Bar” has become very popular online. It used to be a shoe store. Why does it sell snacks now It’s a(n) 32 story.
The shoe store was near a primary school. After school, some students would wait for their 33 to pick them up home. Some of them would stay or do their homework in the store while waiting. Later more and more students came in. The owner Qiu Zhijuan and her husband Lin Jinghuan decided to buy a TV to help the students 34 the time. The couple enjoyed spending time with these students so much that they became good friends. Qiu usually posted some short 35 of them on the Internet. So she had many online followers.
One day, Qiu Zhijuan said in a video that she decided to 36 the shoe store. Because the shoes didn’t sell well. Many of her online followers felt sad about the news. They gave her advice on 37 to do next. Deeply encouraged, the couple decided to give their store a new start 38 open a snack bar. And “Fei Juan Snack Bar” was born.
Now, more customers come and then help a lot. They not only buy snacks there but also 39 helpful advice. Some customers even help to do some chores. The couple take the advice and try together with 40 followers and friends to make the snack bar a success. “I never thought the snack bar would become so 41 ,” said Lin Jinghuan. More students stay here after school.
So, life is like this: when you give love to others, you receive love in return.
32.A.strange B.warm C.sad
33.A.friends B.teachers C.parents
34.A.pass B.waste C.save
35.A.books B.videos C.pictures
36.A.close down B.put down C.turn down
37.A.who B.what C.which
38.A.or B.but C.and
39.A.offer B.read C.take
40.A.our B.your C.their
41.A.beautiful B.popular C.interesting
六、阅读理解(满分40)
A
①Recently, the wildfires in California, USA have caught the world’s eye. On January 7, 2025, a fire started near Palisades in western Los Angeles County. Driven by the strong Santa Ana winds, which blew at over 100 kilometers per hour, the fire spread quickly.
②It may take a long time to bring a wildfire under control. And some wildfires are unstoppable. They usually happen in areas where few people live. They are most common in wooded areas in the US, Canada and Australia. They are also known as forest fires or grass fires, or as bush fires in Australia.
③Lightnings and volcanoes (火山) can cause wildfires. However, 90 percent of wildfires are caused by humans, according to the US National Park Service. Burning campfires and rubbish, cigarette butts (烟头) and acts of arson can easily cause wildfires. Dry and hot weather, as well as winds, creates perfect wildfire conditions. They help wildfires grow quickly and last for weeks.
④Wildfires can burn at 900℃ and reach heights of more than 50 meters. It can move at speeds of up to 23 kilometers an hour, burning everything like trees, brush, homes and even people. The fires are also dangerous to animals because they have no place to hide. They have to leave their trees and find water somewhere else.
⑤Fires have burned on Earth throughout its history. But rising temperatures from human activities make wildfires more and more frequent (频繁的). Many cities have suffered a lot from wildfires. These have already developed into a global event, rather than just wildfires happening in California, the scientists warn.
根据语篇内容,选择最佳选项。
42.Why does the writer share the news in Paragraph 1
A.To do a survey. B.To introduce the topic. C.To explain the reason.
43.What do we know about wildfires
A.They can be controlled easily. B.They usually happen in the cities. C.They are known as forest fires and grass fires.
44.What is the main cause of wildfires, according to the passage
A.Dry weather. B.Human activities. C.Hot winds.
45.What does the underlined word “arson” in Paragraph 3 mean
A.纵火 B.砍伐 C.放牧
46.What is the main idea of the passage
A.The history of wildfires.
B.The nature of California.
C.The causes and effects of wildfires.
B
Last winter vacation, the Book Club in Hill School organized its members to read English books. And they had a book sharing meeting last Friday. Here are some of their book reviews.
Anne of Green Gables is a Canadian children’s novel by Lucy Maud Montgomery. It tells the story of an orphan girl named Anne Shirley. Although Anne is adopted, she wins the hearts of everyone around her because of her love for life. From the book I learn that with dreams and effort, life can be colorful and beautiful. —Linda
The Call of the Wild is an adventure novel by the English writer Jack London. It tells the story of a dog named Buck. Buck is stolen from his comfortable home. Through lots of challenges, Buck learns to survive in the wild and becomes the leader of the dog pack. The book tells us that hard conditions can make us strong. —Henry
The Million Pound Bank Note is an American ironic short story by Mark Twain. It’s about a poor American young man named Henry Adams who suddenly finds himself with a million-pound bank note. With this note, everyone treats him like a millionaire. The story explores human nature and the power of money in society. —Mandy
根据语篇内容,选择最佳选项。
47.When did the Book Club have the book sharing meeting
A.Last Friday. B.Last Sunday. C.Last Tuesday.
48.Who is a Canadian writer
A.Lucy Maud Montgomery.
B.Jack London.
C.Mark Twain.
49.What is the main character Buck in The Call of the Wild
A.A pig. B.A dog. C.A cat.
50.Which book explorers the power of money in society
A.Anne of Green Gables.
B.The Call of the Wild.
C.The Million Pound Bank Note.
51.Which column (专栏) of a newspaper will you find this passage in
A.Sports. B.Health. C.Books.
C
The Taklimakan Desert (塔克拉玛干沙漠), which is in the northwest part of China, is the biggest desert in our country. It has been a big worry because it’s really large, about 337, 600 square kilometers and there are a lot of sandstorms that come from it. These sandstorms are very bad for the nature and the way people live around it. So, people started a big project to put a green belt (带) around the desert.
By the end of 2023, a large part of a 2,761-kilometer-long green belt had already been made around the desert. In 2024, the last 285 kilometers, mostly in the south of the desert where the sandstorms are super bad, were finished. Now the whole Taklimakan Desert has a green belt all around it. This Project has to do with six counties (县) in three parts of Xinjiang.
The building of this green belt used many different scientific ways. For example, the China Railway Construction Development Group (中铁建发展集团) made ingredients of the sand-stopping system to stop the sand. This system has three main things. There are tall things to stop the sand, squares made of straw (草方格) and wide lines of trees. These things work together well to stop the desert from getting bigger.
China’s largest desert fully encircled (环绕) with green belt. When the green belt around the desert was successfully finished, it brought a lot of good things. First, it made the nature around the desert better. There are fewer and not as strong sandstorms now. Second, it kept the farming near the desert safe. Also, the places where people live in cities and in the countryside are nicer. Because there are fewer sandstorms, there is less harm to the things like roads and buildings, and more people come to visit. So, the local people can make more money from having visitors. This project shows how much China wants to stop the desert from getting worse and make the nature better.
根据语篇内容,选择最佳选项。
52.Where does the Taklimakan Desert lie in China
A.Southwest. B.Northwest. C.Southeast.
53.What is the total length of the green belt around the Taklimakan Desert in 2024
A.2,761 kilometers. B.285 kilometers. C.3, 046 kilometers.
54.What does the underlined phrase “These things” in paragraph 3 refer to
A.The six counties. B.The sandstorms. C.Ingredients of the sand-stopping system.
55.What is the right order of the following events
①The green belt project around the Taklimakan Desert was started.
②A large part of the green belt was constructed by the end of 2023.
③The final part of the green belt was finished in 2024.
④Sandstorms from the Taklimakan Desert caused various problems.
A.④①②③ B.①④②③ C.④②①③
56.What could be the best title of the text
A.The History of the Taklimakan Desert
B.China’s Largest Desert Fully Encircled with Green Belt
C.The Different Types of Deserts in China
七、选词填空(满分10)
根据语篇内容,从方框中选择恰当的单词,并用其正确形式填空。将单词填写在答题卡对应的横线上。每个单词只能用一次。
large energy in picture until invent create work because country
The bicycle is one of the simplest but most useful inventions in the world. What is the most surprising is that it was not 57 earlier, although the great inventor Leonardo da Vinci had drawn 58 for bicycles and flying machines and some other things. Those things were not produced 59 long after he died.
A person riding a bicycle uses very little 60 to make the bicycle move, and there is no pollution at all when you are riding. Even so, in most developed 61 most people don’t go to work by bicycle. It is not 62 the bicycles are expensive or people feel tired if they ride to 63 . It’s because the number of cars on the roads becomes 64 . It certainly becomes more dangerous to ride a bicycle. As a result, more people put their bicycles away and got to work 65 their cars. And in this way, the situation is made more serious. Perhaps the best way to make riding safer and more popular is to 66 paths only for bicycles.
八、任务型阅读(满分10)
Bronze drum (铜鼓) is a traditional musical instrument used mainly by the Zhuang people in Guangxi. Its history can date back thousands of years. Hechi is called the “hometown of the bronze drums”. Hechi owns over 1,200 bronze drums recorded in the world. Many people think that this city is the center of traditional bronze drums.
The bronze drums are considered to sweep away bad things and bring good luck. So they are still popular in Guangxi and are often used in festivals and community activities. In recent years, the bronze drums of Hechi have taken on a new look on the stage of the Sanyuesan Festival, which is celebrated on the third day of the third month. It is a public holiday of Zhuang nationality in Guangxi. On that day, performers stand in front of more than 20 bronze drums, beating them with small drumsticks (鼓棒). Then the performers will use the bronze drums to play beautiful and clear music, drawing everyone to the performance.
Wu Weifeng, one head of a local museum, said, “The bronze drums are ancient but still have value today. They should be protected and passed down.”
At present, more and more masters, musicians, educators and the government of Guangxi are increasingly working towards the protection and development of their intangible cultural heritage (非物质文化遗产)—bronze drums. They use their own ways to protect and spread the ancient musical instrument.
根据语篇内容,回答问题。
67.Which city is called the “hometown of the bronze drums”
68.Why are bronze drums still popular today
69.How will performers use the bronze drums to celebrate the Sanyuesan Festival
70.What does Wu Weifeng think of the bronze drums
71.What’s the main idea of the passage
九、书面表达(满分15)
72.假如你是李华,本周你校心理社与英语报社联合开展了以“Smile”为主题的健康周活动。请你根据以下提示,以“Smile, Please”为题,用英语写一篇短文,向学校英语报社投稿。文章的开头已给出,不计入总词数。
要点如下:
1. 微笑的益处(如自信,建立良好关系……);
2. 你的亲身经历;
3. 你的感悟。
参考词汇:mood n.情绪,confidence n.自信,relationship n.人际关系,powerful adj.有力量的
注意:
1. 词数80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯;
3. 文章不能出现真实姓名及学校名。
Smile, Please
Smile not only when you are happy, but also when you are in trouble.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
参考答案
1. B D F E C
【原文】1. Jim offered his seat to an old man on the subway this morning.
2. The girl walked into the classroom with a big smile.
3. Alan’s brother is helping an old man cross the road.
4. M: What do you need to make some paper roses
W: I need a pair of scissors.
5. M: What’s the weather like today
W: It’s sunny. We can go to play outside.
2.A
【原文】M: Do you like Australia, Lily
W: Yes. I plan to go to Australia this winter vacation.
3.C
【原文】W: Do you like making a call to your friends, Jack
M: No. I prefer to communicate face to face.
4.A
【原文】M: Would you like to join the music club with me, Cindy
W: Yes. Music is also my favourite.
5.B
【原文】W: Bob, what do you usually do after school
M: I do my homework at 7:00 and then have supper.
6.C
【原文】W: When are we going to clean up the park
M: On April 22nd. It’s the World Earth Day.
7.A 8.A 9.B
【原文】M: Hi, Lucy. You don’t look happy today! What happened
W: Well, I didn’t catch the school bus this morning and I had to walk to school. Then it started raining and I didn’t have my umbrella.
M: Oh, no! Did you get wet, Lucy
W: Yes. And I was late. My teacher was angry with me for that.
M: That’s too bad. However, I had a terrible day too.
W: Oh, no. What was the matter, Tom
M: Bob and I were going to the library to study for the history test. But when we got there, I realized I had left my history notebook at home.
W: That’s too bad.
10.C 11.B 12.C
【原文】M: Mum, did you see my English book I can’t find it.
W: Don’t worry. Do you remember where you last put it
M: No, I don’t. I went to Linda’s home yesterday. Then I went shopping with her after leaving her home. I remember I had my English book with me.
W: So could it still be in the shopping centre
M: Well, after we had dinner in the KFC, I took out my book to remember some new words.
W: It must be there. Let’s go there to look for it.
M: OK! Let’s go.
13.B 14.C 15.B 16.A
【原文】W: Mike, you didn’t go to school this morning. What was the matter
M: I coughed the whole night.
W: Did you see a doctor
M: Yes. I went to the hospital this morning.
W: What did the doctor say
M: She said I got a fever and something was wrong with my throat.
W: Was it serious
M: No. But she asked me to take some medicine and stay at home for two days.
W: Hope you get well soon.
M: Thank you. Oh, can you do me a favour
W: Of course.
M: Can you help me hand in my reading notes I forgot to hand them in yesterday.
W: No problem.
M: Thank you very much.
17.B 18.C 19.C 20.A 21.C
【原文】Dear Linda,
I’m sorry to know you are not happy at school from your letter. Here is my advice.
First, you should have enough time to get ready for school so that you can feel you are just yourself. Second, you should care about whom you are with and where you are going. Then, it’s a good choice to take part in some after-school activities. Next, you should smile when you meet other people. Finally, you should talk to your friends or parents about your problems. They are always there to help you. If you can follow my advice, you will feel happy.
Yours,
Mr. Smith
22.August 23.Saving 24.texts 25.result 26.free
【原文】
Hello, everyone. I’m glad to tell you the first National Ecology Day will fall on August 15, 2025. Our newspaper wants good designs of T-shirts from students. Would you like to join us to have a try It will be an interesting experience. The topic is about saving the birds. You are all welcome to take part in this activity. Please make sure to put the picture and some texts on the T-shirt to show that you care about the birds. Your works must be handed in before September 1st. The result will come out on October 11th. The winners will get the chance to work with the bird keepers in the zoo next winter holiday. The winners’ schools will get 100 green T-shirts for free. It is a good chance if you want to join in, please get ready. Good luck to you all.
27.F 28.A 29.D 30.C 31.E
【导语】本文是三个朋友正在谈论学校旅行的收获。
27.根据下文“Great! I’ve learned a lot about China’s space technology.”可知,此处是对学校旅行的评价,与中国太空技术有关,选项F“你去太空博物馆的旅行怎么样?”符合语境。故选F。
28.根据上文“How rapidly it develops!”及下文“It has got a lot of success.”可知,此处赞同前者的看法,选项A“确实如此。”符合语境。故选A。
29.根据下文“Yes, I did.”可知,此处为一般疑问句,选项D“你看新闻了吗?”符合语境。故选D。
30.根据上文“And Cai Xuzhe is my hero.”及下文“All the astronauts are my heroes.”可知,询问对方的偶像是谁,选项C“你的呢?”符合语境。故选C。
31.根据上文“All the astronauts are my heroes. Their fighting spirit touches me deeply.”以及“Yeah!”并结合选项可知,宇航员们的战斗精神深深打动了自己,所以想成为像他们一样的人,选项E“我想成为像他们一样的人。”符合语境。故选E。
32.B 33.C 34.A 35.B 36.A 37.B 38.C 39.A 40.C 41.B
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了“飞娟小吃店”的由来。原本的鞋店店主夫妇因关爱放学后等待家长的学生,和学生成为朋友,在鞋店生意不好要关闭时,在网友建议下转型开了小吃店,生意越来越好,体现了付出爱会收获爱的道理。
32.句意:这是一个温暖的故事。
strange意为“奇怪的”;warm意为“温暖的”;sad意为“悲伤的”。根据后文店主夫妇关爱学生等内容,可知是温暖的故事。故选B。
33.句意:放学后,一些学生会等他们的父母来接他们回家。
friends意为“朋友”;teachers意为“老师”;parents意为“父母”。结合常识,放学后是父母来接孩子。故选C。
34.句意:店主邱志娟和她的丈夫林景欢决定买一台电视来帮学生打发时间。
pass意为“打发”;waste意为“浪费”;save意为“节省”。根据“The owner Qiu Zhijuan and her husband Lin Jinghuan decided to buy a TV to help the students…the time. The couple enjoyed spending time with these students so much that they became good friends.”可知,买电视是为了让学生在等待时有事做,即打发时间。故选A。
35.句意:邱通常会在网上发布一些他们的短视频。
books意为“书”;videos意为“视频”;pictures意为“图片”。根据后文“Qiu Zhijuan said in a video”可知是发布视频。故选B。
36.句意:有一天,邱志娟在视频里说她决定关闭鞋店。
close down意为“关闭”;put down意为“放下;记下”;turn down意为“调低;拒绝”。由“Because the shoes didn’t sell well.”可知鞋店生意不好要关闭。故选A。
37.句意:他们就接下来做什么给她提建议。
who意为“谁”;what意为“什么”;which意为“哪一个”。这里表示做“什么”。故选B。
38.句意:深受鼓舞,这对夫妇决定给他们的店一个新的开始,开一家小吃店。
or意为“或者;否则”;but意为“但是”;and意为“和;并且”。“give their store a new start”和“open a snack bar”是顺承关系,用and连接。故选C。
39.句意:他们不仅在那里买小吃,还提供有用的建议。
offer意为“提供”;read意为“阅读”;take意为“拿走;采取”。“offer advice”表示“提供建议”,符合语境。故选A。
40.句意:这对夫妇接受建议,和他们的粉丝和朋友们一起努力让小吃店成功。
our意为“我们的”;your意为“你的;你们的”;their意为“他们的”。这里指夫妇的粉丝和朋友。故选C。
41.句意:林景欢说:“我从没想过小吃店会这么受欢迎。”
beautiful意为“美丽的”;popular意为“受欢迎的”;interesting意为“有趣的”。根据“More students stay here after school.”可知小吃店受欢迎。故选B。
42.B 43.C 44.B 45.A 46.C
【导语】本文主要讲述了加利福尼亚的野火事件,并进一步阐释了野火的成因和影响。
42.推理判断题。根据“Recently, the wildfires in California, USA have caught the world’s eye.”及“It may take a long time to bring a wildfire under control.”可知,作者分享新闻的目的是为了介绍主题。故选B。
43.细节理解题。根据“They are also known as forest fires or grass fires, or as bush fires in Australia.”可知,野火也被称为森林火灾或草地火灾。故选C。
44.细节理解题。根据“However, 90 percent of wildfires are caused by humans, according to the US National Park Service.”可知,野火的主要原因是人类活动。故选B。
45.词句猜测题。根据“Burning campfires and rubbish, cigarette butts (烟头) and acts of arson can easily cause wildfires.”可知,“arson”是野火发生的主要原因之一,而燃烧营火、垃圾、烟头这些都是人为的行为,所以“arson”是指纵火。故选A。
46.主旨大意题。根据“Lightnings and volcanoes (火山) can cause wildfires. However, 90 percent of wildfires are caused by humans, according to the US National Park Service.”及“Wildfires can burn at 900℃ and reach heights of more than 50 meters.”可知,本文主要讲述了野火的成因和影响。故选C。
47.A 48.A 49.B 50.C 51.C
【导语】本文主要介绍了Hill学校书友会在寒假期间组织会员阅读英文书籍,并举办了书籍分享会的情况,文中包含了三位会员对三本书的简要书评。
47.细节理解题。根据“And they had a book sharing meeting last Friday.”可知,是在上周五举办了书籍分享会。故选A。
48.细节理解题。根据“Anne of Green Gables is a Canadian children’s novel by Lucy Maud Montgomery.”可知,Lucy Maud Montgomery是加拿大作家。故选A。
49.细节理解题。根据“It tells the story of a dog named Buck.”可知,主人公Buck是一只狗。故选B。
50.细节理解题。根据“The story explores human nature and the power of money in society.”可知,The Million Pound Bank Note这本书探讨了金钱在社会中的力量。故选C。
51.推理判断题。根据“Last winter vacation, the Book Club in Hill School organized its members to read English books.”可知,本文是关于学校读书俱乐部组织会员读书的事情,故应出自报纸的书籍版块。故选C。
52.B 53.C 54.C 55.A 56.B
【导语】本文介绍了塔克拉玛干沙漠绿化工程,展现了中国防治荒漠化的坚定决心。
52.细节理解题。根据“The Taklimakan Desert (塔克拉玛干沙漠), which is in the northwest part of China”可知,塔克拉玛干沙漠位于中国西北部。故选B。
53.细节理解题。根据“By the end of 2023, a large part of a 2,761-kilometer-long green belt”和“ In 2024, the last 285 kilometers”可知,2024 年环绕塔克拉玛干沙漠的绿化带总长度是2761+285=3046(千米)。故选C。
54.词句猜测题。根据“ the China Railway Construction Development Group (中铁建发展集团) made ingredients of the sand-stopping system to stop the sand. This system...These things”可知,阻沙系统(包括高大设施、草方格、林带)阻止沙漠面积进一步扩大,因此These things指代前文提到的阻沙系统。故选C。
55.推理判断题。根据“there are a lot of sandstorms that come from it. These sandstorms are very bad for the nature and the way people live around it”可知,沙暴引发环境问题;根据“By the end of 2023, a large part of a 2,761-kilometer-long green belt had already been made around the desert”可知,建成绿化带,于2023年底,绿化带大部份已完成;根据“In 2024, the last 285 kilometers, mostly in the south of the desert where the sandstorms are super bad, were finished.”可知,绿化带的最后一部分于 2024 年完工。顺序为:④①②③。故选A。
56.最佳标题题。本文主要介绍了塔克拉玛干沙漠绿化工程,展现了中国防治荒漠化的坚定决心。选项B “中国最大的绿化带环抱的沙漠”符合题意。故选B。
57.invented 58.pictures 59.until 60.energy 61.countries 62.because 63.work 64.larger 65.in 66.create
【导语】本文主要讲述了自行车是世界上最简单但是最有用的发明。自行车用很少的空间,也没有污染。但是在许多发达国家,很多人不骑自行车出行。
57.句意:最令人惊讶的是,它没有被更早地发明出来,尽管伟大的发明家达芬奇曾经为自行车和飞行器以及其他一些东西画过画。根据“the great inventor Leonardo da Vinci”可知,此处指的是“被发明”,应该用动词过去分词形式invented。故填invented。
58.句意:最令人惊讶的是,它没有被更早地发明出来,尽管伟大的发明家达芬奇曾经为自行车和飞行器以及其他一些东西画过画。根据“had drawn”可知,此处指的是“画画”,picture意为“图片”,此处用名词复数形式,作宾语。故填pictures。
59.句意:那些东西直到他死后很久才生产出来。根据“A person riding a bicycle uses very little…to make the bicycle move”可知,此处描述的是“直到他死后很久才生产出来”,until意为“直到”。故填until。
60.句意:一个人骑自行车用很少的能量就能让自行车动起来,你骑的时候一点污染都没有。根据“A person riding a bicycle uses very little…”可知,此处指的是“能量”,energy意为“能量”,名词作宾语。故填energy。
61.句意:尽管如此,在大多数发达国家,大多数人不骑自行车去上班。根据“in most developed…”可知,此处指的是“发达国家”,country意为“国家”,可数名词,此处用名词复数“countries”。故填countries。
62.句意:这不是因为自行车很贵,也不是因为人们骑自行车上班会感到累。根据“the bicycles are expensive”可知,此处表示的是原因,因此用because引导。故填because。
63.句意:这不是因为自行车很贵,也不是因为人们骑自行车上班会感到累。根据“people feel tired if they ride to…”可知,此处指到是“骑自行车上班”,work意为“上班”。故填work。
64.句意:这是因为道路上的汽车数量变得越来越多。根据“It’s because the number of cars on the roads becomes…”可知,此处指的是“变得越来越多”,larger意为“更多的”,此处用形容词比较级形式。故填larger。
65.句意:结果,更多的人收起自行车,开着车去上班。根据“…their cars”可知,此处指的是“用车去上班”,in表示“用某种方式”。故填in。
66.句意:也许让骑自行车更安全、更受欢迎的最好方法是只为自行车开辟道路。根据“Perhaps the best way to make riding safer and more popular is to…paths only for bicycles.”可知,此处指的是“开辟道路”,create意为“创造”,与to构成不定式。故填create。
67.Hechi. 68.Because the bronze drums are considered to sweep away bad things and bring good luck. 69.Performers will use the bronze drums to play beautiful and clear music, drawing everyone to the performance. 70.The bronze drums are ancient but still have value today and should be protected and passed down. 71.Bronze drum is not only a traditional musical instrument, but also the intangible cultural heritage of Guangxi.
【导语】本文主要介绍了广西铜鼓的历史价值、使用场合以及保护与传承的现状和意义。
67.根据“Hechi is called the ‘hometown of the bronze drums’.”可知河池是铜鼓的故乡,故填Hechi.
68.根据“The bronze drums are considered to sweep away bad things and bring good luck. So they are still popular in Guangxi…”可知,人们认为铜鼓可以驱除不祥、带来好运,所以到今天铜鼓依然很流行。故填Because the bronze drums are considered to sweep away bad things and bring good luck.
69.根据“On that day, performers stand in front of more than 20 bronze drums, beating them with small drumsticks (鼓棒)…clear music, drawing everyone to the performance.”可知,他们会站在二十多面铜鼓前,用鼓棒敲击,演奏出优美清澈的音乐。故填Performers will use the bronze drums to play beautiful and clear music, drawing everyone to the performance.
70.根据“The bronze drums are ancient but still have value today. They should be protected and passed down.”可知,他认为铜鼓虽然古老,但在当今仍然具有价值,应该被保护并传承下去。故填The bronze drums are ancient but still have value today and should be protected and passed down.
71.通读全文可知,本文主要介绍了广西铜鼓的历史价值、使用场合以及保护与传承的现状和意义。它不仅是一种传统乐器,也是一种非物质文化遗产,故填Bronze drum is not only a traditional musical instrument, but also the intangible cultural heritage of Guangxi.
72.例文
Smile, Please
Smile not only when you are happy, but also when you are in trouble.
A smile can bring us a good mood. And it helps us build our confidence. Also, it helps develop a good relationship with others. When I was 11, I moved to a new city so that I had few friends. I felt so lonely. One day, a girl called Nancy smiled at me and talked to me. She shared something interesting with me. Her smile made me feel warm. With her help, I made many friends.
A smile is so powerful. So, smile, please.
【详解】[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态主要是一般现在时和一般过去时;
③提示:写作要点已给出,不用遗漏要点,适当发挥,使短文连贯、通顺。
[写作步骤]
第一步,介绍微笑的好处;
第二步,介绍自己的亲身经历;
第三步,谈谈自己的感悟。
[亮点词汇]
①not only…but also不仅……而且
②share sth. with sb.与某人分享某物
③with one’s help在某人的帮助下
[高分句型]
①When I was 11, I moved to a new city so that I had few friends.(时间状语从句;目的状语从句)
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页
同课章节目录