人教版英语九年级阅读理解专项训练15篇(含答案解析) - 传统节日话题

文档属性

名称 人教版英语九年级阅读理解专项训练15篇(含答案解析) - 传统节日话题
格式 doc
文件大小 235.0KB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-04-01 09:29:08

图片预览

文档简介

人教版英语九年级阅读理解专项训练15篇 - 传统节日话题
简介:
本专项训练旨在帮助学生通过阅读与中国传统节日相关的文章,提升阅读理解能力。内容涵盖春节、元宵节、端午节、中秋节等多个传统节日,题型包括细节理解、推理判断、词义猜测等。文章后附有详细解析,帮助学生掌握解题技巧。文档按照难度分为初级、中级和高级三个等级,适合不同水平的学生使用。
初级难度
(一)
China is famous for its delicious food. Especially during festivals, there are different traditional foods. Among them is niangao.
Niangao, a kind of Chinese New Year’s rice cake, is made of glutinous rice (糯米). It is very popular during the Spring Festival.
The pronunciation of niangao sounds like “year” and “high”, which means higher incomes, better jobs, higher marks, the growth of children, and generally the promise of a better year.
Niangao is usually made of glutinous rice flour (糯米粉), wheat starch (小麦淀粉), salt, water and sugar. The tastes can be divided into two main kinds: sweet niangao in northern China, while sweet or salty niangao in the south. Salty and sweet tastes are both fantastic. In Jiangsu and Zhejiang areas, people can put different things inside niangao, such as oil and sweet red beans.
The ways to make niangao include braising (炖), stir-frying (炒), deep-frying, piece-frying and so on. Stir-fried niangao with sugar is quite popular. Stirfried niangao with shepherd’s purse (荠菜) is also delicious. Chicken soup niangao should appear in every family on Chinese New Year’s Eve.
Niangao is not only delicious but also meaningful. Do you want to learn to cook it or just want to eat it
1.People usually eat niangao during ________ according to the passage.
A.the Dragon Boat Festival B.the Lantern Festival
C.the Mid-Autumn Festival D.the Spring Festival
2.From Paragraph 3, we can know the ________ of niangao.
A.taste B.meaning C.preparation D.shape
3.People in the ________ of China like to have salty niangao.
A.east B.south C.west D.north
4.Niangao with ________ is necessary on Chinese New Year’s Eve according to the passage.
A.chicken soup B.shepherd’s purse C.red beans D.oil
(二)
The Lantern Festival is one of the most traditional festivals in China. It is celebrated on the 15th day of the first month of the Chinese lunar year. It is a “festival within a festival”that is seen as the end of the Spring Festival. Here is what people usually do at the Lantern Festival.
·Eat Yuanxiao
On the day, people usually eat sweet round dumplings made of glutinous rice flour filled with different kinds of fillings. The snack is called yuanxiao in Chinese, so the festival is also named the Yuanxiao Festival.
·Guess Lantern Riddles
Guessing lantern riddles is a kind of amusing activity in folk. Being passed down from ancient times, guessing lantern riddles is a special activity at the Lantern Festival. At first, people hung lantern and fired firecrackers (鞭炮) to celebrate the Lantern Festival, and then somebody pasted riddles on the lanterns to let people guess. Slowly, it becomes a custom of the Lantern Festival. Guessing lantern riddles can not only inspire wisdom, but add more atmospheres (气氛) to the festival.
·Enjoy Beautiful Lantern
On the night of the festival, temples and parks are decorated with colorful lanterns made of paper gauze (薄纱) and glass, painted with interesting figures, as well as flowers and birds. After eating dinner, people like to walk around parks to enjoy the beautiful lantern.
·Play the Dragon Dance
In southern China, especially Guangdong and Guangxi, there are also some dragon dance performances in the streets and lanes. Where there is a dragon dance, where the people enjoy themselves.
5.Why is the Lantern Festival called a “festival with in a festival”
A.Because it is celebrated during the Chinese New Year. B.Because it is one of the most important festivals.
C.Because it is as important as other festivals in China. D.Became people do many things at the Lantern Festival.
6.What’s the meaning of the underlined word “fillings”
A.prices B.shapes C.stuffings D.tastes
7.What do people usually do to celebrate the Lantern Festival
①Eat sweet round dumplings. ②Hang lanterns and fire firecrackers. ③Guess lantern riddles.
④Visit relatives and friends. ⑤Enjoy beautiful lanterns. ⑥Play the dragon dance.
A.①②③④⑤ B.①②④⑤⑥ C.②③④⑤⑥ D.①②③⑤⑥
8.Which is right according to the passage
A.The Lantern Festival is the most traditional festival in China.
B.The Lantern Festival is celebrated on the 15th day of January.
C.Guessing lantern riddles is a custom of the Lantern Festival.
D.Only in northern China, there are some dragon dance performances in the streets and lanes.
9.What’s the best title of the passage
A.The story of the Lantern Festival B.How to celebrate the Lantern Festival
C.The most important festival in China D.Where to celebrate the Lantern Festival
(三)
He was there every morning, sitting motionless (面无表情的) on the front steps of his house. Each morning I walked this road with my daughter to her kindergarten class. We were new to the neighborhood so that I didn’t know many of my neighbors. On one beautiful autumn morning, as we passed his house, my daughter called out to him, “Hi, Mr. Man!” Always the outgoing child, I wasn’t surprised at her enthusiasm (热情). But her cheerfulness soon faded (消退) when the man didn’t look at her or say “Hi” back.
As we continued on our walk to school, my daughter asked why the man didn’t want to say hi to her. Because I didn’t have an answer, I said simply, “May be he is having a bad day.” Later I knew that Bob lost his wife in a car accident.
A few days later, as we approached Bob’s house on our way to school, my daughter called out “Hi, Mr. Man!” and as usual, he didn’t respond. But then she ran onto his front lawn and picked up a beautiful red autumn leaf. She continued up one step and handed it to him. I held my breath.
As she skipped back to me, she said, “See you tomorrow, Mr. Man!” This time, he acknowledged (搭理) her. In a soft gentle voice, he thanked her and said, “See you tomorrow.”
From then on, Bob and my daughter exchanged greeting each morning. Our friendship with Bob continued for many years. But the sweetest day is when Bob attended my daughter’s high school graduation. Bob gave my daughter a gift—a book on identifying (识别) various plants and trees. There, tucked in the pages that described an oak tree, was the leaf my daughter had given to Mr. Man when they first met. He had dried and pressed it and kept it all those years.
10.What puzzled the girl
A.The cause of the man’s sadness. B.The shadows in the man’s eyes.
C.The man’s sitting still on the steps. D.The man’s not answering her greeting.
11.How did the author feel when his daughter gave the red leaf to the man
A.Proud. B.Nervous. C.Embarrassed. D.Comfortable.
12.What made the gift so special according to the passage
A.A book on plants and trees. B.The leaf from the girl in the book.
C.The time of high school graduation. D.A book from best friend Bob.
13.Why did Bob keep that little red leaf
A.It was a care from a girl. B.It was a symbol of enthusiasm.
C.It was a reminder of his painful days. D.It represented the knowledge of trees.
14.Which of the following can be the best title for the text
A.A Simple Red Leaf B.A Strange Neighbor
C.An Unusual Friend D.A Greeting From a girl
(四)
Falling on the 15th day of the 8th month according to the Chinese lunar calendar, the Mid-Autumn Festival is the second greatest festival in China after the Chinese New Year. It takes its name from the fact that it is always celebrated in the middle of the autumn season. The day is also known as the Moon Festival, as at that time of the year the moon is at its roundest and brightest.
History The Mid-Autumn Festival is a traditional festival connected with the full moon. The ancient Chinese discovered that the movement of the moon had a close relationship with changes of the seasons and agricultural production. So, to express their thanks to the moon and celebrate the harvest, they offered sacrifices to the moon on autumn days. This custom could be traced back to the Zhou Dynasty. At that time, the custom had no festival background at all. Later in the Sui and Tang Dynasties, social prosperity inspired the custom of thanking the moon on the moon sacrifice ceremony day among common people. By the time of the Northern Song Dynasty, the Mid-Autumn Festival had already become a widely-celebrated folk festival.
Legend Generally speaking, the festival is to commemorate Chang’e, who flew to the moon.
Customs On that day, family members get together to offer sacrifices to the moon, thank the bright full moon, eat moon cakes and express strong wishes to family members and friends who live far away.
Moon cakes are the special food of the Mid-Autumn Festival. On that day, people sacrifice moon cakes to the moon as an offering and eat them for celebration. Moon cakes come in different tastes according to the areas. The moon cakes are round, symbolizing the reunion of a family. Nowadays, people present moon cakes to relatives and friends to show that they wish them a long and happy life.
15.From Paragraph 1, we CAN’T know ________ of the Mid-Autumn Festival.
A.the time B.the importance C.the tourism D.the other name
16.According to the history, the Mid-Autumn Festival ________.
A.was to express thanks to the sun and celebrate the harvest
B.became very popular in the Southern Song Dynasty
C.had something to do with agricultural production
D.began in the Sui and Tang Dynasties
17.It’s said that the Mid-Autumn Festival is to commemorate ________.
A.Qu Yuan B.Chang’e C.the dead people D.the old people
18.What does the underlined “reunion” probably mean in the last paragraph
A.Get-together. B.Long life. C.Wealth. D.Success.
19.The passage probably comes from the part of “________” on a website.
A.traditional stories B.science books
C.the latest news D.traditional festivals
(五)
For many people around the world, the third Sunday in June is a day to honor their fathers. It’s Father’s Day and celebrates father’s important role in the family.
Father is just as important to a child as mother is. Children depend on their fathers for their physical and spiritual well-being (身体和精神上的健康). For daughters, father is the first man they look up to, while for sons, father is an idol (偶像) and the strongest man in their life.
The idea of a “Father’s Day” was given by Sonora Smart Dodd of Washington in 1909. She wanted a special day to honor her father William Smart, whose wife died while giving birth to their sixth child. Mr. Smart was left to raise the newborn and his other five children by himself. It was after Sonora became an adult that she understood the strength and selflessness (力量和无私) her father had shown in raising his children as a single parent. The first Father’s Day was held in Washington on June 19, 1910. And it was in 1966 that then-US president Lyndon Johnson made the third Sunday of June Father’s Day. In 1972, then-US president Richard Nixon made it a national holiday.
Over the years, the idea of celebrating Father’s Day on the third Sunday of June has spread across the world. Celebrating the day gives people a chance to express their love and thanks to their fathers. Celebrating the day also makes fathers feel that their efforts are acknowledged (认可) by their children and society.
20.When is Father’s Day
A.On the second Sunday of June. B.On the first Sunday of June.
C.On the third Sunday of June. D.On the fourth Sunday of June.
21.Who had the first idea of Father’s Day
A.William Smart. B.Sonora Smart Dodd.
C.Lyndon Johnson. D.Richard Nixon.
22.Which of the following is right
A.Father is more important than Mother.
B.Dodd’s mother died before she gave birth to the sixth child.
C.People in Washington first celebrated Father’s Day about 110 years ago.
D.Dodd’s father raised the six children easily.
23.Which is the right order according to the passage
①Dodd’s had the idea of Father’s Day.
②Dodd’s mother died.
③Richard Nixon made Father’s Day a national holiday.
④Lyndon Johnson decided the date of Father’s Day.
A.①②③④ B.②③④① C.①④③② D.②①④③
24.What can be the best title of the passage
A.The birth of Father’s Day B.The importance of Father’s Day
C.How to celebrate Father’s Day D.When to celebrate Father’s Day
(六)
Dragon Boat Festival is one of the most traditional Chinese festivals with a history of more than 2,000 years.
Most people believe it has to do with Qu Yuan. Qu Yuan threw himself into the Miluo River. The local people rushed into their boats to save him but it was too late. They then threw rice into the water to stop fish eating Qu’s body. From then on, the Dragon Boat Festival celebrations began.
What do people usually do to celebrate the festival Eating zongzi is a very ancient tradition. The traditional food is also called rice dumplings. When eating it, we always think of Qu Yuan and his history. Adults also drink realgar wine (雄黄酒) to stay away from ghosts (鬼) and other dirty things.
The exciting dragon boat races are another ancient tradition. Competing teams drive their colorful dragon boats fast to win the races. At this festival, some parents also dress their children up with a sachet (香袋) for good luck and health. Families hang wormwood leaves (艾叶) on the door to keep dirty things away from their houses.
25.What does the second paragraph mainly talk about
A.How the Dragon Boat Festival began.
B.Who started the Dragon Boat Festival.
C.What the local people did for Qu Yuan.
D.Why Qu Yuan threw himself into the river.
26.How many traditions does the passage introduce about the Dragon Boat Festival
A.Three. B.Four. C.Five. D.Six.
27.Why do people drink realgar wine and hang wormwood leaves at the Dragon Boat Festival
A.To drive bad things away. B.To have much fun.
C.To wish for good luck and health. D.To think of Qu Yuan.
28.What’s the best title for the passage
A.The importance of the Dragon Boat Festival
B.A famous person in Chinese history—Qu Yuan
C.Different opinions on the Dragon Boat Festival
D.A traditional Chinese Festival—the Dragon Boat Festival
中级难度
(七)
The Huazhao Festival is a traditional flower festival following the Lantern Festival on China’s traditional festival calendar. With a history of over 2,000 years, the Huazhao Festival was first held in celebration of the birth of flowers. Since the climate varies (气候变化) in different parts of China, people hold celebrations on the 2nd, 12th, 15th, or 25th day of the second lunar month.
The Huazhao Festival was as important as the Lantern Festival and Mid-Autumn Festival in ancient times. Nowadays, an increasing number of people in China have begun to celebrate this flower festival again. ▲
Spring outings during the Huazhao Festival were popular in ancient China. Since the festival is in early spring, it is exactly the time to have an outing to enjoy all kinds of flowers. And people in some places planted flowers and vegetables. It was said that flowers and vegetables planted on that day would grow easily and rapidly. Besides, wild vegetables in early spring were believed to be nutritious (有营养的). So a lot of people enjoy picking wild vegetables at that time.
At the festival, crowded fairs often formed early that day. The flower fair was the most popular. There were a series of activities at the fair,such as dancing, playing music, and playing games.
People also cut colorful cloth into pieces and tied them to the stems (茎) of flowers, which is called “shanghong”, as a protection of flowers. If the stems of certain flowers were too thin to stand the cloth, people would put a thin bamboo stick in the flower pot and tie a piece of red cloth to the stick.
29.Why was the Huazhao Festival set up
A.To show the beauty of flowers. B.To celebrate the birth of flowers.
C.To bring different people together. D.To draw people’s attention to nature.
30.Which of the following can be put in ▲
A.Traditional hanfu is getting popular. B.The festival has gone through big changes.
C.Here are some customs (习俗) of the festival.
D.Wine made from different flowers was served.
31.People believed wild vegetables in early spring were ________.
A.as beautiful as flowers
B.difficult to find
C.easy to pick
D.good for their health
32.What can we learn from the passage
A.People protected flowers by tying cloth to them.
B.The flower fair was a little boring for people.
C.The Huazhao Festival is celebrated on the same day all over China.
D.The Lantern Festival was less important than the Huazhao Festival.
(八)
The traditional Chongyang Festival, or Double Ninth Festival is a special day in China. It is on the 9th day of the 9th lunar month. It is also called Senior People’s Day—a day to respect the old and to let them enjoy themselves.
On this day, schools often hold activities to let children show their love to the old. They go to the Senior Center (老年中心) to play games and talk with the old. They also help the old wash their feet.
On Chongyang Festival, people like to climb a high mountain best. They climb high mountains because they want to enjoy the beauty of autumn.
Here is a story of Chongyang Festival.
It was said that during the Eastern Han Dynasty, a monster (怪物) could make everyone ill and die if it appeared. There was a young man called Huan Jing. After he lost his parents, he learned magic from a famous man. The man could predict (预测) the future.
One day the man asked Huan Jing to go home because the monster was going to appear on the 9th day of the 9th lunar month. Also, the man told him to take the people to the top of the mountain and give each person a leaf and a cup of wine. The advice and Huan Jing’s brave fighting saved all the people, and the monster died finally.
33.The Chongyang Festival is also called ________.
A.Dragon-boat Festival B.Mid-autumn Festival
C.Spring Festival D.Double Ninth Festival
34.What’s the Chinese meaning of the underlined word “respect”
A.原谅 B.尊重 C.期望 D.回顾
35.The story about the Chongyang Festival is mainly about ________.
A.a monster eat people B.the man’s advice
C.Huan Jing’s brave fighting D.both B and C
36.According to the passage, people do a lot to celebrate the festival EXCEPT ________.
A.playing games with the old B.climbing a mountain
C.going shopping in the supermarket D.helping the old wash their feet
(九)
Every year, thousands of people come to Edinburgh, the capital city of Scotland, to be part of the Edinburgh Festival. In 1947, a group of famous people from the art world decided to hold an international festival of music, dance and theater in Edinburgh. The idea was to get Europe together after the Second World War.
The festival lasts for three weeks every August and early September when the city is filled with artists from all over the world. They come to Edinburgh for this biggest art festival in Britain. During this time, the streets of the city are alive with music and dance from early in the morning until late at night. You can even see artists painting pictures on the streets.
One of the most famous art events of the festival is the painting and sculpture (雕塑) celebration, which was started in 2004. The city’s top-level galleries (美术馆) and museums hold important exhibitions (展览) of historic artists and new faces. Each year, you can see the art works from both leading international and the UK artists.
Also, the festival attracts tens of thousands of tourists there to see new movies and plays and to hear music played by famous musicians. This year, you can see over five hundred performances with actors from more than forty countries. The tickets for these performances are quite cheap, and it is usually easier to see your favorite star in Edinburgh than it is in London. So come to the Edinburgh Festival next summer!
37.Who does “They” in Paragraph 2 refer to (指)
A.Artists. B.Musicians. C.Dancers. D.Tourists.
38.As a tour guide, how will you introduce the painting and sculpture celebration in Edinburgh to tourists
A.You can come for it in July every year. B.You can only find new artists’ works.
C.It only happens in top-level galleries. D.It has a history of about 20 years.
39.What can we learn about the festival according to the text
A.You can easily enjoy many kinds of art. B.The festival is the biggest one in the world.
C.Tourists come only for movies and music. D.Lots of stars only from London will be there.
40.What is NOT a reason for the writer to recommend (推荐) the festival
A.The street is filled with music and dance.
B.There are many performances from different countries.
C.You can meet your favorite star with less cost.
D.It’s the best time of the year in Edinburgh.
(十)
There are all kinds of festivals and holidays in the world. But do you know there is a festival that people celebrate once a month It’s Bonza Bottler Day. “Bonza” means super, great or fantastic, and “Bottler” is a slang (俚语) for something excellent.
People celebrate Bonza Bottler Day when the number of the day is the same as that of the month (January 1st, February 2nd…). When the number of the year also matches the number of the day and month (August 8th, 2008), people usually have a very big celebration. A baby born on a Bonza Bottler Day is called a “Bonza Bottler Baby”.
Elaine Fremont from America created Bonza Bottler Day on August 8th, 1985. She did so to give herself a reason to have a party and some fun with her friends on the special day of every month.
Bonza Bottler Day has no tradition. People can celebrate it in the ways they like. The day can be Candy Day, Picnic Day, No Homework Day and so on.
How do you celebrate the day Do you have any great ideas
41.How many times do people celebrate Bonza Bottler Day in a year
A.One. B.Ten. C.Twelve.
42.What does the underlined word “created” in the text mean in Chinese
A.创造 B.删除 C.庆祝
43.People should celebrate Bonza Bottler Day by ________.
A.having a big party B.doing the things they like C.following the traditional rules
44.When do people have a big celebration of Bonza Bottler Day
A.September 8th, 2019. B.March 3rd, 2022. C.April 4th, 2024.
(十一)
Do you love seeing beautiful lanterns outside The best time to do this is during the Lantern Festival, which usually falls on the 15th of the first lunar month. This year it is on February 26th. Celebrations and traditions on this day began from the Han Dynasty and became popular in the Tang Dynasty.
Watching the lanterns is one of the main traditions. Lanterns of different shapes and sizes are usually put on trees, or along river banks on show.
In some places, people like releasing sky lanterns. It is said that sky lanterns were first used by Zhuge Kongming to ask for help when he was in trouble. Today, when the lanterns slowly rise into the air, people make wishes.
Another tradition is guessing lantern riddles (字谜). The riddles are usually short and interesting. The answer to a riddle can be a Chinese character (汉字), a famous person’s name, or the name of a place.
The most important thing is to eat sweet dumplings with different tastes. In northern China, they are called yuanxiao while in southern part they’re named tangyuan. Because making sweet dumplings is like a game or an activity, they are usually done happily by a group of friends or family members.
In ancient times, the Lantern Festival was also romantic (浪漫的). At that time, young girls were not allowed to go out very often except during certain festivals. Watching lanterns gave young people a chance to meet each other. A line from Xin Qiji, a poet during the Song Dynasty, shows this: Hundreds and thousands of times I searched for her in the crowd. Suddenly I turned, and there she stood, in the dim (昏暗的) light.
45.When is the Lantern Festival this year
A.On January 1st. B.On January 15th.
C.On February 16th. D.On February 26th.
46.When did celebrations and traditions of the Lantern Festival start from
A.The Han Dynasty. B.The Tang Dynasty.
C.The Song Dynasty. D.The Qing Dynasty.
47.What were sky lanterns first used for by Zhuge Kongming in ancient times
A.Making wishes. B.Celebrating birthdays.
C.Asking for help. D.Showing love.
48.The line from Xin Qiji in the passage shows the Lantern Festival was ________ in ancient times.
A.relaxing B.busy C.romantic D.exciting
高级难度
(十二)
Legend has it (据传说) that if you look closely enough during the Chinese Mid-Autumn Festival, you can see the Jade Rabbit and the Lady in the moon. Every year, the Chinese Mid-Autumn Festival celebrates the biggest and brightest full moon of the year. The moon’s round shape symbolizes togetherness and unity, and families get together to share a meal, celebrate the beauty of the moon, and tell old stories.
The tradition of appreciating the moon (赏月) began during the Tang Dynasty. At that time, the tradition was to look at the moon and take walks in the moonlight. A few hundred years later, the rulers of the Northern Song Dynasty changed the tradition. The Song decided to make the 15th day of the eighth month in the Chinese calendar the Mid-Autumn Festival.
Food has always played an important role in Chinese celebrations, and mooncake is a Mid-Autumn Festival delight. Its round shape symbolizes completeness and togetherness. Traditionally, the filling is made with lotus seed or red bean paste, but you can find mooncakes filled with other things from meat and eggs to fruits and green tea. You can also find mooncakes in other shapes such as squares and even cartoon characters like Winnie the Poo h or Hello Kitty.
Another favorite Mid-Autumn Festival tradition is lighting red lanterns. Although animal-shaped lanterns are hard to find, you can still celebrate the Mid-Autumn Festival with any red Chinese lantern or make your own. Red symbolizes good luck and happiness and is an important color in many Chinese festivals.
49.The underlined word “symbolizes” has the closest meaning to “________”.
A.deals with B.stands for C.ends up D.puts on
50.What does the second paragraph mainly talk about
A.The culture of Mid-Autumn Festival.
B.The influence of Mid-Autumn Festival.
C.The importance of Mid-Autumn Festival.
D.The development of Mid-Autumn Festival.
51.According to the text, what cannot mooncakes be filled with
A.Cartoon characters. B.Lotus seed.
C.Green tea. D.Meat.
52.According to your own knowledge, on which festival in China people hang red lanterns
A.Dragon Boat Festival. B.Spring Festival.
C.Double-ninth Day. D.Ching Ming Festival.
(十三)
Mooncakes are an essential (重要的) part of the Mid-Autumn Festival. Each year, bakers create millions of these desserts so people can share them with friends and family. But where did this tradition come from
About 650 years ago, the Mongols ruled (统治) over China. The Han people wanted to get back control. However, they did not want the Mongols to catch them. So, they began passing secret messages inside of mooncakes, saying that they were going to fight the Mongols on the night of the Mid-Autumn Festival. When the evening arrived, the Han people fought hard and were successful.
Each year after that, people celebrated the victory by eating mooncakes. It is a good way to remember the history. The practice spread quickly throughout China. Gradually, eating mooncakes became a cultural tradition. It is also a good chance for Chinese families to get together for family reunion (团聚).
Today, people can buy all different types of mooncakes. They come with different fillings and in different prices. People enjoy filling up with these tasty treats, but many of them don’t know the history of the simple mooncakes.
53.Who ruled China about 650 years ago
A.The Hans. B.The Mongols. C.The Americans. D.The Japanese.
54.How did the Han people pass the secret messages
A.By hiding them in a dove. B.By carrying them by a postman.
C.By putting them inside mooncakes. D.By wrapping them in clothes.
55.What does the underlined word “victory” in Paragraph 3 probably mean
A.Failure. B.Mistakes. C.Solution. D.Winning.
56.Which of the following sentence is not TRUE according to the passage
A.The Han people beat Mongols finally.
B.Only Chinese eat mooncakes in the world.
C.The Mid-Autumn Festival is a good chance for family reunion.
D.We can buy different types of mooncakes with different fillings.
57.What is the passage mainly about
A.How to make mooncakes. B.How to celebrate the Mid-Autumn Festival.
C.The history of eating mooncakes. D.The importance of the Mid-Autumn Festival.
(十四)
The Lantern Festival is a traditional festival in China when people light lanterns, set off fireworks (放烟花), eat yuanxiao and enjoy family time. But do you know how this festival started
In the Han Dynasty, there was a man named Dongfang Shuo who worked for the Emperor Wu of Han. One day, Dongfang met a crying maid (哭泣的宫女) named Yuanxiao in the emperor’s garden. He asked her what happened. And the maid said she was sad because she couldn’t see her family.
Dongfang promised to help Yuanxiao. He left the garden and went to the street. He started telling people that a big fire would happen on the 15th day of the first lunar month. It was the order of the Jade Emperor. Word spread quickly and people in the city were scared.
The Emperor Wu of Han heard of it and asked Dongfang for advice. Dongfang advised him to let Yuanxiao make glutinous rice (糯米) balls for the God of Fire to make him happy. He also advised everyone in the city to put up red lanterns and set off fireworks to create an illusion that the city was on fire. Seeing this, the Jade Emperor would not set fire.
On the special day, the city was full of people and lanterns Yuanxiaa’s parents were able to meet up with their daughter in the crowd. The city was safe, and the Emperor Wu of Han was happy. He ordered that every year on this day, people should make glutinous rice balls and hang lanterns.
From then on, the 15th day of the first lunar month has been called the Lantern Festival or Yuanxiao Jie. Since Yuanxiao cooked the best glutinous rice balls, people call the food yuanxiao or tangyuan.
58.Why did Yuanxiao cry in the emperor’s garden
A.She missed her family. B.She felt hungry and tired.
C.She did something wrong. D.She lost an important thing.
59.Which of the following shows the correct order of the events
a. Yuanxiao met up with her parents.
b. Dongfang spread the news about the big fire.
c. The emperor ordered Yuanxiao to make glutinous rice balls.
A.c→a→b B.b→a→c C.c→b→a D.b→c→a
60.Which of the following can best describe Dongfang
A.Honest and clever. B.Patient and honest.
C.Clever and helpful. D.Helpful and patient.
61.What’s the best title for the passage
A.A big fire on a special day B.A delicious food called yuanxiao
C.A story behind the Lantern Festival. D.A great emperor of the Han Dynasty
(十五)
①On April Fool’s Day in many English-speaking countries, people play jokes on others. Newspapermen are usually serious, but sometimes they play jokes, too. There are many great examples of funny April Fool’s Day jokes from the newspaper and TV.
②For example, in 2008 BBC News reported that penguins (企鹅) could fly. It said their cameraman had seen this happen while filming at the South Pole. He said that, luckily, he had filmed the event, and they showed some videos of penguins taking off and flying through the air. Of course, the BBC later told the truth they had made up the whole story and used special effects (效果) to make the film.
③In 1981 the Daily Mail had a story about a Japanese runner in the London marathon (马拉松). The man was still running days after the race had finished. The story explained that the runner had misunderstood the rules of the race. Instead of running for 26 miles, he believed he needed to run for 26 days. The paper said that he was lost somewhere in the middle of the British countryside.
④And there’s certainly nothing new about these types of stories. Back in 1878, the Daily Graphic newspaper in the USA had a story about the famous scientist Thomas Edison. It told its readers that Edison had invented a food machine that would feed the humans. It didn’t explain how the machine worked, just that it would make any kind of food using air, water and earth. Many people believed the story and Edison got letters from people all over the country.
⑤So when people tell you not to believe everything you read in the newspapers or watch on TV, they might be right-especially on April 1st!
62.What is the text mainly about
A.How the newspaper and TV play jokes on April Fool’s Day.
B.What the BBC cameraman made by using special effects.
C.Why the Japanese runner got lost in the middle of countryside.
D.Who invented a food machine to feed the humans on the earth.
63.How does the writer support (支持) the main idea of the text
A.By giving reasons. B.By comparing opinions.
C.By showing examples. D.By using numbers.
64.What can we learn from the text
A.The penguins can fly at the South Pole.
B.Edison’s food machine worked very well.
C.Marathon runners sometimes need to run for 26 days.
D.BBC News might play jokes on people on April 1st.
65.Which of the following best shows the structure of the text
A. B. C. D.
参考答案
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 D B B A A C D C B D
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 B B A A C C B A D C
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 B C D A A C A D B C
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 D A D B D C A D A D
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 C A B C D A C C B D
题号 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
答案 A B B C D B C A D C
题号 61 62 63 64 65
答案 C A C D B
1.D 2.B 3.B 4.A
【导语】本文是一篇说明文,介绍了中国新年期间的传统食品——年糕,其由糯米制成,寓意着更高的收入、更好的工作、更高的分数等美好愿望,并介绍了年糕的制作方法和口味差异。
1.细节理解题。根据“It is very popular during the Spring Festival.”可知,在春节期间,年糕非常受欢迎。故选D。
2.主旨大意题。根据“which means higher incomes, better jobs, higher marks, the growth of children, and generally the promise of a better year.”可知,这意味着更高的收入、更好的工作、更高的分数、孩子的成长,以及总体上更好的一年的希望。可知是年糕的寓意。故选B。
3.细节理解题。根据“while sweet or salty niangao in the south.”可知,而南部的年糕则是甜的或咸的。故选B。
4.细节理解题。根据“ Chicken soup niangao should appear in every family on Chinese New Year’s Eve.”可知,除夕夜,每家每户都应该有鸡汤年糕。故选A。
5.A 6.C 7.D 8.C 9.B
【导语】本文主要讲了元宵节的时间以及人们如何庆祝元宵节的一些活动。
5.细节理解题。根据第一段“It is a ‘festival within a festival’ that is seen as the end of the Spring Festival. ”可知,元宵节是在春节末期的一个节日。之所以元宵节被叫成“节日里的节日”,是因为元宵节是在中国农历新年期间庆祝的节日。故选A。
6.词义猜测题。根据“On the day, people usually eat sweet round dumplings made of glutinous rice flour filled with different kinds of fillings.”可知,此处介绍元宵里面有各种馅料,故划线单词意为“馅料”,与stuffings同义。故选C。
7.细节理解题。根据“Eat Yuanxiao”、“Guess Lantern Riddles”、“Enjoy Beautiful Lantern”、“Play the Dragon Dance”以及“At first, people hung lantern and fired firecrackers (鞭炮) to celebrate the Lantern Festival”可知,人们通过吃元宵、猜灯谜、欣赏漂亮的灯笼、表演龙舞以及挑灯笼放鞭炮来庆祝元宵节。故①②③⑤⑥符合。故选D。
8.细节理解题。根据“Slowly, it becomes a custom of the Lantern Festival.”可知,猜灯谜慢慢成为元宵节的一种习俗。故选C。
9.最佳标题题。通读全文,主要讲了元宵节的时间以及人们如何庆祝元宵节的一些活动。故最佳标题为:如何庆祝元宵节。故选B。
10.D 11.B 12.B 13.A 14.A
【导语】本文是一篇记叙文。作者的女儿活泼外向,看到悲伤的鲍勃,主动打招呼,却没有得到回应。后来女儿知道鲍勃悲伤的原因,于是送给他一片红秋叶,温暖了他,从此开始了他们之间的友谊。
10.细节理解题。根据“As we continued on our walk to school, my daughter asked why the man didn’t want to say hi to her.”可知,女儿不理解为什么那个男人不想跟她打招呼,故选D。
11.推理判断题。根据“But then she ran onto his front lawn and picked up a beautiful red autumn leaf. She continued up one step and handed it to him. I held my breath.”可推知作者感到紧张。故选B。
12.细节理解题。根据“There, tucked in the pages that described an oak tree, was the leaf my daughter had given to Mr. Man when they first met.”可知,礼物特别之处在于书中夹着女孩第一次见面时送给鲍勃的那片叶子,故选B。
13.推理判断题。根据“Our friendship with Bob continued for many years.”和“He had dried and pressed it and kept it all those years.”可知,是女儿的热情安慰了沉浸在悲伤中的鲍勃,鲍勃收藏的不只是那片秋叶,更是女儿是关心和善意。故选A。
14.标题归纳题。根据文章内容可知,作者的女儿活泼外向,知道鲍勃的悲伤,于是送给他一片红秋叶,温暖了他,从此开始了他们之间的友谊。所以本文的线索是围绕“一片红叶”,故选A。
15.C 16.C 17.B 18.A 19.D
【导语】本文从历史、传说、习俗等方面介绍了中秋节。
15.细节理解题。根据“Falling on the 15th day of the 8th month according to the Chinese lunar calendar, the Mid-Autumn Festival is the second greatest festival in China after the Chinese New Year.”及“The day is also known as the Moon Festival”可知,本段介绍了中秋节的时间、重要性以及它的别名,没有介绍中秋节的旅游。故选C。
16.细节理解题。根据“The ancient Chinese discovered that the movement of the moon had a close relationship with changes of the seasons and agricultural production.”可知,古代中国人发现月亮的运行与季节变化和农业生产有着密切的关系。故选C。
17.细节理解题。根据“the festival is to commemorate Chang’e”可知,传说中秋节是为了纪念嫦娥。故选B。
18.词义猜测题。根据“The moon cakes are round, symbolizing the reunion of a family.”可知,月饼是圆的,因此它代表着家人团聚在一起,划线单词表示“聚在一起”。故选A。
19.推理判断题。本文主要历史、传说、习俗等方面介绍了中秋节这一传统节日,因此可能来自传统节日部分。故选D。
20.C 21.B 22.C 23.D 24.A
【导语】本文重点介绍父亲节的来历,及人们庆祝这个节日也能让父亲们感觉到他们的努力得到了孩子和社会的认可。
20.细节理解题。根据“For many people around the world, the third Sunday in June is a day to honor their fathers.”对于世界各地的许多人来说,六月的第三个星期日是纪念父亲的日子。故选C。
21.细节理解题。根据“The idea of a ‘Father’s Day’ was given by Sonora Smart Dodd of Washington in 1909.”可知,“父亲节”的想法是由华盛顿的索诺拉·斯马特·多德于 1909 年提出的。故选B。
22.细节理解题。根据“The first Father’s Day was held in Washington on June 19, 1910.”第一个父亲节于 1910 年 6 月 19 日在华盛顿举行,所以大约 110 年前,华盛顿人首次庆祝父亲节。故选C。
23.细节理解题。根据“She wanted a special day to honor her father William Smart, whose wife died while giving birth to their sixth child.”她想找一个特别的日子来纪念她的父亲威廉·斯马特,他的妻子在生第六个孩子时去世了;由于“The first Father’s Day was held in Washington on June 19, 1910. And it was in 1966 that then-US president Lyndon Johnson made the third Sunday of June Father’s Day. In 1972, then-US president Richard Nixon made it a national holiday.”可知道多德提出了父亲节的想法,第一个父亲节于1910年6月19日在华盛顿举行。1966年,时任美国总统林登·约翰逊将每年6月的第三个星期日定为父亲节。1972年,时任美国总统理查德·尼克松将父亲节定为国定假日。所以顺序是②①④③。故选D。
24.最佳标题题。本文重点介绍父亲节的来历,所以最佳标题是“父亲节的诞生”。故选A。
25.A 26.C 27.A 28.D
【导语】本文主要介绍了中国传统节日之一——端午节。
25.段落大意题。根据“Most people believe it has to do with Qu Yuan. Qu Yuan threw himself into the Miluo River... From then on, the Dragon Boat Festival celebrations began.”可知,本段主要是讨论人们是如何开始庆祝端午节的。故选A。
26. 细节理解题。根据“Eating zongzi is a very ancient tradition”“Adults also drink realgar wine”“The exciting dragon boat races are another ancient tradition”“At this festival, some parents also dress their children up with a sachet (香袋) for good luck and health”以及“Families hang wormwood leaves (艾叶) on the door to keep dirty things away from their houses.”可知,端午节的传统有:吃粽子、喝雄黄酒、赛龙舟、戴香袋和挂艾叶。故选C。
27.细节理解题。根据“Adults also drink realgar wine (雄黄酒) to stay away from ghosts (鬼) and other dirty things.”可知,喝雄黄酒是为了远离鬼和其他脏东西。故选A。
28.最佳标题题。通读全文可知,本文主要介绍了中国传统节日之一——端午节。故选D。
29.B 30.C 31.D 32.A
【导语】本文主要介绍了花朝节的起源和庆祝活动。
29.细节理解题。根据“With a history of over 2,000 years, the Huazhao Festival was first held in celebration of the birth of flowers.”可知,花朝节最早是为了庆祝花的诞生。故选B。
30.推理判断题。根据“Nowadays, an increasing number of people in China have begun to celebrate this flower festival again.”可知,此处要介绍这个节日的一些习俗,选项C“这里有一些关于这个节日的习俗”符合语境。故选C。
31.细节理解题。根据“Besides, wild vegetables in early spring were believed to be nutritious (有营养的). So a lot of people enjoy picking wild vegetables at that time.”可知,人们相信早春吃野菜有益健康。故选D。
32.细节理解题。根据“People also cut colorful cloth into pieces and tied them to the stems (茎) of flowers, which is called ‘shanghong’, as a protection of flowers.”可知人们用布系在花上来保护它们。故选A。
33.D 34.B 35.D 36.C
【导语】本文主要介绍了中国的传统节日——重阳节。
33.细节理解题。根据“The traditional Chongyang Festival, or Double Ninth Festival is a special day in China.”可知,重阳节又叫重九节。故选D。
34.词句猜测题。根据“It is also called Senior People’s Day —— a day to respect the old”可知,重阳节又叫老人节,要尊重老人。respect意思是“尊重”,动词。故选B。
35.细节理解题。根据“The advice and Huan Jing’s brave fighting saved all the people, and the monster died finally.”可知,重阳节故事主要是关于仙人的建议和桓景勇敢与怪兽搏斗,拯救人们的事。BC项描述的都对。故选D。
36.细节理解题。根据“They go to the Senior Center to play games and talk with the old. They also help the old wash their feet.” “people like to climb a high mountain best.” 可知,重阳节这天,人们和老人一起做游戏,帮老人洗脚,还喜欢去登山。C项文章未提及。故选C。
37.A 38.D 39.A 40.D
【导语】本文主要介绍了苏格兰的爱丁堡艺术节。
37.词义猜测题。根据“The festival lasts for three weeks every August and early September when the city is filled with artists from all over the world. They come to Edinburgh for this biggest art festival in Britain.”可知,是来自世界各地的艺术家来爱丁堡参加英国最大的艺术节,“They”指代“artists”。故选A。
38.推理判断题。根据“One of the most famous art events of the festival is the painting and sculpture (雕塑) celebration, which was started in 2004.”可知,爱丁堡的绘画和雕塑庆典开始于2004年,现在2024年,由此推出它有20年的历史。故选D。
39.细节理解题。根据“During this time, the streets of the city are alive with music and dance from early in the morning until late at night. You can even see artists painting pictures on the streets.”可知,在这个节日期间,你可以很容易地欣赏各种艺术。故选A。
40.细节理解题。根据“During this time, the streets of the city are alive with music and dance from early in the morning until late at night.”以及“This year, you can see over five hundred performances with actors from more than forty countries...and it is usually easier to see your favorite star in Edinburgh than it is in London.”可知,街道上充满音乐和舞蹈、有来自不同国家的表演、能以更少的花费见到最喜欢的明星,这些都是作者推荐这个节日的原因,D项内容文中未提及。故选D。
41.C 42.A 43.B 44.C
【导语】本文介绍了Bonza Bottler Day的由来及庆祝方式。
41.细节理解题。根据“But do you know there is a festival that people celebrate once a month It’s Bonza Bottler Day.”可知,这个节日一个月庆祝一次,一年庆祝十二次,故选C。
42.词义猜测题。根据“Elaine Fremont from America created Bonza Bottler Day on August 8th, 1985.”可知,此处介绍的是来自美国的Elaine Fremont在1985年8月8日创立了Bonza Bottler Day。因此划线单词的意思是“创造”。故选A。
43.细节理解题。根据“Bonza Bottler Day has no tradition. People can celebrate it in the ways they like.”可知,人们通过做他们喜欢的事情来庆祝这个节日。故选B。
44.推理判断题。根据“People celebrate Bonza Bottler Day when the number of the day is the same as that of the month (January 1st, February 2nd…). When the number of the year also matches the number of the day and month (August 8th, 2008), people usually have a very big celebration.”可推知,2024年4月4日会隆重庆祝这个节日。故选C。
45.D 46.A 47.C 48.C
【导语】本文主要介绍了中国的传统节日元宵节,包括其时间、起源、庆祝方式和传统习俗等方面的内容。
45.细节理解题。根据“This year it is on February 26th.”可知,今年的元宵节在2月26号。故选D。
46.细节理解题。根据“Celebrations and traditions on this day began from the Han Dynasty”可知,元宵节的庆祝活动和传统始于汉朝。故选A。
47.细节理解题。根据“It is said that sky lanterns were first used by Zhuge Kongming to ask for help when he was in trouble.”可知,据说,孔明灯最初是由诸葛孔明在遇到困难时用来寻求帮助的。故选C。
48.细节理解题。根据“In ancient times, the Lantern Festival was also romantic (浪漫的)...A line from Xin Qiji, a poet during the Song Dynasty, shows this: Hundreds and thousands of times I searched for her in the crowd. Suddenly I turned, and there she stood, in the dim (昏暗的) light.”可知,古代的元宵节是很浪漫的,随后举出了辛弃疾的诗句,意在说明元宵节的浪漫。故选C。
49.B 50.D 51.A 52.B
【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了中秋节的发展和习俗。
49.词句猜测题。根据“The moon’s round shape symbolizes togetherness and unity”可知,月亮的圆形象征着团聚和团结,symbolizes意思是“象征”动词。stands for“象征,代表着”。故选B。
50.细节理解题。根据“The tradition of appreciating the moon began during the Tang Dynasty.”和“A few hundred years later, the rulers of the Northern Song Dynasty changed the tradition.”可知,本段主要讲了中秋节的发展。故选D。
51.细节理解题。根据“Traditionally, the filling is made with lotus seed or red bean paste, but you can find mooncakes filled with other things from meat and eggs to fruits and green tea.”可知,月饼里可以用莲子,肉,绿茶。不能用卡通人物。故选A。
52.推理判断题。根据常识可知,挂红灯笼的节日有春节。龙舟节,重阳节,清明节一般不挂红灯笼。故选B。
53.B 54.C 55.D 56.B 57.C
【导语】本文主要讲述了中秋节吃月饼这一习俗的由来和历史。
53.细节理解题。根据“About 650 years ago, the Mongols ruled (统治) over China.”可知,蒙古人统治着中国。故选B。
54.细节理解题。根据“So, they began passing secret messages inside of mooncakes”可知,他们通过把秘密放进月饼里来传递信息。故选C。
55.词义猜测题。根据“Each year after that, people celebrated the victory by eating mooncakes. It is a good way to remember the history.”可知,人们都吃月饼来庆祝胜利。因此划线单词的意思是“胜利”。故选D。
56.推理判断题。根据“The practice spread quickly throughout China.”可知,世界上不仅仅只有中国人吃月饼,因此B选项表达有误。故选B。
57.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了中秋节吃月饼这一习俗的由来和历史。故选C。
58.A 59.D 60.C 61.C
【导语】本文讲述了中国传统节日元宵节的起源故事。
58.细节理解题。根据“And the maid said she was sad because she couldn’t see her family.”可知,元宵哭是因为她想念家人。故选A。
59.细节理解题。根据“He started telling people that a big fire would happen on the 15th day of the first lunar month.”、“The Emperor Wu of Han heard of it and asked Dongfang for advice. Dongfang advised him to let Yuanxiao make glutinous rice (糯米) balls for the God of Fire to make him happy.”和“Yuanxiaa’s parents were able to meet up with their daughter in the crowd.”可知,正确的事件顺序是:东方传播了大火的消息→皇帝命令让元宵为火神做元宵→元宵见到了她的父母,即b→c→a。故选D。
60.推理判断题。通读全文可知,Dongfang Shuo帮助元宵见到家人并且想出办法避免火灾,由此可见,他是一个聪明且乐于助人的人。故选C。
61.最佳标题题。文章主要讲述了元宵节的由来,因此最佳标题是“元宵节背后的故事”。故选C。
62.A 63.C 64.D 65.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了报纸和电视上一些愚人节笑话的好例子。
62.主旨大意题。综合全文,尤其是第一段“There are many great examples of funny April Fool’s Day jokes from the newspaper and TV.”可知,本文主要讲述了报纸和电视上一些愚人节笑话的好例子。故选A。
63.推理判断题。根据第二段“For example, in 2008 BBC News reported that penguins could fly.”、第三段“In 1981 the Daily Mail had a story about a Japanese runner in the London marathon.”以及第四段“Back in 1878, the Daily Graphic newspaper in the USA had a story about the famous scientist Thomas Edison.”可推断,作者通过列举三个例子来展示报纸或电视上一些愚人节笑话。故选C。
64.推理判断题。根据第二段“Of course, the BBC later told the truth they had made up the whole story and used special effects to make the film.”可知,英国广播公司后来说实话,承认他们编造了整个故事;据此可以推断,4月1日,BBC新闻可能会开人们的玩笑。故选D。
65.篇章结构题。综合全文可知,第一段提出观点:报纸和电视上有很多愚人节笑话的好例子,从而引出话题;第二段、第三段以及第四段分别讲述了三个著名的愚人节笑话的例子;第五段,总结,在愚人节,不要相信报纸上读到的或在电视上看到的一切;因此本文的结构为“总——分——总”,选项B图符合要求。故选B。
答案第1页,共2页
答案第1页,共2页