Module 6 Problems拔尖检测
(总分:65分 建议用时:60分钟)
一、完形填空(10 分)
There is a famous Chinese saying that goes, “Good wine needs no bush (酒香不怕巷子深).” It 1 that as long as your wine is good enough, people will come to buy it even if you don’t advertise it. Sometimes we also 2 it when we want to say that if you’re good enough, other people will know it one day even if you don’t speak a lot. So a lot of people don’t think speaking 3 are important. However, they 4 . play an important part in our life.
With good speaking skills, you can make people 5 you quickly. And you need to 6 with others through speaking in life. Without good speaking skills, the conversations between you and others may not be 7 . Then how can you make others understand your ideas and find out what you are good at Or at least, it may take much more 8 for them to do so. As a result, although you are very excellent, you will find it 9 to have a good job or get a good position in your team. In a word, speaking skills are very 10 . We should pay attention to speaking skills so that others can see our skills and hear our voice.
( ) 1. A. holds B. fears C. means D. warns
( ) 2. A. mention B. realize C. control D. achieve
( ) 3. A. dreams B. skills C. reasons D. chances
( ) 4. A. suddenly B. recently C. quickly D. actually
( ) 5. A. listen to B. ask for
C. learn about D. look after
( ) 6. A. communicate B. understand
C. influence D. experience
( ) 7. A. traditional B. dangerous
C. expensive D. comfortable
( ) 8. A. tour B. time C. hope D. luck
( ) 9. A. busy B. true C. hard D. loud
( ) 10. A. important B. personal C. common D. natural
二、阅读理解(20 分)
A
For most of us, stress is a fact of life. But there are many useful ways to lower stress. Let’s take a look.
Sometimes it can be difficult to say exactly what we’re feeling. When we feel uneasy or disappointed, we can put problems into words. Keeping a diary is a good way to relax.
If we get angry, music has a wonderful influence on our feelings. When we feel sad, it fills our hearts with warmth.
When we get nervous or upset before a test, take a few deep breaths.
Enough sleep helps us keep clear minds. Without plenty of rest, it is hard to pay attention to our study or work.
Actually, the most important way that we can lower stress is to have a healthy lifestyle. Especially exercise is a key part of staying healthy and good for both physical and mental health.
( ) 11. How many ways can we use to lower stress
A. 4. B. 5. C. 6. D. 7.
( ) 12. What can we do if we feel disappointed
A. We can go to bed.
B. We can call our friends.
C. We can walk on the playgr ound.
D. We can write down our problems.
( ) 13. What can we choose to do if we feel sad or angry
A. To listen to music. B. To study hard.
C. To keep a diary. D. To read our favourite books.
( ) 14. Which way can help us calm down befor e having a test
A. Drawing pictures. B. Learning to swim.
C. Taking deep breaths. D. Having enough sleep.
( ) 15. What’s the main idea of the passage
A. It talks about our stress.
B. It tells us how to exercise.
C. It talks about our daily life.
D. It tells us how to lower stress.
B
What would you do if your best friend and you disagree with each other Karina is my best friend. When we first met in a camp, we both felt that we’d be friends forever. So it was hard to imagine that I would disagree with her on some things. Whatever we did, we were always together. And the more time we spent together, the more we realized how amazingly similar we were.
But then something happened in another summer camp. “Have you heard about the shopping-mall news ” asked one of our friends Levar. “They want to cut down some tr ees to make the shopping center.”
“That’s terrible!” I said. “We have to stop that. ”
“I differ with you on that point,” said Karina. “My parents said the shopping center would make new jobs for people who really need work.”
“But think of all the birds that would lose their homes!” I said. “I want people to have jobs, but it doesn’t mean cutting down trees.”
“Don’t you think people’s jobs are more important ” Karina asked.
“Maybe two people with opposite points of view just aren’t meant to be friends,” I was thinking.
Just then, Levar jumped up and broke the silence. “Let’s see who can do the roundhouse kick (回旋踢)!”
Tyler took the challenge, Karina followed, and I finally joined them.
Even though I wished Karina had agreed with me about saving the trees, I realized she had her reasons to support what she did. No two people are exactly alike, and even best friends disagree sometimes. What’s important is that we should respect each other. A friendship is almost always worth keeping.
( ) 16. How does the writer start the passage
A. By giving a saying.
B. By listing some numbers.
C. By asking a question.
D. By showing some ways.
( ) 17. What does the underlined word “differ” probably mean in the passage
A. Agree. B. Disagree. C. Share. D. Connect.
( ) 18. Why did Levar suggest doing the roundhouse kick
A. To break the silence.
B. To take some exercise.
C. To know who is good at it.
D. To prepare for the sports meeting.
( ) 19. Which of the following shows how the writer’s feelings changed over the time
A. Happy → sad → bored.
B. Sad → thankful → happy.
C. Happy → thankful → angry.
D. Happy → angry → relaxed.
( ) 20. What do you think most probably happened next
A. The writer respected Karina’s opinion.
B. Karina agreed with the writer.
C. The writer accepted Karina’s opinion.
D. The writer ended the friendship with Karina.
三、阅读还原(10 分)
根据短文内容,从方框中选出每段的主旨大意,其中有一个选项是多余的。
Different people have different opinions. This is very common. When you disagree with others, do you know how to deal with the disagreement Here’s some advice.
21. _________ Why not wait and listen to others’ ideas first If you do that, you will understand them better. It will also help keep the conver sation going well.
22. _________ You should express yourself in a polite way when you disagree with others. You can start with these sentences like“I understand your meaning. But I’m afraid I can’t agree with you. What do you think about... instead ”
23. _________ As we know, body language is very important when you are communicating with others. Never cross your arms or point at others while expressing your opinions.
24. _________ Friendship is valuable. Don’t hurt your friends’ feelings when you show your opinions. When your friendship is broken, you may lose your friends.
25. _________ You may learn new things from other people. Think of others’ different opinions carefully, and you may find something good or useful. It’s a good chance for you to learn from them and you can improve yourself quickly.
A. Value your friendship. B. Say goodbye to others.C. Wait and listen to others. D. Express yourself in a polite way.E. Learn from different good opinions. F. Pay attention to your body language.
四、语法填空(10 分)
阅读下面短文,在文章空白处填入适当的单词或括号内单词的正确形式。
My name is Li Fang. I used to be 26. _________ shy girl. But this term, I decided to do a brave thing 27. _________ public. When my teacher asked who would like to be the physics monitor (课代表), I 28. _________ (put) up my hand and got this role. At first, I thought it was 29. _________ (easily), but later I found that it was a little dif ficult.
To begin with, I found many of my 30. _________ (classmate) didn’t hand in their homework on time, so I felt worried about them. I shouted at them to hand in their homework as soon as possible. 31. _________, it didn’t work but made them angry. One girl asked, “Why are you shouting at us You’re making it seem like it is all our mistake. ” Then I realized it was actually my mistake. I should be friendly to them and talk to them 32. _________ (polite).
After this, I 33. _________ (change) the way I spoke. “Excuse me. Could you please finish your homework ” I said. To 34. _________ (me) surprise, I found many classmates understood me much better and finished their homework quickly.
I also realized I should be a good monitor who is helpful and patient. I really cherish (珍惜) this experience and I am very proud of my changes. This experience makes me 35. _________ (grow) up better and better day by day.
五、书面表达(15 分)
阳光中学的校园杂志Sunshine Days 推出了一个专栏,为青少年提供分享和解决问题的平台。假设你是李华,你看到专栏里一个问题。请就这个问题写一封回信,提出合理建议。
Dear Editor,I don’t know how to chat with my classmates because we do not share the same interests. We don’t have anything to talk about. So, I am very lonely.What should I do I really want to have some friends.Best regards,Jenny
注意事项:词数:80 左右,邮件开头与结尾已给出,不计入总词数。
Dear _____________,
Thank you very much for your letter. I hope I can help you. _________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
Module 6 拔尖检测
一、【主旨大意】本文主要介绍了良好的说话技巧的重要性。
1. C 【点拨】hold 举行;fear 惧怕;mean 意思是;warn 警告。此处指谚语的意思是只要你的酒足够好,就不怕别人不知道。故选C。
2. A 【点拨】mention 提及;realize 意识到;control 控制; achieve 获得。人们提到这句谚语是想说如果你足够好,总有一天别人会知道的。故选A。
3. B 【点拨】dreams 梦想;skills 技能;reasons 理由;chances 机会。根据“With good speaking skills...”可知此处指的是说话技巧。故选B。
4. D 【点拨】suddenly 突然地;recently 最近;quickly 快地; actually 事实上。有人认为说话技巧不重要,但事实上说话技巧起了重要作用。故选D。
5. C 【点拨】listen to 听;ask for 寻求;learn about 了解;look after 照顾。根据“With good speaking skills, you can make people...”可知,有好的说话技巧,有助于他人了解自己。故选C。
6. A 【点拨】communicate 交流;understand 理解;influence 影响;experience 经历。根据“Without good speaking skills, the conversations between you and others may not be...”可知,此处指通过说话来交流。故选A。
7. D 【点拨】traditional 传统的;dangerous 危险的;expensive 贵的;comfortable 舒适的。根据“Without good speaking skills, the conversations between you and others may not be...”可知,没有好的说话技巧,交流起来会不舒服。故选D。
8. B 【点拨】tour 观光;time 时间;hope 希望;luck 运气。根据“Or at least, it may take much more ... for them to do so.”可知, 没有好的说话技巧,沟通会花费更多时间。故选B。
9. C 【点拨】busy 忙碌的;true 真实的;hard 困难的;loud 响亮的。根据“although you are very excellent, you will find it ... to have a good job or get a good position in your team.”可知,即使很优秀, 也很难找到好工作。故选C。
10. A【 点拨】important重要的;personal个人的;common普通的; natural 自然的。根据该段可知,有好的说话技巧是很重要的。故选A。
二、A)【主旨大意】本文主要介绍了一些可以减轻压力的有用的方法。
11. B 【点拨】细节理解题。根据表格内容可知,文章一共提到了五个方法。故选B。
12. D 【点拨】细节理解题。根据“When we feel uneasy or disappointed, we can put problems into words. Keeping a diary is a good way to relax.”可知当我们感到不安或失望时,我们可以把我们的问题写下来。故选D。
13. A 【点拨】细节理解题。根据“If we get angry, music has a wonderful influence on our feelings. When we feel sad, it fills our hearts with warmth.”可知当我们生气或伤心时,可以听音乐。故选A。
14. C 【点拨】细节理解题。根据“When we get nervous or upset before a test, take a few deep breaths”可知考试之前,可以深呼吸。故选C。
15. D 【点拨】主旨大意题。根据“But there are many useful ways to lower stress”可知本文主要介绍了一些可以减轻压力的有用的方法。故选D。
B)【主旨大意】本文主要讲述了作者与朋友卡琳娜关系很好, 却因为某一件事情意见相左而产生矛盾,最终她们理解了对方。即使是最好的朋友有时也会意见相左,重要的是我们应该互相理解。
16. C 【点拨】细节理解题。根据“What would you do if your best friend and you disagree with each other ”可知,作者是通过问问题来引入文章内容的。故选C。
17. B 【点拨】词义猜测题。根据“My parents said the shopping center would make new jobs for people who really need work.” 可知,卡琳娜与作者的意见相反,故画线单词表示“不同意”。故选B。
18. A 【点拨】细节理解题。根据“Just then, Levar jumped up and broke the silence.”可知,莱瓦尔是为了打破作者与朋友之间的沉默。故选A。
19. D 【点拨】细节理解题。根据文意可知, 作者最初遇见卡琳娜是开心的,当她们意见相左时作者很生气,最终因为相互尊重和理解释怀了。故作者的情感变化为: Happy → angry → relaxed。故选D。
20. A 【点拨】推理判断题。根据最后一段可知,作者明白好朋友之间要互相尊重,所以接下来他会尊重卡琳娜的观点并继续保持友谊。故选A。
三、【主旨大意】本文主要针对“当你和他人观点不一致时该如何处理”给出了一些建议。
21. C 【点拨】根据下文“Why not wait and listen to others’ ideas first ”可知空格处应是建议“学会静下心来倾听他人的观点”, 本段是围绕这一建议论述的。 故选C。
22. D 【点拨】根据下文“You should express yourself in a polite way when you disagree with others.”可知本段是围绕“用礼貌的方式表达你自己”论述的。故选D。
23. F 【点拨】根据下文“As we know, body language is very important when you are communicating with others.”可知本段是围绕“注意你的肢体语言”论述的。
24. A 【点拨】根据下文“Friendship is valuable.”以及“When your friendship is broken, you may lose your friends”可知本段是围绕“要珍惜友谊”论述的。故选A。
25. E 【点拨】根据下文“Think of others’ different opinions carefully ...”可知本段主要是围绕“从不同的好的观点中学习” 论述的。故选E。
四、【主旨大意】本文讲述的是作者在竞选上物理课代表之后与同学发生的矛盾,以及她后来认识到自己工作方法的错误并及时改正,之后和同学们建立了良好的关系。
26. a 【点拨】此处泛指一个女孩,shy 首字母为辅音音素,故填a。
27. in 【点拨】in public 在公共场合,固定短语,故填in。
28. put 【点拨】时态是一般过去时,put 的过去式还是put,故填put。
29. easy 【点拨】在句中作表语,应该用形容词形式。故填easy。
30. classmates 【点拨】many 修饰可数名词复数。故填classmates。
31. However 【点拨】前后句意转折,且空后有逗号,however 符合语境,句首需大写首字母。故填However。
32. politely 【点拨】此处需填副词,修饰动词短语talk to。故填politely。
33. changed 【点拨】时态是一般过去时,动词用过去式。故填changed。
34. my 【点拨】to one’s surprise 令某人惊讶的是,主语是I,所以用my。故填my。
35. grow 【点拨】make sb. do sth.“让某人做某事”,省略to 的不定式作宾语补足语。故填grow。
五、One possible version:
Dear Jenny,
Thank you very much for your letter. I hope I can help you.
Since you don’t share the same interests with your classmates, you can try to find some new hobbies. For example, if you like reading, you can join a reading club. There you may meet some classmates who also love reading, and then you will have something to talk about. Also, you can be more active in group activities. Try to start with simple greetings when you meet your classmates.
Yours sincerely,
Li Hua