外研版九年级上册Module 4 Home alone 拔尖检测卷(含答案)

文档属性

名称 外研版九年级上册Module 4 Home alone 拔尖检测卷(含答案)
格式 doc
文件大小 101.5KB
资源类型 教案
版本资源 外研版
科目 英语
更新时间 2025-04-02 15:53:10

图片预览

文档简介

Module 4 Home alone拔尖检测
(总分:65分 建议用时:60分钟)
一、完形填空 (10 分)
Four years ago when I was a boy of 11, I got into the biggest trouble as a kid. It was a Saturday morning. Both my parents were out and 1 me alone at home.
When I woke up, I found that it was 2 me at home. I also found that the door was 3 . I decided to do some drawing. Soon I gave up. 4 was on TV, so I became bored with it and touched the candles on the shelf. I had an idea! What would happen if I set 5 to some kitchen paper Well, of course it was on fire, but it wasn’t the tiny flame (火焰) and I was unable to 6 . I threw it on the floor, and then it burned my shoes. And there was a huge 7 left on the floor. When my mum came home later, she smelt the smoke 8 . She dropped the shopping bag, luckily for me, over the hole. I thought this meant she would never see 9 . However, after running around the house checking for a fire, she of course picked up the bag and saw the hole. She was 10 angry that she punished me. Then I was grounded (不准出门) for a couple of months. Even worse though, the hole was still there, reminding me of what I did.
( )1. A. stayed B. left C. took D. went
( )2. A. ever B. still C. even D. only
( )3. A. locked B. opened C. burned D. built
( )4. A. Everything B. Nothing C. Anything D. Something
( )5. A. water B. food C. sand D. fire
( )6. A. put it out B. put it away C. put it on D. put it off
( )7. A. fire B. smoke C. shoe D. hole
( )8. A. finally B. immediately C. actually D. lately
( ) 9. A. them B. themselves C. it D. itself
( )10. A. such B. too C. so D. very
二、阅读理解 (20 分)
A
Home Alone SafetyA safety training course for children aged 10+…………………………………………………………………………………This course prepares your child for all the important steps of being “home alone”. Being home alone can be a dangerous and uncomfortable situation for your child without some basic skills. Let’s work together to make our children safe!Course Skills Include:√ First aid √Cooking Safety √ Fire Safety√Answering Doors &Telephones √ Appliance (电器) SafetyThese skills are fully covered in this course through games and role playing.Time: 9:30 a.m.— 11:30 a.m. on Sunday, March 26Place: 3 F, City Library, Central Street Price: $30 each childHow to Register (报名): www. 403-283-4586Please register at least three days before the class date.
( )11. Who can attend the safety training course
A. 6-year-old Jenny. B. 9-year-old Bob.
C. 12-year-old Helen. D. Kids of all ages.
( )12. What skills can kids learn from the course
① How to take an online class.
② How to treat small cuts properly.
③ How to answer a stranger’s knock.
④ How to use home appliances safely.
A. ①②③ B. ①②④ C. ①③④ D. ②③④
( )13. How will kids learn skills in the course
A. By reading books. B. By playing games.
C. By doing experiments. D. By watching the video.
( )14. What can we learn from the poster (海报)
A. You can only register online.
B. The course will last three hours.
C. Kids can attend the course for free.
D. You should register before March 23.
( )15. What’s the purpose of the poster
A. To invite kids to attend the course.
B. To give kids some safety suggestions.
C. To help parents make some family rules.
D. To tell kids the dangers of being home alone.
B
It was raining heavily, and Karthik was alone at home. The sound of thunder (雷) was so loud that it felt like the gods were fighting in the sky. This scared him a little, so he took his favorite novel, Harry Potter, from the bookshelf.
Again, there was a terrible sound of thunder. He tried to focus on the novel, but the sudden sound of the doorbell interrupted (打断) him. It couldn’t be his parents. He looked at the wall clock—it was only ten minutes past three. Usually, they got home after six in the afternoon. The doorbell sounded again. “Who’s there ” he shouted. There was no reply. The doorbell sounded again. He remembered his parents telling him not to open the door without checking who it is.
“Should I answer the bell or not ” thought Karthik. He decided to first prepare himself for an unpleasant encounter (遭遇). He went into a room and came out with a baseball bat (棒球棒), which he hid behind the door in case he needed it. But still, he needed to make sure who was at the door before he opened it. He shouted once again, “Who’s at the door ” There was still no reply. He held the baseball bat in one hand and was ready to open the door with the other. Suddenly, there was a loud cry. “Karthik! Karthik! Why don’t you open the door ”
“There is no doubt about it; it ’s Dad,” Karthik shouted and rushed forward to open the door.
“Why are you holding a baseball bat ” asked Karthik’s father. For a moment, the boy seemed at a
loss for words. Then his father gave him a big smile, perhaps understanding Karthik’s predicament (窘境).
( )16. Karthik read Harry Potter mainly to _______.
A. pass the time B. prepare for acting
C. make himself less afraid D. learn how to write stories
( )17. Why did Karthik think it wouldn’t be his parents ringing the doorbell
A. They couldn’t be back so early.
B. They had keys to the house.
C. They were both away on business.
D. They would call him ahead of time.
( )18. What does Paragraph 3 mainly tell us
A. How Karthik kept himself busy.
B. Why Karthik hid a baseball bat.
C. When Karthik would open the door.
D. What Karthik did to deal with the situation.
( )19. How did Karthik know it was his father
A. By his height. B. By his voice.
C. By his clothes. D. By his footsteps.
( )20. Which of the following is TRUE about Karthik
A. He didn’t really like reading.
B. He didn’t have many friends.
C. He was a brave and careful boy.
D. He was made fun of by his dad.
三、任务型阅读(10 分)
Video cameras are everywhere: schools, theaters and stores. But in recent years, they have entered our homes. Many parents set up cameras at home to watch their children’s online classes and homework. Are cameras really helpful What do students think of it
KevinEarlier last year, I liked to lie in bed and watch videos instead of studying. This affected (影响) my studies and made my grades worse. So my parents set up a camera to keep an eye on me.It worked. With the camera watching, I had to do my homework first and make plans for studying at home. When I was alone at home, the camera made me feel safe because I knew that my parents were watching on the other side. My grades improved after a year. LindaWhen I was in Grade 8, my parents set up a camera in my room. ________Knowing there was a camera around, when my friends came to my home, they would speak quietly and carefully. We couldn’t have pillow fights. I was sad. So I asked my parents to take the camera away. They agreed it as long as I promised to behave well. I feel happy and free now.
21. Why do many parents set up cameras at home in recent years
_____________________________________________________________________
22. When did Linda’s parents set up a camera in her room
_____________________________________________________________________
23. What made Kevin’s grades worse earlier last year
_____________________________________________________________________
24. What happened to Kevin after his parents set up a camer a
_____________________________________________________________________
25. What happened after Linda’s parents set up a camera in her room Finish Linda’s story in about 30 words.
_____________________________________________________________________
四、阅读还原(10 分)
Many families live busy lives. Every week, the children have homework, lessons and school activities. The parents are busy, too. 26. _______ Some families do not have time to eat together. Our neighborhood decided that it was time to change.
After three weeks of planning, we took one night off. We called it the “Family Night”. Sports teams stopped their practices, and teachers did not give homework. 27._______
On the “Family Night”, we decided to turn off our TVs. 28. _______ The answering machine (电话答录机) said, “Please call back tomorrow.” Many families ordered hamburgers and other food from shops or restaurants so that they wouldn’t spend time cooking.
29. _______ Storytelling and card games were very popular. 30. _______ Children and parents weren’t so busy, and children didn’t spend so much time playing computer games or watching TV. On the “Family Night”, families relaxed and spent the evening together. We hope to have more “Family Nights”.
A. There were also lots of activities.B. We also decided not to answer the telephone.C. It was a night for families to spend time together.D. They work, cook and drive their children to school.E. There will be more “Family Nights” in the neighborhood.F. These games gave families the chance to spend time together.
五、[2025 温州瑞安六校联考] 书面表达(15 分)
班级里针对“青少年该不该体验独自在家生活”这一问题进行了讨论,同学们发表了不同的观点。请根据下面的表格,以“ Should Teenagers Have the Experience of Living Alone at Home ”为题,选择其中一个观点,结合自己的经历阐述理由,写一篇10 0 词左右的英语短文。
Opinion Should Shouldn’t
Reason 1. learn to be independent 2. ... 1. not safe 2. ...
Your experience ... ...
要求:1.字迹工整,内容完整连贯,语言准确规范;2.短文开头已给出,不计入总词数。
Should Teenagers Have the Experience of Living Alone at Home
Recently, our class had a discussion about whether teenagers should have the experience of living alone at home. ________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Module 4 拔尖检测
一、【主旨大意】本文主要讲述了作者在11 岁时独自在家,因为好奇用蜡烛点燃了纸张,把地板烧了一个洞,因此被妈妈惩罚几个月不允许出门的事情。
1. B 【点拨】句意:我父母都出去了,把我独自留在家里。leave sb. alone 为固定搭配,意为“留下某人一个人”,故选B。
2. D 【点拨】句意:当我醒来,我发现只有我自己在家。only 仅仅, 只有。故选D。
3. A 【点拨】前文说作者被独自留在家,所以门应该是锁着的。故选A。
4. B 【点拨】根据“so I became bored with it”可知,电视上什么也没有,故选B。
5. D 【点拨】从后文“it was on fire”可知,此处是指点火,故选D。
6. A 【点拨】前文说火焰不小,所以“我不能扑灭它”。故选A。
7. D 【点拨】从后文“She dropped the shopping bag, luckily for me, over the hole.”可知,地板被烧了个洞。故选D。
8. B 【点拨】finally 最终;immediately 立即;actually 实际上, 事实上;lately 最近。根据句意可知,应该是作者妈妈回来后, 立即闻到了烟味,故选B。
9. C 【点拨】此处用it 指代hole,故选C。
10. C 【点拨】固定搭配法。“so + 形容词+ that”意为“如此…… 以至于……”。妈妈是如此生气以至于惩罚了我。故选C。
二、 A) 【主旨大意】本文是一篇应用文。文章介绍了“居家安全”这门课程的相关信息。
11. C 【点拨】细节理解题。根据“A safety training course for children aged 10+”可知,本课程针对10 岁以上的儿童。故选C。
12. D 【点拨】细节理解题。根据“First aid”“Answering Doors &Telephones”和“Appliance Safety”可知,可以学到急救、如何回应陌生人的敲门声、如何安全使用家用电器,②③④ 符合题意。故选D。
13. B 【点拨】细节理解题。根据“These skills are fully covered in this course through games and role playing”可知,孩子们通过游戏和角色扮演学习这些安全技能。故选B。
14. D 【点拨】推理判断题。根据“Please register at least three days before the class date”以及该课程的开始时间“March 26”可知,必须在3 月23 号之前报名。故选D。
15. A 【点拨】主旨大意题。海报的内容有课程介绍、时间、地点、报名方式以及价格,因此可推出,它的目的是邀请孩子们参与该课程。故选A。
B)【主旨大意】本文主要讲述了Karthik 在雷电交加的一天独自在家的经历。
16. C 【点拨】细节理解题。根据“This scared him a little, so he took his favorite novel, Harry Potter, from the bookshelf.”可知, 他读《哈利·波特》是为了让自己不那么害怕。故选C。
17. A 【点拨】推理判断题。根据“Usually, they got home after six in the afternoon.”可知,父母通常不会这么早回来,所以他认为不是父母按门铃。故选A。
18. D 【点拨】主旨大意题。根据“He decided to first prepare himself for an unpleasant encounter.”及本段内容可知,本段主要讲述了Karthik 为了应对开门的状况所做的准备工作。故选D。
19. B 【点拨】推理判断题。根据“Suddenly, there was a loud cry. ‘Karthik! Karthik! Why don’t you open the door ’” 和“‘There is no doubt about it; it’s Dad,’ Karthik shouted and rushed forward to open the door.”可知,Karthik 是通过声音认出是他父亲的。故选B。
20. C 【点拨】推理判断题。根据“He decided to first prepare himself for an unpleasant encounter... He held the baseball bat in one hand and was ready to open the door with the other.”可知, Karthik 在不确定是谁在敲门时,他先是去拿棒球棒以应对可能会有的危险,然后再次确认后,才准备开门,可见他是很小心且勇敢的。故选C。
三、【主旨大意】本文主要讲述了两个学生对于家里有监控摄像头的看法。
21. To watch their children’s online classes and homework.
22. When she was in Grade 8.
23. Lying in bed and watching videos instead of studying.
24. He felt safe. He had to do his homework first and make plans for studying at home. And his grades improved after a year.
25. I really didn’t like it because I felt like there were always eyes watching me. I felt so uncomfortable that I couldn’t sleep well at night.
四、【主旨大意】本文主要讲述了很多家庭过着忙碌的生活, 为了改变这种现状,社区决定抽出一晚上时间,让父母和孩子聚到一起做各种活动。
26. D 【点拨】根据上文“The parents are busy, too.”可知,父母也很忙,接下来应描述父母的忙碌情况,选项D 符合语境。
27. C 【点拨】根据上文“We called it the ‘Family Night’.”可知, 接下来应描述“家庭之夜”的意义,选项C 符合语境。
28. B 【点拨】根据下文“The answering machine said, ‘Please call back tomorrow.’”可知,此处与不接电话有关,选项B 符合语境。
29. A 【点拨】根据下文“Storytelling and card games were very popular.”并结合选项可知,“家庭之夜”上有许多活动,并列举其中两个受欢迎的游戏,选项A 符合语境。
30. F 【点拨】根据上文“Storytelling and card games were very popular.”并结合选项可知,此处与这些活动的意义有关,选项F 符合语境。
五、One possible version:
Should Teenagers Have the Experience of Living Alone at Home
Recently, our class had a discussion about whether teenagers should have the experience of living alone at home. I believe they should. Firstly, living alone helps teenagers learn to be independent. During my summer vacation, I stayed home alone for a week while my parents were away. I had to cook my own meals, do the laundry, and manage my time effectively. This experience taught me valuable life skills and made me more confident. Secondly, being alone also gives us a chance to reflect on ourselves and understand our needs better.
However, safety is indeed a concern, but with proper preparations and guidelines, it can be managed. For instance, knowing how to handle emergencies and having reliable contacts can provide a sense of security. In conclusion, the benefits of gaining independence outweigh the risks, and teenagers can definitely benefit from living alone at home.
同课章节目录