外研版九年级上册Module 3 Heroes拔尖检测卷(含答案)

文档属性

名称 外研版九年级上册Module 3 Heroes拔尖检测卷(含答案)
格式 doc
文件大小 334.5KB
资源类型 教案
版本资源 外研版
科目 英语
更新时间 2025-04-02 15:54:14

图片预览

文档简介

Module 3 Heroes拔尖检测
(总分:65分 建议用时:60分钟)
一 . 完形填空 (10分)
Zhang Guimei is the headmaster (校长) of Huaping High School for Girls, based in Lijiang City, south-west China’s Yunnan. She is a pioneer of education.
The school was the first high school in the country to offer free education 1 girls. Otherwise, they may be 2 to go on with their studies after graduation from their junior high schools. Anybody who knows Zhang’s own conditions will be deeply moved by her. She has no 3 of her own, and has been living in the student dormitory (宿 舍) since it was built. She has spent most of her money on her students. 4 she has serious health problems, she never stops doing morning classes together with the students. She has also walked 110, 000 kilometres to 5 her students’ families over the years. She also works as the head of the local orphanage ( 孤儿院), 6 more than 130 children.
Thanks to her efforts, more than 1,800 girls from poor families have entered universities. By helping the girls get higher education, she has 7 helped them change their lives, and their children in the future will enjoy more chances as well. Through hard work, Zhang helps to 8 the local area greatly. Following her example, many of her students have chosen to teach in poor areas, while some even have gone back to teach in her high school. So her 9 have helped the local area in many ways. Now, education for girls from poor areas will get more attention and it hopefully brings more chances. 10 she has done will be long r emembered and encourage more people to do good things.
( ) 1. A. to B. of C. for D. with
( )2. A. ready B. confident C. unable D. successful
( )3. A. dream B. money C. house D. family
( )4. A. Because B. Since C. Although D. Until
( )5. A. visit B. teach C. watch D. control
( )6. A. caring for B. playing with
C. setting up D. running after
( )7. A. softly B. gently C. finally D. fortunately
( )8. A. create B. improve C. protect D. discover
( )9. A. plans B. skills C. efforts D. advantages
( )10. A. What B. When C. How D. Why
二、阅读理解 (20 分)
A [2025镇江期中]
Martin Luther King Jr. was an important American. Each year, people in the United States celebrate Martin Luther King Jr. Day. The holiday is on the third Monday in January. It honors King’s life and work. Read the timeline to learn more about King and to answer the questions.
His most famous speech was at the March in Washington, on August 28, 1963. “…I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.”
( )11. Which month is Martin Luther King Jr. Day in
A. January. B. March. C.August. D. December.
( )12. How old was King when he died
A. 29. B. 39. C. 65. D. 68.
( )13. Which of the following is RIGHT
A. King was born in Tennessee.
B. King led a bus boycott in Alabama.
C. King received the Nobel Peace Prize in 1963.
D. King gave his “I Have a Dream” speech in 1963 in Atlanta, Georgia.
( )14. What’s the purpose of the timeline in this article
A. To teach the students to dr aw a timeline.
B. To introduce Martin Luther King Jr. Day.
C. To tell more about Martin Luther King Jr.
D. To explain why whites and blacks wer e separated.
( )15. According to the passage, what do you think King was always f ighting for
A. A bus boycott. B. Voting rights.
C. The Nobel Peace Prize. D. Rights of the black.
B
Taking Root
We all know that there are a great number of different plants in the world. But how many kinds of plants are there exactly in the world Lucy Braun wondered that as a child. She showed a great interest in plants when she was just a little child. She often had energetic walks with her family through the nearby woods. Some plants and wildflowers seemed to shout at her with their wild colors. Others hid behind rocks.
Lucy looked at the shapes of different leaves while she was walking in the woods. She kept a record of what she saw. She also learnt to draw what she saw so that she could compare all kinds of plants. Later, Lucy grew more and more interested in botany, the study of plants.
Branching Out
While she was at university, Lucy took classes in geology, or the study of rocks and minerals. Her work with geologists changed how she looked at the natural world. She continued her studies in botany as well. Lucy also took classes in ecology ( 生态学). She believed that plant life in some areas was able to move to other places over time.
In Full Bloom
In 1917, Lucy began to teach botany at a university. She lived in a house near the woods. Lucy collected plants from all around the country. She took many photos of them, too. Colour photography was still new then. Because of that, people enjoyed her lessons and photos very much.
The ▲ of Labour (劳动)
Later in her life, Lucy wrote many field guides. In 1950, she published her most important guide. It describes the plants in the forests all over the country. Ecolo gists still use it to study changes in the forests over time.
Today, Lucy has a few plants named after her. One of them is Lucy Braun’s snakeroot (蛇根草), which is now in danger. Lucy’s work in the protection of nature may help prevent its disappearance.
Lucy Braun lived to be 81. In her years as a botanist, Lucy collected near ly 12,000 plants!
( )16. What can we learn from the underlined sentence in Paragraph 1
A. The plants seemed to be angr y with Lucy.
B. The plants could talk just like humans.
C. The plants appeared to be full of life.
D. The plants were looked after well by Lucy.
( )17. What does Paragraph 2 mainly tell us
A. The reason why Lucy liked plants.
B. The time when Lucy noticed plants.
C. The special plants Lucy collected.
D. The way Lucy studied plants.
( )18. What’s the Chinese meaning of the underlined word “botany” in Paragraph 2
A. 生物 B. 生物学
C. 植物学 D. 植物学家
( )19. Which of the following can be put in “ ▲ ” in the last part
A. Causes. B. Fruits. C. Flowers. D. Records.
( )20. What can be the best title f or the passage
A. The Story of a Great Scientist
B. The Collection of the Plants
C. The Protection of the Plants
D. The Lesson by a Scientist
三、阅读还原(10 分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
Last year, people expressed great surprise at a map. It clearly shows the country’s historic sites and cultural relics (历史古迹和文物). The map was made by Wu Yunjie, who was born in the 1990s, CCTV News reported.
21. _______. When he was in college, he would often make use of his free time to travel around the country. In 2020, he started collecting information on cultural relics and making the map.
Wu spent a lot of time on r esearch and carrying out on-site visits. 22._______.
So far, Wu has traveled to nearly 30 provinces and cities across the county, visited over 2,000 cultural relic sites and more than 200 museums, and taken over 300,000 photos.
23. _______: Red signs show the cultural relic sites under state protection or the national level museums, while green signs show the provincially (地方地) protected historical sites.
The map is popular online, and a person posted, “I actually found the old tower around my house on the map!”
24. _______. It cannot be shared as an online map yet.
But Wu has been working on improving it. “If possible, I also want to record the cultural relics that have been lost overseas (在海外). 25._______.”
A. However, in Wu ’s eyes, the map is not perfect B. Now, Wu has a lot of fans on the InternetC. Wu is crazy about cultural relics and has a deep interest in historyD. They may not be able to return to their homeland right now, but the stories that they carry are what we need to knowE. Though faced with many difficulties, Wu has joy in “this job ”F. Now, the map he made has nearly 10,000 historical landmarks with different colors
四、[2025 温州第十二中月考] 语法填空(10 分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Zhao Yafu is an old agricultural (农业的) researcher in Jiangsu Province. He spends most of the year working 26. _________ the fields.
Born in 1941, Zhao’s childhood dream was to become 27. _________ news reporter. When he was at college, Zhao saw how hard lives were in the countryside, 28._________ he decided to do something to help. He 29. _________ (begin) to teach agricultural science to the farmers in a primary school in the village. “The villagers needed someone to help 30. _________ (they) change their minds and learn new techniques (技术),” Zhao said. Zhao kept on 31. _________ (encourage) the farmers to use the new techniques and to plant new kinds of rice, which brought in a lot of money. As time went by, villagers 32. _________ (build) more new houses and roads by themselves with the money. And they came to understand that Zhao 33. _________ (real) wanted to help them.
Zhao and his team were also active in 34. _________ (west) China while they were working in Jiangsu. Since 2013, they have helped many farmers in western China become rich.
“I saw how poor villagers used to be, and I also see how they 35. _________ (change) for the past few years. I will continue with my work if my health is not too bad, ” said Zhao.
五、书面表达 (15 分)
每个人心中都有一个闪亮的名字,如张桂梅、钟南山、你的妈妈……假如你是李华,请给你的英国笔友Linda 写一封信,介绍你心目中的一位英雄。
注意: 1.信中必须包含英雄的基本信息和主要事迹;
2.信中不得出现自己的校名和姓名;
3.80词左右。
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Module 3 拔尖检测
一、【主旨大意】本文讲述了张桂梅为帮助贫困家庭的女孩而建立免费的女子高中的故事。
1. A 【点拨】根据“offer free education...girls”可知,此处是固定搭配offer sth. to sb.“给某人提供某物”,故选A。
2. C 【点拨】根据上文“The school was the first high school in the country to offer free education...girls.”以及“Otherwise”可知, 这所学校是一所为女孩提供免费教育的高中,否则,女孩们可能无法在初中毕业后继续学习。故选C。
3. C 【点拨】根据“and has been living in the student dormitory since it was built”可知,此处指她没有自己的房子。故选C。
4. C 【点拨】根据“...she has serious health problems, she never stops doing morning classes together with the students.”可知,前半句与后半句之间是让步关系,此处应用Although 引导让步状语从句。故选C。
5. A 【点拨】根据“She has also walked 110,000 kilometres to...her students’ families over the years.”可知,此处指她去学生家里家访。故选A。
6. A 【点拨】根据“She also works as the head of the local orphanage... more than 130 children.”可知,此处指她照顾儿童。故选A。
7. C 【点拨】根据“By helping the girls get higher education, she has...helped them change their lives, and their children in the future will enjoy more chances as well.”可知,此处指她帮助女孩们接受高等教育,最终帮助女孩们改变了人生。故选C。
8. B 【点拨】根据“Through hard work, Zhang helps to...the local area greatly.”可知,张桂梅通过努力工作,极大地改善了当地的状况。故选B。
9. C 【点拨】根据上文“Through hard work”以及“So her ... have helped the local area in many ways.”可知,此处指她的努力在很多方面帮助了当地。故选C。
10. A 【点拨】根据“...she has done will be long remembered and encourage more people to do good things.”可知,此处指“她所做的一切”,应用what 引导主语从句。故选A。
二、 A)【主旨大意】本文主要介绍了Martin Luther King Jr.的生平。
11. A 【点拨】细节理解题。根据文中句子“The holiday is on the third Monday in January.”可知应选A。
12. B 【点拨】细节理解题。根据时间线,可知马丁·路德·金于1929 年出生,并于1968 年去世,享年39 岁。故选B。
13. B 【点拨】细节理解题。根据时间线,1955 年至1956 年间, 金在亚拉巴马州蒙哥马利领导了公交车抵制运动。故选B。
14. C 【点拨】推理判断题。根据“Read the timeline to learn more about King and to answer the questions.”可知时间线介绍了马丁·路德·金的生平及其重要事件,旨在提供更多关于他的信息。故选C。
15. D 【点拨】推理判断题。根据“They want to change unfair laws that keep blacks and whites apart”和最后马丁·路德·金的演讲内容可知他总是为了黑人的权利而奋斗,故选D。
B)【主旨大意】本文主要讲述了Lucy Braun 这位伟大的植物学家的故事,包括她的成长经历、学术研究和对植物保护的贡献。
16. C 【点拨】推理判断题。根据“Some plants and wildflowers seemed to shout at her with their wild colors.”可知,植物的颜色非常鲜艳,仿佛在向她呼喊,说明这些植物看起来充满了生机。故选C。
17. D 【点拨】主旨大意题。通读第二段可知,第二段主要讲述了Lucy 在怎样研究植物。故选D。
18. C 【点拨】词义猜测题。根据“Lucy grew more and more interested in botany, the study of plants.” 可知“the study of plants”是对botany 的解释,意为“植物学”。故选C。
19. B 【点拨】推理判断题。根据上下文,最后一部分讲述了Lucy 晚年写了许多野外指南,并在1950 年出版了她最重要的指南,这些指南描述了全国各地森林中的植物,生态学家仍然使用这些指南来研究森林随时间的变化。因此,选项B “Fruits”(成果)最为合适。故选B。
20. A 【点拨】最佳标题题。整篇文章讲述了Lucy Braun 这位伟大的植物学家的故事,包括她的成长经历、学术研究和对植物保护的贡献。因此,选项A“The Story of a Great Scientist”是最合适的标题。故选A。
三、【主旨大意】本文介绍了吴运杰以及他的全国文物古迹地图。
21. C 【点拨】根据下文“When he was in college, he would often make use of his free time to travel around the country... he started collecting information on cultural relics”可知,吴在大学期间就经常利用空闲时间周游全国且2020 年起开始收集有关文物的信息,可见他对文物和历史都很感兴趣。选项C 符合语境。
22. E 【点拨】根据上文“Wu spent a lot of time on research and carrying out on-site visits.”可知,吴花了很多时间研究和进行现场勘测。此处应是谈到期间遇到的问题。选项E 符合语境。
23. F 【点拨】根据下文“Red signs show the cultural relic sites under state protection or the national level museums, while green signs show the provincially protected historical sites.”可知,此处在描绘地图上的细节问题。选项F 符合语境。
24. A 【点拨】根据下文“It cannot be shared as an online map yet.”可知,还不能作为线上地图来分享,说明还不完美。选项A 符合语境。
25. D 【点拨】根据上文“If possible, I also want to record the cultural relics that have been lost overseas.”可知,此处引出关于遗失海外文物的故事和关注,选项D 符合语境。
四、【主旨大意】本文主要介绍了赵亚夫帮助中国农民致富的事迹。
26. in 【点拨】根据“the fields”可知,在田里干活,此处应用介词in 表示“在……里”。故填in。
27. a【 点拨】根据“news reporter”可知,reporter为单数可数名词, news 为发音以辅音音素开头的单词,此处应用不定冠词a 来表泛指。故填a。
28. so 【点拨】前后两句存在因果关系,前为因,后为果,因此应用连词so 连接。故填so。
29. began 【点拨】根据“He... to teach agricultural science to the farmers in a primary school in the village.”可知,他开始教农民农业科学,时态为一般过去时,应用动词begin 的过去式began“开始”。故填began。
30. them 【点拨】根据“The villagers needed someone to help...” 可知,位于动词help 后应用人称代词they 的宾格them 作宾语。故填them。
31. encouraging 【点拨】此处为固定短语keep on doing sth. 表示“继续做某事”,应用动词encourage 的动名词形式encouraging“鼓励”。故填encouraging。
32. built 【点拨】时态为一般过去时,应用动词build 的过去式built 表示“修建”。故填built。
33. really 【点拨】此处应用real 的副词really 修饰动词wanted。故填really。
34. western 【点拨】此处应用west 的形容词形式修饰China。故填western。
35. have changed 【点拨】根据“and I also see how they...for the past few years.”可知,时态为现在完成时,故填have changed。
五、One possible version:
Dear Linda,
How are you getting on I’m writing this letter to share a story with you.
Everybody has a hero in his or her heart. I have one in mine, too. She is my mother.
My mother is a common worker in a company. She’s very kind and friendly. She gets on well with everyone around her. She is always ready to help others. Once, our neighbour had to be away on business, but her daughter had to be taken to piano lessons once a week. She asked if my mother would do this for her. My mother agreed without thinking twice.
There are many other things about her helping others. She is my hero and I’m proud of her. I’ve learned a lot from her. I hope I can follow in her footsteps.
Yours,
Li Hua
Who is your
role model
What good qualities
does he/she have
What can you learn from him/her
When people meet with
difficulties, how does
he/she help them
同课章节目录