2024-2025学年七年级爱科普版英语下学期期中押题卷(福建专用)(原卷版+解析版)

文档属性

名称 2024-2025学年七年级爱科普版英语下学期期中押题卷(福建专用)(原卷版+解析版)
格式 zip
文件大小 1.3MB
资源类型 教案
版本资源 仁爱科普版
科目 英语
更新时间 2025-04-11 14:40:19

文档简介

2024-2025学年七年级下学期期中押题卷(福建专用)
英语押题卷
注意事项:
1.满分120分,时间100分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将 自己的姓名、考试证号用0. 5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用05毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
Ⅰ 选择填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
从每小题所给的A、B、C 三个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
1.They are going to have a running race ________ raise money for the sick children.
A.in order B.in order to C.so that
【答案】B
【详解】句意:他们将要举办一场跑步比赛,为了给生病的孩子们筹集资金。
考查目的状语的用法。in order不完整,需接“to”才能表目的; in order to后接动词原形,表示目的;so that后需接从句。根据“...raise money for the sick children.”可知空后是动词原形。故选B。
2.—Do you like ice cream
—Yes, it ________ great.
A.sounds B.feels C.tastes
【答案】C
【详解】句意:——你喜欢冰淇淋吗?——是的,它尝起来很美味。
考查动词辨析。sounds听起来;feels摸起来;tastes尝起来。根据“Do you like ice cream ”可知,是指冰淇淋尝起来很美味。故选C。
3.He ________ his head.
A.shake B.shaking C.shook
【答案】C
【详解】句意:他摇了摇他的头。
考查动词时态。shake动词原形,摇动;shaking现在分词形式,常用于进行时态等;shook过去式,用于一般过去时。根据主语“He”是第三人称单数可知,选项A、B均错误,这里只是简单陈述过去发生的“摇头”这个动作,所以用一般过去时,谓语动词要用过去式。故选C。
4.The glass half-empty people often ________ that bad things ________.
A.believes; will happen B.believe; will happen C.will believe; happen
【答案】B
【详解】句意:悲观主义者常常相信坏事会发生。
考查主谓一致和时态。根据句中的“The glass half-empty people often…”可知,句子表达的是经常性的行为,因此用一般现在时,动词需要用原形“believe”,而“坏事情会发生”需要用将来时“will happen”。故选B。
5.—________ I bring my pet dog to school
—No, you ________.
A.Can; can’t B.Must; mustn’t C.May; may not
【答案】A
【详解】句意:——我能把我的宠物狗带到学校吗?——不,你不能。
考查情态动词。Can能,可以;can’t不能;Must必须;mustn’t禁止;May可以;may not可能不。根据“...I bring my pet dog to school No, you...”可知第一空表示委婉请求,用can提问较合适,用can提问否定答语用can’t。故选A。
6.________ in bed. It’s bad for your eyes.
A.Not read B.Don’t read C.Doesn’t read
【答案】B
【详解】句意:不要在床上看书,这对你的眼睛不好。
考查祈使句。Not read语法错误;Don’t read不要读书(祈使句否定形式);Doesn’t read语法错误。祈使句否定形式用“Don’t+动词原形”,故选B。
7.I need to buy ______ bottle of milk.
A.a B.an C.the
【答案】A
【详解】句意:我需要买一瓶牛奶。
考查冠词。a一,用于辅音音素开头的单词前;an一,用于元音音素开头的单词前;the这,定冠词。根据“I need to buy...bottle of milk”可知,此处泛指一瓶牛奶,bottle以辅音音素开头,故应用a,故选A。
8.The shark is scary, ________ it is important to the ocean.
A.but B.and C.or
【答案】A
【详解】句意:鲨鱼很可怕,但它对海洋很重要。
考查连词辨析。but但是;and和;or或者。根据“The shark is scary…it is important to the ocean.”可知,设空处前后为转折关系,but“但是”符合语境。故选A。
9.The girl is standing ________ the door. You can see her clearly.
A.in front of B.behind C.next to
【答案】A
【详解】句意:这个女孩正站在门前面。你可以清楚地看到她。
考查介词辨析。in front of在……前面;behind在……后面;next to在……旁边。根据“You can see her clearly.”可知,可以清楚地看见,说明站在门的前面。故选A。
10.She lives on the ________ floor.
A.nine B.nineth C.ninth
【答案】C
【详解】句意:她住在九楼。
考查数词。nine九;ninth第九。根据“on the…floor.”可知,此处表示住在9楼,用序数词ninth表示顺序,故选C。
11.How ________ pieces of bread do you need
A.much B.many C.long
【答案】B
【详解】句意:你需要多少片面包?
考查特殊疑问句。much多少,后面接不可数名词;many多少,后面接可数名词的复数;long长的。根据“... pieces of bread”可知是问多少片面包,此处用many。故选B。
12.The old man often takes a walk alone, but _______ with his dog.
A.sometimes B.sometime C.some time
【答案】A
【详解】句意:那位老人经常独自散步,但是有时候会带着他的狗。
考查频率副词。sometimes有时;sometime某一时候;some time一段时间。根据“The old man often takes a walk alone”可知,有时带着狗散步,用频率副词sometimes。故选A。
13.There are ________ apples in the basket. Let’s go and buy some.
A.no B.not C.none
【答案】A
【详解】句意:篮子里没有苹果了,我们去买一些吧。
考查否定词用法。no没有,直接修饰名词;not不,副词,不能直接修饰名词;none一个也没有,代词,需搭配of或单独使用。空格后为名词apples,用no直接否定。故选A。
14.He ________ a ________ shop to cut the hair short.
A.want to; barber B.want to; barber’s C.went to; barber’s
【答案】C
【详解】句意:他去理发店把头发剪短了。
考查动词短语及名词所有格。句中主语为he,结合选项可知,动词使用第三人称单数形式或过去式,排除A和B,barber’s shop”理发店“。故选C。
15.It’s important to ________ when you describe an event.
A.use the present tense B.write in time sequence C.make inferences
【答案】B
【详解】句意:当你描述一个事件时,按时间顺序写是很重要的。
考查动词短语辨析。use the present tense使用现在时态;write in time sequence按时间顺序写;make inferences做出推断。在描述事件时,按时间顺序书写能让事件的叙述更清晰、有条理,符合逻辑。故选B。
Ⅱ.完形填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
You probably know a lot about the city you live in. You may even know some interesting facts about Earth, but 16 do you know about Mars (火星) Will there be 17 there just like people on Earth
Mars is the fourth planet from the sun and it’s the most like Earth, but it’s much 18 than Earth because it’s farther from the sun. It’s also the only planet that people from Earth can 19 its surface (表面).
Mars is often called “the red planet” because the rocks (岩石) on it have a dark (黑暗的) 20 color. There are strong winds on Mars that can 21 dust (灰尘) into the hills.
Many years ago, people 22 Mars. They sent some robots there. Some of the robots got there, 23 most failed.
NASA (美国国家宇航局) sent two robots to Mars two years ago. They wanted to 24 signs (迹象) of water and life on Mars. Some day, humans will travel to Mars and have an even 25 look at our red neighbor. Maybe it could be you!
16.A.how B.what C.which
17.A.water B.life C.air
18.A.hot B.colder C.biggest
19.A.hear B.write C.see
20.A.red B.black C.white
21.A.fly B.look C.blow
22.A.wrote B.landed on C.studied
23.A.but B.and C.however
24.A.find B.use C.leave
25.A.faster B.farther C.closer
【答案】
16.B 17.B 18.B 19.C 20.A 21.C 22.C 23.A 24.A 25.C
【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了火星的特征以及人类对火星的探索和求知。
16.句意:你可能甚至知道有关地球一些有趣的事实,但是你对火星了解多少?
how怎么样; what什么,多少; which哪一个,哪一些。由“You may even know some interesting facts about Earth”以及“but”可知,前后两句形成对比关系,可推测出此句了解火星的什么事实。故选B。
17.句意:那里将会有像地球上的人一样的生命吗?
water水; life生命; air空气。由“just like people on Earth”可知,在火星上和人类一样的是生命。故选B。
18.句意:火星是离太阳第四远的行星并且它和地球是最相像的,但是它比地球冷得多因为它离地球比较远。
hot热的; colder较冷的; biggest最大的。由“ it’s farther from the sun”可知,它离太阳比较远,温度就会低,比较冷。故选B。
19.句意:它也是唯一一个来自地球上的人类可以看见它表面的行星。
hear听见; write写; see看见。由“…its surface”可知,它的表面只能是看见。故选C。
20.句意:火星经常被称作“红色的行星”因为它上边的岩石有着黑暗的红色。
red红色; black黑色; white白色。由“Mars is often called ‘the red planet’ ”可知,岩石是红色的。故选A。
21.句意:火星上的强风可以把灰尘吹进山里。
fly飞; look看; blow吹。由“…dust into the hills”提示可知,是把灰尘吹进山里。故选C。
22.句意:许多年之前,人类研究火星。
wrote写; landed on登陆; studied学习,研究。由“They sent some robots there”可知,人类为了研究火星,于是在火星上派出了一些机器人。故选C。
23.句意:一些机器人到达了那里,但是大多数都失败了。
but但是; and并且; however然而。由 “ Some of the robots got there,…most failed”可知,前后两句是转折关系,用连词but。故选A。
24.句意:他们想在火星上寻找水和生命的迹象。
find发现; use使用; leave离开。由“Some day, humans will travel to Mars”可知想要寻找水和生命的迹象。故选A。
25.句意:将有一天,人类将会到火星上旅行甚至可以更近地观看我们的红色邻居。
faster较快地; farther 较远地;closer更近地。由“…will travel to Mars and have an even …”可知,空格处是来修饰“look at”,并且前后句是递进关系,根据语境需要只能是“更近距离地看”。故选C。
Ⅲ.阅读理解(共两节,25小题;满分45分)
第一节 阅读下列短文,根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳答案。(共20小题;每小题2分,满分40分)
A
Dear Lisa,
I know you are arriving in my city next Friday. Now let me tell you the way to my house. Take a taxi from the bus station. Go along Garden Street. When you see a post office on your left, turn right to Center Street. Go straight down Center Street. You will pass a hotel and a bank on your right. When you pass a school on your left, turn left and you can see my house down the street.
I hope you have a good trip.
Yours,
Carl
根据材料内容选择最佳答案。
26.When is Lisa arriving in Carl’s city
A.Today. B.This Friday. C.Next Friday. D.Next weekend.
27.According to the letter, how can Lisa get to Carl’s house
A.Take a taxi from the bus station. B.Ride a bike from the bus station.
C.Walk from the bus station. D.Drive a car from the bus station.
28.Which street is NOT on the map
A.Garden Street. B.Center Street. C.Park Street. D.Green Street.
29.Which is the post office on the map
A.① B.② C.③ D.④
30.Which of the following is TRUE
A.Lisa should go down Park Street to get to Carl’s house.
B.When Lisa sees a post office, she can turn right to Center Street.
C.Lisa passes a hotel and a bank on her left.
D.Carl’s house is on Garden Street.
【答案】26.C 27.A 28.D 29.B 30.B
【导语】本文是一封书信,卡尔向丽莎详细描述了从公交车站到他家的路线。
26.细节理解题。根据“I know you are arriving in my city next Friday.”可知,丽莎下周五到达。故选C。
27.细节理解题。根据“Take a taxi from the bus station.”可知,丽莎可以从公交站打车。故选A。
28.细节理解题。观察地图可知,地图上没有Green Street。故选D。
29.细节理解题。根据“Go along Garden Street. When you see a post office on your left”可知,沿着花园街走,邮局在左手边,即②。故选B。
30.细节理解题。根据“When you see a post office on your left, turn right to Center Street.”可知,丽莎看到邮局后向右转到达中心街。故选B。
B
I’m the father of a five-year-old boy. “Daddy, where are you going ” Dave asks me when I’m wearing my running shoes on a cold Sunday morning. “Go running,” I say. “Why ” he asks me in surprise. He is only five but it is a question that I can’t easily answer. I often ask myself, “Joe, why do you go running ” I don’ t know, but something lets me go. So I say to Dave, “Something lets me go.”
Before you run, it’s difficult to answer why you run. Of course, some people run to lose weight (减重) or to be healthy, and these are good reasons.
Running is difficult. You need to keep running. Running is also easy to do. It’s cheap (便宜), and you can do it when you want. There are more than 2,000,000 people in England running at least (至少) once a week. I’m one of those 2,000,000 runners. I go running not to lose weight or to be healthy. I run five kilometers every morning. After that I feel great, and it’s easy for me to do the other things. After my busy work, I usually go out to run. And I think it is the most wonderful time in a day. I love running every day.
31.Who is Dave
A.A runner. B.Joe’s son. C.A teacher. D.Joe’s friend.
32.Where does Joe come from
A.The UK. B.The USA. C.China. D.Africa.
33.Which of the following words can’t describe running according to the writer
A.Easy. B.Popular. C.Funny. D.Cheap.
34.What can we know about Joe
A.He goes running to lose weight. B.He runs twice a week.
C.He runs four kilometers every morning. D.It’s easy for Joe to do things after running.
35.What’s the best title for this text
A.Go running B.Dad and son C.How to lose weight D.How to be healthy
【答案】31.B 32.A 33.C 34.D 35.A
【导语】本文主要讲述了自己坚持跑步的原因。
31.细节理解题。根据“‘Daddy, where are you going ’ Dave asks me…”可知,Dave 是 Joe的儿子。故选B。
32.推理判断题。根据“There are more than 2,000,000 people in England running at least once a week. I’m one of those 2,000,000 runners.”可知,英国有200多万人每周至少跑步一次,作者是那两百万跑步者中的一员,由此推知他是英国人。故选A。
33.细节理解题。根据“Running is also easy to do. It’s cheap, and you can do it when you want. There are more than 2,000,000 people in England running at least once a week.”可知,跑步很容易、便宜、受欢迎,但是没有提及“好笑”。故选C。
34.细节理解题。根据“After that I feel great, and it’s easy for me to do the other things.”可知,跑完步之后,作者会觉得做其他事也变得容易了。故选D。
35.最佳标题题。通读全文可知,本文讲述了作者坚持跑步的原因。选项A“去跑步”符合题意。故选A。
C
Learning how to manage money is an important skill for everyone, especially for teenagers. Understanding how to save and spend money can help you make better decisions in the future. Here are some tips on how to manage money.
A budget is a plan that shows how much money you have and how you will spend it.
To create a budget, first you can list all the money you can get, such as pocket money. Then, list all the money you will spend, including food, clothes, books, etc. Make sure you spend less than you can get.
Saving money is important because it helps you prepare for the future. Try to save a part of your money every month. You can save it in a bank account. Saving also helps you build a habit of not spending all your money at once.
Think carefully before you spend your money. Ask yourself if you really need what you are about to buy. It’s easy to spend money on things you don’t need, so think twice before paying. Avoid (避免) impulse buying, which is buying something without planning.
By following these tips, teenagers can learn to manage their money more wisely and better prepare for themselves. The lessons at school should guide the students to practise managing money wisely. But today schools and society had better pay more attention to the topic.
36.What is a budget
A.A plan that tells you how much money you have.
B.A plan that shows how you will spend money.
C.A plan that tells you how much money you have and how you will spend it.
D.A plan for how to spend your money.
37.Why is saving money important
A.It helps you buy more things. B.It allows you to lend money to friends.
C.It prepares you for the future. D.It prevents you from having fun.
38.What should you avoid in order to spend wisely
A.Impulse buying. B.Creating a budget.
C.Saving a part of your money. D.Getting more money.
39.What’s the main idea of the passage
A.How to earn money. B.Money and business.
C.Don’t give your children too much money. D.Money management for teenagers.
40.What does the underlined word “society” mean in Chinese in the last sentence
A.家长 B.社会 C.大众 D.政府
【答案】36.C 37.C 38.A 39.D 40.B
【导语】本文主要讲述了青少年应该学会如何管理金钱,并给出了一些建议。
36.细节理解题。根据“A budget is a plan that shows how much money you have and how you will spend it.”可知,预算指的是你有多少钱以及你将如何花费这些钱的计划,故选C。
37.细节理解题。根据“Saving money is important because it helps you prepare for the future.”可知,存钱的重要性在于为未来做准备。故选C。
38.细节理解题。根据“Avoid (避免) impulse buying, which is buying something without planning.”可知,文中提到“避免冲动购买”,所以应避免冲动购买才能明智消费。故选A。
39.主旨大意题。通过全文可知,文章重点讲述了青少年如何管理金钱,以及正确存钱和消费的建议,因此本文主旨为“青少年管理金钱的方法”。故选D。
40.词句猜测题。根据“But today schools and society had better pay more attention to the topic.”可知,最后一句中的“society”指的是“社会”,因为这是指学校和社会的责任所在。故选B。
D
Susan is a middle school student. She doesn’t have good looks and she is short and fat. Because of that, she is not happy. But after going to a place, she feels happy now.
Where does she go Susan visits an old people’s home in her neighbour with her mother. She has a good time there. An old woman sits in a chair in the room. Susan helps the old woman pick up her hat. “My girl, you are so beautiful,” the old woman says to her. Then Susan meets an old man. She talks with him. The old man tells stories to her. The stories are not funny, but she smiles. “My girl, you are so beautiful, ” he says to Susan.
They say Susan is beautiful. Susan is happy. She doesn’t do anything special in that old people’s home, but she thinks she gets something special. Give your love to others, and you will feel you are born to sparkle (自带光芒).
根据材料内容选择最佳答案。
41.What does Susan look like
A.She is short and thin. B.She is tall and thin.
C.She is short and fat. D.She is tall and heavy.
42.Who does Susan go to the old people’s home with
A.Her mother. B.Her grandma. C.Her father. D.Her grandpa.
43.Why do the old woman and the old man say Susan is beautiful
A.Because she is tall. B.Because she dresses well.
C.Because she has good looks. D.Because she gives love to them.
44.Which is the right order (顺序) of these things
①Susan helps an old man. ②Susan is happy now.
③Susan visits an old people’s home. ④Susan helps an old woman.
A.④②③① B.④②①③ C.③④①② D.③①④②
45.What does the writer want to tell us
A.Good looks is very important. B.Helping others will make you happy.
C.Only the old men love the children. D.Listening a story will make you happy.
【答案】41.C 42.A 43.D 44.C 45.B
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Susan去养老院后变得开心的经历。
41.细节理解题。根据第一段“She doesn’t have good looks and she is short and fat.”可知,Susan又矮又胖,故选C。
42.细节理解题。根据第二段“Susan visits an old people’s home in her neighbour with her mother.”可知,Susan和她妈妈一起去的养老院,故选A。
43.推理判断题。根据第二段“Susan helps the old woman pick up her hat.”以及“She talks with him. The old man tells stories to her.”可知,Susan在养老院帮助老人、和老人交流,给予他们关爱,所以老人们夸她漂亮是因为她传递了爱,故选D。
44.细节理解题。首先,根据第二段“Susan visits an old people’s home in her neighbour with her mother.”可知事件起始是Susan去了养老院,即③;接着“Susan helps the old woman pick up her hat.”表明她帮助一位老妇人,即④;然后“She meets an old man. She talks with him. The old man tells stories to her.”说明她和一位老人交流,即①;最后根据“but after going to a place, she feels happy now.”可知Susan现在很开心,即②,所以顺序是③④①②,故选C。
45.主旨大意题。根据文章内容可知,本文讲述了Susan在养老院帮助老人后变得开心的故事,根据第三段“Give your love to others, and you will feel you are born to sparkle (自带光芒).”可知,作者想传达帮助别人会让自己快乐的主旨,故选B。
第二节
What makes people do so much shopping these days To this question, people give lots of answers on the Internet. 46
Irin Cha: First, I think people have a lot of money now. Second, it’s easy for them to go shopping near their homes or working places. 47 People can find everything in supermarkets. Also, many things are cheap there.
Jacob: Some guys think there are too many ads. They don’t like to see them. But as for me, I have fun with ads. 48 Every time, after I see them, they really make me buy more.
Langham: Shopping can meet people’s needs. 49 For example, we want food, drinks, books and so on. So, we must go shopping and buy them.
Alice: For some women, shopping is very relaxing. 50 When they are sad, they buy things to become happy again. They dress beautifully, listen to music and look at the things in the shopping windows. They feel relaxed after they take new things home.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.In our everyday life, we need many things.
B.I think they’re very interesting.
C.When they are happy, they go shopping.
D.Here are some of them.
E.There are lots of supermarkets around.
【答案】46.D 47.E 48.B 49.A 50.C
【导语】本文是一篇说明文、主要讨论了现代人购物频繁的原因,并列举了不同人的观点。
46.根据上文“What makes people do so much shopping these days To this question, people give lots of answers on the Internet.”可知,人们在网上给出了很多答案,因此此处是以下是其中的一些,承上启下,选项D“下面是其中的一些。”符合语境,故选D。
47.根据下文“People can find everything in supermarkets.”可知,此处与超市相关,选项E“附近有很多超市。”符合语境。故选E。
48.根据上文“But as for me, I have fun with ads. ”可知,此处说的是作者对广告的看法,认为广告很有乐趣,选项B“我认为它们非常有趣。”符合语境。故选B。
49.根据上文“Shopping can meet people’s need.”可知,此处是说购物可以满足人们的需求,选项A“在我们的日常生活中,我们需要很多东西。”符合语境。故选A。
50.根据上文“For some women, shopping is very relaxing. ”可知,购物使人放松,改善人的性情,选项C“当她们高兴的时候,她们去购物。”符合语境。故选C。
Ⅳ. 情景交际(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据情景提示,用得体的英语完成下列各题。
51.你想问世界森林日是什么时候,可以这样问:

【答案】When is World Forest Day
【详解】询问时间,应用when提问,句首首字母大写;is“是”;World Forest Day“森林日”。故填When is World Forest Day。
52.朋友问你上周末做了什么,你可以这样回答。
【答案】I went camping with my friends last weekend.
【详解】根据题干描述可知,可以说“上周末我和朋友们去露营了。”我:I;去露营:go camping;和:with;我的朋友们:my friends;上周末:last weekend。时态是一般过去时,动词用过去式。故填I went camping with my friends last weekend.
53.你想告诉同学要注意安全,你可以这样说:
【答案】We should pay attention to safety.
【详解】根据题干可知,告诉同学要注意安全,可以说“我们应该注意安全”,We“我们”,should“应该”,pay attention to“注意”,safety“安全”。故填We should pay attention to safety.
54.你想告诉别人水对我们很重要,我们应该节约每一滴水,你可以这样说:
.
【答案】Water is very important to us. We should save every drop of water
【详解】根据题干可知时态为一般现在时,主语water“水”是第三人称单数,句首首字母大写,系动词用is,very important“非常重要”为形容词短语,作表语;主语we“我们”,句首首字母大写,should“应该”是情态动词,后面接动词原形,save“节约”,作谓语,every drop of water“每一滴水”,作宾语。故填Water is very important to us. We should save every drop of water。
55.你在商店看到一件喜欢的衣服,想知道价格,你可以这样问:
【答案】How much is it
【详解】询问某物价格,应该用句型:how much is it“多少钱”,位于句首首字母大写。故填How much is it
V. 看图写话(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据每小题所提供的图画情景和提示词,写出一个与图画情景相符的句子。
56.hospital, across from
57. go camping, last weekend
58.turn left, crossing
59. look for, map
60.share stories, around the fire
【答案】56.The hospital is across from the supermarket. 57.We went camping last weekend. 58.Turn left at the crossing. 59.He is looking for a map. 60.They are sharing stories around the fire.
【解析】56.根据图片和所给单词可知,此处意思是“医院在超市的对面。”the hospital作主语;is作谓语;across from是介词短语;the supermarket作宾语。故填The hospital is across from the supermarket.
57.根据图片和所给单词可知,此处意思是“上周末我们去露营了。”we作主语;go camping“去露营”,是谓语部分;last weekend是时间状语。时态是一般过去时,动词用过去式。故填We went camping last weekend.
58.根据图片和所给单词可知,此处意思是“在十字路口向左拐。”turn left“向左拐”;at the crossing“在十字路口”。此句是祈使句,动词用原形。故填Turn left at the crossing.
59.根据图片和所给单词可知,此处意思是“他在找一张地图。”he作主语;look for“寻找”;a map“一张地图”。时态是现在进行时,主语是he,be动词用is,look的现在分词是looking。故填He is looking for a map.
60.根据图片和所给单词可知,此处意思是“他们围坐在火堆旁分享故事。”they作主语;share stories“分享故事”;around the fire“围在火堆旁”,是状语。时态是现在进行时,主语是they,be动词用are,share的现在分词是sharing。故填They are sharing stories around the fire.
Ⅵ. 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词(有提示词的,填入所给单词的正确形式)。
Hello, I am Linlin. I live in a small village. There is not 61 (enough) water to use in my hometown. So water is very 62 (value) in my village. We have to use water very 63 (careful). We usually brush our 64 (tooth) with a little water. We take a shower 65 (one) a week and take a quick shower. During the shower, we usually 66 (collect) the washing water to water plants or clean something. 67 have enough water to use, we decide to dig a well. We spend a lot of time and money 68 (dig) the well. I’m sure we don’t need to worry 69 water from now on (从今以后) with the well. We are very happy to work together to make 70 difference.
【答案】
61.enough 62.valuable 63.carefully 64.teeth 65.once 66.collect 67.To 68.digging 69.about 70.a
【导语】本文主要介绍了琳琳家乡缺水,她们一起花钱挖了一口井,从不不用再担心没有水用。
61.句意:在我家乡没有足够的水用。根据“not”和“water”可知,这里需要填一个表示“足够”的形容词,故填enough。
62.句意: 所以水在我的村庄非常宝贵。根据“So water is very...”可知,这里需要填一个表示“宝贵”的形容词,故填valuable。
63.句意: 我们必须非常小心地使用水。根据“use water very”可知,这里需要填一个表示“小心”的副词,故填carefully。
64.句意: 我们通常用很少的水刷牙。根据“brush our”和“tooth”可知,这里需要填一个表示“牙齿”的复数形式,故填teeth。
65.句意: 我们每周洗一次澡,并且洗得很快。根据“take a shower”和“once”可知,这里需要填一个表示“一次”的副词,故填once。
66.句意: 在洗澡时,我们通常会收集洗浴水来浇灌植物或清洁东西。根据“collect”和“washing water”可知,collect“收集”,时态是一般现在时,主语是we,谓语动词用原形,故填collect。
67.句意: 为了有足够的水使用,我们决定挖一口井。根据“have enough water to use”和“decide to dig a well”可知,这里需要填一个表示“为了”的连词,故填To。
68.句意: 我们花了很多时间和金钱挖井。根据“spend a lot of time and money”和“dig”可知,这里需要填一个表示“挖”的动名词,spend...doing sth“花时间或金钱做某事”。故填digging。
69.句意: 我相信从今以后我们不需要担心水了。根据“worry”和“water”可知,这里需要填一个表示“关于”的介词,worry about“担心”。故填about。
70.句意: 我们很高兴能一起努力做出改变。根据“make”和“difference”可知,此处是make a difference“有影响”,故填a。
Ⅶ. 书面表达(满分15分)
71.假如你班上有一位新同学,你们打算周末去格林公园游玩,约好在公园门口见面。请根据提示为他/她写出前往的路线,并简单介绍公园的情况。
要点提示:
1. 路线(见图);
2. 公园环境优美、凉爽,还可骑车、露营等;
3. ……
要求:
1. 词数:70左右,开头已给出,不计入总词数;
2. 文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。
Green Park is not far from here. It’s easy to get there. Just go straight _____________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
Green Park is not far from here. It’s easy to get there. Just go straight and turn left at the first corner. Walk along the road and pass by a hospital. Turn right at the first corner and go down. The park is next to a restaurant. It is really a good place to have fun. It’s beautiful and cool with the trees and flowers. You can ride a bike and walk there. You can also camp there. I hope you will have a great time there.
【详解】[总体分析]
① 题材:本文是一篇看图作文;
② 时态:时态为“一般现在时”;
③ 提示:根据所给提示完成写作,注意标点符号及大小写等问题,不要犯语法错误。注意上下文之间的逻辑关系,语意连贯。
[写作步骤]
第一步、承接已给的开头,指出路线;
第二步、介绍公园的环境,可以进行的活动等;
第三步、书写结语。
[亮点词汇]
①far from远离
②pass by路过
③have a great time玩得很开心
[高分句型]
①I hope you will have a great time there.(宾语从句)2024-2025学年七年级下学期期中押题卷(福建专用)
英语押题卷
注意事项:
1.满分120分,时间100分钟。试题包含选择题和非选择题。考生答题全部答在答题卡上, 答在本试卷上无效。
2.请认真核对监考教师在答题卡上所粘贴条形码的姓名、考试证号是否与本人相符合,再将 自己的姓名、考试证号用0. 5毫米黑色墨水签字笔填写在答题卡及本试卷上。
3.答选择题必须用2B铅笔将答题卡上对应的答案标号涂黑。如需改动,请用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案。答非选择题必须用05毫米黑色墨水签字笔写在答题卡的指定位置,在其他位置答题一律无效。
Ⅰ 选择填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
从每小题所给的A、B、C 三个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。
1.They are going to have a running race ________ raise money for the sick children.
A.in order B.in order to C.so that
2.—Do you like ice cream
—Yes, it ________ great.
A.sounds B.feels C.tastes
3.He ________ his head.
A.shake B.shaking C.shook
4.The glass half-empty people often ________ that bad things ________.
A.believes; will happen B.believe; will happen C.will believe; happen
5.—________ I bring my pet dog to school
—No, you ________.
A.Can; can’t B.Must; mustn’t C.May; may not
6.________ in bed. It’s bad for your eyes.
A.Not read B.Don’t read C.Doesn’t read
7.I need to buy ______ bottle of milk.
A.a B.an C.the
8.The shark is scary, ________ it is important to the ocean.
A.but B.and C.or
9.The girl is standing ________ the door. You can see her clearly.
A.in front of B.behind C.next to
10.She lives on the ________ floor.
A.nine B.nineth C.ninth
11.How ________ pieces of bread do you need
A.much B.many C.long
12.The old man often takes a walk alone, but _______ with his dog.
A.sometimes B.sometime C.some time
13.There are ________ apples in the basket. Let’s go and buy some.
A.no B.not C.none
14.He ________ a ________ shop to cut the hair short.
A.want to; barber B.want to; barber’s C.went to; barber’s
15.It’s important to ________ when you describe an event.
A.use the present tense B.write in time sequence C.make inferences
Ⅱ.完形填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
You probably know a lot about the city you live in. You may even know some interesting facts about Earth, but 16 do you know about Mars (火星) Will there be 17 there just like people on Earth
Mars is the fourth planet from the sun and it’s the most like Earth, but it’s much 18 than Earth because it’s farther from the sun. It’s also the only planet that people from Earth can 19 its surface (表面).
Mars is often called “the red planet” because the rocks (岩石) on it have a dark (黑暗的) 20 color. There are strong winds on Mars that can 21 dust (灰尘) into the hills.
Many years ago, people 22 Mars. They sent some robots there. Some of the robots got there, 23 most failed.
NASA (美国国家宇航局) sent two robots to Mars two years ago. They wanted to 24 signs (迹象) of water and life on Mars. Some day, humans will travel to Mars and have an even 25 look at our red neighbor. Maybe it could be you!
16.A.how B.what C.which
17.A.water B.life C.air
18.A.hot B.colder C.biggest
19.A.hear B.write C.see
20.A.red B.black C.white
21.A.fly B.look C.blow
22.A.wrote B.landed on C.studied
23.A.but B.and C.however
24.A.find B.use C.leave
25.A.faster B.farther C.closer
Ⅲ.阅读理解(共两节,25小题;满分45分)
第一节 阅读下列短文,根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳答案。(共20小题;每小题2分,满分40分)
A
Dear Lisa,
I know you are arriving in my city next Friday. Now let me tell you the way to my house. Take a taxi from the bus station. Go along Garden Street. When you see a post office on your left, turn right to Center Street. Go straight down Center Street. You will pass a hotel and a bank on your right. When you pass a school on your left, turn left and you can see my house down the street.
I hope you have a good trip.
Yours,
Carl
根据材料内容选择最佳答案。
26.When is Lisa arriving in Carl’s city
A.Today. B.This Friday. C.Next Friday. D.Next weekend.
27.According to the letter, how can Lisa get to Carl’s house
A.Take a taxi from the bus station. B.Ride a bike from the bus station.
C.Walk from the bus station. D.Drive a car from the bus station.
28.Which street is NOT on the map
A.Garden Street. B.Center Street. C.Park Street. D.Green Street.
29.Which is the post office on the map
A.① B.② C.③ D.④
30.Which of the following is TRUE
A.Lisa should go down Park Street to get to Carl’s house.
B.When Lisa sees a post office, she can turn right to Center Street.
C.Lisa passes a hotel and a bank on her left.
D.Carl’s house is on Garden Street.
B
I’m the father of a five-year-old boy. “Daddy, where are you going ” Dave asks me when I’m wearing my running shoes on a cold Sunday morning. “Go running,” I say. “Why ” he asks me in surprise. He is only five but it is a question that I can’t easily answer. I often ask myself, “Joe, why do you go running ” I don’ t know, but something lets me go. So I say to Dave, “Something lets me go.”
Before you run, it’s difficult to answer why you run. Of course, some people run to lose weight (减重) or to be healthy, and these are good reasons.
Running is difficult. You need to keep running. Running is also easy to do. It’s cheap (便宜), and you can do it when you want. There are more than 2,000,000 people in England running at least (至少) once a week. I’m one of those 2,000,000 runners. I go running not to lose weight or to be healthy. I run five kilometers every morning. After that I feel great, and it’s easy for me to do the other things. After my busy work, I usually go out to run. And I think it is the most wonderful time in a day. I love running every day.
31.Who is Dave
A.A runner. B.Joe’s son. C.A teacher. D.Joe’s friend.
32.Where does Joe come from
A.The UK. B.The USA. C.China. D.Africa.
33.Which of the following words can’t describe running according to the writer
A.Easy. B.Popular. C.Funny. D.Cheap.
34.What can we know about Joe
A.He goes running to lose weight. B.He runs twice a week.
C.He runs four kilometers every morning. D.It’s easy for Joe to do things after running.
35.What’s the best title for this text
A.Go running B.Dad and son C.How to lose weight D.How to be healthy
C
Learning how to manage money is an important skill for everyone, especially for teenagers. Understanding how to save and spend money can help you make better decisions in the future. Here are some tips on how to manage money.
A budget is a plan that shows how much money you have and how you will spend it.
To create a budget, first you can list all the money you can get, such as pocket money. Then, list all the money you will spend, including food, clothes, books, etc. Make sure you spend less than you can get.
Saving money is important because it helps you prepare for the future. Try to save a part of your money every month. You can save it in a bank account. Saving also helps you build a habit of not spending all your money at once.
Think carefully before you spend your money. Ask yourself if you really need what you are about to buy. It’s easy to spend money on things you don’t need, so think twice before paying. Avoid (避免) impulse buying, which is buying something without planning.
By following these tips, teenagers can learn to manage their money more wisely and better prepare for themselves. The lessons at school should guide the students to practise managing money wisely. But today schools and society had better pay more attention to the topic.
36.What is a budget
A.A plan that tells you how much money you have.
B.A plan that shows how you will spend money.
C.A plan that tells you how much money you have and how you will spend it.
D.A plan for how to spend your money.
37.Why is saving money important
A.It helps you buy more things. B.It allows you to lend money to friends.
C.It prepares you for the future. D.It prevents you from having fun.
38.What should you avoid in order to spend wisely
A.Impulse buying. B.Creating a budget.
C.Saving a part of your money. D.Getting more money.
39.What’s the main idea of the passage
A.How to earn money. B.Money and business.
C.Don’t give your children too much money. D.Money management for teenagers.
40.What does the underlined word “society” mean in Chinese in the last sentence
A.家长 B.社会 C.大众 D.政府
D
Susan is a middle school student. She doesn’t have good looks and she is short and fat. Because of that, she is not happy. But after going to a place, she feels happy now.
Where does she go Susan visits an old people’s home in her neighbour with her mother. She has a good time there. An old woman sits in a chair in the room. Susan helps the old woman pick up her hat. “My girl, you are so beautiful,” the old woman says to her. Then Susan meets an old man. She talks with him. The old man tells stories to her. The stories are not funny, but she smiles. “My girl, you are so beautiful, ” he says to Susan.
They say Susan is beautiful. Susan is happy. She doesn’t do anything special in that old people’s home, but she thinks she gets something special. Give your love to others, and you will feel you are born to sparkle (自带光芒).
根据材料内容选择最佳答案。
41.What does Susan look like
A.She is short and thin. B.She is tall and thin.
C.She is short and fat. D.She is tall and heavy.
42.Who does Susan go to the old people’s home with
A.Her mother. B.Her grandma. C.Her father. D.Her grandpa.
43.Why do the old woman and the old man say Susan is beautiful
A.Because she is tall. B.Because she dresses well.
C.Because she has good looks. D.Because she gives love to them.
44.Which is the right order (顺序) of these things
①Susan helps an old man. ②Susan is happy now.
③Susan visits an old people’s home. ④Susan helps an old woman.
A.④②③① B.④②①③ C.③④①② D.③①④②
45.What does the writer want to tell us
A.Good looks is very important. B.Helping others will make you happy.
C.Only the old men love the children. D.Listening a story will make you happy.
第二节
What makes people do so much shopping these days To this question, people give lots of answers on the Internet. 46
Irin Cha: First, I think people have a lot of money now. Second, it’s easy for them to go shopping near their homes or working places. 47 People can find everything in supermarkets. Also, many things are cheap there.
Jacob: Some guys think there are too many ads. They don’t like to see them. But as for me, I have fun with ads. 48 Every time, after I see them, they really make me buy more.
Langham: Shopping can meet people’s needs. 49 For example, we want food, drinks, books and so on. So, we must go shopping and buy them.
Alice: For some women, shopping is very relaxing. 50 When they are sad, they buy things to become happy again. They dress beautifully, listen to music and look at the things in the shopping windows. They feel relaxed after they take new things home.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.In our everyday life, we need many things.
B.I think they’re very interesting.
C.When they are happy, they go shopping.
D.Here are some of them.
E.There are lots of supermarkets around.
Ⅳ. 情景交际(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据情景提示,用得体的英语完成下列各题。
51.你想问世界森林日是什么时候,可以这样问:

52.朋友问你上周末做了什么,你可以这样回答。
53.你想告诉同学要注意安全,你可以这样说:
54.你想告诉别人水对我们很重要,我们应该节约每一滴水,你可以这样说:
.
55.你在商店看到一件喜欢的衣服,想知道价格,你可以这样问:
V. 看图写话(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据每小题所提供的图画情景和提示词,写出一个与图画情景相符的句子。
56.hospital, across from
57. go camping, last weekend
58.turn left, crossing
59. look for, map
60.share stories, around the fire
Ⅵ. 短文填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词(有提示词的,填入所给单词的正确形式)。
Hello, I am Linlin. I live in a small village. There is not 61 (enough) water to use in my hometown. So water is very 62 (value) in my village. We have to use water very 63 (careful). We usually brush our 64 (tooth) with a little water. We take a shower 65 (one) a week and take a quick shower. During the shower, we usually 66 (collect) the washing water to water plants or clean something. 67 have enough water to use, we decide to dig a well. We spend a lot of time and money 68 (dig) the well. I’m sure we don’t need to worry 69 water from now on (从今以后) with the well. We are very happy to work together to make 70 difference.
Ⅶ. 书面表达(满分15分)
71.假如你班上有一位新同学,你们打算周末去格林公园游玩,约好在公园门口见面。请根据提示为他/她写出前往的路线,并简单介绍公园的情况。
要点提示:
1. 路线(见图);
2. 公园环境优美、凉爽,还可骑车、露营等;
3. ……
要求:
1. 词数:70左右,开头已给出,不计入总词数;
2. 文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。
Green Park is not far from here. It’s easy to get there. Just go straight _____________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
同课章节目录