2025 年中考英语专项组合训练(九)(含解析版)

文档属性

名称 2025 年中考英语专项组合训练(九)(含解析版)
格式 zip
文件大小 156.6KB
资源类型 试卷
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-04-26 09:43:28

文档简介

2025 年中考英语专项训练(九)
一、完形填空
Ted, a 13-year-old boy, recently entered a new school, so he had no 1 yet.
One morning when the bell rang for lunch, he found he had 2 his wallet at home. Not knowing 3
to do, he walked out of the classroom and sat down on a bench (长椅) in front of the dining hall. Then he saw some
of his classmates there, among whom was Mike. He was one of the richest but rudest boys in his class. But as Ted
was 4 , he didn’t know much about him. He went over and asked if Mike could 5 him some money for
lunch. Mike laughed, saying, “Are you begging (乞讨) ” The other students laughed, too, which made Ted 6 .
With his face in red, he made no answer and walked 7 back towards the empty bench.
When Ted 8 the bench, he noticed a wallet lying on the ground nearby. Picking it up, he found it was
Mike’s. Inside was quite a lot of money for a kid. At first, Ted wanted to 9 it a secret, but then he changed his
mind.
Seeing Ted coming back, Mike asked, “Still want the money ” “No,” replied Ted, “I came to return your
wallet you have 10 over there.”
Mike stood 11 for a second. Then he asked, “Why are you giving it back ” “My mother is always
telling me ‘honesty won’t let you down,’” explained Ted.
Mike avoided Ted’s shining eyes. What followed was a long 12 , which was broken by the growling
(咕噜声) of Ted’s stomach.
“What about having lunch together ” 13 Ted could say anything, Mike added, “Of course, my
treat.”
It was on that day that Ted made his 14 friend at the new school, and he truly understood the 15
of honesty in a relationship.
1.A.classmates B.friends C.teachers D.books
2.A.forgotten B.packed C.left D.put
3.A.what B.which C.how D.where
4.A.polite B.shy C.new D.young
5.A.borrow B.lend C.show D.hand
6.A.lonely B.bored C.sorry D.embarrassed
7.A.slowly B.excitedly C.secretly D.madly
8.A.returned B.cleaned C.reached D.touched
9.A.save B.hide C.guard D.keep
10.A.fallen B.dropped C.lost D.thrown
11.A.shocked B.disappointed C.relaxed D.satisfied
12.A.silence B.peace C.discussion D.argument
13.A.After B.Until C.When D.Before
14.A.last B.first C.richest D.kindest
15.A.price B.idea C.value D.truth
二、阅读理解
A
Dear Mum,
Today is my birthday and it is the first birthday I have spent far away from home. I miss you very much.
A few days ago, my teacher Miss Li told us that her primary school teacher made a huge difference in her
life. She told us how her teacher encouraged her. But she didn’t have a chance to tell her. She was sad about it. This
made me think a lot, especially when I am thousands of kilometers away from home. I am writing you the letter
because I want you to know how much I love you.
A friend once said that a person’s happiness was mostly because of the love received in the childhood. I
agree with her. I still remember the times when you held my hand and counted steps with me as we walked along.
You told me stories about the brave elephant and encouraged me to be a confident girl. In cool autumn, we took
试卷第 1页,共 4页
many walks along the street, chatting and laughing together. My childhood was filled with these warm memories.
Time flies and so much has happened. There have been good times and bad times, ups and downs, but you
were always by my side. When I won the swimming prize, you smiled and said you were proud of me. When I
failed my math exam, you said everything would be fine. Now, when I have problems, I always think of your
words and they help me a lot.
You have always said that we should judge people’s success by how they live their lives every day. I think
I’m living a successful life and it’s all because of you. Thank you, Mum.
Love,
Feifei
16.When did Feifei write the letter
A.When she was sad. B.On her birthday.
C.When she won the prize. D.On her mother’s birthday.
17.What does the underlined word “This” in Paragraph 2 mean
A.The experience of Miss Li. B.The chance to thank Miss Li.
C.The love received from a friend. D.The birthday spent far away from home.
18.Which of the following best describes Feifei’s childhood
A.Hard and sad. B.Simple but fun. C.Happy and warm. D.Busy but lonely.
19.What helps Feifei face the problems in her life
A.Ups and downs. B.Her mother’s encouraging words.
C.Good times and bad times. D.Her unforgettable childhood memories.
20.What’s the purpose of Feifei’s letter
A.To show thanks to her mother. B.To call back the past moments.
C.To introduce her teacher’s story. D.To tell her mother about the recent life.
B
It was half past seven on Monday morning: time to get ready for school. Jay Stone rolled out of bed. He did
a couple of quick wake-up exercises and then he went over to his mirror and looked at himself.
“Not bad, Stone, not bad,” he said to himself and smiled. Maybe he wasn’t ready for Hollywood, but with
his dark brown eyes and his thick brown hair, he had the looks that turned girls’ heads. He moved closer to the
mirror and smiled, checking his teeth.
“Perfect,” he thought. “Good enough for a toothpaste ad.”
As his eyes moved down to his strong arms, he smiled again. The hours he spent in the gym and doing
sit-ups have paid off.
But suddenly, the smile froze. His eyes moved from the upper part of his body down to his legs. His legs
were short. Not just short, but far too short for his body. He had the upper body of a six-footer, but because of his
legs he was much less than six feet! Six inches less! Sitting, he was as tall as almost anyone. Standing, he had to
look up at most of the boys and even many of the girls.
Why didn’t his legs grow with the rest of his body He was one of the shortest boys in his class. He was the
shortest in his own family, he was even shorter than his “little” sister—by three inches! Where did his legs come
from
He certainly didn’t get them from his parents. They were both quite tall. Looking through old family photos,
he found the answer. It was his grandfather on his mother’s side. His short legs were a gift from Grandpa Tuttle.
Thanks a lot, Grandpa!
Of course, the kids at school all noticed Jay’s short legs and they had a nickname for him: Stubs! Almost no
one called him by his real name; they all called him Stubs. Stubs Stone, Jay didn’t like his nickname, but he had to
accept it. He had no choice.
But Jay couldn’t see in the mirror what his legs could do. They were quick and strong. He was the youngest
player on the Brewer High football team. He could run faster than anyone else in the team and, like a rabbit, he kept
going and going. Even at basketball, where the other players were much taller than him, they were still afraid of
him because of his speed.
试卷第 2页,共 4页
Jay shook his head. “Stubs, Stubs Stone, the kid with stubby legs. Yeah, that’s me,” he said to himself with a
little smile. Suddenly, he heard his mother’s voice.
“Jay! It’s breakfast time!”
21.What did Jay do after he got up on the Monday morning
A.He did some housework. B.He took some family photos.
C.He watched TV for some time. D.He did some wake-up exercises.
22.What can we learn about Jay in paragraphs 2—4
A.He was satisfied with his looks. B.He wanted to be a film actor.
C.He once played a role in an ad. D.He found it useless to do sit-ups.
23.What does the underlined word “froze” probably mean in paragraph 5
A.Spread. B.Stopped. C.Continued. D.Returned.
24.Which of the following best describes Jay
A.Strict and serious. B.Clever and helpful.
C.Funny and confident. D.Patient and hard-working.
25.What does the writer mainly want to tell in the passage
A.Teenagers like to play tricks on each other. B.Teenagers should have dreams in their hearts.
C.People’s legs usually grow with other body parts. D.People can turn their weak points into advantages.
C
On April 8, in Hangzhou, a young man called Andy ordered and packed his breakfast at a local noodle house
and got much more than he expected.
Andy shared a video on the Internet about his experience at a noodle house in the morning. In the video,
which had over 2.3 million views, Andy was shocked by what he found in his to-go bag instead of breakfast.
“Why There’s a couple of thousand yuan in my bag.” Andy said, “Why would they do this Why would
they give this to me ” Andy shared his shocking discovery on the Internet. He knew that he could just take the
money, but finally, he said he knew what he needed to do.
“Now I have to return it because I’m a good person, I guess,” Andy said, putting the money back into the
bag.
After he walked into the noodle house, he gave the bag to a worker at the door. The worker realized he was
returning the money they had been looking for. With the grateful (感激的) smiles on their faces, one worker asked
if they could give him a hug, which he accepted.
Back in the car, Andy reflected on what he had done. “The workers were just all hugging me and thanking
me. I got such a great feeling of pride when I saw the look of joy on their faces,” he said.
“Honesty can lead me forward and make my future more colorful,” he wrote in his diary.
26.What happened to Andy on the morning of April 8
A.He picked up a to-go bag. B.He lost a couple of thousand yuan.
C.He had a delicious breakfast at a noodle house.
D.He got some unexpected money at a noodle house.
27.How did Andy feel when he found some money in his bag
A.Excited. B.Shocked. C.Scared. D.Relaxed.
28.According to the passage, Andy walked into the noodle house again because _________.
A.he wanted to make a video B.he planned to return the money
C.he wanted to get his breakfast back D.he hoped to get something as return
29.According to the passage, which of the following is NOT true
A.The workers were thankful to Andy. B.Andy accepted the hugs from the workers.
C.Andy kept the money for himself in the end. D.The video Andy shared online got tons of attention.
30.Which of the following could be the best title for this passage
A.A Man Honest for Returning the Money B.A Shocking Discovery at a Noodle House
C.A Staff Person Friendly to the Customer D.A Worker Good at Making Videos on the Internet
三、短文填空
试卷第 3页,共 4页
(一)
Ms. Steen is our English teacher. She is from England. She 31 (start)to teach us last year. But now she
is 32 (leave)for her country. We are so sad to see her go because she is a good teacher. We would like to have
a party for her. We think it is the best way 33 (say)“Thank you and goodbye”.
We shall plan 34 (have)the party this Saturday. Now, we are preparing 35 it. Wang Lei and Wei
Wei could invite all the teachers. Our Chinese teacher Miss Zhang 36 (can)come. She is taking a trip to
Beijing this weekend. 37 (luck), the other teachers promised that they would come. Li Ye is writing a thank-you
note. We want to show how much we're going to miss Ms. Steen. Wu Shan will read the note to Ms. Steen, 38
she can speak very good English. I'm going to play 39 piano piece for Ms. Steen at the party. And I also
think of a fun game to play at the party. We hope the party 40 (be)very great.
(二)
Time flies and you may feel down when leaving junior high school. But it may make you feel much
41 (sad) to say goodbye to your teachers and classmates. This feeling was shared more than 1,000 years ago
when Tang Dyansty poet Wang Wei had to say goodbye to his friend.
A Farewell Song begins with a lovely morning scene. On that morning. Wang had to say goodbye to his
friend Yuan Er, who would leave for Anxi in today’s Xinjiang. The last two lines are the most well-known. Yuan
42 (invite)by the poet to drink wine because he knew that life in Anxi would be difficult. Most cities in China
were prosperous(繁荣的), 43 the western areas were quite desolate(荒凉的). The journey 44
the west would be full of difficulties, Wang thought. Wang invited Yuan Er to drink a cup of wine again 45
(express)his care and good wishes. This love for his friend made this poem popular back then and it remains so
today.
(三)
To work towards a peaceful life, you should always try to develop good relationships with the people around
you. Be kind and help those in need. Do this not only for family and friends, but also for the people who 46
(live) in your neighborhood.
People in your community might have different ways of living and 47 (think). This doesn’t mean
that they’re wrong and you’re right. If everyone had the same ideas, the world would be 48 boring place.
Today, in many 49 (city), people usually lock their doors after work and don’t see their neighbors
much. Social interactions (相互影响) are often 50 (limit) to a “Hi!” on the street. However, there may be
times when someone does something that upsets you. If this happens, discuss the matter in a 51 (friend)
way. This allows you to express your ideas without 52 (make) your relationship damaged. Avoid
arguments, especially ones that judge the nature of the person rather than the actions. For example, your neighbors
are playing loud music while you try to fall asleep. Should you politely 53 (suggest) they turn it down
54 should you angrily shout at them The first choice is wise. By calmly examining any problems, you create
the relationship of mutual respect and understanding. After all, good neighbors are 55 (good) than distant
relatives.
试卷第 4页,共 4页2025年中考英语专项训练(九)解析版
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
一、完形填空
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Ted, a 13-year-old boy, recently entered a new school, so he had no 1 yet.
One morning when the bell rang for lunch, he found he had 2 his wallet at home. Not knowing 3 to do, he walked out of the classroom and sat down on a bench (长椅) in front of the dining hall. Then he saw some of his classmates there, among whom was Mike. He was one of the richest but rudest boys in his class. But as Ted was 4 , he didn’t know much about him. He went over and asked if Mike could 5 him some money for lunch. Mike laughed, saying, “Are you begging (乞讨) ” The other students laughed, too, which made Ted 6 . With his face in red, he made no answer and walked 7 back towards the empty bench.
When Ted 8 the bench, he noticed a wallet lying on the ground nearby. Picking it up, he found it was Mike’s. Inside was quite a lot of money for a kid. At first, Ted wanted to 9 it a secret, but then he changed his mind.
Seeing Ted coming back, Mike asked, “Still want the money ” “No,” replied Ted, “I came to return your wallet you have 10 over there.”
Mike stood 11 for a second. Then he asked, “Why are you giving it back ” “My mother is always telling me ‘honesty won’t let you down,’” explained Ted.
Mike avoided Ted’s shining eyes. What followed was a long 12 , which was broken by the growling (咕噜声) of Ted’s stomach.
“What about having lunch together ” 13 Ted could say anything, Mike added, “Of course, my treat.”
It was on that day that Ted made his 14 friend at the new school, and he truly understood the 15 of honesty in a relationship.
1.A.classmates B.friends C.teachers D.books
2.A.forgotten B.packed C.left D.put
3.A.what B.which C.how D.where
4.A.polite B.shy C.new D.young
5.A.borrow B.lend C.show D.hand
6.A.lonely B.bored C.sorry D.embarrassed
7.A.slowly B.excitedly C.secretly D.madly
8.A.returned B.cleaned C.reached D.touched
9.A.save B.hide C.guard D.keep
10.A.fallen B.dropped C.lost D.thrown
11.A.shocked B.disappointed C.relaxed D.satisfied
12.A.silence B.peace C.discussion D.argument
13.A.After B.Until C.When D.Before
14.A.last B.first C.richest D.kindest
15.A.price B.idea C.value D.truth
【答案】
1.B 2.C 3.A 4.C 5.B 6.D 7.A 8.C 9.D 10.B 11.A 12.A 13.D 14.B 15.C
【导语】本文主要讲述了新生Ted因为没有带钱跟同学借钱被嘲笑了一番,但新生Ted不计前嫌,归还Mike掉落的钱包,最终收获友谊的故事。
1.句意:特德,一个13岁的男孩,最近进入了一所新学校,所以他还没有朋友。
classmates同学;friends朋友;teachers老师;books书。根据“recently entered a new school”可知,进入新学校,没有朋友,故选B。
2.句意:一天早上,当午餐铃响时,他发现自己把钱包忘在家里了。
forgotten忘记;packed打包;left留下;put放置。根据“at home”可知,钱包留在家里,故选C。
3.句意:他不知如何是好,走出教室,坐在饭厅前的长凳上。
what什么;which哪个;how如何;where哪里。根据“to do”可知,不知道做什么,故选A。
4.句意:但由于泰德是新来的,他对他了解不多。
polite礼貌的;shy害羞的;new新的;young年轻的。根据“Ted, a 13-year-old boy, recently entered a new school”可知,Ted是新来的,故选C。
5.句意:他走过去问迈克能否借些钱吃午饭。
borrow借进;lend借出;show展示;hand提交。根据“him some money”可知,借点钱给他,故选B。
6.句意:其他学生也笑了,这让泰德很尴尬。
lonely孤独的;bored无聊的;sorry抱歉的;embarrassed尴尬的。根据“The other students laughed, too”可知,同学的嘲笑让他很尴尬,故选D。
7.句意:他满脸通红,没有回答,慢慢地向空板凳走去。
slowly缓慢地;excitedly兴奋地;secretly秘密地;madly疯狂地。根据“back towards the empty bench.”可知,慢慢走向长椅,故选A。
8.句意:当特德到达长凳时,他注意到一个钱包躺在附近的地上。
returned返回;cleaned打扫;reached到达;touched碰触。根据“back towards the empty bench”可知,到达长椅边上时,故选C。
9.句意:起初,泰德想保守秘密,但后来他改变了主意。
save节约;hide隐藏;guard保卫;keep保持。根据“but then he changed his mind”可知,一开始想保守秘密,故选D。
10.句意:我来还你掉在那边的钱包。
fallen摔倒;dropped掉落;lost丢失;thrown扔。根据“I came to return your wallet”可知,归还掉落的钱包,故选B。
11.句意:麦克震惊地站了一会儿。
shocked惊讶的;disappointed失望的;relaxed放松的;satisfied满意的。根据“Mike stood”和上文内容可知,Mike很惊讶,故选A。
12.句意:接下来是长时间的沉默,被泰德肚子的咕咕声打破了。
silence沉默;peace和平;discussion讨论;argument辩论。根据“which was broken by the growling (咕噜声) of Ted’s stomach”可知,肚子的咕噜声打破了宁静,故选A。
13.句意:泰德还没来得及说话,迈克又说:“当然,我请客。”
After在……之后;Until直到;When当……时;Before在……之前。根据“Mike added, “Of course, my treat.””可知,Ted还没来得及说什么,故选D。
14.句意:就在那天,泰德在新学校交了他的第一个朋友,他真正明白了在一段关系中诚实的价值。
last最后一个;first第一个;richest最富有的;kindest最友好的。根据“at the new school”可知,新学校的第一个朋友,故选B。
15.句意:就在那天,泰德在新学校交了他的第一个朋友,他真正明白了在一段关系中诚实的价值。
price价格;idea主意;value价值;truth真相。根据“of honesty in a relationship”可知,意识到诚实的价值,故选C。
二、阅读理解
Dear Mum,
Today is my birthday and it is the first birthday I have spent far away from home. I miss you very much.
A few days ago, my teacher Miss Li told us that her primary school teacher made a huge difference in her life. She told us how her teacher encouraged her. But she didn’t have a chance to tell her. She was sad about it. This made me think a lot, especially when I am thousands of kilometers away from home. I am writing you the letter because I want you to know how much I love you.
A friend once said that a person’s happiness was mostly because of the love received in the childhood. I agree with her. I still remember the times when you held my hand and counted steps with me as we walked along. You told me stories about the brave elephant and encouraged me to be a confident girl. In cool autumn, we took many walks along the street, chatting and laughing together. My childhood was filled with these warm memories.
Time flies and so much has happened. There have been good times and bad times, ups and downs, but you were always by my side. When I won the swimming prize, you smiled and said you were proud of me. When I failed my math exam, you said everything would be fine. Now, when I have problems, I always think of your words and they help me a lot.
You have always said that we should judge people’s success by how they live their lives every day. I think I’m living a successful life and it’s all because of you. Thank you, Mum.
Love,
Feifei
16.When did Feifei write the letter
A.When she was sad. B.On her birthday.
C.When she won the prize. D.On her mother’s birthday.
17.What does the underlined word “This” in Paragraph 2 mean
A.The experience of Miss Li. B.The chance to thank Miss Li.
C.The love received from a friend. D.The birthday spent far away from home.
18.Which of the following best describes Feifei’s childhood
A.Hard and sad. B.Simple but fun. C.Happy and warm. D.Busy but lonely.
19.What helps Feifei face the problems in her life
A.Ups and downs. B.Her mother’s encouraging words.
C.Good times and bad times. D.Her unforgettable childhood memories.
20.What’s the purpose of Feifei’s letter
A.To show thanks to her mother. B.To call back the past moments.
C.To introduce her teacher’s story. D.To tell her mother about the recent life.
【答案】16.B 17.A 18.C 19.B 20.A
【导语】本文是作者写给母亲的一封信,表达对母亲的思念之情和感激之情。
16.细节理解题。根据“Today is my birthday and it is the first birthday I have spent far away from home”可知是在她的生日那天写的这封信。故选B。
17.词义猜测题。根据“She told us how her teacher encouraged her. But she didn’t have a chance to tell her. She was sad about it. This made me think a lot, especially when I am thousands of kilometers away from home”可知她告诉我们她的老师是如何鼓励她的,但她没有机会将这一切告诉自己的老师,她很难过,这让作者想了很多,尤其是当自己离家数千公里的时候,故此处this指代Miss Li的经历。故选A。
18.细节理解题。根据“we took many walks along the street, chatting and laughing together. My childhood was filled with these warm memories.”可知她的童年很幸福温暖。故选C。
19.细节理解题。根据“When I failed my math exam, you said everything would be fine. Now, when I have problems, I always think of your words and they help me a lot.”可知她妈妈的鼓励帮助她面对生活中的问题。故选B。
20.主旨大意题。根据“I want you to know how much I love you.”以及“I think I’m living a successful life and it’s all because of you. Thank you, Mum.”并结合全文内容可知,这封信的目的是表达对母亲的思念之情和感激之情。故选A。
It was half past seven on Monday morning: time to get ready for school. Jay Stone rolled out of bed. He did a couple of quick wake-up exercises and then he went over to his mirror (镜子) and looked at himself.
“Not bad, Stone, not bad,” he said to himself and smiled. Maybe he wasn’t ready for Hollywood, but with his dark brown eyes and his thick brown hair, he had the looks that turned girls’ heads. He moved closer to the mirror and smiled, checking his teeth.
“Perfect,” he thought. “Good enough for a toothpaste ad.”
As his eyes moved down to his strong arms, he smiled again. The hours he spent in the gym and doing sit-ups have paid off.
But suddenly, the smile froze. His eyes moved from the upper part of his body down to his legs. His legs were short. Not just short, but far too short for his body. He had the upper body of a six-footer, but because of his legs he was much less than six feet! Six inches less! Sitting, he was as tall as almost anyone. Standing, he had to look up at most of the boys and even many of the girls.
Why didn’t his legs grow with the rest of his body He was one of the shortest boys in his class. He was the shortest in his own family, he was even shorter than his “little” sister—by three inches! Where did his legs come from
He certainly didn’t get them from his parents. They were both quite tall. Looking through old family photos, he found the answer. It was his grandfather on his mother’s side. His short legs were a gift from Grandpa Tuttle.
Thanks a lot, Grandpa!
Of course, the kids at school all noticed Jay’s short legs and they had a nickname (外号) for him: Stubs! Almost no one called him by his real name; they all called him Stubs. Stubs Stone, Jay didn’t like his nickname, but he had to accept it. He had no choice.
But Jay couldn’t see in the mirror what his legs could do. They were quick and strong. He was the youngest player on the Brewer High football team. He could run faster than anyone else in the team and, like a rabbit, he kept going and going. Even at basketball, where the other players were much taller than him, they were still afraid of him because of his speed.
Jay shook his head. “Stubs, Stubs Stone, the kid with stubby legs. Yeah, that’s me,” he said to himself with a little smile. Suddenly, he heard his mother’s voice.
“Jay! It’s breakfast time!”
21.What did Jay do after he got up on the Monday morning
A.He did some housework. B.He took some family photos.
C.He watched TV for some time. D.He did some wake-up exercises.
22.What can we learn about Jay in paragraphs 2—4
A.He was satisfied with his looks. B.He wanted to be a film actor.
C.He once played a role in an ad. D.He found it useless to do sit-ups.
23.What does the underlined word “froze” probably mean in paragraph 5
A.Spread. B.Stopped. C.Continued. D.Returned.
24.Which of the following best describes Jay
A.Strict and serious. B.Clever and helpful.
C.Funny and confident. D.Patient and hard-working.
25.What does the writer mainly want to tell in the passage
A.Teenagers like to play tricks on each other.
B.Teenagers should have dreams in their hearts.
C.People’s legs usually grow with other body parts.
D.People can turn their weak points into advantages.
【答案】21.D 22.A 23.B 24.C 25.D
【导语】本文讲述了Jay Stone对自己外貌的看法以及他如何利用自己的短腿优势在运动中取得成功的故事。
21.细节理解题。根据“He did a couple of quick wake-up exercises and then he went over to his mirror (镜子) and looked at himself.”可知,他起床后做了一些唤醒锻炼。故选D。
22.细节理解题。根据“Maybe he wasn’t ready for Hollywood, but with his dark brown eyes and his thick brown hair, he had the looks that turned girls’ heads.”及“‘Perfect,’ he thought. ‘Good enough for a toothpaste ad.’”可知,他认为自己的外貌能够吸引女孩的眼球,并且是很完美的,足够做牙膏广告了,因此可知他很满意自己的外貌。故选A。
23.词义猜测题。根据“But suddenly, the smile froze. His eyes moved from the upper part of his body down to his legs. His legs were short.”可知,他看到了自己的短腿,因此笑容突然停止了,划线单词表示“停止”。故选B。
24.推理判断题。根据“Maybe he wasn’t ready for Hollywood, but with his dark brown eyes and his thick brown hair, he had the looks that turned girls’ heads.”及“‘Perfect,’ he thought. ‘Good enough for a toothpaste ad.’”可知,他对自己的外貌很满意,说明他是自信的;根据“Jay shook his head. ‘Stubs, Stubs Stone, the kid with stubby legs. Yeah, that’s me,’ he said to himself with a little smile.”可知,他自言自语说自己就是这个短腿的孩子,说明他是有趣的。故选C。
25.主旨大意题。根据“But Jay couldn’t see in the mirror what his legs could do. They were quick and strong.”及全文可知,本文主要讲述了Jay Stone把自己的短腿这一劣势变成了优势的故事,从而告诉人们可以把自己劣势变成优势。故选D。
On April 8, in Hangzhou, a young man called Andy ordered and packed his breakfast at a local noodle house and got much more than he expected.
Andy shared a video on the Internet about his experience at a noodle house in the morning. In the video, which had over 2.3 million views, Andy was shocked by what he found in his to-go bag instead of breakfast.
“Why There’s a couple of thousand yuan in my bag.” Andy said, “Why would they do this Why would they give this to me ” Andy shared his shocking discovery on the Internet. He knew that he could just take the money, but finally, he said he knew what he needed to do.
“Now I have to return it because I’m a good person, I guess,” Andy said, putting the money back into the bag.
After he walked into the noodle house, he gave the bag to a worker at the door. The worker realized he was returning the money they had been looking for. With the grateful (感激的) smiles on their faces, one worker asked if they could give him a hug, which he accepted.
Back in the car, Andy reflected on what he had done. “The workers were just all hugging me and thanking me. I got such a great feeling of pride when I saw the look of joy on their faces,” he said.
“Honesty can lead me forward and make my future more colorful,” he wrote in his diary.
26.What happened to Andy on the morning of April 8
A.He picked up a to-go bag.
B.He lost a couple of thousand yuan.
C.He had a delicious breakfast at a noodle house.
D.He got some unexpected money at a noodle house.
27.How did Andy feel when he found some money in his bag
A.Excited. B.Shocked. C.Scared. D.Relaxed.
28.According to the passage, Andy walked into the noodle house again because _________.
A.he wanted to make a video
B.he planned to return the money
C.he wanted to get his breakfast back
D.he hoped to get something as return
29.According to the passage, which of the following is NOT true
A.The workers were thankful to Andy.
B.Andy accepted the hugs from the workers.
C.Andy kept the money for himself in the end.
D.The video Andy shared online got tons of attention.
30.Which of the following could be the best title for this passage
A.A Man Honest for Returning the Money
B.A Shocking Discovery at a Noodle House
C.A Staff Person Friendly to the Customer
D.A Worker Good at Making Videos on the Internet
【答案】26.D 27.B 28.B 29.C 30.A
【导语】本文讲述了一个男子去买早餐,结果误拿到几千元,最后他把钱还回去的善行义举。
26.细节理解题。根据“On April 8, in Hangzhou, a young man called Andy ordered and packed his breakfast at a local noodle house and got much more than he expected.”、“Andy was shocked by what he found in his to-go bag instead of breakfast.”和“There’s a couple of thousand yuan in my bag”可知在4月8号,在一家面馆得到了意想不到的钱。故选D。
27.细节理解题。根据“Andy was shocked by what he found in his to-go bag instead of breakfast.”可知他感到震惊。故选B。
28.细节理解题。根据“Now I have to return it because I’m a good person, I guess”及“After he walked into the noodle house, he gave the bag to a worker at the door.”可知,回去是为了把钱物归原主。故选B。
29.推理判断题。根据“The worker realized he was returning the money they had been looking for.”可知,Andy最后把钱物归原主了,而不是自己留下来,所以C表述错误。故选C。
30.最佳标题题。本文讲述了一个男子去买早餐,结果误拿到几千元,最后他把钱还回去的善行义举,A选项“一个诚实还钱的人”符合本文标题。故选A。
三、短文填空
阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空白处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。
Ms. Steen is our English teacher. She is from England. She 31 (start)to teach us last year. But now she is 32 (leave)for her country. We are so sad to see her go because she is a good teacher. We would like to have a party for her. We think it is the best way 33 (say)“Thank you and goodbye”.
We shall plan 34 (have)the party this Saturday. Now, we are preparing 35 it. Wang Lei and Wei Wei could invite all the teachers. Our Chinese teacher Miss Zhang 36 (can)come. She is taking a trip to Beijing this weekend. 37 (luck), the other teachers promised that they would come. Li Ye is writing a thank you note. We want to show how much we're going to miss Ms. Steen. Wu Shan will read the note to Ms. Steen, 38 she can speak very good English. I'm going to play 39 piano piece for Ms. Steen at the party. And I also think of a fun game to play at the party. We hope the party 40 (be)very great.
【答案】
31.started 32.leaving 33.to say 34.to have 35.for 36.can't 37.Luckily 38.because 39.a 40.will be
【分析】Steen老师马上要回国了,同学们都很喜欢她。因此他们希望能够为Steen老师举办一个欢送派对。
31.句意:她去年开始教我们。
此空为谓语动词,根据时间状语last year可知此句时态为一般过去时,因此此空用start的过去式started。故答案为started。
32.句意:但是现在她将要去她的国家。
此句是现在进行时表示将来,leave for表示“动身去”,此空用动词ing形式leaving。故答案为leaving。
33.句意:我们认为派对说“谢谢和再见”最好的方法。
way to do sth.表示“做某事的方法”,固定搭配,因此此空为动词的不定式形式,即to say。故答案为to say。
34.句意:我们计划将在这周六举行派对。
plan to do sth.表示“计划做某事”,不定式作宾语。因此用动词have的不定式形式to have。故答案为to have。
35.句意:现在,我们正在准备派对。
prepare for sth.表示“为某事做准备”,因此此空为介词for。故答案为for。
36.句意:我们的语文老师张老师不能来。
根据She is taking a trip to Beijing this weekend.可知张老师正在北京旅行,因此可推测张老师不能来,用can的否定式can’t,表示“不能”。故答案为can’t。
37.句意:幸运地是,其他老师都承诺他们能来。
此空为副词修饰整个句子,luck为名词,副词形式为luckily,表示“幸运地是”,首字母大写。故答案为Luckily。
38.句意:吴珊将要把字条读给Steen老师听,因为她英语说的很好。
结合空前后句可知后一句表示原因,因此用连词because连接,表示“因为”。故答案为because。
39.句意:我将在派对上演奏一首钢琴曲。
此空为冠词,修饰piece,piece为可数名词的单数形式,并且piano以辅音音素开头,因此用不定冠词a修饰,表示泛指。故答案为a。
40.句意:我们希望派对将会非常精彩。
hope引导从句,从句用一般将来时,表示推测将来发生的事情。be动词的一般将来时结构为will be。故答案为will be。
综合填空阅读下面短文,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式(不超过3个单词)。
Time flies and you may feel down when leaving junior high school. But it may make you feel much 41 (sad) to say goodbye to your teachers and classmates. This feeling was shared more than 1,000 years ago when Tang Dyansty poet(诗人) Wang Wei had to say goodbye to his friend.
A Farewell Song begins with a lovely morning scene. On that morning. Wang had to say goodbye to his friend Yuan Er, who would leave for Anxi in today’s Xinjiang. The last two lines are the most well-known. Yuan 42 (invite)by the poet to drink wine(酒)because he knew that life in Anxi would be difficult. Most cities in China were prosperous(繁荣的), 43 the western areas were quite desolate(荒凉的). The journey 44 the west would be full of difficulties, Wang thought. Wang invited Yuan Er to drink a cup of wine again 45 (express)his care and good wishes. This love for his friend made this poem popular back then and it remains so today.
【答案】41.sadder 42.was invited 43.but 44.to 45.to express
【导语】本文主要介绍了王维的《送元二使安西》所表达的强烈深沉的惜别之情。
41.句意:但是跟老师和同学说再见可能会让你感觉更难过。much后加形容词比较级,故填sadder。
42.句意:元被诗人邀请去喝酒,因为他知道安西的生活会很艰难。invite“邀请”,动词,和主语之间是被动关系,句子是发生在过去,应用一般过去时的被动语态:was/were done,主语是单数,be动词用was。故填was invited。
43.句意:中国的大多数城市都很繁荣,但西部地区却相当荒凉。前后语境是转折关系,应用but连接。故填but。
44.句意:王想,西行将会充满困难。根据“The journey...the west”可知是指前往西部的旅程,应用介词to,故填to。
45.句意:王又请元二喝了一杯酒,以表达他的关心和良好的祝愿。根据“drink a cup of wine”可知再喝一杯酒是为了表达他的关心和良好的祝愿,应用动词不定式作目的状语,故填to express。
阅读短文,在空白处填入一个适当的词或根据括号内所给单词的正确形式填空。
To work towards a peaceful life, you should always try to develop good relationships with the people around you. Be kind and help those in need. Do this not only for family and friends, but also for the people who 46 (live) in your neighborhood.
People in your community might have different ways of living and 47 (think). This doesn’t mean that they’re wrong and you’re right. If everyone had the same ideas, the world would be 48 boring place.
Today, in many 49 (city), people usually lock their doors after work and don’t see their neighbors much. Social interactions (相互影响) are often 50 (limit) to a “Hi!” on the street. However, there may be times when someone does something that upsets you. If this happens, discuss the matter in a 51 (friend) way. This allows you to express your ideas without 52 (make) your relationship damaged. Avoid arguments, especially ones that judge the nature of the person rather than the actions. For example, your neighbors are playing loud music while you try to fall asleep. Should you politely 53 (suggest) they turn it down 54 should you angrily shout at them The first choice is wise. By calmly examining any problems, you create the relationship of mutual respect and understanding. After all, good neighbors are 55 (good) than distant relatives.
【答案】
46.live 47.thinking 48.a 49.cities 50.limited 51.friendly 52.making 53.suggest 54.Or 55.better
【导语】本文主要讲述了和周围的人建立良好关系的好处。
46.句意:这样做不仅是为了家人和朋友,也为了住在你附近的人。本文主体时态是一般现在时,此处是定语从句,且先行词“the people”是复数,动词需用原形。故填live。
47.句意:您所在社区的人们可能有不同的生活方式和思维方式。空处需用动名词形式和“living ”形式保持一致。故填thinking。
48.句意:如果每个人都有相同的想法,世界将是一个无聊的地方。空处泛指一个无聊的地方,且“boring”是以辅音音素开头,用a。故填a。
49.句意:今天,在许多城市,人们通常下班后锁门,很少见邻居。many后跟名词复数形式。故填cities。
50.句意:社交互动通常仅限于在街上“嗨!”。固定短语be limited to“局限于……”。故填limited。
51.句意:如果发生这种情况,请以友好的方式讨论此事。空后有名词“way”,需用friend的形容词形式friendly“友好的”修饰。故填friendly。
52.句意:这使你可以表达自己的想法,而不会破坏你的关系。介词without后跟动名词。故填making。
53.句意:你应该礼貌地建议他们把音量关小吗?情态动词should后跟动词原形。故填suggest。
54.句意:还是应该愤怒地冲他们大喊大叫?此处是表示选择关系,需用or表示“还是”;且单词位于句首单词首字母需大写。故填Or。
55.句意:毕竟,远亲不如近邻。根据“than”可知,此处需用形容词比较级。故填better。
试卷第1页,共3页
试卷第1页,共3页
同课章节目录