【精品解析】江苏省徐州市2024年中考英语真题

文档属性

名称 【精品解析】江苏省徐州市2024年中考英语真题
格式 zip
文件大小 573.0KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-08-07 15:49:51

文档简介

江苏省徐州市2024年中考英语真题
一、选择填空(共10小题;每小题1分,满分10分)从下列各题所给的 A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
1.(2024·徐州)In the picture, the boy is ________.
A.making the bed B.mopping the floor
C.cleaning the table D.washing the dishes
2.(2024·徐州)—________ do the notebooks cost
—They are five yuan each.
A.How much B.How many C.How often D.How long
3.(2024·徐州)Finishing a meal in 20 to 30 minutes is widely considered as the ideal ________ time.
A.sporting B.shopping C.dressing D.eating
4.(2024·徐州)—Who was calling you on the phone just now
—________ was my cousin.
A.He B.She C.It D.This
5.(2024·徐州)How amazing! Human workers pick tea fast. Those tea-picking robots work even ________.
A.fast B.faster C.fastest D.the fastest
6.(2024·徐州)If you are lazy in spring, you ________ nothing in autumn.
A.harvested B.will harvest C.are harvesting D.have harvested
7.(2024·徐州)Simon is ________. He believes he can win the first prize in the speaking competition.
A.generous B.curious C.confident D.modest
8.(2024·徐州)I am planning to ________ the new hobby in the summer holiday. I won't spend my spare time on my mobile phone all day long.
A.pick up B.turn up C.get up D.look up
9.(2024·徐州)Look at the black clouds. They are a sure ________ of rain.
A.chance B.view C.sign D.idea
10.(2024·徐州)Fan Jinshi has ________ a large part of her life to researching and protecting the ancient Dunhuang caves. She is known to many as the "Daughter of Dunhuang".
A.paid B.donated C.brought D.devoted
二、完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
(2024·徐州)阅读短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
One hot day, three birds sat at the top of a tree near a river. "There's nothing to do," said Pink Bird. " 11. —nothing to do except sit in this big old tree," said Black Bird. "Yes," said White Bird. "Another 12. hot day."
"Hey, birds," said Crocodile (鳄鱼). He was listening from 13. , floating (漂浮) on the warm water. "See those three large stones on the bank They are about the same size. Let's see which one of you can fly the highest while carrying one of the stones with your feet, whoever 14. will be the Best Flier."
"What a great idea!" White Bird jumped out of the tree and went for the stones. The other 15. birds quickly followed.
"They won't fly far with the heavy stones," thought Crocodile. "When they fall into the 16. , I'll get a free lunch!"
"Ready " shouted Crocodile. "Go!" Then he 17. , "Or should I say lunchtime "
The three birds lifted off 18. climbed high into the air.
Pink, black, and white feathers floated down from the sky.
" 19. birds," Crocodile said with a huge, toothy smile. "I can't believe they really listened to me." He looked up, waiting for them to fall out of the sky, but they 20. flying.
After a while, the three birds flew 21. and rested with their stones in the same tree.
"Oh, my dear! 22. your bodies have changed because of the big stones!" The floating Crocodile opened his mouth wide and 23. loud and hard, waiting for his free lunch.
"One, two, go!" The three birds let go of their big stones 24. . All three stones dropped straight down, right into Crocodile's huge, open, laughing mouth. The sudden 25. made him sink (沉) into the river. Only his eyes showed above the water.
Remember: Use our head, and we will find a way out.
11.A.Not at all B.With pleasure C.I don't agree D.That's right
12.A.exciting B.interesting C.boring D.moving
13.A.below B.above C.left D.right
14.A.fails B.wins C.drops D.rests
15.A.two B.three C.four D.five
16.A.lake B.sea C.stream D.river
17.A.explained B.complained C.whispered D.cried
18.A.and B.but C.so D.or
19.A.Careless B.Silly C.Lazy D.Rude
20.A.stopped B.avoided C.practised D.kept
21.A.away B.back C.high D.around
22.A.Which B.Why C.What D.How
23.A.laughed B.sang C.tasted D.breathed
24.A.all the time B.for the first time
C.at the same time D.at times
25.A.noise B.wind C.weight D.laugh
三、
(2024·徐州)
Say "please". Remember the magic words. Start with "please", then say "thank you". Say "thank you".
And don't forget "excuse me"—It's bad manners if we do. Can I have a toy What's the magic word
Say "excuse me". Last we come to "sorry". This can be so hard to say. Say "sorry".
26.According to me pictures, which magic expression may be difficult for people to use
A.Please. B.Thank you. C.Excuse me. D.Sorry.
27.What do the pictures try to teach kids
A.Safety tips. B.Traffic rules. C.Good manners. D.Public signs.
四、B
(2024·徐州)In March 2006, burglars broke into a zoo in Queensland, Australia. They planned to steal a koala. Everybody loves koalas, right With their big round eyes, flat noses, thick fur coat and hairy ears, these cute animals have become a popular symbol of Australia. However, appearances can be tricky. The koala at the zoo was very fierce. Soon the burglars had deep scratches (抓痕) from the koala's sharp claws (爪), so they decided to steal something easier. They stole a crocodile instead!
Koalas are interesting animals. A koala mother carries her baby, called a joey, in a warm pouch, or pocket, on her stomach. Koalas eat only the oily leaves of eucalyptus trees (桉树). These leaves are harmful to many other animals, but koalas eat about two and a half pounds (just over one kilo) every night. There is enough water in these leaves, so koalas do not drink very much. In fact, in one local Australian language the word koala means "no drink".
28.What did the burglars steal in the end
A.A koala. B.A crocodile. C.A joey. D.A tree.
29.What will "fierce" animals probably do
A.They show politeness. B.They always feel hungry.
C.They sleep all day long. D.They get ready to attack.
30.From the passage we know about koalas EXCEPT ________.
A.what they look like B.when they have babies
C.what they live on D.why they seldom drink
31.What's the best title for the passage
A.Koalas Fight Back! B.Koalas Start to Change!
C.Koalas Beat Crocodiles! D.Koalas Prefer Oily Leaves!
五、C
(2024·徐州)The police have many ways of catching criminals. One way of catching them is by fingerprinting. Fingerprinting is the study of the patterns on our fingertips. We have known that no two fingerprints are exactly the same for hundreds of years. However, it wasn't until 1910 that the first criminal in the USA was convicted (被判有罪) using fingerprint evidence.
Early on the morning of September 19, 1910, Hiller's wife noticed that the light which they usually left on was off. When Hiller went to find out what was happening, he saw a stranger at the top of the stairs. The stranger had broken in and wanted to steal. Hiller and the stranger started to fight, but the stranger had a gun. He shot Hiller twice and ran away.
Hiller's wife ran to Hiller when she heard the gunshots but found him dead. So she called the police. Soon after, the police caught Thomas Jennings, not far from the Hillers' house.
The only problem was no one saw the criminal. However, the police had started using fingerprinting at that time. According to Hiller's wife, only several hours before Hiller's death, he had painted some wood near the kitchen window. Then the police checked the wood completely and found some fingerprints in the wet paint.
During the trial (审判), the police proved that the fingerprints belonged to Jennings, and he was convicted of Hiller's murder. Since then, fingerprinting has helped in the conviction of hundreds of thousands of criminals.
32.What helped the police convict the murderer of Hiller
A. B.
C. D.
33.Which paragraph shows how Hiller was killed
A.Paragraph 1. B.Paragraph 2. C.Paragraph 3. D.Paragraph 4.
34.What is the right order of the case
①The stranger shot Hiller twice and ran away.
②Jennings was convicted of Hiller's murder.
③Hiller saw a stranger at the top of the stairs.
④Hiller painted some wood near the kitchen window.
⑤The police found Jennings' fingerprints in the wet paint.
⑥The police caught Jennings, not far from the Hillers' house.
A.③→④→①→⑤→⑥→② B.③→④→⑤→①→②→⑥
C.④→③→①→⑤→②→⑥ D.④→③→①→⑥→⑤→②
35.How does the writer end the passage
A.By drawing a conclusion. B.By providing a surprise ending,
C.By leading in a question. D.By showing an endless discussion.
六、D
(2024·徐州)After the haircut
It's getting hot. You go to have your hair cut. The barber Tony cuts off part of your hair and sweeps it away, but your hair's journey is not over after the haircut.
Have you ever thought of planting your old hair after it's cut off Some farmers do! What comes up Not wigs (假发), but bigger and tastier crops. Hair is full of nitrogen (氮) that helps plants to grow. When cut hair is mixed into soil, the hair breaks down, slowly letting out nitrogen so it can help flowers and vegetables get big a little faster.
If you've got a wool sweater on, you're wearing a sheep's haircut. Sheep grow fine curly (弯曲的) fur called wool. All those curls make air pockets that trap heat, keeping the sheep warm. Farmers shear the sheep in summer, so the sheep don't feel too hot. And we use the hair to make warm clothes, socks, and hats. Wool can even take in rain without feeling wet. Wool also doesn't catch fire easily.
What does your hair say about you Even many years after it has been cut, hair can tell surprising secrets. Because hair is made from bits of old cells, it has trace (微量) of chemicals (化学物质) that were in the body when the hair grew. When people are kept in the situation of dangerous chemicals, these traces remain in the hair, even long after they have disappeared from the body itself. Testing hair can help doctors know if there are dangerous chemicals in the food and water. Hair can tell another important secret—whose hair is it This can be used to help solve crimes.
Hair does so many things for us. It keeps us warm and cool, helps farmers, shows mysteries, and provides endless styling fun. One thing is for sure, it's not just for wigs any more.
36.In which part of a magazine can we probably read this passage
A.History. B.Fashion. C.Science. D.Health.
37.How does hair help plants to grow
A.It provides nitrogen. B.It breaks down soil.
C.It takes in rainwater. D.It lets out a smell.
38.What does the underlined part "shear the sheep" mean
A.Give enough food to the sheep. B.Wash the sheep many times.
C.Find living place for the sheep. D.Cut the wool off the sheep.
39.What's the main idea of Paragraph 4
A.Hair helps keep warm. B.Hair testing is important.
C.Hair can tell secrets. D.Hair helps solve crimes.
40.How is the passage organized (P: Paragraph)
A. B.
C. D.
七、B)阅读短文,从短文后A至F六个选项中选出五个可以填入空白处的最佳选项。
(2024·徐州)Feeding pandas can cause big problems
The other day, two tourists in China were banned (禁止) from visiting giant pandas all their lives. 41.   Over the past four months, a total of 19 people have been banned from Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding for similar reasons. 42.  
Food from tourists may make pandas sick. Giant pandas eat about 20 kilos of bamboo and bamboo shoots a day. To make sure that the pandas' diet is healthy, their food sources (来源) are watched. 43.   Even common foods like carrots can carry bacteria (细菌). Humans also carry bacteria, and they can put pandas' health at risk.
 44.   Tourists' behaviours may mess up their habits and even scare them. Imagine being in the middle of a meal and people start shouting or throwing things at you. In these cases, some pandas may feel scared. 45.   It's important to keep in mind that these animals need special care with their food and their living environment.
A. Bamboo is giant pandas' favourite food.
B. So, why shouldn't tourists feed pandas
C. It is because they fed bamboo to pandas.
D. The food provided to pandas is also strictly checked.
E. Then they become angry and even hurt the zookeepers.
F. Giant pandas spend about 10 to 16 hours of their days eating.
八、词语运用(共15小题;每小题1分,满分15分)A)
(2024·徐州)选用方框内的单词或词组填空,其中有一个单词或词组是多余选项。
height smiles age behind the elderly satisfied
46.Mary is sweet. She     often and never says a bad word about anyone.
47.I'm sorry to hear that you are not     with our product.
48.My sister is two years younger than me, but we are of the same     now.
49.Double Ninth Festival is a traditional Chinese festival for    .
50.Math is     all of modern technology—from phones and cameras to planes and AI.
九、B)
(2024·徐州)阅读短文,在文中空白处填入1个适当的单词,或用括号内所给单词的正确形式填空。
Grandfather's gift
When my grandfather was a boy, he liked writing with a fountain pen. His first short story  51.   (write) with a silver fountain pen. It was a gift from his mother for his  52.   (ten) birthday. His name is still on the pen. In an old photo, my grandfather is dressed  53.   a school uniform. You can see the pen through the front pocket of his shirt. It seems  54.   he was always with his pen. No one was surprised when Grandfather  55.   (become) a writer. So far, he  56.   (finish) over sixty story books. People all over  57.   world enjoy his stories, including me.
Last month, my parents and I visited Grandfather. It was an exciting time for us. Grandfather showed me his writing desk. On the last day of our visit, my grandfather asked me  58.   (close) my eyes. Gently and  59.   (care), he put his pen in my hands. Tears filled my eyes. At that moment I decided to be a writer, too.
I will never forget the connection I felt with my grandfather that day. It is one of the most important  60.   (memory) of my life.
十、阅读与表达(共5小题。每小题2分,满分10分)
(2024·徐州)阅读短文,回答短文后的五个问题。
Skipping to victory
Zhou Qi is a 17-year-old student from Hangzhou. Zhejiang. Last September he broke the Guinness (吉尼斯) World Record for the most single skips in one minute, with a result of 374. The record had stood unbroken for ten years. Daisuke Mimura from Japan held it with 348 skips in 2013.
Interestingly, Zhou's new record is not even his personal best. "My best performance was 396 times in one minute. That was done in the 2nd Primary and Secondary School Students' Rope Skipping Championship in 2020. My coach said I had already broken the world record. It was at that time that I made up my mind to apply for the Guinness World Record," Zhou said.
However, the road to success was far from smooth. For years, Zhou practised with a special steel rope designed for competítion. It's light and strong. But because of the rope he used, his first Guinness application was considered invalid (无效). After online communication with the records management team, Zhou quickly changed to a common rope recognized (认证) by the Guinness World Records. He soon got used to it.
Whatever kind of rope Zhou used, his strict training stood him in good sporting condition. Zhou has been in the school rope skipping team for seven years. He has jumped rope for about four hours each day. He would also run around the playground to improve his physical strength.
Now a high school student, Zhou said he'll put his studies first. But he won't stop training and still hopes to beat his own record one day.
注:每题答案不超过6个词。
61.When did Zhou Qi break the Guinness World Record for the most single skips
   
62.What is Zhou Qi's Guinness World Record for the most single skips
   
63.Why was Zhou Qi's first Guinness application considered invalid
   
64.Which English saying will you use to describe Zhou Qi according to Paragraph 4
   
65.What is Zhou Qi's dream
   
十一、书面表达(满分20分)
66.(2024·徐州)假定你是徐州的一名九年级学生李华。你校英文报正组织题为"A famous person in the history of Xuzhou"的征文活动,你选择的人物是苏轼(1077—1079年间任徐州知州)。请结合以下要点写一篇英语短文,参加征文活动。
注意:
1. 征文需包括以上三个要点;
2. 词数90左右;
3. 征文中不得泄露个人信息。
提示词:苏堤 Su Causeway 黄楼 Huanglou Pavilion
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
1.【答案】B
【知识点】短语辨析;现在进行时
【解析】【分析】句意:在图片中,男孩正在拖地。making the bed整理床铺;mopping the floor拖地;cleaning the table擦桌子;washing the dishes洗碗。根据图片呈现男孩手持拖把拖地的场景,可知是在拖地。故选B。【点评】考查对日常家务活动英文表达及图片内容的理解,注意结合图片细节(男孩动作、工具)匹配对应的短语。
2.【答案】A
【知识点】特殊疑问句
【解析】【分析】句意:——这些笔记本多少钱?——它们每本五元。How much(多少钱;多少数量,后接不可数名词);How many(多少数量,后接可数名词复数);How often(多久一次,询问频率);How long(多长;多久,询问长度或时间段)。根据答语"They are five yuan each.(它们每本五元)"可知是在询问价格,用How much。故选A。
【点评】考查特殊疑问词的用法,注意区分不同特殊疑问词(组)在语义和用法上的差异,根据答语内容判断合适的疑问词。
3.【答案】D
【知识点】动名词;定语
【解析】【分析】句意:在20到30分钟内吃完饭被广泛认为是理想的用餐时间。sporting(体育运动的;与体育运动有关的);shopping(购物的;与购物有关的);dressing(穿衣的;打扮的);eating(饮食的;用餐的)。根据"Finishing a meal(吃完饭)"可知是关于用餐时间,用eating。故选D。
【点评】点评:考查形容词的语义辨析,注意结合句子语境("吃完饭")判断合适的形容词,准确理解不同形容词所修饰的场景范畴。
4.【答案】C
【知识点】主格人称代词
【解析】【分析】句意:——刚才谁给你打电话了?——是我的表弟(表妹等)。He(他,指代男性);She(她,指代女性);It(它,可指代不明身份的人;事物等);This(这个,指示代词)。根据"Who was calling you on the phone just now (刚才谁给你打电话了?)",在不清楚来电者性别等具体身份时,常用It 来指代,可知这里用It。故选C。
【点评】考查代词It在指代不明身份人物时的用法,注意在不确定对方性别、身份等情境下,正确使用It 来回应关于"谁"的询问。
5.【答案】B
【知识点】形容词比较级的修饰词
【解析】【分析】句意:太惊人了!人类工人采茶很快。那些采茶机器人工作得甚至更快。fast(快的;快地,原级);faster(更快的;更快地,比较级);fastest(最快的;最快地,最高级);the fastest(最快的;最快地,最高级,常与the 连用)。根据"Human workers pick tea fast.(人类工人采茶很快)"以及"even(甚至,常用来修饰比较级)"可知,这里是将机器人采茶速度和人类作比较,要用比较级faster。故选B。
【点评】考查副词的比较级用法,注意even 等词对比较级的修饰作用,以及根据语境判断是用原级、比较级还是最高级。
6.【答案】B
【知识点】一般将来时;if引导的条件状语从句
【解析】【分析】句意:如果你在春天懒惰,你在秋天将一无所获。harvested(收获,动词过去式/过去分词);will harvest(将收获,一般将来时结构);are harvesting(正在收获,现在进行时结构);have harvested(已经收获,现在完成时结构)。根据"If you are lazy in spring(如果你在春天懒惰)",这是if引导的条件状语从句,遵循"主将从现"原则(从句用一般现在时,主句用一般将来时),可知主句用will harvest。故选B。
【点评】考查if引导的条件状语从句的时态用法,注意"主将从现"原则的应用,即从句为一般现在时,主句要用一般将来时。
7.【答案】C
【知识点】简单形容词;叙述(表语)形容词;形容词作表语
【解析】【分析】句意:西蒙很自信。他相信自己能在演讲比赛中获得一等奖。generous(慷慨的;大方的);curious(好奇的);confident(自信的);modest(谦虚的)。根据"He believes he can win the first prize in the speaking competition.(他相信自己能在演讲比赛中获得一等奖)"可知西蒙是自信的,用confident。故选C。
【点评】考查形容词词义辨析,注意结合语境中人物的行为、想法来判断合适的形容词,准确理解不同形容词所表达的人物特质。
8.【答案】A
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:我计划在暑假开始培养这个新爱好。我不会整天把空闲时间花在手机上。pick up(开始从事;捡起;接载);turn up(调大;出现);get up(起床);look up(查阅;向上看)。根据"the new hobby(新爱好)"以及语境可知,是要开始培养新爱好,用pick up。故选A。
【点评】考查动词短语辨析,注意区分不同动词短语的含义,结合语境("新爱好")选择合适的短语 。
9.【答案】C
【知识点】可数名词;个体名词;可数名词的单数
【解析】【分析】句意:看那些乌云。它们是下雨的可靠征兆。chance(机会;可能性);view(观点;风景);sign(征兆;标志;迹象);idea(想法;主意)。根据"Look at the black clouds.(看那些乌云)"以及生活常识,乌云是下雨的一种迹象,可知用sign。故选C。
【点评】考查名词词义辨析,注意结合生活常识和语境判断合适的名词,准确理解不同名词在语义上的差异。
10.【答案】D
【知识点】过去已经完成的动作对现在造成的影响
【解析】【分析】句意:樊锦诗把她生命的很大一部分奉献给了研究和保护古代敦煌洞窟。她被很多人称为"敦煌女儿"。paid(支付;付费,常与for搭配);donated(捐赠;捐献);brought(带来;拿来 ,bring的过去式);devoted(奉献;把……奉献给 ,常与to搭配)。根据"a large part of her life to researching and protecting..."(她生命的很大一部分 给研究和保护…… )以及固定搭配"devote...to..."(把……奉献给……)可知,这里用devoted。故选D。【点评】考查动词词义及固定搭配,注意"devote...to..."这一固定短语的用法,to 为介词,后接名词、代词或动名词形式。
【答案】11.D;12.C;13.A;14.B;15.A;16.D;17.C;18.A;19.B;20.D;21.B;22.D;23.A;24.C;25.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了Three birds(三只鸟)在河边树上时,Crocodile(鳄鱼)设计让它们叼石头飞行,想等它们掉河里吃免费午餐,最终鸟儿们机智地把石头同时丢进鳄鱼嘴里,让鳄鱼下沉的故事。
【点评】考查完形填空,注意结合文中细节(如开头的three birds、river等)、句子逻辑(如转折词but、顺承词and)来推理,利用原文词汇、语境辅助判断,精准理解语义和情节发展。
11.句意:"说得对——除了坐在这棵古老的大树上,没什么可做的,"黑鸟说。A:Not at all(一点也不);B:With pleasure(愉快地);C:I don't agree(我不同意);D:That's right(说得对)。前文Pink Bird说"There's nothing to do",Black Bird 回应的内容是认同Pink Bird观点,"That's right"与前文逻辑契合,故选D。
12.句意:"是啊,"白鸟说。"又是炎热且无聊的一天。"A:exciting(令人兴奋的);B:interesting(有趣的);C:boring(无聊的);D:moving(动人的)。前文鸟儿们抱怨 "nothing to do",体现出觉得日子无聊,"boring" 符合这种情绪,故选C。
13.句意:他在下方听着,漂浮在温暖的水面上。A:below(在下方);B:above(在上方);C:left(在左边);D:right(在右边)。Birds sat at the top of a tree(鸟儿在树顶 ),Crocodile floated on the water(鳄鱼在水上),说明鳄鱼位置在鸟儿下方,"below"符合空间关系,故选A。
14.句意:看看你们中谁用脚带着一块石头能飞得最高,谁赢了谁就是最佳飞行者。A:fails(失败);B:wins(赢);C:drops(掉落);D:rests(休息)。文中提到"fly the highest... will be the Best Flier","赢"才能成为最佳,"wins"与语境逻辑一致,故选B。
15.句意:白鸟从树上跳下来,去拿石头。另外两只鸟很快跟上。A:two(两只);B:three(三只);C:four(四只);D:five(五只)。开头提到three birds(三只鸟),白鸟是其中一只,所以另外是"two"只,故选A。
16.句意:当它们掉进河里,我就能吃到免费午餐了!A:lake(湖泊);B:sea(大海);C:stream(小溪);D:river(河流)。前文提到"a tree near a river"(河边的树),所以是掉进 "river",故选D。
17.句意:"准备好了吗?"鳄鱼大喊。"飞!"然后他轻声说:"或者我应该说午餐时间到了?"A:explained(解释);B:complained(抱怨);C:whispered(轻声说);D:cried(大喊)。鳄鱼心里想着算计鸟儿,不想让鸟儿听到 "午餐时间"这话,所以是"轻声说","whispered" 符合语境,故选C。
18.句意:三只鸟起飞,然后飞向高空。A:and(和;然后,表顺承);B:but(但是,表转折);C:so(所以,表因果);D:or(或者,表选择)。"lifted off"(起飞)和"climbed high"(飞向高空)是连续动作,表顺承,用"and",故选A。
19.句意:"愚蠢的鸟儿,"鳄鱼咧嘴笑着说。A:Careless(粗心的);B:Silly(愚蠢的);C:Lazy(懒惰的);D:Rude(粗鲁的)。鳄鱼觉得鸟儿听他的话带石头飞很"傻","Silly" 符合鳄鱼对鸟儿的评价,故选B。
20.句意:他抬头看,等着它们从天上掉下来,但它们一直飞着。A:stopped(停止);B:avoided(避免);C:practised(练习);D:kept(保持;一直)。"but"表转折,说明没掉下来,而是"一直飞","kept flying"符合语境,故选D。
21.句意:过了一会儿,三只鸟飞回来,带着石头在同一棵树上休息。A:away(离开);B:back(回来);C:high(高);D:around(周围)。鸟儿之前从树上飞走,现在"rested in the same tree"(在同一棵树休息),所以是"飞回来","flew back",故选B。
22.句意:哦,天哪!你们的身体因为大石头变得多奇怪呀!A:Which(哪一个);B:Why(为什么);C:What(什么);D:How(多么;怎样)。这是感叹句,"How + 主语 + 谓语" 结构,强调"变化的程度",故选D。
23.句意:漂浮着的鳄鱼大张着嘴,大声笑,等着吃免费午餐。A:laughed(笑);B:sang(唱歌);C:tasted(品尝);D:breathed(呼吸)。鳄鱼以为鸟儿要掉下来成为食物,所以"笑","laughed" 符合语境,故选A。
24.句意:三只鸟同时松开了它们的大石头。A:all the time(一直);B:for the first time(第一次);C:at the same time(同时);D:at times(有时)。后文说"All three stones dropped straight down"(三块石头都直接掉下来),所以是"同时"松开,故选C。
25.句意:突然增加的重量让他沉进了河里。A:noise(噪音);B:wind(风);C:weight(重量);D:laugh(笑声)。三块石头掉进鳄鱼嘴里,增加了"重量",导致下沉,"weight"符合,故选C。
【答案】26.D
27.C
【知识点】说明文;人际关系与交往;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文用图片的方式教孩子一些良好的举止。
【点评】
考查阅读理解。首先要通读全文,掌握中心大意,其次读懂每个小题的要求,带着关键信息在文中找到相关语句,仔细判断后确定问题答案,最后在复查审核。
26.细节理解题。根据文中"Last we come to ‘sorry'. This can be so hard to say.",可知"sorry"可能对人们来说很难使用,故选D。
27.主旨大意题。这些图片介绍了"please""thank you""excuse me""sorry"等礼貌用语,是教孩子们良好的礼仪,根据对这些礼貌用语的阐述,可知是教孩子好的礼仪,故选C。
【答案】28.B
29.D
30.B
31.A
【知识点】记叙文;常见的动物及其生活环境;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】本文讲述了2006年3月澳大利亚昆士兰州动物园里,窃贼企图偷考拉,因考拉凶猛让其留下抓痕,转而偷了鳄鱼的故事,还介绍了考拉的外貌、育儿方式、食物及少喝水的原因等知识。
【点评】考查阅读理解,做题时需先通读文章,把握整体内容。做细节题要精准定位关键语句;推理题需结合文本细节合理推断;标题题要提炼核心情节与主旨,选择最贴合的表述 。
28.细节理解题。根据文中"They stole a crocodile instead!"可知,窃贼最后偷了一只鳄鱼,故选B。
29.推理判断题。文中提到动物园的考拉很"fierce",还让窃贼留下了深深的抓痕,由此可推断"fierce"的动物可能会准备攻击他人,"They get ready to attack"符合文意,故选D。
30.细节理解题。文中描述了考拉的外貌(big round eyes...)、食物(oily leaves of eucalyptus trees)、很少喝水的原因(enough water in these leaves),但没提及考拉何时生育宝宝,故选B。
31.标题选择题。文章先讲窃贼想偷考拉,因考拉凶猛反击(留下抓痕)而改偷鳄鱼,"Koalas Fight Back!"能体现关键情节,适合做标题,故选A。
【答案】32.B
33.B
34.D
35.A
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;文章结构;段落大意
【解析】【分析】本文讲述了1910年美国一起利用指纹证据定罪的谋杀案,介绍了案件发生过程、警方通过指纹破案的经过,以及指纹证据自此在众多罪犯定罪中发挥作用。
【点评】考查阅读理解,做题时需先明确题目考查类型,再带着问题回文查找关键信息,结合对文章的理解进行分析判断。要注意梳理事件发展顺序、段落主要内容等,准确把握文章细节和整体逻辑。
32.细节理解题。根据文中"During the trial (审判), the police proved that the fingerprints belonged to Jennings, and he was convicted of Hiller's murder."可知,是指纹帮助警方定罪,图B是指纹,故选B。
33.段落大意题。第二段"Early on the morning of September 19, 1910...He shot Hiller twice and ran away."讲述了Hiller被杀害的过程,故选B。
34.细节理解题。根据文章内容,首先是④"Hiller painted some wood near the kitchen window.",然后③"Hiller saw a stranger at the top of the stairs." ,接着①"The stranger shot Hiller twice and ran away.",之后⑥"The police caught Jennings, not far from the Hillers' house.",再是⑤"The police found Jennings' fingerprints in the wet paint.",最后②"Jennings was convicted of Hiller's murder.",顺序为④→③→①→⑥→⑤→②,故选D。
35.文章结构题。文章最后一句"Since then, fingerprinting has helped in the conviction of hundreds of thousands of criminals."是对指纹在定罪方面作用的总结,属于得出结论,故选A。
【答案】36.C
37.A
38.D
39.C
40.A
【知识点】科普类;说明文;细节理解;词义猜测;文章结构
【解析】【分析】本文讲述了头发在理发后还有诸多作用,包括帮助植物生长(提供氮)、羊毛相关知识(农民剪羊毛等)、头发能传递秘密(帮助医生检测危险化学物质、协助破案等),最后总结头发有很多功能,不再只是用于做假发。
【点评】考查阅读理解,做题时要先判断题目类型,针对不同类型,如文章出处题要结合内容判断板块;细节理解题要精准定位关键句;词义猜测题联系上下文语义;段落大意题概括段落核心内容;文章结构题梳理段落间逻辑关系。通过对文章各部分的分析理解来解题,注重对文本细节和整体框架的把握。
36.文章出处题。文章介绍了头发在帮助植物生长、羊毛相关知识、头发能传递秘密等科学知识,所以可能在杂志的科学板块读到,根据文章内容涉及头发的科学知识应用等可知,故选C。
37.细节理解题。根据文中"Hair is full of nitrogen (氮) that helps plants to grow. When cut hair is mixed into soil, the hair breaks down, slowly letting out nitrogen so it can help flowers and vegetables get big a little faster."可知,头发通过提供氮帮助植物生长,故选A。
38.词义猜测题。根据后文"so the sheep don't feel too hot. And we use the hair to make warm clothes, socks, and hats." 可知是把羊的毛剪掉,"shear the sheep"意思是剪掉羊的羊毛,故选D。
39.段落大意题。第四段"What does your hair say about you Even many years after it has been cut, hair can tell surprising secrets...Hair can tell another important secret—whose hair is it "主要讲头发能传递秘密,故选C。
40.文章结构题。第一段总起,讲理发后头发的旅程未结束;第二、三、四段分别从头发帮助植物生长、羊毛相关、头发传递秘密等方面分述;第五段总结头发的多种作用。结构为总分总,与A选项图形一致,故选A。
【答案】41.C;42.B;43.D;44.F;45.E
【知识点】说明文;人与自然和谐共生
【解析】【分析】
选项翻译:
A. Bamboo is giant pandas' favourite food. 竹子是大熊猫最喜欢的食物。
B. So, why shouldn't tourists feed pandas 那么,为什么游客不应该喂大熊猫呢?
C. It is because they fed bamboo to pandas. 这是因为他们给大熊猫喂了竹子。
D. The food provided to pandas is also strictly checked. 提供给大熊猫的食物也会被严格检查。
E. Then they become angry and even hurt the zookeepers. 然后它们会变得愤怒,甚至伤害动物园管理员。
F. Giant pandas spend about 10 to 16 hours of their days eating. 大熊猫每天大约花费10到16个小时进食。
本文讲述了游客喂大熊猫会引发问题,如两名游客因喂熊猫被终身禁止参观,还阐述了游客不应喂熊猫的原因,包括食物可能使熊猫生病、游客行为会干扰熊猫习惯和惊吓它们等内容。
【点评】
考查阅读还原,注意先理解文章整体语境和段落间逻辑关系,再结合选项内容,从语义承接、因果关联等角度匹配合适选项,要关注上下文关键词和核心话题,辅助判断选项是否契合。
41.根据前文"The other day, two tourists in China were banned (禁止) from visiting giant pandas all their lives."说两名游客被终身禁止参观大熊猫,后面要说明原因,结合选项可知C"这是因为他们给大熊猫喂了竹子。"符合语境,解释了被禁止的原因,故选C。
42.第二段开始阐述游客喂大熊猫不好的原因,此空起承上启下引出下文原因的作用,结合选项可知B"那么,为什么游客不应该喂大熊猫呢?"符合语境,开启对游客不应喂熊猫原因的论述,故选B。
43.根据前文"To make sure that the pandas' diet is healthy, their food sources (来源) are watched." 讲关注熊猫食物来源保障饮食健康,后面进一步说食物会被严格检查,结合选项可知D"提供给大熊猫的食物也会被严格检查。"符合语境,承接上文关于食物保障的内容,故选D。
44.根据后文"Tourists' behaviours may mess up their habits and even scare them. Imagine being in the middle of a meal..."围绕熊猫进食相关内容,结合选项可知F"大熊猫每天大约花费10到16个小时进食。"符合语境,引出关于熊猫进食时受游客影响的内容,故选F。
45.根据前文"In these cases, some pandas may feel scared."说熊猫受到惊吓,后面接着说受惊吓后的反应,结合选项可知E"然后它们会变得愤怒,甚至伤害动物园管理员。"符合语境,阐述熊猫受惊吓后的行为,故选E。
【答案】46.smiles
47.satisfied
48.height
49.the elderly
50.behind
【知识点】第三人称单数;表语;简单形容词;叙述(表语)形容词;形容词作表语
【解析】【分析】选项意思:height身高,高度;smiles微笑(smile的第三人称单数形式);age年龄
; behind在……后面,是……的基础;the elderly老年人;satisfied满意的(satisfy的过去分词形式,常构成be satisfied with 短语)。
【点评】考查选词填空,做题时要先明确选项词汇含义,再结合句子语境、语法结构(如主谓一致、固定短语搭配等)来选择。要关注句子的语义逻辑和常用表达,准确判断词汇的恰当形式和用法。
46.句意:玛丽很亲切。她经常微笑,从不说任何人的坏话。句子描述玛丽的行为,"smiles"(微笑)是动词,能体现亲切的行为表现,主语"She"是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式"smiles",符合语法和语境。故答案为smiles。
47.句意:很遗憾听到你对我们的产品不满意。"be satisfied with..."是固定短语,意为"对…… 满意",此处需要形容词"satisfied"构成该短语,符合"对产品态度"的语境。故答案为satisfied。
48.句意:我妹妹比我小两岁,但我们现在身高一样。"the same"后接名词,"height"(身高)是名词,结合"two years younger than me"以及"but"转折,说身高相同符合逻辑。故答案为height。
49.句意:重阳节是中国传统的老年人节日。重阳节的主要意义是敬老,"the elderly"(老年人)是名词短语,符合节日主题语境。故答案为the elderly。
50.句意:数学是所有现代技术的基础 —— 从手机、相机到飞机和人工智能。"behind"有"是…… 的基础;是…… 的原因" 等含义,符合"数学对现代技术支撑作用"的语境,用在此处能体现数学在现代技术中的重要地位。故答案为behind。
【答案】51.was written;52.tenth;53.in;54.that;55.became;56.has finished;57.the;58.to close;59.carefully;60.memories
【知识点】记叙文;尊老爱幼与孝亲敬长
【解析】【分析】
本文讲述了祖父小时候就喜欢用钢笔写作,他的第一本短篇小说是用母亲送的十岁生日礼物钢笔写的。祖父后来成为作家,到目前已完成六十多本故事书。上个月 "我" 和父母去看望祖父,祖父把那支钢笔送给"我","我"深受触动决定也成为作家,这段经历成为 "我" 人生中重要的回忆之一。
【点评】
考查语法填空,做题时要关注动词的时态、语态(如一般过去时的被动语态),数词的用法(序数词),固定短语(如 "be dressed in""all over the world""ask sb. to do sth." 等),以及词性转换(如名词变副词)、"one of"结构等。要结合句子语境和语法规则准确判断填词形式。
51.句意:他的第一篇短篇小说是用一支银色钢笔写的。write,动词,意为"写"。句子主语"His first short story"与"write"是被动关系,即故事被写,且讲述过去的事,要用一般过去时的被动语态,结构为"was/were + 过去分词" ,主语是单数,所以填"was written"。故答案为was written。
52.句意:这是他妈妈送给他十岁生日的礼物。ten,数词,意为"十"。表示 "…… 岁生日"要用序数词,"ten"的序数词是"tenth",此处指第十个生日,所以填"tenth"。故答案为tenth。
53.句意:在一张老照片里,我的祖父穿着校服。in,介词,意为"在…… 里;穿着"。"be dressed in"是固定短语,意为"穿着……",符合"穿着校服"的语境,所以填"in"。故答案为in。
54.句意:似乎他总是带着他的钢笔。"It seems that..."是固定句型,意为"似乎……;好像……",此处引导宾语从句,所以填"that"。故答案为that。
55.句意:当祖父成为一名作家时,没人感到惊讶。become,动词,意为"成为;变成"。讲述过去发生的事,要用一般过去时,"become"的过去式是"became",所以填"became"。故答案为became。
56.句意:到目前为止,他已经完成了六十多本故事书。finish,动词,意为"完成;结束"。"So far"(到目前为止)是现在完成时的标志词,现在完成时结构为"have/has + 过去分词" ,主语"he"是第三人称单数,所以填"has finished"。故答案为has finished。
57.句意:全世界的人都喜欢他的故事,包括我。the,定冠词,无实际意义(用于固定短语等)。"all over the world"是固定短语,意为"全世界",所以填"the"。故答案为the。
58.句意:在我们参观的最后一天,我的祖父让我闭上眼睛。close,动词,意为"关闭;合上"。"ask sb. to do sth."是固定用法,意为"让某人做某事",所以填"to close"。故答案为 to close。
59.句意:他轻柔且小心地把钢笔放到我手里。care,名词或动词,意为"关心;照顾;在意"。此处修饰动词"put",要用副词,"care"的副词形式是"carefully"(小心地;仔细地),所以填"carefully"。故答案为carefully。
60.句意:这是我一生中最重要的记忆之一。memory,名词,意为"记忆;回忆"。"one of + 可数名词复数" 表示 "…… 之一" ,"memory"的复数形式是"memories",所以填"memories"。故答案为memories。
【答案】61.In September.
62.374.
63.Because of the rope he used.
64.Hard work pays off.
65.To beat his own record.
【知识点】记叙文;体育精神
【解析】【分析】本文主要讲述了打破吉尼斯纪录的少年——周琦。
【点评】考查任务型阅读,做题时需先明确题目考查类型,细节理解题要精准定位文中对应信息;推理判断题需结合段落内容合理推导。要注意提取关键信息,简洁作答(每题答案不超6个词)。
61.细节理解题。根据文中"Last September he broke the Guinness (吉尼斯) World Record for the most single skips in one minute..."可知,周琦打破吉尼斯世界纪录的时间是去年九月,故答案为In September.
62.细节理解题。由"Last September he broke the Guinness (吉尼斯) World Record for the most single skips in one minute, with a result of 374."可知,他的纪录成绩是374,故答案为374.
63.细节理解题。根据"But because of the rope he used, his first Guinness application was considered invalid (无效)."可知,是因为使用的跳绳问题导致首次申请无效,故答案为Because of the rope he used.
64.推理判断题。第四段讲周琦多年坚持严格训练,付出获得回报,"Hard work pays off."(努力终有回报 )符合语境,故答案为Hard work pays off.
65.细节理解题。从"But he won't stop training and still hopes to beat his own record one day."可知,他的梦想是打破自己的纪录,故答案为To beat his own record.
66.【答案】例文
A famous person in the history of Xuzhou
Su Shi, also known as Su Dongpo, was a famous poet, writer, and politician in ancient China. He is widely regarded as one of the greatest poets in Chinese history and his works have been admired for centuries. Su Shi's contributions to Xuzhou, in particular, are significant and have left a lasting influence on the city.
He led people to finish the construction of the famous Su Causeway and the Huanglou Pavilion, which helped to control flooding and protect the people of Xuzhou. Su Shi also discovered coal in the area. Besides his achievements, Su Shi was a productive poet. Su Shi's time in Xuzhou was a period of great creativity and productivity, and his works reflect his love for the city and its people. When Su Shi eventually left Xuzhou, the people were very sad.
Su Shi's legacy in Xuzhou lives on through his writings, the structures he helped build, and the memories of the people he touched. He is remembered as a hero and a cultural icon in Xuzhou, and his contributions to the city will never be forgotten.
【知识点】材料作文;说明文;历史人物及其事迹
【解析】【分析】这是一篇材料作文。体裁为说明文,要求以"A famous person in the history of Xuzhou"为题,介绍历史名人苏轼在徐州的事迹及影响。写作需紧扣题目要点,先总体介绍苏轼,再阐述他在徐州带领民众抗洪、修建苏堤和黄楼、寻找煤炭以及创作诗词等贡献,接着描述他离开时百姓的不舍,最后说明其对自己的启示及留下的遗产。时态以一般过去时和一般现在时为主,运用了人物介绍、事迹阐述、影响说明等知识点,注意语言表达要准确、连贯,体现对历史人物的客观描述与评价。【点评】结构:例文结构清晰,开篇总体介绍苏轼的身份与地位以及对徐州有重大影响;中间分段阐述他在徐州的具体贡献(水利、资源、文学 )和离开时百姓的反应;结尾总结他在徐州留下的遗产及人们对他的铭记,层次分明。内容:涵盖了题目要求的带领民众抗洪水、修苏堤建黄楼、寻煤炭、著诗词、百姓不舍、个人启示等要点,内容充实全面。语言:运用 "Su Shi, also known as Su Dongpo, was a famous poet, writer, and politician in ancient China."等句子清晰介绍人物;"He led people to finish the construction of the famous Su Causeway and the Huanglou Pavilion, which helped to control flooding and protect the people of Xuzhou."用定语从句丰富表达;"Su Shi's legacy in Xuzhou lives on through his writings, the structures he helped build, and the memories of the people he touched."等句子体现对人物遗产的总结,语言较为书面、正式,符合说明文风格。
1 / 1江苏省徐州市2024年中考英语真题
一、选择填空(共10小题;每小题1分,满分10分)从下列各题所给的 A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
1.(2024·徐州)In the picture, the boy is ________.
A.making the bed B.mopping the floor
C.cleaning the table D.washing the dishes
【答案】B
【知识点】短语辨析;现在进行时
【解析】【分析】句意:在图片中,男孩正在拖地。making the bed整理床铺;mopping the floor拖地;cleaning the table擦桌子;washing the dishes洗碗。根据图片呈现男孩手持拖把拖地的场景,可知是在拖地。故选B。【点评】考查对日常家务活动英文表达及图片内容的理解,注意结合图片细节(男孩动作、工具)匹配对应的短语。
2.(2024·徐州)—________ do the notebooks cost
—They are five yuan each.
A.How much B.How many C.How often D.How long
【答案】A
【知识点】特殊疑问句
【解析】【分析】句意:——这些笔记本多少钱?——它们每本五元。How much(多少钱;多少数量,后接不可数名词);How many(多少数量,后接可数名词复数);How often(多久一次,询问频率);How long(多长;多久,询问长度或时间段)。根据答语"They are five yuan each.(它们每本五元)"可知是在询问价格,用How much。故选A。
【点评】考查特殊疑问词的用法,注意区分不同特殊疑问词(组)在语义和用法上的差异,根据答语内容判断合适的疑问词。
3.(2024·徐州)Finishing a meal in 20 to 30 minutes is widely considered as the ideal ________ time.
A.sporting B.shopping C.dressing D.eating
【答案】D
【知识点】动名词;定语
【解析】【分析】句意:在20到30分钟内吃完饭被广泛认为是理想的用餐时间。sporting(体育运动的;与体育运动有关的);shopping(购物的;与购物有关的);dressing(穿衣的;打扮的);eating(饮食的;用餐的)。根据"Finishing a meal(吃完饭)"可知是关于用餐时间,用eating。故选D。
【点评】点评:考查形容词的语义辨析,注意结合句子语境("吃完饭")判断合适的形容词,准确理解不同形容词所修饰的场景范畴。
4.(2024·徐州)—Who was calling you on the phone just now
—________ was my cousin.
A.He B.She C.It D.This
【答案】C
【知识点】主格人称代词
【解析】【分析】句意:——刚才谁给你打电话了?——是我的表弟(表妹等)。He(他,指代男性);She(她,指代女性);It(它,可指代不明身份的人;事物等);This(这个,指示代词)。根据"Who was calling you on the phone just now (刚才谁给你打电话了?)",在不清楚来电者性别等具体身份时,常用It 来指代,可知这里用It。故选C。
【点评】考查代词It在指代不明身份人物时的用法,注意在不确定对方性别、身份等情境下,正确使用It 来回应关于"谁"的询问。
5.(2024·徐州)How amazing! Human workers pick tea fast. Those tea-picking robots work even ________.
A.fast B.faster C.fastest D.the fastest
【答案】B
【知识点】形容词比较级的修饰词
【解析】【分析】句意:太惊人了!人类工人采茶很快。那些采茶机器人工作得甚至更快。fast(快的;快地,原级);faster(更快的;更快地,比较级);fastest(最快的;最快地,最高级);the fastest(最快的;最快地,最高级,常与the 连用)。根据"Human workers pick tea fast.(人类工人采茶很快)"以及"even(甚至,常用来修饰比较级)"可知,这里是将机器人采茶速度和人类作比较,要用比较级faster。故选B。
【点评】考查副词的比较级用法,注意even 等词对比较级的修饰作用,以及根据语境判断是用原级、比较级还是最高级。
6.(2024·徐州)If you are lazy in spring, you ________ nothing in autumn.
A.harvested B.will harvest C.are harvesting D.have harvested
【答案】B
【知识点】一般将来时;if引导的条件状语从句
【解析】【分析】句意:如果你在春天懒惰,你在秋天将一无所获。harvested(收获,动词过去式/过去分词);will harvest(将收获,一般将来时结构);are harvesting(正在收获,现在进行时结构);have harvested(已经收获,现在完成时结构)。根据"If you are lazy in spring(如果你在春天懒惰)",这是if引导的条件状语从句,遵循"主将从现"原则(从句用一般现在时,主句用一般将来时),可知主句用will harvest。故选B。
【点评】考查if引导的条件状语从句的时态用法,注意"主将从现"原则的应用,即从句为一般现在时,主句要用一般将来时。
7.(2024·徐州)Simon is ________. He believes he can win the first prize in the speaking competition.
A.generous B.curious C.confident D.modest
【答案】C
【知识点】简单形容词;叙述(表语)形容词;形容词作表语
【解析】【分析】句意:西蒙很自信。他相信自己能在演讲比赛中获得一等奖。generous(慷慨的;大方的);curious(好奇的);confident(自信的);modest(谦虚的)。根据"He believes he can win the first prize in the speaking competition.(他相信自己能在演讲比赛中获得一等奖)"可知西蒙是自信的,用confident。故选C。
【点评】考查形容词词义辨析,注意结合语境中人物的行为、想法来判断合适的形容词,准确理解不同形容词所表达的人物特质。
8.(2024·徐州)I am planning to ________ the new hobby in the summer holiday. I won't spend my spare time on my mobile phone all day long.
A.pick up B.turn up C.get up D.look up
【答案】A
【知识点】短语辨析
【解析】【分析】句意:我计划在暑假开始培养这个新爱好。我不会整天把空闲时间花在手机上。pick up(开始从事;捡起;接载);turn up(调大;出现);get up(起床);look up(查阅;向上看)。根据"the new hobby(新爱好)"以及语境可知,是要开始培养新爱好,用pick up。故选A。
【点评】考查动词短语辨析,注意区分不同动词短语的含义,结合语境("新爱好")选择合适的短语 。
9.(2024·徐州)Look at the black clouds. They are a sure ________ of rain.
A.chance B.view C.sign D.idea
【答案】C
【知识点】可数名词;个体名词;可数名词的单数
【解析】【分析】句意:看那些乌云。它们是下雨的可靠征兆。chance(机会;可能性);view(观点;风景);sign(征兆;标志;迹象);idea(想法;主意)。根据"Look at the black clouds.(看那些乌云)"以及生活常识,乌云是下雨的一种迹象,可知用sign。故选C。
【点评】考查名词词义辨析,注意结合生活常识和语境判断合适的名词,准确理解不同名词在语义上的差异。
10.(2024·徐州)Fan Jinshi has ________ a large part of her life to researching and protecting the ancient Dunhuang caves. She is known to many as the "Daughter of Dunhuang".
A.paid B.donated C.brought D.devoted
【答案】D
【知识点】过去已经完成的动作对现在造成的影响
【解析】【分析】句意:樊锦诗把她生命的很大一部分奉献给了研究和保护古代敦煌洞窟。她被很多人称为"敦煌女儿"。paid(支付;付费,常与for搭配);donated(捐赠;捐献);brought(带来;拿来 ,bring的过去式);devoted(奉献;把……奉献给 ,常与to搭配)。根据"a large part of her life to researching and protecting..."(她生命的很大一部分 给研究和保护…… )以及固定搭配"devote...to..."(把……奉献给……)可知,这里用devoted。故选D。【点评】考查动词词义及固定搭配,注意"devote...to..."这一固定短语的用法,to 为介词,后接名词、代词或动名词形式。
二、完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
(2024·徐州)阅读短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。
One hot day, three birds sat at the top of a tree near a river. "There's nothing to do," said Pink Bird. " 11. —nothing to do except sit in this big old tree," said Black Bird. "Yes," said White Bird. "Another 12. hot day."
"Hey, birds," said Crocodile (鳄鱼). He was listening from 13. , floating (漂浮) on the warm water. "See those three large stones on the bank They are about the same size. Let's see which one of you can fly the highest while carrying one of the stones with your feet, whoever 14. will be the Best Flier."
"What a great idea!" White Bird jumped out of the tree and went for the stones. The other 15. birds quickly followed.
"They won't fly far with the heavy stones," thought Crocodile. "When they fall into the 16. , I'll get a free lunch!"
"Ready " shouted Crocodile. "Go!" Then he 17. , "Or should I say lunchtime "
The three birds lifted off 18. climbed high into the air.
Pink, black, and white feathers floated down from the sky.
" 19. birds," Crocodile said with a huge, toothy smile. "I can't believe they really listened to me." He looked up, waiting for them to fall out of the sky, but they 20. flying.
After a while, the three birds flew 21. and rested with their stones in the same tree.
"Oh, my dear! 22. your bodies have changed because of the big stones!" The floating Crocodile opened his mouth wide and 23. loud and hard, waiting for his free lunch.
"One, two, go!" The three birds let go of their big stones 24. . All three stones dropped straight down, right into Crocodile's huge, open, laughing mouth. The sudden 25. made him sink (沉) into the river. Only his eyes showed above the water.
Remember: Use our head, and we will find a way out.
11.A.Not at all B.With pleasure C.I don't agree D.That's right
12.A.exciting B.interesting C.boring D.moving
13.A.below B.above C.left D.right
14.A.fails B.wins C.drops D.rests
15.A.two B.three C.four D.five
16.A.lake B.sea C.stream D.river
17.A.explained B.complained C.whispered D.cried
18.A.and B.but C.so D.or
19.A.Careless B.Silly C.Lazy D.Rude
20.A.stopped B.avoided C.practised D.kept
21.A.away B.back C.high D.around
22.A.Which B.Why C.What D.How
23.A.laughed B.sang C.tasted D.breathed
24.A.all the time B.for the first time
C.at the same time D.at times
25.A.noise B.wind C.weight D.laugh
【答案】11.D;12.C;13.A;14.B;15.A;16.D;17.C;18.A;19.B;20.D;21.B;22.D;23.A;24.C;25.C
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文讲述了Three birds(三只鸟)在河边树上时,Crocodile(鳄鱼)设计让它们叼石头飞行,想等它们掉河里吃免费午餐,最终鸟儿们机智地把石头同时丢进鳄鱼嘴里,让鳄鱼下沉的故事。
【点评】考查完形填空,注意结合文中细节(如开头的three birds、river等)、句子逻辑(如转折词but、顺承词and)来推理,利用原文词汇、语境辅助判断,精准理解语义和情节发展。
11.句意:"说得对——除了坐在这棵古老的大树上,没什么可做的,"黑鸟说。A:Not at all(一点也不);B:With pleasure(愉快地);C:I don't agree(我不同意);D:That's right(说得对)。前文Pink Bird说"There's nothing to do",Black Bird 回应的内容是认同Pink Bird观点,"That's right"与前文逻辑契合,故选D。
12.句意:"是啊,"白鸟说。"又是炎热且无聊的一天。"A:exciting(令人兴奋的);B:interesting(有趣的);C:boring(无聊的);D:moving(动人的)。前文鸟儿们抱怨 "nothing to do",体现出觉得日子无聊,"boring" 符合这种情绪,故选C。
13.句意:他在下方听着,漂浮在温暖的水面上。A:below(在下方);B:above(在上方);C:left(在左边);D:right(在右边)。Birds sat at the top of a tree(鸟儿在树顶 ),Crocodile floated on the water(鳄鱼在水上),说明鳄鱼位置在鸟儿下方,"below"符合空间关系,故选A。
14.句意:看看你们中谁用脚带着一块石头能飞得最高,谁赢了谁就是最佳飞行者。A:fails(失败);B:wins(赢);C:drops(掉落);D:rests(休息)。文中提到"fly the highest... will be the Best Flier","赢"才能成为最佳,"wins"与语境逻辑一致,故选B。
15.句意:白鸟从树上跳下来,去拿石头。另外两只鸟很快跟上。A:two(两只);B:three(三只);C:four(四只);D:five(五只)。开头提到three birds(三只鸟),白鸟是其中一只,所以另外是"two"只,故选A。
16.句意:当它们掉进河里,我就能吃到免费午餐了!A:lake(湖泊);B:sea(大海);C:stream(小溪);D:river(河流)。前文提到"a tree near a river"(河边的树),所以是掉进 "river",故选D。
17.句意:"准备好了吗?"鳄鱼大喊。"飞!"然后他轻声说:"或者我应该说午餐时间到了?"A:explained(解释);B:complained(抱怨);C:whispered(轻声说);D:cried(大喊)。鳄鱼心里想着算计鸟儿,不想让鸟儿听到 "午餐时间"这话,所以是"轻声说","whispered" 符合语境,故选C。
18.句意:三只鸟起飞,然后飞向高空。A:and(和;然后,表顺承);B:but(但是,表转折);C:so(所以,表因果);D:or(或者,表选择)。"lifted off"(起飞)和"climbed high"(飞向高空)是连续动作,表顺承,用"and",故选A。
19.句意:"愚蠢的鸟儿,"鳄鱼咧嘴笑着说。A:Careless(粗心的);B:Silly(愚蠢的);C:Lazy(懒惰的);D:Rude(粗鲁的)。鳄鱼觉得鸟儿听他的话带石头飞很"傻","Silly" 符合鳄鱼对鸟儿的评价,故选B。
20.句意:他抬头看,等着它们从天上掉下来,但它们一直飞着。A:stopped(停止);B:avoided(避免);C:practised(练习);D:kept(保持;一直)。"but"表转折,说明没掉下来,而是"一直飞","kept flying"符合语境,故选D。
21.句意:过了一会儿,三只鸟飞回来,带着石头在同一棵树上休息。A:away(离开);B:back(回来);C:high(高);D:around(周围)。鸟儿之前从树上飞走,现在"rested in the same tree"(在同一棵树休息),所以是"飞回来","flew back",故选B。
22.句意:哦,天哪!你们的身体因为大石头变得多奇怪呀!A:Which(哪一个);B:Why(为什么);C:What(什么);D:How(多么;怎样)。这是感叹句,"How + 主语 + 谓语" 结构,强调"变化的程度",故选D。
23.句意:漂浮着的鳄鱼大张着嘴,大声笑,等着吃免费午餐。A:laughed(笑);B:sang(唱歌);C:tasted(品尝);D:breathed(呼吸)。鳄鱼以为鸟儿要掉下来成为食物,所以"笑","laughed" 符合语境,故选A。
24.句意:三只鸟同时松开了它们的大石头。A:all the time(一直);B:for the first time(第一次);C:at the same time(同时);D:at times(有时)。后文说"All three stones dropped straight down"(三块石头都直接掉下来),所以是"同时"松开,故选C。
25.句意:突然增加的重量让他沉进了河里。A:noise(噪音);B:wind(风);C:weight(重量);D:laugh(笑声)。三块石头掉进鳄鱼嘴里,增加了"重量",导致下沉,"weight"符合,故选C。
三、
(2024·徐州)
Say "please". Remember the magic words. Start with "please", then say "thank you". Say "thank you".
And don't forget "excuse me"—It's bad manners if we do. Can I have a toy What's the magic word
Say "excuse me". Last we come to "sorry". This can be so hard to say. Say "sorry".
26.According to me pictures, which magic expression may be difficult for people to use
A.Please. B.Thank you. C.Excuse me. D.Sorry.
27.What do the pictures try to teach kids
A.Safety tips. B.Traffic rules. C.Good manners. D.Public signs.
【答案】26.D
27.C
【知识点】说明文;人际关系与交往;细节理解;文章大意
【解析】【分析】本文用图片的方式教孩子一些良好的举止。
【点评】
考查阅读理解。首先要通读全文,掌握中心大意,其次读懂每个小题的要求,带着关键信息在文中找到相关语句,仔细判断后确定问题答案,最后在复查审核。
26.细节理解题。根据文中"Last we come to ‘sorry'. This can be so hard to say.",可知"sorry"可能对人们来说很难使用,故选D。
27.主旨大意题。这些图片介绍了"please""thank you""excuse me""sorry"等礼貌用语,是教孩子们良好的礼仪,根据对这些礼貌用语的阐述,可知是教孩子好的礼仪,故选C。
四、B
(2024·徐州)In March 2006, burglars broke into a zoo in Queensland, Australia. They planned to steal a koala. Everybody loves koalas, right With their big round eyes, flat noses, thick fur coat and hairy ears, these cute animals have become a popular symbol of Australia. However, appearances can be tricky. The koala at the zoo was very fierce. Soon the burglars had deep scratches (抓痕) from the koala's sharp claws (爪), so they decided to steal something easier. They stole a crocodile instead!
Koalas are interesting animals. A koala mother carries her baby, called a joey, in a warm pouch, or pocket, on her stomach. Koalas eat only the oily leaves of eucalyptus trees (桉树). These leaves are harmful to many other animals, but koalas eat about two and a half pounds (just over one kilo) every night. There is enough water in these leaves, so koalas do not drink very much. In fact, in one local Australian language the word koala means "no drink".
28.What did the burglars steal in the end
A.A koala. B.A crocodile. C.A joey. D.A tree.
29.What will "fierce" animals probably do
A.They show politeness. B.They always feel hungry.
C.They sleep all day long. D.They get ready to attack.
30.From the passage we know about koalas EXCEPT ________.
A.what they look like B.when they have babies
C.what they live on D.why they seldom drink
31.What's the best title for the passage
A.Koalas Fight Back! B.Koalas Start to Change!
C.Koalas Beat Crocodiles! D.Koalas Prefer Oily Leaves!
【答案】28.B
29.D
30.B
31.A
【知识点】记叙文;常见的动物及其生活环境;细节理解;推理判断;标题选择
【解析】【分析】本文讲述了2006年3月澳大利亚昆士兰州动物园里,窃贼企图偷考拉,因考拉凶猛让其留下抓痕,转而偷了鳄鱼的故事,还介绍了考拉的外貌、育儿方式、食物及少喝水的原因等知识。
【点评】考查阅读理解,做题时需先通读文章,把握整体内容。做细节题要精准定位关键语句;推理题需结合文本细节合理推断;标题题要提炼核心情节与主旨,选择最贴合的表述 。
28.细节理解题。根据文中"They stole a crocodile instead!"可知,窃贼最后偷了一只鳄鱼,故选B。
29.推理判断题。文中提到动物园的考拉很"fierce",还让窃贼留下了深深的抓痕,由此可推断"fierce"的动物可能会准备攻击他人,"They get ready to attack"符合文意,故选D。
30.细节理解题。文中描述了考拉的外貌(big round eyes...)、食物(oily leaves of eucalyptus trees)、很少喝水的原因(enough water in these leaves),但没提及考拉何时生育宝宝,故选B。
31.标题选择题。文章先讲窃贼想偷考拉,因考拉凶猛反击(留下抓痕)而改偷鳄鱼,"Koalas Fight Back!"能体现关键情节,适合做标题,故选A。
五、C
(2024·徐州)The police have many ways of catching criminals. One way of catching them is by fingerprinting. Fingerprinting is the study of the patterns on our fingertips. We have known that no two fingerprints are exactly the same for hundreds of years. However, it wasn't until 1910 that the first criminal in the USA was convicted (被判有罪) using fingerprint evidence.
Early on the morning of September 19, 1910, Hiller's wife noticed that the light which they usually left on was off. When Hiller went to find out what was happening, he saw a stranger at the top of the stairs. The stranger had broken in and wanted to steal. Hiller and the stranger started to fight, but the stranger had a gun. He shot Hiller twice and ran away.
Hiller's wife ran to Hiller when she heard the gunshots but found him dead. So she called the police. Soon after, the police caught Thomas Jennings, not far from the Hillers' house.
The only problem was no one saw the criminal. However, the police had started using fingerprinting at that time. According to Hiller's wife, only several hours before Hiller's death, he had painted some wood near the kitchen window. Then the police checked the wood completely and found some fingerprints in the wet paint.
During the trial (审判), the police proved that the fingerprints belonged to Jennings, and he was convicted of Hiller's murder. Since then, fingerprinting has helped in the conviction of hundreds of thousands of criminals.
32.What helped the police convict the murderer of Hiller
A. B.
C. D.
33.Which paragraph shows how Hiller was killed
A.Paragraph 1. B.Paragraph 2. C.Paragraph 3. D.Paragraph 4.
34.What is the right order of the case
①The stranger shot Hiller twice and ran away.
②Jennings was convicted of Hiller's murder.
③Hiller saw a stranger at the top of the stairs.
④Hiller painted some wood near the kitchen window.
⑤The police found Jennings' fingerprints in the wet paint.
⑥The police caught Jennings, not far from the Hillers' house.
A.③→④→①→⑤→⑥→② B.③→④→⑤→①→②→⑥
C.④→③→①→⑤→②→⑥ D.④→③→①→⑥→⑤→②
35.How does the writer end the passage
A.By drawing a conclusion. B.By providing a surprise ending,
C.By leading in a question. D.By showing an endless discussion.
【答案】32.B
33.B
34.D
35.A
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;文章结构;段落大意
【解析】【分析】本文讲述了1910年美国一起利用指纹证据定罪的谋杀案,介绍了案件发生过程、警方通过指纹破案的经过,以及指纹证据自此在众多罪犯定罪中发挥作用。
【点评】考查阅读理解,做题时需先明确题目考查类型,再带着问题回文查找关键信息,结合对文章的理解进行分析判断。要注意梳理事件发展顺序、段落主要内容等,准确把握文章细节和整体逻辑。
32.细节理解题。根据文中"During the trial (审判), the police proved that the fingerprints belonged to Jennings, and he was convicted of Hiller's murder."可知,是指纹帮助警方定罪,图B是指纹,故选B。
33.段落大意题。第二段"Early on the morning of September 19, 1910...He shot Hiller twice and ran away."讲述了Hiller被杀害的过程,故选B。
34.细节理解题。根据文章内容,首先是④"Hiller painted some wood near the kitchen window.",然后③"Hiller saw a stranger at the top of the stairs." ,接着①"The stranger shot Hiller twice and ran away.",之后⑥"The police caught Jennings, not far from the Hillers' house.",再是⑤"The police found Jennings' fingerprints in the wet paint.",最后②"Jennings was convicted of Hiller's murder.",顺序为④→③→①→⑥→⑤→②,故选D。
35.文章结构题。文章最后一句"Since then, fingerprinting has helped in the conviction of hundreds of thousands of criminals."是对指纹在定罪方面作用的总结,属于得出结论,故选A。
六、D
(2024·徐州)After the haircut
It's getting hot. You go to have your hair cut. The barber Tony cuts off part of your hair and sweeps it away, but your hair's journey is not over after the haircut.
Have you ever thought of planting your old hair after it's cut off Some farmers do! What comes up Not wigs (假发), but bigger and tastier crops. Hair is full of nitrogen (氮) that helps plants to grow. When cut hair is mixed into soil, the hair breaks down, slowly letting out nitrogen so it can help flowers and vegetables get big a little faster.
If you've got a wool sweater on, you're wearing a sheep's haircut. Sheep grow fine curly (弯曲的) fur called wool. All those curls make air pockets that trap heat, keeping the sheep warm. Farmers shear the sheep in summer, so the sheep don't feel too hot. And we use the hair to make warm clothes, socks, and hats. Wool can even take in rain without feeling wet. Wool also doesn't catch fire easily.
What does your hair say about you Even many years after it has been cut, hair can tell surprising secrets. Because hair is made from bits of old cells, it has trace (微量) of chemicals (化学物质) that were in the body when the hair grew. When people are kept in the situation of dangerous chemicals, these traces remain in the hair, even long after they have disappeared from the body itself. Testing hair can help doctors know if there are dangerous chemicals in the food and water. Hair can tell another important secret—whose hair is it This can be used to help solve crimes.
Hair does so many things for us. It keeps us warm and cool, helps farmers, shows mysteries, and provides endless styling fun. One thing is for sure, it's not just for wigs any more.
36.In which part of a magazine can we probably read this passage
A.History. B.Fashion. C.Science. D.Health.
37.How does hair help plants to grow
A.It provides nitrogen. B.It breaks down soil.
C.It takes in rainwater. D.It lets out a smell.
38.What does the underlined part "shear the sheep" mean
A.Give enough food to the sheep. B.Wash the sheep many times.
C.Find living place for the sheep. D.Cut the wool off the sheep.
39.What's the main idea of Paragraph 4
A.Hair helps keep warm. B.Hair testing is important.
C.Hair can tell secrets. D.Hair helps solve crimes.
40.How is the passage organized (P: Paragraph)
A. B.
C. D.
【答案】36.C
37.A
38.D
39.C
40.A
【知识点】科普类;说明文;细节理解;词义猜测;文章结构
【解析】【分析】本文讲述了头发在理发后还有诸多作用,包括帮助植物生长(提供氮)、羊毛相关知识(农民剪羊毛等)、头发能传递秘密(帮助医生检测危险化学物质、协助破案等),最后总结头发有很多功能,不再只是用于做假发。
【点评】考查阅读理解,做题时要先判断题目类型,针对不同类型,如文章出处题要结合内容判断板块;细节理解题要精准定位关键句;词义猜测题联系上下文语义;段落大意题概括段落核心内容;文章结构题梳理段落间逻辑关系。通过对文章各部分的分析理解来解题,注重对文本细节和整体框架的把握。
36.文章出处题。文章介绍了头发在帮助植物生长、羊毛相关知识、头发能传递秘密等科学知识,所以可能在杂志的科学板块读到,根据文章内容涉及头发的科学知识应用等可知,故选C。
37.细节理解题。根据文中"Hair is full of nitrogen (氮) that helps plants to grow. When cut hair is mixed into soil, the hair breaks down, slowly letting out nitrogen so it can help flowers and vegetables get big a little faster."可知,头发通过提供氮帮助植物生长,故选A。
38.词义猜测题。根据后文"so the sheep don't feel too hot. And we use the hair to make warm clothes, socks, and hats." 可知是把羊的毛剪掉,"shear the sheep"意思是剪掉羊的羊毛,故选D。
39.段落大意题。第四段"What does your hair say about you Even many years after it has been cut, hair can tell surprising secrets...Hair can tell another important secret—whose hair is it "主要讲头发能传递秘密,故选C。
40.文章结构题。第一段总起,讲理发后头发的旅程未结束;第二、三、四段分别从头发帮助植物生长、羊毛相关、头发传递秘密等方面分述;第五段总结头发的多种作用。结构为总分总,与A选项图形一致,故选A。
七、B)阅读短文,从短文后A至F六个选项中选出五个可以填入空白处的最佳选项。
(2024·徐州)Feeding pandas can cause big problems
The other day, two tourists in China were banned (禁止) from visiting giant pandas all their lives. 41.   Over the past four months, a total of 19 people have been banned from Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding for similar reasons. 42.  
Food from tourists may make pandas sick. Giant pandas eat about 20 kilos of bamboo and bamboo shoots a day. To make sure that the pandas' diet is healthy, their food sources (来源) are watched. 43.   Even common foods like carrots can carry bacteria (细菌). Humans also carry bacteria, and they can put pandas' health at risk.
 44.   Tourists' behaviours may mess up their habits and even scare them. Imagine being in the middle of a meal and people start shouting or throwing things at you. In these cases, some pandas may feel scared. 45.   It's important to keep in mind that these animals need special care with their food and their living environment.
A. Bamboo is giant pandas' favourite food.
B. So, why shouldn't tourists feed pandas
C. It is because they fed bamboo to pandas.
D. The food provided to pandas is also strictly checked.
E. Then they become angry and even hurt the zookeepers.
F. Giant pandas spend about 10 to 16 hours of their days eating.
【答案】41.C;42.B;43.D;44.F;45.E
【知识点】说明文;人与自然和谐共生
【解析】【分析】
选项翻译:
A. Bamboo is giant pandas' favourite food. 竹子是大熊猫最喜欢的食物。
B. So, why shouldn't tourists feed pandas 那么,为什么游客不应该喂大熊猫呢?
C. It is because they fed bamboo to pandas. 这是因为他们给大熊猫喂了竹子。
D. The food provided to pandas is also strictly checked. 提供给大熊猫的食物也会被严格检查。
E. Then they become angry and even hurt the zookeepers. 然后它们会变得愤怒,甚至伤害动物园管理员。
F. Giant pandas spend about 10 to 16 hours of their days eating. 大熊猫每天大约花费10到16个小时进食。
本文讲述了游客喂大熊猫会引发问题,如两名游客因喂熊猫被终身禁止参观,还阐述了游客不应喂熊猫的原因,包括食物可能使熊猫生病、游客行为会干扰熊猫习惯和惊吓它们等内容。
【点评】
考查阅读还原,注意先理解文章整体语境和段落间逻辑关系,再结合选项内容,从语义承接、因果关联等角度匹配合适选项,要关注上下文关键词和核心话题,辅助判断选项是否契合。
41.根据前文"The other day, two tourists in China were banned (禁止) from visiting giant pandas all their lives."说两名游客被终身禁止参观大熊猫,后面要说明原因,结合选项可知C"这是因为他们给大熊猫喂了竹子。"符合语境,解释了被禁止的原因,故选C。
42.第二段开始阐述游客喂大熊猫不好的原因,此空起承上启下引出下文原因的作用,结合选项可知B"那么,为什么游客不应该喂大熊猫呢?"符合语境,开启对游客不应喂熊猫原因的论述,故选B。
43.根据前文"To make sure that the pandas' diet is healthy, their food sources (来源) are watched." 讲关注熊猫食物来源保障饮食健康,后面进一步说食物会被严格检查,结合选项可知D"提供给大熊猫的食物也会被严格检查。"符合语境,承接上文关于食物保障的内容,故选D。
44.根据后文"Tourists' behaviours may mess up their habits and even scare them. Imagine being in the middle of a meal..."围绕熊猫进食相关内容,结合选项可知F"大熊猫每天大约花费10到16个小时进食。"符合语境,引出关于熊猫进食时受游客影响的内容,故选F。
45.根据前文"In these cases, some pandas may feel scared."说熊猫受到惊吓,后面接着说受惊吓后的反应,结合选项可知E"然后它们会变得愤怒,甚至伤害动物园管理员。"符合语境,阐述熊猫受惊吓后的行为,故选E。
八、词语运用(共15小题;每小题1分,满分15分)A)
(2024·徐州)选用方框内的单词或词组填空,其中有一个单词或词组是多余选项。
height smiles age behind the elderly satisfied
46.Mary is sweet. She     often and never says a bad word about anyone.
47.I'm sorry to hear that you are not     with our product.
48.My sister is two years younger than me, but we are of the same     now.
49.Double Ninth Festival is a traditional Chinese festival for    .
50.Math is     all of modern technology—from phones and cameras to planes and AI.
【答案】46.smiles
47.satisfied
48.height
49.the elderly
50.behind
【知识点】第三人称单数;表语;简单形容词;叙述(表语)形容词;形容词作表语
【解析】【分析】选项意思:height身高,高度;smiles微笑(smile的第三人称单数形式);age年龄
; behind在……后面,是……的基础;the elderly老年人;satisfied满意的(satisfy的过去分词形式,常构成be satisfied with 短语)。
【点评】考查选词填空,做题时要先明确选项词汇含义,再结合句子语境、语法结构(如主谓一致、固定短语搭配等)来选择。要关注句子的语义逻辑和常用表达,准确判断词汇的恰当形式和用法。
46.句意:玛丽很亲切。她经常微笑,从不说任何人的坏话。句子描述玛丽的行为,"smiles"(微笑)是动词,能体现亲切的行为表现,主语"She"是第三人称单数,谓语动词用第三人称单数形式"smiles",符合语法和语境。故答案为smiles。
47.句意:很遗憾听到你对我们的产品不满意。"be satisfied with..."是固定短语,意为"对…… 满意",此处需要形容词"satisfied"构成该短语,符合"对产品态度"的语境。故答案为satisfied。
48.句意:我妹妹比我小两岁,但我们现在身高一样。"the same"后接名词,"height"(身高)是名词,结合"two years younger than me"以及"but"转折,说身高相同符合逻辑。故答案为height。
49.句意:重阳节是中国传统的老年人节日。重阳节的主要意义是敬老,"the elderly"(老年人)是名词短语,符合节日主题语境。故答案为the elderly。
50.句意:数学是所有现代技术的基础 —— 从手机、相机到飞机和人工智能。"behind"有"是…… 的基础;是…… 的原因" 等含义,符合"数学对现代技术支撑作用"的语境,用在此处能体现数学在现代技术中的重要地位。故答案为behind。
九、B)
(2024·徐州)阅读短文,在文中空白处填入1个适当的单词,或用括号内所给单词的正确形式填空。
Grandfather's gift
When my grandfather was a boy, he liked writing with a fountain pen. His first short story  51.   (write) with a silver fountain pen. It was a gift from his mother for his  52.   (ten) birthday. His name is still on the pen. In an old photo, my grandfather is dressed  53.   a school uniform. You can see the pen through the front pocket of his shirt. It seems  54.   he was always with his pen. No one was surprised when Grandfather  55.   (become) a writer. So far, he  56.   (finish) over sixty story books. People all over  57.   world enjoy his stories, including me.
Last month, my parents and I visited Grandfather. It was an exciting time for us. Grandfather showed me his writing desk. On the last day of our visit, my grandfather asked me  58.   (close) my eyes. Gently and  59.   (care), he put his pen in my hands. Tears filled my eyes. At that moment I decided to be a writer, too.
I will never forget the connection I felt with my grandfather that day. It is one of the most important  60.   (memory) of my life.
【答案】51.was written;52.tenth;53.in;54.that;55.became;56.has finished;57.the;58.to close;59.carefully;60.memories
【知识点】记叙文;尊老爱幼与孝亲敬长
【解析】【分析】
本文讲述了祖父小时候就喜欢用钢笔写作,他的第一本短篇小说是用母亲送的十岁生日礼物钢笔写的。祖父后来成为作家,到目前已完成六十多本故事书。上个月 "我" 和父母去看望祖父,祖父把那支钢笔送给"我","我"深受触动决定也成为作家,这段经历成为 "我" 人生中重要的回忆之一。
【点评】
考查语法填空,做题时要关注动词的时态、语态(如一般过去时的被动语态),数词的用法(序数词),固定短语(如 "be dressed in""all over the world""ask sb. to do sth." 等),以及词性转换(如名词变副词)、"one of"结构等。要结合句子语境和语法规则准确判断填词形式。
51.句意:他的第一篇短篇小说是用一支银色钢笔写的。write,动词,意为"写"。句子主语"His first short story"与"write"是被动关系,即故事被写,且讲述过去的事,要用一般过去时的被动语态,结构为"was/were + 过去分词" ,主语是单数,所以填"was written"。故答案为was written。
52.句意:这是他妈妈送给他十岁生日的礼物。ten,数词,意为"十"。表示 "…… 岁生日"要用序数词,"ten"的序数词是"tenth",此处指第十个生日,所以填"tenth"。故答案为tenth。
53.句意:在一张老照片里,我的祖父穿着校服。in,介词,意为"在…… 里;穿着"。"be dressed in"是固定短语,意为"穿着……",符合"穿着校服"的语境,所以填"in"。故答案为in。
54.句意:似乎他总是带着他的钢笔。"It seems that..."是固定句型,意为"似乎……;好像……",此处引导宾语从句,所以填"that"。故答案为that。
55.句意:当祖父成为一名作家时,没人感到惊讶。become,动词,意为"成为;变成"。讲述过去发生的事,要用一般过去时,"become"的过去式是"became",所以填"became"。故答案为became。
56.句意:到目前为止,他已经完成了六十多本故事书。finish,动词,意为"完成;结束"。"So far"(到目前为止)是现在完成时的标志词,现在完成时结构为"have/has + 过去分词" ,主语"he"是第三人称单数,所以填"has finished"。故答案为has finished。
57.句意:全世界的人都喜欢他的故事,包括我。the,定冠词,无实际意义(用于固定短语等)。"all over the world"是固定短语,意为"全世界",所以填"the"。故答案为the。
58.句意:在我们参观的最后一天,我的祖父让我闭上眼睛。close,动词,意为"关闭;合上"。"ask sb. to do sth."是固定用法,意为"让某人做某事",所以填"to close"。故答案为 to close。
59.句意:他轻柔且小心地把钢笔放到我手里。care,名词或动词,意为"关心;照顾;在意"。此处修饰动词"put",要用副词,"care"的副词形式是"carefully"(小心地;仔细地),所以填"carefully"。故答案为carefully。
60.句意:这是我一生中最重要的记忆之一。memory,名词,意为"记忆;回忆"。"one of + 可数名词复数" 表示 "…… 之一" ,"memory"的复数形式是"memories",所以填"memories"。故答案为memories。
十、阅读与表达(共5小题。每小题2分,满分10分)
(2024·徐州)阅读短文,回答短文后的五个问题。
Skipping to victory
Zhou Qi is a 17-year-old student from Hangzhou. Zhejiang. Last September he broke the Guinness (吉尼斯) World Record for the most single skips in one minute, with a result of 374. The record had stood unbroken for ten years. Daisuke Mimura from Japan held it with 348 skips in 2013.
Interestingly, Zhou's new record is not even his personal best. "My best performance was 396 times in one minute. That was done in the 2nd Primary and Secondary School Students' Rope Skipping Championship in 2020. My coach said I had already broken the world record. It was at that time that I made up my mind to apply for the Guinness World Record," Zhou said.
However, the road to success was far from smooth. For years, Zhou practised with a special steel rope designed for competítion. It's light and strong. But because of the rope he used, his first Guinness application was considered invalid (无效). After online communication with the records management team, Zhou quickly changed to a common rope recognized (认证) by the Guinness World Records. He soon got used to it.
Whatever kind of rope Zhou used, his strict training stood him in good sporting condition. Zhou has been in the school rope skipping team for seven years. He has jumped rope for about four hours each day. He would also run around the playground to improve his physical strength.
Now a high school student, Zhou said he'll put his studies first. But he won't stop training and still hopes to beat his own record one day.
注:每题答案不超过6个词。
61.When did Zhou Qi break the Guinness World Record for the most single skips
   
62.What is Zhou Qi's Guinness World Record for the most single skips
   
63.Why was Zhou Qi's first Guinness application considered invalid
   
64.Which English saying will you use to describe Zhou Qi according to Paragraph 4
   
65.What is Zhou Qi's dream
   
【答案】61.In September.
62.374.
63.Because of the rope he used.
64.Hard work pays off.
65.To beat his own record.
【知识点】记叙文;体育精神
【解析】【分析】本文主要讲述了打破吉尼斯纪录的少年——周琦。
【点评】考查任务型阅读,做题时需先明确题目考查类型,细节理解题要精准定位文中对应信息;推理判断题需结合段落内容合理推导。要注意提取关键信息,简洁作答(每题答案不超6个词)。
61.细节理解题。根据文中"Last September he broke the Guinness (吉尼斯) World Record for the most single skips in one minute..."可知,周琦打破吉尼斯世界纪录的时间是去年九月,故答案为In September.
62.细节理解题。由"Last September he broke the Guinness (吉尼斯) World Record for the most single skips in one minute, with a result of 374."可知,他的纪录成绩是374,故答案为374.
63.细节理解题。根据"But because of the rope he used, his first Guinness application was considered invalid (无效)."可知,是因为使用的跳绳问题导致首次申请无效,故答案为Because of the rope he used.
64.推理判断题。第四段讲周琦多年坚持严格训练,付出获得回报,"Hard work pays off."(努力终有回报 )符合语境,故答案为Hard work pays off.
65.细节理解题。从"But he won't stop training and still hopes to beat his own record one day."可知,他的梦想是打破自己的纪录,故答案为To beat his own record.
十一、书面表达(满分20分)
66.(2024·徐州)假定你是徐州的一名九年级学生李华。你校英文报正组织题为"A famous person in the history of Xuzhou"的征文活动,你选择的人物是苏轼(1077—1079年间任徐州知州)。请结合以下要点写一篇英语短文,参加征文活动。
注意:
1. 征文需包括以上三个要点;
2. 词数90左右;
3. 征文中不得泄露个人信息。
提示词:苏堤 Su Causeway 黄楼 Huanglou Pavilion
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】例文
A famous person in the history of Xuzhou
Su Shi, also known as Su Dongpo, was a famous poet, writer, and politician in ancient China. He is widely regarded as one of the greatest poets in Chinese history and his works have been admired for centuries. Su Shi's contributions to Xuzhou, in particular, are significant and have left a lasting influence on the city.
He led people to finish the construction of the famous Su Causeway and the Huanglou Pavilion, which helped to control flooding and protect the people of Xuzhou. Su Shi also discovered coal in the area. Besides his achievements, Su Shi was a productive poet. Su Shi's time in Xuzhou was a period of great creativity and productivity, and his works reflect his love for the city and its people. When Su Shi eventually left Xuzhou, the people were very sad.
Su Shi's legacy in Xuzhou lives on through his writings, the structures he helped build, and the memories of the people he touched. He is remembered as a hero and a cultural icon in Xuzhou, and his contributions to the city will never be forgotten.
【知识点】材料作文;说明文;历史人物及其事迹
【解析】【分析】这是一篇材料作文。体裁为说明文,要求以"A famous person in the history of Xuzhou"为题,介绍历史名人苏轼在徐州的事迹及影响。写作需紧扣题目要点,先总体介绍苏轼,再阐述他在徐州带领民众抗洪、修建苏堤和黄楼、寻找煤炭以及创作诗词等贡献,接着描述他离开时百姓的不舍,最后说明其对自己的启示及留下的遗产。时态以一般过去时和一般现在时为主,运用了人物介绍、事迹阐述、影响说明等知识点,注意语言表达要准确、连贯,体现对历史人物的客观描述与评价。【点评】结构:例文结构清晰,开篇总体介绍苏轼的身份与地位以及对徐州有重大影响;中间分段阐述他在徐州的具体贡献(水利、资源、文学 )和离开时百姓的反应;结尾总结他在徐州留下的遗产及人们对他的铭记,层次分明。内容:涵盖了题目要求的带领民众抗洪水、修苏堤建黄楼、寻煤炭、著诗词、百姓不舍、个人启示等要点,内容充实全面。语言:运用 "Su Shi, also known as Su Dongpo, was a famous poet, writer, and politician in ancient China."等句子清晰介绍人物;"He led people to finish the construction of the famous Su Causeway and the Huanglou Pavilion, which helped to control flooding and protect the people of Xuzhou."用定语从句丰富表达;"Su Shi's legacy in Xuzhou lives on through his writings, the structures he helped build, and the memories of the people he touched."等句子体现对人物遗产的总结,语言较为书面、正式,符合说明文风格。
1 / 1
同课章节目录