单元质量检测(二) ICONIC ATTRACTIONS
(满分150分,时间120分钟)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What is the conversation mainly about?( )
A.A school. B.A farm. C.A storm.
2.What’s the probable relationship between the speakers?( )
A.Husband and wife. B.Manager and clerk. C.Friends.
3.Why does the woman call the man?( )
A.To book a room. B.To order her meal. C.To remind him of her dinner.
4.How much is the blue dress?( )
A.$200. B.$100. C.$50.
5.What does the woman promise to do?( )
A.Compensate the man for his loss.
B.Be careful next time.
C.Punish Bob.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What are the speakers mainly discussing?( )
A.Where to buy tickets. B.Where to park the car. C.Where to get a camera.
7.Where will the speakers meet?( )
A.At the market. B.At the camera shop. C.At the sports stadium.
听第7段材料,回答第8、9题。
8.How does the woman feel about climbing the rock?( )
A.Tired. B.Relaxed. C.Excited.
9.What will the woman do with Kate?( )
A.See films. B.Have dinner. C.Watch TV shows.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.Why doesn’t the man like to go to France?( )
A.He’s been there. B.It is too noisy. C.The time does not fit.
11.How much does the tour to Spain cost?( )
A.345 pounds. B.385 pounds. C.470 pounds.
12.Where will the man go for his holiday?( )
A.Sweden. B.Spain. C.Italy.
听第9段材料,回答第13至16题。
13.Where will the man work?( )
A.At a computer company. B.At a newspaper. C.At an advertising company.
14.Why did the man choose that workplace?( )
A.It has less pressure.
B.It offers him good pay.
C.It is close to his home.
15.How is the woman’s job hunting?( )
A.Unsuccessful. B.Lucky. C.Easy.
16.What does the woman want to become?( )
A.A teacher.
B.A writer.
C.A reporter.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.Why did the speaker quarrel with her neighbour?( )
A.He came home late.
B.He was too noisy.
C.He stayed up late.
18.How did the neighbour react after the speaker went to his apartment?( )
A.He changed for the worse.
B.He admitted his misbehaviour.
C.He apologised to her.
19.What did the speaker do after arguing with her neighbour?( )
A.She gave him a gift.
B.She had a talk with him.
C.She watched a movie with him.
20.What is the speaker’s suggestion to Teddy?( )
A.Turning to the police for help.
B.Being patient and trying to stand it.
C.Writing a friendly letter to the neighbour.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Overview
Departing from the Las Vegas Strip, see America’s most iconic natural wonder, the Grand Canyon.After hotel pickup, enjoy a 45-minute flight to the West Rim, flying over Hoover Dam, and then land on a canyon bluff (峭壁) for a glass of Champagne and snacks.On the return flight, fly over the Las Vegas Strip for an aerial view of the city skyline.There and back in just a few hours leaves you plenty of time to enjoy Las Vegas for the rest of the day.
·Scenic helicopter flight to the Grand Canyon West Rim
·Convenient departure from McCarran gives you longer flight time than most other helicopter tours
·Enjoy views over Lake Mead, Hoover Dam, the Grand Canyon, and Las Vegas
·Ride in a state-of-the-art, 6-passenger jet helicopter
·Toast with a 30-minute landing below the rim which includes Champagne and snacks
·Enjoy a choice of morning or afternoon flights
What to Expect
Your Las Vegas helicopter tour to the Grand Canyon begins with VIP treatment as you’re picked up from your hotel by car.At the heliport just off Las Vegas Blvd, board your A-Star helicopter for your aerial adventure to the Grand Canyon’s West Rim, flying over Lake Mead and the Hoover Dam on the way while you listen to recorded introduction via provided headphones.While you enjoy the incredible scenery, feel free to ask your pilot any questions.Then make the return journey back to Vegas, flying low over the Las Vegas Strip for a bird’s-eye view of the city.
When booking, you have several departure times to choose from, as well as the option to upgrade to an EC-130 helicopter, which provides more leg room and allows for more weight per seat.Maximum capacity per helicopter is six people plus the pilot.
21.What will happen at the end of the tour?( )
A.Flying to the West Rim. B.Having a meal on a cliff.
C.Overlooking Las Vegas closely. D.Enjoying views of Hoover Dam.
22.Which service can you enjoy?( )
A.A professional tour guide. B.Flexible length of flight time.
C.Getting answers from the pilot. D.Being picked up by a helicopter.
pared with an A-Star helicopter, an EC-130 helicopter .( )
A.gives more discounts B.offers longer flight time
C.carries more passengers D.provides better experience
B
At the beginning of Grade Two, I joined the cross-country running team in our school.
When I came to the first practice, I was filled with optimism.But as the distance we ran each practice gradually increased from three, to four, to six miles, I realised with surprise that no matter how hard I tried, I wasn’t physically capable of running as fast as my friends.In fact, I was one of the slowest on the team.
What was the point of putting myself through so much pain? After the first few weeks, I wanted to quit.Then we had our first cross-country meet.
When we started the race, I felt the great pressure of expectations sink onto my shoulders.And after a while I stopped running and struggled to walk up the hill.But then I heard my coaches yelling my name from the top of the hill.I felt confused and embarrassed; why were they cheering for me? I was running terribly! As I tried my best to finish the race, I realised that my coaches didn’t care how fast I ran.Neither did my teammates.During the rest of the season, they were always on the sidelines of every race, cheering for me just as loudly as they’d cheered for the frontrunner.
From then on, I began to put my effort into supporting my teammates instead of focusing on my own performance.In that way, I celebrated my teammates’ victories as if they were my own; I felt their pain and exhaustion as if they were my own.
The relationships built within our cross-country team are ones that will carry on past our running days and into old age.Cross-country running made me realise that I don’t need to be the best to be successful in life.It taught me to value my relationships with people more than my relationship with my ego.It taught me to cheer for others even if I never learn their first names.
24.Why did the author want to give up?( )
A.He didn’t perform well. B.He lacked self-confidence.
C.He had no interest in running. D.He wasn’t recognised by others.
25.What can we learn about the coaches?( )
A.They focused on the result. B.They were hard on the author.
C.They cared about the process. D.They were strict with the runners.
26.What change happened to the author after the cross-country race?( )
A.He practiced even harder. B.He achieved more success.
C.He received more support. D.He showed concern for others.
27.What did the author realise from his experience?( )
A.The value of competition. B.The value of doing sports.
C.The importance of winning. D.The importance of team spirit.
C
“Getting a college degree is still an important advantage in the job market,” says a major research study in the United States.
The Pew research group examined the influence of the recession (经济衰退) on the job opportunities for recent school and college leavers in the US.It found that those with higher levels of education were much better insulated against job losses and pay cuts.
“A college degree still matters,” says research manager Diana Elliott.The study from the Pew group’s Economic Mobility Project was an attempt to test the reality behind stories about college leavers who found themselves falling into debt and having low-skill jobs.
It wanted to see whether it was still worth going to college, when there has been much worry in the US about rising tuition fees and the levels of student debt.
“There have been many stories in the newspapers about graduates with a degree who have had difficulties in the labour market,” says Ms Elliott.But she says that their research found that such stories were not representative.Instead it showed a strong link between getting a degree and access to higher status, better jobs.Getting a job was harder for all young people after the recession, but the extra difficulties faced by graduates were much less pronounced.
There was also little evidence, from a study using a sample of 140,000 people, that the recession was pushing many more graduates into non-graduate jobs.
The study — How Much Protection Does a College Degree Afford — shows that the most serious influence of the recession was on those who were least well qualified.Those who did not stay in education beyond high school were more likely to be unemployed.
The recession lowered incomes across the job market — but while graduates faced a 5% drop in income, those without a college degree fell by 10%.Those young people with college degrees have seen their earnings recovering.However earnings for those who did not study beyond high school have failed to recover and are below the levels of the 2008 recession and the early years of the decade.
28.The underlined word “insulated” in Paragraph 2 probably means “ ”.( )
A.tested B.proved
C.affected D.protected
29.What’s the aim of the study from the Pew research group?( )
A.To know the value of going to college in America.
B.To know the difficulties in American labour market.
C.To know the quality of college education in America.
D.To know the college graduates’ employment situation.
30.The study from the Pew research group showed that .( )
A.a lot of college graduates couldn’t find a job
B.a degree could help a graduate get a better job
C.many college graduates went into low-skill jobs
D.getting a job was hard only for high school graduates
31.What does the writer mainly intend to tell us?( )
A.The cost of higher education is growing. B.Finding a job is hard due to the recession.
C.Levels of education make a big difference. D.A college degree isn’t so popular as before.
D
Free education and health care are surely among the reasons why the World Happiness Report in recent years revealed Norway was one of the happiest country in the world, but researchers attribute a Norwegian’s good cheer to one single word.
The word is dugnad and it means to do community work.Before you rush out to help an elderly neighbour cross the street or walk dogs at your local shelter (although both are worthwhile activities), you need to know that dugnad does not directly translate to traditional volunteerism, although the work of a dugnad is voluntary.
Deeply rooted in the country’s heritage, dugnad is different than routine charitable work.It describes times when community members come together to contribute their skills towards the goal of maintaining or beautifying a certain geographic location.This could be through repairs, building, cleaning, gardening, or painting.Norwegian law doesn’t enforce dugnad event attendance but widespread participation is expected and regarded as a vital part of belonging to neighbourhoods, organisations, and workplaces, which all often coordinate their own dugnads.
A Norwegian friend tells us,“Dugnad is a part of the national soul.It’s not really about patting ourselves on the back for doing a good deed.” Dugnad has a cultural resonance (共鸣) that agrees with Norway’s values for generosity and collective care.Dugnad participation strengthens bonds and maintains a nation; everyone benefits from a well-cared-for community.
If you’re inspired to try it yourself, here are some ideas to bring the spirit of dugnad to your area.
Mow lawns for the elderly in your area.
Organise co-workers to repaint the headquarters of a local nonprofit.
Organise a clean up day at your local park and plant new flowers.
Remember the goal is to chip in to keep the country happy; instead of hosting a bake sale to raise money to buy a local sports team new uniforms, think of having a sewing party to repair them instead.
32.What do the researchers stress about the reason for Norwegians’ happiness?( )
A.Health care. B.Free education.
C.Involving in voluntary activities. D.Participating in frequent charitable work.
33.What’s the main purpose of Norwegians’ taking part in dugnads?( )
A.To gain recognition from others.
B.To achieve a sense of belonging.
C.To show their generosity to others.
D.To answer the call of the community.
34.Which of the following would the author most probably advise us to do?( )
A.To carry out repairs on the local garden.
B.To raise some money for the local church.
C.To donate some money for the neighbourhood.
D.To buy some uniforms for the local sports team.
35.What would be the best title for the text?( )
A.The Top Secret of Happiness B.The Happiest Country in the World
C.One Word That Makes Norwegians Happy D.One Character That Norwegians Are Proud of
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
It can be really hard to identify your talents and they are often in the places you least expect.You may even be very good at things that you believe you are bad at.36.( )
Open your mind to all paths.A good place to start evaluating your talents is to just open your mind to the possibilities.Keep in mind that talents extend beyond just playing the guitar or dancing like a professional.37.( ) For example, being able to read emotions very accurately is a very useful talent.
38.( ) As you reflect on yourself in search of your talents, start by looking at your past.What did you do a lot as a kid? What were you known for? Sometimes this can reveal some of your deepest talents and certainly will reveal interests that can be explored further.
Write down everything that you enjoy.This will help you to see what things you truly enjoy doing and give you an opportunity to think about why you enjoy these things.39.( ) Doing these things may allow you to use the special knowledge that you have about these subjects.
Open up time for new things.If you spend all day on the couch after school or work or you spend all of your waking weekend hours at parties, then you’re going to have very little time for self-discovery.40.( ) So give room for discovering your talents!
A.Stay with others more.
B.Look back on your past.
C.Your talents can make you famous.
D.There are many ways to explore your talents.
E.Your talents will often lie in activities that you’ve not tried yet.
F.For example, you might love playing football or walking in nature.
G.Talents come in all shapes and sizes and extend into many areas of life.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A school in Sarajevo is making headlines.The 41 began in September last year.Mirzana Coralic requested the primary school in her neighbourhood to 42 her six-year-old son, Zejd, who has a 43 disability.The teacher, Sanela Ljumanovic, accepted almost 44 , but on the first day of school, she noticed Zejd sitting all by himself, unable to 45 with anyone.
Sanela, determined to find a(n) 46 , tried developing a few tricks and signs.But a parent of another child 47 a better idea — getting the whole class to 48 sign language along with Zejd.They got a sign language teacher, and three months later, Zejd was happily able to communicate with all his classmates about 49 things like homework and games.
The other kids in the class are quite happy as well.“I 50 to learn Zejd’s language so I can talk to him and other deaf people,” said one of his classmates.Now, sign language is getting quite 51 at the primary school, with kids from other classes 52 to learn as well.It is hoped that it can be 53 as a part of the official course.
“Sign language is great because it 54 communication and also helps children become more 55 to people with disabilities,” said Sanela.
41.A.report B.message C.article D.story
42.A.admit B.adopt C.invite D.defend
43.A.learning B.speech C.hearing D.sight
44.A.conditionally B.passively C.personally D.immediately
45.A.cooperate B.interact C.compete D.stay
46.A.solution B.explanation C.theory D.alternative
47.A.selected B.imagined C.presented D.favored
48.A.enjoy B.create C.design D.learn
49.A.regular B.formal C.complex D.professional
50.A.afford B.like C.prepare D.wait
51.A.popular B.confusing C.challenging D.practical
52.A.failing B.hesitating C.trying D.helping
53.A.described B.known C.defined D.included
54.A.enables B.shows C.stresses D.represents
55.A.polite B.sensitive C.adaptable D.thankful
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Eiffel Tower stands 984 feet high over the city of Paris.The tower is the second 56. (tall) building in Paris and one of the most-visited attractions in the world.The tower 57. (receive) its 250 millionth visitor in 2010.The tower is 324 metres tall, about the same 58. (high) as an 81-storey building.It has three levels for visitors, with restaurants on the first and second levels.
It is named after 59. engineer Gustave Eiffel, whose company designed and built the tower.It has become a global cultural icon of France and one of the most well-known 60. (building) in the world.
61. took three hundred men two years to build it.It is made of fifteen thousand pieces of iron 62. (hold) together by 2.5 million rivets (铆钉).Forty-seven tons of paint are needed 63. (cover) the tower, which remained the tallest building in the world until 1930, 64. the Chrysler Building, soon followed by the Empire State Building, was built in New York City.
The Eiffel Tower 65. (complete) in 1889 for the hundred-year anniversary of the French Revolution.Gustave Eiffel’s design won the competition from among the seven hundred pieces of works.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,国庆小长假你打算去北京旅游。请你根据下面表格给你的外国好友Peter写一封邮件,介绍你的旅行计划。
日期 景点
第一天 天安门和故宫
第二天 长城
第三天 颐和园
注意: 1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式作答。
Dear Peter,
Yours,
Li Hua
第二节(满分25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
As I began 2024, I planned to give a gift a day for the entire year.I also intended to keep track of the gifts in a colorful little journal.
Many of my gifts in 2023 involved reading to my two sons, especially at night.If I let them talk me into reading an extra chapter aloud before bedtime, I counted that as my gift of the day.Sometimes reading a picture book before we started our homeschool day was my daily gift; other times, I read to my boys at lunch.Good stories make great gifts, and reading aloud to my children creates beautiful memories.
Twice I left a few coins on an outdoor fountain for a stranger to find and toss into the water, casting a wish into the pool along with a penny or nickel.Other gifts I gave only once during the year, such as making a meal for a family with a newborn baby or baking a birthday cake for my husband.
One of my most repeated gifts throughout the year involved letting other customers go ahead of me in line at the grocery store.With a buggy full of food purchases and two little boys behind, I wanted to buy my groceries and get home.But when I noticed a person standing in line behind me with only a loaf of bread or a case of bottled water, I spotted a chance to put another’s needs before my own.
Throughout the year, I spoke with my children about my gift-giving, and they enjoyed hearing my stories.Sometimes my boys would ask me,“What was your gift today?” when we settled down for bedtime at night.
One day, when my sons and I stood in line at the store, organic vegetables and fruit snacks filling our cart, my older son motioned (示意) to me to lean down to him.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
He whispered in my ear, “There’s somebody in line behind us, and he has only two things to buy.”
Then I motioned to the customer behind us to take our place in line.
单元质量检测(二) ICONIC ATTRACTIONS
第一部分
1-5 CACBA 6-10 BBAAB
11-15 BAACA 16-20 BBABC
听力原文:
(Text 1)
M:I was scared by the storm last night, which sounded like it hit the area near the hotel.
W:Me, too.It has been reported lightning hit the factory near the farm.
(Text 2)
W:Oh, the bell is ringing.Please open the door.I think it’s our friend Mary to see us.I’m busy doing the washing.
M:OK, just a minute.I’m feeding little Tommy.
(Text 3)
M:Hello, room service.Can I help you?
W:I ordered dinner about forty minutes ago.It hasn’t been served yet.
M:We are sorry for the delay, ma’am.Could you hold the line, please? I’ll check your order.
(Text 4)
W:That dress is too expensive.
M:But it’s so pretty.
W:Yes, it is pretty, but it costs $200.What about the blue one? It’s almost the same, but it costs half as much.
(Text 5)
M:I’m sorry to have to say this, but your son Bob has broken my window.
W:I’m really sorry, sir.This will never happen again.Don’t worry.I will pay for the damage.
M:It’s OK.Just tell him to be more careful next time.
(Text 6)
W:Where shall we park our car?
M:I’ll park near the sports stadium.There are always spaces round there.
W:But I want to go to the camera shop so the sports stadium isn’t very convenient for me.Is it possible to park along the street?
M:No way.We’ll get a ticket.I’ll drive to the camera shop and you can get off.I’ll walk back to the camera shop after I’ve parked the car.
W:OK.I’ll see you there.Then we can go to the market together.
(Text 7)
M:Where would you like to go on holiday?
W:Well, I have no idea about that.
M:I would like an active holiday this year.Maybe I’ll visit Ayers Rock.
W:I’ve been quite tired of doing so much work.Climbing the rock will use even more energy.
M:What would you like to do then?
W:Well, I just want to relax.I’m going to have dinner with my parents and then watch my favourite TV show.
M:Do you think you can do that for a whole week?
W:Oh, my sister Kate told me there will be a movie festival.They are showing many old and new movies this week.We’ve decided to go to the movies together.
(Text 8)
W:OK.Now, let’s find a place to go for your holiday.Do you have any preferences ... France ... Italy?
M:Oh, not France.Last year it was absolutely packed with visitors.It was very noisy.We want somewhere quieter this year.
W:All right.Was it seven or ten nights you wanted?
M:Oh, ten, please.
W:Right.Well, let’s start with Italy.Um, we’ve got ten nights for 345 pounds, from Manchester, on the sixteenth.
M:No, that’s no good for me.We wouldn’t get back till the twenty-sixth, and my wife’s got to be back at work before that.
W:Um ... how about Sweden? That would be 470 pounds, from Manchester again, on the eleventh.
M:Well, that seems too much.
W:All right.How about Spain?
M:Oh, that sounds great.We’ve never been there.
W:Let’s see now. We’ve got ten nights, from London, on the thirteenth, for 385 pounds.
M:Oh, wait a minute.We’d prefer a flight from the north somewhere, Manchester perhaps.Er ... OK, in this case, Sweden then.
W:All right.
(Text 9)
W:John, we’re leaving college soon.Have you found a job?
M:Yes.I was interviewed by a computer company and an advertising company.And both of them offered me a job.
W:So which one will you work for?
M:The first one.
W:Why?Is it a high-paid job?Or does it have less pressure?
M:Well, the computer company is close to my house.And I can go to work easily.
W:Are your parents happy about that?
M:Yes.What about you?Have you found a job?
W:Not really.I tried to find work at three different newspapers, but none of them replied.
M:Why do you want to work for a newspaper?
W:I want to write my own books.Working for a newspaper can make my dream come true.
M:Don’t worry.I believe you will find work at a newspaper sooner or later.
(Text 10)
Dear Teddy,
Having a noisy neighbour is a really common problem, especially for people who live in an apartment.
Like you, I also had a noise problem with a neighbour.He’d watch loud movies every night, sometimes until 3 in the morning.One night, I decided I’d had enough of the noise, so I went to my neighbour’s apartment and we argued.However, that only made him turn his TV up even louder every night after that.
A week or so later, I saw my neighbour outside.Even though we’d lived next to each other for a long time, the first time we’d spoken was when we had our argument.
So, I chatted with him and got to know him better — I also made a joke about how I liked his taste in movies.
That night, the noise problem stopped.It seemed that all I had to do was get my neighbour to see me as a friend, not an enemy.
So, my advice to you is to be calm and patient with your neighbour.
One day, go over and ask if you can come in for a talk.If you mention that their noise is affecting your studies, they should soon change their mind.
At the same time, however, not everyone is comfortable with facing people this way.If you’re one of those people, write a polite and friendly letter instead, explaining your problem to your neighbour.
Many people we know can make us angry, but usually, the best way to win someone over is through kindness.
第二部分
语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了从拉斯维加斯起飞到大峡谷的直升机之旅。
21.C 细节理解题。根据Overview部分可知,在返回途中,游客可以在空中近距离鸟瞰拉斯维加斯的美景。
22.C 细节理解题。根据What to Expect部分可知,游客可以问飞行员任何关于旅行的问题。
23.D 推理判断题。根据What to Expect部分可知,EC-130直升机可以提供更大的空间,适合体型较大的游客;不过所有飞机都是6名游客加1名飞行员。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者通过自己参加越野赛跑的经历,认识到了团队合作、互相帮助的重要性。
24.A 细节理解题。根据第二段可知,由于作者在越野跑步队里是跑得最慢的一个,所以他产生了放弃的想法。
25.C 推理判断题。根据第四段可知,教练们所关心的并不是作者跑步的速度,也不是最终的比赛结果,而是他是否全力以赴和坚持到底。
26.D 细节理解题。根据倒数第二段可知,自从越野赛跑后,作者开始关心周围的队友,而不仅仅是关注自身。
27.D 推理判断题。根据最后两段可知,参加越野赛跑给作者最大的改变和启示是让他认识到友谊及团队合作的重要性。
语篇解读:本文是一篇说明文。上大学的价值何在?美国一机构的研究调查表明,大学学位在就业市场依然起着很重要的作用。大学毕业生比起那些未上高中或高中毕业的年轻人有着明显的竞争优势。
28.D 词义猜测题。第一段说明大学学位在就业市场的重要性,下文又接着说“大学学位至关重要”。由此可以判断,画线词所在句意为“那些受教育程度高者更不容易失业或是降薪”。insulate against sth表示“免受……的影响”。
29.A 推理判断题。根据第四段可知,美国这一研究调查机构的主要目的是想知道如今上大学是否还值得。
30.B 细节理解题。根据第五段可知,美国这一机构的研究调查表明,获得大学学位和得到更高的社会地位与更好的工作之间有着密切关系。
31.C 主旨大意题。本文通过美国一机构的一系列研究调查结果,主要说明了大学学位在就业市场依然起着很重要的作用,大学毕业生比起那些未上高中或高中毕业的年轻人有着明显的竞争优势。
语篇解读:本文是一篇说明文。近年世界幸福报告显示,挪威是世界上最幸福的国家之一。挪威人幸福的秘诀何在呢?
32.C 细节理解题。根据第一、二段可知,研究者们将挪威人的幸福归结于一个词——dugnad。这个单词的意思是从事社区志愿者活动。
33.B 细节理解题。根据第三、四段可知,挪威人从事dugnad的一个很重要的目的是获得归属感、增强凝聚力,而不是受到表扬和鼓励。
34.A 推理判断题。综合文章最后几段可知,作者主要建议我们身体力行去参与建设社区的活动,而不是仅仅捐献钱物。
35.C 标题归纳题。综合全文可知,本文主要揭示了挪威人幸福的秘诀在于一个单词——dugnad。因此C项为本文最佳标题。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要告诉我们如何才能发现自己的天赋或特长。
36.D 上文介绍发现天赋的好处,下文具体说明探索自己天赋的方法。故D项承上启下,符合语境。
37.G 根据上下文可知,该空与下文是总分关系,下文举例说明天赋有各种形式并延伸到生活的方方面面。故G项符合语境。
38.B 根据下文As you reflect on yourself in search of your talents, start by looking at your past.可知,要从回顾过去开始。故B项符合语境。
39.F 根据上句可知,该空与上一句内容是解释关系,具体举例说明。故F项符合语境。
40.E 根据上下文可知,你需要参加一些活动去发现自我,你的天赋也许就在你没有尝试过的活动中,因此要为发现自己的天赋留有空间。故E项承上启下,符合语境。
第三部分
语篇解读:本文是一篇记叙文。Sarajevo一所学校一个班级的学生为了更好地与聋哑学生Zejd沟通,全班学生学会了手语。
41.D 根据文章第一句和下文描述可知,本文讲述了Sarajevo一所学校的故事。
42.A 根据下文描述可知,因为Zejd有听力障碍,所以Mirzana Coralic请求她所在社区的小学接收她的儿子。
43.C 根据第三段中的learn Zejd’s language so I can talk to him and other deaf people可知,Zejd有听力障碍。
44.D 根据下文on the first day of school可知,Zejd很快就被学校接受了。
45.B 根据下文They got a sign language teacher, and three months later, Zejd was happily able to communicate with ...可知,Zejd无法和别人互动交流。
46.A 根据上文描述可知,Sanela发现Zejd不能和别人交流,于是下决心找一个解决办法。
47.C 根据空后的a better idea可知,另一个孩子家长提出了一个更好的主意帮助Zejd。
48.D 根据下文可知,这个家长提议让全班同学一起学手语。
49.A 根据下文like homework and games可知,家庭作业和游戏是很常规的事情。
50.B 根据上文The other kids in the class are quite happy as well.可知,孩子们对学习手语很开心,所以一个孩子表示喜欢学习Zejd的手语。
51.A 根据下文with kids from ... learn as well可知,因为其他班的孩子也开始尝试学习手语,手语在小学里越来越受欢迎。
52.C 参见上题解析。
53.D 根据上文描述可知,因为手语在小学越来越受欢迎,所以人们希望能把手语作为正式课程的一部分。
54.D 手语的主要功能是与聋哑人沟通。
55.C 根据常识可知,学会手语能帮助孩子们更好与残疾人相处。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了法国著名的标志性建筑——埃菲尔铁塔。
56.tallest 57.received 58.height 59.the 60.buildings
61.It 62.held 63.to cover 64.when 65.was completed
第四部分
第一节
Dear Peter,
The weeklong National Day holiday is coming and I’ll pay a three-day visit to Beijing, the political and cultural center of China.I’d like to share with you my travel plan.
On the first day, I plan to visit the iconic Tiananmen Square and explore the majestic Forbidden City, which is home to Chinese emperors for centuries.On the second day, I’ll visit the Great Wall of China because one who fails to reach the Great Wall is not a hero.On the third day, I’ll tour the Summer Palace, a vast imperial garden with beautiful lakes, pavilions, and bridges.
I believe this three-day trip will offer me a unique mix of historical landmarks, cultural experiences, and scenic beauty.Hope you’ll come to China one day!
Yours,
Li Hua
第二节
He whispered in my ear,“There’s somebody in line behind us, and he has only two things to buy.” I looked behind us, and sure enough, a man in a jean jacket stood there with only two items.I felt my smile stretch wide across my face as I realised that my boy had joined me in gift-giving.And he seized every chance to help others and experience the joy of giving.It’s true that a parent should not only teach by words but also influence by deeds.“You’ve done the right thing.Thanks for your reminding,” I told him.
Then I motioned to the customer behind us to take our place in line.Surprised and delighted, he said,“I really appreciate your kindness”.After the man left, we waited a few more minutes before loading our purchases onto the counter.The few extra minutes of wait time passed with my hardly realising it.They were minutes wisely invested.Although this act of giving didn’t qualify as something original or surprising, it remains one of my favorite gifts — and all because I saw how my choice to give had become part of my children’s lives as well.
10 / 10(共98张PPT)
单元质量检测(二) ICONIC TTRACTIONS
(满分150分,时间120分钟)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三
个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回
答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What is the conversation mainly about?( )
A. A school.
B. A farm.
C. A storm.
2. What’s the probable relationship between the speakers?( )
A. Husband and wife.
B. Manager and clerk.
C. Friends.
3. Why does the woman call the man?( )
A. To book a room.
B. To order her meal.
C. To remind him of her dinner.
4. How much is the blue dress?( )
A. $200. B. $100. C. $50.
5. What does the woman promise to do?( )
A. Compensate the man for his loss.
B. Be careful next time.
C. Punish Bob.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中
所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你
将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟
的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What are the speakers mainly discussing?( )
A. Where to buy tickets.
B. Where to park the car.
C. Where to get a camera.
7. Where will the speakers meet?( )
A. At the market.
B. At the camera shop.
C. At the sports stadium.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. How does the woman feel about climbing the rock?( )
A. Tired. B. Relaxed. C. Excited.
9. What will the woman do with Kate?( )
A. See films.
B. Have dinner.
C. Watch TV shows.
听第8段材料,回答第10至12题。
10. Why doesn’t the man like to go to France?( )
A. He’s been there.
B. It is too noisy.
C. The time does not fit.
11. How much does the tour to Spain cost?( )
A. 345 pounds.
B. 385 pounds.
C. 470 pounds.
12. Where will the man go for his holiday?( )
A. Sweden.
B. Spain.
C. Italy.
听第9段材料,回答第13至16题。
13. Where will the man work?( )
A. At a computer company.
B. At a newspaper.
C. At an advertising company.
14. Why did the man choose that workplace?( )
A. It has less pressure.
B. It offers him good pay.
C. It is close to his home.
15. How is the woman’s job hunting?( )
A. Unsuccessful. B. Lucky. C. Easy.
16. What does the woman want to become?( )
A. A teacher. B. A writer. C. A reporter.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. Why did the speaker quarrel with her neighbour?( )
A. He came home late.
B. He was too noisy.
C. He stayed up late.
18. How did the neighbour react after the speaker went to his apartment?
( )
A. He changed for the worse.
B. He admitted his misbehaviour.
C. He apologised to her.
19. What did the speaker do after arguing with her neighbour?( )
A. She gave him a gift.
B. She had a talk with him.
C. She watched a movie with him.
20. What is the speaker’s suggestion to Teddy?( )
A. Turning to the police for help.
B. Being patient and trying to stand it.
C. Writing a friendly letter to the neighbour.
听力原文:
(Text 1)
M:I was scared by the storm last night, which sounded like it hit
the area near the hotel.
W:Me, too.It has been reported lightning hit the factory near the
farm.
(Text 2)
W:Oh, the bell is ringing.Please open the door.I think it’s our
friend Mary to see us.I’m busy doing the washing.
M:OK, just a minute.I’m feeding little Tommy.
(Text 3)
M:Hello, room service.Can I help you?
W:I ordered dinner about forty minutes ago.It hasn’t been served
yet.
M:We are sorry for the delay, ma’am.Could you hold the line,
please? I’ll check your order.
(Text 4)
W:That dress is too expensive.
M:But it’s so pretty.
W:Yes, it is pretty, but it costs $200.What about the blue one?
It’s almost the same, but it costs half as much.
(Text 5)
M:I’m sorry to have to say this, but your son Bob has broken my
window.
W:I’m really sorry, sir.This will never happen again.Don’t
worry.I will pay for the damage.
M:It’s OK. Just tell him to be more careful next time.
(Text 6)
W:Where shall we park our car?
M:I’ll park near the sports stadium.There are always spaces round
there.
W:But I want to go to the camera shop so the sports stadium isn’t
very convenient for me.Is it possible to park along the street?
M:No way.We’ll get a ticket.I’ll drive to the camera shop and
you can get off.I’ll walk back to the camera shop after I’ve parked
the car.
W:OK. I’ll see you there.Then we can go to the market together.
(Text 7)
M:Where would you like to go on holiday?
W:Well, I have no idea about that.
M:I would like an active holiday this year.Maybe I’ll visit Ayers
Rock.
W:I’ve been quite tired of doing so much work.Climbing the rock
will use even more energy.
M:What would you like to do then?
W:Well, I just want to relax.I’m going to have dinner with my
parents and then watch my favourite TV show.
M:Do you think you can do that for a whole week?
W:Oh, my sister Kate told me there will be a movie festival.They
are showing many old and new movies this week.We’ve decided to
go to the movies together.
(Text 8)
W:OK. Now, let’s find a place to go for your holiday.Do you
have any preferences ... France ... Italy?
M:Oh, not France.Last year it was absolutely packed with
visitors.It was very noisy.We want somewhere quieter this year.
W:All right.Was it seven or ten nights you wanted?
M:Oh, ten, please.
W:Right.Well, let’s start with Italy.Um, we’ve got ten nights
for 345 pounds, from Manchester, on the sixteenth.
M:No, that’s no good for me.We wouldn’t get back till the
twenty-sixth, and my wife’s got to be back at work before that.
W:Um ... how about Sweden? That would be 470 pounds, from
Manchester again, on the eleventh.
M:Well, that seems too much.
W:All right.How about Spain?
M:Oh, that sounds great.We’ve never been there.
W:Let’s see now. We’ve got ten nights, from London, on the
thirteenth, for 385 pounds.
M:Oh, wait a minute.We’d prefer a flight from the north
somewhere, Manchester perhaps.Er ... OK, in this case,
Sweden then.
W:All right.
(Text 9)
W:John, we’re leaving college soon.Have you found a job?
M:Yes.I was interviewed by a computer company and an advertising
company.And both of them offered me a job.
W:So which one will you work for?
M:The first one.
W:Why?Is it a high-paid job?Or does it have less pressure?
M:Well, the computer company is close to my house.And I can go
to work easily.
W:Are your parents happy about that?
M:Yes.What about you?Have you found a job?
W:Not really.I tried to find work at three different newspapers, but
none of them replied.
M:Why do you want to work for a newspaper?
W:I want to write my own books.Working for a newspaper can
make my dream come true.
M:Don’t worry.I believe you will find work at a newspaper sooner
or later.
(Text 10)
Dear Teddy,
Having a noisy neighbour is a really common problem,
especially for people who live in an apartment.
Like you, I also had a noise problem with a neighbour.He’d
watch loud movies every night, sometimes until 3 in the
morning.One night, I decided I’d had enough of the noise, so I
went to my neighbour’s apartment and we argued.However, that
only made him turn his TV up even louder every night after that.
A week or so later, I saw my neighbour outside.Even though
we’d lived next to each other for a long time, the first time we’d
spoken was when we had our argument.
So, I chatted with him and got to know him better — I also
made a joke about how I liked his taste in movies.
That night, the noise problem stopped.It seemed that all I had
to do was get my neighbour to see me as a friend, not an enemy.
So, my advice to you is to be calm and patient with your
neighbour.
One day, go over and ask if you can come in for a talk.If you
mention that their noise is affecting your studies, they should soon
change their mind.
At the same time, however, not everyone is comfortable with
facing people this way.If you’re one of those people, write a polite
and friendly letter instead, explaining your problem to your
neighbour.
Many people we know can make us angry, but usually, the
best way to win someone over is through kindness.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳
选项。
A
Overview
Departing from the Las Vegas Strip, see America’s
most iconic natural wonder, the Grand Canyon.After hotel
pickup, enjoy a 45-minute flight to the West Rim, flying
over Hoover Dam, and then land on a canyon bluff (峭壁)
for a glass of Champagne and snacks.On the return flight, fly over the Las Vegas Strip for an aerial view of the city skyline.There and back in just a few hours leaves you plenty of time to enjoy Las Vegas for the rest of the day.
·Scenic helicopter flight to the Grand Canyon
West Rim
·Convenient departure from McCarran gives
you longer flight time than most other helicopter tours
·Enjoy views over Lake Mead, Hoover Dam, the Grand Canyon,
and Las Vegas
·Ride in a state-of-the-art, 6-passenger jet helicopter
·Toast with a 30-minute landing below the rim which includes
Champagne and snacks
·Enjoy a choice of morning or afternoon flights
What to Expect
Your Las Vegas helicopter tour to the Grand
Canyon begins with VIP treatment as you’re
picked up from your hotel by car.At the heliport
just off Las Vegas Blvd, board your A-Star helicopter for your aerial
adventure to the Grand Canyon’s West Rim, flying over Lake Mead and
the Hoover Dam on the way while you listen to recorded introduction via
provided headphones.While you enjoy the incredible scenery, feel free
to ask your pilot any questions.Then make the return journey back to
Vegas, flying low over the Las Vegas Strip for a bird’s-eye view of the
city.
When booking, you have several departure times to choose from, as
well as the option to upgrade to an EC-130 helicopter, which provides
more leg room and allows for more weight per seat.Maximum capacity per
helicopter is six people plus the pilot.
语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了从拉斯维加斯起飞
到大峡谷的直升机之旅。
语篇解读:本文是一篇应用文。文章简要介绍了从拉斯维加斯起飞
到大峡谷的直升机之旅。
21. What will happen at the end of the tour?( )
A. Flying to the West Rim.
B. Having a meal on a cliff.
C. Overlooking Las Vegas closely.
D. Enjoying views of Hoover Dam.
解析: 细节理解题。根据Overview部分可知,在返回途中,
游客可以在空中近距离鸟瞰拉斯维加斯的美景。
22. Which service can you enjoy?( )
A. A professional tour guide.
B. Flexible length of flight time.
C. Getting answers from the pilot.
D. Being picked up by a helicopter.
解析: 细节理解题。根据What to Expect部分可知,游客可以
问飞行员任何关于旅行的问题。
pared with an A-Star helicopter, an EC-130
helicopter .( )
A. gives more discounts
B. offers longer flight time
C. carries more passengers
D. provides better experience
解析: 推理判断题。根据What to Expect部分可知,EC-130直
升机可以提供更大的空间,适合体型较大的游客;不过所有飞机
都是6名游客加1名飞行员。
B
At the beginning of Grade Two, I joined the cross-country running
team in our school.
When I came to the first practice, I was filled with optimism.But as
the distance we ran each practice gradually increased from three, to
four, to six miles, I realised with surprise that no matter how hard I
tried, I wasn’t physically capable of running as fast as my friends.In
fact, I was one of the slowest on the team.
What was the point of putting myself through so much pain? After
the first few weeks, I wanted to quit.Then we had our first cross-country
meet.
When we started the race, I felt the great pressure of expectations
sink onto my shoulders.And after a while I stopped running and struggled
to walk up the hill.But then I heard my coaches yelling my name from the
top of the hill.I felt confused and embarrassed; why were they cheering
for me? I was running terribly! As I tried my best to finish the race, I
realised that my coaches didn’t care how fast I ran.Neither did my
teammates.During the rest of the season, they were always on the
sidelines of every race, cheering for me just as loudly as they’d cheered
for the frontrunner.
From then on, I began to put my effort into supporting my
teammates instead of focusing on my own performance.In that way, I
celebrated my teammates’ victories as if they were my own; I felt their
pain and exhaustion as if they were my own.
The relationships built within our cross-country team are ones that
will carry on past our running days and into old age.Cross-country running
made me realise that I don’t need to be the best to be successful in life.It
taught me to value my relationships with people more than my relationship
with my ego.It taught me to cheer for others even if I never learn their first
names.
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者通过自己参加越野赛跑的经
历,认识到了团队合作、互相帮助的重要性。
语篇解读:本文是一篇记叙文。作者通过自己参加越野赛跑的经
历,认识到了团队合作、互相帮助的重要性。
24. Why did the author want to give up?( )
A. He didn’t perform well.
B. He lacked self-confidence.
C. He had no interest in running.
D. He wasn’t recognised by others.
解析: 细节理解题。根据第二段可知,由于作者在越野跑步
队里是跑得最慢的一个,所以他产生了放弃的想法。
25. What can we learn about the coaches?( )
A. They focused on the result.
B. They were hard on the author.
C. They cared about the process.
D. They were strict with the runners.
解析: 推理判断题。根据第四段可知,教练们所关心的并不
是作者跑步的速度,也不是最终的比赛结果,而是他是否全力以
赴和坚持到底。
26. What change happened to the author after the cross-country race?
( )
A. He practiced even harder.
B. He achieved more success.
C. He received more support.
D. He showed concern for others.
解析: 细节理解题。根据倒数第二段可知,自从越野赛跑
后,作者开始关心周围的队友,而不仅仅是关注自身。
27. What did the author realise from his experience?( )
A. The value of competition.
B. The value of doing sports.
C. The importance of winning.
D. The importance of team spirit.
解析: 推理判断题。根据最后两段可知,参加越野赛跑给作
者最大的改变和启示是让他认识到友谊及团队合作的重要性。
C
“Getting a college degree is still an important advantage in the job
market,” says a major research study in the United States.
The Pew research group examined the influence of the recession (经
济衰退) on the job opportunities for recent school and college leavers in
the US. It found that those with higher levels of education were much
better insulated against job losses and pay cuts.
“A college degree still matters,” says research manager Diana
Elliott.The study from the Pew group’s Economic Mobility Project was
an attempt to test the reality behind stories about college leavers who found
themselves falling into debt and having low-skill jobs.
It wanted to see whether it was still worth going to college, when
there has been much worry in the US about rising tuition fees and the
levels of student debt.
“There have been many stories in the newspapers about graduates
with a degree who have had difficulties in the labour market,” says Ms
Elliott.But she says that their research found that such stories were not
representative.Instead it showed a strong link between getting a degree
and access to higher status, better jobs.Getting a job was harder for all
young people after the recession, but the extra difficulties faced by
graduates were much less pronounced.
There was also little evidence, from a study using a sample of 140,
000 people, that the recession was pushing many more graduates into
non-graduate jobs.
The study — How Much Protection Does a College Degree Afford —
shows that the most serious influence of the recession was on those who
were least well qualified.Those who did not stay in education beyond high
school were more likely to be unemployed.
The recession lowered incomes across the job market — but while
graduates faced a 5% drop in income, those without a college degree fell
by 10%.Those young people with college degrees have seen their earnings
recovering.However earnings for those who did not study beyond high
school have failed to recover and are below the levels of the 2008 recession
and the early years of the decade.
语篇解读:本文是一篇说明文。上大学的价值何在?美国一机构的
研究调查表明,大学学位在就业市场依然起着很重要的作用。大学
毕业生比起那些未上高中或高中毕业的年轻人有着明显的竞争优
势。
语篇解读:本文是一篇说明文。上大学的价值何在?美国一机构的
研究调查表明,大学学位在就业市场依然起着很重要的作用。大学
毕业生比起那些未上高中或高中毕业的年轻人有着明显的竞争优
势。
28. The underlined word “insulated” in Paragraph 2 probably means
“ ”.( )
A. tested B. proved
C. affected D. protected
解析: 词义猜测题。第一段说明大学学位在就业市场的重要
性,下文又接着说“大学学位至关重要”。由此可以判断,画线
词所在句意为“那些受教育程度高者更不容易失业或是降薪”。
insulate against sth表示“免受……的影响”。
29. What’s the aim of the study from the Pew research group?
( )
A. To know the value of going to college in America.
B. To know the difficulties in American labour market.
C. To know the quality of college education in America.
D. To know the college graduates’ employment situation.
解析: 推理判断题。根据第四段可知,美国这一研究调查机
构的主要目的是想知道如今上大学是否还值得。
30. The study from the Pew research group showed that .
( )
A. a lot of college graduates couldn’t find a job
B. a degree could help a graduate get a better job
C. many college graduates went into low-skill jobs
D. getting a job was hard only for high school graduates
解析: 细节理解题。根据第五段可知,美国这一机构的研究
调查表明,获得大学学位和得到更高的社会地位与更好的工作之
间有着密切关系。
31. What does the writer mainly intend to tell us?( )
A. The cost of higher education is growing.
B. Finding a job is hard due to the recession.
C. Levels of education make a big difference.
D. A college degree isn’t so popular as before.
解析: 主旨大意题。本文通过美国一机构的一系列研究调查
结果,主要说明了大学学位在就业市场依然起着很重要的作用,
大学毕业生比起那些未上高中或高中毕业的年轻人有着明显的竞
争优势。
D
Free education and health care are surely among the reasons why the
World Happiness Report in recent years revealed Norway was one of the
happiest country in the world, but researchers attribute a Norwegian’s
good cheer to one single word.
The word is dugnad and it means to do community work.Before you
rush out to help an elderly neighbour cross the street or walk dogs at your
local shelter (although both are worthwhile activities), you need to
know that dugnad does not directly translate to traditional volunteerism,
although the work of a dugnad is voluntary.
Deeply rooted in the country’s heritage, dugnad is different than
routine charitable work.It describes times when community members
come together to contribute their skills towards the goal of maintaining or
beautifying a certain geographic location.This could be through repairs,
building, cleaning, gardening, or painting.Norwegian law doesn’t
enforce dugnad event attendance but widespread participation is expected
and regarded as a vital part of belonging to neighbourhoods,
organisations, and workplaces, which all often coordinate their own
dugnads.
A Norwegian friend tells us,“Dugnad is a part of the national
soul.It’s not really about patting ourselves on the back for doing a good
deed.” Dugnad has a cultural resonance (共鸣) that agrees with
Norway’s values for generosity and collective care.Dugnad participation
strengthens bonds and maintains a nation; everyone benefits from a well-
cared-for community.
If you’re inspired to try it yourself, here are some ideas to bring
the spirit of dugnad to your area.
Mow lawns for the elderly in your area.
Organise co-workers to repaint the headquarters of a local nonprofit.
Organise a clean up day at your local park and plant new flowers.
Remember the goal is to chip in to keep the country happy; instead
of hosting a bake sale to raise money to buy a local sports team new
uniforms, think of having a sewing party to repair them instead.
语篇解读:本文是一篇说明文。近年世界幸福报告显示,挪威是世
界上最幸福的国家之一。挪威人幸福的秘诀何在呢?
语篇解读:本文是一篇说明文。近年世界幸福报告显示,挪威是世
界上最幸福的国家之一。挪威人幸福的秘诀何在呢?
32. What do the researchers stress about the reason for Norwegians’
happiness?( )
A. Health care.
B. Free education.
C. Involving in voluntary activities.
D. Participating in frequent charitable work.
解析: 细节理解题。根据第一、二段可知,研究者们将挪威
人的幸福归结于一个词——dugnad。这个单词的意思是从事社区
志愿者活动。
33. What’s the main purpose of Norwegians’ taking part in dugnads?
( )
A. To gain recognition from others.
B. To achieve a sense of belonging.
C. To show their generosity to others.
D. To answer the call of the community.
解析: 细节理解题。根据第三、四段可知,挪威人从事
dugnad的一个很重要的目的是获得归属感、增强凝聚力,而不是
受到表扬和鼓励。
34. Which of the following would the author most probably advise us to
do?( )
A. To carry out repairs on the local garden.
B. To raise some money for the local church.
C. To donate some money for the neighbourhood.
D. To buy some uniforms for the local sports team.
解析: 推理判断题。综合文章最后几段可知,作者主要建议
我们身体力行去参与建设社区的活动,而不是仅仅捐献钱物。
35. What would be the best title for the text?( )
A. The Top Secret of Happiness
B. The Happiest Country in the World
C. One Word That Makes Norwegians Happy
D. One Character That Norwegians Are Proud of
解析: 标题归纳题。综合全文可知,本文主要揭示了挪威
人幸福的秘诀在于一个单词——dugnad。因此C项为本文最佳
标题。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选
项。选项中有两项为多余选项。
It can be really hard to identify your talents and they are often in the
places you least expect.You may even be very good at things that you
believe you are bad at.36.( )
Open your mind to all paths.A good place to start evaluating your
talents is to just open your mind to the possibilities.Keep in mind that
talents extend beyond just playing the guitar or dancing like a
professional.37.( ) For example, being able to read emotions
very accurately is a very useful talent.
38. ( ) As you reflect on yourself in search of your talents,
start by looking at your past.What did you do a lot as a kid? What were
you known for? Sometimes this can reveal some of your deepest talents
and certainly will reveal interests that can be explored further.
Write down everything that you enjoy.This will help you to see what
things you truly enjoy doing and give you an opportunity to think about
why you enjoy these things.39.( ) Doing these things may allow
you to use the special knowledge that you have about these subjects.
Open up time for new things.If you spend all day on the couch after
school or work or you spend all of your waking weekend hours at parties,
then you’re going to have very little time for self-discovery.40.
( ) So give room for discovering your talents!
A. Stay with others more.
B. Look back on your past.
C. Your talents can make you famous.
D. There are many ways to explore your talents.
E. Your talents will often lie in activities that you’ve not tried yet.
F. For example, you might love playing football or walking in nature.
G. Talents come in all shapes and sizes and extend into many areas of life.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要告诉我们如何才能发现自
己的天赋或特长。
36. D 上文介绍发现天赋的好处,下文具体说明探索自己天赋的方
法。故D项承上启下,符合语境。
37. G 根据上下文可知,该空与下文是总分关系,下文举例说明天
赋有各种形式并延伸到生活的方方面面。故G项符合语境。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要告诉我们如何才能发现自
己的天赋或特长。
38. B 根据下文As you reflect on yourself in search of your
talents, start by looking at your past.可知,要从回顾过去开始。
故B项符合语境。
39. F 根据上句可知,该空与上一句内容是解释关系,具体举例说
明。故F项符合语境。
40. E 根据上下文可知,你需要参加一些活动去发现自我,你的天
赋也许就在你没有尝试过的活动中,因此要为发现自己的天赋留有空
间。故E项承上启下,符合语境。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳
选项。
A school in Sarajevo is making headlines.The 41 began in
September last year.Mirzana Coralic requested the primary school in her
neighbourhood to 42 her six-year-old son, Zejd, who has a 43
disability.The teacher, Sanela Ljumanovic, accepted almost 44 ,
but on the first day of school, she noticed Zejd sitting all by himself,
unable to 45 with anyone.
Sanela, determined to find a(n) 46 , tried developing a few
tricks and signs.But a parent of another child 47 a better idea —
getting the whole class to 48 sign language along with Zejd.They got
a sign language teacher, and three months later, Zejd was happily able
to communicate with all his classmates about 49 things like
homework and games.
The other kids in the class are quite happy as well.“I 50 to
learn Zejd’s language so I can talk to him and other deaf people,” said
one of his classmates.Now, sign language is getting quite 51 at the
primary school, with kids from other classes 52 to learn as well.It is
hoped that it can be 53 as a part of the official course.
“Sign language is great because it 54 communication and also
helps children become more 55 to people with disabilities,” said
Sanela.
语篇解读:本文是一篇记叙文。Sarajevo一所学校一个班级的学生为
了更好地与聋哑学生Zejd沟通,全班学生学会了手语。
41. A. report B. message
C. article D. story
解析: 根据文章第一句和下文描述可知,本文讲述了Sarajevo
一所学校的故事。
42. A. admit B. adopt C. invite D. defend
解析:A 根据下文描述可知,因为Zejd有听力障碍,所以
Mirzana Coralic请求她所在社区的小学接收她的儿子。
语篇解读:本文是一篇记叙文。Sarajevo一所学校一个班级的学生为
了更好地与聋哑学生Zejd沟通,全班学生学会了手语。
43. A. learning B. speech
C. hearing D. sight
解析: 根据第三段中的learn Zejd’s language so I can talk to
him and other deaf people可知,Zejd有听力障碍。
44. A. conditionally B. passively
C. personally D. immediately
解析: 根据下文on the first day of school可知,Zejd很快就被学
校接受了。
45. A. cooperate B. interact
C. compete D. stay
解析: 根据下文They got a sign language teacher, and three
months later, Zejd was happily able to communicate with ...可知,
Zejd无法和别人互动交流。
46. A. solution B. explanation
C. theory D. alternative
解析: 根据上文描述可知,Sanela发现Zejd不能和别人交流,
于是下决心找一个解决办法。
47. A. selected B. imagined
C. presented D. favored
解析: 根据空后的a better idea可知,另一个孩子家长提出了
一个更好的主意帮助Zejd。
48. A. enjoy B. create C. design D. learn
解析: 根据下文可知,这个家长提议让全班同学一起学手
语。
49. A. regular B. formal
C. complex D. professional
解析: 根据下文like homework and games可知,家庭作业和游
戏是很常规的事情。
50. A. afford B. like C. prepare D. wait
解析: 根据上文The other kids in the class are quite happy as
well.可知,孩子们对学习手语很开心,所以一个孩子表示喜欢学
习Zejd的手语。
51. A. popular B. confusing
C. challenging D. practical
解析: 根据下文with kids from ... learn as well可知,因为其
他班的孩子也开始尝试学习手语,手语在小学里越来越受欢迎。
52. A. failing B. hesitating
C. trying D. helping
解析: 参见上题解析。
53. A. described B. known
C. defined D. included
解析: 根据上文描述可知,因为手语在小学越来越受欢迎,
所以人们希望能把手语作为正式课程的一部分。
54. A. enables B. shows
C. stresses D. represents
解析: 手语的主要功能是与聋哑人沟通。
55. A. polite B. sensitive
C. adaptable D. thankful
解析: 根据常识可知,学会手语能帮助孩子们更好与残疾人
相处。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正
确形式。
The Eiffel Tower stands 984 feet high over the city of Paris.The
tower is the second 56. (tall) building in Paris and one
of the most-visited attractions in the world.The tower 57.
(receive) its 250 millionth visitor in 2010.The tower is 324 metres
tall, about the same 58. (high) as an 81-storey
building.It has three levels for visitors, with restaurants on the first and
second levels.
It is named after 59. engineer Gustave Eiffel, whose
company designed and built the tower.It has become a global cultural icon
of France and one of the most well-known 60. (building) in
the world.
61. took three hundred men two years to build it.It is
made of fifteen thousand pieces of iron 62. (hold)
together by 2.5 million rivets (铆钉).Forty-seven tons of paint are
needed 63. (cover) the tower, which remained the
tallest building in the world until 1930, 64. the Chrysler
Building, soon followed by the Empire State Building, was built in
New York City.
The Eiffel Tower 65. (complete) in 1889 for the
hundred-year anniversary of the French Revolution.Gustave Eiffel’s
design won the competition from among the seven hundred pieces of
works.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了法国著名的标志性
建筑——埃菲尔铁塔。
56. tallest the second tallest building in Paris表示“巴黎第二高建
筑”。
57. received 本句时间状语为in 2010,因此用一般过去时。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章简要介绍了法国著名的标志性
建筑——埃菲尔铁塔。
58. height 空前的the same暗示设空处需要填一个名词。
59. the 这里特指设计了埃菲尔铁塔的工程师Gustave Eiffel,因此用
定冠词the。
60. buildings one of后面通常跟一个可数名词的复数形式。
61. It It takes sb some time to do sth 是一个固定句式,意为“花费某
人一些时间做某事”。
62. held 这里表示上万块钢铁被铆钉连接到一起,因此用表被动的
过去分词。
63. to cover 这里需要一个目的状语,因此填入动词不定式。
64. when 逗号前面的1930是先行词,因此填入关系副词when引导非
限制性定语从句。
65. was completed 由于埃菲尔铁塔是“被建立和完工”,因此用一
般过去时的被动语态。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,国庆小长假你打算去北京旅游。请你根据下面表
格给你的外国好友Peter写一封邮件,介绍你的旅行计划。
日期 景点
第一天 天安门和故宫
第二天 长城
第三天 颐和园
2. 请按如下格式作答。
Dear Peter,
Yours,
Li Hua
注意: 1.写作词数应为80左右;
参考范文:
Dear Peter,
The weeklong National Day holiday is coming and I’ll pay a three-
day visit to Beijing, the political and cultural center of China.I’d like to
share with you my travel plan.
On the first day, I plan to visit the iconic Tiananmen Square and
explore the majestic Forbidden City, which is home to Chinese emperors
for centuries.On the second day, I’ll visit the Great Wall of China
because one who fails to reach the Great Wall is not a hero.On the third
day, I’ll tour the Summer Palace, a vast imperial garden with
beautiful lakes, pavilions, and bridges.
I believe this three-day trip will offer me a unique mix of historical
landmarks, cultural experiences, and scenic beauty.Hope you’ll come
to China one day!
Yours,
Li Hua
第二节(满分25 分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构
成一篇完整的短文。
As I began 2024, I planned to give a gift a day for the entire year.I
also intended to keep track of the gifts in a colorful little journal.
Many of my gifts in 2023 involved reading to my two sons,
especially at night.If I let them talk me into reading an extra chapter aloud
before bedtime, I counted that as my gift of the day.Sometimes reading a
picture book before we started our homeschool day was my daily gift;
other times, I read to my boys at lunch.Good stories make great gifts,
and reading aloud to my children creates beautiful memories.
Twice I left a few coins on an outdoor fountain for a stranger to find
and toss into the water, casting a wish into the pool along with a penny or
nickel.Other gifts I gave only once during the year, such as making a
meal for a family with a newborn baby or baking a birthday cake for my
husband.
One of my most repeated gifts throughout the year involved letting
other customers go ahead of me in line at the grocery store.With a buggy
full of food purchases and two little boys behind, I wanted to buy my
groceries and get home.But when I noticed a person standing in line
behind me with only a loaf of bread or a case of bottled water, I spotted a
chance to put another’s needs before my own.
Throughout the year, I spoke with my children about my gift-
giving, and they enjoyed hearing my stories.Sometimes my boys would
ask me,“What was your gift today?” when we settled down for
bedtime at night.
One day, when my sons and I stood in line at the store, organic
vegetables and fruit snacks filling our cart, my older son motioned (示
意) to me to lean down to him.
注意:1.续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式作答。
He whispered in my ear, “There’s somebody in line behind
us, and he has only two things to buy.”
Then I motioned to the customer behind us to take our place in
line.
参考范文:
He whispered in my ear,“There’s somebody in line behind us,
and he has only two things to buy.” I looked behind us, and sure
enough, a man in a jean jacket stood there with only two items.I felt my
smile stretch wide across my face as I realised that my boy had joined me
in gift-giving.And he seized every chance to help others and experience
the joy of giving.It’s true that a parent should not only teach by words
but also influence by deeds.“You’ve done the right thing.Thanks for
your reminding,” I told him.
Then I motioned to the customer behind us to take our place in
line.Surprised and delighted, he said,“I really appreciate your
kindness”.After the man left, we waited a few more minutes before
loading our purchases onto the counter.The few extra minutes of wait time
passed with my hardly realising it.They were minutes wisely
invested.Although this act of giving didn’t qualify as something original
or surprising, it remains one of my favorite gifts — and all because I saw
how my choice to give had become part of my children’s lives as well.
谢谢观看!