Section 6 “So Close, Yet So Far”的课文习读环节
课时目标
1.快速阅读文章,了解文章大意。
2.能够根据文本的语言特征推断文本的体裁。
3.能够根据上下文猜测生词的含义。
文意整体把握
Ⅰ.理清文脉结构
Ⅱ.把握主旨大意
1.What's the main idea of the text
A.Mark has a lot of friends on the social networking.
B.Mark who has many friends online still feels disconnected.
C.The bad influence of networking on a college student.
D.Various problems brought by the Internet.
2.Match the main idea with the proper paragraph.
Para.1 A.Mark feels lonely.
Para.2 B.Social networking dominates Mark's life.
Para.3 C.Different feelings about being online and in real life.
Para.4 D.Mark's social networking every day.
Para.5 E.Phones affect Mark's friends and sister.
Para.6 F.The problem with social networking.
Para.7 G.Mark's terrible feelings.
Para.8 H.It's hard to give up phones.
文意深度理解
(一)阅读理解
1.Which of the following expressions can best replace “wired up” in Paragraph 3
A.Shy. B.Reserved.
C.Distracted. D.Connected to the Internet.
2.What does the author mean when he mentions that he can't remember his oldest friends' birthdays
A.He is not considerate.
B.He is busy socialising with online followers.
C.Phones make people more distant.
D.He doesn't really care about his friends.
3.How does the author prove that his life is controlled by social networking
A.By making comparisons.
B.By giving examples.
C.By providing statistics.
D.By drawing a conclusion.
4.What is polite when having a get together dinner according to the author
A.Taking a call too long.
B.Bending over phones.
C.Having a face to face talk.
D.Looking out of the window.
5.What does the phrase “go cold turkey” in Paragraph 7 mean
A.Give up something completely.
B.Do something frequently.
C.Take to something crazily.
D.Reach out to something occasionally.
利用上下文猜词
阅读理解词义猜测题目可以从三个方面来考虑:(1)根据上下文已知部分进行逻辑上的推理;(2)运用语法知识进行语法分析;(3)依靠常识和经验做出判断。如猜测本题短语的词义时根据下文“I can't even imagine going without social networking for a week”以及“how do we give up our phones”可知,go cold turkey意为“坚决戒除恶习”。
(二)阅读表达
1.What is Mark busy doing with his phone and laptop
2.Why does Mark feel lonely
3.Why does Mark say “we're more disconnected than ever”?
4.What is the purpose of the text
内化读文技法
理清文脉,把握主旨
本文是一篇关于社交网络的博客,属于新媒体语篇。此类语篇的文体模式一般分为故事文和观点文。故事文是通过讲述事件告诉读者一个道理,其语篇结构一般以记叙为主,最后明确观点。观点文是提出一个观点,然后用案例总结阐述这个观点,结构一般为提出问题——分析问题——解决问题。如本文属于故事文,在叙述了社交网络对自己、朋友和姐妹的影响后,作者在最后一段明确地表达了对社交网络的看法:我们被网络连接,但却比以往更加疏远。此类文章的主旨观点常在总述部分,读文时应重点关注。
(一)赏用词之妙
1.My phone and laptop are never out of touching distance, so I'm constantly posting updates on social media — whether I'm having a coffee, on my way to school, watching TV ... even when I'm in the shower.
赏析:本句中使用了never out of、constantly、whether、even when等表达,形象地说明了社交网络在作者日常生活中使用的频繁性。
2.Some spent the dinner bending over their phones, texting friends online but ignoring the ones who sat right in front of them.
赏析:本句中使用了bending over、texting、ignoring等动词鲜明地刻画出社交网络带来的一些交往现状:人们之间如此近却又如此远。
[仿写训练] (完成句子/补全语段)
①Smiling has a high success rate of transmitting information, so never be afraid to use it — __________________________ — and especially in foreign countries!
微笑传递信息的成功率很高,所以可以大胆使用——即使当你紧张的时候——尤其在外国!
②Then ____________ their places on either side, they ____________ back their legs to deliver powerful kicks.But when their feet __________ with the hard ice block, sneers ____________ into surprise, then pain, and then tears.
然后在两边各就各位,为了发出强有力的一踢,他们把腿向后伸。但是当他们的脚和坚硬的冰块连在一起时,冷笑变成了惊讶,然后是痛苦,然后是眼泪。
(二)赏句式之高
1.My friends try to drag me away from my phone, but as soon as I'm alone again, I'm desperate to get back to the online world and the intense activity that it provides.
赏析:本句为but 连接的并列句。第二分句中,as soon as 引导时间状语从句,that引导的定语从句修饰先行词activity。该句形象地表达了“我”离不开手机、沉溺于网络世界的情景。
2.Since I spend so much time socialising online, I keep delaying things that are important in my real life: homework, tasks, connecting with my friends and family members in a meaningful way.
赏析:本句是一个复合句。Since 引导原因状语从句;that引导定语从句,修饰things;冒号后的内容解释说明things的具体内容。该句表达了网络社交对“我”的现实生活产生的消极影响。
[仿写训练] (完成句子)
①I don't know where he is, but ___________________________________________.
我不知道他在哪里,但我一知道他的地址,就会把我昨天买的那本书给他。
②________________________, I like to share my joy and sorrow __________________________ with him.
因为他是我最好的朋友,我喜欢和他分享我在现实生活中的快乐和悲伤。
(三)赏逻辑之巧
1.Alcoholics who want to quit drinking can avoid booze, but how do we give up our phones
赏析:本句使用连词but,使前后形成鲜明对比,说明人们无法丢掉手机的原因。常见的表示转折关系的词语有:but、yet、still、however、in fact、as a matter of fact、in spite of、despite等。
2.My best friend left the table for 30 minutes because he had to take a call.
赏析:本句使用连词because引导原因状语从句,说明“我”最好的朋友离开桌子的原因是不得不接听电话。常见的表示原因的从属连词还有:as、since、now that、in that等。
[仿写训练] (翻译句子)
①他母亲不会在那里,但他父亲也许会在。
________________________________________________________________________
②他得到了那份工作,因为他是最佳人选。
________________________________________________________________________
(四)赏修辞之功
1.Where am I What am I doing
赏析:本句使用了反问的修辞手法,说明作者离不开社交媒体,经常在网络上发布最新消息,以至于网友会第一时间知道作者的信息。
2.I live in a university dorm with a couple of great roommates. I have a never ending flow of messages and updates from all the people I associate with online. Yet the truth of the matter is: I feel lonely.
赏析:本段使用了讽刺的修辞手法,描述了“我”有多忙于交际,但最后却以“我”感到孤独结束了这段文字,形成了鲜明的对比。
[仿写训练] (完成句子)
①How ________________________ for an hour through the woods and see nothing worthy of note
在树林里走了一个小时,怎么可能没有看到什么值得注意的东西呢?
②The wise man knows ________________; ______________ thinks he knows all.
智者自认一无所知,愚者自负无所不晓。
Section 6 “So Close, Yet So Far”
的课文习读环节
NO.1 精阅读
文意整体把握
Ⅰ.①posts updates ②socialising ③deadlines ④desperate ⑤hard wired ⑥disconnected
Ⅱ.1.B 2.Paras.1~8 DACBGEHF
文意深度理解
(一)1~5 DBBCA
(二)1.Spending most time on social media.
2.Spending most time on social media, he can't focus on real life.
3.Social networking makes people far from their friends.
4.To state a common phenomenon.
NO.2 美表达
(一)①even when you're nervous
②taking; pulled; connected; turned
(二)①as soon as I know his address, I'll give him the book that I bought yesterday
②Since he is my best friend; that I have in my real life
(三)①His mother won't be there, but his father might.
②He got the job because he was the best candidate.
(四)①was it possible to walk ②he knows nothing; the fool(共67张PPT)
Section 6
“So Close, Yet So Far”的课文习读环节
课时目标
1.快速阅读文章,了解文章大意。
2.能够根据文本的语言特征推断文本的体裁。
3.能够根据上下文猜测生词的含义。
NO 1
精阅读/提升阅读“理解力”
NO 2
美表达/强化写作“基本功”
NO 3
课时检测
目 录
Ⅰ.理清文脉结构
No.1 精阅读/提升阅读“理解力”
文意整体把握
posts updates
socialising
deadlines
desperate
Hard-wired
disconnected
Ⅱ.把握主旨大意
1.What's the main idea of the text
A.Mark has a lot of friends on the social networking.
B.Mark who has many friends online still feels disconnected.
C.The bad influence of networking on a college student.
D.Various problems brought by the Internet.
√
2.Match the main idea with the proper paragraph.
Para.1 A.Mark feels lonely.
Para.2 B.Social networking dominates Mark's life.
Para.3 C.Different feelings about being online and in real life.
Para.4 D.Mark's social networking every day.
Para.5 E.Phones affect Mark's friends and sister.
Para.6 F.The problem with social networking.
Para.7 G.Mark's terrible feelings.
Para.8 H.It's hard to give up phones.
答案:Paras.1~8 DACBGEHF
(一)阅读理解
1.Which of the following expressions can best replace “wired up” in Paragraph 3
A.Shy. B.Reserved.
C.Distracted. D.Connected to the Internet.
文意深度理解
√
2.What does the author mean when he mentions that he can't remember his oldest friends' birthdays
A.He is not considerate.
B.He is busy socialising with online followers.
C.Phones make people more distant.
D.He doesn't really care about his friends.
√
3.How does the author prove that his life is controlled by social networking
A.By making comparisons.
B.By giving examples.
C.By providing statistics.
D.By drawing a conclusion.
√
4.What is polite when having a get-together dinner according to the author
A.Taking a call too long.
B.Bending over phones.
C.Having a face-to-face talk.
D.Looking out of the window.
√
5.What does the phrase “go cold turkey” in Paragraph 7 mean
A.Give up something completely.
B.Do something frequently.
C.Take to something crazily.
D.Reach out to something occasionally.
√
[Tip]
利用上下文猜词
阅读理解词义猜测题目可以从三个方面来考虑:(1)根据上下文已知部分进行逻辑上的推理;(2)运用语法知识进行语法分析;(3)依靠常识和经验做出判断。如猜测本题短语的词义时根据下文“I can't even imagine going without social networking for a week”以及“how do we give up our phones”可知,go cold turkey意为“坚决戒除恶习”。
(二)阅读表达
1.What is Mark busy doing with his phone and laptop
Spending most time on social media.
2.Why does Mark feel lonely
Spending most time on social media, he can't focus on real life.
3.Why does Mark say “we're more disconnected than ever”?
Social networking makes people far from their friends.
4.What is the purpose of the text
To state a common phenomenon.
理清文脉,把握主旨
本文是一篇关于社交网络的博客,属于新媒体语篇。此类语篇的文体模式一般分为故事文和观点文。故事文是通过讲述事件告诉读者一个道理,其语篇结构一般以记叙为主,最后明确观点。观点文是提出一个观点,然后用案例总结阐述这个观点,结构一般为提出问题——分析问题——解决问题。如本文属于故事文,在叙述了社交网络对自己、朋友和姐妹的影响后,作者在最后一段明确地表达了对社交网络的看法:我们被网络连接,但却比以往更加疏远。此类文章的主旨观点常在总述部分,读文时应重点关注。
内化读文技法
(一)赏用词之妙
1.My phone and laptop are never out of touching distance, so I'm constantly posting updates on social media — whether I'm having a coffee, on my way to school, watching TV ... even when I'm in the shower.
赏析:本句中使用了never out of、constantly、whether、even when等表达,形象地说明了社交网络在作者日常生活中使用的频繁性。
No.2 美表达/强化写作“基本功”
2.Some spent the dinner bending over their phones, texting friends online but ignoring the ones who sat right in front of them.
赏析:本句中使用了bending over、texting、ignoring等动词鲜明地刻画出社交网络带来的一些交往现状:人们之间如此近却又如此远。
[仿写训练] (完成句子/补全语段)
①Smiling has a high success rate of transmitting information, so never be afraid to use it — — and especially in foreign countries!
微笑传递信息的成功率很高,所以可以大胆使用——即使当你紧张的时候——尤其在外国!
even when you're nervous
②Then their places on either side, they back their legs to deliver powerful kicks.But when their feet with the hard ice block, sneers into surprise, then pain, and then tears.
然后在两边各就各位,为了发出强有力的一踢,他们把腿向后伸。但是当他们的脚和坚硬的冰块连在一起时,冷笑变成了惊讶,然后是痛苦,然后是眼泪。
taking
pulled
connected
turned
(二)赏句式之高
1.My friends try to drag me away from my phone, but as soon as I'm alone again, I'm desperate to get back to the online world and the intense activity that it provides.
赏析:本句为but 连接的并列句。第二分句中,as soon as 引导时间状语从句,that引导的定语从句修饰先行词activity。该句形象地表达了“我”离不开手机、沉溺于网络世界的情景。
2.Since I spend so much time socialising online, I keep delaying things that are important in my real life: homework, tasks, connecting with my friends and family members in a meaningful way.
赏析:本句是一个复合句。Since 引导原因状语从句;that引导定语从句,修饰things;冒号后的内容解释说明things的具体内容。该句表达了网络社交对“我”的现实生活产生的消极影响。
[仿写训练] (完成句子)
①I don't know where he is, but_____________________________ _____________________________________.
我不知道他在哪里,但我一知道他的地址,就会把我昨天买的那本书给他。
as soon as I know his address, I'll
give him the book that I bought yesterday
②_______________________, I like to share my joy and sorrow _______________________with him.
因为他是我最好的朋友,我喜欢和他分享我在现实生活中的快乐和悲伤。
Since he is my best friend
that I have in my real life
(三)赏逻辑之巧
1.Alcoholics who want to quit drinking can avoid booze, but how do we give up our phones
赏析:本句使用连词but,使前后形成鲜明对比,说明人们无法丢掉手机的原因。常见的表示转折关系的词语有:but、yet、still、however、in fact、as a matter of fact、in spite of、despite等。
2.My best friend left the table for 30 minutes because he had to take a call.
赏析:本句使用连词because引导原因状语从句,说明“我”最好的朋友离开桌子的原因是不得不接听电话。常见的表示原因的从属连词还有:as、since、now that、in that等。
[仿写训练] (翻译句子)
①他母亲不会在那里,但他父亲也许会在。
His mother won't be there, but his father might.
②他得到了那份工作,因为他是最佳人选。
He got the job because he was the best candidate.
(四)赏修辞之功
1.Where am I What am I doing
赏析:本句使用了反问的修辞手法,说明作者离不开社交媒体,经常在网络上发布最新消息,以至于网友会第一时间知道作者的信息。
2.I live in a university dorm with a couple of great roommates. I have a never-ending flow of messages and updates from all the people I associate with online. Yet the truth of the matter is: I feel lonely.
赏析:本段使用了讽刺的修辞手法,描述了“我”有多忙于交际,但最后却以“我”感到孤独结束了这段文字,形成了鲜明的对比。
[仿写训练] (完成句子)
①How for an hour through the woods and see nothing worthy of note
在树林里走了一个小时,怎么可能没有看到什么值得注意的东西呢?
②The wise man knows thinks he knows all.
智者自认一无所知,愚者自负无所不晓。
was it possible to walk
he knows nothing; the fool
No.3 课时检测
Ⅰ.阅读理解
A
Have you ever heard the saying “If you want a friend, be one”? Here is how a new teacher made friends with the girls and boys in her class on the first day of school. As the bell rang, the teacher smiled at each girl and boy. Then she said in a quiet voice, “Good morning!
How nice it is to have all of you in my class this year. I'd like to know each of you. I am sure we will enjoy working together.” Everyone felt that she meant what she said because of her sweet voice and her friendly look.
She told the girls and boys her name and wrote it on the blackboard. Then she told them some of the things she liked to do and she was hoping to do with them during the year.
Then she said to the class, “Now you know my name and the things I like and I want to know your names and the things you like. Then I will feel that I know you.”
Could you make friends by doing the same as this teacher did One way of getting to know girls and boys in your class is to find out more about them. It is often easy to be friends with those people who have the same hobbies with you. You play the same games and go on journeys together.
You may find that some newcomers in your class miss their old friends and feel strange and lonely. You can invite them to take a walk or to ride bikes with you. You will find many things in common to talk about. Just talking together in a friendly manner is one good way to make friends.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要以一位老师和班里的学生交朋友为例,介绍了一些交到新朋友的办法。
1.The teacher's sweet voice and her friendly look .
A.made every girl and boy happy
B.told the girls and boys everything about herself
C.showed that she would like to be a friend of the girls and boys
D.meant she wanted to tell the boys and girls something interesting
√
解析:细节理解题。根据第一段中的“Everyone felt that she meant what she said because of her sweet voice and her friendly look”可知,老师甜美的声音和她友好的表情表明她愿意成为他们的朋友。
2.A newcomer will be your friend if .
A.he always feels lonely
B.you ask him to do something
C.he always thinks of his old friends
D.you talk with him in a friendly way
√
解析:细节理解题。根据最后一段中的“Just talking together in a friendly manner is one good way to make friends.”可知,如果你以友好的方式与新来的人交谈,他会成为你的朋友。
3.If you want to make friends with others, which of the following shouldn't you do
A.Learn more about them.
B.Go on journeys together.
C.Find out your differences.
D.Try to talk together.
√
解析:细节理解题。根据倒数第二段中的“One way of getting to know ...go on journeys together.”可知,如果你想和别人交朋友,不要关注于你们的不同之处。
4.What is the best title for this text
A.How to make friends
B.A friend in need is a friend indeed
C.How to be friends with newcomers
D.Teachers can make friends with students
√
解析:标题归纳题。根据第一段并结合文章主要以一位老师为例,介绍了一些交到新朋友的办法可知,A选项“如何交朋友”最适合作文章标题。
B
If you feel that making friends as a kid is easy, you're right. “They have a break between lessons and gym classes. They can let their guard down,” says Marisa G. Franco, a sought-after friendship & belonging expert. However, it's not the case for adults. Even though they see their colleagues every day, they still find it never easy to be friends with them.
In the US, for example, a 2021 survey by the American Enterprise Institute, found that the number of adults who said they had no close friends had increased four times since 1990, going from 3 percent to 12 percent. “We've never been more disconnected,” says psychologist and author Jody Carrington. Although adults spend time together from 9:00 a.m. to 6:00 p.m. and even late into the night, the fast-paced work pattern dictates that communication is limited to the content of the work, and after work, they immediately go back to homes, leaving no extra energy to have unplanned interactions to develop further friendship.
Research by Brigham Young University psychologist Julianne Holt-Lunstad has shown that loneliness is a major threat to longevity (长寿), same as smoking 15 cigarettes a day or being an alcoholic. People who are lonely or socially cut off have a higher risk of having diseases like depression, dementia and cardiac death. On the another side, healthy friendships can help us a lot, doing better with stress and living happier and longer. Plus, happiness is contagious. Harvard researchers found that when an individual becomes happy, his or her friends who live in a 1.6-kilometre radius have a 25 percent higher chance of getting a boost in happiness, too.
Hence, making and deepening friendships matters more than we imagine. You might think making friends is an inherent skill that doesn't need to be taught. It's not the case. We can all get better at connection if we try. Some experts offer some tricks to make finding connection a little easier.
语篇解读:本文是一篇说明文。文章讲述了成年人不容易建立联系的原因,强调了建立联系的重要性并提出了建议。
5.How does the author lead in the topic of the text
A.By listing a lot of figures.
B.By drawing a conclusion.
C.By making a comparison.
D.By showing a conversation.
√
解析:推理判断题。根据第一段中的“If you feel that making friends as a kid is easy ...They can let their guard down” 和“However, it's not the case for adults ... it never easy to be friends with them.”可知,作者在第一段通过对比的方式引出了话题。
6.What makes an adult difficult to be friends with others according to Paragraph 2
A.Lack of breaks in the workplace.
B.Worry about being deeply hurt.
C.Unwillingness to communicate.
D.Lack of unplanned interactions.
√
解析:细节理解题。根据第二段中的“Although adults spend time ... leaving no extra energy to have unplanned interactions to develop further friendship.”可知,缺乏计划外的互动使成年人很难与他人成为朋友。
7.What does the author want to convey in paragraph 3
A.The necessity of staying connected.
B.The approach to leading a happy life.
C.The consequences of getting into bad habits.
D.The relationship between happiness and habits.
√
解析:推理判断题。根据第三段中的“Research by Brigham Young University psychologist Julianne Holt-Lunstad ... doing better with stress and living happier and longer.”可知,作者在本段想要传达保持联系的必要性。
8.What does the underlined word “contagious” in Paragraph 3 mean
A.Unrealistic. B.Influential.
C.Flexible. D.Unique.
√
解析:词义猜测题。根据画线词下文“Harvard researchers found that ...getting a boost in happiness, too.”可知,快乐是有感染力的。由此可知,contagious意为“有感染力的”,和B项Influential“有影响力的”意思接近。
Ⅱ.阅读七选五
Get along with roommates!
When I went off to college, I roomed with a friend I had known for five or six years. 9 There are things you don't know about somebody until you live with him. For instance, it turned out that he liked to sleep with the window wide open and under a pile of blankets. I was the opposite. My solution was to average the few inches I preferred the window being open and the two feet he had in mind.
When I studied, I liked to talk to other people. My roommate liked to study quietly, so he disappeared after a week into the library. 10 All the people I ever roomed with noticed their marks going down after moving in with me. Evidently, most people prefer studying silently.
11 In her room, there was a strip of black tape (胶带) that ran along the floor, ran up both opposite walls and continued across the ceiling. She did it in case, I suppose, there should be different ideas of how to decorate the ceiling.
Another roommate of mine at college was much more relaxed. One day, we both returned from a party. He began to throw up on the floor, which annoyed me, but he kept doing so and laughing at the same time. I found myself laughing too. 12
I have heard numerous sad stories of roommates at disagreements with each other. There are rules governing the way roommates should live together. 13 Speaking of respect, I mean certain specific things: Do not eat the other person's food unless you ask first; do not borrow clothes, or pick up money lying around, or take up any other possession of the other person without asking first.
A.I think he was probably wise.
B.But he felt regretful for doing so a few weeks later.
C.We had always got along well until we roomed together.
D.This proved to be harder to give in than I would have thought.
E.Most importantly, it is necessary for the roommates to respect each other.
F.It was hard to get angry at someone who did that and laughed in the meantime.
G.My daughter's room at college demonstrated one solution to roommates having different interests.
语篇解读:本文是一篇说明文,主要介绍了如何跟室友和睦相处。
9.解析:选C 上文说明作者和这个朋友已经认识五六年了,所以不难想到他们相处得很好,故C选项“我们一直相处得很好,直到我们住在一起”承接上文,符合语境。
10.解析:选A 上文说明作者和室友的学习习惯不同,室友为了安静地学习,所以去图书馆学习,故A选项“我认为他可能很明智”承接上文,符合语境。
11.解析:选G 由下文可知,这一段讲的是另一个人的宿舍发生的事情,故G选项“我女儿在大学的房间展示了一种解决有不同兴趣的室友的方法”衔接下文,符合语境。
12.解析:选F 上文说明室友的行为惹恼了作者,但他同时在大笑使得作者也跟着笑起来,故F选项“很难对这样做但同时又在大笑的人生气”承接上文,符合语境。
13.解析:选E 下文说的是要如何尊重他人,因此空格处应该引出“尊重”这个办法,故E选项“最重要的是,室友之间必须相互尊重”衔接下文,符合语境。UNIT 1 课时检测(六) “So Close, Yet So Far”的课文习读环节
Ⅰ.阅读理解
A
Have you ever heard the saying “If you want a friend, be one”? Here is how a new teacher made friends with the girls and boys in her class on the first day of school. As the bell rang, the teacher smiled at each girl and boy. Then she said in a quiet voice, “Good morning! How nice it is to have all of you in my class this year. I'd like to know each of you. I am sure we will enjoy working together.” Everyone felt that she meant what she said because of her sweet voice and her friendly look.
She told the girls and boys her name and wrote it on the blackboard. Then she told them some of the things she liked to do and she was hoping to do with them during the year.
Then she said to the class, “Now you know my name and the things I like and I want to know your names and the things you like. Then I will feel that I know you.”
Could you make friends by doing the same as this teacher did One way of getting to know girls and boys in your class is to find out more about them. It is often easy to be friends with those people who have the same hobbies with you. You play the same games and go on journeys together.
You may find that some newcomers in your class miss their old friends and feel strange and lonely. You can invite them to take a walk or to ride bikes with you. You will find many things in common to talk about. Just talking together in a friendly manner is one good way to make friends.
1.The teacher's sweet voice and her friendly look ________.
A.made every girl and boy happy
B.told the girls and boys everything about herself
C.showed that she would like to be a friend of the girls and boys
D.meant she wanted to tell the boys and girls something interesting
2.A newcomer will be your friend if ________.
A.he always feels lonely
B.you ask him to do something
C.he always thinks of his old friends
D.you talk with him in a friendly way
3.If you want to make friends with others, which of the following shouldn't you do
A.Learn more about them.
B.Go on journeys together.
C.Find out your differences.
D.Try to talk together.
4.What is the best title for this text
A.How to make friends
B.A friend in need is a friend indeed
C.How to be friends with newcomers
D.Teachers can make friends with students
B
If you feel that making friends as a kid is easy, you're right. “They have a break between lessons and gym classes. They can let their guard down,” says Marisa G. Franco, a sought after friendship & belonging expert. However, it's not the case for adults. Even though they see their colleagues every day, they still find it never easy to be friends with them.
In the US, for example, a 2021 survey by the American Enterprise Institute, found that the number of adults who said they had no close friends had increased four times since 1990, going from 3 percent to 12 percent. “We've never been more disconnected,” says psychologist and author Jody Carrington. Although adults spend time together from 9:00 a.m. to 6:00 p.m. and even late into the night, the fast paced work pattern dictates that communication is limited to the content of the work, and after work, they immediately go back to homes, leaving no extra energy to have unplanned interactions to develop further friendship.
Research by Brigham Young University psychologist Julianne Holt Lunstad has shown that loneliness is a major threat to longevity (长寿), same as smoking 15 cigarettes a day or being an alcoholic. People who are lonely or socially cut off have a higher risk of having diseases like depression, dementia and cardiac death. On the another side, healthy friendships can help us a lot, doing better with stress and living happier and longer. Plus, happiness is contagious. Harvard researchers found that when an individual becomes happy, his or her friends who live in a 1.6 kilometre radius have a 25 percent higher chance of getting a boost in happiness, too.
Hence, making and deepening friendships matters more than we imagine. You might think making friends is an inherent skill that doesn't need to be taught. It's not the case. We can all get better at connection if we try. Some experts offer some tricks to make finding connection a little easier.
5.How does the author lead in the topic of the text
A.By listing a lot of figures.
B.By drawing a conclusion.
C.By making a comparison.
D.By showing a conversation.
6.What makes an adult difficult to be friends with others according to Paragraph 2
A.Lack of breaks in the workplace.
B.Worry about being deeply hurt.
C.Unwillingness to communicate.
D.Lack of unplanned interactions.
7.What does the author want to convey in paragraph 3
A.The necessity of staying connected.
B.The approach to leading a happy life.
C.The consequences of getting into bad habits.
D.The relationship between happiness and habits.
8.What does the underlined word “contagious” in Paragraph 3 mean
A.Unrealistic. B.Influential.
C.Flexible. D.Unique.
Ⅱ.阅读七选五
Get along with roommates!
When I went off to college, I roomed with a friend I had known for five or six years. __9__ There are things you don't know about somebody until you live with him. For instance, it turned out that he liked to sleep with the window wide open and under a pile of blankets. I was the opposite. My solution was to average the few inches I preferred the window being open and the two feet he had in mind.
When I studied, I liked to talk to other people. My roommate liked to study quietly, so he disappeared after a week into the library. __10__ All the people I ever roomed with noticed their marks going down after moving in with me. Evidently, most people prefer studying silently.
__11__ In her room, there was a strip of black tape (胶带) that ran along the floor, ran up both opposite walls and continued across the ceiling. She did it in case, I suppose, there should be different ideas of how to decorate the ceiling.
Another roommate of mine at college was much more relaxed. One day, we both returned from a party. He began to throw up on the floor, which annoyed me, but he kept doing so and laughing at the same time. I found myself laughing too. __12__
I have heard numerous sad stories of roommates at disagreements with each other. There are rules governing the way roommates should live together. __13__ Speaking of respect, I mean certain specific things: Do not eat the other person's food unless you ask first; do not borrow clothes, or pick up money lying around, or take up any other possession of the other person without asking first.
A.I think he was probably wise.
B.But he felt regretful for doing so a few weeks later.
C.We had always got along well until we roomed together.
D.This proved to be harder to give in than I would have thought.
E.Most importantly, it is necessary for the roommates to respect each other.
F.It was hard to get angry at someone who did that and laughed in the meantime.
G.My daughter's room at college demonstrated one solution to roommates having different interests.
UNIT 1 课时检测(六)
Ⅰ.阅读理解
语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要以一位老师和班里的学生交朋友为例,介绍了一些交到新朋友的办法。
1.选C 细节理解题。根据第一段中的“Everyone felt that she meant what she said because of her sweet voice and her friendly look”可知,老师甜美的声音和她友好的表情表明她愿意成为他们的朋友。
2.选D 细节理解题。根据最后一段中的“Just talking together in a friendly manner is one good way to make friends.”可知,如果你以友好的方式与新来的人交谈,他会成为你的朋友。
3.选C 细节理解题。根据倒数第二段中的“One way of getting to know ...go on journeys together.”可知,如果你想和别人交朋友,不要关注于你们的不同之处。
4.选A 标题归纳题。根据第一段并结合文章主要以一位老师为例,介绍了一些交到新朋友的办法可知,A选项“如何交朋友”最适合作文章标题。
语篇解读:本文是一篇说明文。文章讲述了成年人不容易建立联系的原因,强调了建立联系的重要性并提出了建议。
5.选C 推理判断题。根据第一段中的“If you feel that making friends as a kid is easy ...They can let their guard down” 和“However, it's not the case for adults ... it never easy to be friends with them.”可知,作者在第一段通过对比的方式引出了话题。
6.选D 细节理解题。根据第二段中的“Although adults spend time ... leaving no extra energy to have unplanned interactions to develop further friendship.”可知,缺乏计划外的互动使成年人很难与他人成为朋友。
7.选A 推理判断题。根据第三段中的“Research by Brigham Young University psychologist Julianne Holt Lunstad ... doing better with stress and living happier and longer.”可知,作者在本段想要传达保持联系的必要性。
8.选B 词义猜测题。根据画线词下文“Harvard researchers found that ...getting a boost in happiness, too.”可知,快乐是有感染力的。由此可知,contagious意为“有感染力的”,和B项Influential“有影响力的”意思接近。
Ⅱ.阅读七选五
语篇解读:本文是一篇说明文,主要介绍了如何跟室友和睦相处。
9.选C 上文说明作者和这个朋友已经认识五六年了,所以不难想到他们相处得很好,故C选项“我们一直相处得很好,直到我们住在一起”承接上文,符合语境。
10.选A 上文说明作者和室友的学习习惯不同,室友为了安静地学习,所以去图书馆学习,故A选项“我认为他可能很明智”承接上文,符合语境。
11.选G 由下文可知,这一段讲的是另一个人的宿舍发生的事情,故G选项“我女儿在大学的房间展示了一种解决有不同兴趣的室友的方法”衔接下文,符合语境。
12.选F 上文说明室友的行为惹恼了作者,但他同时在大笑使得作者也跟着笑起来,故F选项“很难对这样做但同时又在大笑的人生气”承接上文,符合语境。
13.选E 下文说的是要如何尊重他人,因此空格处应该引出“尊重”这个办法,故E选项“最重要的是,室友之间必须相互尊重”衔接下文,符合语境。