【精品解析】广东省肇庆市高要区2025届高三第三次调研模拟测试英语

文档属性

名称 【精品解析】广东省肇庆市高要区2025届高三第三次调研模拟测试英语
格式 zip
文件大小 86.1KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-08-18 15:51:05

文档简介

广东省肇庆市高要区2025届高三第三次调研模拟测试英语
一、阅读理解A
(2025·高要模拟)One planet. Endless possibilities. Liberty Travel is beside you every step of the way. Our guided tours offer memorable experiences. These are just a few of our favorites.
Canada Vacation Packages
From Toronto to Vancouver, Canada's cities offer delicate gardens, world-class museums, and multicultural cuisine. You will get a taste of French dishes on the European-style streets where there are various daily specials to choose from.
Africa Vacation Packages
Africa promises numerous cultural experiences, and a diverse range of wildlife. Whether it's seeing the amazing Egyptian pyramids, a site of cultural and historical importance at sunrise or doing a meet and greet with chimpanzees in Liberia's Monkey Island, adventure awaits you at every turn.
Antarctica Vacation Packages
Antarctica is the world's last great wilderness. Follow a path similar to Captain Shackleton's to reach this distant continent. The days are long, and the sun might not set at all. View plenty of sea animals — whales, seals, penguins. Liberty Travel promises perfect experiences aboard ships for your Antarctica trip.
Central America Vacation Packages
Rain forests and Mayan ruins; Pacific beaches with coral reefs — this is Central America. By sea, view whales and turtles; by land, watch for sloths (树獭) and monkeys. Panama has the Panama Canal, a great wonder built by people as well as an important route connecting two oceans. Take boat tours to see big ships being lifted and lowered through the canal's locks. Liberty Travel can take you there.
1.Which destination suits a traveler who prefers various food
A.Africa Vacation Packages B.Canada Vacation Packages
C.Antarctica Vacation Packages D.Central America Vacation Packages
2.What is unique to Central America Packages
A.Sea trips. B.Sea animals.
C.Historical sites. D.A man-made waterway.
3.What type of text is it
A.A travel plan. B.A news report.
C.A travel brochure. D.A journey review.
二、B
(2025·高要模拟)"What have I gotten myself into " I wondered as I sat through a research meeting conducted entirely in Polish, unable to even read the title on the screen. Having only basic Polish language skills, I found my experiment in cross-cultural cooperation more challenging than I had expected.
The idea of spending time abroad hadn't occurred to me until my advisor suggested it during my first year. With his support, I enjoyed a remarkable summer in a laboratory in Japan, which left me wanting more. So, I applied for a Fulbright fellowship in Poland. To receive the fellowship, I first had to find a lab to host me, and neither I nor my advisor had any connections to Poland.
Relying on Google to translate lab websites, I began to send cold emails. When my eventual host responded, eager to collaborate, I was thrilled. I suddenly felt the possibilities for my research career were endless and global.
I was the first visiting scholar my research group had hosted from the United States, and my Polish colleagues were curious about what brought me to their country. This led to many fruitful discussions about the similarities and differences in how science is conducted across cultures. For example, much of the funding in Poland is awarded to teams rather than individuals. The system promotes cross-disciplinary (跨学科的) cooperations across the country, which in turn shapes how scientists design and carry out studies.
I learned as much about the history and culture in Central and Eastern Europe as I did scientifically. Colleagues related firsthand accounts about challenges the region faced during the Cold War. Many laboratories had limited resources, and they rarely published their research in English. Those conditions helped shape research on antimicrobial treatment into bacteriophage and antibiotics, and Poland remain leaders in the former to this day.
My cultural immersion made me a better researcher. I now see cross-cultural cooperations as a way to overcome communication barriers that can block progress in science. By stepping outside my comfort zone, I gained the confidence to navigate my research in new directions that I might have otherwise boxed myself out of.
4.Why did the author apply for fellowship in Poland
A.To practice Polish and learn its culture.
B.To have another rewarding experience.
C.To follow the advisor's suggestion.
D.To continue the research started in Japan.
5.How did the author benefit from the experience in Polland
A.He became an expert in Cold War history.
B.He had access to cross-disciplinary cooperations.
C.He secured abundant funding for future research projects.
D.He obtained scientific knowledge and a global perspective.
6.Which words best describe the author
A.Helpful and determined. B.Cautious and innovative.
C.Adventurous and inquisitive. D.Curious and competitive.
7.What does the author imply about cross-cultural cooperations
A.They are essential for the advancement of science.
B.They might box researchers out of a certain direction.
C.They should prioritize language training over research.
D.They are valueless for creative minds in scientific field.
三、C
(2025·高要模拟)Educational optimists predict that AI will soon provide amazing efficiencies and progress in teaching and learning. But are efficiency and machine logic what our students need most
It's certainly true that AI is a wonderful new tool dramatically transforming human life. AI is getting faster and better at spotting patterns in complicated information. This helps it guess what might happen next-like predicting what a customer will buy, the next word in a sentence, a sound in spoken language, or many other tasks. AI can answer specific complex questions or perform complex calculations at a rate impossible for the human mind to comprehend, let alone compete with. It can also create images and speeches which not only imitate reality but surpass it to meet programmed standards of excellence.
However, although these may be helpful to adults seeking to improve productivity, it is necessary to follow G. K. Chesterton's advice that children should not be controlled by educational projects and ideas without scientific proof. Allowing students to avoid traditional learning methods with AI will have uncertain and potentially harmful results. The same could be true of educators' dependence on AI for student assessment and lesson planning. In education at least, it is quite possible that AI will work against natural human development and provide not a short cut to human formation but a short circuit.
Despite AI's influence, traditional learning and writing assignments are crucial for promoting learning and cognitive development. Homework, similar to music practice, teaches discipline and skills essential for personal growth and future success. Deceptive (欺骗性的) practices harm genuine learning, spoiling students' competitiveness in an AI-dominated job market. Reliance on AI-generated content weakens critical thinking and creativity, damaging students' intellectual growth. Moreover, it devalues the role of teachers in guiding students' development. In contrast, real engagement with homework cultivates invaluable human qualities essential in an AI-driven world, ensuring students' competitive advantage and overall development.
8.Which advantage of AI is NOT mentioned in paragraph 2
A.Creating speeches that surpass reality.
B.Solving logic problems faster than humans
C.Predicting customers' potential purchases
D.Recognizing patterns in complicated data.
9.Why does the author quote G. K. Chesterton's advice
A.To prove that traditional learning methods are outdated.
B.To show that AI is not that advanced for modem education.
C.To emphasize that children need strict discipline in learning.
D.To argue against exposing children to immature educational ideas.
10.What is the advantage of traditional learning and writing assignments according to the text
A.They can be used to assess students' success.
B.They promote students' music competitiveness.
C.They can help students avoid deceptive practice.
D.They are crucial for students' overall development.
11.Where is the passage most likely taken from
A.A business report. B.A science fiction novel.
C.An educational journal. D.A technology magazine.
四、D
(2025·高要模拟)Today's globalization discontent begins with Henry Bessemer, whose invention in 1858 greatly improved the quality of steel and sharply reduced its price. Prior to Bessemer, the cost of overland transport was prohibitive, because the steam engines of the early 19th century were so weak that they occasionally needed a push start, and railways supported relatively little weight and wore out quickly. Until the late 19th century, wheat or cattle farms more than 30 miles from seaports could sell their produce only locally. Within decades of Bessemer's invention, cheap grain from the US and affordable meat from Argentina flooded European markets.
Well into the 20th century, most Europeans worked on farms and they mistakenly blamed foreign competition for their suffering. Their protests eventually led to the Smoot-Hawley Tariff (关税) Act (SHTA) that started a global trade war that lasted for decades.
At that time, the economic damage from SHTA turned out to be relatively small. For example, at that time, international trade accounted for only 9 percent of America's GDP.
However, the law proved very harmful in the long term, by damaging the political and moral foundations of international trade that John Stuart Mill had described more than a century earlier: "International trade first taught nations to see with goodwill the wealth and progress of one another. Before that, citizens and political leaders usually wished all countries weak, poor, and ill-governed but their own. After that, they learned to see in other countries' wealth and progress a direct source of wealth and progress to their own country."
After the Second World War, political leaders finally understood the importance of dismantling (拆除) the previous decades' tariff walls and succeeded in establishing today's global order that drove the worldwide tariff average of nearly 30 percent in 1945 down to about 5 percent today.
Economic historians have long known that free international trade does not lift all boats. Its benefits may not be equally enjoyed by all, but its costs, as experienced by European farmers in the 19th century and by American factory workers today, are concentrated and severe. Even so, the broad benefits of free trade far outweigh the concentrated harms.
12.What is Henry Bessemer's contribution
A.He has built a better railway network
B.He has invented a more powerful steam engine.
C.He has discovered a method to cut transport costs.
D.He has found a way to produce cheaper but better steel.
13.What can be learned about SHTA
A.It helped the Europeans a lot in the long run
B.It made people around the world more selfish.
C.It improved American farmers' competitiveness.
D.It brought immediate and huge losses to the US.
14.What is the author's attitude to lowered tariffs
A.Disapproving. B.Tolerant. C.Favorable. D.Ambiguous.
15.What is a problem of free international trade
A.Certain areas or industries might be seriously hit.
B.Its benefits are usually enjoyed by factory workers.
C.Its costs cannot be shifted to the developing countries.
D.The concentrated harms may outweigh its broad benefits.
五、阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2025·高要模拟)How To Be a Bolder, More Confident PersonWant to boost your self-confidence, feel more empowered, and take charge of your life  16.   By embracing a bold mindset, you will unlock greater confidence, resilience, and control over your life. Here are some valuable tips to help you discover your passions and strengths, while overcoming your fears.
Stop hesitating and take action to build your self-confidence.
Is there something you've been wanting or trying to do, but can't seem to get the courage up  17.  . Taking the first small step towards trying something new can give you the energy to keep going. Whenever you' re feeling unsure in interactions with others, swallow your pride and make the first move!
Do the unexpected and get out of your comfort zone.
Doing something new and unexpected might make you feel uneasy or afraid. 18.  . Instead, embrace the newness of a skill, trust your ability to adapt and don't be afraid to be yourself. Remember, taking a risk like learning a new skill isn't the same as making impulsive (冲动的) decisions. To avoid regrets, make choices and take actions reflecting your values.
Pretend you' re already bold.
Your bold inspiration doesn't have to be real. You could even think of a character from a movie or book who's daring and brave. Then, imagine their boldness in your life. If you already know someone bold, imagine how they'd act. Studies show your mood can be affected by your behavior. 19.  
 20.  
While there's power in taking on something new or trying to get what you want, there's also the chance you may fail. Embrace the failure. It's not the opposite of success, it's a necessary component. Without the risk of failure, you don't have the opportunity for success.
Being bold lets you oxford, embrace, and take charge of your life.
A. Accept any outcome.
B. Don't give in to those feelings!
C. Take small steps to reach your goals.
D. Stop thinking and actually do something.
E. "Fake it until you make it" has some truth to it!
F. Part of being bold involves staying calm and focused.
G. Developing a bold personality is a skill you can practice.
六、阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
(2025·高要模拟)It was mid-February, and the mountain air remained bitterly cold. My ten-year-old winter coat had a 21. zipper, and despite my attempts to repair it, it was still hard to 22. . I decided it was finally time to buy a new coat — though every dollar 23. these days.
When I pulled into the store parking lot, I 24. a homeless man and his dog near the entrance. He held a cardboard sign asking for help, but cars kept driving past him. Out of 25. , I stopped, gave him some money, and then went inside for a new coat.
As I was about to 26. , I saw that he was still there. I drove back, got out of my car, and 27. him. He was younger than I had expected, with long hair but 28. eyes. Although his clothes were 29. , his behavior was calm and hopeful. His dog looked 30. , too.
I handed him some extra cash and offered him my old coat, explaining the 31. problem. He smiled gratefully and said he was sure someone would 32. it. When I asked if there was anything else he needed, he simply replied, "Prayers." I shook his hand and promised to 33. him in my thoughts.
From this encounter, I learned three lessons: even in 34. , people can remain kind; every act of generosity matters; and we all 35. through life toward the same destination. It is best to travel with a caring heart, a positive attitude, and a friendly smile.
21.A.locked B.tightened C.broken D.opened
22.A.fasten B.wear C.roll D.sew
23.A.remained B.counted C.spoke D.helped
24.A.heard B.left C.spotted D.hit
25.A.confusion B.regret C.curiosity D.compassion
26.A.enter B.pass C.flee D.leave
27.A.approached B.invited C.comforted D.reached
28.A.bright B.sunken C.watery D.narrowed
29.A.worn B.thin C.rusty D.flat
30.A.roughly made up B.ill adapted to
C.fully relied on D.well cared for
31.A.money B.clothing C.zipper D.weather
32.A.get B.give C.fix D.need
33.A.remind B.remember C.relieve D.revive
34.A.adulthood B.wilderness C.winter D.hardship
35.A.run B.journey C.step D.drive
七、第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
(2025·高要模拟)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
As a Chinese-German student at Tsinghua University, I thought I had already had a 36.   (well) grasp of both Chinese culture and modernization. Yet, my recent visit to Suzhou gave me a fresh perspective (视角) on 37.   tradition and modernity coexist harmoniously in this city.
As one of the destinations of the "Go Jiangsu" program, we 38.   (visit) the Yao Jianping Embroidery Art Gallery. Before this encounter, my 39.   (interact) with Suzhou silk embroidery was limited 40.   online images. So, at the art gallery, I was shocked by the fact that it is not made with machines.
Wandering along the Pingjiang Road at night was an even more striking experience. Bathed in the modern lighting and 41.   (taste) the delicious local food along the ancient street, I tried my best 42.   (picture) the lives of those who lived here thousands of years ago. 43.   (it) unique charm kept reminding me that modernization didn't have to mean abandoning tradition
This trip was much more than a simple travel experience. It was also 44.   enriching experience for the soul. Through personal 45.   (encounter), I gained a deeper appreciation for China's culture and progress.
八、写作 第一节(满分15分)
46.(2025·高要模拟)假定你是某中学学生李华,学校英文网站开展"AI in Our Lives"主题征文活动。请撰写一篇短文投稿,内容需涵盖:
(1)人工智能在你生活中的应用实例;
(2)人工智能带来的问题;
(3)人类与人工智能和谐共处的建议。
注意:
(1)词数80左右;
(2)可适当增加细节,以使行文连贯。
Living with AI
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
九、第二节(满分25分)
47.(2025·高要模拟)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
My name is Jake Reynolds. That year, I was a junior at a high school. I was known for my good grades and honesty, but I encountered a situation that would test my integrity in ways I hadn't imagined.
It all started with Mr. Lawson's history class. We had been assigned a major essay on the impacts of World War II, which would account for a significant part of our final grade. The essay was due in two weeks, and I had been tirelessly working on it, staying up late to ensure my research was thorough and my arguments were well organized.
The day before the essay was due, my computer crashed. I panicked as I realized I had lost almost all of my work. I had saved some drafts on a cloud service, but they were outdated and incomplete. It seemed impossible to start over. At that moment, desperation clouded my judgment.
As I sat at my desk, trying to figure out what I could do, my friend Daniel knocked on my door. He was also struggling with his essay and knew I had been working hard on mine. Noticing my worry, he asked if I needed help. I hesitated, but ultimately admitted what had happened.
Daniel looked thoughtful, "You know, I heard about a website that offers ready-made essays. It could be a good idea to try it if you really need to."
The idea seemed like a lifeline. I knew it was wrong, but the pressure was mounting, and I felt cornered. After a moment's hesitation, I decided to use the website. I quickly purchased an essay, changed it slightly to make it fit the assignment, and submitted it. I felt a sense of relief, but it was short-lived.
The next morning, Mr. Lawson announced that the essays would be graded using plagiarism (剽窃) detection software. My heart sank, and I knew it wouldn't take long for the software to catch it.
注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
By the afternoon, my fears were confirmed.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Seeing my reflection report, Mr. Lawson asked me to rewrite the essay.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.B
2.D
3.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍Liberty Travel提供的不同地区的度假套餐,包括加拿大、非洲、南极洲和中美地区,强调每个地区的独特体验和冒险机会。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.细节理解题。根据Canada Vacation Packages部分中的"From Toronto to Vancouver, Canada's cities offer delicate gardens, world-class museums, and multicultural cuisine. You will get a taste of French dishes on the European-style streets where there are various daily specials to choose from."从多伦多到温哥华,加拿大的城市提供精致的花园、世界级的博物馆和多元文化的美食。你将在欧洲风格的街道上品尝到法国菜,那里有各种各样的日常特色菜可供选择。可知,加拿大度假套餐提到了多元文化美食和多种特色菜肴,故选B。
2.细节理解题。根据Central America Vacation Packages部分中的"Panama has the Panama Canal, a great wonder built by people as well as an important route connecting two oceans."巴拿马有巴拿马运河,这是人类建造的伟大奇迹,也是连接两大洋的重要航线;以及和其他套餐可知,中美洲套餐的独特之处在于提到了巴拿马运河这一人工水道。故选D。
3.推理判断题。通读全文可知,本文以推广旅游套餐为目的,分地区介绍了不同目的地的特色体验,再结合第一段中的"Liberty Travel is beside you every step of the way. Our guided tours offer memorable experiences."Liberty Travel全程陪伴你。我们的导游提供难忘的体验,且本文语言具有宣传性和吸引力,符合"旅游宣传册"的特征。故选C。
【答案】4.B
5.D
6.C
7.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者讲述了自己在波兰进行跨国科研合作的经历,阐述了跨文化合作不仅拓宽了自己的科研视野、促进了学术交流,还让自己克服了沟通障碍、增强了自信,从而成为更优秀的科研人员,并强调了跨文化合作在推动科学进步中的重要性。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
4.细节理解题。根据第二段中的"With his support, I enjoyed a remarkable summer in a laboratory in Japan, which left me wanting more. So, I applied for a Fulbright fellowship in Poland."在他的支持下,我在日本的一个实验室度过了一个非凡的夏天,这让我渴望更多。所以,我申请了波兰的富布赖特奖学金。 可知,作者申请波兰奖学金是为了获得另一次有意义的经历。故选B。
5.细节理解题。根据第五段中的"I learned as much about the history and culture in Central and Eastern Europe as I did scientifically."我对中欧和东欧的历史和文化的了解与我在科学方面的了解一样多;以及第六段中的"My cultural immersion made me a better researcher. I now see cross-cultural cooperations as a way to overcome communication barriers that can block progress in science."我的文化沉浸使我成为一名更好的研究者。我现在将跨文化合作视为克服阻碍科学进步的沟通障碍的一种方式。可知,作者在波兰的经历让他获得了科学知识和全球视野。故选D。
6.推理判断题。根据第二段中的"With his support, I enjoyed a remarkable summer in a laboratory in Japan, which left me wanting more. So, I applied for a Fulbright fellowship in Poland."在他的支持下,我在日本的一个实验室度过了一个非凡的夏天,这让我渴望更多。所以,我申请了波兰的富布赖特奖学金;以及第三段中的"Relying on Google to translate lab websites, I began to send cold emails. When my eventual host responded, eager to collaborate, I was thrilled."依靠谷歌翻译实验室网站,我开始发陌生邮件。当我最终的接待方回复我,并且渴望合作时,我非常激动。可知,作者在日本有了一次不错的经历后,即便在没有与波兰相关联系,且自身波兰语技能仅为基础水平的情况下,仍大胆申请去波兰的奖学金,并主动发邮件联系实验室,这体现了他的冒险精神,敢于走出舒适区去尝试新的经历。再根据第四段"I was the first visiting scholar my research group had hosted from the United States, and my Polish colleagues were curious about what brought me to their country. This led to many fruitful discussions about the similarities and differences in how science is conducted across cultures.(我是我的研究小组接待的第一位来自美国的访问学者,我的波兰同事们很好奇是什么把我带到了他们的国家。这引发了许多关于不同文化中科学研究方式的异同的富有成效的讨论;以及第五段中的"Colleagues related firsthand accounts about challenges the region faced during the Cold War. Many laboratories had limited resources, and they rarely published their research in English. Those conditions helped shape research on antimicrobial treatment into bacteriophage and antibiotics, and Poland remain leaders in the former to this day."同事们讲述了该地区在冷战期间面临的挑战的第一手资料。许多实验室资源有限,而且他们很少用英语发表研究成果。这些条件促成了对噬菌体和抗生素的抗菌治疗的研究,并且波兰在前者方面至今仍处于领先地位。可知,作者积极参与和同事们的讨论,了解当地科学研究的情况以及地区历史等内容,展现出他强烈的求知欲,对新的知识和文化充满好奇并主动去探索。可知作者有冒险精神和求知欲,故选C。
7.推理判断题。根据第六段中的"I now see cross - cultural cooperations as a way to overcome communication barriers that can block progress in science."我现在将跨文化合作视为克服阻碍科学进步的沟通障碍的一种方式。可推知,作者认为跨文化合作对科学的进步是至关重要的。故选A。
【答案】8.B
9.D
10.D
11.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;科普类;议论文
【解析】【分析】本文是一篇议论文,尽管人工智能在教育领域展现出巨大潜力并带来效率提升,但教育不应过度依赖AI而忽视传统学习方法的重要性;传统作业和写作任务对促进学习与认知发展至关重要,过度依赖AI可能阻碍学生批判性思维、创造力及自然人性发展,削弱教师角色,并损害学生在AI主导的就业市场中的竞争力。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇科技类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.细节理解题。根据第二段"It's certainly true that AI is a wonderful new tool dramatically transforming human life. AI is getting faster and better at spotting patterns in complicated information. This helps it guess what might happen next-like predicting what a customer will buy, the next word in a sentence, a sound in spoken language, or many other tasks. AI can answer specific complex questions or perform complex calculations at a rate impossible for the human mind to comprehend, let alone compete with. It can also create images and speeches which not only imitate reality but surpass it to meet programmed standards of excellence."人工智能无疑是一种奇妙的新工具,正极大地改变着人类生活,这一点千真万确。人工智能在识别复杂信息中的模式方面,速度越来越快,能力也越来越强。这有助于它猜测接下来可能发生的事情,比如预测顾客会购买什么、句子中的下一个单词、口语中的某个发音,或者完成许多其他任务。人工智能能够以人类思维难以理解、更无法企及的速度,回答特定的复杂问题或进行复杂计算。它还能创造出不仅模仿现实,而且超越现实,以达到预设卓越标准的图像和演讲。可知 "比人类更快地解决逻辑问题" 在文中未提及。故选B。
9.推理判断题。根据第三段中的 "However, although these may be helpful to adults seeking to improve productivity, it is necessary to follow G. K. Chesterton's advice that children should not be controlled by educational projects and ideas without scientific proof."然而,尽管这些(人工智能的优势)可能对寻求提高生产力的成年人有所帮助,但有必要遵循 G. K. Chesterton 的建议,即孩子们不应受制于缺乏科学依据的教育项目和理念。可知,作者引用 G. K. Chesterton 的建议,是为了反对让孩子们接触没有科学依据、不成熟的教育理念,故选D。
10.细节理解题。根据第四段中的"Despite AI's influence, traditional learning and writing assignments are crucial for promoting learning and cognitive development"尽管人工智能产生了影响,但传统的学习和写作作业对于促进学习和认知发展至关重要;以及"In contrast, real engagement with homework cultivates invaluable human qualities essential in an AI - driven world, ensuring students' competitive advantage and overall development."相比之下,认真完成家庭作业能培养在人工智能驱动的世界中不可或缺的宝贵人类品质,确保学生具备竞争优势并实现全面发展。 可知,传统学习和写作任务对学生的全面发展至关重要。故选D。
11.推理判断题。通读全文可知,文章介绍了人工智能(AI)在教育领域的应用。一方面介绍了 AI 的诸多优势,另一方面强调在教育中过度依赖 AI 可能对学生产生的不利影响,指出传统学习和写作任务对学生全面发展的重要性。文章与教育有关,所以短文来自教育期刊。故选C。
【答案】12.D
13.B
14.C
15.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;学习教育类;议论文
【解析】【分析】本文是一篇议论文,通过回顾全球化进程中的关键历史事件,如贝塞麦炼钢法的发明、斯穆特-霍利关税法案的实施及其长期负面影响,以及二战后全球贸易秩序的重建,阐述了自由国际贸易虽可能带来不均等的利益分配和局部严重冲击,但其总体益处远大于集中性损害,强调了维护自由贸易体系对全球繁荣与进步的重要性。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇教育类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
12.细节理解题。根据第一段中的"Today's globalization discontent begins with Henry Bessemer, whose invention in 1858 greatly improved the quality of steel and sharply reduced its price."今天对全球化的不满始于Henry Bessemer,他在1858年的发明极大地提高了钢铁的质量,并大幅降低了钢铁的价格。可知,Henry Bessemer的贡献是他找到了一种生产更便宜但质量更好的钢铁的方法。故选D。
13.推理判断题。根据第四段中的"Before that, citizens and political leaders usually wished all countries weak, poor, and ill-governed but their own. After that, they learned to see in other countries' wealth and progress a direct source of wealth and progress to their own country."在此之前,公民和政治领导人通常希望所有国家都软弱、贫穷、治理不善,而不是自己的国家;以及上文内容可知,SHTA让全世界的人都变得更加自私。故选B。
14.推理判断题。根据第五段"After the Second World War, political leaders finally understood the importance of dismantling (拆除) the previous decades' tariff walls and succeeded in establishing today's global order that drove the worldwide tariff average of nearly 30 percent in 1945 down to about 5 percent today."第二次世界大战后,政治领导人终于认识到拆除前几十年关税壁垒的重要性,并成功地建立了今天的全球秩序,使1945年全球平均关税近30%降至今天的5%左右。可知,作者对降低关税的态度是赞成的。故选C。
15.细节理解题。根据最后一段"Economic historians have long known that free international trade does not lift all boats. Its benefits may not be equally enjoyed by all, but its costs, as experienced by European farmers in the 19th century and by American factory workers today, are concentrated and severe. Even so, the broad benefits of free trade far outweigh the concentrated harms."经济历史学家早就知道,自由的国际贸易并不能让所有人受益。它的好处可能不是所有人都能平等享受,但正如19世纪欧洲农民和今天美国工厂工人所经历的那样,它的成本是集中而严重的。即便如此,自由贸易的广泛好处远远大于其集中危害。可知,自由国际贸易的问题是某些地区或行业可能受到严重打击。故选A。
【答案】16.G;17.D;18.B;19.E;20.A
【知识点】说明文;七选五;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,通过采取积极行动、走出舒适区、模仿勇敢榜样以及接受任何结果等方法,培养大胆自信的性格,从而更好地掌控自己的生活。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据空前"Want to boost your self-confidence, feel more empowered, and take charge of your life "想要增强自信,增强力量感,掌控自己的生活吗?提出增强自信的问题;以及空后"By embracing a bold mindset, you will unlock greater confidence, resilience, and control over your life. Here are some valuable tips to help you discover your passions and strengths, while overcoming your fears. "通过拥抱大胆的心态,你将获得更大的自信、韧性和对生活的掌控力。这里有一些有价值的建议,可以帮助你发现自己的激情和优势,同时克服恐惧)"说明可以通过大胆的心态获得自信,并提供了一些建议, G. Developing a bold personality is a skill you can practice. "培养大胆的性格是一种你可以练习的技能"承上启下,说明大胆的性格可以练习获得,引出下文的建议。故选G。
17.根据空前"Is there something you've been wanting or trying to do, but can't seem to get the courage up "有什么事情是你一直想做或者尝试做的,但是似乎没有勇气去做吗?提出缺乏勇气去做的事情, D. Stop thinking and actually do something. "别想了,做点什么吧。承接上文,建议不要空想,要行动起来,符合语境,故选D。
18.根据空前"Doing something new and unexpected might make you feel uneasy or afraid."做一些新的、意想不到的事情可能会让你感到不安或害怕。说明做新的、意想不到的事情会让人感到不安或害怕;以及空后"Instead, embrace the newness of a skill, trust your ability to adapt and don't be afraid to be yourself."相反,要接受新技能的全新性,相信自己的适应能力,不要害怕做自己。建议接受新技能,相信自己的适应能力,不要害怕做自己,B项"Don't give in to those feelings! B. Don't give in to those feelings! "不要屈服于这些感觉!"承上启下,说明不要屈服于不安或害怕的感觉,符合语境。故选B。
19.根据空前"Your bold inspiration doesn't have to be real. You could even think of a character from a movie or book who's daring and brave. Then, imagine their boldness in your life. If you already know someone bold, imagine how they'd act. Studies show your mood can be affected by your behavior."你大胆的灵感不一定是真实的。你甚至可以想到电影或书中一个大胆勇敢的角色。然后,想象一下他们在你的生活中的大胆表现。如果你已经认识了一个大胆的人,想象一下他们会怎么做。研究表明,你的情绪会受到你的行为的影响)"建议通过想象大胆的人的行为来获得大胆的灵感,且情绪会受行为影响, E. "Fake it until you make it" has some truth to it! "装作做到了,直到你真的做到了"是有一定道理的!"承接上文,说明可以通过行为来获得大胆的灵感,符合语境。故选E。
20.根据空后"While there's power in taking on something new or trying to get what you want, there's also the chance you may fail. Embrace the failure. It's not the opposite of success, it's a necessary component. Without the risk of failure, you don't have the opportunity for success."虽然承担新事物或努力得到你想要的东西是有力量的,但你也有可能会失败。拥抱失败。失败不是成功的对立面,而是成功的必要组成部分。没有失败的风险,你就没有成功的机会。说明要接受失败, A. Accept any outcome. "接受任何结果"符合语境,可作为小标题。故选A。
【答案】21.C;22.A;23.B;24.C;25.D;26.D;27.A;28.A;29.A;30.D;31.C;32.C;33.B;34.D;35.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者讲述了在寒冷冬日里帮助一位无家可归者及其宠物的经历,领悟到了三个重要的人生道理:即使在困境中人们也能保持善良;每一份善举都有意义;以及人生旅途上人们都朝着同一个目的地前行,因此最好带着关爱之心、积极态度和友善微笑前行。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:我那件穿了10年的冬季外套拉链坏了,尽管我试着去修,还是很难系上。A:locked"锁上的";B:tightened"拧紧的";C:broken"坏掉的";D:opened" 打开的 "。根据空后文"and despite my attempts to repair it"可知,作者试着去修拉链,因此拉链是坏了。故选C。
22.句意:我那件穿了10年的冬季外套拉链坏了,尽管我试着去修,还是很难系上。A:fasten"系紧";B:wear"穿着";C:roll"滚动";D:sew" 缝制 "。根据上文"My ten-year-old winter coat had a 1 zipper"我那件穿了10年的冬季外套拉链坏了,可知,作者外套的拉链出了问题,因此是指外套很难系上。故选A。
23.句意:我决定终于该买一件新外套了——尽管现在每一块钱都很重要。A:remained"保持";B:counted"重要";C:spoke"说话";D:helped" 帮助 "。根据空前"I decided it was finally time to buy a new coat"和表示让步关系的"though"可知,此处表示尽管每一块钱都很重要,应该节约用钱,但是作者最终决定买一件新外套。故选B。
24.句意:当我把车开进商店的停车场时,我在入口处注意到一个流浪汉和他的狗。A:heard"听到";B:left"离开";C:spotted"注意到";D:hit" 击中 "。根据下文"He held a cardboard sign asking for help, but cars kept driving past him."他举着纸板牌子寻求帮助,但过往车辆却视而不见。可知,作者描述了自己看到的情况,因此是注意到一个流浪汉和他的狗。故选C。
25.句意:出于同情,我停下来,给了他一些钱,然后进去买了一件新外套。A:confusion"困惑";B:regret"后悔";C:curiosity"好奇";D:compassion" 同情 "。根据上文"He held a cardboard sign asking for help, but cars kept driving past him."他举着纸板牌子寻求帮助,但过往车辆却视而不见。可知,流浪汉在寻求帮助,但汽车不断从他身边驶过,他没有得到帮助,因此作者是出于同情给了他钱。故选D。
26.句意:当我正要离开时,我看到他还在那里。A:enter"进入";B:pass"经过";C:flee"逃离";D:leave" 离开 "。根据下文"I drove back, got out of my car"我开车回来,下了车,可知,作者开车回来,下了车,因此之前是正要离开。故选D。
27.句意:我开车回来,下了车,走近他。A:approached"接近";B:invited"邀请";C:comforted "安慰";D:reached" 到达 "。根据下文"He was younger than I had expected, with long hair but 8 eyes."他比我想象的要年轻,有一头长发,但有一双明亮的眼睛。可知,作者描述了流浪汉的外貌,因此是走近他。故选A。
28.句意:他比我想象的要年轻,有一头长发,但有一双明亮的眼睛。A:bright"明亮的";B:sunken"凹陷的";C:watery"含泪的";D:narrowed" 变窄的 "。根据下文"his behavior was calm and hopeful"他的行为平静而充满希望,可知,流浪汉的行为平静而充满希望,因此他的眼睛是明亮的。故选A。
29.句意:虽然他的衣服是旧的,但他的行为平静而充满希望。A:worn"用旧的";B:thin"薄的";C:rusty"生锈的";D:flat" 扁平的 "。根据上文表示让步关系的"Although";以及空后"his behavior was calm and hopeful"可知,与流浪汉平静而充满希望的行为形成反差的应该是他破旧的衣服。故选A。
30.句意:他的狗看起来也被照顾得很好。A:roughly made up"粗略组成的";B:ill adapted to"不适应的";C:fully relied on"完全被依赖的";D:well cared for" 精心照料的 "。根据上文"his behavior was calm and hopeful"可知,流浪汉的行为平静而充满希望,因此他会悉心对待自己的狗,狗看起来也被照顾得很好。故选D。
31.句意:我给了他一些额外的现金,并把我的旧外套给了他,解释了拉链的问题。A:money"钱";B:clothing"衣服";C:zipper"拉链";D:weather" 天气 "。根据上文"My ten-year-old winter coat had a 1 zipper, and despite my attempts to repair it"我那件穿了10年的冬季外套拉链坏了,尽管我试着去修,可知,作者旧外套的拉链有问题,作者向流浪汉解释了这一点。故选C。
32.句意:他感激地笑了笑,说肯定会有人把它修好的。A:get"得到";B:give"给予";C:fix"修理";D:need" 需要 "。根据上文"I handed him some extra cash and offered him my old coat, explaining the 11 problem."我给了他一些额外的现金,并把我的旧外套给了他,解释了拉链的问题可知,作者旧外套是存在问题的,因此流浪汉说的是有人可以把出问题的地方修好。故选C。
33.句意:我握了握他的手,答应他在我的脑海里记住他。A:remind"提醒";B:remember"记得";C:relieve"缓解";D:revive" 恢复 "。根据空前"When I asked if there was anything else he needed, he simply replied, ‘Prayers.'"可知,流浪汉没有要求别的东西,只求作者为他祈祷,因此作者是答应他在脑海里记住他。故选B。
34.句意:从这次遭遇中,我学到了三点:即使在困难中,人们也可以保持善良;每一个慷慨的行为都很重要;我们一生都朝着同一个目的地旅行。A:adulthood"成年";B:wilderness"荒野";C:winter"冬天";D:hardship" 困难 "。根据上文"My ten-year-old winter coat"和"I decided it was finally time to buy a new coat"可知,作者的外套穿了十年,有了问题后才决定买一件新的,因此他是在困难中保持了善良。故选D。
35.句意:从这次遭遇中,我学到了三点:即使在困难中,人们也可以保持善良;每一个慷慨的行为都很重要;我们一生都朝着同一个目的地旅行。A:run"跑步";B:journey"旅行";C:step"迈步";D:drive" 驾驶 "。根据下文"It is best to travel with a caring heart, a positive attitude, and a friendly smile."旅行时,最好怀着一颗关爱的心,保持积极的态度,并带着友好的微笑。可知,作者是把人生看作是朝着同一个目的地旅行,故选B。
【答案】36.better;37.how;38.visited;39.interaction;40.to;41.tasting;42.to picture;43.Its;44.an;45.encounters
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作为一位中德混血的学生,作者原以为自己已深入了解中国文化和现代化,但通过近期对苏州的访问,获得了关于传统与现代如何和谐共存的新视角,这次旅行不仅是一次简单的旅游经历,更是一次心灵的丰富体验,使作者对中国文化和进步有了更深的认识和欣赏。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及副词,宾语从句,时态,名词,介词,非谓语动词,代词,冠词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:作为一名在清华大学就读的中德混血学生,我原本以为自己已经对中国文化和现代化有了较好的理解。well"好",副词。此处应用形容词修饰名词grasp;well的形容词是good,根据句意可知,空处为形容词比较级better"更好的",作定语,故填better。
37.句意:然而,最近的苏州之行让我对传统与现代如何在这座城市和谐共存有了全新的视角。 tradition and modernity coexist harmoniously in this city是宾语从句,从句中缺少方式状语,应用how引导。故填how。
38.句意:作为"畅游江苏"项目的目的地之一,我们参观了姚建平刺绣艺术馆。visit"参观",谓语动词。根据上下文可知,本句时态为一般过去时;故填visited。
39.句意:在此之前,我对苏州缂丝刺绣的了解仅限于网上的图片。interact"互动",动词。此处为名词作主语;interact的名词是interaction,根据谓语动词was可知,应用名词单数。故填interaction。
40.句意:在此之前,我对苏州缂丝刺绣的了解仅限于网上的图片。be limited to固定短语,"仅限于……",故填to。
41.句意:沐浴在现代灯光下,沿着古街品尝着美味的当地小吃,我努力想象着几千年前生活在这里的人们的日常。taste"品尝",动词。此处应用非谓语动词形式担当状语;与主语I在逻辑上是主谓关系,应用现在分词,故填tasting。
42.句意:沐浴在现代灯光下,沿着古街品尝着美味的当地小吃,我努力想象着几千年前生活在这里的人们的日常。picture"想象",动词。结合固定短语try one's best to do sth.,"尽力做某事",故填to picture。
43.句意:平江路独特的魅力不断提醒我,现代化并不意味着必须抛弃传统。it"它",代词。此处为修饰名词用形容词性物主代词,意为"它的";位于句首,首字母大写。故填Its。
44.句意:这次旅行远不止是一次简单的旅游体验,更是一次丰富的心灵之旅。空处为修饰名词单数,表示泛指,用不定冠词;且 enriching 的发音是元音音素开头,应用an。故填an。
45.句意:通过亲身经历,我对中国的文化和发展有了更深的理解与热爱。encounter"遭遇,邂逅",能名词。此处作宾语,根据句意可知,此处指具体经历,常用复数encounters表示多次经历。故填encounters。
46.【答案】 Living with AI
As a student fascinated by technology, AI has reshaped my life. One practical example is language-learning apps like Duolingo, which adapt exercises to my weaknesses using AI, making learning efficient.
However, risks exist. Over-reliance on AI translators may weaken my skills, while Deepfake videos could spread misinformation, endangering society.
To coexist harmoniously with AI, firstly, we must treat it as a tool to enhance, not replace, human capabilities. Additionally, governments and tech firms should collaborate to establish ethical guidelines and stricter regulations. Ultimately, as young learners, we must cultivate critical thinking and never compromise our values for short-term convenience. All in all, AI's future depends on us. Let's embrace its benefits while staying cautious.
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇应用文写作,要求考生以某中学学生李华的身份 撰写一篇短文投稿 。写作背景: 学校英文网站开展"AI in Our Lives"主题征文活动。写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1)人工智能在你生活中的应用实例;(2)人工智能带来的问题;(3)人类与人工智能和谐共处的建议。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如: As a student fascinated by technology, AI has reshaped my life. 运用了过去分词作后置定语;One practical example is language-learning apps like Duolingo, which adapt exercises to my weaknesses using AI, making learning efficient.运用了非限制性定语从句,现在分词作状语;Over-reliance on AI translators may weaken my skills, while Deepfake videos could spread misinformation, endangering society.运用了时间状语从句;Let's embrace its benefits while staying cautious.运用了祈使句,省略to的不定式作宾补,时间状语从句的省略。
47.【答案】One possible version:
By the afternoon, my fears were confirmed. Mr. Lawson called me into his office. "Jake," he began, looking serious, "your essay has been flagged for plagiarism. Can you explain this " I felt a wave of shame washing over me, "I'm sorry, Mr. Lawson. I used a service to get the essay because my computer crashed, and I couldn't finish it on time." Mr. Lawson's expression softened slightly, "I understand that, but using someone else's work breaks our academic integrity policy. You have to face the consequence — a zero on the assignment." Additionally, I was required to write a reflection report on academic integrity.
Seeing my reflection report, Mr. Lawson asked me to rewrite the essay. "Jake, I appreciate your honesty," he said. "It's clear you've learned from this experience. I want to give you a chance to make up for this mistake." I accepted gratefully and worked tirelessly to complete a new, original essay. By the end of the term, my grade had improved, and I had regained some of the trust I had lost. The incident had been a tough lesson, painful but rewarding. It reminded me of the value of hard work and honesty.
【知识点】文字式记叙文;开放性作文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知, 本文讲述了高中生杰克因历史论文截止前电脑崩溃,在朋友建议下购买并修改了一篇现成论文提交,后被老师发现抄袭。他承认错误并写反思报告,最终获重写机会,从中领悟到勤奋与诚实的重要性。段落续写:①由第一段首句内容"到了下午,我的担心得到了证实"可知,第一段可描写老师找作者谈话,作者解释原因以及认识到自己的错误。
②由第二段首句内容"看到我的反思报告,劳森先生让我重写文章"可知,第二段可描写作者重写文章以及感悟。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】该续写紧扣原文情节,逻辑清晰,情感真挚,很好地展现了主人公从错误到反思再到成长的过程。第一段中,作者通过描述Jake被老师叫到办公室的场景,以及Jake坦白自己剽窃的原因,生动地展现了Jake内心的羞愧和老师的严肃态度。老师对Jake的处罚——作业得零分并要求写反思报告,既体现了对学术诚信的重视,也为Jake后续的反思和成长提供了契机。第二段中,老师看到Jake的反思报告后,决定给他一个改正的机会,让他重写作文。这一情节设计合理,既体现了老师的宽容和智慧,也符合教育引导的原则。Jake感激地接受并努力完成了新的作文,最终不仅成绩有所提升,还重新赢得了信任。这一过程不仅展现了Jake的成长和进步,也强调了诚实和努力的重要性。整体来看,续写部分语言流畅,情节紧凑,人物形象鲜明,很好地完成了对原文情节的延续和深化,同时也传达了积极向上的价值观。文中有一些好的词句,例如: I used a service to get the essay because my computer crashed, and I couldn't finish it on time.运用了because引导原因状语从句;I want to give you a chance to make up for this mistake.运用了不定式作后置定语。
1 / 1广东省肇庆市高要区2025届高三第三次调研模拟测试英语
一、阅读理解A
(2025·高要模拟)One planet. Endless possibilities. Liberty Travel is beside you every step of the way. Our guided tours offer memorable experiences. These are just a few of our favorites.
Canada Vacation Packages
From Toronto to Vancouver, Canada's cities offer delicate gardens, world-class museums, and multicultural cuisine. You will get a taste of French dishes on the European-style streets where there are various daily specials to choose from.
Africa Vacation Packages
Africa promises numerous cultural experiences, and a diverse range of wildlife. Whether it's seeing the amazing Egyptian pyramids, a site of cultural and historical importance at sunrise or doing a meet and greet with chimpanzees in Liberia's Monkey Island, adventure awaits you at every turn.
Antarctica Vacation Packages
Antarctica is the world's last great wilderness. Follow a path similar to Captain Shackleton's to reach this distant continent. The days are long, and the sun might not set at all. View plenty of sea animals — whales, seals, penguins. Liberty Travel promises perfect experiences aboard ships for your Antarctica trip.
Central America Vacation Packages
Rain forests and Mayan ruins; Pacific beaches with coral reefs — this is Central America. By sea, view whales and turtles; by land, watch for sloths (树獭) and monkeys. Panama has the Panama Canal, a great wonder built by people as well as an important route connecting two oceans. Take boat tours to see big ships being lifted and lowered through the canal's locks. Liberty Travel can take you there.
1.Which destination suits a traveler who prefers various food
A.Africa Vacation Packages B.Canada Vacation Packages
C.Antarctica Vacation Packages D.Central America Vacation Packages
2.What is unique to Central America Packages
A.Sea trips. B.Sea animals.
C.Historical sites. D.A man-made waterway.
3.What type of text is it
A.A travel plan. B.A news report.
C.A travel brochure. D.A journey review.
【答案】1.B
2.D
3.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍Liberty Travel提供的不同地区的度假套餐,包括加拿大、非洲、南极洲和中美地区,强调每个地区的独特体验和冒险机会。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题、推理判断题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.细节理解题。根据Canada Vacation Packages部分中的"From Toronto to Vancouver, Canada's cities offer delicate gardens, world-class museums, and multicultural cuisine. You will get a taste of French dishes on the European-style streets where there are various daily specials to choose from."从多伦多到温哥华,加拿大的城市提供精致的花园、世界级的博物馆和多元文化的美食。你将在欧洲风格的街道上品尝到法国菜,那里有各种各样的日常特色菜可供选择。可知,加拿大度假套餐提到了多元文化美食和多种特色菜肴,故选B。
2.细节理解题。根据Central America Vacation Packages部分中的"Panama has the Panama Canal, a great wonder built by people as well as an important route connecting two oceans."巴拿马有巴拿马运河,这是人类建造的伟大奇迹,也是连接两大洋的重要航线;以及和其他套餐可知,中美洲套餐的独特之处在于提到了巴拿马运河这一人工水道。故选D。
3.推理判断题。通读全文可知,本文以推广旅游套餐为目的,分地区介绍了不同目的地的特色体验,再结合第一段中的"Liberty Travel is beside you every step of the way. Our guided tours offer memorable experiences."Liberty Travel全程陪伴你。我们的导游提供难忘的体验,且本文语言具有宣传性和吸引力,符合"旅游宣传册"的特征。故选C。
二、B
(2025·高要模拟)"What have I gotten myself into " I wondered as I sat through a research meeting conducted entirely in Polish, unable to even read the title on the screen. Having only basic Polish language skills, I found my experiment in cross-cultural cooperation more challenging than I had expected.
The idea of spending time abroad hadn't occurred to me until my advisor suggested it during my first year. With his support, I enjoyed a remarkable summer in a laboratory in Japan, which left me wanting more. So, I applied for a Fulbright fellowship in Poland. To receive the fellowship, I first had to find a lab to host me, and neither I nor my advisor had any connections to Poland.
Relying on Google to translate lab websites, I began to send cold emails. When my eventual host responded, eager to collaborate, I was thrilled. I suddenly felt the possibilities for my research career were endless and global.
I was the first visiting scholar my research group had hosted from the United States, and my Polish colleagues were curious about what brought me to their country. This led to many fruitful discussions about the similarities and differences in how science is conducted across cultures. For example, much of the funding in Poland is awarded to teams rather than individuals. The system promotes cross-disciplinary (跨学科的) cooperations across the country, which in turn shapes how scientists design and carry out studies.
I learned as much about the history and culture in Central and Eastern Europe as I did scientifically. Colleagues related firsthand accounts about challenges the region faced during the Cold War. Many laboratories had limited resources, and they rarely published their research in English. Those conditions helped shape research on antimicrobial treatment into bacteriophage and antibiotics, and Poland remain leaders in the former to this day.
My cultural immersion made me a better researcher. I now see cross-cultural cooperations as a way to overcome communication barriers that can block progress in science. By stepping outside my comfort zone, I gained the confidence to navigate my research in new directions that I might have otherwise boxed myself out of.
4.Why did the author apply for fellowship in Poland
A.To practice Polish and learn its culture.
B.To have another rewarding experience.
C.To follow the advisor's suggestion.
D.To continue the research started in Japan.
5.How did the author benefit from the experience in Polland
A.He became an expert in Cold War history.
B.He had access to cross-disciplinary cooperations.
C.He secured abundant funding for future research projects.
D.He obtained scientific knowledge and a global perspective.
6.Which words best describe the author
A.Helpful and determined. B.Cautious and innovative.
C.Adventurous and inquisitive. D.Curious and competitive.
7.What does the author imply about cross-cultural cooperations
A.They are essential for the advancement of science.
B.They might box researchers out of a certain direction.
C.They should prioritize language training over research.
D.They are valueless for creative minds in scientific field.
【答案】4.B
5.D
6.C
7.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者讲述了自己在波兰进行跨国科研合作的经历,阐述了跨文化合作不仅拓宽了自己的科研视野、促进了学术交流,还让自己克服了沟通障碍、增强了自信,从而成为更优秀的科研人员,并强调了跨文化合作在推动科学进步中的重要性。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
4.细节理解题。根据第二段中的"With his support, I enjoyed a remarkable summer in a laboratory in Japan, which left me wanting more. So, I applied for a Fulbright fellowship in Poland."在他的支持下,我在日本的一个实验室度过了一个非凡的夏天,这让我渴望更多。所以,我申请了波兰的富布赖特奖学金。 可知,作者申请波兰奖学金是为了获得另一次有意义的经历。故选B。
5.细节理解题。根据第五段中的"I learned as much about the history and culture in Central and Eastern Europe as I did scientifically."我对中欧和东欧的历史和文化的了解与我在科学方面的了解一样多;以及第六段中的"My cultural immersion made me a better researcher. I now see cross-cultural cooperations as a way to overcome communication barriers that can block progress in science."我的文化沉浸使我成为一名更好的研究者。我现在将跨文化合作视为克服阻碍科学进步的沟通障碍的一种方式。可知,作者在波兰的经历让他获得了科学知识和全球视野。故选D。
6.推理判断题。根据第二段中的"With his support, I enjoyed a remarkable summer in a laboratory in Japan, which left me wanting more. So, I applied for a Fulbright fellowship in Poland."在他的支持下,我在日本的一个实验室度过了一个非凡的夏天,这让我渴望更多。所以,我申请了波兰的富布赖特奖学金;以及第三段中的"Relying on Google to translate lab websites, I began to send cold emails. When my eventual host responded, eager to collaborate, I was thrilled."依靠谷歌翻译实验室网站,我开始发陌生邮件。当我最终的接待方回复我,并且渴望合作时,我非常激动。可知,作者在日本有了一次不错的经历后,即便在没有与波兰相关联系,且自身波兰语技能仅为基础水平的情况下,仍大胆申请去波兰的奖学金,并主动发邮件联系实验室,这体现了他的冒险精神,敢于走出舒适区去尝试新的经历。再根据第四段"I was the first visiting scholar my research group had hosted from the United States, and my Polish colleagues were curious about what brought me to their country. This led to many fruitful discussions about the similarities and differences in how science is conducted across cultures.(我是我的研究小组接待的第一位来自美国的访问学者,我的波兰同事们很好奇是什么把我带到了他们的国家。这引发了许多关于不同文化中科学研究方式的异同的富有成效的讨论;以及第五段中的"Colleagues related firsthand accounts about challenges the region faced during the Cold War. Many laboratories had limited resources, and they rarely published their research in English. Those conditions helped shape research on antimicrobial treatment into bacteriophage and antibiotics, and Poland remain leaders in the former to this day."同事们讲述了该地区在冷战期间面临的挑战的第一手资料。许多实验室资源有限,而且他们很少用英语发表研究成果。这些条件促成了对噬菌体和抗生素的抗菌治疗的研究,并且波兰在前者方面至今仍处于领先地位。可知,作者积极参与和同事们的讨论,了解当地科学研究的情况以及地区历史等内容,展现出他强烈的求知欲,对新的知识和文化充满好奇并主动去探索。可知作者有冒险精神和求知欲,故选C。
7.推理判断题。根据第六段中的"I now see cross - cultural cooperations as a way to overcome communication barriers that can block progress in science."我现在将跨文化合作视为克服阻碍科学进步的沟通障碍的一种方式。可推知,作者认为跨文化合作对科学的进步是至关重要的。故选A。
三、C
(2025·高要模拟)Educational optimists predict that AI will soon provide amazing efficiencies and progress in teaching and learning. But are efficiency and machine logic what our students need most
It's certainly true that AI is a wonderful new tool dramatically transforming human life. AI is getting faster and better at spotting patterns in complicated information. This helps it guess what might happen next-like predicting what a customer will buy, the next word in a sentence, a sound in spoken language, or many other tasks. AI can answer specific complex questions or perform complex calculations at a rate impossible for the human mind to comprehend, let alone compete with. It can also create images and speeches which not only imitate reality but surpass it to meet programmed standards of excellence.
However, although these may be helpful to adults seeking to improve productivity, it is necessary to follow G. K. Chesterton's advice that children should not be controlled by educational projects and ideas without scientific proof. Allowing students to avoid traditional learning methods with AI will have uncertain and potentially harmful results. The same could be true of educators' dependence on AI for student assessment and lesson planning. In education at least, it is quite possible that AI will work against natural human development and provide not a short cut to human formation but a short circuit.
Despite AI's influence, traditional learning and writing assignments are crucial for promoting learning and cognitive development. Homework, similar to music practice, teaches discipline and skills essential for personal growth and future success. Deceptive (欺骗性的) practices harm genuine learning, spoiling students' competitiveness in an AI-dominated job market. Reliance on AI-generated content weakens critical thinking and creativity, damaging students' intellectual growth. Moreover, it devalues the role of teachers in guiding students' development. In contrast, real engagement with homework cultivates invaluable human qualities essential in an AI-driven world, ensuring students' competitive advantage and overall development.
8.Which advantage of AI is NOT mentioned in paragraph 2
A.Creating speeches that surpass reality.
B.Solving logic problems faster than humans
C.Predicting customers' potential purchases
D.Recognizing patterns in complicated data.
9.Why does the author quote G. K. Chesterton's advice
A.To prove that traditional learning methods are outdated.
B.To show that AI is not that advanced for modem education.
C.To emphasize that children need strict discipline in learning.
D.To argue against exposing children to immature educational ideas.
10.What is the advantage of traditional learning and writing assignments according to the text
A.They can be used to assess students' success.
B.They promote students' music competitiveness.
C.They can help students avoid deceptive practice.
D.They are crucial for students' overall development.
11.Where is the passage most likely taken from
A.A business report. B.A science fiction novel.
C.An educational journal. D.A technology magazine.
【答案】8.B
9.D
10.D
11.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;科普类;议论文
【解析】【分析】本文是一篇议论文,尽管人工智能在教育领域展现出巨大潜力并带来效率提升,但教育不应过度依赖AI而忽视传统学习方法的重要性;传统作业和写作任务对促进学习与认知发展至关重要,过度依赖AI可能阻碍学生批判性思维、创造力及自然人性发展,削弱教师角色,并损害学生在AI主导的就业市场中的竞争力。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇科技类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.细节理解题。根据第二段"It's certainly true that AI is a wonderful new tool dramatically transforming human life. AI is getting faster and better at spotting patterns in complicated information. This helps it guess what might happen next-like predicting what a customer will buy, the next word in a sentence, a sound in spoken language, or many other tasks. AI can answer specific complex questions or perform complex calculations at a rate impossible for the human mind to comprehend, let alone compete with. It can also create images and speeches which not only imitate reality but surpass it to meet programmed standards of excellence."人工智能无疑是一种奇妙的新工具,正极大地改变着人类生活,这一点千真万确。人工智能在识别复杂信息中的模式方面,速度越来越快,能力也越来越强。这有助于它猜测接下来可能发生的事情,比如预测顾客会购买什么、句子中的下一个单词、口语中的某个发音,或者完成许多其他任务。人工智能能够以人类思维难以理解、更无法企及的速度,回答特定的复杂问题或进行复杂计算。它还能创造出不仅模仿现实,而且超越现实,以达到预设卓越标准的图像和演讲。可知 "比人类更快地解决逻辑问题" 在文中未提及。故选B。
9.推理判断题。根据第三段中的 "However, although these may be helpful to adults seeking to improve productivity, it is necessary to follow G. K. Chesterton's advice that children should not be controlled by educational projects and ideas without scientific proof."然而,尽管这些(人工智能的优势)可能对寻求提高生产力的成年人有所帮助,但有必要遵循 G. K. Chesterton 的建议,即孩子们不应受制于缺乏科学依据的教育项目和理念。可知,作者引用 G. K. Chesterton 的建议,是为了反对让孩子们接触没有科学依据、不成熟的教育理念,故选D。
10.细节理解题。根据第四段中的"Despite AI's influence, traditional learning and writing assignments are crucial for promoting learning and cognitive development"尽管人工智能产生了影响,但传统的学习和写作作业对于促进学习和认知发展至关重要;以及"In contrast, real engagement with homework cultivates invaluable human qualities essential in an AI - driven world, ensuring students' competitive advantage and overall development."相比之下,认真完成家庭作业能培养在人工智能驱动的世界中不可或缺的宝贵人类品质,确保学生具备竞争优势并实现全面发展。 可知,传统学习和写作任务对学生的全面发展至关重要。故选D。
11.推理判断题。通读全文可知,文章介绍了人工智能(AI)在教育领域的应用。一方面介绍了 AI 的诸多优势,另一方面强调在教育中过度依赖 AI 可能对学生产生的不利影响,指出传统学习和写作任务对学生全面发展的重要性。文章与教育有关,所以短文来自教育期刊。故选C。
四、D
(2025·高要模拟)Today's globalization discontent begins with Henry Bessemer, whose invention in 1858 greatly improved the quality of steel and sharply reduced its price. Prior to Bessemer, the cost of overland transport was prohibitive, because the steam engines of the early 19th century were so weak that they occasionally needed a push start, and railways supported relatively little weight and wore out quickly. Until the late 19th century, wheat or cattle farms more than 30 miles from seaports could sell their produce only locally. Within decades of Bessemer's invention, cheap grain from the US and affordable meat from Argentina flooded European markets.
Well into the 20th century, most Europeans worked on farms and they mistakenly blamed foreign competition for their suffering. Their protests eventually led to the Smoot-Hawley Tariff (关税) Act (SHTA) that started a global trade war that lasted for decades.
At that time, the economic damage from SHTA turned out to be relatively small. For example, at that time, international trade accounted for only 9 percent of America's GDP.
However, the law proved very harmful in the long term, by damaging the political and moral foundations of international trade that John Stuart Mill had described more than a century earlier: "International trade first taught nations to see with goodwill the wealth and progress of one another. Before that, citizens and political leaders usually wished all countries weak, poor, and ill-governed but their own. After that, they learned to see in other countries' wealth and progress a direct source of wealth and progress to their own country."
After the Second World War, political leaders finally understood the importance of dismantling (拆除) the previous decades' tariff walls and succeeded in establishing today's global order that drove the worldwide tariff average of nearly 30 percent in 1945 down to about 5 percent today.
Economic historians have long known that free international trade does not lift all boats. Its benefits may not be equally enjoyed by all, but its costs, as experienced by European farmers in the 19th century and by American factory workers today, are concentrated and severe. Even so, the broad benefits of free trade far outweigh the concentrated harms.
12.What is Henry Bessemer's contribution
A.He has built a better railway network
B.He has invented a more powerful steam engine.
C.He has discovered a method to cut transport costs.
D.He has found a way to produce cheaper but better steel.
13.What can be learned about SHTA
A.It helped the Europeans a lot in the long run
B.It made people around the world more selfish.
C.It improved American farmers' competitiveness.
D.It brought immediate and huge losses to the US.
14.What is the author's attitude to lowered tariffs
A.Disapproving. B.Tolerant. C.Favorable. D.Ambiguous.
15.What is a problem of free international trade
A.Certain areas or industries might be seriously hit.
B.Its benefits are usually enjoyed by factory workers.
C.Its costs cannot be shifted to the developing countries.
D.The concentrated harms may outweigh its broad benefits.
【答案】12.D
13.B
14.C
15.A
【知识点】推理判断题;细节理解题;学习教育类;议论文
【解析】【分析】本文是一篇议论文,通过回顾全球化进程中的关键历史事件,如贝塞麦炼钢法的发明、斯穆特-霍利关税法案的实施及其长期负面影响,以及二战后全球贸易秩序的重建,阐述了自由国际贸易虽可能带来不均等的利益分配和局部严重冲击,但其总体益处远大于集中性损害,强调了维护自由贸易体系对全球繁荣与进步的重要性。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇教育类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
12.细节理解题。根据第一段中的"Today's globalization discontent begins with Henry Bessemer, whose invention in 1858 greatly improved the quality of steel and sharply reduced its price."今天对全球化的不满始于Henry Bessemer,他在1858年的发明极大地提高了钢铁的质量,并大幅降低了钢铁的价格。可知,Henry Bessemer的贡献是他找到了一种生产更便宜但质量更好的钢铁的方法。故选D。
13.推理判断题。根据第四段中的"Before that, citizens and political leaders usually wished all countries weak, poor, and ill-governed but their own. After that, they learned to see in other countries' wealth and progress a direct source of wealth and progress to their own country."在此之前,公民和政治领导人通常希望所有国家都软弱、贫穷、治理不善,而不是自己的国家;以及上文内容可知,SHTA让全世界的人都变得更加自私。故选B。
14.推理判断题。根据第五段"After the Second World War, political leaders finally understood the importance of dismantling (拆除) the previous decades' tariff walls and succeeded in establishing today's global order that drove the worldwide tariff average of nearly 30 percent in 1945 down to about 5 percent today."第二次世界大战后,政治领导人终于认识到拆除前几十年关税壁垒的重要性,并成功地建立了今天的全球秩序,使1945年全球平均关税近30%降至今天的5%左右。可知,作者对降低关税的态度是赞成的。故选C。
15.细节理解题。根据最后一段"Economic historians have long known that free international trade does not lift all boats. Its benefits may not be equally enjoyed by all, but its costs, as experienced by European farmers in the 19th century and by American factory workers today, are concentrated and severe. Even so, the broad benefits of free trade far outweigh the concentrated harms."经济历史学家早就知道,自由的国际贸易并不能让所有人受益。它的好处可能不是所有人都能平等享受,但正如19世纪欧洲农民和今天美国工厂工人所经历的那样,它的成本是集中而严重的。即便如此,自由贸易的广泛好处远远大于其集中危害。可知,自由国际贸易的问题是某些地区或行业可能受到严重打击。故选A。
五、阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2025·高要模拟)How To Be a Bolder, More Confident PersonWant to boost your self-confidence, feel more empowered, and take charge of your life  16.   By embracing a bold mindset, you will unlock greater confidence, resilience, and control over your life. Here are some valuable tips to help you discover your passions and strengths, while overcoming your fears.
Stop hesitating and take action to build your self-confidence.
Is there something you've been wanting or trying to do, but can't seem to get the courage up  17.  . Taking the first small step towards trying something new can give you the energy to keep going. Whenever you' re feeling unsure in interactions with others, swallow your pride and make the first move!
Do the unexpected and get out of your comfort zone.
Doing something new and unexpected might make you feel uneasy or afraid. 18.  . Instead, embrace the newness of a skill, trust your ability to adapt and don't be afraid to be yourself. Remember, taking a risk like learning a new skill isn't the same as making impulsive (冲动的) decisions. To avoid regrets, make choices and take actions reflecting your values.
Pretend you' re already bold.
Your bold inspiration doesn't have to be real. You could even think of a character from a movie or book who's daring and brave. Then, imagine their boldness in your life. If you already know someone bold, imagine how they'd act. Studies show your mood can be affected by your behavior. 19.  
 20.  
While there's power in taking on something new or trying to get what you want, there's also the chance you may fail. Embrace the failure. It's not the opposite of success, it's a necessary component. Without the risk of failure, you don't have the opportunity for success.
Being bold lets you oxford, embrace, and take charge of your life.
A. Accept any outcome.
B. Don't give in to those feelings!
C. Take small steps to reach your goals.
D. Stop thinking and actually do something.
E. "Fake it until you make it" has some truth to it!
F. Part of being bold involves staying calm and focused.
G. Developing a bold personality is a skill you can practice.
【答案】16.G;17.D;18.B;19.E;20.A
【知识点】说明文;七选五;学习教育类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,通过采取积极行动、走出舒适区、模仿勇敢榜样以及接受任何结果等方法,培养大胆自信的性格,从而更好地掌控自己的生活。
【点评】考查七选五,本文是一篇教育类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据空前"Want to boost your self-confidence, feel more empowered, and take charge of your life "想要增强自信,增强力量感,掌控自己的生活吗?提出增强自信的问题;以及空后"By embracing a bold mindset, you will unlock greater confidence, resilience, and control over your life. Here are some valuable tips to help you discover your passions and strengths, while overcoming your fears. "通过拥抱大胆的心态,你将获得更大的自信、韧性和对生活的掌控力。这里有一些有价值的建议,可以帮助你发现自己的激情和优势,同时克服恐惧)"说明可以通过大胆的心态获得自信,并提供了一些建议, G. Developing a bold personality is a skill you can practice. "培养大胆的性格是一种你可以练习的技能"承上启下,说明大胆的性格可以练习获得,引出下文的建议。故选G。
17.根据空前"Is there something you've been wanting or trying to do, but can't seem to get the courage up "有什么事情是你一直想做或者尝试做的,但是似乎没有勇气去做吗?提出缺乏勇气去做的事情, D. Stop thinking and actually do something. "别想了,做点什么吧。承接上文,建议不要空想,要行动起来,符合语境,故选D。
18.根据空前"Doing something new and unexpected might make you feel uneasy or afraid."做一些新的、意想不到的事情可能会让你感到不安或害怕。说明做新的、意想不到的事情会让人感到不安或害怕;以及空后"Instead, embrace the newness of a skill, trust your ability to adapt and don't be afraid to be yourself."相反,要接受新技能的全新性,相信自己的适应能力,不要害怕做自己。建议接受新技能,相信自己的适应能力,不要害怕做自己,B项"Don't give in to those feelings! B. Don't give in to those feelings! "不要屈服于这些感觉!"承上启下,说明不要屈服于不安或害怕的感觉,符合语境。故选B。
19.根据空前"Your bold inspiration doesn't have to be real. You could even think of a character from a movie or book who's daring and brave. Then, imagine their boldness in your life. If you already know someone bold, imagine how they'd act. Studies show your mood can be affected by your behavior."你大胆的灵感不一定是真实的。你甚至可以想到电影或书中一个大胆勇敢的角色。然后,想象一下他们在你的生活中的大胆表现。如果你已经认识了一个大胆的人,想象一下他们会怎么做。研究表明,你的情绪会受到你的行为的影响)"建议通过想象大胆的人的行为来获得大胆的灵感,且情绪会受行为影响, E. "Fake it until you make it" has some truth to it! "装作做到了,直到你真的做到了"是有一定道理的!"承接上文,说明可以通过行为来获得大胆的灵感,符合语境。故选E。
20.根据空后"While there's power in taking on something new or trying to get what you want, there's also the chance you may fail. Embrace the failure. It's not the opposite of success, it's a necessary component. Without the risk of failure, you don't have the opportunity for success."虽然承担新事物或努力得到你想要的东西是有力量的,但你也有可能会失败。拥抱失败。失败不是成功的对立面,而是成功的必要组成部分。没有失败的风险,你就没有成功的机会。说明要接受失败, A. Accept any outcome. "接受任何结果"符合语境,可作为小标题。故选A。
六、阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
(2025·高要模拟)It was mid-February, and the mountain air remained bitterly cold. My ten-year-old winter coat had a 21. zipper, and despite my attempts to repair it, it was still hard to 22. . I decided it was finally time to buy a new coat — though every dollar 23. these days.
When I pulled into the store parking lot, I 24. a homeless man and his dog near the entrance. He held a cardboard sign asking for help, but cars kept driving past him. Out of 25. , I stopped, gave him some money, and then went inside for a new coat.
As I was about to 26. , I saw that he was still there. I drove back, got out of my car, and 27. him. He was younger than I had expected, with long hair but 28. eyes. Although his clothes were 29. , his behavior was calm and hopeful. His dog looked 30. , too.
I handed him some extra cash and offered him my old coat, explaining the 31. problem. He smiled gratefully and said he was sure someone would 32. it. When I asked if there was anything else he needed, he simply replied, "Prayers." I shook his hand and promised to 33. him in my thoughts.
From this encounter, I learned three lessons: even in 34. , people can remain kind; every act of generosity matters; and we all 35. through life toward the same destination. It is best to travel with a caring heart, a positive attitude, and a friendly smile.
21.A.locked B.tightened C.broken D.opened
22.A.fasten B.wear C.roll D.sew
23.A.remained B.counted C.spoke D.helped
24.A.heard B.left C.spotted D.hit
25.A.confusion B.regret C.curiosity D.compassion
26.A.enter B.pass C.flee D.leave
27.A.approached B.invited C.comforted D.reached
28.A.bright B.sunken C.watery D.narrowed
29.A.worn B.thin C.rusty D.flat
30.A.roughly made up B.ill adapted to
C.fully relied on D.well cared for
31.A.money B.clothing C.zipper D.weather
32.A.get B.give C.fix D.need
33.A.remind B.remember C.relieve D.revive
34.A.adulthood B.wilderness C.winter D.hardship
35.A.run B.journey C.step D.drive
【答案】21.C;22.A;23.B;24.C;25.D;26.D;27.A;28.A;29.A;30.D;31.C;32.C;33.B;34.D;35.B
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作者讲述了在寒冷冬日里帮助一位无家可归者及其宠物的经历,领悟到了三个重要的人生道理:即使在困境中人们也能保持善良;每一份善举都有意义;以及人生旅途上人们都朝着同一个目的地前行,因此最好带着关爱之心、积极态度和友善微笑前行。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:我那件穿了10年的冬季外套拉链坏了,尽管我试着去修,还是很难系上。A:locked"锁上的";B:tightened"拧紧的";C:broken"坏掉的";D:opened" 打开的 "。根据空后文"and despite my attempts to repair it"可知,作者试着去修拉链,因此拉链是坏了。故选C。
22.句意:我那件穿了10年的冬季外套拉链坏了,尽管我试着去修,还是很难系上。A:fasten"系紧";B:wear"穿着";C:roll"滚动";D:sew" 缝制 "。根据上文"My ten-year-old winter coat had a 1 zipper"我那件穿了10年的冬季外套拉链坏了,可知,作者外套的拉链出了问题,因此是指外套很难系上。故选A。
23.句意:我决定终于该买一件新外套了——尽管现在每一块钱都很重要。A:remained"保持";B:counted"重要";C:spoke"说话";D:helped" 帮助 "。根据空前"I decided it was finally time to buy a new coat"和表示让步关系的"though"可知,此处表示尽管每一块钱都很重要,应该节约用钱,但是作者最终决定买一件新外套。故选B。
24.句意:当我把车开进商店的停车场时,我在入口处注意到一个流浪汉和他的狗。A:heard"听到";B:left"离开";C:spotted"注意到";D:hit" 击中 "。根据下文"He held a cardboard sign asking for help, but cars kept driving past him."他举着纸板牌子寻求帮助,但过往车辆却视而不见。可知,作者描述了自己看到的情况,因此是注意到一个流浪汉和他的狗。故选C。
25.句意:出于同情,我停下来,给了他一些钱,然后进去买了一件新外套。A:confusion"困惑";B:regret"后悔";C:curiosity"好奇";D:compassion" 同情 "。根据上文"He held a cardboard sign asking for help, but cars kept driving past him."他举着纸板牌子寻求帮助,但过往车辆却视而不见。可知,流浪汉在寻求帮助,但汽车不断从他身边驶过,他没有得到帮助,因此作者是出于同情给了他钱。故选D。
26.句意:当我正要离开时,我看到他还在那里。A:enter"进入";B:pass"经过";C:flee"逃离";D:leave" 离开 "。根据下文"I drove back, got out of my car"我开车回来,下了车,可知,作者开车回来,下了车,因此之前是正要离开。故选D。
27.句意:我开车回来,下了车,走近他。A:approached"接近";B:invited"邀请";C:comforted "安慰";D:reached" 到达 "。根据下文"He was younger than I had expected, with long hair but 8 eyes."他比我想象的要年轻,有一头长发,但有一双明亮的眼睛。可知,作者描述了流浪汉的外貌,因此是走近他。故选A。
28.句意:他比我想象的要年轻,有一头长发,但有一双明亮的眼睛。A:bright"明亮的";B:sunken"凹陷的";C:watery"含泪的";D:narrowed" 变窄的 "。根据下文"his behavior was calm and hopeful"他的行为平静而充满希望,可知,流浪汉的行为平静而充满希望,因此他的眼睛是明亮的。故选A。
29.句意:虽然他的衣服是旧的,但他的行为平静而充满希望。A:worn"用旧的";B:thin"薄的";C:rusty"生锈的";D:flat" 扁平的 "。根据上文表示让步关系的"Although";以及空后"his behavior was calm and hopeful"可知,与流浪汉平静而充满希望的行为形成反差的应该是他破旧的衣服。故选A。
30.句意:他的狗看起来也被照顾得很好。A:roughly made up"粗略组成的";B:ill adapted to"不适应的";C:fully relied on"完全被依赖的";D:well cared for" 精心照料的 "。根据上文"his behavior was calm and hopeful"可知,流浪汉的行为平静而充满希望,因此他会悉心对待自己的狗,狗看起来也被照顾得很好。故选D。
31.句意:我给了他一些额外的现金,并把我的旧外套给了他,解释了拉链的问题。A:money"钱";B:clothing"衣服";C:zipper"拉链";D:weather" 天气 "。根据上文"My ten-year-old winter coat had a 1 zipper, and despite my attempts to repair it"我那件穿了10年的冬季外套拉链坏了,尽管我试着去修,可知,作者旧外套的拉链有问题,作者向流浪汉解释了这一点。故选C。
32.句意:他感激地笑了笑,说肯定会有人把它修好的。A:get"得到";B:give"给予";C:fix"修理";D:need" 需要 "。根据上文"I handed him some extra cash and offered him my old coat, explaining the 11 problem."我给了他一些额外的现金,并把我的旧外套给了他,解释了拉链的问题可知,作者旧外套是存在问题的,因此流浪汉说的是有人可以把出问题的地方修好。故选C。
33.句意:我握了握他的手,答应他在我的脑海里记住他。A:remind"提醒";B:remember"记得";C:relieve"缓解";D:revive" 恢复 "。根据空前"When I asked if there was anything else he needed, he simply replied, ‘Prayers.'"可知,流浪汉没有要求别的东西,只求作者为他祈祷,因此作者是答应他在脑海里记住他。故选B。
34.句意:从这次遭遇中,我学到了三点:即使在困难中,人们也可以保持善良;每一个慷慨的行为都很重要;我们一生都朝着同一个目的地旅行。A:adulthood"成年";B:wilderness"荒野";C:winter"冬天";D:hardship" 困难 "。根据上文"My ten-year-old winter coat"和"I decided it was finally time to buy a new coat"可知,作者的外套穿了十年,有了问题后才决定买一件新的,因此他是在困难中保持了善良。故选D。
35.句意:从这次遭遇中,我学到了三点:即使在困难中,人们也可以保持善良;每一个慷慨的行为都很重要;我们一生都朝着同一个目的地旅行。A:run"跑步";B:journey"旅行";C:step"迈步";D:drive" 驾驶 "。根据下文"It is best to travel with a caring heart, a positive attitude, and a friendly smile."旅行时,最好怀着一颗关爱的心,保持积极的态度,并带着友好的微笑。可知,作者是把人生看作是朝着同一个目的地旅行,故选B。
七、第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
(2025·高要模拟)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
As a Chinese-German student at Tsinghua University, I thought I had already had a 36.   (well) grasp of both Chinese culture and modernization. Yet, my recent visit to Suzhou gave me a fresh perspective (视角) on 37.   tradition and modernity coexist harmoniously in this city.
As one of the destinations of the "Go Jiangsu" program, we 38.   (visit) the Yao Jianping Embroidery Art Gallery. Before this encounter, my 39.   (interact) with Suzhou silk embroidery was limited 40.   online images. So, at the art gallery, I was shocked by the fact that it is not made with machines.
Wandering along the Pingjiang Road at night was an even more striking experience. Bathed in the modern lighting and 41.   (taste) the delicious local food along the ancient street, I tried my best 42.   (picture) the lives of those who lived here thousands of years ago. 43.   (it) unique charm kept reminding me that modernization didn't have to mean abandoning tradition
This trip was much more than a simple travel experience. It was also 44.   enriching experience for the soul. Through personal 45.   (encounter), I gained a deeper appreciation for China's culture and progress.
【答案】36.better;37.how;38.visited;39.interaction;40.to;41.tasting;42.to picture;43.Its;44.an;45.encounters
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,作为一位中德混血的学生,作者原以为自己已深入了解中国文化和现代化,但通过近期对苏州的访问,获得了关于传统与现代如何和谐共存的新视角,这次旅行不仅是一次简单的旅游经历,更是一次心灵的丰富体验,使作者对中国文化和进步有了更深的认识和欣赏。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及副词,宾语从句,时态,名词,介词,非谓语动词,代词,冠词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:作为一名在清华大学就读的中德混血学生,我原本以为自己已经对中国文化和现代化有了较好的理解。well"好",副词。此处应用形容词修饰名词grasp;well的形容词是good,根据句意可知,空处为形容词比较级better"更好的",作定语,故填better。
37.句意:然而,最近的苏州之行让我对传统与现代如何在这座城市和谐共存有了全新的视角。 tradition and modernity coexist harmoniously in this city是宾语从句,从句中缺少方式状语,应用how引导。故填how。
38.句意:作为"畅游江苏"项目的目的地之一,我们参观了姚建平刺绣艺术馆。visit"参观",谓语动词。根据上下文可知,本句时态为一般过去时;故填visited。
39.句意:在此之前,我对苏州缂丝刺绣的了解仅限于网上的图片。interact"互动",动词。此处为名词作主语;interact的名词是interaction,根据谓语动词was可知,应用名词单数。故填interaction。
40.句意:在此之前,我对苏州缂丝刺绣的了解仅限于网上的图片。be limited to固定短语,"仅限于……",故填to。
41.句意:沐浴在现代灯光下,沿着古街品尝着美味的当地小吃,我努力想象着几千年前生活在这里的人们的日常。taste"品尝",动词。此处应用非谓语动词形式担当状语;与主语I在逻辑上是主谓关系,应用现在分词,故填tasting。
42.句意:沐浴在现代灯光下,沿着古街品尝着美味的当地小吃,我努力想象着几千年前生活在这里的人们的日常。picture"想象",动词。结合固定短语try one's best to do sth.,"尽力做某事",故填to picture。
43.句意:平江路独特的魅力不断提醒我,现代化并不意味着必须抛弃传统。it"它",代词。此处为修饰名词用形容词性物主代词,意为"它的";位于句首,首字母大写。故填Its。
44.句意:这次旅行远不止是一次简单的旅游体验,更是一次丰富的心灵之旅。空处为修饰名词单数,表示泛指,用不定冠词;且 enriching 的发音是元音音素开头,应用an。故填an。
45.句意:通过亲身经历,我对中国的文化和发展有了更深的理解与热爱。encounter"遭遇,邂逅",能名词。此处作宾语,根据句意可知,此处指具体经历,常用复数encounters表示多次经历。故填encounters。
八、写作 第一节(满分15分)
46.(2025·高要模拟)假定你是某中学学生李华,学校英文网站开展"AI in Our Lives"主题征文活动。请撰写一篇短文投稿,内容需涵盖:
(1)人工智能在你生活中的应用实例;
(2)人工智能带来的问题;
(3)人类与人工智能和谐共处的建议。
注意:
(1)词数80左右;
(2)可适当增加细节,以使行文连贯。
Living with AI
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 Living with AI
As a student fascinated by technology, AI has reshaped my life. One practical example is language-learning apps like Duolingo, which adapt exercises to my weaknesses using AI, making learning efficient.
However, risks exist. Over-reliance on AI translators may weaken my skills, while Deepfake videos could spread misinformation, endangering society.
To coexist harmoniously with AI, firstly, we must treat it as a tool to enhance, not replace, human capabilities. Additionally, governments and tech firms should collaborate to establish ethical guidelines and stricter regulations. Ultimately, as young learners, we must cultivate critical thinking and never compromise our values for short-term convenience. All in all, AI's future depends on us. Let's embrace its benefits while staying cautious.
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇应用文写作,要求考生以某中学学生李华的身份 撰写一篇短文投稿 。写作背景: 学校英文网站开展"AI in Our Lives"主题征文活动。写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1)人工智能在你生活中的应用实例;(2)人工智能带来的问题;(3)人类与人工智能和谐共处的建议。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如: As a student fascinated by technology, AI has reshaped my life. 运用了过去分词作后置定语;One practical example is language-learning apps like Duolingo, which adapt exercises to my weaknesses using AI, making learning efficient.运用了非限制性定语从句,现在分词作状语;Over-reliance on AI translators may weaken my skills, while Deepfake videos could spread misinformation, endangering society.运用了时间状语从句;Let's embrace its benefits while staying cautious.运用了祈使句,省略to的不定式作宾补,时间状语从句的省略。
九、第二节(满分25分)
47.(2025·高要模拟)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
My name is Jake Reynolds. That year, I was a junior at a high school. I was known for my good grades and honesty, but I encountered a situation that would test my integrity in ways I hadn't imagined.
It all started with Mr. Lawson's history class. We had been assigned a major essay on the impacts of World War II, which would account for a significant part of our final grade. The essay was due in two weeks, and I had been tirelessly working on it, staying up late to ensure my research was thorough and my arguments were well organized.
The day before the essay was due, my computer crashed. I panicked as I realized I had lost almost all of my work. I had saved some drafts on a cloud service, but they were outdated and incomplete. It seemed impossible to start over. At that moment, desperation clouded my judgment.
As I sat at my desk, trying to figure out what I could do, my friend Daniel knocked on my door. He was also struggling with his essay and knew I had been working hard on mine. Noticing my worry, he asked if I needed help. I hesitated, but ultimately admitted what had happened.
Daniel looked thoughtful, "You know, I heard about a website that offers ready-made essays. It could be a good idea to try it if you really need to."
The idea seemed like a lifeline. I knew it was wrong, but the pressure was mounting, and I felt cornered. After a moment's hesitation, I decided to use the website. I quickly purchased an essay, changed it slightly to make it fit the assignment, and submitted it. I felt a sense of relief, but it was short-lived.
The next morning, Mr. Lawson announced that the essays would be graded using plagiarism (剽窃) detection software. My heart sank, and I knew it wouldn't take long for the software to catch it.
注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
By the afternoon, my fears were confirmed.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Seeing my reflection report, Mr. Lawson asked me to rewrite the essay.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
By the afternoon, my fears were confirmed. Mr. Lawson called me into his office. "Jake," he began, looking serious, "your essay has been flagged for plagiarism. Can you explain this " I felt a wave of shame washing over me, "I'm sorry, Mr. Lawson. I used a service to get the essay because my computer crashed, and I couldn't finish it on time." Mr. Lawson's expression softened slightly, "I understand that, but using someone else's work breaks our academic integrity policy. You have to face the consequence — a zero on the assignment." Additionally, I was required to write a reflection report on academic integrity.
Seeing my reflection report, Mr. Lawson asked me to rewrite the essay. "Jake, I appreciate your honesty," he said. "It's clear you've learned from this experience. I want to give you a chance to make up for this mistake." I accepted gratefully and worked tirelessly to complete a new, original essay. By the end of the term, my grade had improved, and I had regained some of the trust I had lost. The incident had been a tough lesson, painful but rewarding. It reminded me of the value of hard work and honesty.
【知识点】文字式记叙文;开放性作文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知, 本文讲述了高中生杰克因历史论文截止前电脑崩溃,在朋友建议下购买并修改了一篇现成论文提交,后被老师发现抄袭。他承认错误并写反思报告,最终获重写机会,从中领悟到勤奋与诚实的重要性。段落续写:①由第一段首句内容"到了下午,我的担心得到了证实"可知,第一段可描写老师找作者谈话,作者解释原因以及认识到自己的错误。
②由第二段首句内容"看到我的反思报告,劳森先生让我重写文章"可知,第二段可描写作者重写文章以及感悟。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】该续写紧扣原文情节,逻辑清晰,情感真挚,很好地展现了主人公从错误到反思再到成长的过程。第一段中,作者通过描述Jake被老师叫到办公室的场景,以及Jake坦白自己剽窃的原因,生动地展现了Jake内心的羞愧和老师的严肃态度。老师对Jake的处罚——作业得零分并要求写反思报告,既体现了对学术诚信的重视,也为Jake后续的反思和成长提供了契机。第二段中,老师看到Jake的反思报告后,决定给他一个改正的机会,让他重写作文。这一情节设计合理,既体现了老师的宽容和智慧,也符合教育引导的原则。Jake感激地接受并努力完成了新的作文,最终不仅成绩有所提升,还重新赢得了信任。这一过程不仅展现了Jake的成长和进步,也强调了诚实和努力的重要性。整体来看,续写部分语言流畅,情节紧凑,人物形象鲜明,很好地完成了对原文情节的延续和深化,同时也传达了积极向上的价值观。文中有一些好的词句,例如: I used a service to get the essay because my computer crashed, and I couldn't finish it on time.运用了because引导原因状语从句;I want to give you a chance to make up for this mistake.运用了不定式作后置定语。
1 / 1
同课章节目录