【精品解析】广东省云浮市云安区2025届高三第三次调研模拟测试英语试题

文档属性

名称 【精品解析】广东省云浮市云安区2025届高三第三次调研模拟测试英语试题
格式 zip
文件大小 84.2KB
资源类型 试卷
版本资源
科目 英语
更新时间 2025-08-18 16:57:10

文档简介

广东省云浮市云安区2025届高三第三次调研模拟测试英语试题
一、阅读理解A
(2025·云安模拟)If you're eager to boost your fitness levels, or simply explore new athletic activities, consider some exercise courses from the following platforms.
Your Fitness
Your Fitness isn't just a calorie-tracking app and it also provides a selection of free exercise courses. In addition to its core nutrition-tracking features, users can access workout routines designed to improve overall health. Your Fitness caters (迎合) to different fitness goals. There are also payment courses, such as personalized coaching and exclusive workout content.
FitPro Vitality
FitPro Vitality offers a blend of free and paid workout classes. The classes span various disciplines, including high-intensity interval training(HIIT), yoga, and strength training. It also offers off-line exercise courses with professional trainers providing on-site guidance.
Peloton Trek
Peloton Trek offers. a wide range of free workout classes catering to people of all ages. The classes give users a taste of the high-energy workouts Peloton Trek is known for, including cycling, running and strength training. All users gain access to an extensive library of on-demand classes and advanced analytics. The platform's instructors are highly energetic and motivating.
Athleanphere
Athleanphere is a platform dedicated to helping individuals build strength, improve athletic performance, and achieve their fitness goals. All of its workout videos are available for free. However, for more in-depth training programs, users' courses are jointly designed by professional trainers and famous athletes with a focus on sports-specific conditioning.
1.What makes Your Fitness unique
A.It combines nutrition tracking with exercise courses.
B.It focuses on high-intensity workouts.
C.It incorporates unique training methods.
D.It mainly provides paid classes.
2.Which platform should you choose if you want face-to-face guidance from a trainer
A.Your Fitness. B.FitPro Vitality.
C.Peloton Trek. D.Athleanphere.
3.What do the last two platforms have in common
A.They are targeted at young users.
B.They offer free courses.
C.They mainly help users improve their running speed.
D.They have some courses designed by famous athletes.
【答案】1.A
2.B
3.B
【知识点】细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了四个提供运动课程以帮助提升健身水平或探索新运动项目的平台,包括 Your Fitness、FitPro Vitality、Peloton Trek 和 Athleanphere,并简要说明了各平台的特点。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.细节理解题。根据Your Fitness部分中的"In addition to its core nutrition - tracking features, users can access workout routines designed to improve overall health."除了其核心的营养追踪功能之外,用户还可以使用旨在改善整体健康状况的锻炼方案。可知,Your Fitness将营养追踪与运动课程相结合,这是它的独特之处。故选A。
2.细节理解题。根据FitPro Vitality部分中的"It also offers off-line exercise courses with professional trainers providing on-site guidance."它还提供线下运动课程,有专业教练提供现场指导。可知,如果你想要教练面对面的指导,应该选择FitPro Vitality平台。故选B。
3.细节理解题。根据Peloton Trek部分中的"Peloton Trek offers a wide range of free workout classes."Peloton Trek 提供种类繁多的免费健身课程;以及Athleanphere部分中的"All of its workout videos are available for free."它所有的健身视频都是免费的。可知,这两个平台的共同之处是都提供免费课程。故选B。
二、B
(2025·云安模拟)Before Pete Adler joined the Army, he majored in architecture. Now, after spending 25years in equipment maintenance and supply, and another 17 years as a civilian employee, Adler is back to his architectural roots. And it's for a good cause: building free ramps (坡道) for his senior and disabled neighbors.
Adler began helping his neighbors after the nonprofit project: HOMES gave a presentation at his local Rotary Club. Adler recalls the representative saying — "Too many seniors and disabled individuals need ramps, but they can't afford them." That's when Adler reached out to his friends so that they could start building ramps for neighbors in need.
"I feel this is my calling, and I'd like to start a crew," he told his friend Karen Scott, who was eager to jump in and help.
Adler's group of volunteers has only grown with time. Now when he pulls up to a house for an installation, he has about a dozen people by his side to transport lumber (木材), work the saws, and assemble the deck.
"It's turned into an amazing service," said Adler. "I really enjoy the process and the teamwork, and figuring out the best solution for people in need."
When a recipient (接收者) can afford it, they are only charged with the cost of the materials. If they can't cover the cost, project: HOMES steps in to pay the full price.
Adler and his team of volunteers have transformed lives by building over 500 accessibility ramps for households in need. Adler has gone from building one ramp per weekend to completing three, sometimes four ramps each week across the Tri-Cities area.
71-year-old Jaunita Barnes is one of the 500 neighbors that Adler has helped through project: HOMES. After a stroke and heart attack, Barnes found it difficult to navigate the stairs with her walker. She was confined to her home for months — getting groceries delivered and calling doctors to her door — until Adler and his team stepped in to help.
"Now I can go where I need to go," said Barnes. "Adler and the others are truly nice."
4.Why did Adler return to architecture-related work
A.To take on a social responsibility.
B.To continue his abandoned business.
C.To earn fame from architecture.
D.To make up for his neighbors.
5.What motivated Adler to initiate the ramp-building project
A.The Rotary Club's nonprofit project.
B.A personal interest in ramp design.
C.A request from his disabled neighbors.
D.The struggles the disadvantaged faced.
6.What does the growth of Adler's volunteer group suggest about the project
A.It has gained recognition and support.
B.It proves Adler's profit has increased.
C.It provides opportunity for volunteers.
D.It requires professional construction skills.
7.How does Barnes probably feel about the ramps
A.Useful and cheap. B.Helpful and worthy.
C.Unique and valuable. D.Costly and complicated.
【答案】4.A
5.D
6.A
7.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述Pete Adler在重拾建筑专业背景后,带领志愿者团队为老年和残疾邻居免费建造坡道,通过项目: HOMES改善了众多有需要人士的生活,展现了奉献精神和社区互助的力量。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
4.细节理解题。根据第一段中的"And it's for a good cause: building free ramps (坡道) for his senior and disabled neighbors. "而这一次,他是出于一个高尚的目的:为年迈和残疾的邻居们免费修建坡道。可知,他做这件事是为了承担社会责任,帮助这些有需要的人。故选A。
5.细节理解题。根据第二段中的"Adler recalls the representative saying —‘Too many seniors and disabled individuals need ramps, but they can't afford them.' That's when Adler reached out to his friends so that they could start building ramps for neighbors in need. "Adler回忆说,当时那位代表说:"太多老年人和残疾人需要坡道,但他们负担不起。"就是在那一刻,Adler联系了他的朋友们,希望一起为有需要的邻居修建坡道。可知,是弱势群体面临的困难,即需要坡道却负担不起,促使Adler发起了建坡道的项目。故选D。
6.推理判断题。根据第四段"Adler's group of volunteers has only grown with time. Now when he pulls up to a house for an installation, he has about a dozen people by his side to transport lumber (木材), work the saws, and assemble the deck. "Adler的志愿者团队随着时间不断壮大。现在当他开车来到一户人家安装坡道时,身边通常已有大约十几个人,他们负责搬运木材、操作电锯、组装平台等。可知,Adler的志愿者团队随着时间不断壮大,说明这个项目得到了越来越多人的认可和支持,大家愿意加入进来帮忙。故选A。
7.推理判断题。根据倒数第二段中的"After a stroke and heart attack, Barnes found it difficult to navigate the stairs with her walker. She was confined to her home for months — getting groceries delivered and calling doctors to her door — until Adler and his team stepped in to help. "中风和心脏病发作后,她使用助行器上下楼梯变得非常困难。几个月来她被困在家中——靠送杂货上门和医生上门看病维持生活,直到Adler和他的团队前来帮助她;以及最后一段"‘Now I can go where I need to go,' said Barnes. "Adler and the others are truly nice." 现在我可以去我想去的地方了,"Barnes说,"Adler和他的团队真的是太好了。"可知,Barnes之前行动不便,生活受很大限制,有了坡道后她能去自己想去的地方,她觉得Adler和其他人很好,说明她认为这些坡道很有帮助且有价值。故选B。
三、C
(2025·云安模拟)Japanese scientists have created a small, smart robot named HB-3 that might bring about new changes in some fields.
The HB-3 robot was inspired by how beetles (甲虫) move. It uses special materials that bend slightly when electricity is applied. These tiny movements allow it to walk with extreme precision — sometimes adjusting by just a billionth of a meter! The robot's built-in camera and computer let it "see" objects, plan paths, and perform tasks without human help. It also carries its own battery, lasting long enough to work freely in spaces up to 1.6 meters wide.
What makes the HB-3 stand out lies in its capacity to operate independently in environments such as sealed (密封的) laboratories, enclosed spaces filled with dangerous substances, or areas where dangerous materials are present. For instance, it managed to construct a functional electronic circuit within a space too small for human hands, placing parts like resistors and LEDs with 87% accuracy. Additionally, the robot has the ability to change its tools, using various devices suitable for different tasks. Researchers believe that in the future it could potentially repair machinery, or provide assistance in medical operations.
However, the HB-3 works slower than older models — taking about seven minutes to finish a task — because its small computer isn't powerful enough. The robot also struggles to judge depth accurately without extra cameras. While it placed parts correctly 87% of the time, mistakes still happen. Additionally, the current version hasn't been tested in extreme heat, radiation, or other dangerous conditions it might face in real-world jobs.
Engineers plan to make the HB-3 faster by upgrading its computer and adding side cameras for better 3D vision. Scientists believe that by combining beetle-inspired movement, wireless freedom, and smart tools, the HB-3 could change how we handle delicate tasks in factories, hospitals, and even space missions. As one researcher said, "Sometimes nature already has the best solutions — we just need to copy them at the right size."
8.What does paragraph 2 mainly talk about concerning the HB-3
A.Its power source. B.Its working principles.
C.Its movement precision. D.Its camera functions.
9.Which is the HB-3's biggest advantage
A.Switching the tools flexibly. B.Repairing electronic circuits.
C.Handling dangerous materials. D.Working alone in tiny spaces.
10.What does the last paragraph intend to tell us
A.Humans and nature should coexist. B.Protecting nature matters.
C.Nature inspires human creativity. D.Technology beats up nature.
11.What's the author's attitude to the HB-3
A.Doubtful. B.Critical. C.Objective. D.Tolerant.
【答案】8.B
9.D
10.C
11.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;段落大意;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,日本科学家研发出一款受甲虫启发的小型智能机器人HB-3,其具备高精度移动、自主作业和工具更换能力,适用于密封或危险环境,虽存在速度慢、深度判断不足等局限,但未来通过升级有望在工业、医疗和太空等领域带来变革。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和段落大意三个题型的考查,是一篇科技类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.段落大意题。根据第二段"The HB-3 robot was inspired by how beetles (甲虫) move. It uses special materials that bend slightly when electricity is applied. These tiny movements allow it to walk with extreme precision — sometimes adjusting by just a billionth of a meter! The robot's built-in camera and computer let it ‘see' objects, plan paths, and perform tasks without human help. It also carries its own battery, lasting long enough to work freely in spaces up to 1.6 meters wide. "HB-3机器人的设计灵感来源于甲虫的移动方式。它使用了特殊材料,这些材料在通电时会轻微弯曲。这些微小的动作使它能够极其精确地行走——有时调整幅度仅为十亿分之一米!这款机器人内置的摄像头和计算机使其能够"看到"物体、规划路径,并在无需人类帮助的情况下执行任务。它还配备了自己的电池,续航时间足够长,能够在宽度达1.6米的空间内自由工作。可知,HB-3机器人的灵感来自甲虫的移动方式,介绍了它使用的特殊材料、移动的原理、内置相机和计算机的作用以及电池情况等,这些都是在阐述它的工作原理。故第二段主要讲述了HB-3的工作原理。故选B。
9.细节理解题。根据第三段中的"What makes the HB-3 stand out lies in its capacity to operate independently in environments such as sealed (密封的) laboratories, enclosed spaces filled with dangerous substances, or areas where dangerous materials are present. For instance, it managed to construct a functional electronic circuit within a space too small for human hands, placing parts like resistors and LEDs with 87% accuracy. "HB-3机器人的出众之处在于它能够在诸如密封实验室、充满危险物质的封闭空间,或是存在危险材料的区域等环境中独立运行。例如,它能够在人类的手无法操作的狭小空间内构建起一个功能性的电子电路,以87%的准确率放置像电阻器和发光二极管这样的零件。可知,HB-3最大的优势是能在微小空间独立工作。故选D。
10.推理判断题。根据最后一段"Engineers plan to make the HB-3 faster by upgrading its computer and adding side cameras for better 3D vision. Scientists believe that by combining beetle-inspired movement, wireless freedom, and smart tools, the HB-3 could change how we handle delicate tasks in factories, hospitals, and even space missions. As one researcher said, ‘Sometimes nature already has the best solutions — we just need to copy them at the right size. '"工程师们计划通过升级HB-3的计算机并添加侧面摄像头以实现更好的三维视觉效果,从而让它运行得更快。科学家们认为,通过结合受甲虫启发的移动方式、无线自由操控以及智能工具,HB-3机器人能够改变我们在工厂、医院,甚至是太空任务中处理精细任务的方式。正如一位研究人员所说:"有时候,大自然已经给出了最佳的解决方案——我们只需要以合适的规模去模仿它们就行。"。可推知,最后一段想告诉我们自然激发了人类的创造力。故选C。
11.推理判断题。通读全文可知,作者既提到了HB-3的优点,如能在微小空间独立工作、运动精度高、可更换工具等,也提到了它的缺点,如工作速度慢、判断深度不准确、未在极端条件下测试等。所以作者对HB-3的态度是客观的。故选C。
四、D
(2025·云安模拟)Taking good care of your teeth may be linked to better brain health, according to a study published in the July 5, 2023, online issue of Neurology. "Our study found that gum (牙龈) disease and tooth loss were linked to brain shrinkage (萎缩) in the hippocampus, which plays a role in memory and Alzheimer's disease," said study author Satoshi Yamaguchi, Ph.D., DDS (牙医外科博士) , of Tohoku University in Sendai, Japan.
The study involved 172 people with an average age of 67 without memory problems. Participants had dental exams and took memory tests at the beginning of the study. They also had brain scans to measure the volume of the hippocampus at the beginning of the study and again four years later. For each participant, researchers counted the number of teeth and checked the amount of gum disease.
Researchers found that the number of teeth and amount of gum disease was linked to changes in the left hippocampus of the brain. For people with mild gum disease, having fewer teeth was associated with a faster rate of brain shrinkage, which is the same for people with severe gum disease having more teeth. After adjusting for age, researchers found that for people with mild gum disease, the increase in the rate of brain shrinkage due to one less tooth was equal to nearly one year of brain aging. Conversely, for people with severe gum disease, the increase in brain shrinkage due to one more tooth was equal to 1.3 years of brain aging.
"These results highlight the importance of preserving the health of the teeth and not just maintaining the teeth," Yamaguchi said. "The findings suggest that controlling the progression of gum disease through regular dental visits is crucial, and that teeth with severe gum disease may need to be removed and replaced with appropriate prosthetic ones."
Yamaguchi said future studies are needed with larger groups of people. Another limitation of the study is that it was conducted in one region of Japan, so the results may not be generalizable to other locations.
12.What is Yamaguchi's study mainly about
A.The reason for gum disease.
B.The influence of brain shrinkage.
C.The advances in memory improvement.
D.The connection between teeth and brain.
13.How does the author present the research result
A.By making a comparison. B.By giving an explanation.
C.By quoting some experts. D.By listing some examples.
14.What does Yamaguchi think of the research result
A.It was unreliable. B.It was changeable.
C.It was meaningful. D.It was unexpected.
15.What will the future studies most probably involve according to the last paragraph
A.The potential application in related fields.
B.The broader participation from other places.
C.The more practical methods of preserving teeth.
D.The useful suggestions for preventing brain disease.
【答案】12.D
13.A
14.C
15.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文。一项发表于《神经学》的研究表明,照顾好牙齿可能与更好的脑健康相关;研究发现牙龈疾病和牙齿缺失与海马体(参与记忆和阿尔茨海默病)的萎缩有关,强调了保护牙齿健康的重要性,而不仅仅是保留牙齿,同时指出未来需更大规模、跨地区的研究来验证结果。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇科研类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
12.细节理解题。根据第一段中的" ‘Our study found that gum (牙龈) disease and tooth loss were linked to brain shrinkage (萎缩) in the hippocampus, which plays a role in memory and Alzheimer's disease,'said study author Satoshi Yamaguchi, Ph.D., DDS (牙医外科博士), of Tohoku University in Sendai, Japan.""我们的研究发现,牙龈疾病和牙齿脱落与海马体的大脑萎缩有关,海马体在记忆和阿尔茨海默病中起着重要作用,"研究作者、日本仙台东北大学DDS博士Satoshi Yamaguchi说、可知,研究发现, 牙龈疾病和牙齿脱落与海马体萎缩有关。由此可知,Yamaguchi的研究是关于牙齿和大脑的关系的。故选 D。
13.推理判断题。根据第三段中的"After adjusting for age, researchers found that for people with mild gum disease, the increase in the rate of brain shrinkage due to one less tooth was equal to nearly one year of brain aging. Conversely, for people with severe gum disease, the increase in brain shrinkage due to one more tooth was equal to 1.3 years of brain aging."在根据年龄进行调整后,研究人员发现,对于患有轻度牙龈疾病的人来说,少一颗牙齿导致的大脑萎缩率的增加相当于大脑衰老近一年。相反,对于患有严重牙龈疾病的人来说,多一颗牙齿导致的大脑萎缩增加相当于大脑衰老1.3年。可推知,作者是通过比较牙齿数量和牙龈疾病与大脑萎缩之间的关系来呈现研究结果的。故选 A。
14.推理判断题。根据第四段"‘These results highlight the importance of preserving the health of the teeth and not just maintaining the teeth,' Yamaguchi said. ‘The findings suggest that controlling the progression of gum disease through regular dental visits is crucial, and that teeth with severe gum disease may need to be removed and replaced with appropriate prosthetic ones.'"Yamaguchi说:"这些结果突出了保护牙齿健康的重要性,而不仅仅是维护牙齿。"。"研究结果表明,通过定期牙科就诊来控制牙龈疾病的进展至关重要,患有严重牙龈疾病的牙齿可能需要摘除并更换合适的假牙。"可推知,Yamaguchi认为这项研究的结果具有重要意义, 它强调了保护牙齿健康的重要性。故选C。
15.推理判断题。根据最后一段中的"Yamaguchi said future studies are needed with larger groups of people. Another limitation of the study is that it was conducted in one region of Japan, so the results may not be generalizable to other locations."Yamaguchi说,未来需要对更大的人群进行研究。这项研究的另一个局限性是,它是在日本的一个地区进行的,因此结果可能无法推广到其他地区)"可知,该研究的局限性是它只是在一个地区进行的,该结果无法推广到其他地区。可推知,未来的研究最有可能让其他地方更广泛的参与。故选B。
五、阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2025·云安模拟)In the early days of the Ming Dynasty, that is, early in the 15th century, China was an advanced country in the world, with a booming economy and prosperous culture. 16.   Between 1405 and 1433, Zheng He was ordered seven times to make voyages to these countries, known as "Zheng He's voyages to the west seas".
In 1405, a huge fleet of more than 300 ships manned by over 27,800 men set sail from Liujia Harbor near Suzhou on a distant voyage under the command of Zheng He. 17.   The fleet sailed along China's coast to Champa close to Vietnam and after crossing the South China Sea, visited Java, Sumatra and reached Sri Lanka finally. On the way back, it sailed along the west coast of India and returned home in 1407. 18.  
In all, he had made calls at over 30 countries and territories. 19.   No matter what country he visited, he called on the ruler of the land, presenting to him valuable gifts to express China's sincere desire to develop friendly relations. 20.   They sent the emperor zebras, giraffes, shells, elephant ivory and rhinoceros-horn medicine.
The voyages by Zheng He strengthened the friendly relations between China and other countries in Asia and Africa and led to cultural and economic exchange between them. Therefore, his expeditions could rightfully be called "one of greatest achievements in mankind's history of navigation".
A. Zheng served as commander of the fleet.
B. The response of the rulers was very generous.
C. On board the ships were large quantities of goods.
D. The Great Ming Empire launched a series of marine activities.
E. On each voyage, Zheng He acted as the representative of the Ming court.
F. All this had taken place about half a century before Columbus' voyage to America.
G. Zheng He's second and third voyages taken shortly after, followed the same route.
【答案】16.D;17.C;18.G;19.E;20.B
【知识点】七选五;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,明朝初期(15世纪初),中国作为世界先进国家,经济文化繁荣,郑和在1405至1433年间七次奉命下西洋,率领庞大船队访问亚非30多个国家和地区,加强了中国与这些地区的友好关系,促进了文化和经济交流,其航海壮举堪称人类航海史上的伟大成就之一。
【点评】考查七选五,本文是一篇故事类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据空后"Between 1405 and 1433, Zheng He was ordered seven times to make voyages to these countries, known as ‘Zheng He's voyages to the west seas'."1405年至1433年间,郑和七次下西洋,被称为"郑和下西洋"。可知,郑和先后七次远航,可推知前面是明朝开始了一系列海上活动。故D选项"大明帝国开展了一系列的海洋活动,故选D。
17.根据空前"In 1405, a huge fleet of more than 300 ships manned by over 27,800 men set sail from Liujia Harbor near Suzhou on a distant voyage under the command of Zheng He."公元1405年,在郑和的指挥下,一支由27800多人、300多艘船组成的庞大船队从苏州附近的刘家港出发,远航。可知,1405年,一支由27800多人和300余艘船只组成的庞大船队,在郑和的指挥下首次下西洋,可推知船上装载着大量的货物。C. On board the ships were large quantities of goods."船上有大量的货物"符合语境,故选C。
18.根据空前"The fleet sailed along China's coast to Champa close to Vietnam and after crossing the South China Sea, visited Java, Sumatra and reached Sri Lanka finally. On the way back, it sailed along the west coast of India and returned home in 1407."船队沿中国沿海航行至越南附近的占巴,穿过南海,先后访问爪哇、苏门答腊,最后抵达斯里兰卡。在返回的途中,它沿着印度西海岸航行,并于1407年返回家乡。可知,上文主要对郑和航行的路线进行了说明,本句为本段最后一句,应承接上文继续对航行路线说明。G. Zheng He's second and third voyages taken shortly after, followed the same route."不久后,郑和的第二次和第三次航海也走了同样的路线"符合语境,故选G。
19.根据空后"No matter what country he visited, he called on the ruler of the land, presenting to him valuable gifts to express China's sincere desire to develop friendly relations."无论访问哪个国家,他都要拜访这个国家的统治者,并赠送珍贵的礼物,以表达中国发展友好关系的真诚愿望。提到他每到一个国家,都会拜访这个国家的元首,并通过赠送贵重的礼物来表达明政府愿意和其建立和发展友好关系的愿望,可推知郑和每次远航时,他的身份都是明朝的外交使节和贸易代表。E. On each voyage, Zheng He acted as the representative of the Ming court."在每次航行中,郑和都是明朝朝廷的代表"符合语境,故选E。
20.根据空后"They sent the emperor zebras, giraffes, shells, elephant ivory and rhinoceros-horn medicine."他们给皇帝送去了斑马、长颈鹿、贝壳、象牙和犀牛角制成的药。可知,郑和以这种方式为中国帝王获得了大量的象牙和犀牛角药材,他还把诸如斑马长颈鹿之类的珍稀动物引进了中国。可推知那些国家元首也很大方。 B. The response of the rulers was very generous. "统治者的反应非常慷慨"符合语境,故选B。
六、阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
(2025·云安模拟)I have been living in the Netherlands since my graduation. When walking my dog, I often go to a nearby public park where dogs are 21. to be off-leash (不拴绳的), but it is not a dog park. My pet dog, Maggie, less than a year old, happens to belong to a breed that is often mistakenly 22. as the hated "pit bull" by many 23. people.
Several days ago, a random man called the 24. , reporting that Maggie was aggressive (富于攻击性的) and 25. other dogs in the park. It just so happened that Maggie made 26. with a group of crows in the park. Maggie would 27. play around with them, and they would follow her on our 28. . When the police showed up to question me about the report, she was playing with her crow friends. They saw Maggie 29. crows and saw her "catch" one by touching it with her nose and then turn around to 30. with that crow chasing her in return. It was so 31. that she was playing and not using her teeth to bite the 32. at all.
The policemen told me it was the first time they had ever 33. such a thing that a dog played with crows like that. They could definitely tell that the man made a 34. report. Whether they were aware of it or not, the crows potentially saved Maggie's life. What an unforgettable 35. and it reminded me not to draw conclusions based on appearances or prejudices, but rather to make fair judgments through actual observation and understanding.
21.A.distributed B.frightened C.allowed D.reminded
22.A.labeled B.named C.guarded D.admired
23.A.reliable B.graceful C.smart D.ignorant
24.A.police B.manager C.headmaster D.zookeeper
25.A.achieving B.protecting C.endangering D.defeating
26.A.enemies B.friends C.teammates D.neighbors
27.A.hurriedly B.automatically C.barely D.merrily
28.A.trips B.walks C.celebrations D.roofs
29.A.swallowing B.framing C.chasing D.disturbing
30.A.lie down B.fall over C.break off D.run away
31.A.virtual B.natural C.obvious D.influential
32.A.birds B.dogs C.passengers D.seniors
33.A.heard B.witnessed C.countered D.proposed
34.A.false B.legal C.proper D.complex
35.A.tour B.activity C.sight D.experience
【答案】21.C;22.A;23.D;24.A;25.C;26.B;27.D;28.B;29.C;30.D;31.C;32.A;33.B;34.A;35.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文为一篇记叙文,作者讲述自己养的被误认为"斗牛犬"的幼犬玛吉在公园被诬告攻击其他狗,实则是在与乌鸦嬉戏,最终警方查明真相,这一经历让作者领悟到不应以貌取人或抱有偏见,而应通过实际观察和了解做出公正判断。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:遛狗的时候,我经常去附近的一个公共公园,那里允许狗不拴绳子,但那不是狗公园。A:distributed"分配";B:frightened"使害怕";C:allowed"允许";D:reminded "提醒"。根据空前"When walking my dog, I often go to a nearby public park"可知,作者经常去附近的公园遛狗,可推知这个公园允许狗不拴绳子。故选C。
22.句意:我的宠物狗Maggie,不到一岁,碰巧属于一种经常被无知的人错误地标记为令人讨厌的"比特犬"的品种。A:labeled"贴标签于";B:named"命名";C:guarded"守卫";D:admired "钦佩"。根据空后"as the hated ‘pit bull' by many 3 people."可知,很多人认为作者的宠物狗是令人讨厌的"比特犬",可推知这些人给作者的宠物狗贴上了错误的标签。故选A。
23.句意:我的宠物狗Maggie,不到一岁,碰巧属于一种经常被无知的人错误地标记为令人讨厌的"比特犬"的品种。A:reliable"可靠的";B:graceful"l优雅的";C:smart"聪明的";D:ignorant"无知的"。根据空前"My pet dog, Maggie, less than a year old, happens to belong to a breed that is often mistakenly 2 as the hated ‘pit bull'"可知,作者的宠物狗不到一岁,却被人们错误地认为是令人讨厌的"比特犬",可推知,这些人是无知的。故选D。
24.句意:几天前,一个陌生的男人报了警,报告说Maggie在公园里有攻击性,危及其他狗的安全。A:police"警察";B:manager"经理";C:headmaster"校长";D:zookeeper"动物园管理员"。根据下文"When the police showed up to question me about the report"当警察出现并就这份报告向我提问时,可推知,这个男人报了警。故选A。
25.句意:几天前,一个陌生的男人报了警,报告说Maggie在公园里有攻击性,危及其他狗的安全。A:achieving"实现";B:protecting"保护";C:endangering"使处于危险";D:defeating "打败"。根据空前"a random man called the 4 , reporting that Maggie was aggressive (富于攻击性的)"可知,这个男人报警说Maggie有攻击性,可推知,他认为Maggie会危及其他狗的安全。故选C。
26.句意:碰巧Maggie在公园里和一群乌鸦成了朋友。A:enemies"敌人"B:friends"朋友";C:teammates"队友";D:neighbors"邻居"。根据下文"she was playing with her crow friends"她正在和她的乌鸦朋友们玩耍,可知,Maggie和乌鸦成为了朋友。故选B。
27.句意:Maggie会高兴地和它们玩耍,它们会在我们散步时跟着她。A:hurriedly"仓促地";B:automatically"自动地";C:barely"几乎不";D:merrily"高兴地"。根据空后"and they would follow her on our 8 ."可知,乌鸦会在作者遛狗时跟着他们,可推断出,Maggie和乌鸦成为了朋友,所以Maggie会高兴地和它们玩耍。故选D。
28.句意:Maggie会高兴地和它们玩耍,它们会在我们散步时跟着她。A:trips"旅行";B:walks"散步";C:celebrations"庆祝";D:roofs"屋顶"。根据上文"When walking my dog, I often go to a nearby public park"可知,作者经常去附近的公园遛狗,可推知,此处指作者在公园散步时,乌鸦会跟着他们。故选B。
29.句意:他们看到Maggie在追乌鸦,还看到她用鼻子碰了一下乌鸦,把它"抓住",然后转身逃跑,那只乌鸦就反过来追她。A:swallowing"吞下";B:framing"陷害";C:chasing"追逐";D:disturbing"打扰"。根据空后"and then turn around to 10 with that crow chasing her in return."可知,然后转身逃跑,那只乌鸦就反过来追她,可推断出,此处指Maggie在追乌鸦。故选C。
30.句意:他们看到Maggie在追乌鸦,还看到她用鼻子碰了一下乌鸦,把它"抓住",然后转身逃跑,那只乌鸦就反过来追她。A:lie down"躺下";B:fall over"摔倒";C:break off"中断";D:run away"逃跑"。根据空后"with that crow chasing her in return."可知,那只乌鸦反过来追她,可推知,Maggie转身逃跑了。故选D。
31.句意:很明显,她在玩,根本没有用牙齿咬鸟。A:virtual"虚拟的";B:natural"自然的";C:obvious"明显的";D:influential"有影响力的"。根据上文"They saw Maggie 9 crows and saw her ‘catch' one by touching it with her nose and then turn around to 10 with that crow chasing her in return."他们看到Maggie在追乌鸦,还看到她用鼻子碰了一下乌鸦,把它"抓住",然后转身逃跑,那只乌鸦就反过来追她。可知,警察看到了Maggie和乌鸦玩耍的过程,可推知,很明显,Maggie只是在玩耍。故选。
32.句意:很明显,她在玩,根本没有用牙齿咬鸟。A:birds"鸟";B:dogs"狗";C:passengers "乘客";D:seniors"老年人"。根据上文"They saw Maggie 9 crows and saw her "catch" one by touching it with her nose and then turn around to 10 with that crow chasing her in return."他们看到Maggie在追乌鸦,还看到她用鼻子碰了一下乌鸦,把它"抓住",然后转身逃跑,那只乌鸦就反过来追她。可知,Maggie在和乌鸦玩耍,可推知,此处指Maggie没有用牙齿咬乌鸦这种鸟。故选A。
33.句意:警察告诉我,这是他们第一次目睹这样的事情,一只狗像那样和乌鸦玩。A:heard"听到";B:witnessed"目睹";C:countered"反驳";D:proposed"提议"。根据上文"When the police showed up to question me about the report, she was playing with her crow friends."当警察来就这份报告询问我的时候,她正在和她的乌鸦朋友们玩耍。可知,当警察出现时,Maggie正在和她的乌鸦朋友一起玩,可推知,此处指警察目睹了Maggie和乌鸦玩耍的事。故选B。
34.句意:他们可以肯定那个人做了虚假的报告。A:false"虚假的";B:legal"合法的";C:proper"适当的";D:complex"复杂的"。根据上文"It was so 11 that she was playing and not using her teeth to bite the 12 at all."很明显,她在玩,根本没有用牙齿咬鸟。可知,很明显,Maggie只是在玩耍,并没有伤害乌鸦,可推知,那个报警的男人做了虚假的报告。故选A。
35.句意:多么难忘的经历啊!它提醒我不要基于外表或偏见来得出结论,而要通过实际的观察和理解做出公正的判断。A:tour"旅行";B:activity"活动";C:sight"视力";D:experience"经历"。通读全文可知,本文讲述了作者的宠物狗被一个男人误以为是令人讨厌的"比特犬",而实际上作者的宠物狗非常友好,因此作者被警察询问的事情,可推知,这是一次难忘的经历。故选D。
七、第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
(2025·云安模拟)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The digital age has brought about a significant transformation in the way we communicate. 36.   (promote) by the rapid development of mobile devices and social media platforms, instant communication has become the norm. However, with this convenience comes 37.   new set of challenges.
Take the case of language evolution (演变), for instance. Abbreviations and emojis, which are widely used in digital communication, 38.   (change) the way we write and speak so far. These new forms of expression allow us to convey our thoughts quickly and effectively in the digital field. For example, "LOL" 39.   (stand) for "laugh out loud" has become a common way to express 40.   (amuse) in online conversations.
Moreover, the over-reliance on digital communication 41.   (tool) has affected our face-to-face communication skills. Many people find 42.   difficult to maintain eye contact or engage in a meaningful conversation without the aid of their smartphones. This phenomenon is particularly concerning among the younger generation, 43.   are growing up in a digital-first environment.
Added to this, the digital world is full of misinformation. In the era of "false news" and "alternative facts," it has become 44.   (extreme) important for users to be able to distinguish between reliable and unreliable sources. Without proper media literacy, we are likely 45.   (mislead) by false information, which can have serious consequences in our personal and social lives.
【答案】36.Promoted;37.a;38.have changed;39.standing;40.amusement;41.tools;42.it;43.who;44.extremely;45.to be misled
【知识点】说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,数字时代虽通过移动设备和社交媒体推动了即时通讯的普及,但也带来了语言演变、面对面交流能力退化及虚假信息泛滥等新挑战,强调需提升媒介素养以应对数字化沟通的负面影响。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及非谓语动词,冠词,时态语态,名词,代词,定语从句,副词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇科技类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:在移动设备和社交媒体平台的快速发展推动下,即时通讯已成为常态。promote"推动,促进",动词。句中has become是谓语动词,所以此处是非谓语动词,且与instant communication之间逻辑上是动宾关系,应用过去分词,此处作状语,句首单词首字母需大写,故填Promoted。
37.句意:然而,这种便利也带来了一系列新的挑战。set是可数名词,此处表示泛指,且new发音以辅音音素开头,应用不定冠词a修饰。故填 a。
38.句意:迄今为止,在数字通讯中广泛使用的缩写和表情符号已经改变了我们的书写和说话方式。change"变化,改变",是谓语动词,根据时间状语so far可知,此处应用现在完成时,又因主语 Abbreviations and emojis 是复数,助动词应用 have。故填 have changed。
39.句意:例如,代表"大声笑"的"LOL"已成为在线对话中表达娱乐的常用方式。stand) for固定短语,"代表",句中已有谓语动词has become,所以此处应用非谓语形式,且与主语LOL之间是主谓关系,应用现在分词,作后置定语。故填standing。
40.句意:例如,代表"大声笑"的"LOL"已成为在线对话中表达娱乐的常用方式。amuse"使娱乐",动词,此处作express的宾语,应用名词,amuse的名词是amusement,"娱乐",且为不可数名词。故填amusement。
41.句意:此外,过度依赖数字通讯工具已经影响了我们的面对面交流能力。对数字通信工具的过度依赖已经影响了我们面对面的沟通技巧。tool"工具",动词,此处表示"数字通讯工具",其中"工具"表示多个,tool是可数名词,需要用复数形式。故填tools。
42.句意:许多人发现,没有智能手机的帮助,很难保持眼神交流或进行有意义的对话。此句是固定句式"find it+adj. +to do sth."其中it作形式宾语,真正的宾语是后面的动词不定式。故填it。
43.句意:这种现象在年轻一代中尤为令人担忧,他们是在数字优先的环境中长大的。 are growing up in a digital-first environment是非限制性定语从句,先行词是the younger generation,指人,且在从句中作主语。故填who。
44.句意:在"假新闻"和"另类事实"的时代,用户能够区分可靠和不可靠的信息来源变得极其重要。extreme"极端,非常",形容词。此处修饰形容词 important,应用其副词extremely"极度、非常"。故填extremely。
45.句意:如果没有适当的媒介素养,我们很可能会被虚假信息误导,这可能会对我们的个人和社会生活产生严重后果。mislead"误导",动词,以及固定短语be likely to do sth."很可能做某事";且主语we与动词mislead之间为被动关系,因此应用不定式的被动形式 to be misled。故填 to be misled。
八、写作 第一节(满分15分)
46.(2025·云安模拟)假定你是新华中学李华,你校交换生Emma想学习中国传统绘画,向你寻求建议。 请给她回一封邮件,内容包括:
1. 乐意帮助;
2. 具体建议;
3. 表达祝愿。 注意:
1. 写作词数应为 80 左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Emma,
I'm delighted to know you're interested in tradional Chinese painting.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
【答案】Dear Emma,
I'm delighted to know you're interested in traditional Chinese painting! As your friend, I'd love to share some practical tips.
To begin with, it is advisable for you to join the Chinese painting club, where you can learn fundamental techniques like brushwork and ink application from experienced teachers. Additionally, practicing basic subjects such as bamboo or plum blossoms would be a great way to grasp the essence of this art form. You can also find a wealth of information on the Internet for deeper insights. Don't hesitate to visit local art museums to observe classic works!
I sincerely hope that you'll have a smooth and rewarding learning experience and soon be able to create wonderful artworks.
Yours,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以 新华中学李华的身份回一封邮件。写作背景: 你校交换生Emma想学习中国传统绘画,向你寻求建议。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1. 乐意帮助;2. 具体建议;3. 表达祝愿。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:I'm delighted to know you're interested in traditional Chinese painting! 运用了不定式作原因状语,宾语从句;As your friend, I'd love to share some practical tips.运用了不定式作宾语;To begin with, it is advisable
for you to join the Chinese painting club, where you can learn fundamental techniques like brushwork and ink application from experienced teachers. 运用了it作形式主语,非限制性定语从句;Additionally, practicing basic subjects such as bamboo or plum blossoms would be a great way to grasp the essence of this art form.运用了动名词作主语; Don't hesitate to visit local art museums to observe classic works!运用了祈使句;I sincerely hope that you'll have a smooth and rewarding learning experience and soon be able to create wonderful artworks.运用了宾语从句。
九、第二节(满分25分)
47.(2025·云安模拟)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It seemed like the semester was dragging by at the middle school where I taught English as a Second Language. One particular sixth grader, Pablo, was struggling with fluency in reading, so after class I suggested that he get extra practice by reading aloud to his mom while she prepared dinner each evening. This was something I routinely encouraged my struggling students to do. I explained that it didn't matter if she understood enough English to know what he was reading.
Imagine my surprise when Pablo responded by starting to cry. He exclaimed, "My mom can't cook dinner!" Then he sobbed long and hard. Eventually, he calmed down enough to tell me, through his tears, that his mom was only able to cry in her bed when he got home every afternoon. He said that he was caring for his six-month-old baby brother by himself from the time he got home each day. His mother, it seemed, had an abscessed (脓肿的) tooth and was in unbearable pain. He explained that they didn't have enough money to get it fixed, and that there was no insurance and no way for her to go to a dentist. This child's heart was broken for his mom.
I was speechless! He was still crying when he left me that day, and I promised him I would try to help. As I taught my afternoon classes, I kept asking myself how I could help this student who was hurting so badly because his mother was hurting. How could I help his mother when we didn't even speak the same language I realized it was no wonder he couldn't focus on reading with all that was going on in his young life.
The next day, I sent a note, which a friend helped me translate, to Pablo's mother asking if she would like me to help her. Meanwhile, I had been doing some networking among my friends, asking if anyone would give me some advice.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The following day, Pablo brought me a note from his mom accepting my help.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
After her pain was relieved, she could soon return to her role as a mom.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】The following day, Pablo brought me a note from his mom accepting my help. The children decided to do something to make a difference, so we created some apps to raise money, which could help Pablo's mother get her tooth fixed. We also shared Pablo's story on social media, hoping to get more people's attention and support. Many kind people were moved by Pablo's situation and donated money.
After her pain was relieved, she could soon return to her role as a mom. Over time, their efforts, especially what we did through the apps, took effect. Pablo's mother finally got her tooth treated and recovered from the pain. Pablo was so happy that he could focus on his study again, and he said he would work harder to achieve his dream. I was also very glad to see that Pablo's family was getting better and that he could have a better learning environment.
【知识点】文字式记叙文;开放性作文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知,本文讲述了作者作为英语老师,在得知学生Pablo的家庭困境,特别是他母亲因牙痛无法就医后,决定伸出援手,并通过网络和朋友的帮助,最终为Pablo的母亲找到治疗办法,使她能够重返家庭角色的故事。段落续写:①由第一段首句内容"第二天,Pablo给我带来了一张他妈妈接受我帮助的纸条。"可知,第一段可描写作者和孩子们决定采取行动,通过制作应用程序、筹集资金等方式帮助Pablo的家庭。②由第二段首句内容"她的疼痛缓解后,很快就可以恢复她作为母亲的角色。"可知,第二段可描写他们的努力取得了成效,Pablo的母亲得到了治疗,Pablo也能更加专心地学习。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】该续写内容紧扣原文核心矛盾(家庭困境与学业阻碍),通过具体行动和情感细节,展现了师生互助、社会关爱的力量。语言简洁流畅,情节自然合理,既符合逻辑又充满温情,成功将一个教育叙事升华为关于爱与成长的普世主题。文中有一些好的词句,例如:The children decided to do something to make a difference, so we created some apps to raise money, which could help Pablo's mother get her tooth fixed.运用了由关系代词which引导非限制性定语从句;What we did through the apps really worked, and many kind people donated money.运用了连接代词what引导主语从句。
1 / 1广东省云浮市云安区2025届高三第三次调研模拟测试英语试题
一、阅读理解A
(2025·云安模拟)If you're eager to boost your fitness levels, or simply explore new athletic activities, consider some exercise courses from the following platforms.
Your Fitness
Your Fitness isn't just a calorie-tracking app and it also provides a selection of free exercise courses. In addition to its core nutrition-tracking features, users can access workout routines designed to improve overall health. Your Fitness caters (迎合) to different fitness goals. There are also payment courses, such as personalized coaching and exclusive workout content.
FitPro Vitality
FitPro Vitality offers a blend of free and paid workout classes. The classes span various disciplines, including high-intensity interval training(HIIT), yoga, and strength training. It also offers off-line exercise courses with professional trainers providing on-site guidance.
Peloton Trek
Peloton Trek offers. a wide range of free workout classes catering to people of all ages. The classes give users a taste of the high-energy workouts Peloton Trek is known for, including cycling, running and strength training. All users gain access to an extensive library of on-demand classes and advanced analytics. The platform's instructors are highly energetic and motivating.
Athleanphere
Athleanphere is a platform dedicated to helping individuals build strength, improve athletic performance, and achieve their fitness goals. All of its workout videos are available for free. However, for more in-depth training programs, users' courses are jointly designed by professional trainers and famous athletes with a focus on sports-specific conditioning.
1.What makes Your Fitness unique
A.It combines nutrition tracking with exercise courses.
B.It focuses on high-intensity workouts.
C.It incorporates unique training methods.
D.It mainly provides paid classes.
2.Which platform should you choose if you want face-to-face guidance from a trainer
A.Your Fitness. B.FitPro Vitality.
C.Peloton Trek. D.Athleanphere.
3.What do the last two platforms have in common
A.They are targeted at young users.
B.They offer free courses.
C.They mainly help users improve their running speed.
D.They have some courses designed by famous athletes.
二、B
(2025·云安模拟)Before Pete Adler joined the Army, he majored in architecture. Now, after spending 25years in equipment maintenance and supply, and another 17 years as a civilian employee, Adler is back to his architectural roots. And it's for a good cause: building free ramps (坡道) for his senior and disabled neighbors.
Adler began helping his neighbors after the nonprofit project: HOMES gave a presentation at his local Rotary Club. Adler recalls the representative saying — "Too many seniors and disabled individuals need ramps, but they can't afford them." That's when Adler reached out to his friends so that they could start building ramps for neighbors in need.
"I feel this is my calling, and I'd like to start a crew," he told his friend Karen Scott, who was eager to jump in and help.
Adler's group of volunteers has only grown with time. Now when he pulls up to a house for an installation, he has about a dozen people by his side to transport lumber (木材), work the saws, and assemble the deck.
"It's turned into an amazing service," said Adler. "I really enjoy the process and the teamwork, and figuring out the best solution for people in need."
When a recipient (接收者) can afford it, they are only charged with the cost of the materials. If they can't cover the cost, project: HOMES steps in to pay the full price.
Adler and his team of volunteers have transformed lives by building over 500 accessibility ramps for households in need. Adler has gone from building one ramp per weekend to completing three, sometimes four ramps each week across the Tri-Cities area.
71-year-old Jaunita Barnes is one of the 500 neighbors that Adler has helped through project: HOMES. After a stroke and heart attack, Barnes found it difficult to navigate the stairs with her walker. She was confined to her home for months — getting groceries delivered and calling doctors to her door — until Adler and his team stepped in to help.
"Now I can go where I need to go," said Barnes. "Adler and the others are truly nice."
4.Why did Adler return to architecture-related work
A.To take on a social responsibility.
B.To continue his abandoned business.
C.To earn fame from architecture.
D.To make up for his neighbors.
5.What motivated Adler to initiate the ramp-building project
A.The Rotary Club's nonprofit project.
B.A personal interest in ramp design.
C.A request from his disabled neighbors.
D.The struggles the disadvantaged faced.
6.What does the growth of Adler's volunteer group suggest about the project
A.It has gained recognition and support.
B.It proves Adler's profit has increased.
C.It provides opportunity for volunteers.
D.It requires professional construction skills.
7.How does Barnes probably feel about the ramps
A.Useful and cheap. B.Helpful and worthy.
C.Unique and valuable. D.Costly and complicated.
三、C
(2025·云安模拟)Japanese scientists have created a small, smart robot named HB-3 that might bring about new changes in some fields.
The HB-3 robot was inspired by how beetles (甲虫) move. It uses special materials that bend slightly when electricity is applied. These tiny movements allow it to walk with extreme precision — sometimes adjusting by just a billionth of a meter! The robot's built-in camera and computer let it "see" objects, plan paths, and perform tasks without human help. It also carries its own battery, lasting long enough to work freely in spaces up to 1.6 meters wide.
What makes the HB-3 stand out lies in its capacity to operate independently in environments such as sealed (密封的) laboratories, enclosed spaces filled with dangerous substances, or areas where dangerous materials are present. For instance, it managed to construct a functional electronic circuit within a space too small for human hands, placing parts like resistors and LEDs with 87% accuracy. Additionally, the robot has the ability to change its tools, using various devices suitable for different tasks. Researchers believe that in the future it could potentially repair machinery, or provide assistance in medical operations.
However, the HB-3 works slower than older models — taking about seven minutes to finish a task — because its small computer isn't powerful enough. The robot also struggles to judge depth accurately without extra cameras. While it placed parts correctly 87% of the time, mistakes still happen. Additionally, the current version hasn't been tested in extreme heat, radiation, or other dangerous conditions it might face in real-world jobs.
Engineers plan to make the HB-3 faster by upgrading its computer and adding side cameras for better 3D vision. Scientists believe that by combining beetle-inspired movement, wireless freedom, and smart tools, the HB-3 could change how we handle delicate tasks in factories, hospitals, and even space missions. As one researcher said, "Sometimes nature already has the best solutions — we just need to copy them at the right size."
8.What does paragraph 2 mainly talk about concerning the HB-3
A.Its power source. B.Its working principles.
C.Its movement precision. D.Its camera functions.
9.Which is the HB-3's biggest advantage
A.Switching the tools flexibly. B.Repairing electronic circuits.
C.Handling dangerous materials. D.Working alone in tiny spaces.
10.What does the last paragraph intend to tell us
A.Humans and nature should coexist. B.Protecting nature matters.
C.Nature inspires human creativity. D.Technology beats up nature.
11.What's the author's attitude to the HB-3
A.Doubtful. B.Critical. C.Objective. D.Tolerant.
四、D
(2025·云安模拟)Taking good care of your teeth may be linked to better brain health, according to a study published in the July 5, 2023, online issue of Neurology. "Our study found that gum (牙龈) disease and tooth loss were linked to brain shrinkage (萎缩) in the hippocampus, which plays a role in memory and Alzheimer's disease," said study author Satoshi Yamaguchi, Ph.D., DDS (牙医外科博士) , of Tohoku University in Sendai, Japan.
The study involved 172 people with an average age of 67 without memory problems. Participants had dental exams and took memory tests at the beginning of the study. They also had brain scans to measure the volume of the hippocampus at the beginning of the study and again four years later. For each participant, researchers counted the number of teeth and checked the amount of gum disease.
Researchers found that the number of teeth and amount of gum disease was linked to changes in the left hippocampus of the brain. For people with mild gum disease, having fewer teeth was associated with a faster rate of brain shrinkage, which is the same for people with severe gum disease having more teeth. After adjusting for age, researchers found that for people with mild gum disease, the increase in the rate of brain shrinkage due to one less tooth was equal to nearly one year of brain aging. Conversely, for people with severe gum disease, the increase in brain shrinkage due to one more tooth was equal to 1.3 years of brain aging.
"These results highlight the importance of preserving the health of the teeth and not just maintaining the teeth," Yamaguchi said. "The findings suggest that controlling the progression of gum disease through regular dental visits is crucial, and that teeth with severe gum disease may need to be removed and replaced with appropriate prosthetic ones."
Yamaguchi said future studies are needed with larger groups of people. Another limitation of the study is that it was conducted in one region of Japan, so the results may not be generalizable to other locations.
12.What is Yamaguchi's study mainly about
A.The reason for gum disease.
B.The influence of brain shrinkage.
C.The advances in memory improvement.
D.The connection between teeth and brain.
13.How does the author present the research result
A.By making a comparison. B.By giving an explanation.
C.By quoting some experts. D.By listing some examples.
14.What does Yamaguchi think of the research result
A.It was unreliable. B.It was changeable.
C.It was meaningful. D.It was unexpected.
15.What will the future studies most probably involve according to the last paragraph
A.The potential application in related fields.
B.The broader participation from other places.
C.The more practical methods of preserving teeth.
D.The useful suggestions for preventing brain disease.
五、阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
(2025·云安模拟)In the early days of the Ming Dynasty, that is, early in the 15th century, China was an advanced country in the world, with a booming economy and prosperous culture. 16.   Between 1405 and 1433, Zheng He was ordered seven times to make voyages to these countries, known as "Zheng He's voyages to the west seas".
In 1405, a huge fleet of more than 300 ships manned by over 27,800 men set sail from Liujia Harbor near Suzhou on a distant voyage under the command of Zheng He. 17.   The fleet sailed along China's coast to Champa close to Vietnam and after crossing the South China Sea, visited Java, Sumatra and reached Sri Lanka finally. On the way back, it sailed along the west coast of India and returned home in 1407. 18.  
In all, he had made calls at over 30 countries and territories. 19.   No matter what country he visited, he called on the ruler of the land, presenting to him valuable gifts to express China's sincere desire to develop friendly relations. 20.   They sent the emperor zebras, giraffes, shells, elephant ivory and rhinoceros-horn medicine.
The voyages by Zheng He strengthened the friendly relations between China and other countries in Asia and Africa and led to cultural and economic exchange between them. Therefore, his expeditions could rightfully be called "one of greatest achievements in mankind's history of navigation".
A. Zheng served as commander of the fleet.
B. The response of the rulers was very generous.
C. On board the ships were large quantities of goods.
D. The Great Ming Empire launched a series of marine activities.
E. On each voyage, Zheng He acted as the representative of the Ming court.
F. All this had taken place about half a century before Columbus' voyage to America.
G. Zheng He's second and third voyages taken shortly after, followed the same route.
六、阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
(2025·云安模拟)I have been living in the Netherlands since my graduation. When walking my dog, I often go to a nearby public park where dogs are 21. to be off-leash (不拴绳的), but it is not a dog park. My pet dog, Maggie, less than a year old, happens to belong to a breed that is often mistakenly 22. as the hated "pit bull" by many 23. people.
Several days ago, a random man called the 24. , reporting that Maggie was aggressive (富于攻击性的) and 25. other dogs in the park. It just so happened that Maggie made 26. with a group of crows in the park. Maggie would 27. play around with them, and they would follow her on our 28. . When the police showed up to question me about the report, she was playing with her crow friends. They saw Maggie 29. crows and saw her "catch" one by touching it with her nose and then turn around to 30. with that crow chasing her in return. It was so 31. that she was playing and not using her teeth to bite the 32. at all.
The policemen told me it was the first time they had ever 33. such a thing that a dog played with crows like that. They could definitely tell that the man made a 34. report. Whether they were aware of it or not, the crows potentially saved Maggie's life. What an unforgettable 35. and it reminded me not to draw conclusions based on appearances or prejudices, but rather to make fair judgments through actual observation and understanding.
21.A.distributed B.frightened C.allowed D.reminded
22.A.labeled B.named C.guarded D.admired
23.A.reliable B.graceful C.smart D.ignorant
24.A.police B.manager C.headmaster D.zookeeper
25.A.achieving B.protecting C.endangering D.defeating
26.A.enemies B.friends C.teammates D.neighbors
27.A.hurriedly B.automatically C.barely D.merrily
28.A.trips B.walks C.celebrations D.roofs
29.A.swallowing B.framing C.chasing D.disturbing
30.A.lie down B.fall over C.break off D.run away
31.A.virtual B.natural C.obvious D.influential
32.A.birds B.dogs C.passengers D.seniors
33.A.heard B.witnessed C.countered D.proposed
34.A.false B.legal C.proper D.complex
35.A.tour B.activity C.sight D.experience
七、第二节(共10小题,每小题1.5分,满分15分)
(2025·云安模拟)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The digital age has brought about a significant transformation in the way we communicate. 36.   (promote) by the rapid development of mobile devices and social media platforms, instant communication has become the norm. However, with this convenience comes 37.   new set of challenges.
Take the case of language evolution (演变), for instance. Abbreviations and emojis, which are widely used in digital communication, 38.   (change) the way we write and speak so far. These new forms of expression allow us to convey our thoughts quickly and effectively in the digital field. For example, "LOL" 39.   (stand) for "laugh out loud" has become a common way to express 40.   (amuse) in online conversations.
Moreover, the over-reliance on digital communication 41.   (tool) has affected our face-to-face communication skills. Many people find 42.   difficult to maintain eye contact or engage in a meaningful conversation without the aid of their smartphones. This phenomenon is particularly concerning among the younger generation, 43.   are growing up in a digital-first environment.
Added to this, the digital world is full of misinformation. In the era of "false news" and "alternative facts," it has become 44.   (extreme) important for users to be able to distinguish between reliable and unreliable sources. Without proper media literacy, we are likely 45.   (mislead) by false information, which can have serious consequences in our personal and social lives.
八、写作 第一节(满分15分)
46.(2025·云安模拟)假定你是新华中学李华,你校交换生Emma想学习中国传统绘画,向你寻求建议。 请给她回一封邮件,内容包括:
1. 乐意帮助;
2. 具体建议;
3. 表达祝愿。 注意:
1. 写作词数应为 80 左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Emma,
I'm delighted to know you're interested in tradional Chinese painting.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
九、第二节(满分25分)
47.(2025·云安模拟)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
It seemed like the semester was dragging by at the middle school where I taught English as a Second Language. One particular sixth grader, Pablo, was struggling with fluency in reading, so after class I suggested that he get extra practice by reading aloud to his mom while she prepared dinner each evening. This was something I routinely encouraged my struggling students to do. I explained that it didn't matter if she understood enough English to know what he was reading.
Imagine my surprise when Pablo responded by starting to cry. He exclaimed, "My mom can't cook dinner!" Then he sobbed long and hard. Eventually, he calmed down enough to tell me, through his tears, that his mom was only able to cry in her bed when he got home every afternoon. He said that he was caring for his six-month-old baby brother by himself from the time he got home each day. His mother, it seemed, had an abscessed (脓肿的) tooth and was in unbearable pain. He explained that they didn't have enough money to get it fixed, and that there was no insurance and no way for her to go to a dentist. This child's heart was broken for his mom.
I was speechless! He was still crying when he left me that day, and I promised him I would try to help. As I taught my afternoon classes, I kept asking myself how I could help this student who was hurting so badly because his mother was hurting. How could I help his mother when we didn't even speak the same language I realized it was no wonder he couldn't focus on reading with all that was going on in his young life.
The next day, I sent a note, which a friend helped me translate, to Pablo's mother asking if she would like me to help her. Meanwhile, I had been doing some networking among my friends, asking if anyone would give me some advice.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The following day, Pablo brought me a note from his mom accepting my help.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
After her pain was relieved, she could soon return to her role as a mom.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
答案解析部分
【答案】1.A
2.B
3.B
【知识点】细节理解题;时文广告类;应用文
【解析】【分析】本文是一篇应用文,介绍了四个提供运动课程以帮助提升健身水平或探索新运动项目的平台,包括 Your Fitness、FitPro Vitality、Peloton Trek 和 Athleanphere,并简要说明了各平台的特点。
【点评】考查阅读理解,包含细节理解题,是一篇介绍类阅读,注意先略读文章,掌握文章大意,再分析题干及选项,到文中找到相关内容并进行理解。
1.细节理解题。根据Your Fitness部分中的"In addition to its core nutrition - tracking features, users can access workout routines designed to improve overall health."除了其核心的营养追踪功能之外,用户还可以使用旨在改善整体健康状况的锻炼方案。可知,Your Fitness将营养追踪与运动课程相结合,这是它的独特之处。故选A。
2.细节理解题。根据FitPro Vitality部分中的"It also offers off-line exercise courses with professional trainers providing on-site guidance."它还提供线下运动课程,有专业教练提供现场指导。可知,如果你想要教练面对面的指导,应该选择FitPro Vitality平台。故选B。
3.细节理解题。根据Peloton Trek部分中的"Peloton Trek offers a wide range of free workout classes."Peloton Trek 提供种类繁多的免费健身课程;以及Athleanphere部分中的"All of its workout videos are available for free."它所有的健身视频都是免费的。可知,这两个平台的共同之处是都提供免费课程。故选B。
【答案】4.A
5.D
6.A
7.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述Pete Adler在重拾建筑专业背景后,带领志愿者团队为老年和残疾邻居免费建造坡道,通过项目: HOMES改善了众多有需要人士的生活,展现了奉献精神和社区互助的力量。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案。
4.细节理解题。根据第一段中的"And it's for a good cause: building free ramps (坡道) for his senior and disabled neighbors. "而这一次,他是出于一个高尚的目的:为年迈和残疾的邻居们免费修建坡道。可知,他做这件事是为了承担社会责任,帮助这些有需要的人。故选A。
5.细节理解题。根据第二段中的"Adler recalls the representative saying —‘Too many seniors and disabled individuals need ramps, but they can't afford them.' That's when Adler reached out to his friends so that they could start building ramps for neighbors in need. "Adler回忆说,当时那位代表说:"太多老年人和残疾人需要坡道,但他们负担不起。"就是在那一刻,Adler联系了他的朋友们,希望一起为有需要的邻居修建坡道。可知,是弱势群体面临的困难,即需要坡道却负担不起,促使Adler发起了建坡道的项目。故选D。
6.推理判断题。根据第四段"Adler's group of volunteers has only grown with time. Now when he pulls up to a house for an installation, he has about a dozen people by his side to transport lumber (木材), work the saws, and assemble the deck. "Adler的志愿者团队随着时间不断壮大。现在当他开车来到一户人家安装坡道时,身边通常已有大约十几个人,他们负责搬运木材、操作电锯、组装平台等。可知,Adler的志愿者团队随着时间不断壮大,说明这个项目得到了越来越多人的认可和支持,大家愿意加入进来帮忙。故选A。
7.推理判断题。根据倒数第二段中的"After a stroke and heart attack, Barnes found it difficult to navigate the stairs with her walker. She was confined to her home for months — getting groceries delivered and calling doctors to her door — until Adler and his team stepped in to help. "中风和心脏病发作后,她使用助行器上下楼梯变得非常困难。几个月来她被困在家中——靠送杂货上门和医生上门看病维持生活,直到Adler和他的团队前来帮助她;以及最后一段"‘Now I can go where I need to go,' said Barnes. "Adler and the others are truly nice." 现在我可以去我想去的地方了,"Barnes说,"Adler和他的团队真的是太好了。"可知,Barnes之前行动不便,生活受很大限制,有了坡道后她能去自己想去的地方,她觉得Adler和其他人很好,说明她认为这些坡道很有帮助且有价值。故选B。
【答案】8.B
9.D
10.C
11.C
【知识点】推理判断题;细节理解题;段落大意;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,日本科学家研发出一款受甲虫启发的小型智能机器人HB-3,其具备高精度移动、自主作业和工具更换能力,适用于密封或危险环境,虽存在速度慢、深度判断不足等局限,但未来通过升级有望在工业、医疗和太空等领域带来变革。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和段落大意三个题型的考查,是一篇科技类阅读,通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
8.段落大意题。根据第二段"The HB-3 robot was inspired by how beetles (甲虫) move. It uses special materials that bend slightly when electricity is applied. These tiny movements allow it to walk with extreme precision — sometimes adjusting by just a billionth of a meter! The robot's built-in camera and computer let it ‘see' objects, plan paths, and perform tasks without human help. It also carries its own battery, lasting long enough to work freely in spaces up to 1.6 meters wide. "HB-3机器人的设计灵感来源于甲虫的移动方式。它使用了特殊材料,这些材料在通电时会轻微弯曲。这些微小的动作使它能够极其精确地行走——有时调整幅度仅为十亿分之一米!这款机器人内置的摄像头和计算机使其能够"看到"物体、规划路径,并在无需人类帮助的情况下执行任务。它还配备了自己的电池,续航时间足够长,能够在宽度达1.6米的空间内自由工作。可知,HB-3机器人的灵感来自甲虫的移动方式,介绍了它使用的特殊材料、移动的原理、内置相机和计算机的作用以及电池情况等,这些都是在阐述它的工作原理。故第二段主要讲述了HB-3的工作原理。故选B。
9.细节理解题。根据第三段中的"What makes the HB-3 stand out lies in its capacity to operate independently in environments such as sealed (密封的) laboratories, enclosed spaces filled with dangerous substances, or areas where dangerous materials are present. For instance, it managed to construct a functional electronic circuit within a space too small for human hands, placing parts like resistors and LEDs with 87% accuracy. "HB-3机器人的出众之处在于它能够在诸如密封实验室、充满危险物质的封闭空间,或是存在危险材料的区域等环境中独立运行。例如,它能够在人类的手无法操作的狭小空间内构建起一个功能性的电子电路,以87%的准确率放置像电阻器和发光二极管这样的零件。可知,HB-3最大的优势是能在微小空间独立工作。故选D。
10.推理判断题。根据最后一段"Engineers plan to make the HB-3 faster by upgrading its computer and adding side cameras for better 3D vision. Scientists believe that by combining beetle-inspired movement, wireless freedom, and smart tools, the HB-3 could change how we handle delicate tasks in factories, hospitals, and even space missions. As one researcher said, ‘Sometimes nature already has the best solutions — we just need to copy them at the right size. '"工程师们计划通过升级HB-3的计算机并添加侧面摄像头以实现更好的三维视觉效果,从而让它运行得更快。科学家们认为,通过结合受甲虫启发的移动方式、无线自由操控以及智能工具,HB-3机器人能够改变我们在工厂、医院,甚至是太空任务中处理精细任务的方式。正如一位研究人员所说:"有时候,大自然已经给出了最佳的解决方案——我们只需要以合适的规模去模仿它们就行。"。可推知,最后一段想告诉我们自然激发了人类的创造力。故选C。
11.推理判断题。通读全文可知,作者既提到了HB-3的优点,如能在微小空间独立工作、运动精度高、可更换工具等,也提到了它的缺点,如工作速度慢、判断深度不准确、未在极端条件下测试等。所以作者对HB-3的态度是客观的。故选C。
【答案】12.D
13.A
14.C
15.B
【知识点】推理判断题;细节理解题;说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文。一项发表于《神经学》的研究表明,照顾好牙齿可能与更好的脑健康相关;研究发现牙龈疾病和牙齿缺失与海马体(参与记忆和阿尔茨海默病)的萎缩有关,强调了保护牙齿健康的重要性,而不仅仅是保留牙齿,同时指出未来需更大规模、跨地区的研究来验证结果。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇科研类阅读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
12.细节理解题。根据第一段中的" ‘Our study found that gum (牙龈) disease and tooth loss were linked to brain shrinkage (萎缩) in the hippocampus, which plays a role in memory and Alzheimer's disease,'said study author Satoshi Yamaguchi, Ph.D., DDS (牙医外科博士), of Tohoku University in Sendai, Japan.""我们的研究发现,牙龈疾病和牙齿脱落与海马体的大脑萎缩有关,海马体在记忆和阿尔茨海默病中起着重要作用,"研究作者、日本仙台东北大学DDS博士Satoshi Yamaguchi说、可知,研究发现, 牙龈疾病和牙齿脱落与海马体萎缩有关。由此可知,Yamaguchi的研究是关于牙齿和大脑的关系的。故选 D。
13.推理判断题。根据第三段中的"After adjusting for age, researchers found that for people with mild gum disease, the increase in the rate of brain shrinkage due to one less tooth was equal to nearly one year of brain aging. Conversely, for people with severe gum disease, the increase in brain shrinkage due to one more tooth was equal to 1.3 years of brain aging."在根据年龄进行调整后,研究人员发现,对于患有轻度牙龈疾病的人来说,少一颗牙齿导致的大脑萎缩率的增加相当于大脑衰老近一年。相反,对于患有严重牙龈疾病的人来说,多一颗牙齿导致的大脑萎缩增加相当于大脑衰老1.3年。可推知,作者是通过比较牙齿数量和牙龈疾病与大脑萎缩之间的关系来呈现研究结果的。故选 A。
14.推理判断题。根据第四段"‘These results highlight the importance of preserving the health of the teeth and not just maintaining the teeth,' Yamaguchi said. ‘The findings suggest that controlling the progression of gum disease through regular dental visits is crucial, and that teeth with severe gum disease may need to be removed and replaced with appropriate prosthetic ones.'"Yamaguchi说:"这些结果突出了保护牙齿健康的重要性,而不仅仅是维护牙齿。"。"研究结果表明,通过定期牙科就诊来控制牙龈疾病的进展至关重要,患有严重牙龈疾病的牙齿可能需要摘除并更换合适的假牙。"可推知,Yamaguchi认为这项研究的结果具有重要意义, 它强调了保护牙齿健康的重要性。故选C。
15.推理判断题。根据最后一段中的"Yamaguchi said future studies are needed with larger groups of people. Another limitation of the study is that it was conducted in one region of Japan, so the results may not be generalizable to other locations."Yamaguchi说,未来需要对更大的人群进行研究。这项研究的另一个局限性是,它是在日本的一个地区进行的,因此结果可能无法推广到其他地区)"可知,该研究的局限性是它只是在一个地区进行的,该结果无法推广到其他地区。可推知,未来的研究最有可能让其他地方更广泛的参与。故选B。
【答案】16.D;17.C;18.G;19.E;20.B
【知识点】七选五;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,明朝初期(15世纪初),中国作为世界先进国家,经济文化繁荣,郑和在1405至1433年间七次奉命下西洋,率领庞大船队访问亚非30多个国家和地区,加强了中国与这些地区的友好关系,促进了文化和经济交流,其航海壮举堪称人类航海史上的伟大成就之一。
【点评】考查七选五,本文是一篇故事类阅读,要求在理解细节信息的基础上,着重考查对上下文的理解和推理判断能力。
16.根据空后"Between 1405 and 1433, Zheng He was ordered seven times to make voyages to these countries, known as ‘Zheng He's voyages to the west seas'."1405年至1433年间,郑和七次下西洋,被称为"郑和下西洋"。可知,郑和先后七次远航,可推知前面是明朝开始了一系列海上活动。故D选项"大明帝国开展了一系列的海洋活动,故选D。
17.根据空前"In 1405, a huge fleet of more than 300 ships manned by over 27,800 men set sail from Liujia Harbor near Suzhou on a distant voyage under the command of Zheng He."公元1405年,在郑和的指挥下,一支由27800多人、300多艘船组成的庞大船队从苏州附近的刘家港出发,远航。可知,1405年,一支由27800多人和300余艘船只组成的庞大船队,在郑和的指挥下首次下西洋,可推知船上装载着大量的货物。C. On board the ships were large quantities of goods."船上有大量的货物"符合语境,故选C。
18.根据空前"The fleet sailed along China's coast to Champa close to Vietnam and after crossing the South China Sea, visited Java, Sumatra and reached Sri Lanka finally. On the way back, it sailed along the west coast of India and returned home in 1407."船队沿中国沿海航行至越南附近的占巴,穿过南海,先后访问爪哇、苏门答腊,最后抵达斯里兰卡。在返回的途中,它沿着印度西海岸航行,并于1407年返回家乡。可知,上文主要对郑和航行的路线进行了说明,本句为本段最后一句,应承接上文继续对航行路线说明。G. Zheng He's second and third voyages taken shortly after, followed the same route."不久后,郑和的第二次和第三次航海也走了同样的路线"符合语境,故选G。
19.根据空后"No matter what country he visited, he called on the ruler of the land, presenting to him valuable gifts to express China's sincere desire to develop friendly relations."无论访问哪个国家,他都要拜访这个国家的统治者,并赠送珍贵的礼物,以表达中国发展友好关系的真诚愿望。提到他每到一个国家,都会拜访这个国家的元首,并通过赠送贵重的礼物来表达明政府愿意和其建立和发展友好关系的愿望,可推知郑和每次远航时,他的身份都是明朝的外交使节和贸易代表。E. On each voyage, Zheng He acted as the representative of the Ming court."在每次航行中,郑和都是明朝朝廷的代表"符合语境,故选E。
20.根据空后"They sent the emperor zebras, giraffes, shells, elephant ivory and rhinoceros-horn medicine."他们给皇帝送去了斑马、长颈鹿、贝壳、象牙和犀牛角制成的药。可知,郑和以这种方式为中国帝王获得了大量的象牙和犀牛角药材,他还把诸如斑马长颈鹿之类的珍稀动物引进了中国。可推知那些国家元首也很大方。 B. The response of the rulers was very generous. "统治者的反应非常慷慨"符合语境,故选B。
【答案】21.C;22.A;23.D;24.A;25.C;26.B;27.D;28.B;29.C;30.D;31.C;32.A;33.B;34.A;35.D
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】本文为一篇记叙文,作者讲述自己养的被误认为"斗牛犬"的幼犬玛吉在公园被诬告攻击其他狗,实则是在与乌鸦嬉戏,最终警方查明真相,这一经历让作者领悟到不应以貌取人或抱有偏见,而应通过实际观察和了解做出公正判断。
【点评】考查完形填空,本题考点涉及动词,名词,形容词,副词,固定短语等多个知识点的考查,是一篇故事类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析推理,从而选出正确答案。
21.句意:遛狗的时候,我经常去附近的一个公共公园,那里允许狗不拴绳子,但那不是狗公园。A:distributed"分配";B:frightened"使害怕";C:allowed"允许";D:reminded "提醒"。根据空前"When walking my dog, I often go to a nearby public park"可知,作者经常去附近的公园遛狗,可推知这个公园允许狗不拴绳子。故选C。
22.句意:我的宠物狗Maggie,不到一岁,碰巧属于一种经常被无知的人错误地标记为令人讨厌的"比特犬"的品种。A:labeled"贴标签于";B:named"命名";C:guarded"守卫";D:admired "钦佩"。根据空后"as the hated ‘pit bull' by many 3 people."可知,很多人认为作者的宠物狗是令人讨厌的"比特犬",可推知这些人给作者的宠物狗贴上了错误的标签。故选A。
23.句意:我的宠物狗Maggie,不到一岁,碰巧属于一种经常被无知的人错误地标记为令人讨厌的"比特犬"的品种。A:reliable"可靠的";B:graceful"l优雅的";C:smart"聪明的";D:ignorant"无知的"。根据空前"My pet dog, Maggie, less than a year old, happens to belong to a breed that is often mistakenly 2 as the hated ‘pit bull'"可知,作者的宠物狗不到一岁,却被人们错误地认为是令人讨厌的"比特犬",可推知,这些人是无知的。故选D。
24.句意:几天前,一个陌生的男人报了警,报告说Maggie在公园里有攻击性,危及其他狗的安全。A:police"警察";B:manager"经理";C:headmaster"校长";D:zookeeper"动物园管理员"。根据下文"When the police showed up to question me about the report"当警察出现并就这份报告向我提问时,可推知,这个男人报了警。故选A。
25.句意:几天前,一个陌生的男人报了警,报告说Maggie在公园里有攻击性,危及其他狗的安全。A:achieving"实现";B:protecting"保护";C:endangering"使处于危险";D:defeating "打败"。根据空前"a random man called the 4 , reporting that Maggie was aggressive (富于攻击性的)"可知,这个男人报警说Maggie有攻击性,可推知,他认为Maggie会危及其他狗的安全。故选C。
26.句意:碰巧Maggie在公园里和一群乌鸦成了朋友。A:enemies"敌人"B:friends"朋友";C:teammates"队友";D:neighbors"邻居"。根据下文"she was playing with her crow friends"她正在和她的乌鸦朋友们玩耍,可知,Maggie和乌鸦成为了朋友。故选B。
27.句意:Maggie会高兴地和它们玩耍,它们会在我们散步时跟着她。A:hurriedly"仓促地";B:automatically"自动地";C:barely"几乎不";D:merrily"高兴地"。根据空后"and they would follow her on our 8 ."可知,乌鸦会在作者遛狗时跟着他们,可推断出,Maggie和乌鸦成为了朋友,所以Maggie会高兴地和它们玩耍。故选D。
28.句意:Maggie会高兴地和它们玩耍,它们会在我们散步时跟着她。A:trips"旅行";B:walks"散步";C:celebrations"庆祝";D:roofs"屋顶"。根据上文"When walking my dog, I often go to a nearby public park"可知,作者经常去附近的公园遛狗,可推知,此处指作者在公园散步时,乌鸦会跟着他们。故选B。
29.句意:他们看到Maggie在追乌鸦,还看到她用鼻子碰了一下乌鸦,把它"抓住",然后转身逃跑,那只乌鸦就反过来追她。A:swallowing"吞下";B:framing"陷害";C:chasing"追逐";D:disturbing"打扰"。根据空后"and then turn around to 10 with that crow chasing her in return."可知,然后转身逃跑,那只乌鸦就反过来追她,可推断出,此处指Maggie在追乌鸦。故选C。
30.句意:他们看到Maggie在追乌鸦,还看到她用鼻子碰了一下乌鸦,把它"抓住",然后转身逃跑,那只乌鸦就反过来追她。A:lie down"躺下";B:fall over"摔倒";C:break off"中断";D:run away"逃跑"。根据空后"with that crow chasing her in return."可知,那只乌鸦反过来追她,可推知,Maggie转身逃跑了。故选D。
31.句意:很明显,她在玩,根本没有用牙齿咬鸟。A:virtual"虚拟的";B:natural"自然的";C:obvious"明显的";D:influential"有影响力的"。根据上文"They saw Maggie 9 crows and saw her ‘catch' one by touching it with her nose and then turn around to 10 with that crow chasing her in return."他们看到Maggie在追乌鸦,还看到她用鼻子碰了一下乌鸦,把它"抓住",然后转身逃跑,那只乌鸦就反过来追她。可知,警察看到了Maggie和乌鸦玩耍的过程,可推知,很明显,Maggie只是在玩耍。故选。
32.句意:很明显,她在玩,根本没有用牙齿咬鸟。A:birds"鸟";B:dogs"狗";C:passengers "乘客";D:seniors"老年人"。根据上文"They saw Maggie 9 crows and saw her "catch" one by touching it with her nose and then turn around to 10 with that crow chasing her in return."他们看到Maggie在追乌鸦,还看到她用鼻子碰了一下乌鸦,把它"抓住",然后转身逃跑,那只乌鸦就反过来追她。可知,Maggie在和乌鸦玩耍,可推知,此处指Maggie没有用牙齿咬乌鸦这种鸟。故选A。
33.句意:警察告诉我,这是他们第一次目睹这样的事情,一只狗像那样和乌鸦玩。A:heard"听到";B:witnessed"目睹";C:countered"反驳";D:proposed"提议"。根据上文"When the police showed up to question me about the report, she was playing with her crow friends."当警察来就这份报告询问我的时候,她正在和她的乌鸦朋友们玩耍。可知,当警察出现时,Maggie正在和她的乌鸦朋友一起玩,可推知,此处指警察目睹了Maggie和乌鸦玩耍的事。故选B。
34.句意:他们可以肯定那个人做了虚假的报告。A:false"虚假的";B:legal"合法的";C:proper"适当的";D:complex"复杂的"。根据上文"It was so 11 that she was playing and not using her teeth to bite the 12 at all."很明显,她在玩,根本没有用牙齿咬鸟。可知,很明显,Maggie只是在玩耍,并没有伤害乌鸦,可推知,那个报警的男人做了虚假的报告。故选A。
35.句意:多么难忘的经历啊!它提醒我不要基于外表或偏见来得出结论,而要通过实际的观察和理解做出公正的判断。A:tour"旅行";B:activity"活动";C:sight"视力";D:experience"经历"。通读全文可知,本文讲述了作者的宠物狗被一个男人误以为是令人讨厌的"比特犬",而实际上作者的宠物狗非常友好,因此作者被警察询问的事情,可推知,这是一次难忘的经历。故选D。
【答案】36.Promoted;37.a;38.have changed;39.standing;40.amusement;41.tools;42.it;43.who;44.extremely;45.to be misled
【知识点】说明文;科普类
【解析】【分析】本文是一篇说明文,数字时代虽通过移动设备和社交媒体推动了即时通讯的普及,但也带来了语言演变、面对面交流能力退化及虚假信息泛滥等新挑战,强调需提升媒介素养以应对数字化沟通的负面影响。
【点评】考查语法填空,本题考点涉及非谓语动词,冠词,时态语态,名词,代词,定语从句,副词以及固定搭配等多个知识点的考查,是一篇科技类阅读,要求考生在理解细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,并结合相关语法知识,进行分析推理,从而写出正确的单词形式。
36.句意:在移动设备和社交媒体平台的快速发展推动下,即时通讯已成为常态。promote"推动,促进",动词。句中has become是谓语动词,所以此处是非谓语动词,且与instant communication之间逻辑上是动宾关系,应用过去分词,此处作状语,句首单词首字母需大写,故填Promoted。
37.句意:然而,这种便利也带来了一系列新的挑战。set是可数名词,此处表示泛指,且new发音以辅音音素开头,应用不定冠词a修饰。故填 a。
38.句意:迄今为止,在数字通讯中广泛使用的缩写和表情符号已经改变了我们的书写和说话方式。change"变化,改变",是谓语动词,根据时间状语so far可知,此处应用现在完成时,又因主语 Abbreviations and emojis 是复数,助动词应用 have。故填 have changed。
39.句意:例如,代表"大声笑"的"LOL"已成为在线对话中表达娱乐的常用方式。stand) for固定短语,"代表",句中已有谓语动词has become,所以此处应用非谓语形式,且与主语LOL之间是主谓关系,应用现在分词,作后置定语。故填standing。
40.句意:例如,代表"大声笑"的"LOL"已成为在线对话中表达娱乐的常用方式。amuse"使娱乐",动词,此处作express的宾语,应用名词,amuse的名词是amusement,"娱乐",且为不可数名词。故填amusement。
41.句意:此外,过度依赖数字通讯工具已经影响了我们的面对面交流能力。对数字通信工具的过度依赖已经影响了我们面对面的沟通技巧。tool"工具",动词,此处表示"数字通讯工具",其中"工具"表示多个,tool是可数名词,需要用复数形式。故填tools。
42.句意:许多人发现,没有智能手机的帮助,很难保持眼神交流或进行有意义的对话。此句是固定句式"find it+adj. +to do sth."其中it作形式宾语,真正的宾语是后面的动词不定式。故填it。
43.句意:这种现象在年轻一代中尤为令人担忧,他们是在数字优先的环境中长大的。 are growing up in a digital-first environment是非限制性定语从句,先行词是the younger generation,指人,且在从句中作主语。故填who。
44.句意:在"假新闻"和"另类事实"的时代,用户能够区分可靠和不可靠的信息来源变得极其重要。extreme"极端,非常",形容词。此处修饰形容词 important,应用其副词extremely"极度、非常"。故填extremely。
45.句意:如果没有适当的媒介素养,我们很可能会被虚假信息误导,这可能会对我们的个人和社会生活产生严重后果。mislead"误导",动词,以及固定短语be likely to do sth."很可能做某事";且主语we与动词mislead之间为被动关系,因此应用不定式的被动形式 to be misled。故填 to be misled。
46.【答案】Dear Emma,
I'm delighted to know you're interested in traditional Chinese painting! As your friend, I'd love to share some practical tips.
To begin with, it is advisable for you to join the Chinese painting club, where you can learn fundamental techniques like brushwork and ink application from experienced teachers. Additionally, practicing basic subjects such as bamboo or plum blossoms would be a great way to grasp the essence of this art form. You can also find a wealth of information on the Internet for deeper insights. Don't hesitate to visit local art museums to observe classic works!
I sincerely hope that you'll have a smooth and rewarding learning experience and soon be able to create wonderful artworks.
Yours,
Li Hua
【知识点】提纲作文;文字式应用文;半开放性作文
【解析】【分析】本题是一篇英文信件,要求考生以 新华中学李华的身份回一封邮件。写作背景: 你校交换生Emma想学习中国传统绘画,向你寻求建议。 写作要点已经给出,属于提纲类作文,内容包括:1. 乐意帮助;2. 具体建议;3. 表达祝愿。提示中的内容比较泛泛,需要适当补充。本题对于考生的综合能力要求较高,要求考生有很强的谋篇布局的能力和组织要点的能力。需要注意紧扣文章主题,给出的要点都需要包括。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系。尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】本篇作文要点齐全,结构完整,条理清晰,应用了较多的语法结构和词汇,熟练地使用了语句间的连接成分,使整个文章结构紧凑,很好地完成了写作任务。例如:I'm delighted to know you're interested in traditional Chinese painting! 运用了不定式作原因状语,宾语从句;As your friend, I'd love to share some practical tips.运用了不定式作宾语;To begin with, it is advisable
for you to join the Chinese painting club, where you can learn fundamental techniques like brushwork and ink application from experienced teachers. 运用了it作形式主语,非限制性定语从句;Additionally, practicing basic subjects such as bamboo or plum blossoms would be a great way to grasp the essence of this art form.运用了动名词作主语; Don't hesitate to visit local art museums to observe classic works!运用了祈使句;I sincerely hope that you'll have a smooth and rewarding learning experience and soon be able to create wonderful artworks.运用了宾语从句。
47.【答案】The following day, Pablo brought me a note from his mom accepting my help. The children decided to do something to make a difference, so we created some apps to raise money, which could help Pablo's mother get her tooth fixed. We also shared Pablo's story on social media, hoping to get more people's attention and support. Many kind people were moved by Pablo's situation and donated money.
After her pain was relieved, she could soon return to her role as a mom. Over time, their efforts, especially what we did through the apps, took effect. Pablo's mother finally got her tooth treated and recovered from the pain. Pablo was so happy that he could focus on his study again, and he said he would work harder to achieve his dream. I was also very glad to see that Pablo's family was getting better and that he could have a better learning environment.
【知识点】文字式记叙文;开放性作文;读后续写
【解析】【分析】本篇书面表达是读后续写。通过阅读文章可知,本文讲述了作者作为英语老师,在得知学生Pablo的家庭困境,特别是他母亲因牙痛无法就医后,决定伸出援手,并通过网络和朋友的帮助,最终为Pablo的母亲找到治疗办法,使她能够重返家庭角色的故事。段落续写:①由第一段首句内容"第二天,Pablo给我带来了一张他妈妈接受我帮助的纸条。"可知,第一段可描写作者和孩子们决定采取行动,通过制作应用程序、筹集资金等方式帮助Pablo的家庭。②由第二段首句内容"她的疼痛缓解后,很快就可以恢复她作为母亲的角色。"可知,第二段可描写他们的努力取得了成效,Pablo的母亲得到了治疗,Pablo也能更加专心地学习。写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。
【点评】该续写内容紧扣原文核心矛盾(家庭困境与学业阻碍),通过具体行动和情感细节,展现了师生互助、社会关爱的力量。语言简洁流畅,情节自然合理,既符合逻辑又充满温情,成功将一个教育叙事升华为关于爱与成长的普世主题。文中有一些好的词句,例如:The children decided to do something to make a difference, so we created some apps to raise money, which could help Pablo's mother get her tooth fixed.运用了由关系代词which引导非限制性定语从句;What we did through the apps really worked, and many kind people donated money.运用了连接代词what引导主语从句。
1 / 1
同课章节目录