(共24张PPT)
Period 6
UNIT 4 ADVERSITY AND COURAGE
主题语境
人与自我——优秀品行
我们读完一本书或一个故事,想要就这本书或这个故事发表一些看法,并把这些看法写成文章,这就是书评或故事评论。写作时首先要简单介绍图书或故事的基本内容,然后对其特点、风格或故事中人物的主要成就以及缺点等给予简明扼要的评论。
写书评/故事评论
课时学案 写作(Writing)
一、基本框架
开头:引出书目
主体:具体介绍作品内容
结尾:阐述自己的观点和看法
二、常用表达
1.This story is about a great expedition in history.
这个故事是关于历史上一次伟大的探险。
2.The Adventures of Huckleberry Finn is one of the novels I like best.
《哈克贝利·费恩历险记》是我最喜欢的小说之一。
3.The novel tells Huckleberry Finn running away from his home and wandering down the Mississippi River.
这部小说讲述了哈克贝利·费恩从家中逃走,在密西西比河流浪的故事。
4.This story tells a poor boy through his own efforts overcame various difficulties and finally achieved success.
故事讲述了一个贫穷的男孩通过自己的努力克服各种各样的困难并最终取得了成功。
5.Published in 1884,the book is popular among teenagers.
该书出版于1884年,很受青少年的欢迎。
6.The novel is the work of a famous novelist,which is well worth reading.
这本小说是一位著名小说家的作品,很值得一读。
7.He thinks to read the original work is better than to see the film based on it.
他认为阅读原著比看基于原著的电影更好。
8.His story inspires us to keep on when we are facing difficulties and never give up.
他的故事激励我们面对困难时要坚持下去,永不放弃。
读了本单元提供的两篇航海日志后,请你写一篇关于沙克尔顿团队南极探险的故事评论。
[审题构思]
1.确定体裁、话题:评论;沙克尔顿团队南极探险;
2.确定人称:第三人称为主;
3.确定时态:一般过去时为主;
4.确定内容:①第一段:故事简介;
②第二段:基于原文,分析人物的性格特点;
③第三段:自己的印象和感受。
[遣词造句]
1.欧内斯特·沙克尔顿和他的船员们登上了名为“坚忍”号的大船。
Ernest Shackleton and his crew ___________________ whose name was Endurance.
2.不幸的是,途中“坚忍号”被冰困住,沉入大海中。
Unfortunately,on the way Endurance ________________________and sank into the ocean.
went aboard the ship
became/was stuck in the ice
3.在放弃那艘船后,他们逃到了象岛上。
Having abandoned the ship,they ___________ Elephant Island.
4.他们之间的关心和爱深深地打动了我。
I ___________________ the concern and love among them.
5.他们在困难面前的忍耐力和毅力也激励了我。
I'm also inspired by their endurance and perseverance _______________
___________.
6.无论我们遇到什么困难,永不言弃。
Whatever/No matter what difficulties we meet,never ________.
escaped to
was deeply moved by
in the face of
difficulties
give up
[句式升级]
1.把句1升级为过去分词作定语的句子
___________________________________________________________
2.把句2升级为动词-ing形式短语作结果状语的句子
___________________________________________________________
_____________________
Ernest Shackleton and his crew went aboard the ship named Endurance.
Unfortunately,on the way Endurance became/was stuck in the ice,
sinking into the ocean.
[连句成篇]
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
[参考范文]
This story is about a great expedition in history.
Ernest Shackleton and his crew went aboard the ship named Endurance.Unfortunately,on the way Endurance became/was stuck in the ice,sinking into the ocean.Having abandoned the ship,they escaped to Elephant Island.Shackleton left them to find help.The crew were able to survive in spite of so many difficulties.
I was deeply moved by the concern and love among them and I'm also inspired by their endurance and perseverance in the face of difficulties.In a word,I have learned an important lesson from the inspiring story.That is,whatever/no matter what difficulties we meet,never give up.
[词块积累]
1.wink at sb. 给某人使眼色
2.raise one's eyes 抬起眼睛
3.blink one's eyes 眨眼
4.glare at sb. 怒视某人
5.roll one's eyes 翻白眼
动作描写 头部动作
6.steal a glance at 偷偷看一眼
7.peer over one's shoulder 回头看
8.feast one's eyes on... 大饱眼福
9.catch a glimpse of sb. 瞥见某人
10.stare sb. up and down 上下打量某人
[佳句积累]
1.Tears blurred my eyes.
泪水模糊了我的双眼。
2.Jack lowered his head in shame.
杰克羞愧地低下了头。
3.They nodded their heads in agreement.
他们点头同意。
4.Our mouths dropped open in surprise.
我们惊讶地张大了嘴。
5.Hearing the good news, her eyes lit up with excitement.
听到这个好消息,她的眼睛兴奋地发亮。
6.Jane glared at her husband crossly and flushed with anger.
简怒视着她的丈夫,气得满脸通红。
7.I felt like everyone was staring at me, making me nervous.
我觉得所有人都在盯着我看,这让我很紧张。
8.She glanced at her watch and went for work hurriedly.
她看了一眼表,就匆忙去上班了。
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写一个80词左右的段落,使之构成一篇完整的短文。
Whether we notice it or not, our child is a little reflection of ourselves.They grow up looking more and more like us.They even have similar personalities and hobbies,and in some cases, the standard of choosing a good friend.
One day, my 10-year-old Jane said, “Mom, I made a new friend at school today.Can she come over tomorrow?” Her words made me extremely happy because Jane was a shy girl and I wanted her to make some friends to bring her out of her shell.
“Sure, honey, that sounds great,” I said, thinking back to my own childhood best friend, Susan.We lived across the street from each other in Washington Heights, New York.We met at the age of 10, too.Like my daughter,I was shy and had trouble making friends.But Susan drew me out.She was one of the friendliest people in school, with shiny black hair and a mile-wide smile.Thanks to Susan,I was happy every day.
In senior high school, Susan went on a trip to Florida.This was the first time we had to be away from each other for a few days.“I'll be back soon and I will write to you as soon as I arrive,” she told me.But I didn't get her phone call nor receive any mail from her.Soon, my family moved to New Jersey, making my hope of seeing Susan impossible.
Whenever I thought of her, tears came into my eyes.
The next day Jane brought her new friend home.“Hi, Mrs.Smith,” the little girl said.Her hair was so shiny and black and she gave me a big smile.“My name is Jo.My mom will pick me up 2 hours later.”
I was puzzled because my daughter's new friend looked so familiar.__________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
[参考范文]
I was puzzled because my daughter's new friend looked so familiar.Staring at her, I found myself reminded of my childhood companion and I was sorry for the absence of thankfulness I owed her for so long.Two hours passed with the two girls giggling from time to time when there was a gentle knock.Immediately, I opened the door, I was amazed with tears welling up in my eyes.“Susan?” “It's me.” Without hesitation, we embraced each other tightly and those merry moments of our childhood flashed through my mind.When we walked in the house, we saw two girls sitting back-to-back, purring and smiling.“Let's make the friendship longer, till forever.”
课时分层作业(十二)
点击页面进入…
(WORD版)
巩固课堂所学 · 激发学习思维
夯实基础知识 · 熟悉命题方式
自我检测提能 · 及时矫正不足
本节课掌握了哪些考点?
本节课还有什么疑问点?
课后训练
学习反思
课时小结
THANKSPeriod 6 写作(Writing)
写书评/故事评论
我们读完一本书或一个故事,想要就这本书或这个故事发表一些看法,并把这些看法写成文章,这就是书评或故事评论。写作时首先要简单介绍图书或故事的基本内容,然后对其特点、风格或故事中人物的主要成就以及缺点等给予简明扼要的评论。
一、基本框架
开头:引出书目
主体:具体介绍作品内容
结尾:阐述自己的观点和看法
二、常用表达
1.This story is about a great expedition in history.
这个故事是关于历史上一次伟大的探险。
2.The Adventures of Huckleberry Finn is one of the novels I like best.
《哈克贝利·费恩历险记》是我最喜欢的小说之一。
3.The novel tells Huckleberry Finn running away from his home and wandering down the Mississippi River.
这部小说讲述了哈克贝利·费恩从家中逃走,在密西西比河流浪的故事。
4.This story tells a poor boy through his own efforts overcame various difficulties and finally achieved success.
故事讲述了一个贫穷的男孩通过自己的努力克服各种各样的困难并最终取得了成功。
5.Published in 1884,the book is popular among teenagers.
该书出版于1884年,很受青少年的欢迎。
6.The novel is the work of a famous novelist,which is well worth reading.
这本小说是一位著名小说家的作品,很值得一读。
7.He thinks to read the original work is better than to see the film based on it.
他认为阅读原著比看基于原著的电影更好。
8.His story inspires us to keep on when we are facing difficulties and never give up.
他的故事激励我们面对困难时要坚持下去,永不放弃。
读了本单元提供的两篇航海日志后,请你写一篇关于沙克尔顿团队南极探险的故事评论。
[审题构思]
1.确定体裁、话题:评论;沙克尔顿团队南极探险;
2.确定人称:第三人称为主;
3.确定时态:一般过去时为主;
4.确定内容:①第一段:故事简介;
②第二段:基于原文,分析人物的性格特点;
③第三段:自己的印象和感受。
[遣词造句]
1.欧内斯特·沙克尔顿和他的船员们登上了名为“坚忍”号的大船。
Ernest Shackleton and his crew ________________ whose name was Endurance.
2.不幸的是,途中“坚忍号”被冰困住,沉入大海中。
Unfortunately,on the way Endurance ________________ and sank into the ocean.
3.在放弃那艘船后,他们逃到了象岛上。
Having abandoned the ship,they ________________ Elephant Island.
4.他们之间的关心和爱深深地打动了我。
I ________________ the concern and love among them.
5.他们在困难面前的忍耐力和毅力也激励了我。
I'm also inspired by their endurance and perseverance ________________.
6.无论我们遇到什么困难,永不言弃。
Whatever/No matter what difficulties we meet,never ____________.
[句式升级]
1.把句1升级为过去分词作定语的句子
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
2.把句2升级为动词-ing形式短语作结果状语的句子
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
[连句成篇]
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
动作描写 头部动作
[词块积累]
1.wink at sb.向某人使眼色
2.raise one's eyes 抬起眼睛
3.blink one's eyes 眨眼
4.glare at sb.怒视某人
5.roll one's eyes 翻白眼
6.steal a glance at 偷偷看一眼
7.peer over one's shoulder 回头看
8.feast one's eyes on大饱眼福
9.catch a glimpse of sb.瞥见某人
10.stare sb. up and down 上下打量某人
[佳句积累]
1.Tears blurred my eyes.
泪水模糊了我的双眼。
2.Jack lowered his head in shame.
杰克羞愧地低下了头。
3.They nodded their heads in agreement.
他们点头同意。
4.Our mouths dropped open in surprise.
我们惊讶地张大了嘴。
5.Hearing the good news, her eyes lit up with excitement.
听到这个好消息,她的眼睛兴奋地发亮。
6.Jane glared at her husband crossly and flushed with anger.
简怒视着她的丈夫,气得满脸通红。
7.I felt like everyone was staring at me, making me nervous.
我觉得所有人都在盯着我看,这让我很紧张。
8.She glanced at her watch and went for work hurriedly.
她看了一眼表,就匆忙去上班了。
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写一个80词左右的段落,使之构成一篇完整的短文。
Whether we notice it or not, our child is a little reflection of ourselves.They grow up looking more and more like us.They even have similar personalities and hobbies,and in some cases, the standard of choosing a good friend.
One day, my 10-year-old Jane said, “Mum, I made a new friend at school today.Can she come over tomorrow?” Her words made me extremely happy because Jane was a shy girl and I wanted her to make some friends to bring her out of her shell.
“Sure, honey, that sounds great,” I said, thinking back to my own childhood best friend, Susan.We lived across the street from each other in Washington Heights, New York.We met at the age of 10, too.Like my daughter,I was shy and had trouble making friends.But Susan drew me out.She was one of the friendliest people in school, with shiny black hair and a mile-wide smile.Thanks to Susan,I was happy every day.
In senior high school, Susan went on a trip to Florida.This was the first time we had to be away from each other for a few days.“I'll be back soon and I will write to you as soon as I arrive,” she told me.But I didn't get her phone call nor receive any mail from her.Soon, my family moved to New Jersey, making my hope of seeing Susan impossible.
Whenever I thought of her, tears came into my eyes.
The next day Jane brought her new friend home.“Hi, Mrs Smith,” the little girl said.Her hair was so shiny and black and she gave me a big smile.“My name is Jo.My mum will pick me up 2 hours later.”
I was puzzled because my daughter's new friend looked so familiar.__________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
Period 6
应用文写作
遣词造句
1.went aboard the ship 2.became/was stuck in the ice 3.escaped to 4.was deeply moved by 5.in the face of difficulties 6.give up
句式升级
1.Ernest Shackleton and his crew went aboard the ship named Endurance.
2.Unfortunately,on the way Endurance became/was stuck in the ice,sinking into the ocean.
连句成篇
[参考范文]
This story is about a great expedition in history.
Ernest Shackleton and his crew went aboard the ship named Endurance.Unfortunately,on the way Endurance became/was stuck in the ice,sinking into the ocean.Having abandoned the ship,they escaped to Elephant Island.Shackleton left them to find help.The crew were able to survive in spite of so many difficulties.
I was deeply moved by the concern and love among them and I'm also inspired by their endurance and perseverance in the face of difficulties.In a word,I have learned an important lesson from the inspiring story.That is,whatever/no matter what difficulties we meet,never give up.
读后续写
续写初练笔
[参考范文]
I was puzzled because my daughter's new friend looked so familiar.Staring at her, I found myself reminded of my childhood companion and I was sorry for the absence of thankfulness I owed her for so long.Two hours passed with the two girls giggling from time to time when there was a gentle knock.Immediately,I opened the door, I was amazed with tears welling up in my eyes.“Susan?” “It's me.” Without hesitation, we embraced each other tightly and those merry moments of our childhood flashed through my mind.When we walked in the house, we saw two girls sitting back-to-back, purring and smiling.“Let's make the friendship longer, till forever.”
5 / 5课时分层作业(十二)
Ⅰ.阅读理解
A
Johnny Agar had always dreamed of competing in triathlons (铁人三项赛) as an athlete.Unfortunately, he'd been diagnosed with cerebral palsy (大脑性瘫痪) shortly after he was born.This disorder makes it difficult for the now-28-year-old to get around.However, he and his father are proving that where there's a will—and a lot of love—there's a way!
Jeff Agar, 59, is helping Johnny experience life to the fullest by entering triathlons by his side.As a team, they've completed over 200 races, including a full ironman triathlon that required them to swim, bike and run 140 miles in just 17 hours.
“I'm not a fan of triathlon,” Jeff joked.“I'm doing it not because I love it.This is Johnny's dream and I'm giving him the legs and the power to do it.” Although Jeff typically provides the majority of the manpower, it was important for Johnny to cross the finish line on his own legs.“Walking in races was my way of telling Dad, ‘Okay, I'm not just going to say thank-you anymore; I'm going to actually put words into action,’” Johnny said.
Johnny and his dad now form Team Agar, using their story and the power of motivational speaking to inspire others.“When we completed that 140-mile Ironman together, it had an amazing impact on many people who had seen our story.We began to see that competing isn't just about us crossing the finish line; it's about helping others leave uncertainty in the dust—even those facing greater obstacles than we did.”
Earlier this month, they received some incredible news.They were invited to compete in one of the toughest triathlons: the Ironman World Championship! What made the occasion even more special was a pre-recorded video message from Johnny's idol, athlete Peyton Manning.“Rumor has it that you're a big fan of mine,” Peyton said, “I'm a big fan of yours as well! You guys are incredible; you're a true inspiration.”
1.What can we learn about Jeff from the text
A.He has a great passion for triathlons.
B.He is upset about Johnny's severe illness.
C.He goes all out to help his son achieve his ambition.
D.He crosses the finish line with his son in competitions.
2.Why did Jeff and Johnny set up Team Agar
A.To give motivation to other people.
B.To encourage more people to join them.
C.To make themselves more competitive.
D.To participate in more competitions as a team.
3.What does the author want to convey in the last paragraph
A.Peyton will record more videos of Johnny and Jeff.
B.Jeff and Johnny have influenced people positively.
C.Johnny and Jeff have been getting along well with Peyton.
D.Peyton has provided Johnny with material assistance.
4.Which can be a suitable title for the text
A.An Old Father's Love for Triathlons
B.A Disabled Competitor Works Wonders
C.Dad Helps Son with Cerebral Palsy Achieve His Dream
D.Great Achievements Made by Dad and Son in Sports
B
Under a midday summer sun in California's Sacramento Valley, rice farmer Peter Rystrom walks across a dusty and bare plot of land, dry soil crunching (碎裂) beneath each step.In a typical year, he'd be walking across green rice fields in inches of water.But today the soil is dry and baking in the 35℃ heat.It hasn't rained for 4 weeks in a row.
“Climate change is expected to worsen the state's extreme swings in rainfall,” researchers reported in Nature Climate Change in 2018.Low water levels in rivers have forced farmers like Rystrom, whose family has been growing rice on this land for four generations, to reduce their water use.
“If we lose our rice crops, we have to deal with the severe food crisis.Climate change is already threatening rice-growing regions around the world.This is not a future problem.This is happening now,” says plant geneticist Pamela Ronald of the University of California, Davis, who identifies genes in rice that help the plant stand up to dryness, disease, flood, etc.
To save and even boost production, rice growers, engineers and researchers have turned to water-saving irrigation routines.Building canal systems and reservoirs (水库) can help farmers dampen their fields.But for some, the solution to rice's climate-related problems lies in enhancing the plant itself.They hold that establishing rice gene banks that store hundreds of thousands of rice varieties ready to be bred into new, dryness-tolerant varieties is more practical and effective.Solutions may be hidden in the DNA of those older breeds.
Three decades have passed since its initial development, and some researchers are looking beyond the genetic variability preserved in rice gene banks, searching instead for useful genes from other species, including plants and bacteria.But picking genes from one species and putting them into another, or genetic recombination, remains debatable.The most famous example of genetically changed rice is Golden Rice (GR).“Looking ahead, it will be crucial for countries to embrace GR.But it will take time,” says Ismail, principal scientist at IRRI.
5.What problem does Rystrom have to deal with
A.Thirst. B.Drought.
C.Hot sun. D.Dusty weather.
6.What can be inferred from Para.3
A.Downtrend of rice-growing areas is severe now.
B.Climate change is a threatening factor in the future.
C.Humans will face starvation if a crop failure happens.
D.Food crisis is a common occurrence around the world.
7.What's the purpose of setting up gene banks
A.To store as many seeds as possible.
B.To cultivate climate-adapted varieties.
C.To improve the efficiency of breeding.
D.To show the technology of gene mapping.
8.What's Ismail's opinion about GR
A.Favourable. B.Impractical.
C.Disapproving. D.Insecure.
Ⅱ.应用文写作
假如你是校英语社团负责人李华,请给外教卡洛琳(Caroline)写一封邮件邀请她担任英语配音(dubbing)比赛的评委,内容包括:
1.比赛时间和地点;
2.比赛环节安排。
注意:1.词数80左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Caroline,
Yours,
Li Hua
课时分层作业(十二)
Ⅰ.
1 2 3 4 5 6 7 8
C A B C B C B A
Ⅱ.[参考范文]
Dear Caroline,
I'm writing to sincerely invite you to be our judge for the upcoming dubbing contest.
The contest is scheduled for next Friday afternoon lasting from 3 p.m.to 5 p.m.in the school meeting hall.Among the 12 selected groups, only those who have excellent pronunciation and intonation, vivid role play as well as decent costume will stand out from others.Before the prize-giving ceremony, you are expected to give an overall evaluation of their performance and some practical suggestions.
We would appreciate it if you could take my invitation into consideration.Looking forward to your early reply.
Yours,
Li Hua
Ⅰ.【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Johnny Agar因患病无法参加铁人三项比赛,但凭着坚强的意志和诸多付出,他的父亲和他一起参加铁人三项,并组成Team Agar,他们的故事激励了他人,告诉人们虽然结果未知,但是每一次尝试都是值得的。
1.C [细节理解题。根据第三段中的“I'm doing it not because I love it.This is Johnny's dream and I'm giving him the legs and the power to do it.”可知,杰夫竭尽全力帮助儿子实现他的抱负。故选C。]
2.A [细节理解题。根据倒数第二段中的“Johnny and his dad now form Team Agar, using their story and the power of motivational speaking to inspire others.”可知,杰夫和约翰尼成立Team Agar是为了给别人动力。故选A。]
3.B [推理判断题。根据最后一段中的“What made the occasion even more special was a pre-recorded video message from Johnny's idol, athlete Peyton Manning.‘Rumor has it that you're a big fan of mine,’ Peyton said,‘I'm a big fan of yours as well! You guys are incredible; you're a true inspiration.’”可推知,作者在最后一段想表达杰夫和约翰尼对人们产生了积极的影响。故选B。]
4.C [标题归纳题。根据第二段“Jeff Agar, 59, is helping Johnny experience life to the fullest by entering triathlons by his side.As a team, they've completed over 200 races, including a full ironman triathlon that required them to swim, bike and run 140 miles in just 17 hours.”结合文章主要讲述了Johnny Agar因患病无法参加铁人三项比赛,但凭着坚强的意志和诸多付出,他的父亲和他一起参加铁人三项,并组成Team Agar,他们的故事激励了别人,告诉人们虽然结果未知,但是每一次尝试都是值得的。由此可知,C选项“父亲帮助患有脑瘫的儿子实现他的梦想”最符合文章标题。故选C。]
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章讲述了气候变化已经威胁到世界各地的水稻种植区,并讨论了解决方案。
5.B [细节理解题。根据第一段中的“But today the soil is dry and baking in the 35℃ heat.It hasn't rained for 4 weeks in a row.”和第二段中的“Low water levels in rivers have forced farmers like Rystrom, whose family has been growing rice on this land for four generations, to reduce their water use.”可知,Rystrom急需解决田地干旱的问题。故选B项。]
6.C [推理判断题。根据第三段中的“If we lose our rice crops, we have to deal with the severe food crisis.”可推知,如果农作物歉收,人类将面临饥荒。故选C项。]
7.B [推理判断题。根据第四段中的“They hold that establishing rice gene banks that store hundreds of thousands of rice varieties ready to be bred into new, dryness-tolerant varieties is more practical and effective.”可推知,建立基因库是为了培育适应气候的品种。故选B项。]
8.A [推理判断题。根据最后一段中Ismail所说“Looking ahead, it will be crucial for countries to embrace GR.”可推知,Ismail对Golden Rice是持赞成态度的。故选A项。]
1 / 4