UNIT 2 Iconic Attractions Period 6 写作(Writing)课件(共45张PPT+ 学案+ 练习)高中英语人教版(2019)选择性必修 第四册

文档属性

名称 UNIT 2 Iconic Attractions Period 6 写作(Writing)课件(共45张PPT+ 学案+ 练习)高中英语人教版(2019)选择性必修 第四册
格式 zip
文件大小 8.9MB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-08-27 08:22:25

文档简介

(共45张PPT)
Period 6 
UNIT 2 ICONIC ATTRACTIONS
主题语境
人与自然 —— 人与环境、人与动植物
描写标志性动物
课时学案 写作(Writing)
本单元的写作任务是描写标志性动物。这种类型的文章属于介绍类说明文,是对一种标志性动物进行说明或描述的写作。
这类写作通常要求抓住该动物的主要特征进行描述。写作内容可以包括体态、栖息地、食物、现状等。语言须简明扼要,通俗易懂;描写应详略得当。
一、基本框架
开头:引出要介绍的标志性动物;
主体:介绍这种动物的特征以及现状;
结尾:简短总结,提出希望。
二、常用表达
1.Golden monkeys live in forests which are 1,500-3,000 meters above the sea level.
金丝猴生活在海拔1 500至3 000米的森林中。
2.They feed on/live on fruits,nuts,tree leaves and so on.
它们以水果、坚果、树叶等为食。
3.Now a growing number of wild animals are dying out every year.
现在每年都有越来越多的野生动物濒临灭绝。
4.Why not donate some money or do something nice to change this situation
为什么不捐一些钱或者做点好事来改变这种情况呢?
5.It's our eager hope that more people will lend us a hand to help save them.
我们热切地希望有更多的人向我们伸出援助之手来拯救它们。
6.No one can deny/doubt that protecting the animals is helpful to humans as well.
没人能够否认/怀疑,保护动物同样有利于人类。
7.Let's make joint efforts to protect the endangered animals!
让我们共同努力保护濒危动物吧!
8.It's high time that we should live in harmony with nature.
到了我们与自然和谐相处的时候了。
假如你是李华,请给你校英文报的“动物世界”栏目写一篇短文,介绍我国特有的动物——大熊猫。
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
[审题构思]
1.确定体裁:本文为说明文;
2.确定人称:以第三人称为主;
3.确定时态:以一般现在时为主;
4.确定内容:
①首段:开门见山,进入话题,介绍大熊猫的外表特征;
②中段:针对现状,描述其生存空间和生存方式;
③尾段:紧扣动物保护的话题,呼吁人们采取措施保护动物。
[遣词造句]
1.大熊猫被认为是我国的国宝和和平的象征,而且它们因为黑白相间的皮毛和可爱的举止被人们所喜爱。
Giant pandas are regarded as a national treasure of China and a symbol of
peace,and ___________________________________________________ and cute behaviour.
2.大熊猫是原产于中国中西部和西南部的哺乳动物,它们以竹子为食。
Giant pandas ______________________ central-western and south-western China,and they feed on bamboos.
they are loved by people for their black and white fur
are mammals native to
3.他们曾濒临灭绝,但最近,报告显示野生大熊猫的数量正在上升。
Once they were in danger of dying out,but recently reports show _______________________________________.
4.科学家们希望,有一天,他们能有足够多的大熊猫被放生,让它们在野外安稳地生活。
Scientists hope that one day they will have enough pandas to be set free and _______________________________.
5.我们应该采取措施保护它们以实现这个目标。
We are supposed to __________________________ to achieve the goal.
that the number of wild pandas is on the rise
let them live in the wild peacefully
take measures to protect them
[句式升级]
1.用过去分词作状语升级句1。
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2.用定语从句升级句2。
______________________________________________________________________________________________________________________
Regarded as a national treasure of China and a symbol of peace,giant pandas are loved by people for their black and white fur and cute behaviour.
Giant pandas,which feed on bamboos,are mammals native to central-western and south-western China.
[连句成篇]
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
[参考范文] 
Regarded as a national treasure of China and a symbol of peace,giant pandas are loved by people for their black and white fur and cute behaviour.
Giant pandas,which feed on bamboos,are mammals native to central-western and south-western China.Once they were in danger of dying out,but recently reports show that the number of wild pandas is on the rise.
Scientists hope that one day they will have enough pandas to be set free and let them live in the wild peacefully.We are supposed to take measures to protect them to achieve the goal.
动作描写  “嘴巴、鼻子、耳朵的动作”
[词块积累]
1.one's mouth widen 咧开嘴
2.cover/cup one's mouth 捂住某人的嘴
3.mouth drop/hang wide open 张大嘴巴
4.one's heart in one's mouth 提心吊胆
5.down in the mouth 愁眉苦脸
6.punch sb.on the nose 一拳打中某人的鼻子
7.wrinkle one's nose 皱起鼻子
8.be all ears 洗耳恭听
[佳句积累]
1.The hungry girl's mouth started watering when she smelled the sandwich.
当闻到三明治的味道时,这个饥饿的小女孩开始流口水了。
2.She was about to pick up the sandwich and take a bite when suddenly a hand cupped her mouth.
她刚要拿起三明治咬一口,突然一只手捂住了她的嘴。
3.It was her brother who grabbed her sandwich and put it into his own mouth.
是她的哥哥一把抢走了她的三明治放入自己口中。
4.She looked up at him,open-mouthed.
她抬起头,目瞪口呆地看着他。
5.With the sandwich gone,she bit her lower lip to keep it from trembling as tears ran down her cheeks.
三明治没了,当泪水顺着脸颊流下来时,她咬住她的下嘴唇以免嘴唇发抖。
6.Her brother covered his mouth to hide his laugh.
她的哥哥捂住嘴偷笑。
7.She froze,her mouth hanging open.
她呆住了,嘴张开着。
8.She wrinkled her nose as if she had just smelled a bad smell.
她皱着鼻子,好像刚闻到一股难闻的味道。
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写一个80词左右的段落,使之构成一篇完整的短文。
As a sixth grader,I began noticing how other kids were separating into groups.I wasn't sure where I belonged.I found it hard to fit in.
Our teacher had assigned “secret friends” for the coming week.She wrote each kid's name on a piece of paper and threw them into a glass;then we each closed our eyes and drew the name of a classmate who we were to secretly befriend and support over the next five school days.By the middle of the week,everyone,including me,had turned this assignment into a contest to see whose secret friend could leave the best gift.We left cards,pens and even money.It seemed that everyone was getting cool presents from their friend except me.
On the last morning of our assignment,I walked into my classroom and noticed there was a package.I opened the wrapping paper and inside was a box of powder (胭脂粉).The girls sitting near me laughed at the gift I had received.To make matters worse,the powder had already been opened.
I tried to forget about the embarrassing gift,but when I was in the bathroom during the break,the girls who had seen me open the powder started speaking ill of my secret friend of giving it to me.I quickly joined in “How terrible,” I heard myself saying “What could my friend be thinking by giving me such a stupid gift?My grandmother wouldn't even want it.” The girls laughed at my remarks and rushed out of the bathroom.I stayed to wash my hands and let the water run through my fingers as I thought about what I had just said.It wasn't normal like me to say mean things like that about someone.
Then I saw my classmate Janet come out of a bathroom booth (厕所隔间),tears streaming down her face.___________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________
[参考范文] 
Then I saw my classmate Janet come out of a bathroom booth (厕所隔间),tears streaming down her face.She admitted,“I'm your secret friend and I'm sorry about the gift.” Then she ran out of the bathroom.Frozen with shock,I couldn't utter a single word.Janet came from a poor family and she saved every penny in order to give me a gift with her sincere heart.However,I didn't treasure and hurt her badly in such a cruel way.So ashamed was I that it took me a few days to pluck up my courage to apologize to Janet.Much to my delight,she forgave me and later we became best friends.
Ⅰ.阅读理解
A
Journey Back in Time with Scholars
Classical Provence(13 days)
Journey through the beautiful countryside of Provence,France,with Prof.Ori Z.Soltes.We will visit some of the best-preserved Roman monuments in the world.Our tour also includes a chance to walk in the footsteps of Van Gogh and Gauguin.Fields of flowers,tile-roofed(瓦屋顶) villages and tasty meals enrich this wonderful experience.
课时分层作业(六)
Southern Spain(15 days)
Spain has lovely white towns and the scent(芳香) of oranges,but it is also a treasury of ancient remains including the cities left by the Greeks,Romans and Arabs.As we travel south from Madrid with Prof.Ronald Messier to historic Toledo,Roman Mérida and into Andalucia,we explore historical monuments and architecture.
China's Sacred Landscapes(21 days)
Discover the China of “past ages”,its walled cities,temples and mountain scenery with Prof.Robert Thorp.Highlights(精彩之处) include China's most sacred peaks at Mount Tai and Hangzhou's rolling hills,waterways and peaceful temples.We will wander in traditional small towns and end our tour with an exceptional museum in Shanghai.
Tunisia(17 days)
Join Prof.Pedar Foss on our in-depth Tunisian tour.Tour highlights include the Roman city of Dougga,the underground Numidian capital at Bulla Regia,Roman Sbeitla and the remote areas around Tataouine and Matmata,unique for underground cities.Our journey takes us to picturesque Berber villages and lovely beaches.
【语篇解读】 本文是一篇应用文。文章主要介绍了跟随四位学者去四个国家探访历史古城的旅程。
1.What can visitors see in both Classical Provence and Southern Spain
A.Historical monuments.
B.Fields of flowers.
C.Van Gogh's paintings.
D.Greek buildings.
A [细节理解题。根据第一部分中的“We will visit some of the best-preserved Roman monuments in the world.”和第二部分中的“we explore historical monuments and architecture”可知,在Classical Provence 和Southern Spain游客们都可以参观历史遗迹。故选A项。]

2.Which country is Prof.Robert Thorp most knowledgeable about
A.France.     B.Spain.
C.China.   D.Tunisia.

C [推理判断题。根据第三部分中的“Discover the China of ‘past ages’,its walled cities,temples and mountain scenery with Prof.Robert Thorp.”可以推测Thorp最了解中国。故选C项。]
3.Which of the following highlights is included in the Tunisian tour
A.White towns.
B.Underground cities.
C.Tile-roofed villages.
D.Rolling hills.

B [细节理解题。根据第四部分中的“Tour highlights include the Roman city of Dougga,the underground Numidian capital at Bulla Regia,Roman Sbeitla and the remote areas around Tataouine and Matmata,unique for underground cities.”可知,突尼斯的旅游亮点是地下城市。故选B项。]
B
Han Tianheng picked up a carving knife at the age of 6 and never put it down.Today,the 79-year-old artist,one of China's most respected living masters of seal carving(印章雕刻),calligraphy and Chinese painting,still remembers the incident—the first time he held a knife in his hand.
“I cut my thumb badly and was horrified by the bloody sight,” he said,adding that his mother applied ashes because she couldn't afford to take him to a hospital.“The cut left a scar,which is still clear today.”
An eye for an eye and blood for blood,the incident didn't set him back.Instead,it aroused his passion for the ancient art form.He was determined to pursue a path that would lead to a career in seal carving.
The journey of art exploration was a little bumpy for the young man in his quest for excellence,and his seal works were harshly criticized by a famous old painter.
Most would have crumbled under the criticism,not Han.It made him even more determined.After six months' hard work,he visited the painter again.
“This time,he asked me to carve a seal for him.This was positive affirmation,” Han said.“Praise and criticism are what an artist should learn to handle all his life.Praise is candy and criticism is medicine.We can live without candy,but cannot live without medicine when ill.”
Han rose to fame during the early 1960s,famous for bird and insect seal art.Han's seals are an essential ending part on the paintings of a long list of well-established artists.
“A seal for a good painting is like the buttons for an haute couture(高档女子时装).An experienced tailor always knows how to choose buttons that match the whole style,” Han said.
His seals are variety-grand and solemn for Liu Haisu's paintings,light and vivid for Lu Yanshao's,graceful and gentle for Xie Zhiliu's.
“A good seal carver should keep his own style,and at the same time go well with the painting's style,” he said.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章介绍了中国篆刻大师韩天衡的生平经历,着重讲述了其年少时学习篆刻艺术克服困难的一些事迹。
4.What influence did the incident have on Han when he was six
A.He got injured very seriously.
B.He learned how to use a knife.
C.It aroused his interest in seal carving.
D.It helped him learn how hard life was.

C [细节理解题。根据第三段中的“Instead,it aroused his passion for the ancient art form.”可知,这次受伤事件不仅没有让他感到挫败,反而引起了他对篆刻艺术的兴趣。故选C。]
5.Which words can best describe Han's journey of art exploration
A.Smooth and fruitful.   B.Inspiring and lucky.
C.Boring but worthwhile.   D.Tough but rewarding.

D [推理判断题。根据第四段“The journey of art exploration was a little bumpy for the young man in his quest for excellence...”可知,探索艺术的道路是充满波折和困难的,他受到过很多批评,结合下文他最终取得了很大的成就可知,D选项“艰难但有回报的”符合文意。故选D。]
6.In Han's opinion,what do an experienced tailor and a good seal carver share
A.The huge respect they earn.
B.The flexibility they display at work.
C.The target customers they serve.
D.The efforts they have to make to succeed.

B [推理判断题。根据倒数第三段韩的原话“A seal for a good painting is like the buttons for an haute couture.An experienced tailor always knows how to choose buttons that match the whole style”可知,和裁缝一样,印章的篆刻也要求与作品整体的风格相搭配,即每一个作品都要搭配不同风格的印章。B选项“他们展现在作品中的灵活性”与文意相符。故选B。]
7.In which section of a newspaper does this text most probably appear
A.Education.   B.Events.
C.Entertainment.   D.People.

D [文章出处题。文章以介绍人物的句子开门见山,且全文都围绕韩天衡的生平经历展开,应该最可能在介绍人物的板块出现。故选D。]
Ⅱ.应用文写作
假设你是红星中学的高二学生李华。英国教师史密斯先生(Mr.Smith)下个月将来你校进行友好访问并将要做一场有关英国的讲座,现就具体内容征求你校学生的意见。请你给他写一封邮件,内容包括:
1.你感兴趣的一个讲座话题(如英国的历史、音乐、文学、建筑等);
2.你对该话题感兴趣的原因;
3.你期望从讲座中得到的收获。
注意:词数80左右。
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
[参考范文] 
Dear Mr.Smith,
I'm thrilled to know that you're giving us a lecture about your country next month.Personally,I wonder how its architecture has developed along with the history.
The reason why I'm quite interested in the topic is that when it comes to the UK,for me,the first impression that comes to mind is its well-known buildings,such as Westminster Abbey and many fantastic castles.I would like to know in detail how British history has made the architecture of the country multicultural and energetic.
I'm looking forward to your visit and lecture.
Yours,
Li Hua
THANKSPeriod 6  写作(Writing)
描写标志性动物
本单元的写作任务是描写标志性动物。这种类型的文章属于介绍类说明文,是对一种标志性动物进行说明或描述的写作。
这类写作通常要求抓住该动物的主要特征进行描述。写作内容可以包括体态、栖息地、食物、现状等。语言须简明扼要,通俗易懂;描写应详略得当。
一、基本框架
开头:引出要介绍的标志性动物;
主体:介绍这种动物的特征以及现状;
结尾:简短总结,提出希望。
二、常用表达
1.Golden monkeys live in forests which are 1,500-3,000 meters above the sea level.
金丝猴生活在海拔1 500至3 000米的森林中。
2.They feed on/live on fruits,nuts,tree leaves and so on.
它们以水果、坚果、树叶等为食。
3.Now a growing number of wild animals are dying out every year.
现在每年都有越来越多的野生动物濒临灭绝。
4.Why not donate some money or do something nice to change this situation
为什么不捐一些钱或者做点好事来改变这种情况呢?
5.It's our eager hope that more people will lend us a hand to help save them.
我们热切地希望有更多的人向我们伸出援助之手来拯救它们。
6.No one can deny/doubt that protecting the animals is helpful to humans as well.
没人能够否认/怀疑,保护动物同样有利于人类。
7.Let's make joint efforts to protect the endangered animals!
让我们共同努力保护濒危动物吧!
8.It's high time that we should live in harmony with nature.
到了我们与自然和谐相处的时候了。
假如你是李华,请给你校英文报的“动物世界”栏目写一篇短文,介绍我国特有的动物——大熊猫。
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
[审题构思]
1.确定体裁:本文为说明文;
2.确定人称:以第三人称为主;
3.确定时态:以一般现在时为主;
4.确定内容:
①首段:开门见山,进入话题,介绍大熊猫的外表特征;
②中段:针对现状,描述其生存空间和生存方式;
③尾段:紧扣动物保护的话题,呼吁人们采取措施保护动物。
[遣词造句]
1.大熊猫被认为是我国的国宝和和平的象征,而且它们因为黑白相间的皮毛和可爱的举止被人们所喜爱。
Giant pandas are regarded as a national treasure of China and a symbol of peace,and _______________________________________________ and cute behaviour.
2.大熊猫是原产于中国中西部和西南部的哺乳动物,它们以竹子为食。
Giant pandas ________________________ central-western and south-western China,and they feed on bamboos.
3.他们曾濒临灭绝,但最近,报告显示野生大熊猫的数量正在上升。
Once they were in danger of dying out,but recently reports show _____________________________________________________.
4.科学家们希望,有一天,他们能有足够多的大熊猫被放生,让它们在野外安稳地生活。
Scientists hope that one day they will have enough pandas to be set free and __________________________________________.
5.我们应该采取措施保护它们以实现这个目标。
We are supposed to _________________________________ to achieve the goal.
[句式升级]
1.用过去分词作状语升级句1。
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
2.用定语从句升级句2。
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
[连句成篇]
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
动作描写  “嘴巴、鼻子、耳朵的动作”
[词块积累]
1.one's mouth widen 咧开嘴
2.cover/cup one's mouth 捂住某人的嘴
3.mouth drop/hang wide open 张大嘴巴
4.one's heart in one's mouth 提心吊胆
5.down in the mouth 愁眉苦脸
6.punch sb.on the nose 一拳打中某人的鼻子
7.wrinkle one's nose 皱起鼻子
8.be all ears 洗耳恭听
[佳句积累]
1.The hungry girl's mouth started watering when she smelled the sandwich.
当闻到三明治的味道时,这个饥饿的小女孩开始流口水了。
2.She was about to pick up the sandwich and take a bite when suddenly a hand cupped her mouth.
她刚要拿起三明治咬一口,突然一只手捂住了她的嘴。
3.It was her brother who grabbed her sandwich and put it into his own mouth.
是她的哥哥一把抢走了她的三明治放入自己口中。
4.She looked up at him,open-mouthed.
她抬起头,目瞪口呆地看着他。
5.With the sandwich gone,she bit her lower lip to keep it from trembling as tears ran down her cheeks.
三明治没了,当泪水顺着脸颊流下来时,她咬住她的下嘴唇以免嘴唇发抖。
6.Her brother covered his mouth to hide his laugh.
她的哥哥捂住嘴偷笑。
7.She froze,her mouth hanging open.
她呆住了,嘴张开着。
8.She wrinkled her nose as if she had just smelled a bad smell.
她皱着鼻子,好像刚闻到一股难闻的味道。
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写一个80词左右的段落,使之构成一篇完整的短文。
As a sixth grader,I began noticing how other kids were separating into groups.I wasn't sure where I belonged.I found it hard to fit in.
Our teacher had assigned “secret friends” for the coming week.She wrote each kid's name on a piece of paper and threw them into a glass;then we each closed our eyes and drew the name of a classmate who we were to secretly befriend and support over the next five school days.By the middle of the week,everyone,including me,had turned this assignment into a contest to see whose secret friend could leave the best gift.We left cards,pens and even money.It seemed that everyone was getting cool presents from their friend except me.
On the last morning of our assignment,I walked into my classroom and noticed there was a package.I opened the wrapping paper and inside was a box of powder (胭脂粉).The girls sitting near me laughed at the gift I had received.To make matters worse,the powder had already been opened.
I tried to forget about the embarrassing gift,but when I was in the bathroom during the break,the girls who had seen me open the powder started speaking ill of my secret friend of giving it to me.I quickly joined in “How terrible,” I heard myself saying “What could my friend be thinking by giving me such a stupid gift?My grandmother wouldn't even want it.” The girls laughed at my remarks and rushed out of the bathroom.I stayed to wash my hands and let the water run through my fingers as I thought about what I had just said.It wasn't normal like me to say mean things like that about someone.
Then I saw my classmate Janet come out of a bathroom booth (厕所隔间),tears streaming down her face.______________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
Period 6
单元写作
遣词造句
1.they are loved by people for their black and white fur 
2.are mammals native to 3.that the number of wild pandas is on the rise 4.let them live in the wild peacefully
5.take measures to protect them
句式升级
1.Regarded as a national treasure of China and a symbol of peace,giant pandas are loved by people for their black and white fur and cute behaviour.
2.Giant pandas,which feed on bamboos,are mammals native to central-western and south-western China.
连句成篇
[参考范文] 
Regarded as a national treasure of China and a symbol of peace,giant pandas are loved by people for their black and white fur and cute behaviour.
Giant pandas,which feed on bamboos,are mammals native to central-western and south-western China.Once they were in danger of dying out,but recently reports show that the number of wild pandas is on the rise.
Scientists hope that one day they will have enough pandas to be set free and let them live in the wild peacefully.We are supposed to take measures to protect them to achieve the goal.
读后续写
续写初练笔
[参考范文] 
Then I saw my classmate Janet come out of a bathroom booth (厕所隔间),tears streaming down her face.She admitted,“I'm your secret friend and I'm sorry about the gift.” Then she ran out of the bathroom.Frozen with shock,I couldn't utter a single word.Janet came from a poor family and she saved every penny in order to give me a gift with her sincere heart.However,I didn't treasure and hurt her badly in such a cruel way.So ashamed was I that it took me a few days to pluck up my courage to apologize to Janet.Much to my delight,she forgave me and later we became best friends.
1 / 1课时分层作业(六)
Ⅰ.阅读理解
A
Journey Back in Time with Scholars
Classical Provence(13 days)
Journey through the beautiful countryside of Provence,France,with Prof.Ori Z.Soltes.We will visit some of the best-preserved Roman monuments in the world.Our tour also includes a chance to walk in the footsteps of Van Gogh and Gauguin.Fields of flowers,tile-roofed(瓦屋顶) villages and tasty meals enrich this wonderful experience.
Southern Spain(15 days)
Spain has lovely white towns and the scent(芳香) of oranges,but it is also a treasury of ancient remains including the cities left by the Greeks,Romans and Arabs.As we travel south from Madrid with Prof.Ronald Messier to historic Toledo,Roman Mérida and into Andalucia,we explore historical monuments and architecture.
China's Sacred Landscapes(21 days)
Discover the China of “past ages”,its walled cities,temples and mountain scenery with Prof.Robert Thorp.Highlights(精彩之处) include China's most sacred peaks at Mount Tai and Hangzhou's rolling hills,waterways and peaceful temples.We will wander in traditional small towns and end our tour with an exceptional museum in Shanghai.
Tunisia(17 days)
Join Prof.Pedar Foss on our in-depth Tunisian tour.Tour highlights include the Roman city of Dougga,the underground Numidian capital at Bulla Regia,Roman Sbeitla and the remote areas around Tataouine and Matmata,unique for underground cities.Our journey takes us to picturesque Berber villages and lovely beaches.
1.What can visitors see in both Classical Provence and Southern Spain
A.Historical monuments.
B.Fields of flowers.
C.Van Gogh's paintings.
D.Greek buildings.
2.Which country is Prof.Robert Thorp most knowledgeable about
A.France.     B.Spain.
C.China.   D.Tunisia.
3.Which of the following highlights is included in the Tunisian tour
A.White towns.
B.Underground cities.
C.Tile-roofed villages.
D.Rolling hills.
B
Han Tianheng picked up a carving knife at the age of 6 and never put it down.Today,the 79-year-old artist,one of China's most respected living masters of seal carving(印章雕刻),calligraphy and Chinese painting,still remembers the incident—the first time he held a knife in his hand.
“I cut my thumb badly and was horrified by the bloody sight,” he said,adding that his mother applied ashes because she couldn't afford to take him to a hospital.“The cut left a scar,which is still clear today.”
An eye for an eye and blood for blood,the incident didn't set him back.Instead,it aroused his passion for the ancient art form.He was determined to pursue a path that would lead to a career in seal carving.
The journey of art exploration was a little bumpy for the young man in his quest for excellence,and his seal works were harshly criticized by a famous old painter.
Most would have crumbled under the criticism,not Han.It made him even more determined.After six months' hard work,he visited the painter again.
“This time,he asked me to carve a seal for him.This was positive affirmation,” Han said.“Praise and criticism are what an artist should learn to handle all his life.Praise is candy and criticism is medicine.We can live without candy,but cannot live without medicine when ill.”
Han rose to fame during the early 1960s,famous for bird and insect seal art.Han's seals are an essential ending part on the paintings of a long list of well-established artists.
“A seal for a good painting is like the buttons for an haute couture(高档女子时装).An experienced tailor always knows how to choose buttons that match the whole style,” Han said.
His seals are variety-grand and solemn for Liu Haisu's paintings,light and vivid for Lu Yanshao's,graceful and gentle for Xie Zhiliu's.
“A good seal carver should keep his own style,and at the same time go well with the painting's style,” he said.
4.What influence did the incident have on Han when he was six
A.He got injured very seriously.
B.He learned how to use a knife.
C.It aroused his interest in seal carving.
D.It helped him learn how hard life was.
5.Which words can best describe Han's journey of art exploration
A.Smooth and fruitful.
B.Inspiring and lucky.
C.Boring but worthwhile.
D.Tough but rewarding.
6.In Han's opinion,what do an experienced tailor and a good seal carver share
A.The huge respect they earn.
B.The flexibility they display at work.
C.The target customers they serve.
D.The efforts they have to make to succeed.
7.In which section of a newspaper does this text most probably appear
A.Education.   B.Events.
C.Entertainment.   D.People.
Ⅱ.应用文写作
假设你是红星中学的高二学生李华。英国教师史密斯先生(Mr.Smith)下个月将来你校进行友好访问并将要做一场有关英国的讲座,现就具体内容征求你校学生的意见。请你给他写一封邮件,内容包括:
1.你感兴趣的一个讲座话题(如英国的历史、音乐、文学、建筑等);
2.你对该话题感兴趣的原因;
3.你期望从讲座中得到的收获。
注意:词数80左右。
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
课时分层作业(六)
Ⅰ.
1 2 3 4 5 6 7
A C B C D B D
Ⅱ.[参考范文] 
Dear Mr.Smith,
I'm thrilled to know that you're giving us a lecture about your country next month.Personally,I wonder how its architecture has developed along with the history.
The reason why I'm quite interested in the topic is that when it comes to the UK,for me,the first impression that comes to mind is its well-known buildings,such as Westminster Abbey and many fantastic castles.I would like to know in detail how British history has made the architecture of the country multicultural and energetic.
I'm looking forward to your visit and lecture.
Yours,
Li Hua
Ⅰ.【语篇解读】 本文是一篇应用文。文章主要介绍了跟随四位学者去四个国家探访历史古城的旅程。
1.A [细节理解题。根据第一部分中的“We will visit some of the best-preserved Roman monuments in the world.”和第二部分中的“we explore historical monuments and architecture”可知,在Classical Provence 和Southern Spain游客们都可以参观历史遗迹。故选A项。]
2.C [推理判断题。根据第三部分中的“Discover the China of ‘past ages’,its walled cities,temples and mountain scenery with Prof.Robert Thorp.”可以推测Thorp最了解中国。故选C项。]
3.B [细节理解题。根据第四部分中的“Tour highlights include the Roman city of Dougga,the underground Numidian capital at Bulla Regia,Roman Sbeitla and the remote areas around Tataouine and Matmata,unique for underground cities.”可知,突尼斯的旅游亮点是地下城市。故选B项。]
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章介绍了中国篆刻大师韩天衡的生平经历,着重讲述了其年少时学习篆刻艺术克服困难的一些事迹。
4.C [细节理解题。根据第三段中的“Instead,it aroused his passion for the ancient art form.”可知,这次受伤事件不仅没有让他感到挫败,反而引起了他对篆刻艺术的兴趣。故选C。]
5.D [推理判断题。根据第四段“The journey of art exploration was a little bumpy for the young man in his quest for excellence...”可知,探索艺术的道路是充满波折和困难的,他受到过很多批评,结合下文他最终取得了很大的成就可知,D选项“艰难但有回报的”符合文意。故选D。]
6.B [推理判断题。根据倒数第三段韩的原话“A seal for a good painting is like the buttons for an haute couture.An experienced tailor always knows how to choose buttons that match the whole style”可知,和裁缝一样,印章的篆刻也要求与作品整体的风格相搭配,即每一个作品都要搭配不同风格的印章。B选项“他们展现在作品中的灵活性”与文意相符。故选B。]
7.D [文章出处题。文章以介绍人物的句子开门见山,且全文都围绕韩天衡的生平经历展开,应该最可能在介绍人物的板块出现。故选D。]
1 / 1