Section Ⅳ
Period 默写背诵
1.trait n.特性,品质
2.niece n.侄女,外甥女
3.nephew n.侄子,外甥
4.angle n.角
5.fuel n.燃料
6.demanding adj.要求严格的;费力的
7.feedback n.反馈意见
8.highlight vt.标出;突出显示
9.sensitive adj.敏感的;善解人意的
10.dorm n.寝室,学生宿舍
11.barely adv.几乎不
12.reserved adj.含蓄的;内敛的
13.mate n.朋友,伙伴
14.dominate vi.& vt.主宰,支配,控制
15.scroll vi.上下滚动
16.stimulation n.刺激
17.extraordinary adj.令人惊奇的,异乎寻常的
18.innovation n.革新,创新
19.clarity n.清楚,清晰
20.fluency n.流畅,熟练
21.engagement n.参与
22.principle n.原则;行为准则
1._________adj.热爱的,酷爱的;具有强烈信念的
2._________adj.外向的,好交际的
3._________vt.主办;做……的东道主 n.主人;主持人
4._________adj.感激的,感谢的
5._________vt.缺乏
6._________vt.拖,拉
7._________adj.值得做的;重要的;有益的
8._________vt.处理(难题);应付(局面)
9._________adj.烦恼的,心烦意乱的 vt.使生气,使心烦意乱
10._________vt.提出,提起
11._________n.方式,方法
12._________adv.持续不断地
13._________n.流动 vi.流,流动
14._________n.截止日期,最后期限
15._________vi.& vt.努力赢得 n.追逐,追赶
16._________adj.拼命的;绝望的
17._________vi.& vt.推迟,延期
18._________vi.& vt.弯腰;俯身
19._________adj.无礼的
20._________n.话题,题目
21._________adv.真诚地,由衷地
22._________vi.应在(某处);适应
23._________vi.& vt.保护,保卫
24._________n.动力,积极性
1.humour n.幽默感→_________adj.幽默的;有幽默感的
2.incredible adj.极好的;难以置信的→_________adv.非常,极其
3.occasion n.时刻;场合→_________adj.偶然的→_________adv.偶尔;偶然
4.emotion n.情感,感情→_________adj.激起感情的;情感上的
5.extreme adj.极端的,极度的→_________adv.极度,极其
6.practice n.实践;练习→_________adj.实际的;实践的;切实可行的
7.present v.提出,提交;展现,显示→_________n.报告;陈述,说明
8.behave vt.& vi.举动;(举止或行为)表现→_________n.行为,举止
9.access n.进入;接触的机会→_________adj.可到达的;可接近的;可进入的;可使用的
10.educate vt.教育;训练→_________adj.受过教育的;有教养的→_________n.教育→_________adj.教育的→_________n.教育(学)家
11.prefer v.偏爱;更喜欢→_________n.偏爱,偏好
12.shame n.羞愧;羞耻;惭愧;让人遗憾的事→_________adj.可耻的;丢脸的→_________adj.羞愧的;内疚的;惭愧的
13.intend v.打算;想要→_________n.意图,目的;打算
14.effect n.影响;效果→_________adj.有效的→_________adv.有效地;实际上
15.distract vt.使(人)分心;分散(注意力)→_________adj.心神不定的,精神无法集中的→_________n.使人分心的事物
16.real adj.真的;实际存在的→_________adv.真正地→_________n.现实;真实
17.depress vt.使愁苦;使沮丧→_________adj.沮丧的,忧愁的→_________adj.令人沮丧的→_________n.抑郁;沮丧
18.complain vi.& vt.抱怨;不满;发牢骚→_________n.抱怨;不满
19.appoint v.任命;指定;约定;安排→_________adj.指定的;约定的→_________n.约定;约会
20.invite v.邀请→_________n.邀请
21.compete vi.竞争;对抗;参加比赛→_________n.选手,参赛者→_________ n.竞争,角逐→_________adj.竞争的,有竞争力的
22.approve vi.赞成,同意→_________n.赞许;同意
1._____________初次,第一次
2._____________投入(倒)……于某物
3._____________一些,几个;一双,一对
4._____________过去经常,曾经
5._____________与某人交往
6._____________对……过分担心
7._____________喋喋不休
8._____________代表某人
9._____________到目前为止,迄今为止
10._____________和……对比
11._____________总共达;加起来达到
12._____________点燃;燃放
13._____________在……缺乏信心
14._____________有权进入;有权接近;有权使用
15._____________查看
16._____________实际上;事实上
17._____________追逐
18._____________伏在……上面
1.Once I caught him and his friends seeing who could jump the farthest off the school stage!
有一次我撞见他和几个朋友比赛,看谁能从学校的舞台上跳得最远!
2.The first day he walked into my class,he was dragging his schoolbag behind him and looking bored,but as soon as I set up an experiment to show how the human stomach works using acid and an onion,he gave me his full attention.
他第一天走进我的教室时,他拖着书包,看起来很无聊。但当我用酸和洋葱做了一个实验来演示人类胃的工作原理时,他全神贯注地听我讲课。
3.I know that I wasn't a willing student,but I wasn't slow to learn new things.
我知道我不是一个主动学习的学生,但我在学习新事物方面并不迟钝。
4.He was very bright and he had done very well in science subjects.
他很聪明,科学科目学得很好。
5.I have a never-ending flow of messages and updates from all the people I associate with online.
我总是不停地收到交往的网友发来的信息和最新消息。
6.But he's also never felt more alone.
但他也从未感到如此孤单。
7.According to research,over two-thirds of young people find it easier to make friends online than it is “in real life”.
根据调查,超过三分之二的年轻人认为在网上交友比在“现实生活”中更容易。
8.I'm way beyond a shy or reserved person,but I'm wired up every day,like most of my friends.
我并非一个害羞或含蓄的人,但是我每天都在网上,我的朋友们大多也是如此。
假定你是某校英文报记者。你校最近举办了一次主题为中国传统文化的英语征文比赛。请你写一篇英文报道,内容包括:
1.参赛情况;
2.获奖情况:10名同学分别获一、二、三等奖;
3.活动反响。
注意:1.词数80左右;
2.请按如下格式作答。
A Writing Contest on Traditional Chinese Culture
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
[高分范文背诵]
A Writing Contest on Traditional Chinese Culture
Recently an English essay contest with the theme of traditional Chinese culture was held in our school.A lot of students joined in enthusiastically and 10 students won first,second and third prizes respectively.
This contest was greatly welcomed by all students and teachers,because it made us understand traditional Chinese culture more deeply.We realised how intelligent our ancestors were.This event also inspired us to learn from them and use what we've learnt to create a much more brilliant Chinese modern culture.
[片段1]
Finally,the teacher announced Karan's team was the winner.All the children burst into thunderous applause on hearing that.Karan and his partners walked up to the front with great excitement.They were awarded and also received the surprise gift from Mangat Madam.
最后,老师宣布Karan的团队获胜。听到这句话,所有的孩子都爆发出雷鸣般的掌声。Karan和他的伙伴们兴奋地走到前面。他们获得了奖励,还收到了Mangat女士的惊喜礼物。
[片段2]
It was thrilling to see our painstaking efforts finally paid off.We hugged tightly,sheer excitement radiating from our lightened cheeks.This cheerful episode lingered long after the project was completed,serving as a sweet reminder of my new friends.
看到我们的辛苦终于得到了回报,真是令人激动。我们紧紧地拥抱在一起,灿烂的脸颊上流露出纯粹的兴奋。这个愉快的插曲在项目完成很长一段时间后都挥之不去,它是我对于我的新朋友的甜蜜回忆。
Section Ⅳ
Period
写作词汇
1.passionate 2.outgoing 3.host 4.grateful 5.lack 6.drag 7.worthwhile 8.handle 9.upset 10.raise 11.manner 12.constantly 13.flow 14.deadline 15.chase
16.desperate 17.delay 18.bend 19.rude 20.topic 21.sincerely 22.belong 23.defend 24.motivation
拓展单词
1.humorous 2.incredibly 3.occasional;occasionally
4.emotional 5.extremely 6.practical 7.presentation
8.behaviour 9.accessible 10.educated;education;educational;
educationalist 11.preference 12.shameful;ashamed
13.intention 14.effective;effectively 15.distracted;distraction
16.really;reality 17.depressed;depressing;depression 18.complaint 19.appointed;appointment 20.invitation 21.competitor;competition;competitive 22.approval
重点短语
1.for the first time 2.pour into 3.a couple of 4.used to 5.associate with 6.obsess over 7.chatter away 8.on behalf of sb. 9.so far 10.in contrast to 11.add up to 12.set off 13.lack confidence in 14.have access to 15.check through 16.in reality 17.chase after 18.bend over
1 / 6(共112张PPT)
复习任务群一
现代文阅读Ⅰ
把握共性之“新” 打通应考之“脉”
UNIT 1 RELATIONSHIPS
主题语境 人与社会——良好的人际关系与社会交往
Period 单元回顾 默写背诵
Section Ⅳ
1.trait n.特性,品质
2.niece n.侄女,外甥女
3.nephew n.侄子,外甥
4.angle n.角
5.fuel n.燃料
6.demanding adj.要求严格的;费力的
7.feedback n.反馈意见
8.highlight vt.标出;突出显示
9.sensitive adj.敏感的;善解人意的
10.dorm n.寝室,学生宿舍
11.barely adv.几乎不
12.reserved adj.含蓄的;内敛的
13.mate n.朋友,伙伴
14.dominate vi.& vt.主宰,支配,控制
15.scroll vi.上下滚动
16.stimulation n.刺激
17.extraordinary adj.令人惊奇的,异乎寻常的
18.innovation n.革新,创新
19.clarity n.清楚,清晰
20.fluency n.流畅,熟练
21.engagement n.参与
22.principle n.原则;行为准则
1.__________ adj.热爱的,酷爱的;具有强烈信念的
2.________ adj.外向的,好交际的
3.____ vt.主办;做……的东道主 n.主人;主持人
4.________ adj.感激的,感谢的
5.____ vt.缺乏
6.____ vt.拖,拉
7.__________ adj.值得做的;重要的;有益的
passionate
outgoing
host
grateful
lack
drag
worthwhile
8.______ vt.处理(难题);应付(局面)
9._____ adj.烦恼的,心烦意乱的 vt.使生气,使心烦意乱
10._____ vt.提出,提起
11.______ n.方式,方法
12.__________ adv.持续不断地
13.____ n.流动 vi.流,流动
14.________ n.截止日期,最后期限
15._____ vi.& vt.努力赢得 n.追逐,追赶
handle
upset
raise
manner
constantly
flow
deadline
chase
16._________ adj.拼命的;绝望的
17._____ vi.& vt.推迟,延期
18.____ vi.& vt.弯腰;俯身
19.____ adj.无礼的
20._____ n.话题,题目
21._________ adv.真诚地,由衷地
22.______ vi.应在(某处);适应
23.______ vi.& vt.保护,保卫
24.__________ n.动力,积极性
desperate
delay
bend
rude
topic
sincerely
belong
defend
motivation
1.humour n.幽默感→________ adj.幽默的;有幽默感的
2.incredible adj.极好的;难以置信的→__________ adv.非常,极其
3.occasion n.时刻;场合→__________ adj.偶然的→____________ adv.偶尔;偶然
4.emotion n.情感,感情→_________ adj.激起感情的;情感上的
5.extreme adj.极端的,极度的→_________ adv.极度,极其
humorous
incredibly
occasional
occasionally
emotional
extremely
6.practice n.实践;练习→_________ adj.实际的;实践的;切实可行的
7.present v.提出,提交;展现,显示→____________ n.报告;陈述,说明
8.behave vt.& vi.举动;(举止或行为)表现→_________ n.行为,举止
9.access n.进入;接触的机会→__________ adj.可到达的;可接近的;可进入的;可使用的
practical
presentation
behaviour
accessible
10.educate vt.教育;训练→________ adj.受过教育的;有教养的→_________ n.教育→___________ adj.教育的→______________ n.教育(学)家
11.prefer v.偏爱;更喜欢→__________ n.偏爱,偏好
12.shame n.羞愧;羞耻;惭愧;让人遗憾的事→________ adj.可耻的;丢脸的→_______ adj.羞愧的;内疚的;惭愧的
13.intend v.打算;想要→_________ n.意图,目的;打算
14.effect n.影响;效果→_________ adj.有效的→___________ adv.有效地;实际上
educated
education
educational
educationalist
preference
shameful
ashamed
intention
effective
effectively
15.distract vt.使(人)分心;分散(注意力)→__________ adj.心神不定的,精神无法集中的→___________ n.使人分心的事物
16.real adj.真的;实际存在的→______ adv.真正地→_______ n.现实;真实
17.depress vt.使愁苦;使沮丧→_________ adj.沮丧的,忧愁的→__________ adj.令人沮丧的→__________ n.抑郁;沮丧
18.complain vi.& vt.抱怨;不满;发牢骚→_________ n.抱怨;不满
distracted
distraction
really
reality
depressed
depressing
depression
complaint
19.appoint v.任命;指定;约定;安排→________ adj.指定的;约定的→____________n.约定;约会
20.invite v.邀请→__________ n.邀请
21.compete vi.竞争;对抗;参加比赛→__________ n.选手,参赛者→ ___________ n.竞争,角逐→___________ adj.竞争的,有竞争力的
22.approve vi.赞成,同意→________ n.赞许;同意
appointed
invitation
competitor
competition
competitive
approval
appointment
1._____________________ 初次,第一次
2.__________ 投入(倒)……于某物
3._____________ 一些,几个;一双,一对
4.________ 过去经常,曾经
5._______________ 与某人交往
6.____________ 对……过分担心
7._____________ 喋喋不休
for the first time
pour into
a couple of
used to
obsess over
associate with
chatter away
8.____________________代表某人
9._______ 到目前为止,迄今为止
10.________________ 和……对比
11.___________ 总共达;加起来达到
12.________ 点燃;燃放
13.____________________ 在……缺乏信心
14.________________ 有权进入;有权接近;有权使用
15.______________ 查看
on behalf of sb.
so far
in contrast to
add up to
set off
lack confidence in
have access to
check through
16.___________ 实际上;事实上
17.____________ 追逐
18.__________ 伏在……上面
in reality
chase after
bend over
1.Once I caught him and his friends seeing who could jump the farthest off the school stage!
有一次我撞见他和几个朋友比赛,看谁能从学校的舞台上跳得最远!
2.The first day he walked into my class,he was dragging his schoolbag behind him and looking bored,but as soon as I set up an experiment to show how the human stomach works using acid and an onion,he gave me his full attention.
他第一天走进我的教室时,他拖着书包,看起来很无聊。但当我用酸和洋葱做了一个实验来演示人类胃的工作原理时,他全神贯注地听我讲课。
3.I know that I wasn't a willing student,but I wasn't slow to learn new things.
我知道我不是一个主动学习的学生,但我在学习新事物方面并不迟钝。
4.He was very bright and he had done very well in science subjects.
他很聪明,科学科目学得很好。
5.I have a never-ending flow of messages and updates from all the people I associate with online.
我总是不停地收到交往的网友发来的信息和最新消息。
6.But he's also never felt more alone.
但他也从未感到如此孤单。
7.According to research,over two-thirds of young people find it easier to make friends online than it is “in real life”.
根据调查,超过三分之二的年轻人认为在网上交友比在“现实生活”中更容易。
8.I'm way beyond a shy or reserved person,but I'm wired up every day,like most of my friends.
我并非一个害羞或含蓄的人,但是我每天都在网上,我的朋友们大多也是如此。
假定你是某校英文报记者。你校最近举办了一次主题为中国传统文化的英语征文比赛。请你写一篇英文报道,内容包括:
1.参赛情况;
2.获奖情况:10名同学分别获一、二、三等奖;
3.活动反响。
注意:1.词数80左右;
2.请按如下格式作答。
A Writing Contest on Traditional Chinese Culture
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________
[高分范文背诵]
A Writing Contest on Traditional Chinese Culture
Recently an English essay contest with the theme of traditional Chinese culture was held in our school.A lot of students joined in enthusiastically and 10 students won first,second and third prizes respectively.
This contest was greatly welcomed by all students and teachers,because it made us understand traditional Chinese culture more deeply.We realised how intelligent our ancestors were.This event also inspired us to learn from them and use what we've learnt to create a much more brilliant Chinese modern culture.
[片段1]
Finally,the teacher announced Karan's team was the winner.All the children burst into thunderous applause on hearing that.Karan and his partners walked up to the front with great excitement.They were awarded and also received the surprise gift from Mangat Madam.
最后,老师宣布Karan的团队获胜。听到这句话,所有的孩子都爆发出雷鸣般的掌声。Karan和他的伙伴们兴奋地走到前面。他们获得了奖励,还收到了Mangat女士的惊喜礼物。
[片段2]
It was thrilling to see our painstaking efforts finally paid off.We hugged tightly,sheer excitement radiating from our lightened cheeks.This cheerful episode lingered long after the project was completed,serving as a sweet reminder of my new friends.
看到我们的辛苦终于得到了回报,真是令人激动。我们紧紧地拥抱在一起,灿烂的脸颊上流露出纯粹的兴奋。这个愉快的插曲在项目完成很长一段时间后都挥之不去,它是我对于我的新朋友的甜蜜回忆。
单元综合检测(一) (UNIT 1 RELATIONSHIPS)
(总分:120分)
第一部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Humour Dictionary
Observational humour is based on comments (评论) about everyday life.Comedians who use this type of humour often start by saying,“Have you ever noticed how…?”Then,they make funny comments about everyday things such as work,marriage,children,etc.This trend began in the 1970s with US comedians such as Bill Cosby and Jay Leno.
Slapstick humour is very physical.It involves (包含) characters falling down,hitting people or crashing into things.This type of comedy is very common in cartoons such as Tom and Jerry,Mickey Mouse and Donald Duck.Typical comedians,such as Laurel,Hardy (from The Three Stooges),Charlie Chaplin,Rowan Atkinson are people's favourites.
Self-deprecating humour involves making jokes about yourself or drawing attention to your faults.George Costanza from the comedy series Seinfeld uses a lot of self-deprecating humour,often making jokes about his lack of hair,his weight and his shallow personality (肤浅的个性).Comedians such as Chris Farley,Conan O'Brien,David Letterman and Woody Allen also use self-deprecating comedy.
Toilet humour often focuses on the noises and functions of the body.It's often viewed as rude,impolite and childish,although many people find it very funny.There's a hilarious scene involving toilet humour in the film Along Came Polly.Reuben (Ben Stiller) is invited back to Polly's(Jennifer Aniston) apartment.After dinner,Reuben accidentally blocks the toilet.In an attempt to unblock it,he uses her hand-embroidered towel (a gift from her grandmother) and an expensive loofah.Eventually,the toilet overflows,leaving Reuben with no option but to leave.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章介绍了四种幽默类型。
1.What kind of humour is about comments on everyday things
A.Self-deprecating humour.
B.Slapstick humour.
C.Observational humour.
D.Toilet humour.
√
C [细节理解题。根据第一段第一句可知,观察性幽默是基于对日常生活的评论。]
2.Which of the following belongs to self-deprecating humour
A.George often teased himself about his bald head.
B.Bill Cosby often made funny comments on children.
C.Laurel often fell down on stage,and broke the microphone.
D.Reuben made a thundering noise when he went to the toilet.
A [推理判断题。根据第三段第一句可知,“乔治经常嘲笑自己的秃头”属于self-deprecating humour。]
√
3.If you are interested in toilet humour,you can go to see________________.
A.Mickey Mouse and Donald Duck
B.Tom and Jerry
C.The Three Stooges
D.Along Came Polly
√
D [细节理解题。根据最后一段中的“There's a hilarious scene involving toilet humour in the film Along Came Polly.”可知,如果你对厕所幽默感兴趣,你可以去看Along Came Polly。]
B
When John Todd was a child,he loved to explore the woods around his house,observing how nature solved problems.A dirty stream,for example,often became clear after flowing through plants and along rocks where tiny creatures lived.When he got older,John started to wonder if this process could be used to clean up the messes people were making.
After studying agriculture,medicine,and fisheries in college,John went back to observing nature and asking questions.Why can certain plants trap harmful bacteria (细菌)?Which kinds of fish can eat cancer-causing chemicals?With the right combination of animals and plants,he figured,maybe he could clean up waste the way nature did.He decided to build what he would later call an eco-machine.
The task John set for himself was to remove harmful substances from some sludge (污泥).First,he constructed a series of clear fiberglass tanks connected to each other.Then he went around to local ponds and streams and brought back some plants and animals.He placed them in the tanks and waited.Little by little,these different kinds of life got used to one another and formed their own ecosystem.After a few weeks,John added the sludge.
He was amazed at the results.The plants and animals in the eco-machine took the sludge as food and began to eat it!Within weeks,it had all been digested,and all that was left was pure water.
Over the years,John has taken on many big jobs.He developed a greenhouse-like facility that treated sewage(污水)from 1,600 homes in South Burlington.He also designed an eco-machine to clean canal water in Fuzhou,a city in southeast China.
“Ecological design”is the name John gives to what he does.“Life on Earth is kind of a box of spare parts for the inventor,”he says.“You put organisms in new relationships and observe what's happening.Then you let these new systems develop their own ways to self-repair.”
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。John Todd从小就喜欢观察大自然,并被自然的自净能力折服。大学时期经过专业的学习之后,John通过实验找到了合适的生态组合,发明了“生态设计”,并解决了很多实际的污水净化问题。
4.What can we learn about John from the first two paragraphs
A.He was fond of travelling.
B.He enjoyed being alone.
C.He had an inquiring mind.
D.He longed to be a doctor.
√
C [细节理解题。根据第一段中的“observing how nature solved problems”、“When he got older,John started to wonder if this process could be used to clean up the messes people were making.”和第二段中的“John went back to observing nature and asking questions”以及第二段中John思考的两个问题可以看出,John是一个喜欢刨根问底、喜欢探索的人,故C项正确。]
√
5.Why did John put the sludge into the tanks
A.To feed the animals.
B.To build an ecosystem.
C.To protect the plants.
D.To test the eco-machine.
D [推理判断题。根据第三段中的“The task John set for himself was to remove harmful substances from some sludge…placed them in the tanks and waited.”可知,John修建水箱是为了清理污泥中的有害物质,为此,他在水箱里放了一些动植物。第四段中的“all that was left was pure water”表明了将污泥放入水箱之后的变化。据此可以推断,John在水箱里放入污泥是为了检验他的生态机器的效果,故D项正确。]
6.What is the author's purpose in mentioning Fuzhou
A.To review John's research plans.
B.To show an application of John's idea.
C.To compare John's different jobs.
D.To erase doubts about John's invention.
√
B [推理判断题。上文讲到了John的发明成功了,根据第五段的中心句“Over the years,John has taken on many big jobs.”可知,多年来,John做了很多重大的工作。本段提到净化福州的运河水是为了举例说明John的发明及其理念在实践中的应用,故B项正确。]
√
7.What is the basis for John's work
A.Nature can repair itself.
B.Organisms need water to survive.
C.Life on Earth is diverse.
D.Most tiny creatures live in groups.
A [推理判断题。本文主要围绕John的疑问“A dirty stream,for example,often became clear after flowing through plants and along rocks where tiny creatures lived…if this process could be used to clean up the messes people were making.”展开,即一条肮脏的溪流在穿过植物和流过微生物居住的岩石后,往往会变得清澈,这个过程是否可以用来清理人们制造的脏乱呢?正是在这个疑问的指引下,John发明了“生态设计”,因此,John发明的根源就在于大自然的自我修复能力,且最后一段中的“Then you let these new systems develop their own ways to self-repair.”也印证了John的工作依据就在于“自我修复”这一理念,故A项正确。]
C
We know that spending lots of time sitting down isn't good for us,but just how much exercise is needed to match the negative health effects of sitting down all day?Research suggests about 30-40 minutes per day of building up a sweat should do it.
Up to 40 minutes of “moderate-to-vigorous(温和又有力的)intensity physical activity”every day is about the right amount to balance out 10 hours of sitting still,the research says—although any amount of exercise or even just standing up helps to some extent.
That's based on a study published in 2020 analyzing nine previous studies,involving a total of 44,370 people in four different countries who were wearing some form of fitness tracker.The analysis found the risk of death among those with a more sedentary (久坐的)lifestyle went up as time spent engaging in moderate-to-vigorous intensity physical activity went down.In other words,putting in some reasonably intensive activities—cycling,brisk walking,gardening—can lower your risk of an earlier death.
While analyses like this one always require some detailed dot-joining across separate studies with different volunteers,timescales and conditions,the benefit of this particular piece of research is that it relied on relatively objective data from wearables—not data self-reported by the participants.
The research based on fitness trackers is broadly in line with the 2020 WHO guidelines,which recommend 150-300 mins of moderate intensity or 75-150 mins of vigorous intensity physical activity every week to balance out sedentary behaviour.
Walking up the stairs instead of taking the lift,playing with children and pets,taking part in yoga or dancing,doing household chores,walking,and cycling are all put forward as ways in which people can be more active—and if you can't manage the 30-40 minutes right away,the researchers say,start off small.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了我们应该需要多少锻炼来抵消我们久坐所造成的负面影响,从而鼓励人们多锻炼。
8.How does the author start the text
A.By telling stories. B.By listing numbers.
C.By giving examples. D.By raising questions.
D [推理判断题。根据第一段中的“We know that spending lots of time sitting down isn't good for us,but just how much exercise is needed to match the negative health effects of sitting down all day?”可知,本文以设问的方式开篇。]
√
9.What did the research find
A.The longer you sit still,the earlier you will die.
B.The more you exercise,the healthier you will be.
C.Productivity can be improved through physical activities.
D.Proper intensive activities help reduce the risk of earlier death.
√
D [细节理解题。根据第三段中的“In other words,putting in some reasonably intensive activities—cycling,brisk walking,gardening—can lower your risk of an earlier death.”可知,这个研究发现恰当的高强度活动有助于减少早亡的风险。]
10.Why is the research reliable
A.It's based on previous studies.
B.Its data is relatively objective.
C.It's carried out in different countries.
D.Its data is from the participants' reports.
√
B [细节理解题。根据第四段中的“the benefit of this particular piece of research is that it relied on relatively objective data from wearables—not data self-reported by the participants”可知,这个调查可信是因为它的数据相对来说很客观。]
11.What is the main purpose of the text
A.To analyse the risk of sitting still.
B.To recommend a healthy lifestyle.
C.To inspire people to do more exercise.
D.To show benefits of physical activities.
√
C [写作意图题。根据文章最后一段描述可知,本文的主要目的是通过介绍我们应该需要多少锻炼来抵消我们久坐所造成的负面影响,从而鼓励人们多锻炼。]
D
We visited Rome for the first time a few years ago,and my memories aren't ones of buildings,statues,or even the food.It's the selfie sticks (自拍杆)—being sold on every street corner,and being put to use everywhere we went.When travelling,people were photographing themselves,often without bothering to look at all the beauty behind them.
Research shows that we're distracted by photography.When we take pictures,we may improve our chances of remembering the facts,like where we were or what we ate.But we miss out on other details,and don't see the “big picture”because we're too focused on the small picture on our screen.What's more,if we rely on photographs to store our experiences,we spend less time practising the act of remembering.And by not stretching our recall muscles regularly,we don't strengthen particular memories.
As a result,we may end up with very shallow records of the past.And that's especially true if we're always photographing ourselves.Selfies reveal little about the “big picture”—what's happening around us,or how we were really feeling at the time.
So take photographs to remind you of key details,to be creative,and to show to family and friends.But get into the habit of capturing experiences with your mind too.Consciously take in everything around you.Use all your senses,not just your eyes.Be aware of your thoughts and feelings,too.
It's a great habit to get into.You'll experience more if you're not fussing with (瞎忙一气)your phone.You'll create more durable memories by returning to the photos again and again.You'll also be exercising your brain,which is the best way to keep it working well for everything.And in the process,I bet you'll discover that your memory is by far the most interesting lens(透镜) through which to look back at your past.
【语篇解读】 本文是一篇议论文。文章论述了使用自拍杆照相对我们旅行体验的影响及如何获得最佳的体验。
12.What is the purpose of the first paragraph
A.To show the author's travel experience.
B.To strengthen the author's trip memories.
C.To introduce the topic of the passage.
D.To arouse the readers' interest in travelling.
√
C [推理判断题。根据第一段“We visited Rome for the first time a few years ago,and my memories aren't ones of buildings,statues,or even the food.It's the selfie sticks—being sold on every street corner,and being put to use everywhere we went.When travelling,people were photographing themselves,often without bothering to look at all the beauty behind them.”可知,第一段讲的是作者游历罗马的经历和感受,以此引起下文的反思话题而展开论述。因此第一段的目的是引入文章的主题。故选C。]
13.The photographic memory of the past is shallow mainly because .
A.we focus on remembering facts
B.we are busy taking pictures
C.we ignore the “big picture”
D.we don't practice remembering
√
C [推理判断题。根据第二段中的“Research shows that we're distracted by photography.When we take pictures,we may improve our chances of remembering the facts,like where we were or what we ate.But we miss out on other details,and don't see the ‘big picture’ because we're too focused on the small picture on our screen.”可知,人们对于过去的摄影记忆不深刻的主要原因是我们忽略了“大图”。故选C。]
14.What does the underlined word “it”refer to in the last paragraph
A.Capturing experiences with your mind and camera.
B.Using the selfie sticks to take pictures in the trip.
C.Relying on photographs to store trip experiences.
D.Taking in everything around you with the camera.
√
A [代词指代题。 此词位于最后一段句首,故它的指代内容应定位在倒数第二段。根据倒数第二段“So take photographs to remind you of key details,to be creative,and to show to family and friends.But get into the habit of capturing experiences with your mind too.Consciously take in everything around you.Use all your senses,not just your eyes.Be aware of your thoughts and feelings,too.”可知,it指代的是“用你的大脑和相机捕捉体验”。故选A。]
15.In which section of a magazine will the passage possibly appear
A.Fun & Games
B.Health & Life
C.Fashion & Beauty
D.Technique & Technology
B [文章出处题。通读全文并根据文章内容可知,本文主要描述了如何让人们在旅行生活中获得更好的体验,这与人们的身心健康有关。因此推知,可能会在杂志的“健康与生活”栏目中看到这篇文章。故选B。]
√
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
How to keep a Relationship Healthy and Strong
Are you new to experiencing relationships Well,let me give you advice on how to have a healthy relationship with your partners.
16 Don't hide things from them,and don't lie.Don't be afraid to say things that aren't very flattering about yourself.Getting them to trust you is the most important element in any relationship.If there's no trust,there's nothing there.So please be honest and they will learn to open up to you.
Make sure you give them respect.Now,respect isn't just simply treating them nicely.There is a lot more to it.You have to learn to adjust to their liking. 17 Don't just think about yourself,but think about what your partners need out of it as well.
18 Always be willing to help them and give them honesty and positivity at the same time.Make them feel you are someone they can really count on and build a future with.This is an important step in a relationship.Your partner has to be able to count on you when needed.
Make sure you have a good sense of humor with them.Laughter is the key to happiness.Laugh a lot with them,and joke with them.Laughter may seem silly,but it's the secret to a lot in life.It will keep the sparks alive. 19 9
Make sure the communication is good.This goes along with trust,so always communicate how you feel,even if it's something that upsets you.Instead of screaming,talk to them. 20 It's important to communicate this to them,not to keep it bottled up.
A.Show them your personality.
B.Be an honest person with them.
C.Make sure you are reliable to your partners.
D.Laughter keeps the relationship strong and lasting.
E.Don't start to neglect them and make them feel unwanted.
F.Basically,learn to study your partners' moods,wants and needs.
G.If they did something that made you unhappy,tell them about it in a respectful manner.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章介绍了维持一种牢固而又健康的人际关系的几个策略。
16.B [根据下面一句“Don't hide things from them,and don't lie.”可知,不要对同伴隐瞒,也不要说谎。作者在本段中建议我们要诚实,故选B。]
17.F [根据前后两句“You have to learn to adjust to their liking.”和“Don't just think about yourself,but think about what your partners need out of it as well.”可知,作者告诉我们要了解自己同伴的需求,不要只是考虑自己的感受和需要,故选F。]
18.C [根据下面两句“Always be willing to help them and give them honesty and positivity at the same time.Make them feel you are someone they can really count on and build a future with.”可知,要愿意帮助他人,要让别人知道我们是值得依赖的。也就是说要保证自己是值得信赖的,故选C。]
19.D [根据本段前面两句“Make sure you have a good sense of humor with them.Laughter is the key to happiness.”可知,保持幽默感很重要,因为欢笑是幸福的关键。作者在本段中告诉我们要通过欢笑让我们之间的关系更牢固、更持久,故选D。]
20.G [根据本段最后一句“It's important to communicate this to them,not keep it bottled up.”可知和别人的交流很重要,而且要注意交流的方式方法,故选G。]
第二部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
Derby is a cute little disabled dog.His front legs are seriously deformed.This makes getting around for the little guy pretty 21 .He jumped around with his back legs,having constant 22 and foot infections (感染).Tara Anderson couldn't 23 the opportunity to help Derby out when she found his 24 on the animal rescue website.So,she did what many of us would have wanted to do.She brought Derby home to 25 him.
Tara,who works for a 3-D printing company,decided to use her
26 to help this little dog.With the help of her team,Tara successfully created prosthetic (假肢的) front legs for this 27 dog! The gift was specially designed to allow Derby to 28 and play like any other dog,without sinking into the ground.The wheel-like design was such a 29 !
Derby,who is now living with his adoptive parents, 30 the prosthetics immediately.His new dad said it was “ 31 ”to see him running for the first time.
Tara and her team designed the first set of prosthetics to be shorter so that it wouldn't be a(n) 32 to Derby.As he 33 the new legs,though,they will continue to improve the prosthetics to give Derby the best possible 34 .Nothing is going to 35 Derby now.He is already well on his way to that goal.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。文章讲述了一只名叫Derby的残疾小狗的故事。Derby的前腿严重畸形,行动困难,直到被Tara Anderson收养。Tara在一家3D打印公司工作,她决定利用自己的专业知识帮助Derby,成功地为它制作了前腿假肢。现在的Derby已经能像其他狗一样自由奔跑和玩耍了。
21.A.impossible B.difficult
C.competitive D.necessary
√
B [考查形容词词义辨析。根据“His front legs are seriously deformed.”可知,因为小狗前腿严重畸形,所以四处走动很困难。故选B。]
22.A.regret B.growth
C.anger D.pain
D [考查名词词义辨析。根据“and foot infections”可知,小狗的腿很疼,脚也感染了。故选D。]
√
23.A.switch B.offer
C.miss D.afford
C [考查动词词义辨析。根据“to help Derby out when she found his
_______on the animal rescue website”及下文可知,Tara Anderson帮助了小狗,因此此处为她不能错过帮助小狗的机会。故选C。]
√
√
24.A.potential B.performance
C.story D.advertisement
C [考查名词词义辨析。根据“on the animal rescue website”可知,Tara Anderson在动物救援网站上知道了小狗的故事并且想帮助它。故选C。]
25.A.doubt B.train
C.observe D.tend
D [考查动词词义辨析。根据“She brought Derby home”可知,Tara把小狗带回家照顾。故选D。]
26.A.knowledge B.right
C.popularity D.passion
A [考查名词词义辨析。根据“Tara,who works for a 3-D printing company”可知,Tara决定利用她的知识帮助小狗。故选A。]
√
√
√
27.A.faithful B.smart
C.funny D.lucky
D [考查形容词词义辨析。根据“Tara successfully created prosthetic front legs”可知,小狗得到了Tara的帮助,所以很幸运。故选D。]
28.A.sleep B.run
C.see D.sit
B [考查动词词义辨析。根据“and play like any other dog,without sinking into the ground”可知,这个假肢能让小狗跑起来。故选B。]
√
29.A.challenge B.mess
C.success D.bargain
C [考查名词词义辨析。根据“The gift was specially designed to allow Derby to and play like any other dog,without sinking into the ground.”可知,轮子一样的设计是如此的成功。故选C。]
√
√
30.A.removed B.returned
C.appreciated D.hid
C [考查动词词义辨析。根据“ the prosthetics immediately”及“to see him running for the first time”可知,Derby很喜欢它的假肢。故选C。]
31.A.amazing B.tiring
C.confusing D.embarrassing
A [考查形容词词义辨析。根据“ the prosthetics immediately”及“to see him running for the first time”可知,Derby的新主人第一次看到它跑起来应该是感到神奇的。故选A。]
√
√
32.A.advantage B.shock
C.reward D.dream
B [考查名词词义辨析。根据“Tara and her team designed the first set of prosthetics to be shorter”可知,Tara和她的团队设计了短一点的假肢,这样Derby就不会感到吃惊。故选B。]
33.A.gives in to B.makes up for
C.looks forward to D.gets used to
D [考查动词短语辨析。根据“they will continue to improve the prosthetics to give Derby the best possible ”可知,小狗习惯了假肢后他们将设计更好的假肢,给小狗尽可能好的体验。故选D。]
√
√
34.A.duty B.connection
C.experience D.advice
C [考查名词词义辨析。根据“they will continue to improve the prosthetics to give Derby the best possible”可知,他们改进假肢是为了让小狗使用起来有更好的体验。故选C。]
35.A.prohibit B.question
C.attract D.label
A [考查动词词义辨析。根据“He is already well on his way to that goal.”可知,小狗会继续前进,所以没什么能阻止它。故选A。]
√
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Did you grow up in one culture,your parents came from another,and you are now living in a 36._______ (total) different country If so,then you are a third-culture kid.
totally
The term “third-culture kid”37.________ (use) in the 1960s for the first time by Dr Ruth.She first came across this phenomenon while 38.____________ (research) North American children living in India.In general,third-culture kids benefit from 39._____ (they) intercultural experience and they often reach excellent academic results.
was used
researching
their
Yet many 40.____________ (difficulty) may arise from this phenomenon.Third-culture kids may not be able to adapt themselves completely 41.____ their new surroundings.Also,they often find it hard 42.__________ (develop) new friendships.Additionally,for third-culture kids,it is often 43._______ (easy) to move to a new country than to return to their homeland.For example,after living in Australia for many years,Louis finally returned to Türkiye as a teenager.But he felt out of place when he returned to the country 44._______ he was born.He didn't know anything about current TV shows 45.___ fashion trends.And he didn't share the same values as other teens of his age.
difficulties
to
to develop
easier
where
or
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章讲述了“第三文化的孩子”这个术语的出现背景以及“第三文化的孩子”的学习及心理状态。
36.totally [考查副词。此处应用total的副词形式修饰形容词different,故填totally。]
37.was used [考查动词时态、语态和主谓一致。此处是句子的谓语动词,由“in the 1960s”判断为一般过去时,主语“The term”和“use”之间是被动关系,故用一般过去时的被动语态,主语是单数,故填was used。]
38.researching [考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处考查while引导的状语从句的省略,完整的句子应是“She first came across this phenomenon while she was researching North American children living in India.”当时间/条件/让步状语从句的主语与主句主语一致,且从句有be动词时,可省略从句的主语和be动词,故填researching。]
39.their [考查代词。此处应用they的形容词性物主代词修饰名词experience,故填their。]
40.difficulties [考查名词的数。由many判断此处用difficulty的复数形式,故填difficulties。]
41.to [考查介词短语。此处考查短语adapt…to…“使……适应……”,故填to。]
42.to develop [考查非谓语动词。此处考查固定句型find it + adj.+ to do sth.“发现做某事怎么样”,其中it是形式宾语,to do是真正的宾语,故填to develop。]
43.easier [考查形容词比较级。由than判断此处应用easy的比较级作is的表语,故填easier。]
44.where [考查定语从句。分析句子结构可知,此处是定语从句关系词,先行词“the country”在从句中充当地点状语,应用关系副词where,故填where。]
45.or [考查连词。句意:他对当前的电视节目或时尚潮流一无所知。根据语境可知,此处是并列关系,意为“或者”,应用连词or,故填or。]
第三部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华。为走进自然,了解文化,增强体质,你校将在暑假期间组织到泰山进行研学旅行(educational excursion)。请给你校外教Peter写一封邮件,邀请他参加,内容包括:
1.活动目的;
2.具体安排。
注意:1.词数80左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯;
3.开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Peter,
Our school is planning an educational excursion to Mount Tai from August 6 to August 10 during this summer vacation._______________
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________
Yours,
Li Hua
[参考范文]
Dear Peter,
Our school is planning an educational excursion to Mount Tai from August 6 to August 10 during this summer vacation.I can't wait to invite you to take part in it.
As scheduled,we will meet at the school gate at 8:00 am on August 6,and then take buses there.As we know,we students are spending most of our time on the campus so that we are almost cut off from the outside world.Hopefully,the excursion will provide us with a
good chance to get closer to nature,which will definitely contribute to our physical and mental health.What's more,it will surely broaden our horizons by experiencing the local cultures.
We're eagerly expecting your coming.
Yours,
Li Hua
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
I was 8 years old.I had little need of luggage.But something about that old leather suitcase appealed to my imagination.In fact,I found it in my grandmother's attic.Grandmother didn't object,and so the suitcase came to live beneath my bed.I didn't use the old suitcase before that day.
It was a cloudy fall morning in our North Carolina town,and a fine mist wet the fallen leaves.I was angry.My mother had slighted me somehow,though now I have no idea what stirred up my anger.I was upset,and I wanted to make her pay.I wanted to give her a taste of what life would be like without me.
I would run away.
“Goodbye,Mom.”
I stood outside the kitchen door,the suitcase grabbed firmly in hand.I wore my red overcoat and gray ski cap,looking the part.“Goodbye,Mom,”I repeated twice more to make sure she'd heard.
At last,Mom appeared,wiping her hands on a dish towel.She looked at me quickly.I lifted the suitcase a little just to make sure she didn't miss it.
“I'm leaving,”I said.
I'd rehearsed for the expected reaction.The plan was to let her feel guilty and beg for a minute or two and then I would give in after I was sure of her regret.
“Did you pack a lunch?”
Mom's question knocked me off balance.Where were the tears?The begging?“I'm leaving,”I said.“I'm running away.For… ever.”I repeated,sure it would change her mind.Instead,she smiled.
“Well,would you like me to fix you something?A sandwich?A bag of chips?I just made chocolate chip cookies.”
“I'm really going,”I said.“I can see that.”
“Maybe a cookie.”And then,“All right,I'm off.”The misty rain lent drama to my journey.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
As I stepped onto the front walk(步道),a fresh-baked chocolate chip cookie was put in my coat pocket.__________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
I bit the cookie and thought that my mother deserved one last chance to stop me,so a moment later,I was back in the doorway of my home.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________
[参考范文]
As I stepped onto the front walk(步道),a fresh-baked chocolate chip cookie was put in my coat pocket.I looked back at our big yellow house.I stared at the front door,waiting for it to fling open.I watched the lace curtains in the living room window for movement.My mother didn't show up.So I had no choice but to continue.I got to the sidewalk and made a right,moving slowly up the avenue.I stopped at the corner and looked back at our house.I had no idea what would come next.Feeling the cookie that my mother had given me,I hesitated.
I bit the cookie and thought that my mother deserved one last chance to stop me,so a moment later,I was back in the doorway of my home.I peeked in.My mother was on the couch,positioned just right for a view out of a large window.I stepped into the room,still holding that suitcase.“I'm happy you're home,”she said.She'd been crying.She managed a smile when I stepped over to her.My anger,disappointment and heartbreak faded away.I knew she loved me.I slowly opened the suitcase so she could see what I had packed for my runaway journey:Nothing.It was empty.I often recall the lesson of that day:My mother loved me enough to let me find my own way back home.
谢 谢!