Period 2 写作
人物故事
本单元写作项目是写一篇人物故事,属于人物介绍类写作范畴。
(一)基本框架
开头——引出人物
主体——详细介绍人物的生平和成就
结尾——人物简要总结
(二)常用表达
1.Born in America,Thomas Edison was a great scientist and inventor.
托马斯爱迪生出生于美国,是一位伟大的科学家和发明家。
2.Graduating from Tsinghua University,she became a teacher in a remote mountain village and contributed to the cause of education.
清华大学毕业以后,她成为一名偏远山村里的教师为教育事业做贡献。
3.So hard does he work that he devotes almost all his life to the cause of education.
他工作很勤奋,将毕生精力献给教育事业。
4.In his lifetime,he was always eager to know how things worked,which helped him to earn the nickname “the Wizard of Menlo Park”.
在他的一生中,他总想知道事情是怎样运作的,这帮助他赢得了“门洛帕克奇才”的绰号。
5.Her face is wrinkled,her hair becomes silver-white,but she works as hard as ever.
她满脸皱纹,头发变成了银白色,但她自始至终努力地工作。
6.I admire Edison a lot because of his great contribution to the world.
我非常钦佩爱迪生,因为他对世界做出了巨大的贡献。
7.Lei Feng set us a good example,whose spirit will be remembered forever.
雷锋为我们树立了一个很好的榜样,他的精神将被永远铭记。
8.He was ready to help others,so all the people spoke highly of him and all respected him.
他乐于助人,所以所有的人都对他评价很高,都很尊重他。
9.He is a fine young man,about 25 years old,tall and well built,with a kind face and a nice smile.
他是一个好心的年轻人,大约25岁,身材高大健壮,憨厚的脸上带着善意的微笑。
10.He wears small,round glasses and they make him look smart.
他戴着一副又小又圆的眼镜并且它们使他看起来很聪明。
你校英文报新增了一个栏目“名人长廊”。请你根据以下信息写一篇短文投稿,内容包括:
1.郎平,1960 年生于天津。13岁时开始练习打排球;
2.1978年,因在全国排球比赛中表现突出,进入国家队;
3.退役后,成为排球教练。在2016年里约奥运会上,带领中国女子排球队获得金牌;
4.郎平是中国第一位以球员和教练身份夺取奥运会冠军的人。
注意:词数80左右。
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
[审题构思]
1.确定体裁:本文为人物传记类文章,属于记叙文;
2.确定人称:本文的主要人称应为第三人称;
3.确定时态:本文的主体时态为一般过去时和一般现在时;
4.确定内容:
①总体介绍郎平的情况;
②具体介绍郎平的经历;
③总结全文。
[遣词造句]
1.郎平1960年出生于天津,是世界著名的排球教练。
Lang Ping_________ in 1960 in Tianjin and she is_________________________ in the world.
2.她在13岁时开始练习打排球。
She_________________________ when she was 13.
3.由于她的出色表现,她于1978年加入了国家队。
____________________________________,she joined the national team in 1978.
4.她非常勤奋,赢得了很多奖项。
She was so hard-working_____________________________.
5.从排球队退役后,她成为一名排球教练。
____________________________________,she became a volleyball coach.
6.在2016年里约奥运会上,在她的带领下,中国女排获得了金牌。
In the 2016 Rio Olympic Games,________________________,the Chinese women's volleyball team won the gold medal.
7.她是第一个以运动员和教练身份获得奥运会冠军的中国人。
She is the first Chinese_________________________________as a player and coach.
8.她受到我们所有人的爱戴和尊敬,并将作为一位伟大的女性永远被人们铭记。
She is loved and respected by us all and will always_________________________ a great woman.
[句式升级]
1.用定语从句升级句1
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
2.用非谓语改写句5
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
[连句成篇](注意使用适当的衔接过渡词语)
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
情感描写 难过
[词块积累]
1.in low spirits情绪低落
2.be close to tears快要哭了
3.a wave of sadness一阵悲伤
4.cry one's heart out悲痛欲绝
5.burst out crying突然大哭起来
6.numb with sorrow因悲伤而麻木
7.sob uncontrollably不由自主地抽噎
8.a strong sense of loss强烈的失落感
9.have tears in one's eyes眼里含着泪水
[佳句积累]
1.They were immersed in sorrow.
他们沉浸在悲痛之中。
2.Words cannot express my sorrow.
言语无法表达我的哀伤。
3.She sobbed,hiding her face in her hands.
她掩面哭泣。
4.I feel like I am floating in an ocean of sadness.
我感觉自己正漂浮在悲伤的海洋里。
5.This article brought back sad memories for me.
这篇文章使我想起了伤心的往事。
6.He stood silently,tears rolling down his cheeks.
他静静地站着,眼泪顺着面颊流了下来。
7.The news cast a cloud of gloom over his face.
这消息使他脸上蒙上了一层阴影。
8.As he looked at Katherine,great sorrow clouded his eyes.
他看着凯瑟琳,满眼忧伤。
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写一个80词左右的段落,使之构成一篇完整的短文。
In our kitchen,there was a wooden table and three chairs—one for Dad,one for Mom,and one for me.In the cellar (地窖),the very last jar of apple jam lay quietly on the shelf,waiting to be turned into an apple pie when Dad came back.Mom sat at one end of the table.I sat in the middle between her and Dad.I tried not to look at Dad's empty place.Dad had gone to the city to look for work for a long time.
Every night,I lay awake in bed and waited for the train to stop.I waited to hear the creaky(嘎吱作响的)sound of the gate.Dad was going to fix it when he came home.I waited to hear the sound of his work boots dropping on the step by the kitchen door,and his voice calling,“I'm home!”
Every night,as I lay there,I stared at the window and the curtains Mom made with empty flour sacks(麻袋).
Every night,Mom came to kiss me goodnight—after the train had gone by.She was listening,too.“Go to sleep.Your dad will be home soon.Maybe for the holiday.”
Time dragging by,finally came the day before the holiday.I went to sleep with the sound of train wheels in my head,whispering,“Maybe tomorrow,maybe tomorrow.”
Early the next morning,the smell of coffee woke me.I ran into the kitchen.There he was! Dad lifted me onto his shoulders and pretended to stagger from my weight.“How's my boy You've gotten so big that I can barely lift you up anymore.”
He put me down,and I stared at the two sacks on the table.One said FLOUR—I knew that word.I tried reading the other:S-U-G-A-R.Dad whistled admiringly and winked at me.Mom and I had been practising my letters most days.I could see that Mom was pleased with me.“I'm going to bake a pie for your dad's homecoming dinner.Jimmy,bring me that jar of apple jam from the shelf in the cellar,” Mom smiled at me.
Hearing this,I took the steps two at a time to the cellar.“No problem.” I jumped at the request and rushed downstairs.The jar just stood quietly on the shelf,but it seemed a bit high.I climbed up the chair nearby and extended my arms as long as possible.When I just grasped the jar,I lost my balance and fell down.I couldn't help crying.What made me sad was not the pain but the jam—now scattered everywhere.There came Dad's footsteps and Mom's voice,“Are you hurt?” I shook my head slightly.She helped me up and asked me to go upstairs.With heavy footsteps,I moved slowly and tears welled up in my eyes.
“Never mind,boy,accidents happen,”Dad said and wiped my tears._______________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
Period 2
应用文写作
遣词造句
1.was born;a famous volleyball coach 2.began to play volleyball 3.Because of her excellent performance 4.that she won lots of awards 5.After she retired from the volleyball team 6.under her leadership 7. to win the Olympic championship 8.be remembered as
句式升级
1.Lang Ping,who was born in 1960 in Tianjin,is a famous volleyball coach in the world.
2.After retiring from the volleyball team,she became a volleyball coach.
连句成篇
[参考范文]
Lang Ping,who was born in 1960 in Tianjin,is a famous volleyball coach in the world.
She began to play volleyball when she was 13.Because of her excellent performance,she joined the national team in 1978,where she was so hard-working that she won lots of awards.After retiring from the volleyball team,she became a volleyball coach.In the 2016 Rio Olympic Games,under her leadership,the Chinese women's volleyball team won the gold medal.
She is the first Chinese to win the Olympic championship as a player and coach.Therefore,she is loved and respected by us all and will always be remembered as a great woman.
读后续写
[参考范文]
“Never mind,boy,accidents happen,” Dad said and wiped my tears.“But I ruined your homecoming dinner.” Sorrow overwhelmed me and I kept sobbing.“No,my son,” Dad smiled gently,“my homecoming dinner is not about the pie,but about you and Mom.”Hearing this,I stopped sobbing,“But what can we eat tonight?”“How about an apple pie without apple jam?”Mom came upstairs and cut in.Dad and I exchanged a glance and nodded.After a while,I found myself sitting in the chair,but this time,I sat in the middle between Dad and Mom.
1 / 6(共68张PPT)
复习任务群一
现代文阅读Ⅰ
把握共性之“新” 打通应考之“脉”
UNIT 2 SUCCESS
主题语境 人与自我——认识自我,丰富自我,完善自我
Period 2 课时学案 写作
Section Ⅲ WRITING WORKSHOP & READING CLUB
人物故事
本单元写作项目是写一篇人物故事,属于人物介绍类写作范畴。
(一)基本框架
开头——引出人物
主体——详细介绍人物的生平和成就
结尾——人物简要总结
(二)常用表达
1.Born in America,Thomas Edison was a great scientist and inventor.
托马斯爱迪生出生于美国,是一位伟大的科学家和发明家。
2.Graduating from Tsinghua University,she became a teacher in a remote mountain village and contributed to the cause of education.
清华大学毕业以后,她成为一名偏远山村里的教师为教育事业做贡献。
3.So hard does he work that he devotes almost all his life to the cause of education.
他工作很勤奋,将毕生精力献给教育事业。
4.In his lifetime,he was always eager to know how things worked,which helped him to earn the nickname “the Wizard of Menlo Park”.
在他的一生中,他总想知道事情是怎样运作的,这帮助他赢得了“门洛帕克奇才”的绰号。
5.Her face is wrinkled,her hair becomes silver-white,but she works as hard as ever.
她满脸皱纹,头发变成了银白色,但她自始至终努力地工作。
6.I admire Edison a lot because of his great contribution to the world.
我非常钦佩爱迪生,因为他对世界做出了巨大的贡献。
7.Lei Feng set us a good example,whose spirit will be remembered forever.
雷锋为我们树立了一个很好的榜样,他的精神将被永远铭记。
8.He was ready to help others,so all the people spoke highly of him and all respected him.
他乐于助人,所以所有的人都对他评价很高,都很尊重他。
9.He is a fine young man,about 25 years old,tall and well built,with a kind face and a nice smile.
他是一个好心的年轻人,大约25岁,身材高大健壮,憨厚的脸上带着善意的微笑。
10.He wears small,round glasses and they make him look smart.
他戴着一副又小又圆的眼镜并且它们使他看起来很聪明。
你校英文报新增了一个栏目“名人长廊”。请你根据以下信息写一篇短文投稿,内容包括:
1.郎平,1960 年生于天津。13岁时开始练习打排球;
2.1978年,因在全国排球比赛中表现突出,进入国家队;
3.退役后,成为排球教练。在2016年里约奥运会上,带领中国女子排球队获得金牌;
4.郎平是中国第一位以球员和教练身份夺取奥运会冠军的人。
注意:词数80左右。
______________________________________________________________________________________________________________________________
[审题构思]
1.确定体裁:本文为人物传记类文章,属于记叙文;
2.确定人称:本文的主要人称应为第三人称;
3.确定时态:本文的主体时态为一般过去时和一般现在时;
4.确定内容:
①总体介绍郎平的情况;
②具体介绍郎平的经历;
③总结全文。
[遣词造句]
1.郎平1960年出生于天津,是世界著名的排球教练。
Lang Ping _______ in 1960 in Tianjin and she is ___________________
______ in the world.
2.她在13岁时开始练习打排球。
She _____________________ when she was 13.
3.由于她的出色表现,她于1978年加入了国家队。
_______________________________ , she joined the national team in 1978.
was born
a famous volleyball
coach
began to play volleyball
Because of her excellent performance
4.她非常勤奋,赢得了很多奖项。
She was so hard-working _______________________.
5.从排球队退役后,她成为一名排球教练。
__________________________________ , she became a volleyball coach.
6.在2016年里约奥运会上,在她的带领下,中国女排获得了金牌。
In the 2016 Rio Olympic Games,__________________ , the Chinese women's volleyball team won the gold medal.
that she won lots of awards
After she retired from the volleyball team
under her leadership
7.她是第一个以运动员和教练身份获得奥运会冠军的中国人。
She is the first Chinese ____________________________ as a player and coach.
8.她受到我们所有人的爱戴和尊敬,并将作为一位伟大的女性永远被人们铭记。
She is loved and respected by us all and will always _________________ a great woman.
to win the Olympic championship
be remembered as
[句式升级]
1.用定语从句升级句1
_____________________________________________________________________________________________________
2.用非谓语改写句5
___________________________________________________________
Lang Ping,who was born in 1960 in Tianjin,is a famous volleyball coach in the world.
After retiring from the volleyball team,she became a volleyball coach.
[连句成篇](注意使用适当的衔接过渡词语)
______________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________
[参考范文]
Lang Ping,who was born in 1960 in Tianjin,is a famous volleyball coach in the world.
She began to play volleyball when she was 13.Because of her excellent performance,she joined the national team in 1978,where she was so hard-working that she won lots of awards.After retiring from the volleyball team,she became a volleyball coach.In the 2016 Rio Olympic Games,under her leadership,the Chinese women's volleyball team won the gold medal.
She is the first Chinese to win the Olympic championship as a player and coach.Therefore,she is loved and respected by us all and will always be remembered as a great woman.
[词块积累]
1.in low spirits 情绪低落
2.be close to tears 快要哭了
3.a wave of sadness 一阵悲伤
4.cry one's heart out 悲痛欲绝
5.burst out crying 突然大哭起来
情感描写 难过
6.numb with sorrow 因悲伤而麻木
7.sob uncontrollably 不由自主地抽噎
8.a strong sense of loss 强烈的失落感
9.have tears in one's eyes 眼里含着泪水
[佳句积累]
1.They were immersed in sorrow.
他们沉浸在悲痛之中。
2.Words cannot express my sorrow.
言语无法表达我的哀伤。
3.She sobbed,hiding her face in her hands.
她掩面哭泣。
4.I feel like I am floating in an ocean of sadness.
我感觉自己正漂浮在悲伤的海洋里。
5.This article brought back sad memories for me.
这篇文章使我想起了伤心的往事。
6.He stood silently,tears rolling down his cheeks.
他静静地站着,眼泪顺着面颊流了下来。
7.The news cast a cloud of gloom over his face.
这消息使他脸上蒙上了一层阴影。
8.As he looked at Katherine,great sorrow clouded his eyes.
他看着凯瑟琳,满眼忧伤。
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写一个80词左右的段落,使之构成一篇完整的短文。
In our kitchen,there was a wooden table and three chairs—one for Dad,one for Mom,and one for me.In the cellar (地窖),the very last jar of apple jam lay quietly on the shelf,waiting to be turned into an apple pie when Dad came back.Mom sat at one end of the table.I sat in the middle between her and Dad.I tried not to look at Dad's empty place.Dad had gone to the city to look for work for a long time.
Every night,I lay awake in bed and waited for the train to stop.I waited to hear the creaky(嘎吱作响的)sound of the gate.Dad was going to fix it when he came home.I waited to hear the sound of his work boots dropping on the step by the kitchen door,and his voice calling,“I'm home!”
Every night,as I lay there,I stared at the window and the curtains Mom made with empty flour sacks(麻袋).
Every night,Mom came to kiss me goodnight—after the train had gone by.She was listening,too.“Go to sleep.Your dad will be home soon.Maybe for the holiday.”
Time dragging by,finally came the day before the holiday.I went to sleep with the sound of train wheels in my head,whispering,“Maybe tomorrow,maybe tomorrow.”
Early the next morning,the smell of coffee woke me.I ran into the kitchen.There he was! Dad lifted me onto his shoulders and pretended to stagger from my weight.“How's my boy You've gotten so big that I can barely lift you up anymore.”
He put me down,and I stared at the two sacks on the table.One said FLOUR—I knew that word.I tried reading the other:S-U-G-A-R.Dad whistled admiringly and winked at me.Mom and I had been practising my letters most days.I could see that Mom was pleased with me.“I'm going to bake a pie for your dad's homecoming dinner.Jimmy,bring me that jar of apple jam from the shelf in the cellar,”Mom smiled at me.
Hearing this,I took the steps two at a time to the cellar.“No problem.”I jumped at the request and rushed downstairs.The jar just stood quietly on the shelf,but it seemed a bit high.I climbed up the chair nearby and extended my arms as long as possible.When I just grasped the jar,I lost my balance and fell down.I couldn't help crying.What made me sad was not the pain but the jam—now scattered everywhere.There came Dad's footsteps and Mom's voice,“Are you hurt?”I shook my head slightly.She helped me up and asked me to go upstairs.With heavy footsteps,I moved slowly and tears welled up in my eyes.
“Never mind,boy,accidents happen,”Dad said and wiped my tears.________________________________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
[参考范文]
“Never mind,boy,accidents happen,”Dad said and wiped my tears.“But I ruined your homecoming dinner.”Sorrow overwhelmed me and I kept sobbing.“No,my son,”Dad smiled gently,“my homecoming dinner is not about the pie,but about you and Mom.”Hearing this,I stopped sobbing,“But what can we eat tonight?”“How about an apple pie without apple jam?”Mom came upstairs and cut in.Dad and I exchanged a glance and nodded.After a while,I found myself sitting in the chair,but this time,I sat in the middle between Dad and Mom.
课时提升作业(六) (UNIT 2 Section Ⅲ WRITING
WORKSHOP & READING CLUB)
(总分:60分)
Ⅰ.阅读理解(共8小题;每小题2.5分,满分20分)
A
A crowd cheered Kunle Adeyanju as he turned off his motorbike engine after completing a tiring 41-day trip.The 44-year-old left London on April 19 and arrived in Nigeria's commercial centre Lagos on Sunday after travelling more than 8,000 miles across 13 countries.He started the impressive journey to raise funds for Rotary International to deal with polio (小儿麻痹症) in his native Nigeria.
Accompanied by a dozen bikers for the last stretch of the journey from the Republic of Benin,Adeyanju was welcomed by supporters in Ikeja,in central Lagos.Adeyanju,called “Lion Heart”by fans,won popularity among the public by posting daily pictures with comments about his journey on social media.At every stop along the way,he was greeted by enthusiastic (热情的) supporters.
He did face some challenges,like the one in Mali where one of his wheels broke.“I was standing in the middle of the night,alone in a bush,not knowing what to do,without speaking the language,”he said,explaining he had to walk to the nearest village.“Fortunately,the locals helped me.”Not all of the challenges he faced were solved smoothly.“Mauritania,a country in north-west Africa,was ‘terrible’,”he said,after he got robbed of hundreds of euros.“The worst experience,”he added.
The former Shell employee self-funded his trip with $20,400 in savings,hoping to raise up to $48 million for Rotary International.“I have been suffering from a lack of sleep lately because I slept only three to four hours per night.But I feel proud because I finished this challenge,”Adeyanju said just after he arrived,wiping the sweat off his face.Adeyanju added that he is now planning to have a possible cycling trip to Ghana or a bike ride to Israel to help raise more funds.And he has another dream:to climb Mount Qomolangma.
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。为了给国际扶轮社筹集资金以应对他的家乡尼日利亚的小儿麻痹症,Kunle Adeyanju成功完成了从伦敦到拉各斯的摩托车骑行。
1.Why did Adeyanju go on the 41-day trip
A.To challenge himself.
B.To help people fight polio.
C.To connect with more people.
D.To advertise Rotary International.
√
B [细节理解题。根据第一段中的“He started the impressive journey to raise funds for Rotary International to deal with polio in his native Nigeria.”可知,Adeyanju进行为期41天的旅行是为了给国际扶轮社筹集资金以应对他的家乡尼日利亚的小儿麻痹症。故选B。]
2.How did Adeyanju become popular during the journey
A.By using the title “Lion Heart”.
B.By commenting on other bikers' journeys.
C.By sharing his experiences online.
D.By showing his deep love for his hometown.
√
C [细节理解题。根据第二段中的“Adeyanju…won popularity among the public by posting daily pictures with comments about his journey on social media.”可知,Adeyanju每天都在社交媒体上发布旅行照片和评论,从而赢得了公众的喜爱。故选C。]
3.What happened to Adeyanju in Mauritania
A.He got lost in the bush.
B.He was robbed of his money.
C.He failed to understand the locals.
D.He broke his motorbike.
√
B [细节理解题。根据题干中的“Mauritania”可将解题信息定位至第三段。根据第三段中的“Mauritania…was ‘terrible’”和“he got robbed of hundreds of euros”可知,Adeyanju的钱在Mauritania被抢了,这让他觉得在那里的经历很糟糕。故选B。]
4.Which words can best describe Adeyanju
A.Caring and determined.
B.Reliable and outstanding.
C.Generous and brilliant.
D.Ambitious and humble.
√
A [推理判断题。根据第一段内容可知,为了给国际扶轮社筹集资金以应对他的家乡尼日利亚的小儿麻痹症,Adeyanju进行了为期41天的骑行,由此可知,他是一个关心他人、乐于助人的人。在骑行中虽然遇到了一些困难,但他没有放弃,由此可知,他是一个意志坚定的人。故选A。]
B
Fashion designers are always looking for new materials to work with.Lately,it's all about environment-friendly materials—recycled tires,mushrooms,even pineapple fibers! What if you want such a pair of shoes Thaely is here to help.
This sneaker brand out of Dubai wants to fight the growing problem of plastic pollution.Led by 23-year-old Indian businessman Ashay Bhave,they may have found a winning approach:making shoes out of plastic grocery bags.“Thaely”means “plastic bags”in the Hindi language.
“I was looking to create footwear that is cost-effective and safe for the environment,”Bhave said in an interview with a newspaper.“I needed to come up with something that uses recycled plastic without creating any more plastic waste.”Plastic bags were the perfect solution.He said five trillion plastic bags are used around the world each year.“I was motivated to find a solution to this problem,”Bhave said.
That solution was the fiber called ThaelyTex.Made entirely from plastic bags,the material looks and feels like leather.That sounds promising.Better yet,the production process requires no additional chemicals and produces no poisonous by-products.The result is a smart-looking pair of white low-top sneakers.
Bhave wouldn't expose the full process for making ThaelyTex,but he said that each pair of shoes was made from up to 15 plastic bags and 22 plastic bottles.Where do they get the materials Bhave told Elle that was the hardest part.“The biggest challenge we faced was right at the first step of acquiring the plastic bags.”
Finally,they got help from TrioTap Technologies,a waste management plant.Bhave said they offered to collect the bags and also process them into ThaelyTex.
So far,it seems like things are falling into place.There are already hundreds of pre-orders in place.It sounds like they have some plans for the future.“We have a few more colours coming up,”said Bhave.They also plan to put out a high-top model and bring in a line of clothing.Let's hope their growth is also friendly to the environment.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。印度商人Ashay Bhave找到了回收使用塑料袋的新方法——把塑料袋制成一种叫作ThaelyTex的纤维,然后用这种纤维制作鞋子;这样,塑料袋得以回收利用,能够减少对环境的污染。
5.Why did Bhave choose to make shoes out of plastic bags
A.To set a new footwear trend.
B.To test new materials for footwear.
C.To reduce the use of plastic bags in his home country.
D.To use recycled plastic in an environment-friendly way.
√
D [细节理解题。根据第二段中的“This sneaker brand out of Dubai wants to fight the growing problem of plastic pollution.(这个来自迪拜的运动鞋品牌想要对抗日益严重的塑料污染问题。)”和第三段中的“I needed to come up with something that uses recycled plastic without creating any more plastic waste.(我需要想出一种既使用回收塑料又不会产生更多塑料垃圾的方法。)”可知,Bhave选择用塑料制作鞋子,是因为他想用环保的方式使用回收塑料。故选D项。]
6.What was the most difficult task for Bhave
A.Having a few more colours for Thaely.
B.Processing plastic bags into ThaelyTex.
C.Collecting enough production materials.
D.Dealing with many poisonous by-products.
√
C [细节理解题。根据第五段的最后一句话“The biggest challenge we faced was right at the first step of acquiring the plastic bags.(我们面临的最大的挑战就是如何获得塑料袋这第一步。)”可知,对于Bhave来说,最大的困难是获得足够的塑料袋来作为生产材料。故选C项。]
7.The underlined part “put out”in the last paragraph probably means .
A.produce B.conserve
C.provide D.broadcast
√
A [词义猜测题。根据前文“‘We have a few more colours coming up,’said Bhave.(‘我们会有更多的颜色出现,’巴维说。)”可知,他们会生产更多颜色的鞋子,结合画线句“They also plan to put out a high-top model and bring in a line of clothing.”可知,put out在该句子中应是“生产”的意思,意思是说他们还计划生产一种高帮鞋。故选A项。]
8.What can be the best title for this passage
A.Bhave:a Promising Young Man
B.Thaely:Killer of Waste Plastic Bags
C.ThaelyTex:Material Out of Garbage
D.TrioTap Technologies:a Waste Management Plant
√
B [标题归纳题。根据第一段中的“Lately,it's all about environment-friendly materials—recycled tires,mushrooms,even pineapple fibers! What if you want such a pair of shoes Thaely is here to help.(最近,时尚设计师所追寻的全是关于环保材料的——回收轮胎、蘑菇,甚至菠萝纤维!如果你想要这样一双鞋,Thaely来帮忙。)”以及下文内容可知,这篇文章主要讲的是印度商人Ashay Bhave找到了回收使用塑料袋的新方法——把塑料袋制成一种叫作ThaelyTex的纤维,然后用这种纤维制作鞋子;这样,塑料袋得以回收利用,能够减少对环境的污染。所以,B项“Thaely:Killer of Waste Plastic Bags(Thaely:废塑料袋的杀手)”最适合作本文的题目。故选B项。]
Ⅱ.应用文写作(满分15分)
你们学校正举办主题为“用英文讲中国故事”的征文活动。请你以一位中国历史人物为题写一篇短文投稿,内容包括:
1.人物简介及事迹;
2.意义或启示。
注意:1.词数80左右;
2.题目已为你写好。
The Historical Figure in China
______________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________
[参考范文]
The Historical Figure in China
Confucius is a well-known figure in Chinese history.His teachings emphasized the importance of moral values,respect for elders,and social harmony.Confucius travelled throughout the country,imparting his wisdom to countless disciples and leaving a profound impact on Chinese society.
The significance of Confucius cannot be overstated.His teachings shaped the moral and ethical foundation of Chinese culture,fostering respect for authority,harmonious relationships,and the pursuit of knowledge.Even today,his ideas continue to guide individuals and communities in China and beyond.
Confucius's life offers valuable lessons.He stressed the self-cultivation,respect for elders,and the pursuit of knowledge,which serves as a guiding light in our fast-paced and interconnected world.His teachings remind us of the importance of integrity,compassion,and social responsibility.
Ⅲ.读后续写(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Lily and Susan had been best friends since kindergarten.They shared everything—from secrets to lunches—and were inseparable.One sunny afternoon,as they walked in the nearby park,chatting about their plans for the future,they saw an injured dog.
Without hesitation,Lily and Susan decided to help the poor little dog.They carefully held it and rushed to the nearest vet (兽医) clinic.The vet assured them that the dog would be fine with some rest and medicine.Relieved,they decided to name the dog Lucky and take turns to care for it until it recovers.
Their act of kindness brought them even closer,and they spent many joyful hours playing with Lucky in the park.However,as high school progressed,their interests started to diverge(出现分歧).Lily became passionate about painting,spending hours in the art room perfecting her art works,while Susan developed a deep interest in science,joining the school's science club and taking part in various competitions.
As time passed,they found themselves less and less in common.One day,a misunderstanding occurred when Lily blamed Susan for ignoring Lucky because of her busy schedule.Susan felt hurt and believed that Lily didn't understand the pressure she was under with her studies and extracurricular activities.They argued,and for the first time,their friendship seemed strained (紧张的).
Feeling disheartened,both girls went their separate ways.But despite their differences,they couldn't shake off the memories of better times and the close relationship they once shared.
One evening,as Lily walked home from an art class,she noticed Susan sitting alone on the side of the road,looking deep in thought.She hesitated but then gathered up courage to approach her.“Mind if I sit down?”she asked softly.Susan looked up,surprised but not unwelcoming.“I was just thinking about old times,”she admitted.“Me too,”Lily said quietly.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
They sat in silence for a while,both lost in their thoughts.______
______________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________
After talking,they came up with a plan to rebuild their relationship.__________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________
[参考范文]
They sat in silence for a while,both lost in thought.They were all immersed in the beautiful memories of the past.Suddenly,Susan said,“I don't know why we argued,and it was all because of some small things.”“And,I care about Lucky.It's the cutest little dog in the world,”Susan added.Lily smiled and said,“Of course,we're still good friends.”The two girls talked a lot,as if unaware of the passage of time.They were happy to be able to bridge the gap between each other.
After talking,they came up with a plan to rebuild their relationship.Susan decided to try to understand painting,while Lily decided to try to understand science.After school,they went home together.On weekends,they took Lucky to the park for a walk,which made them feel excited.When encountering disagreements,they would analyze rather than argue.True friends will not be separated by minor conflicts.True friends understand and support each other.
谢 谢!课时提升作业(六) (UNIT 2 Section Ⅲ WRITING
WORKSHOP & READING CLUB)
(总分:60分)
Ⅰ.阅读理解(共8小题;每小题2.5分,满分20分)
A
A crowd cheered Kunle Adeyanju as he turned off his motorbike engine after completing a tiring 41-day trip.The 44-year-old left London on April 19 and arrived in Nigeria's commercial centre Lagos on Sunday after travelling more than 8,000 miles across 13 countries.He started the impressive journey to raise funds for Rotary International to deal with polio (小儿麻痹症) in his native Nigeria.
Accompanied by a dozen bikers for the last stretch of the journey from the Republic of Benin,Adeyanju was welcomed by supporters in Ikeja,in central Lagos.Adeyanju,called “Lion Heart” by fans,won popularity among the public by posting daily pictures with comments about his journey on social media.At every stop along the way,he was greeted by enthusiastic (热情的) supporters.
He did face some challenges,like the one in Mali where one of his wheels broke.“I was standing in the middle of the night,alone in a bush,not knowing what to do,without speaking the language,” he said,explaining he had to walk to the nearest village.“Fortunately,the locals helped me.” Not all of the challenges he faced were solved smoothly.“Mauritania,a country in north-west Africa,was ‘terrible’,” he said,after he got robbed of hundreds of euros.“The worst experience,” he added.
The former Shell employee self-funded his trip with $20,400 in savings,hoping to raise up to $48 million for Rotary International.“I have been suffering from a lack of sleep lately because I slept only three to four hours per night.But I feel proud because I finished this challenge,” Adeyanju said just after he arrived,wiping the sweat off his face.Adeyanju added that he is now planning to have a possible cycling trip to Ghana or a bike ride to Israel to help raise more funds.And he has another dream:to climb Mount Qomolangma.
1.Why did Adeyanju go on the 41-day trip
A.To challenge himself.
B.To help people fight polio.
C.To connect with more people.
D.To advertise Rotary International.
2.How did Adeyanju become popular during the journey
A.By using the title “Lion Heart”.
B.By commenting on other bikers' journeys.
C.By sharing his experiences online.
D.By showing his deep love for his hometown.
3.What happened to Adeyanju in Mauritania
A.He got lost in the bush.
B.He was robbed of his money.
C.He failed to understand the locals.
D.He broke his motorbike.
4.Which words can best describe Adeyanju
A.Caring and determined.
B.Reliable and outstanding.
C.Generous and brilliant.
D.Ambitious and humble.
B
Fashion designers are always looking for new materials to work with.Lately,it's all about environment-friendly materials—recycled tires,mushrooms,even pineapple fibers! What if you want such a pair of shoes Thaely is here to help.
This sneaker brand out of Dubai wants to fight the growing problem of plastic pollution.Led by 23-year-old Indian businessman Ashay Bhave,they may have found a winning approach:making shoes out of plastic grocery bags.“Thaely” means “plastic bags” in the Hindi language.
“I was looking to create footwear that is cost-effective and safe for the environment,” Bhave said in an interview with a newspaper.“I needed to come up with something that uses recycled plastic without creating any more plastic waste.” Plastic bags were the perfect solution.He said five trillion plastic bags are used around the world each year.“I was motivated to find a solution to this problem,” Bhave said.
That solution was the fiber called ThaelyTex.Made entirely from plastic bags,the material looks and feels like leather.That sounds promising.Better yet,the production process requires no additional chemicals and produces no poisonous by-products.The result is a smart-looking pair of white low-top sneakers.
Bhave wouldn't expose the full process for making ThaelyTex,but he said that each pair of shoes was made from up to 15 plastic bags and 22 plastic bottles.Where do they get the materials Bhave told Elle that was the hardest part.“The biggest challenge we faced was right at the first step of acquiring the plastic bags.”
Finally,they got help from TrioTap Technologies,a waste management plant.Bhave said they offered to collect the bags and also process them into ThaelyTex.
So far,it seems like things are falling into place.There are already hundreds of pre-orders in place.It sounds like they have some plans for the future.“We have a few more colours coming up,” said Bhave.They also plan to put out a high-top model and bring in a line of clothing.Let's hope their growth is also friendly to the environment.
5.Why did Bhave choose to make shoes out of plastic bags
A.To set a new footwear trend.
B.To test new materials for footwear.
C.To reduce the use of plastic bags in his home country.
D.To use recycled plastic in an environment-friendly way.
6.What was the most difficult task for Bhave
A.Having a few more colours for Thaely.
B.Processing plastic bags into ThaelyTex.
C.Collecting enough production materials.
D.Dealing with many poisonous by-products.
7.The underlined part “put out” in the last paragraph probably means________________.
A.produce B.conserve
C.provide D.broadcast
8.What can be the best title for this passage
A.Bhave:a Promising Young Man
B.Thaely:Killer of Waste Plastic Bags
C.ThaelyTex:Material Out of Garbage
D.TrioTap Technologies:a Waste Management Plant
Ⅱ.应用文写作(满分15分)
你们学校正举办主题为“用英文讲中国故事”的征文活动。请你以一位中国历史人物为题写一篇短文投稿,内容包括:
1.人物简介及事迹;
2.意义或启示。
注意:1.词数80左右;
2.题目已为你写好。
The Historical Figure in China
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ⅲ.读后续写(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Lily and Susan had been best friends since kindergarten.They shared everything—from secrets to lunches—and were inseparable.One sunny afternoon,as they walked in the nearby park,chatting about their plans for the future,they saw an injured dog.
Without hesitation,Lily and Susan decided to help the poor little dog.They carefully held it and rushed to the nearest vet (兽医) clinic.The vet assured them that the dog would be fine with some rest and medicine.Relieved,they decided to name the dog Lucky and take turns to care for it until it recovers.
Their act of kindness brought them even closer,and they spent many joyful hours playing with Lucky in the park.However,as high school progressed,their interests started to diverge(出现分歧).Lily became passionate about painting,spending hours in the art room perfecting her art works,while Susan developed a deep interest in science,joining the school's science club and taking part in various competitions.
As time passed,they found themselves less and less in common.One day,a misunderstanding occurred when Lily blamed Susan for ignoring Lucky because of her busy schedule.Susan felt hurt and believed that Lily didn't understand the pressure she was under with her studies and extracurricular activities.They argued,and for the first time,their friendship seemed strained (紧张的).
Feeling disheartened,both girls went their separate ways.But despite their differences,they couldn't shake off the memories of better times and the close relationship they once shared.
One evening,as Lily walked home from an art class,she noticed Susan sitting alone on the side of the road,looking deep in thought.She hesitated but then gathered up courage to approach her.“Mind if I sit down?”she asked softly.Susan looked up,surprised but not unwelcoming.“I was just thinking about old times,” she admitted.“Me too,” Lily said quietly.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式作答。
They sat in silence for a while,both lost in their thoughts._________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
After talking,they came up with a plan to rebuild their relationship.___________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
课时提升作业(六)
Ⅰ.
1 2 3 4 5 6 7 8
B C B A D C A B
Ⅱ.[参考范文]
The Historical Figure in China
Confucius is a well-known figure in Chinese history.His teachings emphasized the importance of moral values,respect for elders,and social harmony.Confucius travelled throughout the country,imparting his wisdom to countless disciples and leaving a profound impact on Chinese society.
The significance of Confucius cannot be overstated.His teachings shaped the moral and ethical foundation of Chinese culture,fostering respect for authority,harmonious relationships,and the pursuit of knowledge.Even today,his ideas continue to guide individuals and communities in China and beyond.
Confucius's life offers valuable lessons.He stressed the self-cultivation,respect for elders,and the pursuit of knowledge,which serves as a guiding light in our fast-paced and interconnected world.His teachings remind us of the importance of integrity,compassion,and social responsibility.
Ⅲ.[参考范文]
They sat in silence for a while,both lost in thought.They were all immersed in the beautiful memories of the past.Suddenly,Susan said,“I don't know why we argued,and it was all because of some small things.”“And,I care about Lucky.It's the cutest little dog in the world,”Susan added.Lily smiled and said,“Of course,we're still good friends.”The two girls talked a lot,as if unaware of the passage of time.They were happy to be able to bridge the gap between each other.
After talking,they came up with a plan to rebuild their relationship.Susan decided to try to understand painting,while Lily decided to try to understand science.After school,they went home together.On weekends,they took Lucky to the park for a walk,which made them feel excited.When encountering disagreements,they would analyze rather than argue.True friends will not be separated by minor conflicts.True friends understand and support each other.
Ⅰ.【语篇解读】 本文是一篇记叙文。为了给国际扶轮社筹集资金以应对他的家乡尼日利亚的小儿麻痹症,Kunle Adeyanju成功完成了从伦敦到拉各斯的摩托车骑行。
1.B [细节理解题。根据第一段中的“He started the impressive journey to raise funds for Rotary International to deal with polio in his native Nigeria.”可知,Adeyanju进行为期41天的旅行是为了给国际扶轮社筹集资金以应对他的家乡尼日利亚的小儿麻痹症。故选B。]
2.C [细节理解题。根据第二段中的“Adeyanju...won popularity among the public by posting daily pictures with comments about his journey on social media.”可知,Adeyanju每天都在社交媒体上发布旅行照片和评论,从而赢得了公众的喜爱。故选C。]
3.B [细节理解题。根据题干中的“Mauritania”可将解题信息定位至第三段。根据第三段中的“Mauritania...was ‘terrible’”和“he got robbed of hundreds of euros”可知,Adeyanju的钱在Mauritania被抢了,这让他觉得在那里的经历很糟糕。故选B。]
4.A [推理判断题。根据第一段内容可知,为了给国际扶轮社筹集资金以应对他的家乡尼日利亚的小儿麻痹症,Adeyanju进行了为期41天的骑行,由此可知,他是一个关心他人、乐于助人的人。在骑行中虽然遇到了一些困难,但他没有放弃,由此可知,他是一个意志坚定的人。故选A。]
【语篇解读】 本文是一篇说明文。印度商人Ashay Bhave找到了回收使用塑料袋的新方法——把塑料袋制成一种叫作ThaelyTex的纤维,然后用这种纤维制作鞋子;这样,塑料袋得以回收利用,能够减少对环境的污染。
5.D [细节理解题。根据第二段中的“This sneaker brand out of Dubai wants to fight the growing problem of plastic pollution.(这个来自迪拜的运动鞋品牌想要对抗日益严重的塑料污染问题。)”和第三段中的“I needed to come up with something that uses recycled plastic without creating any more plastic waste.(我需要想出一种既使用回收塑料又不会产生更多塑料垃圾的方法。)”可知,Bhave选择用塑料制作鞋子,是因为他想用环保的方式使用回收塑料。故选D项。]
6.C [细节理解题。根据第五段的最后一句话“The biggest challenge we faced was right at the first step of acquiring the plastic bags.(我们面临的最大的挑战就是如何获得塑料袋这第一步。)”可知,对于Bhave来说,最大的困难是获得足够的塑料袋来作为生产材料。故选C项。]
7.A [词义猜测题。根据前文“‘We have a few more colours coming up,’said Bhave.(‘我们会有更多的颜色出现,’巴维说。)”可知,他们会生产更多颜色的鞋子,结合画线句“They also plan to put out a high-top model and bring in a line of clothing.”可知,put out在该句子中应是“生产”的意思,意思是说他们还计划生产一种高帮鞋。故选A项。]
8.B [标题归纳题。根据第一段中的“Lately,it's all about environment-friendly materials—recycled tires,mushrooms,even pineapple fibers! What if you want such a pair of shoes Thaely is here to help.(最近,时尚设计师所追寻的全是关于环保材料的——回收轮胎、蘑菇,甚至菠萝纤维!如果你想要这样一双鞋,Thaely来帮忙。)”以及下文内容可知,这篇文章主要讲的是印度商人Ashay Bhave找到了回收使用塑料袋的新方法——把塑料袋制成一种叫作ThaelyTex的纤维,然后用这种纤维制作鞋子;这样,塑料袋得以回收利用,能够减少对环境的污染。所以,B项“Thaely:Killer of Waste Plastic Bags(Thaely:废塑料袋的杀手)”最适合作本文的题目。故选B项。]
1 / 6