湖南省张家界市2024-2025学年高一上学期期末考试英语试卷(含解析,含听力原文及音频)

文档属性

名称 湖南省张家界市2024-2025学年高一上学期期末考试英语试卷(含解析,含听力原文及音频)
格式 zip
文件大小 8.1MB
资源类型 教案
版本资源 通用版
科目 英语
更新时间 2025-08-27 11:32:33

文档简介

湖南省张家界市2024-2025学年高一上学期期末考试英语试题
一、听力选择题
1.What activity did the man do over the weekend
A.Jogging. B.Hunting. C.Hiking.
2.When will the football match begin
A.At 9:50. B.At 10:00. C.At 10:10.
3.How many students have taken the exam
A.Twenty. B.Fifteen. C.Thirty-five.
4.What is the probable relationship between the speakers
A.Teacher and student. B.Mother and son. C.Friends.
5.Who wants to borrow the dictionary
A.Mary. B.Rosa. C.David.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
6.Where did Cindy grow up
A.In England. B.In Germany. C.In Poland.
7.Why did Cindy come to Beijing
A.For study. B.For work. C.For sightseeing.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
8.What did the woman do yesterday evening
A.She attended a party.
B.She watched a movie.
C.She had dinner at a restaurant.
9.When does the conversation take place
A.On Saturday. B.On Sunday. C.On Monday.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
10.Where did Cathy find the wallet
A.In the parking lot. B.On the playground. C.At a shopping mall.
11.What is inside the wallet
A.A photo. B.An ID card. C.Some business cards.
12.What will Cathy do next
A.Make a phone call.
B.Find the owner outside.
C.Go to the police station.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
13.What is the woman doing
A.Asking for help. B.Making a survey. C.Conducting an interview.
14.How long should teenagers take exercise every day
A.About half an hour. B.About one hour. C.About two hours.
15.Why do many teenagers get sick
A.They eat less food.
B.They sleep less than 8 hours.
C.They don’t wash their hands frequently.
16.What does Doctor Smith say about fast food
A.It is delicious.
B.It is convenient.
C.It is fine sometimes.
听下面一段独白,回答以下小题。
17.What is Amy doing
A.Leaving a message. B.Replying to a letter. C.Answering an email.
18.Where did Amy get the camp information
A.From a camper. B.From an article. C.From a sports center.
19.What is Jennifer's son fond of
A.Fishing. B.Swimming. C.Sailing.
20.What does Amy advise Jennifer to do
A.Make an early booking.
B.Give a call to her son.
C.Discuss the camp with her son.
二、阅读理解
Four High School Clubs
In high schools, there are lots of clubs and fun things to do. Joining them helps you make friends with people who like the same things as you. It's a good way to find your place in the school and meet others who share your hobbies and dreams.
The English Writing Club
It is a place where students with a common interest in English language and writing can come together to share their experiences, ideas and knowledge. Through regular meetings, workshops and events, members can improve their English writing skills, expand their vocabulary, and gain confidence in expressing themselves in English.
The Photography Club
It is perfect for anyone who loves taking pictures and wants to learn more about it. You can chat with friends about cool ways to take great shots and look at famous photos together, Maybe you'll even get to use a darkroom to develop your own photos. Plus, you can organize photo challenges with different themes and share your work with the club.
The Film Club
It is for movie fans and future filmmakers. You can watch amazing movies and make your own films with friends. It's a chance to learn about directing and maybe even show your creations at film festivals or local events. It's fun and a great way to explore the world of cinema.
The Music Club
It is a cool place for music lovers. You can listen to new tunes (曲子), write your own songs, or even learn how music is made. It's a fun way to get into the arts and explore the world of music, which is like a language everyone can enjoy. Join and let your musical side shine!
21.What is the main goal of joining the Photography Club
A.To become a photographer.
B.To learn more about photography
C.To develop the latest skills in taking pictures.
D.To chat with friends about school challenges.
22.Which club suits students who like writing songs
A.The English Writing Club. B.The Photography Club.
C.The Film Club. D.The Music Club.
23.Where is the passage most probably taken from
A.A book review. B.A local newspaper.
C.A high school activity guide. D.A professional art magazine.
We had moved to New Jersey in November when I was in the seventh grade, and everyone already had had their own friends, and no one wanted to talk to a new girl. To make things worse, they put me in “Section L”, which was called “Loserville”. It was sort of an open secret that it was the section for troublemakers and not-so-smart kids. When I found out, I wanted to scream. I had always been a good student and had amazing friends, and now everyone thought I was a loser!
I did text my former classmates almost every night, especially my best friend, Ana. At first my friends wanted to hear all about it. But then some stopped texting back once I said something about how miserable (悲伤的) I was. One night when I was texting with Ana, I complained (抱怨) about another friend who had just done that. Ana’s texts came really fast for the next few minutes and they surprised me. She said that she was tired of hearing about how bad everything was in New Jersey, too. She said she did not want to hurt my feelings but that I needed to stop feeling so sorry for myself all the time. I had to try to make things better.
The next day, I thought a lot about what Ana had said. She was right! I wish I could say that everything changed overnight after that, but it didn’t. I was still stuck in “Loserville”, and some people were still mean to me, even though I tried to just stay out of their way.
But what did change was me—I stopped feeling so sorry for myself and did something about making friends. I signed up to make sets for the school play. I met a lot of new people there, and suddenly I had friends to say hi to in the halls!
I still miss my former classmates sometimes, but life in New Jersey isn’t so hard anymore. Even though I couldn’t change my situation, I could change my attitude—and that made all the difference.
24.“Loserville” is a section for ______.
A.failures B.newcomers C.class secrets D.good students
25.Why the writer’s friends stopped texting back
A.She was miserable.
B.Her phone was broken.
C.They did not want to hurt her feelings.
D.They were tired of hearing about her complaint.
26.What made a difference in changing the situation
A.She ended friendship with Ana.
B.She went back to her former school.
C.She began to make friends with others.
D.She signed up to perform for the school play.
27.The best title for the passage can be ______.
A.Lasting Friendship B.Unhappiness in “Loserville”
C.An Incidence at School D.Say Goodbye to “Loserville”
Playing outside can do good to children in many ways. As little as 10 or 15 minutes can support physical and mental development.
Generally speaking, children should aim to do 60 minutes of exercise per day. This could be running, climbing, skipping, jumping or kicking a ball at the park. Exercise helps children to stay fit and keep a healthy weight. It strengthens muscles and develops their balance. Exercise is also good for mental health. It gives off endorphins in their brains, which can make them feel happier.
Studies have shown that playing outside can develop children’s motor skills: Gross motor skills are our ability to make large movements with our arms or legs. There are lots of ways to develop gross motor skills outside. For example, running around, walking on the roads which are not smooth or climbing hills. Fine motor skills are our ability to make smaller movements often with our hands. Children can develop these skills by picking up small objects.
While playing outside, children can also build their vocabulary by naming the objects or animals they see around them. Ask your child to describe the view or find shapes in the clouds. Some children may find they’re happier to talk outside. With fewer people around watching or overhearing them, they can be more adventurous with their language.
Moving through new and different places can improve children’s spatial awareness. Playing outside often means children have to use their imagination and communication skills. They are likely to have fewer toys outdoors and so have to create their own games. This can increase how much children talk to each other. So you should think about chances in your daily life for children to spend time outdoors. Explore your local area. Or set up some activities or a family sports day.
28.What does the second paragraph mainly focus on
A.When children need to do sports. B.How much exercise children get per day.
C.What sports are suitable for children. D.Why exercise is important for children.
29.Which of the following is a fine motor skill
A.Taking weightlifting exercise. B.Picking up stones on the beach.
C.Walking on the roads with care. D.Playing tennis on the playground.
30.Why do some children feel happy to talk outside
A.Because they have less stress from study. B.Because they like to take more adventures.
C.Because they feel less watched or overheard. D.Because they love animals living in the wild.
31.Who is the text mainly written for
A.Parents. B.Children. C.Teachers. D.Researchers.
Researchers in Shanghai are developing a robot “guide dog” that could help blind people. The robot is now being tested in Shanghai.
The machine uses cameras and sensors (传感器) to sense its environment. It is able to recognize (辨认出) traffic lights which traditional guide dogs are unable to recognize. The robot can communicate by listening to and speaking with a blind person. The robot also uses artificial intelligence (AI) to recognize voices and plan ways to go from place to place.
The robot dog is about the size of an English bulldog but a little wider than a real dog. It has six legs instead of four because the researchers say the extra legs enhance its safety, making its movements smoother.
41-year-old Li Fei and 42-year-old Zhu Sibin are among the people with eye problems who are helping the Jiao Tong University team. They are testing the dog using Chinese-language instructions and providing their feedback (反馈) for the researchers to further develop the dog.
Li is completely blind while Zhu has little eyesight. Li normally uses a walking stick to walk. He said, “If this robot guide dog comes onto the market and I could use it, at least it could solve some of my problems in traveling alone.”
Robot guide dogs are also under development in Australia and Britain. But China needs a lot of traditional guide dogs. There are just over 400 guide dogs in China for nearly 20 million blind people.
Many workplaces, restaurants and public areas do not welcome a usual guide dog like a Labrador. The supply of real dogs is limited (限制) by feeding and training needs. The production of robot guide dogs could be increased to an industrial level, especially in a center of making industry like China. The researchers think there could be a large market for robot dogs as there might be tens of millions of people in the world who need guide dogs.
32.What is one advantage of the robot guide dog according to the text
A.It can work at any time. B.It follows the traffic lights.
C.It costs much less to keep. D.It can find the way more easily.
33.What does the underlined word “enhance” in paragraph 3 mean
A.Report. B.Record. C.Show. D.Increase.
34.Why are Li Fei and Zhu Sibin mentioned in the text
A.They prefer experiencing modern inventions.
B.They’re experts in developing robot guide dogs.
C.They play a part in improving robot guide dogs.
D.They depend on real guide dogs for traveling around.
35.What is the future of robot guide dogs like according to the researchers
A.Worrying. B.Challenging. C.Uncertain. D.Hopeful.
Your teen years are a time to learn about yourself and start thinking about your future. Doing well in school and leading a healthy social and personal life will make you happier and more likely to succeed. But you shouldn’t get too crazy with success. 36 .
Set realistic academic and personal goals. To feel a sense of achievement about your school and personal life, set realistic goals for yourself. For example, you might set a goal to achieve all A’s and B’s this term. 37 , you might plan to get really good at shooting 3-point shots in basketball or learn how to bake bread.
38 . Go to your school library and check out books that interest you. It can be anything from poems to storybooks — just get reading! If you don’t know where to start, ask the librarian for suggestions.
Take after-class activities you enjoy. 39 .Whether you’re into the film, theatre, pottery, painting, or playing music, you can find classes at your school or join clubs that meet your needs.
Look ahead to life after you graduate from high school. Think ahead about what you will do in the future, whether that’s getting a degree, volunteering, or jumping right into the career of your choice. 40 . Just start to think about what you might want to do in the future according to your interests, passions and skills.
A.As for personal goals
B.Become a curious reader
C.After you achieve your academic goals
D.Your health is also important for your teen years
E.Instead, remember to have fun and live a life you love
F.Don’t worry, as you don’t have to choose a job right now
G.Make them a chance for you to relax and express yourself
三、完形填空
Dear Seth,
You are only three years old, and at this point in your life you are not able to understand this letter. But some day when you 41 , I hope you will find something 42 in what I am going to share with you.
Life can be 43 . There will be people in your life who won’t be very nice. They’ll 44 you because you are different, or for no good reason. You will also face heartbreak and might be 45 by those you love. I hope you don’t have to face these too much. But such things 46 .
Be open to life anyway. You’ll find cruelty (残忍) and 47 in your journey through life, but don’t let that prevent you from finding new things. Don’t retreat (退却) from life, and don’t hide or 48 yourself off. Be open to new things, new experiences and new people. You will 49 many times, but if you allow that to stop you from trying, you will 50 many chances. Do remember failure is a stepping stone to success .
You will meet many people who will try to do 51 than you, in school, in college, and at work. They’ll try to have nicer cars, bigger houses, nicer clothes, and so on… To them, life is a competition. However, I believe life is a 52 . If you always try your best to 53 others, you are wasting your life. Learn to enjoy your life instead and you will make it a journey of 54 of learning and of love.
Finally, know that I love you and always will. You are 55 a really wonderful journey, and I will always be there for you.
Love
Dad
41.A.cheer up B.grow up C.show up D.bring up
42.A.valuable B.familiar C.normal D.novel
43.A.flexible B.limited C.unkind D.equal
44.A.run after B.look at C.look after D.laugh at
45.A.impressed B.hurt C.found D.accepted
46.A.happen B.work C.matter D.disappear
47.A.hope B.difference C.pain D.luck
48.A.see B.wall C.shake D.cover
49.A.escape B.prepare C.fail D.seek
50.A.meet B.enjoy C.take D.miss
51.A.better B.earlier C.less D.faster
52.A.course B.dream C.journey D.challenge
53.A.change B.follow C.beat D.pardon
54.A.regret B.patience C.quietness D.happiness
55.A.conducting B.permitting C.starting D.recognizing
四、语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Everyone was surprised when Disney said 56 (it) film team members were remaking The Jungle Book. Based on Rudyard Kipling’s book of the same title, it describes the story of a boy 57 (name) Mowgli. Mowgli and his animal friends live 58 (happy) in the jungle until one day Shere Khan the tiger returns and tries to drive him out of the jungle. 59 1967, Disney adapted the book into a cartoon film, 60 is widely regarded as a classic. However, its old age shows. The new film uses much more advanced technology — not only the animals but also the jungle is digitally created. 61 (build) the jungle environment on the computer was no easy job. It took more than 800 62 (artist) over a year 63 (work) on the project. The Jungle Book 64 (last) for about two hours but there is enough tension and humour to hold 65 (you) attention during the whole film. Two hours seems very short when you’re having so much fun!
五、书信写作
66.请以“How to Overcome Learning Difficulties”为题用英文写一篇短文,分享你在学习中克服困难的做法。
注意:1. 写作词数不少于80。
2. 标题已给出,不计入总词数。
How to Overcome Learning Difficulties
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
六、书面表达
67.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Bus driver Charlie was out at 3 am to drive his bus around Torresdale Avenue near Cottman in the Tacony neighborhood when he saw a tiny girl waiting at the bus stop. It was Jill, a 4-year-old little girl.
It was the early hours of a rainy morning and Charlie was out to drive his SEPTA’s 56 bus on his regular route. As usual, he picked up his passengers one by one. Of course, he had no idea that he would pick up a special passenger at this time in the morning. Just as he was about to pass a stop near the Tacony neighborhood, a woman passenger told him about a little girl she had seen, all alone waiting at the bus stop. He stopped his bus and was amazed at what he had seen. Wearing her purple raincoat, sleeping clothes, and her boots, little Jill waspatiently waiting for the bus to stop so she could ride on it.
The bus driver could not believe his eyes. His passengers at the time were also surprised to see a tiny kid all alone in the rain at that moment. Seeing a child about the age of a preschooler at 3 am without any adult with her was surely a shock. Charlie was worried about her and then he had an idea. He had to do something to take the little girl safely back home.
He and the passengers on the bus tried to find out how this had happened. As it turned out, Jill even walked 5 blocks in the rain before she reached the bus stop where she was found. Without hesitation, Charlie called the local police and told them of the little girl.
As Jill sat on the bus, the passengers comforted her and made sure she was okay. As the little girl sat with the other passengers, she shared her mission (使命) that early morning. “All I want is a box of chocolates,” she said.
注意:1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Charlie drove the bus until it got to the stop which was not far from a police station.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Jill’s parents hurried to the police station.
____________________________________________________________________________________________
题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
答案 C B C B A B A C C A
题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
答案 C A C B C C A B B A
题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
答案 B D C A D C D D B C
题号 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
答案 A B D C D E A B G F
题号 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
答案 B A C D B A C B C D
题号 51 52 53 54 55
答案 A C C D C
1.C
【原文】W: How was your weekend
M: It was great. I went hiking in the mountains. How about you
2.B
【原文】M: It's 9:50 now. The football match hasn't begun yet.
W: Let me see. Oh, it will begin in 10 minutes.
3.C
【原文】W: I heard that you organized an exam yesterday.
M: Yes, many students took it 20 from the middle east, 15 from Latin America.
4.B
【原文】W: Honey, it’s time for bed. I’m glad you are studying instead of playing e on, put your book away. You should get up early tomorrow morning.
M: Okay, I’ll only read for a while.
5.A
【原文】W: David, could you give my dictionary back tomorrow Mary wants to borrow it
M: Sure. Rosa, I'm sorry, I have kept it so long.
6.B 7.A
【原文】M: Hello Cindy. Are you English
W: No, I’m not. My parents are from Poland, but they got married in Germany and have worked there ever since. So I grew up there.
M: Why did you come to Beijing
W: I always wanted to study abroad. I considered going to America or China. But I finally chose China because I was really interested in Chinese culture.
M: How long have you been in this city
W: For almost 10 months. I’m really enjoying my time here.
8.C 9.C
【原文】M: Did you eat out last night
W: Yes. Yesterday was my elder brother’s birthday, and we went to his favorite Chinese restaurant.
M: Nice. Did you have a party
W: No, my brother no longer likes having parties for his birthdays. After dinner, he went to the movies with his friends while I went home with my parents. You know, we can’t stay up late on sunday night because we have to go to school today.
10.A 11.C 12.A
【原文】M: What’s in your hand, Cathy
W: Dad, it’s a wallet. I found it in the parking lot near the shopping mall just now. There was nobody near by, so I brought it home.
M: What’s in it
W: Oh, about sixty dollars in cash.
M: Sixty dollars What are you going to do with the wallet
W: I don’t know. Maybe I should try to find the person who lost it. But how can I find the owner
M: Check the wallet to see if you can find any information about the owner.
W: Ah, yes, there are some business cards with a man’s name and telephone number on them.
M: Okay, you should call that man. He will be really glad to get his wallet back.
W: I’m sure he will. I will call him immediately.
13.C 14.B 15.C 16.C
【原文】W: Today we are talking to doctor Smith, who is an expert on teenage health. Doctor, what is the most important thing for teenagers who want to be healthy
M: Exercise and lots of it. A teenager needs about an hour of good exercise every day.
W: That’s a lot. Won’t they get tired
M: No, if they get enough sleep, a teenager needs about nine hours a night. Good sleep and lots of exercise can improve their schoolwork.
W: Cool, what else
M: So many teenagers get sick because they don’t wash their hands often enough. It’s very important to wash hands before a meal and after going outside.
W: What about food
M: Of course, it’s important to eat well.
W: So no fast food.
M: Well, fast food can be okay sometimes, but don’t eat it every day.
17.A 18.B 19.B 20.A
【原文】Hi Jennifer, this is Amy calling. I called several times, but you didn't answer, so I guessed you weren't at home, so I'll leave you a message. I read an article about a summer camp and I think you may be interested in. This camp is situated in the bookshelves of Massachusetts. It gives campers a chance to enjoy activities including sailing, fishing and swimming. Your son is especially interested in swimming so it's a great opportunity for him. The camp also features adventures in the wild, sports in the sports center and some art activities. It's one of the most popular summer camps in the country. And it accepts campus aged seven to seventeen. Since your son will turn seven this summer, he'll be fit for it. But this camp is so popular that you need to book it as early as possible. If you're interested, call me back and I'll tell you more about it. That's all. Bye.
21.B 22.D 23.C
【导语】本文是一篇应用文。文章讲述了四个适合高中学生参加的俱乐部活动信息。
21.细节理解题。根据第三段The Photography Club中“It is perfect for anyone who loves taking pictures and wants to learn more about it.(对于那些喜爱拍照并想要更多了解摄影的人来说,摄影俱乐部是绝佳的选择)”可知,加入摄影俱乐部可学习更多关于摄影的知识。故选B。
22.细节理解题。根据最后一段The Music Club中“It is a cool place for music lovers. You can listen to new tunes (曲子), write your own songs, or even learn how music is made.(这是音乐爱好者的好去处。你可以听新歌,写自己的歌,甚至学习音乐是如何制作的。)”可知,喜欢写歌的学生可以去英语俱乐部即The Music Club。故选D。
23.推理判断题。根据第一段“In high schools, there are lots of clubs and fun things to do. Joining them helps you make friends with people who like the same things as you. It's a good way to find your place in the school and meet others who share your hobbies and dreams.(在高中,有很多俱乐部和有趣的事情可以做。加入他们可以帮助你和那些和你有同样爱好的人交朋友。这是一个很好的方法来找到你在学校的位置,并结识其他分享你的爱好和梦想的人。)”可知,本文讲述四个适合高中学生参加的俱乐部活动信息,因此本文最有可能来自高中活动指南。故选C。
24.A 25.D 26.C 27.D
【导语】这是一篇记叙文。本文讲述了作者转学到新泽西后,被分到“失败者之地”,通过改变态度积极交朋友,最终改善了自己的处境。
24.细节理解题。根据第一段“It was sort of an open secret that it was the section for troublemakers and not-so-smart kids.(这是一个公开的秘密,那是为捣蛋鬼和不太聪明的孩子准备的区域。)”可知“Loserville”是给那些捣蛋鬼和不太聪明的孩子准备的区域,即给那些被认为是失败者的人准备的区域。故选A项。
25.细节理解题。根据第二段“She said that she was tired of hearing about how bad everything was in New Jersey, too. She said she did not want to hurt my feelings but that I needed to stop feeling so sorry for myself all the time.(她说她也厌倦了听到新泽西的一切有多糟糕。她说她不想伤害我的感情,但我需要停止一直为自己感到难过。)”可知,作者的朋友不回短信是因为他们厌倦了听她的抱怨。故选D项。
26.细节理解题。根据第四段“But what did change was me—I stopped feeling so sorry for myself and did something about making friends. I signed up to make sets for the school play. I met a lot of new people there, and suddenly I had friends to say hi to in the halls.(但改变的是我自己——我不再为自己感到难过,而是做了一些交朋友的事情。我报名为学校的戏剧制作布景。我在那里遇到了很多新朋友,突然之间,我在走廊里有了可以打招呼的朋友。)”可知,作者开始和别人交朋友,这改变了她的处境。故选C项。
27.主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了作者转学到新泽西后,被分到“失败者之地”,通过改变态度积极交朋友,最终改善了自己的处境,所以选项D“告别‘失败者之地’”符合文意,最适合作为本文标题。故选D项。
28.D 29.B 30.C 31.A
【导语】本文是说明文。主要介绍在外面玩对孩子有很多好处。仅仅10到15分钟就可以支持身体和精神的发展。
28.主旨大意题。根据第二段“Generally speaking, children should aim to do 60 minutes of exercise per day. This could be running, climbing, skipping, jumping or kicking a ball at the park. Exercise helps children to stay fit and keep a healthy weight. It strengthens muscles and develops their balance. Exercise is also good for mental health. It gives off endorphins in their brains, which can make them feel happier. (一般来说,孩子们每天应该运动60分钟。这可以是跑步、攀爬、跳绳、跳跃或在公园踢球。运动有助于孩子们保持健康,保持健康的体重。它能增强肌肉,发展肌肉平衡。锻炼对心理健康也有好处。它会在大脑中释放内啡肽,让人感觉更快乐)”可知,第二段主要介绍了为什么锻炼对孩子们重要,故选D。
29.细节理解题。根据第三段中“Fine motor skills are our ability to make smaller movements often with our hands. Children can develop these skills by picking up small objects. (精细的运动技能是我们经常用手做小动作的能力。孩子们可以通过捡起小物件来发展这些技能)”可知,精细运动技能是我们经常用手做小动作的能力,孩子们可以通过捡起小物件来发展这些技能,由此可知,在沙滩上捡石头是精细运动。故选B。
30.细节理解题。根据第四段中“Some children may find they’re happier to talk outside. With fewer people around watching or overhearing them, they can be more adventurous with their language. (有些孩子可能会发现他们更喜欢在外面说话。周围的人少了,听他们说话的人也少了,他们可以更大胆地使用自己的语言)”可知,有些孩子喜欢在外面聊天是因为他们觉得没有那么多人监视或偷听。故选C。
31.推理判断题。通读全文,尤其是最后一段“So you should think about chances in your daily life for children to spend time outdoors. Explore your local area. Or set up some activities or a family sports day. (所以你应该考虑在你的日常生活中让孩子花时间在户外的机会。探索你所在的地区。或者组织一些活动或家庭运动日)”中的“your daily life for children”可推知,本文是写给家长的。故选A。
32.B 33.D 34.C 35.D
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了研究人员正在研究的机器导盲犬,介绍了它们的特点、优势和运用前景。
32.细节理解题。根据第二段的句子“It is able to recognize (辨认出) traffic lights which traditional guide dogs are unable to recognize.(它能够识别传统导盲犬无法识别的交通信号灯。)”可知,与传统导盲犬相比,机器导盲犬的一个优点是它能识别交通信号灯。故选B项。
33.词句猜测题。根据划线单词前的“It has six legs instead of four”和下文的“making its movements smoother”可知,研究人员给机器导盲犬设计了六条腿而不是四条腿,肯定是为了增强其安全性。所以划线单词enhance的意义为“增强”,与increase意义一致。故选D项。
34.推理判断题。根据第四段“41-year-old Li Fei and 42-year-old Zhu Sibin are among the people with eye problems who are helping the Jiao Tong University team. They are testing the dog using Chinese-language instructions and providing their feedback for the researchers to further develop the dog.(41岁的李飞和42岁的朱思斌都有眼疾,他们正在帮助交通大学的队伍。他们正在用中文指令测试狗,并向研究人员提供他们的反馈,以便进一步发展狗。)”可知,文中提到李飞和朱思斌是因为他们在改进机器导盲犬方面发挥了作用。故选C项。
35.推理判断题。根据最后一段的最后一句“The researchers think there could be a large market for robot dogs as there might be tens of millions of people in the world who need guide dogs.(研究人员认为,机器狗可能有很大的市场,因为世界上可能有数千万人需要导盲犬。)”可知,机器人导盲犬的未来充满希望的。故选D项。
36.E 37.A 38.B 39.G 40.F
【导语】这是一篇说明文。文章就青少年学习生活给出了一些建议,包括阅读、提前思考未来要做的事、参加课外活动、设立现实的目标等。
36.由上文“But you shouldn’t get too crazy with success. (但你不应该过于沉迷于成功)”可知,本空要说跟“不要过于沉迷成功,要做什么”有关的话题。E选项“Instead, remember to have fun and live a life you love (相反,记住要享受乐趣,过你热爱的生活)”能承接上文,符合题意。故选E。
37.由上文“For example, you might set a goal to achieve all A’s and B’s this term. (例如,你可能会设定一个目标,这个学期要拿到全A或B)”可知,此处是举例说明如何设定学业目标。由下文“you might plan to get really good at shooting 3-point shots in basketball or learn how to bake bread. (你可能会计划擅长篮球中的三分球投篮,或者学习如何烤面包)”可知,此处是举例说明如何设定个人目标。A选项“As for personal goals (至于个人目标)”能承上启下,符合题意。故选A。
38.由下文“Go to your school library and check out books that interest you. (去学校的图书馆,找出你感兴趣的书籍)”可知,此处是建议青少年要多读书。B选项“Become a curious reader (成为一个好奇的读者)”能引出下文,符合题意。故选B。
39.由上文“Take after-class activities you enjoy. (参加你喜欢的课外活动)”可知,此处是建议青少年要参加课外活动。由下文“Whether you’re into the film, theatre, pottery, painting, or playing music, you can find classes at your school or join clubs that meet your needs. (无论你是喜欢电影、戏剧、陶艺、绘画还是演奏音乐,你都可以在学校找到相应的课程或加入满足你需求的俱乐部)”可知,此处是举例说明课外活动的好处,G选项“Make them a chance for you to relax and express yourself (让它们成为你放松和表达自己的机会)”能承上启下,them指上文中after-class activities,符合题意。故选G。
40.由上文“Think ahead about what you will do in the future, whether that’s getting a degree, volunteering, or jumping right into the career of your choice. (提前思考你将来要做什么,无论是获得学位、做志愿者,还是直接投身到你选择的职业中)”可知,此处是建议青少年要提前思考未来。由后文“Just start to think about what you might want to do in the future according to your interests, passions and skills.(只是开始思考你未来可能想根据你的兴趣、激情和技能做什么)”可知,此处是建议青少年不要急于选择职业,而是要根据自己的兴趣、激情和技能来思考未来。F选项“Don’t worry, as you don’t have to choose a job right now (别担心,因为你现在不必选择工作)”能承上启下,符合题意。故选F。
41.B 42.A 43.C 44.D 45.B 46.A 47.C 48.B 49.C 50.D 51.A 52.C 53.C 54.D 55.C
【导语】这是一篇记叙文。本文是一位父亲写给女儿的信。教诲女儿要学会面对生活中的危险,不要退却,不要隐瞒,要勇敢地面对。
41.考查动词短语辨析。句意:但是,当你长大后的某一天,我希望你能从我将要与你分享的东西中发现一些有价值的东西。A. cheer up欢呼,振奋起来;B. grow up长大;C. show up出现;D. bring up抚养。根据上文“You are only three years old, and at this point in your life you are not able to understand this letter.”提到Seth才三岁,此时还不能理解这封信,由此可知,此处应表示作者希望女儿长大后会理解。故选B项。
42.考查形容词词义辨析。句意:但是,当你长大后的某一天,我希望你能从我将要与你分享的东西中发现一些有价值的东西。A. valuable有价值的;B. familiar熟悉的;C. normal正常的;D. novel新颖的。根据语境以及下文“what I am going to share with you”由此可知,此处应表示作者希望女儿在信中会发现一些有价值的事。故选A项。
43.考查形容词词义辨析。句意:生活有时可能是残酷的。A. flexible灵活的;B. limited有限的;C. unkind不友好的;D. equal平等的。根据下文“There will be people in your life who won’t be very nice.”提到生活中会有一些不太友好的人。由此可知,此处应表示生活可能是残酷的。故选C项。
44.考查动词短语辨析。句意:他们会因为你的与众不同而嘲笑你,或者毫无理由地嘲笑你。A. run after追赶;B. look at看着;C. look after照顾;D. laugh at嘲笑。根据下文“because you are different, or for no good reason.”可知,此处应表示他们会因为“你”的与众不同或毫无理由地嘲笑“你”。故选D项。
45.考查动词词义辨析。句意:你也会面临心碎,可能会被你爱的人伤害。A. impressed打动,使……印象深刻;B. hurt伤害;C. found发现;D. accepted接受。根据上文“You will also face heartbreak”提到会面临心碎,由此可知,此处应表示你可能会被你爱的人伤害。故选B项。
46.考查动词词义辨析。句意:但这样的事情时有发生。A. happen发生;B. work工作;C. matter要紧的事;D. disappear消失。根据上文“I hope you don’t have to face these too much.”提到作者希望女儿不用面对太多,由此可推知,此处应表示这样的事情时有发生。故选A项。
47.考查名词词义辨析。句意:在你的人生旅途中,你会遇到残酷和痛苦,但不要让这些阻碍你寻找新事物。A. hope希望;B. difference区别;C. pain痛苦;D. luck幸运。根据上文“You’ll find cruelty”以及下文“but don’t let that prevent you from finding new things.”可知,此处应表示你会遇到残酷和痛苦,但不要让这些阻碍你寻找新事物。故选C项。
48.考查动词词义辨析。句意:不要逃避生活,不要躲藏或封闭自己。A. see看见;B. wall把……关起来;C. shake摇摆;D. cover覆盖。根据上文“Don’t retreat from life”提到不要逃避生活,由此可知,此处应表示不要躲藏或封闭自己。故选B项。
49.考查动词词义辨析。句意:你会失败很多次,但如果你让失败阻止你去尝试,你就会错过很多机会。A. escape逃脱;B. prepare准备;C. fail失败;D. seek寻找。根据下文“Do remember failure is a stepping stone to success.”提到失败是成功的垫脚石,由此可知,此处应表示你可能会失败很多次。故选C项。
50.考查动词词义辨析。句意:你会失败很多次,但如果你让失败阻止你去尝试,你就会错过很多机会。A. meet遇见;B. enjoy享受;C. take带走;D. miss错过。根据上文“but if you allow that to stop you from trying”由此可知,此处应表示如果你让失败阻止你去尝试,你就会错过很多机会。故选D项。
51.考查副词词义辨析。句意:你会遇到很多比你做得更好的人,无论是在中学、大学还是在工作中。A. better更好地;B. earlier更早地;C. less更少地;D. faster更快地。根据下文“They’ll try to have nicer cars, bigger houses, nicer clothes, and so on”提到他们想拥有更好的车、更大的房子……,由此可知,此处应表示“你”会遇到很多比“你”做得更好的人。故选A项。
52.考查名词词义辨析。句意:然而,我相信生活是一段旅程。A. course课程;B. dream梦想;C. journey旅程;D. challenge挑战。根据下文“You are   15   a really wonderful journey”提到旅程,由此可知,此处应表示作者相信生活是一段旅程。故选C项。
53.考查动词词义辨析。句意:如果你总是尽力打败别人,你是在浪费你的生命。A. change改变;B. follow跟随;C. beat打败;D. pardon打扰。根据上文“To them, life is a competition.”提到竞争,由此可知,此处应表示如果“你”总是尽力打败别人,你是在浪费你的生命。故选C项。
54.考查名词词义辨析。句意:学会享受你的生活,你会使它成为一个快乐的学习和爱的旅程。A. regret后悔;B. patience耐心;C. quietness安静;D. happiness幸福,快乐。根据句意以及上文“Learn to enjoy your life”提到享受你的生活,由此可知,此处应表示你会使它成为一个快乐的学习和爱的旅程。故选D项。
55.考查动词词义辨析。句意:你正在开始一段美好的旅程,我会永远在你身边。A. conducting进行;B. permitting允许;C. starting开始;D. recognizing识别。根据句意以及下文“and I will always be there for you.”由此可知,此处应表示你正在开始一段美好的旅程。故选C项。
56.its 57.named 58.happily 59.In 60.which 61.Building 62.artists 63.to work 64.lasts 65.your
【导语】这是一篇记叙文。文章主要介绍了迪士尼的动画《奇幻森林》的拍摄经过。
56.考查代词。句意:当迪斯尼说它的电影团队成员正在重拍《奇幻森林》时,每个人都很惊讶。修饰名词members应用形容词性物主代词its。故填its。
57.考查非谓语动词。句意:这部电影改编自鲁德亚德·吉卜林的同名小说,讲述了一个名叫毛克利的男孩的故事。此处boy与name构成被动关系,故用过去分词作定语。故填named。
58.考查副词。句意:毛克利和他的动物朋友们在丛林里快乐地生活着,直到有一天老虎谢尔·汗回来了,想把他赶出丛林。修饰动词live用副词happily。故填happily。
59.考查介词。句意:1967年,迪斯尼把这本书改编成卡通电影,被广泛认为是一部经典。表示在某一年应用介词in。位于句首,首字母大写,故填In。
60.考查定语从句。句意:1967年,迪斯尼把这本书改编成卡通电影,被广泛认为是一部经典。非限制性定语从句修饰先行词cartoon film,在从句作主语,指物,故填which。
61.考查非谓语动词。句意:在电脑上构建丛林环境并不是一件容易的事。作主语,应用动名词形式。位于句首,首字母大写,故填Building。
62.考查名词的数。句意:800多名艺术家花了一年多的时间来完成这个项目。根据上文800可知artist用复数。故填artists。
63.考查非谓语动词。句意:800多名艺术家花了一年多的时间来完成这个项目。此处为句型It took sb. some time to do sth.,表示“做某事花费某人多少时间”。故填to work。
64.考查时态。句意:《奇幻森林》持续了大约两个小时,但它的紧张和幽默足以让你在整部电影中保持注意力。根据后文is可知为一般现在时,主语为The Jungle Book,谓语用三单形式。故填lasts。
65.考查代词。句意:《奇幻森林》持续了大约两个小时,但它的紧张和幽默足以让你在整部电影中保持注意力。修饰名词attention应用形容词性物主代词your。故填your。
66.Possible version 1:
How to Overcome Learning Difficulties
Facing learning difficulties is a common challenge, but it is possible to overcome them with a few simple steps. First, don’t hesitate to seek help from teachers, peers, or online resources. Second, maintain a positive mindset and stay patient with yourself. Break down your learning into smaller tasks to make it more manageable. Lastly, remember to take care of your physical and mental health by getting enough rest, exercise, and relaxation, which is very important for your study. With these strategies, you’ll be well on your way to overcoming any learning difficulties.
67. Charlie drove the bus until it got to the stop which was not far from a police station. Within an hour, police officers came to fetch Jill and brought her to the police station. They learned about Jill’s information. They were shocked to know that the little girl had wandered off that early morning for chocolates. After asking her parents’ telephone number, the police called her parents and told them that their daughter was in the police station and what happened to their daughter.
Jill’s parents hurried to the police station. They first comforted the little girl and hugged her tightly. They were very happy to know that a kind people found her daughter. They could not imagine what would have happened if things turned bad. So they decided to thank Charlie in person. Then till the daytime, when Charlie was off work, they brought the little girl and thanked him. They were full of gratitude, saying that they would be forever grateful. Charlie said, “Everyone would do this. I just did what I should do”
同课章节目录