Unit 4 Information technology Section Ⅱ Period 4 课件(共54)+学案(含答案)+练习(含答案)

文档属性

名称 Unit 4 Information technology Section Ⅱ Period 4 课件(共54)+学案(含答案)+练习(含答案)
格式 zip
文件大小 1.7MB
资源类型 教案
版本资源 北师大版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-08-27 16:59:50

文档简介

Period 4  单元语法讲练
复合词
一、复合形容词
1.数词+名词(单数)
one-child(独生子女的)
two-hour(两小时的)
three-good(三好的)
100-pound(一百磅的)
2.数词+名词(单数)+形容词
three-year-old(三岁的)
seven-foot-wide(七英尺宽的)
8,000-meter-long(八千米长的)
six-meter-tall(六米高的)
3.数词+名词+-ed
one-eyed(独眼的)
four-storeyed(四层的)
two-faced(两面派的)
four-footed(四只脚的)
three-legged(三条腿的)
4.形容词+名词(普通)
full-time(全日制的)
high-class(高级的)
second-hand(二手的)
part-time[兼职(的)]
final-term(期末的)
first-class/rate(第一流的)
5.形容词+名词-(e)d
kind-hearted(好心肠的)
medium-sized(中等大小的)
cold-blooded(冷血的)
warm-hearted(热心肠的)
blue-eyed(蓝眼睛的)
middle-aged(中年的)
red-lipped(红嘴唇的)
6.形容词/副词+动词-ing形式
good-looking(长相好看的)
ugly-looking(长相丑陋的)
easy-looking(长相随和的)
tired-looking(面容疲劳的)
easy-going(随和的)
hard-working(勤奋的)
everlasting(永恒的)
7.形容词/副词+过去分词
newborn(新生的)
so-called(所谓的)
hard-won(来之不易的)
well-dressed(衣着好的)
ready-made(现成的)
newly-built(新建的)
recently-built(刚建的)
8.形容词/副词+形容词
dark-blue(深蓝的)
light-green(浅绿的)
all-round(全面的)
red-hot(炽热的)
9.名词+动词-ing形式
English-speaking(说英语的)
peace-loving(爱好和平的)
world-shaking(震惊世界的)
grass-eating(食草的)
mouth-watering(流口水的)
meat-eating(食肉的)
10.名词+过去分词
hand-made(手工制作的)
heart-broken(令人心碎的)
man-made(人造的)
11.名词+形容词
lifelong(毕生的,终身的)
world-famous(世界著名的)
worldwide(世界范围的)
ice-cold(冰冷的)
12.名词+名词
X-ray(X射线)
13.名词+介词
childlike(像小孩似的)
二、复合名词
1.动词、副词直接相连
comeback(复原,复辟)
breakdown(损坏,故障)
getaway(逃走)
lookout(监视处;瞭望哨)
runaway(逃跑者,逃避者)
2.动词、副词用连字符连接
blow-up(照片的放大)
cut-off(界限)
fall-off(下降)
make-up(组成,化妆品)
run-out(击球员出局)
set-up(机构,体制)
get-out(借口)
get-together(联欢会)
put-on(假象,欺骗)
run-through(排练,练习)
take-off(起飞)
3.动词、副词颠倒位置并直接相连
income(收入,收益)
intake(吸入,摄入)
onset(开端,发生)
outcome(结果,成果)
outlook(观点,前景)
output(产量)
overthrow(推翻,打倒)
overlook(眺望,观察)
upkeep(维修,保养)
upset(混乱,心烦意乱)
4.动词-ing 形式与副词由连字符连接
goings-on[(复)举动,行为]
going-over(痛打,痛骂)
5.副词与动词-ing 形式直接相连
incoming(新当选的;刚收到的)
outgoings[(复)支出,开销]
outpouring(倾泻)
upbringing(抚育,养育)
6.(不规则)动词的过去分词与副词直接相连
leftover(剩余物,吃剩的饭)
7.(不规则)动词的过去分词与副词用连字符相连
grown-up(成年人)
8.副词与(不规则)动词的过去分词直接相连
ingot(锭)
bygones(过去的事情,往事)
短文语境填空
Jim was a boy 1.________ (adopt) by a warm-hearted couple who lived in the countryside.He 2.________ (desert) in a newly-made building.Many 3._________(passer-by) stood there,but didn't want to give him some 4.________(leftover).The couple found the good-looking baby 5.______ brought him to their three-storey house.After Jim grew up,he took 6.________ a full-time job and tried his best to help the 7.________(home) people.He wanted to reward the society through his own 8.________(behave).He thought 9.________ (do) a favour for others can make their life more 10.________ (convenience).
Period 4
巩固落实
短文语境填空
1.adopted 2.was deserted 3.passersby 4.leftovers 
5.and 6.up 7.homeless 8.behaviour 9.doing 
10.convenient
1 / 5(共54张PPT)
Period 4 
UNIT 4 INFORMATION TECHNOLOGY
主题语境
人与社会——科技发展与信息技术创新
Section Ⅱ LESSON 2 & LESSON 3
复合词
一、复合形容词
1.数词+名词(单数)
one-child(独生子女的)
two-hour(两小时的)
three-good(三好的)
100-pound(一百磅的)
课时学案 单元语法讲练
2.数词+名词(单数)+形容词
three-year-old(三岁的)
seven-foot-wide(七英尺宽的)
8,000-meter-long(八千米长的)
six-meter-tall(六米高的)
3.数词+名词+-ed
one-eyed(独眼的)
four-storeyed(四层的)
two-faced(两面派的)
four-footed(四只脚的)
three-legged(三条腿的)
4.形容词+名词(普通)
full-time(全日制的)
high-class(高级的)
second-hand(二手的)
part-time[兼职(的)]
final-term(期末的)
first-class/rate(第一流的)
5.形容词+名词-(e)d
kind-hearted(好心肠的)
medium-sized(中等大小的)
cold-blooded(冷血的)
warm-hearted(热心肠的)
blue-eyed(蓝眼睛的)
middle-aged(中年的)
red-lipped(红嘴唇的)
6.形容词/副词+动词-ing形式
good-looking(长相好看的)
ugly-looking(长相丑陋的)
easy-looking(长相随和的)
tired-looking(面容疲劳的)
easy-going(随和的)
hard-working(勤奋的)
everlasting(永恒的)
7.形容词/副词+过去分词
newborn(新生的)
so-called(所谓的)
hard-won(来之不易的)
well-dressed(衣着好的)
ready-made(现成的)
newly-built(新建的)
recently-built(刚建的)
8.形容词/副词+形容词
dark-blue(深蓝的)
light-green(浅绿的)
all-round(全面的)
red-hot(炽热的)
9.名词+动词-ing形式
English-speaking(说英语的)
peace-loving(爱好和平的)
world-shaking(震惊世界的)
grass-eating(食草的)
mouth-watering(流口水的)
meat-eating(食肉的)
10.名词+过去分词
hand-made(手工制作的)
heart-broken(令人心碎的)
man-made(人造的)
11.名词+形容词
lifelong(毕生的,终身的)
world-famous(世界著名的)
worldwide(世界范围的)
ice-cold(冰冷的)
12.名词+名词
X-ray(X射线)
13.名词+介词
childlike(像小孩似的)
二、复合名词
1.动词、副词直接相连
comeback(复原,复辟)
breakdown(损坏,故障)
getaway(逃走)
lookout(监视处;瞭望哨)
runaway(逃跑者,逃避者)
2.动词、副词用连字符连接
blow-up(照片的放大)
cut-off(界限)
fall-off(下降)
make-up(组成,化妆品)
run-out(击球员出局)
set-up(机构,体制)
get-out(借口)
get-together(联欢会)
put-on(假象,欺骗)
run-through(排练,练习)
take-off(起飞)
3.动词、副词颠倒位置并直接相连
income(收入,收益)
intake(吸入,摄入)
onset(开端,发生)
outcome(结果,成果)
outlook(观点,前景)
output(产量)
overthrow(推翻,打倒)
overlook(眺望,观察)
upkeep(维修,保养)
upset(混乱,心烦意乱)
4.动词-ing 形式与副词由连字符连接
goings-on[(复)举动,行为]
going-over(痛打,痛骂)
5.副词与动词-ing 形式直接相连
incoming(新当选的;刚收到的)
outgoings[(复)支出,开销]
outpouring(倾泻)
upbringing(抚育,养育)
6.(不规则)动词的过去分词与副词直接相连
leftover(剩余物,吃剩的饭)
7.(不规则)动词的过去分词与副词用连字符相连
grown-up(成年人)
8.副词与(不规则)动词的过去分词直接相连
ingot(锭)
bygones(过去的事情,往事)
短文语境填空
Jim was a boy 1._______ (adopt) by a warm-hearted couple who lived in the countryside.He 2.____________ (desert) in a newly-made building.Many 3._________(passer-by) stood there,but didn't want to give him some 4._________(leftover).The couple found the good-looking baby 5.____ brought him to their three-storey house.After Jim grew up,he took 6.___ a full-time job and tried his best to help the 7.________(home) people.He wanted to reward the society through his own 8._________(behave).He thought 9._____ (do) a favour for others can make their life more 10.__________ (convenience).
adopted
was deserted
passers -by
leftovers
and
up
homeless
behaviour
doing
convenient
Ⅰ.单词拼写
1.What was the _______(内容) of the lecture?
2.It was the main _____(焦点) of attention at the meeting.
3.______________(住处) was difficult to find during the Olympic Games.
4.The film showed life in the poor areas with great _______(真实).
5.The ______(最新的) developments have just been released to the media.
课时分层作业(二)
content
focus
Accommodation
reality
latest
Ⅱ.短语填空
in addition;be concerned with;focus on;think of;compare to;on the basis of
1.Statement should be made _______________ fact.
2.There is no moment that ___________ holding your baby for the first time.
3.The book ________________ political economics.
4.Each exercise __________ a different grammar point.
5.As a Party member,you should ________ others first.
on the basis of
compares to
is concerned with
focuses on
think of
Ⅲ.阅读理解
Having a smartphone may not be as smart as you think.They may let you surf the Internet,listen to music and take photos wherever you are...but they also turn you into a workaholic(工作狂),it seems.
A study suggests that,by giving you access to e-mails at all times,the smartphone adds as much as two hours to your working day.Experts found that British people work an additional 460 hours a year on average as they are able to respond to e-mails on their mobiles.The study shows the average UK working day is between 9 and 10 hours,but 2 more hours is spent responding to or sending work e-mails,or making work calls.
Almost one in ten admits spending up to three hours outside their normal working day checking work e-mails.Some workers say they are on call almost 24 hours a day.Nearly two-thirds say they often check work e-mails just before they go to bed and as soon as they wake up,while over a third have replied to one in the middle of the night.The average time for first checking e-mails is between 6 a.m.and 7 a.m.with more than a third checking their first e-mail in the period,and a quarter checking them between 11 p.m.and midnight.
Ghadi Hobeika,marketing director of Pixmania,said,“The ability to access millions of apps has made smartphone invaluable for many people.However,there are disadvantages.Many companies expect their employees to be on call 24 hours a day,seven days a week,and smartphones mean that people cannot get away from work.The more frequently in contact we become,the more is expected of us in a work capacity.”
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了使用智能手机的利弊。使用智能手机可以让你随时随地上网、听音乐、拍照片……但也可能让你变成工作狂。
1.With a smartphone the average UK working day is ________.
A.11 to 12 hours    B.9 to 10 hours
C.8 hours D.2 hours
A [细节理解题。根据第二段中的“The study shows the average UK working day is between 9 and 10 hours,but 2 more hours is spent responding to or sending work e-mails,or making work calls.”可知选A。]

2.We can learn from the text that the British people ________.
A.prefer to check e-mails in the morning
B.are crazy about different smartphones
C.work more hours with smartphones
D.shorten their normal working hours
C [细节理解题。根据第二段中的“A study suggests that,by giving you access to e-mails at all times,the smartphone adds as much as two hours to your working day.”可知选C。]

3.What does the underlined word “invaluable” mean?
A.Useless. B.Necessary.
C.Expensive. D.Cheap.
B [词义猜测题。根据画线词所在句后两句“However,there are disadvantages.Many companies expect their employees to be on call 24 hours a day,seven days a week,and smartphones mean that people cannot get away from work.”可知,其也有缺点,许多公司希望他们的员工能够随时等待电话通知,使得人们工作离不开智能手机。从而可以猜测出invaluable为“极为重要的”之意。故选B。]

4.What does Ghadi Hobeika feel about smartphones?
A.They are unimportant for most of people.
B.They have disadvantages for some companies.
C.They are useful to improve a work ability.
D.They make it impossible for people to rest.

D [推理判断题。根据最后一段中的“However,there are disadvantages.Many companies expect their employees to be on call 24 hours a day,seven days a week,and smartphones mean that people cannot get away from work.The more frequently in contact we become,the more is expected of us in a work capacity.”可知,Ghadi Hobeika认为智能手机让人们很难得到休息。故选D。]
Ⅳ.完形填空
Three women were sitting on the river bank.All were 1 and wore gold rings on their fingers.Suddenly,one of them said,“Oh,how beautiful my hands are!” The other two women 2 at once.They thought their own hands were the most beautiful in the world.Then they saw an old woman walking towards them with the help of a 3 .“Hey,you old ugly woman!” they 4 called out.“Tell us whose 5 are the most beautiful!”
But the old woman said,“I will tell you.But first please give me some water to drink.I am very 6 !”
Hearing this,the three ladies at once 7 together.“Don't we have better things to do than to serve an old woman?” The old woman
8 and sat below a tree.Just then,the village washerwoman came and she had a heavy 9 of water on her shoulder. 10 the tired old woman,she immediately 11 water for her to drink from her pot.She then 12 her own breakfast to the old woman.
Having finished 13 ,the old woman took the washerwoman's hands in her own hands lovingly.The washerwoman's hands were out of 14 with countless washings.The old woman blew gently.The washerwoman's hands were suddenly full of gold! The old woman said,“Those hands are most beautiful which 15 those in need and do good deeds.”
【语篇解读】 本文是一篇记叙文。三个富有的女性坐在河边互相对比谁的手最好看,这时来了一位老妇人向她们讨水喝,她们没有帮助老妇人反而嘲笑她。之后一位洗衣妇走来,立刻倒水给老妇人喝并且把自己的早餐给了她。老妇人轻轻地吹了口气,让洗衣妇的手里塞满了金子。老妇人说那些做好事的人的手最美丽。
1.A.wealthy        B.healthy
C.young D.energetic
A [根据空后“and wore gold rings”可知,这三个女性是“富有的”。故选A。]

2.A.fought B.smiled
C.nodded D.disagreed
D [根据空后“They thought their own hands were the most beautiful in the world.”可知,另外两个女人认为自己的手最好看,所以“不认同”第一个女人夸赞自己的手最好看。故选D。]

3.A.dog B.lantern
C.branch D.river
C [根据空前提示“walking ”和“with the help of”可知,老妇人需要借助于“树枝”走路。故选C。]

4.A.slowly B.rudely
C.peacefully D.surprisingly
B [根据她们对老妇人的称呼“old ugly woman”可知,她们是“粗鲁地”跟老妇人讲话。故选B。]

5.A.eyes B.hands
C.ears D.shoulders
B [根据前文内容可知,这三个女性在对比谁的“手”好看,原词复现。故选B。]

6.A.dirty B.poor
C.upset D.thirsty
D [根据空前“give me some water to drink”可知,老妇人此刻非常“口渴”。故选D。]

7.A.laughed B.cried
C.escaped D.disappeared
A [根据空后三个女性所说的话“Don't we have better things to do than to serve an old woman?”可知,这三个女性并没有帮助老妇人,结合之前她们粗鲁的态度可知,她们听到老妇人的求助后“大笑”。故选A。]

8.A.sang B.relaxed
C.sighed D.recovered
C [由前文可知,三个女性非但没有帮助老妇人,反而还嘲笑,结合后文“the tired old woman”,所以老妇人此刻“叹气”。故选C。]

9.A.bottle B.bag
C.pot D.basket
C [根据后文原词“pot”可知,洗衣妇扛着“一壶”水,原词复现。故选C。]

10.A.Seeing B.Hearing
C.Feeling D.Smelling
A [根据空后内容可知,洗衣妇先“看到”疲惫的老妇人,然后再给她水,构成动作顺序。故选A。]

11.A.boiled B.chose
C.changed D.poured
D [根据前文句意可知,洗衣妇扛着一壶水,所以看到疲惫的老妇人后,立刻从壶里“倒”水给她喝,形成动作顺序。故选D。]

12.A.came across B.gave away
C.put aside D.took in
B [根据提示词“then”可知,洗衣妇给老妇人倒水喝,然后“赠送”她自己的早餐,构成动作顺序。故选B。]

13.A.listening B.talking
C.eating D.washing
C [由前文句意可知,洗衣妇送给老妇人早餐,所以老妇人“吃完”早餐后,亲切地握住了洗衣妇的手。故选C。]

14.A.date B.control
C.order D.shape
D [根据空后提示“with countless washings”可知,D项符合题意,out of shape表示“变形,走形”。故选D。]

15.A.point B.serve
C.touch D.refuse
B [由前文句意可知,善良的洗衣妇帮助了老妇人之后,老妇人让洗衣妇的手里塞满了金子,所以老妇人想表达的是“服务,帮助”他人的手是最美丽的。故选B。]

Ⅴ.语法填空
A lot of people in our country take a nap after lunch,so do my classmates.1.________(recent) I have conducted a survey on 2.________(take) a nap after lunch among my classmates.Most of them are in the habit of sleeping for 3.___ while at noon as they believe it does good to them.The majority prefer 4.___________(do) so around 12:30 and the nap usually 5._____(last) for about 30 minutes.They often 6._______(choice) to sleep at home instead of in their classroom 7.___ dormitory.
Recently
taking
a
doing/to do
lasts
choose
or
Hopefully,the result of my survey can draw the attention of our parents and school.Since most students are 8.___need of a nap,proper arrangements should be made so that students can have a good rest after a whole 9.__________(morning) hard work.Students should not 10.________(ask) to do extra work during this period of time.After all,having a nap after lunch,one can feel refreshed and energetic enough to study more efficiently in the afternoon.
【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章介绍了作者在同班同学中做的一个关于午后小睡的调查。
in
morning's
be asked
1.Recently [考查副词。句意:最近,我在同学之间做了一个关于午后小睡的调查。该空作时间状语,所以要用副词,且位于句首,故填Recently。]
2.taking [考查非谓语动词。句意同上。该空作介词on的宾语,要用动词-ing形式。故填taking。]
3.a [考查冠词。句意:多数人都有中午睡一会儿的习惯,因为他们相信午睡对他们有好处。for a while意为“一会儿”。 故填a。]
4.doing/to do [考查非谓语动词。句意:大多数人喜欢在12:30左右小睡,小睡时间通常持续30分钟左右。prefer doing/to do sth.意为“较喜欢做某事”,故填doing/to do。]
5.lasts [考查时态和主谓一致。句意同上。该句陈述的是客观事实,要用一般现在时。主语the nap为单数,所以谓语动词用第三人称单数形式。故填lasts。]
6.choose [考查词性转换。句意:他们经常选择在家里而不是在教室或宿舍里睡觉。该句主语为they,该空作谓语,且该句陈述的是客观事实,要用一般现在时。故填choose。]
7.or [考查连词。句意同上。根据句意,这里为选择关系。故填or。]
8.in [考查固定搭配。句意:既然大多数学生需要午后小睡……,in need of 是固定短语,意为“需要……”。故填in。]
9.morning's [考查名词所有格。句意:一上午的努力学习之后,同学们可以好好地休息。该空修饰名词hard work,所以应填名词所有格形式。故填morning's。]
10.be asked [考查语态。句意:学生们在这段时间内不应该被要求做额外的作业。主语Students和ask之间是被动关系,该句应用被动语态。故填be asked。]
THANKS课时分层作业(二)
Ⅰ.单词拼写
1.What was the ________(内容) of the lecture
2.It was the main ________(焦点) of attention at the meeting.
3.________(住处) was difficult to find during the Olympic Games.
4.The film showed life in the poor areas with great ________(真实).
5.The ________(最新的) developments have just been released to the media.
Ⅱ.短语填空
in addition;be concerned with;focus on;think of;compare to;on the basis of
1.Statement should be made ______________ fact.
2.There is no moment that ________________ holding your baby for the first time.
3.The book ________________ political economics.
4.Each exercise ________________ a different grammar point.
5.As a Party member,you should ________________ others first.
Ⅲ.阅读理解
Having a smartphone may not be as smart as you think.They may let you surf the Internet,listen to music and take photos wherever you are...but they also turn you into a workaholic(工作狂),it seems.
A study suggests that,by giving you access to e-mails at all times,the smartphone adds as much as two hours to your working day.Experts found that British people work an additional 460 hours a year on average as they are able to respond to e-mails on their mobiles.The study shows the average UK working day is between 9 and 10 hours,but 2 more hours is spent responding to or sending work e-mails,or making work calls.
Almost one in ten admits spending up to three hours outside their normal working day checking work e-mails.Some workers say they are on call almost 24 hours a day.Nearly two-thirds say they often check work e-mails just before they go to bed and as soon as they wake up,while over a third have replied to one in the middle of the night.The average time for first checking e-mails is between 6 a.m.and 7 a.m.with more than a third checking their first e-mail in the period,and a quarter checking them between 11 p.m.and midnight.
Ghadi Hobeika,marketing director of Pixmania,said,“The ability to access millions of apps has made smartphone invaluable for many people.However,there are disadvantages.Many companies expect their employees to be on call 24 hours a day,seven days a week,and smartphones mean that people cannot get away from work.The more frequently in contact we become,the more is expected of us in a work capacity.”
1.With a smartphone the average UK working day is ________.
A.11 to 12 hours    B.9 to 10 hours
C.8 hours D.2 hours
2.We can learn from the text that the British people ________.
A.prefer to check e-mails in the morning
B.are crazy about different smartphones
C.work more hours with smartphones
D.shorten their normal working hours
3.What does the underlined word “invaluable” mean
A.Useless. B.Necessary.
C.Expensive. D.Cheap.
4.What does Ghadi Hobeika feel about smartphones
A.They are unimportant for most of people.
B.They have disadvantages for some companies.
C.They are useful to improve a work ability.
D.They make it impossible for people to rest.
Ⅳ.完形填空
Three women were sitting on the river bank.All were 1 and wore gold rings on their fingers.Suddenly, one of them said, “Oh,how beautiful my hands are!” The other two women 2 at once.They thought their own hands were the most beautiful in the world.Then they saw an old woman walking towards them with the help of a 3 .“Hey, you old ugly woman!” they 4 called out.“Tell us whose
5 are the most beautiful!”
But the old woman said, “I will tell you.But first please give me some water to drink.I am very 6 !”
Hearing this,the three ladies at once 7 together.“Don't we have better things to do than to serve an old woman?” The old woman 8 and sat below a tree.Just then, the village washerwoman came and she had a heavy 9 of water on her shoulder. 10 the tired old woman, she immediately 11 water for her to drink from her pot.She then 12 her own breakfast to the old woman.
Having finished 13 , the old woman took the washerwoman's hands in her own hands lovingly.The washerwoman's hands were out of 14 with countless washings.The old woman blew gently.The washerwoman's hands were suddenly full of gold! The old woman said, “Those hands are most beautiful which 15 those in need and do good deeds.”
1.A.wealthy      B.healthy
C.young D.energetic
2.A.fought B.smiled
C.nodded D.disagreed
3.A.dog B.lantern
C.branch D.river
4.A.slowly B.rudely
C.peacefully D.surprisingly
5.A.eyes B.hands
C.ears D.shoulders
6.A.dirty B.poor
C.upset D.thirsty
7.A.laughed B.cried
C.escaped D.disappeared
8.A.sang B.relaxed
C.sighed D.recovered
9.A.bottle B.bag
C.pot D.basket
10.A.Seeing B.Hearing
C.Feeling D.Smelling
11.A.boiled B.chose
C.changed D.poured
12.A.came across B.gave away
C.put aside D.took in
13.A.listening B.talking
C.eating D.washing
14.A.date B.control
C.order D.shape
15.A.point B.serve
C.touch D.refuse
Ⅴ.语法填空
A lot of people in our country take a nap after lunch,so do my classmates.1.________(recent) I have conducted a survey on 2.________(take) a nap after lunch among my classmates.Most of them are in the habit of sleeping for 3.________ while at noon as they believe it does good to them.The majority prefer 4.________(do) so around 12:30 and the nap usually 5.________(last) for about 30 minutes.They often 6.________(choice) to sleep at home instead of in their classroom 7.________ dormitory.
Hopefully,the result of my survey can draw the attention of our parents and school.Since most students are 8.________need of a nap,proper arrangements should be made so that students can have a good rest after a whole 9.________(morning) hard work.Students should not 10.________(ask) to do extra work during this period of time.After all,having a nap after lunch,one can feel refreshed and energetic enough to study more efficiently in the afternoon.
课时分层作业(二)
Ⅰ.1.content 2.focus 3.Accommodation 4.reality 5.latest
Ⅱ.1.on the basis of 2.compares to 3.is concerned with
4.focuses on 5.think of
Ⅲ.
1 2 3 4
A C B D
Ⅳ.
1 2 3 4 5 6 7 8
A D C B B D A C
9 10 11 12 13 14 15
C A D B C D B
Ⅴ.1.Recently 2.taking 3.a 4.doing/to do 5.lasts 6.choose 7.or 8.in 9.morning's 10.be asked
Ⅲ.【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了使用智能手机的利弊。使用智能手机可以让你随时随地上网、听音乐、拍照片……但也可能让你变成工作狂。
1.A [细节理解题。根据第二段中的“The study shows the average UK working day is between 9 and 10 hours,but 2 more hours is spent responding to or sending work emails,or making work calls.”可知选A。]
2.C [细节理解题。根据第二段中的“A study suggests that,by giving you access to emails at all times,the smartphone adds as much as two hours to your working day.”可知选C。]
3.B [词义猜测题。根据画线词所在句后两句“However,there are disadvantages.Many companies expect their employees to be on call 24 hours a day,seven days a week,and smartphones mean that people cannot get away from work.”可知,其也有缺点,许多公司希望他们的员工能够随时等待电话通知,使得人们工作离不开智能手机。从而可以猜测出invaluable为“极为重要的”之意。故选B。]
4.D [推理判断题。根据最后一段中的“However,there are disadvantages.Many companies expect their employees to be on call 24 hours a day,seven days a week,and smartphones mean that people cannot get away from work.The more frequently in contact we become,the more is expected of us in a work capacity.”可知,Ghadi Hobeika认为智能手机让人们很难得到休息。故选D。]
Ⅳ.【语篇解读】 本文是一篇记叙文。三个富有的女性坐在河边互相对比谁的手最好看,这时来了一位老妇人向她们讨水喝,她们没有帮助老妇人反而嘲笑她。之后一位洗衣妇走来,立刻倒水给老妇人喝并且把自己的早餐给了她。老妇人轻轻地吹了口气,让洗衣妇的手里塞满了金子。老妇人说那些做好事的人的手最美丽。
1.A [根据空后“and wore gold rings”可知,这三个女性是“富有的”。故选A。]
2.D [根据空后“They thought their own hands were the most beautiful in the world.”可知,另外两个女人认为自己的手最好看,所以“不认同”第一个女人夸赞自己的手最好看。故选D。]
3.C [根据空前提示“walking ”和“with the help of”可知,老妇人需要借助于“树枝”走路。故选C。]
4.B [根据她们对老妇人的称呼“old ugly woman”可知,她们是“粗鲁地”跟老妇人讲话。故选B。]
5.B [根据前文内容可知,这三个女性在对比谁的“手”好看,原词复现。故选B。]
6.D [根据空前“give me some water to drink”可知,老妇人此刻非常“口渴”。故选D。]
7.A [根据空后三个女性所说的话“Don't we have better things to do than to serve an old woman?”可知,这三个女性并没有帮助老妇人,结合之前她们粗鲁的态度可知,她们听到老妇人的求助后“大笑”。故选A。]
8.C [由前文可知,三个女性非但没有帮助老妇人,反而还嘲笑,结合后文“the tired old woman”,所以老妇人此刻“叹气”。故选C。]
9.C [根据后文原词“pot”可知,洗衣妇扛着“一壶”水,原词复现。故选C。]
10.A [根据空后内容可知,洗衣妇先“看到”疲惫的老妇人,然后再给她水,构成动作顺序。故选A。]
11.D [根据前文句意可知,洗衣妇扛着一壶水,所以看到疲惫的老妇人后,立刻从壶里“倒”水给她喝,形成动作顺序。故选D。]
12.B [根据提示词“then”可知,洗衣妇给老妇人倒水喝,然后“赠送”她自己的早餐,构成动作顺序。故选B。]
13.C [由前文句意可知,洗衣妇送给老妇人早餐,所以老妇人“吃完”早餐后,亲切地握住了洗衣妇的手。故选C。]
14.D [根据空后提示“with countless washings”可知,D项符合题意,out of shape表示“变形,走形”。故选D。]
15.B [由前文句意可知,善良的洗衣妇帮助了老妇人之后,老妇人让洗衣妇的手里塞满了金子,所以老妇人想表达的是“服务,帮助”他人的手是最美丽的。故选B。]
Ⅴ.【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章介绍了作者在同班同学中做的一个关于午后小睡的调查。
1.Recently [考查副词。句意:最近,我在同学之间做了一个关于午后小睡的调查。该空作时间状语,所以要用副词,且位于句首,故填Recently。]
2.taking [考查非谓语动词。句意同上。该空作介词on的宾语,要用动词ing形式。故填taking。]
3.a [考查冠词。句意:多数人都有中午睡一会儿的习惯,因为他们相信午睡对他们有好处。for a while意为“一会儿”。 故填a。]
4.doing/to do [考查非谓语动词。句意:大多数人喜欢在12:30左右小睡,小睡时间通常持续30分钟左右。prefer doing/to do sth.意为“较喜欢做某事”,故填doing/to do。]
5.lasts [考查时态和主谓一致。句意同上。该句陈述的是客观事实,要用一般现在时。主语the nap为单数,所以谓语动词用第三人称单数形式。故填lasts。]
6.choose [考查词性转换。句意:他们经常选择在家里而不是在教室或宿舍里睡觉。该句主语为they,该空作谓语,且该句陈述的是客观事实,要用一般现在时。故填choose。]
7.or [考查连词。句意同上。根据句意,这里为选择关系。故填or。]
8.in [考查固定搭配。句意:既然大多数学生需要午后小睡……,in need of 是固定短语,意为“需要……”。故填in。]
9.morning's [考查名词所有格。句意:一上午的努力学习之后,同学们可以好好地休息。该空修饰名词hard work,所以应填名词所有格形式。故填morning's。]
10.be asked [考查语态。句意:学生们在这段时间内不应该被要求做额外的作业。主语Students和ask之间是被动关系,该句应用被动语态。故填be asked。]
4 / 4