Unit 3 Diverse Cultures单元检测卷 课件(共97张)+练习(含解析,含听力原文及音频)

文档属性

名称 Unit 3 Diverse Cultures单元检测卷 课件(共97张)+练习(含解析,含听力原文及音频)
格式 zip
文件大小 17.5MB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-08-28 07:36:59

文档简介

英语 必修 第三册 RJ
UNIT 3 单元检测卷
时间:120分钟 满分:150分
较易题(占比30%) 中档题(占比60%) 拔高题(占比10%)
题型 听力 阅读 七选五 完形填空 语法填空 应用文写作 读后续写
A B C D
难度 ★ ★ ★ ★★ ★★ ★★ ★★ ★★ ★★ ★★★
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
扫一扫·听录音
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What are the speakers talking about
A.A playground. B.A gym.
C.A tennis match.
2.Which classroom is the woman trying to find
A.English 625. B.History 625.
C.English 471.
3.What did the woman like doing as a middle school student
A.Listening to music. B.Playing basketball.
C.Climbing mountains.
4.Why did the woman choose the guitar
A.She needs a cheap instrument.
B.She wants to be like her friends.
C.She thinks it is cool to play the guitar.
5.Which country didn't use chopsticks in the years around 500 A.D.
A.Japan. B.India.
C.Vietnam.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6.What can we know from the conversation
A.The woman thinks men should open doors for women.
B.The woman thinks it is unnecessary for men to carry heavy bags or luggage for women.
C.The man likes to help women in many ways.
7.What are the speakers talking about
A.Ladies going first.
B.Film tickets.
C.Foreign customs.
听第7段材料,回答第8至10题。
8.What are the speakers mainly talking about
A.The man's travel experience.
B.The cultures in different countries.
C.The interesting things abroad.
9.In which country did the man meet the elephant
A.Mexico. B.India.
C.Ethiopia.
10.What can we learn about the man
A.He was ill in Ethiopia.
B.He had an accident in a minibus.
C.He was calm when seeing the elephant.
听第8段材料,回答第11至13题。
11.How will the woman keep Chinese traditions alive while in America
A.By eating Chinese food.
B.By watching Chinese movies.
C.By talking to others about China.
12.How will the woman deal with cultural differences
A.Follow her own custom.
B.Respect other cultures.
C.Follow other countries' fashions.
13.Whom will the woman make friends with
A.Only Chinese. B.Only Americans.
C.People from everywhere.
听第9段材料,回答第14至17题。
14.What does the woman think of footballers' spitting during the game
A.It's common. B.She hates it.
C.It's unbelievable.
15.What should you not do in Thailand
A.Touch someone on the head.
B.Chew with your mouth open.
C.Blow your nose in front of others.
16.What does the woman intend to do when she is thinking
A.Pat her forehead. B.Scratch her head.
C.Rub her chin.
17.What are the speakers talking about in the conversation
A.Body language. B.Parts of the body.
C.Some customs.
听第10段材料,回答第18至20题。
18.What difference does the speaker talk about first
A.Weather. B.Traffic rules.
C.The food.
19.When does the speaker finish work now
A.At 5 pm. B.At 8:30 pm.
C.At 9 pm.
20.Where did the speaker use to go on Friday evening in America
A.To the club. B.To the gym.
C.To the restaurant.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
We introduce two special courses to encourage students to develop skills beyond their immediate areas of studies, build their interdisciplinary (跨学科的) talent and increase their knowledge of traditional Chinese art and culture. The details are listed below.
Chinese Calligraphy Course
The art of Chinese calligraphy is both a form of writing and a form of art and our course will also provide Chinese literature and philosophy (哲学) behind Chinese calligraphy. Many calligraphy learners shared that continuous practice of calligraphy would help in one's concentration power and cultural refinement.
No experience is required and detailed instruction will be provided. Besides, we'll prepare everything needed. After taking this course, students will be able to master some basic Chinese calligraphy techniques, and understand how art and inner peace go together through the art of brush.
Duration: 4 classes
Date: Every Thursday in March
Time: 2:00 pm-4:00 pm
Medium of instruction: English and Chinese
The Analects of Confucius Course
Most Americans are interested in Confucian philosophy, but they know little about it and do not appreciate how it can be a resource for today's living. This course offers advice on how to appreciate The Analects of Confucius. No experience is required but you need to bring a computer with Internet connection.
Duration: 4 classes
Date: Every Thursday in April
Time: 2:30 pm-4:00 pm
Medium of instruction: English
Spaces are limited and available on a “first come first served” basis. Click here to get more information.
21.What will be mentioned in the Chinese Calligraphy Course
A.Chinese history.
B.Chinese philosophy.
C.Different forms of art.
D.Some experiences from previous learners.
22.What do the two courses have in common
A.They are fit for beginners.
B.They start at the same time.
C.They are taught in Chinese.
D.They provide everything needed.
23.Where is the material probably from
A.A website. B.A travel brochure.
C.A newspaper. D.A guidebook.
B
Gabriela worked for a multinational company as a successful project manager in Brazil. Later she was transferred to manage a team in Sweden. She was excited about her new role but soon realized that managing her new team would be a challenge.
Despite their friendliness, Gabriela didn't feel respected as a leader. Her new staff would question her proposals openly in meetings, and when she gave them instructions on how to carry out a task, they would often go about it in their own way without checking with her. When she announced her decisions on the project, they would continue giving their opinions as if it was still up for discussion.
What Gabriela was experiencing was a culture shock in expectations. Dutch psychologist Geert Hofstede uses the concept of “power distance” to describe how power is distributed (分布) in different cultures. In her previous work environment, Gabriela was used to a high power distance culture where power is respected. In such a culture, leaders make the big decisions and are not often challenged. Her Swedish team, however, were used to working in a low power distance culture where employees often work together with their bosses to find solutions and make decisions. Here, leaders act as coaches who encourage independent thought and expect to be challenged.
When Gabriela became aware of the cultural differences between her and her team, she had an open conversation with them about their feelings about her leadership.
Pleased to be asked for their thoughts, Gabriela's team openly expressed that they were not used to being told what to do. They enjoyed having more room for initiative and creative freedom. When she told her team exactly what she needed them to do, they felt that she didn't trust them to do their job well.
With a better understanding of the underlying reasons behind each other's behaviour, Gabriela was able to make adjustments to her management style. Finally, she effectively motivated her team to achieve their goals.
24.What problem did Gabriela have with her Swedish team at the beginning
A.Her Swedish staff didn't understand her instructions.
B.They were always refusing to follow her directions.
C.Her authority was challenged by her Swedish staff.
D.They looked down upon her because she was a female.
25.What is encouraged in the working culture in Sweden
A.Independent thinking and mild character.
B.Competitive spirit and mild character.
C.Professional spirit and risk taking behavior.
D.Active participation and creative thinking.
26.Which of the following can best describe Gabriela
A.Bossy and rude.
B.Flexible and communicative.
C.Kind but stubborn.
D.Strict but trustworthy.
27.What can we learn from Gabriela's story
A.Two heads are better than one.
B.When in Rome, do as Romans do.
C.Birds of a feather flock together.
D.Don't judge a book by its cover.
C
“Why do Asians usually steam (清蒸) a fish for the New Year when it can be cooked in various ways?” asked Andy Ricker, who ran several famous Thai restaurants in America. “It can be fried or roasted. But if you live on a coast, or have access to first rate fish, steaming is the best way to go.”
Another reason is that, in the right context, fish stand for good luck. The Chinese words for “fish” and “plenty” have the same pronunciation, and a fish, eaten on the eve of the lunar new year, represents a wish for plenty of good things to come. Therefore, enough fish should be cooked to ensure leftovers, which mean hopes for abundance in the year ahead.
Such lucky dishes are not unique to Asians. On New Year's Day in America, black southerners have been eating Hoppin' John, a delicious dish of rice and black eyed beans (豆), cooked with salted pork or smoked ham (interest in African American culture has made the recipe popular elsewhere). The beans symbolize coins, and the greens that are usually served as well stand for dollar bills. Some people even put a clean coin in the pot. Whoever gets it on their plate will enjoy a lot of good luck.
Diverse as these dishes are, they all represent hopes for good fortune. Fish, beans and greens are neither costly nor extraordinary, suggesting that luck is not something bought expensively or sought with difficulty. Good fortune, they suggest, lies all around, and is always within reach.
Whether anyone actually believes in the relationship between eating these foods and receiving the promised benefits is unclear. Mainly, these food traditions continue for the same reason that other traditions do: People have fond memories of celebrating them with their parents, and want to pass them down to their own children.
28.What does the underlined word “abundance” in Paragraph 2 refer to
A.Delicious meals.
B.Food left at the end of a meal.
C.A lot of good things.
D.General situation related to an event.
29.What can we learn about Hoppin' John
A.It is a kind of vegetable.
B.It is a piece of delicious meat.
C.It is a unique lucky name.
D.It is an African American dish.
30.Which of the following can best describe the lucky dishes
A.Ordinary. B.Expensive.
C.Rare. D.Fresh.
31.Why do most people follow the tradition according to the author
A.Their parents told them to do so.
B.Their children want to carry them on.
C.They value the experience behind the food.
D.They truly believe in the food for luck stories.
D
African countries have retrieved some historic heritage, which directly reflects the important development of human society, from European countries. Germany signed a deal for the return of hundreds of valuable artworks from the Kingdom of Dahomey in the 19th century, in what is today Benin.
But many artifacts (手工艺品) are still unluckily missing and some are on their way back. One such object is an eight legged seat from the old kingdom in Uganda. The important artifact now sits at a museum thousands of kilometers away in Britain. The wooden seat is housed at the University of Oxford. It is one of at least 279 objects there taken from the Bunyoro Kitara Kingdom.
Apollo John Rwamparo is a deputy prime minister of Uganda. He really values the country's cultural heritage. He requested the British to return the artifacts. Uganda officials are preparing to meet with the University of Cambridge in Britain about the return of such historical artifacts. The school has an unknown number of artifacts from Africa. Through many efforts, an artifact was recently to its home.
The British Museum holds a large collection of artifacts from Africa. Rose Mwanja said Uganda's commission had been trying hard on it and believed it could have some good effects. She is Uganda's commissioner for museums. She added she could start with those that are more willing to cooperate.
Many of the artifacts from Africa cannot even be found. That led to an organization started by late Congolese art collector Sindika Dokolo. The organization offers to buy African art from collections in foreign countries. By 2020, when Dokolo died, his group had successfully recovered 15 items. However, for African governments, the recovery of artifacts remains a struggle and will take much time.
32.What does the underlined word “retrieved” in Paragraph 1 mean
A.Reduced. B.Taken back.
C.Given up. D.Recommended.
33.Where is the artifact of the eight legged seat at present
A.In Benin. B.In Uganda.
C.In Germany. D.In Britain.
34.What is Uganda officials' attitude to their country's cultural heritage
A.Curious. B.Concerned.
C.Uncaring. D.Confused.
35.Which word best describes the recovery of artifacts
A.Frightening. B.Doubtful.
C.Effortless. D.Challenging.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Street Eats
When it comes to running a restaurant, the three most important factors are location, location, and location! __36__ These mobile restaurants can sell food at the busiest corners in a city without paying the high cost of renting a permanent space. They set up early in the morning and sell their food over a tiny counter or through a window. __37__ However, mobile food vendors are not a new idea. In fact, they have been around for thousands of years.
Nearly two thousand years ago, the streets of Rome were filled with food carts selling all types of meals, from sweets and snacks to hearty dinners. __38__ Many did not have ovens, which made preparing a hot meal at home impossible. So instead, ancient Romans bought their food on the street. They ate and socialized with their neighbors, strengthening the community and helping the local economy at the same time.
Ancient Greece had food carts too. __39__ In Sparta, people ate meals of porridge or soup on the go.
Mobile food vendors also have a long history in Southeast Asia. In Indonesia and Malaysia, food sellers of the late nineteenth century carried their mini restaurants on their backs! These mini restaurants were made up of a stove, two stools, and a small table. __40__
The success of mobile food vendors lies in their ability to adapt to the needs of modern society. They provide a fast and convenient dining option for those on the go, while also offering a unique and authentic dining experience. As the world continues to urbanize and become more mobile, it's likely that mobile food vendors will continue to thrive and evolve.
A.That is what makes food carts such a clever idea.
B.Food carts could bring vendors handsome incomes.
C.Vendors with wooden carts sold fried fish to the people of Athens.
D.The people of Rome lived in tiny homes without much space to cook.
E.At the end of the day, they are packed up and pulled away by a car or truck.
F.Street eats often remind you of the good times you spend with your friends.
G.They could be put together and carried here and there in search of customers.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Tea, whose origin is in China, has become a symbol of the country's change from ancient times to today's global economy. For China, tea __41__ a cultural ambassador, bringing people together to __42__ a pot of hot tea and learn about the country's amazing history and diverse culture. Cindy Tuisku, aged 66, returned to San Francisco from China in December after a six week __43__ in Mount Wuyi, Fujian, where famous teas like Da Hong Pao are produced. She explored the local tea culture on her own without any formal programs or guided tours.
Her __44__ in Chinese tea culture began five years ago after a tea experience through Airbnb. After that, she began visiting various __45__ in San Francisco, and exploring tea __46__ on the Internet, where she joined in the Global Tea Volunteer Program which gave her the __47__ to visit China. She also mentioned that in the US, there are many local groups __48__ learning about Chinese tea, including its varied types and traditional practices, because they want to spread the special and __49__ Chinese tea culture. She often attended tea events __50__ by them.
The tea lovers' community in the US and the rest of the world is huge and __51__. Besides her friends, Tuisku has often met a lot of new faces on platforms like the Kung Fu Tea Facebook page, through tea culture apps, or in a teahouse, __52__ their stories of Chinese tea. They always find their meetings interesting and __53__ for learning more. Cindy Tuisku's love for Chinese tea has helped her connect with many different __54__. She shows how sharing cultural traditions can gather people from diverse backgrounds and increase __55__ among them.
41.A.acts as B.belongs to
C.refers to D.appears as
42.A.drink B.serve
C.buy D.enjoy
43.A.trip B.course
C.stay D.time
44.A.idea B.success
C.habit D.interest
45.A.teahouses B.museums
C.shops D.places
46.A.festival B.culture
C.party D.garden
47.A.chance B.way
C.time D.money
48.A.happily B.actively
C.exactly D.rapidly
49.A.new B.changing
C.powerful D.diverse
50.A.made B.studied
C.hosted D.explained
51.A.interconnected B.distant
C.widespread D.common
52.A.discussing B.sharing
C.telling D.expressing
53.A.funny B.personal
C.new D.beneficial
54.A.friends B.individuals
C.authorities D.neighbours
55.A.friendship B.knowledge
C.understanding D.respect
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
To ensure the health of the human body, we usually rely on a well balanced diet. Once sick, we have to rely on medicine. Since ancient times, the Chinese people __56__ (believe) that food and medicine are of the same source, that is, food is at the same time medicine. Simply put, food in general has a certain potential __57__ (prevent) or treat illness. Through different diets, people with different constitutions can improve __58__ (they) fitness, and prevent them from or decrease their chances of getting illness.
Different foods, when __59__ (eat) together, can have different effects __60__ the body. Similarly people in different physical conditions can have different responses to food. As a result, food can __61__ (sort) as either appropriate or inappropriate. There is __62__ wealth of knowledge and experience in China about the __63__ (combine) of different kinds of food, and inappropriate food for certain situations. __64__ (addition), Chinese people take natural medicine as an ingredient of a dish to help treat illness and improve health. Such food is called medicinal diet, __65__ is used to prevent and treat illnesses.
56.______ 57.______ 58.______ 59.______
60.______ 61.______ 62.______ 63.______
64.______ 65.______
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
戏曲艺术是中华文明的一个重要组成部分,是我国传统文化的代表之一。但是在物质水平提高和精神文化丰富的同时,戏曲艺术的地位却逐渐下降,保护传统文化的形势迫在眉睫。请你参照以下信息介绍一种被列入国家非物质文化遗产目录的剧种——秦腔。
主要信息:
1.秦腔(Qinqiang Opera),中国汉族最古老的戏剧之一,源于陕西和甘肃的农村地区,流行于中国西北部的陕西、甘肃、青海、宁夏等地;
2.秦腔所演的剧目丰富:有神话、民间故事等;秦腔的角色也十分众多,表演特色鲜明;
3.2006年5月20日,经国务院(the State Council)批准列入第一批国家级非物质文化遗产名录。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Emily is a sixth grade student in a small American town. She is a curious and adventurous girl who always dreams of exploring new places. Last summer, her dream came true when she got selected for a student exchange program to visit China.
Emily was super excited, but she knew that going to a different country with a brand new culture might not be easy. When she arrived in China, she had an open heart and lots of hope, but the cultural differences, the language barrier, and the unfamiliar surroundings made her feel a bit overwhelmed.
On her first day at a Chinese school, she felt like she was in a completely different world. The students spoke a language she couldn't understand, and the way things worked in the classroom was very different from back home. During lunchtime, poor Emily sat all by herself in a corner of the cafeteria, feeling lost and lonely. Just then, a friendly Chinese girl came up to her with a warm smile and said, “Hello, my name is Li Shanshan. I noticed you're new here. Would you like to be our friend?”
Emily was so relieved and thankful for the friendly offer. “Thank you,” she replied with a big smile. “I'm Emily, and I'm really happy to meet you.”
Shanshan introduced Emily to her group of friends, and they all welcomed her with open arms. They helped Emily with her Chinese language, taught her about Chinese customs, and shared their favorite Chinese foods. Slowly but surely, Emily started to feel more comfortable and understand the Chinese culture better.
One day, as the English teacher was planning her class schedule, she came up with an idea. She decided to assign each student in the class to do a presentation about their hometowns the next week. She believed this could be a great way for the students to learn about different cultures and improve their public speaking skills.
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
Emily was glad to do this but she didn't know how to prepare.                                                                                                                                                                                          The day finally came and it was Emily's turn to make the presentation.                                                                                                                                                   
UNIT 3 单元检测卷
时间:120分钟 满分:150分
较易题(占比30%) 中档题(占比60%) 拔高题(占比10%)
题型 听力 阅读 七选五 完形填空 语法填空 应用文写作 读后续写
A B C D
难度 ★ ★ ★ ★★ ★★ ★★ ★★ ★★ ★★ ★★★
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
扫一扫·听录音
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Text 1
W:The place is really quite popular for its climbing wall. I like the gym very much—a great exercising place. M:I heard it will build a new tennis court. Also some champion tennis players would come here.
1.What are the speakers talking about
A.A playground. B.A gym.
C.A tennis match.
答案:B
Text 2
W:Isn't this the classroom for English 471 M:This is History 625. English 471 is next door.
2.Which classroom is the woman trying to find
A.English 625. B.History 625.
C.English 471.
答案:C
Text 3
W:What is your hobby M:I like climbing mountains. Actually, I started climbing in order to be healthier. How about you W:When I was in middle school, I used to play basketball. But now I spend my free time listening to music.
3.What did the woman like doing as a middle school student
A.Listening to music. B.Playing basketball.
C.Climbing mountains.
答案:B
Text 4
W:I decided to learn the guitar! I've always wanted to play music, and the guitar is interesting. M:Cool! But why did you pick that instrument W:All my friends play the violin, and I want to be different. The piano sounds good but is too expensive. The guitar is perfect!
4.Why did the woman choose the guitar
A.She needs a cheap instrument.
B.She wants to be like her friends.
C.She thinks it is cool to play the guitar.
答案:A
Text 5
W:It is said chopsticks were first used in China. Can you tell us more about them M:Of course. It is believed that chopsticks have been around for about 5,000 years. Around 500 A.D. the use of chopsticks spread from China to the areas now known as Japan, Vietnam and Korea.
5.Which country didn't use chopsticks in the years around 500 A.D.
A.Japan. B.India.
C.Vietnam.
答案:B
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
Text 6
W:I didn't know that in foreign countries men should always pick up the bill or pay for cinema tickets. It sounds very good to me. M:So, other examples are, opening doors for women, helping them put on their coats, carrying heavy bags or luggage, helping them sit down at the table. Men should take care of women. W:Men don't need to do that. It just gives you the idea that girls and women can't open the door for themselves. It puts women in a bad position. Men and women are equal. Women can do anything. M:Yeah, they should carry their own heavy bags and pay the ticket to the cinema. W:Yes. Sometimes, yes. And men should help to do the dishes and housework.
6.What can we know from the conversation
A.The woman thinks men should open doors for women.
B.The woman thinks it is unnecessary for men to carry heavy bags or luggage for women.
C.The man likes to help women in many ways.
答案:B
7.What are the speakers talking about
A.Ladies going first.
B.Film tickets.
C.Foreign customs.
答案:C
听第7段材料,回答第8至10题。
Text 7
W:What's the best place you've ever been to M:Ah, I think it was Mexico. The people there are wonderful. And there are many places of interest to see, which are very impressive because of the history. W:Have you ever met anything interesting M:Yeah. Once I was taking a bus with my friends in India. When the bus stopped by the road, it was full of action and noise, so I looked out of the window and there was an elephant staring right at me. It was such a shock to me, you know, but I must say it was a wonderful experience. W:Indeed. Has anything really bad ever happened to you in another country You know, like an accident or something M:Well, no. I was sick once in Ethiopia, but nothing too bad. And lots of times I nearly had an accident in a minibus or in a taxi.
8.What are the speakers mainly talking about
A.The man's travel experience.
B.The cultures in different countries.
C.The interesting things abroad.
答案:A
9.In which country did the man meet the elephant
A.Mexico. B.India.
C.Ethiopia.
答案:B
10.What can we learn about the man
A.He was ill in Ethiopia.
B.He had an accident in a minibus.
C.He was calm when seeing the elephant.
答案:A
听第8段材料,回答第11至13题。
Text 8
M:So, Chang, how do you plan on keeping your Chinese traditions alive when you are in America W:American people are very interested in Chinese culture. They watch Chinese films, eat Chinese food and even admire Chinese fashions. I think it will be easy for me to keep my culture alive there, simply by answering questions from my classmates about China. M:Since you are Chinese, you may face some difficult cultural differences. How do you plan to deal with that W:Every place is different. I know that I may become upset while I am in a new place. But it's important to just remember that you are a guest in that place, and you should respect other cultures. M:Do you expect that most of your friends are Americans, or will you try and make friends with other foreigners W:Well, I certainly won't know about that until I arrive in America. I expect that it might be easier to make friends with other foreigners, because we will all be going through the same culture shock. I would like to have friends from everywhere.
11.How will the woman keep Chinese traditions alive while in America
A.By eating Chinese food.
B.By watching Chinese movies.
C.By talking to others about China.
答案:C
12.How will the woman deal with cultural differences
A.Follow her own custom.
B.Respect other cultures.
C.Follow other countries' fashions.
答案:B
13.Whom will the woman make friends with
A.Only Chinese. B.Only Americans.
C.People from everywhere.
答案:C
听第9段材料,回答第14至17题。
Text 9
W:I hate it when footballers spit on the football pitch during the game. It's disgusting. I wonder why they do that. M:I have no idea, but spitting is common in many countries. W:Is it impolite or unhealthy M:It's certainly unhealthy. There are many customs in other countries that may seem strange to us. For example, in Thailand, you should never touch anyone on the head. W:Interesting. I know that in some countries you shouldn't blow your nose in front of other people. M:I think that's not a good custom. I hate it when people do that. W:It's a common habit to chew with your mouth open. Luckily adults rarely do that. It seems that kids grow out of that. M:Do you often scratch your head when you are thinking W:Yes, I do. I wonder why people do that. Oh, look, I'm doing it now. M:I rub my chin when I'm thinking.
14.What does the woman think of footballers' spitting during the game
A.It's common. B.She hates it.
C.It's unbelievable.
答案:B
15.What should you not do in Thailand
A.Touch someone on the head.
B.Chew with your mouth open.
C.Blow your nose in front of others.
答案:A
16.What does the woman intend to do when she is thinking
A.Pat her forehead. B.Scratch her head.
C.Rub her chin.
答案:B
17.What are the speakers talking about in the conversation
A.Body language. B.Parts of the body.
C.Some customs.
答案:C
听第10段材料,回答第18至20题。
Text 10
Hi, I'm Chris from Florida. Last year, I moved to London, where I'm working for an American company. It's been a big change, and there have been lots of things to get used to. For example, in the US we drive on the right, while here in Britain I've had to get used to driving on the left. What else Well, the weather in Florida is usually great, so I'm used to lots of sunshine, and I used to sunbathe a lot. In London it rains so much. I don't think I'll ever get used to it, and I always remember to take my umbrella with me. At the company where I work, it's quite different. I used to work from 9 am till 11 pm. I hated working so late. Here in England, I start at 8:30 am, but finish at 5 pm. On Friday evening English people like to go to the club with friends, but in America I used to go to the gym. I love sports.
18.What difference does the speaker talk about first
A.Weather. B.Traffic rules.
C.The food.
答案:B
19.When does the speaker finish work now
A.At 5 pm. B.At 8:30 pm.
C.At 9 pm.
答案:A
20.Where did the speaker use to go on Friday evening in America
A.To the club. B.To the gym.
C.To the restaurant.
答案:B
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
We introduce two special courses to encourage students to develop skills beyond their immediate areas of studies, build their interdisciplinary (跨学科的) talent and increase their knowledge of traditional Chinese art and culture. The details are listed below.
Chinese Calligraphy Course
The art of Chinese calligraphy is both a form of writing and a form of art and our course will also provide Chinese literature and philosophy (哲学) behind Chinese calligraphy. Many calligraphy learners shared that continuous practice of calligraphy would help in one's concentration power and cultural refinement.
No experience is required and detailed instruction will be provided. Besides, we'll prepare everything needed. After taking this course, students will be able to master some basic Chinese calligraphy techniques, and understand how art and inner peace go together through the art of brush.
Duration: 4 classes
Date: Every Thursday in March
Time: 2:00 pm-4:00 pm
Medium of instruction: English and Chinese
The Analects of Confucius Course
Most Americans are interested in Confucian philosophy, but they know little about it and do not appreciate how it can be a resource for today's living. This course offers advice on how to appreciate The Analects of Confucius. No experience is required but you need to bring a computer with Internet connection.
Duration: 4 classes
Date: Every Thursday in April
Time: 2:30 pm-4:00 pm
Medium of instruction: English
Spaces are limited and available on a “first come first served” basis. Click here to get more information.
篇章导读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了两门关于中国传统文化的课程。
21.What will be mentioned in the Chinese Calligraphy Course
A.Chinese history.
B.Chinese philosophy.
C.Different forms of art.
D.Some experiences from previous learners.
答案:B
解析:细节理解题。根据Chinese Calligraphy Course部分中的“our course will also provide Chinese literature and philosophy (哲学) behind Chinese calligraphy”可知,中国书法课程将会涉及中国文学和哲学。故选B。
22.What do the two courses have in common
A.They are fit for beginners.
B.They start at the same time.
C.They are taught in Chinese.
D.They provide everything needed.
答案:A
解析:细节理解题。根据Chinese Calligraphy Course部分中的“No experience is required and detailed instruction will be provided.”和The Analects of Confucius Course部分中的“No experience is required but you need to bring a computer with Internet connection.”可知,这两门课程均适合初学者。故选A。
23.Where is the material probably from
A.A website. B.A travel brochure.
C.A newspaper. D.A guidebook.
答案:A
解析:推理判断题。根据最后一段中的“Click here to get more information.”可推知,这篇文章可能来自一个网站。故选A。
B
Gabriela worked for a multinational company as a successful project manager in Brazil. Later she was transferred to manage a team in Sweden. She was excited about her new role but soon realized that managing her new team would be a challenge.
Despite their friendliness, Gabriela didn't feel respected as a leader. Her new staff would question her proposals openly in meetings, and when she gave them instructions on how to carry out a task, they would often go about it in their own way without checking with her. When she announced her decisions on the project, they would continue giving their opinions as if it was still up for discussion.
What Gabriela was experiencing was a culture shock in expectations. Dutch psychologist Geert Hofstede uses the concept of “power distance” to describe how power is distributed (分布) in different cultures. In her previous work environment, Gabriela was used to a high power distance culture where power is respected. In such a culture, leaders make the big decisions and are not often challenged. Her Swedish team, however, were used to working in a low power distance culture where employees often work together with their bosses to find solutions and make decisions. Here, leaders act as coaches who encourage independent thought and expect to be challenged.
When Gabriela became aware of the cultural differences between her and her team, she had an open conversation with them about their feelings about her leadership.
Pleased to be asked for their thoughts, Gabriela's team openly expressed that they were not used to being told what to do. They enjoyed having more room for initiative and creative freedom. When she told her team exactly what she needed them to do, they felt that she didn't trust them to do their job well.
With a better understanding of the underlying reasons behind each other's behaviour, Gabriela was able to make adjustments to her management style. Finally, she effectively motivated her team to achieve their goals.
篇章导读:本文是一篇记叙文。Gabriela (加布里埃拉)到了瑞典的一个新的工作团队之后遭遇文化冲击,随后她与员工积极沟通,灵活调整,入乡随俗,最终有效地激励她的团队实现他们的目标。
24.What problem did Gabriela have with her Swedish team at the beginning
A.Her Swedish staff didn't understand her instructions.
B.They were always refusing to follow her directions.
C.Her authority was challenged by her Swedish staff.
D.They looked down upon her because she was a female.
答案:C
解析:细节理解题。根据第二段中的“Despite their friendliness ... without checking with her. (尽管他们很友好,但加布里埃拉并不觉得自己是一个受尊重的领导者。她的新员工会在会议上公开质疑她的建议,当她给他们指示如何执行任务时,他们往往会按照自己的方式行事,而不征求她的意见。)”可知,Gabriela一开始觉得在瑞典团队里自己的领导权威被挑衅。故选C。
25.What is encouraged in the working culture in Sweden
A.Independent thinking and mild character.
B.Competitive spirit and mild character.
C.Professional spirit and risk taking behavior.
D.Active participation and creative thinking.
答案:A
解析:细节理解题。根据第三段中的“Her Swedish team ... expect to be challenged. (然而,她的瑞典团队习惯于在低权力距离文化中工作,在这种文化中,员工经常与老板一起寻找解决方案并做出决定。在这里,领导者扮演教练的角色,鼓励独立思考,并期待挑战。)”可知,瑞典的工作文化鼓励思想独立、性格温和。故选A。
26.Which of the following can best describe Gabriela
A.Bossy and rude.
B.Flexible and communicative.
C.Kind but stubborn.
D.Strict but trustworthy.
答案:B
解析:推理判断题。根据第四段(当加布里埃拉意识到她和她的团队之间的文化差异时,她与他们进行了一次坦诚的对话,了解他们对她的领导方式的感受。)和最后一段(在更好地理解了彼此行为背后的潜在原因后,加布里埃拉能够调整自己的管理风格。最后,她有效地激励她的团队实现他们的目标。)可推知,Gabriela是一个灵活且善于沟通的人。故选B。
27.What can we learn from Gabriela's story
A.Two heads are better than one.
B.When in Rome, do as Romans do.
C.Birds of a feather flock together.
D.Don't judge a book by its cover.
答案:B
解析:推理判断题。通读全文可知,文章讲述了Gabriela在工作中遇到文化冲击后调整自己的管理风格,融入团队,最后有效地激励团队实现他们的目标。由此可推知,我们可以从Gabriela的故事中学到“入乡随俗”。故选B。
C
“Why do Asians usually steam (清蒸) a fish for the New Year when it can be cooked in various ways?” asked Andy Ricker, who ran several famous Thai restaurants in America. “It can be fried or roasted. But if you live on a coast, or have access to first rate fish, steaming is the best way to go.”
Another reason is that, in the right context, fish stand for good luck. The Chinese words for “fish” and “plenty” have the same pronunciation, and a fish, eaten on the eve of the lunar new year, represents a wish for plenty of good things to come. Therefore, enough fish should be cooked to ensure leftovers, which mean hopes for abundance in the year ahead.
Such lucky dishes are not unique to Asians. On New Year's Day in America, black southerners have been eating Hoppin' John, a delicious dish of rice and black eyed beans (豆), cooked with salted pork or smoked ham (interest in African American culture has made the recipe popular elsewhere). The beans symbolize coins, and the greens that are usually served as well stand for dollar bills. Some people even put a clean coin in the pot. Whoever gets it on their plate will enjoy a lot of good luck.
Diverse as these dishes are, they all represent hopes for good fortune. Fish, beans and greens are neither costly nor extraordinary, suggesting that luck is not something bought expensively or sought with difficulty. Good fortune, they suggest, lies all around, and is always within reach.
Whether anyone actually believes in the relationship between eating these foods and receiving the promised benefits is unclear. Mainly, these food traditions continue for the same reason that other traditions do: People have fond memories of celebrating them with their parents, and want to pass them down to their own children.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要解释了不同国家和地区的人在庆祝新年时都不约而同地看重“幸运菜”的原因。
28.What does the underlined word “abundance” in Paragraph 2 refer to
A.Delicious meals.
B.Food left at the end of a meal.
C.A lot of good things.
D.General situation related to an event.
答案:C
解析:指代判断题。根据画线词前文“The Chinese words ... good things to come.”可推知,过年时烹饪足够的鱼意味着希望来年有很多好事发生。abundance指“非常多的好事”。故选C。
29.What can we learn about Hoppin' John
A.It is a kind of vegetable.
B.It is a piece of delicious meat.
C.It is a unique lucky name.
D.It is an African American dish.
答案:D
解析:细节理解题。根据第三段中的“On New Year's Day in America ... (interest in African American culture has made the recipe popular elsewhere).”可知,Hoppin' John是在非裔美国人中流行的一道菜。故选D。
30.Which of the following can best describe the lucky dishes
A.Ordinary. B.Expensive.
C.Rare. D.Fresh.
答案:A
解析:细节理解题。根据第四段中的“Fish, beans ... sought with difficulty.”可知,这些制作“幸运菜”的食材都很普通、易得。故选A。
31.Why do most people follow the tradition according to the author
A.Their parents told them to do so.
B.Their children want to carry them on.
C.They value the experience behind the food.
D.They truly believe in the food for luck stories.
答案:C
解析:推理判断题。根据最后一段中的“Mainly, these food traditions ... their own children.”可推知,人们传承这些传统是看重这些传统背后的情感记忆。故选C。
D
African countries have retrieved some historic heritage, which directly reflects the important development of human society, from European countries. Germany signed a deal for the return of hundreds of valuable artworks from the Kingdom of Dahomey in the 19th century, in what is today Benin.
But many artifacts (手工艺品) are still unluckily missing and some are on their way back. One such object is an eight legged seat from the old kingdom in Uganda. The important artifact now sits at a museum thousands of kilometers away in Britain. The wooden seat is housed at the University of Oxford. It is one of at least 279 objects there taken from the Bunyoro Kitara Kingdom.
Apollo John Rwamparo is a deputy prime minister of Uganda. He really values the country's cultural heritage. He requested the British to return the artifacts. Uganda officials are preparing to meet with the University of Cambridge in Britain about the return of such historical artifacts. The school has an unknown number of artifacts from Africa. Through many efforts, an artifact was recently to its home.
The British Museum holds a large collection of artifacts from Africa. Rose Mwanja said Uganda's commission had been trying hard on it and believed it could have some good effects. She is Uganda's commissioner for museums. She added she could start with those that are more willing to cooperate.
Many of the artifacts from Africa cannot even be found. That led to an organization started by late Congolese art collector Sindika Dokolo. The organization offers to buy African art from collections in foreign countries. By 2020, when Dokolo died, his group had successfully recovered 15 items. However, for African governments, the recovery of artifacts remains a struggle and will take much time.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了非洲国家正在努力找回一些反映人类社会重要发展的文物,但是对于非洲各国政府来说,这仍然是一项极大的挑战。
32.What does the underlined word “retrieved” in Paragraph 1 mean
A.Reduced. B.Taken back.
C.Given up. D.Recommended.
答案:B
解析:词义猜测题。根据第一段内容可知,非洲与德国签署协议要德国归还一些文物,而非洲已经从一些欧洲国家拿回一些文物,德国属于欧洲国家,由此可推知,画线词意为“拿回”。故选B。
33.Where is the artifact of the eight legged seat at present
A.In Benin. B.In Uganda.
C.In Germany. D.In Britain.
答案:D
解析:细节理解题。根据第二段中的“One such object ... away in Britain.”可知,这个八条腿的座椅现在在英国的一个博物馆里。故选D。
34.What is Uganda officials' attitude to their country's cultural heritage
A.Curious. B.Concerned.
C.Uncaring. D.Confused.
答案:B
解析:推理判断题。根据第三段中的“Apollo John Rwamparo ... of such historical artifacts.”可知,乌干达的副总理很重视这个国家的文化遗产,乌干达的官员也将与英国剑桥大学会面,要求归还历史文物,由此可推知,乌干达的官员很关心他们国家的文化遗产。故选B。
35.Which word best describes the recovery of artifacts
A.Frightening. B.Doubtful.
C.Effortless. D.Challenging.
答案:D
解析:推理判断题。根据最后一段中的“However, for African governments ... take much time.”可推知,文物的收回工作仍然面临着很大的挑战。故选D。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Street Eats
When it comes to running a restaurant, the three most important factors are location, location, and location! __36__ These mobile restaurants can sell food at the busiest corners in a city without paying the high cost of renting a permanent space. They set up early in the morning and sell their food over a tiny counter or through a window. __37__ However, mobile food vendors are not a new idea. In fact, they have been around for thousands of years.
Nearly two thousand years ago, the streets of Rome were filled with food carts selling all types of meals, from sweets and snacks to hearty dinners. __38__ Many did not have ovens, which made preparing a hot meal at home impossible. So instead, ancient Romans bought their food on the street. They ate and socialized with their neighbors, strengthening the community and helping the local economy at the same time.
Ancient Greece had food carts too. __39__ In Sparta, people ate meals of porridge or soup on the go.
Mobile food vendors also have a long history in Southeast Asia. In Indonesia and Malaysia, food sellers of the late nineteenth century carried their mini restaurants on their backs! These mini restaurants were made up of a stove, two stools, and a small table. __40__
The success of mobile food vendors lies in their ability to adapt to the needs of modern society. They provide a fast and convenient dining option for those on the go, while also offering a unique and authentic dining experience. As the world continues to urbanize and become more mobile, it's likely that mobile food vendors will continue to thrive and evolve.
A.That is what makes food carts such a clever idea.
B.Food carts could bring vendors handsome incomes.
C.Vendors with wooden carts sold fried fish to the people of Athens.
D.The people of Rome lived in tiny homes without much space to cook.
E.At the end of the day, they are packed up and pulled away by a car or truck.
F.Street eats often remind you of the good times you spend with your friends.
G.They could be put together and carried here and there in search of customers.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍流动食品摊贩的历史。
36.答案:A
解析:根据下文“These mobile restaurants ... a permanent space.”可知,此处主要讲移动餐厅的优点。A项(这就是为什么食品车是一个如此聪明的主意。)引出下文。故选A。
37.答案:E
解析:根据上文“They set up ... through a window.”可知,此处描述流动食品摊贩早上开始营业的情况。E项(一天结束时,它们会被一辆汽车或卡车打包带走。)承接上文,描述流动食品摊贩结束一天营业的情况。故选E。
38.答案:D
解析:根据上文“Nearly two thousand years ago ... to hearty dinners.”可知,此处描述2,000年前罗马流动食品摊贩的情况。D项(罗马人民住在狭小的房子里,没有太多的空间做饭。)承接上文,继续描述当时罗马的饮食情况。故选D。
39.答案:C
解析:根据上文“Ancient Greece had food carts too.”可知,此处描述古希腊流动食品摊贩情况。C项(小贩们推着木车向雅典人民出售煎鱼。)承接上文。故选C。
40.答案:G
解析:根据上文内容可知,本段主要介绍流动食品摊贩在东南亚的历史。G项(把它们放在一起,四处寻找顾客。)承接上文,且They指代上文中的a stove, two stools和a small table。故选G。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Tea, whose origin is in China, has become a symbol of the country's change from ancient times to today's global economy. For China, tea __41__ a cultural ambassador, bringing people together to __42__ a pot of hot tea and learn about the country's amazing history and diverse culture. Cindy Tuisku, aged 66, returned to San Francisco from China in December after a six week __43__ in Mount Wuyi, Fujian, where famous teas like Da Hong Pao are produced. She explored the local tea culture on her own without any formal programs or guided tours.
Her __44__ in Chinese tea culture began five years ago after a tea experience through Airbnb. After that, she began visiting various __45__ in San Francisco, and exploring tea __46__ on the Internet, where she joined in the Global Tea Volunteer Program which gave her the __47__ to visit China. She also mentioned that in the US, there are many local groups __48__ learning about Chinese tea, including its varied types and traditional practices, because they want to spread the special and __49__ Chinese tea culture. She often attended tea events __50__ by them.
The tea lovers' community in the US and the rest of the world is huge and __51__. Besides her friends, Tuisku has often met a lot of new faces on platforms like the Kung Fu Tea Facebook page, through tea culture apps, or in a teahouse, __52__ their stories of Chinese tea. They always find their meetings interesting and __53__ for learning more. Cindy Tuisku's love for Chinese tea has helped her connect with many different __54__. She shows how sharing cultural traditions can gather people from diverse backgrounds and increase __55__ among them.
篇章导读:本文是一篇新闻报道。文章主要报道了66岁的美国人Cindy Tuisku (辛迪·图伊斯库)以不同的方式积极探索中国的茶文化。Cindy Tuisku对中国茶的热爱帮助她与许多人建立了联系, 增进了人们的理解。
41.A.acts as B.belongs to
C.refers to D.appears as
答案:A
解析:根据下文“a cultural ambassador”可知,茶充当文化大使的角色。故选A。
42.A.drink B.serve
C.buy D.enjoy
答案:D
解析:根据下文“learn about the country's amazing history and diverse culture”可知,此处指人们聚在一起品味一壶热茶。故选D。
43.A.trip B.course
C.stay D.time
答案:A
解析:根据上文“returned to San Francisco from China”并结合语境可知,这是一次旅行。故选A。
44.A.idea B.success
C.habit D.interest
答案:D
解析:根据下文“after a tea experience through Airbnb”可知,五年前在Airbnb上的一次喝茶经历使她对中国茶文化开始感兴趣。故选D。
45.A.teahouses B.museums
C.shops D.places
答案:A
解析:她对茶文化感兴趣,自然探索的是茶馆。故选A。
46.A.festival B.culture
C.party D.garden
答案:B
解析:根据上文“tea culture”可知,她探索茶文化。故选B。
47.A.chance B.way
C.time D.money
答案:A
解析:根据上文“where she joined in the Global Tea Volunteer Program”可知,她加入了全球茶志愿者计划,给了她访问中国的机会。故选A。
48.A.happily B.actively
C.exactly D.rapidly
答案:B
解析:根据下文“because they want to spread the special and __49__ Chinese tea culture”可知,在美国,有许多当地团体积极研究中国茶文化。故选B。
49.A.new B.changing
C.powerful D.diverse
答案:D
解析:根据上文“diverse culture”可知,他们想传播中国独特而多样的茶文化。故选D。
50.A.made B.studied
C.hosted D.explained
答案:C
解析:根据上文“events”以及下文“by them”可知,她经常参加他们举办的茶话会。故选C。
51.A.interconnected B.distant
C.widespread D.common
答案:A
解析:根据下文“Besides her friends ... their stories of Chinese tea.”可知,茶爱好者群体庞大且互相联系。故选A。
52.A.discussing B.sharing
C.telling D.expressing
答案:B
解析:根据上文“through tea culture apps, or in a teahouse”以及下文“their stories of Chinese tea”可知,茶爱好者分享他们关于中国茶的故事。故选B。
53.A.funny B.personal
C.new D.beneficial
答案:D
解析:根据上文“They always find their meetings interesting”可知,他们总是觉得他们的会议很有趣,有利于学习更多。故选D。
54.A.friends B.individuals
C.authorities D.neighbours
答案:B
解析:根据上文“Besides her friends, Tuisku has often met a lot of new faces”可知,Cindy Tuisku对中国茶的热爱帮助她与许多不同的人建立了联系。故选B。
55.A.friendship B.knowledge
C.understanding D.respect
答案:C
解析:根据上文“She shows how ... from diverse backgrounds”可知,分享文化传统将不同背景的人聚集在一起,促进他们之间的理解。故选C。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
To ensure the health of the human body, we usually rely on a well balanced diet. Once sick, we have to rely on medicine. Since ancient times, the Chinese people __56__ (believe) that food and medicine are of the same source, that is, food is at the same time medicine. Simply put, food in general has a certain potential __57__ (prevent) or treat illness. Through different diets, people with different constitutions can improve __58__ (they) fitness, and prevent them from or decrease their chances of getting illness.
Different foods, when __59__ (eat) together, can have different effects __60__ the body. Similarly people in different physical conditions can have different responses to food. As a result, food can __61__ (sort) as either appropriate or inappropriate. There is __62__ wealth of knowledge and experience in China about the __63__ (combine) of different kinds of food, and inappropriate food for certain situations. __64__ (addition), Chinese people take natural medicine as an ingredient of a dish to help treat illness and improve health. Such food is called medicinal diet, __65__ is used to prevent and treat illnesses.
56.______ 57.______ 58.______ 59.______
60.______ 61.______ 62.______ 63.______
64.______ 65.______
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了食物与健康的密切关系,特别是中国传统的食物疗法和药膳理念。
56.答案:have believed
解析:考查动词的时态和主谓一致。根据时间状语Since ancient times可知,设空处应用现在完成时,且主语people表示复数。故填have believed。
57.答案:to prevent
解析:考查非谓语动词。potential意为“潜力”,设空处应用不定式作后置定语。故填to prevent。
58.答案:their
解析:考查代词。根据设空后名词fitness可知,此处应用形容词性物主代词。故填their。
59.答案:eaten
解析:考查状语从句的省略。此处为when引导的时间状语从句的省略,当从句主语与主句主语一致,且从句谓语中含有be动词时,可省略从句主语及谓语中的be动词,此处省略different foods are。故填eaten。
60.答案:on/upon
解析:考查介词。have different effects on/upon是固定短语,意为“对……有不同的影响”。故填on/upon。
61.答案:be sorted
解析:考查动词的语态和情态动词。food与sort之间是被动关系,应用被动语态,且情态动词can后应用动词原形。故填be sorted。
62.答案:a
解析:考查冠词。a wealth of是固定短语,意为“大量的”。故填a。
63.答案:combination
解析:考查词性转换。根据设空前的the和设空后的of可知,此处应用不可数名词combination,意为“结合”。故填combination。
64.答案:Additionally
解析:考查词性转换。设空处应用副词作状语,修饰整个句子;位于句首,单词首字母应大写。故填Additionally。
65.答案:which
解析:考查定语从句的引导词。设空处引导非限制性定语从句,先行词为medicinal diet,指物,从句中缺少主语,应用which引导。故填which。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
戏曲艺术是中华文明的一个重要组成部分,是我国传统文化的代表之一。但是在物质水平提高和精神文化丰富的同时,戏曲艺术的地位却逐渐下降,保护传统文化的形势迫在眉睫。请你参照以下信息介绍一种被列入国家非物质文化遗产目录的剧种——秦腔。
主要信息:
1.秦腔(Qinqiang Opera),中国汉族最古老的戏剧之一,源于陕西和甘肃的农村地区,流行于中国西北部的陕西、甘肃、青海、宁夏等地;
2.秦腔所演的剧目丰富:有神话、民间故事等;秦腔的角色也十分众多,表演特色鲜明;
3.2006年5月20日,经国务院(the State Council)批准列入第一批国家级非物质文化遗产名录。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
[精彩范文]
Qinqiang Opera
Qinqiang Opera is one of the oldest operas of the Han nationality. It originated from rural areas of Shaanxi and Gansu. Later, it became popular in the northwest areas like Shaanxi, Gansu, Qinghai, Ningxia and so on.
Qinqiang Opera tells a variety of stories, like fairy tales and folk tales. Besides, Qinqiang Opera has different kinds of characters and each of them has a unique style of performing. In order to protect our traditional culture, on May 20th, 2006, Qinqiang was named as Intangible Cultural Heritage with the approval of the State Council. So it is a must for us to do everything we can do to protect it.
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Emily is a sixth grade student in a small American town. She is a curious and adventurous girl who always dreams of exploring new places. Last summer, her dream came true when she got selected for a student exchange program to visit China.
Emily was super excited, but she knew that going to a different country with a brand new culture might not be easy. When she arrived in China, she had an open heart and lots of hope, but the cultural differences, the language barrier, and the unfamiliar surroundings made her feel a bit overwhelmed.
On her first day at a Chinese school, she felt like she was in a completely different world. The students spoke a language she couldn't understand, and the way things worked in the classroom was very different from back home. During lunchtime, poor Emily sat all by herself in a corner of the cafeteria, feeling lost and lonely. Just then, a friendly Chinese girl came up to her with a warm smile and said, “Hello, my name is Li Shanshan. I noticed you're new here. Would you like to be our friend?”
Emily was so relieved and thankful for the friendly offer. “Thank you,” she replied with a big smile. “I'm Emily, and I'm really happy to meet you.”
Shanshan introduced Emily to her group of friends, and they all welcomed her with open arms. They helped Emily with her Chinese language, taught her about Chinese customs, and shared their favorite Chinese foods. Slowly but surely, Emily started to feel more comfortable and understand the Chinese culture better.
One day, as the English teacher was planning her class schedule, she came up with an idea. She decided to assign each student in the class to do a presentation about their hometowns the next week. She believed this could be a great way for the students to learn about different cultures and improve their public speaking skills.
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
Emily was glad to do this but she didn't know how to prepare.                                                                                                                                                                                          The day finally came and it was Emily's turn to make the presentation.                                                                                                                                                   
写前导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了六年级学生Emily (埃米莉)被选中去中国交流学习,但文化差异、语言障碍和陌生的环境让她感到有些不知所措。Emily是否完成了英语老师留的作业?Emily完成报告后,学生们反应如何?
[精彩范文]
Emily was glad to do this but she didn't know how to prepare. Knowing that, Shanshan stepped in to help Emily with her presentation. With Shanshan's guidance, Emily decided to start by making a list of key points about her hometown, such as its location, population, and famous landmarks. She also included interesting facts and traditions that she thought would attract the audience's attention. They practiced together, and Shanshan even taught her some key phrases in Chinese to make her presentation more appealing. As the days passed, Emily's confidence grew, and she became more comfortable speaking in front of an audience.
The day finally came and it was Emily's turn to make the presentation. She was feeling a mix of excitement and nervousness as she walked to the front of the classroom. She took a deep breath, looked at her classmates, and began her presentation. She spoke passionately about the beautiful landscapes, the friendly people, and the unique cultural events. The students listened attentively and asked questions, showing their interest in her culture. Not only were they impressed by her presentation but also they were touched by the strong bond of friendship she had formed with Shanshan. Emily felt a sense of accomplishment, experiencing the warmth of friendship in a foreign land.
24(共97张PPT)
WELCOME UNIT
UNIT 3 单元检测卷
第一部分
第二部分
第三部分
第四部分
目录
CONTENTS
1
2
3
4
第一部分
时间:120分钟   满分:150分
较易题(占比30%) 中档题(占比60%) 拔高题(占比10%)
题型 听力 阅读 七选五 完形填空 语法填空 应用文写作 读后续写
A B C D 难度 ★ ★ ★ ★★ ★★ ★★ ★★ ★★ ★★ ★★★
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
Text 1
1.What are the speakers talking about
A.A playground. B.A gym.
C.A tennis match.
W:The place is really quite popular for its climbing wall. I like the gym very much—a great exercising place.
M:I heard it will build a new tennis court. Also some champion tennis players would come here.
Text 2
2.Which classroom is the woman trying to find
A.English 625.
B.History 625.
C.English 471.
W:Isn't this the classroom for English 471
M:This is History 625. English 471 is next door.
Text 3
3.What did the woman like doing as a middle school student
A.Listening to music. B.Playing basketball.
C.Climbing mountains.
W:What is your hobby
M:I like climbing mountains. Actually, I started climbing in order to be healthier. How about you
W:When I was in middle school, I used to play basketball. But now I spend my free time listening to music.
Text 4
4.Why did the woman choose the guitar
A.She needs a cheap instrument.
B.She wants to be like her friends.
C.She thinks it is cool to play the guitar.
W:I decided to learn the guitar! I've always wanted to play music, and the guitar is interesting.
M:Cool! But why did you pick that instrument
W:All my friends play the violin, and I want to be different. The piano sounds good but is too expensive. The guitar is perfect!
Text 5
5.Which country didn't use chopsticks in the years around 500 A.D.
A.Japan.
B.India.
C.Vietnam.
W:It is said chopsticks were first used in China. Can you tell us more about them
M:Of course. It is believed that chopsticks have been around for about 5,000 years. Around 500 A.D. the use of chopsticks spread from China to the areas now known as Japan, Vietnam and Korea.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
Text 6
W:I didn't know that in foreign countries men should always pick up the bill or pay for cinema tickets. It sounds very good to me.
M:So, other examples are, opening doors for women, helping them put on their coats, carrying heavy bags or luggage, helping them sit down at the table. Men should take care of women.
W:Men don't need to do that. It just gives you the idea that girls and women can't open the door for themselves. It puts women in a bad position. Men and women are equal. Women can do anything.
M:Yeah, they should carry their own heavy bags and pay the ticket to the cinema.
W:Yes. Sometimes, yes. And men should help to do the dishes and housework.
6.What can we know from the conversation
A.The woman thinks men should open doors for women.
B.The woman thinks it is unnecessary for men to carry heavy bags or luggage for women.
C.The man likes to help women in many ways.
7.What are the speakers talking about
A.Ladies going first.
B.Film tickets.
C.Foreign customs.
听第7段材料,回答第8至10题。
Text 7
W:What's the best place you've ever been to
M:Ah, I think it was Mexico. The people there are wonderful. And there are many places of interest to see, which are very impressive because of the history.
W:Have you ever met anything interesting
M:Yeah. Once I was taking a bus with my friends in India. When the bus stopped by the road, it was full of action and noise, so I looked out of the window and there was an elephant staring right at me. It was such a shock to me, you know, but I must say it was a wonderful experience.
W:Indeed. Has anything really bad ever happened to you in another country You know, like an accident or something
M:Well, no. I was sick once in Ethiopia, but nothing too bad. And lots of times I nearly had an accident in a minibus or in a taxi.
8.What are the speakers mainly talking about
A.The man's travel experience.
B.The cultures in different countries.
C.The interesting things abroad.
9.In which country did the man meet the elephant
A.Mexico.
B.India.
C.Ethiopia.
10.What can we learn about the man
A.He was ill in Ethiopia.
B.He had an accident in a minibus.
C.He was calm when seeing the elephant.
听第8段材料,回答第11至13题。
Text 8
M:So, Chang, how do you plan on keeping your Chinese traditions alive when you are in America
W:American people are very interested in Chinese culture. They watch Chinese films, eat Chinese food and even admire Chinese fashions. I think it will be easy for me to keep my culture alive there, simply by answering questions from my classmates about China.
M:Since you are Chinese, you may face some difficult cultural differences. How do you plan to deal with that
W:Every place is different. I know that I may become upset while I am in a new place. But it's important to just remember that you are a guest in that place, and you should respect other cultures.
M:Do you expect that most of your friends are Americans, or will you try and make friends with other foreigners
W:Well, I certainly won't know about that until I arrive in America. I expect that it might be easier to make friends with other foreigners, because we will all be going through the same culture shock. I would like to have friends from everywhere.
11.How will the woman keep Chinese traditions alive while in America
A.By eating Chinese food.
B.By watching Chinese movies.
C.By talking to others about China.
12.How will the woman deal with cultural differences
A.Follow her own custom.
B.Respect other cultures.
C.Follow other countries' fashions.
13.Whom will the woman make friends with
A.Only Chinese.
B.Only Americans.
C.People from everywhere.
听第9段材料,回答第14至17题。
Text 9
W:I hate it when footballers spit on the football pitch during the game. It's disgusting. I wonder why they do that.
M:I have no idea, but spitting is common in many countries.
W:Is it impolite or unhealthy
M:It's certainly unhealthy. There are many customs in other countries that may seem strange to us. For example, in Thailand, you should never touch anyone on the head.
W:Interesting. I know that in some countries you shouldn't blow your nose in front of other people.
M:I think that's not a good custom. I hate it when people do that.
W:It's a common habit to chew with your mouth open. Luckily adults rarely do that. It seems that kids grow out of that.
M:Do you often scratch your head when you are thinking
W:Yes, I do. I wonder why people do that. Oh, look, I'm doing it now.
M:I rub my chin when I'm thinking.
14.What does the woman think of footballers' spitting during the game
A.It's common.
B.She hates it.
C.It's unbelievable.
15.What should you not do in Thailand
A.Touch someone on the head.
B.Chew with your mouth open.
C.Blow your nose in front of others.
16.What does the woman intend to do when she is thinking
A.Pat her forehead.
B.Scratch her head.
C.Rub her chin.
17.What are the speakers talking about in the conversation
A.Body language.
B.Parts of the body.
C.Some customs.
听第10段材料,回答第18至20题。
Text 10
Hi, I'm Chris from Florida. Last year, I moved to London, where I'm working for an American company. It's been a big change, and there have been lots of things to get used to. For example, in the US we drive on the right, while here in Britain I've had to get used to driving on the left.
What else Well, the weather in Florida is usually great, so I'm used to lots of sunshine, and I used to sunbathe a lot. In London it rains so much. I don't think I'll ever get used to it, and I always remember to take my umbrella with me.
At the company where I work, it's quite different. I used to work from 9 am till 11 pm. I hated working so late. Here in England, I start at 8:30 am, but finish at 5 pm. On Friday evening English people like to go to the club with friends, but in America I used to go to the gym. I love sports.
18.What difference does the speaker talk about first
A.Weather.
B.Traffic rules.
C.The food.
19.When does the speaker finish work now
A.At 5 pm.
B.At 8:30 pm.
C.At 9 pm.
20.Where did the speaker use to go on Friday evening in America
A.To the club.
B.To the gym.
C.To the restaurant.
第二部分
第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
We introduce two special courses to encourage students to develop skills beyond their immediate areas of studies, build their interdisciplinary (跨学科的) talent and increase their knowledge of traditional Chinese art and culture. The details are listed below.
Chinese Calligraphy Course
The art of Chinese calligraphy is both a form of writing and a form of art and our course will also provide Chinese literature and philosophy (哲学) behind Chinese calligraphy. Many calligraphy learners shared that continuous practice of calligraphy would help in one's concentration power and cultural refinement.
No experience is required and detailed instruction will be provided. Besides, we'll prepare everything needed. After taking this course, students will be able to master some basic Chinese calligraphy techniques, and understand how art and inner peace go together through the art of brush.
Duration: 4 classes
Date: Every Thursday in March
Time: 2:00 pm-4:00 pm
Medium of instruction: English and Chinese
The Analects of Confucius Course
Most Americans are interested in Confucian philosophy, but they know little about it and do not appreciate how it can be a resource for today's living. This course offers advice on how to appreciate The Analects of Confucius. No experience is required but you need to bring a computer with Internet connection.
Duration: 4 classes
Date: Every Thursday in April
Time: 2:30 pm-4:00 pm
Medium of instruction: English
Spaces are limited and available on a “first come first served” basis. Click here to get more information.
篇章导读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了两门关于中国传统文化的 课程。
21.What will be mentioned in the Chinese Calligraphy Course
A.Chinese history.
B.Chinese philosophy.
C.Different forms of art.
D.Some experiences from previous learners.
解析:细节理解题。根据Chinese Calligraphy Course部分中的“our course will also provide Chinese literature and philosophy (哲学) behind Chinese calligraphy”可知,中国书法课程将会涉及中国文学和哲学。故选B。
22.What do the two courses have in common
A.They are fit for beginners.
B.They start at the same time.
C.They are taught in Chinese.
D.They provide everything needed.
解析:细节理解题。根据Chinese Calligraphy Course部分中的“No experience is required and detailed instruction will be provided.”和The Analects of Confucius Course部分中的“No experience is required but you need to bring a computer with Internet connection.”可知,这两门课程均适合初学者。故选A。
23.Where is the material probably from
A.A website. B.A travel brochure.
C.A newspaper. D.A guidebook.
解析:推理判断题。根据最后一段中的“Click here to get more information.”可推知,这篇文章可能来自一个网站。故选A。
B
Gabriela worked for a multinational company as a successful project manager in Brazil. Later she was transferred to manage a team in Sweden. She was excited about her new role but soon realized that managing her new team would be a challenge.
Despite their friendliness, Gabriela didn't feel respected as a leader. Her new staff would question her proposals openly in meetings, and when she gave them instructions on how to carry out a task, they would often go about it in their own way without checking with her. When she announced her decisions on the project, they would continue giving their opinions as if it was still up for discussion.
What Gabriela was experiencing was a culture shock in expectations. Dutch psychologist Geert Hofstede uses the concept of “power distance” to describe how power is distributed (分布) in different cultures. In her previous work environment, Gabriela was used to a high power distance culture where power is respected. In such a culture, leaders make the big decisions and are not often challenged. Her Swedish team, however, were used to working in a low power distance culture where employees often work together with their bosses to find solutions and make decisions. Here, leaders act as coaches who encourage independent thought and expect to be challenged.
When Gabriela became aware of the cultural differences between her and her team, she had an open conversation with them about their feelings about her leadership.
Pleased to be asked for their thoughts, Gabriela's team openly expressed that they were not used to being told what to do. They enjoyed having more room for initiative and creative freedom. When she told her team exactly what she needed them to do, they felt that she didn't trust them to do their job well.
With a better understanding of the underlying reasons behind each other's behaviour, Gabriela was able to make adjustments to her management style. Finally, she effectively motivated her team to achieve their goals.
篇章导读:本文是一篇记叙文。Gabriela (加布里埃拉)到了瑞典的一个新的工作团队之后遭遇文化冲击,随后她与员工积极沟通,灵活调整,入乡随俗,最终有效地激励她的团队实现他们的目标。
24.What problem did Gabriela have with her Swedish team at the beginning
A.Her Swedish staff didn't understand her instructions.
B.They were always refusing to follow her directions.
C.Her authority was challenged by her Swedish staff.
D.They looked down upon her because she was a female.
解析:细节理解题。根据第二段中的“Despite their friendliness ... without checking with her. (尽管他们很友好,但加布里埃拉并不觉得自己是一个受尊重的领导者。她的新员工会在会议上公开质疑她的建议,当她给他们指示如何执行任务时,他们往往会按照自己的方式行事,而不征求她的意见。)”可知,Gabriela一开始觉得在瑞典团队里自己的领导权威被挑衅。故选C。
25.What is encouraged in the working culture in Sweden
A.Independent thinking and mild character.
B.Competitive spirit and mild character.
C.Professional spirit and risk taking behavior.
D.Active participation and creative thinking.
解析:细节理解题。根据第三段中的“Her Swedish team ... expect to be challenged. (然而,她的瑞典团队习惯于在低权力距离文化中工作,在这种文化中,员工经常与老板一起寻找解决方案并做出决定。在这里,领导者扮演教练的角色,鼓励独立思考,并期待挑战。)”可知,瑞典的工作文化鼓励思想独立、性格温和。故选A。
26.Which of the following can best describe Gabriela
A.Bossy and rude.
B.Flexible and communicative.
C.Kind but stubborn.
D.Strict but trustworthy.
解析:推理判断题。根据第四段(当加布里埃拉意识到她和她的团队之间的文化差异时,她与他们进行了一次坦诚的对话,了解他们对她的领导方式的感受。)和最后一段(在更好地理解了彼此行为背后的潜在原因后,加布里埃拉能够调整自己的管理风格。最后,她有效地激励她的团队实现他们的目标。)可推知,Gabriela是一个灵活且善于沟通的人。故选B。
27.What can we learn from Gabriela's story
A.Two heads are better than one.
B.When in Rome, do as Romans do.
C.Birds of a feather flock together.
D.Don't judge a book by its cover.
解析:推理判断题。通读全文可知,文章讲述了Gabriela在工作中遇到文化冲击后调整自己的管理风格,融入团队,最后有效地激励团队实现他们的目标。由此可推知,我们可以从Gabriela的故事中学到“入乡随俗”。故选B。
C
“Why do Asians usually steam (清蒸) a fish for the New Year when it can be cooked in various ways?” asked Andy Ricker, who ran several famous Thai restaurants in America. “It can be fried or roasted. But if you live on a coast, or have access to first rate fish, steaming is the best way to go.”
Another reason is that, in the right context, fish stand for good luck. The Chinese words for “fish” and “plenty” have the same pronunciation, and a fish, eaten on the eve of the lunar new year, represents a wish for plenty of good things to come. Therefore, enough fish should be cooked to ensure leftovers, which mean hopes for abundance in the year ahead.
Such lucky dishes are not unique to Asians. On New Year's Day in America, black southerners have been eating Hoppin' John, a delicious dish of rice and black eyed beans (豆), cooked with salted pork or smoked ham (interest in African American culture has made the recipe popular elsewhere). The beans symbolize coins, and the greens that are usually served as well stand for dollar bills. Some people even put a clean coin in the pot. Whoever gets it on their plate will enjoy a lot of good luck.
Diverse as these dishes are, they all represent hopes for good fortune. Fish, beans and greens are neither costly nor extraordinary, suggesting that luck is not something bought expensively or sought with difficulty. Good fortune, they suggest, lies all around, and is always within reach.
Whether anyone actually believes in the relationship between eating these foods and receiving the promised benefits is unclear. Mainly, these food traditions continue for the same reason that other traditions do: People have fond memories of celebrating them with their parents, and want to pass them down to their own children.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要解释了不同国家和地区的人在庆祝新年时都不约而同地看重“幸运菜”的原因。
28.What does the underlined word “abundance” in Paragraph 2 refer to
A.Delicious meals.
B.Food left at the end of a meal.
C.A lot of good things.
D.General situation related to an event.
解析:指代判断题。根据画线词前文“The Chinese words ... good things to come.”可推知,过年时烹饪足够的鱼意味着希望来年有很多好事发生。abundance指“非常多的好事”。故选C。
29.What can we learn about Hoppin' John
A.It is a kind of vegetable.
B.It is a piece of delicious meat.
C.It is a unique lucky name.
D.It is an African American dish.
解析:细节理解题。根据第三段中的“On New Year's Day in America ... (interest in African American culture has made the recipe popular elsewhere).”可知,Hoppin' John是在非裔美国人中流行的一道菜。故选D。
30.Which of the following can best describe the lucky dishes
A.Ordinary. B.Expensive.
C.Rare. D.Fresh.
解析:细节理解题。根据第四段中的“Fish, beans ... sought with difficulty.”可知,这些制作“幸运菜”的食材都很普通、易得。故选A。
31.Why do most people follow the tradition according to the author
A.Their parents told them to do so.
B.Their children want to carry them on.
C.They value the experience behind the food.
D.They truly believe in the food for luck stories.
解析:推理判断题。根据最后一段中的“Mainly, these food traditions ... their own children.”可推知,人们传承这些传统是看重这些传统背后的情感记忆。故选C。
D
African countries have retrieved some historic heritage, which directly reflects the important development of human society, from European countries. Germany signed a deal for the return of hundreds of valuable artworks from the Kingdom of Dahomey in the 19th century, in what is today Benin.
But many artifacts (手工艺品) are still unluckily missing and some are on their way back. One such object is an eight legged seat from the old kingdom in Uganda. The important artifact now sits at a museum thousands of kilometers away in Britain. The wooden seat is housed at the University of Oxford. It is one of at least 279 objects there taken from the Bunyoro Kitara Kingdom.
Apollo John Rwamparo is a deputy prime minister of Uganda. He really values the country's cultural heritage. He requested the British to return the artifacts. Uganda officials are preparing to meet with the University of Cambridge in Britain about the return of such historical artifacts. The school has an unknown number of artifacts from Africa. Through many efforts, an artifact was recently to its home.
The British Museum holds a large collection of artifacts from Africa. Rose Mwanja said Uganda's commission had been trying hard on it and believed it could have some good effects. She is Uganda's commissioner for museums. She added she could start with those that are more willing to cooperate.
Many of the artifacts from Africa cannot even be found. That led to an organization started by late Congolese art collector Sindika Dokolo. The organization offers to buy African art from collections in foreign countries. By 2020, when Dokolo died, his group had successfully recovered 15 items. However, for African governments, the recovery of artifacts remains a struggle and will take much time.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章介绍了非洲国家正在努力找回一些反映人类社会重要发展的文物,但是对于非洲各国政府来说,这仍然是一项极大的挑战。
32.What does the underlined word “retrieved” in Paragraph 1 mean
A.Reduced. B.Taken back.
C.Given up. D.Recommended.
解析:词义猜测题。根据第一段内容可知,非洲与德国签署协议要德国归还一些文物,而非洲已经从一些欧洲国家拿回一些文物,德国属于欧洲国家,由此可推知,画线词意为“拿回”。故选B。
33.Where is the artifact of the eight legged seat at present
A.In Benin. B.In Uganda.
C.In Germany. D.In Britain.
解析:细节理解题。根据第二段中的“One such object ... away in Britain.”可知,这个八条腿的座椅现在在英国的一个博物馆里。故选D。
34.What is Uganda officials' attitude to their country's cultural heritage
A.Curious. B.Concerned.
C.Uncaring. D.Confused.
解析:推理判断题。根据第三段中的“Apollo John Rwamparo ... of such historical artifacts.”可知,乌干达的副总理很重视这个国家的文化遗产,乌干达的官员也将与英国剑桥大学会面,要求归还历史文物,由此可推知,乌干达的官员很关心他们国家的文化遗产。故选B。
35.Which word best describes the recovery of artifacts
A.Frightening. B.Doubtful.
C.Effortless. D.Challenging.
解析:推理判断题。根据最后一段中的“However, for African governments ... take much time.”可推知,文物的收回工作仍然面临着很大的挑战。故选D。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Street Eats
When it comes to running a restaurant, the three most important factors are location, location, and location! __36__ These mobile restaurants can sell food at the busiest corners in a city without paying the high cost of renting a permanent space. They set up early in the morning and sell their food over a tiny counter or through a window. __37__ However, mobile food vendors are not a new idea. In fact, they have been around for thousands of years.
Nearly two thousand years ago, the streets of Rome were filled with food carts selling all types of meals, from sweets and snacks to hearty dinners. __38__ Many did not have ovens, which made preparing a hot meal at home impossible. So instead, ancient Romans bought their food on the street. They ate and socialized with their neighbors, strengthening the community and helping the local economy at the same time.
Ancient Greece had food carts too. __39__ In Sparta, people ate meals of porridge or soup on the go.
Mobile food vendors also have a long history in Southeast Asia. In Indonesia and Malaysia, food sellers of the late nineteenth century carried their mini restaurants on their backs! These mini restaurants were made up of a stove, two stools, and a small table. __40__
The success of mobile food vendors lies in their ability to adapt to the needs of modern society. They provide a fast and convenient dining option for those on the go, while also offering a unique and authentic dining experience. As the world continues to urbanize and become more mobile, it's likely that mobile food vendors will continue to thrive and evolve.
A.That is what makes food carts such a clever idea.
B.Food carts could bring vendors handsome incomes.
C.Vendors with wooden carts sold fried fish to the people of Athens.
D.The people of Rome lived in tiny homes without much space to cook.
E.At the end of the day, they are packed up and pulled away by a car or truck.
F.Street eats often remind you of the good times you spend with your friends.
G.They could be put together and carried here and there in search of customers.
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍流动食品摊贩的历史。
解析:根据上文“They set up ... through a window.”可知,此处描述流动食品摊贩早上开始营业的情况。E项(一天结束时,它们会被一辆汽车或卡车打包带走。)承接上文,描述流动食品摊贩结束一天营业的情况。故选E。
36.答案:A
解析:根据下文“These mobile restaurants ... a permanent space.”可知,此处主要讲移动餐厅的优点。A项(这就是为什么食品车是一个如此聪明的主意。)引出下文。故选A。
37.答案:E
解析:根据上文“Ancient Greece had food carts too.”可知,此处描述古希腊流动食品摊贩情况。C项(小贩们推着木车向雅典人民出售煎鱼。)承接上文。故选C。
38.答案:D
解析:根据上文“Nearly two thousand years ago ... to hearty dinners.”可知,此处描述2,000年前罗马流动食品摊贩的情况。D项(罗马人民住在狭小的房子里,没有太多的空间做饭。)承接上文,继续描述当时罗马的饮食情况。故选D。
39.答案:C
40.答案:G
解析:根据上文内容可知,本段主要介绍流动食品摊贩在东南亚的历史。G项(把它们放在一起,四处寻找顾客。)承接上文,且They指代上文中的a stove, two stools和a small table。故选G。
第三部分
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Tea, whose origin is in China, has become a symbol of the country's change from ancient times to today's global economy. For China, tea __41__ a cultural ambassador, bringing people together to __42__ a pot of hot tea and learn about the country's amazing history and diverse culture. Cindy Tuisku, aged 66, returned to San Francisco from China in December after a six week __43__ in Mount Wuyi, Fujian, where famous teas like Da Hong Pao are produced. She explored the local tea culture on her own without any formal programs or guided tours.
Her __44__ in Chinese tea culture began five years ago after a tea experience through Airbnb. After that, she began visiting various __45__ in San Francisco, and exploring tea __46__ on the Internet, where she joined in the Global Tea Volunteer Program which gave her the __47__ to visit China. She also mentioned that in the US, there are many local groups __48__ learning about Chinese tea, including its varied types and traditional practices, because they want to spread the special and __49__ Chinese tea culture. She often attended tea events __50__ by them.
The tea lovers' community in the US and the rest of the world is huge and __51__. Besides her friends, Tuisku has often met a lot of new faces on platforms like the Kung Fu Tea Facebook page, through tea culture apps, or in a teahouse, __52__ their stories of Chinese tea. They always find their meetings interesting and __53__ for learning more. Cindy Tuisku's love for Chinese tea has helped her connect with many different __54__. She shows how sharing cultural traditions can gather people from diverse backgrounds and increase __55__ among them.
篇章导读:本文是一篇新闻报道。文章主要报道了66岁的美国人Cindy Tuisku (辛迪·图伊斯库)以不同的方式积极探索中国的茶文化。Cindy Tuisku对中国茶的热爱帮助她与许多人建立了联系, 增进了人们的理解。
41.A.acts as B.belongs to
C.refers to D.appears as
42.A.drink B.serve
C.buy D.enjoy
解析:根据下文“a cultural ambassador”可知,茶充当文化大使的角色。故选A。
解析:根据下文“learn about the country's amazing history and diverse culture”可知,此处指人们聚在一起品味一壶热茶。故选D。
43.A.trip B.course
C.stay D.time
44.A.idea B.success
C.habit D.interest
解析:根据上文“returned to San Francisco from China”并结合语境可知,这是一次旅行。故选A。
解析:根据下文“after a tea experience through Airbnb”可知,五年前在Airbnb上的一次喝茶经历使她对中国茶文化开始感兴趣。故选D。
45.A.teahouses B.museums
C.shops D.places
46.A.festival B.culture
C.party D.garden
解析:她对茶文化感兴趣,自然探索的是茶馆。故选A。
解析:根据上文“tea culture”可知,她探索茶文化。故选B。
47.A.chance B.way
C.time D.money
48.A.happily B.actively
C.exactly D.rapidly
解析:根据上文“where she joined in the Global Tea Volunteer Program”可知,她加入了全球茶志愿者计划,给了她访问中国的机会。故选A。
解析:根据下文“because they want to spread the special and __49__ Chinese tea culture”可知,在美国,有许多当地团体积极研究中国茶文化。故选B。
49.A.new B.changing
C.powerful D.diverse
50.A.made B.studied
C.hosted D.explained
解析:根据上文“diverse culture”可知,他们想传播中国独特而多样的茶文化。故选D。
解析:根据上文“events”以及下文“by them”可知,她经常参加他们举办的茶话会。故选C。
51.A.interconnected B.distant
C.widespread D.common
52.A.discussing B.sharing
C.telling D.expressing
解析:根据下文“Besides her friends ... their stories of Chinese tea.”可知,茶爱好者群体庞大且互相联系。故选A。
解析:根据上文“through tea culture apps, or in a teahouse”以及下文“their stories of Chinese tea”可知,茶爱好者分享他们关于中国茶的故事。故选B。
53.A.funny B.personal
C.new D.beneficial
54.A.friends B.individuals
C.authorities D.neighbours
解析:根据上文“They always find their meetings interesting”可知,他们总是觉得他们的会议很有趣,有利于学习更多。故选D。
解析:根据上文“Besides her friends, Tuisku has often met a lot of new faces”可知,Cindy Tuisku对中国茶的热爱帮助她与许多不同的人建立了联系。故选B。
55.A.friendship B.knowledge
C.understanding D.respect
解析:根据上文“She shows how ... from diverse backgrounds”可知,分享文化传统将不同背景的人聚集在一起,促进他们之间的理解。故选C。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
To ensure the health of the human body, we usually rely on a well balanced diet. Once sick, we have to rely on medicine. Since ancient times, the Chinese people __56__ (believe) that food and medicine are of the same source, that is, food is at the same time medicine. Simply put, food in general has a certain potential __57__ (prevent) or treat illness. Through different diets, people with different constitutions can improve __58__ (they) fitness, and prevent them from or decrease their chances of getting illness.
Different foods, when __59__ (eat) together, can have different effects __60__ the body. Similarly people in different physical conditions can have different responses to food. As a result, food can __61__ (sort) as either appropriate or inappropriate. There is __62__ wealth of knowledge and experience in China about the __63__ (combine) of different kinds of food, and inappropriate food for certain situations. __64__ (addition), Chinese people take natural medicine as an ingredient of a dish to help treat illness and improve health. Such food is called medicinal diet, __65__ is used to prevent and treat illnesses.
56.__________ 57.________ 58.________ 59.________ 60.________ 
61.__________ 62.________ 63.________ 64.________ 65.________
篇章导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了食物与健康的密切关系,特别是中国传统的食物疗法和药膳理念。
解析:考查非谓语动词。potential意为“潜力”,设空处应用不定式作后置定语。故填to prevent。
56.答案:have believed
解析:考查动词的时态和主谓一致。根据时间状语Since ancient times可知,设空处应用现在完成时,且主语people表示复数。故填have believed。
57.答案:to prevent
解析:考查状语从句的省略。此处为when引导的时间状语从句的省略,当从句主语与主句主语一致,且从句谓语中含有be动词时,可省略从句主语及谓语中的be动词,此处省略different foods are。故填eaten。
58.答案:their
解析:考查代词。根据设空后名词fitness可知,此处应用形容词性物主代词。故填their。
59.答案:eaten
解析:考查动词的语态和情态动词。food与sort之间是被动关系,应用被动语态,且情态动词can后应用动词原形。故填be sorted。
60.答案:on/upon
解析:考查介词。have different effects on/upon是固定短语,意为“对……有不同的影响”。故填on/upon。
61.答案:be sorted
解析:考查词性转换。根据设空前的the和设空后的of可知,此处应用不可数名词combination,意为“结合”。故填combination。
62.答案:a
解析:考查冠词。a wealth of是固定短语,意为“大量的”。故填a。
63.答案:combination
解析:考查定语从句的引导词。设空处引导非限制性定语从句,先行词为medicinal diet,指物,从句中缺少主语,应用which引导。故填which。
64.答案:Additionally
解析:考查词性转换。设空处应用副词作状语,修饰整个句子;位于句首,单词首字母应大写。故填Additionally。
65.答案:which
第四部分
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
戏曲艺术是中华文明的一个重要组成部分,是我国传统文化的代表之一。但是在物质水平提高和精神文化丰富的同时,戏曲艺术的地位却逐渐下降,保护传统文化的形势迫在眉睫。请你参照以下信息介绍一种被列入国家非物质文化遗产目录的剧种——秦腔。
主要信息:
1.秦腔(Qinqiang Opera),中国汉族最古老的戏剧之一,源于陕西和甘肃的农村地区,流行于中国西北部的陕西、甘肃、青海、宁夏等地;
2.秦腔所演的剧目丰富:有神话、民间故事等;秦腔的角色也十分众多,表演特色鲜明;
3.2006年5月20日,经国务院(the State Council)批准列入第一批国家级非物质文化遗产名录。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
[精彩范文]
Qinqiang Opera
Qinqiang Opera is one of the oldest operas of the Han nationality. It originated from rural areas of Shaanxi and Gansu. Later, it became popular in the northwest areas like Shaanxi, Gansu, Qinghai, Ningxia and so on.
Qinqiang Opera tells a variety of stories, like fairy tales and folk tales. Besides, Qinqiang Opera has different kinds of characters and each of them has a unique style of performing. In order to protect our traditional culture, on May 20th, 2006, Qinqiang was named as Intangible Cultural Heritage with the approval of the State Council. So it is a must for us to do everything we can do to protect it.
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Emily is a sixth grade student in a small American town. She is a curious and adventurous girl who always dreams of exploring new places. Last summer, her dream came true when she got selected for a student exchange program to visit China.
Emily was super excited, but she knew that going to a different country with a brand new culture might not be easy. When she arrived in China, she had an open heart and lots of hope, but the cultural differences, the language barrier, and the unfamiliar surroundings made her feel a bit overwhelmed.
On her first day at a Chinese school, she felt like she was in a completely different world. The students spoke a language she couldn't understand, and the way things worked in the classroom was very different from back home. During lunchtime, poor Emily sat all by herself in a corner of the cafeteria, feeling lost and lonely. Just then, a friendly Chinese girl came up to her with a warm smile and said, “Hello, my name is Li Shanshan. I noticed you're new here. Would you like to be our friend?”
Emily was so relieved and thankful for the friendly offer. “Thank you,” she replied with a big smile. “I'm Emily, and I'm really happy to meet you.”
Shanshan introduced Emily to her group of friends, and they all welcomed her with open arms. They helped Emily with her Chinese language, taught her about Chinese customs, and shared their favorite Chinese foods. Slowly but surely, Emily started to feel more comfortable and understand the Chinese culture better.
One day, as the English teacher was planning her class schedule, she came up with an idea. She decided to assign each student in the class to do a presentation about their hometowns the next week. She believed this could be a great way for the students to learn about different cultures and improve their public speaking skills.
注意:
1.续写词数应为150个左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
Emily was glad to do this but she didn't know how to prepare.﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
The day finally came and it was Emily's turn to make the presentation.﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍﹍
写前导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了六年级学生Emily (埃米莉)被选中去中国交流学习,但文化差异、语言障碍和陌生的环境让她感到有些不知所措。Emily是否完成了英语老师留的作业?Emily完成报告后,学生们反应如何?
[精彩范文]
Emily was glad to do this but she didn't know how to prepare. Knowing that, Shanshan stepped in to help Emily with her presentation. With Shanshan's guidance, Emily decided to start by making a list of key points about her hometown, such as its location, population, and famous landmarks. She also included interesting facts and traditions that she thought would attract the audience's attention. They practiced together, and Shanshan even taught her some key phrases in Chinese to make her presentation more appealing. As the days passed, Emily's confidence grew, and she became more comfortable speaking in front of an audience.
The day finally came and it was Emily's turn to make the presentation. She was feeling a mix of excitement and nervousness as she walked to the front of the classroom. She took a deep breath, looked at her classmates, and began her presentation. She spoke passionately about the beautiful landscapes, the friendly people, and the unique cultural events. The students listened attentively and asked questions, showing their interest in her culture. Not only were they impressed by her presentation but also they were touched by the strong bond of friendship she had formed with Shanshan. Emily felt a sense of accomplishment, experiencing the warmth of friendship in a foreign land.