Period 2 写作
读后感
读后感是应用文的一种形式,是指阅读了一本书、一篇文章后,总结其主要内容,得出结论,写出自己的具体感受。
[基本框架]
1.开头:概括阅读内容。在读后感的开头应该向读者指明所读的书、文章等。
2.主体:写体会。选择一个比较重要的方面,阐述自己的看法。我们可以通过联系自己的生活实际或者社会实际来论证这一看法,在选取事例时要注意针对性和说服力。
3.结尾:总结。对前面的感想以及论证进行总结,要有效地呼应标题和感想。
[常用表达]
(一)开头部分
1.Of all the countless famous sayings I have ever heard,...impressed me most.
在所有我听过的不计其数的名言中,……给我留下了最深刻的印象。
2.The story tells us something about...
这个故事告诉我们关于……
3.This is one of the most touching stories that I have read.
这是我读过的最感人的故事之一。
4.There was a time when many people lived a hard life,without anything to eat or wear.
曾经有一个时期很多人过着困苦的生活,缺吃少穿。
5.This story tells of a young man who,through his own effort,overcame various difficulties and finally achieved success.
这个故事讲述了一个年轻人通过自己的努力,克服各种困难,并最终取得了成功。
(二)主体部分
1.This story tells us that honesty,hard work,courage and kindness are the most important to us.
这个故事告诉我们,诚实、勤劳、勇敢和善良对我们来说是最重要的。
2.After reading the story,what impressed me most was that we should never give up easily.
读完这个故事后,让我印象最深刻的是我们绝不应该轻易放弃。
3.It inspires us to be kind to others and live in harmony with people around us.
它激励我们善待他人,并与周围的人和谐相处。
4.It's important to learn how to lift your spirits and regain your self-confidence.
学会如何振奋精神、重拾自信是很重要的。
(三)结尾部分
1.The more I am aware of the significance of the famous saying,the more benefits I'll get in my daily study and job.
我对这句名言的意义越明白,在日常学习和工作中就越受益。
2.According to the story,everyone has his own advantages and we should be confident and not always think we are not as good as others.
根据这个故事可知,每个人都有自己的优点,我们应该自信,不要总是认为自己不如别人。
3.We can make our dreams come true as long as we hold on,just as the young man does.
只要我们坚持下去,我们就能实现我们的梦想,就像那个年轻人一样。
4.If we keep calm and stay optimistic,we can face all the difficulties.
如果我们保持冷静和乐观,我们就能面对所有的困难。
读下面的故事,根据你对故事的理解,写一篇80词左右的读后感。
1,009 Rejections
Once there was an old man,Colonel Harland Sanders,who was broke,living in a tiny house and owned a beat-up car.He was living off the $99 Social Security checks.At 65,he decided that things had to change.So he thought about what he had to offer.His friends talked about his chicken recipe.He decided that this was his best shot at making a change.
He left Kentucky and travelled to different states to try to sell his recipe.He offered the recipe to them for free,just asking for a small percentage for the items sold.Sounded like a good deal,right?Unfortunately,not to most of the restaurants.
He heard NO over 1,000 times.Even after all of those rejections,he didn't give up.He believed his chicken recipe was something special.He had got rejected 1,009 times before he heard his first YES.
With that one success,Colonel Harland Sanders changed the way Americans eat chicken.Kentucky Fried Chicken,popularly known as KFC,was born.
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
[审题构思]
1.确定体裁:读后感属于应用文;
2.确定人称:以第一、三人称为主;
3.确定时态:一般现在时和一般过去时;
4.确定内容:
①概述故事内容;
②论述对这个故事的思考;
③文章总结。
[遣词造句]
1.故事向我们讲述了肯德基的创始人如何让他的鸡肉食谱被人们接受的。
The story tells us how the founder of KFC ______________________________.
2.65岁时,Colonel不满足于依靠社会保障金过活。
At 65,Colonel wasn't content with ______________________________ the Social Security checks ______________________________.
3.在他朋友的激励下,他决定卖掉他的鸡肉食谱。
______________________________ by his friends,he decided to sell his chicken recipe.
4.他不断地被拒绝,但是他没有认输。
He was __________________,but he didn't _______________________.
5.他持续努力。
He _____________________________.
6.最后,他的努力得到了回报。
Finally,his efforts ______________________________.
7.被拒绝了1,009次后,他得到了第一个肯定(回答)。
After being ______________________________ 1,009 times,he received the first YES.
8.他的坚持使得肯德基人人皆知,并风靡全世界。
His persistence made KFC ______________________________ everyone and so popular around the world.
9.当我们面临困难的时候,我们应该保持乐观并继续克服它们,直到将来有一天我们成功。
When we are_______________________________________ difficulties,we should ______________________________and continue to overcome them until we succeed someday.
10.记住,尽管有困难和挑战,也永远不要放弃,要永远相信自己。
Remember that never ________________ and always _______________________ difficulties and challenges.
[句式升级]
1.用过去分词短语改写句4
____________________________________________________________________
2.用强调句改写句8
____________________________________________________________________
3.用省略的状语从句改写句9
____________________________________________________________________
[连句成篇]
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
准确地点描写
[词块积累]
1.in nature在大自然中
2.on the spot在现场
3.in the woods 在小树林里
4.in the open wild在露天里
5.on the top of the hill 在山顶上
6.in the gas station 在加油站
7.along the stream 沿着小溪
8.go a mile or so走了大约一英里
9.to the east of the village 在村子的东面
10.on the other side of the forest 在森林的另一边
[佳句积累]
1.The town is ten miles away.
镇子在十英里之外。
2.At a distance,she spotted a misty figure.
在远处,她发现了一个模糊的身影。
3.Our hotel is within a stone's throw of the beach.
我们的酒店离海滨仅咫尺之遥。
4.We visited a small village off the map last summer.
去年夏天,我们去了一个偏僻的小村庄。
5.The small island is located somewhere on the Pacific coast.
那个小岛位于太平洋沿岸某处。
6.The ship struck a hidden rock beneath the surface of the water.
船撞上了水下的礁石。
7.It used to be a small town,where people made a living by fishing.
它曾经是一个小镇,在那里人们以捕鱼为生。
8.There are many tourist attractions here,and lots of people come here for holidays.
这里有很多旅游景点,很多人来这里度假。
9.Arriving at the top of the hill,we were faced by a most impressive scene.
到达山顶时,呈现在我们面前的是一片令人惊叹的景色。
10.He glanced at the map and told us that there would be a village less than twenty miles away.
他瞥了一眼地图,然后告诉我们,前面不到20英里就是一个村庄。
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写一个80词左右的段落,使之构成一篇完整的短文。
The Bridge
Once upon a time two brothers who lived on neighbouring farms fell into conflict (冲突).It was the first serious quarrel in 40 years of farming side by side.They had been sharing machinery,trading labour and goods as needed without a hitch.Then the long partnership fell apart.It began with a small misunderstanding and it grew into a major difference which exploded into an exchange of bitter words followed by weeks of silence.
One morning there was a knock on elder brother's door.He opened it to find a man with a carpenter's (木匠) toolbox.“I am looking for a few days of work,”he said.“Perhaps you would have a few small jobs here and there.Could I help you?”
“Yes!” said the elder brother.“I do have a job for you.Look across the stream at that farm.That's my neighbour,in fact,it's my younger brother and we don't get along.Last week he dug a wider passage for water into his farm.But he ended up creating a very wide stream between our farms and I am sure he did it just to annoy me.I want you to build me something so that we don't have to stand and see each other's face from across.”
The carpenter said,“I think I understand the situation.I will be able to do a job that will please you.” The elder brother had to go to town for supplies,so he helped the carpenter get the materials ready and then he was off for the day.The carpenter worked hard all that day measuring,sawing,nailing.At sunset,he had just finished his job.When the elder brother returned,his eyes opened wide and his jaw dropped after seeing the work.
It was a fine bridge stretching from one side of the stream to the other!__________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
Period 2
应用文写作
遣词造句
1.made his chicken recipe accepted 2.relying on;to live 3.Motivated 4.rejected constantly;throw in the towel 5.kept trying 6.paid off 7.turned down 8.known to 9.faced with;keep positive 10.give up;believe in yourself in spite of
句式升级
1.Rejected constantly,he didn't throw in the towel.
2.It was his persistence that made KFC known to everyone and so popular around the world.
3.When faced with difficulties,we should keep positive and continue to overcome them until we succeed someday.
连句成篇
[参考范文]
The story tells us how the founder of KFC made his chicken recipe accepted.At 65,Colonel wasn't content with relying on the Social Security checks to live.Motivated by his friends,he decided to sell his chicken recipe.Rejected constantly,he didn't throw in the towel.Instead,he kept trying.Finally,his efforts paid off.After being turned down 1,009 times,he received the first YES.
It was his persistence that made KFC known to everyone and so popular around the world.Likewise,when faced with difficulties,we should keep positive and continue to overcome them until we succeed someday.
Remember that never give up and always believe in yourself in spite of difficulties and challenges.
读后续写
续写初练笔
[参考范文]
It was a fine bridge stretching from one side of the stream to the other! To his surprise,his younger brother was coming to meet him with a big smile and arms wide open to hug him.“You are really kind and humble,my brother! After all I had done and said to you,you still shown that blood relations can never be broken! I am truly sorry for my behaviour,”the younger brother said as he hugged his elder brother.They turned to see the carpenter and thanked him gratefully.
7/7(共36张PPT)
Period 2
Section Ⅲ WRITING WORKSHOP & READING CLUB
UNIT 9 LEARNING
主题语境 人与自我 —— 乐于学习、善于学习,终身学习
读后感
课时学案 写作
读后感是应用文的一种形式,是指阅读了一本书、一篇文章后,总结其主要内容,得出结论,写出自己的具体感受。
[基本框架]
1.开头:概括阅读内容。在读后感的开头应该向读者指明所读的书、文章等。
2.主体:写体会。选择一个比较重要的方面,阐述自己的看法。我们可以通过联系自己的生活实际或者社会实际来论证这一看法,在选取事例时要注意针对性和说服力。
3.结尾:总结。对前面的感想以及论证进行总结,要有效地呼应标题和感想。
[常用表达]
(一)开头部分
1.Of all the countless famous sayings I have ever heard,...impressed me most.
在所有我听过的不计其数的名言中,……给我留下了最深刻的印象。
2.The story tells us something about...
这个故事告诉我们关于……
3.This is one of the most touching stories that I have read.
这是我读过的最感人的故事之一。
4.There was a time when many people lived a hard life,without anything to eat or wear.
曾经有一个时期很多人过着困苦的生活,缺吃少穿。
5.This story tells of a young man who,through his own effort,overcame various difficulties and finally achieved success.
这个故事讲述了一个年轻人通过自己的努力,克服各种困难,并最终取得了成功。
(二)主体部分
1.This story tells us that honesty,hard work,courage and kindness are the most important to us.
这个故事告诉我们,诚实、勤劳、勇敢和善良对我们来说是最重要的。
2.After reading the story,what impressed me most was that we should never give up easily.
读完这个故事后,让我印象最深刻的是我们绝不应该轻易放弃。
3.It inspires us to be kind to others and live in harmony with people around us.
它激励我们善待他人,并与周围的人和谐相处。
4.It's important to learn how to lift your spirits and regain your self-confidence.
学会如何振奋精神、重拾自信是很重要的。
(三)结尾部分
1.The more I am aware of the significance of the famous saying,the more benefits I'll get in my daily study and job.
我对这句名言的意义越明白,在日常学习和工作中就越受益。
2.According to the story,everyone has his own advantages and we should be confident and not always think we are not as good as others.
根据这个故事可知,每个人都有自己的优点,我们应该自信,不要总是认为自己不如别人。
3.We can make our dreams come true as long as we hold on,just as the young man does.
只要我们坚持下去,我们就能实现我们的梦想,就像那个年轻人一样。
4.If we keep calm and stay optimistic,we can face all the difficulties.
如果我们保持冷静和乐观,我们就能面对所有的困难。
读下面的故事,根据你对故事的理解,写一篇80词左右的读后感。
1,009 Rejections
Once there was an old man,Colonel Harland Sanders,who was broke,living in a tiny house and owned a beat-up car.He was living off the $99 Social Security checks.At 65,he decided that things had to change.So he thought about what he had to offer.His friends talked about his chicken recipe.He decided that this was his best shot at making a change.
He left Kentucky and travelled to different states to try to sell his recipe.He offered the recipe to them for free,just asking for a small percentage for the items sold.Sounded like a good deal,right?Unfortunately,not to most of the restaurants.
He heard NO over 1,000 times.Even after all of those rejections,he didn't give up.He believed his chicken recipe was something special.He had got rejected 1,009 times before he heard his first YES.
With that one success,Colonel Harland Sanders changed the way Americans eat chicken.Kentucky Fried Chicken,popularly known as KFC,was born.
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
[审题构思]
1.确定体裁:读后感属于应用文;
2.确定人称:以第一、三人称为主;
3.确定时态:一般现在时和一般过去时;
4.确定内容:
①概述故事内容;
②论述对这个故事的思考;
③文章总结。
[遣词造句]
1.故事向我们讲述了肯德基的创始人如何让他的鸡肉食谱被人们接受的。
The story tells us how the founder of KFC ________________________
_________.
2.65岁时,Colonel不满足于依靠社会保障金过活。
At 65,Colonel wasn't content with ____________ the Social Security checks ______.
made his chicken recipe
accepted
relying on
to live
3.在他朋友的激励下,他决定卖掉他的鸡肉食谱。
__________ by his friends,he decided to sell his chicken recipe.
4.他不断地被拒绝,但是他没有认输。
He was __________________,but he didn't _________________.
5.他持续努力。
He __________.
Motivated
rejected constantly
throw in the towel
kept trying
6.最后,他的努力得到了回报。
Finally,his efforts _______.
7.被拒绝了1,009次后,他得到了第一个肯定(回答)。
After being ___________ 1,009 times,he received the first YES.
8.他的坚持使得肯德基人人皆知,并风靡全世界。
His persistence made KFC ________ everyone and so popular around the world.
paid off
turned down
known to
9.当我们面临困难的时候,我们应该保持乐观并继续克服它们,直到将来有一天我们成功。
When we are__________ difficulties,we should ____________and continue to overcome them until we succeed someday.
10.记住,尽管有困难和挑战,也永远不要放弃,要永远相信自己。
Remember that never ______ and always ________________________ difficulties and challenges.
faced with
keep positive
give up
believe in yourself in spite of
[句式升级]
1.用过去分词短语改写句4
___________________________________________________________
2.用强调句改写句8
______________________________________________________________________________________________________________________
Rejected constantly,he didn't throw in the towel.
It was his persistence that made KFC known to everyone and so popular around the world.
3.用省略的状语从句改写句9
______________________________________________________________________________________________________________________
When faced with difficulties,we should keep positive and continue to overcome them until we succeed someday.
[连句成篇]
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
[参考范文]
The story tells us how the founder of KFC made his chicken recipe accepted.At 65,Colonel wasn't content with relying on the Social Security checks to live.Motivated by his friends,he decided to sell his chicken recipe.Rejected constantly,he didn't throw in the towel.Instead,he kept trying.Finally,his efforts paid off.After being turned down 1,009 times,he received the first YES.
It was his persistence that made KFC known to everyone and so popular around the world.Likewise,when faced with difficulties,we should keep positive and continue to overcome them until we succeed someday.
Remember that never give up and always believe in yourself in spite of difficulties and challenges.
准确地点描写
[词块积累]
1.in nature在大自然中
2.on the spot在现场
3.in the woods 在小树林里
4.in the open wild在露天里
5.on the top of the hill 在山顶上
6.in the gas station 在加油站
7.along the stream 沿着小溪
8.go a mile or so走了大约一英里
9.to the east of the village 在村子的东面
10.on the other side of the forest 在森林的另一边
[佳句积累]
1.The town is ten miles away.
镇子在十英里之外。
2.At a distance,she spotted a misty figure.
在远处,她发现了一个模糊的身影。
3.Our hotel is within a stone's throw of the beach.
我们的酒店离海滨仅咫尺之遥。
4.We visited a small village off the map last summer.
去年夏天,我们去了一个偏僻的小村庄。
5.The small island is located somewhere on the Pacific coast.
那个小岛位于太平洋沿岸某处。
6.The ship struck a hidden rock beneath the surface of the water.
船撞上了水下的礁石。
7.It used to be a small town,where people made a living by fishing.
它曾经是一个小镇,在那里人们以捕鱼为生。
8.There are many tourist attractions here,and lots of people come here for holidays.
这里有很多旅游景点,很多人来这里度假。
9.Arriving at the top of the hill,we were faced by a most impressive scene.
到达山顶时,呈现在我们面前的是一片令人惊叹的景色。
10.He glanced at the map and told us that there would be a village less than twenty miles away.
他瞥了一眼地图,然后告诉我们,前面不到20英里就是一个村庄。
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写一个80词左右的段落,使之构成一篇完整的短文。
The Bridge
Once upon a time two brothers who lived on neighbouring farms fell into conflict (冲突).It was the first serious quarrel in 40 years of farming side by side.They had been sharing machinery,trading labour and goods as needed without a hitch.Then the long partnership fell apart.It began with a small misunderstanding and it grew into a major difference which exploded into an exchange of bitter words followed by weeks of silence.
One morning there was a knock on elder brother's door.He opened it to find a man with a carpenter's (木匠) toolbox.“I am looking for a few days of work,”he said.“Perhaps you would have a few small jobs here and there.Could I help you?”
“Yes!” said the elder brother.“I do have a job for you.Look across the stream at that farm.That's my neighbour,in fact,it's my younger brother and we don't get along.Last week he dug a wider passage for water into his farm.But he ended up creating a very wide stream between our farms and I am sure he did it just to annoy me.I want you to build me something so that we don't have to stand and see each other's face from across.”
The carpenter said,“I think I understand the situation.I will be able to do a job that will please you.” The elder brother had to go to town for supplies,so he helped the carpenter get the materials ready and then he was off for the day.The carpenter worked hard all that day measuring,sawing,nailing.At sunset,he had just finished his job.When the elder brother returned,his eyes opened wide and his jaw dropped after seeing the work.
It was a fine bridge stretching from one side of the stream to the other!____________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
[参考范文]
It was a fine bridge stretching from one side of the stream to the other! To his surprise,his younger brother was coming to meet him with a big smile and arms wide open to hug him.“You are really kind and humble,my brother! After all I had done and said to you,you still shown that blood relations can never be broken! I am truly sorry for my behaviour,”the younger brother said as he hugged his elder brother.They turned to see the carpenter and thanked him gratefully.
课时分层作业(九)
点击页面进入…
(WORD版)
巩固课堂所学 · 激发学习思维
夯实基础知识 · 熟悉命题方式
自我检测提能 · 及时矫正不足
本节课掌握了哪些考点?
本节课还有什么疑问点?
课后训练
学习反思
课时小结
THANKS课时分层作业(九)
Ⅰ.阅读理解
A
If you do not use your arms or your legs for some time,they become weak;when you start using them again,they slowly become strong again.Everybody knows that.Yet many people do not seem to know that memory works in the same way.
When someone says that he has a good memory,he really means that he keeps his memory in practice by using it.When someone else says that his memory is poor,he really means that he does not give it enough chance to become strong.If a friend says that his arms and legs are weak,we know that it is his own fault (过错).But if he tells us that he has a poor memory,many of us think that his parents are to blame (受责备),and few of us know that it is just his own fault.
Have you ever found that some people can't read or write but usually they have better memories?This is because they cannot read or write and they have to remember things;they cannot write down in a little notebook.They have to remember days,names,songs and stories;so their memory is the whole time being exercised.So if you want to have a good memory,learn from the people:Practice remembering.
1.The main reason for one's poor memory is that ________.
A.his father or mother may have a poor memory
B.he does not use his arms or legs for some time
C.his memory is not often used
D.he can't read or write
2.Which of the following is NOT true
A.Your memory works in the same way as your arms and legs.
B.Your memory,like your arms and legs,becomes weak if you don't give it enough chance for practice.
C.Don't learn how to read or write if you want to have a better memory.
D.A good memory comes from more practice.
3.Some people can't read or write,but they usually have better memories,because .
A.they have saved much trouble
B.they have saved much time to remember things
C.they have to use their memories all the time
D.they can't write everything in a little notebook
4.Which is the best title for this passage
A.Don't Stop Using Your Arms and Legs
B.How to Have a Good Memory
C.Strong Arms and Good Memories
D.Learn from the People
B
A new study published on Monday in an American Heart Association journal Hypertension,examined 360,000 participants who provided blood,saliva (唾液)and urine samples,as well as detailed information about their lifestyles.Researchers found that adults who napped (打盹) often were more likely to develop high blood pressure and have a stroke (中风).But that doesn't mean napping causes these health issues—instead,napping may be due to unhealthy behaviours.The researchers found that a high percentage of frequent nappers reported cigarette smoking,daily drinking,sleeplessness and other factors that could cause health related issues.
Dr.Margaret Blattner,a clinical instructor,from the department of neurology at Beth Israel Deaconess Medical Centre,tells people that frequent or long daytime naps can have a bad effect on healthy night time sleep.Napping during the day may make it harder to fall asleep at night or cause night time sleep to become fragmented (支离破碎的) and missing out on night time sleep can cause severe daytime sleepiness.
“Often,naps continuing long are less beneficial than more brief daytime naps; people often wake up unrefreshed after a long nap,” she adds.“Additionally,long daytime naps take away time from other healthy things that people enjoy during the day: spending time with family,enjoying hobbies,and exercise.” When napping during the day becomes unpredictable,uncontrollable,or stops an individual from finishing what they need or want to do,it could show a possible sleep disorder.
Blattner believes that taking naps can also be beneficial.“Napping is not always a cause for concern.Taking a nap can be refreshing and enjoyable,” she says.“The key is,are you missing out on things that you enjoy because you are too sleepy to stay awake—that can indicate a problem—or does the nap help you get more out of your day?”
“Taking a brief nap can feel refreshed,reduce stress,and improve focus.Early afternoon is a good time to nap,as this agrees with a physical circle drop in energy,” Blattner continues.“However,napping too late into the afternoon or evening may have a bad effect on night time sleep quality and make it harder to fall asleep.”
5.According to Paragraph 1,adults who napped often could ________.
A.get angry more easily
B.become fatter and fatter
C.develop high blood pressure
D.have a better sleep at night
6.What does Dr.Margaret Blattner intend to express in Paragraph 2
A.Methods of having a good sleep at night.
B.Causes of frequent or long daytime naps.
C.Importance of having a good sleep at night.
D.Bad results of frequent or long daytime naps.
7.How can people benefit from taking a brief nap
①Reducing stress
②Feeling refreshed
③Having a better appetite
④Improving concentration
⑤Keeping proper body weight
A.③④⑤ B.①②④
C.①③⑤ D.②③④
8.Where can you most probably find the text
A.In a science magazine.
B.In a literature magazine.
C.In a sports magazine.
D.In a fashion magazine.
Ⅱ.应用文写作
假定你是李华,你校将举办以“How to solve the global hunger problem”为主题的英文演讲比赛。请写一篇80词左右的演讲稿参赛。
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
课时分层作业(九)
Ⅰ.
1 2 3 4 5 6 7 8
C C C B C D B A
Ⅱ.[参考范文]
Good afternoon,everybody!
In a world where we try our best to produce enough food to feed everyone,hundreds of millions of people still go to bed on an empty stomach each night.What can we do to solve the global hunger problem
First,reduce food waste.Avoid buying too much.Second,donate food.The donations have a great impact on world hunger.Last but not least,help farmers.Supporting and training them may be the best possible solution.
If everyone joins the fight against world hunger,the world will become a better place to live in.
Ⅰ.【语篇解读】 本文是一篇说明文。文章阐述了记忆力和人的四肢一样,不用就会退化,越用越好用。
1.C [细节理解题。根据第二段中的“When someone else says that his memory is poor,he really means that he does not give it enough chance to become strong.”可知,记忆力不好是因为没有经常使用。]
2.C [推理判断题。文中提到不识字的人也可以有很好的记忆力,但不表示想要有好的记忆力就不要学习读书和写字。]
3.C [细节理解题。根据最后一段中的“so their memory is the whole time being exercised”可知,选C项。]
4.B [标题归纳题。本文主要告诉读者一个道理:要想有好的记忆力,就要多给它机会锻炼。故选B项。]
【语篇解读】 本文是一篇说明文。研究人员发现,经常打盹的成年人更容易患高血压和中风。
5.C [细节理解题。根据第一段中“Researchers found that adults who napped often were more likely to develop high blood pressure and have a stroke.”可知,经常午睡的成年人可能更容易会患上高血压。故选C。]
6.D [推理判断题。根据第二段“Dr.Margaret Blattner,a clinical instructor,from the department of neurology at Beth Israel Deaconess Medical Centre,tells people that frequent or long daytime naps can have a bad effect on healthy nighttime sleep.Napping during the day may make it harder to fall asleep at night or cause nighttime sleep to become fragmented and missing out on nighttime sleep can cause severe daytime sleepiness.”可知,Margaret Blattner博士在第二段试图告诉我们,白天频繁或长时间小睡会带来不良后果。故选D。]
7.B [细节理解题。根据最后一段中“Taking a brief nap can feel refreshed,reduce stress,and improve focus.”可知,短暂的小睡可以让人感到神清气爽、减轻压力并提高注意力。故选B。]
8.A [推理判断题。通读全文,尤其是第一段可知,一项研究表明,经常打盹的成年人更容易患高血压和中风,而不健康的行为会导致小睡,这是与科学相关的知识。由此可推知,本文最有可能选自一本科学杂志。故选A。]
4/4