2025-2026 学年北京市丰台区第十八中学高一上学期分班考英语试题
一、单选题:本大题共 13 小题,共 13 分。
Most people think that doing exercise can keep fit.
A. they B. them C. their D. theirs
What do you plan to do for your mother Mother’s Day
A. in B. at C. on D. to
We must finish the work by Friday, we will miss the chance.
A. and B. but C. or D. so
— Excuse me, I have the seat by the window — Sorry. It has been taken.
A. must B. should C. need D. may
— do you help with clean-up at school — Twice a month.
A. How many B. How much C. How long D. How often
The film Hi, Mom makes us understand our parents than before.
A. well B. better C. best D. the best
My father CCTV news when I arrived home yesterday.
A. was watching B. is watching C. watched D. watches
— Hi, Mary. Did you have fun last night — Well, yes and no. The weather was terrible but we the concert.
A. enjoy B. enjoyed C. will enjoy D. are enjoying
— Tom, where is your little sister — She in the backyard now.
A. is playing B. will play C. played D. plays 10.Beijing several thousand volunteers to Hetian, Xinjiang since 1997.
A. send B. sent C. will send D. has sent
A new garden in our neighborhood next year.
A. builds B. is built C. will be built D. will build
— Could you please tell me every day — Usually in the evening.
when you do some reading B. when you did some reading
C. when do you do some reading D. when did you do some reading
Tom is a great football player. He to play football when he was 8 years old.
A. begins B. began C. has begun D. will begin
二、阅读理解:本大题共 17 小题,共 34 分。
A
Thank you for your interest in volunteering with Birch Aquarium (水族馆).
Our volunteers shape the experience of guests from around the world. They help visitors learn about the marine (海洋的) life on our planet. We encourage protection and showcase groundbreaking research at the Scripps Institution of Oceanography at the University of California San Diego.
Every year, more than 400 volunteers work here. From students and working adults to retired (退休的) professionals, Birch Aquarium has been enriched by service and knowledge from volunteers of all backgrounds. Volunteers are asked to work for at least six months, volunteering one 4-hour shift (班) per week — no short-term or summer volunteer projects are open right now.Requirements
Be at least 18 years old.
Have two reference letters (推荐信).
Be comfortable speaking with people of all ages and backgrounds.
Experience is an advantage and training is provided without considering past experience.
Knowing a second language is an advantage.Responsibilities
Welcome first-time and returning guests alike, providing way-finding information and answering general questions.
Do water changes, prepare food for the animals and possibly help with feedings.
Help create a clean and healthy environment for the animals.
Help teachers in the classroom with a hands-on program covering a lot of marine topics.
What can we learn from paragraph 3
The volunteering is full of importance.
The volunteers can choose summer volunteer projects.
The volunteers can’t be over 60 years old.
The volunteers have various backgrounds.
What requirement do the volunteers need to meet
Being aged 18 or over.
Having one year’s experience.
Providing one reference letter.
Being able to speak a second language.
The text is probably written for people who want to .
pay a visit to an aquarium.
gain volunteering experience.
do research on marine life.
apply for a position at a university.
B
An Art Class
When Kelly was twelve, she started taking classes at Miss Grace’s School for Art. She didn’t like it at first: the “novice artists”— the kids who hadn’t really done art before — worked mostly with clay, and Kelly was a terrible sculptor (雕塑家).
It wasn’t until her third year that Kelly found something she was really good at — charcoal drawing (素 描). She loved watching the lines spread unevenly across the page as she moved the bits of charcoal back and forth over the paper.
One day, Sophia, the best artist in her class, sat down and set up her easel (画架) next to Kelly. Kelly felt a sinking feeling in her stomach. She’d actually found an art form that she enjoyed — and was good at — and now Sophia was going to outshine her again Kelly fought back tears when Miss Grace entered the room.
“Hello class,” Miss Grace said. “We’ll continue to work on the project today.” What masterpiece would Sophia have come up with
Kelly looked at Sophia’s easel and she couldn’t believe it — it was a mess! For a brief moment, Kelly couldn’t actually believe her drawing was better than Sophia’s. But then she looked at Sophia, who was watching Kelly with an anxious expression.
“I... I couldn’t decide what to do,” Sophia said. “And you’re so good. Sometimes I feel like my stuff is just so bad in comparison.”
Kelly looked to see if Sophia was joking, but she seemed completely serious. Now Kelly was shocked.
“I’m not talented… Miss Grace seldom praises me. You’re the best one in our class!”
Sophia raised her eyebrows. “I might be a really good copier of the stuff, but I have no idea what to do when it comes to making up my own images. You are so great at making new things out of the old stuff. I’ve loved your works.”
“I’ve loved yours, too,” Kelly said.
“Well, definitely not this one,” Sophia said.
Kelly smiled. “Maybe not right now. But if you move these lines up...” she said, pointing her finger on Sophia’s paper.
Sophia was quiet for a moment. “That’s a great idea!” she said finally.
Kelly smiled and turned back to her drawing, looking every so often at Sophia’s work to see that she was taking her advice, down to the last line.
When Kelly started classes at the art school, she .
was often pushed by Miss Grace
lacked confidence in drawing
was not good at the course
did not get along with the other kids
What did Kelly do in the art class
She praised Sophia’s creativity.
She inspired Sophia.
She decided to outshine Sophia.
She finished the drawing for Sophia.
What can we learn from the passage
Interest is the best teacher.
You are what you believe to be.
Everyone has their own strengths.
Hard work will eventually pay off.
C
It Is Never Too Early to Think-and Communicate-like a Scientist
Who is a scientist and what is his job A chemist doing experiments A geologist out studying rocks When most people think about science, they imagine characters making discoveries or finding cures (治疗方法) for new
diseases. However, these leave out an extremely important part of the scientific process: communicating — sharing the results of that work.
Imagine if someone discovered something important about a disease. Other scientists need to understand the work well enough to use these new developments to make even more discoveries in the future. The public, too, needs to understand how these discoveries might influence their lives. But none of this will be possible if the work is not shared. Being a scientist goes far beyond the moment of discovery.
Without clear communication, scientists would not be able to use the work that has already been done. So how do scientists tell others about the work that they have done How do they make sure that everything that they share is as clear and correct as possible
Researchers publish their work in scientific journals (期刊). These journals can be read by other researchers
around the world. It is very important for these journals, and for the scientists who read them, to make sure that the research included is as correct as possible. In order to do that, articles given to scientific journals before publication first go through a process called peer review. Other scientists who do research in areas related to the work in an article are asked to read through it. Scientists also provide feedback to the writers. They bring up new questions the writer may not have considered, recognize limitations to the results being described, and also make sure that no mistakes were made during the process.
Frontiers for Young Minds is a scientific journal written for — and reviewed by young people. All of the
articles in it are based on works already published in a peer reviewed scientific journal. However, while scientists are good at making sure that articles are understandable for other scientists, there are no better experts to make sure that something can be understood by young people than the young people themselves. By working together with an expert, young reviewers read the article to see if any part of the article is hard to understand, make it clear why the experiment was done in the way it was done, and check whether the figures (数据) clearly explain the point of the
article.
Basically, these young reviewers learn to think like scientists. It is never too early to start! Ask questions, learn new things, and don’t forget the importance of communicating your findings.
What is Paragraph 2 mainly about
What is required to be a good scientist.
Who should understand a scientist’s job.
Why sharing the results of scientific work is important.
How scientists make sure their work is clear and correct.
From the passage we can know that .
scientists are good at working together with others
young people usually enjoy reading scientific journals
in peer review, other scientists bring up questions to readers
young reviewers help make articles in Frontiers for Young Minds more readable
What is the writer’s main purpose in writing this passage
To introduce how scientists do their jobs.
To offer practical advice on how to ask scientific questions.
To explain the effects of peer review on scientific journals.
To encourage young people to think andcommunicate like scientists.
D
We’ve all experienced failure. Whether we like it or not, failure is part of life. How people respond to it is of great importance both to their decisions and achievements. Some are likely to have such expectations: “If I should reach that goal, how happy would I feel ” In a recent study, we wanted to understand how such expectations may change in the face of failure. Are people able to predict their own happiness
The old saying “the grass is always greener on the other side” suggests that people spend much of their time longing for things they can’t have. In other words, the harder it is to achieve, the higher the valuation. But is this a good model for how ordinary people process failure According to the story The Fox and the Grapes, failure often leads us to drop our initial (最初的) plan. In the story, the fox jumps with all his strength, yet he fails to reach the grapes. Finally, he walks away, concluding that the grapes were sour (酸的) anyway.
So, which is it: greener grass or sour grapes We did an experiment to determine how people react to failure.
In the study, about 1,200 participants (参加者) received either good or poor feedback (反馈) on the practice trial of a test. Half of them were told that they had performed in the bottom 20 percent, while the other half, in the top 20 percent. They were then asked to predict how they would feel if they earned a high score on the actual test.
The research results showed that those who received poor feedback on the practice trial predicted that they would feel less happiness and less pride, compared to those who received strong feedback. However, when they received a top score on the actual test later, they were just as happy as the other half, and much happier than they had predicted before. This suggests that the initial failure made people undervalue how good it would feel to succeed in the future.
The question though, is why failure makes us downplay our future happiness. According to Professor Jon
Elster, people don’t always know what they want, and often change their wishes to match what appears within reach. When the outcome doesn’t fit the one they have of themselves, they protect themselves by devaluing the goal—rather than devaluing self. In other words, when personal failure happens, one way of protecting our positive (积极的) sense of self is to refuse to accept the emotional importance of future achievements.
Detachment (超脱) from personal goals can be useful, if it helps people redirect their attention from the impossible to better and more achievable goals. However, if the sour-grape effect kicks in too early and people become fearful of failure, they could miss out on the chance to try again and realize that what once seemed impossible is now
within reach.
What does the storyThe Fox and the Grapes suggest
The outcome valuation depends on what goal is set.
Difficulties result in a higher achievement expectation.
Past performance doesn’t help predict future happiness.
Initial failure makes future success appear less attractive.
The word “downplay” in Paragraph 6 probably means “ ”.
undervalue B. better understand
C. destroy D. discover
What do we know from the passage
The participants cared more about strong feedback.
The happier people are those who predict less happiness.
The participants’ performance failed to match their abilities.
People devalue the goal to keep a positive view of themselves.
What is the writer trying to tell us
Failure is the mother of success.
Detachment stops people from changing wishes.
The seemingly impossible is worth trying sometimes.
The sour-grape effect pushes us to keep moving forward.
E
Humans have long gained pleasure from the smells of the natural world. For the most part, though, human beings are not their target market. For plants, fragrances are a way to interact with insects and other animals. Their attraction for people happens simply by chance.
In chemical terms, most natural fragrances are made up of volatiles — so called because of their tendency to
change states suddenly. Volatiles evaporate easily, drifting into noses. In plants’ reproductive processes, smelly volatiles attract pollinators (授粉昆虫). But their natural applications are much more varied. If an insect chews through the leaves of some Bursera plants, out shoots a sticky, smelly liquid to trap it. Coyote tobacco plants are
even more crafty: upon sensing the smell of hungry caterpillars, they produce volatiles that attract predators to kill the pests.
What is truly amazing is just how wily plants can be in using their scents for reproduction. White flowers often emit their scent at night to attract nocturnal pollinators such as moths. They produce a dilute nectar (稀释的花蜜) that encourages moths to keep moving, rather than linger at a single bloom—all the better to increase
pollination. Other flowers change their fragrance after being successfully pollinated, as a signal for insects to go elsewhere.
But though “Scent” is a story of plants’ cleverness, it is also a tale of the human kind. People have long
used fragrances for their own purposes, particularly for use in religious ceremonies: perfume recipes on the walls of an Egyptian temple in Edfu demonstrate just how long ingredients have been mixed in pursuit of the best blend. So highlyprized were some scents that, to scare off competitors, Arab traders spread a legend about giant eagles that
guarded cinnamon.
Eventually scientists no longer needed natural sources for fragrances. In 1866 a fragrance molecule was produced for the first time. Sixteen years later, Houbigant Parfum released Fougère Royale, the first “modern fantasy perfume” that creates an imaginary scent rather than copying a natural one. Nowadays fragrance–making is dominated by man–made compounds, which can be reliably and affordably produced in large quantities.
That has led to the mass production of smelly products, from toilet paper to toothpaste. Scent is accordingly big business. It is said that a world–famous fragrance and flavour manufacturer that claims people interact with its
products up to 30 times a day, had sales of 3.8bn last year.
According to Paragraph 1 and 2, which would the author agree with
Some plants might kill the pests with their smells.
Fragrance is a tool for plants to protect themselves.
People interact with nature easily through fragrance.
Fragrances are less important to humans than to animals and insects.
What does the underlined word “prized” in Paragraph 4 most probably mean
A. Developed. B. Rewarded. C. Mixed. D. Valued.
What can we learn from the passage
Humans do not use fragrances as purposefully as plants do.
Natural sources for fragrances will be out of date in the future.
Plants use fragrances to both attract and send away pollinators.
Man–made fragrances have to be produced by copying natural ones. 30.Which of the following would be the best title for the passage
Plants Smell, Insects Prey
Smartness behind Fragrance
Fragrance: To Make or Not to Make
Fragrance Connects Human & Nature
三、完形填空:本大题共 8 小题,共 12 分。 My Understanding of Money
I used to walk around the store with my parents constantly begging for something. I remember the sight of all the colorful bags of chips and candy that I asked my parents to buy for me. I cannot remember a time when I didn’t beg for something at the store.
When I was about twelve years old, my dad always 31 my begging and told me with a frustrated (使人
挫败的) face, “You can waste all the money as you want when you have a job.” I listened, but I never really heard the 32 he was trying to get across to me. Since I wanted so many things and my parents were not going
to buy them for me, I decided to make money as a 33 myself. I remember the feeling of getting new money in
my pocket, then throwing it out within the next week.
A few years later, I was a freshman in high school and did not feel like looking for a new job. One day, I saw people handing out flyers (传单) at school. I wasn’t 34 at first because I thought I was fine making money by
babysitting. But once I 35 thought about the money I could make, I applied to work as a lifeguard advertised
on the flyer.
After a few months’ training, I could finally start the job. But the more money I made; the less I wanted to spend. As the work and pay increased, so did my responsibility with money.Instead of 36 my money on useless
things, I started saving up. I finally realized that money meant so much more to me because I was the
one 37 for it. Now, I have 5,000 dollars in my bank account, and I limit myself to what I buy. My life has
permanently (持久地) been influenced because I know the 38 of money. It is more than what I can spend.
31.A. met B. changed C. forgot D. refused
32.A. reply B. story C. message D. news
33.A. babysitter B. advertiser C. safeguard D. salesgirl
34.A. involved B. interested C. accepted D. pleased
35.A. proudly B. slowly C. seriously D. secretly
36.A. cutting B. raising C. receiving D. wasting
37.A. working B. saving C. longing D. begging
38.A. limit B. value C. power D. supply
四、阅读表达:本大题共 1 小题,共 10 分。
Doctors in Bristol can send patients on a free course from this month, which uses stand-up comedy to help patients who are fighting with trauma (创伤). The course was pioneered by a comedian, Angie Belcher.
It’s believed that comedy is in every one of us, and we are all born comedians. Every night we come home from work and tell our family what our days were like, but on the way home we’ll work on the details, and try to make our stories funnier to amuse our families. According to Angie Belcher, professional comedy education is to give people the tools to make the stories better. The course is a combination of psychology (心理学), comedy and storytelling and it will last six weeks.
In fact, past traumas are perfect for comedy. Comedy doesn’t come from the happy, perfect moments of our lives, but from our everyday life events. People who’ve been through big life experiences, such as the death of a close friend and poor health, often can’t wait to share their stories, mostly because there’s always something strangely funny about the situation. Experts say that we can accept and honor the comedy of a situation, as much as the sadness of it. It’s a short period of rest from something unpleasant.
Angie, who has a master’s degree in psychology, says the course is for anyone who is ready to explore
their trauma through comedy. It can be taken by people in recovery from mental health problems and people who’ve had trauma. There’s lots of one-to-one help in the room too.The comedians give people a hand to write their comedy and explore some dark times from their history.
While the course can’t take the place of medical treatment, talking about our trauma in a funny way indeed edy can help to build community. When we bring our stories alive for others, it makes other people feel less alone. Having our experiences mirrored back to us is hugely comforting.
Who pioneered the free
course
How long will the course
last
Where does comedy come from according to the
passage
Your friend Peter is now going through a trauma. Would you like to advise him to take the course mentioned in the passage Why or why
not
五、书面表达:本大题共 2 小题,共 50 分。
假如你是李华,你校英语公众号将推出以“科技”为主题的系列推送。请你用英文给公众号留言,介绍一个你认为最实用的设备(device)或应用程序(app),并描述它给生活带来的便利。
提示词语:technology, communicate, learn, convenient, time-saving
提示问题:
What device or app do you want to introduce
What benefits does it bring to people
Technology is now becoming more and more important in our life.
分享不是失去,而是一种增值。
某英文网站正在开展以“分享”为主题的征文活动。假设你是李华,请你用英文写一篇短文投稿,介绍你的一次分享经历以及收获。
提示词语:join, knowledge, teach, progress, receive
提示问题:
What was your experience of sharing
What have you learned from it
Sharing is not about losing; it’s about gaining more.
1.【解析】考查人称代词。句意:大多数人认为锻炼能让他们保持健康。此处为“keep + 宾语 + 形容词
(fit)作宾补”结构,表示“使某人处于健康的状态”,宾语应用宾格形式,此处应用 them,指代 most people。故选 B 项。
【解析】考查介词辨析。句意:你打算在母亲节为你妈妈做些什么?A. in 后接年、月、季节等较长的时间;B. at 后接具体的时刻;C. on 后接具体的某一天或某一天的上午、下午、晚上等;D. to 到……。根据空后“Mother’s Day”可知,母亲节是具体的某一天,所以用介词 on。故选 C。
【解析】考查连词辨析。句意:我们必须在周五前完成这项工作,否则我们会错过这个机会。A. and
和,并且(表并列或顺承);B. but 但是(表转折);C. or 否则,或者(表选择或否定条件);D. so 所以
(表结果)。根据句意,“必须在周五前完成工作”与“会错过机会”之间是一种否定条件关系,即如果不完成工作,就会错过机会,“or”在此处表示“否则”,符合语境。故选 C 项。
【解析】考查情态动词辨析。句意:——打扰一下,我可以坐靠窗户的座位吗?——抱歉,那个座位已经有人了。A. must 必须,表示义务或强制;B. should 应该,表示责任或建议;C. need 需要,表示必要 性;D. may 可以,表示请求允许。根据“Excuse me”可知,此处是礼貌地提出请求,询问是否可以坐靠窗户的座位,因此用 may 表示请求允许。故选 D。
【解析】考查疑问词辨析。句意:——你多久在学校帮忙大扫除一次?——一个月两次。A. How many多少,用于询问可数名词的数量;B. How much 多少,用于询问不可数名词的数量或价格;C. How long 多长,用于询问时间的长短或物体的长度;D. How often 多久一次,用于询问动作发生的频率。根据答语 “Twice a month. (一个月两次)”可知,此处是在询问做某事的频率,应用 How often。故选 D 项。
【解析】考查比较级。句意:《你好,李焕英》这部电影让我们比以前更理解父母。根据 than 可知,此处使用副词比较级修饰动词 understand,well 的比较级是 better 意为“更好”符合句意。故选 B。
【解析】考查时态。句意:昨天我到家时,我爸爸正在看中央电视台的新闻。空处是主句的谓语动词,根据时间状语“when I arrived home yesterday”可知,“到家”这一动作发生在过去,而“看新闻”是在 “到家”这个过去时间点正在进行的动作,应用过去进行时,其结构为“was/were+现在分词”。主语 My father 是第三人称单数,be 动词用 was,watch 的现在分词是 watching。故选 A。
【解析】考查动词时态。句意:——嗨,玛丽。你昨晚玩得开心吗?——嗯,好坏参半。天气很糟糕,但我们去听了音乐会。根据句中“last night”(昨晚)可知,对话描述的是过去发生的事情,应用一般过去时,谓语动词用过去式 enjoyed。故选 B 项。
【解析】考查现在进行时。句意:——汤姆,你的小妹妹在哪里?——她现在正在后院玩。根据句中的时间状语“now”(现在)可知,句子描述的是当前正在进行的动作,应用现在进行时,其结构为
“am/is/are +现在分词”,主语“she”是第三人称单数,be 动词用 is,play 的现在分词是 playing,因此空处应填 is playing。故选 A 项。
【解析】考查时态。句意:自 1997 年以来,北京已向新疆和田派遣了数千名志愿者。空格处是谓语动词,根据时间状语 since 1997 可知,应该用现在完成时,故选 D 项。
【解析】考查动词的时态和语态。句意:明年我们小区将建一个新花园。根据句中时间状语“next year (明年)”可知,此处应用一般将来时;且主语“A new garden (一个新花园)”与谓语动词“build (建造)”之间是被动关系,即花园被建造,因此应用一般将来时的被动语态,其结构为“will be + 过去分词”。故选 C 项。
【解析】考查宾语从句。句意:——你能告诉我你每天什么时候阅读吗?——通常在晚上。分析句子结构可知,此处是宾语从句,作为动词 tell 的宾语,宾语从句需要用陈述语序,即“主语+谓语”的结构,所以排除选项 C 和选项 D,这两个选项都是疑问语序;再根据时间状语“every day”和答语“Usually in the evening”可知,此处描述的是经常性的动作,应该用一般现在时,所以排除选项 B,选项 B 是一般过去 时。故选 A。
【解析】考查动词时态。句意:汤姆是一位优秀的足球运动员。他八岁时开始踢足球。根据句中时间状语“when he was 8 years old”可知,此处描述的是过去发生的动作,应用一般过去时,谓语动词 begin 用过去式 began。故选 B 项。
14~16.【解析】本文是一篇应用文。主要介绍伯奇水族馆的志愿者工作相关信息,包括要求和职责等。
细节理解题。根据第三段中的“From students and working adults to retired professionals, Birch Aquarium has been enriched by service and knowledge from volunteers of all backgrounds.(从学生、在职人员到退休专业人士,伯奇水族馆因各种背景志愿者的服务和知识而变得丰富多彩。)”可知,志愿者有着各种各样的背景。故选 D 项。
细节理解题。根据 Requirements 中的“Be at least 18 years old.(年满 18 岁。)”可知,志愿者需要满足的条件是年龄在 18 岁及以上。故选 A 项。
推理判断题。通读全文,尤其是第一段“Thank you for your interest in volunteering with Birch Aquarium (水族馆).(感谢您对参与伯奇水族馆的志愿活动感兴趣。)”可知,文章围绕伯奇水族馆的志愿者工作展
开,介绍了志愿者的作用、工作时长、要求以及职责等内容,这些信息都是针对想要获得志愿者经验的人而写的。故选 B 项。
17~19.【解析】本文是一篇记叙文。文章主要描述了 Kelly 在艺术课上成长的过程,并通过与同学 Sophia
的互动,表达了每个人都有自己独特的才能和优势,互相欣赏与激励。
细节理解题。根据第一段“When Kelly was twelve, she started taking classes at Miss Grace’s School for
Art. She didn’t like it at first: the “novice artists”— the kids who hadn’t really done art before — worked mostly with clay, and Kelly was a terrible sculptor (雕塑家).(Kelly 十二岁时,开始在 Grace 小姐的艺术学校上课。她一开始并不喜欢:那些“新手艺术家”——那些以前没有真正做过艺术的孩子——主要是用粘土创作的,而凯利是个糟糕的雕塑家)”可知,当 Kelly 开始在艺术学校上课时,她不擅长这门课。故选 C。
细节理解题。根据倒数第三段“Kelly smiled. “Maybe not right now. But if you move these lines up...” she said, pointing her finger on Sophia’s paper.(Kelly 笑了。“也许不是现在。但是如果你把这些线往上移
动……她用手指着索菲亚的纸说)”和倒数第二段“Sophia was quiet for a moment. “That’s a great idea!” she said finally.(Sophia 沉默了一会儿。“好主意!”她最后说)”可知,Kelly 在美术课上启发了 Sophia 的创造力。故选 B。
推理判断题。根据倒数第六段“Sophia raised her eyebrows. “I might be a really good copier of the stuff, but I have no idea what to do when it comes to making up my own images. You are so great at making new things out of the old stuff. I’ve loved your works.”(Sophia 扬起了眉毛。“我可能是一个很好的复制者,但我不知道该怎么做,当涉及到创建我自己的形象。你很擅长从旧事物中创造出新事物。我喜欢你的作品。”)”和倒数第五段““I’ve loved yours, too,” Kelly said.(“我也爱你的,”Kelly 说)”并结合文章中两人其它的对
话,我们能从文章中了解到:每个人都有自己的长处。故选 C。
20~22.【解析】本文是一篇议论文。主要论述像科学家一样思考和交流永远不嫌早,强调科学交流的重要性。
主旨大意题。根据第二段中的“Other scientists need to understand the work well enough to use these new developments to make even more discoveries in the future. The public, too, needs to understand how these discoveries might influence their lives. But none of this will be possible if the work is not shared.(其他科学家需要充分理解这项工作,以便在未来利用这些新进展做出更多发现。公众也需要了解这些发现可能如何影响他们的生活。但如果不分享这项工作,这一切都不可能实现。)”可知,第二段主要讲述了分享科学研究成果
的重要性。故选 C 项。
细节理解题。根据第五段中的“By working together with an expert, young reviewers read the article to see if any part of the article is hard to understand, make it clear why the experiment was done in the way it was done, and check whether the figures (数据) clearly explain the point of the article. (通过与专家合作,年轻评审员会阅读文章,检查是否有任何部分难以理解,阐明实验为何采用这种方式进行,并核实数据是否清晰地解释了文章的主旨。)”可知,年轻评审者帮助使《青年前沿》中的文章更具可读性。故选 D 项。
推理判断题。根据文章标题“It Is Never Too Early to Think-and Communicate-like a Scientist(像科学家一
样思考和交流永远不嫌早。)”以及最后一段中的“Basically, these young reviewers learn to think like
scientists. It is never too early to start! Ask questions, learn new things, and don’t forget the importance of communicating your findings.(基本上,这些年轻的评审者学会了像科学家一样思考。开始永远不嫌早!提出问题,学习新事物,不要忘记交流你的发现的重要性。)”可知,作者写这篇文章的主要目的是鼓励年轻人像科学家一样思考和交流。故选 D 项。
23~26.【解析】这是一篇说明文。文章主要论述了人面对失败时的反应和期望的变化。
细节理解题。根据第三段中的 According to the story The Fox and the Grapes, failure often leads us to drop our initial (最初的) plan.(根据《狐狸和葡萄》的故事,失败常常导致我们放弃最初的努力计划。)可推 知,这个故事讲的就是狐狸在达不到自己最开始的计划时,它选择了放弃,失败让未来可能的成功显得并不那么吸引人。故选 D。
词句猜测题。根据第六段中的 This suggests that the initial failure made people undervalue how good it would feel to succeed in the future. The question though, is why failure makes us downplay our future happiness.(这表
明,最初的失败让人们低估了未来成功的感觉。但问题是,为什么失败会让我们低估未来的幸福感。)可知,此处“downplay”与上文中的“undervalue”同义,意思是“低估”。故选 A。
细节理解题。根据倒数第二段“When the outcome doesn’t fit the one they have of themselves, they protect themselves by devaluing the goal—rather than devaluing self.(当结果不适合他们自己时,他们通过贬低目标来保护自己,而不是贬低自己)”可知,人们通过贬低目标来保护自己,以保持对自己的积极看法。故选 D项。根据倒数第二段中的 When the outcome doesn't fit the one they have of themselves, they protect themselves by devaluing the goal—rather than devaluing self.(当结果与他们自己的结果不相符时,他们通过贬低目标来保护自己——而不是贬低自己。)可知,人们贬低目标是为了保持对自己的积极看法。故选 D。
推理判断题。根据最后一段中的 However, if the sour-grape effect kicks in too early and people become fearful of failure, they could miss out on the chance to try again and realize that what once seemed impossible is now within reach.(然而,如果酸葡萄效应过早出现,人们开始害怕失败,他们可能会错过再次尝试的机会,并意识到曾经看似不可能的事情现在已经触手可及。)可知,作者想告诉我们,有时候,看似不可能的事情值得一试。故选 C。
27~30.【解析】【文章大意】本文是一篇说明文。对植物来说,香味是与昆虫和其他动物互动的一种方
式。它们对人的吸引力完全是偶然发生的。文章主要介绍了植物是如何通过香味来保护自己以及繁殖的。
推理判断题。根据第二段中 If an insect chews through the leaves of some Bursera plants,out shoots a sticky,smelly liquid to trap it.Coyote tobacco plants are even more crafty:upon sensing the smell of hungry caterpillars,they produce volatiles that attract predators to kill the pests.(如果一只昆虫咬穿了一些 Bursera 植物的叶子,就会喷出一种粘性的、有臭味的液体来困住它。土狼烟草植物甚至更狡猾:一旦嗅到饥饿毛虫
的气味,它们就会产生挥发物,吸引捕食者杀死害虫)可推知,作者认同香味是植物保护自己的工具。故选 B。
词句猜测题。根据划线词后文 to scare off competitors,Arab traders spread a legend about giant eagles that guarded cinnamon(为了吓跑竞争对手,阿拉伯商人传播了一个关于守护肉桂的巨鹰的传说,可见有些香料非常珍贵,让商人通过传说来吓跑竞争对手。)故划线词意思是“宝贵的”。A.Developed 发展的; B.Rewarded 有回报的;C.Mixed 混合的;D.Valued 宝贵的。故选 D。
细节理解题。根据第三段内容(真正令人惊奇的是植物在利用它们的气味进行繁殖时是多么的狡猾。白花通常在夜间散发气味,以吸引夜间传粉者,如飞城。它们产生稀释的花蜜,鼓励飞蛾不断移动,而不是停留在一个单一的花期,这更好地增加授粉。其他花朵在成功授粉后会改变它们的香味,作为昆虫转移到其他地方的信号。)可知,植物利用香味来吸引和赶走传粉者。故选 C。
主旨大意题。根据第一段中的 For the most part, though, human beings are not their target market. For plants, fragrances are a way to interact with insects and other animals. Their attraction for people happens simply by chance.(对植物来说,香味是与昆虫和其他动物互动的一种方式。它们对人的吸引力完全是偶然发生
的。)可知,文章主要介绍了植物通过香味来保护自己和繁殖。可知,B 选项(香味背后的聪明机智)是
最合适的标题。故选 B。
31~38.【解析】本文是一篇夹叙夹议文。作者讲述了自己小时候央求父母给自己买零食,却遭到父亲的拒绝,于是自己当保姆赚钱。后来作者申请了别的兼职,赚的钱越来越多,深感赚钱不易,学会了存钱,对钱的价值有了新的理解。
考查动词词义辨析。句意:大概 12 岁的时候,爸爸总是拒绝我的央求,一脸无奈地对我说:“等你有工作了,想怎么乱花钱都随便你。”A. met 遇到;B. changed 改变;C. forgot 忘记;D. refused 拒绝。根据句中后文“You can waste all the money as you want when you have a job.(等你有工作了,想怎么乱花钱都随便你)”可知,父亲拒绝了作者的央求。故选 D。
考查名词词义辨析。句意:我听着,但始终没能真正领会他尽力想让我明白的信息。A. reply 答复;B. story 故事;C. message 信息;D. news 新闻。根据句中后文“get across to me(让我明白)”可知,message 符合本句语境。故选 C。
考查名词词义辨析。句意:因为我想要的东西太多,父母又不打算给我买,我决定自己当保姆挣钱。A. babysitter 保姆;B. advertiser 广告商;C. safeguard 保障,保护;D. salesgirl 女售货员。根据后文中的“I thought I was fine making money by babysitting(我觉得靠当保姆挣钱就挺好)”可知,babysitter 是原词复现。故选 A。
考查形容词词义辨析。句意:一开始我并不感兴趣,因为觉得靠当保姆挣钱就挺好。A. involved 复杂难
解的;B. interested 感兴趣的;C. accepted 为公众所接受的;D. pleased 高兴的。根据前句“One day, I saw people handing out flyers at school.(有一天,我看到有人在学校里发传单)”和句中后文“because I thought I was fine making money by babysitting(因为我觉得靠当保姆挣钱就挺好)”可知,作者开始对传单提不起兴趣。故选 B。
考查副词词义辨析。句意:但当我认真考虑了这份工作能挣到的钱后,我申请了传单上招聘的救生员岗位。A. proudly 自豪地;B. slowly 慢慢地;C. seriously 认真地;D. secretly 秘密地。根据句中后文“I applied to work as a lifeguard advertised on the flyer(我申请了传单上招聘的救生员岗位好)”可知,选项中只有 seriously 符合本句语境,体现作者认真的态度。故选 C。
考查动词词义辨析。句意:我不再把钱浪费在没用的东西上,而是开始存钱。A. cutting 砍;B. raising 提高;C. receiving 收到;D. wasting 浪费。根据句中前文的“Instead of(而不是)”和后文“I started saving
up(开始存钱)”可知,所填词和 saving up 是反义关系,选项中的 wasting 符合语境。故选 D。
考查动词词义辨析。句意:我终于意识到,钱对我来说意义重大得多,因为这是我亲手工作挣来的。A. working 工作;B. saving 节约;C. longing 渴望;D. begging 乞求。根据前文中的“After a few months’ training, I could finally start the job. But the more money I made; the less I wanted to spend. As the work and pay increased, so did my responsibility with money.(经过几个月的培训,我终于能上岗了。但我挣的钱越多,就越不想花。随着工作和收入的增加,我对金钱的责任感也越来越强)”可推断,作者在工作中改变了对钱的
看法。故选 A。
考查名词词义辨析。句意:我的生活因此发生了持久的改变,因为我懂得了钱的价值。A. limit 限制;B. value 价值;C. power 力量;D. supply 供应。根据后句“It is more than what I can spend.(它远不止我能用来消费那么简单)”可推断,作者对钱的价值有了新的领悟。故选 B。
【解析】1. 考查细节理解。由文章第一段中“The course was pioneered by a comedian, Angie Belcher. (该课程由喜剧演员安吉·贝尔彻开创。)”可知,该免费课程由喜剧演员安吉·贝尔彻开创。故答案为:A comedian named Angie Belcher.
考查细节理解。由文章第二段中“The course is a combination of psychology (心理学), comedy and storytelling and it will last six weeks. (该课程结合了心理学、喜剧和讲故事,将持续六周。)”可知,该课程将持续六周。故答案为:Six weeks.
考查细节理解。由文章第三段中“Comedy doesn’t come from the happy, perfect moments of our lives, but from our everyday life events. (喜剧不是来自我们生活中快乐、完美的时刻,而是来自我们的日常生活事 件。)”可知,喜剧来自我们的日常生活事件。故答案为:Our everyday life events.
开放性题目,此题要求回答:你的朋友彼得现在正经历创伤。你想建议他修这篇文章中提到的课程吗?
为什么或为什么不呢?答案不唯一,合理即可。例如:是的,我建议彼得修这门课。因为该课程是为有创伤的人设计的,通过喜剧提供一对一的帮助来探索创伤。它通过在日常生活事件中寻找幽默来帮助人们接受自己的经历,建立社区,让他们感到不那么孤独,这对康复来说是一种安慰和支持。故答案为:Yes, I
would advise Peter to take the course. Because the course is designed for people with trauma, providing one-to-one help to explore trauma through comedy. It helps people accept their experiences by finding humor in daily life events, builds community, and makes them feel less alone, which is comforting and supportive for recovery.
【解析】【导语】本篇书面表达要求考生以李华的身份给学校英语公众号留言,介绍一个最实用的设备
或应用程序并描述其给生活带来的便利。
【详解】1.词汇积累
实用的,有用的:practical→ useful
通知:inform→ notify
任务:task→ assignment
便利的:convenient→ handy
2.句式拓展同义句转换
原句:Among the many devices and apps I use daily, the smartwatch stands out as the most practical.
拓展句:Among the many devices and apps I use daily, it is the smartwatch that stands out as the most practical.
【点睛】【高分句型 1】For learning, it tracks study time and sets reminders for tasks, making it convenient and time-saving.(运用了现在分词 making 作状语)
【高分句型 2】This small device shows how technology turns challenges into ease and adds value to our daily routines.(运用了 how 引导的宾语从句)
【解析】【导语】本篇书面表达要求考生以李华的身份,就所给“分享”为主题,向某英文网站写一篇短文投稿,介绍一次分享经历及从中获得的感悟。
【详解】1. 词汇积累
提高:improve → enhance
正确地:correctly → properly
进步:progress → advance
获得:receive → obtain
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句:During the group meetings, I taught them tips like repeating after audio clips and using tongue twisters拓展句:During the group meetings, I taught them tips, which included repeating after audio clips and using tongue twisters.
【点睛】【高分句型 1】Surprisingly, they gave me feedback on my explanations and even pointed out some of my mistakes, which helped me progress a lot. (运用了 which 引导的非限制性定语从句,修饰前面整个句 子)
【高分句型 2】I received their thankfulness and realized that sharing not only improve my own understanding but also builds a warm, supportive group.(运用了 tha 引导的宾语从句和 not only...but also...的并列结构)