2025--2026年高二外研版选择性必修第二册英语 Unit 1--Unit3 单元基础综合提高练习试卷【含答案无听力】
一、阅读单选(3题)(本大题共1小题)
D
Franz Boas’s description of Inuit (因纽特人) life in the 19th century illustrates the probable moral code of early humans. Here, norms (规范) were unwritten and rarely expressed clearly, but were well understood and taken to heart. Dishonest and violent behaviours were disapproved of; leadership, marriage and interactions with other groups were loosely governed by traditions. Conflict was often resolved in musical battles. Because arguing angrily leads to chaos, it was strongly discouraged. With life in the unforgiving Northern Canada being so demanding, the Inuit’s practical approach to morality made good sense.
The similarity of moral virtues across cultures is striking, even though the relative ranking of the virtues may vary with a social group’s history and environment. Typically, cruelty and cheating are discouraged, while cooperation, humbleness and courage are praised. These universal norms far pre-date the concept of any moralising religion or written law. Instead, they are rooted in the similarity of basic human needs and our shared mechanisms for learning and problem solving. Our social instincts (本能) include the intense desire to belong. The approval of others is rewarding, while their disapproval is strongly disliked. These social emotions prepare our brains to shape our behaviour according to the norms and values of our family and our community. More generally, social instincts motivate us to learn how to behave in a socially complex world.
The mechanism involves a repurposed reward system originally used to develop habits important for self-care. Our brains use the system to acquire behavioural patterns regarding safe routes home, efficient food gathering and dangers to avoid. Good habits save time, energy and sometimes your life. Good social habits do something similar in a social context. We learn to tell the truth, even when lying is self-serving; we help a grandparent even when it is inconvenient. We acquire what we call a sense of right and wrong.
Social benefits are accompanied by social demands: we must get along, but not put up with too much. Hence self-discipline is advantageous. In humans, a greatly enlarged brain boosts self-control, just as it boosts problem-solving skills in the social as well as the physical world. These abilities are strengthened by our capacity for language, which allows social practices to develop in extremely unobvious ways.
1. What can be inferred about the forming of the Inuit’s moral code
A.Living conditions were the drive. B.Unwritten rules were the target.
C.Social tradition was the basis. D.Honesty was the key.
2. What can we learn from this passage
A.Inconveniences are the cause of telling lies. B.Basic human needs lead to universal norms.
C.Language capacity is limited by self-control. D.Written laws have great influence on virtues.
3. Which would be the best title for this passage
A.Virtues: Bridges Across Cultures B.The Values of Self-discipline
C.Brains: Walls Against Chaos D.The Roots of Morality
二、阅读单选(4题)(本大题共3小题)
Shane Gross is from Saskatchewan, Canada, a province far away from the sea, so his first underwater experiences were in a cold, green lake with a disposable film camera. Despite this, he’s always been fascinated by the ocean, especially sharks, and watched Jaws countless times. After backpacking through Australia in 2009 and diving along the way, he decided to pursue his passion seriously. In 2011, he moved to the Bahamas to work as a dive instructor, which allowed him to spend more time in the water and improve his photography skills.
In 2017, while diving at one of their regular spots, “Sea Garden”, Gross and his girlfriend encountered a turtle (海龟). They were deeply upset at the terrible scene—the turtle was trapped, struggling, and ultimately dying. Realizing there was nothing they could do to save it, Gross removed the abandoned fishing line wrapped around the turtle and documented the moment. His photograph later won first place in the conservation category of the 2019 International Ocean Art Underwater Photo Competition, bringing attention to the problem of sea waste that often goes unseen.
When asked about his approach to creating remarkable underwater photography, Shane Gross advises underwater photographers to go beyond just one image. He encourages them to document the entire scene they’re passionate about, even if it means taking some shots above the water. Once you have a story to tell, create a shot list and keep shooting until you have recorded it fully.
For Shane, spending time in the ocean is deeply fulfilling. “I live a marine (海洋的) lifestyle,” he says. “But most people don’t share this connection.” To bridge this gap, he created Bahamas Underwater, a book combining stories and vivid imagery to introduce people to marine ecosystems and their wonders. Shane recommends that taking time to admire the breathtaking views of the ocean should be the initial step toward creating meaningful change — a shift from indifference to active care.
4.What can we learn about Shane Gross from paragraph 1
A.He grew up in the coastal area. B.He longed to be a dive instructor.
C.He followed his childhood passion. D.He did academic research on sharks.
5.Why did Shane take a photo of the sea turtle
A.To criticize overfishing. B.To protect natural habitats.
C.To save the injured animal. D.To highlight marine pollution.
6.What is the key to good underwater photography according to paragraph 3
A.A large image. B.A unique scene. C.A complete story. D.A strong motivation.
7.What does Shane suggest as the first step toward caring for the ocean
A.Promoting green lifestyles. B.Appreciating ocean’s beauty.
C.Sharing marine knowledge. D.Documenting nature’s wonders.
Miss Bianca Monica, a junior here at Marymount Manhattan College, is currently sifting (筛选) her way through New York City, working towards her dream of making rock music with high quality that you only hear occasionally.
“It was a journey. I wanted to study a communications and learn how things work in the music industry.” explained Monica. This is a young lady who knows what she wants and is putting in the effort to achieve it. Born a Jersey girl, Monica knew she was made to be in New York.
With the overpowering support Monica receives from her hometown, it’s obvious that such a backbone helps her step into the studio. At the young age of 14, Monica led a rock band. After the Robbery, the band saw hug success; they played numerous live performances around the city. Monica has also performed solo at the now-closed Angels and Kings.
When asked about her choice of style, her eyes light up with a great passion.
“When writing my new record, we tried doing the dance route, then I realized: this is not me. Rock is in my blood. I just love music that makes you feel like your whole soul is pouring out of your body.”voiced Monica.
For a 21-year-old, Monica possesses the passion of someone who’s been writing music forever. Her musical style, with a heavy diet of that old rock and roll music, shares some similar features with 90s music.
When the Jersey girl isn’t in her usual studio, you can find Monica hanging around, going to shows and enjoying the beauty of inspiration all around NYC. In late spring, Monica hopes to schedule a variety of shows to promote her new EP. While you still can, you simply cannot miss out on hearing this wonderfully talented rock star.
8.Why did Bianca Monica go to New York City
A.To enjoy a journey.
B.To go after her dream.
C.To open her own studio.
D.To work in the music industry.
9.What encouraged Bianca Monica to go into the studio
A.The success of her band.
B.The support from her hometown.
C.Her passion for rock and roll music.
D.Her solo performances at Angels and Kings.
10.What can we learn about Bianca Monica’s musical style
A.It is different from 90s music.
B.It makes people feel inspired.
C.It reflects the deep passion of other music writers.
D.It has the characteristics of old rock and roll music.
11.What is the author’s purpose in writing this passage
A.To introduce the history of the rock music.
B.To explore the best path to success for Monica.
C.To draw the public’s attention to Monica’s music.
D.To encourage young people to learn from Monica.
Spreading kindness not only helps others feel better about themselves — it can also boost the giver’s health and happiness. It’s a win-win for all.
Putting the well-being of others before our own without expecting anything in return stimulates the reward centers of the brain, studies have shown. Those feel-good chemicals flood our system, producing a sort of “helper’s high”. The same activity can also reduce the risk for cognitive impairment and even help us live longer. Kindness contributes to our sense of community and belonging.
Giving donations to others has been shown to reduce blood pressure and improve heart health. One study asked a group of hypertensive people to spend $40 on themselves, while another group of people with high blood pressure were told to spend the money on others. They found that those who spent money on others had lower blood pressure at the end of the six-week study. In fact, the benefits were as large as those from healthy diet and exercise.
People who said they would donate money to help orphans were less sensitive to an electric shock than those who declined to give. In addition, the more helpful people thought their donation would be, the less pain they felt. Because regions of the brain that react to painful stimulation appear to be instantly deactivated by the experience of giving.
In the UK, researchers found that being kind could boost happiness in as little as three days. The study assigned people to three groups: the first group had to do an act of kindness each day; the second group tried a new activity; and the third group did nothing. The groups who were kind and did novel things saw a significant boost in happiness.
Now that you’re convinced, just jump right into being a kinder and more helpful person by doing simple things as giving a compliment or opening a door for someone.
12.Which of the following can reduce the risk of cognitive impairment
A.Declining to help others. B.Spending money on oneself.
C.Engaging in acts of kindness. D.Expecting rewards in return for kindness.
13.The study mentioned in Paragraph 3 suggests that spending money on others can ________.
A.cure hypertension completely
B.have no effect on blood pressure
C.cause a significant increase in heart rate
D.lower blood pressure as effectively as healthy diet and exercise
14.Which of the following statements is TRUE according to the passage
A.Giving a compliment can boost one’s blood pressure.
B.People who donate money to orphans feel more pain.
C.Engaging in new activities has no effect on happiness.
D.Being kind can increase happiness in a short period of time.
15.What is the main idea of the passage
A.The importance of physical health. B.The benefits of spreading kindness.
C.Ways to reduce blood pressure. D.How to improve community relations.
三、七选五阅读(本大题共1小题)
If you’ve had a bad night’s sleep, or you’ve just got too much to do, the last thing you want to be told is to “be positive!” 16 .
Of course, developing a positive attitude is easier said than done -it doesn’t come naturally to everyone. When you’re feeling down, it is hard to be optimistic. But a study has found that people who are optimists are more likely to live longer than those who have a more negative approach to life. So, maybe once you think of a longer life, 17 .
The study concluded that optimists may find it easier to control emotions and get less stressed. And as stress impacts on the immune system, 18 . Professor Lewina Lee from Boston University said: “Our findings speak to the possibility that raising levels of optimism may promote longevity and healthy aging. ”And she advises that pessimists could benefit from doing things like imagining a future where everything turns out well.
But if you’re a ‘glass half empty’ type of person, could seeing the world through rose-tinted glasses work for you Every bean has its black. 19 . Some people say it’s best to celebrate the positives and ignore the negative parts of our lives.
20 . Vicki Siska says “Music feeds my soul, a sense of humour keeps things in perspective”. Pippa Kennedy says “being grateful for what you have!” Other people recommend doing yoga and meditation as well as staying fit to help maintain a positive outlook on life.
A.Accepting this helps us control our emotions
B.Accept it and make efforts to improve yourself
C.it’s possible that optimists better handle infections
D.But having this mindset could have many benefits
E.But it could help you have a positive outlook on life
F.it might encourage you to have a more hopeful outlook on life
G.People have their personal advice on keeping a positive approach to life
四、完形(15空)(本大题共1小题)
It was a little before 11 on a Sunny morning. When Michael Armus entered the Bank of the West in Woodland to make a 21 , he felt the tension. “Something is not right.”
22 , whenever Armus visited, he’d be greeted with loud cheers of words from the tellers. But today, none of the tellers 23 him. Armus noticed a man at one window with his T-shirt 24 to partially hide his face.
The man passed a note to the teller, demanding cash and saying he had a gun. The man’s shirt had dropped a bit, 25 more of his face. Armus 26 the would-be robber as someone who was living on a street corner. Suddenly, instead of being 27 , Armus felt sympathy for him.
He approached the man, and calmly asked what had 28 him. The man exclaimed, “There is nothing for me. I just want to go to 29 . Let the police arrest me!” Surprising everyone, Armus wrapped the man with his arms. The man began to sob in his 30 . The two might have stood like that for hours had the Woodland police not 31 ! The police realized Armus was not involved in the bank robbery and 32 him.
The man, who was eventually 33 with attempted robbery, never had a 34 . But Armus didn’t know that. “Love overcomes all things, and the world needs more 35 ,” he says.
21.A.refund B.purchase C.deposit D.campaign
22.A.Normally B.Fortunately C.Apparently D.Surprisingly
23.A.admired B.questioned C.suspected D.acknowledged
24.A.pulled up B.taken off C.ironed out D.cleaned down
25.A.expanding B.exposing C.covering D.wiping
26.A.described B.announced C.recognized D.assessed
27.A.curious B.delighted C.hopeful D.frightened
28.A.threatened B.troubled C.injured D.attacked
29.A.hospital B.prison C.work D.gym
30.A.encounter B.view C.embrace D.absence
31.A.appeared B.gone C.answered D.met
32.A.arrested B.rescued C.supported D.released
33.A.entertained B.provided C.charged D.rewarded
34.A.knife B.gun C.stick D.pen
35.A.promise B.justice C.strength D.sympathy
五、语篇(本大题共1小题)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Trends come and go as time flies. You may know what’s trendy now, but what about the 36 (fashion) costumes or makeup of the ancient times You may get some clues from the videos produced by Zhu Ruoxuan, who 37 (name) one of the top 100 content creators in January by Bilibili, 38 leading video-sharing platform in China.
39 (Bear) in 1998, Zhu began sharing her life through videos on Bilibili in 2019, initially focusing on videos that showed popular makeup from the ancient China to modern times. It wasn’t until 2021 40 she gained widespread recognition thanks to a video depicting the evolution of the ordinary Chinese women’s 41 (appear) and mindset from the 1920s to the 2020s.
In the video, she imitated the facial expressions of women from different time periods, capturing their uncertainty in the 1920s, their helplessness 42 (arise) from the War of Resistance Against Japanese Aggression (1931–45), and their confidence 43 female workers in the 1950s after the founding of the People’s Republic of China.
Despite a lack of formal acting training, Zhu studied women in old photos and movies 44 (imitate) their expressions, striving for accuracy. Over time, Zhu’s videos has shifted to an even 45 (great) focus on women, exploring other changes in women’s images from the past to the present. “I think it’s a necessary growth both for myself and my creation,” she said.
六、应用文写作(本大题共1小题)
46.假定你是李华,乘飞机从北京到伦敦旅行,到达目的地取行李时发现行李箱破损,部分物品丢失。你与相关人员交涉无果,于是给该航空公司写一封投诉信。内容主要包括:
1.说明个人相关信息(航线/航班:MMYZ577;时间:August 28);
2.反映情况;
3.希望尽快解决。
注意:词数80左右。
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
七、读后续写(本大题共1小题)
47.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Ethan had always struggled with geography. To him, maps were like puzzles missing half their pieces — no matter how hard he stared, the picture never became clear. Directions slipped through his mind like water through cupped hands, and even his GPS seemed to take perverse pleasure in leading him down dead-end streets. So when Mr. Reynolds announced their history class would be taking a week-long field trip to the ancient capital, Ethan’s stomach twisted with anxiety.
The assignment was straightforward enough navigate the city winding streets, visit key historical sites, and complete observation tasks. While Judy eagerly unfolded maps, tracing routes and excitedly chatted with other classmates, Ethan sat frozen. The crisscrossing streets on his map looked like a plate of spilled spaghetti. “I’ll be lost before noon,” he whispered, shoving the useless paper into his backpack with trembling hands.
On their first morning in the city, Ethan stuck to Judy like glue, mimicking her every turn. But when a street vendor’s display of hand-carved calligraphy brushes caught his eye, he hesitated just a moment too long. When he looked up, the group had disappeared into the sea of tourists. Panic surged through him as he frantically unfolded his map, but every narrow alley looked the same-weathered stone buildings with faded signs in an unfamiliar script. His shouts for help were drowned out by honking scooters and merchants’ cries.
Then he remembered his grandfather’s advice, spoken during a childhood camping trip: “When you’re lost, don’t panic about the whole forest. Pick one tree and walk to it.” Scanning the horizon, Ethan spotted a golden temple in the distance—the same one his group was supposed to visit. Taking a shaky breath, he fixed his eyes on that distant point and began walking, ignoring the confusing side streets.
注意:
1. 续写短文的词数应为150词左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1:
When Ethan finally reached the temple, he was surprised to see his group arguing over the next destination there.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
With Ethan’s guide, the group accomplished all the tasks successfully.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案
一、阅读单选(3题)
【知识点】情节发展、文章标题、时代变迁、目的意图、科普知识、细节理解、说明文
【答案】
1. C
2. B
3. D
【分析】文章通过弗朗兹·博厄斯对19世纪因纽特人生活的介绍引入主题,探讨了早期人类道德准则的形成过程及其如何根植于人类共同的社会本能和学习机制之中。
【详解】
1.推理判断题。根据第一段中的“Here, norms were unwritten and rarely expressed clearly, but were well understood and taken to heart… Because arguing angrily leads to chaos, it was strongly discouraged.”可知,在因纽特人的生活中,规范是不成文的,因纽特人的道德准则的形成是以各种社会传统为基础的。故选C项。
2.细节理解题。根据第二段第三、四句“These universal norms far pre date the concept of any moralising religion or written law.Instead, they are rooted in the similarity of basic human needs and our shared mechanisms for learning and problem solving.”可知,普遍的道德规范植根于人类基本需求的相似性以及我们学习和解决问题的共同机制,即人类的基本需求导致普遍的道德规范形成。故选B项。
3.主旨大意题。文章开头以弗朗兹·博厄斯对19世纪因纽特人生活的描述,引出了文章的中心词:道德准则,进而围绕人类道德规范的起源进行讨论,主要介绍了早期人类道德准则的形成过程及其如何根植于人类共同的社会本能和学习机制之中。所以D项(道德的起源)适合作为本文的标题。故选D项。
二、阅读单选(4题)
【知识点】情节发展、生活故事、细节理解、记叙文
【答案】4.C 5.D 6.C 7.B
【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了Shane Gross的海洋摄影历程。他从小对海洋充满热爱,长大后成为一名水下摄影师,致力于推动海洋保护事业的发展。
【详解】4.细节理解题。根据第一段“Despite this, he’s always been fascinated by the ocean, especially sharks, and watched Jaws countless times. After backpacking through Australia in 2009 and diving along the way, he decided to pursue his passion seriously.(尽管如此,他一直对海洋,尤其是鲨鱼着迷,看了无数次《大白鲨》。2009年,他在澳大利亚背包旅行,沿途潜水,之后他决定认真追求自己的激情。)”可知,他从小热爱海洋,长大后也在继续追寻这份热爱,故选C。
5.推理判断题。根据第二段“His photograph later won first place in the conservation category of the 2019 International Ocean Art Underwater Photo Competition, bringing attention to the problem of sea waste that often goes unseen.(他的照片后来在2019年国际海洋艺术水下摄影比赛中获得了保护类第一名,引起了人们对经常被忽视的海洋废物问题的关注。)”可知,Shane拍海龟的照片是为了突出海洋污染问题。故选D。
6.细节理解题。根据第三段“Once you have a story to tell, create a shot list and keep shooting until you have recorded it fully.(一旦你有一个故事要讲,创建一个镜头列表,并继续拍摄,直到你把它记录完整。)”可知,水下摄影成功的关键在于有一个完整的故事,故选C。
7.细节理解题。从最后一段“Shane recommends that taking the time to admire the breathtaking views of the ocean should be the initial step toward creating meaningful change — a shift from indifference to active care.(Shane建议,花时间欣赏海洋的壮丽景色应该是创造有意义的改变的第一步——从冷漠到积极关怀的转变。)”可知,Shane认为激发人们保护海洋意识的第一步是欣赏海洋之美,故选B。
【知识点】生活故事、细节理解、观点态度、记叙文
【答案】8.B 9.B 10.D 11.C
【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Bianca Monica追逐摇滚音乐梦想的故事。
【解析】8.细节理解题。根据第一段中“Miss Bianca Monica, a junior here at Marymount Manhattan College, is currently sifting(筛选) her way through New York City, working towards her dream of making rock music with high quality that you only hear occasionally. (Bianca Monica是玛丽蒙特曼哈顿学院的一名大三学生,她目前正在纽约市努力追寻自己的梦想,即创作出那种你偶尔才能听到的高质量摇滚音乐)”可知,Bianca Monica去纽约是为了追寻她的梦想。故选B。
9.细节理解题。根据第三段中“With the overpowering support Monica receives from her hometown, it’s obvious that such a backbone helps her step into the studio. (Monica得到了来自家乡的大力支持,显然这样的支持帮助她走进了录音室)”可知,来自家乡的支持鼓励了Bianca Monica走进录音室。故选B。
10.细节理解题。根据第六段中“Her musical style, with a heavy diet of that old rock and roll music, shares some similar features with 90s music. (她的音乐风格深受老式摇滚乐的影响,与90年代的音乐有一些相似之处)”可知,Bianca Monica的音乐风格具有老式摇滚乐的特点。故选D。
11.推理判断题。通读全文,尤其是根据最后一段中“While you still can, you simply cannot miss out on hearing this wonderfully talented rock star. (趁现在还有机会,你绝对不能错过聆听这位才华横溢的摇滚明星的音乐)”可推知,作者写这篇文章的目的是吸引公众对Monica音乐的关注。故选C。
【知识点】人际交往、文章大意、目的意图、细节理解、说明文
【答案】12.C 13.D 14.D 15.B
【分析】本文是一篇说明文。文章主要探讨了传播善意对个人及社会的积极影响。文章从多个维度阐述了善意行为不仅有助于提升他人的幸福感,还能显著改善传播者的身心健康,并增强社会归属感。
【详解】12.细节理解题。根据第二段“The same activity can also reduce the risk for cognitive impairment and even help us live longer. Kindness contributes to our sense of community and belonging.(同样的活动也可以降低认知障碍的风险,甚至可以帮助我们活得更长。善良有助于我们的社区意识和归属感)”可知,传播善意这种活动可以降低认知障碍的风险。因此,选项C“参与善意行为”是正确的。故选C。
13.推理判断题。根据第三段“They found that those who spent money on others had lower blood pressure at the end of the six-week study. In fact, the benefits were as large as those from healthy diet and exercise.(他们发现,在为期六周的研究结束时,那些把钱花在别人身上的人血压较低。事实上,这些好处与健康饮食和锻炼一样大)”可知,第三段提到的研究表明,把钱花在别人身上可以像健康饮食和锻炼一样有效地降低血压。故选D。
14.细节理解题。根据第五段“In the UK, researchers found that being kind could boost happiness in as little as three days.(在英国,研究人员发现,善良可以在短短三天内提升幸福感)”可知,选项D“善良可以在短时间内增加幸福感”是正确的。故选D。
15.主旨大意题。根据第一段“Spreading kindness not only helps others feel better about themselves — it can also boost the giver’s health and happiness. It’s a win-win for all.(传播善意不仅能让别人感觉更好,还能促进给予者的健康和快乐。这是一个双赢的局面)”以及文章主要讲述了传播善意不仅能让他人感觉更好,还能提升给予者的健康和幸福感,这是一种双赢的局面。因此,选项B“传播善意的好处”最符合文章标题。故选B。
三、七选五阅读
【知识点】情感与情绪、申请、请求和建议、说明文
【答案】16.D 17.F 18.C 19.A 20.G
【分析】本文是说明文。保持乐观的生活态度有助于你长寿和控制情绪等好处以及保持乐观的生活态度的几点建议。
【解析】16.根据上文“If you’ve had a bad night’s sleep, or you’ve just got too much to do, the last thing you want to be told is to “be positive!” (如果你晚上睡得不好,或者你有太多事情要做,你最不想被告知的就是“保持积极!”)”并结合下文介绍保持乐观的心态可以让你长寿, 更容易控制情绪和减少压力等好处可知,虽然不想被告知要“保持积极”,但事实上“保持积极”这种心态有很多好处。D项“But having this mindset could have many benefits (但拥有这种心态会有很多好处)”符合题意,承上启下。故选D。
17.空处位于段末应承接上文。根据上文“When you’re feeling down, it is hard to be optimistic. But a study has found that people who are optimists are more likely to live longer than those who have a more negative approach to life. So, maybe once you think of a longer life, (当你情绪低落时,很难乐观。但一项研究发现,乐观主义者比消极主义者更有可能长寿。所以,也许一旦你想到长寿)”可知,虽然情绪低落时很难保持乐观,但一想到乐观可以长寿,这可能鼓励我们看生活积极的一面,对生活充满希望。F项“it might encourage you to have a more hopeful outlook on life (它可能会鼓励你对生活有更大的希望)”符合题意,选项和上句是明显的因果关系。故选F。
18.根据上文“The study concluded that optimists may find it easier to control emotions and get less stressed. And as stress impacts on the immune system,(研究得出的结论是,乐观主义者可能会发现更容易控制情绪,压力更小。随着压力对免疫系统的影响)”推知,空处应陈述当压力影响免疫系统时,乐观主义者更擅长处理由此引起的疾病或不适症状。C项“it’s possible that optimists better handle infections (乐观主义者有可能更好地处理感染)”符合题意,与上文衔接自然,infections呼应上文的immune system。故选C。
19.根据上文“But if you’re a ‘glass half empty’ type of person, could seeing the world through rose-tinted glasses work for you Every bean has its black. (但如果你是一个“半空的杯子”类型的人,那么透过玫瑰色的眼镜看世界对你有用吗 人人都有缺点)”和下文“Some people say it’s best to celebrate the positives and ignore the negative parts of our lives. (有些人说,最好是庆祝我们生活中积极的一面,而忽略我们生活中消极的部分)”可知,人人都有缺点,我们应该庆祝生活中积极的一面。由此可知,我们应该接受人都不完美,这样能控制好自己的情绪,在更大程度上做一个积极的人。A项“Accepting this helps us control our emotions (接受这一点有助于我们控制自己的情绪)”符合题意,this指代上文的“Every bean has its black.”。故选A。
20.空处位于段首,是本段主旨句。根据下文“Vicki Siska says “Music feeds my soul, a sense of humour keeps things in perspective”. Pippa Kennedy says “being grateful for what you have!” Other people recommend doing yoga and meditation as well as staying fit to help maintain a positive outlook on life. (Vicki Siska说:“音乐滋养着我的灵魂,幽默感让事情保持正确的视角。”Pippa Kennedy:“要感激你所拥有的!”其他人建议做瑜伽、冥想以及保持健康,以帮助保持积极的人生观)”可知,本段主要介绍人们对如何保持乐观态度的个人建议。G项“People have their personal advice on keeping a positive approach to life (人们对保持积极的生活方式有自己的个人建议)”可以作为本段主旨句,下文是对本句的举例说明。故选G。
四、完形(15空)
【知识点】副词的词义辨析、动词(短语)的辨析、名词的词义辨析、形容词的词义辨析、生活故事、记叙文
【答案】21.C 22.A 23.D 24.A 25.B 26.C 27.D 28.B 29.B 30.C 31.A 32.D 33.C 34.B 35.D
【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述迈克尔 阿姆斯在银行存款时,遭遇抢劫者,他没有恐惧,而是给予同情并拥抱对方。最终警察到来,抢劫者被指控,而阿姆斯认为世界需要更多同情。
【详解】21.考查名词词义辨析。句意:当迈克尔 阿姆斯进入伍德兰的西方银行存钱时,他感觉到了紧张的气氛。A. refund退款;B. purchase购买;C. deposit存款;D. campaign运动。根据上文“entered the Bank of the West”可知,他进入银行,结合选项,“存款”应是他要办理的业务。故选C项。
22.考查副词词义辨析。句意:通常情况下,每当阿姆斯来的时候,柜员们都会大声欢呼着迎接他。但今天,没有一个柜员跟他打招呼。A. Normally正常地,通常;B. Fortunately幸运地;C. Apparently明显地;D. Surprisingly令人惊讶地。根据下文“whenever Armus visited, he’d be greeted with loud cheers of words from the tellers. But today, none of the tellers”中的转折词“But”可知,前后形成对比,此处应指“通常情况下”的情况。故选A项。
23.考查动词词义辨析。句意:通常情况下,每当阿姆斯来的时候,柜员们都会大声欢呼着迎接他。但今天,没有一个柜员跟他打招呼。A. admired钦佩;B. questioned询问;C. suspected怀疑;D. acknowledged打招呼,承认。根据上文“whenever Armus visited, he’d be greeted with loud cheers of words from the tellers. But today”可知,此处与平时柜员们欢呼着迎接他形成对比,今天没有柜员跟他“打招呼”。故选D项。
24.考查动词短语辨析。句意:阿姆斯注意到一个人在一个窗口前,他的T恤衫拉了起来,部分遮住了他的脸。A. pulled up拉起;B. taken off脱下;C. ironed out消除;D. cleaned down把……洗干净。根据下文“to partially hide his face”可知,他是把T恤衫“拉了起来”来遮住脸。故选A项。
25.考查动词词义辨析。句意:那个人的衬衫掉了一点,露出了更多的脸。A. expanding扩大;B. exposing暴露,露出;C. covering覆盖;D. wiping擦。根据上文“The man’s shirt had dropped a bit”可知,衬衫掉了一点,所以“露出”了更多的脸。故选B项。
26.考查动词词义辨析。句意:阿姆斯认出这个想要抢劫的人是住在街角的一个人。A. described描述;B. announced宣布;C. recognized认出;D. assessed评估。根据下文“as someone who was living on a street corner”可知,阿姆斯“认出”了这个人。故选C项。
27.考查形容词词义辨析。句意:突然,阿姆斯没有感到害怕,而是对他感到同情。A. curious好奇的;B. delighted高兴的;C. hopeful有希望的;D. frightened害怕的。根据下文“Armus felt sympathy for him”以及上文“instead of”表示转折可知,此处应是与“同情”相反的情绪,面对抢劫者,“害怕”符合常识和情境。故选D项。
28.考查动词词义辨析。句意:他走近那个人,平静地问是什么困扰着他。A. threatened威胁;B. troubled使烦恼,困扰;C. injured伤害;D. attacked攻击。根据上文“Armus felt sympathy for him”以及下文“The man exclaimed, “There is nothing for me. I just want to go to 21 .”可知,阿姆斯同情他,所以问是什么“困扰”着他。故选B项。
29.考查名词词义辨析。句意:这个人喊道:“我一无所有。我只想进监狱。让警察逮捕我!”A. hospital医院;B. prison监狱;C. work工作;D. gym健身房。根据下文“Let the police arrest me!”可知,他想让警察逮捕他,所以他说想进“监狱”。故选B项。
30.考查名词词义辨析。句意:这个人在他的怀抱中开始哭泣。A. encounter遭遇;B. view观点;C. embrace怀抱;D. absence缺席。根据上文“Armus wrapped the man with his arms.”可知,阿姆斯用双臂抱住了这个人,所以这个人在他的“怀抱”中开始哭泣。故选C项。
31.考查动词词义辨析。句意:如果伍德兰的警察没有出现,这两个人可能会那样站好几个小时!A. appeared出现;B. gone去;C. answered回答;D. met遇见。根据下文“The police realized Armus was not involved in the bank robbery”可知,警察来了,所以此处指如果警察没有“出现”。故选A项。
32.考查动词词义辨析。句意:警察意识到阿姆斯没有参与银行抢劫,就放了他。A. arrested逮捕;B. rescued营救;C. supported支持;D. released释放。根据上文“The police realized Armus was not involved in the bank robbery”可知,警察知道阿姆斯没有参与抢劫,所以“释放”了他。故选D项。
33.考查动词词义辨析。句意:这个人最终被指控企图抢劫,他根本没有枪。A. entertained娱乐;B. provided提供;C. charged指控;D. rewarded奖励。根据下文“with attempted robbery”可知,这个人被“指控”企图抢劫,“be charged with”为固定短语,意为“被指控”。故选C项。
34.考查名词词义辨析。句意:这个人最终被指控企图抢劫,他根本没有枪。A. knife刀;B. gun枪;C. stick棍子;D. pen钢笔。根据上文“The man passed a note to the teller, demanding cash and saying he had a gun.”以及下文中的转折词“But”可知,他说自己有枪,但实际上他没有“枪”。故选B项。
35.考查名词词义辨析。句意:“爱能战胜一切,这个世界需要更多的同情,” 他说。A. promise承诺;B. justice正义;C. strength力量;D. sympathy同情。根据上文“Armus felt sympathy for him.”以及阿姆斯拥抱抢劫者的行为可知,他认为世界需要更多的“同情”。故选D项。
五、语篇
【知识点】It be… that/who强调句型、一般过去时的被动语态、不可数名词、不定冠词、其他介词、动词不定式作目的状语、形容词作定语、形容词的比较级、现在分词作定语、生活故事、记叙文、过去分词作状语
【答案】
36. fashionable
37. was named
38. a
39. Born
40. that
41. appearance
42. arising
43. as
44. to imitate
45.greater
【分析】
这是一篇记叙文。本文介绍了哔哩哔哩视频创作者朱若萱(Zhu Ruoxuan)通过制作古今妆容演变、女性形象变迁的视频走红的经历。
【详解】
36. 考查形容词。句意:你可能知道现在的流行趋势,但古代的时尚服饰或妆容呢?空处修饰名词costumes,应用形容词形式,fashionable意为“时尚的”。故填fashionable。
37. 考查动词的时态、语态和主谓一致。句意:你或许能从朱若萱制作的视频中找到一些线索——她在今年1月被哔哩哔哩(中国领先的视频分享平台)评为“百大up主”之一。根据时间状语in January可知,句子描述过去发生的事情,应用一般过去时,name和主语who之间是被动关系,应用一般过去时的被动语态,主语who指代先行词Zhu Ruoxuan,为单数,be动词应用was。故填was named。
38. 考查冠词。句意同上。platform为可数名词单数形式,此处表泛指,应用不定冠词修饰,leading是发音以辅音音素开头的单词,应用不定冠词a。故填a。
39. 考查非谓语动词。句意:1998年出生的朱若萱于2019年开始在哔哩哔哩通过视频分享生活,最初专注于展示从中国古代到现代的流行妆容。句中已有谓语动词began,空处为非谓语动词,bear和Zhu之间为逻辑动宾关系,应用过去分词,作状语,句首单词首字母大写。故填Born。
40. 考查强调句。句意:直到2021年,她才因一则描绘20世纪20年代至21世纪20年代中国普通女性外貌与心态演变的视频广受认可。此处为强调句型:it is/was not until+被强调部分+that+句子其他成分,此处被强调部分为时间状语not until 2021,应用that。故填that。
41. 考查名词。句意同上。空处和mindset并列,应用名词形式,appearance意为“外貌”,为不可数名词。故填appearance。
42. 考查非谓语动词。句意:在视频中,她模仿了不同时期女性的面部表情:捕捉了20世纪20年代女性的迷茫、抗日战争(1931至1945)时期女性因战争产生的无奈,以及20世纪50年代新中国成立后作为女工的自信。句中已有谓语动词imitated,空处为非谓语动词,arise和逻辑主语helplessness之间为主谓关系,应用现在分词,作后置定语。故填arising。
43. 考查介词。句意同上。表示“作为”应用介词as。故填as。
44. 考查非谓语动词。句意:尽管缺乏正式的表演训练,朱若萱通过研究老照片和电影来模仿她们的表情,力求精准。句中已有谓语动词studied,空处为非谓语动词,此处表示目的,应用动词不定式,作目的状语。故填to imitate。
45.考查形容词比较级。句意:随着时间的推移,朱若萱的视频甚至更聚焦于女性议题,探索古今女性形象的其他变迁。空处修饰名词focus,应用形容词形式,even修饰形容词比较级,greater意为“更大的”。故填greater。
六、应用文写作
【知识点】一般过去时、情感与情绪、投诉信
46.【答案】
Dear Sir/Madam,
I’m a Chinese passenger who took your Flight MMYZ577 from Beijing to London on August 28. I’m writing to make a complaint about the bad service offered by your airport staff.
I was disappointed to find my suitcase broken and some of my belongings missing when I claimed my suitcase at London airport. When I reported it to the staff on duty, they totally ignored my demand of compensation for damage. I just can’t imagine how a company with a good reputation can do such a thing!
I do hope you’ll take it seriously and get it settled as soon as possible.
Yours,
Li Hua
【分析】
本篇书面表达属于应用文。假定考生是李华,乘飞机从北京到伦敦旅行,到达目的地取行李时发现行李箱破损,部分物品丢失,与相关人员交涉无果,于是给该航空公司写一封投诉信。
【详解】
1.词汇积累
失望的:disappointed→depressed
财物:belongings→property
完全:totally→completely
要求:demand→requirement
2.句式拓展
同义句转换
原句:When I reported it to the staff on duty, they totally ignored my demand of compensation for damage.
拓展句:Although I reported it to the staff on duty, they totally ignored my demand of compensation for damage.
【点睛】
【高分句型1】I’m writing to make a complaint about the bad service offered by your airport staff. (运用了过去分词作定语)
【高分句型2】When I reported it to the staff on duty, they totally ignored my demand of compensation for damage. (运用了when引导的时间状语从句)
七、读后续写
【知识点】一般过去时、生活故事
47.【答案】One possible version:
When Ethan finally reached the temple, he was surprised to see his group arguing over the next destination there. Judy was pointing frantically at her map, while others debated conflicting routes. Mr. Reynolds looked helplessly at the tangled streets. Ethan hesitated, then stepped forward. “The Imperial Archives,” he said quietly, recalling the assignment sheet. “It’s due west. See that bell tower beyond the square ” He gestured toward a distinct spire piercing the skyline. “Head straight for it, then turn left at the stone fountain.” The group fell silent, staring at him in disbelief. Judy checked her map and nodded slowly. “He’s right,” she confirmed, her voice tinged with relief.
With Ethan’s guide, the group accomplished all the tasks successfully. He led them not by complex maps, but by identifying clear landmarks: a red-tiled rooftop, an ancient oak tree, or a bridge’s arched shadow. Each destination became a single “tree” in his grandfather’s forest. To everyone’s amazement, Ethan navigated shortcuts even Judy missed. By week’s end, his anxiety had melted into quiet confidence. On the bus ride home, Mr. Reynolds praised his remarkable sense of direction. Ethan smiled, realizing geography wasn’t about memorizing every turn, but learning to see the guiding points in the maze.
【分析】本文以人物为线索展开,讲述了Ethan向来地理不好,地图对他而言如同缺了一半拼图的谜题。当历史课要去古都进行为期一周的实地考察时,他十分焦虑。第一天,他跟丢了队伍,慌乱中想起爷爷的建议,通过远处的金色寺庙找到方向。之后,他凭借地标带领小组成功完成任务,明白地理的关键在于在迷宫中找到指引点,而非记住每一个转弯。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“当伊桑终于到达寺庙时,他惊讶地看到他的团队在争论下一个目的地”可知,第一段可描写他凭借地标带领小组成功完成任务的经过。
②由第二段首句内容“在伊桑的指导下,小组成功地完成了所有任务”可知,第二段可描写伊桑明白地理的关键在于在迷宫中找到指引点,而非记住每一个转弯。
2.续写线索:伊桑到达寺庙——帮助找路——完成任务——伊桑感悟
3.词汇激活
行为类
①想起:recall/remember
②看着:stare at/look at
③称赞:praise/compliment
情绪类
①惊讶:amazement/astonishment
②怀疑地:in disbelief/in doubt
第 page number 页,共 number of pages 页
第 page number 页,共 number of pages 页