2025--2026年高二外研版选择性必修第二册英语 Unit 4--Unit5 单元基础综合提高练习试卷【含解析答案

文档属性

名称 2025--2026年高二外研版选择性必修第二册英语 Unit 4--Unit5 单元基础综合提高练习试卷【含解析答案
格式 docx
文件大小 54.2KB
资源类型 教案
版本资源 外研版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-08-31 17:45:15

图片预览

文档简介

2025--2026年高二外研版选择性必修第二册英语 Unit 4--Unit5 单元基础综合提高练习试卷【含答案无听力】
一、阅读单选(3题)(本大题共1小题)
How to clean up and report suspicious wildlife deaths on your property How to report fish die-off
Call the fish die-off line whenever you find numbers of dead or dying fish, particularly if the fish show signs of disease. This will help you:
·understand diseases and how they spread
·improve disease management
·protect fish populations
If you discover a fish die-off, contact the Ministry of Natural Resources at 1-800-387-7011.
If you suspect the fish died as a result of a spill, call the Ministry of the Environment, Conservation and Parks Spills Action Centre at, 1-800-268-6060.
When you report a fish die-off, you will be asked for:
·your name
·address
·phone number
·details about the fish
·the location of the fishHow to report bird deaths
If you see significant numbers of dead birds in one location, or if you see a few dead wild birds, contact the Canadian Cooperative Wildlife Health Centre at 1-866-673-4781.How to report bat deaths
To report any unusual bat activity (flying outside in daytime)or deaths, contact the Canadian Cooperative Wildlife Health Centre at 1-866-673-4781, or the Ministry of Natural Resources at 1-800-387-7011. Dial 1-866-686-6072 for bats’ hearing impairment (损坏).Remove dead fish or wildlife from your property
Individual landowners are responsible for the cleanup of their own property.
In most cases, dead wild animals can be put in the garbage or buried.
If you are uncertain of disposal arrangements, contact your local municipality.
Municipalities are responsible for the public properties that they own. This includes municipally owned public beaches.
1.What should you do first when spotting quantities of dead fish
A.Make out signs of disease. B.Contact the fish die-off line.
C.Improve disease management. D.Find the cause of their death.
2.Which number is for reporting a bat with hearing problem
A.1-800-268-6060. B.1-866-673-4781.
C.1-800-387-7011. D.1-866-686-6072.
3.Who cleans up dead wildlife on private property
A.The landowner. B.Local municipality.
C.Wildlife Health Centre. D.Ministry of Natural Resources.
二、阅读单选(4题)(本大题共3小题)
Snub-nosed monkey mums are picky when choosing a caregiver, permitting experienced females to look after their babies more often than young and inexperienced ones.
Many monkeys depend on the help of others when raising their offspring (后代). Now, an accidental discovery by Chun-Yan Cui at the Southwest Forestry University in China and her workmates has shown that a group of black-and-white snub-nosed monkeys in the Baimaxueshan National Nature Reserve in southern China also share caregiving.
“During the breeding (繁殖) season, we saw newborn monkeys being passed around to other monkeys who were not their mothers. These monkeys would clean, carry, and sometimes even nurse the babies,” says Cui. “This reminded us of similar roles in human society, like babysitters, and caused our curiosity.”
They followed the group of monkeys every day for six months during the birth season, recording 416 times in which a female interacted with a mother and her newborn. The researchers also noted the age and reproductive experience of the female, how the mother responded and how many times the baby was passed around.
They found that mothers were more permissive of caregiving attempts by females who already had many offspring, and were more willing to accept this help as their babies got older. However, the young and inexperienced females still got their turn to care for the baby, typically after a more experienced monkey finished her babysitting duties.
More research is needed to understand if this pattern of baby transfer (转移) may change depending on social class or family connections, says Cui. But Lulia Bǎdescu at the University of Montreal in Canada says it is hard to know which behaviors signal an intention to handle a baby. “We don’t know for sure if they’re going through a decision-making process,” she says.
4.What can we infer about the snub-nosed monkeys from the discovery
A.They prefer individual parenting. B.They compete to care for babies.
C.They work together in raising offspring. D.They dislike helping inexperienced females.
5.What is Lulia Bǎdescu’s attitude towards the monkeys’ behavior
A.She is certain about monkeys’ caregiving behavior.
B.She believes that monkeys’ behavior is similar to humans’.
C.She doubts whether monkeys have a decision-making process.
D.She thinks more research is needed to study monkeys’ behavior.
6.What does the study mainly find about snub-nosed monkeys
A.They have a small social structure.
B.Mothers refuse young females as caregivers.
C.Their babies are often passed around the group.
D.Experienced mothers take the lead in caregiving.
7.Where is the text most likely from
A.A scientific research journal. B.A travel magazine.
C.A children’s literature work. D.A natural science textbook.
Over 400 endangered olive ridley sea turtles have been washed ashore near Chennai, India, in just two weeks — a death event that hasn’t been seen in over 20 years. These migratory turtles, known to travel thousands of miles to nest(筑巢) on India’s eastern coast, face combined threats from habitat loss, illegal fishing and climate pressures.
Shravan Krishnan, a conservation volunteer, noted Chennai’s coastline typically records 100—200 adult turtle deaths annually. “This year, we’ve already crossed 200 deaths in two weeks,” he said, adding that only four nests have been found this season because the eggs are damaged by beach-goers or eaten by dogs. Meanwhile, Odisha state — home to the mass nesting phenomenon Arribada — hosts over 500, 000 turtles yearly, yet merely 0.1% of baby turtles survive to adulthood.
Experts blame the sudden rise in deaths on illegal trawl(拖网) fishing. Despite a 2016 rule limiting trawlers within five miles of shore during nesting season and requiring turtle excluder devices (TEDs) in nets, people don’t follow the rules well. “TEDs reduce catch efficiency, so fishers throw them away,” said marine(海洋的) specialist Shantanu Kalambi. Trawl nets trap turtles underwater, killing them by making them unable to breathe underwater within hours.
Olive ridleys, already at risk, face existential threats: decreasing nesting beaches, plastic pollution, and rising temperatures that change the number of male and female baby turtles. Light pollution further confuses newborns, leading them away from the sea. Wildlife guardian Manish Meena emphasized efforts to educate fishers and send out coastguards, but enforcement gaps continue.
The species’ survival is critical to marine ecosystems. By eating jellyfish, olive ridleys prevent rapid increases in the jellyfish population that could upset the balance of fishing industries. “They’ve lived well for millions of years,” Kalambi warned, “yet human actions now push them toward extinction.”
With over 900 turtle deaths recorded in 2014, the current crisis highlights the need for stronger laws and habitat protection. Even as conservationists work to save nests and stop illegal fishing, the future of these ancient creatures remains uncertain.
8.What do figures in paragraph 2 indicate about the turtles
A.Their behaviors are complex. B.Their nesting sites are well-protected.
C.They face severe survival conditions. D.They are seldom affected by humans.
9.What is the function of TEDs in trawl nets
A.To reduce plastic pollution. B.To increase catch efficiency.
C.To protect turtles from being trapped. D.To make fishers follow the fishing rules.
10.Why does the author mention jellyfish
A.To argue against fishing industries. B.To show turtles’ role in marine balance.
C.To highlight climate impact on jellyfish. D.To compare jellyfish to other turtle threats.
11.What can we infer from the text
A.Current protection laws are not strictly enforced.
B.Most baby turtles survive to adulthood in Odisha.
C.Trawl fishing has decreased significantly since 2016.
D.Government policies have successfully protected turtles.
Lab-grown chicken is finally making its way onto menus in the United States. The US Department of Agriculture (USDA) has recently given permission for selling cultured (培养的) meat produced by Good Meat and Upside Foods, marking a significant breakthrough for the cultured meat industry. These companies are able to grow small amounts of chicken cells into meat without the need for traditional slaughter (屠宰). However, it’s important to note that this permission is currently limited to chicken products. Both companies still require additional permission to market cell-cultured beef, pork or seafood.
Concerns have been growing among Americans about traditional meat production, which contributes to about 15% of global carbon emissions and can encourage antibiotic-resistant (耐抗生素的) bacteria growth. Additionally, it pollutes waterways with animal waste. And the animals themselves often live relatively short lives in cages. “The current methods of traditional meat production are at the root of many environmental issues,” says Good Meat CEO Josh Tetrick.
Despite these concerns, meat remains a significant part of many people’s diets due to cultural, traditional and nutritional reasons. Cultured meat companies position themselves as producing sustainable and proper meat, aiming to provide meat lovers with a guilt-free choice that satisfies their desire for tasty food.
The production process for lab-grown meat is relatively straightforward, with the main challenge lying in building sufficient production facilities. Both companies, now armed with USDA and FDA permission, can focus on expanding to produce enough cell-cultured meat to meet the demand. At the beginning, lab-grown chicken will only be available at select restaurants, including Bar Crenn in San Francisco and a restaurant owned by chef José Andrés in Washington.
12.What is a key feature of lab-grown chicken
A.It’s grown from artificial materials.
B.It originates from cultured chicken cells.
C.It has the advantage of low production costs.
D.It’s preferred for its taste over regular chicken.
13.What is the problem with traditional meat production
A.It goes against its sustainable practices.
B.It fails to meet consumers’ demand for meat.
C.It has a negative impact on the environment.
D.It leads to overcrowded living conditions for animals.
14.What is a current goal for cultured meat companies
A.To improve the flavor of their products.
B.To obtain further government approvals.
C.To increase their production capabilities.
D.To establish partnerships with restaurants.
15.What is the text mainly about
A.Cultured meat permitted for sale in the US.
B.The technological advancements in cultured meat.
C.The cultural impact of cultured meat on dietary habits.
D.The environmental influence of traditional meat production.
三、七选五阅读(本大题共1小题)
Desertification,the process by which fertile (肥沃的) land becomes desert,has severe impacts on food production and is worsened by climate change. 1
Africa’s Great Green Wall is a project to build an 8,000-kilometre-long forest across 11 of the continent’s countries.The project is meant to contain the growing Sahara Desert and fight climate change. 2 They include limited political support,lack of money,weak organizational structures,and not enough consideration for the environment.Just 4 million hectares(公顷) of land have been turned into forest since work on the Green Wall began 15 years ago. 3
First proposed in 2005,the project aims to plant a forest from Senegal on the Atlantic Ocean in western Africa to Eritrea,Ethiopia and Djibouti in the east. 4 It could also reduce levels of climate-related migration in the area and capture hundreds of millions of tons of carbon dioxide from the air.Several countries have struggled to keep up with the demands of the project.
5 Eritrea,Ethiopia,and Sudan have all expanded their efforts.Ethiopia is producing 5.5 billion seedlings leading to thousands of hectares of restored land.Efforts in Eritrea and Sudan have also resulted in nearly 140,000 hectares of newly planted forest.The UN desertification agency says the project will need to plant an average of 8.2 million hectares yearly to reach its goal of 100 million hectares by 2030.
A.But the project faces many problems.
B.That is only 4 percent of the programme’s goal.
C.A quarter of Africa is under threat of food shortage.
D.However,it is difficult to work on the Great Green Wall.
E.Some progress has been made in recent years in the east of the continent.
F.Supporters hope that the project will create millions of green jobs in rural Africa.
G.The UN says up to 45 percent of Africa’s land is impacted by desertification,worse than any other continent.
四、完形(15空)(本大题共1小题)
Wildlife has been greatly threatened in the modern age. There are species (物种) that are 16 every day. The white-naped crane is a typical example. So scientists are trying their best to 17 the species from going out of existence.
Chris and Tim work at a zoo, helping endangered cranes with their 18 . Emma, a female crane, has been in their 19 since she arrived in 2004.
Born at an international crane foundation, Emma was 20 by human caretakers. This led to an unexpected consequence, though she had a wonderful time there. Emma had 21 taken herself as a crane and become deeply attached to humans. She refused to live with male cranes, and even had a 22 for killing some of them, which made it impossible for her to become a mother.
28 , the two zookeepers didn't want to see the extinction (灭绝) of this precious species. With their patience and efforts, they successfully developed a 23 of artificial breeding (人工繁殖) and natural reproduction. This 24 Emma to give birth to five baby cranes.
The two keepers are proud of their productive work. But before they can be 25 , more efforts must be made, because the population of the crane in the wild is on the 26 , and many other species appear headed toward extinction. 27 , not everyone has realized that wildlife has thoughts, feelings, and most importantly, equal rights to survive.
How can we bridge the ever-widening gap that separates us from other animals Chris and Tim offered us the 28 : human beings took it for granted that their brains held all the solutions, but maybe their hearts can be a better 29 .
16.A.growing B.migrating C.competing D.disappearing
17.A.ban B.save C.split D.remove
18.A.abortion B.recreation C.reproduction D.administration
19.A.care B.eye C.mind D.story
20.A.found B.chosen C.raised D.seized
21.A.never B.always C.unluckily D.cheerfully
22.A.gift B.skill C.concern D.reputation
23.A.Therefore B.Moreover C.However D.Instead
24.A.combination B.collection C.strategy D.system
25.A.forced B.forbade C.taught D.enabled
26.A.defeated B.grateful C.assured D.tolerant
27.A.list B.rise C.agenda D.decline
28.A.In contrast B.After all C.By the way D.On the contrary
29.A.course B.excuse C.answer D.reward
30.A.guide B.treat C.example D.companion
五、语篇(本大题共1小题)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The Chinese government recently finalized a plan to set up a Giant Panda National Park (GPNP). 30 (cover) an area about three times 31 size of Yellowstone National Park, the GPNP will be one of the first national parks in the country. The plan will extend protection to a significant number of areas that 32 (be) previously unprotected, bringing many of the existing protected areas for giant pandas under one authority 33 (increase) effectiveness and reduce inconsistencies in management.
After a three year pilot period, the GPNP will be officially set up next year. The GPNP 34 (design) to reflect the guiding principle of “protecting the authenticity and integrity (完整性) of natural ecosystems, preserving biological diversity, protecting ecological buffer zones, 35 leaving behind precious natural assets (资产) for future generations”. The GPNP’s main goal is to improve connectivity between separate 36 (population) and homes of giant pandas, and 37 (eventual) achieve a desired level of population in the wild.
Giant pandas also serve 38 an umbrella species (物种), bringing protection to a host of plants and animals in the southwestern and northwestern parts of China. The GPNP is intended to provide stronger protection for all the species 39 live within the Giant Panda Range and significantly improve the health of the ecosystem in the area
六、应用文写作(本大题共1小题)
40.假定你是李华,你的英国笔友Peter来信说他在汉字书写方面遇到困难,向你请教提升汉字书写水平的方法,请你给他回信。内容包括:
1. 表示安慰;
2. 提出建议;
3. 表达祝福。
注意:
1. 词数80左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Peter,
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
七、读后续写(本大题共1小题)
41.阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
“BEES ARE DYING!” Doodlebug Pinkley cried, thrusting his latest copy of World of the Weird at his sister Dandelion. His favorite magazine had a lot of strange but important content. This month it was insects in danger. The number of certain bugs, including bees, was falling sharply all over the world.
“It’s terrible!” Dandelion replied, after reading the article. They were sitting on the outdoor patio (露台) of Cool Yule’s Ice Cream Shop.
“Maybe we could make a bee roof garden, too — like in this article,” Doodlebug suggested. Yule recommended making it on the patio, adding a pollinator (传粉昆虫) garden up there would attract bees — and more customers. “Brilliant!” Everyone else responded in a chorus.
Now the problem was how to get the funds. Dandelion proposed raising money by setting up a booth near the shop’s entrance to alert people and ask them to donate. The plan was a go!
The next day their friends Bog, Tomiko and Izzy met Doodlebug and Dandelion inside Yule’s. Everyone was excited. They made handouts explaining how the garden would attract pollinators, do something to help prevent flooding, and improve the air.
“We should have a bee mascot (吉祥物),” Izzy suggested. Doodlebug recalled the old bee costume that his Mom wore for Halloween once. Over the enthusiastic uproar, Dandelion shouted, “And you’ll be the bee, Doodlebug!” “WILL NOT!” Doodlebug shot back. “Too big. We need to stuff some grownup into that costume.” But who, then For ten mad minutes the kids debated loudly.
“Silence, you little noisy kids!” someone suddenly roared. “I’m trying to read about bees in danger!” The whole crew turned in shock. There sat Doodlebug’s horrible teacher, Mrs. Noodleknocker. Doodlebug had discovered long ago that she was a World of the Weird fan, but that didn’t make her any nicer. “Bees and butterflies need help!” Mrs. Noodleknocker cried. “But a person can’t even worry about them peacefully!”
注意:
1、 续写词数应为150左右;
2、 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1: Doodlebug’s eyes went wide as a brilliant idea came to mind.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2: The bee campaign was a massive success!
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Students’ Union
参考答案
一、阅读单选(3题)
【知识点】动物植物、应用文、细节理解、自然生态
【答案】1.B 2.D 3.A
【分析】这是一篇应用文。本文介绍了如何报告和清理可疑的鱼类或野生动物死亡。
【解析】1.细节理解题。根据How to report fish die-off部分“Call the fish die-off line whenever you find numbers of dead or dying fish, particularly if the fish show signs of disease. (当你发现大量死亡或濒临死亡的鱼时,特别是当鱼出现疾病迹象时,打电话给鱼类死亡热线。)”可知,当发现很多死鱼的时候首先联系fish die-off line。故选B。
2.细节理解题。根据How to report bat deaths部分“Dial 1-866-686-6072 for bats’ hearing impairment (损坏). (蝙蝠听力受损请拨1-866-686-6072。)”可知,当发现蝙蝠听力有问题时,应该拨打1-866-686-6072。故选D。
3.细节理解题。根据Remove dead fish or wildlife from your property部分“Individual landowners are responsible for the cleanup of their own property. (个人土地所有者有责任清理自己的财。产)”可知,土地所有者负责清理自己私人土地上死去的野生动物。故选A。
二、阅读单选(4题)
【知识点】动物植物、情节发展、文章出处、细节理解、观点态度、说明文
【答案】
4.C
5.C
6.D
7.A
【分析】
本文是一篇说明文。文章介绍了研究发现中国云南的黑白仰鼻猴采用群体合作育儿模式,经验丰富的雌猴优先担任照顾者,而年轻雌猴也有机会参与,科学家对其行为动机是否涉及决策过程仍存疑。
【详解】
4.推理判断题。根据第三段中“During the breeding (繁殖) season, we saw newborn monkeys being passed around to other monkeys who were not their mothers. These monkeys would clean, carry, and sometimes even nurse the babies (在繁殖季节,我们看到新生幼猴被传递给非母亲的猴子。这些猴子会清洁、背着,有时甚至哺乳幼猴)”可知,新生幼猴会被群体中其他猴子照顾,说明黑白仰鼻猴共同承担养育责任。故选C项。
5.推理判断题。根据最后一段中“But Lulia Bǎdescu at the University of Montreal in Canada says it is hard to know which behaviors signal an intention to handle a baby. ‘We don’t know for sure if they’re going through a decision-making process,’ she says. (但加拿大蒙特利尔大学的Lulia Bǎdescu指出,我们很难判断哪些行为预示着照料幼崽的意图。“我们无法确定它们是否存在真正的决策过程,”她解释道。)”可知,Lulia认为猴子的行为意图尚不明确,对其是否存在决策过程持怀疑态度。故选C项。
6.细节理解题。根据第五段中“They found that mothers were more permissive of caregiving attempts by females who already had many offspring, and were more willing to accept this help as their babies got older. (研究发现,猴妈妈们更倾向于允许那些已有多个后代的雌性照料幼崽,而且随着幼崽逐渐长大,母亲们会变得更愿意接受这种帮助。)”可知,研究主要的发现是经验丰富的已有后代的雌猴在育儿中占主导地位。故选D项。
7.推理判断题。通读全文,尤其是第二段中“Now, an accidental discovery by Chun-Yan Cui at the Southwest Forestry University in China and her workmates has shown that a group of black-and-white snub-nosed monkeys in the Baimaxueshan National Nature Reserve in southern China also share caregiving. (如今,中国西南林业大学的崔春燕及其同事在一次偶然的发现中证实,生活在云南白马雪山国家级自然保护区的黑白仰鼻猴群体同样存在共同育幼行为。)”可知,文章围绕一项针对中国云南的黑白仰鼻猴育儿模式的研究展开,提供了研究过程、数据和结果,引用了科学家观点,并探讨动物行为学问题,因此本文应该出自科研期刊。故选A项。
【知识点】动物植物、情节发展、目的意图、细节理解、说明文
【答案】
8.C
9.C
10.B
11.A
【分析】
这是一篇说明文。文章讲述了印度钦奈附近出现了大量死亡的橄榄绿丽龟,分析了其死亡原因,并强调了保护这种海龟对海洋生态系统的重要性。
【详解】
8.推理判断题。根据第二段“Shravan Krishnan, a conservation volunteer, noted Chennai’s coastline typically records 100—200 adult turtle deaths annually. ‘This year, we’ve already crossed 200 deaths in two weeks,’ he said, adding that only four nests have been found this season because the eggs are damaged by beach-goers or eaten by dogs. Meanwhile, Odisha state — home to the mass nesting phenomenon Arribada — hosts over 500, 000 turtles yearly, yet merely 0.1% of baby turtles survive to adulthood.(环保志愿者Shravan Krishnan指出,金奈的海岸线通常每年记录100到200只成年海龟死亡。他说:“今年,我们已经在两周内发现了200多只海龟死亡。”他补充说,这个季节只发现了四个鸟巢,因为蛋被海滩游客破坏或被狗吃掉了。与此同时,奥里萨邦——大规模筑巢现象的故乡——每年有超过50万只海龟,但只有0.1%的小海龟能活到成年。)”可知,第二段中的数字表明了海龟面临着严峻的生存条件。故选C项。
9.细节理解题。根据第三段的“Despite a 2016 rule limiting trawlers within five miles of shore during nesting season and requiring turtle excluder devices (TEDs) in nets, people don’t follow the rules well.[尽管2016年的一项规定限制拖网渔船在筑巢季节在海岸线五英里范围内捕捞,并且要求在网内使用海龟排除装置(TEDs),很多人还是不能很好得遵守规则。]”可知,TEDs的作用是为了保护海龟以免被捕鱼网捕捞。故选C项。
10.推理判断题。根据倒数第二段的“By eating jellyfish, olive ridleys prevent rapid increases in the jellyfish population that could upset the balance of fishing industries.(通过吃水母,橄榄绿丽龟可以防止水母数量的迅速增加,这种增加可能会破坏渔业产业的平衡。)”可知,作者提到水母是为了展示海龟在海洋平衡中的作用。故选B项。
11.推理判断题。根据第三段的“Despite a 2016 rule limiting trawlers within five miles of shore during nesting season and requiring turtle excluder devices (TEDs) in nets, people don’t follow the rules well.[尽管2016年的一项规定限制拖网渔船在筑巢季节在海岸线五英里范围内捕捞,并且要求在网内使用海龟排除装置(TEDs),很多人还是不能很好得遵守规则。]”和最后一段的“With over 900 turtle deaths recorded in 2014, the current crisis highlights the need for stronger laws and habitat protection.(2014年有900多只海龟死亡,当前的危机凸显了加强法律和栖息地保护的必要性。)”可推知,现行的保护法律没有得到严格执行。故选A项。
【知识点】文化、文章大意、细节理解、观点态度、说明文
【答案】12.B 13.C 14.C 15.A
【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了美国农业部批准销售实验室培育的鸡肉,标志着培养肉行业的重大突破。这种肉类生产方式更环保,减少了传统肉类生产对环境的影响。
【详解】12.细节理解题。根据第一段中的“These companies are able to grow small amounts of chicken cells into meat without the need for traditional slaughter (屠宰). (这些公司能够在不需要传统屠宰的情况下,将少量的鸡细胞培育成肉。)”可知,实验室培育鸡肉的主要特点是它源自培养的鸡细胞。故选B。
13.推理判断题。根据第二段中的“Concerns have been growing among Americans about traditional meat production, which contributes to about 15% of global carbon emissions and can encourage antibiotic-resistant (耐抗生素的) bacteria growth. Additionally, it pollutes waterways with animal waste. And the animals themselves often live relatively short lives in cages. “The current methods of traditional meat production are at the root of many environmental issues,” says Good Meat CEO Josh Tetrick. (美国人对传统肉类生产的担忧越来越大,这占全球碳排放量的15%左右,并可能鼓励抗生素耐药性细菌的生长。此外,它还用动物粪便污染水道。而动物本身在笼子里的寿命往往相对较短。“Good Meat”的首席执行官乔希·蒂特里克说:“目前的传统肉类生产方法是许多环境问题的根源。”)”可知,传统肉类生产方式导致约15%的全球碳排放量,并可能促进抗生素耐药性细菌的生长。此外,动物粪便污染水道。由此可见,目前的传统肉类生产方式对环境有负面影响。故选C。
14.细节理解题。根据最后一段中的“Both companies, now armed with USDA and FDA permission, can focus on expanding to produce enough cell-cultured meat to meet the demand. (这两家公司现在都获得了美国农业部和美国食品和药物管理局的许可,可以专注于扩大生产足够的细胞培养肉来满足需求。)”可知,生产培养肉公司的当前目标是提高生产能力以满足需求。故选C。
15.主旨大意题。根据第一段“The US Department of Agriculture (USDA) has recently given permission for selling cultured (培养的) meat produced by Good Meat and Upside Foods, marking a significant breakthrough for the cultured meat industry. (美国农业部(USDA)最近批准销售由Good meat和Upside Foods公司生产的人造肉,这标志着人造肉行业取得了重大突破。)”及全文内容可知,全文主要介绍美国批准销售培养肉的消息。故选A。
三、七选五阅读
【知识点】自然生态、说明文
【答案】16.G
17.A
18.B
19.F
20.E
【分析】本文为一篇说明文。文章介绍了非洲绿色长城项目的进展情况。
【详解】16.上文介绍了荒漠化的影响;下文介绍了遏制非洲的荒漠化进程的项目;G项(联合国说,非洲有多达45%的土地受到荒漠化的影响,比其他任何大陆都严重。)起到承前启后的作用,上下文衔接连贯,故选G项。
17.上文提到该项目旨在遏制撒哈拉沙漠的扩张并应对气候变化,下文列举的是该项目面临的困难,设空处与上文为转折关系,A项(但该项目面临许多问题。)符合语境,下文的They指代A项中的many problems。上下文衔接连贯,故选A项。
18.上文提到该项目进展缓慢,B项(这仅仅是该计划目标的4%。)顺接上文,上文中的Just和B项中的only的运用,表明该项目的进展实在太缓慢了,没有达到预想的速度。故选B项。
19.根据上下文可知,此处陈述了该项目的好处,F项 (支持者希望该项目将在非洲农村地区创造数百万的绿色就业机会。)承接上文,下文的It指代F项中的the project,副词also的运用表明下文与F项为并列关系,故选F项。
20.根据下文可知,此处介绍了该项目在某些国家中的进展情况。E项(近年来,非洲大陆东部取得了一些进展。)引出下文,符合语境,故选E项。
四、完形(15空)
【知识点】副词的词义辨析、动物植物、动词(短语)的辨析、名词的词义辨析、夹叙夹议、形容词的词义辨析
【答案】16.D 17.B 18.C 19.A 20.C 21.A 22.D 23.C 24.A 25.D 26.C 27.D 28.B 29.C 30.A
【分析】本文是一篇夹叙夹议的文章。文章讲述了在现代,野生动物受到了极大的威胁,每天都有物种在消失。Chis和Tim努力拯救白枕鹤这一物种,使其免于灭绝。
【详解】16.考查动词词义辨析。句意:每天都有物种在消失。A. growing生长,变得;B. migrating C. competing竞争;D. disappearing消失。根据该段中的“Wildlife has been greatly threatened in the modern age.”可知,每天都有物种在消失。故选D。
17.考查动词词义辨析。句意:科学家们正在尽最大努力拯救白枕鹤这一物种,使其免于灭绝。A. ban禁止;B. save拯救;C. split(使)分离;D. remove移开。下文讲述了Chris和Tim为拯救白枕鹤所做出的努力。故选B。
18.考查名词词义辨析。句意:Chris和Tim在一家动物园工作,帮助濒危的白枕鹤繁殖。A. abortion人工流产,堕胎;B. recreation娱乐,消遣; C. reproduction繁殖;D. administration管理。下文讲述Chis和Tim帮助Emma繁殖,由此可知,Chris和Tim在一家动物园工作,帮助濒危的白枕鹤繁殖。故选C。
19.考查名词词义辨析和固定短语。句意:Emma是一只雌性鹤,自从2004年来到这个动物园,就一直在他们的照顾之下。A. care关心,照顾;B. eye眼睛;C. mind心灵;D. story故事。短语in one's care由某人照顾,根据句意,故选A。
20.考查动词词义辨析。句意:Emma出生在国际克莱恩基金会,由人类饲养员饲养长大。A. found发现;B. chosen选择;C. raised饲养;D. seized抓住。根据下文中的become deeply attached to humans可知,Emma由人类饲养员饲养。故选C。
21.考查副词词义辨析。句意:Emma从来没有把自己当成一只鹤,并对人类产生了深深的依恋。A. never从来没有;B. always总是;C. unluckily不幸地;D. cheerfully高高兴兴地。 根据语境可知,Emma从来没有把自己当成一只鹤,它对人类产生了很深的感情。故选A。
22.考查名词词义辨析。句意:她拒绝和雄鹤生活在一起,甚至有杀害雄鹤的恶名,这使她无法成为母亲。A. gift礼物,天赋;B. skill gift skill技能;C. concern担心,关心;D. reputation名声。根据下文中的killing some of them…become a mother可推知,Emma拒绝和雄鹤生活在一起,甚至有杀害雄鹤的名声(reputation),这使它无法成为一名母亲。短语have a reputation for意为“有……的名声”。故选D。
23.考查副词词义辨析。句意:然而,这两位动物园管理员不希望看到这一珍贵物种的灭绝。A. Therefore因此;B. Moreover此外,而且; C. However然而;D. Instead代替。根据句意可知,上下文有转折关系。故选C。
24.考查名词词义辨析。句意:通过他们的耐心和努力,他们成功地发展了人工繁殖和自然繁殖的结合。A. combination结合;B. collection收集物,收藏品;C. strategy策略; D. system系统。根句上文这两位动物园管理员不希望看到这一珍贵物种的灭绝,可知,是成功地发展了人工繁殖和自然繁殖的结合。故选A。
25.考查动词词义辨析。句意:这使得Emma生下了五只幼鹤。A. forced强迫;B. forbade禁止;C. taught教;D. enabled使得。根据上文他们成功地发展了人工繁殖和自然繁殖的结合,可知使得Emma生下了五只幼鹤。故选D。
26.考查形容词词义辨析。句意:但在确定它们的数量之前,必须做出更多努力,因为野生鹤的数量正在下降,而且许多其他物种似乎正走向灭绝。A. defeated挫败的;B. grateful感激的; C. assured确定的;D. tolerant容忍的。Chris和Tim为他们富有成效的工作感到自豪,但在他们对此确定之前,他们必须付出更多的努力。故选 C。
27.考查名词词义辨析。句意:同上。A. list列表;B. rise上升;C. agenda日程;D. decline下降。根据前文可知,野生鹤的数量正在下降,故选D。
28.考查固定短语辨析。句意:毕竟,并不是每个人都意识到了野生动物有思想、有感情,最重要的是,有平等的生存权利。A. In contrast相比之下;B. After all毕竟;C. By the way顺便说;D. On the contrary与此相反。根据语境和句意,毕竟更切题,故选B。
29.考查名词词义辨析。句意:Chris和Tim给我们提供了答案:人类理所当然地认为他们的大脑拥有所有的解决方案,但也许他们的心可以是一个更好的向导。A. course课程;B. excuse借口,托词;C. answer答案;D. reward回报,报答。Chris和Tim给了我们答案,下文中的human beings took it for granted that…就是他们的答案。故选C。
30.考查名词词义辨析。句意:同上。A. guide向导;B. treat款待,治疗;C. example例子;D. companion同伴。前后两句互为转折,所以应该是心灵作为向导,故选A。
五、语篇
【知识点】that/which引导的限制性定语从句、一般现在时的被动语态、一般过去时的基本用法和结构、其他介词、副词作状语、动词不定式作目的状语、可数名词及其单、复数、定冠词、并列连词、文化、现在分词表主动意义、说明文
【答案】
30.Covering
31.the
32.were
33.to increase
34.is designed
35.and
36.populations
37.eventually
38.as
39.that
【详解】
30.考查非谓语动词。句意为:大熊猫国家公园占地面积约为黄石国家公园的三倍,将是我国首批国家公园之一。分析句子结构可知,句中已有谓语will be,且与此处之间无连词连接,所以此处用非谓语动词形式;the GPNP与cover之间为逻辑上的主动关系,应用现在分词形式。此处位于句首,首字母应大写。故填Covering。
31.考查冠词。句意见上一题解析。此处为“倍数+the size of+其他”结构,表示“……的大小是……的几倍”。故填the。
32.考查动词的时态和主谓一致。句意为:该计划将把保护范围扩大到许多以前未受保护的地区,将许多现有的大熊猫保护区归为一个部门管辖,以提高效率并减少管理上的不协调。结合句意并根据其后的previously可知,此处用一般过去时;that指代前面的areas,在定语从句中作主语,谓语动词应用复数形式。故填were。
33.考查非谓语动词。句意见上一题解析。根据句意并分析句子结构可知,此处应用动词不定式作目的状语。故填to increase。
34.考查动词的时态和语态及主谓一致。句意为:大熊猫国家公园设立的目的是体现“保持自然生态系统的真实性和完整性,保护生物多样性,保护生态安全屏障,给子孙后代留下珍贵的自然资产”的指导原则。根据句意以及第三段中的is intended to可知,此处指建立大熊猫国家公园的目的,为客观事实,应用一般现在时;主语The GPNP与design之间是被动关系,应用被动语态;主语为单数概念,谓语应用第三人称单数形式。故填is designed。
35.考查连词。句意见上一题解析。根据句意并分析句子结构可知,上下文之间为并列关系。故填and。
36.考查名词单复数。句意为:大熊猫国家公园的主要目标是改善大熊猫不同种群和栖息地之间的连通性,并最终达到预期的野生种群数量水平。population在此处意为“种群”,为可数名词。根据前面的separate可知,此处应用复数形式。故填populations。
37.考查词性转换。句意见上一题解析。此处修饰后面的动词achieve,应用副词形式。故填eventually。
38.考查介词。句意为:大熊猫也是伞护种,为中国西南地区和西北地区的许多动植物提供保护。serve as是固定短语,意为“充当;担任”。故填as。
39.考查定语从句。句意为:大熊猫国家公园旨在为生活在大熊猫分布区内的所有物种提供更有力的保护,并极大改善该地区生态系统的健康状况。分析句子结构可知,此处引导定语从句,先行词为species,指物,关系词在从句中作主语,且先行词前面有all修饰,应用that引导。故填that。
六、应用文写作
【知识点】一般现在时、其他应用文、方法和策略
40.【答案】参考范文:
Dear Peter,
Learning that you are stuck in writing Chinese characters, I feel it is quite normal for the beginners. Now I’m writing to offer some practical suggestions to you.
To begin with, it is recommended that you should practise with patience. If you insist on practicing, you will make progress. More importantly, it is a wise choice to use copybooks as we Chinese do at our beginning stage. Last but not least, you are supposed to watch programs about writing Chinese characters, such as Chinese characters Dictation competition, to enjoy a visual and cultural feast, which can help you gain a deeper insight into Chinese characters.
I hope my advice will be of benefit to your handwriting.
Yours,
Li Hua
【分析】本篇书面表达属于应用文。考生的英国笔友Peter来信说他在汉字书写方面遇到困难,向你请教提升汉字书写水平的方法,请你给他回信。
【详解】1.词汇积累
提供:offer→provide
应该:should→ought to
坚持:insist on→stick to
帮助某人做某事:help sb. do sth.→assist sb. to do sth.
2.句式拓展
同义句转换
原句:Learning that you are stuck in writing Chinese characters, I feel it is quite normal for the beginners.
拓展句:When I learn that you are stuck in writing Chinese characters, I feel it is quite normal for the beginners.
【点睛】[高分句型1] If you insist on practicing, you will make progress. (运用了if引导条件状语从句)
[高分句型2] Last but not least, you are supposed to watch programs about writing Chinese characters, such as Chinese characters Dictation competition, to enjoy a visual and cultural feast, which can help you gain a deeper insight into Chinese characters. (运用了which引导的非限制性定语从句)
七、读后续写
【知识点】一般过去时、动物植物
41.【答案】 Doodlebug’s eyes went wide as a brilliant idea came to mind. “THE BEE!” he exclaimed and pointed at Mrs. Noodleknocker, only to be greeted with a glare. Dandelion detailed their plan and asked her to be the bee mascot. After digesting the information, Mrs. Noodleknockerher had her irritable expression softened a bit. “Just forget it,” she said, turning back to her magazine. “Only real bees matter.” Tomiko responded boldly that this whole plan was indeed for real bees. “Please, lady ” Bog coaxed, adding her favor might double the fund. Mrs. Noodleknocker put down the magazine, a tiny smile glinting across her usually mean mouth. It had been a long time since anyone called her a lady. Finally, she snorted and gave in.
The bee campaign was a massive success! On the day of fundraising, Mrs. Noodleknocker rocked the bee costume in all her pollinator glory. Instead of threatening passers-by with a sting, the group decided a friendly bee was the right way to go. The following hours witnessed the bee buzzing around the booth, arms and legs punching and kicking. Whenever her strange insect eyes landed on someone, the victim quickly forked over cash — even without being stung. So hilarious and inspiring! A few weeks later Cool Yule’s bee garden bloomed spectacularly, attracting customers and good insects from all around. And Mrs. Noodleknocker was almost a nice person from then on. It proved that being a bee could be good for anyone.
【分析】本文以人物为线索展开,讲述了Doodlebug和妹妹Dandelion在阅读了关于蜜蜂数量急剧下降的杂志后,决定在冰淇淋店打造一个蜜蜂屋顶花园,以吸引蜜蜂以及顾客,Dandelion提议在商店入口附近设立一个摊位来筹集资金,朋友Izzy建议增加一个蜜蜂吉祥物,Doodlebug想起妈妈在万圣节穿的旧蜜蜂服装,但是它太大了,正当孩子们争辩谁来穿这件蜜蜂服装时,可怕的老师Noodleknocker太太让他们安静一点,她也在阅读这本关于蜜蜂的杂志。
【详解】1、段落续写:
①由第一段首句内容“当一个绝妙的主意出现在脑海里时,Doodlebug睁大了眼睛。”可知,第一段可描写孩子们请求Noodleknocker太太扮演蜜蜂吉祥物。
②由第二段首句内容“蜜蜂运动取得了巨大的成功。”可知,第二段可描写Noodleknocker太太在筹款当天穿上蜜蜂服装的表现,后来蜜蜂花园也吸引可很多顾客和昆虫。
2、续写线索:说明计划——拒绝——请求——答应——活动当天的表现——花朵吸引顾客和昆虫——Noodleknocker太太变成好人
3、词汇激活
行为类
①呼喊:exclaim/yell
②详细说明:detail/explain…in detail
③吸引:attract/appeal to
情绪类
①愤怒:irritable/angry
②鼓舞人心:inspiring/encouraging
【点睛】[高分句型1] Tomiko responded boldly that this whole plan was indeed for real bees.(由连接词that引导的宾语从句)
[高分句型2] Mrs. Noodleknocker put down the magazine, a tiny smile glinting across her usually mean mouth.(独立主格结构)
[高分句型3] Whenever her strange insect eyes landed on someone, the victim quickly forked over cash — even without being stung.(whenever引导的让步状语从句)
第 page number 页,共 number of pages 页
第 page number 页,共 number of pages 页