Unit 4 I used to be afraid of the dark.(单元测试.含解析)-2025-2026学年人教版英语九年级上册

文档属性

名称 Unit 4 I used to be afraid of the dark.(单元测试.含解析)-2025-2026学年人教版英语九年级上册
格式 docx
文件大小 164.1KB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-09-06 11:49:10

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 4 I used to be afraid of the dark.
一.选择题(共10小题)
1.(2024 凉州区三模)Jane used to to school,but now she is used to a bike to school.(  )
A.walk;riding B.walking;ride
C.walking;riding D.walk;ride
2.(2024秋 长春期末)They saw a boy across the street slowly.(  )
A.walks B.walked C.walking D.to walk
3.(2024秋 榆树市期末)When I was a little boy,I used to ________ French fries a lot.(  )
A.eating B.ate C.eats D.eat
4.(2024秋 五华区期末)Maria ________ watch TV,but now she ________ listening to music.(  )
A.used to;is used to
B.is used to;used to
C.used to;used to
D.is used to;is used to
5.(2024秋 满洲里市校级期末)Jane is ________ girl and she is in Grade 1.(  )
A.a 8﹣years﹣old B.an 8﹣years﹣old
C.a 8﹣year﹣old D.an 8﹣year﹣old
6.(2024秋 忠县期中)The boy is to take care of himself.(  )
A.enough old B.old enough
C.enough young D.young enough
7.(2024秋 团风县二模)—I think it is a good way to study English by watching English movies.
—I agree.I find it ________ to improve my listening.(  )
A.harmful B.thankful C.careful D.helpful
8.(2024秋 肇东市校级期末)Germany is ______ European country and China is______ Asian country.(  )
A.a; a B.a; an C.an; an
9.(2024秋 万全区期末)It two months since I my hometown.(  )
A.was;leave B.was;left
C.has been;leave D.has been;left
10.(2024秋 青羊区校级月考)The boy doesn't want to go to Qingdao .(  )
A.no more B.longer C.not D.anymore
二.完形填空(共1小题)
11.(2024秋 朝阳区校级期中)
The Phone Call
It was getting dark.Paul looked out of the window and sighed(叹气).Dad said he would come home by 5:30,but it was almost 7:00.Even if Dad came back,it wouldn't be much fun playing(1)   in the dark.Paul walked into his room and threw his baseball into the corner.He tried to do some homework,but he couldn't.
The phone rang at about 8:00.It was Dad,"Paul,I'm (2)   ,but I can't play baseball with you tonight.I have to finish my work at the office.Maybe we can play this weekend,Oh,no.How about next weekend?"
Paul couldn't understand why Dad was so (3)   .He threw himself into the sofa and soon fell asleep.His book was still opened to the first page.
The next day at school,Paul didn't hand in his homework and(4)    a test.Mrs.Green,his teacher,asked him to stay after school, "Paul,you didn't do your homework.You didn't pass the test and only got a D.This isn't like you.What's wrong?"
Paul just sat there (5)   , "Paul,if you don't want to talk,I will.I know that something is worrying you,but you have to get it out.You need to tell someone."
As Paul walked home,he thought of what Mrs.Green had said.Maybe he didn't do his homework because he wanted to get his dad's (6)   .He knew Mrs.Green was right.He decided to take her advice.When Paul got home,he(7)    his dad.But there was no answer.Then it went to voicemail(语音信箱).Paul began talking, "Dad,I can't play with you next weekend,I've got lots of problems with my homework.I really don't want to spend another day looking out of the window and waiting,either.Whenever you(8)    our plans,Dad,it hurts me.It's not too late to rebuild our relationship,but we have to start small.Maybe you can help me with my,(9)   sometimes.Dad,I love you."
As Paul ended the call,he felt much more relaxed.He didn't know whether his dad would be different,but it didn't matter.He himself (10)   .He expressed his feelings to the right person.He had a clear head as he was doing his homework that evening.
(1) A.baseball B.cards C.chess D.toys
(2) A.lucky B.sorry C.surprised D.pleased
(3) A.famous B.helpful C.lazy D.busy
(4) A.made B.missed C.failed D.chose
(5) A.cheerfully B.comfortably C.hopefully D.quietly
(6) A.attention B.message C.praise D.trust
(7) A.saw B.thanked C.called D.greeted
(8) A.prepare B.break C.follow D.question
(9) A.choice B.homework C.speech D.decision
(10) A.regretted B.complained C.insisted D.changed
三.阅读理解(共4小题)
12.(2024秋 泰安)When faced with difficult situations in their lives,many people find them too challenging and give up,especially on their life dreams.But not for Gabriel Heredia.
Gabriel is a 21﹣year﹣old Argentinean barber(阿根廷理发师)who was born without hands.But he was able to grow up happily and independently because he always had the support of friends and family.In fact,his inspiration for such work was his mother,who is a hairdresser.At the age of 14,he began to take interest in her work and learned all kinds of haircutting skills from her.Although he first saw it as an interest,Gabriel quickly decided that this was his dream job.
Gabriel's family soon helped him open his first barbershop in San Isidro,Peru,where he worked for a year and a half.He met Zlatan Gomez from Corta,Argentina,who is President of a group that contacts barbers for charity to teach hairstyling.Later,Gabriel joined Corta,Argentina,to provide services for people of all ages so they can master the skills they need to do their jobs.
Gabriel then moved to Buenos Aires,Argentina where he cuts hair today.As a bright and caring young man,Gabriel tries hard to not only be a barber,but also make a connection with the neighborhood.He says, "What I like most about my job is that my hairstyle makes people feel comfortable and fashionable,which makes me happy. "
Gabriel always does his best to be independent.He never gives up.There is nothing he can't do.Besides cutting hair,he has learned to ride a bike,a motorbike and even to drive a car.He is no doubt inspiring others.
(1)When Gabriel was born,what made him different from others?    
A.He was born without hands.
B.His special haircut.
C.His life dream.
D.His happiness and independence.
(2)At first,Gabriel Heredia learned haircutting skills    .
A.from Zlatan Gomez
B.from his mother
C.from his friends
D.by himself
(3)Which of the following statements about Gabriel Heredia is NOT true?    
A.He tries hard to make a connection with the neighborhood.
B.He can not only cut hair but also drive a car.
C.He joined Argentina Corta and taught others haircutting skills in San Isidro.
D.He opened his first barbershop in Buenos Aires with the help of his family.
(4)What does Gabriel's story mainly tell us?    
A.A good beginning makes a good ending.
B.You're never too old to learn.
C.Nothing is impossible if you don't give up.
D.Education changes life.
13.My name is Yusra.I used to be just like you.I had many friends.I went to school and I loved to go to the pool in my hometown in Syria.My coach said if I worked hard enough.I could make it into the Olympics one day.Then the war took place and everything changed.I couldn't swim or meet with my friends as often as I wanted.My life was in danger.I had to get away from Syria.
My parents finally agreed that my big sister Sara and I could travel to Turkey.It was hard to leave my family behind but I had no choice.If we got to Europe,my parents and little sister would follow.
In Turkey,we got on a boat to Greece.Then an accident happened.My sister and I jumped into the water,trying to pull the boat to shore.For over three and a half hours we did our best.We couldn't give up.Most of the people in the boat couldn't swim.They needed us.We all got to Europe alive!Suddenly I became a refugee(难民).I had to depend on the kindness of others.
Borders(边界)were closing across Europe.We didn't know where to go or what to do.
We finally arrived in our new home,Germany.I was safe.I wanted everything to be normal again.I wanted to swim.So I started practicing again.My coach helped me realize my dream to swim at the Olympics.Maybe I couldn't win a gold medal,but I won something far more important﹣my dignity(尊严),My name is Yusra.
I am a refugee who found the courage to rebuild my life with support from my new community.I am proud to stand for safety and dignity for all people getting away from violence(暴力).
Together we can help others.
(1)Yusra had to get away from hometown because    .
A.the war took place in Syria
B.she had no friends
C.she wanted to learn swimming
D.her family changed
(2)From the passage we know that there were     people in Yusra's family.
A.three
B.four
C.five
D.six
(3)Yusra started practicing swimming again when she was in    .
A.France
B.Greece
C.Germany
D.Turkey
(4)The last paragraph tells us that    .
A.Yusra was lucky to win a gold medal
B.it was not easy for refugees to live in Greece
C.Yusra met with many difficulties getting to Germany
D.refugees could also rebuild their life and win dignity
14.During my elementary school(小学) years,I used to compare my mom with my best friend Tiffany's mom.
Tiffany's mom always gave her lots of money to buy the most fashionable clothes and her favorite food.Her mom allowed her to do anything she liked.I really admired Tiffany.My mom didn't give me much pocket money and she always told me that I should behave myself.I was angry with her.
Whenever I didn't get what I wanted,I would complain to my mom, "Tiffany's mom will give her that!I wish she were my mom." Every time,my mom would calmly say,"Poor Tiffany."I couldn't understand her."She shouldn't feel sorry for Tiffany!" I thought."She should feel sorry for me".
One day,I couldn't help saying to Mom," Poor Tiffany?Lucky Tiffany!She gets everything she wants!Why do you feel sorry for her?" I burst into tears.
My mom sat down next to me and said softly,"Yes,I do feel sorry for her.I have been teaching you a lesson that she will never be taught. "
I looked up at her."What are you talking about?"
Mom said with care,"One day she will really want something.Maybe she'll find out that she can't have it.Her mother won't always be around to give her money,and what's more,money can't buy everything."
She continued,"I've taught you useful lessons,not everything you want.You'll know how to be yourself and save money,but she won't.You'll understand that you need to work hard to get the things that you want but she won't.When Tiffany grows up,one day she'll understand that she'll want a mother like you.Life lessons are more important than modern clothes and delicious food."
It took some time,but I finally understood my mom's words.Now 1 am a happy and successful woman.
(1)During the author's (作者的) elementary school years,she    .
A.wished that her mom were as good as Tiffany's
B.went to school with Tiffany every day
C.usually compared her lesson with Tiffany's
D.sometimes gave lots of money to Tiffany
(2)Why did the author's mom always say "Poor Tiffany"?    
A.Because she felt sorry for her daughter.
B.Because she wanted to tell a lie to comfort the author.
C.Because she thought Tiffany's mother gave her too much.
D.Because she told the author this and wanted her to help Tiffany.
(3)What do we learn about the author's mother?    
A.She was strict and taught the author to be a person who could live on her own.
B.She cared for other people's children more than her own.
C.She thought that life lessons were as important as money.
D.She was so poor that she couldn't give the author much money.
(4)What can we infer from the passage?    
A.The author was quite pleased with her mother in the past.
B.The author felt sorry for Tiffany.
C.Tiffany's mother took the author's mother's advice.
D.The author is thankful to her mother now.
15.阅读短文,根据短文内容判断所给句子正(T)误(F)。
"You'd better hurry up,or we're going to be late," said Eric.
"Relax,Eric." said Marin."We have to finish this science experiment(实验).That's what Ms.Chandler told us."
It was five fifteen.As members of the football team,Eric and Martin had to be on the bus no later than five thirty.Their team was going to play a game later in the evening.However,the boys were still working on their science experiment in the laboratory.
After working for five more minutes,Eric said, "We've finished the experiment.Now,let's get out of here."
"Great," said Eric, "let's run.We've only got ten minutes."
Eric and Martin rushed all the way to the front of the gym(体育馆).The rest of the team was already on the bus.As Erie and Martin sat down on the bus,they let a long breath out and smiled.
(1)Ms.Chandler might teach science in this school.    
(2)Eric and Martin were going to play a football game.    
(3)Erie and Martin didn't finish the experiment before they left the laboratory.    
(4)Eric and Martin left the laboratory at 5:15 p.m.    
(5)Erie and Martin caught their bus at last.    
四.短文还原(共1小题)
16.Dear Tommy,
I'm writing to you on your third birthday to tell you something about life during my time.I was born sixty﹣eight years ago in a small village and life used to be very different from now.We didn't have phones and we had to go over to our friends' houses if we wanted to talk to them.We didn't have emails either,so we had to write letters to each other.It usually took a long time before you could receive letters in reply from other cities.You can't imagine how excited we were when hearing from old friends.
(1)    When we traveled from town to town,we used to walk or ride horses.Later we had buses but many villagers still chose to walk because they wanted to save money for their families.Sometimes we dreamed of flying like a bird and traveling to places far away from our small village.
(2)   There were not any supermarkets in the neighborhood.We used to exchange things we wanted with people from neighboring towns.We used to grow most of our own food:rice and vegetables.Eating meat was a luxury and we had only a taste at big festivals.We didn't have refrigerators so we kept things cool in a special underground room.
However,the biggest difference is that you have electricity,which has changed your life in many ways. (3)    At night,we used to light candles and burn wood to keep warm.We didn't have television of course but that didn't mean we had no fun.We used to perform our local music and enjoyed the time very much.
(4)   .You're now too young to be able to read this but I thought I would like you to know about the old days and be happy about what you have when you grow up. (5)   
Love,
Your grandma
A.We didn't have electricity until very recently in our small village. B.Transportation used to be a big problem. C.Remember,feeling good about life is the key to happiness. D.We liked traveling and traveled a lot. E.Life used to be very hard,but I was still very happy. F.Shopping was not an easy job,either.
五.任务型阅读(共1小题)
17.(2024秋 靖江市期中)Everyone wants to find happiness.But sometimes looking for happiness can be as hard as looking for lost treasure.Just when you think you nearly reach it,something unexpected happens.This may puzzle(使困惑)you a lot.Here are some tips for helping you find happiness.
Don't put all your eggs in one basket.If you depend on one thing or one person to make you happy,it may be impossible.You need to enlarge your circle of friends and activities.
Follow your heart.When we go against our own thoughts,we usually feel sad.Follow your strong feeling and let it guide you toward people and things that will improve your life.Day by day,you will be happier than before.
Organize your ideas.Many people push away happiness when they think too much.Don't keep everything in head.Try making a list of the things that seem too big to manage on your own.You may find the list isn't as long as you thought.You can do most of the things by yourself.
Look at your life as a whole.Most of the things that prevent us from feeling happy are just some little things.Remember life is always going on,and whatever the little thing is,it will end.
Remember your values(价值观).We all have a value system,a way we have decided to go through life,which makes us feel like a good person.The important thing is to remember your values when life becomes hard.Keeping your values strong will help create happiness.
Happiness can be hard to feel at times,so don't think there is something wrong with you if you don't feel it.The ways above will help you to feel more of it.
阅读以上信息,用恰当的词完成下面的表格,每空一词.
Something puzzling Happiness is something hard to get.
Tips for solving the puzzle Make more friends and take part in more activities.There may be no (1)   for you to find happiness if you depend on one thing or one person.
Let your heart guide you toward people and things that will improve your life.In this way,your happiness will(2)   .
Write down the things that you seem(3)   to manage on your own.You will be happy to find you can do more things that you thought.
Look at your life as a whole.Most unhappy things will end sooner or later.
Keep your values strong after you've made a(4)   on how to spend life.Being a good person even when life is hard will help create happiness.
Conclusion You will(5)   get happiness with the help of the five tips.
六.短文填空(共1小题)
18.What will you do if your computer stops working?Duan Yaqing,14,a girl student at Beicheng Middle School in the city of Binzhou,Shandong,will take the body of the computer apart (拆卸) and repair it (1)h    . "I check whether each part is in order," Duan said. "And I can find out what's wrong (2)w    the computer."
How can Duan do that?She and other Junior 2 students received a weeklong quality education training last month.They,were (3)t    ten courses,including repairing computers,tying Chinese knots,doing first aid and cutting designs on porcelain (瓷器),according to Yang Zhiqiang,vice principal (副校长) at the school.
"The courses were new to the students," Yang said. "They can make the students' after school life (4)i    and improve their hands on abilities (能力)."
Zhao Weilong,15,loved the wood burning course.He (5)f    drew a lotus (莲花) on a board with a pencil.Then he (6)u    a heating tool (工具) to burn the board. "I moved the tool along the outline of the lotus," Zhao said. " Minutes (7)l    ,I saw a lotus﹣shaped black hole.I was always interested in how designs on wooden and metal furniture are made.Now I know and I can do it," Zhao said.
Xing Yuanyuan,15,was very proud because she has learned a traditional Chinese art﹣ cutting designs on porcelain. "The teacher (8)s    us first.Then we put a picture on a porcelain plate and cut the plate with special tools ourselves," Xing said.She finished two pieces in the class. "It's easy, (9)b    you must use the right strength (力度),or you may break the plate," Xing said.
"The courses are close to our daily (10)l    and have taught us many useful skills," Xing said, "I hope there will be more in the future."
七.书面表达(共1小题)
19.(2024秋 溧水区模拟)你班以"告别陋习,走向文明"为主题进行了一次综合实践活动.通过活动,同学们收获很大,尤其是李华同学进步最快.请你根据表格内容写一篇关于李华的短文.要求:词数70左右,文章的开头已给出,不计入总词数.
过去的表现 现在的表现
经常与别人吵架 与别人相处融洽
乱扔垃圾 爱护环境
沉溺于电脑游戏 积极参加各种活动
We are very glad that Li Hua has made great progress.  .
   .
   .
   .
   .
   .
   
   .
   ..
Unit 4 I used to be afraid of the dark.
参考答案与试题解析
一.选择题(共10小题)
1.(2024 凉州区三模)Jane used to to school,but now she is used to a bike to school.(  )
A.walk;riding B.walking;ride
C.walking;riding D.walk;ride
【考点】实义动词.
【答案】A
【分析】简过去常步行上学,但现在她习惯骑自行车上学。
【解答】根据题干,可知第一空可知used to do sth过去常常做某事;第二空考查be used to doing sth习惯于做某事。
故选:A。
【点评】熟悉动词固定搭配的用法,结合题意,给出答案。
2.(2024秋 长春期末)They saw a boy across the street slowly.(  )
A.walks B.walked C.walking D.to walk
【考点】现在分词.
【答案】C
【分析】他们看到一个男孩慢慢地穿过街道。
【解答】see sb.doing sth .看见某人正在做某事。
故选:C。
【点评】动词固定搭配类题目,先弄明白空格处所缺失部分在句中的具体含义,并根据具体形式从所给选项中选出答案。
3.(2024秋 榆树市期末)When I was a little boy,I used to ________ French fries a lot.(  )
A.eating B.ate C.eats D.eat
【考点】情态动词后接动词原形.
【答案】D
【分析】当我是个小男孩的时候,我常常吃炸薯条。
【解答】eating是现在分词和动名词;ate是过去式;eats是第三人称单数形式;eat是动词原形。used to do sth过去常常做某事,是固定搭配;在used to后面用动词原形。
故选:D。
【点评】考查动词的固定搭配,要牢记动词固定搭配的含义及用法,进行比较分析,选择正确答案。
4.(2024秋 五华区期末)Maria ________ watch TV,but now she ________ listening to music.(  )
A.used to;is used to
B.is used to;used to
C.used to;used to
D.is used to;is used to
【考点】实义动词.
【答案】A
【分析】玛利亚过去经常看电视,但是现在她已经习惯了听音乐。
【解答】used to do sth:过去常常做某事(现在不做了);be used to doing sth:习惯做某事。A选项符合题意。
故选:A。
【点评】本题考查use 的用法,used to do sth:过去常常做某事(现在不做了);be used to doing sth:习惯做某事。要求学生熟练掌握它们的区别及用法。
5.(2024秋 满洲里市校级期末)Jane is ________ girl and she is in Grade 1.(  )
A.a 8﹣years﹣old B.an 8﹣years﹣old
C.a 8﹣year﹣old D.an 8﹣year﹣old
【考点】不定冠词(a,an);复合形容词.
【答案】D
【分析】简是一个8岁的女孩,她在上一年级。
【解答】根据句意,空处表示泛指,且eight以元音音素开头,故用an修饰,故排除A、C项;在复合形容词作定语时,名词应用单数形式,故排除B项。
故选:D。
【点评】熟练掌握冠词和符合形容词的用法,根据句意和语境选出正确答案。
6.(2024秋 忠县期中)The boy is to take care of himself.(  )
A.enough old B.old enough
C.enough young D.young enough
【考点】形容词的位置;形容词词义辨析.
【答案】B
【分析】这男孩已经足够大能够照顾自己了。
【解答】根据语境,"男孩已经足够大"排除有"young"选项。enough修饰形容词时,要放在形容词后面。
故选:B。
【点评】考查形容词的位置及词义辨析,要求学生认真分析题目,并且结合语境进行答题。
7.(2024秋 团风县二模)—I think it is a good way to study English by watching English movies.
—I agree.I find it ________ to improve my listening.(  )
A.harmful B.thankful C.careful D.helpful
【考点】形容词词义辨析.
【答案】D
【分析】—我认为看英语电影是学习英语的一个好方法。
—我同意。我发现它有助于提高我的听力。
【解答】harmful有害的;thankful感谢的;careful仔细的;helpful有帮助的。根据"I think it is a good way to study English by watching English movies."可知,看英语电影对听力有帮助。
故选:D。
【点评】辨析形容词的含义,结合语境,给出答案。
8.(2024秋 肇东市校级期末)Germany is ______ European country and China is______ Asian country.(  )
A.a; a B.a; an C.an; an
【考点】不定冠词(a,an).
【答案】B
【分析】德国是一个欧洲国家,中国是一个亚洲国家.
【解答】答案:B.根据题干可知,本句是说德国是一个欧洲国家,中国是一个亚洲国家,这两处都表示"一个",应用不定冠词a或an.根据 European 的音标/j r p n/可知,本词是辅音音素开头的单词,应用不定冠词a;而Asian的音标是/ei' n/,是元音音素开头的单词,应用an.故选:B。
【点评】在选择不定冠词时,不能只看单词开头的字母,而应根据单词开头字母的发音进行选择.
9.(2024秋 万全区期末)It two months since I my hometown.(  )
A.was;leave B.was;left
C.has been;leave D.has been;left
【考点】一般过去时.
【答案】D
【分析】我离开家乡已经两个月了。
【解答】根据题干,可知主句是现在完成时,构成形式为:have/has done,since引导的时间状语从句用一般过去时,动词应用过去式。
故选:D。
【点评】考查动词时态,结合时间状语以及语境准确判断所应使用的时态。
10.(2024秋 青羊区校级月考)The boy doesn't want to go to Qingdao .(  )
A.no more B.longer C.not D.anymore
【考点】副词词义辨析.
【答案】D
【分析】这个男孩再也不想去青岛了。
【解答】not...any more/longer表示不再……;因为前面已经有doesn't了,代表否定,而longer没有与any搭配。
故选:D。
【点评】正确辨析各介词短语的含义,结合题干句意选择作答。
二.完形填空(共1小题)
11.(2024秋 朝阳区校级期中)
The Phone Call
It was getting dark.Paul looked out of the window and sighed(叹气).Dad said he would come home by 5:30,but it was almost 7:00.Even if Dad came back,it wouldn't be much fun playing(1) A in the dark.Paul walked into his room and threw his baseball into the corner.He tried to do some homework,but he couldn't.
The phone rang at about 8:00.It was Dad,"Paul,I'm (2) B ,but I can't play baseball with you tonight.I have to finish my work at the office.Maybe we can play this weekend,Oh,no.How about next weekend?"
Paul couldn't understand why Dad was so (3) D .He threw himself into the sofa and soon fell asleep.His book was still opened to the first page.
The next day at school,Paul didn't hand in his homework and(4) C  a test.Mrs.Green,his teacher,asked him to stay after school, "Paul,you didn't do your homework.You didn't pass the test and only got a D.This isn't like you.What's wrong?"
Paul just sat there (5) D , "Paul,if you don't want to talk,I will.I know that something is worrying you,but you have to get it out.You need to tell someone."
As Paul walked home,he thought of what Mrs.Green had said.Maybe he didn't do his homework because he wanted to get his dad's (6) A .He knew Mrs.Green was right.He decided to take her advice.When Paul got home,he(7) C  his dad.But there was no answer.Then it went to voicemail(语音信箱).Paul began talking, "Dad,I can't play with you next weekend,I've got lots of problems with my homework.I really don't want to spend another day looking out of the window and waiting,either.Whenever you(8) B  our plans,Dad,it hurts me.It's not too late to rebuild our relationship,but we have to start small.Maybe you can help me with my,(9) B sometimes.Dad,I love you."
As Paul ended the call,he felt much more relaxed.He didn't know whether his dad would be different,but it didn't matter.He himself (10) D .He expressed his feelings to the right person.He had a clear head as he was doing his homework that evening.
(1) A.baseball B.cards C.chess D.toys
(2) A.lucky B.sorry C.surprised D.pleased
(3) A.famous B.helpful C.lazy D.busy
(4) A.made B.missed C.failed D.chose
(5) A.cheerfully B.comfortably C.hopefully D.quietly
(6) A.attention B.message C.praise D.trust
(7) A.saw B.thanked C.called D.greeted
(8) A.prepare B.break C.follow D.question
(9) A.choice B.homework C.speech D.decision
(10) A.regretted B.complained C.insisted D.changed
【考点】记叙文.
【答案】ABDCD ACBBD
【分析】讲述了Paul与爸爸间的事情.爸爸总是很忙,违背与Paul的计划,Paul觉得很伤心,老师建议他要说出自己的心事来;他采纳了老师的建议并打电话留言说出了爸爸说的话,感觉好多了。
【解答】(1)A.名词辨析。baseballs棒球;cards卡片;chess国际象棋;toys玩具。根据句中的" threw his baseball into the corner"可知,他在等爸爸陪他一起打棒球。故选:A。
(2)B形容词辨析。lucky幸运的;sorry抱歉的,难过的;surprised吃惊的;pleased高兴的。爸爸因不能陪孩子玩,感到很抱歉。故选:B。
(3)D 形容词辨析。famous著名的;helpful有帮助的;lazy懒散的;busy忙碌的。第二段讲晚上8点钟爸爸还在办公室工作,周末也不能陪Paul,可知他很忙。故选:D。
(4)C动词辨析。make做;miss错过,耽误;fail不及格,失败;choose选择。根据本段后文中的 You didn't pass the test"可知,保罗考试不及格。故选:C。
(5)D副词辨析。cheerfully愉快地;comfortably舒服地;hopefully充满希望地;quietly静静地,悄悄地。根据下文老师的话" if you don't want to talk"可知,他静静地坐在那里。故选:D。
(6)A名词辨析。attention注意;message信息;praise赞扬;trust信任。从上文爸爸很忙,对保罗关注不够,推测出他是想引起爸爸的注意。故选:A。
(7)C动词辨析。see看见;thank感谢:call给…打电话;greet打招呼。通过后一段中" As Paul ended the call可知,他给爸爸打电话了。故选:C。
(8)B动词辨析。prepare准备;break打破,破坏;follow按照,遵从,跟随;question质问。由上文爸爸不能陪他,以及空后面的"it hurts me"可知,每次爸爸破坏计划都让他很伤心。故选:B。
(9)B名词辨析。choice选择;homework作业;speech演讲;decision决定。由上文保罗不做作业,并且考试不及格可知,他想让爸爸给他辅导作业。故选:B。
(10)D动词辨析。regret后悔;complain抱怨;Insist坚持,强调;change改变。根据前面一句"他不知道自己的爸爸是否会有变化"可知他做出了改变。且之前他没有向他爸爸吐露过心声,后一句说"他向对的人表达了他的感受"也证明,他做出了改变。故选:D。
【点评】选择词语时,在考虑文章大意的前提下,应该注意文章及句子所用的时态,以及所填写的词在句子中的位置,通过这些判断,适当改变词汇形式,以符合题目要求。
三.阅读理解(共4小题)
12.(2024秋 泰安)When faced with difficult situations in their lives,many people find them too challenging and give up,especially on their life dreams.But not for Gabriel Heredia.
Gabriel is a 21﹣year﹣old Argentinean barber(阿根廷理发师)who was born without hands.But he was able to grow up happily and independently because he always had the support of friends and family.In fact,his inspiration for such work was his mother,who is a hairdresser.At the age of 14,he began to take interest in her work and learned all kinds of haircutting skills from her.Although he first saw it as an interest,Gabriel quickly decided that this was his dream job.
Gabriel's family soon helped him open his first barbershop in San Isidro,Peru,where he worked for a year and a half.He met Zlatan Gomez from Corta,Argentina,who is President of a group that contacts barbers for charity to teach hairstyling.Later,Gabriel joined Corta,Argentina,to provide services for people of all ages so they can master the skills they need to do their jobs.
Gabriel then moved to Buenos Aires,Argentina where he cuts hair today.As a bright and caring young man,Gabriel tries hard to not only be a barber,but also make a connection with the neighborhood.He says, "What I like most about my job is that my hairstyle makes people feel comfortable and fashionable,which makes me happy. "
Gabriel always does his best to be independent.He never gives up.There is nothing he can't do.Besides cutting hair,he has learned to ride a bike,a motorbike and even to drive a car.He is no doubt inspiring others.
(1)When Gabriel was born,what made him different from others?  A 
A.He was born without hands.
B.His special haircut.
C.His life dream.
D.His happiness and independence.
(2)At first,Gabriel Heredia learned haircutting skills  B .
A.from Zlatan Gomez
B.from his mother
C.from his friends
D.by himself
(3)Which of the following statements about Gabriel Heredia is NOT true?  D 
A.He tries hard to make a connection with the neighborhood.
B.He can not only cut hair but also drive a car.
C.He joined Argentina Corta and taught others haircutting skills in San Isidro.
D.He opened his first barbershop in Buenos Aires with the help of his family.
(4)What does Gabriel's story mainly tell us?  C 
A.A good beginning makes a good ending.
B.You're never too old to learn.
C.Nothing is impossible if you don't give up.
D.Education changes life.
【考点】杰出人物;细节理解;主旨大意.
【答案】见试题解答内容
【分析】文章主要讲述了加布里埃尔 赫里迪亚身残志坚,虽然没有手,但是在家人的支持下他坚持追求自己的理发梦想.
【解答】(1)A 细节理解题.根据 Gabriel is a 21﹣year﹣old Argentinean barber who was born without hands加布雷尔是一名21岁的阿根廷理发师,他生来没有手,可知因为他生来就没有手,故选A.
(2)B 细节理解题.根据 In fact,his inspiration for such work was his mother,who is a hairdresser.At the age of 14,he began to take interest in her work and learned all kinds of haircutting skills from her事实上,他对这种工作的灵感来自他的母亲,她是一名理发师.14岁时,他开始对她的工作感兴趣,并向她学习各种理发技巧,可知起初是和母亲学习理发,故选B.
(3)D 细节理解题.根据Gabriel's family soon helped him open his first barbershop in San Isidro,Peru,which he worked at for one and a half years加百利的家人很快帮他在秘鲁圣依西多禄开了第一家理发店,他在那里工作了一年半,可知地点是在San Isidro,Peru,不是Buenos Aires ,故选D.
(4)C 主旨大意题.根据 Gabriel always does his best to be independent.He never gives up.There is nothing he can't do.Besides cutting hair,he has learned to ride a bike,a motorbike and even to drive a car.He is no doubt inspiring others加布里埃尔总是尽力独立.他从不放弃.没有什么他做不到的.除了理发,他还学会了骑自行车、摩托车,甚至开车.毫无疑问,他激励着其他人,结合文章内容,可知加布里埃尔 赫里迪亚身残志坚的故事告诉我们不要放弃,要勇于面对人生,故选C.
【点评】首先要通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案.最后再通读全文,核对答案.
13.My name is Yusra.I used to be just like you.I had many friends.I went to school and I loved to go to the pool in my hometown in Syria.My coach said if I worked hard enough.I could make it into the Olympics one day.Then the war took place and everything changed.I couldn't swim or meet with my friends as often as I wanted.My life was in danger.I had to get away from Syria.
My parents finally agreed that my big sister Sara and I could travel to Turkey.It was hard to leave my family behind but I had no choice.If we got to Europe,my parents and little sister would follow.
In Turkey,we got on a boat to Greece.Then an accident happened.My sister and I jumped into the water,trying to pull the boat to shore.For over three and a half hours we did our best.We couldn't give up.Most of the people in the boat couldn't swim.They needed us.We all got to Europe alive!Suddenly I became a refugee(难民).I had to depend on the kindness of others.
Borders(边界)were closing across Europe.We didn't know where to go or what to do.
We finally arrived in our new home,Germany.I was safe.I wanted everything to be normal again.I wanted to swim.So I started practicing again.My coach helped me realize my dream to swim at the Olympics.Maybe I couldn't win a gold medal,but I won something far more important﹣my dignity(尊严),My name is Yusra.
I am a refugee who found the courage to rebuild my life with support from my new community.I am proud to stand for safety and dignity for all people getting away from violence(暴力).
Together we can help others.
(1)Yusra had to get away from hometown because  A .
A.the war took place in Syria
B.she had no friends
C.she wanted to learn swimming
D.her family changed
(2)From the passage we know that there were  C  people in Yusra's family.
A.three
B.four
C.five
D.six
(3)Yusra started practicing swimming again when she was in  C .
A.France
B.Greece
C.Germany
D.Turkey
(4)The last paragraph tells us that  D .
A.Yusra was lucky to win a gold medal
B.it was not easy for refugees to live in Greece
C.Yusra met with many difficulties getting to Germany
D.refugees could also rebuild their life and win dignity
【考点】杰出人物;细节理解;推理判断.
【答案】ACCD
【分析】这是一篇人物故事类阅读,主要介绍了叙利亚难民Yusra被迫离开家乡最终到达德国的故事。
【解答】(1)A.细节理解题。根据Then the war took place and everything changed.I couldn't swim or meet with my friends as often as I wanted.My life was in danger.I had to get away from Syria.后来战争爆发了,一切都变了。我不能像我想的那样经常游泳或与朋友见面。我的生命处于危险之中。我必须离开叙利亚。可知她离开家乡的原因是叙利亚发生了战争。故选A。
(2)C.推理判断题。根据My parents finally agreed that my big sister Sara and l could travel to Turkey.It was hard to leave my family behind butlhad no choice.If we got to Europe,my parents and little sister would follow.我父母最终同意我和姐姐莎拉去土耳其旅行。离开我的家人是很困难的,但我别无选择。如果我们到了欧洲,我的父母和妹妹也会跟着去。可推测她家有五个人。故选C。
(3)C.细节理解题。根据We finally arrived in our new home,Germany.I was safe.I wanted everything to be normal again.I wanted to swim.我们终于到达了我们的新家,德国。我很安全。我希望一切恢复正常。我想游泳。可知作者在德国的时候开始练习游泳。故选C。
(4)D.段落大意题。根据I am a refugee who found the courage to rebuild my life with support from my new community.I am proud to stand for safety and dignity for all people getting away from violence(暴力).我是一名难民,在新社区的支持下找到了重建生活的勇气。我为所有远离暴力的人的安全和尊严而自豪。可知作者是一个难民,重建了对生活的信心,推测难民也可以重建生活并获得尊严。故选D。
【点评】阅读全文,把握文章主旨大意,阅读题目后在原文中找出与题目相对应的内容,一一核对,找出与原文相符的选项。
14.During my elementary school(小学) years,I used to compare my mom with my best friend Tiffany's mom.
Tiffany's mom always gave her lots of money to buy the most fashionable clothes and her favorite food.Her mom allowed her to do anything she liked.I really admired Tiffany.My mom didn't give me much pocket money and she always told me that I should behave myself.I was angry with her.
Whenever I didn't get what I wanted,I would complain to my mom, "Tiffany's mom will give her that!I wish she were my mom." Every time,my mom would calmly say,"Poor Tiffany."I couldn't understand her."She shouldn't feel sorry for Tiffany!" I thought."She should feel sorry for me".
One day,I couldn't help saying to Mom," Poor Tiffany?Lucky Tiffany!She gets everything she wants!Why do you feel sorry for her?" I burst into tears.
My mom sat down next to me and said softly,"Yes,I do feel sorry for her.I have been teaching you a lesson that she will never be taught. "
I looked up at her."What are you talking about?"
Mom said with care,"One day she will really want something.Maybe she'll find out that she can't have it.Her mother won't always be around to give her money,and what's more,money can't buy everything."
She continued,"I've taught you useful lessons,not everything you want.You'll know how to be yourself and save money,but she won't.You'll understand that you need to work hard to get the things that you want but she won't.When Tiffany grows up,one day she'll understand that she'll want a mother like you.Life lessons are more important than modern clothes and delicious food."
It took some time,but I finally understood my mom's words.Now 1 am a happy and successful woman.
(1)During the author's (作者的) elementary school years,she  A .
A.wished that her mom were as good as Tiffany's
B.went to school with Tiffany every day
C.usually compared her lesson with Tiffany's
D.sometimes gave lots of money to Tiffany
(2)Why did the author's mom always say "Poor Tiffany"?  C 
A.Because she felt sorry for her daughter.
B.Because she wanted to tell a lie to comfort the author.
C.Because she thought Tiffany's mother gave her too much.
D.Because she told the author this and wanted her to help Tiffany.
(3)What do we learn about the author's mother?  A 
A.She was strict and taught the author to be a person who could live on her own.
B.She cared for other people's children more than her own.
C.She thought that life lessons were as important as money.
D.She was so poor that she couldn't give the author much money.
(4)What can we infer from the passage?  D 
A.The author was quite pleased with her mother in the past.
B.The author felt sorry for Tiffany.
C.Tiffany's mother took the author's mother's advice.
D.The author is thankful to her mother now.
【考点】杰出人物;细节理解;推理判断.
【答案】ACAD
【分析】文章讲述作者由反感母亲对自己严格对待到慢慢接受并珍视的故事.
【解答】(1)A 细节理解题.根据文章前3段可知作者一直都很羡慕Tiffany因为她的妈妈给她需要的一切.定位文章第三段1,2行Whenever I didn't get what I wanted,I would complain to my mom,Tiffany's mom would give her that!I wish she were my mom.句中I wish she were my mom.可知她希望自己的妈妈和Tiffany的妈妈一样好.故选A.
(2)C 细节推理题.根据第5段My mom sat down next to me and said softly. "Yes,I do feel sorry for her.I have been teaching you a lesson that she will never be taught. "可知作者的妈妈认为Tiffany没有教给Tiffany任何东西,只是一味地满足她的需要,过分溺爱Tiffany了.故选C.
(3)A 细节推理题.根据文章第二段My mom didn't give me much pocket money and she always told me that I should behave myself.我妈妈不给我多少零用钱,她总是告诉我要守规矩.倒数第二段可知作者的妈妈很严格,教作者做一个靠自己生存的人.故选A.
(4)D 推理判断题.根据最后一段It took some time,but I eventually understood my mom's words.Now I am a happy and successful woman.理解妈妈的想法的确要花很多时间.但是最后我理解了妈妈的话,现在我很开心也是一个很成功的妈妈.该段内容说明我从妈妈的话里学到了很多,我对妈妈很感激.故选D.
【点评】题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.
15.阅读短文,根据短文内容判断所给句子正(T)误(F)。
"You'd better hurry up,or we're going to be late," said Eric.
"Relax,Eric." said Marin."We have to finish this science experiment(实验).That's what Ms.Chandler told us."
It was five fifteen.As members of the football team,Eric and Martin had to be on the bus no later than five thirty.Their team was going to play a game later in the evening.However,the boys were still working on their science experiment in the laboratory.
After working for five more minutes,Eric said, "We've finished the experiment.Now,let's get out of here."
"Great," said Eric, "let's run.We've only got ten minutes."
Eric and Martin rushed all the way to the front of the gym(体育馆).The rest of the team was already on the bus.As Erie and Martin sat down on the bus,they let a long breath out and smiled.
(1)Ms.Chandler might teach science in this school.  T 
(2)Eric and Martin were going to play a football game.  T 
(3)Erie and Martin didn't finish the experiment before they left the laboratory.  F 
(4)Eric and Martin left the laboratory at 5:15 p.m.  F 
(5)Erie and Martin caught their bus at last.  T 
【考点】人与社会.
【答案】TTFFT
【分析】本文主要讲述了两个男孩做完实验后赶去参加球赛的情况。
【解答】理解判断题。
(1)T。根据" We have to finish this science experiment(实验).That's what Ms.Chandler told us"我们必须完成这个科学实验。这是钱德勒女士告诉我们的。所以正确。故选:T。
(2)T。根据"As members of the football team,Eric and Martin had to be on the bus no later than five thirty.Their team was going to play a game later in the evening"作为足球队的队员,埃里克和马丁必须在五点半之前上公共汽车。他们队将在晚上晚些时候比赛。所以正确。故选:T。
(3)F。根据"Eric said, "We've finished the experiment.Now,let's get out of here"埃里克说:"我们完成了实验。"现在,我们离开这里吧。"所以错误。故选:F。
(4)F。根据"It was five fifteen.As members of the football team,Eric and Martin had to be on the bus no later than five thirty.Their team was going to play a game later in the evening.However,the boys were still working on their science experiment in the laboratory"现在是五点十五分。作为足球队的队员,埃里克和马丁必须在五点半之前上公共汽车。他们队将在晚上晚些时候比赛。然而,男孩们仍在实验室里做科学实验。所以错误。故选:F。
(5)T。根据"The rest of the team was already on the bus.As Eric and Martin sat down on the bus,they let a long breath out and smiled"其他队员已经在车上了。当埃里克和马丁坐在车上时,他们长舒了一口气,笑了。所以正确。故选:T。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。
四.短文还原(共1小题)
16.Dear Tommy,
I'm writing to you on your third birthday to tell you something about life during my time.I was born sixty﹣eight years ago in a small village and life used to be very different from now.We didn't have phones and we had to go over to our friends' houses if we wanted to talk to them.We didn't have emails either,so we had to write letters to each other.It usually took a long time before you could receive letters in reply from other cities.You can't imagine how excited we were when hearing from old friends.
(1) B  When we traveled from town to town,we used to walk or ride horses.Later we had buses but many villagers still chose to walk because they wanted to save money for their families.Sometimes we dreamed of flying like a bird and traveling to places far away from our small village.
(2) F There were not any supermarkets in the neighborhood.We used to exchange things we wanted with people from neighboring towns.We used to grow most of our own food:rice and vegetables.Eating meat was a luxury and we had only a taste at big festivals.We didn't have refrigerators so we kept things cool in a special underground room.
However,the biggest difference is that you have electricity,which has changed your life in many ways. (3) A  At night,we used to light candles and burn wood to keep warm.We didn't have television of course but that didn't mean we had no fun.We used to perform our local music and enjoyed the time very much.
(4) E .You're now too young to be able to read this but I thought I would like you to know about the old days and be happy about what you have when you grow up. (5) C 
Love,
Your grandma
A.We didn't have electricity until very recently in our small village. B.Transportation used to be a big problem. C.Remember,feeling good about life is the key to happiness. D.We liked traveling and traveled a lot. E.Life used to be very hard,but I was still very happy. F.Shopping was not an easy job,either.
【考点】日常生活;应用文.
【答案】BFAEC
【分析】短文讲了汤米奶奶的一封信,详细地介绍了奶奶对汤米讲的一些关于生活改变的事情。
【解答】细节推理题。
(1)B.根据后句"When we traveled from town to town,we used to walk or ride horses.当我们从一个城镇到另一个城镇旅行时,我们常常步行或骑马。"可知说的是曾经的交通工具,结合选项,应说交通曾经是一个大问题。故选B。
(2)F.根据后句"There were not any supermarkets in the neighborhood.附近没有超市。"可知结合选项,应说购物也不是一件容易的工作。故选F。
(3)A.根据前句"However,the biggest difference is that you have electricity,which has changed your life in many ways.然而,最大的区别是你有电,这在很多方面改变了你的生活。"可知说的是电,结合选项,应说在我们的小村庄里,直到最近才用上电。故选A。
(4)E.根据后句"You're now too young to be able to read this but I thought I would like you to know about the old days and be happy about what you have when you grow up.你现在还太小,看不懂这篇文章,但我想让你了解过去的时光,并为你长大后拥有的一切感到高兴。"可知说的是作者的感受,结合选项,应说生活曾经很艰难,但我仍然很快乐。故选E。
(5)C.根据前句"You're now too young to be able to read this but I thought I would like you to know about the old days and be happy about what you have when you grow up.你现在还太小,看不懂这篇文章,但我想让你了解过去的时光,并为你长大后拥有的一切感到高兴。"可知说的是生活,结合选项,应说记住,对生活感觉良好是幸福的关键。故选C。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。
五.任务型阅读(共1小题)
17.(2024秋 靖江市期中)Everyone wants to find happiness.But sometimes looking for happiness can be as hard as looking for lost treasure.Just when you think you nearly reach it,something unexpected happens.This may puzzle(使困惑)you a lot.Here are some tips for helping you find happiness.
Don't put all your eggs in one basket.If you depend on one thing or one person to make you happy,it may be impossible.You need to enlarge your circle of friends and activities.
Follow your heart.When we go against our own thoughts,we usually feel sad.Follow your strong feeling and let it guide you toward people and things that will improve your life.Day by day,you will be happier than before.
Organize your ideas.Many people push away happiness when they think too much.Don't keep everything in head.Try making a list of the things that seem too big to manage on your own.You may find the list isn't as long as you thought.You can do most of the things by yourself.
Look at your life as a whole.Most of the things that prevent us from feeling happy are just some little things.Remember life is always going on,and whatever the little thing is,it will end.
Remember your values(价值观).We all have a value system,a way we have decided to go through life,which makes us feel like a good person.The important thing is to remember your values when life becomes hard.Keeping your values strong will help create happiness.
Happiness can be hard to feel at times,so don't think there is something wrong with you if you don't feel it.The ways above will help you to feel more of it.
阅读以上信息,用恰当的词完成下面的表格,每空一词.
Something puzzling Happiness is something hard to get.
Tips for solving the puzzle Make more friends and take part in more activities.There may be no (1) possibility/possibilities for you to find happiness if you depend on one thing or one person.
Let your heart guide you toward people and things that will improve your life.In this way,your happiness will(2) grow/increase .
Write down the things that you seem(3) unable to manage on your own.You will be happy to find you can do more things that you thought.
Look at your life as a whole.Most unhappy things will end sooner or later.
Keep your values strong after you've made a(4) decision on how to spend life.Being a good person even when life is hard will help create happiness.
Conclusion You will(5) soon/easily/successfully. get happiness with the help of the five tips.
【考点】人与社会.
【答案】(1)possibility/possibilities(2)grow/increase(3)unable(4)decision(5)soon/easily/successfully
【分析】本文主要介绍了一些帮助人们找到幸福的小贴士。
【解答】(1)possibility/possibilities.考查名词。根据第二段If you depend on one thing or one person to make you happy,it may be impossible.如果你依赖一件事或一个人让你幸福,那是不可能的。可知,要多交朋友多参加活动,如果只依赖一件事或一个人对你来说找到幸福的可能性会没有。题干句子为There be句型,句子缺少主语,需填入名词形式,结合句意可知,possibility/possibilities均符合题意。故填:possibility/possibilities。
(2)grow/increase.考查动词。根据第三段Follow your strong feeling and let it guide you toward people and things that will improve your life.Day by day,you will be happier than before.跟随你强烈的感觉,让它引导你走向那些能改善你生活的人和事。日复一日,你会比以前更加幸福。可知,让你的心指引着你走向那些能改善你生活的人和事,用这种方式你的幸福会增加。该题空格前为助动词will,后应接动词原形。故填:grow/increase。
(3)unable.考查形容词。根据第四段Try making a list of the things that seem too big to manage on your own.You may find the list isn't as long as you thought.You can do most of the things by yourself.把你认为自己难以控制的大事试着列个清单,你可能发现这个清单并不像你想象的那么长,你可以独立完成大部分事。可知,写下你自己似乎不能控制的事情,你会发现你可以做比你认为的更多的事。根据空格前为seem,空格后为不定式符合to,可推知这里应填seem unable to"似乎无法",固定短语。故填:unable。
(4)decision.考查名词。根据第六段We all have a value system,a way we have decided to go through life.我们都有一套决定如何度过这一生的价值体系。结合题目可知,该空格前为不定冠词a,后应接单数可数名词,把句中动词decide"决定"转换成make a decision"作出决定"表达同样意思。故填:decision。
(5)soon/easily/successfully.考查副词。根据最后一段The ways above will help you to feel more of it.以上方法将帮助你感受更多。可知,在这五条窍门的帮助下你会很快得到幸福。根据题目空格后是动词get,应用副词修饰动词,结合上下文意思,填soon/easily/successfully均可。故填:soon/easily/successfully。
【点评】答题时要先通读全文,了解大意,然后根据语境以及上下文逐一作答。要考虑句型,语法,固定搭配等因素。最后通读一遍,逐一验证答案。
六.短文填空(共1小题)
18.What will you do if your computer stops working?Duan Yaqing,14,a girl student at Beicheng Middle School in the city of Binzhou,Shandong,will take the body of the computer apart (拆卸) and repair it (1)h  erself . "I check whether each part is in order," Duan said. "And I can find out what's wrong (2)w  ith the computer."
How can Duan do that?She and other Junior 2 students received a weeklong quality education training last month.They,were (3)t  aught ten courses,including repairing computers,tying Chinese knots,doing first aid and cutting designs on porcelain (瓷器),according to Yang Zhiqiang,vice principal (副校长) at the school.
"The courses were new to the students," Yang said. "They can make the students' after school life (4)i  nteresting and improve their hands on abilities (能力)."
Zhao Weilong,15,loved the wood burning course.He (5)f  irst drew a lotus (莲花) on a board with a pencil.Then he (6)u  sed a heating tool (工具) to burn the board. "I moved the tool along the outline of the lotus," Zhao said. " Minutes (7)l  ater ,I saw a lotus﹣shaped black hole.I was always interested in how designs on wooden and metal furniture are made.Now I know and I can do it," Zhao said.
Xing Yuanyuan,15,was very proud because she has learned a traditional Chinese art﹣ cutting designs on porcelain. "The teacher (8)s  howed us first.Then we put a picture on a porcelain plate and cut the plate with special tools ourselves," Xing said.She finished two pieces in the class. "It's easy, (9)b  ut you must use the right strength (力度),or you may break the plate," Xing said.
"The courses are close to our daily (10)l  ife and have taught us many useful skills," Xing said, "I hope there will be more in the future."
【考点】学校生活.
【答案】(1)herself
(2)with
(3)taught
(4)interesting
(5)first
(6)used
(7)later
(8)showed
(9)but
(10)life
【分析】本文主要介绍了山东滨州Beicheng Middle School 的一个14岁女生Duan Yaqing,将会打开电脑主机,她自己修理。这个学校开展丰富多彩的课后生活,它们可以让学生的课后生活有趣,并且提高他们的动手能力。
【解答】(1)考查代词。句意:山东滨州Beicheng Middle School 的一个14岁女生Duan Yaqing,将会打开电脑主机,她自己修理。主语是Duan Yaqing,14,a girl,故答案为herself。
(2)考查介词。句意:我会找到电脑出了什么问题。what's wrong with...固定句型,怎么了,故答案为with。
(3)考查动词。句意:他们上了十节课,包括修理电脑。前面的词语是系动词,所以要用过去分词来填空,构成一般过去时的被动语态,故答案为taught。
(4)考查形容词。句意:它们可以让学生的课后生活有趣,并且提高他们的动手能力。make sb./ sth.+ 形容词固定短语,使某人/某物怎么样,所以要用形容词来填空,故答案为interesting。
(5)考查副词。句意:他首先画了一朵莲花。副词修饰动词,故答案为first。
(6)考查动词。句意:然后他用一个加热工具燃烧板子。主体时态是一般过去时,所以要用一般过去时来填空,故答案为used。
(7)考查副词。句意:几分钟后,他看到了一个莲花形状的黑洞。前面的词语是Minutes,所以要用副词来填空,故答案为later。
(8)考查动词。句意:老师先向我们展示。主体时态是一般过去时,所以要用一般过去时来填空,故答案为showed。
(9)考查连词。句意:这是容易的,但是你必须使用恰当的力量。前后句子存在转折关系,所以要用but来填空,故答案为but。
(10)考查名词。句意:这些活动贴近我们的日常生活。daily life固定短语,日常生活,故答案为life。
【点评】首先要通读短文,掌握大意,特别要注意上下文之间的联系,确定某处的需要的词汇和形式,就可以确定正确答案。
七.书面表达(共1小题)
19.(2024秋 溧水区模拟)你班以"告别陋习,走向文明"为主题进行了一次综合实践活动.通过活动,同学们收获很大,尤其是李华同学进步最快.请你根据表格内容写一篇关于李华的短文.要求:词数70左右,文章的开头已给出,不计入总词数.
过去的表现 现在的表现
经常与别人吵架 与别人相处融洽
乱扔垃圾 爱护环境
沉溺于电脑游戏 积极参加各种活动
We are very glad that Li Hua has made great progress. ______.
【考点】人物介绍.
【答案】见试题解答内容
【分析】【高分句型一】
But he used to be impolite and even often quarreled with others.
但他过去很不礼貌,甚至经常和别人吵架.used to do sth过去常常做某事.
【高分句型二】
He also takes good care of the environment.
他也很爱护环境.take good care of 好好照看.
【解答】We are very glad that Li Hua has made great progress.But he used to be impolite and even often quarreled with others.【高分句型一】 He threw litter around and made our classroom dirty. After class, he usually lost himself in playing computer games.(过去的表现) After this activity, Li Hua has changed a lot. He gets on well with others and is ready to help them. He also takes good care of the environment.【高分句型二】 He takes an active part in all kinds of activities, too.(现在的表现) We are all glad of his progress.(我们的感受)
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务.
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)