中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 7 Teenagers should be allowed to choose their own clothes.
一.选择题(共10小题)
1.(2024秋 莫旗期末)﹣James,your socks are on the chair.Please .
﹣OK,Mum.( )
A.put away it B.put it away
C.put away them D.put them away
2.(2024秋 平桂区 期末)Children under 12 years old ______ ride sharing bikes.It's too dangerous.( )
A.shouldn't allow to
B.shouldn't allow
C.shouldn't be allowed to
D.shouldn't be allowed
3.(2024秋 开州区期末)If you are over 18 years old,you to drive a car in our country.( )
A.can allow B.can't allow
C.can be allowed D.can't be allowed
4.(2024秋 市南区期末)Tom,your hair is too long.Would you please get it ______ ?( )
A.to cut B.cut C.cutting D.cuts
5.(2020秋 乌兰察布期末)Don't forget ____ the lights when you leave.( )
A.turning off B.closing
C.to turn off D.to close
6.(2024秋 道里区校级期中)﹣﹣You look angry.What's the matter?
﹣﹣They said I shouldn't be allowed____ here.They don't allow____ in the waiting room.( )
A.smoking,to smoke B.to smoke,to smoke
C.to smoke,smoking
7.(2024秋 覃塘区期末)﹣Excuse me,sir.But your bike gets the way of my car.
﹣Sorry.I didn't see your car.( )
A.in B.at C.on D.inside
8.I'm sorry,and I can't ______ your idea.( )
A.agree with B.agree on
C.disagree with D.disagree on
9.They should ______ their country when they grow up.( )
A.eat B.design C.serve D.lead
10. should not be allowed to stay out late.( )
A.Fifteen﹣years﹣old B.Fifteen﹣year﹣olds
C.Fifteen﹣year﹣old D.Fifteen﹣years﹣olds
二.完形填空(共1小题)
11.(2024秋 灌云县校级模拟)At a dark night,a man came to a lonely village.When he walked slowly,a yellow light suddenly (1) at the end of the road.It came from a (2) which was carried by a man.A villager near him said,"Here Blind Sun comes.""Blind?"the man said."That's too (3) .A blind man has no idea of day and night,can't(4) the beauty of nature.or even doesn't know what the light is.Wasn't it funny for him to carry a lantern?"
As the lantern was coming near,the yellow light moved gradually to the man.The man asked,"(5) ,may I ask you whether you're really blind?"The blind man answered,"Yes,the moment I stepped into the world.I can't see (6) ."
The man asked,"In that case,(7) do you carry a lantern?"The blind man smiled,"At night all the people without light are just as blind (8) me,so I light a lantern."
The man said, "I see,you light for others."
But the man said, "No,I do it for (9) .""For yourself?But there is no (10) to do that."
The man felt surprised again.
The blind man explained, "Were you ever knocked by others (11) the dark?"
The man nodded, "Yes,sometimes. "
The man said proudly, "Believe it or not,I (12) knocked anyone.Although I'm blind,I carry the lantern,not only to light for others,but let others see me, (13) they won't knock me."
After hearing that,the man was lost in thought ...
In fact,everyone has a lamp in himself.Light it actively not only for others,but also for yourself!Never put yourself in a dark(14) .When you feel left out and find it hard to (15) well with others,are you ready to light your lamp?
(1) A.appeared B.fell C.went D.closed
(2) A.basket B.toy C.lantern D.bag
(3) A.easy B.clear C.useful D.strange
(4) A.hear B.enjoy C.touch D.play
(5) A.Excuse me B.Come on C.I'm sorry D.Never mind
(6) A.something B.nothing C.everything D.anything
(7) A.how B.why C.where D.which
(8) A.as B.like C.to D.of
(9) A.yourself B.himself C.myself D.ourselves
(10) A.time B.need C.way D.problem
(11) A.such as B.instead of C.because of D.as for
(12) A.always B.never C.often D.usually
(13) A.after B.so C.if D.because
(14) A.situation B.village C.dream D.country
(15) A.turn on B.hold on C.put on D.get on
三.阅读理解(共4小题)
12.More or less everybody will meet with unusual experiences during his or her lifetime,which one can't forget forever.There were many unforgettable and unusual experiences in my 21 years of life,but one experience that happened in my life of university impresses me most and through which I learn something special and meaningful.
It is a clear morning that I got on a bus to Zhongshan Gym with another 20 students.There was a walking activity spreading the spirit of Olympics being held there.We were asked to take responsible for the area of games after people walked back.Around 11 o'clock the area of games began to open,after which we started our busy job.During the games,we met with some troubles.For one thing,we had to work under the sunshine and be familiar to the rule of awards(奖品)exchange,also had to explain to the people again and again.For another thing,since the gamers were mainly olds and some of them didn't obey the game rules,we had to avoid the wrong hits while avoiding hurting their hearts.However,after 1 hour s busy work we felt quite excited although so tired.
On the whole unusual experience mentioned above,I maintain many educational points.First,one should be patient with everybody you meet and improve the ability of dealing with problems calmly.Besides,keep smiling while in troubles,through which you can impress others with kindness and happiness.Last but not the least,learn to undertake tiredness and despair(绝望) when something feels like not the developing trend(趋势)of your idealistic(理想的).
Experience in reality,learn through experience.I look forward to experiencing more unusual things and learning more.
(1)The Chinese for the underlined word "maintain" is .
A.保持
B.维修
C.断言
D.赡养
(2)This passage is probably written by .
A.a bus driver
B.an athlete
C.a reporter
D.a student
(3)Which of the following is NOT right according to the text?
A.Almost everybody will meet with unusual experiences during his lifetime.
B.Everybody meets with unusual experiences during their first 21 years of lives.
C.The experience that happened in my life of university impresses me most.
D.I learn something special and meaningful through the experience that impresses me most.
(4)What's the main idea of the second paragraph?
A.It is a clear morning that I got on a bus to Helong Gym with another 20 students.
B.Around 11 o'clock the area of games began to open.
C.Good students should help old people while avoiding hurting their hearts.
D.We did a good job during the walking activity and we felt excited.
(5)Which of the following is NOT mentioned in the passage?
A.One should be patient with everybody you meet.
B.One should improve the ability of dealing with problems calmly.
C.Ask somebody else to help you while in troubles.
D.Learn to undertake tiredness and despair when something is not developing trend you want.
13.You may have already forgotten the days when you had to learn how to use chopsticks.Every Chinese kid manages to use them for some time.But chopsticks are not just simple tools to pick up food.They come with their own special rules and traditions.
Generally,people should not make noise with chopsticks.Playing with chopsticks is seen as bad manners,just as playing with forks and knives in a Western country would be rude.
There are also some superstitions(迷信) related to chopsticks.For example,some people believe that chopsticks should not be left standing upright in a bowl.It looks like the incense(香) that Chinese use to honor the dead.Doing it at the dinner table is believed to bring bad luck.
You should not tap(敲) chopsticks on the edge of the bowl either,as beggars(乞丐) do this to ask for food.Parents might get angry if children do this as they don't want their children to be as poor as beggars in the future.
Besides,chopsticks can also be a great gift.In Chinese,"chopsticks" are known as "kuaizi",so newlyweds(新婚夫妇) feel happy to receive chopsticks as a wedding gift.Skilled craftsmen(手艺 人) paint beautiful pictures on chopsticks to make them look like fine artwork.Today,even people from Western countries are learning to use chopsticks and like to collect them as souvenirs(纪念品).
(1)The text is about .
A.the history of chopsticks
B.rules and traditions of using chopsticks
C.stories behind chopsticks
D.the use of chopsticks
(2)What is Chinese people's opinion of playing with chopsticks?
A.It is all right.
B.It is not polite.
C.It is funny.
D.It's relaxing.
(3)What does the underlined word "honor" mean?
A.挽救
B.复活
C.尊敬
D.损毁
(4)Chinese parents might get angry when their children tap chopsticks on the edge of the bowl because they don't want their children to .
A.get ill
B.be poor
C.become lazy
D.get popular
(5)Giving newlyweds chopsticks is welcome because it means .
A.having a baby soon
B.having good meals
C.being rich quickly
D.being too bad
14."Are you listening,Simon?"Simon's teacher asked.It was a pretty usual question.
Simon shook his head,smiling.He hardly listened or tried hard in class.Talking was so much fun.He wanted to be heard rather than listen.
"Listen,and you'll learn something,"Mrs.Jacobs tried every day,but Simon never paid attention.
That evening,his throat(喉咙) really hurt.The next morning,when he opened his mouth to say "Good morning",nothing came out but a croak(低哑声),Simon's mother looked at him."Honey,you've lost your voice."
"Can I stay at home?"he tried to ask,but words didn't come out.Instead,his mother checked him for a fever and decided it was good for him to go to school,even if he couldn't talk.
When he got to school,Mrs.Jacobs said"Hello"to him,and he just nodded.When his friends asked him what TV shows he watched last night,he just shrugged(耸肩).By the time the bell rang for class,almost everyone was looking at him as if he'd grown a third eye.
Penny raised her hand."Mrs.Jacobs,why isn't Simon talking?"
"He never stops talking,"Richard said worriedly.
Everyone started talking at once.They were excited,worried,and surprised.
Simon sat in class,bored.He watched them talking to each other as if the teacher wasn't there,but he couldn't even do that.In math class he could hold up fingers if the answer was less than 10,but that wasn't fun.He decided to try to pay attention.
He could do his homework that night.It gave him TV and game time with his work all done.
The next day,even though his voice was coming back,he stayed quiet again.The third day,he could talk fine,but he listened and raised his hand to speak.
What a difference that one day made!
(1)What was the problem with Simon that day?
A.He got a cough.
B.He was late for school.
C.He lost his voice.
D.He lost interest in school.
(2)Why was almost everyone looking at Simon?
A.Because he grew a third eye.
B.Because Mrs.Jacobs praised him.
C.Because he didn't talk.
D.Because Mrs.Jacobs nodded to him.
(3)Why could Simon do his homework that night?
A.Because he got his voice back.
B.Because he paid much attention in class.
C.Because he was given easier homework.
D.Because he learnt to use fingers in class.
(4)What is the best title for the text?
A.Are You Talking?
B.Are You Listening?
C.Is Your Voice OK?
D.Is Your School Fun?
15.It was over two months before Christmas when 9﹣year﹣old Mary told her father and me that she wanted a new bike.Her old Barbi bike was too old and it often needed repairing.As Christmas came nearer,her dream for a bike seemed to disappear,for she didn't mention it again.
Then much to our surprise,on December 24th,she said that she really wanted a bike as the Christmas present more than anything else.We didn't know what to do.It was too late.We were busy with Christmas dinner and packing presents for our children,parents and also friends till midnight.So there was no time to buy the "right bike" for our little girl.Thinking that we might in this way make our child unhappy on Christmas,we felt guilty and sad.
Suddenly my husband came up with an idea."What if I make a little bike out of the clay(泥土)and write a note that she could trade in(交换)the model bike for a real one after Christmas?"So he spent the next 5 hours working on a small clay bike.On Christmas morning,we were very excited and waited for Mary to open the little box with the beautiful red and white bike and the note.She opened the box and read the note loudly.She looked at me and said,"So,does this mean I can trade in this bike for a real one?" Smiling,I said,"Yes."
Mary had tears in her eyes when she replied,"I would never trade in this beautiful bike that Daddy made for me.I prefer to keep it rather than get a real one."At that moment,we thought we would have moved the god to buy her every bike on earth.
(1)What did Mary want as her Christmas present?
A.A clay model bike.
B.An old Barbi bike.
C.A new bike.
(2)Mary's parents didn't buy her a bike because she .
A.only asked for it again on December 24th
B.didn't mention it in the past two months
C.changed her mind for something else
(3)The underlined word "guilty" in the 2nd paragraph means .
A.unhappy
B.worried
C.sorry
(4)Mary's father got the idea to .
A.spend 5 hours working on the clay
B.make a small bike out of clay
C.paint her old bike red and white
(5)From Mary's words in the last paragraph,we know that she .
A.was greatly moved by what her father had done for her
B.didn't know the meaning of the note
C.preferred a real bike to the model one
四.短文还原(共1小题)
16.(2024秋 岳阳) When you are a teenager,it seems that every time you say, "I want to…",your parents answer, "No,you can't." Teenagers often think they should be allowed to make their own decisions, (1) .
Li Hai,a 15﹣year﹣old boy from Huarong,is a middle school student.He is often late for school because he stays up too late. (2) Unless he arrives at school on time,he will be punished by his teacher.Also,Li Hai thinks that he should be allowed to watch TV and play computer games as much as he wants.If his parents refuse his requirements(要求),(3) . "Maybe my son thinks the family rules are too strict or unfair." says Mrs Li, "But we think we're doing the right thing. (4) .We expect him to get into a good university." Li Hai is always asking, "Could you make the bed for me?" or "Could you help me to sweep the floor?" (5) .His parents insist doing chores with him every weekend.Gradually he realizes the importance of doing housework.Sometimes he helps his mother with housework.These days,Li Hai knows his parents care about him and he must follow these strict family rules.Only then will he have a chance to become a better teenager.
A.Li Hai needs to spend more time on his study.
B.He likes doing housework.
C.His parents always ask him to go to bed early and have enough sleep.
D.He thinks doing housework is a waste of time.
E.Li Hai feels lonely and nervous at home.
F.he will argue with his father or mother.
G.but their parents may worry about children's development.
五.任务型阅读(共1小题)
17. For parents,how to set rules for their children is one of the hardest things.They are often afraid that if they set bad rules,their children will hate them.So,many parents set fewer rules for their children and allow them to do whatever they like.However,this always causes a lot of trouble for parents.So,it is important to set rules for children in the right way.Here are some helpful suggestions.
▲Discuss feelings with children It is important to discuss feelings with children while setting rules for them.This helps them to understand and agree with the rules.At the same time,remember to listen to children's ideas.Their ideas may help to improve the rules.
▲ Tell children about the results of their actions
It is necessary to tell children the results of their actions.They need to know that if they do something wrong,they should make up for it.The results should be reasonable.For example,if they miss classes,they won't be given money for that month.Then they can't buy their favorite things.Setting rules in the wrong way can cause trouble for parents.However,by following the above suggestions,you can set some good rules.
(1)请将下列句子补充完整,使其句意连贯。
Many parents set ① rules for their children and allow them to do whatever they like because they are often ② that if they set bad rules,their children will hate them.
(2)请将下列句子补充完整,使其句意连贯。
Discussing feelings with children helps them to understand and the rules.
(3)Why should parents listen to children's ideas?
(4)请用一句话概括文章大意。
This passage mainly tells us .
(5)请将文中画线句子译成汉语。
六.短文填空(共1小题)
18.Teenagers and their parents always think differently.Children always hate the (1) asked by their parents.Here are some of them.
●What did you get on your report card?
Unless you get all As and Bs,you'll never want to hear this question come out of your parents' mouths.How do they know it is the report card day?Mom and Dad are going to be angry when they see you(2) a C in math.
●Did you clean your room?
"YES," you shout downstairs as you start running(3) your room,hiding all the clothes on your floor under your bed.You must finish all of this (4) your mom comes into your room and see your room is still in a mess.
●Is that your boyfriend/girlfriend?
You can't understand why your (5) always ask such a question.You find it difficult to give an answer.It's either because you don't know what kind of relationship it is (6) there's an important reason you can't tell them.
●Did you call a family member for his/ her birthday?
Uh,no.Honestly,you see this family member once every three years.What will you say (7) him/her?Can't you just write "Happy Birthday" in his/her WeChat or QQ group?
Such problems often happen to teenagers and their parents.Maybe (8) sides should have some changes and try to understand each other better.For parents,they may let the children be free to deal with their (9) problems.For children,they'd better ask their parents for some(10) .
七.书面表达(共1小题)
19.(2024秋 勃利县期末)随着"创建全国文明城市"活动的开展,《中学生英语报》开展了校规校纪大讨论。现在该报正在向各校学生征文。
请你以"Rules of My School"为题,写一篇 80 词左右的征文,谈谈你对校规的了解和认识。
要点如下:1)你所知道的校规(列举至少两条);2)你对这些校规的认识;3)请你对改善校规提建议。
注意;文章中要有被动语态的体现。
.
.
.
.
.
.
.
..
Unit 7 Teenagers should be allowed to choose their own clothes.
参考答案与试题解析
一.选择题(共10小题)
1.(2024秋 莫旗期末)﹣James,your socks are on the chair.Please .
﹣OK,Mum.( )
A.put away it B.put it away
C.put away them D.put them away
【考点】动词短语;人称代词的宾格.
【答案】D
【分析】﹣詹姆斯,你的袜子在椅子上。请把它们收起来。
﹣好的,妈妈。
【解答】根据句意:﹣詹姆斯,你的袜子在椅子上。请把它们收起来。﹣好的,妈妈。socks是复数,用them代替,放在短语中间。
故选:D。
【点评】熟悉动词短语的用法,结合题意,给出答案。
2.(2024秋 平桂区 期末)Children under 12 years old ______ ride sharing bikes.It's too dangerous.( )
A.shouldn't allow to
B.shouldn't allow
C.shouldn't be allowed to
D.shouldn't be allowed
【考点】情态动词的被动语态.
【答案】C
【分析】12岁以下的儿童不应该被允许骑共享单车。太危险了。
【解答】根据题干,可知主语是动作的承受者,结合选项,可知用被动语态should be+过去分词。be allowed to do sth被允许做某事。
故选:C。
【点评】熟悉情态动词被动语态的用法,结合题意,给出答案。
3.(2024秋 开州区期末)If you are over 18 years old,you to drive a car in our country.( )
A.can allow B.can't allow
C.can be allowed D.can't be allowed
【考点】情态动词的被动语态.
【答案】C
【分析】如果你超过18岁,在我们国家你可以被允许开车。
【解答】allow表示允许,动词。根据题干及常识可知如果你超过18岁了,在我们国家可以允许你开车,其中主语you和动词allow是被动关系,且can是情态动词,则此处应用含情态动词的被动语态,其结构是主语+情态动词+be done,则此处应用can be allowed。
故选:C。
【点评】分析主语与谓语动词之间的关系,确定语态,牢记被动语态的结构。
4.(2024秋 市南区期末)Tom,your hair is too long.Would you please get it ______ ?( )
A.to cut B.cut C.cutting D.cuts
【考点】过去分词.
【答案】B
【分析】汤姆,你的头发太长了。请你剪一下好吗?
【解答】根据句意:汤姆,你的头发太长了。请你剪一下好吗?get sth done请某人做某事。cut的过去分词是cut。
故选:B。
【点评】熟悉过去分词的用法,结合题意,给出答案。
5.(2020秋 乌兰察布期末)Don't forget ____ the lights when you leave.( )
A.turning off B.closing
C.to turn off D.to close
【考点】动词不定式;动词短语.
【答案】C
【分析】当你离开时,别忘了关灯。
【解答】根据提供答案结合题干,关灯应该用turn off;根据题干,forget的搭配为,forget to do / doing; to do表示未发生的动作; doing表示发生过了的动作;根据题干语境,离开时才关,没发生,动词不定式作宾语。
故选:C。
【点评】熟悉动词不定式的各种句法功能,熟知动词不定式的固定表达,准确理解句意,正确解题。
6.(2024秋 道里区校级期中)﹣﹣You look angry.What's the matter?
﹣﹣They said I shouldn't be allowed____ here.They don't allow____ in the waiting room.( )
A.smoking,to smoke B.to smoke,to smoke
C.to smoke,smoking
【考点】实义动词.
【答案】C
【分析】﹣你看起来很生气。有什么事吗?
﹣他们说不允许我在这里抽烟。他们不允许在候车室吸烟。
【解答】根据题干,可知第一空考查be allowed to do sth被允许做某事;第二空考查allow doing sth允许做某事。
故选:C。
【点评】熟悉动词固定搭配的用法,结合题意,给出答案。
7.(2024秋 覃塘区期末)﹣Excuse me,sir.But your bike gets the way of my car.
﹣Sorry.I didn't see your car.( )
A.in B.at C.on D.inside
【考点】其他介词.
【答案】A
【分析】﹣对不起,先生,你的自行车挡住我的路了.
﹣对不起,我没看到你的车.
【解答】答案:A
get in the way of是固定词组,挡……的路.结合句意:﹣对不起,先生,你的自行车挡住我的路了.﹣对不起,我没看到你的车,故选A.
【点评】本题考查介词的辨析,介词的用法一般都是固定的.熟记介词的用法及结合语境是解答本题的关键.
8.I'm sorry,and I can't ______ your idea.( )
A.agree with B.agree on
C.disagree with D.disagree on
【考点】动词短语.
【答案】A
【分析】对不起,我不能不同意你的想法。
【解答】A.agree with同意(某人的观点或想法);B.agree on就某事达成一致意见;C.disagree with不同意(某人的观点或想法)D.disagree on在某事上意见不一致。根据句子的上下文 "I'm sorry,and I can't...",(对不起,我不能……)可以推断出说话者不能同意对方的想法。
故选:A。
【点评】要求学生熟悉常见的动词短语的含义及用法,再根据题干即可作出选择。
9.They should ______ their country when they grow up.( )
A.eat B.design C.serve D.lead
【考点】动词词义辨析.
【答案】C
【分析】他们长大后应该为国家服务.
【解答】考查动词.A吃.B设计.C服务.D引导.结合语境"他们长大后应该为国家__.".可知,应该是"服务",故选C.
【点评】动词是表示动作或者是状态的词,要结合语境,注意时态,人称等变化,掌握一些固定搭配.选择合适答案完成试题.
10. should not be allowed to stay out late.( )
A.Fifteen﹣years﹣old B.Fifteen﹣year﹣olds
C.Fifteen﹣year﹣old D.Fifteen﹣years﹣olds
【考点】名词短语.
【答案】B
【分析】十五岁的孩子不应该被允许在外面呆到很晚。
【解答】A.Fifteen﹣years﹣old错误表达 B.Fifteen﹣year﹣olds十五岁的人 C.Fifteen﹣year﹣old 十五岁的,复合形容词 D.Fifteen﹣years﹣olds 错误表达。根据题干,可知此处是指十五岁的孩子不应该被允许在外面呆到很晚。fifteen﹣year﹣olds相当于fifteen﹣year ﹣old people.
故选:B。
【点评】熟悉名词短语的用法,结合题意,给出答案。
二.完形填空(共1小题)
11.(2024秋 灌云县校级模拟)At a dark night,a man came to a lonely village.When he walked slowly,a yellow light suddenly (1) A at the end of the road.It came from a (2) C which was carried by a man.A villager near him said,"Here Blind Sun comes.""Blind?"the man said."That's too (3) D .A blind man has no idea of day and night,can't(4) B the beauty of nature.or even doesn't know what the light is.Wasn't it funny for him to carry a lantern?"
As the lantern was coming near,the yellow light moved gradually to the man.The man asked,"(5) A ,may I ask you whether you're really blind?"The blind man answered,"Yes,the moment I stepped into the world.I can't see (6) D ."
The man asked,"In that case,(7) B do you carry a lantern?"The blind man smiled,"At night all the people without light are just as blind (8) A me,so I light a lantern."
The man said, "I see,you light for others."
But the man said, "No,I do it for (9) C .""For yourself?But there is no (10) B to do that."
The man felt surprised again.
The blind man explained, "Were you ever knocked by others (11) C the dark?"
The man nodded, "Yes,sometimes. "
The man said proudly, "Believe it or not,I (12) B knocked anyone.Although I'm blind,I carry the lantern,not only to light for others,but let others see me, (13) B they won't knock me."
After hearing that,the man was lost in thought ...
In fact,everyone has a lamp in himself.Light it actively not only for others,but also for yourself!Never put yourself in a dark(14) A .When you feel left out and find it hard to (15) D well with others,are you ready to light your lamp?
(1) A.appeared B.fell C.went D.closed
(2) A.basket B.toy C.lantern D.bag
(3) A.easy B.clear C.useful D.strange
(4) A.hear B.enjoy C.touch D.play
(5) A.Excuse me B.Come on C.I'm sorry D.Never mind
(6) A.something B.nothing C.everything D.anything
(7) A.how B.why C.where D.which
(8) A.as B.like C.to D.of
(9) A.yourself B.himself C.myself D.ourselves
(10) A.time B.need C.way D.problem
(11) A.such as B.instead of C.because of D.as for
(12) A.always B.never C.often D.usually
(13) A.after B.so C.if D.because
(14) A.situation B.village C.dream D.country
(15) A.turn on B.hold on C.put on D.get on
【考点】记叙文.
【答案】见试题解答内容
【分析】本文通过讲述盲人提着灯笼照亮别人,同时也照亮自己的故事,来告诉我们,当你感到被冷落,发现很难与他人相处时,不要把自己置于一个黑暗的形势下。
【解答】(1)A.考查动词辨析。appeared出现;fell跌落;went去;closed关闭。根据 a yellow light suddenly...at the end of the road,可知,是一个黄色的灯突然出现在马路的尽头,故选A。
(2)C.考查名词辨析。basket篮子;toy玩具;lantern灯笼;bag包。根据Isn't he funny to carry a lantern?"可知,这个灯光是来自一个灯笼的,故选C。
(3)D.考查形容词辨析。easy容易的;clear清晰的;useful有用的;strange奇怪的。根据,"Here Blind Sun comes,可知,盲人提着灯笼,这个让人感觉很奇怪,故选D。
(4)B.考查动词辨析。hear听;enjoy享受;touch 触摸;play玩耍。根据the beauty of nature,可知,盲人不能享受大自然的美景,故选B。
(5)A.考查短语辨析及情景对话。Excuse me 打扰一下;Come on快点;I'm sorry我很抱歉;Never mind 没有关系。根据may I ask you whether you're really blind,可知,此处是询问对方问题,所以要用Excuse me表示"打扰一下",故选A。
(6)D.考查不定代词辨析。something某件事;nothing没什么事;everything一切事物;anything任何事物。根据句意,盲人回答"我们看不到任何东西",something用于肯定句,anything用于否定句和疑问句,故选D。
(7)B.考查疑问词辨析。how怎样;why为什么;where哪里;which哪一个。根据句意,这个人是对于盲人提着灯笼感到疑惑,所以是询问为什么要提着灯笼,故选B。
(8)A.考查介词辨析。as像;like像;to到;of......的.此处考查as+形容词原级+as"如......一样"的用法,故选A。
(9)C.考查反身代词辨析。yourself你自己;himself他自己;myself我自己;ourselves我们自己。根据下文For yourself,可知,此处盲人说他这样做是为了自己,故选 C。
(10)B.考查名词辨析。time时间;need 需要;way方法;problem问题。根据For yourself及 the man felt surprised again,可知,这个人感到再次惊讶,因为盲人说提着灯笼是为了自己,这个人认为盲人根本没必要提着灯笼,因为他本身就是看不见,故选B。
(11)C.考查介词短语辨析。such as比如;instead of而不是;because of因为;as for至于,根据the dark,可知,因为黑夜被别人撞倒,空格后表原因,故选C。
(12)B.考查副词辨析。always总是;never从不;often经常;usually通常,根据 Although I'm blind,I carry the lantern,not only to light for others,but also to let others see me,可知,尽管这位是盲人,但是他拿着灯笼,不但照亮了别人,也让别人看见他,所以是从未有人撞倒他,故选B。
(13)B.考查连词辨析。after再......之后;so所以;if如果;because因为。后文表因果关系,因为这个灯笼让别人看到了盲人,所以盲人从未被撞倒过,故选B。
(14)A.考查名词辨析。situation形势;village村庄;dream梦想;country国家。根据句意,此处表示不要把你自己置于黑暗的形式中,故选A。
(15)D.考查动词短语辨析。turn on打开;hold on等一下;put on穿上;get on相处。根据句意,此空表示"与其他人相处得好",故选D。
【点评】完形填空题主要考查学生对词语的运用能力及对语境的理解能力,这类题同一小题的四个选项一般是同一词性,做题时要先通读短文,了解各题所在的语境,然后在理解各选项意思的基础上结合具体的上下文来选择最佳答案。
三.阅读理解(共4小题)
12.More or less everybody will meet with unusual experiences during his or her lifetime,which one can't forget forever.There were many unforgettable and unusual experiences in my 21 years of life,but one experience that happened in my life of university impresses me most and through which I learn something special and meaningful.
It is a clear morning that I got on a bus to Zhongshan Gym with another 20 students.There was a walking activity spreading the spirit of Olympics being held there.We were asked to take responsible for the area of games after people walked back.Around 11 o'clock the area of games began to open,after which we started our busy job.During the games,we met with some troubles.For one thing,we had to work under the sunshine and be familiar to the rule of awards(奖品)exchange,also had to explain to the people again and again.For another thing,since the gamers were mainly olds and some of them didn't obey the game rules,we had to avoid the wrong hits while avoiding hurting their hearts.However,after 1 hour s busy work we felt quite excited although so tired.
On the whole unusual experience mentioned above,I maintain many educational points.First,one should be patient with everybody you meet and improve the ability of dealing with problems calmly.Besides,keep smiling while in troubles,through which you can impress others with kindness and happiness.Last but not the least,learn to undertake tiredness and despair(绝望) when something feels like not the developing trend(趋势)of your idealistic(理想的).
Experience in reality,learn through experience.I look forward to experiencing more unusual things and learning more.
(1)The Chinese for the underlined word "maintain" is A .
A.保持
B.维修
C.断言
D.赡养
(2)This passage is probably written by D .
A.a bus driver
B.an athlete
C.a reporter
D.a student
(3)Which of the following is NOT right according to the text? B
A.Almost everybody will meet with unusual experiences during his lifetime.
B.Everybody meets with unusual experiences during their first 21 years of lives.
C.The experience that happened in my life of university impresses me most.
D.I learn something special and meaningful through the experience that impresses me most.
(4)What's the main idea of the second paragraph? D
A.It is a clear morning that I got on a bus to Helong Gym with another 20 students.
B.Around 11 o'clock the area of games began to open.
C.Good students should help old people while avoiding hurting their hearts.
D.We did a good job during the walking activity and we felt excited.
(5)Which of the following is NOT mentioned in the passage? C
A.One should be patient with everybody you meet.
B.One should improve the ability of dealing with problems calmly.
C.Ask somebody else to help you while in troubles.
D.Learn to undertake tiredness and despair when something is not developing trend you want.
【考点】记叙文;日常生活.
【答案】ADBDC
【分析】这篇短文主要讲述了作者遇到的难忘的和不同寻常的事。
【解答】(1)词义猜测题。根据第三段On the whole unusual experience mentioned above,I maintain many educational points.(就上述不寻常的经历而言,我maintain许多教育观点。)结合选项可知,maintain是保持的意思。故选A。
(2)推理判断题。根据第一段There were many unforgettable and unusual experiences in my 21 years of life,but one experience that happened in my life of university impresses me most and through which I learn something special and meaningful.(在我21年的生活中,有许多难忘和不寻常的经历,但在大学生活中发生的一次经历给我留下了最深刻的印象,我从中学到了一些特别和有意义的东西。)可知,作者应该是一个学生。故选D。
(3)正误判断题。根据第一段More or less everybody will meet with unusual experiences during his or her lifetime,which one can't forget forever.There were many unforgettable and unusual experiences in my 21 years of life,but one experience that happened in my life of university impresses me most and through which I learn something special and meaningful.(每个人在一生中或多或少都会遇到一些不寻常的经历,这是一个人永远无法忘记的。在我21年的人生中,有很多难忘和不寻常的经验,但在我大学生活中发生的一次经历给我留下了最深的印象,我从中学到了一些特别和有意义的东西。)可知,每个人在人生的前21年都会遇到不同寻常的经历。表述错误。故选B。
(4)段落理解题。根据第二段There was a walking activity spreading the spirit of Olympics being held there.We were asked to take responsible for the area of games after people walked back.(在那里举行了一场传播奥运精神的步行活动。人们步行回来后,我们被要求负责比赛区域。)以及However,after 1 hour s busy work we felt quite excited although so tired.(然而,经过1小时的忙碌工作,我们感到很兴奋,尽管很累。)可知,第二段主要讲述了我们在步行活动中做得很好,我们感到很兴奋。故选D。
(5)细节判断题。根据第三段First,one should be patient with everybody you meet and improve the ability of dealing with problems calmly.(首先,你应该对你遇到的每一个人都有耐心,提高冷静处理问题的能力。)以及Last but not the least,learn to undertake tiredness and despair when something feels like not the developing trend of your idealistic.(最后但并非最不重要的一点是,当一些事情感觉不是你理想主义的发展趋势时,学会承受疲惫和绝望。)可知,C项,遇到困难时,请别人帮助你。符合题意。故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
13.You may have already forgotten the days when you had to learn how to use chopsticks.Every Chinese kid manages to use them for some time.But chopsticks are not just simple tools to pick up food.They come with their own special rules and traditions.
Generally,people should not make noise with chopsticks.Playing with chopsticks is seen as bad manners,just as playing with forks and knives in a Western country would be rude.
There are also some superstitions(迷信) related to chopsticks.For example,some people believe that chopsticks should not be left standing upright in a bowl.It looks like the incense(香) that Chinese use to honor the dead.Doing it at the dinner table is believed to bring bad luck.
You should not tap(敲) chopsticks on the edge of the bowl either,as beggars(乞丐) do this to ask for food.Parents might get angry if children do this as they don't want their children to be as poor as beggars in the future.
Besides,chopsticks can also be a great gift.In Chinese,"chopsticks" are known as "kuaizi",so newlyweds(新婚夫妇) feel happy to receive chopsticks as a wedding gift.Skilled craftsmen(手艺 人) paint beautiful pictures on chopsticks to make them look like fine artwork.Today,even people from Western countries are learning to use chopsticks and like to collect them as souvenirs(纪念品).
(1)The text is about B .
A.the history of chopsticks
B.rules and traditions of using chopsticks
C.stories behind chopsticks
D.the use of chopsticks
(2)What is Chinese people's opinion of playing with chopsticks? B
A.It is all right.
B.It is not polite.
C.It is funny.
D.It's relaxing.
(3)What does the underlined word "honor" mean? C
A.挽救
B.复活
C.尊敬
D.损毁
(4)Chinese parents might get angry when their children tap chopsticks on the edge of the bowl because they don't want their children to B .
A.get ill
B.be poor
C.become lazy
D.get popular
(5)Giving newlyweds chopsticks is welcome because it means A .
A.having a baby soon
B.having good meals
C.being rich quickly
D.being too bad
【考点】说明文;传统文化.
【答案】BBCBA
【分析】本文讲述了中国人吃饭都使用筷子,而筷子不仅仅是夹起食物的工具,有很多规则和传统的习俗跟筷子有关。这篇短文给我们讲述了使用筷子的规则和一些习俗。
【解答】(1)主旨大意题。根据第1段"But chopsticks are not just simple tools to pick up food.They come with their own special rules and traditions."(但是筷子不仅仅是用来夹食物的简单工具。他们有自己的特殊规则和传统。)以及文章可知,本文主要讲了使用筷子的规则和传统,故选B。
(2)细节理解题。根据第2段"Playing with chopsticks is seen as bad manners,just as playing with forks and knives in a Western country would be rude."(玩筷子被认为是不礼貌的,就像在西方国家玩刀叉一样。)可知,玩筷子是粗鲁的。故选B。
(3)词义猜测题。根据第3段"For example,some people believe that chopsticks should not be left standing upright in a bowl.It looks like the incense(香) that Chinese use to honor the dead."(例如,有些人认为筷子不应该直立在碗里。它看起来像中国人用来纪念死者的熏香。)可知,筷子立在碗里就像是祭奠死者的香,因此判断划线单词的含义为祭奠,即表示敬意,故选C。
(4)细节理解题。根据第4段"You should not tap(敲) chopsticks on the edge of the bowl either,as beggars(乞丐) do this to ask for food.Parents might get angry if children do this as they don't want their children to be as poor as beggars in the future."(你也不应该用筷子拍打碗的边缘,因为乞丐这样做是为了索要食物。如果孩子这样做,父母可能会生气,因为他们不希望孩子将来像乞丐一样穷。)可知,用筷子敲碗让父母反感的原因是他们不想让孩子将来变得像乞丐一样贫穷。故选B。
(5)细节理解题。根据第5段"In Chinese,"chopsticks" are known as "kuaizi",so newlyweds(新婚夫妇) feel happy to receive chopsticks as a wedding gift."(在中国,"筷子"被称为"快子",所以新婚夫妇收到筷子作为结婚礼物会感到很高兴。)可知,筷子谐音"快子",寓意是"早生贵子",故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
14."Are you listening,Simon?"Simon's teacher asked.It was a pretty usual question.
Simon shook his head,smiling.He hardly listened or tried hard in class.Talking was so much fun.He wanted to be heard rather than listen.
"Listen,and you'll learn something,"Mrs.Jacobs tried every day,but Simon never paid attention.
That evening,his throat(喉咙) really hurt.The next morning,when he opened his mouth to say "Good morning",nothing came out but a croak(低哑声),Simon's mother looked at him."Honey,you've lost your voice."
"Can I stay at home?"he tried to ask,but words didn't come out.Instead,his mother checked him for a fever and decided it was good for him to go to school,even if he couldn't talk.
When he got to school,Mrs.Jacobs said"Hello"to him,and he just nodded.When his friends asked him what TV shows he watched last night,he just shrugged(耸肩).By the time the bell rang for class,almost everyone was looking at him as if he'd grown a third eye.
Penny raised her hand."Mrs.Jacobs,why isn't Simon talking?"
"He never stops talking,"Richard said worriedly.
Everyone started talking at once.They were excited,worried,and surprised.
Simon sat in class,bored.He watched them talking to each other as if the teacher wasn't there,but he couldn't even do that.In math class he could hold up fingers if the answer was less than 10,but that wasn't fun.He decided to try to pay attention.
He could do his homework that night.It gave him TV and game time with his work all done.
The next day,even though his voice was coming back,he stayed quiet again.The third day,he could talk fine,but he listened and raised his hand to speak.
What a difference that one day made!
(1)What was the problem with Simon that day? C
A.He got a cough.
B.He was late for school.
C.He lost his voice.
D.He lost interest in school.
(2)Why was almost everyone looking at Simon? C
A.Because he grew a third eye.
B.Because Mrs.Jacobs praised him.
C.Because he didn't talk.
D.Because Mrs.Jacobs nodded to him.
(3)Why could Simon do his homework that night? B
A.Because he got his voice back.
B.Because he paid much attention in class.
C.Because he was given easier homework.
D.Because he learnt to use fingers in class.
(4)What is the best title for the text? B
A.Are You Talking?
B.Are You Listening?
C.Is Your Voice OK?
D.Is Your School Fun?
【考点】记叙文;日常生活.
【答案】CCBB
【分析】本文主要讲爱说话的Simon突然有一天不能说话了,他在学校安静了一天并开始把注意力放在课堂上,之后他开始认真听讲,不再一直说话。
【解答】(1)细节理解题。根据第4段"Honey,you've lost your voice."("亲爱的,你失声了。")可知,那天Simon失去了声音。故选C。
(2)细节理解题。根据第6段"When he got to school,Mrs.Jacobs said"Hello"to him,and he just nodded.When his friends asked him what TV shows he watched last night,he just shrugged(耸肩)."(当他到学校的时候。雅各布斯对他说了声"你好",他只是点了点头。当他的朋友问他昨晚看了什么电视节目时,他只是耸耸肩。)可知,老师问候他他点头,朋友们问他昨晚看了什么电视,他只是耸耸肩,大家都看着Simon是因为他不和任何人说话。故选C。
(3)细节理解题。根据第10段"He decided to try to pay attention."(他决定试着注意一下。)可知,Simon那天晚上会做作业是因为他把更多注意力放在了课堂上。故选B。
(4)标题归纳题。根据第1段"Are you listening,Simon?"Simon's teacher asked.It was a pretty usual question.("你在听吗,西蒙?"西蒙的老师问。这是一个很平常的问题。)结合全文内容,Simon一开始不听讲,后来失去声音开始听讲,这个问题是贯穿全文的线索,用"Are you listening?"做标题最合适。故选B。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
15.It was over two months before Christmas when 9﹣year﹣old Mary told her father and me that she wanted a new bike.Her old Barbi bike was too old and it often needed repairing.As Christmas came nearer,her dream for a bike seemed to disappear,for she didn't mention it again.
Then much to our surprise,on December 24th,she said that she really wanted a bike as the Christmas present more than anything else.We didn't know what to do.It was too late.We were busy with Christmas dinner and packing presents for our children,parents and also friends till midnight.So there was no time to buy the "right bike" for our little girl.Thinking that we might in this way make our child unhappy on Christmas,we felt guilty and sad.
Suddenly my husband came up with an idea."What if I make a little bike out of the clay(泥土)and write a note that she could trade in(交换)the model bike for a real one after Christmas?"So he spent the next 5 hours working on a small clay bike.On Christmas morning,we were very excited and waited for Mary to open the little box with the beautiful red and white bike and the note.She opened the box and read the note loudly.She looked at me and said,"So,does this mean I can trade in this bike for a real one?" Smiling,I said,"Yes."
Mary had tears in her eyes when she replied,"I would never trade in this beautiful bike that Daddy made for me.I prefer to keep it rather than get a real one."At that moment,we thought we would have moved the god to buy her every bike on earth.
(1)What did Mary want as her Christmas present? C
A.A clay model bike.
B.An old Barbi bike.
C.A new bike.
(2)Mary's parents didn't buy her a bike because she B .
A.only asked for it again on December 24th
B.didn't mention it in the past two months
C.changed her mind for something else
(3)The underlined word "guilty" in the 2nd paragraph means C .
A.unhappy
B.worried
C.sorry
(4)Mary's father got the idea to B .
A.spend 5 hours working on the clay
B.make a small bike out of clay
C.paint her old bike red and white
(5)From Mary's words in the last paragraph,we know that she A .
A.was greatly moved by what her father had done for her
B.didn't know the meaning of the note
C.preferred a real bike to the model one
【考点】记叙文;日常生活.
【答案】CBCBA
【分析】这篇短文讲述了一个女孩玛丽想要一辆新自行车,但是因为时间紧迫,她的父母没有时间去买一辆新自行车作为圣诞礼物。最后,她的父亲用粘土制作了一辆小自行车,并写了一张纸条,告诉她可以在圣诞节后用这辆小自行车来换一辆真正的自行车。但是当玛丽看到这辆粘土自行车时,她非常喜欢,决定不用真正的自行车来换这辆粘土自行车。这个故事告诉我们,有时候,一份特别的礼物比一份昂贵的礼物更有价值。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段It was over two months before Christmas when 9﹣year﹣old Mary told her father and me that she wanted a new bike.(圣诞节前两个多月,9岁的玛丽告诉她父亲和我,她想要一辆新自行车。)和第二段Then much to our surprise,on December 24th,she said that she really wanted a bike as the Christmas present more than anything else.(令我们惊讶的是,在12月24日,她说她真的最想要一辆自行车作为圣诞礼物。)可知,玛丽想要一辆新自行车作为她的圣诞礼物。故选C。
(2)细节理解题。根据第一段It was over two months before Christmas when 9﹣year﹣old Mary told her father and me that she wanted a new bike.Her old Barbi bike was too old and it often needed repairing.As Christmas came nearer,her dream for a bike seemed to disappear,for she didn't mention it again.(圣诞节前两个多月,9岁的玛丽告诉她父亲和我,她想要一辆新自行车。她的旧芭比自行车太旧了,经常需要修理。随着圣诞节的临近,她对自行车的梦想似乎消失了,因为她再也没有提起它。)可知,玛丽的父母没有给她买自行车,因为她过去两个月没提过。故选B。
(3)词义猜测题。根据第二段Thinking that we might in this way make our child unhappy on Christmas,we felt guilty and sad.(想到我们可能会以这种方式让孩子在圣诞节不开心,我们感到内疚和悲伤。)可知,第2段中带下划线的"guilty"一词的意思是"抱歉的"。故选C。
(4)细节理解题。根据第三段Suddenly my husband came up with an idea."What if I make a little bike out of the clay(泥土)and write a note that she could trade in(交换)the model bike for a real one after Christmas?"So he spent the next 5 hours working on a small clay bike.(突然,我丈夫想出了一个主意。"如果我用粘土做一辆小自行车,并写一张纸条,让她在圣诞节后用模型自行车换一辆真正的自行车怎么办?"于是,他花了接下来的5个小时制作了一辆小粘土自行车。)可知,玛丽的父亲想出了用粘土做一辆小自行车的主意。故选B。
(5)段落大意题。根据最后一段Mary had tears in her eyes when she replied,"I would never trade in this beautiful bike that Daddy made for me.I prefer to keep it rather than get a real one."At that moment,we thought we would have moved the god to buy her every bike on earth.(当玛丽回答说:"我永远不会用爸爸为我做的这辆漂亮的自行车来交换。我宁愿保留它,也不愿买一辆真正的。"那一刻,我们以为我们会感动上帝,把地球上的每一辆自行车都买给她。)可知,从玛丽最后一段的话中,我们知道父亲为她所做的一切使她深受感动。故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
四.短文还原(共1小题)
16.(2024秋 岳阳) When you are a teenager,it seems that every time you say, "I want to…",your parents answer, "No,you can't." Teenagers often think they should be allowed to make their own decisions, (1) G .
Li Hai,a 15﹣year﹣old boy from Huarong,is a middle school student.He is often late for school because he stays up too late. (2) C Unless he arrives at school on time,he will be punished by his teacher.Also,Li Hai thinks that he should be allowed to watch TV and play computer games as much as he wants.If his parents refuse his requirements(要求),(3) F . "Maybe my son thinks the family rules are too strict or unfair." says Mrs Li, "But we think we're doing the right thing. (4) A .We expect him to get into a good university." Li Hai is always asking, "Could you make the bed for me?" or "Could you help me to sweep the floor?" (5) D .His parents insist doing chores with him every weekend.Gradually he realizes the importance of doing housework.Sometimes he helps his mother with housework.These days,Li Hai knows his parents care about him and he must follow these strict family rules.Only then will he have a chance to become a better teenager.
A.Li Hai needs to spend more time on his study.
B.He likes doing housework.
C.His parents always ask him to go to bed early and have enough sleep.
D.He thinks doing housework is a waste of time.
E.Li Hai feels lonely and nervous at home.
F.he will argue with his father or mother.
G.but their parents may worry about children's development.
【考点】人与社会.
【答案】见试题解答内容
【分析】文章主要讲述青少年经常想他们应该被允许自己做决定,但是他们的父母可能担心孩子的发展.李海喜欢熬夜、上学迟到,认为他应该被允许看电视和玩电脑游戏,要求被拒绝就和父母争论.而他的父母认为李海要早点睡觉、要按时去上学,要花更多的时间在他的学习上,让他做家务活,想让他进好的大学,变成更好的青少年.
【解答】细节推理题.
(1)G.根据前句"'I want to…',your parents answer, 'No,you can't. '"可知此处讲述孩子和父母之间的沟通,此处用but转折,引出父母.结合选项,应说青少年经常想他们应该被允许自己做决定,但是他们的父母可能担心孩子的发展.故选G.
(2)C.根据前句"He is often late for school because he stays up too late"和后句"Unless he arrives at school on time,he will be punished by his teacher"可知此处表达的是李海的父母的要求,要他早点睡觉,结合选项,应说他的父母总是叫他早点睡觉要有足够的睡眠.故选C.
(3)F.根据前句"Also,Li Hai thinks that he should be allowed to watch TV and play computer games as much as he wants.If his parents refuse his requirements(要求),"可知此处表示李海和父母意见不一致会发生冲突,会争论,选择与"argue with"有关的句子.结合选项,应说如果他的父母拒绝他的要求,他会和父亲或母亲争辩.故选F.
(4)A.根据后句"We expect him to get into a good university"可知父母想要李海进好的大学,结合选项,应说李海需要花更多的时间在他的学习上.故选A.
(5)D.根据后句"His parents insist doing chores with him every weekend.Gradually he realizes the importance of doing housework.Sometimes he helps his mother with housework"可知此处与做家务活"doing housework"有关.结合选项,应说他认为做家务活是浪费时间.故选D.
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案.
五.任务型阅读(共1小题)
17. For parents,how to set rules for their children is one of the hardest things.They are often afraid that if they set bad rules,their children will hate them.So,many parents set fewer rules for their children and allow them to do whatever they like.However,this always causes a lot of trouble for parents.So,it is important to set rules for children in the right way.Here are some helpful suggestions.
▲Discuss feelings with children It is important to discuss feelings with children while setting rules for them.This helps them to understand and agree with the rules.At the same time,remember to listen to children's ideas.Their ideas may help to improve the rules.
▲ Tell children about the results of their actions
It is necessary to tell children the results of their actions.They need to know that if they do something wrong,they should make up for it.The results should be reasonable.For example,if they miss classes,they won't be given money for that month.Then they can't buy their favorite things.Setting rules in the wrong way can cause trouble for parents.However,by following the above suggestions,you can set some good rules.
(1)请将下列句子补充完整,使其句意连贯。
Many parents set ① fewer rules for their children and allow them to do whatever they like because they are often ② afraid that if they set bad rules,their children will hate them.
(2)请将下列句子补充完整,使其句意连贯。
Discussing feelings with children helps them to understand and agree with the rules.
(3)Why should parents listen to children's ideas?
Because their ideas may help to improve the rules.
(4)请用一句话概括文章大意。
This passage mainly tells us how to set rules for children in the right way .
(5)请将文中画线句子译成汉语。
告诉孩子们他们行为的后果是必要的。
【考点】说明文;方法与哲理.
【答案】(1)①fewer ②afraid
(2)agree with
(3)Because their ideas may help to improve the rules.
(4)how to set rules for children in the right way
(5)告诉孩子们他们行为的后果是必要的。
【分析】本文主要告诉我们如何以正确的方式为孩子们制定规则。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段中They are often afraid that if they set bad rules,their children will hate them.So,many parents set fewer rules for their children and allow them to do whatever they like.(他们经常害怕,如果他们制定了不好的规则,他们的孩子会讨厌他们。因此,许多父母为孩子制定的规则更少,允许他们做任何他们喜欢的事情。)可知许多父母为孩子制定了很少的规则,允许他们做任何他们喜欢的事情,因为他们经常担心如果他们制定了不好的规则,他们的孩子会讨厌他们。故填: ①fewer ②afraid。
(2)细节理解题。根据第二段中Discuss feelings with children It is important to discuss feelings with children while setting rules for them.This helps them to understand and agree with the rules.(孩子们讨论感受在为孩子们制定规则的同时,与他们讨论感受是很重要的。这有助于他们理解并同意规则。)可知与孩子们讨论感受有助于他们理解和遵守规则。故填:agree with。
(3)细节理解题。根据第二段中At the same time,remember to listen to children's ideas.Their ideas may help to improve the rules.(同时,要记得倾听孩子们的想法。他们的想法可能有助于改进规则。)可知父母要听取孩子的想法是因为他们的想法可能有助于改进规则,故填:Because their ideas may help to improve the rules.
(4)主旨大意题。根据第一段For parents,how to set rules for their children is one of the hardest things...So,it is important to set rules for children in the right way.Here are some helpful suggestions.(对于父母来说,如何为孩子制定规则是最困难的事情之一……因此,以正确的方式为孩子们制定规则是很重要的。这里有一些有用的建议。)以及通读全文,可知这段话主要告诉我们如何以正确的方式为孩子们制定规则,故填:how to set rules for children in the right way。
(5)英译汉题。根据第四段首句"It is necessary to tell children the results of their actions."可知句子是it固定句型;It is necessary它是必要的;to tell children the results of their actions告诉孩子们他们行为的后果;根据英译汉习惯整理成句子即可,故填:告诉孩子们他们行为的后果是必要的。
【点评】这是个任务型阅读题,主要考查学生的阅读理解能力及知识运用能力。答题时细节理解题可直接根据文中细节得出答案。
六.短文填空(共1小题)
18.Teenagers and their parents always think differently.Children always hate the (1) questions asked by their parents.Here are some of them.
●What did you get on your report card?
Unless you get all As and Bs,you'll never want to hear this question come out of your parents' mouths.How do they know it is the report card day?Mom and Dad are going to be angry when they see you(2) get/have a C in math.
●Did you clean your room?
"YES," you shout downstairs as you start running(3) around your room,hiding all the clothes on your floor under your bed.You must finish all of this (4) before your mom comes into your room and see your room is still in a mess.
●Is that your boyfriend/girlfriend?
You can't understand why your (5) parents always ask such a question.You find it difficult to give an answer.It's either because you don't know what kind of relationship it is (6) or there's an important reason you can't tell them.
●Did you call a family member for his/ her birthday?
Uh,no.Honestly,you see this family member once every three years.What will you say (7) to him/her?Can't you just write "Happy Birthday" in his/her WeChat or QQ group?
Such problems often happen to teenagers and their parents.Maybe (8) both sides should have some changes and try to understand each other better.For parents,they may let the children be free to deal with their (9) own problems.For children,they'd better ask their parents for some(10) advice .
【考点】人与社会.
【答案】(1)questions(2)get/have(3)around(4)before(5)parents(6)or(7)to(8)both(9)own(10)advice
【分析】本文讲述了一些青少年和他们父母之间存在的问题,以及提出的一些解决方法。
【解答】(1)questions.考查名词。根据后面的"asked"可知是问问题,"问题"为可数名词"question","问问题"为"ask questions"。句意:孩子们总是讨厌父母问的问题。故填:questions。
(2)get/have.考查动词。根据后面的"a C in math"可知数学得了C,"得"为动词"get/have","看到某人做的事情已经结束和经常性发生"为"see sb.do sth.",故用get/have的原形。句意:爸爸妈妈看到你数学得了C一定会生气的。故填:get/have。
(3)around.考查介词。根据后文hiding all the clothes on your floor under your bed,可知你开始围绕你的房间跑来跑去,"around"为"围绕","around your room"为"围绕你的房间"。句意:你在楼下大喊大叫,开始围绕你的房间跑来跑去,把地板上所有的衣服都藏在床下。故填:around。
(4)before.考查连词。分析句子,可知空格处需要填写一个连词,根据后文的You must finish all of this,可知在你妈妈走进你的房间,看到你的房间仍然一团糟之前,你必须整理好一切,"在...之前"为连词"before"。句意:在你妈妈走进你的房间,看到你的房间仍然一团糟之前,你必须整理好一切。故填:before。
(5)parents.考查名词。根据前文讲述青少年讨厌父母问的问题,可知你不明白为什么你的父母总是问这样的问题,"父母"为名词"parents"。句意:你不明白为什么你的父母总是问这样的问题。故填:parents。
(6)or.考查短语搭配。根据前面的"either",可知短语"either...or...",意思为"要么...;要么..."。句意:要么是因为你不知道这是一种什么样的关系,要么是因为有一个重要的原因你不能告诉他们。故填:or。
(7)to.考查不定式。根据say,可知"对...说"为"say...to sb."。句意:你会对他/她说什么?故填:to。
(8)both.考查代词。根据sides,可知这里指代父母和孩子双方,"both"为"两者都",both sides为"双方"。句意:也许双方都应该有所改变,试着更好地了解对方。故填:both。
(9)own.考查形容词。根据their...problems,可知为"他们自己的问题","自己的"为"own"。句意:对于父母来说,他们可以让孩子自由处理自己的问题。故填:own。
(10)advice.考查名词。根据前文讲述对于父母来说,他们可以让孩子自由处理自己的问题,可知对于孩子们,他们最好向父母寻求一些建议,"建议"为不可数名词"advice",向某人寻求一些建议为"ask sb.for some advice"。句意:对于孩子们,他们最好向父母寻求一些建议。故填:advice。
【点评】根据所给信息填空,考生注意先通读全文,根据所给的信息,结合词组固定搭配和语境,填出适当的单词。
七.书面表达(共1小题)
19.(2024秋 勃利县期末)随着"创建全国文明城市"活动的开展,《中学生英语报》开展了校规校纪大讨论。现在该报正在向各校学生征文。
请你以"Rules of My School"为题,写一篇 80 词左右的征文,谈谈你对校规的了解和认识。
要点如下:1)你所知道的校规(列举至少两条);2)你对这些校规的认识;3)请你对改善校规提建议。
注意;文章中要有被动语态的体现。
【考点】学校生活.
【答案】
Rules of My School
There are lots of rules in our school.For example,at our school,we have to wear uniforms every day.The problem is that all our classmates think uniforms are ugly.We can't be late for school.Although we have different views on the rules of our school,I think everyone should follow them.Because most school rules are good for our development.
I think young people should look smart,so I would like to wear my own clothes.If we have to wear uniforms,we should be allowed to make our own uniforms.That would be a good way to keep both teachers and students happy.
【分析】【高分句型一】
Although we have different views on the rules of our school,I think everyone should follow them.虽然我们对学校的规则有不同的看法,我认为每个人都应该遵守它们。
although引导让步状语从句。
【高分句型二】
If we have to wear uniforms,we should be allowed to make our own uniforms.如果我们必须穿制服,我们应该被允许制作自己的制服。
if引导条件状语从句。
【解答】
Rules of My School
There are lots of rules in our school.For example,at our school,we have to wear uniforms every day.The problem is that all our classmates think uniforms are ugly.We can't be late for school.(知道的校规)Although we have different views on the rules of our school,I think everyone should follow them. 【高分句型一】Because most school rules are good for our development. (对这些校规的认识)
I think young people should look smart,so I would like to wear my own clothes.If we have to wear uniforms,we should be allowed to make our own uniforms.【高分句型二】That would be a good way to keep both teachers and students happy.(建议)
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)