Unit 5 What are the shirts made of(单元测试.含解析)-2025-2026学年人教版英语九年级上册

文档属性

名称 Unit 5 What are the shirts made of(单元测试.含解析)-2025-2026学年人教版英语九年级上册
格式 docx
文件大小 156.5KB
资源类型 试卷
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-09-06 11:57:05

图片预览

文档简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit 5 What are the shirts made of
一.选择题(共10小题)
1.(2024 南岳区一模)The window was broken. Try to who has broken it.(  )
A.find out B.find C.look D.look for
2.(2024 凉州区开学)Our teachers allow us table tennis after class.(  )
A.to play B.plays C.playing D.play
3.(2024 凉州区开学)All of us find necessary to take exercise every day.(  )
A.that B.this C.them D.it
4.(2024秋 丰满区期末)The bookcase is made ____wood and paper is made ____wood, too.(  )
A.of; of B.of; from
C.from; from
5.(2024秋 万全区期末)—Jimmy,I don't like my classmate Bob.He is so noisy.
—Oh,so he is.But you cannot avoid _______ him.He sits next to you.(  )
A.meet B.to meet
C.meeting D.to meeting
6.(2024秋 九台区期末)Look at the picture.The top five TV plays______in it.(  )
A.list B.are listed
C.will be listed
7.(2024 凉州区校级一模)I found interesting to join an English club.(  )
A.this B.its C.that D.it
8.(2024秋 岷县二模)﹣Linda,are you going to Helen's birthday party on Sunday?﹣I won't go unless I _____. (  )
A.will be invited B.am invited
C.am inviting
9.(2024秋 鄂伦春自治旗期末)Today Chinese ______by more and more people around the world.(  )
A.was spoken B.is spoken
C.spoken D.speak
10.(2024秋 肇东市校级期末)The ring is made _______ silver and it is made _______ France.(  )
A.of;by B.of;in C.into;by D.into;in
二.完形填空(共1小题)
11.(2024秋 毕节市期末)Umbrellas are common in our daily life.On rainy days.many people hold them to prevent the(1)   .But it's not easy to hold an umbrella if there is heavy rain and(2)    wind.And it's harder to make a phone call or ride a bike(3)    an umbrella in the hand.An American named Alan Kaufman and his company(4)    years inventing a hand﹣free umbrella.(5)    ,they made it.
They called it Nubrella.Just touch a button(按钮).and the Nubrella will open(6)   .With the help of its "shoulder support(支持)".the umbrella can rest on the user's(7)   .So the user needn't hold the umbrella any more.Even in a strong wind,he can keep his hands(8)   to walk.
The hands﹣free umbrella is $59.94 each.People all around the world like it very much.Because of this smart(9)    ,they can use their phones to talk and send short messages in the rain now.(10)    in the rain under a Nubrella is really cool,isn't it?
(1) A.snow B.heat C.sun D.rain
(2) A.tall B.strong C.short D.big
(3) A.by B.without C.with D.and
(4) A.spent B.took C.paid D.got
(5) A.At first B.At last C.At the end of D.At once
(6) A.hardly B.easily C.easy D.hard
(7) A.feet B.legs C.hands D.shoulders
(8) A.busy B.free C.difficult D.full
(9) A.invention B.magazine C.book D.ball
(10) A.Lying B.Flying C.Swimming D.Walking
三.阅读理解(共4小题)
12.(2024秋 襄州区期中)China has a rich and colorful cultural history,and masks have played a major role in Chinese tradition in thousands of years.Why do people wear masks?The reasons are to protect their body,to hide themselves,or to do some amusement.In fact,masks are used all over the world.
African masks are usually made by a traditional style.There are many different kinds of African masks,but many of them represent animals.African masks are a part of full﹣body costumes and they are made for dancers.The dancers usually wear the masks in religious events.
Japanese masks have been used in many different performances such as dance,theater,festivals or religious events.They represent heroes,devils,ghosts,or some animals in the performances.Most of them are made of clay,cloth,wood,or some paper.
Greek masks are used to represent the spirits of nature during religious events.Also,theater actors use masks to show different characters.In Rome,devil and other masks are used in carnivals(节日).
Today,masks continue to be of great artistic entertaining value.
(1)What do most African masks represent?    
A.Humans.
B.Animals.
C.Plants.
D.Stones.
(2).What materials are used to make masks?    
A.Water and sand.
B.Food and paper.
C.Clay and cloth.
D.Metal and glass.
(3)The underlined word"They"refers to "    "here.
A.Masks
B.Performances
C.Festivals
D.Religious events
(4)Which of the following is NOT mentioned in the passage?    
A.People often use masks to have entertainment.
B.Many dancers in Africa like to wear masks.
C.Masks played a major role in Chinese tradition.
D.Masks can be used as many different toys.
(5)This article is about    .
A.various masks in the world
B.African masks
C.reasons for wearing masks
D.when to wear masks
13.(2024秋 顺城区期中)For many years,thousands of people have gone to the North Pole in summer,but few in winter.In the winter of 1990,the French artist Jannot Derit was invited to have the opening of his exhibition in a building in the little village of Jukkasjarvi.The building,named the Arctic Hall,was made of snow.Many visitors went there.One night a group of visitors decided to sleep in the Arctic Hall.The following morning the brave group was very pleased with their experience and the idea of an ice hotel was born.Today the ICEHOTEL is world﹣famous.
As soon as winter begins,a team of builders from all over the world come to Jukkasjarvi and they make the hotel for that year.As one part is completed,it opens to visitors,while the other parts are still being built.The first part is completed in December and each week after that a new part opens.The hotel isn't usually completed until January 7th.The ICEHOTEL is built under the open sky,using the natural materials of the winter season.So the completion date depends on ___ and sometimes the plan changes.In spring,as the weather gets warmer,hotels will melt(融化).
No matter how cold it may be outside,the temperature inside the hotel is never colder than﹣5℃to﹣8℃.Winter outer (外边的) clothes are included in the cost of visitors' stay at the hotel.If you are planning to come to the hotel,you can buy warm sweaters,socks and much more on the ICEHOTEL website.They will be sent to your room when you check in.
根据材料内容选择最佳答案.
(1)When was the idea of building an ice hotel born?    
A.In 1970.
B.In 1980.
C.In 1990.
D.In 2000.
(2)What does Paragraph 2 mainly talk about?    
A.What difficulties the builders have.
B.Why people build the hotel in winter.
C.The building process of the ICEHOTEL.
D.The weather conditions in Jukkasjarvi.
(3)Which of the following words can be put into the blank in Paragraph 2?    
A.Location.
B.Staff.
C.Traffic.
D.Nature.
(4)According to the passage,which of the following is TRUE?    
A.The artist Jannot Derit came up with the idea of building the ICEHOTEL.
B.The cost of staying at the ICEHOTEL includes sweaters and outer clothes.
C.Visitors can come and sleep in the ICEHOTEL before it is finished each winter.
D.The temperature inside the ICEHOTEL changes according to the temperature outside.
(5)What's the best title for the passage?    
A.The Arctic Hall
B.A special hotel
C.A famous town
D.A trip to the Arctic.
14.(2024秋 隆回县期末)Nupur was walking to the tailor's(裁缝店).She looked sad.The next day was her friend Neeta's birthday,but she had no money to buy a new dress for the party.Her father just lost his job.She had to wear her old dress,but it was short for her.
At this time,she saw a woman get out of her car and walked to the bank.The woman's wallet fell on the ground.She didn't notice it and walked directly into the bank.Nupur ran and picked up the wallet.There were so many people in the bank that she couldn't find the woman.So she waited outside.
After a long time,the woman came out.Nupur gave her the wallet.The woman looked at Nupur."You're a(n)▲ girl.It's kind of you!Where are you going?"
"I'm going to the tailor's..."
After hearing Nupur's story,the woman said, "Give me your dress.My store stitches(缝制)clothes for children.This evening you can get your dress back.Now I'll drive you home."
In the evening,Nupur saw her old dress with new lace(花边).It was long now.She was so happy.
(1)What can we know about Nupur from Paragraph 1?    
A.She was going to buy a new dress.
B.She was on her way to the tailor's.
C.She wanted to have a birthday party.
(2)Where did Nupur pick up the wallet?    
A.In the bank.
B.Outside the bank.
C.Outside the tailor's.
(3)The best word for"▲"in Paragraph 3 is "    ".
A.honest
B.humorous
C.outgoing
(4)How did Nupur go back home that day?    
A.On foot.
B.By bus.
C.By car.
(5)What made Nupur happy at the end of the story?    
A.The woman gave her some money.
B.The woman gave her a new dress.
C.Her old dress became long with new lace.
15.(2024秋 船山区校级期中)Riding a Mobike on the street,you might hear some people speaking Chinese aloud.Turning to the right,you see a Sichuan﹣style restaurant.After walking into a store,you see that Huawei smartphones are on sale.But you're not in China﹣you're in Manchester in Britain.In fact,you might see similar things in many other cities.
Chinese products have been going all over the world.Chinese food has been enjoyed in Western countries for a long time.To meet local people's tastes,Chinese restaurants have made some changes to the dishes. "One example is the meat. "said Yin Hang,a Chinese student who is studying in Australia. "We like to eat meat with the bone(骨头)in,but people here don't.So the local Chinese restaurants provide big pieces of meat without bones,even for fish. "
Some Chinese brands are also becoming more popular.It is reported that in many cities in Europe,many stores sell TCL televisions,Haier fridges and Lenovo computers.More than half of US﹣owned drones(无人机)are Chinese models,according to China Daily.They're not only made in China,but also designed and developed in the country.
In the past,most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable.But now,things have changed greatly.More people trust Chinese brands. "Made in China" becomes cool. "They are beautiful and offer something special that American phones don't have."an article on CNN once said about Chinese smartphones.
As it is said,Chinese government has been trying its best to improve its national brands of all kinds to meet the needs of modern life.
(1)According to the passage,    .
A.Chinese products are very popular around the world
B.people in Western countries don't like Chinese food
C.all of US﹣owned drones are made in America
D.most Western people don't like Chinese brands
(2)To meet local people's tastes,Chinese restaurants    .
A.change all the cooks
B.cut the prices of the dishes
C.provide big pieces of meat with bones
D.have made some changes to the dishes
(3)The following brands are Chinese EXCEPT    .
A.TCL
B.Samsung
C.Lenovo
D.Haier
(4)The underlined word "unreliable" probably means "    " in Chinese.
A.不可信赖的
B.不可回收的
C.不可思议的
D.不可理喻的
(5)The passage is probably from    .
A.a storybook
B.a newspaper
C.a school notice
D.a science report
四.短文还原(共1小题)
16.(2024秋 泰安)When you use a knife and fork,you have to take the knife with your right hand and the fork with your left hand,or you can't put food into your mouth.But with chopsticks,you can solve the eating problems with just one hand. (1)   
Chopsticks were called zhu or jia in ancient China.It is said that they were invented by Da Yu,who successfully controlled the heavy flood (洪水).One day he was busy dealing with the flood.In order to save time when eating,he used two sticks from a tree to take the hot food.That was how chopsticks came into use. (2)   
In fact,the earliest chopsticks found in China were made of bronze (青铜),which were unearthed from Yinxu in Anyang city,Henan Province.
Many people probably haven't realized the cultural meanings of chopsticks. (3)    Do you notice that one end of chopsticks is square and the other end is round?So,why?According to our ancestors,the round end symbolized(象征) Heaven and the square end symbolized Earth. (4)    In Chinese culture,it shows the perfect combination (结合) of yin and yang.
The influence of Chinese culture has stretched (延伸) far and wide. (5)    So it's unbelievable that foreigners cannot use chopsticks.
A.Besides,chopsticks are used in pairs. B.It's convenient and efficient(有效率的). C.It was one of the legends(传说) about chopsticks. D.At least 1.8 billion people are using chopsticks around the world. E.They are regarded as one of the symbols of Chinese food culture.
五.任务型阅读(共1小题)
17.Look at the picture and predict what the article is probably about.看图片,预测下文的主题。
(1)The article is probably about    because    .
Read the article and choose the best answer.阅读短文并选择正确答案。
①Riding a shared bike on the street,you might hear some people speaking Chinese aloud.Turning to the right,you see a Sichuan﹣style restaurant.After walking into a store,you see that Huawei smartphones are on sale.But you're not in China —you're in Manchester in Britain.In fact,you might see similar things in many other cities.Chinese products have been going all over the world.
②Chinese food has been enjoyed in Western countries for a long time.To meet local people's tastes,Chinese restaurants have made some changes to the dishes."One example is the meat,"said Yin Hang,a Chinese student who is studying in Australia."We like to eat meat with the bone in,but people here don't.So the local Chinese restaurants provide big pieces of meat without bones,even for fish."
③Some Chinese brands are also becoming more popular.It is reported that in many cities in Europe,many stores sell TCL televisions,Haier fridges and Lenovo computers.More than half of US﹣owned drones(无人机) are Chinese models.According to China Daily,they're not only made in China,but also designed and developed in the country.
④In the past,most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable.But now,things have changed greatly.More people trust Chinese brands "Made in China"becomes cool."They are beautiful and offer something special that American phones don't have,"an article on CNN once said about Chinese smartphones.
⑤As it is said,Chinese government has been trying its best to improve its national brands of all kinds to meet the needs of modern life.
(2)How many Chinese brand electronic products are mentioned in the article?    
A.2
B.3
C.4
D.5
(3)The underlined word "unreliable" in Paragraph 4 probably means    .
A.untrustworthy
B.unreasonable
C.uncomfortable
D.unimaginable
(4)What does the underlined pronoun(代词)"They" in Paragraph 4 refer to?    
A.Western people.
B.Chinese products.
C.Chinese smartphones.
D.American phones.
(5)To meet local people's tastes,Chinese restaurants    .
A.cut the prices of the dishes
B.provide big pieces of meat with bones
C.have made some changes to the dishes
D.add more salt when they cook
(6)What does the writer want to tell us in the article?    
A.Chinese products are globally popular.
B.People in the West don't like Chinese food.
C.All of the US﹣owned drones are made in America.
D.Australians like eating meat with bones in.
六.短文填空(共1小题)
18.Complete the passage about the Weifang International Kite Festival according to the given Chinese.根据所给中文,完成有关潍坊国际风筝节的短文。
Weifang,a city in Shandong province,(1)    (以……闻名) kites.An international kite festival (2)    (每年举办一次) there.The festival attracts people from (3)    (世界各地).On the day of the kite competition,the sky is full of kites which are(4)   (由不同种类的材料制作的) like silk or paper.The kites at the festival(5)   (被画上五彩缤纷的图画).There are also competitions for the best kites.It (6)   (听起来好像很有趣) to see (7)   (哪个风筝可以飞得最高).We are so curious that(8)   (我们想弄清楚更多关于风筝的知识) and we'd like to(9)   (学习如何制作风筝).
七.书面表达(共1小题)
19.(2024秋 城关区校级期中)假如你是韩梅,远在美国的笔友Linda给你写信了!信中Linda向你了解中国有什么著名小吃。请根据表格提示给Linda回信。
民间小吃 糖葫芦( tanghulu)
原料 山楂(haw),有些地方的糖葫芦用草莓(strawberry)、葡萄(grape)甚至小苹果等制成
历史渊源 据说,宋代(the Song Dynasty)一位皇帝的妻子曾因吃了糖葫芦治好了病,因此流传下来
象征 幸福和团圆
要求:
(1)短文应包含表格中的内容,但是不能逐条翻译,可适当增加细节,以使短文连贯、自然:
(2)词数80左右。文章开头和结尾已经给出,不计入总词数。
Dear Linda,
You asked me what famous snacks there were in my country.__________________________________
   .
   .
   .
   .
   .
   .
   
   .
 
Yours,
Han Mei
Unit 5 What are the shirts made of
参考答案与试题解析
一.选择题(共10小题)
1.(2024 南岳区一模)The window was broken. Try to who has broken it.(  )
A.find out B.find C.look D.look for
【考点】动词短语.
【答案】A
【分析】窗户被打破了.设法找出是谁把它弄坏了.
【解答】A. find out经过一番研究,找到答案 B. find发现,指结果 C. look看,强调动作 D. look for寻找.根据The window was broken,可知是要经过一番调查才能找到是谁打破了窗户.
故选:A.
【点评】熟悉动词短语的用法,结合题意,给出答案.
2.(2024 凉州区开学)Our teachers allow us table tennis after class.(  )
A.to play B.plays C.playing D.play
【考点】实义动词.
【答案】A
【分析】老师允许我们课后打乒乓球。
【解答】根据题干及选项可知老师允许我们课后打乒乓球,其中allow表示允许,动词,allow sb.to do sth.表示允许某人做某事,则此处填写to play。
故选:A。
【点评】本题考查动词的固定搭配,要求学生掌握常见的固定搭配,再根据题干即可作出选择。
3.(2024 凉州区开学)All of us find necessary to take exercise every day.(  )
A.that B.this C.them D.it
【考点】it的用法.
【答案】D
【分析】我们都认为每天锻炼是必要的。
【解答】根据题干,可知考查:find it+形容词 to do sth发现做某事是……的。
故选:D。
【点评】熟悉it的用法,结合题意,给出答案。
4.(2024秋 丰满区期末)The bookcase is made ____wood and paper is made ____wood, too.(  )
A.of; of B.of; from
C.from; from
【考点】其他介词.
【答案】B
【分析】书架由木头做的,纸也是由木头做的.
【解答】考查常用介词的辨析.根据题干,考查固定短语be made of由..制成,能看出原材料,be made from由…制成,看不出原材料,结合句意书架由木头做的,纸也是由木头做的.第一个空看出原材料,第二个空看不出原材料,
故选:B.
【点评】介词在英语中起到穿针引线的作用,英语介词的一个特点是一词多义,并且介词间语义交叉现象很多,习惯用法也很多,有时很难从词义上区分开来.故学习中要注意不断总结,结合语境结合基本词义多记一些介词的习惯用法和固定搭配.
5.(2024秋 万全区期末)—Jimmy,I don't like my classmate Bob.He is so noisy.
—Oh,so he is.But you cannot avoid _______ him.He sits next to you.(  )
A.meet B.to meet
C.meeting D.to meeting
【考点】动名词作动词宾语.
【答案】C
【分析】﹣﹣Jimmy,我不喜欢我的同学Bob。他非常吵闹。
﹣﹣哦,他确实如此。但你不能避免见到他。他坐在你的旁边。
【解答】meet见面。选项A是动词原形;选项B是动词不定式;选项C是动词的ing形式;选项D是to+动名词。avoid的意思是"避免,避开",后面接动词的ing形式,因此本题正确答案是C。
故选:C。
【点评】本题主要考查动名词作宾语的基本用法。
6.(2024秋 九台区期末)Look at the picture.The top five TV plays______in it.(  )
A.list B.are listed
C.will be listed
【考点】一般现在时的被动语态.
【答案】B
【分析】看图,里面列出了前五名的电视剧。
【解答】TV plays与list之间为被动关系,根据句意可知,此处使用一般现在时,故其结构为are done。
故选:B。
【点评】考查时态和语态,做题时要先分析句子结构,根据题干内容来确定句子的时态;再分析主语与谓语动词之间的关系,确定语态;最后根据主语来确定谓语的具体形式。
7.(2024 凉州区校级一模)I found interesting to join an English club.(  )
A.this B.its C.that D.it
【考点】it作形式宾语.
【答案】D
【分析】我发现加入一个英语俱乐部是有趣的。
【解答】found it +形容词+to do sth,固定句型,某人发现做某事是怎么样的。found是谓语,空格处需要填的是宾语,真正的宾语是后面的动词不定式,所以空格处要用it来填空,作形式宾语。
故选:D。
【点评】首先要掌握it的用法,然后根据具体的题目,就可以做正确选择.
8.(2024秋 岷县二模)﹣Linda,are you going to Helen's birthday party on Sunday?﹣I won't go unless I _____. (  )
A.will be invited B.am invited
C.am inviting
【考点】一般现在时的被动语态.
【答案】B
【分析】﹣琳达,你周日要去海伦的生日派对吗?﹣如果我没有被邀请,我就不去。
【解答】invite表示邀请,动词。根据题干可知琳达觉得如果自己没有被邀请,她就不去,其中主语I和invite是被动关系,即被邀请。其次该句是unless引导的条件状语从句,通常遵循"主将从现"的原则,即从句应用一般现在时,则此处应用一般现在时的被动语态,其结构是主语+is/am/are done。
故选:B。
【点评】本题考查被动语态,要求 学生根据题干判断时态,主谓关系判断语态即可作出选择。
9.(2024秋 鄂伦春自治旗期末)Today Chinese ______by more and more people around the world.(  )
A.was spoken B.is spoken
C.spoken D.speak
【考点】一般现在时的被动语态.
【答案】B
【分析】现在世界各地越来越多的人说汉语。
【解答】句子主语为"汉语",谓语动词为"说",主语和谓语动词存在被动关系,使用被动语态;句子表示客观事实,使用一般现在时的被动语态。结构为:am/is/are+过去分词。主语是Chinese,单数主语,be动词使用is,speak的过去分词为spoken。
故选:B。
【点评】根据句意分析时态,结合主语和谓语关系确定语态,从而确定答案。
10.(2024秋 肇东市校级期末)The ring is made _______ silver and it is made _______ France.(  )
A.of;by B.of;in C.into;by D.into;in
【考点】表示工具、材料、手段的介词.
【答案】B
【分析】这枚戒指是银制的,它是法国制造的.
【解答】根据题意:这枚戒指是银制的,它是法国制造的.可知考查短语be made of由…制造;be made into被做成;be made in在…制造,be made by把…制造,故选B.
【点评】熟悉介词的基本用法,结合题意,给出答案.
二.完形填空(共1小题)
11.(2024秋 毕节市期末)Umbrellas are common in our daily life.On rainy days.many people hold them to prevent the(1) D .But it's not easy to hold an umbrella if there is heavy rain and(2) B  wind.And it's harder to make a phone call or ride a bike(3) C  an umbrella in the hand.An American named Alan Kaufman and his company(4) A  years inventing a hand﹣free umbrella.(5) B  ,they made it.
They called it Nubrella.Just touch a button(按钮).and the Nubrella will open(6) B .With the help of its "shoulder support(支持)".the umbrella can rest on the user's(7) D .So the user needn't hold the umbrella any more.Even in a strong wind,he can keep his hands(8) B to walk.
The hands﹣free umbrella is $59.94 each.People all around the world like it very much.Because of this smart(9) A  ,they can use their phones to talk and send short messages in the rain now.(10) D  in the rain under a Nubrella is really cool,isn't it?
(1) A.snow B.heat C.sun D.rain
(2) A.tall B.strong C.short D.big
(3) A.by B.without C.with D.and
(4) A.spent B.took C.paid D.got
(5) A.At first B.At last C.At the end of D.At once
(6) A.hardly B.easily C.easy D.hard
(7) A.feet B.legs C.hands D.shoulders
(8) A.busy B.free C.difficult D.full
(9) A.invention B.magazine C.book D.ball
(10) A.Lying B.Flying C.Swimming D.Walking
【考点】说明文.
【答案】见试题解答内容
【分析】雨伞在我们的日常生活中很常见.但是,如果在下雨天骑自行车或者是在打电话时拿雨伞是很困难的.下文主要向我们介绍了一个名叫Alan Kaufman 的美国人发明了一种无手伞,这样就使在雨中散步变得非常酷了.
【解答】(1)D 考查名词,结合上文 On rainy days 可知,在下雨天,许多人用伞挡雨(rain).snow 意为"雪",heat热量,sun 意为"太阳,阳光",均不符合文意.故正确答案为D.
(2)B 考查形容词,A.项,tall "高的";B.strong "强壮的,猛烈的";short "短的,矮的";C.D.big "(个头,数量)大的".结合上下文可知,下暴雨刮大(strong)风时会很难撑伞,其它选项均不能用来修饰"风".而且下文直接出现了 even in the strong wind 的用法.故正确答案为B.
(3)C 考查介词,结合上文 it's harder 可知,手里带(with)把伞想打电话或者骑车就更难了.by 意为"通过;被",without 意为"没有,无",and和,均不符合文意.故正确答案为C.
(4)A 考查动词,结合下文 inventing a hand﹣free umbrella 可知,美国人艾伦花(spend)了数年时间发明了一种不用手持的伞.此处描述过去发生之事,应使用该动词的过去式 spent.spend、take、pay 和 cost 都可以表示"花费".cost 的主语是物或某种活动,通常指花费的钱物;take 后面常跟双宾语,主语可以是形式主语 it 或者是某事件;pay 通常指付(钱),均不符合文意.故正确答案为A.
(5)B 考查短语,结合上文可知,他们花了数年的时间发明一种无需手持的伞,最后(At last)他们成功了.at first 意为"起初",at end of在…结尾;almost 意为"几乎,差不多"at once立刻,均不符合文意.故正确答案为B.
(6)B 考查副词,结合上文 Just touch a button 可知,只需按下按钮,伞就会轻松(easily)打开.hardly 意为"几乎不",easy容易的,hard 意为"猛烈地;努力地",均不符合文意.故正确答案为B.
(7)D 考查名词,结合上文 With the help of its "shoulder support" 可知,这种伞有"肩膀支撑"的功能,可以放在用户的肩膀(shoulder)上.由于不止一名用户,故应使用该名词的复数形式 shoulders.feet 意为"脚",legs 意为"腿",hands 手,均不符合文意.故正确答案为D.
(8)B 考查形容词,结合上文 a hand﹣free umbrella 可知,这种伞可以让用户行走的时候双手自由(free),不用扶伞.busy 意为"忙的",difficult 意为"困难的",full饱的,均不符合文意.故正确答案为B.
(9)A 考查名词,结合上文 inventing a hand﹣free umbrella 可知,这把伞是被发明出来的.世界各地的人们都很喜欢这种伞.因为这项发明(invention),他们现在可以在下雨时打电话发短信了.magazine 意为"杂志",book 意为"书籍",ball"球",均不符合文意.故正确答案为A.
(10)D 考查动词,结合上文 He can walk with hands free 可知,有了这种伞,人们就可以不用手持着伞.所以在雨中打着这种伞走路(walk)就看着很酷.此处该单词作主语,应使用其动名词形式,且句首单词的首字母应大写,故 Walking 符合题意.lying意为"躺",flying 意为"飞",swimming"游泳",均不符合文意.故正确答案为D.
【点评】本文是一片说明文完形填空,介绍了一种新型雨伞.解题时题需要快速阅读全文,了解文章大意,再带着选项去读,边读边做,注意联系上下文.
三.阅读理解(共4小题)
12.(2024秋 襄州区期中)China has a rich and colorful cultural history,and masks have played a major role in Chinese tradition in thousands of years.Why do people wear masks?The reasons are to protect their body,to hide themselves,or to do some amusement.In fact,masks are used all over the world.
African masks are usually made by a traditional style.There are many different kinds of African masks,but many of them represent animals.African masks are a part of full﹣body costumes and they are made for dancers.The dancers usually wear the masks in religious events.
Japanese masks have been used in many different performances such as dance,theater,festivals or religious events.They represent heroes,devils,ghosts,or some animals in the performances.Most of them are made of clay,cloth,wood,or some paper.
Greek masks are used to represent the spirits of nature during religious events.Also,theater actors use masks to show different characters.In Rome,devil and other masks are used in carnivals(节日).
Today,masks continue to be of great artistic entertaining value.
(1)What do most African masks represent?  B 
A.Humans.
B.Animals.
C.Plants.
D.Stones.
(2).What materials are used to make masks?  C 
A.Water and sand.
B.Food and paper.
C.Clay and cloth.
D.Metal and glass.
(3)The underlined word"They"refers to "  A "here.
A.Masks
B.Performances
C.Festivals
D.Religious events
(4)Which of the following is NOT mentioned in the passage?  D 
A.People often use masks to have entertainment.
B.Many dancers in Africa like to wear masks.
C.Masks played a major role in Chinese tradition.
D.Masks can be used as many different toys.
(5)This article is about  A .
A.various masks in the world
B.African masks
C.reasons for wearing masks
D.when to wear masks
【考点】文化;主旨大意;推理判断;词句猜测.
【答案】BCADA
【分析】文章讲述了世界上不同国家的面具文化。
【解答】1.B.细节判断题。There are many different kinds of African masks,but many of them represent animals.非洲面具种类繁多,但大多数都代表动物。可推断出大多数非洲面具代表动物。故选B。
2.C.细节判断题。根据Most of them are made of clay,cloth,wood,or some paper.大部分是用粘土,布料,木头或者纸张做的。可推断出用粘土和布料制作面具。故选C。
3.A.词义猜测题。根据 Japanese masks have been used in many different performances such as dance,theater,festivals or religious events.They represent heroes,devils,ghosts,or some animals in the performances.日本面具被用于许多不同的表演,例如舞蹈、戏剧、节日或宗教活动。它们在表演中代表英雄、恶魔、鬼怪或一些动物。联系前后句可猜测出下划线单词They指代的是面具。故选A。
4.D.推理判断题。根据The reasons are to protect their body,to hide themselves,or to do some amusement.African masks are a part of full﹣body costumes and they are made for dancers.China has a rich and colorful cultural history,and masks have played a major role in Chinese tradition in thousands of years.原因是为了保护自己的身体,隐藏自己,或者做一些娱乐活动。非洲面具是全身服装的一部分,它们是为舞者制作的。中国有着丰富多彩的文化历史,几千年来,面具在中国传统中扮演着重要角色。可推断出文章中没有提到D选项:面具可以用作很多不同的玩具。故选D。
5.A.主旨大意题。通读全文,根据In fact,masks are used all over the world.事实上,全世界都在使用面具。可知文章主要讲述了世界上不同国家的面具文化。故主旨大意应是:世界上各种各样的面具。故选A。
【点评】首先要通读全文,了解文章大意。紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合排除法逐一选出答案。最后再通读全文,核对答案。
13.(2024秋 顺城区期中)For many years,thousands of people have gone to the North Pole in summer,but few in winter.In the winter of 1990,the French artist Jannot Derit was invited to have the opening of his exhibition in a building in the little village of Jukkasjarvi.The building,named the Arctic Hall,was made of snow.Many visitors went there.One night a group of visitors decided to sleep in the Arctic Hall.The following morning the brave group was very pleased with their experience and the idea of an ice hotel was born.Today the ICEHOTEL is world﹣famous.
As soon as winter begins,a team of builders from all over the world come to Jukkasjarvi and they make the hotel for that year.As one part is completed,it opens to visitors,while the other parts are still being built.The first part is completed in December and each week after that a new part opens.The hotel isn't usually completed until January 7th.The ICEHOTEL is built under the open sky,using the natural materials of the winter season.So the completion date depends on ___ and sometimes the plan changes.In spring,as the weather gets warmer,hotels will melt(融化).
No matter how cold it may be outside,the temperature inside the hotel is never colder than﹣5℃to﹣8℃.Winter outer (外边的) clothes are included in the cost of visitors' stay at the hotel.If you are planning to come to the hotel,you can buy warm sweaters,socks and much more on the ICEHOTEL website.They will be sent to your room when you check in.
根据材料内容选择最佳答案.
(1)When was the idea of building an ice hotel born?  C 
A.In 1970.
B.In 1980.
C.In 1990.
D.In 2000.
(2)What does Paragraph 2 mainly talk about?  C 
A.What difficulties the builders have.
B.Why people build the hotel in winter.
C.The building process of the ICEHOTEL.
D.The weather conditions in Jukkasjarvi.
(3)Which of the following words can be put into the blank in Paragraph 2?  D 
A.Location.
B.Staff.
C.Traffic.
D.Nature.
(4)According to the passage,which of the following is TRUE?  C 
A.The artist Jannot Derit came up with the idea of building the ICEHOTEL.
B.The cost of staying at the ICEHOTEL includes sweaters and outer clothes.
C.Visitors can come and sleep in the ICEHOTEL before it is finished each winter.
D.The temperature inside the ICEHOTEL changes according to the temperature outside.
(5)What's the best title for the passage?  B 
A.The Arctic Hall
B.A special hotel
C.A famous town
D.A trip to the Arctic.
【考点】日常生活;主旨大意.
【答案】见试题解答内容
【分析】本篇是日常生活类阅读,主要介绍了在北极的冰旅馆,每年冬天来临的时候,人们在Jukkasjarvi用冰建立冰宾馆,供游客使用.到来春天,随着天气变暖,旅馆就融化了.
【解答】
(1)C 细节考查题.根据"In the winter of 1990,the French artist Jannot Derit was invited to have the opening of his exhibition in a building in the little village of Jukkasjarvi.The building,named the Arctic Hall,was made of snow"可知,建立冰旅馆的想法是在1990年产生的,故选C.
(2)C 主旨大意题.A建设者有多么困难,B为什么人们在冬天建宾馆,C冰宾馆的建造过程,DJukasjarvi的天气状况;通读全段可知,本段主要讲述冰宾馆的建造过程,故选C.
(3)D 细节考查题.A位置,B员工,C交通,D自然;根据"So the finishing date depends on nature and there are sometimes changes to the plan"预猜句意,所以它的完成日期取决于自然条件,而且有时计划也会变化可知,此处应该填Nature,故选D.
(4)C 细节考查题.根据"One night a group of visitors decided to sleep in the Arctic Hall.The following morning the brave group was very pleased with their experience and the idea of an ice hotel was born"可知,一群游客想出了建立冰宾馆的想法,A不对;根据"Winter outer (外边的) clothes are included in the cost of visitors' stay at the hotel.If you are planning to come to the hotel,you can buy warm sweaters,socks and much more on the ICEHOTEL website."可知,住冰旅馆的费用包括外面的衣服,不包括毛衣,B不对;根据"As one part is completed,it opens to visitors,while the other parts are still being built"可知,游客可以在冰宾馆建成之前来使用,C对;根据"No matter how cold it may be outside,the temperature inside the hotel is never colder than﹣5℃to﹣8℃"可知,冰宾馆内部温度不随外面而变化,D不对;故选C.
(5)B 主旨大意题.北极厅,B特殊的旅馆,C著名的城镇,D北极之旅,通读全文可知,本文主要介绍特殊的旅馆﹣﹣冰旅馆,故选B.
【点评】阅读理解的做题技巧:先浏览所给的问题以及选择项,然后带着问题在通读原文的基础上快速地找到答案,然后再回过头来检查一遍,确保万无一失.还有,最好把答案所在的句子划出来,以便回来检查时更加的省时省力.
14.(2024秋 隆回县期末)Nupur was walking to the tailor's(裁缝店).She looked sad.The next day was her friend Neeta's birthday,but she had no money to buy a new dress for the party.Her father just lost his job.She had to wear her old dress,but it was short for her.
At this time,she saw a woman get out of her car and walked to the bank.The woman's wallet fell on the ground.She didn't notice it and walked directly into the bank.Nupur ran and picked up the wallet.There were so many people in the bank that she couldn't find the woman.So she waited outside.
After a long time,the woman came out.Nupur gave her the wallet.The woman looked at Nupur."You're a(n)▲ girl.It's kind of you!Where are you going?"
"I'm going to the tailor's..."
After hearing Nupur's story,the woman said, "Give me your dress.My store stitches(缝制)clothes for children.This evening you can get your dress back.Now I'll drive you home."
In the evening,Nupur saw her old dress with new lace(花边).It was long now.She was so happy.
(1)What can we know about Nupur from Paragraph 1?  B 
A.She was going to buy a new dress.
B.She was on her way to the tailor's.
C.She wanted to have a birthday party.
(2)Where did Nupur pick up the wallet?  B 
A.In the bank.
B.Outside the bank.
C.Outside the tailor's.
(3)The best word for"▲"in Paragraph 3 is "  A ".
A.honest
B.humorous
C.outgoing
(4)How did Nupur go back home that day?  C 
A.On foot.
B.By bus.
C.By car.
(5)What made Nupur happy at the end of the story?  C 
A.The woman gave her some money.
B.The woman gave her a new dress.
C.Her old dress became long with new lace.
【考点】日常生活;细节理解.
【答案】BBACC
【分析】努普尔没有钱买一条新裙子参加朋友的生日聚会,在去裁缝铺修补裙子的路上捡到了一个女人的钱包并还给了她,那个女人很感谢她。免费给她修补了裙子,并开车送她回家。
【解答】(1)B 细节理解题。题干意为我们可以从第一段知道有关努普尔的什么?根据文中第一段第一句"Nupur was walking to the tailor's."(努普尔正在去裁缝店的路上。),故答案为B。
(2)B 细节理解题。题干意为努普尔在哪里捡起了钱包?根据文中第二段"At this time,she saw a woman get out of her car and walk to the bank.Oh,the woman's purse fell on the ground.She didn't know that and walked into the bank."(这时,她看见一个女人从车里出来并走到银行。那个女人的钱包掉在地上了。她不知道,就走进了银行。)可知努普尔是在银行外捡起的钱包,故答案为B。
(3)A 句意推理题。结合所学知识与上文"Nupur ran and picked up the purse.There were so many people in the bank that she couldn't find the woman.So she waited outside."(努普尔跑过去并捡起这个钱包,有许多人在银行里以致于她找不到这个女人。所以她在外面等待。)下文"You're an ___ girl.It's kind of you!"(你是个___女孩。你真好!)结合选项可知此处应填"诚实的",故答案为A。
(4)C 细节理解题。题干意为努普尔是怎么回家的?根据"Now I'll take you home in my car."(现在我开车送你回家。)可知答案为C。
(5)C 细节理解题。题干意为在故事的结尾是什么让努普尔高兴的?文中最后一段"In the evening.Nupur saw her old dress with new lace.It was long now."(晚上,努普尔看到她的旧衣服上有新的花边。它现在长了。),可知努普尔是因为裙子不短了而高兴,故答案为C。
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。
15.(2024秋 船山区校级期中)Riding a Mobike on the street,you might hear some people speaking Chinese aloud.Turning to the right,you see a Sichuan﹣style restaurant.After walking into a store,you see that Huawei smartphones are on sale.But you're not in China﹣you're in Manchester in Britain.In fact,you might see similar things in many other cities.
Chinese products have been going all over the world.Chinese food has been enjoyed in Western countries for a long time.To meet local people's tastes,Chinese restaurants have made some changes to the dishes. "One example is the meat. "said Yin Hang,a Chinese student who is studying in Australia. "We like to eat meat with the bone(骨头)in,but people here don't.So the local Chinese restaurants provide big pieces of meat without bones,even for fish. "
Some Chinese brands are also becoming more popular.It is reported that in many cities in Europe,many stores sell TCL televisions,Haier fridges and Lenovo computers.More than half of US﹣owned drones(无人机)are Chinese models,according to China Daily.They're not only made in China,but also designed and developed in the country.
In the past,most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable.But now,things have changed greatly.More people trust Chinese brands. "Made in China" becomes cool. "They are beautiful and offer something special that American phones don't have."an article on CNN once said about Chinese smartphones.
As it is said,Chinese government has been trying its best to improve its national brands of all kinds to meet the needs of modern life.
(1)According to the passage,  A .
A.Chinese products are very popular around the world
B.people in Western countries don't like Chinese food
C.all of US﹣owned drones are made in America
D.most Western people don't like Chinese brands
(2)To meet local people's tastes,Chinese restaurants  D .
A.change all the cooks
B.cut the prices of the dishes
C.provide big pieces of meat with bones
D.have made some changes to the dishes
(3)The following brands are Chinese EXCEPT  B .
A.TCL
B.Samsung
C.Lenovo
D.Haier
(4)The underlined word "unreliable" probably means "  A " in Chinese.
A.不可信赖的
B.不可回收的
C.不可思议的
D.不可理喻的
(5)The passage is probably from  B .
A.a storybook
B.a newspaper
C.a school notice
D.a science report
【考点】新闻报道;细节理解;词句猜测.
【答案】ADBAB
【分析】本文主要讲述了中国产品几乎遍及世界各地,中国元素和产品受到各国的欢迎,越来越多的人选择中国品牌的产品。
【解答】(1)A.细节理解题。根据Chinese products have been going all over the world和Some Chinese brands are also becomingmore popular.可知中国的产品受到全世界的欢迎,故选A。
(2)D.细节理解题。根据To meet local people's tastes,Chinese restaurants have made some changes to the dishes.可知满足当地人民的口味,中国饭店对菜做了些改动,故选D。
(3)B.细节理解题。根据many stores sell TCL televisions,Haier fridges and Lenovo computers.许多商店出售TCL电视、海尔冰箱和联想电脑,可知除了三星品牌其他的都是中国品牌,故选B。
(4)A.词义猜测题。根据most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable.But now,thingshave changed greatly.More people trust Chinese brands.大多数西方人认为中国产品既便宜又不可靠,但现在,情况发生了变化,越来越多的人相信中国品牌,根据trust,信任,可知unreliable是不可信赖的意思,故选A。
(5)B.文章出处题。A故事书,B学校的通知,C报纸,通读全文可知,本文介绍了全世界都喜爱的中国产品,故本文是新闻报道,来自于报纸,故选C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。
四.短文还原(共1小题)
16.(2024秋 泰安)When you use a knife and fork,you have to take the knife with your right hand and the fork with your left hand,or you can't put food into your mouth.But with chopsticks,you can solve the eating problems with just one hand. (1) B 
Chopsticks were called zhu or jia in ancient China.It is said that they were invented by Da Yu,who successfully controlled the heavy flood (洪水).One day he was busy dealing with the flood.In order to save time when eating,he used two sticks from a tree to take the hot food.That was how chopsticks came into use. (2) C 
In fact,the earliest chopsticks found in China were made of bronze (青铜),which were unearthed from Yinxu in Anyang city,Henan Province.
Many people probably haven't realized the cultural meanings of chopsticks. (3) E  Do you notice that one end of chopsticks is square and the other end is round?So,why?According to our ancestors,the round end symbolized(象征) Heaven and the square end symbolized Earth. (4) A  In Chinese culture,it shows the perfect combination (结合) of yin and yang.
The influence of Chinese culture has stretched (延伸) far and wide. (5) D  So it's unbelievable that foreigners cannot use chopsticks.
A.Besides,chopsticks are used in pairs. B.It's convenient and efficient(有效率的). C.It was one of the legends(传说) about chopsticks. D.At least 1.8 billion people are using chopsticks around the world. E.They are regarded as one of the symbols of Chinese food culture.
【考点】人与社会.
【答案】BCEAD
【分析】本文讲述了筷子以及筷子的传统文化象征。
【解答】细节推理题。
(1)根据上文When you use a knife and fork,you have to take the knife with your right hand and the fork with your left hand,or you can't put food into your mouth.But with chopsticks,you can solve the eating problems with just one hand.(当你使用刀叉时,你必须用右手拿刀,左手拿叉,否则你不能把食物放进嘴里。但是用筷子,你只需一只手就能解决吃饭问题。)可知说的是用筷子,你只需一只手就能解决吃饭问题,结合选项,应说筷子既方便又高效。故选B。
(2)根据上文It is said that they were invented by Da Yu,who successfully controlled the heavy flood (洪水).One day he was busy dealing with the flood.In order to save time when eating,he used two sticks from a tree to take the hot food.That was how chopsticks came into use.(据说是大禹发明的,他成功地控制了洪水。有一天,他正忙于应付洪水。为了节省吃东西的时间,他用树上的两根棍子来拿热食物。筷子就是这样开始使用的。)可知说的是关于筷子的传说,结合选项,应说这是关于筷子的传说之一。故选C。
(3)根据上文Many people probably haven't realized the cultural meanings of chopsticks.(许多人可能还没有意识到筷子的文化意义。)和下文Do you notice that one end of chopsticks is square and the other end is round?So,why?According to our ancestors,the round end symbolized(象征) Heaven and the square end symbolized Earth.(你注意到筷子的一端是方形的,另一端是圆形的吗?那么,为什么?根据我们的祖先,圆端象征着天,方端象征着地。)可知说的是筷子的象征,结合选项,应说它们被视为中国饮食文化的象征之一。故选E。
(4)根据下文In Chinese culture,it shows the perfect combination (结合) of yin and yang.(在中国文化中,它体现了阴阳的完美结合。)可知说的是在中国文化中,一双筷子体现了阴阳的完美结合,结合选项,应说此外,筷子是成对使用的。故选A。
(5)根据上文The influence of Chinese culture has stretched (延伸) far and wide.(中国文化的影响已经非常广泛。)和下文So it's unbelievable that foreigners cannot use chopsticks.(所以外国人不能使用筷子是令人难以置信的。)可知说的是筷子的广泛使用,结合选项,应说全世界至少有18亿人在使用筷子。故选D。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案。
五.任务型阅读(共1小题)
17.Look at the picture and predict what the article is probably about.看图片,预测下文的主题。
(1)The article is probably about  Chinese products because  of the words "made in China" .
Read the article and choose the best answer.阅读短文并选择正确答案。
①Riding a shared bike on the street,you might hear some people speaking Chinese aloud.Turning to the right,you see a Sichuan﹣style restaurant.After walking into a store,you see that Huawei smartphones are on sale.But you're not in China —you're in Manchester in Britain.In fact,you might see similar things in many other cities.Chinese products have been going all over the world.
②Chinese food has been enjoyed in Western countries for a long time.To meet local people's tastes,Chinese restaurants have made some changes to the dishes."One example is the meat,"said Yin Hang,a Chinese student who is studying in Australia."We like to eat meat with the bone in,but people here don't.So the local Chinese restaurants provide big pieces of meat without bones,even for fish."
③Some Chinese brands are also becoming more popular.It is reported that in many cities in Europe,many stores sell TCL televisions,Haier fridges and Lenovo computers.More than half of US﹣owned drones(无人机) are Chinese models.According to China Daily,they're not only made in China,but also designed and developed in the country.
④In the past,most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable.But now,things have changed greatly.More people trust Chinese brands "Made in China"becomes cool."They are beautiful and offer something special that American phones don't have,"an article on CNN once said about Chinese smartphones.
⑤As it is said,Chinese government has been trying its best to improve its national brands of all kinds to meet the needs of modern life.
(2)How many Chinese brand electronic products are mentioned in the article?  D 
A.2
B.3
C.4
D.5
(3)The underlined word "unreliable" in Paragraph 4 probably means  A .
A.untrustworthy
B.unreasonable
C.uncomfortable
D.unimaginable
(4)What does the underlined pronoun(代词)"They" in Paragraph 4 refer to?  C 
A.Western people.
B.Chinese products.
C.Chinese smartphones.
D.American phones.
(5)To meet local people's tastes,Chinese restaurants  C .
A.cut the prices of the dishes
B.provide big pieces of meat with bones
C.have made some changes to the dishes
D.add more salt when they cook
(6)What does the writer want to tell us in the article?  A 
A.Chinese products are globally popular.
B.People in the West don't like Chinese food.
C.All of the US﹣owned drones are made in America.
D.Australians like eating meat with bones in.
【考点】新闻报道;经济.
【答案】(1)Chinese products;of the words "made in China"(2)﹣(6)DACCA
【分析】本文主要介绍中国产品在全世界流行。
【解答】(1)细节推理题。根据图片上的文字"made in China"可以推知本文主要讲中国产品。故填Chinese products;of the words "made in China"。
(2)推理判断题。根据第一段After walking into a store,you see that Huawei smartphones are on sale.(走进一家商店,你看到在卖的华为手机。)和第三段It is reported that in many cities in Europe,many stores sell TCL televisions,Haier fridges and Lenovo computers.More than half of US﹣owned drones(无人机) are Chinese models.(据报道,欧洲许多城市的商店卖TCL电视,海尔冰箱和联想电脑。超过一半美国人拥有的无人机是中国模型。)可知文中共提到5种电子产品。故选D。
(3)词义猜测题。根据第四段In the past,most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable.But now,things have changed greatly.More people trust Chinese brands "Made in China"becomes cool.(在过去,西方人认为中国产品廉价不可信。但现在,事情发生了很大改变。更多的人相信"中国制造"的中国产品变得很酷。)可知划线词在此处表示"不可信的"。故选A。
(4)代词指代题。根据第四段"They are beautiful and offer something special that American phones don't have,"an article on CNN once said about Chinese smartphones.(CNN的一篇关于中国智能手机的文章说,"它们很漂亮,提供了一些美国手机没有的东西")可知划线词指代"中国智能手机"。故选C。
(5)细节理解题。根据第二段To meet local people's tastes,Chinese restaurants have made some changes to the dishes.(为了适应当地人的口味,中国餐厅对菜品做了一些改变。)可知为了适应当地人的口味,中国餐厅对菜品做了一些改变。故选C。
(6)主旨大意题。根据第一段Chinese products have been going all over the world.(中国产品已经遍及全世界。)可知本文主要介绍中国产品在全世界流行。故选A。
【点评】主要考查学生的阅读理解能力及知识运用能力。答题时细节理解题可直接根据文中细节得出答案。
六.短文填空(共1小题)
18.Complete the passage about the Weifang International Kite Festival according to the given Chinese.根据所给中文,完成有关潍坊国际风筝节的短文。
Weifang,a city in Shandong province,(1) is known for  (以……闻名) kites.An international kite festival (2) is held once a year  (每年举办一次) there.The festival attracts people from (3) all over the world  (世界各地).On the day of the kite competition,the sky is full of kites which are(4) made of different types of materials (由不同种类的材料制作的) like silk or paper.The kites at the festival(5) are painted with colorful drawings (被画上五彩缤纷的图画).There are also competitions for the best kites.It (6) sounds very interesting (听起来好像很有趣) to see (7) which kite can fly the highest (哪个风筝可以飞得最高).We are so curious that(8) we want to learn more about kites (我们想弄清楚更多关于风筝的知识) and we'd like to(9) learn how to make a kite (学习如何制作风筝).
【考点】说明文;传统文化.
【答案】(1)is known for(2)is held once a year(3)all over the world(4)made of different types of materials(5)are painted with colorful drawings(6)sounds very interesting(7)which kite can fly the highest(8)we want to learn more about kites(9)learn how to make a kite
【分析】短文主要介绍潍坊国际风筝节的事情。
【解答】(1)考查短语。句意:潍坊,山东省的一个城市,以风筝而闻名。以……闻名:be known for;Weifang是第三人称单数形式,故be用is。故填:is known for。
(2)考查动词时态。句意:那里每年举办一次国际风筝节。举行:hold,动词;每年一次:once a year;根据句意可知,主语和动词是被动关系,故应用被动语态;根据上下文语境可知,句子应用一般现在时的被动语态,构成形式为:be done,主语An international kite festival是第三人称单数形式,故be用is。故填:is held once a year。
(3)考查短语。句意:这个节日吸引了来自世界各地的人们。世界各地:all over the world,固定短语。故填:all over the world。
(4)考查短语。句意:风筝比赛当天,天空中到处都是风筝,它们是由不同的材料如丝绸或纸张制成的。be made of"被制成";不同种类的材料:different types of materials。故填:made of different types of materials。
(5)考查动词语态。句意:节日里的风筝被画上五彩缤纷的图画。被画上五彩缤纷的图画:be painted with colorful drawings;根据上下文语境可知,句子应用一般现在时的被动语态,构成形式为:be done,主语The kites 是复数,故be用are。故填:are painted with colorful drawings。
(6)考查短语。句意:看哪只风筝飞得最高听起来很有趣。听起来好像很有趣:sound very interesting;根据上下文语境可知,句子应用一般现在时,主语It 是第三人称单数形式,故动词应用sounds。故填:sounds very interesting。
(7)考查句子。句意:看哪只风筝飞得最高听起来很有趣。哪个风筝可以飞得最高:which kite can fly the highest,是宾语从句。故填:which kite can fly the highest。
(8)考查句子。句意:我们非常好奇,想了解更多关于风筝的知识。我们想弄清楚更多关于风筝的知识:we want to learn more about kites。根据上下文语境可知,句子应用一般现在时。故填:we want to learn more about kites。
(9)考查短语。句意:们想学习如何做风筝。学习如何制作风筝:learn how to make a kite;would like to do sth."想干某事"。固定用法。故填:learn how to make a kite。
【点评】本篇单词填空给出了汉语,相对来说简单很多,主要注意词性时态单复数等的转化。
七.书面表达(共1小题)
19.(2024秋 城关区校级期中)假如你是韩梅,远在美国的笔友Linda给你写信了!信中Linda向你了解中国有什么著名小吃。请根据表格提示给Linda回信。
民间小吃 糖葫芦( tanghulu)
原料 山楂(haw),有些地方的糖葫芦用草莓(strawberry)、葡萄(grape)甚至小苹果等制成
历史渊源 据说,宋代(the Song Dynasty)一位皇帝的妻子曾因吃了糖葫芦治好了病,因此流传下来
象征 幸福和团圆
要求:
(1)短文应包含表格中的内容,但是不能逐条翻译,可适当增加细节,以使短文连贯、自然:
(2)词数80左右。文章开头和结尾已经给出,不计入总词数。
Dear Linda,
You asked me what famous snacks there were in my country._____________________
Yours,
Han Mei
【考点】书信类.
【答案】Dear Linda,
You asked me what famous snacks there were in my country.Well,in my country ,one of the most famous snacks tanghulu.Each different part of China has different tanghulu.It is usually made of haws,which are put together on a stick and covered with ice sugar.But there are more materials for tanghulu today in some places,such as strawberries,grapes and even little apples.
It is said that tanghulu ever saved the life of an emperor' s wife in the Song Dynasty.It was so delicious and healthy that many Chinese people like eating it.It is now seen as the bright symbols of happiness and reunion.
Are you looking forward to eating it?Come to my country,and I'll treat you to tanghulu.
Yours,
Han Mei
【分析】【高分句型一】:
It was so delicious and healthy that many Chinese people like eating it.它是如此美味健康,以至于许多中国人都喜欢吃它。like doing sth表示喜欢做某事。
【高分句型二】:
Are you looking forward to eating it?你期待着吃它吗?look forward to doing sth表示期待做某事。
【解答】Dear Linda,
You asked me what famous snacks there were in my country.(引出话题)Well,in my country ,one of the most famous snacks tanghulu.(民间小吃)Each different part of China has different tanghulu.It is usually made of haws,which are put together on a stick and covered with ice sugar.But there are more materials for tanghulu today in some places,such as strawberries,grapes and even little apples.(原料)
It is said that tanghulu ever saved the life of an emperor' s wife in the Song Dynasty.It was so delicious and healthy that many Chinese people like eating it.【高分句型一】It is now seen as the bright symbols of happiness and reunion.(历史渊源及象征)
Are you looking forward to eating it?【高分句型二】Come to my country,and I'll treat you to tanghulu.(期待)
Yours,
Han Mei
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)