第三课时 Section B(1a-1d)
用括号中所给单词的适当形式填空
1.As good friends,we should share sadness and (happy) with each other.
2.Nobody knows why all the (dinosaur) died out suddenly.
3.People watch lantern shows and guess (riddle) during the Lantern Festival.
4.The children think picking (mushroom) is special and interesting.
5.For Chinese,the round mooncakes are a symbol of (together) in the family.
Ⅰ.阅读理解【主题:人与社会 清明节】
Qingming literally(字面上) means “clear and bright”.It is one of the 24 seasonal division points in China.After the solar term,the temperature rises and rainfall increases.And then farmers begin to grow crops.It’s also a festival for Chinese.The Qingming Festival falls on April 4 in 2025.
As a festival,Qingming is believed to have a history of about 2,500 years.The most important tradition of Qingming is to honor ancestors and remember the dead family members.So Qingming is also called Tomb-Sweeping Day.When sweeping the graves,people pray,clean the tombstones and burn offerings,usually paper money,paper clothes,paper houses and now even paper phones.
Some traditions of Qingming have brought such problems as traffic jams and air pollution or even forest fires.As part of a greener Qingming campaign,people have been encouraged to pay respect for their ancestors and dead family members online,or burn less or no paper money to protect the environment.
1.What’s the weather like after Qingming
A.Much warmer. B.Colder.
C.Snowy. D.Windy.
2.What does the underlined word “offerings” mean
A.Things for children. B.Things for the poor.
C.Gifts for the dead. D.Gifts for the old.
3.Where does the greener Qingming campaign encourage people to honor the dead
A.At home. B.In the open air.
C.On the Internet. D.By the forests.
Ⅱ.补全对话
A:Hello,Molly.1.
B:Hi,Li Hua.Yeah,and my favorite Chinese festival is the Mid-Autumn Festival.It is the second most important festival in China after the Chinese New Year.
A:2.
B:Oh,I know Chinese people enjoy the moon and eat mooncakes on that day.3.
A:My favorite Chinese festival is the Dragon Boat Festival.It falls on the fifth day of the fifth lunar month.My family and I all like it best.
B:Really 4.
A:I think it’s great fun to watch the boat races.They are really exciting.And we all like eating zongzi on that day.
B:Great.Can I spend the festival with you this year
A:5. I’m very happy to spend the festival with you.
【详解答案】
基础达标
1.happiness 2.dinosaurs 3.riddles 4.mushrooms 5.togetherness
能力提升
Ⅰ.【语篇解读】本文介绍了清明节的相关信息。
1.A 解析:细节理解题。根据第一段“After the solar term,the temperature rises and rainfall increases.”可知,清明过后,气温上升。故选A。
2.C 解析:词义猜测题。根据第二段“usually paper money,paper clothes,paper houses and now even paper phones”再结合常识可知,纸钱、纸衣服、纸屋等都是烧给去世的人的祭品。故选C。
3.C 解析:细节理解题。根据第三段“As part of a greener Qingming campaign,people have been encouraged to pay respect for their ancestors and dead family members online”可知,绿色清明活动倡导人们在网上纪念逝者。故选C。
Ⅱ.1.Do you like Chinese festivals
2.What else do you know about it
3.What is your favorite Chinese festival
4.What do you like about this festival
5.Of course.