人教版九年级全册Unit 2 I think that mooncakes are delicious!第四课时 Section B(2a-2e)练习(含答案)

文档属性

名称 人教版九年级全册Unit 2 I think that mooncakes are delicious!第四课时 Section B(2a-2e)练习(含答案)
格式 docx
文件大小 75.5KB
资源类型 教案
版本资源 人教新目标(Go for it)版
科目 英语
更新时间 2025-09-08 12:45:31

图片预览

文档简介

第四课时 Section B(2a-2e)
Ⅰ.根据句意及汉语提示写出单词
1.He stood at the     (底部) of the stairs and called up to me.
2.I also wish to     (表达) my best wishes to your family and you.
3.There’s something in the refrigerator that     (发出……气味) moldy.
4.We’re going to have a     (野餐),weather permitting.
5.It is an old     (风俗).Now few young people know about it.
Ⅱ.选用方框中短语的适当形式完成句子
come together, take place, count down, say goodbye to, sweep out
1.The concert     next Thursday.
2.They would     as a community.
3.We started to     for the rocket launch.
4.I want you to     dust from the workshop before you leave tonight.
5.You’ll have to     your chances of becoming a doctor if you don’t pass the exams.
Ⅲ.根据汉语意思完成句子
1.这是把你和你的家人联系在一起的一个特别的时刻。
It is a special time to     you     your family.
2.当你放烟花时,你必须让你的小妹妹远离你。
When you          fireworks,you must keep your younger sister away from you.
3.言语无法表达我现在多么快乐。
Words          how happy I am.
Ⅰ.完形填空【主题:人与社会 国际茶日】
  Tea is one of three most popular drinks in the world.It is reported that tea is  1  in more than 60 countries and regions(地区) and  2  by over 2 billion people.On November 27,2019,the UN decided May 21 as International Tea Day.The UN’s decision showed the  3  of tea in people’s daily lives.
  China is the largest tea-producing country in the world.It has always paid a lot of  4  to the development of the tea industry(行业).China  5  International Tea Day every year.To celebrate the day,many events  6  in different areas in China.
  International Tea Day  7  farmers to grow more nice tea plants.It also helps spread tea culture and the  8  of tea.
  “I am now more confident about the  9  future for tea,” said Jin Weiqiang,a farmer in Meijiawu Village in Hangzhou,Zhejiang Pro-vince.Jin has been growing Longjing tea for 25 years.Wei Yuede,a  10  in Anxi,Fujian Province,said International Tea Day will help him sell more tea.Wei owns a tea company and he sells his tea internationally.
1.A.produced  B.chosen C.drunk   D.sold
2.A.enjoyed   B.influenced C.memorized   D.created
3.A.background   B.importance C.brand   D.difficulty
4.A.attention   B.mention C.introduction   D.celebration
5.A.holds    B.keeps C.connects    D.celebrates
6.A.take risks   B.take breaks C.take place  D.take photos
7.A.requires  B.encourages C.allows  D.questions
8.A.pleasure  B.expression C.popularity  D.nature
9.A.dark  B.bright C.terrible  D.happy
10.A.postman  B.scientist C.businessman D.teacher
Ⅱ.阅读理解【主题:人与社会 传统节日】
  The Longtaitou Festival,also known as the Eryue’er Festival,is a traditional festival.It is on the second day of the second month of the Chinese calendar.In 2025,it falls on March 1st.An old saying goes,“Er yue er,long tai tou.” It means on the second day of the second month,the dragon lifts his head.
  This festival was important in ancient China.People believed after this day the rain would increase because the rain-bringing Dragon King woke up from his winter sleep.So it marked the start of spring and farming.
  There are many ways to celebrate the festival.The most famous tradition is to have a haircut.Some people believe that having a haircut on this day brings them good luck,while others believe that having a haircut in the first lunar month will cause their uncle to die.
  People in East China’s Fujian Province eat tofu balls during the festival.They often make tofu and vegetable balls to pray for family and business—hoping everything goes well.Eating chengyao cakes on this day is a tradition in Suzhou,East China’s Jiangsu Province.It is said that if you eat chengyao cakes on Longtaitou,your waist(腰) won’t hurt the whole year.People in parts of Shandong Province eat fried beans to celebrate the festival.
  Other foods,like noodles,dumplings,spring rolls(春卷) and popcorn,are all given dragon names on this day.Noodles are called dragons’ beard(longxu),dumplings are dragons’ ears(long’er),spring rolls are dragons’ scales(longlin),and popcorn is called dragon seeds(longzi).It’s said that eating these foods on this day can bring good luck.
1.When is Longtaitou Festival in 2025
A.It’s on February 2nd. B.It’s on February 1st.
C.It’s on March 2nd. D.It’s on March 1st.
2.Why was this festival important in ancient China
A.Because it was time to begin to farm.
B.Because it was a symbol of good luck.
C.Because people could eat different foods.
D.Because people could have a haircut.
3.What does the underlined phrase “pray for” mean
A.Look after. B.Thank for.
C.Speak to God. D.Treat to.
4.What are called dragons’ ears on this festival
A.Dumplings. B.Spring rolls. C.Noodles. D.Fried beans.
Ⅲ.补全对话
A:Hi,Lin Feng.1.             
B:I like the Spring Festival best.
A:2.             
B:It is a time to relax.We can spend time with our families.
A:3.             
B:We often have a big dinner and visit our friends and relatives.
A:Do your parents give money to you
B:4.               My pa-rents usually give me much lucky money.What about you
A:About me 5.               But they often buy new clothes for me,and we also visit relatives and have dinner with them.
B:Yes.I think the Spring Festival is the most important of the year.
【详解答案】
基础达标
Ⅰ.1.bottom 2.express 3.smells 
4.picnic 5.custom
Ⅱ.1.takes place 2.come together 3.count down 4.sweep out
5.say goodbye to
Ⅲ.1.connect;with 2.set off
3.cannot/can’t express
能力提升
Ⅰ.【语篇解读】本文介绍了国际茶日,表明了人们对茶的重视。
1.A 解析:句意:据报道,世界上有60多个国家和地区生产茶叶,有20多亿人享受喝茶。produced“生产”;chosen“选择”;drunk“喝”;sold“卖”。根据“countries and regions(地区)”可知,是指有60多个国家和地区生产茶叶。故选A。
2.A 解析:句意同上。enjoyed“享受”;influenced“影响”;memorized“记忆”;created“创造”。根据空格后“by over 2 billion people”可知,超过20亿人享受喝茶。故选A。
3.B 解析:句意:联合国的决定显示了茶在人们日常生活中的重要性。background“背景”;importance“重要性”;brand“品牌”; difficulty“困难”。根据上句“On November 27,2019,the UN decided May 21 as International Tea Day.”可知,联合国把5月21日定为国际茶日,这说明茶在人们日常生活中很重要。故选B。
4.A 解析:句意:茶业的发展一直很受关注。attention“注意力”;mention“提及”;introduction“介绍”;celebration“庆祝”。根据“China is the largest tea-producing country in the world.”和“China... International Tea Day every year.”可知,中国茶业的发展历来备受关注。pay attention to“关注,重视”,为固定短语。故选A。
5.D 解析: 句意:中国每年都庆祝国际茶日。holds“握住”;keeps“保持”;connects“连接”;celebrates“庆祝”。根据下句“To celebrate the day,many events... in different areas in China.”可知,中国每年都庆祝国际茶日。故选D。
6.C 解析:句意:为了庆祝这一天,中国各地举行许多活动。take risks“冒险”;take breaks“休息一下”;take place“发生;进行”;take photos“拍照”。根据“many events”可知,是活动进行。故选C。
7.B 解析:句意:国际茶日鼓励农民种植更多的好茶树。requires“要求”;encourages“鼓励”;allows“允许”;questions“质疑”。根据下句“It also helps spread tea culture”再结合选项可知,国际茶日鼓励农民种植更多的好茶树。encourage sb.to do sth.“鼓励某人做某事”,为固定短语。故选B。
8.C 解析:句意:它还有助于传播茶文化和茶的普及。pleasure“高兴”;expression“表达”;popularity“普及”;nature“自然”。根据“It also helps spread tea culture and the...of tea.”可知,传播了茶文化,也就是普及了茶。故选C。
9.B 解析:句意:我现在对茶叶的光明前景更有信心了。dark“黑暗的”;bright“光明的”;terrible“糟糕的”;happy“高兴的”。根据“more confident”可知,有自信是因为茶叶有光明的前景。故选B。
10.C 解析:句意:福建安溪的商人魏月德表示,国际茶日将帮助他销售更多的茶叶。postman“邮递员”;scientist“科学家”;businessman“商人”; teacher“老师”。根据“help him sell more tea”可知,他是一个商人。故选C。
Ⅱ.【语篇解读】本文主要介绍了中国传统节日之一——龙抬头。
1.D 解析:细节理解题。根据第一段“It is on the second day of the second month of the Chinese calendar.In 2025,it falls on March 1st.”可知,2025年的“二月二”是在3月1日。故选D。
2.A 解析:细节理解题。根据第二段“This festival was important in ancient China.People believed after this day the rain would increase because the rain-bringing Dragon King woke up from his winter sleep.So it marked the start of spring and farming.”可知,在古代中国,这个节日很重要,人们相信在这一天之后雨水会增加,因为带来雨水的龙王从冬眠中醒来。所以它标志着春天和农耕的开始。故选A。
3.C 解析:词义猜测题。根据第四段“They often make tofu and vegetable balls to pray for family and business—hoping everything goes well.”可知,人们吃一些特殊的食物,是为了给家人和事业祈福,希望一切都好。由此可推测pray for意为“为……祈祷”,与Speak to God含义相近。故选C。
4.A 解析:细节理解题。根据最后一段“dumplings are dragons’ ears(long’er)”可知,饺子被称作龙耳。故选A。
Ⅲ.1.What festival do you like best
2.Why do you like it
3.What do you often do during the Spring Festival
4.Yes,they do. 
5.I don’t often get lucky money from my parents./My parents don’t often give me lucky money.