Unit 5 Working the Land Period Five Writing 课件(共54张)+学案(含答案)+练习(含答案)

文档属性

名称 Unit 5 Working the Land Period Five Writing 课件(共54张)+学案(含答案)+练习(含答案)
格式 zip
文件大小 6.1MB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-09 15:43:26

文档简介

Period Five Writing
【单元主题表达】
【高级词汇】
1.organic farming 2.be rich in 3.free of 4.essential nutrition 5.turn to/switch to
【高级句式】
1.In my opinion;is preferable to
2.Organic farming is free of chemical fertilisers and friendly to the environment.
3.Rich in minerals and vitamins, organic food guarantees us the essential nutrition.
4.they tend to buy organic fruits and vegetables
5.I’m greatly convinced that more and more farmers will turn to organic farming.
6.Organic farming is free of chemical fertilisers, which is friendly to the environment.
7.With more and more people caring about their health, they tend to buy organic fruits and vegetables despite the high prices of these products.
【连句成文】
One possible version:
In my opinion, organic farming is preferable to chemical farming because of its significant advantages over the latter. The reasons are as follows.
Firstly, organic farming is free of chemical fertilisers, which is undoubtedly friendly to the environment. Secondly, rich in minerals and vitamins, organic food guarantees us the essential nutrition. Thirdly, with more and more people caring about their health, they tend to buy organic fruits and vegetables despite the high prices of these products. So farmers can make more money.
All in all, I’m in favour of organic farming. I’m greatly convinced that more and more farmers will turn to organic farming in the future.
【活学活用】
One possible version:
With the development of society, agriculture has also changed a lot in many aspects. First of all, nowadays most farmers grow crops with the help of modern machines instead of planting crops with their hands. As a result, modern farmers no longer need to work so hard as before. And the output and working efficiency are also improved greatly, which contributes a lot to social-economic development. But modern agriculture also has harmful effect on our society. For example, the fertilisers and pesticides used in modern agriculture have destroyed the environment badly, while, traditional agriculture does not cause such kind of problem at all.Period Five Writing
Ⅰ.【文章大意】 本文是一篇新闻报道。文章主要介绍中国人把杂交水稻技术传播到非洲,为非洲人民播下了希望,帮助他们解决食物短缺的问题。
1.A 细节理解题。根据第二段“For farmers on the continent like Ranaivomanana, they are ‘very grateful’ to the Chinese as the hybrid rice is the key to better food security and higher incomes.”可知,非洲农民对于中国的杂交水稻持有感激的态度。gratitude和grateful为近义词,相呼应。故选A项。
2.B 推理判断题。根据第四段中王学民说的话“‘This year, we are using a new technology,’ he said, adding that it can significantly reduce labour and other costs.‘The land, climate and rice farming methods in Nigeria are very different from those in China. We had a lot of problems at the beginning,’…”及第五段“We came to realize that blindly copying the Chinese model is not feasible(可行的). It is necessary to constantly innovate our techniques to fit the local situation in Africa…”可知,王学民的话表明了在不同的地区应该采用不同的技术,因地制宜。故选B项。
3.C 细节理解题。根据文章最后一段“After more than ten years of research and innovation, the Nigerian farm now becomes a major training and mechanized production centre in the country, training more than 1,000 farmers and agricultural machinery management staff.”可知,尼日利亚成为现代化生产中心用了十多年时间。over a decade 与文中more than ten years 意义一致。故选C项。
4.B 主旨大意题。根据第一段“China is betting on its successful hybrid rice varieties to fight food shortage in Africa.”以及接下来中国杂交水稻在非洲的使用为非洲解决粮食短缺问题,为非洲播下了希望可知,B项“China’s hybrid rice sows hope for Africa”(中国杂交水稻为非洲播下希望)作为标题最佳。故选B项。
Ⅱ.【文章大意】 本文是一篇说明文,主要介绍了如何通过体验式欣赏将学习从一个需要完成的任务转变为一个需要珍惜的旅程。
1.G 根据空前的“As a high school student, you’re likely used to learning through reading textbooks.”以及空后的“This lies at the heart of ‘experiential appreciation (体验式欣赏)’, a philosophy that encourages you to engage directly with the world around you.”可知,此处承上启下,引出空后的“体验式欣赏”,应讲述有其他的学习方法,G选项“Now consider expanding your learning from just reading to actively participating.”(现在考虑把你的学习从单纯的阅读扩展到积极参与。)中的reading承接空前的内容,actively participating与空后的experiential appreciation的内容吻合,起到承上启下的作用。故选G项。
2.B 根据空前的“So, try joining a sports team, picking up a paintbrush, or taking part in a local charity event…”可知,此处应进一步谈论这些活动的作用,B选项“These activities bring learning to life.”(这些活动将学习带入生活。)中的these activities指的是空前列举的一系列的活动,符合语境。故选B项。
3.D 根据空前的“When you’re in nature, don’t just look around.”和空后的“Touching the leaves, feeling the wind and listening to the birds can enrich your learning and make each moment more memorable.”可知,此处与前文形成转折,衔接空后,谈论在大自然中应该激活自己的感官,D选项“Instead, activate your senses for a stronger tie with it.”(相反,激活你的感官,与它建立更牢固的联系。)中的instead表明,此空与空前内容为转折关系,且其中的senses与空后的touching,feeling以及listening的内容吻合,符合语境。故选D项。
4.E 根据空后的“After trying something new, ask yourself what you learned and how it made you feel. Write in a journal or discuss it with friends. This self-discovery turns experiences into life lessons and offers a deeper understanding of the world.”可知,此处在谈论反思,E选项“Take your experiences further by reflecting on them.”(通过反思你的经历,让你的经历更进一步。)中的reflecting on them与空前的内容吻合,符合语境。故选E项。
5.A 根据空前的“Experiential appreciation transforms learning from a task to be completed into a journey to be treasured.”可知,此处在谈论体验式欣赏对学习的好处,A选项“It extends learning beyond textbooks.”(它将学习扩展到远远超出教科书的范围。)讲述的为体验式欣赏对学习的好处,与本段主题吻合,且it指代前面的experiential appreciation。故选A项。
Ⅲ.第一节
One possible version:
Hi, everyone!
Today I want to share our planting plan for the vegetable plot assigned to our class.
Our plan focuses on creating a diverse and sustainable garden. Firstly, we will grow a variety of vegetables such as tomatoes, carrots and peppers, which are nutritious and widely enjoyed by people. Secondly, we will implement companion planting to maximize space and minimize pests. Lastly, we will use organic compost and practise water conservation techniques for a healthy and eco-friendly garden.
Our planting plan combines diversity, sustainability, and organic practices to create a productive and environmentally friendly vegetable garden. We are sure to make it an educational and rewarding experience.
Thank you for your attention.
第二节
【思路点拨】 本文以人物为线索展开,讲述了作者暑假和父母去了约翰叔叔乡下的农场,作者在城市里出生和长大,对农场生活一无所知。尽管一路上作者情绪低落,但当汽车开进农场大门的那一刻,他还是对眼前的景色感到惊奇。在农场,作者帮助一只小羊羔存活了下来,认识到了生命的宝贵。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“我立刻意识到我必须帮助那只小羊羔。”可知,第一段可描写作者决定帮助弱小的羊羔,在约翰叔叔的指导下喂其牛奶,见其恢复活力,深感成就与温暖。
②由第二段首句内容“很快,暑假就结束了,我们不得不回家。”可知,第二段可描写暑假结束,作者准备回家。回想小羊羔健康成长,作者深感此行不仅是逃离书本,更是人生一课。学到责任、同情与自然之美。
2.续写线索:作者决定帮助小羊羔—给小羊羔喂奶—小羊羔存活—感到温暖—暑假结束—得知小羊羔情况—感悟。
One possible version:
I knew instantly that I had to help that lamb. I asked Uncle John if there was anything I could do. He suggested I feed the little lamb some milk directly to give it more strength. With his guidance, I carefully held the bottle to the lamb’s mouth. It eagerly drank, and after a while, it seemed to gain some vitality. Seeing its feeble attempts to stand become stronger, I felt a sense of accomplishment and warmth spreading inside me. In the following days, I fed the lamb now and then.
Soon, it was the end of the summer vacation, and we had to go back home. As I packed my belongings, I couldn’t help but think about the little lamb and how it had grown stronger during my stay. Uncle John informed me that the lamb was now healthy and lively, thanks to our efforts. Saying goodbye to the farm, I realized that this trip had been more than just an escape from books; it had been a lesson in life. I learned about responsibility, compassion, and the beauty of nature.Period Five Writing
关于农业的议论文
【写作点拨】
议论文是通过议论或说理来表达作者见解和观点的文体。
作者对某一问题持有一种看法,提出若干理由,支持自己的看法,用来说服他人。
一般分为三段:
第一段:提出论点,引入话题;
第二段:列举正反方观点以及理由;
第三段:表明自己的观点。
【主题句式】
1.提出论点:
(1) Recently we’ve had a discussion about whether we should…
(2) Our opinions are divided on this topic. Most students are in favour of…
(3) Some people hold the opinion that A is superior to B in many ways. Others, however, argue that B is better.
2.正反方观点及理由:
(1) Some students are in favour of…The reasons are as follows. Firstly…Besides(Secondly)…Last but not least…
(2) However, others are against it because…
3.表明自己的观点:
(1)As the old saying goes, everything has two sides.
(2)All in all/In conclusion, I’m in favour of…
(3)As for me, I am against…because…
【主题示例】
假定你是李华, 最近你班开展了主题为“Chemical farming or organic farming”的讨论。请你写一篇文章阐述一下你的观点。
1.有机耕作不会破坏环境;
2.有机农产品更有营养;
3. 有机耕作让农民增加收入。
注意:词数80个左右。
【谋篇布局】
【高级词汇】
1.有机耕作            
2.富含……的           
3.无……的,摆脱了……的      
4.必要的营养            
5.转向     
【高级句式】
1.我认为有机耕作优于化学耕作。(opinion; preferable)
          , organic farming           chemical farming.
2.有机耕作不使用化肥,对环境比较友好。


3.有机食品富含矿物质和维生素,能保证给我们必要的营养。


4.随着越来越多的人关注自己的健康, 他们倾向于购买有机水果和蔬菜,尽管这些产品的价格比较高。
As more and more people care about their health,                     though the prices of these products are high.
5.我深信越来越多的农民会转向有机耕作。(convince)

6.将句2改为定语从句。


7.改写句4(用with复合结构,despite代替though引导的状语从句)。


【连句成文】


【活学活用】
假如你们学校的“英语之声”广播站正在征集有关“传统农业与现代农业的利与弊”的文章,将在本周五下午的“英语天地”栏目播出,请你结合以下表格所提供的信息用英语写一篇新闻稿,介绍一下你所了解的中国传统农业与现代农业的不同之处。词数80个左右。
传统农业 现代农业
 以手工耕作为主  以机械耕作为主
 农民很辛苦, 效率低, 产量低  工作效率提高, 产量大幅度提高
 对环境破坏小  化肥、农药的使用对环境破坏较大
   参考词汇: 方面aspect 效率efficiency


单元话题续写——社会贡献、文明与进步
【话题词汇】Period Five Writing
●Ⅰ 阅读理解(每小题2.5分,满分10分)
[2025·海南海口琼山区高二期中考试]
China is betting on its successful hybrid rice varieties to fight food shortage in Africa. “We’re no longer suffering from hunger,” 55-year-old Georges Ranaivomanana, a Madagascan farmer who took the lead in planting Chinese hybrid rice in his town of Mahitsy. Georges told Xinhua that he hoped that all Madagascan farmers would use the seeds to raise their living standards.
China has been helping African countries develop productive rice farming for years with its hybrid rice. For farmers on the continent like Ranaivomanana, they are “very grateful” to the Chinese as the hybrid rice is the key to better food security and higher incomes.
In May, the China National Hybrid Rice Research and Development Centre opened a research centre in Madagascar to select hybrid rice varieties based on the island nation’s diverse ecological environment, in an effort to find more productive crops for a continent long troubled by insufficient grain output.
In the northwestern Nigerian state of Kebbi, Chinese expert Wang Xuemin stood in a rice field, surrounded by green rice plants. “This year, we are using a new technology,” he said, adding that it can significantly reduce labour and other costs. “The land, climate and rice farming methods in Nigeria are very different from those in China. We had a lot of problems at the beginning,” said the 51-year-old who has been in Nigeria for 16 years.
In 2006, after Wang and his colleagues had sown the seeds, their field management techniques and large-scale farming equipment could not adapt to the operating environment and hundreds of hectares of rice fields were almost completely taken over by weeds. “We came to realize that blindly copying the Chinese model is not feasible(可行的). It is necessary to constantly innovate our techniques to fit the local situation in Africa,” he said.
After more than ten years of research and innovation, the Nigerian farm now becomes a major training and mechanized production centre in the country, training more than 1,000 farmers and agricultural machinery management staff.
( )1.What’s the attitude of African farmers about Chinese hybrid rice
A.Full of gratitude.
B.A little sceptical.
C.Extremely curious.
D.Much disappointed.
( )2.What can we infer from what Wang Xuemin said
A.Chinese technology of hybrid rice can’t be applied in Africa.
B.Different technologies should be applied to different areas.
C.Chinese experts contribute to raising African living standards.
D.Chinese technology can be used all over the world.
( )3.How long did it take for the Nigerian farm to be a modern production centre
A.More than ten decades.
B.Less than a year.
C.Over a decade.
D.Less than ten years.
( )4.What’s the best title of the text
A.Africans fight food shortage with Chinese
B.China’s hybrid rice sows hope for Africa
C.Chinese hybrid rice research has not been open in Africa
D.The sowing of hybrid rice should vary from country
●Ⅱ 阅读七选五(每小题2.5分,满分12.5分)
[2025·福建三明一中高二期中考试]
As a high school student, you’re likely used to learning through reading textbooks. 1.     This lies at the heart of “experiential appreciation(体验式欣赏)”, a philosophy that encourages you to engage directly with the world around you. It’s about learning from real-life experiences, and discovering a more profound and engaging way to learn.
To practise experiential appreciation, you can start by getting involved in hands-on activities related to your subjects. They will provide a first-hand understanding of the concepts you’re studying, making learning active and meaningful. So, try joining a sports team, picking up a paintbrush, or taking part in a local charity event: 2.    
As you dive deeper, immerse (沉浸) yourself fully in the surroundings and activities. When you’re in nature, don’t just look around. 3.     Touching the leaves, feeling the wind and listening to the birds can enrich your learning and make each moment more memorable.
4.     After trying something new, ask yourself what you learned and how it made you feel. Write in a journal or discuss it with friends. This self-discovery turns experiences into life lessons and offers a deeper understanding of the world.
Experiential appreciation transforms learning from a task to be completed into a journey to be treasured. 5.     So, explore the world around you, let every experience shape you, and discover the endless possibilities that await. This is the core of true learning, where every moment is a step towards a richer, more enlightened life.
A.It extends learning beyond textbooks.
B.These activities bring learning to life.
C.Mind the effect of your actions on the environment.
D.Instead, activate your senses for a stronger tie with it.
E.Take your experiences further by reflecting on them.
F.Textbooks offer a systematic introduction to essential concepts and principles.
G.Now consider expanding your learning from just reading to actively participating.
●Ⅲ 写作
第一节 应用文写作(满分15分)
[2025·河北衡水中学高二期中]
你校与国外友好学校拟举行以“Farming on Campus”为主题的线上交流会,作为项目负责人,你被邀请介绍你班菜地的种植方案。请你写一篇陈述稿,内容包括:
1.你班的方案;
2.设计理由。
注意:写作词数应为80个左右。
Hi, everyone!




Thank you for your attention.
第二节 读后续写(满分25分)
[2025·四川内江高二期中考试]
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The summer vacation finally arrived, and with the pressure of exams off my shoulders, I could finally rest. Unfortunately, my daydreaming was interrupted by my mother’s announcement. She and my father had decided to take me to Uncle John’s farm in the countryside. Being born and raised in the city, I had absolutely no clue about farm life. In my mind, I pictured waking up at dawn with cows biting my sleeves (袖子). I begged my parents to let me stay home, but it was no use. They claimed that farm life would teach me far more important things than any book on my shelf, which I thought was nonsense.
Therefore, on a sleepy morning, we packed our suitcases into the car trunk and drove off at daybreak. Even though I was low- spirited throughout the ride, the moment the car entered the farm’s gates, I wondered at the scenery. It looked like an oil painting, with a few cows feeding freely on a pasture (牧场) in the distance. Uncle John and Aunt Alice happily showed us around and introduced us to the animals. Aunt Alice pointed at a sheep that was moving slower than the others and said, “She’s about to give birth. Do you want to see the baby lambs ” I nodded.
That night, after eating dinner around a campfire, we settled into our wooden beds and fell into a sleep. Suddenly, I felt somebody shaking my shoulders. I opened my eyes; it was Aunt Alice! She excitedly told me that the lambs were here. I quickly got up and raced towards the barn (谷仓). There they were! The mother sheep was lying on the straw, and three newborn lambs huddled (蜷缩) next to her, drinking milk. Uncle John was already there, but he looked worried. “What’s wrong ” I asked. “Look at that little one; it’s not strong enough.” Uncle John pointed at the smallest lamb. It was true; the two other lambs were much bigger and took up all the space. The little one tried its best but still got pushed out. Uncle John said,“It’s probably not going to survive.”
注意:续写词数应为150个左右。
Paragraph 1:
I knew instantly that I had to help that lamb.






Paragraph 2:
Soon, it was the end of the summer vacation, and we had to go back home.








(共54张PPT)
Period Five
Writing
单元主题表达
练习册
答案速查【导】
答案速查【练】
关于农业的议论文
【写作点拨】
议论文是通过议论或说理来表达作者见解和观点的文体。
作者对某一问题持有一种看法,提出若干理由,支持自己的看法,用
来说服他人。
一般分为三段:
第一段:提出论点,引入话题;
第二段:列举正反方观点以及理由;
第三段:表明自己的观点。
【主题句式】
1.提出论点:
(1) Recently we've had a discussion about whether we should…
(2) Our opinions are divided on this topic. Most students are in
favour of…
(3) Some people hold the opinion that A is superior to B in
many ways. Others, however, argue that B is better.
2.正反方观点及理由:
(1) Some students are in favour of…The reasons are as follows.
Firstly…Besides(Secondly)…Last but not least…
(2) However, others are against it because…
3.表明自己的观点:
(1)As the old saying goes, everything has two sides.
(2)All in all/In conclusion, I'm in favour of…
(3)As for me, I am against…because…
【主题示例】
假定你是李华, 最近你班开展了主题为“Chemical farming or
organic farming”的讨论。请你写一篇文章阐述一下你的观点。
1.有机耕作不会破坏环境;
2.有机农产品更有营养;
3.有机耕作让农民增加收入。
注意:词数80个左右。
【谋篇布局】
【高级词汇】
1.有机耕作________________
2.富含……的___________
3.无……的,摆脱了……的________
4.必要的营养_________________
5.转向_________________
organic farming
be rich in
free of
essential nutrition
turn to/switch to
【高级句式】
1.我认为有机耕作优于化学耕作。(opinion; preferable)
______________, organic farming________________ chemical
farming.
In my opinion
is preferable to
2.有机耕作不使用化肥,对环境比较友好。
___________________________________________________________
______________
3.有机食品富含矿物质和维生素,能保证给我们必要的营养。
___________________________________________________________
__________________
Organic farming is free of chemical fertilisers and friendly to the environment.
Rich in minerals and vitamins, organic food guarantees us the essential nutrition.
4.随着越来越多的人关注自己的健康, 他们倾向于购买有机水果和蔬
菜,尽管这些产品的价格比较高。
As more and more people care about their health,____________
________________________________ though the prices of these
products are high.
they tend to buy organic fruits and vegetables
5.我深信越来越多的农民会转向有机耕作。(convince)
___________________________________________________________
________________
I'm greatly convinced that more and more farmers will turn to organic farming.
6.将句2改为定语从句。
___________________________________________________________
____________________
7.改写句4(用with复合结构,despite代替though引导的状语从句)。
Organic farming is free of chemical fertilisers, which is friendly to the environment.
___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
With more and more people caring about their health, they tend
to buy organic fruits and vegetables despite the high prices of
these products.
【连句成文】
One possible version:
In my opinion, organic farming is preferable to chemical
farming because of its significant advantages over the latter.
The reasons are as follows.
Firstly, organic farming is free of chemical fertilisers,
which is undoubtedly friendly to the environment. Secondly,
rich in minerals and vitamins, organic food guarantees us the
essential nutrition.
Thirdly, with more and more people caring about their health,
they tend to buy organic fruits and vegetables despite the high
prices of these products. So farmers can make more money.
All in all, I'm in favour of organic farming. I'm greatly
convinced that more and more farmers will turn to organic
farming in the future.
【活学活用】
假如你们学校的“英语之声”广播站正在征集有关“传统农业与现
代农业的利与弊”的文章,将在本周五下午的“英语天地”栏目播出,请你
结合以下表格所提供的信息用英语写一篇新闻稿,介绍一下你所了解
的中国传统农业与现代农业的不同之处。词数80个左右。
传统农业 现代农业
以手工耕作为主 以机械耕作为主
农民很辛苦, 效率低, 产量低 工作效率提高, 产量大幅度提高
对环境破坏小 化肥、农药的使用对环境破坏较大
参考词汇: 方面aspect 效率efficiency
______________________________________________________________________
One possible version:
With the development of society, agriculture has also
changed a lot in many aspects. First of all, nowadays most
farmers grow crops with the help of modern machines instead
of planting crops with their hands. As a result, modern farmers
no longer need to work so hard as before. And the output
and working efficiency are also improved greatly, which
contributes a lot to social-economic development. But
modern agriculture also has harmful effect on our society.
For example, the fertilisers and pesticides used in modern
agriculture have destroyed the environment badly, while,
traditional agriculture does not cause such kind of problem
at all.
练 习 册
Ⅰ阅读理解(每小题2.5分,满分10分)
[2025·海南海口琼山区高二期中考试]
China is betting on its successful hybrid rice varieties to
fight food shortage in Africa. “We're no longer suffering from
hunger,” 55-year-old Georges Ranaivomanana, a Madagascan
farmer who took the lead in planting Chinese hybrid rice in his
town of Mahitsy. Georges told Xinhua that he hoped that all
Madagascan farmers would use the seeds to raise their living
standards.
1
2
3
4
China has been helping African countries develop productive
rice farming for years with its hybrid rice. For farmers on the
continent like Ranaivomanana, they are “very grateful” to the
Chinese as the hybrid rice is the key to better food security and
higher incomes.
In May, the China National Hybrid Rice Research and
Development Centre opened a research centre in Madagascar to
select hybrid rice varieties based on the island nation's diverse
ecological environment, in an effort to find more productive
crops for a continent long troubled by insufficient grain output.
1
2
3
4
In the northwestern Nigerian state of Kebbi, Chinese expert
Wang Xuemin stood in a rice field, surrounded by green rice
plants. “This year, we are using a new technology,” he said,
adding that it can significantly reduce labour and other costs.
“The land, climate and rice farming methods in Nigeria are very
different from those in China. We had a lot of problems at the
beginning,” said the 51-year-old who has been in Nigeria for
16 years.
1
2
3
4
In 2006, after Wang and his colleagues had sown the seeds,
their field management techniques and large-scale farming
equipment could not adapt to the operating environment and
hundreds of hectares of rice fields were almost completely taken
over by weeds. “We came to realize that blindly copying the
Chinese model is not feasible(可行的). It is necessary to
constantly innovate our techniques to fit the local situation in
Africa,” he said.
1
2
3
4
After more than ten years of research and innovation, the
Nigerian farm now becomes a major training and mechanized
production centre in the country, training more than 1,000
farmers and agricultural machinery management staff.
【文章大意】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍中国人把杂交水
稻技术传播到非洲,为非洲人民播下了希望,帮助他们解决食物短
缺的问题。
1
2
3
4
( )1.What's the attitude of African farmers about Chinese
hybrid rice
A.Full of gratitude. B.A little sceptical.
C.Extremely curious. D.Much disappointed.
[解析] 细节理解题。根据第二段“For farmers on the continent like
Ranaivomanana, they are ‘very grateful’ to the Chinese as the
hybrid rice is the key to better food security and higher
incomes.”可知,非洲农民对于中国的杂交水稻持有感激的态度。
gratitude和grateful为近义词,相呼应。故选A项。

1
2
3
4
( )2.What can we infer from what Wang Xuemin said
A.Chinese technology of hybrid rice can't be applied in Africa.
B.Different technologies should be applied to different areas.
C.Chinese experts contribute to raising African living standards.
D.Chinese technology can be used all over the world.

1
2
3
4
[解析] 推理判断题。根据第四段中王学民说的话“‘This year, we are
using a new technology,’ he said, adding that it can significantly
reduce labour and other costs.‘The land, climate and rice
farming methods in Nigeria are very different from those in
China. We had a lot of problems at the beginning,’…”及第五
段“We came to realize that blindly copying the Chinese model
is not feasible(可行的). It is necessary to constantly innovate our
techniques to fit the local situation in Africa…”可知,王学民的话
表明了在不同的地区应该采用不同的技术,因地制宜。故选B项。
1
2
3
4
( )3.How long did it take for the Nigerian farm to be a
modern production centre
A.More than ten decades. B.Less than a year.
C.Over a decade. D.Less than ten years.
[解析] 细节理解题。根据文章最后一段“After more than ten years
of research and innovation, the Nigerian farm now becomes a
major training and mechanized production centre in the country,
training more than 1,000 farmers and agricultural machinery
management staff.”可知,尼日利亚成为现代化生产中心用了十多年
时间。over a decade 与文中more than ten years 意义一致。故
选C项。

1
2
3
4
( )4.What's the best title of the text
A.Africans fight food shortage with Chinese
B.China's hybrid rice sows hope for Africa
C.Chinese hybrid rice research has not been open in Africa
D.The sowing of hybrid rice should vary from country
[解析] 主旨大意题。根据第一段“China is betting on its successful
hybrid rice varieties to fight food shortage in Africa.”以及接下来
中国杂交水稻在非洲的使用为非洲解决粮食短缺问题,为非洲播下
了希望可知,B项“China's hybrid rice sows hope for Africa”
(中国杂交水稻为非洲播下希望)作为标题最佳。故选B项。

1
2
3
4
Ⅱ阅读七选五(每小题2.5分,满分12.5分)
[2025·福建三明一中高二期中考试]
As a high school student, you're likely used to learning
through reading textbooks. 1.___ This lies at the heart of
“experiential appreciation(体验式欣赏)”, a philosophy that
encourages you to engage directly with the world around you.
It's about learning from real-life experiences, and discovering a
more profound and engaging way to learn.
G
1
2
3
4
5
To practise experiential appreciation, you can start by
getting involved in hands-on activities related to your subjects.
They will provide a first-hand understanding of the concepts
you're studying, making learning active and meaningful. So, try
joining a sports team, picking up a paintbrush, or taking part in
a local charity event: 2.___
As you dive deeper, immerse (沉浸) yourself fully in the
surroundings and activities. When you're in nature, don't just
look around. 3.___ Touching the leaves, feeling the wind and
listening to the birds can enrich your learning and make each
moment more memorable.
B
D
1
2
3
4
5
4.___ After trying something new, ask yourself what you
learned and how it made you feel. Write in a journal or discuss
it with friends. This self-discovery turns experiences into life
lessons and offers a deeper understanding of the world.
Experiential appreciation transforms learning from a task to
be completed into a journey to be treasured. 5.___ So, explore
the world around you, let every experience shape you, and
discover the endless possibilities that await. This is the core of
true learning, where every moment is a step towards a richer,
more enlightened life.
E
A
1
2
3
4
5
A.It extends learning beyond textbooks.
B.These activities bring learning to life.
C.Mind the effect of your actions on the environment.
D.Instead, activate your senses for a stronger tie with it.
E.Take your experiences further by reflecting on them.
F.Textbooks offer a systematic introduction to essential concepts
and principles.
G.Now consider expanding your learning from just reading to
actively participating.
1
2
3
4
5
【文章大意】本文是一篇说明文,主要介绍了如何通过体验式欣赏
将学习从一个需要完成的任务转变为一个需要珍惜的旅程。
1
2
3
4
5
1.___
G
[解析] 根据空前的“As a high school student, you're likely used
to learning through reading textbooks.”以及空后的“This lies at
the heart of ‘experiential appreciation (体验式欣赏)’, a philosophy
that encourages you to engage directly with the world around
you.”可知,此处承上启下,引出空后的“体验式欣赏”,应讲述有其
他的学习方法,G选项“Now consider expanding your learning
from just reading to actively participating.”(现在考虑把你的学习从
单纯的阅读扩展到积极参与。)中的reading承接空前的内容,actively
participating与空后的experiential appreciation的内容吻合,起到承
上启下的作用。故选G项。
1
2
3
4
5
2.___
B
[解析] 根据空前的“So, try joining a sports team, picking up a
paintbrush, or taking part in a local charity event…”可知,此处应
进一步谈论这些活动的作用,B选项“These activities bring learning
to life.”(这些活动将学习带入生活。)中的these activities指的是空前
列举的一系列的活动,符合语境。故选B项。
1
2
3
4
5
3.___
D
[解析] 根据空前的“When you're in nature, don't just look
around.”和空后的“Touching the leaves, feeling the wind and
listening to the birds can enrich your learning and make each
moment more memorable.”可知,此处与前文形成转折,衔接空后,
谈论在大自然中应该激活自己的感官,D选项“Instead, activate your
senses for a stronger tie with it.”(相反,激活你的感官,与它建立
更牢固的联系。)中的instead表明,此空与空前内容为转折关系,且
其中的senses与空后的touching,feeling以及listening的内容吻合,
符合语境。故选D项。
1
2
3
4
5
4.___
E
[解析] 根据空后的“After trying something new, ask yourself what
you learned and how it made you feel. Write in a journal or
discuss it with friends. This self-discovery turns experiences into
life lessons and offers a deeper understanding of the world.”可
知,此处在谈论反思,E选项“Take your experiences further by
reflecting on them.”(通过反思你的经历,让你的经历更进一步。)中
的reflecting on them与空前的内容吻合,符合语境。故选E项。
1
2
3
4
5
5.___
A
[解析] 根据空前的“Experiential appreciation transforms learning
from a task to be completed into a journey to be treasured.”可
知,此处在谈论体验式欣赏对学习的好处,A选项“It extends
learning beyond textbooks.”(它将学习扩展到远远超出教科书的范
围。)讲述的为体验式欣赏对学习的好处,与本段主题吻合,且it指
代前面的experiential appreciation。故选A项。
1
2
3
4
5
Ⅲ写作
第一节 应用文写作(满分15分)
[2025·河北衡水中学高二期中]
你校与国外友好学校拟举行以“Farming on Campus”为主题的
线上交流会,作为项目负责人,你被邀请介绍你班菜地的种植方案。
请你写一篇陈述稿,内容包括:
1.你班的方案;
2.设计理由。
注意:写作词数应为80个左右。
Hi, everyone!
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
Thank you for your attention.
One possible version:
Hi, everyone!
Today I want to share our planting plan for the vegetable
plot assigned to our class.
Our plan focuses on creating a diverse and sustainable
garden. Firstly, we will grow a variety of vegetables such as
tomatoes, carrots and peppers,which are nutritious and
widely enjoyed by people. Secondly, we will implement
companion planting to maximize space and minimize pests.
Lastly, we will use organic compost and practise water
conservation techniques for a healthy and eco-friendly garden.
Our planting plan combines diversity, sustainability, and
organic practices to create a productive and environmentally
friendly vegetable garden. We are sure to make it an
educational and rewarding experience.
Thank you for your attention.
第二节 读后续写(满分25分)
[2025·四川内江高二期中考试]
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之
构成一篇完整的短文。
The summer vacation finally arrived, and with the pressure
of exams off my shoulders, I could finally rest. Unfortunately, my
daydreaming was interrupted by my mother's announcement.
She and my father had decided to take me to Uncle John's
farm in the countryside. Being born and raised in the city, I had
absolutely no clue about farm life. In my mind, I pictured
waking up at dawn with cows biting my sleeves (袖子). I
begged my parents to let me stay home, but it was no use.
They claimed that farm life would teach me far more important
things than any book on my shelf, which I thought was
nonsense.
Therefore, on a sleepy morning, we packed our suitcases
into the car trunk and drove off at daybreak. Even though I
was low- spirited throughout the ride, the moment the car
entered the farm's gates, I wondered at the scenery. It looked
like an oil painting, with a few cows feeding freely on a pasture
(牧场) in the distance. Uncle John and Aunt Alice happily
showed us around and introduced us to the animals. Aunt Alice
pointed at a sheep that was moving slower than the others and
said, “She's about to give birth. Do you want to see the baby
lambs ” I nodded.
That night, after eating dinner around a campfire, we
settled into our wooden beds and fell into a sleep.
Suddenly, I felt somebody shaking my shoulders. I opened my
eyes; it was Aunt Alice! She excitedly told me that the lambs
were here. I quickly got up and raced towards the barn (谷仓).
There they were! The mother sheep was lying on the straw, and
three newborn lambs huddled (蜷缩) next to her, drinking milk.
Uncle John was already there, but he looked worried. “What's
wrong ” I asked. “Look at that little one; it's not strong enough.”
Uncle John pointed at the smallest lamb. It was true; the two
other lambs were much bigger and took up all the space.
The little one tried its best but still got pushed out. Uncle John
said,“It's probably not going to survive.”
注意:续写词数应为150个左右。
Paragraph 1:
I knew instantly that I had to help that lamb._________________
Paragraph 2:
Soon, it was the end of the summer vacation, and we had
to go back home.____________________________________________________
【思路点拨】本文以人物为线索展开,讲述了作者暑假和父母去了
约翰叔叔乡下的农场,作者在城市里出生和长大,对农场生活一无
所知。尽管一路上作者情绪低落,但当汽车开进农场大门的那一刻,
他还是对眼前的景色感到惊奇。在农场,作者帮助一只小羊羔存活
了下来,认识到了生命的宝贵。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“我立刻意识到我必须帮助那只小羊羔。”可知,
第一段可描写作者决定帮助弱小的羊羔,在约翰叔叔的指导下喂其
牛奶,见其恢复活力,深感成就与温暖。
②由第二段首句内容“很快,暑假就结束了,我们不得不回家。”可知,
第二段可描写暑假结束,作者准备回家。回想小羊羔健康成长,作
者深感此行不仅是逃离书本,更是人生一课。学到责任、同情与自
然之美。
2.续写线索:作者决定帮助小羊羔—给小羊羔喂奶—小羊羔存活—感
到温暖—暑假结束—得知小羊羔情况—感悟。
One possible version:
I knew instantly that I had to help that lamb. I asked Uncle
John if there was anything I could do. He suggested I feed
the little lamb some milk directly to give it more strength.
With his guidance, I carefully held the bottle to the lamb's
mouth. It eagerly drank, and after a while, it seemed to gain
some vitality. Seeing its feeble attempts to stand become
stronger, I felt a sense of accomplishment and warmth
spreading inside me. In the following days, I fed the lamb now
and then.
Soon, it was the end of the summer vacation, and we had
to go back home. As I packed my belongings, I couldn't help
but think about the little lamb and how it had grown stronger
during my stay. Uncle John informed me that the lamb was
now healthy and lively, thanks to our efforts. Saying goodbye
to the farm, I realized that this trip had been more than just
an escape from books; it had been a lesson in life. I learned
about responsibility, compassion, and the beauty of nature.
Unit 5 WORKING THE LAND
Period Five Writing
导学案
单元主题表达
【高级词汇】
1.organic farming 2.be rich in 3.free of 4.essential nutrition
5.turn to/switch to
【高级句式】
1.In my opinion;is preferable to
2.Organic farming is free of chemical fertilisers and friendly
to the environment.
3.Rich in minerals and vitamins, organic food guarantees us
the essential nutrition.
4.they tend to buy organic fruits and vegetables
5.I'm greatly convinced that more and more farmers will turn
to organic farming.
6.Organic farming is free of chemical fertilisers, which is
friendly to the environment.
7.With more and more people caring about their health,
they tend to buy organic fruits and vegetables despite the
high prices of these products.
【连句成文】

【活学活用】

练习册
Ⅰ1.A 2.B 3.C 4.B
Ⅱ1.G 2.B 3.D 4.E 5.A
Ⅲ第一节

第二节