Period Five Writing
【单元主题表达】
【常见词块】
1.be closely related to 2.many different categories/kinds of
3.a proper amount of 4.in particular
5.have a balanced diet 6.last but not least
7.take three meals a day at the same time each day
【高级句式】
1.People regard food as their prime want
2.it can be seen that
3.which means not having too much or too little of any one thing
【活学活用】
One possible version:
Dear Peter,
I’m sorry to hear that you are having some health problems due to your unhealthy eating habits. Now I’m writing to share my experience and my suggestions.
When I was in junior high school, I used to eat large amounts of unhealthy food, which led to my poor health. I had to change my eating habits and gradually I regained my health. So in my opinion, I suggest you improve your eating habits. To start with, you should cut out junk food, as it does great harm to your body. Secondly, cut down on food rich in fat and sugar and eat more food with higher quantities of protein and fibre. Furthermore, it’s better to eat more fresh fruit and vegetables, which provide you with enough vitamins and help you fight diseases.
I hope my suggestions will be helpful and you’ll become fit as soon as possible. Best wishes!
Yours,
Li Hua Period Five Writing
Ⅰ.【文章大意】 这是一篇说明文。文章以植物奶切入,介绍了植物性替代食物的优势、人们对它们的看法以及前景。
1.C 细节理解题。根据第一段的“And while vegetarians around the world have grown accustomed to these substitutes, millions of milk drinkers are unsatisfied with these options, which don’t often taste, look, and blend like dairy milk. That accuracy is exactly what Impossible Foods has set out to develop. ‘We want milk that a dairy milk consumer will choose,’ said CEO Pat Brown at a virtual conference call.”可知,Impossible Foods的目的是让牛奶替代品更像牛奶。故选C。
2.A 推理判断题。根据第三段的“According to a study by YouGov, approximately 55 percent of millennials surveyed agree with the statement ‘I am open to substituting meat or dairy products with healthy substitutes.’.”可知,千禧一代对植物奶持支持态度。故选A。
3.C 推理判断题。根据第四段的“According to the Dairy Farmers of America, milk sales dropped by $1.1 billion between 2017 and 2018. While at the same time, the Plant-Based Food Association revealed that the sales of plant-based milk increased a lot, making up 15 percent of the total milk market.”可推知,这些数据表明了植物奶市场的蓬勃发展。故选C。
4.D 细节理解题。根据最后一段的“With no plans of slowing down, plant-based food substitutes are a micro revolution that is changing the very culture of our food consumption from the bottom all the way to the top.”可知,植物性替代品对饮食文化有巨大影响。故选D。
Ⅱ.【文章大意】 这是一篇说明文。文章主要说明了培养健康饮食习惯的方法。
1.G 由上文“While many people might be quitting formal New Year’s decisions this year, others may mark a fresh start by deciding to make up for poor eating habits of the past.”和下文可知,本空与上文为转折关系,说明动机存在的问题,故G选项“But this motivation is often focused on a diet that is too ambitious. (但这种动机往往集中在要求过高的饮食上。)”能承接上文,符合题意。故选G。
2.F 由下文“Maybe it’s the whole thing (like a frozen dinner), or maybe it’s just part of your meal (like the bottled dressing on your salad). Think of where you can replace processed foods for healthier ones. For example, eat whole-grain pasta instead of enriched white-flour spaghetti.”可知,本空要说跟“加工食品”有关的话题,故F选项“Look at your plate and note what’s processed and what isn’t. (看看你的盘子,留意哪些经过加工,哪些没有经过加工。)”能引起下文,符合题意。故选F。
3.B 由上文“Schedule your meals and snacks. Set times on your phone for three different meals and two snacks (if you need them).”可知,本空要说跟“吃东西的时间”有关的话题,故B选项“Don’t eat in between these scheduled times. (不要在这几个预定时间之间吃东西。)”能承接上文,符合题意。故选B。
4.E 由上文“Reduce your portion (一份) sizes. If you’re like most Americans, you’re eating too much food. An easy way to carry out portion control: load your plate as you normally would, then put back a third or half of the food.”可知,本空要说跟“份量和盘子”有关的话题,故E选项“You can also use a salad plate instead of a dinner plate. (你也可以用沙拉盘代替餐盘。)”能承接上文,符合题意。故选E。
5.D 由上文“You don’t need to include all of these steps at one time; try one step per week. Write down what you’re eating and any thoughts or questions you have about the process.”可知,本空要说跟“一周总结”有关的话题,故D选项“After a week, assess what worked and what didn’t. (一周后,评估哪些有效,哪些无效。)”能承接上文,符合题意。故选D。
Ⅲ.第一节
One possible version:
Dear Tim,
I am pleased to receive your request for assistance with your research on Chinese cuisine. Chinese cuisine is famous for its incredible diversity, with a wide range of flavours and cooking styles that vary from region to region. Each region has its own unique dishes, making it a fascinating subject to explore.
When it comes to my personal favourite Chinese cuisine, I must say that Cantonese cuisine, also known as Yue cuisine, holds a special place in my heart. It is recognized for its delicate flavours and a strong emphasis on using fresh, high-quality ingredients. In Cantonese cuisine, the cooking techniques often involve steaming or stir-frying, allowing the natural taste of the ingredients to shine through.
I hope this information proves valuable for your research report. If you have any further questions, please do not hesitate to ask. Good luck with your project!
Yours sincerely,
Li Hua
第二节
【思路点拨】 本文以人物为线索展开,讲述了Alessandro Vitale在祖父母家长大,他从祖父那里了解到园艺技能,特别是种植水果和蔬菜,从祖母那里学到了很棒的食谱。后来Alessandro做过几份不同的工作,但都没有真正喜欢的,一次做饭时他看到辣椒种子便想自己种点什么,也想从事园艺纪念祖父,不久后他就种植了很多植物,还用从祖母那里学来的食谱以创造性的方式烹饪菜园里的农产品。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“渐渐地,Alessandro把他的菜园扩大了。”可知,第一段可描写Alessandro在社交平台上分享的菜园视频大受欢迎。
②由第二段首句内容“受网上视频大受欢迎的启发,Alessandro开始写园艺方面的书。”可知,第二段可描写Alessandro通过视频和书籍传播自然意识,并将自己的爱好变成了职业。
2.续写线索:享受种植过程—在社交平台上分享—大受欢迎—写书—从事园艺相关工作—帮助别人—喜欢现在的生活
One possible version:
Gradually, Alessandro turned his garden into a much bigger one. There were lots of different plants and great biodiversity. Alessandro really enjoyed the process from starting with a seed to harvesting his own food. Meanwhile, he would share videos of his garden, farming processes and dishes made from the produce harvested from his garden on his social media platforms. To his surprise, these videos interested many people hoping to get close to nature and have healthy and safe food. Soon, he got tens of thousands of followers on his social media platforms.
Inspired by the popularity of his videos online, Alessandro began to write books on gardening. Through his videos and books, he tried to spread awareness of growing food, being self-reliant, and getting close to nature. Till now, he has concentrated on work related to gardening, making a living from a variety of sources like online advertisements and sales. Apart from that, he also uses his online platforms to help others, such as collecting donations and posting others’ requests for help. He really loves his current life. Clearly, Alessandro has successfully turned his hobby into a career.Period Five Writing
A descriptive essay about one’s diet
【范例】
俗话说“民以食为天”, 由此可见饮食对于任何人来说都是极其重要的。健康的身体需要健康的饮食,那么健康的饮食应该是什么样子的呢 请你根据课本所学并结合自己的见闻写一篇题为“A healthy diet”的短文。
注意:内容科学,行文连贯,词数80个左右。
【常见词块】
1.与……密切相关
2.很多不同种类的
3.适量的
4.尤其是,特别是
5.拥有均衡饮食
6.最后但同等重要的是
7.每天在相同的时间吃一日三餐
【高级句式】
1.As the saying goes, “ .”
俗话说,“民以食为天”。
2.Thus people’s health is closely related to a healthy diet.
因此可以看出,人们的健康与健康的饮食密切相关。
3.Thirdly, people should have a balanced diet, .
第三,人们应该均衡饮食,这就意味着任何一种东西都不要吃得太多或太少。
【连贯成文】
A healthy diet
As the saying goes, “People regard food as their prime want.” Thus it can be seen that people’s health is closely related to a healthy diet. Then what’s a healthy diet
Firstly, a healthy diet means many different categories/kinds of foods, including fresh foods, especially fruit and vegetables. Secondly, people should have a proper amount of food, such as meat, farm produce and sugar in particular. Thirdly, people should have a balanced diet, which means not having too much or too little of any one thing. Last but not least, consistent eating habits are also very fundamental, for example, taking three meals a day at the same time each day.
All above are my thoughts about having a healthy diet. Hopefully we all have a healthy body.
【活学活用】
假定你是李华,你的英国朋友Peter由于不良饮食习惯,身体出现了问题。请你给他写一封邮件,结合自身的经历,建议他改变饮食习惯,恢复健康。内容包括:
1. 写信缘由;
2. 自身的经历和个人建议;
3. 期望和祝愿。
注意:1. 写作词数应为80个左右;
2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Peter,
Yours,
Li HuaPeriod Five Writing
●Ⅰ 阅读理解
[2024·辽宁本溪高二期末]
While there are many milk substitutes (替代品) on the market, most fall short of imitating dairy milk. And while vegetarians around the world have grown accustomed to these substitutes, millions of milk drinkers are unsatisfied with these options, which don’t often taste, look, and blend like dairy milk. That accuracy is exactly what Impossible Foods has set out to develop. “We want milk that a dairy milk consumer will choose,” said CEO Pat Brown at a virtual conference call.
Like the famous Impossible Burger which tastes, cooks, and bleeds like real meat, Impossible Milk will also most likely be soy-based, giving it a protein profile (外形) like dairy milk. While the product is still in development for at least another year, Brown said in the conference call that soy is a very good choice from a nutritional standpoint and a supply chain standpoint, and for those reasons he thinks there’s a great chance that it will be the base protein for their product.
Plant-based milk, meats, and other products have been rising over the past several years as environmental and health concerns have grown, especially among millennials (千禧一代). According to a study by YouGov, approximately 55 percent of millennials surveyed agree with the statement “I am open to substituting meat or dairy products with healthy substitutes.”.
And the market is seeing this preference take shape. According to the Dairy Farmers of America, milk sales dropped by $1.1 billion between 2017 and 2018. While at the same time, the Plant-Based Food Association revealed that the sales of plant-based milk increased a lot, making up 15 percent of the total milk market.
As the trend towards choosing plant-based substitutes grows, so do the products, which can now be found in supermarkets throughout the world. With no plans of slowing down, plant-based food substitutes are a micro revolution that is changing the very culture of our food consumption from the bottom all the way to the top.
( )1.What is the goal of Impossible Foods
A.To satisfy the increasing demand for milk.
B.To attract more vegetarians to buy milk.
C.To make its milk more similar to dairy milk.
D.To develop more nutritional milk substitutes.
( )2.What is most of the young generation’s attitude to plant-based milk
A.Favourable.
B.Unclear.
C.Indifferent.
D.Intolerant.
( )3.What do the figures in Paragraph 4 imply
A.The poor sales of milk substitutes.
B.The success of Impossible Foods’ milk.
C.The booming market for plant-based milk.
D.The competition among plant-based products.
( )4.What do we know about plant-based substitutes
A.They will change vegetarians’ diets.
B.They are only sold in supermarkets.
C.They are expensive for most consumers.
D.They have a strong effect on food culture.
●Ⅱ 阅读七选五
[2024·浙江金华高二期末]
While many people might be quitting formal New Year’s decisions this year, others may mark a fresh start by deciding to make up for poor eating habits of the past. 1. Without a solid plan, you may fail quickly. So consider starting with these three easy ways to eat a healthier diet.
Aim for real food only. 2. Maybe it’s the whole thing (like a frozen dinner), or maybe it’s just part of your meal (like the bottled dressing on your salad). Think of where you can replace processed foods for healthier ones. For example, eat whole-grain pasta instead of enriched white-flour spaghetti.
Schedule your meals and snacks. Set times on your phone for three different meals and two snacks (if you need them). 3. This might control your desires, reduce stress about when you’ll eat next, and cut down on the extra calories of unnecessary snacking—a real challenge if you’re close to a refrigerator all day while at home or work.
Reduce your portion (一份) sizes. If you’re like most Americans, you’re eating too much food. An easy way to carry out portion control: load your plate as you normally would, then put back a third or half of the food. 4.
You don’t need to include all of these steps at one time; try one step per week. Write down what you’re eating and any thoughts or questions you have about the process. 5. Before long, you’ll have the confidence to attempt new steps.
A.Avoid having late-night meals or snacks.
B.Don’t eat in between these scheduled times.
C.Processed foods are linked with many diseases.
D.After a week, assess what worked and what didn’t.
E.You can also use a salad plate instead of a dinner plate.
F.Look at your plate and note what’s processed and what isn’t.
G.But this motivation is often focused on a diet that is too ambitious.
●Ⅲ 写作
第一节 应用文写作
[2024·广东大湾区高二联合考试]
假定你是李华,你的英国笔友Tim要写一份关于中国菜的调查报告,来信向你求助。请你给他回一封邮件,内容包括:
1.中国菜的概况;
2.你最喜欢的菜系及理由。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Tim,
I am pleased to receive your request for assistance with your research on Chinese cuisine.
Yours sincerely,
Li Hua
第二节 读后续写
[2024·山西朔州高二月考]
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Alessandro Vitale was born in Verona, Italy. As his parents were busy working, they were unable to care for his sister and him at the same time. Therefore, Alessandro grew up with his grandparents.
Alessandro’s grandmother was good at cooking. His grandfather used to take him out for fishing or to his garden in the town. Alessandro’s grandparents greatly influenced him, and he learned many things from them. At a young age, he was introduced to gardening, especially growing fruit and vegetables by his grandfather, and he learned great recipes from his grandmother.
Even though Alessandro got into gardening at a young age, he had to focus on school later. In 2015, he moved to London to work there and left gardening aside. Alessandro did several different jobs after getting there, but he liked none of them really.
One day after working in London for a few months, Alessandro and his roommate went to a supermarket and bought some vegetables. After returning home, they started cooking together. When cutting a red chilli (辣椒), Alessandro saw its seeds. An idea occurred to him that he could grow food himself. He had little connection with nature then and thought the food grown by himself was much healthier. Moreover, he wanted to take up gardening in memory of his grandfather. But he had never expected his future gardening journey would greatly influence his life and career.
Alessandro planted these seeds in pots on his small balcony. In just a few weeks, Alessandro scaled his garden up and grew more plants. His whole space was filled with plants. He fell in love with gardening and did anything he could to make his garden thrive (旺盛), such as reading various farming books to learn new technologies and skills. Besides gardening, he was also into zero-waste cooking. Thanks to his grandmother’s recipes, he could cook his garden produce in creative ways.
注意:续写词数应为150个左右。
Paragraph 1:
Gradually, Alessandro turned his garden into a much bigger one.
Paragraph 2:
Inspired by the popularity of his videos online, Alessandro began to write books on gardening.
(共46张PPT)
Period Five
Writing
单元主题表达
练习册
A descriptive essay about one's diet
【范例】
俗话说“民以食为天”, 由此可见饮食对于任何人来说都是极其重要的。
健康的身体需要健康的饮食,那么健康的饮食应该是什么样子的呢 请你根据课
本所学并结合自己的见闻写一篇题为“A healthy diet”的短文。
注意:内容科学,行文连贯,词数80个左右。
【常见词块】
1.与……密切相关 __________________________
2.很多不同种类的___________________________________________
3.适量的__________________________
4.尤其是,特别是________________
5.拥有均衡饮食___________________________
6.最后但同等重要的是______________________
7.每天在相同的时间吃一日三餐 _______________________________________
_________________________
be closely related to
many different categories/kinds of
a proper amount of
in particular
have a balanced diet
last but not least
take three meals a day at the same time each day
【高级句式】
1.As the saying goes,
“__________________________________________________.”
俗话说,“民以食为天”。
People regard food as their prime want
2.Thus_________________________ people's health is closely related to
a healthy diet.
因此可以看出,人们的健康与健康的饮食密切相关。
it can be seen that
3.Thirdly, people should have a balanced diet,
____________________________________________________________________
_____________.
第三,人们应该均衡饮食,这就意味着任何一种东西都不要吃得太多或太少。
which means not having too much or too little of any one thing
【连贯成文】
A healthy diet
As the saying goes, “People regard food as their prime want.”
Thus it can be seen that people's health is closely related to a
healthy diet. Then what's a healthy diet
Firstly, a healthy diet means many different categories/kinds of
foods, including fresh foods, especially fruit and vegetables.
Secondly, people should have a proper amount of food, such as
meat, farm produce and sugar in particular. Thirdly, people should
have a balanced diet, which means not having too much or too
little of any one thing. Last but not least, consistent eating
habits are also very fundamental, for example, taking three meals a
day at the same time each day.
All above are my thoughts about having a healthy diet.
Hopefully we all have a healthy body.
【活学活用】
假定你是李华,你的英国朋友Peter由于不良饮食习惯,身体出现了问题。
请你给他写一封邮件,结合自身的经历,建议他改变饮食习惯,恢复健康。内
容包括:
1.写信缘由;
2.自身的经历和个人建议;
3.期望和祝愿。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Peter,
____________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
One possible version:
Dear Peter,
I'm sorry to hear that you are having some health problems
due to your unhealthy eating habits. Now I'm writing to share my
experience and my suggestions.
When I was in junior high school, I used to eat large amounts
of unhealthy food, which led to my poor health. I had to change
my eating habits and gradually I regained my health. So in my
opinion, I suggest you improve your eating habits. To start with,
you should cut out junk food, as it does great harm to your body.
Secondly, cut down on food rich in fat and sugar and eat more
food with higher quantities of protein and fibre. Furthermore,
it's better to eat more fresh fruit and vegetables, which provide
you with enough vitamins and help you fight diseases.
I hope my suggestions will be helpful and you'll become fit as
soon as possible. Best wishes!
Yours,
Li Hua
练 习 册
Ⅰ阅读理解
[2024·辽宁本溪高二期末]
While there are many milk substitutes (替代品) on the market,
most fall short of imitating dairy milk. And while vegetarians
around the world have grown accustomed to these substitutes,
millions of milk drinkers are unsatisfied with these options, which
don't often taste, look, and blend like dairy milk. That accuracy is
exactly what Impossible Foods has set out to develop. “We want
milk that a dairy milk consumer will choose,” said CEO Pat Brown
at a virtual conference call.
1
2
3
4
Like the famous Impossible Burger which tastes, cooks, and
bleeds like real meat, Impossible Milk will also most likely be soy-
based, giving it a protein profile (外形) like dairy milk. While the
product is still in development for at least another year, Brown said
in the conference call that soy is a very good choice from a
nutritional standpoint and a supply chain standpoint, and for those
reasons he thinks there's a great chance that it will be the base
protein for their product.
1
2
3
4
Plant-based milk, meats, and other products have been rising
over the past several years as environmental and health concerns
have grown, especially among millennials (千禧一代). According to a
study by YouGov, approximately 55 percent of millennials surveyed
agree with the statement “I am open to substituting meat or
dairy products with healthy substitutes.”.
And the market is seeing this preference take shape. According
to the Dairy Farmers of America, milk sales dropped by $1.1 billion
between 2017 and 2018. While at the same time, the Plant-Based
1
2
3
4
Food Association revealed that the sales of plant-based milk
increased a lot, making up 15 percent of the total milk market.
As the trend towards choosing plant-based substitutes grows,
so do the products, which can now be found in supermarkets
throughout the world. With no plans of slowing down, plant-based
food substitutes are a micro revolution that is changing the very
culture of our food consumption from the bottom all the way to
the top.
1
2
3
4
【文章大意】这是一篇说明文。文章以植物奶切入,介绍了植物性替代食物的
优势、人们对它们的看法以及前景。
1
2
3
4
( ) 1.What is the goal of Impossible Foods
C
A.To satisfy the increasing demand for milk.
B.To attract more vegetarians to buy milk.
C.To make its milk more similar to dairy milk.
D.To develop more nutritional milk substitutes.
1
2
3
4
[解析] 细节理解题。根据第一段的“And while vegetarians around the
world have grown accustomed to these substitutes, millions of milk
drinkers are unsatisfied with these options, which don't often taste,
look, and blend like dairy milk. That accuracy is exactly what
Impossible Foods has set out to develop. ‘We want milk that a
dairy milk consumer will choose,’ said CEO Pat Brown at a virtual
conference call.”可知,Impossible Foods的目的是让牛奶替代品更像牛奶。
故选C。
1
2
3
4
( ) 2.What is most of the young generation's attitude to plant-
based milk
A
A.Favourable. B.Unclear. C.Indifferent. D.Intolerant.
[解析] 推理判断题。根据第三段的“According to a study by YouGov,
approximately 55 percent of millennials surveyed agree with the
statement ‘I am open to substituting meat or dairy products with
healthy substitutes.’.”可知,千禧一代对植物奶持支持态度。故选A。
1
2
3
4
( ) 3.What do the figures in Paragraph 4 imply
C
A.The poor sales of milk substitutes.
B.The success of Impossible Foods' milk.
C.The booming market for plant-based milk.
D.The competition among plant-based products.
[解析] 推理判断题。根据第四段的“According to the Dairy Farmers of
America, milk sales dropped by $1.1 billion between 2017 and
2018. While at the same time, the Plant-Based Food Association
revealed that the sales of plant-based milk increased a lot, making
up 15 percent of the total milk market.”可推知,这些数据表明了植物
奶市场的蓬勃发展。故选C。
1
2
3
4
( ) 4.What do we know about plant-based substitutes
D
A.They will change vegetarians' diets.
B.They are only sold in supermarkets.
C.They are expensive for most consumers.
D.They have a strong effect on food culture.
[解析] 细节理解题。根据最后一段的“With no plans of slowing down,
plant-based food substitutes are a micro revolution that is
changing the very culture of our food consumption from the
bottom all the way to the top.”可知,植物性替代品对饮食文化有巨大
影响。故选D。
1
2
3
4
Ⅱ阅读七选五
[2024·浙江金华高二期末]
While many people might be quitting formal New Year's
decisions this year, others may mark a fresh start by deciding to
make up for poor eating habits of the past. 1.____ Without a solid
plan, you may fail quickly. So consider starting with these three
easy ways to eat a healthier diet.
Aim for real food only. 2.___ Maybe it's the whole thing
(like a frozen dinner), or maybe it's just part of your meal
G
F
1
2
3
4
5
(like the bottled dressing on your salad). Think of where you can
replace processed foods for healthier ones. For example, eat whole-
grain pasta instead of enriched white-flour spaghetti.
Schedule your meals and snacks. Set times on your phone for
three different meals and two snacks (if you need them). 3.___ This
might control your desires, reduce stress about when you'll eat
next, and cut down on the extra calories of unnecessary
snacking—a real challenge if you're close to a refrigerator all day
while at home or work.
B
1
2
3
4
5
Reduce your portion (一份) sizes. If you're like most Americans,
you're eating too much food. An easy way to carry out portion
control: load your plate as you normally would, then put back a
third or half of the food. 4.___
You don't need to include all of these steps at one time; try
one step per week. Write down what you're eating and any
thoughts or questions you have about the process. 5.____ Before
long, you'll have the confidence to attempt new steps.
E
D
1
2
3
4
5
A.Avoid having late-night meals or snacks.
B.Don't eat in between these scheduled times.
C.Processed foods are linked with many diseases.
D.After a week, assess what worked and what didn't.
E.You can also use a salad plate instead of a dinner plate.
F.Look at your plate and note what's processed and what isn't.
G.But this motivation is often focused on a diet that is too
ambitious.
【文章大意】这是一篇说明文。文章主要说明了培养健康饮食习惯的方法。
1
2
3
4
5
1.____
G
[解析] 由上文“While many people might be quitting formal New
Year's decisions this year, others may mark a fresh start by
deciding to make up for poor eating habits of the past.”和下文可知,
本空与上文为转折关系,说明动机存在的问题,故G选项“But this
motivation is often focused on a diet that is too ambitious.
(但这种动机往往集中在要求过高的饮食上。)”能承接上文,符合题意。故选G。
1
2
3
4
5
2.___
F
[解析] 由下文“Maybe it's the whole thing (like a frozen dinner), or
maybe it's just part of your meal (like the bottled dressing on your
salad). Think of where you can replace processed foods for
healthier ones. For example, eat whole-grain pasta instead of
enriched white-flour spaghetti.”可知,本空要说跟“加工食品”有关的话
题,故F选项“Look at your plate and note what's processed and
what isn't. (看看你的盘子,留意哪些经过加工,哪些没有经过加工。)”能引
起下文,符合题意。故选F。
1
2
3
4
5
3.___
B
[解析] 由上文“Schedule your meals and snacks. Set times on your
phone for three different meals and two snacks (if you need them).”
可知,本空要说跟“吃东西的时间”有关的话题,故B选项“Don't eat in
between these scheduled times. (不要在这几个预定时间之间吃东西。)”
能承接上文,符合题意。故选B。
1
2
3
4
5
4.___
E
[解析] 由上文“Reduce your portion (一份) sizes. If you're like most
Americans, you're eating too much food. An easy way to carry out
portion control: load your plate as you normally would, then put
back a third or half of the food.”可知,本空要说跟“份量和盘子”有
关的话题,故E选项“You can also use a salad plate instead of a
dinner plate. (你也可以用沙拉盘代替餐盘。)”能承接上文,符合题意。故
选E。
1
2
3
4
5
5.____
D
[解析] 由上文“You don't need to include all of these steps at one
time; try one step per week. Write down what you're eating and
any thoughts or questions you have about the process.”可知,本空
要说跟“一周总结”有关的话题,故D选项“After a week, assess what
worked and what didn't. (一周后,评估哪些有效,哪些无效。)”能承接
上文,符合题意。故选D。
1
2
3
4
5
Ⅲ写作
第一节 应用文写作
[2024·广东大湾区高二联合考试]
假定你是李华,你的英国笔友Tim要写一份关于中国菜的调查报告,来信
向你求助。请你给他回一封邮件,内容包括:
1.中国菜的概况;
2.你最喜欢的菜系及理由。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.开头和结尾已给出,不计入总词数。
Dear Tim,
I am pleased to receive your request for assistance with your
research on Chinese cuisine._____________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
One possible version:
Dear Tim,
I am pleased to receive your request for assistance with your
research on Chinese cuisine. Chinese cuisine is famous for its
incredible diversity, with a wide range of flavours and cooking
styles that vary from region to region. Each region has its own
unique dishes, making it a fascinating subject to explore.
When it comes to my personal favourite Chinese cuisine, I
must say that Cantonese cuisine, also known as Yue cuisine, holds
a special place in my heart. It is recognized for its delicate flavours
and a strong emphasis on using fresh, high-quality ingredients. In
Cantonese cuisine, the cooking techniques often involve steaming
or stir-frying, allowing the natural taste of the ingredients to
shine through.
I hope this information proves valuable for your research
report. If you have any further questions, please do not hesitate
to ask. Good luck with your project!
Yours sincerely,
Li Hua
第二节 读后续写
[2024·山西朔州高二月考]
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完
整的短文。
Alessandro Vitale was born in Verona, Italy. As his parents were
busy working, they were unable to care for his sister and him at
the same time. Therefore, Alessandro grew up with his
grandparents.
Alessandro's grandmother was good at cooking. His
grandfather used to take him out for fishing or to his garden in
the town. Alessandro's grandparents greatly influenced him, and he
learned many things from them. At a young age, he was
introduced to gardening, especially growing fruit and vegetables by
his grandfather, and he learned great recipes from his grandmother.
Even though Alessandro got into gardening at a young age, he
had to focus on school later. In 2015, he moved to London to
work there and left gardening aside. Alessandro did several
different jobs after getting there, but he liked none of them really.
One day after working in London for a few months, Alessandro
and his roommate went to a supermarket and bought some
vegetables. After returning home, they started cooking together.
When cutting a red chilli (辣椒), Alessandro saw its seeds. An idea
occurred to him that he could grow food himself. He had little
connection with nature then and thought the food grown by
himself was much healthier. Moreover, he wanted to take up
gardening in memory of his grandfather. But he had never
expected his future gardening journey would greatly influence his
life and career.
Alessandro planted these seeds in pots on his small balcony. In
just a few weeks, Alessandro scaled his garden up and grew more
plants. His whole space was filled with plants. He fell in love with
gardening and did anything he could to make his garden thrive
(旺盛), such as reading various farming books to learn new
technologies and skills. Besides gardening, he was also into zero-
waste cooking. Thanks to his grandmother's recipes, he could cook
his garden produce in creative ways.
注意:续写词数应为150个左右。
Paragraph 1:
Gradually, Alessandro turned his garden into a much bigger
one.________________________________________________________________________
Paragraph 2:
Inspired by the popularity of his videos online, Alessandro
began to write books on gardening.____________________________________
【思路点拨】本文以人物为线索展开,讲述了Alessandro Vitale在祖父母家
长大,他从祖父那里了解到园艺技能,特别是种植水果和蔬菜,从祖母那里学
到了很棒的食谱。后来Alessandro做过几份不同的工作,但都没有真正喜欢
的,一次做饭时他看到辣椒种子便想自己种点什么,也想从事园艺纪念祖父,
不久后他就种植了很多植物,还用从祖母那里学来的食谱以创造性的方式烹饪
菜园里的农产品。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“渐渐地,Alessandro把他的菜园扩大了。”可知,第
一段可描写Alessandro在社交平台上分享的菜园视频大受欢迎。
②由第二段首句内容“受网上视频大受欢迎的启发,Alessandro开始写园艺
方面的书。”可知,第二段可描写Alessandro通过视频和书籍传播自然意识,
并将自己的爱好变成了职业。
2.续写线索:享受种植过程—在社交平台上分享—大受欢迎—写书—从事园艺
相关工作—帮助别人—喜欢现在的生活
One possible version:
Gradually, Alessandro turned his garden into a much bigger
one. There were lots of different plants and great biodiversity.
Alessandro really enjoyed the process from starting with a seed to
harvesting his own food. Meanwhile, he would share videos of his
garden, farming processes and dishes made from the produce
harvested from his garden on his social media platforms. To his
surprise, these videos interested many people hoping to get close
to nature and have healthy and safe food. Soon, he got tens of
thousands of followers on his social media platforms.
Inspired by the popularity of his videos online, Alessandro
began to write books on gardening. Through his videos and books,
he tried to spread awareness of growing food, being self-reliant,
and getting close to nature. Till now, he has concentrated on
work related to gardening, making a living from a variety of
sources like online advertisements and sales. Apart from that, he
also uses his online platforms to help others, such as collecting
donations and posting others' requests for help. He really loves his
current life. Clearly, Alessandro has successfully turned his hobby
into a career.