Unit 1 Science Fiction Period One Reading and Thinking—Comprehension 课件(共52张)+学案(含答案)+练习(含答案)

文档属性

名称 Unit 1 Science Fiction Period One Reading and Thinking—Comprehension 课件(共52张)+学案(含答案)+练习(含答案)
格式 zip
文件大小 8.6MB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-09 23:39:55

文档简介

 参考答案
Unit 1 SCIENCE FICTION
Period One  Reading and Thinking—Comprehension
Ⅰ.1.奖金 2.解雇,免职 3.悬;挂 4.内疚的 5.宣布
Ⅱ.1.ridiculous/absurd 2.integrity 3.appointment
4.whereas 5.dignity 6.declare 7.suspend 8.similarities
Ⅲ.1.with dignity 2.felt guilty about 3.more like
4.accompany; to 5.have an appointment with
6.experiment with 7.was dismissed from
Ⅳ.【文章大意】 本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者参与HereAfter AI项目,通过AI技术与虚拟的父母进行交流的经历和感受。
1.A 细节理解题。根据第一段“Interested in what it was promising…”和第二段“At first, I thought it would be just a fun project to see what was technologically possible.”可知,作者加入这个项目的主要目的是测试新技术。故选A项。
2.D 细节理解题。根据文章第三段“My parents were asked questions by a technician for hours—about everything from their earliest memories to what they believe will happen after they die. Whether through illness-generated concerns or a willingness to humour their daughter, my parents put up zero resistance. The company then took their responses and started to create the voice assistants.”可知,作者的父母为项目提供了数据。故选D项。
3.B 词义猜测题。根据第四段 “I hadn’t seen my actual, real parents for six months. They told me personal stories I’d never heard. They gave me life advice and told me things about their childhoods, as well as my own.”可知,作者的虚拟父母向她讲述了以前她从没听过的个人故事,这真是令人着迷。故画线词与B选项“Fascinating.”(令人着迷的)为同义词。故选B项。
4.C 推理判断题。根据最后一段 “Personally, I have mixed feelings about my experiment. I’m glad to have my virtual parents…On the other hand, I can’t help but find it sad that it took a stranger interviewing my parents for me to properly appreciate the complex people they are. But I feel lucky to have had the chance to grasp that and to still have the precious opportunity to spend more time with them and learn more about them, face to face, no technology involved.”可知,作者感到很幸运,还有机会能够花更多的时间和父母在一起,更多地了解他们,即作者意识到了与父母的真正联系是最重要的。故选C项。
Ⅴ.【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了一些人工智能无法做到的工作。
1.A 根据上文“A report released by Goldman Sachs in March 2023 estimated that AI is capable of doing a quarter of all the work currently done by humans.”以及下文“It would not just happen to individuals, but it could be pretty systematic.”可知,这个现象很可怕,A项“那太可怕了。”符合语境。故选A。
2.C 下文“According to Martin Ford, author of Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything, three categories are going to be relatively secure in the foreseeable future.”说明仍然有人工智能无法做到的三大类工作,C项“谢天谢地,还有一些事情是人工智能无法做到的。”符合语境。故选C。
3.D 根据上文“…three categories are going to be relatively secure in the foreseeable future.”以及下文“The second category is jobs that require sophisticated interpersonal relationships like nurses, business consultants and investigative journalists.”可知,此处需要承接上文,并引出之后两段的另外两种工作,D项“首先是真正有创造力的工作。”符合语境。故选D。
4.G 根据上文“The second category is jobs that require sophisticated interpersonal relationships like nurses, business consultants and investigative journalists. These are jobs where you need a very deep understanding of people.”可知,第二类工作相对安全是因为它们需要对人有深入的了解,G项“人工智能还需要很长时间才能真正建立关系和互动。”进一步解释第二类工作可能不受人工智能威胁的原因。故选G。
5.E 上文“In many cases, more educated workers are going to be more threatened than even the least educated workers.”以及下文“It’s really hard to automate that job.” 中it指代空处提及的工作说明,使酒店打扫工作自动化很难,即酒店打扫人员受到人工智能的威胁小,E项“想想那个打扫酒店房间的人。”举例说明具体的不需要高学历的工作。故选E。
Ⅵ.【文章大意】 本文为一篇说明文。文章介绍了一种先进的人工智能模型——Sora,专为从书面描述或图片中制作视频而设计。
1.represents 考查时态与主谓一致。本句为描述事实,所以用一般现在时,主语为单数,所以谓语动词用单数。故填represents。
2.that/which 考查定语从句。空格处需要填入定语从句的关系词,代替先行词在句子中作主语,先行词为high-quality videos,所以用that或者which。故填that/which。
3.its 考查代词。空格处位于名词之前,因此需要填入形容词性物主代词。故填its。
4.understanding 考查名词。空格处与strong grasp of language为并列关系,所以需要填入名词。故填understanding。
5.a 考查冠词。a variety of意为“各种各样的”。故填a。
6.made 考查过去分词。空格处需要填入非谓语动词,动词make与mistakes之间为动宾关系,所以用过去分词作定语。故填made。
7.natural 考查形容词。空格处位于名词之前,修饰名词,所以需要填入形容词。故填natural。
8.accurately 考查副词。空格处修饰动词showing,因此需要填入副词,accurate的副词为accurately。故填accurately。
9.risks 考查名词复数。risk作名词时意为“风险”,为可数名词,根据some可知,用复数。故填risks。
10.as 考查介词。be regarded as意为“被认为,被看作”。故填as。Unit 1 SCIENCE FICTION
Period One  Reading and Thinking—Comprehension
●Ⅰ 品句识词(写出黑体词的汉语意思)
1.Workers in big firms receive a substantial part of their pay in the form of bonuses and overtime.       
2.She claims she was unfairly dismissed from her post.       
3.A lamp was suspended from the ceiling.      
4.These days, are you spending more time feeling guilty about not working out       
5.The government has declared a state of emergency.      
●Ⅱ 单词拼写
1.It is       (荒谬的)to judge a foreign culture only by its food.
2.We’ve always regarded him as a man of      (正直) and high professional competence.
3.In some cases people have had to wait several weeks for an       (预约).
4.Some of the studies show positive results,       (然而) others do not.
5.He longs for a society in which the     (尊严) of all people is recognized.
6.His lawyers are confident that the judges will       (宣告) Mr Stevens innocent.
7.Because of the fatal accident, the factory has been asked to       (暂停)business for half a year to raise standards.
8.I have a strong desire to see the differences and       (相似之处) in how people live everywhere in the world.
●Ⅲ 短语填空
1.The real winners in sports are those who know how to persevere and to behave       (有尊严地)—whether they win or lose a game.
2.The boy       (为……感到内疚) taking money from his mother’s handbag without permission.
3.These sceptical scientists wrote reports that sounded       (更像是) fiction than fact.
4.Clare made it a rule to       her granny       (陪某人到……) the church during those days.
5.I was about to tell you that I would             (与……有约) my dentist at 9:00 o’clock tomorrow.
6.Scientists       (用……做实验)rats in order to discover facts about human behaviour.
7.She             (被解雇) her job last week for disobeying the company’s safety regulations.
                    
●Ⅳ 阅读理解
[2024·吉林“BEST合作体”高二期末]
At the end of 2019,I learned that Here-After AI, whose goal is to let the living communicate with the dead, was looking for applicants of its new AI project. Interested in what it was promising, I applied to experiment the software on my very-much-alive parents.
At first, I thought it would be just a fun project to see what was technologically possible. Then their health condition added some urgency to the experiment. I was frightened that my parents might die since my father had been diagnosed with cancer and my mother was recently developing symptoms of early Alzheimer’s disease, and that with the distance between us, I might never have the chance to say goodbye.
The first step was an interview. My parents were asked questions by a technician for hours—about everything from their earliest memories to what they believe will happen after they die. Whether through illness-generated concerns or a willingness to humour their daughter, my parents put up zero resistance. The company then took their responses and started to create the voice assistants. A few months later, my virtual parents arrived via e-mail attachment.
When I communicated with them through the app on my phone, my hands were shaking. I hadn’t seen my actual, real parents for six months. They told me personal stories I’d never heard. They gave me life advice and told me things about their childhoods, as well as my own. It was mesmerizing.
Personally, I have mixed feelings about my experiment. I’m glad to have my virtual parents. They’ve enabled me to learn new things about my parents, and it’s comforting to think that the software will be there even when my parents aren’t. On the other hand, I can’t help but find it sad that it took a stranger interviewing my parents for me to properly appreciate the complex people they are. But I feel lucky to have had the chance to grasp that and to still have the precious opportunity to spend more time with them and learn more about them, face to face, no technology involved.
( )1.Why did the author initially join the AI project
A.To test out the new technology.
B.To preserve her parents’ voice.
C.To learn more about her parents’ life.
D.To remove the worry about her parents’ health.
( )2.What can we learn about the author’s parents
A.They liked talking a lot.
B.They died from the illnesses.
C.They opposed joining the project at first.
D.They provided data for the project.
( )3.What does the underlined word “mesmerizing” mean in Paragraph 4
A.Alarming.     B.Fascinating.
C.Inspiring. D.Disgusting.
( )4. What does the author realize at last
A.AI means never saying goodbye to our parents.
B.The advances in AI technology have pros and cons.
C.The real connection with our parents matters most.
D.AI allows us to learn more about our virtual parents.
●Ⅴ 阅读七选五 [2024·湖南衡阳高二期末]
The information age has reached a critical point, with AI’s superior computation ability surpassing that of humans. A report released by Goldman Sachs in March 2023 estimated that AI is capable of doing a quarter of all the work currently done by humans. 1.     It would not just happen to individuals, but it could be pretty systematic. Across the European Union and US, the report further notes, 300 million jobs are expected to be lost to automation.
2.     According to Martin Ford, author of Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything, three categories are going to be relatively secure in the foreseeable future. 3.     That means you’re not doing formulaic (程式化的) work or just rearranging things, but generating new ideas. For example, in the field of science, where your job is coming up with a novel strategy or solution, there’s going to be a place for human beings.
The second category is jobs that require sophisticated interpersonal relationships like nurses, business consultants and investigative journalists. These are jobs where you need a very deep understanding of people. 4.    
The third safe zone includes jobs that really require lots of mobility and problem-solving ability in unpredictable environments. Electricians, plumbers, welders (焊工) and the like all fall under this umbrella, where you’re dealing with different situations all the time.
In short, seeking roles in dynamic, shifting environments that include unpredictable tasks is a good way to avoid job loss to AI, at least, for a while. It’s important to note that an advanced education is not a defense against AI takeover. In many cases, more educated workers are going to be more threatened than even the least educated workers. 5.     It’s really hard to automate that job.
A.That could be terrible.
B.However, they are not coming for all jobs.
C.Thankfully, there are still things AI isn’t capable of.
D.The first would be jobs that are genuinely creative.
E.Think of the person that cleans hotel rooms.
F.That doesn’t necessarily mean all jobs that are considered “creative” are safe.
G.It’ll be a long time before AI has the ability to really build relationships and interact.
●Ⅵ 语法填空
Open AI has introduced Sora, an advanced AI model designed to make videos from written descriptions or pictures. This 1.       (represent) OpenAI’s move into the video creation area, joining other leading companies and new businesses. Sora stands out by making high-quality videos 2.       can show complex scenes with many characters, different movements, and detailed backgrounds. It can also improve existing videos by filling in missing parts, showing 3.       (it) strong grasp of language and 4.       (understand) of the real world.
Sora can make videos in 5.       variety of styles, including photo realistic and cartoon, lasting up to a minute. Demonstrations by OpenAI show Sora’s ability to produce videos that tell clear stories and show deep emotions, avoiding typical mistakes 6.       (make) by AI. However, even with its advanced features, Sora has its challenges. It may have trouble copying the 7.       (nature) laws of complex scenes or showing actions and their outcomes 8.       (accurate), like a cookie not having a bite mark.
Aware of some 9.       (risk) of misuse, OpenAI has not released Sora for general use. The organization stresses the need for careful development and use of AI, aiming to stop negative uses. For this, OpenAI is looking into ways to confirm videos made by Sora, which is regarded 10.       the future research trend.  参考答案
Unit 1 SCIENCE FICTION
Period One Reading and Thinking—Comprehension
【课前自主探究】
Task 1 Text Structure Analysing
1.tested out 2.alarmed and embarrassed 3.trusted
4.arrange everything
Task 2 Fast Reading
an experiment where a household robot was tested out
Task 3 Careful Reading
1—3 DCC
Task 4 Micro-writing
1.was tested 2.but 3.to be harmed 4.alarmed
5.unhappy 6.who 7.making 8.friends 9.completely
10.that






析取
LE▲RN
导学案Unit 1 SCIENCE FICTION
Robot nurses
[导读] 依托大数据、人工智能、5G等核心技术,机器人应用场景日益丰富,护理机器人就是其中一例。那么,目前的护理机器人能辅助人类做哪些工作呢
In Japan, human-like robots are already being employed as health care workers in homes for the elderly. Larger robotic machines are used to complete physical tasks such as moving patients, while smaller robots are being used to fight loneliness and inactivity in the elderly population.
Advanced robots have additional devices including touch-screens. While many elderly people prefer giving spoken commands to the robots, for those with age-related hearing loss or eye problems, having the choice to use the touch-screen is important.
It’s likely that artificial intelligence will be applied in the examination and treatment of patients globally in the near future. At CES 2019, Samsung showed Bot Care—a 2ft-tall robotic nurse on wheels. It has a group of sensors—if you hold a fingertip to its face, it can read blood pressure and pulse and then inform you—by speech—what your reading is and whether it is normal. Other sensors can monitor the breathing rate—even while the user is asleep—and temperature, and will offer solutions accordingly, including playing music to reduce stress. A sensor which knows where things are senses changes in the user’s height, and calls an emergency contact person by phone when it detects a fall.
Meanwhile Moxi, a socially intelligent hospital robot developed by Diligent Robotics, has gone into service at three hospitals in Texas, US, as part of a pilot programme designed to free up nurses. “Almost 30% of our tasks are to get things,” explained Phebe Lyepe, a nurse at Texas Health in Dallas, where the trial took place. “But all you need to do is press your voice button and call for Moxi.” During trials, Moxi delivered things patients needed to boxes outside each patient’s room and lab specimens (样本) to the lab, and carried heavy bags from patients’ rooms to a cleaning area.
Moxi is being used in hospitals across the state.
【主题词句背诵】
1.be employed as被聘为/雇用为
2.inactivity n.不活动;钝化
3.be applied in被应用在;应用于
4.sensor n.传感器
5.go into service投入使用
6.free up使解脱出来;开放;释放
7.It’s likely that artificial intelligence will be applied in the examination and treatment of patients globally in the near future.
在不久的将来,人工智能很可能会应用于全球患者的检查和治疗。
8.A sensor which knows where things are senses changes in the user’s height, and calls an emergency contact person by phone when it detects a fall.
一个知道东西在哪里的传感器会感应到用户身高的变化,并在检测到跌倒时通过电话呼叫紧急联系人。
Period One Reading and Thinking—Comprehension
Task 1 Text Structure Analysing
Task 2 Fast Reading
The text mainly tells us
 .
Task 3 Careful Reading
Read the text carefully and then choose the best answer according to the text.
( )1.Why did Claire feel alarmed at the sight of Tony
A.Because he was a robot.
B.Because she didn’t like him.
C.Because he never changed his facial expressions.
D.Because he was more like a human being than a machine.
( )2.Why did Claire buy the items from the shop
A.Because her husband was to return.
B.Because Tony was to leave.
C.Because Tony wanted her house transformed.
D.Because she thought she needed them.
( )3.Why did Claire weep when she got home
A.Because her secret was found.
B.Because she felt guilty.
C.Because she was not as good as Gladys.
D.Because her husband was to return.
Task 4 Micro-writing
Read the text carefully and fill in the following blanks.
A household robot 1.       (test) out in a family. He looked like a tall and handsome man with smooth hair and a deep voice. Claire didn’t like the idea put forward by her husband at the beginning, 2.     she agreed to it at last as her husband promised her that the robot wouldn’t harm her or allow her 3.        (harm).
At the sight of Tony, Claire was 4.     (alarm). When Tony offered to help her with dressing, Claire felt embarrassed. Gradually, Tony began to win Claire’s trust. She told Tony that she felt 5.       (happy) that her home wasn’t elegant enough for her husband, 6.     wanted to improve his social position. He helped Claire by 7.      (make) her home elegant, giving her a new haircut and giving her advice on her dress. Finally, Tony suggested that she invite her 8.       (friend) to the house so that they saw she and her house were 9.       (complete) transformed.
Finally came the day when all the guests would be arriving. Tony declared that he didn’t want to leave Claire, and 10.     he felt more than just the desire to please her. (共52张PPT)
Period One
Reading and Thinking—
Comprehension
Robot nurses
[导读]依托大数据、人工智能、5G等核心技术,机器人应用场景
日益丰富,护理机器人就是其中一例。那么,目前的护理机器人能
辅助人类做哪些工作呢?
In Japan, human-like robots are already being employed as
health care workers in homes for the elderly. Larger robotic
machines are used to complete physical tasks such as moving
patients, while smaller robots are being used to fight loneliness
and inactivity in the elderly population.
Advanced robots have additional devices including touch-
screens. While many elderly people prefer giving spoken
commands to the robots, for those with age-related hearing
loss or eye problems, having the choice to use the touch-screen
is important.
It's likely that artificial intelligence will be applied in the
examination and treatment of patients globally in the near
future. At CES 2019, Samsung showed Bot Care—a 2ft-tall
robotic nurse on wheels. It has a group of sensors—if you hold
a fingertip to its face, it can read blood pressure and pulse
and then inform you—by speech—what your reading is and
whether it is normal. Other sensors can monitor the breathing
rate—even while the user is asleep—and temperature, and will
offer solutions accordingly, including playing music to reduce
stress. A sensor which knows where things are senses
changes in the user's height, and calls an emergency contact
person by phone when it detects a fall.
Meanwhile Moxi, a socially intelligent hospital robot
developed by Diligent Robotics, has gone into service at three
hospitals in Texas, US, as part of a pilot programme designed
to free up nurses. “Almost 30% of our tasks are to get things,”
explained Phebe Lyepe, a nurse at Texas Health in Dallas, where
the trial took place. “But all you need to do is press your voice
button and call for Moxi.” During trials, Moxi delivered things
patients needed to boxes outside each patient's room and lab
specimens (样本) to the lab, and carried heavy bags from
patients' rooms to a cleaning area.
Moxi is being used in hospitals across the state.
【主题词句背诵】
1.be employed as被聘为/雇用为
2.inactivity n.不活动;钝化
3.be applied in被应用在;应用于
4.sensor n.传感器
5.go into service投入使用
6.free up使解脱出来;开放;释放
7.It's likely that artificial intelligence will be applied in the
examination and treatment of patients globally in the near
future.
在不久的将来,人工智能很可能会应用于全球患者的检查和治疗。
8.A sensor which knows where things are senses changes in the
user's height, and calls an emergency contact person by phone
when it detects a fall.
一个知道东西在哪里的传感器会感应到用户身高的变化,并在检测
到跌倒时通过电话呼叫紧急联系人。
课前自主探究
练习册
Task 1 Text Structure Analysing
tested out
alarmed and embarrassed
trusted
arrange everything
Task 2 Fast Reading
The text mainly tells us______________________________________
____________________.
an experiment where a household robot was tested out
Task 3 Careful Reading
Read the text carefully and then choose the best answer
according to the text.
( ) 1.Why did Claire feel alarmed at the sight of Tony
A.Because he was a robot.
B.Because she didn't like him.
C.Because he never changed his facial expressions.
D.Because he was more like a human being than a machine.

( ) 2.Why did Claire buy the items from the shop
A.Because her husband was to return.
B.Because Tony was to leave.
C.Because Tony wanted her house transformed.
D.Because she thought she needed them.

( ) 3.Why did Claire weep when she got home
A.Because her secret was found.
B.Because she felt guilty.
C.Because she was not as good as Gladys.
D.Because her husband was to return.

Task 4 Micro-writing
Read the text carefully and fill in the following blanks.
A household robot 1.___________(test) out in a family. He
looked like a tall and handsome man with smooth hair and a
deep voice. Claire didn't like the idea put forward by her
husband at the beginning, 2._____ she agreed to it at last as
her husband promised her that the robot wouldn't harm her or
allow her 3.______________ (harm).
was tested
but
to be harmed
At the sight of Tony, Claire was 4._________ (alarm). When
Tony offered to help her with dressing, Claire felt embarrassed.
Gradually, Tony began to win Claire's trust. She told Tony that
she felt 5._________ (happy) that her home wasn't elegant
enough for her husband, 6._____ wanted to improve his social
position. He helped Claire by 7.________(make) her home
elegant, giving her a new haircut and giving her advice on her
dress. Finally, Tony suggested that she invite her 8.________
(friend) to the house so that they saw she and her house were
9.___________ (complete) transformed.
alarmed
unhappy
who
making
friends
completely
Finally came the day when all the guests would be arriving.
Tony declared that he didn't want to leave Claire, and 10._____
he felt more than just the desire to please her.
that
练 习 册
Ⅰ品句识词(写出黑体词的汉语意思)
1.Workers in big firms receive a substantial part of their pay in
the form of bonuses and overtime.______
奖金
2.She claims she was unfairly dismissed from her post._________
____
解雇,免职
3.A lamp was suspended from the ceiling. ________
悬;挂
1
2
3
4
5
4.These days, are you spending more time feeling guilty about
not working out?________
内疚的
5.The government has declared a state of emergency.______
宣布
1
2
3
4
5
Ⅱ单词拼写
1.It is _________________ (荒谬的)to judge a foreign culture only
by its food.
ridiculous/absurd
2.We've always regarded him as a man of _________ (正直) and
high professional competence.
integrity
3.In some cases people have had to wait several weeks for an
_____________ (预约).
appointment
4.Some of the studies show positive results, _________ (然而)
others do not.
whereas
1
2
3
4
5
6
7
8
5.He longs for a society in which the ________ (尊严) of all
people is recognized.
dignity
6.His lawyers are confident that the judges will ________ (宣告)
Mr Stevens innocent.
declare
7.Because of the fatal accident, the factory has been asked to
_________ (暂停)business for half a year to raise standards.
suspend
8.I have a strong desire to see the differences and ___________
(相似之处) in how people live everywhere in the world.
similarities
1
2
3
4
5
6
7
8
Ⅲ短语填空
1.The real winners in sports are those who know how to
persevere and to behave ____________(有尊严地)—whether they
win or lose a game.
with dignity
2.The boy ________________ (为……感到内疚) taking money
from his mother's handbag without permission.
felt guilty about
3.These sceptical scientists wrote reports that sounded
__________ (更像是) fiction than fact.
more like
4.Clare made it a rule to ____________ her granny ____
(陪某人到……) the church during those days.
accompany
to
1
2
3
4
5
6
7
5.I was about to tell you that I would _______________________
____ (与……有约) my dentist at 9:00 o'clock tomorrow.
have an appointment with
6.Scientists ________________ (用……做实验)rats in order to
discover facts about human behaviour.
experiment with
7.She ___________________(被解雇) her job last week for
disobeying the company's safety regulations.
was dismissed from
1
2
3
4
5
6
7
Ⅳ阅读理解
[2024·吉林“BEST合作体”高二期末]
At the end of 2019,I learned that Here-After AI, whose goal
is to let the living communicate with the dead, was looking for
applicants of its new AI project. Interested in what it was
promising, I applied to experiment the software on my very-
much-alive parents.
1
2
3
4
At first, I thought it would be just a fun project to see
what was technologically possible. Then their health condition
added some urgency to the experiment. I was frightened that
my parents might die since my father had been diagnosed with
cancer and my mother was recently developing symptoms of
early Alzheimer's disease, and that with the distance between us,
I might never have the chance to say goodbye.
1
2
3
4
The first step was an interview. My parents were asked
questions by a technician for hours—about everything from their
earliest memories to what they believe will happen after they
die. Whether through illness-generated concerns or a willingness
to humour their daughter, my parents put up zero resistance.
The company then took their responses and started to create
the voice assistants. A few months later, my virtual parents
arrived via e-mail attachment.
1
2
3
4
When I communicated with them through the app on my
phone, my hands were shaking. I hadn't seen my actual, real
parents for six months. They told me personal stories I'd never
heard. They gave me life advice and told me things about their
childhoods, as well as my own. It was mesmerizing.
Personally, I have mixed feelings about my experiment. I'm
glad to have my virtual parents. They've enabled me to learn
new things about my parents, and it's comforting to think that
the software will be there even when my parents aren't. On the
1
2
3
4
other hand, I can't help but find it sad that it took a stranger
interviewing my parents for me to properly appreciate the
complex people they are. But I feel lucky to have had the
chance to grasp that and to still have the precious opportunity
to spend more time with them and learn more about them,
face to face, no technology involved.
【文章大意】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者参与
HereAfter AI项目,通过AI技术与虚拟的父母进行交流的经历和感受。
1
2
3
4
( ) 1.Why did the author initially join the AI project
A.To test out the new technology.
B.To preserve her parents' voice.
C.To learn more about her parents' life.
D.To remove the worry about her parents' health.
[解析] 细节理解题。根据第一段“Interested in what it was
promising…”和第二段“At first, I thought it would be just a fun
project to see what was technologically possible.”可知,作者加入
这个项目的主要目的是测试新技术。故选A项。

1
2
3
4
( ) 2.What can we learn about the author's parents
A.They liked talking a lot.
B.They died from the illnesses.
C.They opposed joining the project at first.
D.They provided data for the project.

1
2
3
4
[解析] 细节理解题。根据文章第三段“My parents were asked
questions by a technician for hours—about everything from their
earliest memories to what they believe will happen after they
die. Whether through illness-generated concerns or a willingness
to humour their daughter, my parents put up zero resistance.
The company then took their responses and started to create
the voice assistants.”可知,作者的父母为项目提供了数据。故选D项。
1
2
3
4
( ) 3.What does the underlined word “mesmerizing” mean
in Paragraph 4
A.Alarming. B.Fascinating. C.Inspiring. D.Disgusting.
[解析] 词义猜测题。根据第四段 “I hadn't seen my actual, real
parents for six months. They told me personal stories I'd never
heard. They gave me life advice and told me things about their
childhoods, as well as my own.”可知,作者的虚拟父母向她讲述了
以前她从没听过的个人故事,这真是令人着迷。故画线词与B选项
“Fascinating.”(令人着迷的)为同义词。故选B项。

1
2
3
4
( ) 4.What does the author realize at last
A.AI means never saying goodbye to our parents.
B.The advances in AI technology have pros and cons.
C.The real connection with our parents matters most.
D.AI allows us to learn more about our virtual parents.

1
2
3
4
[解析] 推理判断题。根据最后一段 “Personally, I have mixed
feelings about my experiment. I'm glad to have my virtual
parents…On the other hand, I can't help but find it sad that it
took a stranger interviewing my parents for me to properly
appreciate the complex people they are. But I feel lucky to have
had the chance to grasp that and to still have the precious
opportunity to spend more time with them and learn more
about them, face to face, no technology involved.”可知,作者感
到很幸运,还有机会能够花更多的时间和父母在一起,更多地了解
他们,即作者意识到了与父母的真正联系是最重要的。故选C项。
1
2
3
4
Ⅴ阅读七选五[2024·湖南衡阳高二期末]
The information age has reached a critical point, with AI's
superior computation ability surpassing that of humans. A report
released by Goldman Sachs in March 2023 estimated that AI is
capable of doing a quarter of all the work currently done by
humans. 1.___ It would not just happen to individuals, but it
could be pretty systematic. Across the European Union and US,
the report further notes, 300 million jobs are expected to be
lost to automation.
A
1
2
3
4
5
2.___ According to Martin Ford, author of Rule of the
Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything,
three categories are going to be relatively secure in the
foreseeable future. 3.___ That means you're not doing formulaic
(程式化的) work or just rearranging things, but generating new
ideas. For example, in the field of science, where your job is
coming up with a novel strategy or solution, there's going to
be a place for human beings.
C
D
1
2
3
4
5
The second category is jobs that require sophisticated
interpersonal relationships like nurses, business consultants and
investigative journalists. These are jobs where you need a very
deep understanding of people. 4.___
The third safe zone includes jobs that really require lots of
mobility and problem-solving ability in unpredictable
environments. Electricians, plumbers, welders (焊工) and the like
all fall under this umbrella, where you're dealing with different
situations all the time.
G
1
2
3
4
5
In short, seeking roles in dynamic, shifting environments
that include unpredictable tasks is a good way to avoid job loss
to AI, at least, for a while. It's important to note that an
advanced education is not a defense against AI takeover. In
many cases, more educated workers are going to be more
threatened than even the least educated workers. 5.___ It's really
hard to automate that job.
E
1
2
3
4
5
A.That could be terrible.
B.However, they are not coming for all jobs.
C.Thankfully, there are still things AI isn't capable of.
D.The first would be jobs that are genuinely creative.
E.Think of the person that cleans hotel rooms.
F.That doesn't necessarily mean all jobs that are considered
“creative” are safe.
G.It'll be a long time before AI has the ability to really build
relationships and interact.
1
2
3
4
5
【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一些人工智能无
法做到的工作。
1
2
3
4
5
1.___
A
[解析] 根据上文“A report released by Goldman Sachs in March
2023 estimated that AI is capable of doing a quarter of all the
work currently done by humans.”以及下文“It would not just
happen to individuals, but it could be pretty systematic.”可知,
这个现象很可怕,A项“那太可怕了。”符合语境。故选A。
1
2
3
4
5
2.___
C
[解析] 下文“According to Martin Ford, author of Rule of the
Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything,
three categories are going to be relatively secure in the
foreseeable future.”说明仍然有人工智能无法做到的三大类工作,C
项“谢天谢地,还有一些事情是人工智能无法做到的。”符合语境。故
选C。
1
2
3
4
5
3.___
D
[解析] 根据上文“…three categories are going to be relatively
secure in the foreseeable future.”以及下文“The second category
is jobs that require sophisticated interpersonal relationships like
nurses, business consultants and investigative journalists.”可知,此
处需要承接上文,并引出之后两段的另外两种工作,D项“首先是真
正有创造力的工作。”符合语境。故选D。
1
2
3
4
5
4.___
G
[解析] 根据上文“The second category is jobs that require
sophisticated interpersonal relationships like nurses, business
consultants and investigative journalists. These are jobs where
you need a very deep understanding of people.”可知,第二类工
作相对安全是因为它们需要对人有深入的了解,G项“人工智能还需
要很长时间才能真正建立关系和互动。”进一步解释第二类工作可能
不受人工智能威胁的原因。故选G。
1
2
3
4
5
5.___
E
[解析] 上文“In many cases, more educated workers are going to
be more threatened than even the least educated workers.”以及
下文“It's really hard to automate that job.” 中it指代空处提及的工
作说明,使酒店打扫工作自动化很难,即酒店打扫人员受到人工智
能的威胁小,E项“想想那个打扫酒店房间的人。”举例说明具体的不
需要高学历的工作。故选E。
1
2
3
4
5
Ⅵ语法填空
Open AI has introduced Sora, an advanced AI model
designed to make videos from written descriptions or pictures.
This 1.___________ (represent) OpenAI's move into the video
creation area, joining other leading companies and new
businesses. Sora stands out by making high-quality videos
2.___________ can show complex scenes with many characters,
different movements, and detailed backgrounds. It can also
improve existing videos by filling in missing parts, showing
3.____ (it) strong grasp of language and 4.______________
(understand) of the real world.
represents
that/which
its
understanding
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Sora can make videos in 5.___ variety of styles, including
photo realistic and cartoon, lasting up to a minute.
Demonstrations by OpenAI show Sora's ability to produce videos
that tell clear stories and show deep emotions, avoiding typical
mistakes 6._______ (make) by AI. However, even with its
advanced features, Sora has its challenges. It may have trouble
copying the 7.________ (nature) laws of complex scenes or
showing actions and their outcomes 8.__________ (accurate), like
a cookie not having a bite mark.
a
made
natural
accurately
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Aware of some 9._____ (risk) of misuse, OpenAI has not
released Sora for general use. The organization stresses the
need for careful development and use of AI, aiming to stop
negative uses. For this, OpenAI is looking into ways to confirm
videos made by Sora, which is regarded 10.____ the future
research trend.
risks
as
【文章大意】本文为一篇说明文。文章介绍了一种先进的人工智能
模型——Sora,专为从书面描述或图片中制作视频而设计。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1.___________
represents
[解析] 考查时态与主谓一致。本句为描述事实,所以用一般现在时,
主语为单数,所以谓语动词用单数。故填represents。
2.___________
that/which
[解析] 考查定语从句。空格处需要填入定语从句的关系词,代替先
行词在句子中作主语,先行词为high-quality videos,所以用that或
者which。故填that/which。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
3.____
its
[解析] 考查代词。空格处位于名词之前,因此需要填入形容词性物
主代词。故填its。
4.______________
understanding
[解析] 考查名词。空格处与strong grasp of language为并列关系,
所以需要填入名词。故填understanding。
5.___
a
[解析] 考查冠词。a variety of意为“各种各样的”。故填a。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
6._______
made
[解析] 考查过去分词。空格处需要填入非谓语动词,动词make与
mistakes之间为动宾关系,所以用过去分词作定语。故填made。
7.________
natural
[解析] 考查形容词。空格处位于名词之前,修饰名词,所以需要填
入形容词。故填natural。
8.__________
accurately
[解析] 考查副词。空格处修饰动词showing,因此需要填入副词,
accurate的副词为accurately。故填accurately。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
9._____
risks
[解析] 考查名词复数。risk作名词时意为“风险”,为可数名词,根据
some可知,用复数。故填risks。
10.____
as
[解析] 考查介词。be regarded as意为“被认为,被看作”。故填as。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10