Unit 2 Iconic Attractions Period Four Using Language课件(共74张)+学案(含答案)+练习(含答案)

文档属性

名称 Unit 2 Iconic Attractions Period Four Using Language课件(共74张)+学案(含答案)+练习(含答案)
格式 zip
文件大小 8.7MB
资源类型 教案
版本资源 人教版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-09 23:50:54

文档简介

Period Four Using Language
【课前自主探究】
Task 1 Text Structure Analysing
1.symbol 2.touch 3.frighten 4.animal
Task 2 Fast Reading
four amazing animals of Australia
Task 3 Careful Reading
1—5 CCCAB
Task 4 Micro-writing
1.considered 2.has 3.mother’s/mothers’
4.being touched 5.against 6.Worse 7.generally
8.which 9.a 10.handful
【语言知识梳理】
词汇点睛
1.①distribution ②Distributed ③have been distributed
④continue to distribute the cards and bags to the homeless
⑤has a wide distribution;is widely distributed
2.①licensed ②have been licensed ③for ④has licensed an unknown publishing house to publish
3.①violently ②violence ③with my heart beating violently ④by/with violence
4.①to adapt ②beyond ③capacity ④had the capacity to convey my thoughts; emotions ⑤is really capable of doing this job well;has the real capacity to do this job well
5.①were made ②handfuls ③spoonful ④pulled out a handful of change ⑤there were a houseful of students
句型透视
①尽管(表示让步) ②然而(表示对比) ③在……期间,当……时(表示时间) ④While I admit that he is not perfect ⑤while others picked tomatoesPeriod Four Using Language
Ⅰ.1.liberty/freedom 2.monument 3.temporary
4.phase 5.capacity 6.hatch
Ⅱ.1.distribution 2.licensed 3.violence 4.frequency
5.temporarily 6.strength 7.laid 8.prisoner
Ⅲ.1.a handful of 2.in the interest of 3.came across
4.at birth 5.a flock of 6.is home to 7.well-known for
8.during the peak season
Ⅳ.1.as space is limited
2.What made our hometown more beautiful
3.or one of your students is
4.(which was) sponsored by
5.While we have encountered failures again and again
Ⅴ.【文章大意】 本文是一篇新闻报道,主要讲述了昆士兰大学的研究人员设计了一款新的应用程序,该应用程序通过消除科学家之间的语言障碍,来保护全球濒临灭绝的鸟类。
1.A 细节理解题。根据文章第一段“The Bird Language Diversity web app will help provide a ‘bird’s eye view’, ensuring vital information is shared to improve worldwide conservation.”(这款鸟类语言多样性网络应用程序将有助于提供一个“鸟瞰”视角,确保共享重要信息以改善全球保护。)可推知,这款应用程序的开发目的是改善全球保护。故选A。
2.B 推理判断题。根据文章第一段中“The Bird Language Diversity web app will help provide a ‘bird’s eye view’, ensuring vital information is shared to improve worldwide conservation.”(这款鸟类语言多样性网络应用程序将有助于提供一个“鸟瞰”视角,确保共享重要信息以改善全球保护。)以及第三段“Take the bird Common Pochard for example. It is classified as the vulnerable species (易危种) and crosses 108 countries in Europe, Asia and North Africa, where a total of 75 official languages are spoken. The survival of the Common Pochard, and so many other species, depends on effective cooperation and policy agreements among people with diverse linguistic and cultural backgrounds.”(以红头潜鸭为例。它被分类为易危种,并分布于欧洲、亚洲和北非的108个国家,这些国家共有75种官方语言。红头潜鸭以及许多其他物种的生存,都依赖于具有多元语言和文化背景的人们之间的有效合作和政策协议。)可推知,红头潜鸭在文中的提及是为了强调在其保护中的清晰沟通。故选B。
3.D 细节理解题。根据第四段第一句“This app reveals where threatened and migratory birds exist geographically, in relation to the human language spoken in those regions.”可知,该应用程序显示了受威胁的候鸟在地理上的位置。故选D。
4.C 主旨大意题。通读全文,尤其根据第一段“Researchers from The University of Queensland (UQ) have helped design a new app to protect birds at risk of extinction across the world by eliminating language barriers among scientists. The Bird Language Diversity web app will help provide a ‘bird’s eye view’, ensuring vital information is shared to improve worldwide conservation.”可知,这篇文章主要介绍了一款新的应用程序,这款应用程序通过消除科学家之间的语言障碍,来保护全球濒临灭绝的鸟类。因此,C选项“一款新的鸟类应用程序发展壮大”最能概括文章的内容。故选C。
Ⅵ.【文章大意】 这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者跟团去看极光的经历。
1.D 根据后文“…the bus…at Aurora (极光) Village…”可知,他们要去看极光,所以是作者穿好衣服出门。故选D。bath沐浴; eat吃; book预订;dress穿衣服。
2.C 根据上文“It’s not hard to find my group…”以及后文“…black polar boots the size of a trunk.”可知,队友都穿着相同的黑色极地靴子等着。故选C。formal正式的;fancy幻想的;identical相同的;distinct清楚的。
3.A 根据上文“But you never know, so we will still be…”可知,天气是未知的,所以还是有希望看到极光的。故选A。hopeful有希望的;thankful感谢的;careful仔细的;regretful后悔的。
4.D 根据后文“Getting off the bus…”可知,公交车在极光村停了下来。故选D。 turn back返回; drive through驶过; break down出故障;pull up停车。
5.A 根据后文from foot to foot可知,此处指作者因为寒冷忍不住换脚。故选A。shift变换;step踏步;slide滑动;shake摇晃。
6.B 根据“‘Is that it ’ someone asks, pointing at a small dome of brightness on the horizon.”可知,有人看到了极光,说明云消散了。故选B。 escape逃走;lift消散;faint晕倒;appear出现。
7.C 根据后文“…and tourism runs on expectations stimulated by travel websites.”可知,看极光的旅游业主要基于由旅游网站激发的人们的期望,即极光的出现不会受这些人为因素的影响,由此可知,极光出现体现了极光遵循着自己的微妙时间表。故选C。 timely及时的;busy忙碌的; delicate微妙的; regular定期的。
8.C 根据后文“…photos of emerald-green and ruby-red arcs make false…”可知,旅游的照片都是被增强过的,所以是虚假的。故选C。 clarified 澄清的;distributed分散式的;enhance增强;wronged被冤枉的。
9.A 根据上文“…photos of emerald-green and ruby-red arcs make false…”可知,因为旅游的照片都是被增强过的,所以是虚假的承诺。故选A。promise承诺; decision决定;statement陈述;arrangement安排。
10.B 根据上文“So I’ve tried to keep my own expectations…”可知,作者认识到了照片具有欺骗性,所以努力严格控制自己的期望值。故选B。legally合法地;tightly牢固地,紧地;eagerly急切地;narrowly勉强地。
11.C 根据后文into a fine white arc可知,此处指一片云变成了一条美丽的白色弧线,应用grow into。故选C。 run奔跑; divide分开; grow成长,变成; absorb吸收。
12.D 根据上文“It is February 2020, and it’s almost as cold inside as out.”以及语境可知,天气寒冷,他们应是躺在雪堆上面。故选D。 tourist游客;photo照片;dirt泥土;snow雪。
13.A 根据上文like a painter’s可知,此处把轨迹比喻成画家的画笔。故选A。 brush画笔; blanket毯子;hand手;desire渴望。
14.B 根据后文“I’m always too shy for groups.”可知,此处指结伴旅行(travel in packs)。故选B。wonder奇迹; pack一群;boot靴子; pair对。
15.D 上文“But viewing the aurora is something that doesn’t…”中but表示转折,结合上文作者结伴去看极光的经历可知,观赏极光对独自旅行的人来说并没那么有意义。此处的reward意味着独自旅行的观赏者不能从中获得满足感。故选D。 comprise包括;surprise使惊喜; punish惩罚;reward奖励。Period Four Using Language
Task 1 Text Structure Analysing
Task 2 Fast Reading
The text mainly tells us
             .
Task 3 Careful Reading
Read the text carefully and then choose the best answer according to the text.
( )1.What can we learn about kangaroos from the first paragraph
A.They can rarely be seen in Australia.
B.They can be kept as pets by humans.
C.They have a good ability to adapt to difficult conditions.
D.They spend more time with their mother even when they can jump.
( )2.Why does the government in Australia make laws against touching koalas
A.To protect baby koalas.
B.To avoid keeping koalas frightened.
C.To raise the awareness of protecting koalas.
D.To limit the number of people watching koalas.
( )3.What’s special about Tasmanian devils from the passage
A.They are cute.
B.They don’t look like animals.
C.They can let out frightening loud cries.
D.They always attack people around them.
( )4.What special way is used by duck-billed platypuses to find their food
A.They use electrical sensors in their bills.
B.They use their sight to distinguish food.
C.They use their sharp smell to trace food.
D.They use their special feet to catch food.
( )5.What’s the purpose of writing this passage
A.To arouse people’s interest in Australian animals.
B.To describe some unique creatures in Australia.
C.To make people aware of protecting Australian animals.
D.To offer suggestions on how to handle some wild animals.
Task 4 Micro-writing
Read the text carefully and fill in the following blanks.
There are some creatures unique to Australia. The kangaroo, 1.       (consider) a symbol of the country, has a wide distribution throughout the country.It’s a tough animal that 2.     (have) to survive in a difficult environment. Baby kangaroos, weighing only two grammes at birth, find their way into their 3.      (mother) pouch—a kind of pocket—to stay safe and warm.Koalas are really cute but they are sensitive to even small changes in their environment. They are afraid of 4.       (touch) by humans. Therefore, the government even makes laws 5.    touching them.
While some animals in Australia look cute, Tasmanian devils aren’t alike. They are about the size of small dogs and look like rather large black rats. 6.    (bad) still, they also have a terrible smell. Fortunately, despite their name, they are 7.     (general) not violent towards people. Australia also has some animals that many people have never heard of, of 8.     the duck-billed platypuses are a kind of animal laying eggs in a nest like a bird. This kind of animal has 9.     unique biology. It has a capacity to find food in the water by using electrical sensors in its bill, which is a kind of feature that only a small 10.     (hand) of animals possess.
1.distribution n. (the process of giving things out to several people, or spreading or supplying something)分布;分配;分发
(教材P19) It has to be the kangaroo, as it has a wide distribution throughout the country.
一定是袋鼠,因为这种动物广泛分布于澳大利亚全国。
(1)have a wide distribution  分布广泛
(2)distribute vt. 分发;分配;使分
布;分散
distribute sth to sb 把某物分配/分发
给某人
【佳句背诵】
You may have noticed that the world’s population is not evenly distributed around our planet.
你可能已经注意到了世界上的人口在地球上的分布并不均匀。
【活学活用】
◆单句填空
①The charity is now organizing the       (distribute) of food and clothing in the disaster area.
②       (distribute) to the students at home, the textbook enabled them to study more efficiently.
③Up to now, large quantities of food               (distribute) to the people affected by the terrible earthquake.
◆完成句子/一句多译
④Catherine said to her followers with sincerity, “I’ll                       on the street and at local shelters.”
凯瑟琳真诚地对她的追随者们说:“我将继续在街上和当地的收容所向无家可归者分发卡片和袋子。”(读后续写之志愿服务)
⑤据我所知,这种树在这个地区分布很广。
→As far as I know, this kind of tree               in this area. (distribution)
→As far as I know, this kind of tree              in this area. (distribute)
2.license vt.(to give someone official permission to do or have something)批准;许可 n.(=licence)许可证;执照
(教材P20) If you want to hold a koala, you have to go to certain licensed zoos…
如果你想抱一抱考拉,你必须去那些获得正式许可的动物园……
(1)license…for sth 批准……某事
license sb to do sth 批准/授权某人做某事
(2)licensed adj. 有售酒许可的;获准拥有
的;得到正式许可的
be licensed to do sth 被批准/授权做某事
【佳句背诵】
The restaurant is licensed for the sale of beer, but not wine.
这家餐馆获准出售啤酒,但不能出售葡萄酒。
【活学活用】
◆单句填空
①It doesn’t take long to study to be a     (license) practical nurse.
②Up to now, several companies         (license) to sell these products.
③In England, you can only get married in a church, or in a special office that is licensed     marriages.
◆完成句子
④It is said that the famous writer                          his new work of the year.
据说,这位著名作家已授权一家不知名的出版社出版他的年度新作。
3.violent adj. (very strong and sudden)猛烈的;暴力的
(教材P20) Fortunately, despite their name, they are generally not violent towards people.
幸运的是,虽然它们有这样的名字,但它们通常对人类没有攻击性。
(1)violent behaviour/attacks 暴力行为/攻击
(2)violently adv. 暴力地;剧烈地
(3)violence n. 暴力;暴行
by/with violence 使用暴力
【佳句背诵】
A flood of fear welled up in him and his heart beat so violently that he felt nearly suffocated.
他心中涌起一阵恐惧,他的心剧烈地跳动着,几乎要窒息了。
【活学活用】
◆单句填空
①A nearby volcano erupted      (violent), sending out a hail of molten rock and boiling mud.
②How many people have died at the hands of terrorist organizations since the     (violent) began
◆完成句子
③I opened my eyes,              as if it was about to leap out of my chest the next moment.
我睁开眼睛,心脏剧烈地跳动着,仿佛下一刻就要从胸口跳出来。(读后续写之心理描写)
④He was in a dilemma—he wanted to fight Brian and Mark, but he didn’t want to fight with the bullies         .
他陷入了两难境地——他想和布莱恩和马克打架,但他又不想使用暴力与恶霸打架。
4.capacity n. (the ability to understand or to do sth)能力;容量
(教材P21) It has a capacity to find food in the water by using electrical sensors in its bill.
它有一种能力,可以通过用嘴里的电传感器在水中找到食物。
(1)have a(n) capacity/ability/capability to do sth
            有做某事的能力
at full capacity 满功率,满负载
beyond the capacity of… 超出……的能力
(2)capable adj. 有能力的;能够……
的;足以胜任的
be capable of sth/doing sth 有能力做某事;能做
某事
(3)be able to do sth 能够做某事
【佳句背诵】
With a capacity to speak fluent English, I am in firm belief that I can be qualified for the job.
我能说一口流利的英语,我坚信自己能胜任这份工作。
【活学活用】
◆单句填空
①The question now is whether reef-building corals have a capacity        (adapt) to those changes.
②The professor’s lecture was boring; it went     the capacity of his audience.
③This stadium, completed for the coming Asian Games, has a      (capable) of 45,000 people.
◆完成句子/一句多译
④[2023·新高考全国Ⅰ/Ⅱ卷读后续写] It was an inspiring revelation that I                       and       adeptly in a non-native language and resonate with readers.
这是一个令人振奋的发现,我有能力用一种非母语的语言熟练地表达我的思想和情感,并与读者产生共鸣。
⑤我对西蒙是否真的能胜任这项工作有些怀疑。
→I have some doubts about whether Simon                      . (capable)
→I have some doubts about whether Simon                      . (capacity)
5.a handful of 少数人(或物);一把(的量)
(教材P21) There are only a small handful of animals in the world that can do that!
世界上只有很少的动物可以那样做!
a spoonful of       一勺
a basketful of 一篮
a mouthful of 一口
a houseful of 一屋子
[温馨提示] a handful of(=handfuls of)既可以接可数名词也可以接不可数名词,既可以接人也可以接物,谓语动词的数取决于后面所接的名词的单复数形式。
【活学活用】
◆单句填空
①A handful of junior officers        (make) to bear responsibility for yesterday’s incident.
②[2023·浙江1月考] He gathered     (handful) of damp tree leaves, wrapped them with string, and lit the bunch to create a torch(火把).
③The little boy got his medicine down, with the help of a       (spoon) of jam.
◆完成句子
④He reached deep into his pocket,                 , and held it up to the farmer.
他把手伸进口袋里,掏出一把零钱,递给那个农民。(读后续写之动作描写)
⑤When the lecturer came in, he found that                  waiting eagerly for his speech.
当讲师进来时,他发现满屋的学生都在急切地等待他的讲话。
(教材P21)While it may lay eggs in a nest like a bird, it’s really a primitive mammal, with a unique biology.虽然它(鸭嘴兽)可以像鸟一样在巢中产卵,但它实际上是一种原始的哺乳动物,具有罕见的生物特性。
while 引导让步状语从句
句型公式 
【句式点拨】
句中while 引导让步状语从句,常放在句首,译作“尽管,虽然”,比although或 though语气要轻。while还有其他含义:
(1)引导时间状语从句,意为“当……的时候”;
(2)用作并列连词,表示前后分句的对比,相当于whereas, 意为“然而,而”。
【活学活用】
◆一词多义
①While the weather was unfavourable, the event proceeded as planned.    
②In China, there’s plenty of rain in the south-east, while there’s little in the north-west.    
③The landlady suspected that someone must have broken into the house while she was watching the TV show.    
◆完成句子
④                   , I do actually like the person.
虽然我承认他并不完美,但我确实喜欢这个人。
⑤On the farm, some picked hot peppers               , eggplants, string beans and so on.
在农场里,一些人摘辣椒,另一些人摘西红柿、茄子、四季豆等等。Period Four Using Language
●Ⅰ 单词拼写
1.He believes that everyone should fight for       (自由) and equality.
2.Although many of the stones have fallen out, the       (纪念碑) remains very well preserved.
3.Your debt situation is only       (暂时的), and it is within your power to resolve it.
4.The first       (阶段) of the project was completed two months ahead of schedule.
5.He suffered a stroke in 2008, which left him unable to speak, but his mental      (能力) wasn’t affected.
6.Seeing the eggs       (破壳) out for the first time is a moment that I will never forget.
●Ⅱ 单句填空
1.The map shows the       (distribute) of this species across the world.
2.Since these substances are not      (license), they cannot be sold in the continental United States.
3. Ending conflicts with       (violent) is not wise, and even foolish, as there are surely better ways to solve the problem.
4.Side effects from prescribed drugs are being reported with increasing       (frequent).
5.Due to the severe weather, the airport was       (temporary) shut down.
6.Bungee jumping is a very popular sport, where courage matters more than     (strong).
7.She       (lay)the baby down gently on the bed and then went out of the room quietly.
8.The       (prison) spent years reflecting on his mistakes and planning for a better future after his release.
●Ⅲ 短语填空
1.She brought       (一把) rice out of the bag and showed it to me.
2.So long as it’s             (基于……的利益) both sides, it’s worth talking about.
3.It was when I got back to my apartment that I first       (偶然遇见) my new neighbours.
4.The limits of a person’s intelligence are fixed       (在出生的时候), but whether he reaches these limits will depend on his environment.
5.I grew up on a small farm, where     (一群) sheep wandered around the surrounding mountains.
6.Tsinghua University, founded in 1911,       (是……的家园) a great number of outstanding figures.
7.The city is       (因……而著名) the pleasant climate—neither too hot in summer nor too cold in winter.
8.A typical working day             (在旺季) starts at 8 am and does not end until 10 pm.
●Ⅳ 句型训练
1.We can’t promise to publish a reply           . (as引导的状语从句)
因为空间有限, 我们无法允诺刊登答复。
2.                was the new construction.(主语从句)
令我们家乡更加美丽的是新的建设。
3.Either you             to attend the meeting that is due tomorrow.
你或者你的一个学生要参加预期于明天召开的会议。
4.The expedition to the South Pole,             National Geographic, turned out to be successful.
由《国家地理》赞助的南极探险最终取得了成功。
5.                    , our love for Chinese calligraphy has never changed. (while)
尽管我们遭遇了一次又一次的失败,但我们对中国书法的热爱从未改变。
●Ⅴ 阅读理解 [2024·山东青岛高二期末]
Researchers from The University of Queensland (UQ) have helped design a new app to protect birds at risk of extinction across the world by eliminating language barriers among scientists. The Bird Language Diversity web app will help provide a “bird’s eye view”, ensuring vital information is shared to improve worldwide conservation.
Dr Pablo Negret said the research team analysed more than 10,000 bird species, and found that 1,587 species have 10 languages or more spoken within their distributions, “Scientific information on species can be spread across different languages, but valuable information can go missing or get lost in translation,” Dr Negret said. “Without enough sharing of information, this can affect the effectiveness of conservation measures.”
Take the bird Common Pochard for example. It is classified as the vulnerable species (易危种) and crosses 108 countries in Europe, Asia and North Africa, where a total of 75 official languages are spoken. The survival of the Common Pochard, and so many other species, depends on effective cooperation and policy agreements among people with diverse linguistic and cultural backgrounds.
This app reveals where threatened and migratory birds exist geographically, in relation to the human language spoken in those regions. “We hope the app will encourage researchers and conservation organizations to interact with their peers in other regions, especially if they speak different languages, and be a starting point to allow everyone to work together to protect threatened species,” Dr Negret said.
Dr Tatsuya Amano, a researcher and the co-author of the paper, said this work could extend further than bird species. “Any species, whether they’re mammals, amphibians (两栖动物), or plants, with a range crossing multiple countries will be impacted by language barriers, as well as species that migrate across different countries, such as marine species and butterflies,” he said. “The impact of poor communication on such an important issue is evident, and it is the reason why we’re working hard to improve science communication across languages.”
( )1.For what purpose is the app developed
A.To improve worldwide conservation.
B.To educate people on bird species.
C.To collect more bird information.
D.To promote the bird diversity worldwide.
( )2.Why is the bird Common Pochard mentioned in the text
A.To present valuable information collected about the bird.
B.To highlight the clear communication in its conservation.
C.To attract people with various linguistic and cultural backgrounds.
D.To show the achievements of the scientists from different countries.
( )3.What is shown on the app
A.The producer of the app.
B.The organizations involved.
C.The information of new geographers.
D.The location of endangered birds.
( )4.What can be the best title for the text
A.Bird protection is an urgency
B.A new bird app helps learn languages
C.A new bird app spreads its wings
D.Poor communication impacts cooperation
●Ⅵ 完形填空 [2024·湖北武汉高二期末]
It is February 2020, and it’s almost as cold inside as out. By the time I have finished  1  and walked out, it’s 9 pm. It’s not hard to find my group because they’re already waiting, wearing  2  black polar boots the size of a trunk.
Our guide is Céline, a Frenchwoman. “The prediction is clouds tonight,” she tells us. “But you never know, so we will still be  3 .”
After about 20 minutes, the bus  4  at Aurora(极光) Village, a collection of small buildings beside a frozen lake. Getting off the bus, I couldn’t help  5  from foot to foot.
Minutes after, the clouds  6 . “Is that it ” someone asks, pointing at a small dome of brightness on the horizon. The aurora follows its own  7  schedule, and tourism runs on expectations stimulated by travel websites. Thousands of  8  photos of emerald-green and ruby-red arcs make false  9 . So I’ve tried to keep my own expectations  10  bound.
Over about 20 minutes, however, a cloud  11  into a fine white arc stretching across the sky, brightening until it is a river of pearls. Céline and I lie back on a pile of  12 , watching the glowing track cross the sky like a painter’s  13 .
I don’t generally do this kind of thing: travel in  14 , with guides. I’m always too shy for groups. But viewing the aurora is something that doesn’t  15  the solo traveller. Now, I know.
( )1.A.bathing     B.eating
C.booking D.dressing
( )2.A.formal B.fancy
C.identical D.distinct
( )3.A.hopeful B.thankful
C.careful D.regretful
( )4.A.turns back B.drives through
C.breaks down D.pulls up
( )5.A.shifting B.stepping
C.sliding D.shaking
( )6.A.escape B.lift
C.faint D.appear
( )7.A.timely B.busy
C.delicate D.regular
( )8.A.clarified B.distributed
C.enhanced D.wronged
( )9.A.promises B.decisions
C.statements D.arrangements
( )10.A.legally B.tightly
C.eagerly D.narrowly
( )11.A.runs B.divides
C.grows D.absorbs
( )12.A.tourists B.photos
C.dirt D.snow
( )13.A.brush B.blanket
C.hand D.desire
( )14.A.wonders B.packs
C.boots D.pairs
( )15.A.comprise B.surprise
C.punish D.reward(共74张PPT)
Period Four
Using Language
课前自主探究
语言知识梳理
练习册
Task 1 Text Structure Analysing
symbol
touch
frighten
animal
Task 2 Fast Reading
The text mainly tells us________________________________.
four amazing animals of Australia
Task 3 Careful Reading
Read the text carefully and then choose the best answer
according to the text.
( ) 1.What can we learn about kangaroos from the first
paragraph
A.They can rarely be seen in Australia.
B.They can be kept as pets by humans.
C.They have a good ability to adapt to difficult conditions.
D.They spend more time with their mother even when they can
jump.

( ) 2.Why does the government in Australia make laws
against touching koalas
A.To protect baby koalas.
B.To avoid keeping koalas frightened.
C.To raise the awareness of protecting koalas.
D.To limit the number of people watching koalas.

( ) 3.What's special about Tasmanian devils from the
passage
A.They are cute.
B.They don't look like animals.
C.They can let out frightening loud cries.
D.They always attack people around them.

( ) 4.What special way is used by duck-billed platypuses to
find their food
A.They use electrical sensors in their bills.
B.They use their sight to distinguish food.
C.They use their sharp smell to trace food.
D.They use their special feet to catch food.

( ) 5.What's the purpose of writing this passage
A.To arouse people's interest in Australian animals.
B.To describe some unique creatures in Australia.
C.To make people aware of protecting Australian animals.
D.To offer suggestions on how to handle some wild animals.

Task 4 Micro-writing
Read the text carefully and fill in the following blanks.
There are some creatures unique to Australia. The kangaroo,
1.___________ (consider) a symbol of the country, has a wide
distribution throughout the country.It's a tough animal that
2._____ (have) to survive in a difficult environment. Baby
kangaroos, weighing only two grammes at birth, find their way
into their 3.__________________ (mother) pouch—a kind of
pocket—to stay safe and warm.Koalas are really cute but they
considered
has
mother's/mothers'
are sensitive to even small changes in their environment. They
are afraid of 4._______________(touch) by humans. Therefore,
the government even makes laws 5.________touching them.
While some animals in Australia look cute, Tasmanian devils
aren't alike. They are about the size of small dogs and look like
rather large black rats. 6._______(bad) still, they also have a
terrible smell. Fortunately, despite their name, they are
7.__________ (general) not violent towards people. Australia also
has some animals that many people have never heard of, of
being touched
against
Worse
generally
8._______ the duck-billed platypuses are a kind of animal laying
eggs in a nest like a bird. This kind of animal has 9.___ unique
biology. It has a capacity to find food in the water by using
electrical sensors in its bill, which is a kind of feature that only
a small 10.________ (hand) of animals possess.
which
a
handful
1.distribution n. (the process of giving things out to several
people, or spreading or supplying something)分布;分配;分发
(教材P19) It has to be the kangaroo, as it has a wide
distribution throughout the country.
一定是袋鼠,因为这种动物广泛分布于澳大利亚全国。
(1)have a wide distribution 分布广泛
(2)distribute vt. 分发;分配;使分布;分散
distribute sth to sb 把某物分配/分发给某人
【佳句背诵】
You may have noticed that the world's population is not evenly
distributed around our planet.
你可能已经注意到了世界上的人口在地球上的分布并不均匀。
【活学活用】
◆单句填空
①The charity is now organizing the ___________ (distribute) of
food and clothing in the disaster area.
②___________ (distribute) to the students at home, the textbook
enabled them to study more efficiently.
③Up to now, large quantities of food _____________________
(distribute) to the people affected by the terrible earthquake.
distribution
Distributed
have been distributed
◆完成句子/一句多译
④Catherine said to her followers with sincerity, “I'll ____________
___________________________________________on the street and
at local shelters.”
凯瑟琳真诚地对她的追随者们说:“我将继续在街上和当地的收容所
向无家可归者分发卡片和袋子。”(读后续写之志愿服务)
continue to distribute the cards and bags to the homeless
⑤据我所知,这种树在这个地区分布很广。
→As far as I know, this kind of tree ______________________in
this area. (distribution)
→As far as I know, this kind of tree ____________________in
this area. (distribute)
has a wide distribution
is widely distributed
2.license vt.(to give someone official permission to do or have
something)批准;许可 n.(=licence)许可证;执照
(教材P20) If you want to hold a koala, you have to go to
certain licensed zoos…
如果你想抱一抱考拉,你必须去那些获得正式许可的动物园……
(1)license…for sth 批准……某事
license sb to do sth 批准/授权某人做某事
(2)licensed adj. 有售酒许可的;获准拥有的;得到正式许可的
be licensed to do sth 被批准/授权做某事
【佳句背诵】
The restaurant is licensed for the sale of beer, but not wine.
这家餐馆获准出售啤酒,但不能出售葡萄酒。
【活学活用】
◆单句填空
①It doesn't take long to study to be a _________ (license)
practical nurse.
②Up to now, several companies ___________________ (license)
to sell these products.
③In England, you can only get married in a church, or in a
special office that is licensed ____ marriages.
licensed
have been licensed
for
◆完成句子
④It is said that the famous writer ___________________________
__________________________his new work of the year.
据说,这位著名作家已授权一家不知名的出版社出版他的年度新作。
has licensed an unknown publishing house to publish
3.violent adj. (very strong and sudden)猛烈的;暴力的
(教材P20) Fortunately, despite their name, they are generally not
violent towards people.
幸运的是,虽然它们有这样的名字,但它们通常对人类没有攻击性。
(1)violent behaviour/attacks 暴力行为/攻击
(2)violently adv. 暴力地;剧烈地
(3)violence n. 暴力;暴行
by/with violence 使用暴力
【佳句背诵】
A flood of fear welled up in him and his heart beat so
violently that he felt nearly suffocated.
他心中涌起一阵恐惧,他的心剧烈地跳动着,几乎要窒息了。
【活学活用】
◆单句填空
①A nearby volcano erupted _________ (violent), sending out a
hail of molten rock and boiling mud.
②How many people have died at the hands of terrorist
organizations since the _________ (violent) began
violently
violence
◆完成句子
③I opened my eyes, ______________________________as if it
was about to leap out of my chest the next moment.
我睁开眼睛,心脏剧烈地跳动着,仿佛下一刻就要从胸口跳出来。
(读后续写之心理描写)
with my heart beating violently
④He was in a dilemma—he wanted to fight Brian and Mark,
but he didn't want to fight with the bullies ________________.
他陷入了两难境地——他想和布莱恩和马克打架,但他又不想使用
暴力与恶霸打架。
by/with violence
4.capacity n. (the ability to understand or to do sth)能力;容量
(教材P21) It has a capacity to find food in the water by using
electrical sensors in its bill.
它有一种能力,可以通过用嘴里的电传感器在水中找到食物。
(1)have a(n) capacity/ability/capability to do sth 有做某事的能力
at full capacity 满功率,满负载
beyond the capacity of… 超出……的能力
(2)capable adj. 有能力的;能够……的;足
以胜任的
be capable of sth/doing sth 有能力做某事;能做某事
(3)be able to do sth 能够做某事
【佳句背诵】
With a capacity to speak fluent English, I am in firm belief that
I can be qualified for the job.
我能说一口流利的英语,我坚信自己能胜任这份工作。
【活学活用】
◆单句填空
①The question now is whether reef-building corals have a
capacity _________ (adapt) to those changes.
②The professor's lecture was boring; it went ________ the
capacity of his audience.
③This stadium, completed for the coming Asian Games, has a
_________ (capable) of 45,000 people.
to adapt
beyond
capacity
◆完成句子/一句多译
④[2023·新高考全国Ⅰ/Ⅱ卷读后续写] It was an inspiring
revelation that I _______________________________________ and
__________adeptly in a non-native language and resonate with
readers.
这是一个令人振奋的发现,我有能力用一种非母语的语言熟练地表
达我的思想和情感,并与读者产生共鸣。
had the capacity to convey my thoughts
emotions
⑤我对西蒙是否真的能胜任这项工作有些怀疑。
→I have some doubts about whether Simon _________________
____________________. (capable)
→I have some doubts about whether Simon _________________
__________________________. (capacity)
is really capable of doing this job well
has the real capacity to do this job well
5.a handful of 少数人(或物);一把(的量)
(教材P21) There are only a small handful of animals in the
world that can do that!
世界上只有很少的动物可以那样做!
a spoonful of 一勺
a basketful of 一篮
a mouthful of 一口
a houseful of 一屋子
[温馨提示]a handful of(=handfuls of)既可以接可数名词也可以
接不可数名词,既可以接人也可以接物,谓语动词的数取决于后面所接
的名词的单复数形式。
【活学活用】
◆单句填空
①A handful of junior officers ____________ (make) to bear
responsibility for yesterday's incident.
were made
②[2023·浙江1月考] He gathered _________ (handful) of damp
tree leaves, wrapped them with string, and lit the bunch to
create a torch(火把).
handfuls
③The little boy got his medicine down, with the help of a
_________ (spoon) of jam.
spoonful
◆完成句子
④He reached deep into his pocket, _________________________
_______, and held it up to the farmer.
他把手伸进口袋里,掏出一把零钱,递给那个农民。(读后续写之动作描写)
pulled out a handful of change
⑤When the lecturer came in, he found that __________________
___________________waiting eagerly for his speech.
当讲师进来时,他发现满屋的学生都在急切地等待他的讲话。
there were a houseful of students
(教材P21)While it may lay eggs in a nest like a bird, it's
really a primitive mammal, with a unique biology.虽然它
(鸭嘴兽)可以像鸟一样在巢中产卵,但它实际上是一种原始的哺乳动
物,具有罕见的生物特性。
句型公式
while 引导让步状语从句
【句式点拨】
句中while 引导让步状语从句,常放在句首,译作“尽管,虽然”,比
although或 though语气要轻。while还有其他含义:
(1)引导时间状语从句,意为“当……的时候”;
(2)用作并列连词,表示前后分句的对比,相当于whereas, 意为“然而,而”。
【活学活用】
◆一词多义
①While the weather was unfavourable, the event proceeded as
planned.
_______________
尽管(表示让步)
②In China, there's plenty of rain in the south-east, while there's
little in the north-west.
_______________
然而(表示对比)
③The landlady suspected that someone must have broken into
the house while she was watching the TV show.
__________________________________
在……期间,当……时(表示时间)
◆完成句子
④___________________________________, I do actually like the
person.
虽然我承认他并不完美,但我确实喜欢这个人。
While I admit that he is not perfect
⑤On the farm, some picked hot peppers ____________________
_________, eggplants, string beans and so on.
在农场里,一些人摘辣椒,另一些人摘西红柿、茄子、四季豆等等。
while others picked tomatoes
练 习 册
Ⅰ单词拼写
1.He believes that everyone should fight for _______________
(自由) and equality.
liberty/freedom
2.Although many of the stones have fallen out, the
___________(纪念碑) remains very well preserved.
monument
3.Your debt situation is only ___________ (暂时的), and it is
within your power to resolve it.
temporary
1
2
3
4
5
6
4.The first _______ (阶段) of the project was completed two
months ahead of schedule.
phase
5.He suffered a stroke in 2008, which left him unable to speak,
but his mental _________ (能力) wasn't affected.
capacity
6.Seeing the eggs ______ (破壳) out for the first time is a
moment that I will never forget.
hatch
1
2
3
4
5
6
Ⅱ单句填空
1.The map shows the ___________ (distribute) of this species
across the world.
distribution
2.Since these substances are not _________ (license), they
cannot be sold in the continental United States.
licensed
3.Ending conflicts with _________ (violent) is not wise, and even
foolish, as there are surely better ways to solve the problem.
violence
4.Side effects from prescribed drugs are being reported with
increasing __________ (frequent).
frequency
1
2
3
4
5
6
7
8
5.Due to the severe weather, the airport was ____________
(temporary) shut down.
temporarily
6.Bungee jumping is a very popular sport, where courage
matters more than _________(strong).
strength
7.She _____ (lay)the baby down gently on the bed and then
went out of the room quietly.
laid
8.The _________ (prison) spent years reflecting on his mistakes
and planning for a better future after his release.
prisoner
1
2
3
4
5
6
7
8
Ⅲ短语填空
1.She brought _____________ (一把) rice out of the bag and
showed it to me.
a handful of
2.So long as it's _________________ (基于……的利益) both sides,
it's worth talking about.
in the interest of
3.It was when I got back to my apartment that I first
_____________(偶然遇见) my new neighbours.
came across
4.The limits of a person's intelligence are fixed ________
(在出生的时候), but whether he reaches these limits will depend
on his environment.
at birth
1
2
3
4
5
6
7
8
5.I grew up on a small farm, where __________ (一群) sheep
wandered around the surrounding mountains.
a flock of
6.Tsinghua University, founded in 1911, ____________
(是……的家园) a great number of outstanding figures.
is home to
7.The city is _______________ (因……而著名) the pleasant
climate—neither too hot in summer nor too cold in winter.
well-known for
8.A typical working day _______________________(在旺季) starts
at 8 am and does not end until 10 pm.
during the peak season
1
2
3
4
5
6
7
8
Ⅳ句型训练
1.We can't promise to publish a reply ___________________.
(as引导的状语从句)
因为空间有限, 我们无法允诺刊登答复。
as space is limited
2.________________________________________was the new
construction.(主语从句)
令我们家乡更加美丽的是新的建设。
What made our hometown more beautiful
3.Either you __________________________ to attend the meeting
that is due tomorrow.
你或者你的一个学生要参加预期于明天召开的会议。
or one of your students is
1
2
3
4
5
4.The expedition to the South Pole, _________________________
National Geographic, turned out to be successful.
由《国家地理》赞助的南极探险最终取得了成功。
(which was) sponsored by
5.__________________________________________________, our
love for Chinese calligraphy has never changed. (while)
尽管我们遭遇了一次又一次的失败,但我们对中国书法的热爱从未改变。
While we have encountered failures again and again
1
2
3
4
5
Ⅴ阅读理解[2024·山东青岛高二期末]
Researchers from The University of Queensland (UQ) have
helped design a new app to protect birds at risk of extinction
across the world by eliminating language barriers among
scientists. The Bird Language Diversity web app will help provide
a “bird's eye view”, ensuring vital information is shared to
improve worldwide conservation.
1
2
3
4
Dr Pablo Negret said the research team analysed more than
10,000 bird species, and found that 1,587 species have 10
languages or more spoken within their distributions, “Scientific
information on species can be spread across different languages,
but valuable information can go missing or get lost in
translation,” Dr Negret said. “Without enough sharing of
information, this can affect the effectiveness of conservation
measures.”
1
2
3
4
Take the bird Common Pochard for example. It is classified
as the vulnerable species (易危种) and crosses 108 countries in
Europe, Asia and North Africa, where a total of 75 official
languages are spoken. The survival of the Common Pochard,
and so many other species, depends on effective cooperation
and policy agreements among people with diverse linguistic and
cultural backgrounds.
This app reveals where threatened and migratory birds exist
geographically, in relation to the human language spoken in
1
2
3
4
those regions. “We hope the app will encourage researchers and
conservation organizations to interact with their peers in other
regions, especially if they speak different languages, and be a
starting point to allow everyone to work together to protect
threatened species,” Dr Negret said.
Dr Tatsuya Amano, a researcher and the co-author of the
paper, said this work could extend further than bird species.
“Any species, whether they're mammals, amphibians (两栖动物),
or plants, with a range crossing multiple countries will be
1
2
3
4
impacted by language barriers, as well as species that migrate
across different countries, such as marine species and butterflies,”
he said. “The impact of poor communication on such an
important issue is evident, and it is the reason why we're
working hard to improve science communication across
languages.”
1
2
3
4
【文章大意】本文是一篇新闻报道,主要讲述了昆士兰大学的研究
人员设计了一款新的应用程序,该应用程序通过消除科学家之间的
语言障碍,来保护全球濒临灭绝的鸟类。
1
2
3
4
( ) 1.For what purpose is the app developed
A.To improve worldwide conservation.
B.To educate people on bird species.
C.To collect more bird information.
D.To promote the bird diversity worldwide.

1
2
3
4
[解析] 细节理解题。根据文章第一段“The Bird Language Diversity
web app will help provide a ‘bird's eye view’, ensuring vital
information is shared to improve worldwide conservation.”
(这款鸟类语言多样性网络应用程序将有助于提供一个“鸟瞰”视角,
确保共享重要信息以改善全球保护。)可推知,这款应用程序的开发
目的是改善全球保护。故选A。
1
2
3
4
( ) 2.Why is the bird Common Pochard mentioned in the
text
A.To present valuable information collected about the bird.
B.To highlight the clear communication in its conservation.
C.To attract people with various linguistic and cultural
backgrounds.
D.To show the achievements of the scientists from different
countries.

1
2
3
4
[解析] 推理判断题。根据文章第一段中“The Bird Language
Diversity web app will help provide a ‘bird's eye view’, ensuring
vital information is shared to improve worldwide
conservation.”(这款鸟类语言多样性网络应用程序将有助于提供一个
“鸟瞰”视角,确保共享重要信息以改善全球保护。)以及第三段“Take
the bird Common Pochard for example. It is classified as the
vulnerable species (易危种) and crosses 108 countries in Europe,
Asia and North Africa, where a total of 75 official languages are
spoken. The survival of the Common Pochard, and so many
1
2
3
4
other species, depends on effective cooperation and policy
agreements among people with diverse linguistic and cultural
backgrounds.”(以红头潜鸭为例。它被分类为易危种,并分布于欧洲、
亚洲和北非的108个国家,这些国家共有75种官方语言。红头潜鸭以
及许多其他物种的生存,都依赖于具有多元语言和文化背景的人们
之间的有效合作和政策协议。)可推知,红头潜鸭在文中的提及是为
了强调在其保护中的清晰沟通。故选B。
1
2
3
4
( ) 3.What is shown on the app
A.The producer of the app.
B.The organizations involved.
C.The information of new geographers.
D.The location of endangered birds.
[解析] 细节理解题。根据第四段第一句“This app reveals where
threatened and migratory birds exist geographically, in relation
to the human language spoken in those regions.”可知,该应用程
序显示了受威胁的候鸟在地理上的位置。故选D。

1
2
3
4
( ) 4.What can be the best title for the text
A.Bird protection is an urgency
B.A new bird app helps learn languages
C.A new bird app spreads its wings
D.Poor communication impacts cooperation

1
2
3
4
[解析] 主旨大意题。通读全文,尤其根据第一段“Researchers from
The University of Queensland (UQ) have helped design a new
app to protect birds at risk of extinction across the world by
eliminating language barriers among scientists. The Bird
Language Diversity web app will help provide a ‘bird's eye view’,
ensuring vital information is shared to improve worldwide
conservation.”可知,这篇文章主要介绍了一款新的应用程序,这款
应用程序通过消除科学家之间的语言障碍,来保护全球濒临灭绝的
鸟类。因此,C选项“一款新的鸟类应用程序发展壮大”最能概括文章
的内容。故选C。
1
2
3
4
Ⅵ完形填空[2024·湖北武汉高二期末]
It is February 2020, and it's almost as cold inside as out. By
the time I have finished . .1. . and walked out, it's 9 pm. It's not
hard to find my group because they're already waiting,
wearing . .2. . black polar boots the size of a trunk.
Our guide is Céline, a Frenchwoman. “The prediction is
clouds tonight,” she tells us. “But you never know, so we will
still be . .3. ..”
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
After about 20 minutes, the bus . .4. . at Aurora(极光) Village,
a collection of small buildings beside a frozen lake. Getting off
the bus, I couldn't help . .5. . from foot to foot.
Minutes after, the clouds . .6. .. “Is that it ” someone asks,
pointing at a small dome of brightness on the horizon. The
aurora follows its own . .7. . schedule, and tourism runs on
expectations stimulated by travel websites. Thousands of . .8. .
photos of emerald-green and ruby-red arcs make false . .9. .. So
I've tried to keep my own expectations . .10. . bound.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
Over about 20 minutes, however, a cloud . .11. . into a fine
white arc stretching across the sky, brightening until it is a river
of pearls. Céline and I lie back on a pile of . .12. ., watching the
glowing track cross the sky like a painter's . .13. ..
I don't generally do this kind of thing: travel in . .14. ., with
guides. I'm always too shy for groups. But viewing the aurora is
something that doesn't . .15. . the solo traveller. Now, I know.
【文章大意】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者跟团去看极光
的经历。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
( ) 1.A.bathing B.eating C.booking D.dressing
[解析] 根据后文“…the bus…at Aurora (极光) Village…”可知,他们
要去看极光,所以是作者穿好衣服出门。故选D。bath沐浴; eat吃;
book预订;dress穿衣服。
( ) 2.A.formal B.fancy C.identical D.distinct
[解析] 根据上文“It's not hard to find my group…”以及后文
“…black polar boots the size of a trunk.”可知,队友都穿着相同
的黑色极地靴子等着。故选C。formal正式的;fancy幻想的;
identical相同的;distinct清楚的。


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
( ) 3.A.hopeful B.thankful C.careful D.regretful
[解析] 根据上文“But you never know, so we will still be…”可知,
天气是未知的,所以还是有希望看到极光的。故选A。hopeful有希
望的;thankful感谢的;careful仔细的;regretful后悔的。
( ) 4.A.turns back B.drives through
C.breaks down D.pulls up
[解析] 根据后文“Getting off the bus…”可知,公交车在极光村停了
下来。故选D。 turn back返回; drive through驶过; break
down出故障;pull up停车。


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
( ) 5.A.shifting B.stepping C.sliding D.shaking
[解析] 根据后文from foot to foot可知,此处指作者因为寒冷忍不
住换脚。故选A。shift变换;step踏步;slide滑动;shake摇晃。
( ) 6.A.escape B.lift C.faint D.appear
[解析] 根据“‘Is that it ’ someone asks, pointing at a small dome
of brightness on the horizon.”可知,有人看到了极光,说明云消散
了。故选B。 escape逃走;lift消散;faint晕倒;appear出现。


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
( ) 7.A.timely B.busy C.delicate D.regular
[解析] 根据后文“…and tourism runs on expectations stimulated
by travel websites.”可知,看极光的旅游业主要基于由旅游网站激发
的人们的期望,即极光的出现不会受这些人为因素的影响,由此可
知,极光出现体现了极光遵循着自己的微妙时间表。故选C。 timely
及时的;busy忙碌的; delicate微妙的; regular定期的。

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
( ) 8.A.clarified B.distributed C.enhanced D.wronged
[解析] 根据后文“…photos of emerald-green and ruby-red arcs
make false…”可知,旅游的照片都是被增强过的,所以是虚假的。
故选C。 clarified 澄清的;distributed分散式的;enhance增强;
wronged被冤枉的。

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
( ) 9.A.promises B.decisions
C.statements D.arrangements
[解析] 根据上文“…photos of emerald-green and ruby-red arcs
make false…”可知,因为旅游的照片都是被增强过的,所以是虚假
的承诺。故选A。promise承诺; decision决定;statement陈述;
arrangement安排。

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
( ) 10.A.legally B.tightly C.eagerly D.narrowly
[解析] 根据上文“So I've tried to keep my own expectations…”可
知,作者认识到了照片具有欺骗性,所以努力严格控制自己的期望
值。故选B。legally合法地;tightly牢固地,紧地;eagerly急切地;
narrowly勉强地。
( ) 11.A.runs B.divides C.grows D.absorbs
[解析] 根据后文into a fine white arc可知,此处指一片云变成了一
条美丽的白色弧线,应用grow into。故选C。 run奔跑; divide分
开; grow成长,变成; absorb吸收。


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
( ) 12.A.tourists B.photos C.dirt D.snow
[解析] 根据上文“It is February 2020, and it's almost as cold
inside as out.”以及语境可知,天气寒冷,他们应是躺在雪堆上面。
故选D。 tourist游客;photo照片;dirt泥土;snow雪。
( ) 13.A.brush B.blanket C.hand D.desire
[解析] 根据上文like a painter's可知,此处把轨迹比喻成画家的画笔。
故选A。 brush画笔; blanket毯子;hand手;desire渴望。


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
( ) 14.A.wonders B.packs C.boots D.pairs
[解析] 根据后文“I'm always too shy for groups.”可知,此处指结
伴旅行(travel in packs)。故选B。wonder奇迹; pack一群;boot靴
子; pair对。

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
( ) 15.A.comprise B.surprise C.punish D.reward
[解析] 上文“But viewing the aurora is something that doesn't…”
中but表示转折,结合上文作者结伴去看极光的经历可知,观赏极光
对独自旅行的人来说并没那么有意义。此处的reward意味着独自旅
行的观赏者不能从中获得满足感。故选D。 comprise包括;surprise
使惊喜; punish惩罚;reward奖励。

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15