单元素养测评卷(二)
1—5 AABAB 6—10 BAABA 11—15 BACBA 16—20 CBBBA
21—25 CCAAD 26—30 CDBDB 31—35 CACAD 36—40 BFAEG
41—45 BDACA 46—50 DCBAC 51—55 DBACD
第一部分
录音稿
Text 1
M: Lisa’s birthday is coming up soon, isn’t it I need to get a gift for her!
W: Yes. It’s this Friday, the day after tomorrow.
Text 2
W: I’m thinking of buying my daughter a pair of blue jeans for her birthday.
M: If I were you, I would buy a red skirt. It goes really well with her white sweater.
Text 3
W:How much did it cost you to have your hair cut
M:The haircut just cost me twelve dollars, but I tipped the barber eight dollars.
W:That was really cheap.
Text 4
W: Would you like to go to the cinema this evening
M: I wish I could make it. But I have had a rough basketball match. I am really tired.
Text 5
M: How did your sister do yesterday
W: Well, her team won the match, but I didn’t get to see it. I had just got to the soccer field when my boss called. One of my colleagues called in sick with the flu, so he asked me to come and work.
Text 6
M: Hey, what’s this
W: Oh, it’s that show where they have to answer questions about the biggest natural wonders. Last week this man won a trip to Egypt to visit the pyramids.
M: Let’s watch and see where they get to go this week.
W: Oh, wait a minute. That’s the same guy. It’s the same show as last week. I don’t want to see the same thing again. Can we see the film on Channel 10
M: Oh, come on, grandma. Just for a minute! I haven’t seen it. Please.
Text 7
M: Tell me about your life in England. What do you do every day
W: Well, I work in my father’s business, importing wines. I live with my family.
M: How do you get to work Do you catch a bus
W: Usually. Sometimes I go with my father in his car. What about you What do you do
M: I’m a builder. I build houses.
W: And how do you get to work
M: I drive. I have to use my car often in my work. I never go by bus.
W: Do you enjoy your work
M: Yes. It’s not easy being a builder, but I prefer to work outside.
W: I never work outside. Occasionally I travel, though—like now.
Text 8
W: Hello, Michael.
M: Hi, Sarah.
W: Are you attending the conference tomorrow morning at the Shelton Hotel
M: Yes. Are you
W: Yeah, but when I arrived home five minutes ago, I found that my car wouldn’t start.And John is in Brighton on business.
M: Do you know what’s wrong with the car
W: I’m not exactly sure. I think there’s a problem with the engine. Uh, I wonder if you could give me a ride to the hotel tomorrow morning.
M: Sure. When shall I be at your place
W: Well, what about eight o’clock From my place to Shelton, we have to drive through the quarters, so we’d better leave early to avoid the traffic.
M: OK. No problem. It takes twenty minutes to reach your place, so I’ll set off at 7:40. By the way, do you also need me to drive you home tomorrow afternoon
W: No, John will be back then and he’ll get me home. Thank you, Michael.
M: That’s okay. See you tomorrow.
Text 9
M: So Ms King, what languages do you speak besides English
W: I speak Spanish, Italian and French fluently.
M: Wow! How did you learn to speak them
W: Well, my mother is Spanish, so I grew up listening to her speak it. As for French, I grew up in Quebec, a French-speaking Canadian province, so I always had French from when I was born. Later I learned Italian at a university.
M: That’s interesting. As far as I know, you stayed in Korea two months ago. I wonder if you can speak a little Korean.
W: Actually, I’m just starting to learn it. I didn’t know anything and it was just difficult to get by when I was there.
M: I see. You are an expert at learning languages. What advice would you give to young people who want to learn another language
W: Well, not everybody has a talent for it. But if you do want to learn it, it takes time. You have to memorize a whole bunch of vocabulary. What’s more, you have to find people who speak the language and chat with them very often so that you’re forced to speak the language. That’s what I did.
M: What helpful advice! Thanks for your coming to our studio tonight.
Text 10
M: New Hampshire Governor Chris Sununu has invited girls to apply to be the Governor for a day. The competition is open to New Hampshire girls who are in middle school or high school. The “Governor for a Day” competition is part of Women’s History Month. Sununu worked with Girls Inc., Girl Scouts, and Granite Girls State to create the competition. He says he wants young people to feel like they can lead. To enter the “Governor for a Day” competition, girls must finish the sentence: “If I were Governor for a Day, I would…”. Girls can write their answers down, or they can make a video that explains their ideas. The governor is not looking for a long answer. Written answers should be no more than 250 words. Videos can only be one minute long. The last day to enter the competition is April 30. Girls who want to enter the competition should e-mail their answers to the website or send a video as a private message to the messenger account.
第二部分
第一节
A
【文章大意】 本文是一篇应用文。文章介绍了波士顿公共图书馆中央馆志愿导游的职责、资格、培训和评估要求。
21.C 细节理解题。根据ROLE AND EXPECTATIONS部分的“To conduct public and private group tours of the Central Library’s art, architecture, and exhibitions, answer questions from groups and record attendance statistics after tours conclude.”可知,导游需要在参观结束后记录参观者的人数。故选C。
22.C 细节理解题。根据TRAINING部分的“New guides are expected to complete training around four months. Progress evaluations will be ongoing throughout the training period, and continue through the first six months of working as a full guide.”可知,训练期预计持续四个月,之后新导游在开始正式工作的前六个月内继续进行评估。因此,总的评估期为4个月的训练期加上6个月的新工作期,共计10个月。故选C。
23.A 推理判断题。根据REQUIREMENTS部分的“Minimum commitment of two tours per month (or 24 tours per year).”可知,导游需要每个月最少完成两次导览,或一年内完成24次导览,若未达到这个最低工作时长,则可能会导致差评。故选A。
B
【文章大意】 本文是一篇记叙文。文章讲述了Alvin在树林深处看到了一只气球,气球上面附有一个4岁小女孩的圣诞节礼物清单,Alvin为了帮助这个小女孩,在Facebook上面发布了这个清单,后来他帮助小女孩实现了愿望。
24.A 细节理解题。根据文章第一段“Alvin, 66, was deep in the woods in Louisiana last December when a broken balloon caught his eye. Attached was a piece of paper decorated with sparkly star stickers.”和文章第三段“Leticia helped her write down her wishes, put the note into a Christmas red balloon and took her out to release her wishes on the chilly windy morning.”可知,Alvin在树林里发现了一个孩子的愿望便条。故选A。
25.D 推理判断题。根据文章第二段“Alvin’s heart hammered in his chest. Ever since he was a child, he had dreamed of this very scene. He believed this was his childhood wish coming true. And he decided to make Luna’s wish come true too. So he posted the Christmas list on his Facebook page, asking for help to locate the sender.”可知,女孩放飞的愿望便条上是她想要得到的东西,而这时Alvin正好看到了这个便条,联想到了自己的童年经历,所以他打算帮助这个女孩,由此可推知,他很同情这个女孩,也很关心她。故选D。
26.C 推理判断题。根据文章第三段“It had been a hard year for them. On a particularly tough day last December, Leticia told Luna to send her wishes to Santa by balloon.”可知,Luna的妈妈让她放飞气球是为了在艰难的日子里给她希望。故选C。
27.D 推理判断题。根据文章内容可知,文章讲述了Alvin在树林深处看到了一只气球,气球上面附有一个4岁小女孩向圣诞老人发出的圣诞节礼物清单,那时小女孩的家庭正经历一个艰难的时期。Alvin为了帮助这个小女孩,在Facebook上面发布了这个清单,后来Alvin帮助小女孩实现了愿望。由此可推知,文章主要想传达的是“生活是艰苦的,但世界充满了爱。”故选D。
C
【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了什么是真正的创新。
28.B 细节理解题。根据文章第一段“When I stepped into the Samcheong Forest Library in Seoul,I saw the future. The simple building had a nice selection of books and a cafe where readers could enjoy coffee while gazing at the leaves outside.”可知,首尔三清森林图书馆的构造简单但却让人耳目一新。故选B项。
29.D 推理判断题。根据文章第三段“But that fear of missing out has led us to fall into the false traps of innovation over truly innovative ideas that may be simpler and more effective.”可知,我们可以从第三段中了解到创新的真正含义已经被公众误解了。故选D项。
30.B 推理判断题。根据文章最后一段“Look no farther than the streets of New York, which have been redesigned recently to accommodate cyclists with car-free zones. The idea isn’t new. It was created half a century ago, with the aim of bringing cities back to their residents. And while e-reader sales have been exploding, Penguin just announced it would publish tiny printed books, an ideal solution to a market demanding both convenience and physicality.”可知,作者可能会同意的观点是创新要以人为本。故选B项。
31.C 推理判断题。通读全文,尤其是根据倒数第二段的“True innovation isn’t just some magic devices. It is a continuing process of reflection and reassessment, which often means adopting ‘old’ ideas and tools in a new context, or even returning to methods that worked in the past. Adjusted properly, these rearview (后视的) innovations have proved as transformative as novel technologies.”可知,本文主要介绍了什么是真正的创新,因此文章的写作目的是让人们相信创新的真谛。故选C项。
D
【文章大意】 本文是一篇议论文。文章主要通过论述负面情绪的重要性和必要性,来表达作者对于人们应该如何理解和处理负面情绪的观点。
32.A 推理判断题。根据第一段“I remember that a rapper on television once said, ‘If it feels good, do it.’ From schools to workplaces, we are told that ordinary negative emotions and experiences—fear of failure or sadness over a break-up, maybe—should be treated or removed. Feeling bad is bad.”可知,作者通过介绍社会上普遍存在的现象来引入主题。故选A项。
33.C 词义猜测题。根据画线词后文“We have an opportunity here to judge the benefits of negative emotions and experiences instead of trying to push them away.”可知,作者不认为推开不良情绪是通往美好生活的道路,由此可推知,eradicating有“消除”之意,和C项意思相近。故选C项。
34.A 细节理解题。根据第四段“Sadness can make us more productive at work by improving focus and helping us learn from mistakes. This is how failure, by means of the resulting negative emotions, can help lead to later success.”可知,作者认为消极情绪能帮助我们更有效地工作,所以作者认为失败是成功之母。故选A项。
35.D 主旨大意题。根据第二段“I don’t believe that eradicating bad feelings is the path to a good life. We have an opportunity here to judge the benefits of negative emotions and experiences instead of trying to push them away.”以及最后一段“In sum, if we want a life full of deep meaning, true love, and emotional strength, it’s going to involve the risk of discomfort, fight and loss. This means there will be sadness, fear, anger and disgust. If we remove negative emotions and experiences from our lives, we will be poorer and weaker for having done so.”可知,本文主要介绍了负面情绪的重要性和必要性,也就是为什么消极情绪是必要的。故选D项。
第二节
【文章大意】 本文是一篇议论文。这篇文章主要讨论了“到达谬论”的概念,即认为达到目标会带来持久幸福的误解。文章建议,除了追求大目标外,我们还应该关注生活中的小事,并思考真正让我们快乐的因素。
36.B 根据前文“We often hear about the importance of setting goals.”以及后文“We may think of these goals as the key to our happiness…”可知,我们经常听到设定目标的重要性,认为这些目标是幸福的关键,因此,空处也应指出目标给我们的感受。B选项(甚至是想到它们也能让我们振作起来。)中的them指代前文的goals,符合语境。故选B。
37.F 根据前文“We may think of these goals as the key to our happiness—achieve them and everything will be perfect.”以及后文“That feeling has a name ‘arrival fallacy’ (到达谬论)—the misunderstanding that reaching our goals will bring us lasting happiness.”可知,前文指出实现目标给我们带来的好处,后文提出了“到达谬论”这一概念。由此可推知,设空处应该与上一段构成转折关系,引出本段“到达谬论”这一概念。F选项(但是你是否曾经达到一个目标却没有感到快乐 )符合语境。故选F。
38.A 根据前文“Whether it’s a new job, owning your dream home or anything else—there might be some joy at first, but if you’re experiencing arrival fallacy, that may be followed by emptiness and pressure to achieve something new.”可知,前文强调无论是新工作还是其他任何事情,最初都会让自己感到一丝喜悦,可是如果正在经历“到达谬论”,随之而来的可能是空虚的感受。后文应该对此进行解释。A选项(为什么会发生这种情况呢 )对上述现象提出疑问。同时根据后文“According to experts, we might be overestimating the happiness that such achievements will bring.”对前文的现象做出解释可知,A选项符合语境。故选A。
39.E 根据前文“As well as large things, our goals should include many small things, like helping out more around the house or spending more time with family.”可知,此处强调除了大事,我们应该也要从小事着手。E选项(它们虽小但很重要,它们不会就此结束。)中的they指代前文的small things,承接前文,符合语境。故选E。
40.G 根据前文“If we really want to beat arrival fallacy, we also have to work out what makes us happy.”可知,此处强调为了解决“到达谬论”,我们必须弄清楚什么让我们快乐。G选项 (而且花时间和我们关心的人在一起往往是幸福的第一要素。)承接前文,make us happy与for happiness形成呼应,指出花时间和关心的人在一起就是能够让我们快乐的事。故选G。
第三部分
第一节
【文章大意】 本文是一篇新闻报道。文章主要报道了What Cheer Flower Farm这个非营利性组织的目标、成就以及它对社区和环境的积极影响。
41.B 根据下文“…to get flowers into the hands of anyone…a pick-me-up.”可知,这是这个非营利性组织的目标。故选B。reason原因; goal目标; attitude态度;excuse理由,借口。
42.D 根据下文“…brings simple joy to people at local hospitals, food banks, senior centres, recovery centres and more—including AIDS Care Ocean State.”可知,这些鲜花被送到需要振奋精神的人的手中。故选D。in terms of就……而言;in charge of负责; in memory of为了纪念; in need of需要。
43.A 根据上文“They only have one simple…: to get flowers into the hands of anyone…a pick-me-up.”可知,这些花被送给需要的人。故选A。deliver递送; produce生产;collect收集; cover覆盖,支付。
44.C 根据下文“…the state with flowers and create happiness and joy…”可知,该组织希望给人们带来幸福和欢乐,由此可推知,他们想用鲜花覆盖整个州。故选C。honour尊敬;represent代表;blanket覆盖; praise表扬。
45.A 根据上文“‘We want to…the state with flowers and create happiness and joy,’ says Erin Achenbach, What Cheer Flower Farm’s head florist.”可知,该组织希望将鲜花覆盖整个州,由此可推知,这些志愿者会定期给人们送花。故选A。regularly定期地,有规律地;rarely少见地;privately私下地; initially起初。
46.D 根据常理可知,当有人给自己送花时,人们脸上露出的应该是笑容。故选D。tear眼泪; remark言论; sweat汗水; smile微笑。
47.C 根据下文“…they just came in to inquire about the programmes…”可知,得到鲜花并不是这些人所料想到的。故选C。want想要; invest投资; expect预料,期待; tease戏弄。
48.B 根据下文“In May, the organization was…a record-high $500,000 grant from the Environmental Protection Agency for its continued revitalization(振兴) of a brownfield site, a piece of…land because of industrial pollution.”可知,该地区是一处因工业污染而荒废的棕色地带。故选B。harmonious和谐的; industrial工业的; influential有影响力的; continuous持续的。
49.A 根据上文once以及下文“In May, the organization was…a record-high $500,000 grant from the Environmental Protection Agency for its continued revitalization(振兴) of a brownfield site, a piece of…land because of industrial pollution.”可推知,这里曾经是一家刀具厂的所在地。故选A。house作为……之用,安置; arouse唤醒; run跑; operate操作,动手术。
50.C 根据下文“…a record-high $500,000 grant from the Environmental Protection Agency for its continued revitalization(振兴) of a brownfield site…”可推知,该组织获赠政府的拨款。故选C。link连接; cooperate合作; award授予,奖励;cheat欺骗。
51.D 根据上文“Located in Providence’s rusted(锈迹斑斑的)…once…a knife factory…a brownfield site…”以及下文because of industrial pollution可推知,这里因工业污染而被荒废。故选D。remote偏远的; flat平坦的;divided有分歧的;deserted被舍弃的,废弃的。
52.B 根据上文“…a piece of…land because of industrial pollution.”可知,这里曾经被荒废,由此可推知,这里曾经是死气沉沉的样子。故选B。lively活泼的; dead死气沉沉的,死的;restless坐立不安的;negative消极的。
53.A 根据上文an eco-landing spot以及下文local insects and birds可推知,该地区是一个生态着陆点,所以可以保护当地的昆虫和鸟类。故选A。shelter保护,庇护; drive驾驶;research研究;observe观察,庆祝,评论。
54.C 根据上文“They only have one simple…: to get flowers into the hands of anyone…a pick-me-up.”可知,这些鲜花被送给需要振奋精神的人,由此可推知,这些鲜花会点亮人们的生活。故选C。take over接管; refer to提及,参考; light up点亮,照亮; hold back阻碍,退缩。
55.D 根据上文“What’s good about flowers is that they don’t need anything else. People’s only job is to…them when someone gives them flowers.”及常识可知,人们在收到鲜花时只需要欣赏鲜花。故选D。reject拒绝;grow种植;touch触摸; admire欣赏。
第二节
【文章大意】 本文是一篇说明文。文章介绍了中国传统的节日活动——舞狮。
56.which/that 考查定语从句。分析句子可知,空处引导定语从句,修饰先行词activity,指物,关系词在从句中作主语,应用关系代词which或者that,故填which/that。
57.dressed 考查非谓语动词。分析句子可知,dress作定语修饰dancers,二者之间是被动关系,应用过去分词作定语,故填dressed。
58.a 考查冠词。根据句意可知,此处泛指“一种节日气氛”,festive的发音以辅音音素开头,故填a。
59.was introduced 考查动词时态、语态以及主谓一致。分析句子可知,introduce作谓语,由时间状语in the 1990s可知,描述过去发生的事情用一般过去时,主语high-pole lion dancing与introduce是被动关系,且主语是第三人称单数,谓语动词也应用单数,故填was introduced。
60.from 考查介词。different from意为“与……不同”,故填from。
61.Performers 考查名词复数。分析句子可知,此处用名词作主语,根据句意可知,不止一个表演者,应用复数,空处又位于句首,单词首字母应大写,故填Performers。
62.varies 考查动词时态和主谓一致。分析句子可知,vary作谓语,描述一般事实,用一般现在时,主语space是第三人称单数,谓语动词也应用单数,故填varies。
63.and 考查连词。根据句意可知,safe和satisfying是并列关系,故填and。
64.to balance 考查非谓语动词。分析句子可知,it是形式主语,真正的主语是不定式短语,故填to balance。
65.actively 考查副词。修饰动词应用副词作状语,故填actively。
第四部分
第一节
One possible version:
Dear teachers and schoolmates,
As the president of the Students’ Union, I am thrilled to announce the upcoming celebration of International Volunteer Day on December 5th that serves as a reminder of the importance of mutual assistance and care within our community.
To commemorate this meaningful occasion, our Students’ Union is organizing a series of volunteer activities centred around the theme of “mutual assistance and care”. These activities will include volunteering at local shelters, organizing donation drives for those in need, and spreading kindness throughout our campus.
I urge each and every one of you to join us in making a positive impact on our community by participating in these volunteer activities. Together, let’s embody the spirit of mutual assistance and care, and make a difference in the lives of others.
The Students’ Union
第二节
One possible version:
Soon, drivers and passers-by stopped and made generous purchases. Even though the lemonade sold for 1 dollar per cup, they regularly paid 5, 10 or even 20 dollars. “It is really considerate of you to do this. Please donate the change!” Touched by the behaviour of Edison, people generously donated. “Thank you!” Edison expressed his gratitude to everyone who lent a helping hand. With the collected funds, the family purchased essential supplies, such as food, water, blankets and toys. Physically exhausted as they were, they felt happy inside.
The family decided to go to the disaster-stricken island and offer their time and efforts. At the sight of the ruined houses and forests, they were stunned. Holding back their tears, they encouraged the victims and distributed the supplies to the families in need. Edison’s parents worked alongside the other volunteers to rebuild the damaged houses. Edison felt a sense of pride and fulfillment knowing that they played a part in helping Hawaiians recover from the wildfire. It was the power of coming together in times of need that made a difference.
【思路点拨】 本文以人物为线索展开,讲述了五岁的小男孩爱迪生和他的父母在夏威夷的大岛上度过了一个愉快的假期。然而,他们刚从夏威夷回来,就被一则电视新闻震惊了——毛伊岛上一场致命的野火夺走了夏威夷人的家园和历史。于是爱迪生开始摆摊卖柠檬水和其他食品来筹集善款,并且得到了人们的支持。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“很快,司机和路人都停下脚步,慷慨地购买。”可知,第一段可以描写人们支持他们的义卖。
②由第二段首句内容“这家人决定去受灾的岛屿,奉献他们的时间和精力。”可知,第二段可以描写他们前往灾区分发物资以及爱迪生的感悟。
2.续写线索:人们购买柠檬水—人们慷慨捐赠—爱迪生表达感谢—爱迪生及家人购买物资—爱迪生及家人前往灾区—爱迪生感悟单元素养测评卷(二)
Unit 2
(时间:120分钟 分值:150分)
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
( )1.What day is it today
A.Wednesday. B.Thursday. C.Friday.
( )2.What does the man advise the woman to buy
A.A red skirt. B.A white sweater.
C.A pair of blue jeans.
( )3.How much did the man pay in total
A.$12. B.$20. C.$ 28.
( )4.What does the man probably mean
A.He wants to have a rest.
B.He agrees to go to the cinema.
C.He will have a basketball game.
( )5.Why did the woman fail to see the match
A.She got the flu. B.She had to work.
C.She visited her sick colleague.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
( )6.What are the speakers probably talking about
A.A trip abroad. B.A TV programme.
C.A prize winner.
( )7.What does the woman want to do
A.Watch a film. B.Visit the pyramids.
C.Learn about natural wonders.
听第7段材料,回答第8、9题。
( )8.How does the woman usually go to work
A.By bus. B.By car. C.On foot.
( )9.What is the man’s attitude towards his work
A.Careless. B.Favourable. C.Bored.
听第8段材料,回答第10至13题。
( )10.Why did Sarah make the phone call
A.To ask a favour. B.To pass on a message.
C.To make an appointment.
( )11.Where is Sarah now
A.In Brighton. B.At her home.
C.At the Shelton Hotel.
( )12.What time is Michael leaving his place tomorrow morning
A.At 7:40. B.At 8:00. C.At 8:20.
( )13.What is the probable relationship between John and Sarah
A.Neighbours. B.Fellow workers.
C.Husband and wife.
听第9段材料,回答第14至17题。
( )14.Where did Ms King spend her childhood
A.In Spain. B.In Canada.
C.In France.
( )15.How did Ms King feel about her trip to Korea
A.Terrible. B.Interested.
C.Satisfied.
( )16.What is Ms King’s suggestion
A.Finding your talent.
B.Reviewing your vocabulary in time.
C.Talking with native speakers often.
( )17.What is probably the man
A.A guide. B.A host. C.A teacher.
听第10段材料,回答第18至20题。
( )18.What is Sununu encouraging girls to do
A.Go back to school. B.Work as a governor.
C.Ask him questions.
( )19.What do girls have to do in order to enter the competition
A.Write an article. B.Complete a sentence.
C.Make a two-minute video.
( )20.How many ways do girls have to send their works to Sununu
A.2. B.3. C.4.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A [2024· 福建泉州三校联盟高一期中]
Volunteer Art & Architecture tour guide for Boston Public Library, Copley Square
The goal is to generate public interest in the history, art, and architecture of Boston Public Library, including its special collections and exhibitions at the Central Library in Copley Square.
ROLE AND EXPECTATIONS
To conduct public and private group tours of the Central Library’s art, architecture, and exhibitions, answer questions from groups and record attendance statistics after tours conclude.
To continue to inform oneself of the art, architecture, history, holdings, and exhibitions of Boston Public Library.
QUALIFICATIONS
Interest in history, art, and architecture in general, and in Boston Public Library in particular.
Confidence in addressing and presenting information to large groups; prior guiding or public speaking experience desirable.
A strong command of the English language is required, and fluency in other languages is highly preferred.
TRAINING
Accepted candidates will be asked to attend tour guide training meetings. New guides are expected to complete training around four months. Progress evaluations will be ongoing throughout the training period, and continue through the first six months of working as a full guide.
REQUIREMENTS
Minimum commitment of two tours per month (or 24 tours per year).
Commitment to attending tour guide meetings and enrichment programmes for continuing education.
REVIEW
Regular assessments and evaluations will be conducted based on the above criteria to ensure that volunteers meet the necessary qualifications.
Interested candidates should complete the application form below and send it to tours@bpl.org.
( )21.What does a volunteer tour guide need to do after tours
A.Ensure safety of the artworks.
B.Maintain cleanness of the hall.
C.Document the numbers of visitors.
D.Answer questions about qualifications.
( )22.How long will the progress evaluations last
A.4 months. B.6 months.
C.10 months. D.12 months.
( )23.Which will result in a poor review of the position
A.Insufficient (不足的) working hours.
B.Absence of a second language.
C.Little relevant volunteer experience.
D.Limited knowledge about exhibitions.
B [2024·福建莆田高一期中]
Alvin, 66, was deep in the woods in Louisiana last December when a broken balloon caught his eye. Attached was a piece of paper decorated with sparkly star stickers. It read “Dear Santa, my name is Luna. I am four years old. I live in Liberal, Kansas. This year I have been nice. I would like candy, Spider-Man ball, Frozen doll, puppy. With love, Luna.”
Alvin’s heart hammered in his chest. Ever since he was a child, he had dreamed of this very scene. He believed this was his childhood wish coming true. And he decided to make Luna’s wish come true too. So he posted the Christmas list on his Facebook page, asking for help to locate the sender.
Meanwhile, Leticia, the mother of four-year-old Luna, had no idea that such an effort was underway. It had been a hard year for them. On a particularly tough day last December, Leticia told Luna to send her wishes to Santa by balloon. The girl was excited. Leticia helped her write down her wishes, put the note into a Christmas red balloon and took her out to release her wishes on the chilly windy morning.
One day in January, a friend called Leticia, “Someone found Luna’s balloon.” Her jaw dropped. Then she logged on to Facebook and saw Alvin’s post and more netizens trying to help. Leticia was deeply touched and called Alvin. When Alvin told her how much it would mean to him to fulfill the girl’s wishes, she agreed to let him meet Luna. Back in Louisiana, Alvin got busy collecting toys from his newfound Facebook community.
On a morning in April, just as chilly and windy as the day when Luna waved goodbye to her balloon, Alvin made a trip to their house. He presented all the gifts, including a puppy. Luna cried with delight. Later, they sat down together to share home-made breakfast. They all felt as if they had known each other forever. Having received so much generosity, Leticia and Luna expressed their gratitude and intended to pay it forward.
( )24.What did Alvin find in the woods
A.A wish note of a child.
B.A balloon made of paper.
C.A picture of sparkly stars.
D.A shopping list for Christmas.
( )25.How did Alvin feel after he read Luna’s words
A.Nervous and moved.
B.Thrilled and joyful.
C.Surprised and stressful.
D.Sympathetic and concerned.
( )26.Why did Luna’s mother ask her to release her balloon
A.To send a message to Santa.
B.To ask the community for help.
C.To give her hope on a tough day.
D.To attract the netizens’ attention.
( )27.What message does the story intend to convey
A.Time reveals a person’s character.
B.Where there is a will, there is a way.
C.God helps those who help themselves.
D.Life is hard, but the world is full of love.
C [2024·广东深圳高级中学高一期中]
When I stepped into the Samcheong Forest Library in Seoul, I saw the future. The simple building had a nice selection of books and a cafe where readers could enjoy coffee while gazing at the leaves outside. It was specifically designed without any latest technology.
“What’s so innovative about that ” a librarian in Toronto asked when I showed her pictures. Innovation to her meant digital technology, like 3D printers. “Why couldn’t they both be innovative ” I asked.
We are constantly told that innovation is the most important force in our economy, without which we would be left behind. But that fear of missing out has led us to fall into the false traps of innovation over truly innovative ideas that may be simpler and more effective. This mindset implies that if you just buy the new thing, you have innovated! Each year, businesses and individuals run around like broken toy robots, trying to figure out their strategy for the latest buzzword equipment.
At best, this is a waste of resources. Devices are bought, used and abandoned, as the technology’s capabilities fall short of its promise. But at its worst, this approach can truly cause damage. Schools cut field trips to purchase tablets with few proven panies that applied AI to hiring have actually strengthened gender and racial prejudices.
True innovation isn’t just some magic devices. It is a continuing process of reflection and reassessment, which often means adopting “old” ideas and tools in a new context, or even returning to methods that worked in the past. Adjusted properly, these rearview (后视的) innovations have proved as transformative as novel technologies.
Look no farther than the streets of New York, which have been redesigned recently to accommodate cyclists with car-free zones. The idea isn’t new. It was created half a century ago, with the aim of bringing cities back to their residents. And while e-reader sales have been exploding, Penguin just announced it would publish tiny printed books, an ideal solution to a market demanding both convenience and physicality.
( )28.Which of the following best describes Samcheong Forest Library
A.Dull but convenient.
B.Simple but refreshing.
C.Old-fashioned but cozy.
D.Unexceptional but spacious.
( )29.What can we learn about innovation from Paragraph 3
A.Its true meaning is to buy new things.
B.It is important for the growth of economy.
C.It shouldn’t involve simple and effective ideas.
D.Its true meaning has been misread by the public.
( )30.Which statement will the author probably agree with
A.Magic devices encourage innovation.
B.Innovation should be human-centred.
C.The power of technology is undervalued.
D.Wasting resources is a must for innovation.
( )31.What is the writing purpose of the text
A.To introduce some best ideas about innovation.
B.To show that the future lies in returning to the past.
C.To convince people of the true meaning of innovation.
D.To stress the important role innovation plays in economy.
D [2024·湖北华中师范大学第一附属中学高一期中]
I remember that a rapper on television once said, “If it feels good, do it.” From schools to workplaces, we are told that ordinary negative emotions and experiences—fear of failure or sadness over a break-up, maybe—should be treated or removed. Feeling bad is bad.
This is wrong, as was the rapper’s motto. I don’t believe that eradicating bad feelings is the path to a good life. We have an opportunity here to judge the benefits of negative emotions and experiences instead of trying to push them away.
Negative emotions exist to keep us safe. The main negative emotions include sadness, anger, fear and disgust (厌恶). We experienced them in an unconscious way in response to environmental stimuli (刺激). You never say to yourself, “Hey, I think I’ll feel afraid now.”—you just feel it and react with fight or flight, which can save your life. Disgust similarly warns us unconsciously of potential illness.
Negative emotions can also make us more effective in our day-to-day activities. In an article in the journal Psychological Review, two evolutionary psychologists argue that sadness—and even depression—have existed in the face of evolution (进化) because they bring cognitive benefits. Sadness can make us more productive at work by improving focus and helping us learn from mistakes. This is how failure, by means of the resulting negative emotions, can help lead to later success.
Finally, negative emotions make us stronger for when there is a true emergency. Research shows that “stress vaccination training”—in which people learn to cope with anger, fear and anxiety by being brought up to stimuli that cause these feelings—is effective in creating emotional toughness.
In sum, if we want a life full of deep meaning, true love, and emotional strength, it’s going to involve the risk of discomfort, fight and loss. This means there will be sadness, fear, anger and disgust. If we remove negative emotions and experiences from our lives, we will be poorer and weaker for having done so.
( )32.How does the author introduce the topic
A.By showing a social phenomenon.
B.By explaining a specific concept.
C.By creating a related situation.
D.By stating a common belief.
( )33.What is the meaning of the underlined word “eradicating” in Para.2
A.Stirring up. B.Focusing on.
C.Getting rid of. D.Keeping track of.
( )34.According to the author, why is failure the mother of success
A.Negative emotions help us work effectively.
B.Negative emotions give us stronger hearts.
C.Failure gives us a true sense of crisis.
D.Failure results from mistakes.
( )35.Which is this passage mainly about
A.Why feeling bad is bad.
B.How to achieve a meaningful life.
C.How to deal with negative emotions.
D.Why negative emotions are necessary.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
[2024·河南濮阳高一期中]
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Do you have a goal you want to achieve before your next birthday Or by the end of the decade, perhaps We often hear about the importance of setting goals. 36. We may think of these goals as the key to our happiness—achieve them and everything will be perfect.
37. You’ve thought, “Is that it ” Or, “Now what ” That feeling has a name “arrival fallacy”(到达谬论)—the misunderstanding that reaching our goals will bring us lasting happiness.
Whether it’s a new job, owning your dream home or anything else—there might be some joy at first, but if you’re experiencing arrival fallacy, that may be followed by emptiness and pressure to achieve something new. 38. And achieving our goals is enough to make us happy Not always. According to experts, we might be overestimating the happiness that such achievements will bring. And the social scientist Adam Dorr says we often make the mistake of imagining our goal as a fixed object, when it’s just part of the process of life.
Another different idea explains that arrival fallacy doesn’t mean we shouldn’t set ourselves goals—in fact, we need them to help give our lives focus. As well as large things, our goals should include many small things, like helping out more around the house or spending more time with family. 39.
If we really want to beat arrival fallacy, we also have to work out what makes us happy. 40. Too many of us spend our spare moments on social media and pay less attention to who and what is around us.
A.So why does this happen
B.Even thinking of them helps to cheer us up.
C.However, not everyone agrees with this idea.
D.Achieving our goals usually takes lots of effort.
E.They are small but important and they don’t just end.
F.But have you ever reached a goal without feeling happy
G.And spending time with people we care about is often number one for happiness.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
[2024·山东省联考高一月考]
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
It’s been nearly seven years since a group of volunteers from a non-profit organization What Cheer Flower Farm broke ground at a flower farm in Providence, Rhode Island. They only have one simple 41 : to get flowers into the hands of anyone 42 a pick-me-up. Best of all, each one of the tens of thousands of flowers that What Cheer Flower Farm grows and 43 is completely free of charge. “We want to 44 the state with flowers and create happiness and joy,” says Erin Achenbach, What Cheer Flower Farm’s head florist.
What Cheer Flower Farm 45 brings simple joy to people at local hospitals, food banks, senior centres, recovery centres and more—including AIDS Care Ocean State. “Seeing the 46 on people’s faces who weren’t 47 it—they just came in to inquire about the programmes—is pleasant,” says Stephen Hogan Jr. from AIDS Care Ocean State.
Located in Providence’s rusted (锈迹斑斑的) 48 Olneyville neighbourhood, What Cheer Flower Farm’s flower beds cover an area of 2.7 acres that once 49 a knife factory. In May, the organization was 50 a record-high $500,000 grant from the Environmental Protection Agency for its continued revitalization (振兴) of a brownfield site, a piece of 51 land because of industrial pollution.
“Not only do we revive this space, which was quite literally 52 ,” says Achenbach, “but also this is an eco-landing spot with the ability to 53 local insects and birds. That’ll have a win-win outcome: 54 people’s lives and supporting the local ecosystem.” What cheer, indeed! “What’s good about flowers is that they don’t need anything else. People’s only job is to 55 them when someone gives them flowers.”
( )41.A.reason B.goal
C.attitude D.excuse
( )42.A.in terms of B.in charge of
C.in memory of D.in need of
( )43.A.delivers B.produces
C.collects D.covers
( )44.A.honour B.represent
C.blanket D.praise
( )45.A.regularly B.rarely
C.privately D.initially
( )46.A.tears B.remarks
C.sweat D.smiles
( )47.A.wanting B.investing
C.expecting D.teasing
( )48.A.harmonious B.industrial
C.influential D.continuous
( )49.A.housed B.aroused
C.ran D.operated
( )50.A.linked B.cooperated
C.awarded D.cheated
( )51.A.remote B.flat
C.divided D.deserted
( )52.A.lively B.dead
C.restless D.negative
( )53.A.shelter B.drive
C.research D.observe
( )54.A.taking over B.referring to
C.lighting up D.holding back
( )55.A.reject B.grow
C.touch D.admire
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
[2024·重庆市荣昌区荣昌中学校高一期中]
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Lion dance is very popular in China. As a well-known folk activity 56. is traditionally believed to bring prosperity and good luck, lion dance is often seen performed at festive occasions. Accompanied by the sound of beating drums, dancers 57. (dress) up in lion costumes jump back and forth, showing stunning kung fu and acrobatic(杂技的) skills. Crowds bursting into applause in response to the performance of this special kind of dancing always help create 58. festive atmosphere that fills the air.
In the 1990s, high-pole lion dancing 59. (introduce) and promoted in Nanhai of Foshan City. Different 60. traditional lion dancing, it has its own unique rules. 61. (performer) do not jump around on the ground but on poles ranging between one to three metres high. Besides, the space between poles also 62. (vary). The poles are often set up where dancers’ skills could be showed while at the same time the audience can enjoy a safe 63. satisfying watching experience. It’s not easy 64. (balance)well while dancers perform the dance of a fierce lion so 65. (active) on poles. That’s why compared with the traditional one, the high-pole lion dance is more challenging and dangerous.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分) [2024·江苏扬州新华中学高一期中]
假如你是某学生会主席李华,为了迎接国际志愿者日(International Volunteer Day)的到来,请你以学生会的名义向全校师生写一封英文倡议信,号召大家参加主题为“互助,互爱”(mutual assistance and care) 的志愿者活动。
内容包括:1.倡议目的;
2.活动内容;
3.呼吁参加。
注意:1.写作词数应为80 个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
Dear teachers and schoolmates,
The Students’ Union
第二节(满分25分) [2024·江苏南京六校联合体高一期中]
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Edison, a five-year-old boy had a nice holiday on the Big Island, Hawaii with his parents. The sun shone on the golden beach, and the sparkling sea unfolded in front of them. There were a large number of people on vacation, and the houses in the distance were neatly lined up. After Edison played for a while, he sat on the beach, enjoying the beautiful trees in the distance and listening to the cries of the seagulls.
However, having recently returned from Hawaii, they were shocked by the TV news—deadly wildfire on Maui snatched Hawaiians’ homes and history. Scores of birds lay dead on the ground. Houses were burned to ruins, and cars were destroyed.
“Mum, do the kids have no toys or even a bed ” Edison asked sadly. “What shall I do to help them ”
“Will you donate your pocket money ” Mum asked.
“Sure, but that’s not enough. What about setting up a lemonade stand on the street I think people are willing to buy something and give a helping hand.”
“Sounds great! My boy,” Dad agreed. “Besides pink and yellow lemonade, we can sell sandwiches, ice creams, candies and sparking water (气泡水).”
“Let’s start to make these things. It won’t take long,” Edison urged his parents.
The next few hours saw this family making sandwiches and lemonade, putting all the stuff on a stand, with a board saying “Food and Lemonade for Hawaii. One dollar per cup.”
“Will people buy our stuff ” Edison wondered.
注意: 续写词数应为150个左右。
Paragraph 1:
Soon, drivers and passers-by stopped and made generous purchases.
Paragraph 2:
The family decided to go to the disaster-stricken island and offer their time and efforts.