Unit 6 Nature in words
Period One Starting out & Understanding ideas
【课前自主探究】
Task 1: Fast Reading
1.was fascinated 2.got up 3.came out 4.After 5.cold
6.present
Task 2: Careful Reading
1—4 BDAC
Task 3: Micro-writing
1.fascinating 2.excited 3.but 4.through 5.making
6.With 7.completely 8.which 9.flakes 10.to repeat
【语言知识梳理】
词汇点睛
1.(1)①had done; (should) be treated ②on (2)① (should) be posted online ②wasn’t as difficult as; (should) try
2.①came round/around ②we came across ③came about
④had come/came up with
3.(1)from (2)①apart from other people ②fell apart
③tell; apart ④take; apart
句型透视
1.①did play football ②do hope such a meaningful class
③does look like
2.(1)①had baked ②will have graduated (2)had known what he had to face nextUnit 6 Nature in words
Period One Starting out & Understanding ideas
Ⅰ.1.inspecting 2.innocent 3.shaving 4.was 5.bent
6.weekly 7.faintly 8.redden
Ⅱ.1.dispose of 2.talk away 3.come round/around
4.looked through 5.insisted on 6.Apart from 7.woke up
8.close to
Ⅲ.1.With time going on 2.as if/though the painting came to life 3.do stay in bed for a couple of days 4.whose pages are filled with/full of 5.had already completed the safety inspection
Ⅳ.【文章大意】 这是一篇说明文。文章主要说明了虽然棕榈油被广泛利用,但是带来了严重的环境问题,人们因此开发了微生物油,并且专家认为此种油很有前景。
1.A 细节理解题。根据第一段“Palm oil(棕榈油) is the world’s most popular vegetable oil, found in half of all supermarket goods and seven out of every ten personal care products. It’s also used in some snacks, cleaning powder, and toothpaste. Since 2016, global palm oil consumption has risen by 73 percent.”可知,棕榈油被广泛使用。故选A。
2.C 推理判断题。根据第二段“The clearing of forests to make way for oil palm plantations is a major driver of the cutting down of trees in the hottest part of the world: between 1972 and 2015, the world’s two largest palm oil producing nations, Indonesia and Malaysia, lost 16 percent and 47 percent of their forests, respectively, to the crop. And that brings about environmental problems, such as climate change, and poor water quality. Biodiversity suffers a severe blow, too.”可推知,作者在第二段提到印度尼西亚和马来西亚是为了表明生产棕榈油付出了很高的代价。故选C。
3.B 细节理解题。根据第三段“For instance, he says, ‘Microbes can be grown quickly in a climate-controlled indoor space to produce high amounts of oil. We have so far identified more than 40 algae (藻类) and 70 other microbes which are rich in oil.’”可知,充足的材料来源让Philipp Arbter转向微生物油。故选B。
4.D 推理判断题。根据最后一段“When asked if the new oil can match palm oil prices, especially when it’s used in food, Chris Chuck, a chemical engineer at the University of Bath in England, said, ‘We should be in touching distance of the eatable oil market as long as mass production happens to bring the price down.’”可知,Chris Chuck对这种油的未来是乐观的。故选D。
Ⅴ.【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了四种让露营更环保的方法。
1.D 根据上文“‘Leave no track’ is popular among many campers who are concerned about our environment and favour sustainable (可持续的) travel. Its goal is simple: to minimize human-created impacts on the natural world.”和下文中介绍的四种让露营更环保的方法可知,文章为总分结构,D项 (在这里学习如何可持续地升级夏季露营。) 是文章主题句,总领下文具体方法,符合语境。故选D。
2.E 根据本段主旨句“Reject plastic and paper.”可知,该段主要建议拒绝塑料和纸张。E项中的reusable paper towels和主旨句中的paper对应。E项 (露营者也可以购买可重复使用的纸巾,为了真的不留下任何痕迹。)符合语境。故选E。
3.C 根据上文“Outdoor retail (零售) brands like REI offer a wide variety of camping products to rent, including tents.”可知,上文提到,REI等户外零售品牌提供包括帐篷在内的各种露营产品的租赁服务。由此可知,C项 (他们甚至有其他户外必需品以供出租。)可承接上文,其中的they指代上文中的outdoor retail (零售) brands。故选C。
4.A 通读全段尤其根据最后一句“And remember, whatever is packed in should also be packed out.”可知,本段建议打包东西时把对地球的影响考虑在内。A项 (打包时要考虑到地球。)符合语境。故选A。
5.G 根据本段的主旨句“Only camp in designated (指定的) camping areas.”可知,本段主要建议只在指定的露营区露营。空后的句子都与“露营区”相关。G项 (尽管在人迹罕至的地方背包旅行听起来很吸引人,但这可能并不环保。)符合语境。故选G。
Ⅵ.【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了中华文明与水的紧密联系。
1.admiration 考查名词。名词所有格people’s修饰名词。故填admiration。
2.courageous 考查形容词。提示词修饰名词fight,用形容词courageous作定语,意为“勇敢的”。故填courageous。
3.as 考查介词。take…as an example是固定短语,意为“以……为例”。故填as。
4.cleared 考查动词时态与语态。clear(清理)是句中谓语动词,与主语Yu之间是主动关系,讲述过去的事,应使用一般过去时。故填cleared。
5.constructed 考查非谓语动词。 first…around 256 BC作后置定语,construct(建造,修建)用非谓语动词形式,与其逻辑主语the Dujiangyan Irrigation System之间是被动关系,用过去分词表被动。故填constructed。
6.is given 考查动词时态、语态和主谓一致。give(赋予)是句中谓语动词,与主语water之间是被动关系,描述客观事实,应使用一般现在时,又因主语是不可数名词,谓语动词应使用单数形式。综上,谓语应用一般现在时的被动语态,单数形式。故填is given。
7.it 考查代词。根据句意可知,此处指代上文中water,用代词it。故填it。
8.and 考查连词。 “overcoming hardness with softness”和“non-action”是老子的思想,它们之间是并列关系,用连词and连接。故填and。
9.to show 考查非谓语动词。use…to do…是固定搭配,意为“用……来做……”,用不定式作目的状语。故填to show。
10.being 考查非谓语动词。 …the most present element in daily life作伴随状语,be(是)用非谓语动词形式,与其逻辑主语water之间是主动关系,用现在分词表主动。故填being。Unit 6 Nature in words
Beauty in nature
“I declare this world is so beautiful that I can hardly believe it exists.” The beauty of nature can have a profound effect on our senses, from the outer world to the inner, whether it results in disbelief in its very existence as Emerson notes, or feelings such as awe, wonder, or amazement. But what is it about nature that causes us to feel or declare that it is beautiful
When we think of beauty in nature, we might most immediately think of things that dazzle the senses—the peak of a mountain, the expanse of the sea, and the unfolding of the life of a flower. Often it is merely the sense of these things itself that gives us pleasure, and this emotional or affective response on our part seems to be important to our experience of beauty.
The inhabitants (居民) of the cities suppose that the country landscape is pleasant only half the year.To the attentive eye, each moment of the year has its own beauty, and in the same field it beholds (看见), every hour, a picture which was never seen before, and which shall never be seen again. Nature can reveal its beauty in all places and at all times to the eye that knows how to look for it.
In nature one doesn’t come across individuals that are independent from their environment; or rather, things are closely connected with their surroundings in ways that we don’t fully understand.Nothing is quite beautiful alone: nothing but is beautiful in the whole. All of these qualities of beauty seem to go beyond the mere impression of sensible forms that we started with, and what they require is what also serves as the basis of truth and goodness in nature.
【主题词句背诵】
1.have a profound effect on 对……有深远的影响
2.result in 导致,引起
3.awe n. 敬畏,惊叹
4.be important to 对……重要
5.attentive adj. 注意的;专心的;聚精会神的
6.or rather 更确切地说
7.be closely connected with 与……紧密联系
8.serve as 充当,可用作
9.I declare this world is so beautiful that I can hardly believe it exists.
我宣布这个世界是如此美丽,以至于我几乎无法相信它的存在。
10.But what is it about nature that causes us to feel or declare that it is beautiful
但是,关于自然,是什么让我们感觉到或宣称大自然是美丽的呢
11.When we think of beauty in nature, we might most immediately think of things that dazzle the senses…
当我们想到自然之美时,我们可能会马上想到那些令人眼花缭乱的事物……
12.Nature can reveal its beauty in all places and at all times to the eye that knows how to look for it.
自然可以在任何地方、任何时间向知道如何寻找它的眼睛展示它的美。
13.…what they require is what also serves as the basis of truth and goodness in nature.
……它们所需要的也是自然界真与善的基础。
Period One Starting out & Understanding ideas
Task 1: Fast Reading
Task 2: Careful Reading
Read the text and then choose the best answer according to the text.
( )1.Why does the author mention Jane Austen at the beginning of the passage
A.To learn from her writing.
B.To introduce the content of the passage.
C.To apologize for using her description.
D.To show the snow is regarded as an event.
( )2.What does the author really mean by saying “There was indeed something curiously disturbing about the whole prospect.”
A.The snow was annoying.
B.Snow brought the world something disturbing.
C.The snow was falling heavily and violently.
D.The strong light disturbed the quietness of snow.
( )3.How is the description of the first snow organized
A.By the order of time.
B.By the order of place.
C.By comparing facts.
D.By giving examples.
( )4.What is the author’s purpose in writing the passage
A.To express his longing for the happiness of childhood.
B.To tell readers that we can find the beauty of nature if possible.
C.To convey his love for snow by depicting the scenery of the first snow.
D.To encourage readers to come to England and experience the beauty of snow.
Task 3: Micro-writing
Read the text carefully and fill in the following blanks.
The snow of last night, which was strange and 1. (fascinate) to me, is the first fall we have had here this winter. I was as 2. (excite) about the snow this morning as the children seeing the magic outside.
The first fall of snow is not only an event 3. it is a magical event. When getting up this morning, I found the world was a cold place of dead white and pale blues. The light that came 4. the windows was very strange, 5. (make) the familiar business of splashing and shaving and brushing and dressing very strange too. 6. the sun coming out, the snow was flushed with delicate pinks. An hour or two later everything had 7. (complete) changed again. The ground went on and on, the sky was thick grey and there was something curiously disturbing about the whole prospect, turning our kindly countryside into a cruel grassland. And now from my study, 8. is apart from the house, I can see that the snow is falling heavily, in great soft 9. (flake), leaving the roofs thick and the trees bending. The weathercock of the village church has become some creature out of Hans Andersen. Seeing the children flattening their noses against the window, I recall a rhyme I used 10. (repeat) when I was a child watching the falling snow:
Snow, snow faster:
White alabaster!
Killing geese in Scotland,
Sending feathers here!
1.insist v.坚称,坚决认为;坚决要求;坚持
(教材P82)Even at the risk of appearing to this fair and witty reviewer as another Mr Woodhouse, I must insist that last night’s fall of snow here was an event. 在这位公正风趣的评论家面前,即便冒着使自己看起来像另一个伍德豪斯先生那样的风险,我也必须坚持说昨晚这里的那场雪是件大事。
insist on (doing) sth 坚持(做)某事
insist (that)… 坚决要求;坚决主张[从句用虚拟语气,即“(should)+动词原形”形式]
insist (that)… 坚持说;坚称(从句用陈述语气)
【活学活用】
(1)单句填空
①The lady insisted that she (do) nothing wrong and that she (treat) properly.
②You should respect the views of others, and at the same time insist what you think is right.
(2)完成句子
①My mother insisted that the video , so I had to give in to her.
我妈妈坚持要把视频发到网上,所以我只好让步了。(话题写作之网络科技)
②He insisted that it I thought, and insisted that I .
他坚持说事情没有我想的那么难,坚持要求我试试。
2.come round=come around 再度发生,再次出现;短暂拜访;恢复知觉,苏醒
(教材P82)I was nearly as excited about it this morning as the children, whom I found all looking through the window at the magic outside and talking away as excitedly as if Christmas had suddenly come round again.
今天早上,对于这场雪我几乎和孩子们一样兴奋,我发现他们都透过窗户望着外面魔法般的世界,兴奋地说个不停,好像圣诞节突然又来临了一样。
come about 发生
come along 到达;出现;跟随;进步;(用于命令)赶快
come across 偶遇;无意中发现
come off (sth) 从……掉下;与……分离
come on 出场;上场;加油,加把劲;得了吧
come out 出版,发行;开花;出来,出现
come up with 找到(答案),想出(主意)
【活学活用】
完成句子
①My neighbours to join in my birthday party on a sunny Sunday.
邻居们在一个晴朗的星期日来(我家)参加我的生日聚会。
②We remained in the woods for two hours, asking everyone whether they lost their keys, but in vain.
我们在树林里待了两个小时,问我们遇到的每个人是否丢了钥匙,但都无济于事。(读后续写之动作描写)
③Can you tell me how the mutual misunderstandings
你能告诉我相互之间的误会是怎样发生的吗
④I was amazed that he such a good idea.
我很惊讶他能想出这么好的主意。
3.apart from 远离;除……之外
(教材P84)From my study, which is apart from the house and faces it, I can see the children flattening their noses against the window…
我的书房是和房子独立开来的,正对着房子,从书房看去,我可以看到孩子们把鼻子抵在窗户上……
tell…apart 辨别,分清
take…apart 把……拆开
fall apart 破碎,破裂
【活学活用】
(1)单句填空
Apart the above areas, there are dozens if not hundreds of areas that will continue to advance technologically.
(2)完成句子
①She keeps herself , totally lost in her world.
她与其他人保持距离,完全沉浸在她自己的世界里。
②When his wife died, his world .
他在妻子去世后万念俱灰。
③I can still only Mark and Dave by the colour of their shoes!
我依然只能通过马克和戴夫的鞋的颜色区分他们!
④He can a bicycle and put it together again.
他会装卸自行车。
1.(教材P82)It is the first fall we have had here this winter, and last year I was out of the country, sweating in a hot climate, during the snowy season, so that it really does seem an age since I saw the ground so fantastically carpeted.
这是今年冬天我们在这里的第一场雪,去年在下雪的季节,我身在异国,在炎热的气候中大汗淋漓,所以离我上次看到这银装素裹的世界,着实过了些时日了。
强调谓语动词
句型公式
【句式点拨】
在so that引导的状语从句中,does是助动词,起强调谓语动词的作用。
【归纳拓展】
助动词do强调谓语动词只能用于肯定句的一般现在时和一般过去时,即只有do, does, did三种形式。
[温馨提示] 若强调主语、宾语、表语、状语等,则应用强调句型:It is/was+被强调部分+that/who引导的从句.
【活学活用】
完成句子
①I don’t take much exercise now, but I a lot when I was young.
我现在不怎么锻炼,但我年轻的时候确实经常踢足球。
②We will be carried out again in the future.
我们确实希望这样一个有意义的课程在未来还会再次进行。(话题写作之学校生活)
③He his father, but they are different in character.
他确实长得像他的父亲,但是他们性格不同。
2.(教材P83)Then the sun came out, and by the time I had sat down to breakfast it was shining bravely and flushing the snow with delicate pinks.
接着太阳出来了,等到我坐下来吃早餐时,太阳的光彩已是绚烂夺目,给雪地添了一抹柔和的粉红色。
by the time+从句+主句
句型公式
【句式点拨】
“by the time I had sat down to breakfast”是时间状语从句, “it was shining bravely and flushing the snow with delicate pinks”是主句,本句中从句时态是过去完成时,主句时态是过去进行时。
【归纳拓展】
由by the time引导的时间状语从句要注意时态的变化:
在一般情况下,如果从句的谓语动词用一般过去时,主句的谓语动词要用过去完成时(had done);
如果从句的谓语动词用一般现在时,主句的谓语动词要用将来完成时(will/shall have done)。
【活学活用】
(1)单句填空
①By the time Freddy came back, his wife (bake) a birthday cake.
②By the time the man returns from San Francisco next year, his son (graduate) from Peking University.
(2)完成句子
By the time the little boy saw his father’s angry expression, he .
当小男孩看到父亲愤怒的表情时,他已经知道接下来要面对什么了。Unit 6 Nature in words
Period One Starting out & Understanding ideas
●Ⅰ 单句填空
1.He recommends wearing safety equipment while (inspect) the construction site.
2.Her (innocence) smile was like a poem, with every curve of her lips rhyming with the joy in her eyes.
3.Most men hate the bother of (shave), which they think will waste a lot of time.
4.She insisted that the problem (be) not that difficult and that she could answer it easily.
5.Eyes raised, I see the moon so bright; head (bend), in homesickness I am drowned .
6.You can be paid in cash (week) or by cheque monthly; those are the two alternatives.
7.From his bed, Gleen (faint) heard the doctor talking to his parents. “He could hardly survive.”
8.The pepper triggers a rush of stress hormones, which will make the skin (red) and sweat.
●Ⅱ 短语填空
1.If you (处理,去除) the waste improperly, the whole load will likely be rejected and end up in a landfill.
2.He would get onto some broad subjects and (不断地谈论) excitedly.
3.Christmas seems to (来临) quicker every year when we grow up.
4. As I (透过……看去) the window, I felt a sense of ease knowing that everything was in place and that all was well.
5.Yesterday the manager (坚持要求) a consistent work schedule for all employees to ensure efficiency and productivity.
6. (除了) the health benefits, running can also be a great stress reliever.
7.I (醒来) to the sound of the wind beating the cloth of my tent yesterday.
8.People who lack close friends are easier to become anxious and depressive than those who are (亲密的) others.
●Ⅲ 句型训练
1. , people will know you better and will like to make friends with you if you can do as you are told. (with复合结构)
如果你能按照说的去做, 随着时间的推移, 人们就会更好地了解你,也会想和你做朋友。
2.It is , and the colours and details transported me to a different world.
这幅画就像活了一样,它的色彩和细节把我带到了一个不同的世界。
3.If you want to recover soon, . (强调谓语动词)
如果你想尽快康复,一定要卧床几天。
4.The book, beautiful illustrations, can develop children’s imagination.(定语从句)
这本书的书页上充满了美丽的插图,可以发展孩子们的想象力。
5.By the time the inspector arrived, we and everything was in order.
当检查员到达时,我们已经完成了安全检查,并且一切正常。
●Ⅳ 阅读理解
[2024·黑龙江齐齐哈尔铁锋区高二期中]
Palm oil (棕榈油) is the world’s most popular vegetable oil, found in half of all supermarket goods and seven out of every ten personal care products. It’s also used in some snacks, cleaning powder, and toothpaste. Since 2016, global palm oil consumption has risen by 73 percent.
Yet palm oil and the appetite for it are problematic. The clearing of forests to make way for oil palm plantations is a major driver of the cutting down of trees in the hottest part of the world: between 1972 and 2015, the world’s two largest palm oil producing nations, Indonesia and Malaysia, lost 16 percent and 47 percent of their forests, respectively, to the crop. And that brings about environmental problems, such as climate change, and poor water quality. Biodiversity suffers a severe blow, too.
However, a better option may be just around the corner: oil made from microbes (微生物). “The technology is actually very old but was never really established in industry, and I always wondered why, because it has great potential (潜力),” says Philipp Arbter, co-founder of Colipi, an emerging startup that grows and adapts microbes to produce palm oil. For instance, he says, “Microbes can be grown quickly in a climate-controlled indoor space to produce high amounts of oil. We have so far identified more than 40 algae (藻类) and 70 other microbes which are rich in oil.”
Currently, most microbial oil startups are aiming for their first products to be in beauty products, rather than food, due to the higher price points they can get and the relatively fewer rules involved. When asked if the new oil can match palm oil prices, especially when it’s used in food, Chris Chuck, a chemical engineer at the University of Bath in England, said, “We should be in touching distance of the eatable oil market as long as mass production happens to bring the price down.”
( )1.What does the first paragraph show about palm oil
A.It is widely used.
B.It is easily available.
C.It makes the food taste better.
D.It has taken the lead in the oil market.
( )2.Why does the author mention Indonesia and Malaysia in Paragraph 2
A.To stress the importance of palm oil.
B.To present the growth environment of palm trees.
C.To show the high price of producing palm oil.
D.To explain the challenge of planting cash crops.
( )3.What makes Philipp Arbter turn to microbial oil
A.Its high quality as eatable oil.
B.The sufficient source of materials.
C.Its benefits for human health.
D.The successful practice in industry.
( )4.How does Chris Chuck feel about the future of microbial oil
A.Unconcerned. B.Confused.
C.Worried. D.Optimistic.
●Ⅴ 阅读七选五
[2024·河南濮阳豫北名校高二期中]
“Leave no track” is popular among many campers who are concerned about our environment and favour sustainable (可持续的) travel. Its goal is simple: to minimize human-created impacts on the natural world.1.
Reject plastic and paper. First and foremost, one of the easiest ways to reduce the impact of camping on the planet is to go plastic-and paper-free. Instead of single-use plastic and paper plates, choose bamboo or other recyclable camping dinnerware and food packages.2.
Rent or buy a used tent. Instead of brand-new equipment, consider renting camping equipment instead. Outdoor retail (零售) brands like REI offer a wide variety of camping products to rent, including tents.3. For those keen on purchasing something new, try brands like Patagonia that put sustainability first to reduce waste and support eco-friendly practices.
4. In addition to eco-friendly tents, it’s good to ensure that other camping essentials, from hiking shoes and sleeping bags to clothing and blankets, are also gentle on the environment. And remember, whatever is packed in should also be packed out.
Only camp in designated (指定的) camping areas.5. However, developed campgrounds, which are specifically designated for camping, are usually available by reservation and don’t require campers to walk wearily into the wilderness to clear space to set up a tent. Designated camping spots usually have other advantages like bathrooms, showers, picnic tables, and more.
A.Pack with the planet in mind.
B.Sort out what you really need when camping.
C.They even carry other outdoor essentials for rent.
D.Learn how to sustainably upgrade the summer camping here.
E.Campers can also buy reusable paper towels in order to genuinely leave no track.
F.Eco-friendly campers can learn how to update their skills with these simple tips.
G.Although backpacking off the beaten path sounds fascinating, it may not be eco-friendly.
●Ⅵ 语法填空
[2024·福建福州第一中学高二期中]
Chinese civilization is one of the world’s ancient river civilizations. It originated thousands of years ago along the Yellow and Yangtze rivers, closely linking the culture to water from its beginning.
Many Chinese legends reflect people’s 1. (admire) for water, as well as 2. (courage) fight against natural disasters brought by water. Take the tale of Yu, the legendary first ruler of the Xia Dynasty who is known for his flood-control efforts, 3. an example. To contain widespread floods in northern China, legendary Yu 4. (clear) the waterways so that the floodwater could flow into the sea smoothly. The Dujiangyan Irrigation System in Sichuan, first 5. (construct) around 256 BC, took full advantage of the local environmental characteristics.
Besides the use of its power, water 6. (give) philosophical significance as well. According to the book Xunzi, Confucius often gazed at water, believing 7. had virtues such as righteousness, justice and courage. He once said: “He who is wise loves water; he who is virtuous loves mountains.” Inspired by water, Laozi gave birth to the idea of “overcoming hardness with softness” 8. “non-action”. Another ancient Chinese philosopher Xunzi used the metaphor of a boat and water 9. (show) the significance of the people in society, saying that “water can carry a boat but can also overturn it”.
Water, 10. (be) the most present element in daily life, is a root metaphor in Chinese culture that flows through Chinese civilization. (共73张PPT)
Beauty in nature
“I declare this world is so beautiful that I can hardly
believe it exists.” The beauty of nature can have a profound
effect on our senses, from the outer world to the inner,
whether it results in disbelief in its very existence as Emerson
notes, or feelings such as awe, wonder, or amazement. But
what is it about nature that causes us to feel or declare that
it is beautiful
When we think of beauty in nature, we might most
immediately think of things that dazzle the senses—the peak
of a mountain, the expanse of the sea, and the unfolding of
the life of a flower. Often it is merely the sense of these things
itself that gives us pleasure, and this emotional or affective
response on our part seems to be important to our experience
of beauty.
The inhabitants (居民) of the cities suppose that the country
landscape is pleasant only half the year.
To the attentive eye, each moment of the year has its own
beauty, and in the same field it beholds (看见), every hour, a
picture which was never seen before, and which shall never be
seen again. Nature can reveal its beauty in all places and at
all times to the eye that knows how to look for it.
In nature one doesn't come across individuals that are
independent from their environment; or rather, things are
closely connected with their surroundings in ways that we
don't fully understand. Nothing is quite beautiful alone:
nothing but is beautiful in the whole. All of these qualities of
beauty seem to go beyond the mere impression of sensible
forms that we started with, and what they require is what also
serves as the basis of truth and goodness in nature.
【主题词句背诵】
1.have a profound effect on 对……有深远的影响
2.result in 导致,引起
3.awe n. 敬畏,惊叹
4.be important to 对……重要
5.attentive adj. 注意的;专心的;聚精会神的
6.or rather 更确切地说
7.be closely connected with 与……紧密联系
8.serve as 充当,可用作
9.I declare this world is so beautiful that I can hardly believe it
exists.
我宣布这个世界是如此美丽,以至于我几乎无法相信它的存在。
10.But what is it about nature that causes us to feel or declare
that it is beautiful
但是,关于自然,是什么让我们感觉到或宣称大自然是美丽的呢
11.When we think of beauty in nature, we might most
immediately think of things that dazzle the senses…
当我们想到自然之美时,我们可能会马上想到那些令人眼花缭乱的
事物……
12.Nature can reveal its beauty in all places and at all times to
the eye that knows how to look for it.
自然可以在任何地方、任何时间向知道如何寻找它的眼睛展示它的美。
13.…what they require is what also serves as the basis of truth
and goodness in nature.
……它们所需要的也是自然界真与善的基础。
课前自主探究
语言知识梳理
练习册
Task 1:Fast Reading
was fascinated
got up
came out
After
cold
present
Task 2:Careful Reading
Read the text and then choose the best answer according to
the text.
( ) 1.Why does the author mention Jane Austen at the
beginning of the passage
A.To learn from her writing.
B.To introduce the content of the passage.
C.To apologize for using her description.
D.To show the snow is regarded as an event.
√
( ) 2.What does the author really mean by saying “There
was indeed something curiously disturbing about the whole
prospect.”
A.The snow was annoying.
B.Snow brought the world something disturbing.
C.The snow was falling heavily and violently.
D.The strong light disturbed the quietness of snow.
( ) 3.How is the description of the first snow organized
A.By the order of time. B.By the order of place.
C.By comparing facts. D.By giving examples.
√
√
( ) 4.What is the author's purpose in writing the passage
A.To express his longing for the happiness of childhood.
B.To tell readers that we can find the beauty of nature if
possible.
C.To convey his love for snow by depicting the scenery of the
first snow.
D.To encourage readers to come to England and experience the
beauty of snow.
√
Task 3:Micro-writing
Read the text carefully and fill in the following blanks.
The snow of last night, which was strange and
1.___________ (fascinate) to me, is the first fall we have had
here this winter. I was as 2.________(excite) about the snow this
morning as the children seeing the magic outside.
The first fall of snow is not only an event 3._____ it is a
magical event. When getting up this morning, I found the world
was a cold place of dead white and pale blues.
fascinating
excited
but
The light that came 4._________ the windows was very strange,
5.________ (make) the familiar business of splashing and shaving
and brushing and dressing very strange too. 6.______ the sun
coming out, the snow was flushed with delicate pinks. An hour
or two later everything had 7.___________(complete) changed
again. The ground went on and on, the sky was thick grey and
there was something curiously disturbing about the whole
prospect, turning our kindly countryside into a cruel grassland.
And now from my study, 8._______ is apart from the house,
through
making
With
completely
which
I can see that the snow is falling heavily, in great soft 9._______
(flake), leaving the roofs thick and the trees bending. The
weathercock of the village church has become some creature
out of Hans Andersen. Seeing the children flattening their noses
against the window, I recall a rhyme I used 10.__________
(repeat) when I was a child watching the falling snow:
flakes
to repeat
Snow, snow faster:
White alabaster!
Killing geese in Scotland,
Sending feathers here!
1.insist v.坚称,坚决认为;坚决要求;坚持
(教材P82)Even at the risk of appearing to this fair and witty
reviewer as another Mr Woodhouse, I must insist that last
night's fall of snow here was an event. 在这位公正风趣的评论家
面前,即便冒着使自己看起来像另一个伍德豪斯先生那样的风险,我也
必须坚持说昨晚这里的那场雪是件大事。
insist on (doing) sth 坚持(做)某事
insist (that)… 坚决要求;坚决主张[从句用虚拟语气,
即“(should)+动词原形”形式]
insist (that)… 坚持说;坚称(从句用陈述语气)
【活学活用】
(1)单句填空
①The lady insisted that she __________ (do) nothing wrong and
that she ___________________ (treat) properly.
②You should respect the views of others, and at the same time
insist ____what you think is right.
had done
(should) be treated
on
(2)完成句子
①My mother insisted that the video _________________________,
so I had to give in to her.
我妈妈坚持要把视频发到网上,所以我只好让步了。(话题写作之网络
科技)
(should) be posted online
②He insisted that it ____________________ I thought, and
insisted that I ____________.
他坚持说事情没有我想的那么难,坚持要求我试试。
wasn't as difficult as
(should) try
2.come round=come around 再度发生,再次出现;短暂拜访;恢复知
觉,苏醒
(教材P82)I was nearly as excited about it this morning as the
children, whom I found all looking through the window at the
magic outside and talking away as excitedly as if Christmas had
suddenly come round again.
今天早上,对于这场雪我几乎和孩子们一样兴奋,我发现他们都透过窗
户望着外面魔法般的世界,兴奋地说个不停,好像圣诞节突然又来临了
一样。
come about 发生
come along 到达;出现;跟随;进步;(用于命令)赶快
come across 偶遇;无意中发现
come off (sth) 从……掉下;与……分离
come on 出场;上场;加油,加把劲;得了吧
come out 出版,发行;开花;出来,出现
come up with 找到(答案),想出(主意)
【活学活用】
完成句子
①My neighbours ___________________ to join in my birthday
party on a sunny Sunday.
邻居们在一个晴朗的星期日来(我家)参加我的生日聚会。
came round/around
②We remained in the woods for two hours, asking everyone
________________ whether they lost their keys, but in vain.
我们在树林里待了两个小时,问我们遇到的每个人是否丢了钥匙,但都
无济于事。(读后续写之动作描写)
we came across
③Can you tell me how the mutual misunderstandings
____________
你能告诉我相互之间的误会是怎样发生的吗
came about
④I was amazed that he ________________________ such a good
idea.
我很惊讶他能想出这么好的主意。
had come/came up with
3.apart from 远离;除……之外
(教材P84)From my study, which is apart from the house and
faces it, I can see the children flattening their noses against the
window…
我的书房是和房子独立开来的,正对着房子,从书房看去,我可以看到孩
子们把鼻子抵在窗户上……
tell…apart 辨别,分清
take…apart 把……拆开
fall apart 破碎,破裂
【活学活用】
(1)单句填空
Apart ______ the above areas, there are dozens if not hundreds
of areas that will continue to advance technologically.
from
(2)完成句子
①She keeps herself ________________________, totally lost in
her world.
她与其他人保持距离,完全沉浸在她自己的世界里。
apart from other people
②When his wife died, his world __________.
他在妻子去世后万念俱灰。
fell apart
③I can still only ____ Mark and Dave ______ by the colour of
their shoes!
我依然只能通过马克和戴夫的鞋的颜色区分他们!
tell
apart
④He can _____ a bicycle ______ and put it together again.
他会装卸自行车。
take
apart
1.(教材P82)It is the first fall we have had here this winter,
and last year I was out of the country, sweating in a hot
climate, during the snowy season, so that it really does
seem an age since I saw the ground so fantastically carpeted.
这是今年冬天我们在这里的第一场雪,去年在下雪的季节,我身在异国,
在炎热的气候中大汗淋漓,所以离我上次看到这银装素裹的世界,着实
过了些时日了。
句型公式
强调谓语动词
【句式点拨】
在so that引导的状语从句中,does是助动词,起强调谓语动词的作用。
【归纳拓展】
助动词do强调谓语动词只能用于肯定句的一般现在时和一般过去时,
即只有do, does, did三种形式。
[温馨提示]若强调主语、宾语、表语、状语等,则应用强调句型:It
is/was+被强调部分+that/who引导的从句.
【活学活用】
完成句子
①I don't take much exercise now, but I _________________ a
lot when I was young.
我现在不怎么锻炼,但我年轻的时候确实经常踢足球。
did play football
②We ________________________________ will be carried out
again in the future.
我们确实希望这样一个有意义的课程在未来还会再次进行。
(话题写作之学校生活)
do hope such a meaningful class
③He ______________his father, but they are different in
character.
他确实长得像他的父亲,但是他们性格不同。
does look like
2.(教材P83)Then the sun came out, and by the time I had sat
down to breakfast it was shining bravely and flushing the
snow with delicate pinks.
接着太阳出来了,等到我坐下来吃早餐时,太阳的光彩已是绚烂夺
目,给雪地添了一抹柔和的粉红色。
句型公式
by the time+从句+主句
【句式点拨】
“by the time I had sat down to breakfast”是时间状语从句, “it
was shining bravely and flushing the snow with delicate pinks”是
主句,本句中从句时态是过去完成时,主句时态是过去进行时。
【归纳拓展】
由by the time引导的时间状语从句要注意时态的变化:
在一般情况下,如果从句的谓语动词用一般过去时,主句的谓语动词要
用过去完成时(had done);
如果从句的谓语动词用一般现在时,主句的谓语动词要用将来完成时
(will/shall have done)。
【活学活用】
(1)单句填空
①By the time Freddy came back, his wife ___________ (bake) a
birthday cake.
②By the time the man returns from San Francisco next year, his
son ___________________ (graduate) from Peking University.
had baked
will have graduated
(2)完成句子
By the time the little boy saw his father's angry expression, he
____________________________________.
当小男孩看到父亲愤怒的表情时,他已经知道接下来要面对什么了。
had known what he had to face next
练 习 册
Ⅰ 单句填空
1.He recommends wearing safety equipment while
__________(inspect) the construction site.
inspecting
2.Her _________ (innocence) smile was like a poem, with every
curve of her lips rhyming with the joy in her eyes.
innocent
3.Most men hate the bother of ________ (shave), which they
think will waste a lot of time.
shaving
4.She insisted that the problem _____(be) not that difficult and
that she could answer it easily.
was
1
2
3
4
5
6
7
8
5.Eyes raised, I see the moon so bright; head ______(bend), in
homesickness I am drowned.
bent
6.You can be paid in cash ________ (week) or by cheque
monthly; those are the two alternatives.
weekly
7.From his bed, Gleen _______ (faint) heard the doctor talking
to his parents. “He could hardly survive.”
faintly
8.The pepper triggers a rush of stress hormones, which will
make the skin ________ (red) and sweat.
redden
1
2
3
4
5
6
7
8
Ⅱ 短语填空
1.If you ___________ (处理,去除) the waste improperly, the
whole load will likely be rejected and end up in a landfill.
dispose of
2.He would get onto some broad subjects and __________
(不断地谈论) excitedly.
talk away
3.Christmas seems to ____________________ (来临) quicker every
year when we grow up.
come round/around
4.As I _______________ (透过……看去) the window, I felt a
sense of ease knowing that everything was in place and that all
was well.
looked through
1
2
3
4
5
6
7
8
5.Yesterday the manager ___________ (坚持要求) a consistent
work schedule for all employees to ensure efficiency and
productivity.
insisted on
6.____________ (除了) the health benefits, running can also be a
great stress reliever.
Apart from
7.I _________ (醒来) to the sound of the wind beating the cloth
of my tent yesterday.
woke up
8.People who lack close friends are easier to become anxious
and depressive than those who are _________ (亲密的) others.
close to
1
2
3
4
5
6
7
8
Ⅲ 句型训练
1.____________________, people will know you better and will
like to make friends with you if you can do as you are told.
(with复合结构)
如果你能按照说的去做, 随着时间的推移, 人们就会更好地了解你,也
会想和你做朋友。
With time going on
2.It is ____________________________________, and the colours
and details transported me to a different world.
这幅画就像活了一样,它的色彩和细节把我带到了一个不同的世界。
as if/though the painting came to life
1
2
3
4
5
3.If you want to recover soon, ______________________________
_____. (强调谓语动词)
如果你想尽快康复,一定要卧床几天。
do stay in bed for a couple of days
4.The book, _________________________________ beautiful
illustrations, can develop children's imagination.(定语从句)
这本书的书页上充满了美丽的插图,可以发展孩子们的想象力。
whose pages are filled with/full of
5.By the time the inspector arrived, we ______________
_____________________________ and everything was in order.
当检查员到达时,我们已经完成了安全检查,并且一切正常。
had already completed the safety inspection
1
2
3
4
5
Ⅳ 阅读理解
[2024·黑龙江齐齐哈尔铁锋区高二期中]
Palm oil (棕榈油) is the world's most popular vegetable oil,
found in half of all supermarket goods and seven out of every
ten personal care products. It's also used in some snacks,
cleaning powder, and toothpaste. Since 2016, global palm oil
consumption has risen by 73 percent.
1
2
3
4
Yet palm oil and the appetite for it are problematic. The
clearing of forests to make way for oil palm plantations is a
major driver of the cutting down of trees in the hottest part of
the world: between 1972 and 2015, the world's two largest
palm oil producing nations, Indonesia and Malaysia, lost 16
percent and 47 percent of their forests, respectively, to the crop.
And that brings about environmental problems, such as climate
change, and poor water quality. Biodiversity suffers a severe
blow, too.
1
2
3
4
However, a better option may be just around the corner:
oil made from microbes (微生物). “The technology is actually
very old but was never really established in industry, and I
always wondered why, because it has great potential (潜力),”
says Philipp Arbter, co-founder of Colipi, an emerging startup
that grows and adapts microbes to produce palm oil. For
instance, he says, “Microbes can be grown quickly in a climate-
controlled indoor space to produce high amounts of oil. We
have so far identified more than 40 algae (藻类) and 70 other
microbes which are rich in oil.”
1
2
3
4
Currently, most microbial oil startups are aiming for their
first products to be in beauty products, rather than food, due
to the higher price points they can get and the relatively fewer
rules involved. When asked if the new oil can match palm oil
prices, especially when it's used in food, Chris Chuck, a chemical
engineer at the University of Bath in England, said, “We should
be in touching distance of the eatable oil market as long as
mass production happens to bring the price down.”
1
2
3
4
【文章大意】这是一篇说明文。文章主要说明了虽然棕榈油被广泛
利用,但是带来了严重的环境问题,人们因此开发了微生物油,并
且专家认为此种油很有前景。
( ) 1.What does the first paragraph show about palm oil
A.It is widely used.
B.It is easily available.
C.It makes the food taste better.
D.It has taken the lead in the oil market.
√
1
2
3
4
[解析] 细节理解题。根据第一段“Palm oil(棕榈油) is the world's
most popular vegetable oil, found in half of all supermarket
goods and seven out of every ten personal care products. It's
also used in some snacks, cleaning powder, and toothpaste.
Since 2016, global palm oil consumption has risen by 73
percent.”可知,棕榈油被广泛使用。故选A。
1
2
3
4
( ) 2.Why does the author mention Indonesia and Malaysia
in Paragraph 2
A.To stress the importance of palm oil.
B.To present the growth environment of palm trees.
C.To show the high price of producing palm oil.
D.To explain the challenge of planting cash crops.
√
1
2
3
4
[解析] 推理判断题。根据第二段“The clearing of forests to make
way for oil palm plantations is a major driver of the cutting
down of trees in the hottest part of the world: between 1972
and 2015, the world's two largest palm oil producing nations,
Indonesia and Malaysia, lost 16 percent and 47 percent of their
forests, respectively, to the crop. And that brings about
environmental problems, such as climate change, and poor
water quality. Biodiversity suffers a severe blow, too.”可推知,作
者在第二段提到印度尼西亚和马来西亚是为了表明生产棕榈油付出
了很高的代价。故选C。
1
2
3
4
( ) 3.What makes Philipp Arbter turn to microbial oil
A.Its high quality as eatable oil.
B.The sufficient source of materials.
C.Its benefits for human health.
D.The successful practice in industry.
[解析] 细节理解题。根据第三段“For instance, he says, ‘Microbes
can be grown quickly in a climate-controlled indoor space to
produce high amounts of oil. We have so far identified more
than 40 algae (藻类) and 70 other microbes which are rich in
oil.’”可知,充足的材料来源让Philipp Arbter转向微生物油。故选B。
√
1
2
3
4
( ) 4.How does Chris Chuck feel about the future of
microbial oil
A.Unconcerned. B.Confused. C.Worried. D.Optimistic.
[解析] 推理判断题。根据最后一段“When asked if the new oil can
match palm oil prices, especially when it's used in food, Chris
Chuck, a chemical engineer at the University of Bath in England,
said, ‘We should be in touching distance of the eatable oil
market as long as mass production happens to bring the price
down.’”可知,Chris Chuck对这种油的未来是乐观的。故选D。
√
1
2
3
4
Ⅴ 阅读七选五
[2024·河南濮阳豫北名校高二期中]
“Leave no track” is popular among many campers who are
concerned about our environment and favour sustainable
(可持续的) travel. Its goal is simple: to minimize human-
created impacts on the natural world.1.___
Reject plastic and paper. First and foremost, one of the
easiest ways to reduce the impact of camping on the planet is
to go plastic-and paper-free. Instead of single-use plastic and
D
1
2
3
4
5
paper plates, choose bamboo or other recyclable camping
dinnerware and food packages.2.___
Rent or buy a used tent. Instead of brand-new equipment,
consider renting camping equipment instead. Outdoor retail
(零售) brands like REI offer a wide variety of camping products
to rent, including tents.3.___ For those keen on purchasing
something new, try brands like Patagonia that put sustainability
first to reduce waste and support eco-friendly practices.
E
C
1
2
3
4
5
4.___ In addition to eco-friendly tents, it's good to ensure
that other camping essentials, from hiking shoes and sleeping
bags to clothing and blankets, are also gentle on the
environment. And remember, whatever is packed in should also
be packed out.
A
1
2
3
4
5
Only camp in designated (指定的) camping areas.5.___
However, developed campgrounds, which are specifically
designated for camping, are usually available by reservation and
don't require campers to walk wearily into the wilderness to
clear space to set up a tent. Designated camping spots usually
have other advantages like bathrooms, showers, picnic tables,
and more.
G
1
2
3
4
5
A.Pack with the planet in mind.
B.Sort out what you really need when camping.
C.They even carry other outdoor essentials for rent.
D.Learn how to sustainably upgrade the summer camping here.
E.Campers can also buy reusable paper towels in order to
genuinely leave no track.
F.Eco-friendly campers can learn how to update their skills with
these simple tips.
G.Although backpacking off the beaten path sounds fascinating,
it may not be eco-friendly.
1
2
3
4
5
【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了四种让露营更环
保的方法。
1.___
D
[解析] 根据上文“‘Leave no track’ is popular among many
campers who are concerned about our environment and favour
sustainable (可持续的) travel. Its goal is simple: to minimize
human-created impacts on the natural world.”和下文中介绍的四
种让露营更环保的方法可知,文章为总分结构,D项 (在这里学习如
何可持续地升级夏季露营。) 是文章主题句,总领下文具体方法,
符合语境。故选D。
1
2
3
4
5
2.___
E
[解析] 根据本段主旨句“Reject plastic and paper.”可知,该段主要
建议拒绝塑料和纸张。E项中的reusable paper towels和主旨句中的
paper对应。E项 (露营者也可以购买可重复使用的纸巾,为了真的
不留下任何痕迹。)符合语境。故选E。
1
2
3
4
5
3.___
C
[解析] 根据上文“Outdoor retail (零售) brands like REI offer a
wide variety of camping products to rent, including tents.”可知,
上文提到,REI等户外零售品牌提供包括帐篷在内的各种露营产品的
租赁服务。由此可知,C项 (他们甚至有其他户外必需品以供出租。)
可承接上文,其中的they指代上文中的outdoor retail (零售) brands。
故选C。
1
2
3
4
5
4.___
A
[解析] 通读全段尤其根据最后一句“And remember, whatever is
packed in should also be packed out.”可知,本段建议打包东西时
把对地球的影响考虑在内。A项 (打包时要考虑到地球。)符合语境。
故选A。
5.___
G
[解析] 根据本段的主旨句“Only camp in designated (指定的)
camping areas.”可知,本段主要建议只在指定的露营区露营。空后
的句子都与“露营区”相关。G项 (尽管在人迹罕至的地方背包旅行听
起来很吸引人,但这可能并不环保。)符合语境。故选G。
1
2
3
4
5
Ⅵ 语法填空
[2024·福建福州第一中学高二期中]
Chinese civilization is one of the world's ancient river
civilizations. It originated thousands of years ago along the
Yellow and Yangtze rivers, closely linking the culture to water
from its beginning.
Many Chinese legends reflect people's .___________(admire)
for water, as well as 2.____________(courage) fight against
natural disasters brought by water.
admiration
courageous
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Take the tale of Yu, the legendary first ruler of the Xia Dynasty
who is known for his flood-control efforts, 3.____ an example.
To contain widespread floods in northern China, legendary Yu
4.________(clear) the waterways so that the floodwater could
flow into the sea smoothly. The Dujiangyan Irrigation System in
Sichuan, first 5.____________(construct) around 256 BC, took full
advantage of the local environmental characteristics.
Besides the use of its power, water 6._________(give)
philosophical significance as well. According to the book Xunzi,
as
cleared
constructed
is given
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Confucius often gazed at water, believing 7.___ had virtues such
as righteousness, justice and courage. He once said: “He who is
wise loves water; he who is virtuous loves mountains.” Inspired
by water, Laozi gave birth to the idea of “overcoming hardness
with softness” 8._____“non-action”. Another ancient Chinese
philosopher Xunzi used the metaphor of a boat and water
9._________(show) the significance of the people in society,
saying that “water can carry a boat but can also overturn it”.
Water, 10._______ (be) the most present element in daily
life, is a root metaphor in Chinese culture that flows through
Chinese civilization.
it
and
to show
being
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中华文明与水的
紧密联系。
1.___________
admiration
[解析] 考查名词。名词所有格people's修饰名词。故填admiration。
2.____________
courageous
[解析] 考查形容词。提示词修饰名词fight,用形容词courageous作
定语,意为“勇敢的”。故填courageous。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
3.____
as
[解析] 考查介词。take…as an example是固定短语,意为“以……为
例”。故填as。
4.________
cleared
[解析] 考查动词时态与语态。clear(清理)是句中谓语动词,与主语
Yu之间是主动关系,讲述过去的事,应使用一般过去时。故填
cleared。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5.____________
constructed
[解析] 考查非谓语动词。 first…around 256 BC作后置定语,
construct(建造,修建)用非谓语动词形式,与其逻辑主语the
Dujiangyan Irrigation System之间是被动关系,用过去分词表被动。
故填constructed。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
6._________
is given
[解析] 考查动词时态、语态和主谓一致。give(赋予)是句中谓语动词,
与主语water之间是被动关系,描述客观事实,应使用一般现在时,
又因主语是不可数名词,谓语动词应使用单数形式。综上,谓语应
用一般现在时的被动语态,单数形式。故填is given。
7.___
it
[解析] 考查代词。根据句意可知,此处指代上文中water,用代词it。
故填it。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
8._____
and
[解析] 考查连词。 “overcoming hardness with softness”和“non-
action”是老子的思想,它们之间是并列关系,用连词and连接。故填
and。
9._________
to show
[解析] 考查非谓语动词。use…to do…是固定搭配,意为“用……来
做……”,用不定式作目的状语。故填to show。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
10._______
being
[解析] 考查非谓语动词。 …the most present element in daily life
作伴随状语,be(是)用非谓语动词形式,与其逻辑主语water之间是
主动关系,用现在分词表主动。故填being。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10