Unit 4 Everyday economics Period Four Writing课件(共54张PPT+ 学案+ 练习)高中英语外研版(2019)选择性必修 第四册

文档属性

名称 Unit 4 Everyday economics Period Four Writing课件(共54张PPT+ 学案+ 练习)高中英语外研版(2019)选择性必修 第四册
格式 zip
文件大小 8.3MB
资源类型 教案
版本资源 外研版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-11 01:03:13

文档简介

Period Four  Writing
【单元主题表达】
【写作词汇】
1.be used/accustomed to doing sth 2.scan 3.mobile
4.allow sb to do sth 5.purchase 6.a glimpse into 7.in some ways/aspects 8.influence
【高级句式】
1.which has made people’s daily life more and more convenient
2.wherever/no matter where we go
3.allowing us to
4.It seems that
【活学活用】
One possible version:
Dear Steve,
After my 18th birthday, my dad allowed me to ride a shared bike. I’m so excited to share my first experience of riding a shared bike with you.
I simply opened the app on my mobile phone and scanned the QR code.The bike was unlocked and ready for my adventure. The wind blew against my face as I passed by the busy streets. The sense of freedom and excitement filled my heart. It was amazing how technology had made such a convenient and eco-friendly mode of transportation accessible to everyone. And the use of mobile payment made the riding more appealing.
In conclusion, my first ride on a shared bike was a wonderful experience that combined the thrill of exploration with the convenience of modern technology.
Yours truly,
Li Hua Period Four  Writing
Ⅰ.A
【文章大意】 这是一篇说明文。文章讲述了包装设计师通常采用复杂的设计来吸引消费者,但一系列新的研究表明,更简单的包装设计可能效果更好,并通过相关实验进行了论证。
1.D 细节理解题。根据文章第二段“They gathered all product images across four consumable categories—shampoo, deodorant, crackers, and cereal—along with each product’s name, brand, retail (零售) price, and weight. Independent research assistants rated the images on complexity of design.”可知,研究人员通过分析产品图像和相关信息进行了第一项研究。故选D项。
2.C 推理判断题。根据文章第三段“Those who saw the simple design were willing to pay more, even though they were less likely than people who saw the complex design to award high marks on attractiveness. The simple design got higher scores on purity, and participants believed the product contained fewer ingredients. Repeating the experiment with a different item—hand lotion (护手霜)—got similar results.”可知,研究人员用护手霜重复了实验是为了弄清楚人们是否更喜欢简单的设计。故选C项。
3.B 推理判断题。根据文章第一段“In many cases, according to a new series of studies, they’d get better results from a simpler approach.”以及第二段“Mapping the ratings against each product’s price per ounce showed that the simpler the package was, the higher the product’s unit price—suggesting that people are willing to pay more when items are presented simply.”可以推断,研究人员会同意管理者应该使包装设计更简单。故选B项。
4.A 主旨大意题。通读全文,根据文章第一段“In many cases, according to a new series of studies, they’d get better results from a simpler approach.”,第二段“…the simpler the package was, the higher the product’s unit price—suggesting that people are willing to pay more when items are presented simply.”以及最后一段“Additional experiments showed that the boost from a simple design was less pronounced when the product’s ingredients were highlighted on the package…”可知,文章通过一系列实验表明,简单的包装设计可能效果更好。故选A项。
B
【文章大意】 这是一篇说明文,主要介绍了一项研究——菜单上标记热量多少的数字大小是如何影响顾客对食物的选择的。
5.C 词义猜测题。根据第二段画线词后的内容“…using physically larger numbers on the page for lower-calorie options, and smaller numbers for high-calorie foods…”可知,用较大的数字表示低热量,较小的数字表示高热量,这是一种相冲突的方式,故推知discrepant应表示“矛盾的,相差的”,与conflicting同义。故选C项。
6.B 推理判断题。根据第四段“Moreover, less health- conscious participants were the most affected, while people with more health awareness were less influenced since they already favoured healthier food.”可知,健康意识较弱的人受影响最大,而健康意识较弱的人通常是方便食品的爱好者。故选B项。
7.C 段落大意题。根据第五段“This research adjusted customer behaviours by creating a Stroop effect…the Stroop effect refers to a delay in reaction to mismatch in its classic form…Similarly, the effect is observed when the physical size of the number does not match its number in this study.”可知,本段主要介绍了该研究应用斯特鲁普效应来研究顾客行为,该效应是该研究设计的心理学基础。故选C项。
8.A 推理判断题。根据最后一段“‘Healthy food items could be profitable for restaurants, but whenever a “healthy” label is attached, people may assume it does not taste good,’ she explained. ‘We’re trying to provide restaurants with indirect suggestions, rather than saying it out loud.’”可知,她认为给食物贴上“健康的”标签反而会适得其反,并不能鼓励顾客去选择它,餐馆应该寻求间接的方法。再根据第四段“Results showed participants in the second group, who saw low calorie counts printed in large sizes, were more likely to adopt the healthier option.”可知,食物标签上字体的大小会影响人们对健康食物的选择。由此推测,Cai可能会建议餐馆利用字体的魔力来使顾客做出更健康的食物选择。故选A项。
Ⅱ.第一节
One possible version:
Dear fellow students,
An activity of book donation is to be launched this Saturday, which is aimed at lightening the hearts of children in poor mountainous areas with knowledge.
Books that are welcome include dictionaries, textbooks, picture books, science books, etc. As donors, you can receive timely feedback concerning where your donations go. Besides, you will be given a small gift in reward for your generosity. Please bring your books to the gate of the school library at 8: 00 am. The activity will be over at 5: 00 pm.
Your act of kindness will make a difference to those children’s life. Join us!
Yours,
Li Hua
第二节
【思路点拨】 本文以人物为线索展开,讲述了Julia为了赚钱给贫困的家庭买新年礼物,辛苦制作毛巾并在集市上出售。然而,在一个下雪的晚上,她外出购物后以为自己丢失了钱包和里面的200美元。她的女儿Grace在得知母亲的遭遇后,尽力安慰她。同时,Grace也提出了实际可行的建议来应对这一突发情况。在Julia再次回到商店求助时,她的遭遇引起了商店经理的同情。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“带着这样的想法,经理开始寻找钱包。”可知,第一段可描写经理帮助Julia寻找钱包,但是没有找到,于是给了Julia 200美元。
②由第二段首句内容“Grace找到钱包后,Julia去还钱同时购买新年礼物。”可知,第二段可描写Julia告诉经理经过,并还钱,经理让Julia拿着钱去帮助更多的人。
2. 续写线索:经理帮助找钱包—没有找到—经理给予200美元—Grace在家找到钱包—Julia解释并还钱—经理让Julia去帮助更多的人
One possible version:
With that thought, the manager began searching for the wallet. He retraced every passage Julia could have walked down. Despite his diligent search, the wallet was nowhere to be seen. Knowing how much the $200 meant to Julia(现在分词作状语), he handed Julia a box with $200 in it, saying, “My gift. Please take this and fulfill your New Year’s wish!” Julia went home with her eyes filled with tears(with复合结构). Julia was greeted with good news the minute she arrived home(时间状语从句). Grace, who had come(定语从句), discovered the misplaced wallet trapped in the folds of the couch(过去分词短语作定语).
After Grace found the wallet, Julia went to return the money and buy New Year gifts. She proceeded to the store, telling the manager what had happened(现在分词作状语), but he simply wouldn’t take it. “Make it a bigger New Year for more,” he said with a smile. Julia, moved by his generosity(过去分词作状语), decided to use both the money she had earned (定语从句)and the money from the manager to buy presents not just for her fifth-floor neighbours, but for many others in need. The gifts spread far and wide, bringing unexpected happiness and creating a ripple of goodwill(现在分词作状语).Period Four  Writing
Writing an essay about non-cash payments
写一篇关于非现金支付的文章
【写作点拨】
写关于非现金支付的文章时,你可以从以下几个方面着手:
1.引言:介绍非现金支付的概念和背景,说明其在现代社会中的重要性和普及程度。
2.类型和方式:介绍不同类型的非现金支付方式,如信用卡、手机支付、电子钱包等,以及它们的使用场景和特点。
3.便利性和安全性:探讨非现金支付的便利性和安全性、其相比现金支付的优势和劣势,以及如何保护个人信息和防范支付风险。
4.普及程度和未来趋势:分析非现金支付在不同国家和地区的普及程度,以及未来的发展趋势和创新技术对支付方式的影响。
5.社会影响和经济效益:探讨非现金支付对社会和经济的积极影响,如促进消费、提高效率、减少现金流通等。
6.个人体验和建议:分享个人使用非现金支付的体验和建议,包括如何选择合适的支付方式、如何保护个人信息等方面的实用建议。
【典例精析】
假定你是李华,你的美国朋友Tom对在中国通过扫描二维码就可以轻松实现移动支付感到不可思议。请你写封邮件告知他移动支付在中国的相关情况。内容包括:
1.在中国非常流行,提供了便利;
2.有快捷且强大的功能,如买早餐、买地铁票;
3.改变我们的生活,引领世界。
【写作词汇】
1.             习惯于做某事
2.       QR codes扫描二维码
3.       payment 移动支付
4.             允许某人做某事
5.       v. 购买
6.          一瞥,短暂的感受(或体验等)
7.             在某些方面
8.       v. 影响
【高级句式】
1.定语从句;make+宾语+宾补
Mobile payment is very popular in China,                                   .
移动支付在中国非常流行,它使人们的日常生活越来越方便。
2.让步状语从句
By mobile payment, we can pay easily              .
通过移动支付,无论我们去哪里,我们都可以轻松支付。
3.现在分词短语作状语
This is a glimpse into the life of most Chinese,          bid farewell to the wallet and bank cards.
这是对大多数中国人生活的一瞥,让我们告别了钱包和银行卡。
4.seem
         China is leading in some ways and is also influencing other nations.
中国似乎在某些方面处于领先地位,也在影响其他国家。
【连贯成文】
Dear Tom,
Glad to tell you something about mobile payment in China.
Mobile payment is very popular in China, which has made people’s daily life more and more convenient. Most of us are used to paying by scanning QR codes. By mobile payment, we can pay easily wherever we go. For example, we can buy breakfast on the street and purchase the ticket in the subway by it. This is a glimpse into the life of most Chinese, allowing us to bid farewell to the wallet and bank cards.
Mobile payment has greatly changed people’s lives in China. It seems that China is leading in some ways and is also influencing other nations.
Looking forward to hearing from you.
Yours sincerely,
Li Hua
【活学活用】
  假定你是李华,十八岁生日后爸爸允许你骑共享单车了,请你用英语写一封信向你的外国朋友Steve介绍你第一次骑共享单车的经历以及感受。
注意:1.词数80个左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Steve,
After my 18th birthday, my dad allowed me to ride a shared bike.


Yours truly,
Li HuaPeriod Four  Writing
●Ⅰ 阅读理解
A [2024·江苏连云港高二期末]
Packaging designers often combine a variety of elements—text, illustrations, colour—in complex designs meant to attract consumers’ attention. In many cases, according to a new series of studies, they’d get better results from a simpler approach.
In the first study, the researchers worked with data from the US supermarket chain Kroger. They gathered all product images across four consumable categories—shampoo, deodorant, crackers, and cereal—along with each product’s name, brand, retail (零售) price, and weight. Independent research assistants rated the images on complexity of design. Mapping the ratings against each product’s price per ounce showed that the simpler the package was, the higher the product’s unit price—suggesting that people are willing to pay more when items are presented simply.
In the following experiments, the researchers created simple and complex packages for trail mix and showed one or the other to each of 362 university students. The students indicated the highest amount they would pay for the snack, reported whether they thought it contained few or many ingredients and how pure they believed it to be, and rated the package on attractiveness and simplicity. Those who saw the simple design were willing to pay more, even though they were less likely than people who saw the complex design to award high marks on attractiveness. The simple design got higher scores on purity, and participants believed the product contained fewer ingredients. Repeating the experiment with a different item—hand lotion (护手霜)—got similar results.
“Simplifying packaging design may be an efficient way to convey product information independent of text,” the researchers write. Additional experiments showed that the boost from a simple design was less pronounced when the product’s ingredients were highlighted on the package; consumers then had no need to guess purity.
( )1.How did the researchers carry out the first study
A.By talking to the staff from a supermarket.
B.By recording opinions from local customers.
C.By rating complexity of designs and improving them.
D.By analysing product images and related information.
( )2.The researchers repeated the experiment with hand lotion to find out     .
A.how to create simple packages
B.how to get high marks on purity
C.whether people preferred simpler designs
D.why complex designs were more attractive
( )3.Which of the following may the researchers agree with
A.Categories of products should be highlighted.
B.Managers should make package designs simpler.
C.Sales of products should rely more on packaging.
D.Researchers should focus on less pronounced facts.
( )4.What is a suitable title for the text
A.Less is more
B.Quality over quantity
C.The simpler, the healthier
D.The more complex, the more expensive
B [2024·福建师范大学附属中学高二期末]
As most Americans spend at least 50% of their food budget dining out, public criticism falls on restaurants to help consumers make healthier food choices. The Menu Labeling Final Rule has come into effect, requiring restaurants with more than 20 locations to show the calories of food on menus.
By representing these values in a discrepant way—using physically larger numbers on the page for lower-calorie options, and smaller numbers for high-calorie foods—businesses can shift customers’ preferences towards healthier food, according to Ruiying Cai from the Washington State University.
In their study, Cai and her colleagues asked participants to choose between a less healthy item and a healthier option after randomly assigning them to two groups. In the first group, calorie counts and font sizes rose and fell together. In the second group, the size became larger as the calorie count fell. Researchers also asked participants questions to assess their health-consciousness.
Results showed participants in the second group, who saw low calorie counts printed in large sizes, were more likely to adopt the healthier option. Moreover, less health- conscious participants were the most affected, while people with more health awareness were less influenced since they already favoured healthier food.
This research adjusted customer behaviours by creating a Stroop effect. Named after psychologist J. Ridley Stroop, the Stroop effect refers to a delay in reaction to mismatch in its classic form. For example, if the word “purple” is written in green, it takes respondents longer time to identify the colour than if the word and the colour match. Similarly, the effect is observed when the physical size of the number does not match its number in this study.
“Restaurants are interested in encouraging customers to make healthier choices,” Cai said. However, simply labeling the food as healthy may not have the intended effect. “Healthy food items could be profitable for restaurants, but whenever a ‘healthy’ label is attached, people may assume it does not taste good,” she explained. “We’re trying to provide restaurants with indirect suggestions, rather than saying it out loud.”
( )5.What does the underlined word “discrepant” in Paragraph 2 mean
A.Creative.     B.Relative.
C.Conflicting. D.Misleading.
( )6.Which of the following types of customers would be affected most from the research
A.Strict diet followers.
B.Convenience food fans.
C.Home-made meal lovers.
D.Health magazine readers.
( )7.What is Paragraph 5 mainly about
A.The significance of research results.
B.The measurement of response delays.
C.The psychological basis of the study design.
D.The influential variations of the Stroop effect.
( )8.Which of the following might be Cai’s suggestion for restaurants
A.Use font magic to drive healthier choices.
B.Pay more attention to the taste of the food.
C.Create a quiet dining atmosphere for customers.
D.Attach “healthy” labels to the food on the menu.
                    
●Ⅱ 写作
第一节 应用文写作
假定你是李华,你校英文报本周六将举办为贫困山区孩子捐赠图书的活动。请你用英文写一封倡议书,内容包括:
1.活动目的和方式;
2.呼吁大家参加。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.开头和结尾已为你写好,不计入总词数。
Dear fellow students,



Yours,
Li Hua
第二节 读后续写
[2024·四川射洪中学高二期末]
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
For months, Grace’s old mother Julia had been sitting in her home, making towels day and night to sell at the annual local fair. With the $200 she had earned, she wanted to buy some gifts for the poor families on the fifth floor for the coming New Year.
Then, on a happy snowy evening, Julia went to the grocery store to buy some food. Later, she safely drove back home. At 9:30 that night, she called Grace and cried, “I lost my wallet and all $200 I had earned. My New Year’s Day is ruined.” “Don’t worry, mum,” Grace said, completely unaware that Julia had gone out in the snow.
“I will drive to your place in the morning and we will find it,” Grace told her mother. “No. It’s gone. It was in my pocket when I went to the store. But when I checked it just now, it wasn’t there,” Julia said. “I searched my car and home. Then, I drove back to the store to see if I left it there. But it wasn’t there either. Then, I walked through the parking lot, looking for it, but it wasn’t anywhere.”
Thinking of her old mother’s going out on the snowy, windy night, Grace was heartbroken. “It’ll be okay, mum,” she comforted her mother. “We’ll cancel the credit card, and we can replace all the rest of the things in your wallet.” However, getting her mother a new licence as well as bank, medical, and identity cards was discouraging even for Grace.
It took Grace several hours to drive to Julia’s house the following morning. But before she got there, Julia had already gone back to the store again. With tears in her eyes, she shared her story about the money she had earned with the store manager and asked if he could check his store for her wallet. The manager felt a great pity for her and thought to himself that if the wallet couldn’t be found, he’d give her some of his own money.
注意:续写词数应为150个左右。
Paragraph 1:
With that thought, the manager began searching for the wallet.


Paragraph 2:
After Grace found the wallet, Julia went to return the money and buy New Year gifts.


(共54张PPT)
Period Four
Writing
单元主题表达
练习册
Writing an essay about non-cash payments
写一篇关于非现金支付的文章
【写作点拨】
写关于非现金支付的文章时,你可以从以下几个方面着手:
1.引言:介绍非现金支付的概念和背景,说明其在现代社会中的重
要性和普及程度。
2.类型和方式:介绍不同类型的非现金支付方式,如信用卡、手机
支付、电子钱包等,以及它们的使用场景和特点。
3.便利性和安全性:探讨非现金支付的便利性和安全性、其相比现
金支付的优势和劣势,以及如何保护个人信息和防范支付风险。
4.普及程度和未来趋势:分析非现金支付在不同国家和地区的普及
程度,以及未来的发展趋势和创新技术对支付方式的影响。
5.社会影响和经济效益:探讨非现金支付对社会和经济的积极影响,
如促进消费、提高效率、减少现金流通等。
6.个人体验和建议:分享个人使用非现金支付的体验和建议,包括
如何选择合适的支付方式、如何保护个人信息等方面的实用建议。
【典例精析】
假定你是李华,你的美国朋友Tom对在中国通过扫描二维码就
可以轻松实现移动支付感到不可思议。请你写封邮件告知他移动支
付在中国的相关情况。内容包括:
1.在中国非常流行,提供了便利;
2.有快捷且强大的功能,如买早餐、买地铁票;
3.改变我们的生活,引领世界。
【写作词汇】
1.________________________________ 习惯于做某事
2.______ QR codes扫描二维码
3.________ payment 移动支付
4.___________________ 允许某人做某事
5._________ v. 购买
6._______________ 一瞥,短暂的感受(或体验等)
7._____________________ 在某些方面
8._________ v. 影响
be used/accustomed to doing sth
scan
mobile
allow sb to do sth
purchase
a glimpse into
in some ways/aspects
influence
【高级句式】
1.定语从句;make+宾语+宾补
Mobile payment is very popular in China, ___________________
_________________________________________.
移动支付在中国非常流行,它使人们的日常生活越来越方便。
which has made people's daily life more and more convenient
2.让步状语从句
By mobile payment, we can pay easily _____________________
____________.
通过移动支付,无论我们去哪里,我们都可以轻松支付。
wherever/no matter where we go
3.现在分词短语作状语
This is a glimpse into the life of most Chinese, _____________
__ bid farewell to the wallet and bank cards.
这是对大多数中国人生活的一瞥,让我们告别了钱包和银行卡。
allowing us to
4.seem
______________ China is leading in some ways and is also
influencing other nations.
中国似乎在某些方面处于领先地位,也在影响其他国家。
It seems that
【连贯成文】
Dear Tom,
Glad to tell you something about mobile payment in China.
Mobile payment is very popular in China, which has made
people's daily life more and more convenient. Most of us are
used to paying by scanning QR codes. By mobile payment, we
can pay easily wherever we go. For example, we can buy
breakfast on the street and purchase the ticket in the subway
by it. This is a glimpse into the life of most Chinese, allowing
us to bid farewell to the wallet and bank cards.
Mobile payment has greatly changed people's lives in China.
It seems that China is leading in some ways and is also
influencing other nations.
Looking forward to hearing from you.
Yours sincerely,
Li Hua
【活学活用】
假定你是李华,十八岁生日后爸爸允许你骑共享单车了,请你
用英语写一封信向你的外国朋友Steve介绍你第一次骑共享单车的经
历以及感受。
注意:1.词数80个左右;
2.可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Steve,
After my 18th birthday, my dad allowed me to ride a
shared bike.__________________________________________________________
_______________________________________________________________________
Yours truly,
Li Hua
One possible version:
Dear Steve,
After my 18th birthday, my dad allowed me to ride a
shared bike. I'm so excited to share my first experience of
riding a shared bike with you.
I simply opened the app on my mobile phone and scanned
the QR code. The bike was unlocked and ready for my
adventure. The wind blew against my face as I passed by the
busy streets. The sense of freedom and excitement filled my
heart. It was amazing how technology had made such a
convenient and eco-friendly mode of transportation accessible to
everyone. And the use of mobile payment made the riding
more appealing.
In conclusion, my first ride on a shared bike was a
wonderful experience that combined the thrill of exploration with
the convenience of modern technology.
Yours truly,
Li Hua
练 习 册
Ⅰ 阅读理解
A[2024·江苏连云港高二期末]
Packaging designers often combine a variety of elements—
text, illustrations, colour—in complex designs meant to attract
consumers' attention. In many cases, according to a new series
of studies, they'd get better results from a simpler approach.
In the first study, the researchers worked with data from
the US supermarket chain Kroger. They gathered all product
images across four consumable categories—shampoo, deodorant,
1
2
3
4
5
6
7
8
crackers, and cereal—along with each product's name, brand,
retail (零售) price, and weight. Independent research assistants
rated the images on complexity of design. Mapping the ratings
against each product's price per ounce showed that the simpler
the package was, the higher the product's unit price—suggesting
that people are willing to pay more when items are presented
simply.
In the following experiments, the researchers created simple
and complex packages for trail mix and showed one or the
1
2
3
4
5
6
7
8
other to each of 362 university students. The students indicated
the highest amount they would pay for the snack, reported
whether they thought it contained few or many ingredients and
how pure they believed it to be, and rated the package on
attractiveness and simplicity. Those who saw the simple design
were willing to pay more, even though they were less likely
than people who saw the complex design to award high marks
on attractiveness. The simple design got higher scores on purity,
and participants believed the product contained fewer
1
2
3
4
5
6
7
8
ingredients. Repeating the experiment with a different item—
hand lotion (护手霜)—got similar results.
“Simplifying packaging design may be an efficient way to
convey product information independent of text,” the researchers
write. Additional experiments showed that the boost from a
simple design was less pronounced when the product's
ingredients were highlighted on the package; consumers then
had no need to guess purity.
1
2
3
4
5
6
7
8
【文章大意】这是一篇说明文。文章讲述了包装设计师通常采用复
杂的设计来吸引消费者,但一系列新的研究表明,更简单的包装设
计可能效果更好,并通过相关实验进行了论证。
1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 1.How did the researchers carry out the first study
A.By talking to the staff from a supermarket.
B.By recording opinions from local customers.
C.By rating complexity of designs and improving them.
D.By analysing product images and related information.

1
2
3
4
5
6
7
8
[解析] 细节理解题。根据文章第二段“They gathered all product
images across four consumable categories—shampoo, deodorant,
crackers, and cereal—along with each product's name, brand,
retail (零售) price, and weight. Independent research assistants
rated the images on complexity of design.”可知,研究人员通过分
析产品图像和相关信息进行了第一项研究。故选D项。
1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 2.The researchers repeated the experiment with hand
lotion to find out ________.
A.how to create simple packages
B.how to get high marks on purity
C.whether people preferred simpler designs
D.why complex designs were more attractive

1
2
3
4
5
6
7
8
[解析] 推理判断题。根据文章第三段“Those who saw the simple
design were willing to pay more, even though they were less
likely than people who saw the complex design to award high
marks on attractiveness. The simple design got higher scores on
purity, and participants believed the product contained fewer
ingredients. Repeating the experiment with a different item—
hand lotion (护手霜)—got similar results.”可知,研究人员用护手
霜重复了实验是为了弄清楚人们是否更喜欢简单的设计。故选C项。
1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 3.Which of the following may the researchers agree with
A.Categories of products should be highlighted.
B.Managers should make package designs simpler.
C.Sales of products should rely more on packaging.
D.Researchers should focus on less pronounced facts.

1
2
3
4
5
6
7
8
[解析] 推理判断题。根据文章第一段“In many cases, according to
a new series of studies, they'd get better results from a simpler
approach.”以及第二段“Mapping the ratings against each product's
price per ounce showed that the simpler the package was, the
higher the product's unit price—suggesting that people are
willing to pay more when items are presented simply.”可以推断,
研究人员会同意管理者应该使包装设计更简单。故选B项。
1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 4.What is a suitable title for the text
A.Less is more
B.Quality over quantity
C.The simpler, the healthier
D.The more complex, the more expensive

1
2
3
4
5
6
7
8
[解析] 主旨大意题。通读全文,根据文章第一段“In many cases,
according to a new series of studies, they'd get better results
from a simpler approach.”,第二段“…the simpler the package
was, the higher the product's unit price—suggesting that people
are willing to pay more when items are presented simply.”以及
最后一段“Additional experiments showed that the boost from a
simple design was less pronounced when the product's
ingredients were highlighted on the package…”可知,文章通过一
系列实验表明,简单的包装设计可能效果更好。故选A项。
1
2
3
4
5
6
7
8
B[2024·福建师范大学附属中学高二期末]
As most Americans spend at least 50% of their food budget
dining out, public criticism falls on restaurants to help
consumers make healthier food choices. The Menu Labeling Final
Rule has come into effect, requiring restaurants with more than
20 locations to show the calories of food on menus.
1
2
3
4
5
6
7
8
By representing these values in a discrepant way—using
physically larger numbers on the page for lower-calorie options,
and smaller numbers for high-calorie foods—businesses can shift
customers' preferences towards healthier food, according to
Ruiying Cai from the Washington State University.
1
2
3
4
5
6
7
8
In their study, Cai and her colleagues asked participants to
choose between a less healthy item and a healthier option after
randomly assigning them to two groups. In the first group,
calorie counts and font sizes rose and fell together. In the
second group, the size became larger as the calorie count fell.
Researchers also asked participants questions to assess their
health-consciousness.
1
2
3
4
5
6
7
8
Results showed participants in the second group, who saw
low calorie counts printed in large sizes, were more likely to
adopt the healthier option. Moreover, less health- conscious
participants were the most affected, while people with more
health awareness were less influenced since they already
favoured healthier food.
1
2
3
4
5
6
7
8
This research adjusted customer behaviours by creating a
Stroop effect. Named after psychologist J. Ridley Stroop, the
Stroop effect refers to a delay in reaction to mismatch in its
classic form. For example, if the word “purple” is written in
green, it takes respondents longer time to identify the colour
than if the word and the colour match. Similarly, the effect is
observed when the physical size of the number does not match
its number in this study.
1
2
3
4
5
6
7
8
“Restaurants are interested in encouraging customers to
make healthier choices,” Cai said. However, simply labeling the
food as healthy may not have the intended effect. “Healthy food
items could be profitable for restaurants, but whenever a
‘healthy’ label is attached, people may assume it does not taste
good,” she explained. “We're trying to provide restaurants with
indirect suggestions, rather than saying it out loud.”
【文章大意】这是一篇说明文,主要介绍了一项研究——菜单上标
记热量多少的数字大小是如何影响顾客对食物的选择的。
1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 5.What does the underlined word “discrepant” in
Paragraph 2 mean
A.Creative. B.Relative. C.Conflicting. D.Misleading.
[解析] 词义猜测题。根据第二段画线词后的内容“…using physically
larger numbers on the page for lower-calorie options, and
smaller numbers for high-calorie foods…”可知,用较大的数字表示
低热量,较小的数字表示高热量,这是一种相冲突的方式,故推知
discrepant应表示“矛盾的,相差的”,与conflicting同义。故选C项。

1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 6.Which of the following types of customers would be
affected most from the research
A.Strict diet followers. B.Convenience food fans.
C.Home-made meal lovers. D.Health magazine readers.
[解析] 推理判断题。根据第四段“Moreover, less health- conscious
participants were the most affected, while people with more
health awareness were less influenced since they already
favoured healthier food.”可知,健康意识较弱的人受影响最大,而
健康意识较弱的人通常是方便食品的爱好者。故选B项。

1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 7.What is Paragraph 5 mainly about
A.The significance of research results.
B.The measurement of response delays.
C.The psychological basis of the study design.
D.The influential variations of the Stroop effect.

1
2
3
4
5
6
7
8
[解析] 段落大意题。根据第五段“This research adjusted customer
behaviours by creating a Stroop effect…the Stroop effect refers
to a delay in reaction to mismatch in its classic form…Similarly,
the effect is observed when the physical size of the number
does not match its number in this study.”可知,本段主要介绍了
该研究应用斯特鲁普效应来研究顾客行为,该效应是该研究设计的
心理学基础。故选C项。
1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 8.Which of the following might be Cai's suggestion for
restaurants
A.Use font magic to drive healthier choices.
B.Pay more attention to the taste of the food.
C.Create a quiet dining atmosphere for customers.
D.Attach “healthy” labels to the food on the menu.
[解析] 推理判断题。根据最后一段“‘Healthy food items could be
profitable for restaurants, but whenever a “healthy” label is
attached, people may assume it does not taste good,’ she

1
2
3
4
5
6
7
8
explained. ‘We're trying to provide restaurants with indirect
suggestions, rather than saying it out loud.’”可知,她认为给食物
贴上“健康的”标签反而会适得其反,并不能鼓励顾客去选择它,餐馆
应该寻求间接的方法。再根据第四段“Results showed participants
in the second group, who saw low calorie counts printed in
large sizes, were more likely to adopt the healthier option.”可知,
食物标签上字体的大小会影响人们对健康食物的选择。由此推测,
Cai可能会建议餐馆利用字体的魔力来使顾客做出更健康的食物选择。
故选A项。
1
2
3
4
5
6
7
8
Ⅱ 写作
第一节 应用文写作
假定你是李华,你校英文报本周六将举办为贫困山区孩子捐赠
图书的活动。请你用英文写一封倡议书,内容包括:
1.活动目的和方式;
2.呼吁大家参加。
注意:1.写作词数应为80个左右;
2.开头和结尾已为你写好,不计入总词数。
Dear fellow students,
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
One possible version:
Dear fellow students,
An activity of book donation is to be launched this
Saturday, which is aimed at lightening the hearts of children
in poor mountainous areas with knowledge.
Books that are welcome include dictionaries, textbooks,
picture books, science books, etc. As donors, you can receive
timely feedback concerning where your donations go. Besides,
you will be given a small gift in reward for your generosity.
Please bring your books to the gate of the school library at 8:
00 am. The activity will be over at 5: 00 pm.
Your act of kindness will make a difference to those
children's life. Join us!
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写
[2024·四川射洪中学高二期末]
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之
构成一篇完整的短文。
For months, Grace's old mother Julia had been sitting in
her home, making towels day and night to sell at the annual
local fair. With the $200 she had earned, she wanted to buy
some gifts for the poor families on the fifth floor for the
coming New Year.
Then, on a happy snowy evening, Julia went to the grocery
store to buy some food. Later, she safely drove back home. At
9:30 that night, she called Grace and cried, “I lost my wallet
and all $200 I had earned. My New Year's Day is ruined.”
“Don't worry, mum,” Grace said, completely unaware that Julia
had gone out in the snow.
“I will drive to your place in the morning and we will find
it,” Grace told her mother. “No. It's gone. It was in my pocket
when I went to the store. But when I checked it just now, it
wasn't there,” Julia said. “I searched my car and home. Then, I
drove back to the store to see if I left it there. But it wasn't
there either. Then, I walked through the parking lot, looking for
it, but it wasn't anywhere.”
Thinking of her old mother's going out on the snowy,
windy night, Grace was heartbroken. “It'll be okay, mum,” she
comforted her mother. “We'll cancel the credit card, and we can
replace all the rest of the things in your wallet.” However,
getting her mother a new licence as well as bank, medical, and
identity cards was discouraging even for Grace.
It took Grace several hours to drive to Julia's house the
following morning. But before she got there, Julia had already
gone back to the store again. With tears in her eyes, she
shared her story about the money she had earned with the
store manager and asked if he could check his store for her
wallet. The manager felt a great pity for her and thought to
himself that if the wallet couldn't be found, he'd give her some
of his own money.
注意:续写词数应为150个左右。
Paragraph 1:
With that thought, the manager began searching for the
wallet._________________________________________________________________
Paragraph 2:
After Grace found the wallet, Julia went to return the
money and buy New Year gifts.____________________________________
【思路点拨】本文以人物为线索展开,讲述了Julia为了赚钱给贫困
的家庭买新年礼物,辛苦制作毛巾并在集市上出售。然而,在一个
下雪的晚上,她外出购物后以为自己丢失了钱包和里面的200美元。
她的女儿Grace在得知母亲的遭遇后,尽力安慰她。同时,Grace也
提出了实际可行的建议来应对这一突发情况。在Julia再次回到商店
求助时,她的遭遇引起了商店经理的同情。
1
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“带着这样的想法,经理开始寻找钱包。”可知,
第一段可描写经理帮助Julia寻找钱包,但是没有找到,于是给了Julia
200美元。
②由第二段首句内容“Grace找到钱包后,Julia去还钱同时购买新年礼
物。”可知,第二段可描写Julia告诉经理经过,并还钱,经理让Julia
拿着钱去帮助更多的人。
2.续写线索:经理帮助找钱包—没有找到—经理给予200美元—
Grace在家找到钱包—Julia解释并还钱—经理让Julia去帮助更多的人
One possible version:
With that thought, the manager began searching for the
wallet. He retraced every passage Julia could have walked down.
Despite his diligent search, the wallet was nowhere to be seen.
Knowing how much the $200 meant to Julia(现在分词作状语),
he handed Julia a box with $200 in it, saying, “My gift. Please
take this and fulfill your New Year's wish!” Julia went home with
her eyes filled with tears(with复合结构). Julia was greeted with
good news the minute she arrived home(时间状语从句).
Grace, who had come(定语从句), discovered the misplaced
wallet trapped in the folds of the couch(过去分词短语作定语).
After Grace found the wallet, Julia went to return the
money and buy New Year gifts. She proceeded to the store,
telling the manager what had happened(现在分词作状语), but
he simply wouldn't take it. “Make it a bigger New Year for
more,” he said with a smile. Julia, moved by his generosity
(过去分词作状语), decided to use both the money she had
earned (定语从句)and the money from the manager to buy
presents not just for her fifth-floor neighbours, but for many
others in need. The gifts spread far and wide, bringing
unexpected happiness and creating a ripple of goodwill
(现在分词作状语).