单元小测(Unit 4)
Ⅰ.1.purchased 2.automatically 3.subjective
4.frustration 5.conventional 6.guidance 7.sorrowfully
8.accumulative 9.Discrimination 10.As
Ⅱ.1.at the expense of 2.to rent out 3.cut down (on) 4.relevant to 5.interfere with 6.surrounded by/with
Ⅲ.1.It was in this street that
2.at such a speed
3.I (should) sign up for advanced literature
4.where the festival takes place every year或which holds/ hosts the festival every year
Ⅳ.【文章大意】 这是一篇说明文。文章主要介绍了“可爱经济”及其存在的问题。
1.D 细节理解题。根据第二段中“It is a cultural phenomenon that the media scholar James Meese calls the ‘cute economy’ which exists primarily on social media, is user-generated, and is heavily dominated by pictures of animals, especially pets.”可知,“可爱经济”的关键是在社交媒体上发布可爱动物的照片。故选D项。
2.C 推理判断题。根据第三段中“…animals doing silly things, animals of extreme size, animals with unusual looks, and animals behaving in ways that seem human-like. Dogs and other animals in the ‘cute economy’ are often further humanized by being dressed in clothing and accessorized (装饰) with hats, jewellery, nail polish and fur dyed a rainbow of colours.”可推知,一只穿着西装的鹦鹉在唱歌跳舞最有可能成为网络宠物的内容。故选C项。
3.D 细节理解题。根据第四段中“Unfortunately, the price of the ‘cute economy’ comes at a serious cost. The cutest and most popular breeds tend to be those with the most significant risk of health and behavioural problems. Cuteness is often coupled with their discomfort.”以及第五段中“Actually, there are well-established health issues.”可知,“可爱经济”的副作用是可能会给动物带来健康问题。故选D项。
4.C 主旨大意题。通读全文,根据第二段中“It is a cultural phenomenon that the media scholar James Meese calls the ‘cute economy’ which exists primarily on social media, is user-generated, and is heavily dominated by pictures of animals, especially pets.”以及第四段中“Unfortunately, the price of the ‘cute economy’ comes at a serious cost.”和第五段中“Actually, there are well-established health issues.”可知,本文从人们对宠物的迷恋引出“可爱经济”的话题,再介绍它背后存在的问题,即它的代价。由此可知,文章最好的标题是“可爱经济及其代价”。故选C项。
Ⅴ.【文章大意】 这是一篇议论文。文章主要论述了财富和幸福之间的关系。
1.E 根据上文“Many people share the assumption that material wealth and possessions bring happiness. This is why so many lottery tickets (彩票) are sold each week.”可知,空处应就上文“物质财富和财产能带来幸福”的观点进行说明,根据下文讲述的美国人的生活满意度没有随GDP的增长而提高可知,E选项符合语境,E选项中wealth and well-being对应上文material wealth and possessions和happiness,且其能引出下文。故E选项(但是研究表明财富和幸福之间几乎没有联系)符合语境,故选E。
2.F 根据上文“Many countries with the highest levels of well-being, such as several Latin American countries, have a comparatively low level of material wealth. People with a strong desire for wealth tend to have lower levels of well-being. In contrast, people who live a life of voluntary simplicity with few possessions have a higher level.”可知,空处为本段最后一句,应承接上文,指出物质财富对于幸福并不十分重要。故F选项(所以,不要把物质财富看得太重,这是幸福的良好开端)符合语境,故选F。
3.D 根据上文“Certainly, money can lead to greater well-being if your basic needs aren’t satisfied or you’re worrying about your financial situation.”以及后文“I sometimes compare the materialist pursuit of happiness to eating when you’re already full. You can eat as much as you like, but it doesn’t satisfy you—in fact, it just makes you feel uncomfortable and sick.”可知,空处应承上启下,指出物质财富超出一定程度就无法满足对幸福的追求。故D选项(但是超过某一点,它就几乎没有什么区别了)符合语境,故选D。
4.B 根据上文“The idea that wealth brings well-being also stops us from focusing on the real sources of happiness, like contact with nature, relationships, and inner harmony. These are much more reliable and productive sources of well-being.”可知,空处承接上文,继续说明提供幸福感的东西的作用,且与下文“…while materialism…quickly.”形成对比。故B选项(它们提供了一种稳定而真正的幸福感)符合语境,故选B。
5.G 根据后文“Possessions are produced using natural resources and create waste and pollution. The desire to own and build up possessions is destroying our ecology. Sooner or later, we will have to shift to a simpler lifestyle, whether we like it or not.”可知,后文提到拥有和积累财产的欲望正在破坏我们的生态,说明不建议过分追求财产。故G选项(此外,为了环境,我们必须停止对财产的狂热)符合语境,故选G。
Ⅵ.【文章大意】 这是一篇新闻报道,主要报道了中国央行发布了e-CNY(数字人民币)用户指南,这是旨在促进外国人移动支付的最新举措。
1.latest 考查形容词最高级。根据句意以及空前定冠词the可知,此处为形容词最高级latest“最新的”作定语修饰move,满足句意要求。故填latest。
2.and 考查连词。此处为连词and连接前后两个动词search for和press,作并列谓语成分。故填and。
3.a 考查冠词。根据句意以及空后statement为单数名词可知,此处泛指“一个声明”,且statement为辅音音素开头的单词,所以为不定冠词a。故填a。
4.to complete 考查非谓语动词。此处为动词不定式to do作目的状语,满足句意要求。故填to complete。
5.using 考查非谓语动词。该句谓语动词为can be registered,所以此处为非谓语动词作状语,use和逻辑主语the e-CNY wallet为主动关系,所以为现在分词形式。故填using。
6.countries 考查名词复数。country“国家”为可数名词,结合空前210可知,此处应为名词复数形式。故填countries。
7.convenience 考查名词。空前enhance为动词,此处为名词作enhance的宾语,convenience“便利”,为不可数名词。故填convenience。
8.to 考查介词。此处为固定短语increase…to…“把……增加到……”,所以此处为介词to。故填to。
9.announced 考查动词时态。此处为谓语动词,根据时间状语earlier this month可知,此处应为一般过去时。故填announced。
10.their 考查代词。由空后international credit cards为名词短语可知,此处为形容词性物主代词作定语,修饰该名词短语。故填their。单元小测(Unit 4)
●Ⅰ 单句填空
1.His newly (purchase) ceramics were not only of high quality but also had a fair price.
2.To the surprise of the little boy, the door opened (automatic) as he approached.
3.Something that is (subject) is based on personal opinions and feelings rather than on facts.
4.After I poured out my (frustrate), Mum gently stroked me,saying that it was my dedicated attempt, instead of the exam result, that valued most.
5.One characteristic of hybrids is that they usually attain a higher yield than (convention) crops.
6.I sought the (guide) of a career consultant to help me make a decision about my future professional path.
7.She couldn’t help weeping (sorrowful) when she thought of the scolding from her mother.
8.Her (accumulate) knowledge in the field of biology allowed her to make significant contributions to the research team.
9. (discriminate) based on race, gender, or religion is a serious issue that society must address to ensure equality for all individuals.
10. was expected, the genius stood out thanks to his intelligence, hard work and perseverance.
●Ⅱ 短语填空
1.He pursued his career ambitions (以损害……为代价) his health, often working late nights and neglecting self-care.
2.The man going into debt had no alternative but (出租) his estate which he inherited from his father.
3.In an effort to reduce waste, the company decided to (减少) paper usage by introducing a digital filing system.
4.The documentary highlighted issues (与……相关) the abuse of power in various institutions, prompting discussions about responsibility and reform.
5.The loud construction noise outside began to (妨碍)my concentration as I tried to study for my exams.
6.She felt at peace while sitting in the garden, (被……包围) colourful flowers and the quiet sounds of nature.
●Ⅲ 句型训练
1. I saw a young man leading an old man across the road.
就是在这条街上我看到一位年轻人带领一位老人过马路。
2.It is developing that no one can imagine what it will be like in the future.
它正以这样的速度发展下去,以至于没有人能想象到未来会是什么样子。
3.My consultant recommended that because I am keen on it.
我的顾问建议我报名参加高级文学课程,因为我对它很感兴趣。
4.The city, , attracts thousands of visitors from around the world.
这个城市每年都会举办这个节日,吸引了来自世界各地的成千上万的游客。
●Ⅳ 阅读理解
The most obvious dog fetish (迷恋) today is the longing for cuteness. Almost every day you can see adorable pictures of dogs and other animals that will make you smile and say, “How cute!”
It is a cultural phenomenon that the media scholar James Meese calls the “cute economy” which exists primarily on social media, is user-generated, and is heavily dominated by pictures of animals, especially pets. The goal is to generate a positive response, probably followed by a tap on the screen to “like” and “share”. We can click through to image after image of cute animals doing cute things, feeling a little boost of good cheer.
The marketing researchers have identified some of the most common categories of cuteness in online pet content: animals doing silly things, animals of extreme size, animals with unusual looks, and animals behaving in ways that seem human-like. Dogs and other animals in the “cute economy” are often further humanized by being dressed in clothing and accessorized (装饰) with hats, jewellery, nail polish and fur dyed a rainbow of colours. Users who post successfully and with some strategies can make money by doing so. Thus, certain dogs have become cuteness celebrities, with millions of devoted followers and paid content from advertisers.
Unfortunately, the price of the “cute economy” comes at a serious cost. The cutest and most popular breeds tend to be those with the most significant risk of health and behavioural problems. Cuteness is often coupled with their discomfort. People are drawn to the cuteness of dogs with extremely foreshortened skulls and extremely short legs and awkwardly long bodies, such as the French bulldog and the corgi.
Actually, there are well-established health issues. We should treat the “cute economy” with caution, like resisting the commodification (商品化) of appearance by opting out of social media channels promoting the “cute economy”. We can also choose not to “like” or “share” images of dogs whose cuteness is linked with discomfort. Although we are biologically attracted to dogs that are super cute, we should be mindful of our “impulses”.
( )1.What is the key to the “cute economy” according to the text
A.Taking photos of different animals.
B.Cute animals’ attractive appearance.
C.Pets’ owners’ liking adorable pictures.
D.Posting cute animals’ pictures on social media.
( )2.Which kind of cuteness is most likely to be the online pet content
A.A normal-sized dog is eating bones.
B.A white cat is quietly lying next to its owner.
C.A parrot dressed in a suit is singing and dancing.
D.A monkey is attentively taking care of its baby.
( )3.What is the side effect of the “cute economy”
A.It will change the animals’ nature.
B.It may make the animals not so cute.
C.It will result in a decline in animal population.
D.It may cause health problems to the animals.
( )4.What may be the best title for the text
A.Attractive pictures of animals
B.Happiness from pets
C.The “cute economy” and its price
D.Marketing strategy—cuteness
●Ⅴ 阅读七选五
[2024·河南郑州高二期末]
Many people share the assumption that material wealth and possessions bring happiness. This is why so many lottery tickets (彩票) are sold each week. 1. . Life satisfaction in the United States has remained at the same level for half a century, even though its GDP is much higher than ever before.
Many countries with the highest levels of well-being, such as several Latin American countries, have a comparatively low level of material wealth. People with a strong desire for wealth tend to have lower levels of well-being. In contrast, people who live a life of voluntary simplicity with few possessions have a higher level. 2. .
Certainly, money can lead to greater well-being if your basic needs aren’t satisfied or you’re worrying about your financial situation. 3. . I sometimes compare the materialist pursuit of happiness to eating when you’re already full. You can eat as much as you like, but it doesn’t satisfy you—in fact, it just makes you feel uncomfortable and sick.
The idea that wealth brings well-being also stops us from focusing on the real sources of happiness, like contact with nature, relationships, and inner harmony. These are much more reliable and productive sources of well-being. 4. , while materialism only offers short bursts of pleasure, which wear off fairly quickly.
5. . Possessions are produced using natural resources and create waste and pollution. The desire to own and build up possessions is destroying our ecology. Sooner or later, we will have to shift to a simpler lifestyle, whether we like it or not.
A.In a word, money doesn’t mean everything
B.They offer a stable and true sense of well-being
C.Very few people are lucky enough to get wealthy
D.But beyond a certain point, it makes little or no difference
E.But research has shown little connection between wealth and well-being
F.So, not taking material wealth too seriously is a good start for well-being
G.Moreover, we have to end our passion for possessions for the environment
●Ⅵ 语法填空
China’s central bank issued an e-CNY (digital yuan) user guide on Monday, the 1. (late) move aimed at promoting mobile payment for foreigners.
Mobile phone users can search for “e-CNY” in the App Store or Google Play to download and install (安装) the digital yuan app, 2. press the “Sign up” option to register an account, according to 3. statement which is in the language of both Chinese and English from the People’s Bank of China. Next, click “Open/Add e-CNY Wallets” and select any authorized operator that supports international services 4. (complete) the registration process and start using e-CNY wallets, the statement explained.
The e-CNY wallet can be registered 5. (use) mobile phone numbers from over 210 6. (country) and regions across the world, according to the central bank statement.
In order to further enhance payment 7. (convenient) for foreigners in China, Alipay has increased its service languages 8. 16 from the earlier two languages—Chinese and English. Alipay and WeChat Pay, China’s two major payment apps, 9. (announce) earlier this month that foreign users can now link 10. (they) international credit cards, including Visa and Mastercard, to these platforms. (共39张PPT)
单元小测 Unit 4
Ⅰ 单句填空
1.His newly ___________ (purchase) ceramics were not only of
high quality but also had a fair price.
purchased
2.To the surprise of the little boy, the door opened
_____________ (automatic) as he approached.
automatically
3.Something that is __________ (subject) is based on personal
opinions and feelings rather than on facts.
subjective
4.After I poured out my ___________ (frustrate), Mum gently
stroked me,saying that it was my dedicated attempt, instead of
the exam result, that valued most.
frustration
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5.One characteristic of hybrids is that they usually attain a
higher yield than _____________ (convention) crops.
conventional
6.I sought the __________ (guide) of a career consultant to
help me make a decision about my future professional path.
guidance
7.She couldn't help weeping ___________ (sorrowful) when she
thought of the scolding from her mother.
sorrowfully
8.Her _____________ (accumulate) knowledge in the field of
biology allowed her to make significant contributions to the
research team.
accumulative
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
9.______________ (discriminate) based on race, gender, or
religion is a serious issue that society must address to ensure
equality for all individuals.
Discrimination
10.____ was expected, the genius stood out thanks to his
intelligence, hard work and perseverance.
As
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Ⅱ 短语填空
1.He pursued his career ambitions __________________
(以损害……为代价) his health, often working late nights and
neglecting self-care.
at the expense of
2.The man going into debt had no alternative but
____________ (出租) his estate which he inherited from his
father.
to rent out
1
2
3
4
5
6
3.In an effort to reduce waste, the company decided to
_______________ (减少) paper usage by introducing a digital
filing system.
4.The documentary highlighted issues ___________ (与……相关)
the abuse of power in various institutions, prompting discussions
about responsibility and reform.
cut down (on)
relevant to
1
2
3
4
5
6
5.The loud construction noise outside began to ______________
(妨碍)my concentration as I tried to study for my exams.
interfere with
6.She felt at peace while sitting in the garden, _______________
_______ (被……包围) colourful flowers and the quiet sounds of
nature.
surrounded by/with
1
2
3
4
5
6
Ⅲ 句型训练
1.________________________ I saw a young man leading an old
man across the road.
就是在这条街上我看到一位年轻人带领一位老人过马路。
It was in this street that
2.It is developing ________________ that no one can imagine
what it will be like in the future.
它正以这样的速度发展下去,以至于没有人能想象到未来会是什么样子。
at such a speed
1
2
3
4
3.My consultant recommended that _________________________
_________________ because I am keen on it.
我的顾问建议我报名参加高级文学课程,因为我对它很感兴趣。
I (should) sign up for advanced literature
4.The city, _________________________________________________
________________________________, attracts thousands of visitors
from around the world.
这个城市每年都会举办这个节日,吸引了来自世界各地的成千上万
的游客。
where the festival takes place every year或which holds/hosts the festival every year
1
2
3
4
Ⅳ 阅读理解
The most obvious dog fetish (迷恋) today is the longing for
cuteness. Almost every day you can see adorable pictures of
dogs and other animals that will make you smile and say, “How
cute!”
It is a cultural phenomenon that the media scholar James
Meese calls the “cute economy” which exists primarily on social
media, is user-generated, and is heavily dominated by pictures
of animals, especially pets. The goal is to generate a positive
1
2
3
4
response, probably followed by a tap on the screen to “like”
and “share”. We can click through to image after image of cute
animals doing cute things, feeling a little boost of good cheer.
The marketing researchers have identified some of the most
common categories of cuteness in online pet content: animals
doing silly things, animals of extreme size, animals with
unusual looks, and animals behaving in ways that seem
human-like. Dogs and other animals in the “cute economy” are
often further humanized by being dressed in clothing and
1
2
3
4
accessorized (装饰) with hats, jewellery, nail polish and fur dyed
a rainbow of colours. Users who post successfully and with
some strategies can make money by doing so. Thus, certain
dogs have become cuteness celebrities, with millions of devoted
followers and paid content from advertisers.
Unfortunately, the price of the “cute economy” comes at a
serious cost. The cutest and most popular breeds tend to be
those with the most significant risk of health and behavioural
problems. Cuteness is often coupled with their discomfort.
1
2
3
4
People are drawn to the cuteness of dogs with extremely
foreshortened skulls and extremely short legs and awkwardly
long bodies, such as the French bulldog and the corgi.
Actually, there are well-established health issues. We should
treat the “cute economy” with caution, like resisting the
commodification (商品化) of appearance by opting out of social
media channels promoting the “cute economy”. We can also
choose not to “like” or “share” images of dogs whose cuteness
is linked with discomfort. Although we are biologically attracted
to dogs that are super cute, we should be mindful of our
“impulses”.
1
2
3
4
【文章大意】这是一篇说明文。文章主要介绍了“可爱经济”及其存在
的问题。
( ) 1.What is the key to the “cute economy” according to
the text
A.Taking photos of different animals.
B.Cute animals' attractive appearance.
C.Pets' owners' liking adorable pictures.
D.Posting cute animals' pictures on social media.
√
1
2
3
4
[解析] 细节理解题。根据第二段中“It is a cultural phenomenon
that the media scholar James Meese calls the ‘cute economy’
which exists primarily on social media, is user-generated, and is
heavily dominated by pictures of animals, especially pets.”可知,
“可爱经济”的关键是在社交媒体上发布可爱动物的照片。故选D项。
1
2
3
4
( ) 2.Which kind of cuteness is most likely to be the online
pet content
A.A normal-sized dog is eating bones.
B.A white cat is quietly lying next to its owner.
C.A parrot dressed in a suit is singing and dancing.
D.A monkey is attentively taking care of its baby.
√
1
2
3
4
[解析] 推理判断题。根据第三段中“…animals doing silly things,
animals of extreme size, animals with unusual looks, and
animals behaving in ways that seem human-like. Dogs and
other animals in the ‘cute economy’ are often further humanized
by being dressed in clothing and accessorized (装饰) with hats,
jewellery, nail polish and fur dyed a rainbow of colours.”可推知,
一只穿着西装的鹦鹉在唱歌跳舞最有可能成为网络宠物的内容。故
选C项。
1
2
3
4
( ) 3.What is the side effect of the “cute economy”
A.It will change the animals' nature.
B.It may make the animals not so cute.
C.It will result in a decline in animal population.
D.It may cause health problems to the animals.
√
1
2
3
4
[解析] 细节理解题。根据第四段中“Unfortunately, the price of the
‘cute economy’ comes at a serious cost. The cutest and most
popular breeds tend to be those with the most significant risk
of health and behavioural problems. Cuteness is often coupled
with their discomfort.”以及第五段中“Actually, there are well-
established health issues.”可知,“可爱经济”的副作用是可能会给动
物带来健康问题。故选D项。
1
2
3
4
( ) 4.What may be the best title for the text
A.Attractive pictures of animals
B.Happiness from pets
C.The “cute economy” and its price
D.Marketing strategy—cuteness
√
1
2
3
4
[解析] 主旨大意题。通读全文,根据第二段中“It is a cultural
phenomenon that the media scholar James Meese calls the ‘cute
economy’ which exists primarily on social media, is user-
generated, and is heavily dominated by pictures of animals,
especially pets.”以及第四段中“Unfortunately, the price of the ‘cute
economy’ comes at a serious cost.”和第五段中“Actually, there are
well-established health issues.”可知,本文从人们对宠物的迷恋引出
“可爱经济”的话题,再介绍它背后存在的问题,即它的代价。由此可
知,文章最好的标题是“可爱经济及其代价”。故选C项。
1
2
3
4
Ⅴ 阅读七选五
[2024·河南郑州高二期末]
Many people share the assumption that material wealth and
possessions bring happiness. This is why so many lottery tickets
(彩票) are sold each week. 1.___. Life satisfaction in the United
States has remained at the same level for half a century, even
though its GDP is much higher than ever before.
Many countries with the highest levels of well-being, such
as several Latin American countries, have a comparatively low
E
1
2
3
4
5
level of material wealth. People with a strong desire for wealth
tend to have lower levels of well-being. In contrast, people who
live a life of voluntary simplicity with few possessions have a
higher level. 2.___.
Certainly, money can lead to greater well-being if your
basic needs aren't satisfied or you're worrying about your
financial situation. 3.___. I sometimes compare the materialist
pursuit of happiness to eating when you're already full. You can
eat as much as you like, but it doesn't satisfy you—in fact, it
just makes you feel uncomfortable and sick.
F
D
1
2
3
4
5
The idea that wealth brings well-being also stops us from
focusing on the real sources of happiness, like contact with
nature, relationships, and inner harmony. These are much more
reliable and productive sources of well-being. 4.___, while
materialism only offers short bursts of pleasure, which wear off
fairly quickly.
B
1
2
3
4
5
5.___. Possessions are produced using natural resources and
create waste and pollution. The desire to own and build up
possessions is destroying our ecology. Sooner or later, we will
have to shift to a simpler lifestyle, whether we like it or not.
A.In a word, money doesn't mean everything
B.They offer a stable and true sense of well-being
C.Very few people are lucky enough to get wealthy
D.But beyond a certain point, it makes little or no difference
G
1
2
3
4
5
E.But research has shown little connection between wealth and
well-being
F.So, not taking material wealth too seriously is a good start for
well-being
G.Moreover, we have to end our passion for possessions for the
environment
【文章大意】这是一篇议论文。文章主要论述了财富和幸福之间的
关系。
1
2
3
4
5
1.___
E
[解析] 根据上文“Many people share the assumption that material
wealth and possessions bring happiness. This is why so many
lottery tickets (彩票) are sold each week.”可知,空处应就上文“物
质财富和财产能带来幸福”的观点进行说明,根据下文讲述的美国人
的生活满意度没有随GDP的增长而提高可知,E选项符合语境,E选
项中wealth and well-being对应上文material wealth and
possessions和happiness,且其能引出下文。故E选项(但是研究表明
财富和幸福之间几乎没有联系)符合语境,故选E。
1
2
3
4
5
2.___
F
[解析] 根据上文“Many countries with the highest levels of well-
being, such as several Latin American countries, have a
comparatively low level of material wealth. People with a strong
desire for wealth tend to have lower levels of well-being. In
contrast, people who live a life of voluntary simplicity with few
possessions have a higher level.”可知,空处为本段最后一句,应
承接上文,指出物质财富对于幸福并不十分重要。故F选项
(所以,不要把物质财富看得太重,这是幸福的良好开端)符合语境,
故选F。
1
2
3
4
5
3.___
D
[解析] 根据上文“Certainly, money can lead to greater well-being
if your basic needs aren't satisfied or you're worrying about
your financial situation.”以及后文“I sometimes compare the
materialist pursuit of happiness to eating when you're already
full. You can eat as much as you like, but it doesn't satisfy
you—in fact, it just makes you feel uncomfortable and sick.”可知,
空处应承上启下,指出物质财富超出一定程度就无法满足对幸福的
追求。故D选项(但是超过某一点,它就几乎没有什么区别了)符合语
境,故选D。
1
2
3
4
5
4.___
B
[解析] 根据上文“The idea that wealth brings well-being also
stops us from focusing on the real sources of happiness, like
contact with nature, relationships, and inner harmony. These are
much more reliable and productive sources of well-being.”可知,
空处承接上文,继续说明提供幸福感的东西的作用,且与下文
“…while materialism…quickly.”形成对比。故B选项(它们提供了一种
稳定而真正的幸福感)符合语境,故选B。
1
2
3
4
5
5.___
G
[解析] 根据后文“Possessions are produced using natural
resources and create waste and pollution. The desire to own
and build up possessions is destroying our ecology. Sooner or
later, we will have to shift to a simpler lifestyle, whether we like
it or not.”可知,后文提到拥有和积累财产的欲望正在破坏我们的生
态,说明不建议过分追求财产。故G选项(此外,为了环境,我们必
须停止对财产的狂热)符合语境,故选G。
1
2
3
4
5
Ⅵ 语法填空
China's central bank issued an e-CNY (digital yuan) user
guide on Monday, the 1.______ (late) move aimed at promoting
mobile payment for foreigners.
Mobile phone users can search for “e-CNY” in the App
Store or Google Play to download and install (安装) the digital
yuan app, 2._____ press the “Sign up” option to register an
account, according to 3.___ statement which is in the language
of both Chinese and English from the People's Bank of China.
latest
and
a
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Next, click “Open/Add e-CNY Wallets” and select any authorized
operator that supports international services 4._____________
(complete) the registration process and start using e-CNY wallets,
the statement explained.
The e-CNY wallet can be registered 5.______ (use) mobile
phone numbers from over 210 6.__________ (country) and
regions across the world, according to the central bank
statement.
to complete
using
countries
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
In order to further enhance payment 7.____________
(convenient) for foreigners in China, Alipay has increased its
service languages 8.____ 16 from the earlier two languages—
Chinese and English. Alipay and WeChat Pay, China's two major
payment apps, 9.___________ (announce) earlier this month that
foreign users can now link 10.______ (they) international credit
cards, including Visa and Mastercard, to these platforms.
convenience
to
announced
their
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
【文章大意】这是一篇新闻报道,主要报道了中国央行发布了e-
CNY(数字人民币)用户指南,这是旨在促进外国人移动支付的最新举措。
1.______
latest
[解析] 考查形容词最高级。根据句意以及空前定冠词the可知,此处
为形容词最高级latest“最新的”作定语修饰move,满足句意要求。故
填latest。
2._____
and
[解析] 考查连词。此处为连词and连接前后两个动词search for和
press,作并列谓语成分。故填and。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
3.___
a
[解析] 考查冠词。根据句意以及空后statement为单数名词可知,此
处泛指“一个声明”,且statement为辅音音素开头的单词,所以为不
定冠词a。故填a。
4._____________
to complete
[解析] 考查非谓语动词。此处为动词不定式to do作目的状语,满足
句意要求。故填to complete。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5.______
using
[解析] 考查非谓语动词。该句谓语动词为can be registered,所以
此处为非谓语动词作状语,use和逻辑主语the e-CNY wallet为主动
关系,所以为现在分词形式。故填using。
6.__________
countries
[解析] 考查名词复数。country“国家”为可数名词,结合空前210可知,
此处应为名词复数形式。故填countries。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
7.____________
convenience
[解析] 考查名词。空前enhance为动词,此处为名词作enhance的宾
语,convenience“便利”,为不可数名词。故填convenience。
8.____
to
[解析] 考查介词。此处为固定短语increase…to…“把……增加到……”,
所以此处为介词to。故填to。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
9.___________
announced
[解析] 考查动词时态。此处为谓语动词,根据时间状语earlier this
month可知,此处应为一般过去时。故填announced。
10.______
their
[解析] 考查代词。由空后international credit cards为名词短语可知,
此处为形容词性物主代词作定语,修饰该名词短语。故填their。
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10