Unit 5 Into the unknown Period Four Writing课件(共52张PPT+ 学案+ 练习)高中英语外研版(2019)选择性必修 第四册

文档属性

名称 Unit 5 Into the unknown Period Four Writing课件(共52张PPT+ 学案+ 练习)高中英语外研版(2019)选择性必修 第四册
格式 zip
文件大小 8.3MB
资源类型 教案
版本资源 外研版(2019)
科目 英语
更新时间 2025-09-11 01:03:59

文档简介

Period Four  Writing
【单元主题表达】
【写作词汇】
1.in the summer of 2.a field of wheat 3.form a circle
4.discover the crop circles 5.outer space
6.communicate with
【高级句式】
1.was driving; when 2.were four smaller circles of 3.why the circles are called 4.It is believed that
【活学活用】
One possible version:
Dear Tom,
I was extremely thrilled when receiving your e-mail. Please allow me to give you a glimpse of the ancient City of Loulan.
The ancient City of Loulan located west of Lop Nor used to be a small country on the ancient Silk Road. Historically, as an important centre of trade, it linked China with the West. However, in 630 AD, to our shock, this great city disappeared mysteriously.
What people can see nowadays is only its ruins. Though worldwide scientists are still attempting to get to the bottom of this problem, no hard proof has been able to throw light on it so far.
If you need any help, don’t hesitate to turn to me.
Yours,
Li HuaPeriod Four  Writing
Ⅰ.A
【文章大意】 本文为说明文。文章介绍了一种吃塑料的虫子大蜡螟,它胃中的酶能够降解塑料,这为解决塑料污染问题提供了新的途径。
1.C 细节理解题。根据文章第三段“Federica Bertocchini, co-author of the study, says the worms’ ability to break down their everyday food—beeswax—also allows them to break down plastic.”可知,研究结果发现,蠕虫分解日常食物的能力让它们可以分解塑料。故选C。
2.B 细节理解题。根据文章第四段“‘The next step,’ DeBruyn says, ‘will be to identify the cause of the breakdown. Is it an enzyme produced by the worm itself or by its gut microbes(肠道微生物) ’”可知,下一步研究是要查明这种酶来自哪里。故选B。
3.D 推理判断题。根据文章最后一段“But she expects to use the chemical in some kind of industrial process—not simply ‘millions of worms thrown on top of the plastic’.”可以推断出,Bertocchini希望这种化学物质将来能在工业生产中使用,而不是仅仅依靠蠕虫来分解塑料。由此可知,今后可能会在工厂生产这种化学物质。故选D。
4.C 推理判断题。根据文章第一段“So far there is no effective way to get rid of it, but a new study suggests an answer may lie in the stomachs of some hungry worms.”可知,有一种新的方法被用于分解塑料。再根据最后一段“But she expects to use the chemical in some kind of industrial process—not simply ‘millions of worms thrown on top of the plastic’.”及全文内容可知,Bertocchini希望将这种方法推广到工业生产中。由此可以推知,本文的写作意图是介绍一种分解塑料的方法。故选C。
B
【文章大意】 本文是一篇说明文。科学家们在梅克伦堡湾发现了一个石器时代遗留的巨型石墙,这很可能是旧石器时代的狩猎采集者用来牧养和捕猎驯鹿的。这一发现可能会改变人们对史前人类的看法。
5.B 细节理解题。根据第二段中“Geersen was used to seeing rocks and stones show up on the echo sounder, but he could already tell that what he was seeing was different.”可知,格尔森发现这个石墙是不同的。故选B。
6.D 推理判断题。根据第三段中“Geersen didn’t know how such a structure could have formed naturally. ‘It was only when we went to the archaeologists that they said, “You may have found something very significant.”’”可知,格尔森不知道这样的结构是如何自然形成的,直到去找了考古学家们才知道他们可能发现了一些非常重要的东西。因此可以推断,去找考古学家给了他们头绪,这是确认石墙价值的关键步骤。故选D。
7.C 推理判断题。根据文章最后一段“People living during the Stone Age were more complex than we tend to believe. ‘We always think of them on the edge of starvation, trying to make a living out of the landscape. And that’s just not true,’ she says.” 可知,生活在石器时代的人比人们所认为的要复杂,人们总认为他们处于饥饿的边缘并试图靠自然谋生,但事实并非如此。因此可以推断,人们以前通常持有的观点可能是错误的。故选C。
8.A 主旨大意题。根据文章大意以及第二段“One night, in the Bay of Mecklenburg, the students fired up the echo sounders (回声测深仪) and mapped the seafloor. ‘We saw that there was something special on the seafloor,’ says Geersen. They didn’t know at the time that they’d discovered a stone wall more than half a mile long dating back to the Stone Age. Geersen was used to seeing rocks and stones show up on the echo sounder, but he could already tell that what he was seeing was different.”可知,文章围绕石墙的发现、辨别和分析研究的过程展开,故A选项“科学家发现石器时代的古老石墙”作为标题较为合理。故选A。
Ⅱ.第一节
One possible version:
Dear David,
Glad to know you are absorbed in Terracotta Warriors, I am writing to invite you to attend a lecture about them.
Scheduled for next Saturday morning from 9:00 to 11:00 in the school hall, the lecture is delivered by Professor Wu, who specializes in the history of the Qin Dynasty and will give us a glimpse of their discovery and the latest findings. This is an exceptional opportunity to deepen your understanding of these historical treasures, and I assure you that the lecture will be both informative and educational. It’s an event you simply cannot afford to miss!
If interested, you do not hesitate to let me know at your earliest convenience.
Yours,
Li Hua
第二节
【思路点拨】 本文以事件为线索展开,讲述了作者在晚上接到一只未知物种的小鸟被袭击的电话,立即和同学Jack赶到现场,准备利用刚学的野生动物救援的知识和技能进行救助,在和蔼的男人那里两人看到了受伤的小鸟,将它带回家中,对它的伤口进行了处理,评估第二天是否可以进行放生,但两人不清楚小鸟的物种和习性。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“Jack建议道:‘为什么不在网上搜索一下呢 ’”可知,第一段可描写作者在网上搜索小鸟的相关信息,根据信息两人安顿好小鸟,然后松了一口气。
②由第二段首句内容“第二天,我们很高兴看到鸟儿状态很好。”可知,第二段可描写小鸟恢复的具体情况,作者和Jack放生小鸟,两人心情很好。
2.续写线索:Jack建议上网搜资料—作者采取行动查找资料—两人按照资料安顿小鸟—小鸟状态很好—小鸟恢复精力—两人放生小鸟—两人感到高兴
One possible version:
“Why not do a search on the Internet ” suggested Jack. Taking his advice to heart(现在分词作状语), I acted swiftly and began to surf the Net to gather(不定式作目的状语) relevant information about the bird, including its species and habits. Following the guidance provided(现在分词作状语;过去分词作定语), we carefully placed some cotton at the bottom of the box to keep the bird warm (keep+宾语+宾补) and positioned it near the fireplace. To help it regain its strength(不定式作目的状语), we offered it some food and water. Gradually, the bird appeared more comfortable, and before long, it fell asleep. After ensuring that the bird was in good condition(宾语从句), a wave of relief washed over us.
The next day, we were glad to see the bird was well enough. It was singing and bouncing around in the rescue box. Obviously, it had regained its energy! Realizing it was fully ready for freedom(现在分词作状语), we took the box outside, placed the bird in my palm and petted it softly with mixed feelings. With the bird held up (with复合结构), I let it go. The bird was circling above us as if to express gratitude(省略结构). Jack and I looked at each other with a broad smile, feeling that we were qualified volunteer wildlife rescuers now(现在分词作状语).Period Four  Writing
Writing about the unexplained
写一篇关于未解现象的文章
【写作点拨】
该类写作考查的是学生的综合能力,包括阅读理解能力、逻辑思考能力和对语言的运用能力。要写好这类文章,学生在写作前需有充分的阅读积累,了解世界上的未解之谜,写作时,需要运用客观的语言来表达。
此类介绍性文章通常可包括四个方面的内容:说明该未解现象是什么现象、为什么该现象如此神秘、对该现象的非科学性的解释是什么、科学家们如何看待此现象或科学家们如何解释该现象。
写作时需要注意以下三点:
1.写作之前可做调查研究,为写作做充分准备;
2.写作时需理性、客观,基于事实进行写作;
3.文章的叙述需紧跟主题,进行具有逻辑性的叙述。
【典例精析】
本单元要求学生围绕单元话题,写一篇介绍世界上未解现象的文章。
【写作词汇】
1.             在……的夏天
2.             麦田
3.         形成一个圆圈
4.             发现麦田怪圈
5.         外太空
6.             与……交流
【高级句式】
1.be doing…when
In the summer of 1978, an English farmer         his tractor through a field of wheat    he discovered that some of his wheat was lying flat on the ground.
1978年的夏天,一位英国农民开着拖拉机穿过一片麦田,这时他(突然)发现他的一些小麦平倒在地上。
2.全部倒装
Around this circle              flattened wheat.
在这个圆圈周围是四个较小的平倒的小麦圆圈。
3.定语从句
The reason             “crop circles” is that they appear in the fields of grain—usually wheat or corn.
这些圆圈之所以被称为“麦田怪圈”是因为它们出现在粮田里——通常是麦田或玉米田。
4.形式主语
           beings from outer space are making the circles to communicate with us from far away and that the crop circles are messages from them.
人们认为,来自外太空的生物正在制造圆圈来与我们远程交流,且麦田怪圈就是来自它们的信息。
【连贯成文】
In the summer of 1978, an English farmer was driving his tractor through a field of wheat when he discovered that some of his wheat was lying flat on the ground. The flattened wheat formed a circle about six metres across. Around this circle were four smaller circles of flattened wheat. The five circles were in a formation like five dots.
The reason why the circles are called “crop circles” is that they appear in the fields of grain—usually wheat or corn. The grain in the circles lies flat on the ground but is never broken; it continues to grow, and farmers can later harvest it.
It is believed that beings from outer space are making the circles to communicate with us from far away and that the crop circles are messages from them.
【活学活用】
假定你是李华,你的美国网友Tom给你发来邮件,想了解楼兰古城的相关情况。请你根据提示,用英语给他回一封电子邮件。要点包括:
1.位于罗布泊西部,曾是古丝绸之路上的一个小国;
2.在古丝绸之路上占有极为重要的地位;
3.公元630年神秘消失,现今只留下一片废墟。
注意:1.词数80个左右;
  2.可以适当增加细节,以使行文连贯。


Period Four  Writing
●Ⅰ 阅读理解
A [2024·江西景德镇高二期末]
Humans produce more than 300 million tons of plastic every year. Almost half of that winds up in landfills (垃圾填埋场), and up to 12 million tons pollute the oceans. So far there is no effective way to get rid of it, but a new study suggests an answer may lie in the stomachs of some hungry worms.
Researchers in Spain and England recently found that the worms of the greater wax moth can break down polyethylene, which accounts for 40% of plastics. The team left 100 wax worms on a commercial polyethylene shopping bag for 12 hours, and the worms consumed and broke down about 92 milligrams, or almost 3% of it. To confirm that the worms’ chewing alone was not responsible for the polyethylene breakdown, the researchers made some worms into paste (糊状物) and applied it to plastic films. 14 hours later the films had lost 13% of their mass—apparently broken down by enzymes (酶) from the worms’ stomachs. Their findings were published in Current Biology in 2017.
Federica Bertocchini, co-author of the study, says the worms’ ability to break down their everyday food—beeswax—also allows them to break down plastic. “Wax is a complex mixture, but the basic bond in polyethylene, the carbon-carbon bond, is there as well,” she explains. “The wax worm evolved a method or system to break this bond.”
Jennifer DeBruyn, a microbiologist at the University of Tennessee, who was not involved in the study, says it is not surprising that such worms can break down polyethylene. But compared with previous studies, she finds the speed of breaking down in this one exciting. “The next step,” DeBruyn says, “will be to identify the cause of the breakdown. Is it an enzyme produced by the worm itself or by its gut microbes(肠道微生物) ”
Bertocchini agrees and hopes her team’s findings might one day help employ the enzyme to break down plastics in landfills. But she expects to use the chemical in some kind of industrial process—not simply “millions of worms thrown on top of the plastic”.
( )1.What can we learn about the worms in the study
A.They take plastics as their everyday food.
B.They are newly evolved creatures.
C.They can consume plastics.
D.They wind up in landfills.
( )2.According to Jennifer DeBruyn, the next step of the study is to     .
A.identify other means of the breakdown
B.find out the source of the enzyme
C.confirm the research findings
D.increase the breakdown speed
( )3.It can be inferred from the last paragraph that the chemical might     .
A.help to raise worms
B.help make plastic bags
C.be used to clean the oceans
D.be produced in factories in future
( )4.What is the main purpose of the passage
A.To explain a study method on worms.
B.To introduce the diet of a special worm.
C.To present a way to break down plastics.
D.To propose new means to keep eco-balance.
B
In the fall of 2021, Jacob Geersen, a marine geologist, was teaching a one-week field course at the University of Kiel. Students were requested to map the shape of the seafloor. For some students, it’s the best time during their studies. “Usually, if we go somewhere and do these measurements,” says Geersen, “then we find something interesting.”
One night, in the Bay of Mecklenburg, the students fired up the echo sounders (回声测深仪) and mapped the seafloor. “We saw that there was something special on the seafloor,” says Geersen. They didn’t know at the time that they’d discovered a stone wall more than half a mile long dating back to the Stone Age. Geersen was used to seeing rocks and stones show up on the echo sounder, but he could already tell that what he was seeing was different.
A year later, Geersen, his colleagues and a new group of students returned to that same site and lowered a camera down, and confirmed this ridge (脊状物) was made up of thousands of rocks that formed a kind of wall standing about 1.5 feet tall on average. Geersen didn’t know how such a structure could have formed naturally. “It was only when we went to the archaeologists that they said, ‘You may have found something very significant.’” Archaeologists on the project agreed that the wall was likely used by hunter-gatherers 10,000 to 11,000 years ago during the Stone Age to help them herd and hunt reindeer by the hundreds.
People living during the Stone Age were more complex than we tend to believe. “We always think of them on the edge of starvation, trying to make a living out of the landscape. And that’s just not true,” she says. “Instead, people in Europe were building things before these more classical structures that we think of.” However, to confirm this wall was made by humans and used to hunt, more archaeological evidence of hunting-related activities is needed.
( )5.How did Geersen view the stone wall
A.He felt it was very delicate.
B.He could find it was different.
C.He was used to touching such things.
D.He recognized it as the oldest wall.
( )6.What is the key step to confirm the value of the wall
A.Returning and re-researching.
B.Lowering a camera down.
C.Considering natural reasons.
D.Asking archaeologists for help.
( )7.What could the discovery of the stone wall mean
A.People from the Stone Age struggled to make a living.
B.People from the Stone Age depended on nature deeply.
C.Previously commonly held views might be wrong.
D.Evidence of hunting-related activities was discovered.
( )8.Which of the following is the best title for the text
A.Scientists discover an ancient Stone Age stone wall
B.An archaeological discovery has shocked the world
C.Human beings 10,000 years ago could already hunt
D.Stone Age life was more abundant than we thought
                    
●Ⅱ 写作
第一节 应用文写作
假定你是李华,你校交换生David对兵马俑十分着迷。请你写封邮件邀请他听一场有关兵马俑的讲座,要点包括:
1.时间、地点;
2.主讲人;
3.主题及内容。
注意: 1.词数80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
参考词汇:兵马俑Terracotta Warriors
Dear David,




Yours,
Li Hua
第二节 读后续写
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
When I arrived home from school, night was falling. A call came from the public: a bird of unknown species was being attacked by a group of noisy children in his front garden. He scared them off and grabbed the victim. I immediately called for my classmate Jack to the spot.
We were standing in front of a stranger’s house in an unfamiliar street, rescue box in hand. My head was full of instructions to follow. “The bird would be our first test as a volunteer wildlife rescuer!” Jack said excitedly. We had completed the two-day intensive training course the previous month and learned the basic skills of rescuing animals in various situations.
But we were anxious, too. After all, it was the first time for us to rescue a bird. Would I be able to transfer the bird neatly into my rescue box Many worries flashed in my mind. Sensing my unease about the act ahead, Jack said, “These things are pretty easy to deal with!”
I was wondering what kind of bird it was when a kind-looking man appeared and led us inside to see our very first patient. I lifted the edge of the shoebox very slightly to see an angry-looking bird standing to attention on very thin and long legs, together with a slice of banana and a small dish of water. He didn’t know its true name but the folks called the creature Red Fan. “It’s eaten some banana,” said the man proudly. The poor soul seemed rather nervous, so I decided not to grab it by hand but just transfer the whole shoebox into my rescue box.
Back home, we could only see some minor injuries in the left wing, but there was no blood on its feathers. Jack managed to treat the injuries with some iodophor (碘伏药水). We assessed its condition to find out if it was appropriate to release the bird the next day. How could we help it spend the night peacefully We hadn’t seen this species of bird before, let alone its habits.
注意:续写词数应为150个左右。
Paragraph 1:
“Why not do a search on the Internet ” suggested Jack.





Paragraph 2:
The next day, we were glad to see the bird was well enough.





(共52张PPT)
Period Four
Writing
单元主题表达
练习册
Writing about the unexplained
写一篇关于未解现象的文章
【写作点拨】
该类写作考查的是学生的综合能力,包括阅读理解能力、逻辑
思考能力和对语言的运用能力。要写好这类文章,学生在写作前需
有充分的阅读积累,了解世界上的未解之谜,写作时,需要运用客
观的语言来表达。
此类介绍性文章通常可包括四个方面的内容:说明该未解现象是
什么现象、为什么该现象如此神秘、对该现象的非科学性的解释是
什么、科学家们如何看待此现象或科学家们如何解释该现象。
写作时需要注意以下三点:
1.写作之前可做调查研究,为写作做充分准备;
2.写作时需理性、客观,基于事实进行写作;
3.文章的叙述需紧跟主题,进行具有逻辑性的叙述。
【典例精析】
本单元要求学生围绕单元话题,写一篇介绍世界上未解现象的
文章。
【写作词汇】
1.__________________ 在……的夏天
2.________________ 麦田
3._____________ 形成一个圆圈
4.________________________ 发现麦田怪圈
5.____________ 外太空
6.__________________ 与……交流
in the summer of
a field of wheat
form a circle
discover the crop circles
outer space
communicate with
【高级句式】
1.be doing…when
In the summer of 1978, an English farmer ____________ his
tractor through a field of wheat ______ he discovered that
some of his wheat was lying flat on the ground.
1978年的夏天,一位英国农民开着拖拉机穿过一片麦田,这时他
(突然)发现他的一些小麦平倒在地上。
was driving
when
2.全部倒装
Around this circle __________________________ flattened wheat.
在这个圆圈周围是四个较小的平倒的小麦圆圈。
were four smaller circles of
3.定语从句
The reason _________________________ “crop circles” is that
they appear in the fields of grain—usually wheat or corn.
这些圆圈之所以被称为“麦田怪圈”是因为它们出现在粮田里——通常
是麦田或玉米田。
why the circles are called
4.形式主语
__________________ beings from outer space are making the
circles to communicate with us from far away and that the crop
circles are messages from them.
人们认为,来自外太空的生物正在制造圆圈来与我们远程交流,且
麦田怪圈就是来自它们的信息。
It is believed that
【连贯成文】
In the summer of 1978, an English farmer was driving his
tractor through a field of wheat when he discovered that some
of his wheat was lying flat on the ground. The flattened wheat
formed a circle about six metres across. Around this circle were
four smaller circles of flattened wheat. The five circles were in a
formation like five dots.
The reason why the circles are called “crop circles” is that
they appear in the fields of grain—usually wheat or corn. The
grain in the circles lies flat on the ground but is never broken;
it continues to grow, and farmers can later harvest it.
It is believed that beings from outer space are making the
circles to communicate with us from far away and that the crop
circles are messages from them.
【活学活用】
假定你是李华,你的美国网友Tom给你发来邮件,想了解楼兰
古城的相关情况。请你根据提示,用英语给他回一封电子邮件。要
点包括:
1.位于罗布泊西部,曾是古丝绸之路上的一个小国;
2.在古丝绸之路上占有极为重要的地位;
3.公元630年神秘消失,现今只留下一片废墟。
注意:1.词数80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
One possible version:
Dear Tom,
I was extremely thrilled when receiving your e-mail. Please
allow me to give you a glimpse of the ancient City of Loulan.
The ancient City of Loulan located west of Lop Nor used to
be a small country on the ancient Silk Road. Historically, as an
important centre of trade, it linked China with the West.
However, in 630 AD, to our shock, this great city disappeared
mysteriously.
What people can see nowadays is only its ruins. Though
worldwide scientists are still attempting to get to the bottom of
this problem, no hard proof has been able to throw light on it
so far.
If you need any help, don't hesitate to turn to me.
Yours,
Li Hua
练 习 册
Ⅰ 阅读理解
A[2024·江西景德镇高二期末]
Humans produce more than 300 million tons of plastic
every year. Almost half of that winds up in landfills (垃圾填埋场),
and up to 12 million tons pollute the oceans. So far there is no
effective way to get rid of it, but a new study suggests an
answer may lie in the stomachs of some hungry worms.
Researchers in Spain and England recently found that the
worms of the greater wax moth can break down polyethylene,
which accounts for 40% of plastics.
1
2
3
4
5
6
7
8
The team left 100 wax worms on a commercial polyethylene
shopping bag for 12 hours, and the worms consumed and
broke down about 92 milligrams, or almost 3% of it. To confirm
that the worms' chewing alone was not responsible for the
polyethylene breakdown, the researchers made some worms into
paste (糊状物) and applied it to plastic films. 14 hours later the
films had lost 13% of their mass—apparently broken down by
enzymes (酶) from the worms' stomachs. Their findings were
published in Current Biology in 2017.
1
2
3
4
5
6
7
8
Federica Bertocchini, co-author of the study, says the
worms' ability to break down their everyday food—beeswax—
also allows them to break down plastic. “Wax is a complex
mixture, but the basic bond in polyethylene, the carbon-carbon
bond, is there as well,” she explains. “The wax worm evolved a
method or system to break this bond.”
Jennifer DeBruyn, a microbiologist at the University of
Tennessee, who was not involved in the study, says it is not
surprising that such worms can break down polyethylene. But
compared with previous studies, she finds the speed of breaking
1
2
3
4
5
6
7
8
down in this one exciting. “The next step,” DeBruyn says, “will
be to identify the cause of the breakdown. Is it an enzyme
produced by the worm itself or by its gut microbes
(肠道微生物) ”
Bertocchini agrees and hopes her team's findings might one
day help employ the enzyme to break down plastics in landfills.
But she expects to use the chemical in some kind of industrial
process—not simply “millions of worms thrown on top of the
plastic”.
【文章大意】本文为说明文。文章介绍了一种吃塑料的虫子大蜡螟,
它胃中的酶能够降解塑料,这为解决塑料污染问题提供了新的途径。
1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 1.What can we learn about the worms in the study
A.They take plastics as their everyday food.
B.They are newly evolved creatures.
C.They can consume plastics.
D.They wind up in landfills.
[解析] 细节理解题。根据文章第三段“Federica Bertocchini, co-
author of the study, says the worms' ability to break down their
everyday food—beeswax—also allows them to break down
plastic.”可知,研究结果发现,蠕虫分解日常食物的能力让它们可以
分解塑料。故选C。

1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 2.According to Jennifer DeBruyn, the next step of the
study is to ________.
A.identify other means of the breakdown
B.find out the source of the enzyme
C.confirm the research findings
D.increase the breakdown speed
[解析] 细节理解题。根据文章第四段“‘The next step,’ DeBruyn
says, ‘will be to identify the cause of the breakdown. Is it an
enzyme produced by the worm itself or by its gut microbes
(肠道微生物) ’”可知,下一步研究是要查明这种酶来自哪里。故选B。

1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 3.It can be inferred from the last paragraph that the
chemical might ________.
A.help to raise worms
B.help make plastic bags
C.be used to clean the oceans
D.be produced in factories in future

1
2
3
4
5
6
7
8
[解析] 推理判断题。根据文章最后一段“But she expects to use
the chemical in some kind of industrial process—not simply
‘millions of worms thrown on top of the plastic’.”可以推断出,
Bertocchini希望这种化学物质将来能在工业生产中使用,而不是仅仅
依靠蠕虫来分解塑料。由此可知,今后可能会在工厂生产这种化学
物质。故选D。
1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 4.What is the main purpose of the passage
A.To explain a study method on worms.
B.To introduce the diet of a special worm.
C.To present a way to break down plastics.
D.To propose new means to keep eco-balance.

1
2
3
4
5
6
7
8
[解析] 推理判断题。根据文章第一段“So far there is no effective
way to get rid of it, but a new study suggests an answer may
lie in the stomachs of some hungry worms.”可知,有一种新的方
法被用于分解塑料。再根据最后一段“But she expects to use the
chemical in some kind of industrial process—not simply ‘millions
of worms thrown on top of the plastic’.”及全文内容可知,
Bertocchini希望将这种方法推广到工业生产中。由此可以推知,本文
的写作意图是介绍一种分解塑料的方法。故选C。
1
2
3
4
5
6
7
8
B
In the fall of 2021, Jacob Geersen, a marine geologist, was
teaching a one-week field course at the University of Kiel.
Students were requested to map the shape of the seafloor. For
some students, it's the best time during their studies. “Usually, if
we go somewhere and do these measurements,” says Geersen,
“then we find something interesting.”
One night, in the Bay of Mecklenburg, the students fired up
the echo sounders (回声测深仪) and mapped the seafloor.
1
2
3
4
5
6
7
8
“We saw that there was something special on the seafloor,” says
Geersen. They didn't know at the time that they'd discovered a
stone wall more than half a mile long dating back to the Stone
Age. Geersen was used to seeing rocks and stones show up on
the echo sounder, but he could already tell that what he was
seeing was different.
A year later, Geersen, his colleagues and a new group of
students returned to that same site and lowered a camera down,
and confirmed this ridge (脊状物) was made up of thousands of
1
2
3
4
5
6
7
8
rocks that formed a kind of wall standing about 1.5 feet tall on
average. Geersen didn't know how such a structure could have
formed naturally. “It was only when we went to the
archaeologists that they said, ‘You may have found something
very significant.’” Archaeologists on the project agreed that the
wall was likely used by hunter-gatherers 10,000 to 11,000 years
ago during the Stone Age to help them herd and hunt reindeer
by the hundreds.
1
2
3
4
5
6
7
8
People living during the Stone Age were more complex
than we tend to believe. “We always think of them on the edge
of starvation, trying to make a living out of the landscape. And
that's just not true,” she says. “Instead, people in Europe were
building things before these more classical structures that we
think of.” However, to confirm this wall was made by humans
and used to hunt, more archaeological evidence of hunting-
related activities is needed.
1
2
3
4
5
6
7
8
【文章大意】本文是一篇说明文。科学家们在梅克伦堡湾发现了一个
石器时代遗留的巨型石墙,这很可能是旧石器时代的狩猎采集者用来
牧养和捕猎驯鹿的。这一发现可能会改变人们对史前人类的看法。
1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 5.How did Geersen view the stone wall
A.He felt it was very delicate.
B.He could find it was different.
C.He was used to touching such things.
D.He recognized it as the oldest wall.
[解析] 细节理解题。根据第二段中“Geersen was used to seeing
rocks and stones show up on the echo sounder, but he could
already tell that what he was seeing was different.”可知,格尔森
发现这个石墙是不同的。故选B。

1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 6.What is the key step to confirm the value of the wall
A.Returning and re-researching.
B.Lowering a camera down.
C.Considering natural reasons.
D.Asking archaeologists for help.

1
2
3
4
5
6
7
8
[解析] 推理判断题。根据第三段中“Geersen didn't know how such
a structure could have formed naturally. ‘It was only when we
went to the archaeologists that they said, “You may have found
something very significant.”’”可知,格尔森不知道这样的结构是如
何自然形成的,直到去找了考古学家们才知道他们可能发现了一些
非常重要的东西。因此可以推断,去找考古学家给了他们头绪,这
是确认石墙价值的关键步骤。故选D。
1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 7.What could the discovery of the stone wall mean
A.People from the Stone Age struggled to make a living.
B.People from the Stone Age depended on nature deeply.
C.Previously commonly held views might be wrong.
D.Evidence of hunting-related activities was discovered.

1
2
3
4
5
6
7
8
[解析] 推理判断题。根据文章最后一段“People living during the
Stone Age were more complex than we tend to believe. ‘We
always think of them on the edge of starvation, trying to make
a living out of the landscape. And that's just not true,’ she says.”
可知,生活在石器时代的人比人们所认为的要复杂,人们总认为他
们处于饥饿的边缘并试图靠自然谋生,但事实并非如此。因此可以
推断,人们以前通常持有的观点可能是错误的。故选C。
1
2
3
4
5
6
7
8
( ) 8.Which of the following is the best title for the text
A.Scientists discover an ancient Stone Age stone wall
B.An archaeological discovery has shocked the world
C.Human beings 10,000 years ago could already hunt
D.Stone Age life was more abundant than we thought

1
2
3
4
5
6
7
8
[解析] 主旨大意题。根据文章大意以及第二段“One night, in the
Bay of Mecklenburg, the students fired up the echo sounders
(回声测深仪) and mapped the seafloor. ‘We saw that there was
something special on the seafloor,’ says Geersen. They didn't
know at the time that they'd discovered a stone wall more than
half a mile long dating back to the Stone Age. Geersen was
used to seeing rocks and stones show up on the echo sounder,
but he could already tell that what he was seeing was different.”
可知,文章围绕石墙的发现、辨别和分析研究的过程展开,故A选项
“科学家发现石器时代的古老石墙”作为标题较为合理。故选A。
1
2
3
4
5
6
7
8
Ⅱ 写作
第一节 应用文写作
假定你是李华,你校交换生David对兵马俑十分着迷。请你写封邮
件邀请他听一场有关兵马俑的讲座,要点包括:
1.时间、地点;
2.主讲人;
3.主题及内容。
注意: 1.词数80个左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
参考词汇:兵马俑Terracotta Warriors
Dear David,
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
One possible version:
Dear David,
Glad to know you are absorbed in Terracotta Warriors, I
am writing to invite you to attend a lecture about them.
Scheduled for next Saturday morning from 9:00 to 11:00 in
the school hall, the lecture is delivered by Professor Wu, who
specializes in the history of the Qin Dynasty and will give us
a glimpse of their discovery and the latest findings. This is
an exceptional opportunity to deepen your understanding of
these historical treasures, and I assure you that the lecture
will be both informative and educational. It's an event you
simply cannot afford to miss!
If interested, you do not hesitate to let me know at your
earliest convenience.
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成
一篇完整的短文。
When I arrived home from school, night was falling. A call
came from the public: a bird of unknown species was being
attacked by a group of noisy children in his front garden. He
scared them off and grabbed the victim. I immediately called for
my classmate Jack to the spot.
We were standing in front of a stranger's house in an
unfamiliar street, rescue box in hand. My head was full of
instructions to follow. “The bird would be our first test as a
volunteer wildlife rescuer!” Jack said excitedly. We had
completed the two-day intensive training course the previous
month and learned the basic skills of rescuing animals in various
situations.
But we were anxious, too. After all, it was the first time for
us to rescue a bird. Would I be able to transfer the bird neatly
into my rescue box Many worries flashed in my mind. Sensing
my unease about the act ahead, Jack said, “These things are
pretty easy to deal with!”
I was wondering what kind of bird it was when a kind-
looking man appeared and led us inside to see our very first
patient. I lifted the edge of the shoebox very slightly to see an
angry-looking bird standing to attention on very thin and long
legs, together with a slice of banana and a small dish of water.
He didn't know its true name but the folks called the creature
Red Fan. “It's eaten some banana,” said the man proudly. The
poor soul seemed rather nervous, so I decided not to grab it
by hand but just transfer the whole shoebox into my rescue
box.
Back home, we could only see some minor injuries in the
left wing, but there was no blood on its feathers. Jack managed
to treat the injuries with some iodophor (碘伏药水). We
assessed its condition to find out if it was appropriate to
release the bird the next day. How could we help it spend the
night peacefully We hadn't seen this species of bird before, let
alone its habits.
注意:续写词数应为150个左右。
Paragraph 1:
“Why not do a search on the Internet ” suggested
Jack.__________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
1
Paragraph 2:
The next day, we were glad to see the bird was well
enough._______________________________________________________________
________________________________________________________________________
【思路点拨】本文以事件为线索展开,讲述了作者在晚上接到一只未
知物种的小鸟被袭击的电话,立即和同学Jack赶到现场,准备利用刚学
的野生动物救援的知识和技能进行救助,在和蔼的男人那里两人看到
了受伤的小鸟,将它带回家中,对它的伤口进行了处理,评估第二天是否
可以进行放生,但两人不清楚小鸟的物种和习性。
【详解】
1.段落续写:
①由第一段首句内容“Jack建议道:‘为什么不在网上搜索一下呢 ’”可知,
第一段可描写作者在网上搜索小鸟的相关信息,根据信息两人安顿好
小鸟,然后松了一口气。
②由第二段首句内容“第二天,我们很高兴看到鸟儿状态很好。”可知,
第二段可描写小鸟恢复的具体情况,作者和Jack放生小鸟,两人心情很好。
2.续写线索:Jack建议上网搜资料—作者采取行动查找资料—两人按照
资料安顿小鸟—小鸟状态很好—小鸟恢复精力—两人放生小鸟—两
人感到高兴
One possible version:
“Why not do a search on the Internet ” suggested Jack.
Taking his advice to heart(现在分词作状语), I acted swiftly and
began to surf the Net to gather(不定式作目的状语) relevant
information about the bird, including its species and habits.
Following the guidance provided(现在分词作状语;过去分词作
定语), we carefully placed some cotton at the bottom of the
box to keep the bird warm (keep+宾语+宾补) and positioned it
near the fireplace. To help it regain its strength(不定式作目的
状语), we offered it some food and water. Gradually, the bird
appeared more comfortable, and before long, it fell asleep. After
ensuring that the bird was in good condition(宾语从句), a
wave of relief washed over us.
The next day, we were glad to see the bird was well
enough. It was singing and bouncing around in the rescue box.
Obviously, it had regained its energy! Realizing it was fully
ready for freedom(现在分词作状语), we took the box outside,
placed the bird in my palm and petted it softly with mixed
feelings. With the bird held up (with复合结构), I let it go. The
bird was circling above us as if to express gratitude(省略结构).
Jack and I looked at each other with a broad smile, feeling
that we were qualified volunteer wildlife rescuers now
(现在分词作状语).